Zobacz pełną wersję : Shogun 2 Contra - Pytania i uwagi
Pytania i uwagi dotyczące Regulaminu lub Zasad.
william/kaszanka
06-02-2012, 14:24
- zakaz nazywania jednostki inną nazwą jednostki występującą w grze (np. „Samuraje z katanami” nazwą „Ashigaru z pożyczonym mieczem”),
Nic nie ma o jednostkach weteranów czyli rozumiem że ich wybór nie jest zakazany?
Oczywiście, jednostki weteranów dozwolone. Zabronione jest jedynie zmiana nazw weteranów w celu zmylenia przeciwnika (inne fantazyjne nazwy dozwolone).
Wielki Mistrz Malborka
06-02-2012, 21:24
Proponuję by używanie DLC nie było na zasadzie jeśli obaj mają to można użyć, tylko jeśli obaj się zgodzą
Proponuję znieść wszelkie ograniczenia w używaniu świt i DLC.
To jest w końcu avatar i jedna z istotniejszych różnic jest obecność świt, więc nie wydaje mi się aby zachodziła tutaj konieczność ich ograniczenia (aby nie bylo ze robie to pod siebie, sam mam tylko 1 swite legendarna - "Lanca ważka"). Gdyby ograniczanie świt miało na celu wyrównanie szans między osobami które grały dłużej, a tymi które grały krócej również uważam ten pomysł za nietrafiony, bo takie różnice będzie eliminował turniej na klasyku na który chyba tez niedlugo ruszy.
A jeśli chodzi o DLC, to w tych dodatkach od premiery gry doszło mnóstwo ciekawych i użytecznych jednostek, na których można praktycznie oprzeć swoja armie. Odrzucenie DLC ograniczy wybor jednostek o około polowe, wg mnie po prostu zubożenie gry.
Proponuję znieść wszelkie ograniczenia w używaniu świt i DLC. To jest w końcu avatar
+
No tak ale dlaczego ktoś kto płaci więcej ma mieć przewage nad tym kto np. nie moze saobie sprawic sobie dLC? a pozatym te jednostki z DLC są zbyt przekokszone więc ja uważam że powinny być za zgodą obu graczy tylko i wyłącznie
Myślę , że co do legendarnych świt mogę się zgodzić , natomiast zdecydowanie z DLC nie. Jednostki z DLC są bardzo dobre i przydatne i często przesądzają o losach bitwy , ale w turnieju powinno się grać na równych zasadach.
Np . zdecydowanie częściej są używani mnisi na koniach z okrzykiem ( i często np. wytrwaniem ) . Świty z naginatami również są bardzo przydatne , za 1 oddział ashi z yari można wziąć 2x świty z naginatami ( większa mobilność ). Mnóstwo innych jednostek jest przydatnych ( np. Ogniowa , Wako , Daikyu ) . I te kilka jednostek rzeczywiście jest przydatnych . Często stanowią alternatywę ( droższa i lepsza ogniowa niż yari , ale gorsza i tańsza niż wielka ) , a niektórzy ich nie mają . Gdzie tu sprawiedliwość ?
Awatar ma na celu sprawdzenie długotrwałej strategii ( właśnie odpowiednie "szkolenie " weteranów ) , a nie tego , że ktoś ma coś a ktoś czegoś nie ma.
Takim tokiem myślenia najlepiej zakazać całkowicie korzystania z weteranów, bo jeden grał 2000 godzin i ma takie zajebiste jednostki ze szczeka opada, a ktos inny grał duzo mniej i ma słabsze jednostki. Taka "sprawiedliwość" to na klasyku niech będzie :)
Wielki Mistrz Malborka
07-02-2012, 17:16
obydwie strony mają swoją racje, jednak kompromisem jest na to obecna zasada że ten kto ma oraz alternatywa że za zgodą
Fajnie, że rozwnięła się jakaś dyskusja. Będziemy starali się dopasować zasady do woli tych graczy, którzy zabierają głos i popierają je argumentami.
W związku z DLC naszedła mnie jednak wątpliwość, czy w takim samym zakresie zasada winna się odnosić do świt awatara?
I jeszcze gwoli wyjaśnienia. Omawianą tutaj zasadę:
- jednostki DLC: dozwolone, jeżeli posiada je przeciwnik
:arrow: należy interpretować tak, że jeżeli obaj gracze mają DLC ( o czym deklarują w trakcie zapisów) to nie jest wymagana zgoda obu graczy na ich użycie. Zgoda ta jest domniemana. I w zasadzie niewzruszalna. Gracze, jeżeli zakupią DLC winni poinformować sędziów o tym fakcie, inaczej nie będą mogli z niego korzystać. Celem jest to, aby gracze nie mieli wpływu na dostępny roster jednostek w zależności od przeciwnika. Mam nadzieję, że idea tej zasady jest jasna. Powinna znacznie ułatwić rozwiązanie problemów i możliwość używania jednostek DLC. Chcemy też pogodzić, w miarę możliwości, racje weteranów multiplayer z trochę bardziej niedzielnymi graczami.
Panowie to ma być AWATAR a nie klasyk!!! Dlaczego osoby które mają wszystkie DLC i na nich opierają armię na awatarze nie maja nimi grać bo ktoś tam czegoś nie ma.
Przecież każdy z nas ma tylko 100 weteranów z czego połowa to mogą być jednostki DLC więc osoba która DLC nie ma też ma przewagę bo może korzystać ze wszystkich.
Podam pewien przykład : gracz A - ma DLC gracz B - nie ma
Przypuśćmy że obaj mają armie z 6 katan na tym samym poziomie z jedna różnicą , obu graczom zostaje po 300 "zł" do wydania , gracz B wydaje więc to na np szarże dla każdej z nich (6 x 50) natomiast gracz A korzysta z DLC i dodaje do armi 2 świty z naginatami (288) i teraz spotykają się w turnieju na orgu i gracz B z łatwością stworzy armie natomiast gracz A będzie miał problem bo będzie miał to wyboru albo schrzanić sobie katany na turniej na orgu albo grać bez 300 , więc kto będzie miał przewagę???? To samo tyczy się konnicy z naginatami , duża większość graczy używa tylko tej konnicy a przez fakt że ktoś nie będzie miał DLC to będę grać gołymi Yari???? Chyba sobie żartujecie.
Są 3 wyjścia , albo gramy swoje z DLC , albo zakupicie DLC jeśli nie macie , albo nie zapisujcie się na Awatara tylko poczekajcie na "klasyk"
Obawiam się że za chwilkę ktoś wyskoczy również z tym że to niesprawiedliwe bo ma tylko 3 gwiazdki a inny 10 wiec nie ma szans ...........itd
Powiem szczerze , jeżeli mają tu być ograniczenia z DLC to nie będę specjalnie przerabiał armii pod ten turniej bo ktoś tam czegoś nie ma tylko po prostu nie wezmę w nim udziału. Z zapisem poczekam na rozwój sytuacji ;)
Takim tokiem myślenia najlepiej zakazać całkowicie korzystania z weteranów, bo jeden grał 2000 godzin i ma takie zajebiste jednostki ze szczeka opada, a ktos inny grał duzo mniej i ma słabsze jednostki. Taka "sprawiedliwość" to na klasyku niech będzie :)
Jak najbardziej nie , bo doświadczenie i ilość granych godzin nie zależą od zamożności , czy chociażby możliwości kupienia DLC.
EDIT : I żeby nie było bo posiadam wszystkie DLC .... po prostu jednostki z DLC , szczególnie z sengoku są po prostu ... za dobre . Najbardziej wydaje mi się sprawiedliwe byłoby ogólne dopuszczenie Ikko ( i ewentualnie RotS ) , ale sengoku tylko jeśli posiadają obydwaj gracze. Bo Wako zawsze będą lepsi niż odpowiadający im ashi z mieczem na odpowiednim lvl , tak samo jazda ogniowa ( która dodatkowo zachęca jednostki ) zawsze będzie lepsza niż yari z odpowiednią ceną. Daikyu na 6 mogą zazwyczaj równorzędnie walczyć z mnichami z łukami z powiększonym a też są tańsi o ok. 100 koku. Gdzie sprawiedliwość ?
Zgadzam się, niektóre jednostki z dlc mają bardzo duży wpływ na przebieg gry i pozwalanie na granie nimi byłoby nadużyciem wobec tych którzy nie chcą wydawać na nie pieniędzy.
Scooter, też jest racja w tym co mówisz, tylko że nie spodziewasz się chyba że w turnieju wystartuje ci ktoś z paroma gwiazdkami i słabymi weteranami i będzie narzekał na niesprawiediwość. Każdy wie jakie ma zasoby i żeby grać w turnieju trzeba mieć trochę doświadczenia, przez co zdobywa się też weteranów itp. co nie znaczy że od razu trzeba wydawać pieniądze na nowe jednostki. Zgadzam się z Tobą co do skladu armii, też mam dużo jednostek dlc i musiałbym kombinować, no ale trzeba to jakoś pogodzić.
Ja bym proponował zezwolić na ikko-ikki w każdym wypadku, bo jest chyba najpowszechniejsze i rzeczywiście bez jaj że będziemy używać samej jazdy z yari, co do reszty to za zgodą graczy, przy czym jeś li obaj mają to rozumiem że bez dyskusji są dostępne, tak?
Wielki Mistrz Malborka
07-02-2012, 21:28
Ja to mam weteranów około 50, 3 srebrne gwiazdki a i tak idę dla zabawy i spróbuję ugrać ile się da. Proponuję zabronić legendarnych świt a wszystkie świty z DLC dopuścić i tak jak mówił kolega Sareth Ikko i RotS dozwolone + sengoku jak mają/zgodzą się obaj
jezeli to ma byc turniej na zasadach avatara to uwazam ze DLC powinny byc dozwolone bez dodatkowych restrykcji.
bitwy bez DLC i weteranow i swit beda na klasyku,
organizatorom chyba nie chodzi o to aby to byly dwa "mirrory" turniejowe, a faktycznie dwa rozne turnieje prawda ?
szalom.
Wielki Mistrz Malborka
08-02-2012, 11:35
Dla mnie jest dobrze jak jest, mogłoby być że za zgodą ale to nie robi wielkiej różnicy. Zauważcie że nie ma czegoś takiego że 50% wojska muszą stanowić zwykłe jednostki a było to kiedyś proponowane przy okazji MP czy ze weterani mogą mieć max 5 ulepszeń. Zakaz legendarnych świt i małe ograniczenie co do DLC to na prawdę mało i daje wielką swobodę.
william/kaszanka
08-02-2012, 14:11
Jak dla mnie zasada z Świtą jest ok ale mogło by jej nie być ;) A co do DLC to jestem za używanie DLC za zgodą.
jezeli to ma byc turniej na zasadach avatara to uwazam ze DLC powinny byc dozwolone bez dodatkowych restrykcji.
bitwy bez DLC i weteranow i swit beda na klasyku,
organizatorom chyba nie chodzi o to aby to byly dwa "mirrory" turniejowe, a faktycznie dwa rozne turnieje prawda ?
szalom.
Na klasyku DLC tez jest aktywne :) a veteranów tez można sobie zrobić bez problemów, więc czemu avatar DLC tak a klasyk nie ??- DLC nie jest w takich ilościach jak w Avatarze i w zależności od wybranej Nacji np: Oddział Mniszek można tylko 1 sztukę wybrać a ciężkich strzelców shimazu w dowolnej ilości :) więc jak byś grał w klasyczne gry to byś wiedział - tak hop hop z klasykiem to nie będzie. Też trzeba będzie coś z tymi DLC zrobić
W klasyku to chyba żaden problem, bo każdy klan ma tylko jedną dodatkową jednostkę która nie czyni go od razu przegiętym (no z wyjątkiem mori). W awatarze każdy może wziąć dużo jednostek z dlc których przeciwnik który nie kupił nie ma. Ale myślę że to co proponuje Wielki Miszczu i Sareth jest najlepszym kompromisem.
Wielki Mistrz Malborka
08-02-2012, 19:29
DonVega, na klasyku zapewne będzie za zgodą
Pytanko.
Jeżeli gracz 1 posiada wszystkie DLC natomiast gracz 2 nie ma żadnych ale nie ma sprzeciwu na to by gracz 1 ich używał :D , można wtedy brać?
Wielki Mistrz Malborka
14-02-2012, 22:58
Nie. Zasady mówią jasno że jednostki z DLC tylko jeśli posiada je przeciwnik. Nie ma nic o zgodzie
Szkoda ze DLC sa ograniczone poniewaz to kaplikuje taktyke jak i zarazem przynaleznosc rodowa Dlaczego???
Jesli jestesmy w rodzie jazdy to nie moznosc gry na konnych naginatach powaznie kaplikuje taktyke, :oops: zas bedac w rodzie wloczni mozna w aschigaru miec utrzymanie pozycji co daje niesamowitego kopa :twisted: . Zatem jesli nie bedzie konnych naginat, ktore jako jedyne daja przeciw wage pikinierom aschigaru to wiekszosc przeniesie sie do wloczni co zaowocuje totalnym kampieniem na bazie pik, lukow oraz rusznic :o . Proponuje wiec rozsadne ograniczenia ktore dadza przyjemnosc gry z dynamicznej a nie zmusza nas do statycznej :P . Proponuje dopuszczenie bez ograniczen konnych naginat.
Co do swit to jedna wielka loteria!!! Mam przegranych kilka set godzin i wciaz mnostwo nie odblokowanych, a wiem ze niektorzy koledzy niemal od razu dostaja najlepsze mino iz dopiero swa przygode z Shonunem 2 zaczynaja.
Mimo wszystko to w zalozeniu jak mi sie wydaje mial byc turniej na Awatarze zatem nie powinno byc ograniczen co do swit jak i weteranow.
Pozdrawiam
Alek PL Hussara of Eternity
Możliwe , że pewne DLC zostaną dozwolone ( m.in Ikko )
Zgadzam się z Alkem w 100% , już o tym pisałem wcześniej. Konne naginaty oraz świta z mieczem i naginatą powinny być dopuszczone . Reszta nie koniecznie.
Ja tam się sprzeciwiam, sądze że jeśli oboje gracze mają DLC to sobie grajcie, ale ktoś kto nie ma z jakiej racji ma być na z góry gorszej pozycji? Awatar nigdy nie bedzie dawał równych szans każdemu graczowi, ale lepiej jeśli to będzie jak najbardziej wyrównane.
william/kaszanka
15-02-2012, 21:49
Proponuje graczy bez DLC wrzucić do jednych grup. Ale po wyjściu pojawi się ten sam problem :roll:
Jestem za DLC za zgodą
Wielki Mistrz Malborka
15-02-2012, 22:18
Czyli wracamy do dyskusji z początku :lol:
Może żeby nie było "decydowania z kim się zgodzimy a z kim nie" to na początku zamiast pisać jakie mamy DLC napiszemy na jakie DLC się zgadzamy ;)
Wtedy to oczywiste, że ci którzy nie mają żadnego dlc nie zgodzą się na żadne bo niby z jakiej racji? Po części to rozumiem, że trzeba zachować równe szanse, ale uważam że takie dlc jak ikko-ikki jest po prostu konieczne, nie wyobrażam sobie żeby grając przeciw komuś kto nie ma żadnego dlc wystawiać samą jazdę z yari. Poza tym to dlc (inne zresztą też, ale imo robią większą różnicę) ma większość grających w multi graczy, więc jakoś sobie z tym na codzień radzicie.
Wielki Mistrz Malborka
15-02-2012, 22:38
No tak, ty sobie wystawisz konnicę mnichów bo nie lubisz yari a co ma powiedzieć ten co nie ma DLC?
To samo co mówi kiedy gra w multiplayera i spotyka tych wszystkich którzy ją wystawiają. Nie zrozum mnie źle, rozumiem to że ktoś nie ma dlc i też chce mieć równe szanse, ale jednak ograniczanie gry do kilku podstawowych jednostek nie będzie zbyt ciekawe. Ale oczywiście zrozumiem każdą decyzję, chociażby z tego względu że mam wszystkie dlc i nie chcę żeby było że chcę sobie ustalić przepisy pod siebie.
Jeżeli ktoś co nie ma dlc wystawi wypasione Yari to co Ja wystawie jak mam tylko konnice z naginatami , gołe yari?
Ja uważam że jednostki z DLC są przekokszone i takie rulsy , oboje mają to sobie grają nimi pasują. A to że np. ktoś mógłby mięc wetków z dlc a ich niemógłby użyć i dlatego chce żeby można było dlc w ramach "urozmaicenia", tia mhm chyba swoich wetkó urozmaicenia, bez dlc jakiś tam super wyboru nie ma ale da sie grać i jak Alek napisał nie będzie na maxa kampy z włóczniczymi armiami czy coś tam, bo nawet na podstawowych jednostkach będą one tak urozmaicone że ktoś napewno bedzie miec przewage nad 2 w czy to jezdzie czy lukach, a jak nie no to sry ale chyba sie nie kampi prawda? Tylko próbóje pokonąc przeciwnika.
Ja uważam że jednostki z DLC są przekokszone i takie rulsy , oboje mają to sobie grają nimi pasują. A to że np. ktoś mógłby mięc wetków z dlc a ich niemógłby użyć i dlatego chce żeby można było dlc w ramach "urozmaicenia", tia mhm chyba swoich wetkó urozmaicenia, bez dlc jakiś tam super wyboru nie ma ale da sie grać i jak Alek napisał nie będzie na maxa kampy z włóczniczymi armiami czy coś tam, bo nawet na podstawowych jednostkach będą one tak urozmaicone że ktoś napewno bedzie miec przewage nad 2 w czy to jezdzie czy lukach, a jak nie no to sry ale chyba sie nie kampi prawda? Tylko próbóje pokonąc przeciwnika.
Dwa razy to czytałem i za ch....... nie umiem zrozumieć coś tu wymodził, mógł byś Polakko pisać po "polskiemu"
jak zawsze pomieszałem :) Chodzi mi o to że takie rulsy raczej są ok, bo jednostki z dLc są przekokszone.
ktoś wczesniej pisał o urozmaiceniu armi jesli było by dlc, tia mhm, chyba urozmaicenie armi gracza X który np. opiera się w dużej części na weteranach z dlc, bo mu to zleksza nie pasi bo wetków z podstawowych jednostek nie ma wiele,a Alek chyba pisał że powinny być dlc dostępne bo będą statyczne bitwy bo większosc wezmie włóczników jakieś tam + łuki+ rusznice i bedzie kampić.
A ja uważam że nie bo nawet na podstawowych jednostkach będą one tak urozmaicone że ktoś napewno bedzie miec przewage nad 2 w czy to jezdzie czy lukach, a jak nie no to sry ale chyba sie nie kampi prawda? Tylko próbóje sie pokonac przeciwnika.
[quote="Wielki Mistrz Malborka"]No tak, ty sobie wystawisz konnicę mnichów bo nie lubisz yari a co ma powiedzieć ten co nie ma DLC?[/quote
wiec ma 2 mozliwosci zalatwic dlc albo zagrac na yari jest trzecia w ktorej beda wszyscy co lubia grac kaw i czuja sie z Polska tradycja zwiazani W WIELKIM DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Wielki Mistrz Malborka
16-02-2012, 00:14
Alku, ktoś kto ma DLC też może mieć wykokszoną jazdę z yari, sam widziałem takich gości a większość armii opiera się na mnichach z naginatami (pieszymi!), samurajach z katanami lub samurajach no dachi + do tego jazda mnichów (ostatnio jak grałem na HoE to były 2 Wielkie Gwardie) i wako czy samuraje z daikyu.
Ale i tak się kłóćcie jak powinno być a zostanie jak zostanie. Ja mam wszystkie DLC ale obszedłbym się znakomicie bez nich
POSTARAM SIE UDOWODNIC CI CO ZNACZY ZAGRAC Z UTRZYMANIEM W YARI KAW SIE NIE PRZEBIJESZ, PIECHOTA ODBIJE SIE OD MURU PIK, A LUKI ZMASAKRUJA GIENKA OJ ZAPOMNIALEM ZE KAW PADA OD RUSZNIC BO JEST NA NIE BARDZO WRAZLIWA. Zatem zbyt duzo testow mam zrobionych na roznych rangach i w roznym rozwoju jednostki by wiedziec, ze nie bedzie innej obcji niz przejscie do rodu specjalizujacego sie we wloczni. Kaw yari jest dobra ale jak sie zatrzyma, pikinier to uczyni to juz po niej i w plecy jestes 1300 a on wydal 900 lecz on wciaz ma oddzial!!!! Zatem 4 kaw po 1300 badz gwardie 1500 katra 4 pikinierow w cenie kaw mozemy wcisnac 4 rusznice, a piechota katr piechota wciaz taki sam budzet lecz nie zapominaj ze jacys pikinierzy i jakies rusznice przetrwaja. Nawet jak pieknie piechota zagrasz, to te pozostalosci wystrzelaja Cie do cna bo rusznica z utrzymaniem pozycji od pikiniera dostaje niezlomne morale plus 6 do obrony i kotewki premia dla pikiniera i rusznic plus 4 do walki z kaw zatem nie rozwalisz ich kawaleria. Wiele razy widzialem jak kawaleria przegrywa z rusznicami!!!!!!! w
Wiec jesli ograniczymy mozliwosci kawaleri to samobojstwem bedzie nie grac na pikach.
Pozdrawiam
Alek PL
][G][ illusionist
17-02-2012, 12:44
to jest jakaś kpina z tymi DLC. Pierwszy raz widzę dyskusję przed turniejem czy można je dopuścić czy nie lol.
Scooter - szacun, w pełni popieram Twoją argumentację.
Mistrzu Ty nam nie mów, że potrafisz się obejść bez DLC. Jak osiągniesz jakiś dobry wynik, w którymś z turniejów (gdzie dopuszczone są DLC do tego), a grając bez nich to daj mi znać. Bo na razie żadnym autorytetem w tej dziedzinie nie jesteś.
Ponadto, póki co w turnieju ponad połowa graczy biorących udział, to goście, którzy mają już swoje buildy oparte na jednostkach tworzonych i dopasowywanych często miesiącami. Ja nie mam tysiąca wolnych slotów na veteranów, by przed turniejem specjalnie dorzucić na 9 lvl dziesięć nowych jednostek... A specjalnie na turniej, żadnego vetka usuwać nie zamierzam. Albo gra się Avatara ze wszystkimi jego plusami i minusami albo odpuszcza się i gra klasyka i wszyscy są szczęśliwi. Po co szukacie na siłę czegoś pośredniego, ograniczając coś co stety-niestety, ale stało się już standardem w tej grze. DLC przenikły do buildów, i nie chodzi bynajmniej o to, że są kozackie. Problem w tym, że tak jak powiedziałem, ich zabronienie wymusza na większości graczy przebudowę swoich armii i często taktyk.
Ci co najgłośniej krzyczą by zabronić DLC to 'niedzielni gracze' bez żadnego pojęcia o tym co się gra i jak się gra. Dlatego nie dziwi mnie ich podejście, aczkolwiek zmiany powinny być wprowadzone, inaczej turniej będzie nudny jak flaki z olejem.
Wielki Mistrz Malborka
17-02-2012, 13:04
Ok, postaram się na napoleonie
Już wyjaśniam. Jako jedyny polski serwis o serii gier Total War mamy takie zadanie, aby w miarę możliwości, turnieje były przystępne nie tylko dla zaawansowanych graczy, na których system matchmakingu wymusza zakup DLC, aby nie odstawać w rosterze od innych, ale również dla tych, którzy grają od czasu do czasu. Podobną ideę mają mistrzostwa organizowane przez nasz serwis. Jedynie superligi są skierowane stricte do zaawansowanych graczy, z którą spróbujemy wystartować na najnowszym dodatku Zmierzch Samurajów.
Z drugiej strony, nie widzę powodu, aby gracze, którzy grają czasami, stali na z góry przegranej pozycji tylko dlatego, że ktoś wydał 40zł więcej na grę. To jest zawartość dodatkowa, nie podstawowa. Ograniczenie DLC było częstą zasadą na Empire i Napoleonie. Może nie najlepszą, ale w jakiś sposób zapewniała wyrównanie sił. Oczywiście, zgodzę się z Tobą, że DLC powoli stają sie standardem. Niestety. Kupujemy grę na części.
Siłą rzeczy, wydaje mi się, że trochę wyolbrzymiasz. Graczy bez DLC jest około 1/3 wszystkich zgłoszonych, a po początkowych rundach będzie ich jeszcze mniej, podobnie jak pozostałych. Wydaje mi się, że Twoje obawy dotyczą głównie tego, że masz jako weteranów właśnie głównie jednostki z DLC, które Twoim zdaniem nie są przecież "przekokszone", a jednak eliminują z użycia podstawowe. Czyli jednak robią różnicę. No cóż, nie mam wpływu na to czym lubisz grać. Twoje preferencje robienia weteranów to tylko i wyłącznie Twoja wola. Lubisz grać naginatami, robisz naginaty, wolisz mnichów, szkolisz mnichów.
Niemniej jednak przedyskutujemy jeszcze raz w gronie Szachistów tę zasadę oraz podejmiemy ostateczną decyzję.
Dziękuję za wszystkie uwagi.
superligę spróbujemy wystartować na najnowszym dodatku Zmierzch Samurajów.
Jak na zmierzchu? Nawet nie wiadomo ilu nas to kupi , jeśli SUPERLIGA to tylko na SH2
Niemniej jednak przedyskutujemy jeszcze raz w gronie Szachistów tę zasadę oraz podejmiemy ostateczną decyzję.
Zawsze może wam pomóc "Wujek" swą niezawisną decyzją :D
Odpowiem podobnie. Jeszcze nie wiesz ile osób zostanie na Shogunie. W każdym razie jest to kwestia otwarta i zupełnie na inny temat.
Zasada zakazu DLC, jeżeli przeciwnik go nie posiada zostaje utrzymana. Staramy się robić turnieje dla wszystkich, dlatego zawsze próbujemy wypracować takie rozwiązanie, które ustatysfakcjonuje największe grono graczy i stworzy podstawy dla równej rywalizacji. Myślę, że tym samym możemy zakończyć ten temat. Dyskusję co do DLC na pewno podejmiemy przy okazji superligi.
mam pytanie poniewaz nie widze nic a nic o tej kwestji, mianowicie odnowa weteranow pomiedzy bitwami ? Jesli przeciwnik nie ma DLC musze przebudowac armie co wiaze sie z duzymi wydatkami zetonow rodowych wiec w tak krotkim czasie nie da sie zbudowac 2 armi!!!!! Sadze ze ta mozliwosc pozostaje, i nie bedzie na nia zamachu przez miej aktywnych graczy!!!!!! Poniewaz jesli nie jest zabroniona to miemam ze jest dozwolona.
Oczywiście, gracze mogą umówić się, aby przed drugą lub trzecią bitwą mogli odnowić weteranów. Musi być tylko jasność, co do charakteru danej bitwy. Tam chyba musi być wydane więcej niż 3k i bitwa musi trwać 3 minuty, żeby nastapiło odnowienie.
Alku już nie przesadzaj .... o co wam wszystkim chodzi ? Z graczami , którzy nie mają DLC ( a tacy zazwyczaj grają wyłącznie dla zabawy i zdecydowanie mniej często niż regularni gracze grający w turniejach ) i tak zapewne ten kto je ma sobie poradzi - bo ewidentnie na tyle mu zależy na grze , na tyle jest w nią zaangażowany , że z DLC czy bez umie sobie poradzić w wielu sytuacjach.
Na początkowych etapach może i traficie graczy , którzy nie mają DLC , ale potem jak zostaną sami najlepsi to wierzcie mi .... nie zostaniecie na lodzie bo przeciwnik też je będzie miał.
A to co nie jest zapisane w zasadach nie jest zabronione.
Zatem musze skawertowac film z @giej bitwy i dam wam linki, bo takie taktyki powinny byc zabronione jaka mnie spotkala
Ale o czym teraz piszesz? O regeneracji weteranów?
Wielki Mistrz Malborka
19-02-2012, 20:58
O tym że william kampił w rogu
Postaram sie na jutro wrzucic linki bedzie wesolo ;)
To nie wiem do czego zmierzasz Alek. Zgodnie z zasadami:
viewtopic.php?f=403&t=9836 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=403&t=9836)
- zakaz opierania obrony o czerwoną linię, odstęp winien wynosić ok. 100-150 metrów.
Sytuacja taka powinna być zgłoszona drugiemu z graczy w trakcie danej bitwy, żeby zaniechał takiego działania.
Tak jak go znalazlem to przesunol jednostki odrobine i chyba sie moze nawet zmiescil bo przecisnelem tam kawalerie ale czy mozna kampic w lesie? Bo jak wczesniej wymienialismy poglady co do zasad to sadzilem ze jak we wszystkich turniejach nie mozna tego robic? Nie mozna armi chowac w lesie w narozniku mapy, lecz sam wiesz ze 100 czy 150 metrow w jaki sposob zmiezyc?
Czy jest ponizej czy powyzej podanej odleglosci?
Spoko poradzilem sobie wielokrotnie z takimi sytuacjami ale 1 raz widze cos takiego w turnieju wiec pytam teraz przed kolejnymi rundami aby te kwestie dokladnie omowic, by nie bylo watpliwosci.
POZDRAWIAM
Wielki Mistrz Malborka
19-02-2012, 21:28
Logicznie rzecz biorąc w zasadach nie ma nic o kampieniu w lesie, co innego przy czerwonej linii.Swoją drogą dostałem na steamie zgłoszenie kampienia w lasku od Tuareqa ale że nic o tym nie ma w regulaminie to po prostu nie kontynuowałem dyskusji
100 czy 150 metrow w jaki sposob zmiezyc?
To jest zasięg rusznic/ łuków ;)
Wielki Mistrz Malborka
19-02-2012, 22:20
Tak, wystarczy skrin oraz ustawić się w tym samym miejscu jednostką o odpowiednim zasięgu
Ciekawe czy znajdziecie czas na miezenie jak beda scigaly was 3 konne luki z wielkimi gwardiami, ale spoko King nie doczytal zasad i przeprosil wiec bez urazy i zycze powodzenia. Dyskusja ta miala na celu zwrocenie uwagi na takie sytuacje i szum ktory mam nadzieje przelozy sie na znaczace odsuniecie od lini by nie byc w podobna sytuacje wplatanym. Powodzenia Wiliam i 1 bitwa byla calkiem dobra dobrze sobie radziles i jak ja podszkolisz to sadze ze jeszcze sporo bitew bedzie przed Toba w tym ze turnieju.
Wielki Mistrz Malborka
19-02-2012, 22:42
Nie ty byś to mierzył lecz ktoś z sędziów, musielibyśmy mieć tylko skrina gdzie był wówczas delikwent.
Alek, to jest oczywiście odległość umowna. Przyjmuje sie, że jest to mniej więcej zasięg łuków albo odległość która pozwala na swobodny przejazd w bezpiecznej odległości 1-2 jednostek kawalerii. W turnieju A1C też, jeżeli mnie pamięc nie myli, nie jest to dokładniej określone. Ty sam w bitwie możesz uznać, że to nadal nie wystarczy, bo nie jest to, jak sam napisałeś, rzecz dokładnie mierzalna. Niemniej jednak taką sytuację należy zgłosić przeciwnikowi podczas trwania tego manewru. Dobrze też zrobić screeny i jeżeli przeciwnik mimo wszystko nadal się nie zgadza, dograć mecz i zgłosić daną bitwę z zastrzeżeniem do sędziów.
Mam pytanie gdyz ciekaw jestem argumetacji co do decyzji sendziow odnosnie bitwy miedzy Mistrzem a pyza gdyz nie dobiegla ona do konca!
10. W wypadku powtórzenia bitwy (na skutek np. utraty połączenia przez jednego z graczy) obaj gracze muszą wziąć dokładnie takie same armie - możliwe są odstępstwa od tej reguły w indywidualnych przypadkach tylko na polecenie Organizatorów.
Dlaczego przyznano zwyciestwo pyzie mimo iz wciaz nie doszlo do 2giej fazy pojedynku (pyza wciaz mial faze ostrzalu, z uwagi na posiadana amunicje ). Raczej byl w opalach jesli pozostaly mu zaledwie same kawalerie i amunicja na wyczerpaniu katra naginaty!!!
Sytuacja ta budzi spore watpliwosci co do przejzystosci zasad jakimi kieryje sie rada sedziowska, stad prosze o wyjasnienie przeslanek jakimi sie kierowala abym mogl ewentualnie skorygowac swe watpliwosci.
I jeszcze jedna kwestia - bitwa a raczej mam nadzieje bitwy odbeda sie w czwartek wieczorem???? zatem da sie po terminie????
Ps. Mam nadzieje ze nie zostala podjeta decyzja na podstawie paska!!!!!
Post przeniesiony. Wszelkie pytania do sędziów proszę kierować w tym temacie.
Rue
Alku, właściwie to zabierasz głos w sytuacji, gdzie nie widziałeś powtórki ani nie widziałeś screena, czyli nie znasz przebiegu bitwy. Wychodzisz również ze złego i bezpodstawnego założenia bo stworzonym na domyśle jednego z graczy, że amunicja była na ukończeniu.
Odnośnie zacytowanej zasady. Powtórzenie bitwy byłoby niecelowe, gdyż wynik bitwy był już przesądzony. Podobnie byłoby w każdym innym przypadku, gdzie jeden z graczy traci połączenie w momencie właściwie przesądzonej bitwy. To jest standard, że nie powtarza się takiej bitwy. Jeżeli uważasz, że decyzja została podjęta tylko na podstawie paska przewagi to nalegam na ponowne przeczytanie decyzji. Podpowiem. Kawalerię można spieszyć. Ale nawet i to nie miało większego znaczenia.
Co do ostatniego, jeżeli dobrze się domyślam do czego bijesz to owszem. Da się, bo sytuacja jest inna. W meczu ShadowAir vs Pyza sędziowie podali wynik na koniec przedłużki jakim powinien zakończyć się pojedynek (walkower). Jednak obaj gracze prosili o możliwość dogrania, widocznie pomyśleli sobie, że to coś osobistego i jedynie w takiej sytuacji, skoro obaj chcieli zagrać, to sędziowie uznaliby taki wynik i anulowali walkower (vide mecz Sqnik vs Zib, analogiczna sytuacja). Doszło tam do słownych przepychanek miedzy graczami, nie wnikam, ale ustała chęć rozegrania, a to co interesowało sędziów, czyli mecz, nie został rozegrany, więc decyzją pozostał wakower. I owszem, przyznaję się do takiego błędu, że w ogóle nie powinienem słuchać obu graczy i od razu po przedłużce przyznać walkowera, bo sytuacja dla sędziów była jasna (po deadline nie dało się podjąć decyzji, bo gracze też chyba jakoś w nocy zgłosili zastrzeżenie). Obecna sytuacja Wielkiego Mistrza i Pyzy jest inna. Każda sytuacja jest trochę, więc decyzje w jednej mogą nie mieć dokładnego przełożenia w drugiej. Mamy wynik remisowy, nie mam jak zdecydować, kto przechodzi. Gracze ponownie zgłosili zastrzeżenie w niedzielę w nocy czy nawet na drugi dzień, a powtórki zostały dosłane o 17, więc siłą rzeczy jak podjąć szybką decyzję, skoro sami gracze utrudniają to na wszelkie możliwe sposoby?
Mam nadzieję, że wyjaśniłem chociaż część Twoich zastrzeżeń.
Dlaczego przyznano zwyciestwo pyzie mimo iz wciaz nie doszlo do 2giej fazy pojedynku (pyza wciaz mial faze ostrzalu, z uwagi na posiadana amunicje ). Raczej byl w opalach jesli pozostaly mu zaledwie same kawalerie i amunicja na wyczerpaniu katra naginaty!!!
Czy Ty widziałeś ta bitwę? Chyba jednak nie, bo byś nie wypisywał takich rzeczy...
Nie mam zamiaru opisywać dokładnie przebiegu bitwy, bo to jest sprawa Mistrza, Pyzy oraz sędziów, więc krótko:
Starcie trwało ok. 40min. (nie mierzyłem dokładnie ale jakoś tak), rozłączenie nastąpiło praktycznie w samej końcówce bitwy przy ewidentnej przewadze Pyzy, stąd decyzja o braku konieczności powtórzenia pojedynku.
Co do kwestii fazy ostrzału, to przesłany screen Pyzy z końca powtórki bitwy jednoznacznie ukazał stan amunicji konnych łuczników i był on na poziomie 70-80%! Dlatego też jeżeli weźmiemy pod uwagę w jakim stanie po ostrzale ha znalazła by się końcowa liczebność jednostek Mistrza w porównaniu z siłą jednostek Pyzy - 3ha (z czego 2 praktycznie pełne) oraz generał walki + pełna jazda mnichów na wytrwaniu, to wynik bitwy nie może być inny.
Sytuacja ta budzi spore watpliwosci co do przejzystosci zasad jakimi kieryje sie rada sedziowska
No cóż, staramy się jak najbardziej obiektywnie podchodzić to spornych kwestii, pod każdą decyzją podpisuje się zarówno ja, jak i reszta sędziów, równocześnie zdaje sobie sprawę że zawsze znajdzie się ktoś niezadowolony mający odmienne zdanie na dany temat -urok turniejów ;)
I jeszcze jedna kwestia - bitwa a raczej mam nadzieje bitwy odbeda sie w czwartek wieczorem???? zatem da sie po terminie????
W czym problem? Przecież nie pierwszy i nie ostatni raz dajemy przedłużkę w takiej sytuacji...
Mam nadzieje ze nie zostala podjeta decyzja na podstawie paska!!!!!
Nie, nie tylko na podstawie paska ale też powtórki i załączonych screenów.
Czy jeszcze masz jakieś wątpliwości? ;)
Wielki Mistrz Malborka
15-03-2012, 15:48
Mistrzu też miał opancerzonych i długich na wytrwaniu i generała ze stań i walcz ;)
Dziekuje za udzielenie jak dla mnie wyczerpujacej odpowiedzi. Jesli amunicja byla by na wyczerpaniu tak jak sugerowal Mistrzu to z mojego doswiadczenia wynikalo by ze powinien wygrac, lecz jesli pyza posiadal jeszcze okolo 70% amunicji i jedynie on posiadal kawalerie to rzeczywiscie zdziesiatkowal by tym Mistrza, o ile nie popelnil by bledu. Jednakze sami wiecie ze nieraz zdaza sie iz mimo z pozoru oczywistego zwyciestwa, mozna popasc w przegrana gdyz Shogun2 cechuje sie bardzo szybka akcja gdzie latwo o bledy ktore niosa ze soba duze oddzialywanie na morale. Jesli gracz potrafi, mozna sprawic ze przeciwnikowi ucieknie pol armi mimo iz wciaz posiada generala. Moim skromnym zdaniem sedziowie powinni wymagac do zawodnikow aby bitwy byly dokonczone, by na przyszlosc nie dochodzilo do watpliwosci, a w przypadku jak powyzej uniewaznienie bitwy i rozegranie jej na takich samych jednostkach zakladajac ze hostowac bedzie osoba trzecia.
Zadaje pytania poniewaz pyza moze byc mym przeciwnikiem w nastepnej rundzie!!! Moje spostrzezenia nakazuja pytac bo do nikogo innego w tym turnieju przeciwnicy nie maja az tylu zastrzezen. Kazda runda cechuje sie bitwa na ostatnia chwile gdzie dochodzi do mnostwa watpliwosci i poraz kolejny to sedziowie decyduja o wygranej badz przegranej????
Zadaje pytania poniewaz pyza moze byc mym przeciwnikiem w nastepnej rundzie!
Jeśli tak będzie to zarezerwuj sobie kilka godzin na gre :D
Zastrzeżenia dotyczą raczej stylu gry, bo za każdym razem to własnie Pyza udowadniał to, że dobrze zagrał (powtórką, screenami), a nie osoby zgłaszajace zastrzeżenia. Dziwne.
No ale niestety, jest to naszym utrapieniem, że gracze zostawiają mecze na ostatnią chwilę i nie dają nam wyboru. Musimy zadecydować, a w takich sytuacjach cięzko o decyzję, którą przyjmą obaj gracze za słuszną, zwłaszcza jeżeli są skłóceni. Ja naprawdę chciałbym, żeby te mecze były rozgrywane wcześniej, ale skoro gracze sami nie dbają o swoje interesy, to jaki mamy na to wpływ jeżeli gracze stawiają nas wobec faktu dokonanego.
Witam wszystkich , Witam szanownych Szachistów.
Chciałbym z tego miejsca zarówno w imieniu swoim jak i wszystkich graczy biorących udział w turnieju "Contra" poprosić o tymczasowe zawieszenie turnieju bądź przedłużenie terminu rozegrania meczy do 31 marca . Prośbę swą argumentuje ukazaniem się nowego patcha który waży bagatela 5G (co dla niektórych może oznaczać kilkudniowe ściąganie) który z pewnością namiesza w statystykach jednostek jak i świt a co z kolei spowoduje zupełnie inny balans gry na który trzeba się przestawić i przetestować. Drugi argument , nie mniej ważny od pierwszego jest taki iż większość z graczy którzy ostali jeszcze na polu walki pracuje i nie rzadko więcej niż 8h/dobę , co powoduje ograniczone możliwości czasowe na grę (koledzy z HoE , Scooter i inni).
Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej (Naszej) prośby ;)
Przedyskutujemy to w gronie szachistów 8-) i damy odpowiedź.
Faktycznie bardzo ładnie i oficjalnie napisane, dlatego na dzień dobry już człowiek chce dać przedłużkę :D
Tak jak Rue napisał, sprawdzimy najpierw dokładnie co wnosi nowy patch i napiszemy konkretne daty, w końcu w turnieju najważniejsi są gracze ;)
Scooter, naprawdę jestesmy tacy bezduszni, że trzeba nam takie oczywistości pisać? :( Wieczorem określimy na ile dni zostanie zawieszony turniej. W każdym razie na dzień dzisiejszy można tak już uznać, jeżeli jednak ktoś rozegra mecz to będzie on ważny. I zachęcam.
Scooter, naprawdę jestesmy tacy bezduszni, że trzeba nam takie oczywistości pisać? :( .
??????
Amrodzie , co Ty fandzolisz :D bezdusznie to nie , ale mało domyślni to nie wiem :D
Jakbym skończył wcześniej pracę od Ciebie to pewnie byłbym pierwszy, więc Tobie też terefere :P
Hussars of Eternity popiera zdanie Scotera i prosi o wydluzenie czasu o tydzien z uwagi na duze zmiany w statystykach jednostek oraz mase bledow jaka zafundowalo nam CA. Prosze o wznowienie turnieju jak naprawia mozliwosc wlasciwego poruszania sie myszka poniewaz nie dziala wstecz. Co chwila wywala do pulpitu wiec bitwa to totalne ryzyko posadzenia o drop.
Prosimy o rozpatrzenie naszej prosby
kupilem zmierzch i mam zmierzch gry i starej i nowej zupelnie nie moge wejsc do avatara wywala na pulpit .........robcie z tym co chcecie ale to nie jest moja wina tylko producenta gry ja moge grac ........ale ja tej gry nie zrobilem i nie zepsulem
Wielki Mistrz Malborka
24-03-2012, 13:28
Jeśli z powodu problemów technicznych (w tym wypadku nie możności odpalenia gry) niestety będziesz zmuszony wycofać się z turnieju jeśli nie uda ci się jej odpalić do deadlinu. Rozumiem że nie ma w tym twojej winy ale też nie możemy przedłużać w nieskończoność. Życzę szczęścia z odpalaniem ;)
Inaczej w takiej sytuacji turniej powinien byc zawieszony bo producent gry pakuje na chama mi ta poprawke ..............nie ma w tym mojej winy................mialem wszystko ok przez caly turniej
Moge rowniez powiedziec tak , ze wasz turniej jest zle zorganizowany bo w czasie wyjscia poprawki jak mi sie wlasnie zepsula gra wychodzi na to samo.............
zreszta wszyscy beda musieli sie wycofac z turnieju bo jak sie nic nie zmieni w obecnym stanie nikt nie rozegra zadnego meczu do 31 marca
Wielki Mistrz Malborka
24-03-2012, 14:21
Obgadamy to w gronie szachistów choć mi osobiście wszystko działa bez zarzutu.
Moge dokladnie juz opisac na czym caly problem polega...........
otoz problem dotyczy profilu avatara.........najpewniej zlotego
wystarczy skasowac swojego avatara czyli rozpoczynac od nowa i gra pracuje bez zarzutu.........
Moje pytanie jak mam w tym wypadku rozegrac spotkanie w trybie avatara kiedy nie mam zadnych jednostek kompletne zero........
skoro turniej od poczatku mial wyrownac szanse np gra bez dlc to teraz prosze o wyrownanie szana dla graczy ktorzy maja problem ze swoimi avatarami i musieliby zaczynac gre od nowa .po ponad roku jej trwania
kompletny brak szacunku ze strony producenta do jakas wersja robocza nawet nie beta...........na pewno napisze do producenta z reklamacja ty le w temacie ........
dokladny opis problemu zrobil banka nan naszym forum w dziale pomocy technicznej z opisem sciezki do pliku
pisze najpewniej zlotego bo u nas odpalic gry wlasnie nie moga zloci srebrni jakos sobie radza
nie wiem moze tez chodzi o sprzet
ale cos z silnikiem gry jest nie tak
Na temat problemów technicznych proszę pisać w tym wątku.Rue
Czy jeszcze ktoś ma podobne problemy jak Krezus?
Ja. Nie da się wczytać starego awatara, a jak się wczyta to wywala po bitwie. Wolę chociaż w zmierzch pograć sobie normalnie dlatego póki co nie próbowałem kombinować, zresztą też z obawy przed skasowaniem awatara. Jest termin do końca marca także na razie poczekam, może to naprawią albo ktoś znajdzie pewniejsze rozwiązanie.
Ja zrobiłem tak.Utworzyłem nowego awatara , przeszedłem cały tutorial -jakos tak , następnie wczytałem starego i gra działała , nawet rozegrałem 1 bitwe dobierana. Niestety multiplayerowy interfejs jest zjebśtany gdyz strasznie mi muli , świty ładuja się 30 sekund gdyż za postacią generała widać wszystkie odblokowane jednostki które powodują niezłe przycinki , trzeba za każdym razem genka na tył zamku obrócić aby było normalnie.
Po za tym po cholere dali w multi opcje gdzie Si pomaga graczowi w utrzymaniu jakiegoś terenu bądź ataku na jednostki, w dupę z takim graniem , gram tylko kampanie,
Wielki Mistrz Malborka
24-03-2012, 22:03
To potwierdza tylko to że każdy kolejny patch coraz bardziej psuje rozgrywkę a jak tylko zdążymy się przyzwyczaić to znów coś zmieniają
Ja zas nie moge sie cofac ani obracac w prawo poza tym wywala z bitew, nie wiem dlaczego, porazka!!! Gram tylko w falls bo tam nie ma problemow, wiec wyglada ze ponownie popsoli S2 by zwiekszyc sprzedaz falls to samo bylo z Empire jak napoleon wyszedl.
Gra jest perfidnie zepsuta przez producenta po to zeby sprzedac wiecej sztuk nowej wersji naprawia to po okolo 2 m-cach lub wcale jesli sprzedaz bedzie slaba..............wszystko zalezy od sprzedazy fall of samurai
oni specjalnie wypuscili ta poprawke o ktorej nikt nie wiedzial...............a teraz udaja glupich.........
O poprawce wraz z premierą FoTSa było wiadomo od pierwszych wzmianek o tym dodatku. Programy mają to do siebie, że oferowane są w stanie "jakim są". Są podstawy prawne do dochodzenia swoich roszczeń, ale dochodzą aspekty międzynarodowe. Jeszcze nikt się nie odważył, przynajmniej na gruncie polskiego orzecznictwa nie spotkałem się z jakąkolwiek sprawą dotyczącą tego problemu. A tak to sam się borykam z tymi samymi problemami.
Wielki Mistrz Malborka
25-03-2012, 21:08
Pytanie co dalej z turniejem? Zawieszamy/kończymy czy siłujemy się z błędami?
Dziwne to wszystko - ja mam złotego awatara na podstawce. Wszystko idealnie działa. Avatar stary full wypas - jeden mankament to że doświadczenie rodowe poszło do piachu. Jedyną różnica jest to jak zainstalowałem ten dodatek. Gra w ogóle nie widziała update - cały czas miałem komunikat o zajętości serwerów. Więc uruchomiłem spójność gry i włala patch wszedł normalnie i gra działa . Następnie wpisałem kod gry na steamie i zainstalowałem przez steam dodatek. Jedyny mankament to jest przy przełączaniu z nowych avatarów ( Fall i podstawka ) na tego starego - tu się gra zwiesza ale pomiędzy nowo utworzonymi takiego problemu nie mam. Najwidoczniej coś integracja podstawki i dodatku panom z CA nie wyszła stąd takie problemy
Pytanie co dalej z turniejem? Zawieszamy/kończymy czy siłujemy się z błędami?
Na oficjalnym forum już się pojawił temat, miejmy nadzieję że coś z tym będą robić, także najlepiej chyba zawiesić turniej do czasu rozwiązania problemu przez CA. Bo skoro połowa graczy teraz nie ma dostępu do awatarów, to się troche mija z celem.
Wielki Mistrz Malborka
26-03-2012, 13:02
Mi tam gra działa bez większych zarzutów, mam problem trochę z przemieszczaniem się po mapie bo nie zawsze gdy podjadę kursorem do krawędzi to mi się ekran przekręci (to jest zależne od tego gdzie wyskakują te formacje grupowe) ale poza tym wszystko po staremu choć pierwszego dnia wywaliło mnie z rodu ale umiejętności za 20 żetonów ocalały
A próbował ktoś tego? viewtopic.php?p=220860#p220860 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=220860#p220860)
Na oficjalnym forum też pojawiło się podobne rozwiązanie podane przez jakiegoś użytkownika.
No dokładnie jak napisal dON vEGA NOWE AVATARY DZIALAJA BEZ ZARZUTU ........ALE DO STAREGO NIE MAM DOSTEPU BO GRA PRZESTAJE DZIALAC i wychodzi do pulpitu..........podobnie ma u nas shadow.........
niektorym u nas zlote dzialaja niektorym nie..................probowalem uruchomic na drugim komputerze nic nie pomaga.......
Musi byc jakis blad w programie ale nie mam pojecia co trzena skasowac w pliku zeby to ominac
A tak z ciekawości, macie ponadprzepisowe sloty na weteranów? Bo na oficjalnym forum mówią że to może być problem.
Wielki Mistrz Malborka
26-03-2012, 20:52
Racja :) ja mam uczciwe 67 ;)
A tak z ciekawości, macie ponadprzepisowe sloty na weteranów? Bo na oficjalnym forum mówią że to może być problem.
No fakt, też się spotkałem z takim zdaniem i może to mieć wpływ, ale np. gra wywala mi po bitwie, więc nie powinno to mieć z tym nic wspólnego. Z drugiej strony odblokować dodatkowe sloty można było w banalny sposób, nawet czystym przypadkiem.
Ja mam ponad 167 weteranow i nie moglem wystartowac po zainstalowaniu falls. Wiec wyszedlem z gry wywalilem userdate i przekopiowalem z przed patcha ponownie wlaczylem gre i zaczelo dzialac. Mam jedynie problem z kamera poniewaz nie moge obracacac sie w prawo i cofac myszka do tylu zatem zmuszenie graczy do dogrania turnieju na takich bledach jest co nieco dziwne!!! Coz zagralem przegralem z kretesem ale czy nie powinienem zadac aby dokonczenie turnieju nastapilo po usunieciu bledow poniewaz teraz niektorzy sa uprzywilejowani? Tak postapiono z Dlc jesli to turniej na avataze to czemu zabraniano je uzywac jesli przeciwnik ich nie mial, wniuoskuje aby szanse byly rowne!!! Zatem teraz jednemu gra chodzi innym nie wiec wedle wczesniejszych zasad co do rownych szans czemu oczekujecie dogrania turnieju mimo iz bledy nie zostaly naprawione. Poza tym widac ze mimo bledow dograc musialem wiec co macie do Krezusa? On sie stawia i tyle i co ponownie sedziom nie pasuje ze komus u nas dziala a z SacredBand nie wiec wtedy podejmujecie interwencje. Jak napisalem ze mam bledy a pyza nie to odpowiedz byla ze trudno trzeba dograc i tyle wiec czemu z Krezusem tak to nie dziala?
Zgadzam sie z alkiem , jeśli sędziowie nie potrafili do tej pory ustalić co robimy gdy gra nie wszystkim dziala jak nalezy , dokanczamy turniej jak leci nie patrząc na błędy w grze i jesli komus nie chodzi stary awatar to trudno , odpada!
Nie rozumiem skąd te uniesienia, przecież daliśmy przedłużkę do dzisiaj ponieważ okazało się, że dwójka graczy rozwiązała swoje problemy w ostatniej chwili tj. Krezus i Hohn.
Chodzi Wam o to, że Amrod napisał o której godzinie mogą zagrać? Wydaje mi się, że troszeczkę źle to zinterpretowaliście, ja to widzę tak że po prostu trzeba sprawdzić któremu graczowi działa gra, bo tak to nigdy się nie dowiemy. Myślę, że godzina była luźną propozycją, niczego nie wiążącą...
Alek wiem, że zgłaszałeś problem ale byłem przekonany, że już się z nim uporałeś od tamtej pory tak jak większość graczy.
Co do samego turnieju, niestety trudno jest podejmować takie decyzje, może faktycznie powinniśmy czekać na łatkę ale pytanie brzmi ile mamy czekać? i czy w ogóle Panowie z CA zechcą naprawić swoje błędy? Spróbujcie sobie sami odpowiedzieć na te pytania a dopiero później atakujcie.
Nikt nie atakuje tylko nie zgadzamy sie ze zdaniem Amroda poniewaz Krezus prosil o test rano i zib nie mial zadnych zastrzezen z tego co czytalem. Niestety Krezus postanowil popykac w falls i znowu go wywala wiec teraz wyglada ze i jemu nie dziala. Zatem na chwile obecna sytuacja jednego z graczy diametralnie sie zmienila!!! Takie zachowanie sugeruje stronniczosc z uwagi na niechec dokonania testu w czasie gdy bitwa miala sie odbyc!!!
Po co czekac do 20 ja moge grac teraz , sprawdzic mozesz tez teraz jak nie wierzysz
http://hussarsofeternity.xippy.co.uk
ShadowAir
01-04-2012, 20:37
Gdzie sa moje posty panowie admini. Co to ma byc? Komuna!!!
A co mam Cie uczyć, gdzie się zadaje pytania? Ciesz się, że nie dostałeś ostrzeżenia za swoje zachowanie, radzę emocje odrzucić na bok...
Panowie, zapominacie o jednej ważnej, ale to bardzo ważnej sprawie. Turniej nie został zorganizowany po cichu. Istniało ogłoszenie globalne, widoczne we wszystkich działach forum. Było ogłoszenie na profilu Steamowym http://steamcommunity.com/groups/TotalWarOrgPL Zabrakło ogłoszenia na stronie głównej. Mój błąd, ale czasowo nie dawałem już rady.
Zapominacie też, i to mnie strasznie dziwi, że jednemu z członków HoE, jednego z dwóch największych klanów, zaproponowałem nie tylko, aby złożył sugestię co do zasad, ale zaproponowałem również sędziowanie! Dlaczego o tym nie wspominacie? Dlaczego o tym nie pamiętacie? Przecież dyskutowaliście o tej propozycji. Byliście poinformowani, że taki turniej będzie. Mogliście się go spodziewać, wystarczyło się zainteresować.
ShadowAir
01-04-2012, 21:18
Niestety ale tobie Amrod juz nie uwierze w żadne słowo i mam do tego podstawy. Co do turnieju to dowiedzielismy sie od szanownego kolegii SCOOTERA.
Dowiedzialem sie o takiej propozycji Amrodzie i podjelem temat z duza aprobata. Lecz pozniej nie uslyszalem o jakich kolwiek posunieciach w tej sprawie. Niestety sprawa ta utknela u jednej osoby, zdaza sie, ale panowie postarajcie sie jako sedziowie obiektywnie spojrzec na sytuacje a nie z perspektywy kilkuletniej znajomosci!!! Nie tylko HoE ma zastrzezenia co do podejmowanych decyzji przez sklad sedziowski. Nie psujcie tej rywalizacji tylko dlatego; ze jakos sie nie dogadalismy i rywalizujemy miedzy soba na scenie multi. Jesli ta rywalizacja bedzie czysta to przyniesie i wam i nam same korzysci!!! Mianowicie zdrowa rywalizacja sklania nas do gry, podnoszenia umiejetnosci, zabawy z rywalizacji, doskonali nas........... Proba odwracania kota ogonem w temacie Krezusa przejrzyscie obrazuje sytuacje z jaka sie borykamy na Org od poczatku naszego kafliktu. Jak mamy nie zwracac owagi na takie kolezenskie podchodzenie do wybiorczych watkow, jak nie naglasniac takiego ..........................................?
][G][ illusionist
01-04-2012, 22:43
Zapomniał kolega powyżej dodać (bądź zwyczajnie nie jest tego świadomy), że takie agresywne pisanie i obrzucanie zarzutami każdego dookoła RÓWNIEŻ zniechęca - ale do czytania tego co pisze.
Nie kumam jak chce kolega powyżej osiągnąć swój cel. Krzycząc, że świat jest niesprawiedliwy?
HoE narzeka, że się je ignoruje na Polskiej scenie, a jakie świadectwo dajesz swoimi postami liderze? 3/4 Twoich wywodów zawiera potrójne wykrzykniki i mają formę agresywną i nieprzyjemną. Ty nie szukasz pomocy z tymi bugami, ty szukasz winnych.
Ja się zastanawiam czy którykolwiek z was zadał sobie tyle trudu by przejrzeć wszystkie do tej pory proponowane sposoby naprawienia waszych problemów? Na oficjalnym forum jak i na TWC jest masa tego typu wątków, bo owszem - ludzie mają po patchu problemy (też miałem crashe co chwile i pewne zmiany w awatarze takie jak inny kolor monu) ale na litość boską - dążą do ich rozwiązania, a nie drą mordę jakie CA jest zjebane - i przy okazji organizatorzy turnieju też.
Dałem info Nequientowi, jak naprawić trochę rzeczy, próbowałeś? Nie dostałem informacji zwrotnej. Wiem tylko, że on jeden sobie poradził. Z drugiej strony, sędziowie (z tego co można tutaj wyczytać) odwalają jakieś jaja. Jeżeli podejmujecie decyzje to chyba nie na podstawie prawa precedensowego tylko spisanego ? :| Turniej ma swoje zasady, które obowiązują i obligują wszystkich. Nie kumam jak można w jednym przypadku na coś pozwolić a w drugim - niemal identycznym- nie zezwolić. Turniej powinien zostać dokończony , ale na normalnych zasadach. Jak gracze mają problem z rozegraniem, to co was tak bardzo boli dać im troszkę więcej czasu? Póki sami ze sobą utrzymują kontakt jest OK i prędzej czy później to rozegrają. Robicie z tych "przedłużek" jakąś szopkę. "sędziowie to przemyślą" matko boska, po co wam zasady skoro się zwyczajnie do nich nie odwołujecie? A jeżeli nie ma odpowiedniego zapisu w zasadach, to... no właśnie, to czemu go tam nie ma? [ nowy patch był do przewidzenia, można było zastosować przerwę w turnieju na okres nawet 1 miesiąca by gracze mogli się oswoić ze zmianami ] I kończąc, jakoś zagraniczne turnieje potrafią trwać miesiącami i nikt nikomu przedłużeń nie zarzuca. Tu natomiast wiecznie problemy z tym są...
Także wina jak zwykle po obu stronach. I w końcu niech HoE poda sobie ręce z Polską scenę na zgodę, bo to aż przykre patrzyć jak się niemal tu mordujecie. I nie udawajcie, że nie ma konfliktu, bo to gołym okiem widać. Nie trzeba wnikać w szczegóły.
Pozdrawiam.
Witaj, dzięki za cenne wskazówki.
W pewnym sensie jako osoba patrząca na to wszystko z boku na pewno dostrzegasz to czego my nie możemy ale zauważ, że turnieje rządzą się swoimi prawami...
Wspomniałeś o patchu, faktycznie zawsze można się spodziewać ale w trybie multi zazwyczaj mieszają w statystykach jednostek rzadko kiedy, chyba nawet nie pamiętam czy w ogóle zdarzyło się żeby były takie jaja z problemami technicznymi typu: jednym działa drugim nie, jeden w danym momencie może grac i wszystko jest w porządku po czym po godzinie znowu zonk...
Piszesz o tym, że turnieje zagraniczne trwają miesiącami z powodu przedłużek, napisz proszę jakie bo ja takowych nie znam i nie pamiętam żeby takie sytuacje miały miejsce. Z autopsji wiem, że przedłużanie w nieskończoność turnieju tylko zniechęca zawodników.
Aha i jeszcze jakbyś mógł jaśniej opisać tą sytuację w której nie byliśmy konsekwentni, byłbym bardzo wdzięczny - dzięki.
Luu = Illusionist
Z tego co pamietam jak kolego byles we wladzach HoE. Od kiedy Cie poznalem zawsze byles przeciwnikiem SacredBand i to wlasnie Ty byles najwiekszym ogniskiem zapalnym w miedzy klanowych relacjach. Gdy poznalismy sie na Tobie i zobaczylismy jak traktujesz mlodszych kolegow oraz jakie cele ci przyswiecaja pozostalo Ci jedynie nas opuscic. Ciekawe wlazenie w dupe polskiej scenie multi prezentujesz takimi oto postami siaczacym jadem do wszystkich dzieki ktorym zostales wogle zauwazony. Cale szczescie poznalismy sie na tobie. Twoje dropy dzieki ktorym jestes w rankingu w 20, nie zamydla oczu nikomu ze reprezentujesz jakiekolwiek umiejetnosci czy honorowe zasady (jakos z kazdego turnieju odpadasz na starcie). Zbyt duzo filmow z twym wyjatkowo luznym laczem krazy po necie aby traktowac Cie jako osobe powazna i honorowa. Od kiedy pamietam to zawsze namawiales cale HoE do kafliktu i wojny z SB wiec nie p......... tu mi o jakich kolwiek dobrych intencjach z twojej strony.
Ps. Jakos nikt z toba do GREDUGO nie dolaczyl .............Polski dzial i co ty na czele to tak jak by do wyrwideba dolaczyc
... Ciekawe wlazenie w dupe polskiej scenie multi prezentujesz takimi oto postami siaczacym jadem do wszystkich dzieki ktorym zostales wogle zauwazony. Cale szczescie poznalismy sie na tobie. (...) Od kiedy pamietam to zawsze namawiales cale HoE do kafliktu i wojny z SB wiec nie p......... tu mi o jakich kolwiek dobrych intencjach z twojej strony.
Ps. Jakos nikt z toba do GREDUGO nie dolaczyl .............Polski dzial i co ty na czele to tak jak by do wyrwideba dolaczyc
:lol: :lol: :lol: Sorry za offtopa chłopaki, ale nie mogę się powstrzymać.....kocham tego gościa, mój faworyt, po prostu poeta....... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
][G][ illusionist
02-04-2012, 18:06
Piszesz o tym, że turnieje zagraniczne trwają miesiącami z powodu przedłużek, napisz proszę jakie bo ja takowych nie znam i nie pamiętam żeby takie sytuacje miały miejsce. Z autopsji wiem, że przedłużanie w nieskończoność turnieju tylko zniechęca zawodników.
Aha i jeszcze jakbyś mógł jaśniej opisać tą sytuację w której nie byliśmy konsekwentni, byłbym bardzo wdzięczny - dzięki.
zgadzam się, zniechęcają, jednak ma to miejsce. Chociażby pojedyncze mecze w a1c rozgrywane po terminie.
Z tą konsekwencją to nie do końca o to mi chodziło. Pisząc to miałem głównie na myśli zamieszanie związane z meczem Shadowa z Pyza.
Luu = Illusionist
Z tego co pamietam jak kolego byles we wladzach HoE. Od kiedy Cie poznalem zawsze byles przeciwnikiem SacredBand i to wlasnie Ty byles najwiekszym ogniskiem zapalnym w miedzy klanowych relacjach. Gdy poznalismy sie na Tobie i zobaczylismy jak traktujesz mlodszych kolegow oraz jakie cele ci przyswiecaja pozostalo Ci jedynie nas opuscic. Ciekawe wlazenie w dupe polskiej scenie multi prezentujesz takimi oto postami siaczacym jadem do wszystkich dzieki ktorym zostales wogle zauwazony. Cale szczescie poznalismy sie na tobie. Twoje dropy dzieki ktorym jestes w rankingu w 20, nie zamydla oczu nikomu ze reprezentujesz jakiekolwiek umiejetnosci czy honorowe zasady (jakos z kazdego turnieju odpadasz na starcie). Zbyt duzo filmow z twym wyjatkowo luznym laczem krazy po necie aby traktowac Cie jako osobe powazna i honorowa. Od kiedy pamietam to zawsze namawiales cale HoE do kafliktu i wojny z SB wiec nie p......... tu mi o jakich kolwiek dobrych intencjach z twojej strony.
Ty natomiast jesteś takim samym bufonem i hipokrytą jak wtedy gdy cie poznałem. Dzięki którym zostałem zauważony? Niby w jaki sposób? cóż za arogancja. Oboje wiemy, że prawdziwym ogniskiem zapalnym byłeś Ty, raz zmuszając ludzi do ustawek a raz pisząc, że grasz 'for fun' hipokryto. Obszerniej tutaj twojego posta komentować nie będę, bo wykracza to poza temat dyskusji.
Alek i Luu dobrze wiem , ze sie lubicie .........powinniscie to zalatwiac na priv
Wielki Mistrz Malborka
02-04-2012, 19:33
Ten temat to pytania i uwagi a wasze posty nic do tego nie wnoszą chłopaki.Zróbcie sobie temat w polach bitew "alek vs luu który to cienias" i tam lub na privie czy gdziekolwiek indziej się dogadajcie lub wyzywajcie.Takie posty jak wasze są usuwane i/lub przenoszone a potem że komuna.
Myślę, że koledzy nie będa tu wyciągać swoich sprzeczek.
Przepraszam ale nie moglem nie odpisac jesli ktos mnie bez powodu obraza i wypisuje co mu sie podoba o klanie. Wiec doszedlem do wniosku ze skoro taki post nie zostal usuniety to powinienem wystosowac riposte. W dalsze dyskusje z tym pseldo graczem w tym temacie nie bede sie wdawal.
Daj juz spokoj Luu byl z nami zrobil dla nas duzo dobrego powinniscie sie pogodzic........w koncu.
[G][ illusionist]zmuszając ludzi do ustawek
Bardzo ciekawi mnie ta kwestia :o , można jaśniej :?:
Wielki Mistrz Malborka
02-04-2012, 20:06
To już tajne sprawy HoE, ale byłem tam nie mały kawałek czasu i powiem wam że nie oszukiwali a luu nie był zbytnio miły ale niektórzy ludzie tacy są i ja nie wnikam.Nie będę tutaj wnikał i rozwijał tematu + wnoszę o przeniesienie postów lub nauczenie mnie jak to robić :P
ShadowAir
03-04-2012, 14:18
daruj sobie Scooter takie komentarze a co ustawek to mozecie sie zapytac jak to sie robi na morzu stara gwardie z SB gdy bronili sie przed spadkiem z ligi podczas naszego konfliktu z nimi.
daruj sobie Scooter takie komentarze
?
Jakie komentarze ? Przecież ja nic tu nie komentuje!!!!! Jeśli Ilusionista powiedział A to niech powie i B albo niech umilknie na wieki.
Ktokolwiek dołoży tutaj post nie związany z tematem dostaje ostrzeżenie .
Pozdrawiam , koniec takiej dyskusji.
@ShadowAir
Nie komuna , tylko forum dyskusyjne , widać , że ktoś tutaj nie dorósł , żeby z niego korzystać ( a tym bardziej już nie przeczytał regulaminu )
ShadowAir
03-04-2012, 16:55
w takim razie chcialbym wniesc w tym temacie mala uwage dotyczaca decyzji sedziow. Panowie adwalacie kawal dobrej roboty, brawo jeszcze brawo. Co do samego turnieju to pokazal ile nas jeszcze dzieli i jakie sa nasze stosunki. Moim zdaniem jest jedna tylko mozliwosc na polepszenie stosunkow a wiec sprobowac stworzyc jeden elitarny polski rod pod FoS. Okazja ku temu jest tylko ze trzeba siasc i porozmawiac, moze dojdziemy do porozumienia. Jezeli nie to nasze relacje nadal bede takie jakie sa obecnie i ciaglle bedziemy sie sprzeczac. Na koniec prosze mnie nie straszyc banem bo tematow na forum jest wystarczajaco duzo i nie ma sensu otwierac kolejnych.
w takim razie chcialbym wniesc w tym temacie mala uwage dotyczaca decyzji sedziow. Panowie adwalacie kawal dobrej roboty, brawo jeszcze brawo.
Ale poważnie, czy piszesz to z przekąsem? Byłaby to swego rodzaju nowość z Twojej strony, przemiana może jakaś... :P
ShadowAir
03-04-2012, 18:42
Nie moge w tym temacie za bardzo sie rozpisywac niestety. Ale sedziowie sa na poziomie tego turnieju tego sie nie da ukryc. Dodam jeszcze ze tan kawal dobrej roboty robia za darmo. Pozrawiam sedziow.