Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ważne pytanie odnośnie Napoleona

maxcezar5
20-11-2011, 19:16
Witam

Zamierzam kupić napoleona total war i mam kilka pytań:
1.Czy jeśli kupię grę teraz to czy będzie ona odrazu (zaraz na płycie) zaktualizowana(najnowsza wersja to 1.3?) wraz z patchami i DLC?
2. Czy jeśli nie posiadam na nowym kompie Internetu to czy uruchomię Napoleona?
3.Czy mogę zrobić tak.Zainstalować Napoleona na starym kompie(jeśli będzie potrzeba ściągną co trzeba ze stema) folder z grą nagrać na płytę i wgrać na nowy komputer?Czy będzie działał?
4. Ile razy można instalować napoleona?( np. po formacie mogę go z nowu zainstalować?)
5.Co się dzieje w przypadku zniszczenia płyty?
6.Czy mogę zrobić kopię zapasową Napoleona?

Rue
20-11-2011, 22:02
1.Na płycie masz podstawową wersję gry.Do najnowszego patcha zaktualizuje ci steam.DLC są płatne więc jeśli je kupisz to będziesz je miał.Chyba że będziesz miał GOTY ,to wtedy masz wszystkie DLC bez jednostek preorderowych.
2.Do instalacji gry potrzebne jest połączenie z internetem.
3.Po co tak kombinować? Jak raz kupiłeś NTW to już masz go przypisanego do twojego konta na steam.Możesz zalogować się i na starym i na nowy kompie tylko nie jednocześnie.
4.Chyba bez ograniczeń.
5.Zawsze możesz zainstalować ze steama.
6.Nie wiem.

maxcezar5
21-11-2011, 19:58
3. niby tak ale na nowym komputerze nie mam internetu i nie mogę go mieć na nim.Czy mogę skopiować folder z grą i grac offine ?
Co do dlc to podobno były jakieś darmowe.Ile waży pach do Napoleona(słyszałam że 6 gb)?

Rue
22-11-2011, 11:46
.Czy mogę skopiować folder z grą i grac offine ?

Spróbować nie zaszkodzi.Jak się uda napisz.

Co do dlc to podobno były jakieś darmowe.

Imperial Guard -darmowe DLC do NTW.
6 nowych jednostek i Bitwa pod Waterlo z perspektywy WB.
http://www.totalwar.com/napoleon/add-ons/?u=3

Asuryan
22-11-2011, 12:37
3. niby tak ale na nowym komputerze nie mam internetu i nie mogę go mieć na nim.Czy mogę skopiować folder z grą i grac offine ?
Co do dlc to podobno były jakieś darmowe.Ile waży pach do Napoleona(słyszałam że 6 gb)?
Bez internetu raczej nie zainstalujesz sobie Napoloena, czy steam. Po instalacji możesz przełączyć steam na offline i sobie grać bez internetu.

maxcezar5
22-11-2011, 16:05
Czyli mogę skopiować odpowiedni folder i grać na nowym kompie bez neta?

Rue
22-11-2011, 16:31
Nikt Ci tego nie zagwarantuje.

maxcezar5
22-11-2011, 16:48
ale spróbować można ....

Asuryan
22-11-2011, 20:21
Nie mam pojęcia jak Ty chcesz przestawić steama na tryb offline nie instalując go i uruchamiając chociaż raz online... A w grę bez steam'a sobie nie pograsz, choćbyś przekopiował nawet całą partycję, a nie tylko jeden folder. Do zainstalowania gry potrzebny jest net, po zainstalowaniu jej (jak nie zapomnisz przełączyć steam'a w tryb offline) możesz grać bez neta. Spróbować oczywiście możesz, tylko według mnie taka próba nie ma większego sensu...

maxcezar5
22-11-2011, 21:13
Przewidziałem to i przekopiuję folder ze steamem razem z grą .Następnie przestawię go w offine i Europa zadrży w full hd przed Napoleonem....

a tak ap ropo ile waży pach który muszę na początku ściągnąć(net download 756-1024 kb/s)?

Rue
23-11-2011, 07:24
a tak ap ropo ile waży pach który muszę na początku ściągnąć(net download 756-1024 kb/s)?

Pisze się "à propos". ;)

Asuryan
23-11-2011, 12:42
Przewidziałem to i przekopiuję folder ze steamem razem z grą .Następnie przestawię go w offine i Europa zadrży w full hd przed Napoleonem....
Przestaw w offline przed skopiowanem, bo za cholerę nie odpalisz steama bez netu żeby go przestawić w tryb offline, a tak być może masz jakąś szansę...

Takich rzeczy mało kto liczy, tym bardziej że było już kilka patchy... Po prostu zainstaluj Napoleona, zaczekaj aż steam go spatchuje (przy takiej prędkości ściągania to może trochę potrwać), przestaw steam'a na offline i baw się w próbę kopiowania tak by działało na innym kompie bez netu. Według mnie próbę skazana raczej na niepowodzenie, ale to w sumie twój zmarnowany czas i nerwy....

maxcezar5
27-11-2011, 10:09
Jak moźna płacić za dlc? Czy można zapłacić przez sms-a?

Rue
27-11-2011, 13:27
Między innymi paypalem lub kartą kredytową.
Instrukcja do płatności paypalem.

1. zakładasz konto na http://www.paypal.pl
2. po założeniu konta i zalogowaniu się, klikasz w zakałdkę "dodaj środki" , odpisujesz:
- Nazwa beneficjenta
- Nazwa banku
- Numer rachunku
- Identyfikator przelewu (dzięki niemu pieniądze znajdą się na twoim koncie)

Jeżeli będziesz dodawał środki ponownie za jakiś czas to warto sprawdzić czy identyfikator przelewu jest zmienny czy zawsze taki sam (nie wiem czy jest to już przypisane czy zawsze jest inny, lepiej wiec sprawdzić w zakładce).
3. Dokonujesz przelew na podane konto, albo z konta internetowego albo można dokonać przelewu na poczcie.
4. Po dokonaniu przelewu środki znajdą się na twoim koncie PayPal w przeciągu 2 do 4 dni roboczych.
5. Logujesz się na Steama, wybierasz w sklepie interesujący Cię produkt.
6. Dodajesz do koszyka i wybierasz czy kupujesz dla siebie czy jako upominek.
7. Po wybraniu zostaniesz skierowany do zakładki "Sposób płatności i informacje bilingowe"
- wybierasz płatnosći PayPal
- podajesz imię i nazwisko
- w linijce adres bilingowy wpisujesz ulice i numer domu oraz mieszkania, druga linijka adres bilingowy pozostaje pusta
- wybierasz kraj
- następnie podajesz miasto
- województwo
- kod pocztowy
- numer telefonu wraz z numerem kierunkowym
8. Klikasz dalej i chwilę czekasz, pojawi się "Twoje zamówienie" - wszystko tam masz wykazane co kupujesz itp
9. Następnie klikasz na dole "Rozpocznij transakcję PayPal".
10. Rozpoczyna się transakcja, po chwili dostaniesz potwierdzenie transakcji.
11. Po dokonaniu zakupu, DLC będzie widoczne w zakładce gry -> właściwości -> DLC

Sareth4
30-11-2011, 20:19
To nie jest temat na rozmowy o sprzęcie. Takich jest na forum , można też zajrzeć do tematu o sprzęcie w dziale Empire - wymagania obydwu gier nie różnią się aż tak bardzo. Spam usuwam.

maxcezar5
10-12-2011, 12:18
Co lepiej kupić Shoguna 2 czy napoleona?
Co jest bardziej grywalne?
Lubię bardzo walki na morzu (jak one przebiegają w shogunie 2? Iczy statki są ładne?) i artylerie (jak jest z nią w shogunie?)
Od czego zależy czy jednostka zostanie zabita przez łucznika (od obrony czy od pancerza)?
Czy istnieje mod dodający do niego nowe jednostki artyleryjskie?(np.armaty ciągnięte przez konie lub woły itp.?)
czy aż tak są skuteczne rakiety
http://www.youtube.com/watch?v=klk4wbh1 ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=klk4wbh10DA&feature=related)

kswiecicki
19-01-2012, 16:04
To jest tylko moja opinia!
Myślę, że Japonia wchodząca w świat ówczesny, jest troszeczkę gorsza od Napoleona w broniach i artylerii.
Shogun 2 ogranicza Cię do kilku wysepek, gdzie jest rozgrywana wojna domowa o miano Shoguna, zaś w Napoleonie masz bodajże 5 frakcji do wybrania (Rosja, Prusy, Austria, Anglia i Francja - bez dodatków). Jeśli lubisz się mierzyć z "całym światem" to polecam Napoleona. Napoleon dostarcza także innych paru wrażeń, można wybrać Prusy, kiedy są one jeszcze obojętne do swych sąsiadów, można ładnie ich rozwinąć, zyskując duży szacunek wśród sąsiadów, którzy się wybijają. Austria, która zawzięcie walczy z Napoleonem, na początku szala zwycięstwa nie jest po żadnej ze stron, lecz z biegiem czasu Austria dostanie po tyłku. Rosja, wielki uśpiony niedźwiedź, wielkie ziemie i ... daleko od Napoleona, lecz bardzo zacofana oraz stały wróg - Imperium Osmańskie(łatwa zdobycz). Armie muszą iść kilka tur do najbliższych miast Napoleona. Anglia, ma pokonać Hiszpanie, na półwyspie Iberyjskim z małym miasteczkiem Gibraltar oraz powstrzymywać flotę francuską. I ostatnia, Francja - ze wszystkimi złe stosunki, sojusz z Hiszpanią, który nie przynosi żadnych korzyści...
Niestety nie wypowiem Ci się na temat Shoguna 2, bowiem jestem w trakcie instalacji i jeszcze nie miałem z nią do czynienia xd

Edit:
Wydaję mi się, że na filmiku jest użyta wyrzutnia rakiet (moja ulubiona broń w Napoleonie). Każda broń, dobrze użyta przynosi doskonałe efekty :) Artylerią można samemu sterować, każąc im strzelać, gdzie Ty chcesz. Komputerowi wolę nie dawać wolnej woli, bowiem zawsze wali w tyły albo za daleko. Gdy potrafi się sterować dobrze wyrzutnią rakiet, już jedną można zabić 1/4 oddziału, a w przypadku kawalerii może to być nawet i 1/2 :)

adi
02-02-2012, 12:03
Kup obie gierki. Jesli lubisz te klimaty:)Jesli nie, to sprawa prosta.

Sareth4
02-02-2012, 15:07
I tyle w tym temacie , bo to nie jest temat do porównywania obydwu gier .