PDA

Zobacz pełną wersję : Marsz niepodległości

Strony : 1 2 3 4 5 [6]

glaca
21-12-2013, 23:26
https://www.youtube.com/watch?v=x2VSEXO ... MMfWekZtII (https://www.youtube.com/watch?v=x2VSEXOIPdw&list=TLSHoTUgoTE6rWN0NCiPi9KtMMfWekZtII)
to lepsze i trafnie podsumowuje bezsens nacjonalizmu.
duma z przypadkowego faktu urodzenia się na tym kawałku ziemi..? no kaman :)

K A M 2150
22-12-2013, 02:17
Hipster negujacy sens patriotyzmu? Nie przemawia to do mnie. Uważanie swojego państwa na mesjasza narodów dobre nie jest, ale bez przesady. Nic tylko olać istnienie państw, wprowadzić anarchię, a potem czekać aż jakiś charyzmatyczny sekto-psychol ogarnię grupkę ludzi i sobie zrobi swoje porządku. Tacy są ludzie, gdzie nie ma silnej władzy od razu pakuje się ciekawy mafijno-kartelowy element który ustawia wszystko po swojemu, a gdy ludzie się polapią że coś jest nie tak, nagle nikt nie będzie mieć sily coś z tym zrobić.

glaca
22-12-2013, 09:20
a kto tu mówi o wprowadzaniu anarchii?
to mówisz, że gdzie jest silna władza tam nie ma mafijno-kartelowego układu czyli np. w Rosji? I jedynym sposobem na wolność ludzi jest silna władza kontrolująca każdy aspekt życia i chroniąca przed mafijno-kartelowym układem i jednocześnie sama nim będąca? :)
nacjonalizm jest wtedy przydatny, bo spaja kolektyw na bazie urojonej wspólnoty bez użycia przemocy (wewnątrz grupy, ale na zewnątrz już jak najbardziej wobec każdego przejawu inności- np. koleś na filmiku z samej racji wyglądu dostaje codziennie masę pogróżek i wyzwisk- tylko dlatego, że spełnia wymagania wyglądy ''żyda'' :) )

jeżeli jedyne co ma jednoczyć to nienawiść do innych, to ja dziękuję za taki patriotyzm.
http://wyborcza.pl/1,75478,15176489.html

"Policja kilka razy apelowała, aby tłum się rozszedł. Kiedy to się nie skutkowało, do akcji wkroczyło kilkudziesięciu policjantów. Mieli polecenie wylegitymować osoby nadal stojące na placu. Wielu z nich zamiast dowodów osobistych, pokazywało legitymacje szkolne. Jak powiedział nam Marek Wypych, rzecznik zabrzańskiej policji, nikt nie został zatrzymany."
buehehe

Piter
22-12-2013, 10:36
Kto nie mieszka w pobliżu Romów ten może sobie w spokoju przytaczać "wybiórcze" bzdety.

Dagorad
22-12-2013, 12:52
np. koleś na filmiku z samej racji wyglądu dostaje codziennie masę pogróżek i wyzwisk- tylko dlatego, że spełnia wymagania wyglądy ''żyda'' :) )

Ja wiem że możesz uważać to forum za skład idiotów w którym możesz szerzyć swoją kiepską propagandę myśląc że wszyscy to i tak kupią, choć patrząc na odzew na twoje posty to zazwyczaj wszyscy i tak ignorują akcje w stylu "Glaca wrzuca raz na miesiąc jeden link wyszukany w czeluściach internetu który ma mieć jakąś wielką wartość i kształtować poglądy na sprawy które mają nieporównanie większą "literaturę"". No ale tym "tylko dlatego" to przegiąłeś, to że koleś mówi na swoim "szyderczym" (z pewnością taka nazwa znaczy że chce tylko łagodnie przedstawić swoje poglądy i nikogo nie prowokować) blogu to co Ci się podoba nie znaczy iż innym też to się podoba. Jeżeli więc dostaje pogróżki i dotyczą one podobieństwa do Żydów to przecież nie "tylko" ze względu na wygląd ale też ze względu na sposób przedstawiania poglądów i one same. Z kolei samo pojęcie "Żyd" funkcjonuje też jako epitet i wcale nie musi oznaczać odniesienia do wyznawców Judaizmu czy też mieszkańców Izraela, a przy nazywaniu kogoś tak często kryterium wyglądu nie ma żadnego znaczenia.

PS. Przejrzałem sobie tego jego vloga. Może ten jakże poważny bloger dostaje pogróżki od fanów Bibera https://www.youtube.com/watch?v=46kDwre ... r_U_Cf-dvw (https://www.youtube.com/watch?v=46kDwreHxug&list=UUlB_YAlt4ecsur_U_Cf-dvw)? Przy okazji widać że koleś należy do gimnazjalnych środowisk które jarają się Biberem, a za odrobinę zainteresowania wygrzebie nawet na siłę to w kim kochają się nastolatki bądź to kogo nienawidzą gimbusy. Choć możliwe że po prostu obraca się w takim towarzystwie i śledzi karierę Bibera.

glaca
22-12-2013, 13:13
skąd pomysł, że uważam forumowiczów za idiotów? czujesz się takim? to nie mój problem.
inni jakoś wrzucają przeróżne linki i nikt nie mówi o propagandzie choćby nie wiem jak fałszywe informacje tam były.

btw za sposób przedstawiania poglądów i same poglądy naprawdę w tym kraju można grozić komuś śmiercią? to o taką wolność walczą patrioci? o możliwość obrażania każdego, ale jednocześnie ochronę świętych pojęć takich jak flaga, naród, tradycyjny model rodziny pod groźbą ''spalenia w piecu''?

heheh btw może kogoś ominęła ciekawa wojenka na prawicy. najpierw weszpolacy umieścili w necie obrazek z jaruzelem i kaczyńskim (jarosławem). podpisali- zdrajcy ojczyzny. a później lawina ruszyła ;)
https://scontent-a-mxp.xx.fbcdn.net/hph ... 0053_n.jpg (https://scontent-a-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/q71/s720x720/1495498_623398314391525_2132300053_n.jpg)

arek1975
23-12-2013, 21:27
szwedzki zespol rockowy spiwa o historii polski,z II wojny swiatowej.Szwedzki ,nie Polski .To normalne?Patriotuyzm to szacunek do kraju ,tradycjii,historii naszej,nie homoseksualne wystapienia,anarchistycZne burdy !!!!Polska moze byla tolerancyjna dla innych,ale nie dla zbokow i dewiantow,zresztyą ,zboki ,lewaki skazani jeastescie na porazkę!!!!

Presidente
23-12-2013, 21:37
szwedzki zespol rockowy spiwa o historii polski,z II wojny swiatowej.Szwedzki ,nie Polski .To normalne?
Taaa... Oni śpiewają akurat jeszcze o Niemcach, Brytyjczykach, Szwedach, Finach, Żydach i jeszcze na pewno o kimś tam jeszcze :)

Bronti
23-12-2013, 21:49
szwedzki zespol rockowy spiwa o historii polski,z II wojny swiatowej.Szwedzki ,nie Polski

Jesteś patriotą? Tak słucham Sabatonu!

arek1975 radzę zacząć manifestować swój patriotyzm od okazania szacunku dla ojczystego języka...

http://surgepolonia.pl/pol_pl_Plakat-patriotyczny-Dekalog-Patrioty-159_1.jpg

Trzeci punkt weź sobie głęboko do serca :)

Baal-Melkart
23-12-2013, 23:56
Patriotuyzm to szacunek do kraju ,tradycjii,historii naszej,nie homoseksualne wystapienia,anarchistycZne burdy !!!!Polska moze byla tolerancyjna dla innych,ale nie dla zbokow i dewiantow,zresztyą ,zboki ,lewaki skazani jeastescie na porazkę!!!!
Swoją drogą, homoseksualista lub "lewak" może być patriotą czy nie może?

Piter
24-12-2013, 01:07
szwedzki zespol rockowy spiwa o historii polski,z II wojny swiatowej.Szwedzki ,nie Polski .To normalne?Patriotuyzm to szacunek do kraju ,tradycjii,historii naszej,nie homoseksualne wystapienia,anarchistycZne burdy !!!!Polska moze byla tolerancyjna dla innych,ale nie dla zbokow i dewiantow,zresztyą ,zboki ,lewaki skazani jeastescie na porazkę!!!!
Polskie też śpiewają, tylko tym się nasze zakompleksione media nie podniecają ;)

hellbilly
26-12-2013, 11:52
Taki przykład.
http://youtu.be/klw0KRLwb7M
http://youtu.be/iaj_m-AbCMQ

hellbilly
26-12-2013, 12:19
Patriotuyzm to szacunek do kraju ,tradycjii,historii naszej,nie homoseksualne wystapienia,anarchistycZne burdy !!!!Polska moze byla tolerancyjna dla innych,ale nie dla zbokow i dewiantow,zresztyą ,zboki ,lewaki skazani jeastescie na porazkę!!!!
Swoją drogą, homoseksualista lub "lewak" może być patriotą czy nie może?
Istniała lewica niepodległościowa, nadal są tacy ludzie. Mogę się nie zgadzać z nimi ale szanuję. Z kolei "lewak" to pojęcie bardzo ogólne. Dla mnie to efekt eksperymentów socjotechnicznych, "nowy człowiek" wyzwolony od tradycyjnych europejskich wartości. Znam a raczej znałem kilka osób, które tak się wprost określało. Określenie patriota uznałyby za obraźliwe. Całkowicie inny system wartości. Lewactwo to już nie lewica. Ci prawdziwi lewicowcy z przedwojennego PPS w grobie się przewracają jak widzą czym się dzisiejsi pseudolewicowcy zajmują. Prawa prawcownicze, kwestie ekonomiczne? Gdzie tam, głównie geje, lezbijki, aborcja i walka z wszelkimi wartościami. Nie, "lewak" nie może być patriotą.
Zresztą określenie "lewak" jest nadużywane. Podobnie jak "faszysta".

glaca
26-12-2013, 13:09
''głównie geje, lezbijki, aborcja''
o, to zupełnie jak polska prawica i narodowcy :)
a nawet jeśli lewica zajmuje się czymś innym czyli kwestiami ekonomicznymi, pracowniczymi, to tym większą nienawiść po prawej stronie wywołują, bo obecnie kapitalizm, neoliberalizm stał się dla prawej strony świętością, a każdy kto podnosi rękę na porządek gospodarczy zasługuje na spalenie jak skłotersi lub więzienie jak Ikonowicz :)
w tym kraju jest wielkie oburzenie jak się nazwie faszystę faszystą, ale słowo lewak już na stałe weszło do dyskursu- usłyszeć je można nawet podczas kazań kościelnych :)
moralność kalego, to obowiązująca filozofia w tym kraju.

Barsa
27-12-2013, 22:17
Dla mnie "moralność kalego" objawia się też w tym, że swastyka jest zakazana, a sierp i młot nie, ani inne che(celowo z malej"... co Ty Glaca o tym sądzisz?

ps. Ja się bardzo cieszę, że mamy "święte" prawo własności.

Grogmir
28-12-2013, 00:07
To swastyka jest jakoś specjalnie zakazana, a nie na równi z choćby sierpem i młotem podpada pod ewentualne "propagowanie ustrojów totalitarnych", w którym nazistowski i komunistyczny są zrównane i zależy od interpretacji?

nazgool
09-11-2014, 18:09
Do Marszu zostały dwa dni a tu widzę cicho i pusto ;).

Co sadzicie o zamknięciu przestrzeni powietrznej nad centrum Wawy w dzień Marszu oraz nalotach smutnych panów na uczestników marszu?

preussen6
09-11-2014, 19:14
Jaki kraj taka policja, ja w tym roku biorę udział w szczecińskim marszu niepodległości.

Zakapior-san
09-11-2014, 19:36
Do Marszu zostały dwa dni a tu widzę cicho i pusto ;).

Co sadzicie o zamknięciu przestrzeni powietrznej nad centrum Wawy w dzień Marszu oraz nalotach smutnych panów na uczestników marszu?
No cóż- raz w roku niewolnicy mają dozwolone poczuć się wolnymi, jednak nawet ta chwila jest pod pełną kontrolą:confused:

Edit:
http://niezalezna.pl/61263-ataki-na-uczestnikow-marszu-niepodleglosci-akcja-policji-w-calym-kraju
Naloty przed marszem, prewencja jak za ZOMO. A rezydent namiestnik się dziwi, że potem śpiewają: "Ojczyznę wolną racz nam wrócić Panie...".

nazgool
11-11-2014, 12:16
Okolice skłotów zablokowane przez POlicję. POlicja grzecznie uprasza kolorowo ubrane osoby na dachach skłotów do zejścia na parter :D

Kamerka na tęczę. Policji jak mrówków
http://oognet.pl/content/details/1206

Ciebie nazgool jeszcze nie upominałem na temat pisania PO. Dlatego proszę żebyś pisał normalnie. Pampa

Pampa
11-11-2014, 13:05
Chętnie bym pojechał w tym roku na Marsz Niepodległości ale niestety obowiązki nie pozwalają...

nazgool
11-11-2014, 14:05
No ja się właśnie zbieram. Czas ruszyć tyłek z domu.
Swoją drogą co jest złego w używaniu PO. To ta partia od 7 lat rządzi a tym kraju i to ta partia umieściła na odpowiednich stanowiskach swoich komendantów. To co ostatnio wyrabia policja można nazwać tylko skandalem i mówię to nie tylko o gnębieniu narodowców przed marszem ale chodzi mi również o sprawę Stonogi, Wiplera i inne o których się słyszy w mediach społecznościowych. Ale ok ok nie będę ich tak nazywał ;)

adriankowaty
11-11-2014, 15:11
Najlepiej, jakbyśmy zamiast (jak co roku) się wadzić, zorganizowali wspólną defiladę, której każdy mógłby być członkiem, kto tylko ma nasze obywatelstwo i gdyby nasz rząd przeznaczył pewne środki na film edukacyjny dt. losów naszego państwa. Od razu lepiej by to wyglądało aniżeli burdy i palenie znienawidzonej przez prawicę tęczy warszawskiej.

chochlik20
11-11-2014, 16:13
Najlepiej, jakbyśmy zamiast (jak co roku) się wadzić, zorganizowali wspólną defiladę, której każdy mógłby być członkiem, kto tylko ma nasze obywatelstwo
Marzenie, nie możliwe do zrealizowania (niestety), bo dzięki polityce i nagłaśnianiu pewnych spraw, niektórzy mają już określony wizerunek patrioty, a jeżeli ktoś się nie mieści w tych sztywnych ramach przestaje nim być. Jakby bycie patriotą zależało od poglądów... ale, niestety u nas w kraju tak jest.

i gdyby nasz rząd przeznaczył pewne środki na film edukacyjny dt. losów naszego państwa. Od razu lepiej by to wyglądało aniżeli burdy i palenie znienawidzonej przez prawicę tęczy warszawskiej.
Rząd przeznacza środki na nauczanie historii w szkole, nie da się przeznaczyć środków, by nauczyć ludzi wyciągać wnioski z przeszłości i uczyć się na błędach.

Dagorad
11-11-2014, 16:20
Nie ma chyba żadnych ograniczeń co do uczestniczenia w marszach. Nie trzeba być obywatelem Polski i nikt nikogo nie legitymuje z poglądów itd. przy dołączeniu do jednego czy drugiego, więc to ludzie mają opory przed uczestniczeniem w którymś. Marsz niepodległości jest chyba o dużo bardziej neutralny i związany z samym świętem niż marsze "kolorowych" więc ciężko byłoby je pogodzić.

Filmów robionych na zlecenie władz ostatnio od groma. Większość jest głupkowata, raczej nieefektywna i zdecydowanie zbyt droga. Zresztą co by taki filmik zmienił? Postawiono by telibm przed tęczą i puszczano go ludziom?

Marzenie, nie możliwe do zrealizowania (niestety), bo dzięki polityce i nagłaśnianiu pewnych spraw, niektórzy mają już określony wizerunek patrioty, a jeżeli ktoś się nie mieści w tych sztywnych ramach przestaje nim być. Jakby bycie patriotą zależało od poglądów... ale, niestety u nas w kraju tak jest.

Jakim prawem ktoś przestaje być patriotą jeżeli nie ma danych poglądów? Przecież to zależy od każdego człowieka indywidualnie i nikt żadnej "prestiżowej" listy nie prowadzi. Co najwyżej ktoś może być tak "pomylony" że słysząc że patriota musi być taki i taki wierzy osobie która próbuje wyznaczać standardy.

Gaius Julius
11-11-2014, 16:40
To co ostatnio wyrabia policja można nazwać tylko skandalem i mówię to nie tylko o gnębieniu narodowców przed marszem ale chodzi mi również o sprawę Stonogi, Wiplera i inne o których się słyszy w mediach społecznościowych. Ale ok ok nie będę ich tak nazywał ;)
Zdrowa dyskusja charakteryzuje się tym, że należy wysłuchać obu stron a nie tylko jednej bo ta druga jest od rządu itp. a Ty tymczasem widzę, że przeczytałeś/wysłuchałeś tylko jednej z nich. To jest też ewidentny brak obiektywizmu.
Poza tym, wg Ciebie robisz z nich kozły ofiarne a tak naprawdę skąd możemy wiedzieć jak było? Skąd masz wiadomość, że to akurat oni są niewinni? Tylko proszę nie mów, że czytałeś wypociny jakiegoś pismaka bo wyśmieję, proszę o twarde dowody.
Biedna ofiara losu ^^ rzucał się, rzucał do mundurowych aż dostał w czajnik.

chochlik20
11-11-2014, 16:40
Jakim prawem ktoś przestaje być patriotą jeżeli nie ma danych poglądów? Przecież to zależy od każdego człowieka indywidualnie i nikt żadnej "prestiżowej" listy nie prowadzi. Co najwyżej ktoś może być tak "pomylony" że słysząc że patriota musi być taki i taki wierzy osobie która próbuje wyznaczać standardy.
Mnie się pytasz? Ja tylko piszę jak ja to widzę. Patriotyzm w naszym kraju każdy wyrywa sobie z rąk, krzycząc przy tym, że to on jest prawdziwym Polakiem i patriotą, ponieważ.... (wstawić określone poglądy i hasła). A część ludzi wierzy w takie rzeczy.
Nie przepadam za amerykańskim stylem patriotycznym - czyli demonstrowanie na każdym kroku przynależności państwowej, ale w jeden dzień w roku, przydałaby się zgoda i wspólne zademonstrowanie uczuć patriotycznych, a nie rozbicie ich na tyle części ile jest parad. Ale, jak już pisałem jest to niemożliwe.

Gaius Julius
11-11-2014, 16:42
Mnie się pytasz? Ja tylko piszę jak ja to widzę. Patriotyzm w naszym kraju każdy wyrywa sobie z rąk, krzycząc przy tym, że to on jest prawdziwym Polakiem i patriotą, ponieważ.... (wstawić określone poglądy i hasła). A część ludzi wierzy w takie rzeczy.
Nie przepadam za amerykańskim stylem patriotycznym - czyli demonstrowanie na każdym kroku przynależności państwowej, ale w jeden dzień w roku, przydałaby się zgoda i wspólne zademonstrowanie uczuć patriotycznych, a nie rozbicie ich na tyle części ile jest parad. Ale, jak już pisałem jest to niemożliwe.
Krótko mówiąc - cytując męża stanu "Tu jest Polska!"

Piter
11-11-2014, 16:58
W tvp coś mówią, że chuligani wyrywają jakieś plakaty uczestnikom marszu i czymś ich obrzucają, atakują i policję, i marsz, znaczy najpierw jacyś dziennikarze, goście mówili, że znając historię, to na bank uczestnicy marszu rozrabiają ale potem było również o tym. Jeśli to prawda to jest to dość niepokojące, że w Polsce są tacy lewaccy ekstremiści, to nawet najbardziej skrajna prawica tak nie atakuje marszów równości.

Edit:Znaczy z 5min temu taka relacja była. :)

Dagorad
11-11-2014, 17:03
Jak dla kogoś Polska to to co gadają Palikot, narodowcy albo fanatyczni księża przekazywane przez "obiektywne" media to faktycznie może narzekać. Tyle że jak pokazują wybory są to siły marginalne, większość ludzi ma ich opinię gdzieś i się z nią nie zgadza. Jeżeli dzisiaj spalą tęczę, wyrwą trochę kostki brukowej i powyzywają się od pedałów i faszystów to też będą to siły marginalne.

Piter
11-11-2014, 17:04
"Teraz znowu zwrot, wszystko przez chuliganów z marszu i należy zdelegalizować Ruch Narodowy! Zdelegalizować marsz, je*** faszystów! :D"

Jak dla kogoś Polska to to co gadają Palikot, narodowcy albo fanatyczni księża przekazywane przez "obiektywne" media to faktycznie może narzekać. Tyle że jak pokazują wybory są to siły marginalne, większość ludzi ma ich opinię gdzieś i się z nią nie zgadza. Jeżeli dzisiaj spalą tęczę, wyrwą trochę kostki brukowej i powyzywają się od pedałów i faszystów to też będą to siły marginalne.

O czym Ty mówisz. Większość ludzi nie interesuje się polityką, a jeśli jedynym problemem w Polsce są palikociarze i narodowcy i jeszcze jacyś fanatyczni księża? jeśli dla Ciebie to jedyne problemy no to zazdroszczę. Ja wiele niezłych historii słyszałem o tym jak traktuje się ludzi w Polsce. Sam jeszcze studiuje więcej jakoś szczególnie wielkich problemów osobiście nie spotkałem.

chochlik20
11-11-2014, 17:21
Tyle, że siły marginalne z niekiedy dochodziły do władzy, bo lud im uwierzył, że tylko oni coś mogą zmienić.

Nezahualcoyotl
11-11-2014, 19:28
Tyle, że siły marginalne z niekiedy dochodziły do władzy, bo lud im uwierzył, że tylko oni coś mogą zmienić.
Daleko szukac nie trzeba...;)

Defil
11-11-2014, 19:40
I w niektórych przypadkach rzeczywiście zmieniali, warunek jest jeden: trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść a wielu przy żłobie nie potrafi.

Dagorad
12-11-2014, 00:00
Piter nie wiem o co Ci chodzi, przeczytaj może jeszcze raz mojego posta bo nie wydaje mi się żebym napisał go aż tak nieskładnie żeby twoja odpowiedź miała rację bytu.

Z tych wymienionych przeze mnie to aktualnie Palikot dość miernie chyba próbuje wrócić do PO, a fanatyczni księża mają nikłe poparcie i nie są raczej siłą zdolną przejąć władzę. Narodowcy też raczej władzy nie przejmą, a gdyby nawet im się udało to raczej nie na zasadzie że lud uwierzyłby im że coś mogą zmienić (oni chyba sami nie wiedzą jak chcą zmieniać Polskę). W obecnej sytuacji siły marginalne mogą przejąć władzę raczej na zasadzie że reszta ludzi miałaby to gdzieś.

I w niektórych przypadkach rzeczywiście zmieniali, warunek jest jeden: trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść a wielu przy żłobie nie potrafi.

Dziwne gdyby potrafili. Przecież nie po to ludzie dobijają się do żłoba żeby później zrobić miejsce nowym.

Jakiś spokojny w tym roku marsz i media wyraźnie niepocieszone. Coś tam co prawda z tego co widziałem próbują sprawę rozdmuchiwać ale chyba kiepsko im idzie. Informacje przez nich przekazywane to praktycznie to samo co było wiadomo jeszcze przed marszem. Ot kilka rozrób, jakieś krzyki, próba odizolowania kiboli i w efekcie kilku rannych. Ambasada stoi, tęcza stoi, nawet nie ma o co "ekspertów" pytać. Pytania i odpowiedzi identyczne jak w poprzednich latach, nawet materiał filmowy mogliby podmienić na zeszłoroczny i niewielu by się skapnęło. Kolorowe zadymy stały się elementem szarej rzeczywistości, jak tak dalej pójdzie to dla odmiany będą musieli pokazywać tą część marszu która świętowała.

Nezahualcoyotl
12-11-2014, 04:43
Jakiś spokojny w tym roku marsz i media wyraźnie niepocieszone. Coś tam co prawda z tego co widziałem próbują sprawę rozdmuchiwać ale chyba kiepsko im idzie. Informacje przez nich przekazywane to praktycznie to samo co było wiadomo jeszcze przed marszem. Ot kilka rozrób, jakieś krzyki, próba odizolowania kiboli i w efekcie kilku rannych. Ambasada stoi, tęcza stoi, nawet nie ma o co "ekspertów" pytać. Pytania i odpowiedzi identyczne jak w poprzednich latach, nawet materiał filmowy mogliby podmienić na zeszłoroczny i niewielu by się skapnęło. Kolorowe zadymy stały się elementem szarej rzeczywistości, jak tak dalej pójdzie to dla odmiany będą musieli pokazywać tą część marszu która świętowała.

Najwazniejsze ze Marsz Niepodleglosci kolejny raz spelnil swoje zadania i pokladane w nim nadzieje.Mlodziez sie wyszalala,policja sie wykazala,dziennikarze oraz politycy maja ,przynajmniej do Gwiazdki,temat zastepczy dzieki ktoremu beda mogli znow sie wykazac swoja rzetelnoscia i troskliwoscia przed polskim spoleczenstwem.Reasumujac wybite szyby i plonace race znow przycmily istote marszu,i oto chodzilo tym ktorzy tego oczekiwali.

http://6.s.dziennik.pl/pliki/5623000/5623111-marsz-niepodleglosci-mem.jpg

chochlik20
12-11-2014, 09:20
276 osób doprowadzonych na policję, w tym 199 osób zatrzymanych; kilkadziesiąt rannych, w tym 51 policjantów oraz 24 osoby cywilne - to najnowszy bilans Marszu Niepodległości, który we wtorek po południu przeszedł ulicami Warszawy.

http://fakty.interia.pl/polska/news-bilans-marszu-niepodleglosci-ponad-270-zatrzymanych-51-ranny,nId,1550484#iwa_block=facts_news_small_one&iwa_item=1&iwa_img=1&iwa_hash=11932

"Ja nie świętuje, ja mam wyprawkę z policją"
http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/marsz-niepodleglosci-w-warszawie-ja-nie-swietuje-mam-wyprawke-z-policja/c77p4

Piter
12-11-2014, 10:48
http://i.iplsc.com/zamieszki-na-moscie-poniatowskiego-w-trakcie-marszu-niepodle/0003N6R7V40L1F1V-C116-F4.jpg

Defil
12-11-2014, 13:01
Boję się, że to już jest moda.

voitek
12-11-2014, 14:39
:devil:
http://joemonster.org/filmy/65062/Narodowy_demonstrant_przez_pomylke_zaatakowal_dzie nnikarza_Ruchu_Nardowego#commentsStart

http://vader.joemonster.org/upload/qni/1292878eaa9d8a7150763_7970461970294.png

Presidente
12-11-2014, 15:04
Ktoś był z forum w Warszawie na marszu oprócz mnie?

nazgool
12-11-2014, 16:19
Ja :)

EDIT:
To jest dobre
https://www.youtube.com/watch?v=0q49HE7l5FQ#t=18

szwejk
12-11-2014, 18:20
Jak naród będzie karał zdrajców, to mogą nastąpić nieuniknione pomyłki...;)

Komentarz po marszu.

http://www.youtube.com/watch?v=nLPB7gMvr1M#t=44

Opis i film z początku zadymy

http://naszeblogi.pl/50648-poczatek-zadymy-rondo-waszyngtona

Nezahualcoyotl
12-11-2014, 19:59
Jeszcze tylko stosowny material video od Pyta.pl i bedzie komplet opiniotworczy z wczorajszej zadymy :devil::
https://www.youtube.com/watch?v=OX9AO81AxHI

szwejk
13-11-2014, 10:36
Prawda czasu, prawda ekranu;)

Oficjalnie.
http://niezalezna.pl/uploads/zdjecie2014/61373826171415869987.jpg

Realnie.
http://niezalezna.pl/uploads/zdjecie2014/61373826181415869987.jpg

marko1805
13-11-2014, 10:54
Tak.. Pani Magdalena bardzo obiektywna... Przykład manipulacji z jednej i drugiej strony. Ludzi nie tak dożo jak przedstawia to kancelaria, ale i nie tak mało jak na zdjęciu poniżej. Jak to w życiu bywa, każdy widzi to to chce widzieć.

nazgool
13-11-2014, 11:27
To był przedostatni pomnik w parku Ujazdowskim. ja na tym zdjęciu nie widzę tłumów. No chyba że liczymy do marszu prezydenta wszystkich przechodniów z krakowskiego i gapiów. Oł je, jeszcze policzmy ludzi oglądających ten marsz z okna :D

Tutaj masz filmik od 24.08 do końca. Przejście tłumu zajmuje ok 1 minuty i 40 sekund . WOW i to niby był większy marsz od Marszu Niepodległości
https://www.youtube.com/watch?v=UGdTzL5q7D4

marko1805
13-11-2014, 13:16
No własnie wszystko zależny od tego , kiedy zdjęcie zostało zrobione( w którym momencie marszu) i z jakiej perspektywy. Nie no, kto twierdzi, że marsz Komorowskiego był większy od marszu niepodległości, który jak widzę z roku na rok rośnie w siłę , szkoda tylko, że zawsze podczas tego marszu znajdą się jakieś bezmuzgi w kominiarkach. Może kiedyś ( choć wątpię) doczekam czasu, że przez Warszawę przejdzie ten marsz w całkowitym spokoju, bo tylko wtedy odniesie on swój efekt.

nazgool
13-11-2014, 13:43
Policja i media głównego nurtu twierdzą że marsz Prezydenta był większy. Stąd cała ta akcja ze zdjęciami itp.

Pampa
13-11-2014, 15:30
To jest dobre. Gościu ma rację.

https://www.youtube.com/watch?v=rvzeTnnVZw0&feature=youtu.be

nazgool
13-11-2014, 16:13
Tutaj jest kilka ciekawych ujęć z bójki. Pyta.pl na misji bojowej ;).
https://www.youtube.com/watch?v=XkW6MCV6b4U

Swoją drogą mają chłopaki jaja że tak sobie hasają pomiędzy policją i kibicami.

Nezahualcoyotl
15-11-2014, 14:09
Szkoda ze nikt nie sfilmowal tej bijatyki:
http://mysl24.pl/spoleczenstwo/1959-pijany-wildstein-zaatakowal-rannego-narodowca.html

Trzeba przyznac ze koszerny pismak ostatnio coraz wyzej podnosi swoje...pejsy.Zarowno na lamach brukowcow jak i realnie.

nazgool
15-11-2014, 14:52
Chłopaki od PiSu czują wiatr w żaglach. To co ostatnio dzieje się np na Flądrze to już przebiło GW pod każdym względem. Tak chamskiej propagandy to ja nie czytałem od czasów LO kiedy przerabialiśmy tematy związane z IIWŚ i stalinizmem. TT chyba chce zostać jakimiś wielkim dyrektorem TVP lub radia :P reszta tez pewnie chciałaby jakieś intratne posadki

Gajusz Mariusz
15-11-2014, 15:05
Tak chamskiej propagandy to ja nie czytałem od czasów LO kiedy przerabialiśmy tematy związane z IIWŚ i stalinizmem.

Zaciekawiłem się. Można jakiś przykład? :cool: W dzisiejszych czasach co tam jest "chamską propagandą"?. :D

nazgool
15-11-2014, 15:44
Choćby to, pierwszy przykład z brzegu
http://www.fronda.pl/a/pilsudski-czy-putin,43803.html

Już samo porównanie do TPPR to jakiś absurd, a obrazek Piłsudskiego i Putina na koniu tylko to potęgują. Później jest lepiej. Ten analfabeta autor bojący się podpisać imieniem i nazwiskiem i występujący tam jako "tag" wstawia zdjęcia z marszy ślaskiej MW sugerując ze RN popiera oderwanie Śląska od Polski i wstawia te zdjęcia na których widać napis "jesteśmy ze Sląska ale najważniejsza jest Polska" . To wygląda tak jak wmawiano społeczeństwo po wojnie że np. "Nil" i inni żołnierze podziemia niepodległościowego byli agentami gestapo itp. Tej samej maści propaganda żywcem wyjęta z podręczników agitatorów sowieckich. samo wstawienie tego zdjęcia świadczy o głupocie autora tego "newsa". O nazywaniu narodowców klakierami Putina tylko dlatego że nie zgadzają się na politykę lizania tyłków neobanderowców na Ukrainie to szkoda nawet gadać. Bo tylko jedyna słuszna linia Kaczora jest słuszna i słuszniejszej nie będzie.

Gajusz Mariusz
15-11-2014, 15:58
:hmm:O PiS-owskie media Ci chodzi? Ok, tu pytań nie mam. Nie czytuję ich, ani nie bronię tym bardziej, jak poza tematem byłbym. Ja raczej o tej propagandzie na temat stalinizmu i WWII w LO. Bo ja akurat zadowolony jestem że historia już nie jest w w wersji "jedynie słusznej" czyli po linii Kremla. Tak zrozumiałem Twój poprzedni post. Ale właściwie odpowiedź na moje pytanie byłoby poza temat, to właściwie uznajmy że nie ma tematu dyskusji.

Asuryan
15-11-2014, 16:00
Bo tylko jedyna słuszna linia Kaczora jest słuszna i słuszniejszej nie będzie.
"Jest tylko jedna racja! I ja! My ją mamy!
– Jedna jest racja, lecz ona jest przy nas!
– Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"
No i nikt nigdy nie wmówi im że "czarne jest czarne, a białe jest białe".

Przemilczanie Wołynia w imię jakichś "wyższych racji" to fakt. Tak samo jak to, że popieranie neobanderowców, to jak plucie w twarz ocalałym z rzezi rodakom.

nazgool
15-11-2014, 16:14
Mi chodziło o to że tego typu przypadki chamskiej propagandy widziałem przy okazji nauki o tamtych czasach. Jakieś przedruki gazet z procesów itp. W tym sensie o tym pisałem.

Przemilczanie Wołynia w imię jakichś "wyższych racji" to fakt. Tak samo jak to, że popieranie neobanderowców, to jak plucie w twarz ocalałym z rzezi rodakom.

Niestety jest tak jak mówisz. tym bardziej mnie to boli że część mojej rodziny właśnie z tego Wołynia pochodzi. Dlatego uważam że PiS to takie same barachło jak PO. Różnią się tym że jedni lizą tyłek Niemcom i UE, a drudzy USA. Interesy ich "metropolii" są dla nich ważniejsze niż interes narodu.

Gajusz Mariusz
15-11-2014, 16:24
Mi chodziło o to że tego typu przypadki chamskiej propagandy widziałem przy okazji nauki o tamtych czasach. Jakieś przedruki gazet z procesów itp. W tym sensie o tym pisałem.

Mylnie zinterpretowałem. Czyli pełna zgoda!:ok:

Kobrax
16-11-2014, 17:10
Widzieliście ten film?
https://www.youtube.com/watch?v=X354ooM54nU

Piter
16-11-2014, 17:23
Jest na stronie tvp w lepszej jakości.

Nezahualcoyotl
17-11-2014, 16:57
Lapnaka na Poniatowskim:
https://www.youtube.com/watch?v=cyPl854iWa8

Prawdziwy Marsz Niepodleglosci ktorego nie pokazano w mediach:
https://www.youtube.com/watch?v=5n3BksY4AbU

Popis policji ze Swinoujscia.Co prawda z przed dwoch lat ale kogo to obchodzi:
https://www.youtube.com/watch?v=QNOFxPbuTlA

Gajusz Mariusz
17-11-2014, 17:27
Prawdziwa martyrologia. Wnuki się będą uczyć.

szwejk
09-12-2014, 11:44
Obecnie rządzący, nie lubią marszy opozycji... Pamięta ktoś błękitny marsz z 2006 roku? Polecam obejrzeć zdjęcia... ;)

https://www.google.pl/search?q=b%C5%82%C4%99kitny+marsz+po+z+2006+roku&biw=1035&bih=445&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=y9GGVMKLAcWJPIbngIAB&ved=0CC4QsAQ

Piter
10-12-2014, 19:40
https://www.youtube.com/watch?v=hZgRUTOwCAo

szwejk
12-11-2015, 07:40
Jak myślicie, dlaczego w tym roku, policja na Marszu zachowywała się inaczej niż w 2010,11,12,13 i 14?:cool:

Spojrzenie na Marsz oczami "lewicowca umiarkowanego", lub... ironicznego...;)
http://mediumpubliczne.pl/2015/11/marsz-niepodleglosci-jest-zjawiskiem-klasowym-a-nie-nacjonalistycznym/

A na deser
https://pbs.twimg.com/media/CTkSKztUsAAQYK2.png

Gajusz Mariusz
15-10-2016, 16:02
Doszła mnie informacja że w tym roku Marsz Niepodległości otwierać ma.... Husaria!
http://wpolityce.pl/spoleczenstwo/311733-winnicki-ujawnia-haslo-marszu-niepodleglosci-polska-bastionem-europy-husaria-pojedzie-na-czele

Matisek
15-10-2016, 16:20
Winnicki odniósł się też do działań Facebooka, który blokuje profile organizacji narodowych i organizatorów Marszu Niepodległości, choć jednocześnie pozwala na rozmaite zupełnie skandaliczne profile skrajnie lewicowe i antypolskie.
W ostatnich latach mieliśmy całą falę takich represji jeśli chodzi o Facebooka

Nie mogę :lol2: I niech ktoś teraz powie, że narodowcy w dzisiejszych czasach nie są represjonowani!

Gajusz Mariusz
15-10-2016, 16:40
Nie mogę :lol2: I niech ktoś teraz powie, że narodowcy w dzisiejszych czasach nie są represjonowani!

No ba! Swego czasu czytałem gdzieś na necie że niedługo doczekamy czasów gdy pędzony tłum 500-set ONR-owców przez 3 wściekłe do nieprzytomności babcie z KOD-u, zapewne do tego komunistki i złodziejki, będzie mógł szukać schronienia w najbliższej komendzie tylko dzięki dobrej zmianie. Inaczej tylko szpital, a wiadomo jak to ze służbą zdrowia u nas. Przy tylu poszkodowanych to pacjentów trzeba by było porozwozić do szpitali w kilku województwach.

PaskudnyPludrak
15-10-2016, 18:16

Jak im FB nie pasuję, niech się przeniosą na putinowskie Vkontakte :F

chochlik20
17-10-2016, 10:07
11 listopada - 3 marsze - efekt...
http://warszawa.naszemiasto.pl/artykul/marsz-niepodleglosci-2016-w-warszawie-trasa-marszow-na-11,3885801,artgal,t,id,tm.html
Kto wie? W każdym razie minister Błaszczak przestrzegał, że coś może się dziać ;)

Napoleon7
17-10-2016, 11:57
@ W każdym razie minister Błaszczak przestrzegał, że coś może się dziać @
Z tym, że jego rola polega nie na tym by ględzić że "coś się może dziać" tylko by dopilnować by nic złego się nie działo. Pytanie tylko czy on to rozumie?

Bronti
17-10-2016, 13:04
Istnieje teoretyczne ryzyko, że PiS pokusi się o sprowokowanie jakiś zdarzeń w celu pozyskania kolejnego tematu do ataków na KOD i opozycję.

Akurat temat aborcji się wypali do tego czasu i będzie miała władza nowy temat zastępczy... :)

chochlik20
18-10-2016, 08:28
Obywatele RP przechytrzyli narodowców?
Okazuje się, że na trasę ich marszu już wcześniej ktoś zabukował :D
W każdym razie mają dość ich haseł, ale są gotowi do rozmów.
http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34862,20850306,11-listopada-w-warszawie-obywatele-fortelem-w-narodowcow.html#MT2

szwejk
19-10-2016, 14:44
Nieformalna grupa obywatele RP.
"Obywatele RP to inicjatywa społeczna skupiająca w ramach miasteczka namiotowego, osoby związane z protestami obywatelskimi dotyczącymi Trybunału Konstytucyjnego przed Kancelarią Premiera... "
Sądząc po deklaracjach i zamieszczonych filmikach, wygląda to na przybudówkę KOD:hmm:... Interesująco będzie obserwować ich aktywność 11 listopada...

http://38milionow.pl/beda-zadymy-11-listopada/#

Nezahualcoyotl
11-11-2016, 18:09
Ale żenada z tym Marszem Niepodległości AD 2016!
Żadnego wozu transmisyjnego nie spalono!Żadnych drzewek nie przesadzono!Żadnej budki strażniczej pod ambasadą nie puszczono z dymem!Nawet żadnej policyjnej prowokacji nie było a co najgorsze kibole wyklęci kompletnie dali ciała i nie zdecydowali się na demontaż kostek polbrukowych!
Jakiż zawód i jęki rozpaczy daje się odczuć w TVN24 oraz internetowych serwisach.Tyle wysiłku anarchistów i KODziarzy na nic!No tragedia a nie święto narodowe!Nikt nikomu mordy nie obił a wszyscy się rozeszli do domów.
No pozostaje jeszcze nadzieja że bejsbolowa husaria da o sobie przypomnieć z dalekiej Rumunii ale to już inna bajka :devil:

Presidente
11-11-2016, 19:38
Ale żenada z tym Marszem Niepodległości AD 2016!
Żadnego wozu transmisyjnego nie spalono!Żadnych drzewek nie przesadzono!Żadnej budki strażniczej pod ambasadą nie puszczono z dymem!Nawet żadnej policyjnej prowokacji nie było a co najgorsze kibole wyklęci kompletnie dali ciała i nie zdecydowali się na demontaż kostek polbrukowych!
Jakiż zawód i jęki rozpaczy daje się odczuć w TVN24 oraz internetowych serwisach.Tyle wysiłku anarchistów i KODziarzy na nic!No tragedia a nie święto narodowe!Nikt nikomu mordy nie obił a wszyscy się rozeszli do domów.
No pozostaje jeszcze nadzieja że bejsbolowa husaria da o sobie przypomnieć z dalekiej Rumunii ale to już inna bajka :devil:
Przepraszam, że Cię zawiodłem

PaskudnyPludrak
11-11-2016, 19:49
A

Ja nie wiem co wy za TVN oglądacie, ale ja dziś śledziłem relacje z marszu m.in na TVN i żadnych jęków rozpaczy nie słyszałem, nie słyszałem też, że KOD'u jest 100tyś wręcz przeciwnie, że jest bardzo mało i, że KOD się chyba wypala, za to słyszałem właśnie na TVN, że narodowców jest mnóstwo,że jest spokojnie i, że przyćmili marsz KOD'u i inne.

Volomir
11-11-2016, 19:59
Też nie rozumiem jechania na TVN, KODy i GW. Jakieś tam kontrowersje się pojawiały ale bez przesady... TVN to stacja głównie rozrywkowa, a przy okazji informacyjna i tak jak mówił Pludrak nie widziałem ani teraz anie we wcześniejszych latach jakiegoś nadmiernego i nieuczciwego jechania na np. MN. Bo co, jak pokazali demolowanie Wawy lata wcześniej to manipulacja była? KOD też, nie jestem ich fanem ale w sumie cieszy mnie że ludzie w końcu wychodzą na ulicę pokazać że coś ich boli. A dopisywanie do tego jakiś byłych UBeków, komunistów czy że odciągnięto ich od koryta świadczy o tym, że krytycy nie mają pojęcia kto w KODach bierze udział. (żeby nie było, owszem biorą udział różni dziwny ale to tak samo jak mówić że w MN biorą udział sami neonaziści). GW też nie wiem, mają jakąś tam wizję świata, nie zawsze się z nią zgadzam ale i tak piszą z większym sensem niż prawicowe media i od roku TVP.

Presidente
11-11-2016, 20:02
Tradycja panowie, tradycja...

Piner
11-11-2016, 23:31
Ja wraz z moimi kompanami pojawiliśmy się na marszu antyfaszystowskim. Osobiście poszedłem na owy marsz z czystej ciekawości, a wróciłem z ciekawymi spostrzeżeniami. Mianowicie wobec faktu miejsca zbiórki i chęci wrzucenia czegoś na ruszt, początek naszej trasy trącił miejsce koncentracji narodowców. Jak zauważyliśmy było mnóstwo:
- Wrzasków okraszonych przekleństwami.
- Rzucaniem petard niemal pod samym centrum handlowym.
-Dało się odczuć powiedzenie: ,,Witamy w krainie gdzie obcy zginie''.
Natomiast na drugim marszu:
- Spokojne skandowanie w rytm muzyki ( nawet niektóre hasła były nieco infantylne) przerywane swoistymi przemowami grup anarcho-lewicowych ( nieco przesadzonych).
-Brak petard lub innych rodzajów rzeczy o negatywnym zabarwieniu ( poza pałko-flagami lewicowych grup porządkowych i kordonu policyjnego).
- Atmosfera zdawała się życzliwa.

chochlik20
12-11-2016, 11:07
Ja wraz z moimi kompanami pojawiliśmy się na marszu antyfaszystowskim. Osobiście poszedłem na owy marsz z czystej ciekawości, a wróciłem z ciekawymi spostrzeżeniami. Mianowicie wobec faktu miejsca zbiórki i chęci wrzucenia czegoś na ruszt, początek naszej trasy trącił miejsce koncentracji narodowców. Jak zauważyliśmy było mnóstwo:
- Wrzasków okraszonych przekleństwami.
- Rzucaniem petard niemal pod samym centrum handlowym.
-Dało się odczuć powiedzenie: ,,Witamy w krainie gdzie obcy zginie''.
Natomiast na drugim marszu:
- Spokojne skandowanie w rytm muzyki ( nawet niektóre hasła były nieco infantylne) przerywane swoistymi przemowami grup anarcho-lewicowych ( nieco przesadzonych).
-Brak petard lub innych rodzajów rzeczy o negatywnym zabarwieniu ( poza pałko-flagami lewicowych grup porządkowych i kordonu policyjnego).
- Atmosfera zdawała się życzliwa.
Może już niektórzy tak mają i muszą za wszelką cenę zwrócić na siebie uwagę?

http://niezalezna.pl/uploads/zdjecie2016/147889740214246689043.jpg

Muszę przyznać, że lekko się zdziwiłem widząc przekreśloną swastykę. Czyżby ocieplanie wizerunku po tym, jak rzecznik narodowców dał zdjęcie z Léonem Degrelle? Skończy się rzymskie hajlowanie? I, co ma aborcja do 11 listopada? :eek:

Pampa
12-11-2016, 11:18
Nie wiem czemu tak Cię dziwi skreślona swastyka, ale dowodzi to tlyko ignorancji. ;)

Ale oświecę Cię troszkę, otóż, uwaga potwierdzone info, naziści to nie narodowcy (ŁAŁ!). Jestem narodowcem, a gardzę nazizmem jak najbardziej śmierdzącą kupą gnoju. Sa oczywiście cechy wspólne jak naród jako istota nadrzędna, ale akurat takie analogie można znaleźć w każdych stosunkowo antagonistycznych partiach.

chochlik20
12-11-2016, 11:50
Nie wiem czemu tak Cię dziwi skreślona swastyka, ale dowodzi to tlyko ignorancji. ;)

Swego czasu napisałem Ci, że na miejscu narodowców stawałbym na zębach, aby udowodnić, że salutujecie po rzymsku, a nie w geście hitlerowskim i do tej pory nic nie udowodniliście.

Ale oświecę Cię troszkę, otóż, uwaga potwierdzone info, naziści to nie narodowcy (ŁAŁ!). Jestem narodowcem, a gardzę nazizmem jak najbardziej śmierdzącą kupą gnoju. Sa oczywiście cechy wspólne jak naród jako istota nadrzędna, ale akurat takie analogie można znaleźć w każdych stosunkowo antagonistycznych partiach.
Znalazłoby się jeszcze kilka cech wspólnych - mundurki, plakaty zerznięte od faszystów, gesty, dobre stosunki z włoską partią faszystowską, zdjęcie faszysty u rzecznika, antysemityzm (spalenie kukły Żyda).
Młodzież Wszechpolska (szła w marszu) z tego, co pamiętam też swego czasu pokazała, jak traktuje faszyzm.

I jak to w ogóle jest? Jesteście przeciw cenzurze, a tymczasem zasłaniacie swoich przeciwników - http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,rondo-de-gaulle-a-narodowcy-br-zaslonili-obywateli-rp-plachtami,216988.html :nunu:

I to poszukiwanie inspiracji http://www.nacjonalista.pl/2016/05/11/zelazna-gwardia-kompendium-wiedzy/ - ankieta po prawej. Same wybitne postacie...

Wytłumacz mi, jak można świętować wybuch PW i odwoływać się do postaci faszystów lub też organizacji - choćby Żelazna Gwardia??

W czwartek na konferencji prasowej w Sejmie wystąpili przedstawiciele zagranicznych organizacji narodowych, które wezmą udział w marszu: prezes włoskiej Forza Nuova - Roberto Fiore, poseł parlamentu Słowacji, członek organizacji Kotleba - Ludowej Partii "Nasza Słowacja" - Milan Mazurek, prezes hiszpańskiej Democracia Nacional - Manuel Canduela, rzecznik prasowy szwedzkiej Nordisk Ungdom - Fredrik Hagberg oraz poseł, prezes Ruchu Narodowego Robert Winnicki.
http://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2016-11-10/narodowcy-z-wloch-hiszpanii-i-slowacji-pojda-w-marszu-niepodleglosci/
Piękną laurkę sobie wystawiacie.

Napoleon7
12-11-2016, 16:06
Proponuję inną zabawę. Czy byłbyś gotów Pampa (pytanie to dotyczy także innych narodowców) odnieść się do poniższych cech (wypisanych, by nie było że jestem stronniczy, z wikipedii):
1) krytyka demokracji parlamentarnej
2) kult państwa
3) zasada wodzostwa
4) solidaryzm społeczny
5) nacjonalizm
6) etatyzm
7) korporacjonizm (i co poniekąd z tego wynika antykomunizm i antykapitalizm)
8) populizm
9) imperializm
10) kolektywizm (rozumiany jako dominacja interesu zbiorowości nad interesem jednostki).
To są cechy systemu faszystowskiego (co łatwo się domyśleć). Byłbym wdzięczny za odniesienie się do nich.

Pampa
12-11-2016, 18:13
Nie byłbym gotów, nie chce mi się, bo są to bzdury. ;)

PaskudnyPludrak
12-11-2016, 18:18
Teraz Pampo to Ty się zachowuję jak Troll

Pampa
12-11-2016, 18:20
Dodam tylko ze wystarczy sobnie wpisać narodowa demokracja, a faszyzm to zupełnie inna bajka.

EDytka szybka: Z drugiej strony faszyzm jako taki zbrodniczym systemem nie był. Nie wiem co chcesz Napoleonie osiągnąć? Nazwać narodowców faszystami (uwaga swastyka to nie faszyzm)? Są cechy wspólne jak już mówiłem, ale tak ma wiele różnych systemów. Populizm, imperializm, kolektywizm nie występuje. A przynajmniej nie w tym sensie. Owszem cel narodowy jest nadrzędny, ale nie jest jak w stalinizmie gdzie jednostka się nie licz. BTW teraz w sumie za bardzo też tak nie jest.

Volomir
12-11-2016, 21:16
Już dawno prawica powinna zrozumieć, że w tym wszystkim nie chodzi o definicję. A na pewno nie historyczną analizę czym jest swastyka, kto stworzył narodowy socjalizm i że faszyzm to według definicji cośtam. Tak ciężko to zrozumieć? Chodzi o pewne uogólnienie, w których lubuje się ruchy narodowe, pewne uproszczenia - jak znane i lubiane "wszędzie lewaki". Chodzi o to, że faszyzm to coś złego, opartego na totalitaryzmie, terrorze, militaryzmie do tego wszelkie przejawy ksenofobii, rasizmu, homofobii itd. Jak ludzie mówią, że sprzeciwiają się faszyzmowi, to nie chodzi im o ludzi mieszkających we Włoszech. To tak jak ze swastyką i salutem rzymskim trochę. Nikogo nie obchodzi jaki był ich rodowód. Że swasta to symbol solarny, symbol szczęścia, jeden z najstarszych symboli na całym globie... ludzi obchodzi, ze jest obłożona nazistowskim ścierwem. I to sami dotyczy faszyzmu, nie chodzi o jego pochodzenie, chodzi o to co ze sobą niesie.
I nie oceniam teraz na ile to jest słuszne, na ile to pasuje do prawicy, nacjonalistów, narodowców, MN, MW i ONRu. Po prostu bawi mnie jak ktoś słyszy faszyzm i wyciąga definicję że to nie tak, bo orginalnie to cośtam.

Piter
12-11-2016, 21:32
Już dawno prawica powinna zrozumieć, że w tym wszystkim nie chodzi o definicję. A na pewno nie historyczną analizę czym jest swastyka, kto stworzył narodowy socjalizm i że faszyzm to według definicji cośtam. Tak ciężko to zrozumieć? Chodzi o pewne uogólnienie, w których lubuje się ruchy narodowe, pewne uproszczenia - jak znane i lubiane "wszędzie lewaki". Chodzi o to, że faszyzm to coś złego, opartego na totalitaryzmie, terrorze, militaryzmie do tego wszelkie przejawy ksenofobii, rasizmu, homofobii itd. Jak ludzie mówią, że sprzeciwiają się faszyzmowi, to nie chodzi im o ludzi mieszkających we Włoszech. To tak jak ze swastyką i salutem rzymskim trochę. Nikogo nie obchodzi jaki był ich rodowód. Że swasta to symbol solarny, symbol szczęścia, jeden z najstarszych symboli na całym globie... ludzi obchodzi, ze jest obłożona nazistowskim ścierwem. I to sami dotyczy faszyzmu, nie chodzi o jego pochodzenie, chodzi o to co ze sobą niesie.
I nie oceniam teraz na ile to jest słuszne, na ile to pasuje do prawicy, nacjonalistów, narodowców, MN, MW i ONRu. Po prostu bawi mnie jak ktoś słyszy faszyzm i wyciąga definicję że to nie tak, bo orginalnie to cośtam.

Odstępstwa od definicji otwierają drogę manipulacji. Lewaki to bardzo dobre określenie, a nacjonaliści, narodowcy, bo to synonimy również ginęli z rąk nazistów. Manipulacją jest pisanie o tym, że nie chodzi o to, czym jest faszyzm, chodzi o to, że faszyzm to zło i nie wiadomo kto i na jakiej podstawie ma prawo oceniać kto jest faszystą, ha! A co do marszu antyfasztów to pierwsze te blokady również miały wiele ekscesów. Jak ludzie sprzeciwiają się faszyzmowi to czasami sprzeciwiają się czemuś czego nie ma, bo ktoś wprowadza do opinii publicznej subtelnie przekłamania.

Volomir
12-11-2016, 21:43
No wiadomo, moja racja jest najmojsza! Lewaki to dużo większe uproszczenie dlatego nie pisz mi tu o manipulacji ;) A definicje również nie są stałe, chyba że masz na myśli definicje naukowe, ale one nie mają związku z lewicą, prawicą itd. Poza tym napisałem o co chodzi z tymi faszystami i o jakie cechy chodzi.

Piter
12-11-2016, 21:49
No wiadomo, moja racja jest najmojsza! Lewaki to dużo większe uproszczenie dlatego nie pisz mi tu o manipulacji ;) A definicje również nie są stałe, chyba że masz na myśli definicje naukowe, ale one nie mają związku z lewicą, prawicą itd. Poza tym napisałem o co chodzi z tymi faszystami i o jakie cechy chodzi.

Tak, bo faszyzm jest wtedy kiedy ja chce, a nie jakieś bzdurne definicje.

Volomir
12-11-2016, 21:56
No wiadomo! A lewaki to wszyscy którzy nie są ze mną. Trochę hmm... komunistyczne myślenie.

Napoleon7
12-11-2016, 22:56
Nie byłbym gotów, nie chce mi się, bo są to bzdury.
To nie są bzdury. Polityka nie jest bzdurą bo od niej zależy nasz byt. Może i ktoś traktuje politykę jako swego rodzaju "jaja", ja ją traktuję arcypoważnie.

Dodam tylko ze wystarczy sobnie wpisać narodowa demokracja, a faszyzm to zupełnie inna bajka.
ONR zdecydowanie faszyzował. W zasadzie była to organizacja faszystowska, choć oczywiście w wydaniu polskim.

Z drugiej strony faszyzm jako taki zbrodniczym systemem nie był.
Faszyzm był (jest?) ustrojem autokratycznym. Antydemokratycznym (z wszystkimi tego konsekwencjami). Już kiedyś pisałem jakie kryteria są dla mnie ważne przy wyborze ugrupowania politycznego. Demokratyzm-antydemokratyzm to podstawa. Ugrupowanie antydemokratyczne jest systemem zbrodniczym. Nie ma bowiem systemy autokratycznego, który w imię utrzymania władzy nie dopuściłby się mniejszych lub większych zbrodni.

Nie wiem co chcesz Napoleonie osiągnąć?
Doskonale wiesz - bo nie chcesz odpowiedzieć na moje pytanie i odnieść się do podanych cech. Wyszłoby bowiem wówczas (i masz tego świadomość) że ruch narodowy jest bardzo bliski faszyzmowi, jeżeli wręcz z nim nie jest tożsamy. Dla mnie tylko punkt 9 jest wątpliwy (choć hasła Polski "od morza do morza" też słyszałem - ale powiedzmy że nie traktuję ich poważnie). Reszta pasuje do ruchu narodowego jak ulał. Do PiS-u zresztą w dużym stopniu także (stąd obecna symbioza ale i nieufność - bo widać wyraźnie, że PiS i ruch narodowy walczy o rząd dusz nad podobnymi wyborcami).
Kolektywizm jest tu rozumiany jako prymat interesu zbiorowości nad interesem jednostki - twierdzisz, że w ruchu narodowym tego nie ma?! Bądź poważny! a co do populizmu to już naprawdę.... Wystarczy posłuchać haseł ruchu - to klasyczny populizm w formie wręcz krystalicznej. Uważasz, że np. hasło "Polska dla Polaków" to nie jest czysty populizm?

Lewaki to bardzo dobre określenie
OK. To bardzo dobre określenie - jak piszesz. Ale powiedz mi na kogo? Co to pojęcie znaczy? Pytałem się i odpowiedzi nie dostałem. Doczekam się?

Manipulacją jest pisanie o tym, że nie chodzi o to, czym jest faszyzm, chodzi o to, że faszyzm to zło i nie wiadomo kto i na jakiej podstawie ma prawo oceniać kto jest faszystą, ha!
Ja dość precyzyjnie jak na warunki tego forum określiłem dlaczego faszyzm uważam za zło. I tak samo wszelkie ruchy neofaszystowskie. Jeżeli ktoś uważa inaczej to byłbym wdzięczny za w miarę chociaż precyzyjne wyjaśnienie.

A definicje również nie są stałe, chyba że masz na myśli definicje naukowe, ale one nie mają związku z lewicą, prawicą itd.
Mają. Ale masz rację w tym sensie, że "wszystko płynie" i że "nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki". Stąd obecnie należałoby raczej mówić o neofaszyzmie. I takowy miałem na myśli pisząc o faszyzmie. Co jednak w sumie na jedno wychodzi. Ale dzięki za uwagę.

Piter
13-11-2016, 08:01
No wiadomo! A lewaki to wszyscy którzy nie są ze mną. Trochę hmm... komunistyczne myślenie.

Nie, nie Ci którzy nie są ze mną ale Ci którzy obrażają ludzi wyzywając ich od faszystów już nadają się do tego słowa.

Volomir
13-11-2016, 09:16
A to ci dopiero! A co to ma wspólnego z byciem lewakiem? Ten kto ogląda TVN -lewak. Tan kto popiera prawa homo - lewak. Ten co słucha rocka - Lewak. Ten kto brzydzi się nacjonalizmem - lewak. Ten kto nie godzi się na faszyzm - lewak. Strasznie smutna ta polska prawica, że tak wszyscy są przeciwko niej i muszą naginać definicję lewaka. Wychodzi na to że 90% ludzi to lewaki! Hura! :P

Napoleon7
13-11-2016, 09:36
Strasznie smutna ta polska prawica, że tak wszyscy są przeciwko
Jak to "wszyscy"?! Tylko lewaki;)

Pampa
13-11-2016, 10:49
Lewka to aktualnie synonim na określenie każdego kto jest przeciwny idei prawicowej. Jest baaardzo duża przesada, ale za to chwytliwe hasełko, którego osobiście nie lubię.

chochlik20
13-11-2016, 10:56

EDytka szybka: Z drugiej strony faszyzm jako taki zbrodniczym systemem nie był.

Nazizmem gardzisz, komunizmem gardzisz, a faszyzm nie był taką zbrodniczą ideologią! No gratuluję wybiórczej postawy! Coś tam złego zrobił, ale nieważne.. usuwamy to w cień... ,bo...

Nie, nie Ci którzy nie są ze mną ale Ci którzy obrażają ludzi wyzywając ich od faszystów już nadają się do tego słowa.
Jak się czerpie inspirację, a później nie dostrzega się skąd ona pochodzi to później następuje takie zdziwienie....

http://i.imgur.com/xij5cSU.png

Pampa
13-11-2016, 11:06
A był? :) Poproszę o wykaz zbrodni faszystów (przed wkroczeniem Niemców), nie licząć wsadzania do więzień wrogów politycznych, bo to samo mieliśmy za II RP, więc można uznać to za znak tamtych czasów, albo nawet nasz własny system za zbrodniczy. We Włoszech całkiem duża część ludzi myśli o faszyzmie dobrze.

chochlik20
13-11-2016, 11:22
A był? :) Poproszę o wykaz zbrodni faszystów (przed wkroczeniem Niemców), nie licząć wsadzania do więzień wrogów politycznych, bo to samo mieliśmy za II RP, więc można uznać to za znak tamtych czasów, albo nawet nasz własny system za zbrodniczy. We Włoszech całkiem duża część ludzi myśli o faszyzmie dobrze.
A w Rosji duża część osób też dobrze myśli o komunizmie i jak mniemam to był dobry system?

Gdzie chcesz te zbrodnie faszystów?
W Hiszpanii? Oj, było ich sporo. Szkoda, że nie mam książki Beevora o wojnie domowej tam :( Chorwaccy Ustasze też się zasłużyli na miano zbrodniarzy, Żelazny Legion podczas próby puczu zabił ok. 120 Żydów, a część obdarł ze skóry i powiesił na hakach rzeźniczych, Antonescu też nie był lepszy - masakra w Jassach, ks. Tiso - gdyby nie interwencja matki nadal wysyłałby Żydów do obozów zagłady, aryzacja - zabieranie majątków Żydów, włoskie zbrodnie swego czasu Ci przedstawiłem, zbrodni faszystów z UPA/OUN nie muszę chyba wspominać?

Chyba przyszedł czas na zmianę jednego z punktów regulaminu nie sądzisz? :hmm:

Pampa
13-11-2016, 12:23
Włoski faszyzm. WŁOSKI. Nie interesuje mnie co się działo w czasie wojny domowej w Hiszpanii, bo tam obie strony miały zbrodnie na karku. Mi chodzi o to co się działo w kraju - Włoszech. UPA/OUN to już byli naziści, tak samo jak Tiso i Żelazny Legion czy Strzałokrzyżowcy. Faszyzm jako taki to Hiszpania, Włochy po części Polska II RP.

Nie wiem który punkt chcesz zmieniać, ale jak masz jakiś pomysł to śmiało.

Piter
13-11-2016, 13:44
Ten co słucha rocka - Lewak. Ten kto nie godzi się na faszyzm - lewak. Strasznie smutna ta polska prawica, że tak wszyscy są przeciwko niej i muszą naginać definicję lewaka. Wychodzi na to że 90% ludzi to lewaki! Hura! :P

Czyli jestem lewakiem, amen.

Napoleon7
13-11-2016, 13:44
Włoski faszyzm. WŁOSKI.
Więc tylko włoski. Jak wiadomo, do 1926 roku faszyści nie mieli jeszcze pełni władzy, co nie znaczy, że nie dopuszczali się zbrodni. Jedną z pierwszych był urządzony przez "czarne koszule" pogrom komunistów i socjalistów w Turynie podczas którego zdemolowano ok. 60 lokali tych partii i zamordowano kilkudziesięciu działaczy. Oczywiście winnych nie odnaleziono. Z kolei najbardziej spektakularnym mordem był mord na Matteottim, jednym z czołowych polityków socjalistycznych. Był to klasyczny mord polityczny jakich zdarzało się wówczas we Włoszech wiele, ten jednak z racji popularności ofiary wywołał szczególne poruszenie. Tym bardziej, że policji udało się ustalić sprawców którymi byli działacze faszystowcy. Oczywiście dla pozostałych faszystów stali się oni bohaterami. Po opanowaniu sytuacji po zabójstwie Matteottiego, do końca września (jakieś 3 miesiące) naliczono bezsprzecznie 16 mordów polityków antyfaszystowskich, 36 poranień i ponad 170 napadów z pobiciem itd. (kilka ofiar zmarło z tego powodu później). W listopadzie 1925 miały z kolei miejsce tzw. "dni grozy" we Florencji - ilu ludzi zginęło trudno powiedzieć bo dane są sprzeczne, ale co najmniej kilkudziesięciu, może ponad setkę. Napady, pobicia a nawet morderstwa zdarzały się wówczas praktycznie na porządku dziennym. To działo się przed 1926 rokiem - czy mam pisać co było później?
Nieprawdą jest też brak antysemityzmu w wydaniu włoskim, choć faktem jest iż pojawił się od pod wpływem Niemiec. W 1938 roku uchwalono "manifest obrony rasy", który nakazywał opuszczenie Włoch przez Żydów, którzy zamieszkali we Włoszech po 1919 roku i zabraniał dostępu tym którzy pozostali do niektórych zawodów i stanowisk publicznych. Zabraniał też małżeństw mieszanych - mamy więc i rasizm w wydaniu włoskim.
Faszystowski reżim włoski był mniej zbrodniczy niż niemiecki - to prawda. Ale nieprawdą jest iż zbrodniczym nie był.
KAŻDY reżim autokratyczny prędzej czy później jest skazany na zbrodnie, bo nie ma takiej władzy która nie miałaby swych przeciwników. Autokracja zaś sprzeciwu nie znosi. Więc zastosowanie drastycznych metod przeciwko przeciwnikom władzy jest tylko kwestią czasu - zbrodnie są w tej sytuacji nie do uniknięcia.

Nezahualcoyotl
13-11-2016, 14:05
Ktoś tutaj sprytnie zrównał lub umiejętnie zmanipulował Marsz Niepodległości z wyimaginowanym pochodem faszystów i mamy offtop z kilkunastoma postami poświęconymi tej ideologii dzięki któremu nieświadomie jeszcze niektórzy zaczną dawać temu wiarę.Piszcie o faszyzmie w dziale historycznym jak już coś.
Zatem oto kilkudziesięciotysięczny tłum faszystów,nazistów,nacjonalistów,homofobów,ras istów,ksenofobów i czegokolwiek co tam jeszcze KOD i antyfaszyści skandowali:

C1R0YX8OpaA

Ja wraz z moimi kompanami pojawiliśmy się na marszu antyfaszystowskim.
No w tym roku mieli się na baczności i nie przyozdobili się symboliką komunistyczną włącznie z wizerunkiem pewnego argentyńskiego rzeznika w berecie tak ochoczo obnoszonego przez anarchistów.
http://warszawa.naszemiasto.pl/artykul/marsz-antyfaszystowski-2016-za-wolnosc-nasza-i-wasza-w,3914760,gal,t,id,tm.html

Tak z czystej ciekawości jak możesz popierać ludzi którzy chcą zaprosić do nas przedstawicieli religii która jest dla nas całkowitym zagrożeniem?W Twoim przypadku (zadeklarowałeś się jako osoba ateistyczna) to dość interesująca postawa.

A w Rosji duża część osób też dobrze myśli o komunizmie i jak mniemam to był dobry system?

Z punktu widzenia tychże osób nie ma się czemu dziwić gdyż wówczas żyli na koszt pozostałych państw satelickich ZSRR.W naszym kraju z pewnością bez problemu także znajdziesz sporą grupę ludzi którzy z sentymentem wspominają dawny system od przeciętnego obywatela po wciąż aktywnych polityków.

Napoleon7
13-11-2016, 14:13
Piszcie o faszyzmie w dziale historycznym jak już coś.
W dziale historycznym? Ależ on wraca i zaczyna być współczesnością! W nowym wydanie ale jednak. Zaklinanie rzeczywistości nic tu nie da.

Nezahualcoyotl
13-11-2016, 14:19
W dziale historycznym? Ależ on wraca i zaczyna być współczesnością! W nowym wydanie ale jednak. Zaklinanie rzeczywistości nic tu nie da.
Nie jestem szamanem żeby cokolwiek zaklinać w obecnej rzeczywistości lecz to że Ty coś sobie ubzdurałeś niekoniecznie oznacza iż tak jest.
Faszyzm w Polsce?Politbiuro w PO się rozwija...

To nie są bzdury. Polityka nie jest bzdurą bo od niej zależy nasz byt.
Polityka to sztuka okłamywania całych narodów.Zgodzę się iż od polityki zależy byt ale polityków.

Może i ktoś traktuje politykę jako swego rodzaju "jaja", ja ją traktuję arcypoważnie.

Problem że dość często ta powaga przybiera formę karykatury.

Piter
13-11-2016, 14:22

Przecież czołowym "faszystom" jest Dmowski, jeden z filarów niepodległości w 1918, który był faszystom "za nim to było modne", za nim on powstał, taki to jest faszyzm. Zresztą szkoda strzępić ryja... Wy macie swój matrix.

Pampa
13-11-2016, 14:50
Też mam podobne odczucia. Faszyzm a narodowa demokracja to dwie zupełnie różne od siebie rzeczy. To że uważam iż faszyzm nie był zbrodniczą ideologią (jak mówiłem, wtedy musimy mówić że nasz system II RP też był zbrodniczy), nie znaczy że faszystą jestem. Nie zgadzam się np. na rasizm w stosunku do Żydów czy jakiejkolwiek osoby zasymilowanej uważającej się za Polaka. ;) No ale żeby matrix trwał to i trzeba podsycać mit o faszyście Dmowskim, faszystowski ONR (:rolleyes:) i innych. BTW zauważyliście że najwięksi obrońcy demokracji najbardziej złorzeczą na demokrację jeżli ta nie idzie po ich myśli? Zabawne.

Polecam poczytać o faszyzmie we Włoszech http://www.historycy.org/index.php?showtopic=40543 ciekawa dyskusja. :)

Bronti
13-11-2016, 15:08
Wychodzi na to że 90% ludzi to lewaki! Hura!

A 4,76% to prawicowcy... :)

PaskudnyPludrak
13-11-2016, 17:32
Ktoś tutaj sprytnie zrównał lub umiejętnie zmanipulował Marsz Niepodległości z wyimaginowanym pochodem faszystów i mamy offtop z kilkunastoma postami poświęconymi tej ideologii dzięki któremu nieświadomie jeszcze niektórzy zaczną dawać temu wiarę.Piszcie o faszyzmie w dziale historycznym jak już coś.
Zatem oto kilkudziesięciotysięczny tłum faszystów,nazistów,nacjonalistów,homofobów,ras istów,ksenofobów i czegokolwiek co tam jeszcze KOD i antyfaszyści skandowali:

To wszytko nie zmienia faktu, że w MN od początku uczestniczą(a nawet są jednymi z organizatorów) środowiska mniej lub bardziej faszyzujące, takich samych gości(faszyzujących) zapraszają z zagranicy i nie ma co zaklinać rzeczywistości.Inna sprawa, że gros ludzi uczestniczących w MN bo tak jest dziś po prostu cool i taka jest moda,można wrzucić fajne fotki na FB itp, nie ma pojęcia z kim i pod jakimi hasłami maszerują, po prostu dziś na topie jest być "patriotą" tak jak kiedyś imprezowiczem,dobrym chłopakiem w ciuchach JP itp a wcześniej j.... policje,konfidentów.... zastąpiło lewactwo,komuniści,syjoności,islamiści,Tusk i Soros :lol2:

Przecież czołowym "faszystom" jest Dmowski, jeden z filarów niepodległości w 1918

Filar z waty, gdyby nie zmęczenie wojną i taka wola mocarstw, to nic by z tej niepodległości nie było, Dmowski i reszta byli tylko sygnatariuszami(jak to dziś w zwyczaju ma prawactwo mówić np o Tusku :drunk:).

który był faszystom "za nim to było modne", za nim on powstał, taki to jest faszyzm. Zresztą szkoda strzępić ryja... Wy macie swój matrix.

Dmowski nigdy nie krył sympatii do włoskich faszystów, byli również dla niego inspiracją. Był też zagorzałym antysemitą, to m.in jego dziedzictwo( i generalnie polskich narodowców) odpowiada za polski antysemityzm po dziś dzień.Mam tu znów wrzucać przedwojenne teksty z prasy narodowej epatujące zachwytem jak to Niemcy wspaniale zajęli się kwestią żydowską i należy brać z nich przykład ?

UPA/OUN to już byli naziści,

Oczywista nieprawda, również wzorowali się przede wszystkim na włoskim faszyzmie, nawet niektórzy główni ideolodzy OUN/UPA(nie pamiętam nazwisk w tej chwili musiałbym zajrzeć do Motyki, który o tym piszę) uczestniczyli w obozach szkoleniowych organizowanych przez włoskich faszystów właśnie i to razem z chorwackimi Ustaszami na jakiejś wyspie.

chochlik20
13-11-2016, 18:21
Włoski faszyzm. WŁOSKI. Nie interesuje mnie co się działo w czasie wojny domowej w Hiszpanii, bo tam obie strony miały zbrodnie na karku. Mi chodzi o to co się działo w kraju - Włoszech. UPA/OUN to już byli naziści, tak samo jak Tiso i Żelazny Legion czy Strzałokrzyżowcy. Faszyzm jako taki to Hiszpania, Włochy po części Polska II RP.
:mrgreen: ciekawie na jakiej podstawie klasyfikujesz kto był nazistą, a kto był faszystą? Bo jedynymi nazistami byli tylko Niemcy, a reszta to już byli faszyści.

Nie wiem który punkt chcesz zmieniać, ale jak masz jakiś pomysł to śmiało.

IV. 2.a przytaczać go nie muszę?

Też mam podobne odczucia. Faszyzm a narodowa demokracja to dwie zupełnie różne od siebie rzeczy. To że uważam iż faszyzm nie był zbrodniczą ideologią (jak mówiłem, wtedy musimy mówić że nasz system II RP też był zbrodniczy), nie znaczy że faszystą jestem.
Faszyzm nie był zbrodniczą ideologią :rolleyes:

Nie zgadzam się np. na rasizm w stosunku do Żydów czy jakiejkolwiek osoby zasymilowanej uważającej się za Polaka. ;) No ale żeby matrix trwał to i trzeba podsycać mit o faszyście Dmowskim, faszystowski ONR (:rolleyes:) i innych.
Przecież faszyzm nie jest taki zły, jak sam twierdzisz, a masz pretensje o utożsamianie ONR z faszystami.
https://histmag.org/Pytanie-miesiaca-10-Czy-ONR-byl-partia-faszystowska-6392

BTW zauważyliście że najwięksi obrońcy demokracji najbardziej złorzeczą na demokrację jeżli ta nie idzie po ich myśli? Zabawne.
Zabawna choć mało śmieszna jest postawa narodowców/nacjonalistów, którzy sami wołają o pomstę do nieba, gdy ich cenzurują, a sami robią to samo.

Polecam poczytać o faszyzmie we Włoszech http://www.historycy.org/index.php?showtopic=40543 ciekawa dyskusja. :)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Faszyzm_w%C5%82oski#

Gajusz Mariusz
13-11-2016, 18:32
Marsz Niepodległości oczywiście że sam w sobie jest pozytywny, lecz prawdziwe intencje organizatorów są ujawniane na tych wiecówkach na jego koniec. Dlatego jest widziany krzywdząco dla sporej liczby jego uczestników mniej więcej tak:

http://img.jbzd.pl/2016/11/126be1510d88d697b1e57be6112290dc.jpg

Dlatego Prezes Polski i zdaje się Strażnik Żyrandola mimo wstępnych zapowiedzi z zeszłego roku o swoim uczestnictwie jak co roku spędzili czas miło w... Krakowie.

Co do regulaminu. Drogi chochliku, przecież on sprowadza się do jednego punktu: VIII.1 Taki joker w rękawie. Dlatego globalny może pisać gładko o faszyźmie. Tak - włoskim. Tyle że wiem na kim wzorował się wujek Adolf i dlaczego miał do Włocha tyle cierpliwości i do końca nieskrywanego podziwu. I tyle w temacie regulaminu.

Asuryan
13-11-2016, 23:21
Faszyzm jako taki to Hiszpania, Włochy po części Polska II RP.
Hiszpania to frankizm gwoli ścisłości. A poza tym radzę wszystkim nie pisać więcej o faszyzmie, frankizmie, nazizmie, komunizmie i innych zbrodniczych systemach totalitarnych poza odpowiednimi do tego tematami w dziale historycznym. Jeszcze ktoś weźmie to za propagowanie tychże treści i będzie płacz jak polecą osty.

Piter
14-11-2016, 14:36
Dmowski nigdy nie krył sympatii do włoskich faszystów, byli również dla niego inspiracją. Był też zagorzałym antysemitą, to m.in jego dziedzictwo( i generalnie polskich narodowców) odpowiada za polski antysemityzm po dziś dzień.Mam tu znów wrzucać przedwojenne teksty z prasy narodowej epatujące zachwytem jak to Niemcy wspaniale zajęli się kwestią żydowską i należy brać z nich przykład ?

Nie krył również do nich sympatii na początku II RP, bo ich nie było. Włoskim faszyzmem było zainspirowanych wielu w Europie tak jak rosyjskim komunizmem. Problem Żydów istniał w IIRP i był to duży społeczny problem. Antysemityzm w międzywojniu był popularny w całej Europie, jednak kluczowe jest tu to, że nie było planów holocaustu, a gdy on nadszedł wielu narodowców ratowało Żydów. Jednak Dmowski nigdy nie przejął faszyzmu.

Ta wola mocarstw i zmęczenie wojną, trochę pocisnąłeś. Jakby wyglądała mapa Europy gdyby bitwa warszawska była przegrana. Czy wola mocarstw wysatrczyłaby do niepodległej Estonii, Łotwy, Litwy, Węgier, Rumunii. Czy udałoby się to bez błękitnej armii, bez legionów Piłsudskiego, bez rozbrojenia Niemców bez walki w 1918, którzy mogliby zdławić w zarodku rodzącą się IIRP. Wsparcie mocarstw zachodnich było bardzo znikome. Gdyby tak dążyli do osłabienia Niemiec przez stworzenie Polski to nie byłoby żadnych plebiscytów między Polakami i Niemcami tylko oddanie tych ziem Polsce.

Napoleon7
14-11-2016, 16:32
Nie krył również do nich sympatii na początku II RP, bo ich nie było.
Faszyzm włoski w formie organizacji powstał w 1919 roku, więc to nie do końca tak było, że go nie było na początku istnienia II RP. A narodowcy do faszystów nawiązywali, szczególnie w latach 30' (aż nadto wyraźnie). A że wiele ugrupowań w Europie zainspirowało się włoskim faszyzmem, to nie ma tu nic do rzeczy. Zgodzę się, że samego Dmowskiego nazwać faszystą byłoby trudno. Ale stworzył on ruch, który w późniejszym czasie do faszyzmu zaczął nawiązywać, przynajmniej w niektórych swych odłamach. Zresztą, teraz ruch narodowy do faszyzmu nawiązuje również, i to również bardzo wyraźnie. Nie uprawiajmy "poprawności politycznej" bo to podobno lewacki zwyczaj;)

Problem Żydów istniał w IIRP i był to duży społeczny problem. Antysemityzm w międzywojniu był popularny w całej Europie, jednak kluczowe jest tu to, że nie było planów holocaustu, a gdy on nadszedł wielu narodowców ratowało Żydów.
A co to ma do rzeczy? Problem istniał ze względu na obecność dużej populacji Żydów w znacznej części zaznaczających swą odrębność. To zawsze rodzi konflikty. Teraz Żydów nie ma i problem dalej istnieje.

Wsparcie mocarstw zachodnich było bardzo znikome.
Było duże. Przede wszystkim Francji.

chochlik20
14-11-2016, 18:18
Ta wola mocarstw i zmęczenie wojną, trochę pocisnąłeś. Jakby wyglądała mapa Europy gdyby bitwa warszawska była przegrana. Czy wola mocarstw wysatrczyłaby do niepodległej Estonii, Łotwy, Litwy, Węgier, Rumunii. Czy udałoby się to bez błękitnej armii, bez legionów Piłsudskiego, bez rozbrojenia Niemców bez walki w 1918, którzy mogliby zdławić w zarodku rodzącą się IIRP. Wsparcie mocarstw zachodnich było bardzo znikome. Gdyby tak dążyli do osłabienia Niemiec przez stworzenie Polski to nie byłoby żadnych plebiscytów między Polakami i Niemcami tylko oddanie tych ziem Polsce.

Na początku, jak już, co to:
- Bitwa Warszawska
- Błękitna Armia

Po drugie - atak Rumunów na Węgry doprowadził tam do obalenia komunistycznej dyktatury i tym samym zapobiegł atakowi Węgrów od południa, gdy Polska odpierała ataki bolszewików. Zresztą Rumunia był już niepodległym państwem przed I wś.
Po trzecie - w przypadku Litwy to Litwini pewnie nie wiedzą, czy mają być nam wdzięczni czy też nas przeklinać za aneksje - Środkowej Litwy. W przypadku Estonii to największą zasługę miał Brytyjski Korpus Interwencyjny Royal Navy. Jedynie w przypadku Łotwy odegraliśmy zasadniczą rolę.
Po czwarte - proponuje poczytać sobie o interwencji Ententy w wojnie domowej w Rosji i przyczynach jej zakończenia. I wbrew powszechnej opinii dostaliśmy pomoc od państw Zachodnich, bo nie wiem skąd rodzący się dopiero polski przemysł zbrojeniowy dostarczałby uzupełnienie w postaci sprzętu.
Po piąte - Jak to się ma do MN??
Ktoś raczy zdradzić mi sekret powiązania?

PaskudnyPludrak
14-11-2016, 18:33
Jakby wyglądała mapa Europy gdyby bitwa warszawska była przegrana.
Co ma wspólnego Bitwa Warszawska 1920r z procesem odzyskiwania niepodległości ?

Czy wola mocarstw wysatrczyłaby do niepodległej Estonii, Łotwy, Litwy, Węgier, Rumunii.

aha czyli niepodległość tych państw to też zasługa Polski ? :hmm:

, bez rozbrojenia Niemców bez walki w 1918, którzy mogliby zdławić w zarodku rodzącą się IIRP.

No właśnie, myślisz, że gdyby Niemcy nie były wycieńczone Iwś podobnie jak Rosja(+rewolucja,wojna domowa) i Austria, a w armii niemieckiej nie panowały mocne nastroje rewolucyjne, to daliby się tak łatwo rozbrajać itd ? gdyby nie taka wola mocarstw,zmęczenie wojną i wewnętrzne problemy państw zaborczych, to skończyłoby się kolejnymi przegranymi powstaniami.

Problem Żydów istniał w IIRP i był to duży społeczny problem.

I polegał głównie na tym, że Żydzi po prostu radzili sobie lepiej od Polaków,lepiej prosperowali,byli lepiej wykształceni,mocni w handlu....... co było bardzo w niesmak szczególnie polskim narodowcom właśnie, dlatego też przypisywano Żydom nieuczciwość,machlojki,bandytyzm(oczywiście byli też nieuczciwi Żydzi,bandyci itd.... mało kto wie, że polska grypsera więzienna to twór żydowskiego półświatka przestępczego ok IIrp-człowiek Git-gites pochodzi z języka Jidysz itd)jak i ciągle też mordy rytualne itp wykreowano też na typowe kozły ofiarne-co złego to Żyd.

Antysemityzm w międzywojniu był popularny w całej Europie,

To prawda, ale w Polsce po dziś dzień się twierdzi, że przecież ci "niewdzięczni Żydzi" mieli u nas jak u Pana Boga za piecem(mieli, ale na pewno nie w IIRP i ich największym utrapieniem wtedy były właśnie środowiska narodowe). Warto dodać, że właśnie dlatego, że antysemityzm był popularny w całej Europie jakaś część społeczności żydowskiej(choć wcale nie aż tak duża) z nadzieją spoglądała na komunizm.

jednak kluczowe jest tu to, że nie było planów holocaustu,

Ale plany wypędzenia już były(narodowcy nawet postrzegali syjonistów jako nadzieje, że Żydzi z Polski sami się wyniosą i będzie po problemie) !!! w Niemczech początkowo też była tylko mowa o wypędzeniu,izolowaniu...... plany OUN/UPA też mówiły tylko o wypędzeniu Polaków, rzeź Ormian w Turcji początkowo to też miało być tylko wypędzenie, a jak się skończyło chyba pisać nie muszę.

a gdy on nadszedł wielu narodowców ratowało Żydów.

garstka, znacznie bardziej narodowcy przysłużyli się w mordowaniu Żydów szczególnie na Podlasiu(bastionie narodowców) latem 1941r choć z inspiracji niemieckiej. Tak samo środowiska narodowe podczas okupacji pisały do rządu podziemnego w Londynie i miały wielkie pretensje o to, że tak stawia się za Żydami, a w swojej prasie podziemnej pisali np, że akurat w kwestii żydowskiej Niemcy wyrządzają Polsce/Polakom wielką przysługę.

A wracając do samego tegorocznego MN warto przyjrzeć się niektórym zagranicznym gościom-Roberto Fiore z Włoch, który sam wielokrotnie podkreślał, że napawa go duma kiedy jest nazywany neofaszystą, Milan Mazurek ze Słowacji, który twierdzi, że holocaust to bajeczka,Manuel Canduela z Hiszpanii fan Gen.Franco, były wokalista zespołu skinheadowskiego gloryfikującego w tekstach m.in Adolfa Hitlera.

Presidente
14-11-2016, 18:35
W tym roku znowu byłem na MN i może mi się wydaje, ale coraz mniej jest kiboli z zasłoniętymi twarzami. Haseł bliższych ONR tłum jakoś w większości nie podchwytuje. Tylko jak zwykle dają ciała przy Rocie (chyba jedyna pieśń poza Hymnem) - jedna platforma zaczyna Rotę, druga próbuje poderwać tłum tekstem o obijaniu ukraińskiego ryja co jej nie wychodzi (swoją drogą z jednej strony ludzie chodzili z flagami Ukrainy a z drugiej podobno jedną spalili). To, że 3/4 albo i nawet 90% nie zna tekstu to już szkoda gadać. No chyba, że się wstydzą śpiewać...

A co do wiecówki na koniec. Zostałem na hymn, posłuchałem kombatantów a resztę towarzystwa i przedstawiane przez nie poglądy miałem już w nosie.

Piter
14-11-2016, 21:01
Ma się tak, że gdyby Bitwa Warszawska była przegrana przez Polaków to i najpewniej kraje nadbałtyckie by wpadły w ręce komunistów. Litwini jawnie współdziałali z komunistami i mieli przyobiecane duże korzyści terytorialne. Komunistyczne Węgry nie były w stanie sobie poradzić z Czechosłowacją więc jak mieliby nas atakować.
To tyle, już kończę z tematami odstępującymi od MN. Jedynie przypomnę, że do tego pkt. doprowadziła gadka o faszystach w marszu.

Nezahualcoyotl
14-11-2016, 21:15
można wrzucić fajne fotki na FB itp,

Jakim cudem mogą wrzucić na FB fotki z biało-czerwonymi kolorami skoro te barwy są zbanowane przez portal jako przejaw faszyzmu,nacjonalizmu i co tam jeszcze sobie ubzdurali pod wpływem anarchistycznych donosów :crazy:

Moja ulubiona relacja z Marszu Niepodległości.KOD (tradycyjnie) wymiata:

Js18r_O7tLk

To wszytko nie zmienia faktu, że w MN od początku uczestniczą(a nawet są jednymi z organizatorów) środowiska mniej lub bardziej faszyzujące, takich samych gości(faszyzujących) zapraszają z zagranicy i nie ma co zaklinać rzeczywistości.Inna sprawa, że gros ludzi uczestniczących w MN bo tak jest dziś po prostu cool i taka jest moda,można wrzucić fajne fotki na FB itp, nie ma pojęcia z kim i pod jakimi hasłami maszerują, po prostu dziś na topie jest być "patriotą" tak jak kiedyś imprezowiczem,dobrym chłopakiem w ciuchach JP itp a wcześniej j.... policje,konfidentów.... zastąpiło lewactwo,komuniści,syjoności,islamiści,Tusk i Soros :lol2:

Mam wrażenie że strasznie Cię boli fakt iż idea powołania przez środowiska narodowe masowej imprezy spotkała się z tak dużym i pozytywnym odzewem.Kogo już zapraszają poszczególne organizacje to ich sprawa gdyż to ledwie garstka ludzi kompletnie niezauważalna przez ogół uczestników biorących udział w MN.Popstrykają sobie parę fotek,coś pogadają górnolotne hasełka i po imprezie.Tak gwoli przypomnienia wspomnij kogo ściągali anarchiści i w jakim celu ;)?
Po za tym nie wiedziałem że już dokonałeś profilu społeczno-psychologicznego każdego z uczestników skoro jesteś w stanie postawić tezę w której stwierdzasz z jakich powodów ludzie biorą udział w tej masówce.Jak dla mnie odpowiedz jest o wiele bardziej banalna.
Otóż część społeczeństwa ma dość pompatycznych przemówień polityków i preferuje coś w czym mogą wziąć bezpośredni udział dzięki czemu z roli widza przeistaczają się w pełnoprawnego uczestnika obchodów i pomimo że narodowców traktuję z przymrużeniem oka to uważam iż tutaj trafili w przysłowiową "10".
Mam nadzieję na ciągły wzrost zainteresowania oraz frekwencji.

PaskudnyPludrak
14-11-2016, 22:04
Jakim cudem mogą wrzucić na FB fotki z biało-czerwonymi kolorami skoro te barwy są zbanowane przez portal jako przejaw faszyzmu,nacjonalizmu i co tam jeszcze sobie ubzdurali pod wpływem anarchistycznych donosów :crazy:

Pierwsze słyszę, żeby na FB banowano za polską flagę czy za fotkę krzyża jak to uroiła sobie prawica i narodowcy, banowano za skrajne treści niezgodne z regulaminem FB a takich na profilach MN,RN,ONR.....itp można znaleźć bez liku, w tym samym czasie zbanowane zostały również anarchistyczny profil Labestia i Mistrzostwa świata w strzelaniu do narodowców, również za treści niezgodne z regulaminem FB.

Mam wrażenie że strasznie Cię boli fakt iż idea powołania przez środowiska narodowe masowej imprezy spotkała się z tak dużym i pozytywnym odzewem.Kogo już zapraszają poszczególne organizacje to ich sprawa gdyż to ledwie garstka ludzi kompletnie niezauważalna przez ogół uczestników biorących udział w MN.Popstrykają sobie parę fotek,coś pogadają górnolotne hasełka i po imprezie.Tak gwoli przypomnienia wspomnij kogo ściągali anarchiści i w jakim celu ;)?

Nie boli mnie, tylko niech się później ci nieświadomi uczestniczy MN nie dziwią/nie oburzają kiedy pojawiają się głosy, że za organizacje MN odpowiadają środowiska mniej lub bardziej faszyzujące, i tacy sami goście zapraszani są zagranicy.

Tak gwoli przypomnienia wspomnij kogo ściągali anarchiści i w jakim celu http://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/icon_wink.gif?

Niemiecką antifę, co mnie się akurat też nie podobało.

Po za tym nie wiedziałem że już dokonałeś profilu społeczno-psychologicznego każdego z uczestników skoro jesteś w stanie postawić tezę w której stwierdzasz z jakich powodów ludzie biorą udział w tej masówce.Jak dla mnie odpowiedz jest o wiele bardziej banalna.

Nie profilu społeczno-psychologicznego tylko stwierdzam oczywisty fakt, że jest MODA na patriotyzm,nacjonalizm....(symbole narodowe sprowadzono do roli logo coca-coli,Nike..... hasełek jak Chwdp,JP....) stąd takie duże zainteresowanie MN.

Nezahualcoyotl
14-11-2016, 22:12
że jest MODA na patriotyzm,nacjonalizm....(symbole narodowe sprowadzono do roli logo coca-coli,Nike..... hasełek jak Chwdp,JP....) stąd takie duże zainteresowanie MN.
I bardzo dobrze że jest takowa moda.W USA (poleć np.do NY) na patrotyzmie się zbija kokosy a widok chodzących chorągiewek jest powszednością i nikt z tego powodu nie płacze.Lepiej żeby Polacy przyozdabiali się w polską symbolikę aniżeli innych państw.
Takie są obecnie czasy że wszystko jest towarem który należy umieć sprzedać a popkultura jest rynkiem zbytu praktycznie bez dna.Natomiast że od kilku lat patriotyzm oraz symbolika narodowa są na fali tylko głupiec by tego nie wykorzystał.
Patriotyzm jest już takim produktem i musisz to zaakceptować.Od literatury,poprzez odzież na breloczkach kończąc.Owszem są akcesoria które kompletnie się mijają z celem a wręcz ocierają się o profanację narodowej symboliki ale jak nie rynek to odpowiednie urzędy potrafią ogarnąć takie przypadki.
Owszem dla wielu z nas może to się wydawać wciąż obce i dziwaczne a nawet lekko niesmaczne ale komercjalizacja nie uznaje granic.

PaskudnyPludrak
14-11-2016, 22:19
W USA (poleć np.do NY) na patrotyzmie się zbija kokosy a widok chodzących chorągiewek jest powszednością i nikt z tego powodu nie płacze.Lepiej żeby Polacy przyozdabiali się w polską symbolikę aniżeli innych państw.

Zależy gdzie, akurat w NY to raczej nie jest powszechność(choć też występuję), tacy 'patrioci' w USA to domena tych stanów, których obywateli nazywa się 'redneckami' :drunk: no chyba, że mówimy o murzynkach twerkujących w szortach w barwach flagi USA :lol2:

Nezahualcoyotl
14-11-2016, 22:30
Zależy gdzie, akurat w NY to raczej nie jest powszechność(choć też występuję), tacy 'patrioci' w USA to domena tych stanów, których obywateli nazywa się 'redneckami' :drunk:
Jak zwał tak zwał.Janusze są wszędzie.

no chyba, że mówimy o murzynkach twerkujących w szortach w barwach flagi USA :lol2:
To jest normalka na każdym meczu bejsbola lub futbolu.Żadna nowość a wręcz nuda...

Napoleon7
14-11-2016, 23:08
I bardzo dobrze że jest takowa moda.
Jestem innego zdania. Według mnie bowiem patriotyzm nie powinien być modą. Obnoszenie się np. z "patriotycznymi emblematami" jest dla mnie żenujące. Patriotyzm to patriotyzm. Jest się patriotą także wtedy gdy się z tym nie afiszuje. Znam w mojej okolicy kilku gości, którzy samochody obklejają "patriotycznymi gadżetami" i noszą "patriotyczne ciuchy". Ale na 11 listopada czy 2-3 maja flag w oknach nie widzę. Z doświadczenia wiem, że w większości przypadków trudno liczyć na rzeczywisty patriotyzm tych, którzy się z nim afiszują. Jak wspomniałem - dla mnie to żenujące. Nie mam nic przeciw stosownym gadżetom ale wszystko ma swe granice. Teraz są one często mocno przekraczane.

szwejk
15-11-2016, 16:24
Obchody Święta Niepodległości w 2016 r. Widziane "lewym i politpoprawnym" okiem;)
https://pbs.twimg.com/media/CxT7fs_WQAIztSH.jpg

Napoleon7
15-11-2016, 16:40
To nie jest "politpoprawne" oko tylko rozsądne.

Piter
15-11-2016, 16:58
To nie jest "politpoprawne" oko tylko rozsądne.

Oko bandy złodziei. Bandy złodziei, która nie wierzy, że w Polsce są niedożywione dzieci i zamiast dotować im obiady chciałaby dotować promocję homoseksualizmu w przedszkolach.

chochlik20
15-11-2016, 17:58
Oko bandy złodziei. Bandy złodziei, która nie wierzy, że w Polsce są niedożywione dzieci i zamiast dotować im obiady chciałaby dotować promocję homoseksualizmu w przedszkolach.
Masz jakieś przesłanki ku temu, że obiady w szkołach nie są dotowane? Bo wiem, że pieniądze są przekazywane. Po drugie - są głodne czy niedożywione, bo to różnica, po trzecie - w jednym polskim przedszkolu paręnaście lat tamu miała być czytana książka z "Tango jest nas troje" o dwójce pingwinów opiekujących się jajkiem, a później pisklęciem. Oczywiście dzieci zamiast tolerancji już od najmłodszych lat można uczyć nienawiści do innych osób. I pytanie na sam koniec - Jak Twoje argumenty mają się do tematu?
Nie wiedziałem też, że pracownicy GW to banda złodziei? Co takiego ukradli?

Piter
15-11-2016, 20:57
Masz jakieś przesłanki ku temu, że obiady w szkołach nie są dotowane? Bo wiem, że pieniądze są przekazywane. Po drugie - są głodne czy niedożywione, bo to różnica, po trzecie - w jednym polskim przedszkolu paręnaście lat tamu miała być czytana książka z "Tango jest nas troje" o dwójce pingwinów opiekujących się jajkiem, a później pisklęciem. Oczywiście dzieci zamiast tolerancji już od najmłodszych lat można uczyć nienawiści do innych osób. I pytanie na sam koniec - Jak Twoje argumenty mają się do tematu?
Nie wiedziałem też, że pracownicy GW to banda złodziei? Co takiego ukradli?

Dla mnie dotowanie GW to defraudacja państwowych pieniędzy. W ogóle dotowanie mediów reklamami powinno być minimalne. Przemoc w polskich szkołach to duży problem ale walcząc z nią nie będzie można się lansować jacy to Ci ludzie są postępowi i nowocześni.

Napoleon7
15-11-2016, 21:32
Dla mnie dotowanie GW to defraudacja państwowych pieniędzy.
??? A niby kto dotuje GW?

W ogóle dotowanie mediów reklamami powinno być minimalne.
Można oczywiście podyskutować o zasadach wykupywania reklam w mediach przez władze szczebla państwowego czy samorządowego ale znów - nie wylewajmy dziecka z kąpielą! Wszelkie przetargi, oferty, informacje o konkursach itp. mają być ogłaszane w mediach o zasięgu krajowym lub lokalnym. to często są wymogi ustawowe. A czy ci się to podoba czy nie, GW jest najpopularniejszą gazetą w Polsce, o największym nakładzie i największej poczytności.
Jak zwykle formułujesz bezkompromisowe i skrajne opinie, które nijak maja się do rzeczywistości (nawet jeżeli jest w nich jakieś ziarno zasadności). Świat nie jest czarno-biały! Warto o tym pamiętać. I jeżeli coś się tobie nie podoba to nie oznacza to, że jest złe, szkodliwe i skorumpowane (czy coś w tym rodzaju).

inbox282
25-11-2016, 15:55
Witam, takze ogladalam transmisje z Marszu.W ten dzien powinno sie pokazywac patriotow i bohaterow a nie kiboli bijacych sie z policja..no ale zlo sie sprzedaje lepiej niz dobro.