PDA

Zobacz pełną wersję : Bellum Crucis 6.3 dyskusja ogólna!!!

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10

Lumis
28-12-2012, 01:22
Gram w tego moda od pewnego czasu i muszę przyznać że bije SS 6.4 na głowę w większości kwestii: frakcje są bardziej różnorodne, jest więcej rodzajów wojsk, nie ma beznadziejnego brnięcia w drugą połowę XV w. oraz XVI w., która stawia połowę mapy w roli automatycznej ofiary dla zachodnich frakcji wręcz przeładowanych prochem i stalą, podział agentów itd. Niestety jest kilka elementów które są lepsze w SS, pierwszym z nich jest to jak rozdzielono parametry jednostek, w Bellum lepsze oddziału łuczników zachowują się jak strzelcy z gwintowanymi karabinami, mordując straszliwie nawet dobrze opancerzone oddziały, więc kusznicy są całkowicie niepotrzebni (niektórzy łucznicy mają lepszy atak od kuszników :lol: ). Koszty rekrutacji i utrzymania lepszych oddziałów wyznaczone przez twórców w stosunku do słabszych są niestety zbyt niskie- po prostu nie opłaca się produkować takich oddziałów jak themata taxeis czy innych milicji, jak regularne oddziały pokroju skutatoi są tylko trochę droższe. Modele oddziałów w większości są ładne i lepsze od odpowiedników z wyżej wymienionej modyfikacji, jednak Mongołowie, Kumanie, Ruś i Polska (po części) mają ładniejsze modele w SS, tak przy okazji wie ktoś jak je podmienić?

W SS też widać ulepszenie jednostki, niestety w Bellum tego ładnego efektu wizualnego zabrakło. Ostatnim moim zastrzeżeniem jest mapa, nie tyle podział prowincji bo te są lepiej wyznaczone, zwłaszcza jeśli chodzi o nasze tereny (brakuje trochę jako frakcji Czech w środku Europy, choć znając zaciągi cesarstwa w tym modzie to ginęły by wraz z nastaniem 30 tury) co o zasięg- brak Persji i Chorezmu powoduje że Złota Orda wyskakuje jak Filip z Konopi już w samym centrum niektórych państw, nie dając im szansy na choćby udawaną obronę ;)

Gram na poprawce na dziedzica frakcji (w Bizancjum jakoś Grecy i tak wolą wybierać zwykle kogoś innego ;) ), lepszych głosach i muzyce oraz na mocno zmodyfikowanych parametrach oddziałów (głównie 2-3 razy zmniejszony atak, by jednostki raczej się męczyły i łamały niż wyżynały do ostatniego, brak łuczników wczuwających się w Legolasa itp. kwiatkach).

Dagorad
28-12-2012, 03:34
Odziedziczenie Szkocji (całe Wyspy Brytyjskie) popsuło mi całą rozgrywkę. Stąd moje pytanie: jaki skrypt za to całe dziedziczenie odpowiada?

Araven
28-12-2012, 06:40
Newking Script za to odpowiada z campaign_scriptu kampanii Feudalnej Pełnej albo Pełnej zwykłej.

COMEE
28-12-2012, 20:52
Mógłby mi ktoś powiedzieć ilu żołdaków liczy oddział polskich włóczników, tych dostępnych od początku w zamku(BC 6.3 + submod Wino)? Bo instalowałem submody kilka razy i na początku gdy coś poknociłem, nie działał mi mod muzyczny było ich 56, a teraz gdy wszystkie submody działają ok, mam ich 74.

Araven
29-12-2012, 00:02
A jaką masz skalę jednostek ustawioną w opcjach? Liczebność zależy od skali jaką sobie ustawisz, ja mam huge czyli najwyższą, podaj jaką masz Ty, w submodzie Wino jest alternatywny unit, na którym ja także gram. 56 to byłoby dla skali normal, a 76 dla dużej, w huge włócznicy maja na oko 112 do 120 ludzi, nie moge teraz do pliku zajrzeć.

Dekat
29-12-2012, 16:52
Ciekawe kiedy się ruszą:
[spoiler:1v9cpv3f]http://oi45.tinypic.com/5cg6y0.jpg[/spoiler:1v9cpv3f]
[spoiler:1v9cpv3f]http://oi47.tinypic.com/2e2jz2a.jpg[/spoiler:1v9cpv3f]

Araven
29-12-2012, 17:22
Jak grasz Bizancjum to mogą się nie palić do napaści na Ciebie, była już druga i trzecia fala Mongołów? Grasz na czystym Bellum czy submodach jakichś?

Dekat
29-12-2012, 17:36
Czysty BC 6.3 bez żadnych modów. Nie wiem która fala ale wydaje mi się ,że to dopiero pierwsza (CHYBA). A tak poza tym nie gram Bizancjum tylko Danią więc mam stracha chociaż Mongołowie są jeszcze daleko.

krzych
29-12-2012, 17:50
Dekat coś mało terenu na mapie zająłeś jak na 230 turę, nie prowadzisz ekspansji :-) Co do ilości Mongołów to prezentują się ciekawie jak ruszą to zacznij kopać rów by Danię od Europy odłączyć wtedy nie przejdą :lol:

Dekat
29-12-2012, 18:58
Bo gram na spokojnie, rozwijając państwo i przyglądając się kto kogo bije. Podbijanie świata mnie nie kręci :P Co do rowu to poszerzy się kanał pomiędzy wyspami i będzie ok 8-)

Araven
02-01-2013, 10:30
Polecam Wam najnowszy submod Mietka77 dla Polski z 29.12.2012 dodany kolejny ciekawy skrypt, jaki występował w niektórych wersjach SS, tzw. asimilation skrypt, uniemożliwia naprawę budynków, doskalanie wojsk, oraz budowę nowych budynków w pierwszej turze po zdobyciu wrogiej osady, to bardzo realistyczne, Mietek go dodał tak jak i powstanie litewskie, bunt Bułgarów i bunt w Afryce, tem przeciwko Sycylii w jej afrykańskich postadłościach. Link: viewtopic.php?f=367&t=10655 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10655)

Jest też nowy już trzeci submod muzyczny Wino, z 31.12.2012, link: viewtopic.php?f=367&t=11135 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11135)

Dzięki pracy Wino, jego submod muzyczny działa ze wszystkimi submodami, w tym oczywiście ze świetnym submodem Mietka77 dla Polski z 29.12.2012. Panowie Wino i Mietek77, dzięki za Waszą pracę w rozwój BC 6.3.

Polskie wydanie BC 6.3 z submodami różnymi głównie Waszymi to nowa jakość dla tego najlepszego z modów.

W tym tygodniu przetestuję też nowe AI od Pitera dla Bellum z 28.12.2012, zobaczę czylepsze od oryginalnego. ;)

wino
02-01-2013, 19:19
No Ty też masz wkład przecież chociażby w spolszczenie :)

misiek1205
02-01-2013, 21:26
W tym tygodniu przetestuję też nowe AI od Pitera dla Bellum z 28.12.2012, zobaczę czylepsze od oryginalnego. ;)
A jest już dostępne?

Araven
02-01-2013, 22:25
Nie to ai nie jest dostępne, jak będzie dobre, może Piter udostępni je niedługo. Potestuję jutro może.

ordenus22
12-01-2013, 21:32
Gram Aragonią i dzięki małżeństwom przejąłem Król. Kastylii i Leonu i mam paru ich generałów. Oni są w podeszłym wieku (koło 50-tki) i jeśli byli żonaci i mieli dzieci np. syna, ale jeszcze nie osiągnął dojrzałości to czy on się u mnie pojawi?

Araven
12-01-2013, 21:49
Jak oni są w drzewku rodziny, to ich synowie powinni się pojawić jak będą pełnoletni. Jak nie są w drzewku, też się raczej pojawią. Nie wywala Cię na drzewku Aragonii?

stefanbs3
12-01-2013, 21:52
Może ktoś podać jakieś dobre linki do BC 6.3 ?

Araven
12-01-2013, 22:02
Zaktualizowałem linki w wersji dla leniwych. Linki są cały czas na włoskiej stronie i na twc, odnośniki u nas na stronie nr 1.

ordenus22
13-01-2013, 09:17
Jeden z nich był na pewno w drzewku Kastylii, bo był z dynastii Borgone, ale jak przejąłem ich państwo (zresztą tylko parę prowincji, bo w zasadzie i tak byli przeze mnie rozbici) to on w moim drzewku się nie pojawił, tylko jest generałem. Nie ma w swoich cechach, że jest żonaty, ale inni którzy pojawili się u mnie, jest ich chyba czterech to też nie maja tej cechy, ale wydaję mi się, że któryś z nich na pewno miał żonę. Jak zrekrutowałem księżniczkę w stolicy to ona nie mogła za niego wyjść, ale już księżniczka, która pojawiła się jako córka króla to już ta opcja z wyjściem za mąż była możliwa?
Co do drzewka Aragonii to nie mam na razie z tym problemu, wystarczy nie najeżdżać kursorem na króla to nie wywali.

Araven
13-01-2013, 09:42
Jak nie są w drzewku rodziny, to trzeba ich pożenić. Dzięki za info o tym drzewku Aragonii. Wyszkolonej księżniczki nie da rady z nimi ochajtać? Dziwne.

ryczek11
13-01-2013, 22:25
czy do niego jest spolszczenie ?

K A M 2150
13-01-2013, 22:28
Czy naprawdę aż tak ciężko było spojrzeć na temat niżej o nazwie SPOLSZCZENIE DO BELLUM CRUCIS 6.3?

ryczek11
13-01-2013, 22:28
wyszukałem to poprzez google ,bezposredni link do tematu
znalazłem

nocny
15-01-2013, 16:12
Czy ktoś z Was ma patent jak przywrócić lojalność zbuntowanemu generałowi lub członkowi rodziny?
Przetrzymywanie w roli namiestnika w jego osadzie, bankiet oraz przekazywanie tytułów nic nie dają.

Araven
15-01-2013, 16:17
Niektóre tytuły jakie można przenosić między generałami, zwiększają lojalność, spróbuj. Wiele tytułów namiestników podnosi lojalność, a można mieć kilka. Autorytet króla jest ważny, jak wysoki masz to szansa, na zwiększenie lojalnośći generałów większa.

stefanbs3
16-01-2013, 12:38
Instaluje moda po raz chyba 4 raz na różnych wersjach medievala po 1 instalacji pojawia mi se komunikat windowsa że program nie został zainstalowany poprawnie i to wybieram z tego komunikatu opcje zainstaluj ponownie i po ponownym instalowaniu juz komunikat się nie wyświetla . 2 sprawa to że jak klikam na skrót do medieval 2 to w opcji właściwości nie mam opcji otwórz element docelowy tylko mam napisane element docelowy i mam tam pole do wpisania komendy otwórz nie ma , ani w skrócie z m2 ani w kingdoms ,Ściągałem 3 różne BC 6.3 w tym najnowsze , może to chodzi o wersje mojego medievala ? Ide kupić nową , a i medievala mam zainstalowanego na tym samym dysku co windowsa . Spróbuje dzis zainstalować na dziewczyny laptopie BC 6. 3 na nowym medku , jak nie pójdzie to się załamie . Bo to jedyna gra przy której potrafie siedzieć dłużej niż 15 min . Więc prosze o pomoc .Jak nic nie pomoże nagram nawet film z sposobem instalowania i efektem . pozdrawiam

Araven
16-01-2013, 13:15
Instaluje moda po raz chyba 4 raz na różnych wersjach medievala po 1 instalacji pojawia mi se komunikat windowsa że program nie został zainstalowany poprawnie i to wybieram z tego komunikatu opcje zainstaluj ponownie i po ponownym instalowaniu juz komunikat się nie wyświetla . 2 sprawa to że jak klikam na skrót do medieval 2 to w opcji właściwości nie mam opcji otwórz element docelowy tylko mam napisane element docelowy i mam tam pole do wpisania komendy otwórz nie ma , ani w skrócie z m2 ani w kingdoms ,Ściągałem 3 różne BC 6.3 w tym najnowsze , może to chodzi o wersje mojego medievala ? Ide kupić nową , a i medievala mam zainstalowanego na tym samym dysku co windowsa . Spróbuje dzis zainstalować na dziewczyny laptopie BC 6. 3 na nowym medku , jak nie pójdzie to się załamie . Bo to jedyna gra przy której potrafie siedzieć dłużej niż 15 min . Więc prosze o pomoc .Jak nic nie pomoże nagram nawet film z sposobem instalowania i efektem . pozdrawiam

Człowieku czy w ogóle zajrzałeś na stronę nr 1 tego tematu ????. Tam pisze od prawie roku, jak instalować i to WIELKIMI LITERAMI. Masz mieć Medieval 1.3 na to zainstalowane Kingdoms 1.5 i instalujesz, zgodnie ze stroną pierwszą tego tematu, jak wół jest napisane wielkimi literami. Poniżej cytat ze strony nr 1:

INSTALACJA:
Instalujecie part I do mods, potem part II do mods, Potem bugfixera do mods i cała filozofia. Mod wymaga Kingoms 1.5
Bellum Crucis 6.3 to nowa, pełna i samodzielna wersja moda. Nie instalujemy jej w żadnym wypadku na wersje poprzednie tej modyfikacji.
Generalnie moda należy instalować nie na dysku systemowym, a na innej partycji niż system. Przy Win7 należy wyłączyć UAC, poczytajcie w necie co to i jak to wyłączyć.

999 Osób na 1000 spośród mających problemy z modem, ma te problemy bo ŹLE instalują.
Jak ja instalowałem to podawałem: jako ścieżkę instalacji mój katalog mods, czyli: D:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods katalog mods SWÓJ podajesz i przy part I i przy part II i przy bugfixerze.

Co Ty wypisujesz jakie 3 wersje BC 6.3 ?????????????????????????????????????? Jest jedna, part I (czyli część 1); Part II (część 2) + bugfixer. I to razem jest Bellum Crucis 6.3.

Ile zajmuje Ci katalog BellumCrucis6 po zainstalowaniu moda, powinieneś go mieć w mods??? Podaj też jaki masz system operacyjny i dokładną lokalizację moda.

sadam86
16-01-2013, 16:11
stefanbs3 jeśli to windows 7 wyłącz UAC, w windzie 7 wyskakuje ten komunikat o niepoprawnej instalacji z tego co pamiętam są tam dwie opcje do wyboru zainstaluj ponownie i instalacja poprawna, wybierasz że instalacja przebiegła prawidłowo i BC śmiga aż miło :D

Takedown
17-01-2013, 18:59
Miałem dłuższą przerwę w Bellum, ponieważ grałem w Empire, ale od jakiegoś czasu kontynuuje moją kampanię Polską.
Jestem w 260 turze, po tym gdy kilka miesięcy temu (przed moją przerwą) chcąc przejąć tron Danii zabiłem większość członków duńskiej rodziny i dowiedziałem się z forum, że musi im pozostać jakiś generał, więc pozwoliłem im się odbudować i miałem nadzieję, że będą rekrutować generałów... Nawet dałem im 200 tys żeby zaatakowali Ruś Włodzimiersko-Kijowską w nadziei, że podczas walk z nimi stworzą sobie jakiegoś generała, ale nic z tego :| Bardzo zależy mi na włączeniu Danii do mojego państwa, bo jej tereny bardzo dobrze "komponują" się z moimi.
Tutaj mały screen z mapy:
[spoiler:3cnnynm8]http://i46.tinypic.com/df8dk.png[/spoiler:3cnnynm8]
I teraz moje pytanie - czy można w jakiś sposób "zmusić" ich do stworzenia generała? Ja już nie mam żadnych pomysłów :(

Araven
17-01-2013, 19:11
Napewno mają generała albo kilku, ale są pewnie w ich miastach, szpiegów wyślij. Jakby nie mieli, by się zbuntowali.

Takedown
17-01-2013, 19:40
Nie ma generałów. Jest król, następca tronu i kilku członków rodziny.

Araven
17-01-2013, 20:25
To czekaj, albo pokonaj ich w walce, za te 200.000 co im dałes bych ich pokonał. :mrgreen:
Edit: To koś ich, jak mają członków rodziny, jak wybijesz większość rodziny zaczną adoptować.

Takedown
17-01-2013, 20:55
Przed moją przerwą wybiłem wszystkich członków rodziny, żył tylko król, ale gdy go zabijałem frakcja stawała się rebeliancka. Ci którzy żyją teraz są właśnie adoptowani, co nie zmienia faktu, że są członkami rodziny. W przypadku gdy teraz zabije króla duńskiego to władze obejmie następca, a jeden z członków rodziny zostanie nowym następcą. Mam nadzieję, że napisałem to zrozumiale.

Część offtopowa:
Odnośnie tego, że mógłbym ich pokonać za te 200 tys: Owszem, ale głupio bym się czuł atakując sojusznika. Przejawem tego jest fakt, że wydałem około 1mln bizantów na zakup Wiednia (od HRE) i Koszyc (od Węgier). Lubię inwestycje :mrgreen:
W ogóle mam bardzo ciekawą sytuacje dyplomatyczną od kilkuset tur, ponieważ mam sojusz z Danią, Norwegią, HRE i Węgrami, więc jestem "zabezpieczony" od północy, zachodu i południa, więc szkoda by to niszczyć. Te państwa także mają sojusze między sobą (np. HRE jest w sojuszu z Węgrami i Danią) :mrgreen: Jednak widząc jaką rzeź robią Maurowie (którzy są w sojuszu z Sycylią, która teraz bardzo szybko traci prowincje na rzecz HRE) rozpocząłem kolonizację zachodniej części europy, najpierw zająłem Lemotges(?) po upadku Aragonii, a niedawno Paryż i Gand, gdy Francja upadła. Kilkanaście minut temu w wyniku desantu na zachodnią część płw. Iberyjskiego zdobyłem Porto i rozpocząłem oblężenie Lizbony, a kolejna elitarna pełna armia zejdzie na ląd w następnej turze :twisted:

Sorry, że część offtopowa jest dłuższa od tej tematycznej. Nie sądziłem, że tak się rozpiszę :)

Dunkel
17-01-2013, 21:47
Milion? Za dwie prowincje? Boooooooże, co ja bym z taką kasą zrobił...
a próbowałeś wywołać bunt w takich prowincjach? Czekając z armią i szpiegiem bierzesz takiego prowa od miejsca...

A co mariażu nie zabijaj króla, bo może się okazać, że zostanie założona nowa rodzina panująca i tyle z fuzji... ja tak miałem na początku chyba, że moi zabójcy zabijali o jednego za dużo, także warto chodzić ze szpiegiem w kluczowe miejsca... czasem jest też tak, że jeden gieniek siedzi gdzieś w krzakach, miałem tak obecnie z Norwegiem, nie mogłem z nich zrobić szaraka.

Takedown
18-01-2013, 15:38
Milion? Za dwie prowincje? Boooooooże, co ja bym z taką kasą zrobił...
a próbowałeś wywołać bunt w takich prowincjach? Czekając z armią i szpiegiem bierzesz takiego prowa od miejsca...

Mnie osobiście nudzi ciągłe zdobywanie miast i zamków przy użyciu armii, czasem fajnie jest coś kupić. A tutaj wydając 1mln zyskałem dwie prowincje, a także przyczyniłem się do wzmocnienia moich sojuszników. A odnośnie wywoływania buntów - właśnie w ten sposób zdobyłem zamek Lemotges. Nie wiem czy byłby sens wywoływania buntu np. w Koszycach, bo jest to prowincja rdzenna, a dzięki temu że ją kupiłem korupcja wynosi 0 :D

Odnośnie duńskich generałów - będę czekał, może akurat jacyś się pojawią, ale wątpię w to. Zrekrutuję też kilku szpiegów, żeby mieć lepszy wgląd na ich tereny.

nocny
22-01-2013, 15:14
jak mam milion to już nie mam sojuszników tylko samych wasali i całą mapę ;)

stefanbs3
22-01-2013, 18:07
Mam pytanie apropo dyplomacji - grając Dania co rusz dostaje komunikat że pojawiła się nowa księżniczka , a u mnie była jedna i do tej pory się nie pojawia . Jak pozatym ochajtać ją za kogoś konkretnego a nie za byle ciecia? Jak wywołać bunt w osadzie ??

Araven
22-01-2013, 18:11
Te komunikaty dotyczą także księżniczek INNYCH nacji. Masz spolszczenie? Swoją własną księżniczkę wybierz jak jest poza miastem i wyślij do swego niezamężnego generała, będzie opcja ich ślubu, jak to jest możliwe.

stefanbs3
22-01-2013, 18:53
mam spolszczenie , ja wiem ze chodzi o księzniczki innych nacji , a jak będe chciał ja ochajtać z Polskim genralem grajac Dania to da tak rade? i Co ile tur srednio pojawia sie ksiezniczka swej nacji? i Co z tymi buntami, I czym rózni się pełna feudalna od pełnej? i ostatnie pytanie wyczytałem w poradniku że agentów można uczyć pewnych cech , ja klikam na lupe i nic , a gram kampanie pełna na twoim skrypcie

Araven
22-01-2013, 19:03
Obce księżniczki mogą wyjść tylko za twego księcia albo króla dyplomatę wyślij do nich, znaczy do obcej księżniczki. W pełnej jest około 40 skryptów w uproszczonej kilkanaście skryptów. Mało uważnie poradniki czytałeś bo tam jest napisane, że trzeba zbudować w stolicy odpowiednie budynki by doszkalać agentów. Dla doszkalania kupców jest to targ III-go poziomu albo wyższy. Dla zabójcy odpowiedni poziom lochów itd.

darius_d
23-01-2013, 23:07
Panowie, właśnie natknąłem się na ten pod wieloma względami przewrotowy mod i mam ochotę wypróbować.
Potrzebuję spolszczenie do wersji 6.3. Niestety w poście otwierającym nie ma linku do tego ważnego pliku. Mógłby ktoś podrzucić to łącze?

D

23-01-2013, 23:28
viewtopic.php?p=215755#p215755 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=215755#p215755)

darius_d
23-01-2013, 23:44
^^ dzięki!

Dunkel
24-01-2013, 01:05
Gdzie lądują zrzuty ekranu, bo nie mogę ich znaleźć?

darius_d
24-01-2013, 08:49
Jeszcze zanim zainstaluję to chcę się upewnić, czy ten mod zmienia oryginalne pliki gry i blokuje grę innymi modami, czy też można śmiało używać bo nie koliduje to z używaniem innych modów (mam SS 6.4)?

PlanB
24-01-2013, 08:52
Dunkel w folderze tgas ;)
darius_d śmiało możesz instalować

darius_d
24-01-2013, 09:23
^^ och to wspaniale, bo to co czytałem do tej pory o tym modzie przerasta wszelkie dotychczasowe wyobrażenia. Co mnie skusiło - jakże typowe dla średniowiecza a pominięte już przez same CA rozwiązania jak - pielgrzymki i relikwie, kat, bankier, żydowscy kupcy, całe dzielnice kupieckie (u nas byli Żydzi i Ormianie, ciekawe czy ci drudzy są), rody dynastyczne, no i podstawa potęgi miast włoskich czyli lukratywny handel morski. Znów okazuje się, że Włosi to artyści, reszta to rzemieślnicy :-) Pod RTW tez stworzyli bardzo oryginalny choć niestety zbyt zabugowany mod Casus Belli. Obym się teraz nie zawiódł z nadmiernymi oczekiwaniami :-P

Dunkel
24-01-2013, 12:36
Dunkel w folderze tgas ;)

ja szukałem w folderze Bellum... :oops: :lol:

darius_d
24-01-2013, 18:30
Witam ponownie i pozwólcie że będę walił prosto z mostu - czy jest szansa na powstania w pełni prawnego polskiego submoda do BC? Chodzi mi nie tylko o kosmetyczne poprawki tu i tam, ale też o jednostki z prawdziwego zdarzenia, które raz na zawsze skończą z tymi chłopopodobnymi wytworami CA, powielanymi w każdym popularnym modzie.
Wiem, że co najmniej dwa mody polskie EE TW oraz WWMWE, ktore jakoś nie moga wyjść z fazy projektu, zawierają własny przyzwoity roster polskich jednostek, którymi możnaby się posłużyć. Jakie są na to szanse - czy ktoś w ogóle próbował pytać?

Pytanie kieruję zwłaszcza do stałych bywalców forum.

STRONGer
26-01-2013, 12:32
Dlaczego dyplomata nie może zaproponować zawarcia pokoju? :|

Araven
26-01-2013, 13:11
A trwa jihad, albo krucjata? wtedy nie mozna niekiedy, pomiędzy uczestnikami lub celami jihadu lub krucjaty.

STRONGer
26-01-2013, 13:18
A trwa jihad, albo krucjata? wtedy nie mozna niekiedy, pomiędzy uczestnikami lub celami jihadu lub krucjaty.

No, gram Bizancjum i trwa jihad przeciwko Konstantynopola, podczas nawiązywania stosunków dyplomatycznych z mułzumanami nie było takiej opcji i się zaskoczyłem. Dzięki za pomoc.

darius_d
30-01-2013, 02:20
Gdzieś w sondzie nt najlepszej frakcji przeczytałem że robi się 7ka tej zacnej gry i że Litwa ma być. I nawet wypuścili już pierwszy filmik:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=suRLsbc1Mw4

Ok, ale najbardziej mnie interesuje czy ktoś z naszego forum zgłaszał im błędy nt Polski? To wszystko co trzeba było po nich poprawiać i co nie udało się do tej pory. Bo szkoda tracić niepowtarzalną okazję. Najgorsze to czekać potem miesiącami aż własne submody zaczną jakoś działać a przecież ktoś to musi najpierw zrobić. Sam mogę im zgłosić, jak nie ma chętnego.

Araven
30-01-2013, 09:04
Co do pytania wTwego o submody tu tu masz kolejność w linku nr 1: viewtopic.php?f=367&t=10087 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10087)
Na TWC w temacie o Bellum, jeden Koleś zgałaszał herby Polski itp.

darius_d
30-01-2013, 12:54
Na TWC w temacie o Bellum, jeden Koleś zgałaszał herby Polski itp.

Sprawdzę to.

Dunkel
30-01-2013, 20:38
pisz, pisz, na ich włoskim forum. Można tam wejść z nimi w kontakt, choć i tak zrobią po swojemu...

30-01-2013, 23:09
darius_dJuż o tym kiedyś wspominałem, jak były wcześniejsze wersje tej modyfikacji, po "występie " naszego rodaka w temacie moda na twcenter może być ciężko odnośnie odbioru jako nacji...Sugeruję spokojnie i na ichnie PW porozmawiać nie robić tego w temacie modyfikacji, czy na twcenter, czy też na ich rodzimym forum...Gdzie jest o tym w temacie na naszym forum wspomniane kto i jak, ale to już historia, trzeba ponosić tego konsekwencje...

darius_d
02-02-2013, 01:58
Już o tym kiedyś wspominałem, jak były wcześniejsze wersje tej modyfikacji, po "występie " naszego rodaka w temacie moda na twcenter może być ciężko odnośnie odbioru jako nacji...Sugeruję spokojnie i na ichnie PW porozmawiać nie robić tego w temacie modyfikacji, czy na twcenter, czy też na ich rodzimym forum...Gdzie jest o tym w temacie na naszym forum wspomniane kto i jak, ale to już historia, trzeba ponosić tego konsekwencje...
Myślę, Eutychesie, że jeśli coś im się wyśle to normalną drogą, nie widzę powodu by brać na siebie czyjeś awantury. Oni na pewno wiedzą, że nie wszyscy polscy gracze to takie same obrażalskie trolle. Założę się, że gość jak tylko zobaczył niedoróbki, to jedyne co potrafił (może i w słusznej wierze) to jedynie skrytykować, zamiast spokojnie wytłumaczyć i pokazać co i jak, z linkami do źródeł, bo przecież mogli nie wiedzieć albo brać z kiepskich źródeł (czego już pewnie nie zdołał sobie wyobrazić).

My zrobimy to konstruktywnie. Zabiorę się za temat jak najszybciej (już niebawem), zrobię tu wpis z listą pożądanych zmian, linkami do źródeł, itd. Niech każdy na to rzuci okiem i sprawdzi czy czegoś nie brakuje (no ja na dobrą sprawę to nie zacząłem nawet kampanii). I potem im się to wyśle - albo na TWC, albo nawet na MTWI.

A teraz jeszcze mam taką sprawę - denerwuje mnie, że choć w grze wygląd oddziałów mam na maksa, to komp szybko przestawia się na pokazywanie spritów (takich małych ikonek 2d). Czy i jak można ustawić że tych spritów nie ma, albo pokazują się dopiero bardzo daleko? Zależy mi bo akurat w BC modele wojsk nie są zapchane wielokątami jak w SS i bitwy gra się z lekkością.

02-02-2013, 12:34
Tutaj nie chodzi cny dariusie_d...o gracza, a o znanego modera na tamtejszej scenie modujących i wspomniany nasz rodak, kiedyś jeszcze na starym forum zaznaczał swoją obecność, teraz bardzo rzadko...Gdyby chodziło o gracza bym nie wspominał o tym, ale zrobisz jak uważasz, ale jeżeli powtórzy się sytuacja jak poprzednio, że Włosi się zdenerwują i odpowiednio to skomentują na własnym forum, to przestrzegałem...Co do polskich jednostek, jest przecież bardzo sympatyczny mod pod Medka 2 autorstwa naszych modderów( jeden?), ja bym powiedział że trzy modyfikacje. Zamiast tam, może tutaj byś zagadał? Zobaczył w akcji pracę naszych rodaków, a uważam że brakuje im tylko dobrego marketingu, bo nie muszą się wstydzić swojej pracy...
pozdrawiam

Dunkel
02-02-2013, 18:38
ja jak gadałem z Włochami swego czasu to bardzo doceniali motyw tłumaczenia na własną rękę bezpośrednio z włoskiego na polski Bellum, także tu myślę, że mamy plus...
Inna sprawa, którą poruszył Eutyches. Mod najnowszy z polskiej strony zapowiadał się bardzo ciekawie, tylko ludzie, że mają rzeczywistość, która wchłania akcje wirtualne. Niestety wiem to też po sobie...
Jak masz zatem czas to uderzaj do Włochów, czy Polaków, kuj żelazo póki gorące.

02-02-2013, 20:34
ja jak gadałem z Włochami swego czasu to bardzo doceniali motyw tłumaczenia na własną rękę bezpośrednio z włoskiego na polski Bellum, także tu myślę, że mamy plus...
Inna sprawa, którą poruszył Eutyches. Mod najnowszy z polskiej strony zapowiadał się bardzo ciekawie, tylko ludzie, że mają rzeczywistość, która wchłania akcje wirtualne. Niestety wiem to też po sobie...
Jak masz zatem czas to uderzaj do Włochów, czy Polaków, kuj żelazo póki gorące.
Zgadzam się ze są zadowoleni z tłumaczeń, jak swego czasu cieszyli się jak dzieci, gdy Hiszpanie przetłumaczyli modyfikację na swój język, to prawda dużo w nich życzliwości, ale wszystko do czasu...
Co do modyfikacji o której wspomniałeś, nawet jej nie miałem na myśli :D
Tutaj są modyfikacje uczynione przez naszych rodaków kontekście zmian graficznych, AI itp...Ja grałem więc wiem o czym "mówię" ale warto z naszymi pogadać, a nie tam, ale każdy ma swój rozum, tutaj
dariusie_d linki, skoro odczuwasz niesmak włoskiej roboty, a są modyfikacje gdzie całkiem o Polsce zapomina się :D
Modyfikacje naszych, Polaków :D
viewtopic.php?f=478&t=9093 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=478&t=9093)
viewtopic.php?f=102&t=7890 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=102&t=7890)
viewtopic.php?f=31&t=7843 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=31&t=7843)

ordenus22
03-02-2013, 17:11
Co należy spełnić żeby mój król założył nową dynastię? Grając Polską założyłem dynastię królem z rodu książąt mazowieckich, a potem jego następcy mieli w spisie cech, że pochodzą od założyciela dynastii. Gram Aragonią i ciągłe próbuję żeby mieć założyciela dynastii i nie udaje mi się. Jak długa musi być ciągłość przechodzenia korony z ojca na syna aby pojawiła się taka cecha? W tej chwili mam taką sytuację, że zmarł król, a po nim bezpośrednio koronę objął syn, który ma już pełnoletniego syna i on stał się księciem.

Araven
03-02-2013, 21:15
Popatrz w katalogu text w pliku export.vnvs, wpisz założyciel dynastii może opis cechy coś Ci podpowie.

darius_d
05-02-2013, 21:58
Przedstawiam propozycje zmian i korekt pod Bellum Crucis, które zamierzam przedstawić twórcom moda. Sądzę, że warto, nawet jeśli zrobią tylko cokolwiek.

To jest pierwsza część nt mapy i kampanii. Lista oczekiwanych zmian dot oddziałów będzie następnym razem, bo to bardziej skomplikowany temat.
Zrobiłem tylko prostą wyliczankę, ale w oryginalnym wpisie po angielsku mam też krótkie wytłumaczenie.

Oceniajcie czy czegoś nie brakuje i dopisujcie w komentarzach.

EDYCJA 12-II-2013
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I. KAMPANIA I MAPA

Najistotniejsze problemy.
1) Niewłaściwy herb Polski (link na prawidłowy: http://akromer.republika.pl/malopolska.gif) - dotyczy obiektów na mapie (wyliczyłem czego) i jednostek.
2) Stolicą Wielkopolski powinien być Poznań, a nie Gniezno.
3) Pomieszanie w dynastii Piastów na starcie: Władca Polski, nie "władcy", poza tym:
Bolesław IV władca senioralny - dynastia Piastów Mazowieckich - siedziba Kraków (stolica)
Mieszko Stary - dynastia Piastów Wielkopolskich (a nie Gryfitów) - siedziba Poznań
Henryk Piast Sandomierski - dynastia Piastów Sandomierskich - siedziba Kraków (Sandomierza brak na mapie, proponowany jako fort/gród obronny)
Kazimierz (Casimiro) II Sprawiedliwy - dynastia Piastów Małopolskich (a nie Mazowieckich) - siedziba Kraków
dynastia Piastów Śląskich - brak przedstawiciela (tytuł zagarnięty przez Bolesława IV)
Bogusław I - dynastia Gryfitów - siedziba Szczecin (należy do Polski jako lenno)
4) Nadmiernie szerokie przejścia z południa Polski na Czechy/Morawy i na Węgry, podczas gdy południe Polski było dobrze chronione przez góry.

Inne korekty do uwzględnienia:
1) Nowe forty i inne zmiany w umiejscowieniu.
Wielkopolska - Santok (oprócz Kalisza)
Śląsk - Świdnica (zamiast Poznania, który jest w WLKP) oraz Opole albo Cieszyn (niejako zamiast Oświęcimia).
Małopolska - Sandomierz i Lublin - zamiast Oświęcimia i Tarnowa.
Mazowsze - Warszawa (zamiast Bródna) i Włodzisław.
Mapa Polski do porównania:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Polska_WladLokietka_%281275-1300%29.png
dalej: Ruś Halicka - fort Przemyśl, Włodzimierz (zamiast Chełma), Kamianiec zamiast Hotynia. Ponadto skorygowanie pozycji Halicza.
Mapa Rusi do porównania: http://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_Galicia%E2%80%93Volhynia

2) źródła Wisły są w górach na południowy wschód od Krakowa a nie na południe od Wrocławia.
3) Zalecamy dodać rzekę Bug, która odgrywała ważną rolę w tamtych czasach
4) Surowce - uwaga, że sól przynosiła obok podatków nawiększy dochód władcom Polski, a kopalnia był tuż obok Krakowa "po drugiej stronie rzeki". Innych surowców nie ma się co czepiać.

Nowe pomysły:
1) wprowadzenie dzielnic kupieckich Ormian na terenie miast południowej Rusi (począwszy od Halicza), Wschodnich Bałkanów (prawosławna Bułgaria, Wschodnie Węgry), Konstantynopol, Ormiańskie Królestwo Cylicji, Cypr, tereny po Wielkiej Armenii, Edessa, Liban.
Ormianie ożywiali rozwój miast zwł we Wsch Europie dzięki handlowi, pełnili taką rolę co Żydzi, więc skoro są dzielnice żydowskie to ormiańskich brakuje.
2) wprowadzenie dzielnic kupców arabskich na terenach Królestwa Jerozolimy, Turków seldżuckich i we Wschodniej Anatolii

Araven
05-02-2013, 22:30
Dużo sugerowanych zmian przez Ciebie wprowadza submod Mietka77 dla Polski. Z tymi dzielnicami kupieckimi można pozmieniać samemu sobie w descr_regions dla danej kampanii. Wątpię, by im się chciało zmieniać źródła rzek. Nazwy regionów i tak poprawimy w spolszczeniu. Przedstaw im to dyplomatycznie, bo to zignorują. Gryfici są jako osobna dynastia w submodzie Mietka, mamy Szczecin w tymże submodzie. O zmianie herbu u niektórych jednostek można wspomnieć, by wszędzie był Piastowski Orzeł. Niektóre są ok, część ma Orła współczesnego na tarczach. Na Dolnym Sląsku w średniowieczu wydobywano, srebro, złoto i miedź też.

Bellum Crucis jest diablo historyczne w porównaniu z takim SS, czy podstawką. Nie powinno się ich atakować, a delikatnie zasugerować rozważenie zmian. Tak uważam.

darius_d
05-02-2013, 22:59
Nie zamierzam ich atakować, krytykować że się nie znają itp występów, tylko powiem swoje co wiem w formie punktów, bo to co wymieniam dość znacząco odbiega od realiów, jak na warunki tej gry - a decyzja należy do nich. Ja nawet nie oczekuję, że ktoś mi odpowie. Jednak robię to właśnie po to, by można było obyć się bez moda Mietka.

Zwróć uwagę, że oni w nast wersji dodadzą Litwę, więc prawie na pewno to oznacza zmiany na mapie wokół Polski. Wtedy Mietek swój mod będzie musiał robić od nowa by można było go zainstalować. To dlatego mi zależy.
PS poprawiłem wpis nt dynastii. Jeszcze pomyślę o zmianach nt lokalizacji grodów obronnych (fortów), bo wiem o co im chodzi - żeby broniły przejść przez rzekę, ale ja wolę bardziej historycznie.

Mietek77
06-02-2013, 15:33
1) źródła Wisły są w górach na południe od Krakowa a nie na południe od Wrocławia.
6) Surowce - wydobycie soli zdecydowanie bliżej Krakowa. Być może są inne błędy - piszcie jakie, mi się nie podoba trochę miedź na dolnym śląsku. Wydaje mi się, że to dopiero współczesność, jak ktoś wie to niech napisze.
Nowe pomysły:
1) wprowadzenie dzielnic kupieckich Ormian na terenie miast południowej Rusi (począwszy od Halicza), Wschodnich Bałkanów (prawosławna Bułgaria, Wschodnie Węgry), Konstantynopol, Ormiańskie Królestwo Cylicji, Cypr, tereny po Wielkiej Armenii, Edessa, Liban.
Ormianie ożywiali rozwój miast zwł we Wsch Europie dzięki handlowi, pełnili taką rolę co Żydzi, więc skoro są dzielnice żydowskie to ormiańskich brakuje.
2) wprowadzenie dzielnic kupców arabskich na terenach Królestwa Jerozolimy, Turków seldżuckich i we Wschodniej Anatolii

Super pomysły :D :o :D
Wisłę postaram się poprawić w najnowszej wersji submoda. Co do miedzi na Śląsku to w zasadzie jest to -"Miedź i ołów/ Cyna" Wydobywano na Śląsku dużo ołowiu.
http://img688.imageshack.us/img688/581/48992208.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/688/48992208.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img843.imageshack.us/img843/7550/gospodarkaeuropyzkocemx.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/843/gospodarkaeuropyzkocemx.jpg/)

Dodałem dzielnice Niemieckie na Węgrzech i częściowo na Bałkanach. Dodam także dzielnice arabskie w Jerozolimie itd.
Pomysł z dzielnicami ormiańskimi zwalił mnie z nóg :D Jak tylko będe miał chwilę zabieram się do roboty.
Proponuje by obrazem dzielnic Ormian był symbol Ormiańskiego Kościoła Apostolskiego -chyba, że ktoś przedstawi inną ciekawszą propozycje.
http://img6.imageshack.us/img6/2130/armenianapostolicchurch.png (http://imageshack.us/photo/my-images/6/armenianapostolicchurch.png/)

I na koniec mapa polski po śmierci Bolesława Krzywoustego. Czyli w momencie rozpoczęcia gry.
http://img801.imageshack.us/img801/8585/pocztekrozdrobnieniafeu.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/801/pocztekrozdrobnieniafeu.jpg/)

PS. Oczywiście podpisuje się obiema rękami pod pomysłem wskazania twórcom moda ich niedociągnięć.

Wonsz
06-02-2013, 21:32
Przepraszam jeśli nie w tym temacie ale jak zmienić początkowy przyróst ludności dla powiedzmy Krakowa?

Araven
06-02-2013, 22:16
Zmienić jak zwiększyć czy zmniejszyć i czemu? Odpowiedz we właściwym temacie.
Edit: A temat zły. Link do właściwego: viewtopic.php?f=367&t=10068 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10068)

wino
07-02-2013, 19:44
Bellumo-maniacy pomocy! Do czego służy klasztor, ten na mapie, co wygląda jak złoże dla kupca? Opis po polsku jest trochę nieszczęśliwy. Myślałem, że jak przy gienku mam opis ZDROWIE: wątły itp. to jak go tam wrzucę na min 3 tury to mi poprawi jego zdrowie, bo coś tam pisze o 3 turach, ale też coś o zwiększaniu kapłanów. Ale niestety to nie działa. Czy to może jest dla polepszania kapłanów?

Araven
07-02-2013, 20:07
Podnosi poziom religijności, przyspiesza zmianę religii i poprawia pobożność księży tam rekrutowanych.

wino
07-02-2013, 22:53
Tam rekrutowanych, czyli w tej prowincji, gdzie jest klasztor na mapie? Poza tym czemu w opisie jest że podnosi zdrowie?

Araven
07-02-2013, 22:56
Tam rekrutowanych, znaczy w prowincji z klasztorem. Może do do zdrowia też daje bonus, nie pamiętam. Muszę sprawdzić w export_descr_buildings.
Edit: Ale zaraz Tobie chodzi o klasztor np. Benedyktynów czy o ten mały na mapie strategicznej ?

wino
07-02-2013, 22:58
Mi chodzi o klasztor na mapie, nie w zamku. Tam nie da się rekrutować nikogo :)

Araven
07-02-2013, 22:59
Ale w prowincji z klasztorem na mapie jest miasto albo zamek i w nim masz kapłana zrekrutować.

wino
07-02-2013, 23:01
Ok, dzięki :)

inquisitor
08-02-2013, 12:56
Z tym bonusem do zdrowia jest tak że On daje Ci bonus do zdrowie lecz nie do postaci ale ogólnie w prowincji, czyli że jest mniejsze prawdopodobieństwo wybuchu zarazy czy coś w tym stylu, dodatkowa funkcja klasztoru jest taka że szkoli się w prowincji w której się takie coś znajduje mnicha zamiast zwykłego księdza o ile się nie mylę ma On bonusy do pobożności :)
Jak tak gadacie o BC, mam wielką ochotę wrócić do tego ZAJEBISTEGO MODA (sorry za słownictwo ale inaczej nie mogłem tego wyrazić )
Tylko zastanawiam się jakie submody itp, ostatnio jak grałem w BC dodam że była to wersja 6.2, miałem submod na 4 tury i chyba jakieś AI, że komp robił to lepiej, moje pytanie jest takie co poradzilibyście mi teraz, submod na 4 tury na rok obowiązkowo i jakieś dobre AI bitewne no i kampanii o ile znajdzie się lepsze od tego z oryginału a teraz lecę ściągać BC 6.3 ;)

wino
08-02-2013, 13:44
Dzięki za wyjaśnienia :) Mimo to grając Norwegami dostałem w 42 turze jakieś bosa Svena jakiegoś tam, ogwiazdkowany jak ta lala, a że szykując inwazję na Danię przez kilka tur nie miał co robić to go wysłałem do tego klasztoru, tak dla świętego spokoju żeby się upewnić jeszcze raz. No i po 3 turach z wątłego zdrowia wskoczył na niepokonanego czy jakoś tak (wszyscy gienkowie w całym królestwie mają "w stosunkowo dobrym zdrowiu" a ten wskoczył z wątłego na to właśnie :)

Także albo jednak coś ten klasztor daje, ale mega przypadek mi się trafił :)

Ze swojej strony polecam mojego submoda dźwiękowego ;) Kilka poprawek dźwiękowych i dużo nowej muzy. Oczywiście submod Mietka to też podstawa, zaś AI to już w zależności od upodobań - Piter odwala kawał dobrej roboty. Obecnie gram na Jego AI 3.2 i jest ciekawie. Submod na 4 tury chyba nie istnieje do BC 6.3 (choć 100% pewności nie mam). No i oczywiście koniecznie wgraj spolszczenie :)

inquisitor
08-02-2013, 14:58
Spolszczenie to wiadomo, zwłaszcza że jakiś tam malutki udział przy tworzeniu miałem, mały bo mały ale zawsze -,-

Riekann
08-02-2013, 21:13
Hej, gram w ten wspaniały mod z paroma submodami (wino - wspaniała muzyka, Mietek - nie sądziłem że takie kosmetyczne zmiany przyniosą mi tyle frajdy :D wiwat Podlasie!) plus spolszczeniem i paroma modyfikacjami plików (wywaliłem w cholerę money_script). Jest bardzo fajnie :) Nie dają mi tylko spokoju trzy kwestie:

1) Dlaczego co kilkanaście tur (w losowych momentach, dzięki Bogu nigdy w trakcie bitwy) komputer mi crashuje (totalny freeze ekranu + dziwny odgłos + konieczny restart), i jak to powstrzymać? Grać się da, sejwy robię często ;) ale to jednak wkurzające. Naturalnie mam bugfixera.
2) Dyplomaci. Działają porządnie, tylko dlaczego NIKOGO nie da się przekupić? A mówię tu o dyplomatach mających 8/10 wpływu, dużych rezerwach finansowych na łapówki :P - nawet oddziałów rebelii nie mogę przekupić :/ A pamiętam jak w stainless steelu rozwaliłem całą flagę wojska Irlandii za pomocą dyplomaty... Btw, SS nie dorasta BC do pięt ;)
3) Najważniejsze: JAK ODZIEDZICZYĆ (względnie doprowadzić do "zagłady przez wygaśnięcie dynastii") INNĄ FRAKCJĘ? Gram Danią, jest fajnie, mam dobre stosunki + sojusz z Norwegią, jako że wspaniale by uzupełniła moje prowincje skandynawskie chciałbym ją przejąć. Ożeniłem startową księżniczkę z gościem z familii norweskiej (swoją drogą, dobry generał mi się trafił), następnie wysłałem zabójcę do Norwegii aby wybić członków rodziny królewskiej i w najgorszym wypadku doprowadzić do upadku państwa (i podboju nędznych rebelii) a w najlepszym - do wyznaczenia mojego już Norwega dziedzicem. Zabójca absurdalnie szybko wbił 10 poziom, i generalnie jest niesamowity bo wszystkich sprząta za pierwszym razem (nawet przy 17% szansy na zamach), tylko co z tego skoro ubiłem nim już dwóch następców tronu Norwegii, dwóch dalszych generałów, a koło stolicy Norwegii non stop pojawiają się nowi adoptowani?!
Co ja mam dokładnie zrobić, aby opanować ich prowincje pokojowo, lub przynajmniej rozwalić kraj i przejąć pozostałe na jego gruzach rebelie? Proszę o pomoc, słyszałem o możliwości zrobienia Unii Kalmarskiej po opanowaniu całej Skandynawii, ale do tego potrzebuję ziem Norwegii a bardzo nie chcę wypowiadać im wojny ;/

Araven
09-02-2013, 09:28
Ad.1 link do kilku programów: viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404) radze zainstalować i użyć. Poprawa wydajności kompa gwarantowana. Uzyj tez tego tzw. Patcha 4gb, u niektórych, jak u mnie cuda czyni. Tury szybsze, grafika lepsza.
Ad.3 Poradniki do Bellum Waćpan poczytaj, jeden jest o przejmowaniu Innych państw, przez dziedziczenie. To działa tylko na pełnych. link do poradników: viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785)

Wonsz
09-02-2013, 19:39
A wiadomo coś o wersji 7.0 bellum crucis?

stefanbs3
10-02-2013, 13:56
Jak wywołać zaraze w obcym mieście? Mam zabójce Z umiejetnoscia truciciel , jest napisane ze moze wywolywac zarazy w miastach tylko no nie mam opcji robienia tego w mieście obcego panstwa

STRONGer
10-02-2013, 15:18
Jak wywołać zaraze w obcym mieście? Mam zabójce Z umiejetnoscia truciciel , jest napisane ze moze wywolywac zarazy w miastach tylko no nie mam opcji robienia tego w mieście obcego panstwa

Poprzez sabotaż, możesz zrobić dwie rzeczy za jednym zamachem.

Mam problem z grą, mianowicie nie mogę kontynuować kampanii, gdy tylko kończę turę i wypada ruch rebelii wywala mnie do pulpitu i tak za każdym razem. Wiecie w czym rzecz?

Araven
10-02-2013, 17:22
viewtopic.php?f=367&t=11921 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11921) poczytaj tu.

ac3...
12-02-2013, 10:39
Witam,

Panowie, walczę z tym modem już od kilku dni. Najdalej doszedłem do 50 tury, każda frakcja crachuje. Przerobiłem wszelkie porady wypisane na forum włącznie z czyszczeniem rejestru i przeinstalowaniem gry.
W ostatniej mojej kampanii crasch turowy mi się nie zdarzył, zauważyłem jednak że jak w drzewie rodowym kursorem najadę na króla to ctd - to jestem w stanie zaakceptować. Po prostu nie oglądam króla.
Po usunięciu pliku map.rvm (chyba tak to się pisze) tury się spowolniły do tego stopnia, że się praktycznie grać nie da. Ktoś tu poruszał wcześniej ten temat. W odpowiedzi usłyszał że należy przeskoczyć dwie tury i będzie ok.
Zgoda jest ok, ale zaledwie na kilka tur i potem powtórka z rozrywki. Reasumując, mod na prawdę ciekawy ale ileż można się z nim męczyć. Kolejną sprawą jest dziihad lub krucjata - frakcje wypowiadają wojnę a potem widzę jak stoją te armie gdzieś w polu albo przy miastach i nic. Czy ktoś może mi powiedzieć jak ja mogę w to zagrać?

Sprzęt mam ok, i2500K, 8 gb ram i gtx 560ti.

Profesor
12-02-2013, 10:50
Powiedzcie mi, czy to normalne, że AI w 15 turze ma prawie każdą jednostkę w armii na srebrnej belce? o_O Czy to ma jakiś związek z poziomem VH?

Araven
12-02-2013, 11:13
ac 3... Użyj tych programów, zainstaluj i zrób wszelkie optymalizacje, defragmentacje i inne takie. Użyj tez patcha 4gb. Rzadko, ale gra niekiedy strasznie zwalnia, to bug jakiś. Zwykle mija po kilku turach, spróbuj dyplomatą z kimś pogadać mnie to niekiedy pomagało. Bugfixera do Bellum masz wgranego? Jaki system operacyjny, gdzie gra zainstalowana, podaj lokalizację. Jaką nacją grasz i jaka kampania, na Aragonii wywala jak się najeżdża na króla.

Profesor, tak to normalne, na H i VH ai rekrutuje szybciej i bardziej doświadczone jednostki.

Profesor
12-02-2013, 12:45
To w takim razie, czy wyższy poziom wpływa jakkolwiek na zachowanie AI na mapie? Tzn. czy jest bardziej inteligentne :P

ac3...
12-02-2013, 12:47
Araven, wszystko mam zrobione wedle instrukcji na forum. Patch nie przyśpieszy spowolnienia, minimalnie z nim odczuwam poprawę wydajności no ale na tym blaszaku Med śmiga. System win 7, grę mam zainstalowaną na odrębnej partycji. Teraz zacząłem grać Mediolanem i póki co jest dobrze, nawet pielgrzymi się ruszyli. Póki co... :]

-Z królem to była Aragonia

ac3...
12-02-2013, 12:54
To w takim razie, czy wyższy poziom wpływa jakkolwiek na zachowanie AI na mapie? Tzn. czy jest bardziej inteligentne :P

Wyższy poziom w Total War nigdy nie wpływał na inteligencję AI, masowo rekrutuje jednostki i zalewa cie falami. Polega to na tym, że ma bonusy np. do złota.

Profesor
12-02-2013, 13:10
Mhm, rozumiem... Ja sobie uruchomiłem VH z nadzieją że komp będzie choć troszkę mądrzejszy, a nie po to by "oszukiwał" ;(
A jak już jesteśmy przy temacie, czy trudność bitwy również wpływa na to, że AI "oszukuje" w jej trakcie?

Araven
12-02-2013, 13:34
Profesor. Trudność bitwy daje bonusy do morale dla armii kompa. Masz większe straty w bitwach, bo oni dłużej walczą. Nikt do tej pory super AI niestety nie wymyslił. To z Bellum jest dobre. Do człowieka mu daleko. Ew. za jakiś czas wypróbuj ai Pitera wersja 3.2, w temacie o Bellum go szukaj.

Ac.. To, że Medek Ci śmiga nic nie znaczy. Bellum ma kilka razy wyższe wymagania jak Kingdoms. Ja mam dość silną maszynę, to mnie Bellum śmiga bez crashy praktycznie. Raz na kilkaset tur mam jakiś ctd, w wielkich kilkuarmiowych bitwach zwykle. Grając, robię kilka savów, co kilka tur, pod różnymi nazwami. Radzę grać na kampaniach bez stałych fortów na mapie, po kilkaset tur grałem bez ctd. Obniż detale grafiki i skalę jednostek w bitwach.

wino
12-02-2013, 13:41
A ja mam pytanie o niepokoje w miastach. Gram Norwegią i zdobyłem Visby (chyba), tą wysepkę na prawo i pomimo, że nie mam żadnych podejrzanych budynków (pogańskich itp.) to mam od początku niepokoje w wysokości 15%, które zmniejszają mi porządek publiczny. Prowincję już mam od kilkudziesięciu tur. Niepokoi religijnych nie ma, tylko te zamieszki czy jak to tam się nazywa. To normalne? Nie da się tego pozbyć?

Araven
12-02-2013, 13:49
Obniż podatki, buduj spichlerze, budynki od porządku publicznego. Sprawdź czy namiestnik nie ma cech negatywnych podnoszących niepokoje społeczne.

Profesor
12-02-2013, 13:51
Profesor. Trudność bitwy daje bonusy do morale dla armii kompa. Masz większe straty w bitwach, bo oni dłużej walczą. Nikt do tej pory super AI niestety nie wymyslił. To z Bellum jest dobre. Do człowieka mu daleko. Ew. za jakiś czas wypróbuj ai Pitera wersja 3.2, w temacie o Bellum go szukaj.

I o to mi chodziło :) dziękuję za pełne uświadomienie mi, że poziom trudności traktuje jedynie o stopniu "podkokszenia" AI. Tyle czasu żyłem w nieświadomości :)
PS: Pisa Rules!

wino
12-02-2013, 14:00
Wiem jakie budynki należy budować, żeby podnosić porządek, namiestnik nie ma cech negatywnych. Ogólnie mam porządek w okolicach 100% ale w innych prowincjach nie mam tych ujemnych za niepokoje. Mam za to ujemne za podatki itp, ale mi chodzi tylko i wyłącznie o te niepokoje - jak je zlikwidować.

darius_d
13-02-2013, 19:02
OK, druga część, po kampanii (str 66) proponowanych poprawek do BC

EDIT - UWAGA - w większości przypadków posługiwałem się niepoprawionymi nazwami jednostek z czystej instalacji moda (bez polskich submodów i korekt).
EDIT2 - wyrzuciłem niektóre tematy - np Łuczników, Jazdę mazowiecką, Strzelców.

JEDNOSTKI.

W przypadku jednostek pewne zmiany możemy sami przekazać - po pierwsze pliki tekstowe z prawidłowymi nazwami jednostek.
Po drugie - właściwe przyporządkowanie jednostek do okresów:
To co w BC nazwali Szlahta i Rycerze - to są jednostki błędnie przypisane do okresów a co nie zostało poprawione także w polskich submodach - mówię tak na podstawie przypisania jednostek do Bitwy Własnej według okresów. Otóż:
- Szlahta jest jednostką Pełni Średniowiecza, ale jest przypisana do Schyłku, a Rycerze czyli kopijnicy - na odwrót: powinni być Schyłkowi, bo mają zbroje płytowe, hełmy typu bascinet i kopie.
- Podobnie z jednostką piechoty, która oryginalnie nazywa się Miecznicza - czyli spieszeni możni. Mają zbroje płytowe, bascinety i należą do Schyłku.

POPRAWKI DO ISTNIEJĄCYCH JEDNOSTEK ---------------------------------------

1) Niewłaściwy herb Polski - ta sama sprawa co przy obiektach mapy kampanii.
Przygotowałem listę jednostek gdzie ten problem występuje.

2) Jednostki vanilla o mało historycznym wyglądzie w porównaniu z rekonstrukcjami.
Problem dotyczy tanich chłopskich jednostek z kilku rosterów słowiańskich. Chodzi o te śmiesznie długie płaszcze prawie do ziemi, dziwne kapelusiki i czapki. Dla Polski to są (nazwy oryginalne bez spolszczenia):
- Voje, Vojnici, Traperzy, Kusznicy, Smerd.
Obrazki referencyjne, pokazujące na czym się wzorować:
- http://www.eioba.org/files/user12768/tarczownik1.png
- http://www.piastowie.kei.pl/piast/wojsko/10.jpg

3) Problem kwadratowych tarcz - Voje, Kopljanci Kwadratowe niespotykane u Polaków. Jeśli już to powinny być migdałowe, które były najpopularniejsze, albo owalne, lub okrągłe.
- http://halla.mjollnir.pl/files/tarcza_xi-pocz_1_._xiii_w..jpg
- http://www.edukator.pl/pix/users/Image/6plus/rys14180.jpg

4) Szlahta - dyskusyjne rogi na hełmach (przynajmniej dla mnie), kojarzące się z Krzyżakami. Proponuję dodać inne typowe ozdoby np:
http://2.bp.blogspot.com/-z4yDnkgnMto/Tp7MlFvAeQI/AAAAAAAAAcw/tKnpqAiX1zY/s1600/250757_1682371993791_1672338526_1278191_1673128_n. jpg

5) Tarczownicy - (są w rosterze Rusi Nowogrodzkiej i Kijowskiej) - ich czysto polska nazwa sugeruje, że chyba mieli być przeznaczeni do polskiego rostera, któremu brakuje tego typu rodzimej jednostki. Są wprawdzie Suduviai, ale to są Prusowie.
Zaś co do Suduviai - powinny raczej być rekrutowalni tylko na Mazowszu (i w Prusach) a nie w całej Polsce.

PROPOZYCJE JEDNOSTEK DO USUNIĘCIA ---------------------------------------------

1) Kusznicy - chłopscy kusznicy. Jako że jest inna jednostka kuszników ("Strzelcy z rusznicami") dostępna od początku gry, to dodatkowi kusznicy chłopscy są zbędni.

2) Traperzy - drwale. Zapewne tacy byli ale nie walczyli jedynie toporami, gdy byli powoływani, byli też wyposażani we włócznie i tarcze. Stąd propozycja by ich usunąć, bo ich rolę spełniają tani chłopscy włócznicy.

3) Miecznicza - czyli spieszeni możni (kopijnicy). Proponuję do usunięcia, bo najmożniejsi rycerze- szlachta raczej nigdy nie zsiadali z konia, a w przypadku obrony grodu główne zadanie spadało na piechotę ciężkozbrojną i straż grodową, którą proponuję jako nową jednostkę. Dlatego ci są do usunięcia.

PROPOZYCJE NOWYCH JEDNOSTEK ----------------------------------------

1) Drużyna rycerska [heavy cavalry] - doborowe rycerstwo książąt piastowskich.
Tylko dla okresu Wczesnego. Elitarna jazda, niska dostępność. Rekrutacja tylko w zamkach kontrolowanych przez Polskę.

Zamysł: odpowiednik możnych rycerzy okresu Pełni i Schyłku tzn Szlahty i Rycerzy dla okresu Wczesnego, bo dla tego okresu brakuje takiego odpowiednika. Model bliski Söldneritter, Milites Franchorum - czyli styl normański, jaki był również i u nas. Obrazki porównawcze:
- http://img260.imageshack.us/img260/6704/maa445bub7.jpg
- http://www.use.com/media/2012/1104/2907295/p_001.jpg?1

2) Ciężkozbrojna straż grodowa[heavy missile] - ciężkozbrojni kusznicy z mieczami
Tylko okres Schyłkowy. Rekrutacja w zamkach i grodach kontrolowanych przez Polskę.

Zamysł: Straż grodowa późnego okresu była stosunkowo dobrze wyposażona, tak że można ich traktować jak ciężką piechotę. Dobrze wyposażeni - pawęże, kapaliny, elementy zbroi płytowej, metalowe rękawice, kusze do walki na odległość a miecze u boku do walki w zwarciu.
Wprawdzie ich głównym zadaniem była obrona grodów, ale można ich też użyć w bitwach jako ciężkich kuszników, którzy w zwarciu walczą mieczami. Takiej jednostki wyraźnie brakuje w polskim rosterze dla okresu Schyłkowego.
- http://pu.i.wp.pl/k,NjkyMTY0NTUsNDcxMjAxNzA=,f,kusznik.jpg
- http://3.bp.blogspot.com/-EZbz8hDr32k/UOrrTNvA1tI/AAAAAAAAB_U/w0Uv209usmQ/s1600/kusznik.JPG
- http://www.wierzbieta.nazwa.pl/strona/galeria/galer17.jpg

3) Pawężnicy lub Ciężkozbrojna piechota [heavy inf] Ciężkozbrojni topornicy tudzież miecznicy.
Okresy: Pełnia i Schyłkowy. Dość elitarna, Niska dostępność. Rekrutacja tylko w zamkach kontrolowanych przez Polskę.

Zamysł: Ciężka jednostka, która ma zastępować spieszonych możnych kopijników ("Miecznicza") jako, że ci raczej nie zsiadali z konia. Więc to byłaby ciężka piechota, ale nie elitarna, z pawężami i kapalinami, o mocnych statach, ale raczej nie taka jak elita możnych w pełnych zbrojach płytowych od stóp do głów. W pewnym sensie podobna do spieszonych pocztowych, tyle, że z lepszymi statsami.
Okres Pełni:
- http://www.piastowie.kei.pl/piast/wojsko/12.jpg
Okres Schyłkowy:
- http://img337.imageshack.us/img337/7364/maa445deu6.jpg
- http://1.bp.blogspot.com/-O0pRC_hO7Z8/UMOrMVs6VxI/AAAAAAAAB7E/UXpqUWqr5_s/s1600/Polish+City+Guard.jpg

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

To tyle moich propozycji.
Przejrzyjcie proszę, czy tu nie ma historycznych baboli i zbyt życzeniowego myślenia ;)

Araven
13-02-2013, 19:10
Aramegil się do mnie odezwał popracuje nad herbami i może dorzuci do Bellum jakieś nowe jednostki. Ile to potrwa nie wiem, ale on jest słowny Gość. W modzie Aramegila Polish Kingdom są fajne jednostki, może Aramegil coś wrzuci do BC 6.3.
Bellum Crucis 6.3 to gra, nie podręcznik historii ani tym bardziej jej symulacja. Chodziło by Bellum trafiło pod strzechy i trafiło. :mrgreen:

wino
13-02-2013, 20:53
Moje skromne zdanie jest takie, że owszem można włochom zasugerować zmiany i fajnie jakby je wprowadzili, ale po pierwsze to podejrzewam, że prace nad BC 7 są na tyle zaawansowane, że stworzenie tego co proponujesz jest chyba nierealne, a po drugie to tak jak Araven pisze - to jest gra, a nie podręcznik historii. BC i tak nieźle chyba wypada pod tym względem na tle innych modów. Natomiast zamiast zarzucać Włochów ogromem zmian to może warto aby Polacy te zmiany porobili, a potem jak będą gotowe podesłać je twórcom innych modów, m. in. do Bellum. Np. stworzyć rzeczy o których piszesz w MXL, czy tam w WWmwE. Tym bardziej, że szczerze wątpię, aby im zależało, żeby Polakom coś tam robić. Oni pewnie spojrzą na to w ten sposób: "Polacy marudzą i chcą żeby tam im pozmieniać to i tamto, bo takie mają widzimisię, ale sami dup nie ruszą."

Jakbyś tworzył jakiegoś moda i jakiś rusek by Ci napisał listę dziesiątek zmian to byś je wprowadzał, pomimo tego, że wcześniej się napracowałeś robiąc ich nację od podstaw? Bo ja nie i pewnie nie tylko ja :)

Araven
13-02-2013, 21:37
Wino zgadzam się z Tobą całkowicie, na Aramegila bardziej liczę ze zmianami w herbach niż na Włochów. Bardzo ich szanuję, mod jest bardzo historyczny. Darius_d to nie jest wymierzone w Ciebie, ale te zmiany są nierealne. Włosi nigdy nie podają daty premiery swego moda, a nad Siódemką siedzą długo, prawie rok.
Mnie Lisowszczycy kojarzyli się z XVII wiekiem, brali udział jako cesarscy najemnicy w Wojnie trzydziestoletniej. To polska lekka jazda, była taka jednostka w średniowieczu?

darius_d
13-02-2013, 22:53
Najpierw to chcę podziękować za wszystkie wasze dotychczasowe uwagi. Jasne, że widzę sporo niedoróbek. Ale po pierwsze, to nie jest tak, żeby musieli przez moje uwagi przerabiać mod od nowa. Nowe jednostki, które proponuję można świetnie zrobić bazując na innych, a jednocześnie podałem jakie inne mniej istotne można wyrzucić bez żalu, by nie wychodzić poza zrozumiałe ograniczenia. A po drugie - skoro to mod a nie vanilla, to powinien mieć większe ambicje. I ten istotnie tak ma. Czytałem już wiele pochwalnych opinii o tym jak dobre jednostki zrobili w BC, w tym oczywiście polskie. I chwała im za to. Ale przy okazji popełnili różne babole, w tym zupełnie nieświadome pomyłki. Więc jeśli im naprawdę zależy to chociaż rzucą okiem, bo wiem że nie mają nawet czasu by odpowiadać na TWC.

Poza tym nie robię tego tylko z myślą o nich, bo nam też się to przyda do kolejnych wersji własnych submodów. Może również Aramegilowi. Cieszę się, że się włączy. Myślę też, że przyda się do MXL, który ma tą zaletę, że mocno bazuje na BC i wprowadza więcej zmian w polskim rosterze ;)

No i poza tym już przygotowałem tekst, zostało tylko zrobić posta. ;) Co najwyżej odwrócę kolejność - najpierw dam wpis o jednostkach, bo wydają mi się ważniejsze.

darius_d
13-02-2013, 23:18
Wino zgadzam się z Tobą całkowicie, na Aramegila bardziej liczę ze zmianami w herbach niż na Włochów. Bardzo ich szanuję, mod jest bardzo historyczny. Darius_d to nie jest wymierzone w Ciebie, ale te zmiany są nierealne. Włosi nigdy nie podają daty premiery swego moda, a nad Siódemką siedzą długo, prawie rok.
Mnie Lisowszczycy kojarzyli się z XVII wiekiem, brali udział jako cesarscy najemnicy w Wojnie trzydziestoletniej. To polska lekka jazda, była taka jednostka w średniowieczu?

Ja bym powiedział, że mod jest wybiórczo historyczny. Jest nierówny. Lisowczycy to właśnie przykład ich zupełnej ignorancji, i to nie jeden, przy całej ambicji jaką włożyli w swoje dzieło. Od razu wyjaśniam, że ja posługiwałem się ich nazwami w moim wpisie, bo tylko tak będą mogli mnie zrozumieć. Dla czystości przekazu informację o prawidłowych nazwach jednostek przygotowałem zbiorczo na sam koniec, a tu powyżej tego nie zamieszczałem.

Włosi mogą całkowicie zlać te wszystkie uwagi o herbach i wszystkie pozostałe - i właśnie z tym się liczę. Ale jednocześnie nie będą mogli twierdzić, jaki to zrobili wspaniały i dopracowany mod, jeśli zignorują największe oczywiste wtopy. Czym innym jest brak czasu żeby przerobić absolutnie wszystkie jednostki, więc to że te dziwne chłopki słowiańskie produkcji CA, których po prostu nie cierpię, do dziś się spotyka w modach, to mnie nie dziwi. Ale zupełnie czym innym jest dawać kwadratowe tarcze wczesnym wojom słowiańskim, albo nazwę lisowczycy wczesnosłowiańskiej polskiej jeździe.

Araven
14-02-2013, 08:31
Nazw to się nie czepiaj, ktoś ich źle poinformował ( I to jakiś Polak pewnie, co do nazw naszych jednostek) i tak fajnie, że poszczególnym krajom dali nazwy narodowe ich jednostek. Akurat poprawienie nazw kilku jednostek to najmniejszy problem, ale ok jak im dasz duży wykaz poprawek, to może jednak coś zmienią. Trzymam kciuki. Ja tam się cieszę, że jest taki mod jak Bellum bo mimo obecnej przerwy w graniu to najlepszy mod o średniowieczu jak dla mnie. Zjada z butami konkurencję.

wino
14-02-2013, 09:18
Ja również trzymam kciuki, kto wie, może nawet będą zadowoleni, że ktoś im daje takie wskazówki, bo zależy im na wierności historycznej? Tego nie wiem. Ważne, żeby nie zalać ich ilością zmian. No i trzeba ich dobrze podejść, bo jak to odbiorą jak zarzut, że coś skopali i żądanie, że mają zmianić to będzie klapa :) No ale wierzę, że załatwisz to jak należy :)

No a jak nie wyjdzie, to może choć część Mietek by zrobił? Trzeba by go spytać, widać, że ma zapał, a jego submod jest obowiązkowym dodatkiem do BC dla każdego szanującego się Polaka :) Jak nie on, to może ekipa od innych modów? W każdym razie warto temat pchać do przodu, niczym katapultę na mury.

14-02-2013, 09:42
Ja jeżeli mogę się dołączyć do dyskusji, wolałbym by na naszym forum zrobić submoda, który już teraz zmienia dużo aspektów gry....Włosi do takich zmian podejdą po występach naszego rodaka jak do jeża, ja na ich miejscu, biorąc dawny kontekst sytuacyjny powiedział- nie. Ale skoro darius_d chcesz spróbować, próbuj, może im minęło w@#$% i zerkną na proponowane zmiany, ale sugerowałbym jak wcześniej zresztą PW...

darius_d
14-02-2013, 16:54
Uwzględniłem niektóre wasze uwagi i okroiłem wątki o jednostkach do tych już najistotniejszych. Jeszcze przejrzę to co pisałem wcześniej o kampanii i niebawem wyślę na TWC.
Wysłać nie zaszkodzi, ale jeśli oleją te konstruktywne uwagi, to tym samym nie będą mieli wykrętu, że to przez to iż ktoś na nich nakrzyczał, zamiast pomóc. Poza tym te informacje będą przydatne dla wszystkich którzy grają w BC - choćby prawidłowe nazwy polskich jednostek.

Co do używania w BC jednostek autorstwa innych twórców, czy pogłębionych zmian w mechanice gry, to bardzo chętnie, ale byłoby to powtarzaniem tego, co już powstaje w MXL, który robi się coraz bardziej obiecujący. Jeszcze jakby dało się użyć większości skryptów z BC, to można byłoby machnąć ręką na Włochów, ale tymczasem nie zaszkodzi ich pocisnąć.

wino
15-02-2013, 18:55
To ja mam kolejne 2 pytania. Czemu konni kusznicy u norwegów mają w opisie szybki ruch, ale ruch jest taki sam jak zwiadowców, którzy nie mają szybkiego ruchu? Czemu norwescy czy tam nordyccy łucznicy mają w opisie pociski dalekiego zasięgu, a w porównaniu do zwykłych psiloi ten zasięg jest tylko minimalnie lepszy?

Lagmin
16-02-2013, 11:54
Próbując ściągać przez depositfiles muszę płacić za transfer. Można ściągnąć z innego serwera?

16-02-2013, 13:33
Próbując ściągać przez depositfiles muszę płacić za transfer. Można ściągnąć z innego serwera?
Zerknij, przeczytaj, zastosuj się do tego, nic się nie płaci za transfer...
viewtopic.php?p=262499#p262499 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=262499#p262499)

DC285
17-02-2013, 23:27
Mam pewien problem , otóż wszystko robię jak należy , instaluje part 1 do mods , potem part 2 też do mods i bugfixera tak samo . Wyłączyłem UAC (mam Windowsa 7) i antywirusa (nawet podczas instalacji miałem oby dwa wyłączone) i nic . Tzn pojawia się czarne okienko jak klikam na aplikacje i zaraz znika . Ktoś wie może co na to poradzić ?

wino
17-02-2013, 23:44
Czy jak wejdziesz do \Medieval II Total War\mods\ to masz katalog BellumCrucis6 oraz poniżej pliki: Bellum_Crucis_63_Bugfixer_Uninstaller.exe, Bellum_Crucis_63_Parte1_Uninstaller.exe, Bellum_Crucis_63_Parte2_Uninstaller.exe?

DC285
18-02-2013, 00:59
Nie , to wszystko mam w folderze który sam stworzyłem (Bellum Crucis) D:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War\mods\Bellum Crucis\BellumCrucis6
A przy instalacji stworzył się jak wiadomo ten folder z 6 w nazwie ^ .

Edit:
Aaa , już ogarnąłem . Niepotrzebnie własny folder tworzyłem , wywaliłem wszystko z tego folderu normalnie do mods przeniosłem i działa .
Tak czy inaczej dzięki za szybką podpowiedź ^ .

Araven
19-02-2013, 17:53
Nie pisz posta pod własnym postem ok? Poprzednie połączyłem w jeden.

Kobrax
19-02-2013, 19:21
Tak chwalicie ten mod, że aż sobie go pobiorę. Od jakiegoś czasu mam ochotę na pogranie polską ale w podstawka jest kiepska. Nawet SS sobie zainstalowałem ale on, żadnych większych zmian nie wprowadza. Mam nadzieję, że się nie zawiodę na tym modzie. Jak tylko pobiorę, zainstaluje i trochę pogram to powiem moje wrażenia z gry.
EDIT. Pobrałem, zainstalowałem, włączyłem i na tym się skończyło. Medieval 2 napotyka. Instalowałem wszystko zgodnie z poradnikiem z tematu o submodach do BC 6.3. Pokombinuje coś może mi się uda coś z tym zrobić.
EDIT.2 Mam gdzieś tego moda. Odinstalowuje go i może później jak będzie mi się chciało to go spróbuje zainstalować znowu. Na razie wielki minus dla moda.
EDIT.3 Trzeba instalować tego moda ze zmianą ścieżki dźwiękowej? Bo już nie wiem co robię źle. Myślałem, że to dlatego bo zapomniałem usunąć włoskiego text przed wklejeniem tego ze spolszczenia ale nadal nie działa:(

Araven
20-02-2013, 09:07
viewtopic.php?f=367&t=12610&p=275058#p275058 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12610&p=275058#p275058) oto link do Submoda Aramegila poprawiającego godła na chorągwiach i tarczach polskich wojsk na prawidłowe Piastowskie. Polecam. Aramegil, dzięki bardzo.

KOBRAX:

Każdy co źle zainstaluje twierdzi, że instalował zgodnie z instrukcją. Opis instalacji jest na pierwszej stronie tego tematu od prawie roku.
Nie trzeba instalować nowej ścieżki dźwiękowej, ale jest super. Czy w katalogu mods masz katalog BellumCrucis6 ???? Jak tak to ile on zajmuje? Sprawdź czy w jednym BellumCrucis6 nie masz w środku drugiego BellumCrucis6, to częsty błąd, tych co niby instalują zgodnie z instrukcją, ale jej nie czytają dokładnie. Mod zjada z butami konkurencję. Napisz jaki masz system operacyjny, podaj ścieżkę do moda, moja to: D:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6. Instalujesz do swego katalogu mods, ja instalowałem do : D:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods. Tak Part I jak i Part II oraz bygfixera. Wielu nadgorliwych dopisuje po moda BellumCrucis6, a to źle i im nie działa potem.

Kobrax
20-02-2013, 15:57
Robię wszystko zgodnie z instrukcją. Gra mi się włącza ale jak wybiorę w kampanii Full Polskę i kliknę dalej to mi wywala grę. Grę mam na innym dysku niż system nie mam podwojonego katalogu. Później spróbuje jeszcze raz.

Araven
20-02-2013, 16:11
Bugfixera zainstalowałeś? Ile zajmuje Ci katalog BellumCrucis6 ????

Debski
20-02-2013, 16:13
Kolejność instalacji submodów wg Aravena:
1-Instalujemy 1 i 2 part
2-Instalujemy Bugfixer 1.2
3-Instalujemy submody w kolejności:
a) SUBMOD na Wyznaczanie Dziedzica Frakcji do BC 6.3
b) Spolszczenie do 6.3
c) SUBMOD MIETKA77 zmiany dla POLSKI, po instalacji tego submoda ew. usuwamy niektóre skrypty, jakich nie chcemy, potem plik map.rwm jeśli wycięlismy jakieś skrypty.
d) SUBMOD ARAVENA na DARMOWE JEDNOSTKI w Garnizonach do BC 6.3
e) Submod na nowe statystyki jednostek do BC 6.3 (jak nie chcemy nowych statystyk a standardowe, to pomijamy ten punkt).
f) POPRAWIONE GŁOSY do Bellum Crucis 6.3 - Submod dźwiękowy Wino, on zawiera Unit z nowymi statystykami, jak Ktoś chce grac na statystykach z oryginalnego Bellum, nie może wgrać submoda dźwiękowego autorstwa Wino.
g) AI tu mamy dwie opcje, albo zachowujemy oryginalne AI, ale zmieniamy tylko plik descr_faction_standings jaki dałem w submodach, albo opcja druga AI Pitera 2.0, dla podstawowego Bellum, jak nie mamy Submoda Mietka77, albo wersję Pitera 2.0 dla submoda Mietka77. Ja obecnie gram na oryginalnym AI ze zmienionym descr_factions_standings - relacje nam rosną z sojusznikami. Fajniej dyplomację się prowadzi. AI Pitera w wersji 3.0 to najnowsze, można instalować i na oryginalne Bellum i łączyć ze zmienionym plikiem descr_factions_standings. Ai w wersji 3.0 mozna zainstalować w dowolnym momencie.
i) Na końcu wszelkie poprawki do spolszczenia, są kompatybilne i z oryginalnym modem i submodami. Obecnie testuje nowe zmiany, ale jak pogram to napisze co i jak. Można nie instalować, wszystkiego co wyżej, ale w podanej przeze mnie kolejności, najlepiej. Pozdrawiam. Poprawki do spolszczenia na końcu. Uwaga: Po najnowszym submodzie Mietka77, nie wgrywamy poprawek do spolszczenia.

Najwiekszy minusem tej gry sa wlasnie bledy powodujace powrot do Windowsa, ale naprawde warto troche sie pomeczyc. W porownaniu z podstawka, Kingdoms czy SS to inna liga.

Wedlug tej kolejnosci i z takimi dodatkami instalowalem gre pierwszy raz. Nie moglem grac na pelnej kampanii, poniewaz ciagle wyskakiwal blad w grze, a dodatkowo dojezdzajac na tereny litewskie i czasami zupelnie od czapy takze dochodzilo do pojawienia sie bledu.
W koncu postanowilem zrobic reinstalke bez najrozniejszych dodatkow, a skupic sie na najpozyteczniejszych zmianach. Ominalem punkty C, E, F, G, I. Nie wiem czy tam tkwil blad, ale pomoglo. Tylko raz mi sie zawiesilo, gdy gralem Polska i zaczalem kampanie od nowa, a pozniej w tym samym miejscu juz sie to nie powtorzylo. Chyba musialo dojsc do jakiegos wydarzenia, poniewaz dzialo sie to na poczatku rundy, podczas wyskakiwania okienek z informacjami, wiec niewykluczone, ze moze sie to znowu powtorzyc. W przypadku innych krajow zero zawieszek.
Sprobuj z podstawka, dziedzicem, spolszczeniem, darmowymi jednostkami i zmien plik "descr_faction_standings". Reszte pomin.

DC285
20-02-2013, 18:01
No cóż , pograłem trochę Królestwem Polski na medium/medium jak zalecił Araven i jestem miło zaskoczony . Co prawda musiałem skończyć gdyż fakt że Wilno zaatakowała Ruś Kijowska , Kraków i Wrocław Cesarstwo Niemieckie , Norwegia Gdańsk i Gniezno a Węgry Halicz , zdenerwował mnie strasznie . Dopóki walczyłem z Rusią , Niemcami i Norwegią (przy okazji Norwegii , papież zrobił krucjatę na Arsuf bodajże i armia krucjaty Norwegów zatrzymała się pod Gnieznem i stała parę tur aż do zabicia ich generała przez zabójce , dyplomatami też widziałem parę stojących w miejscu generałów krucjaty , więc to jakiś błąd w tym modzie ? Bo mimo upływu z 20 tur nikt nie dotarł do Arsuf ) było ok , nawet Kraków obroniłem małymi siłami ale gdy w kolejnej turze dobiły 2 armie Niemieckie i 2 Węgierskie odpuściłem . W związku z tym mam pytanie , AI tutaj zawsze wybiera do ataku (jak ma blisko) gracza a nie inne AI ? Bo logiczniejsza np. dla Węgier byłaby na moje wojna z Wenecją albo Bizancjum . A i na koniec ostatnie pytanie - czy krucjata tutaj też się kończy jeśli przez ileś tur nie zdobędzie się danego miasta ?

Kobrax
20-02-2013, 18:07
Araven
Tak zainstalowałem bugfixer, ten z 1 strony tego tematu.
Debski.
Spróbuje tak jak mówisz.
A to może być wina tego, że pobierałem przez ten link z torrentów? Może mi czegoś nie pobrało? Spróbuje zainstalować wszystko krok po kroku i patrzeć czy działa. Przekonam się po czego wgraniu mi gra nie działa.

David67
20-02-2013, 19:21
1-Instalujemy 1 i 2 part
b) Spolszczenie do 6.3
c) SUBMOD MIETKA77 zmiany dla POLSKI, po instalacji tego submoda ew. usuwamy niektóre skrypty, jakich nie chcemy, potem plik map.rwm jeśli wycięlismy jakieś skrypty.
e) Submod na nowe statystyki jednostek do BC 6.3 (jak nie chcemy nowych statystyk a standardowe, to pomijamy ten punkt).
f) POPRAWIONE GŁOSY do Bellum Crucis 6.3 - Submod dźwiękowy Wino, on zawiera Unit z nowymi statystykami, jak Ktoś chce grac na statystykach z oryginalnego Bellum, nie może wgrać submoda dźwiękowego autorstwa Wino.
g) AI tu mamy dwie opcje, albo zachowujemy oryginalne AI, ale zmieniamy tylko plik descr_faction_standings jaki dałem w submodach, albo opcja druga AI Pitera 2.0, dla podstawowego Bellum, jak nie mamy Submoda Mietka77, albo wersję Pitera 2.0 dla submoda Mietka77. Ja obecnie gram na oryginalnym AI ze zmienionym descr_factions_standings - relacje nam rosną z sojusznikami. Fajniej dyplomację się prowadzi. AI Pitera w wersji 3.0 to najnowsze, można instalować i na oryginalne Bellum i łączyć ze zmienionym plikiem descr_factions_standings. Ai w wersji 3.0 mozna zainstalować w dowolnym momencie.
i) Na końcu wszelkie poprawki do spolszczenia, są kompatybilne i z oryginalnym modem i submodami. Obecnie testuje nowe zmiany, ale jak pogram to napisze co i jak. Można nie instalować, wszystkiego co wyżej, ale w podanej przeze mnie kolejności, najlepiej. Pozdrawiam. Poprawki do spolszczenia na końcu. Uwaga: Po najnowszym submodzie Mietka77, nie wgrywamy poprawek do spolszczenia.

Tutaj napisane jest, żeby submod Mietka 77 wgrać przed submodem dźwiękowym autorstwa Wino, a w temacie o submodzie dźwiękowym w spoilerze o opisie instalacji napisane jest, żeby wgrać go przed submodem Mietka. Więc jak to w końcu jest ? :)

Araven
20-02-2013, 19:55
Można i tak i tak, wg mnie. Ja i tak zamieniam w submodzie Mietka77 jego unit na ten z free_upkeepem, sa niemal identyczne, tylko plik Mietka ma nieco podrasowanych litwinów i nie ma free_upkeepu. I tak i tak ok powinno być. Jak wychodzą nowe wersje submoda Mietka to je wrzucam na zainstalowany submod muzyczny Wino i działa.

KOBRAX trzeci raz pytam ile zajmuje Ci katalog z BellumCrucis6, może Ci niepełną instalkę pobrało.... Chcesz pomocy współpracuj.

Kobrax
20-02-2013, 20:08
Całość zajmuje mi po zainstalowaniu ponad 9GB. Zacząłem instalować wszystko od nowa i sprawdzałem czy działa. Gra przestaje działać po zainstalowaniu moda mietka77 ze zmianami dla Polski.

Araven
20-02-2013, 20:31
Po instalacji submoda Mietka77 należy usunąć plik map.rwm z data/world/maps/campaign/custom i np. kampania Full jak w nią grasz. Jak nie usunąłeś map.rwm to dlatego nie działa.
Czyste Bellum zajmuje 9,20 GB, na dysku 9,28 Gb.

Kobrax
20-02-2013, 21:09
Usunąłem te pliki ale nadal nie działa gra. Moje czyste BC ma 9.17 i 9.25. Chyba mi nie wszystko się ściągnęło. Ale nie mam już siły na bawienie się z tym modem. Jutro zrobię wszystko od początku, ehh.

wino
21-02-2013, 00:59
Instalujesz wszystkie 3 części BC 6.3 czy tylko parte1?

P.S. Aravenie, mój submod powinien być przed Mietka, zmień opis w submodach, może to powoduje błędy u niektórych. Z resztą to by pasowało że wchodząc na tereny Litewskie wywala, bo Mietek dodał Podlasie a jak mój submod pójdzie po Mietku to nadpisuje część tych zmian i dlatego jest kiszka.

Araven
21-02-2013, 09:57
Czyste Bellum z włoskim text zajmuje 9,20 i 9,28. Czyste Bellum z polskim text 9,19 i 9,27.

Ok zmienię to w submodach. Tylko, że co jakiś czas Mietek daje aktualizację i wtedy jego submod jest po Twoim. Ale może jak Ktos od zera instaluje to powoduje to jakiś problem.

Poprawiona kolejność instalacji submodów:
1-Instalujemy 1 i 2 part
b) Spolszczenie do 6.3
c) POPRAWIONE GŁOSY do Bellum Crucis 6.3 - Submod dźwiękowy Wino, on zawiera Unit z nowymi statystykami, jak Ktoś chce grać na statystykach z oryginalnego Bellum, nie może wgrać submoda dźwiękowego autorstwa Wino..
e) Submod na nowe statystyki jednostek do BC 6.3 (jak nie chcemy nowych statystyk a standardowe, to pomijamy ten punkt), plik jest identyczny jak w submodzie Wino.
f) SUBMOD MIETKA77 zmiany dla POLSKI, po instalacji tego submoda ew. usuwamy niektóre skrypty, jakich nie chcemy, potem plik map.rwm jeśli wycięliśmy jakieś skrypty.
g) AI tu mamy dwie opcje, albo zachowujemy oryginalne AI, ale zmieniamy tylko plik descr_faction_standings jaki dałem w submodach, albo opcja druga AI Pitera 3.2, dla podstawowego Bellum i submoda Mietka77. Ja obecnie gram na oryginalnym AI ze zmienionym descr_factions_standings - relacje nam rosną z sojusznikami. Fajniej dyplomację się prowadzi. AI Pitera w wersji 3.2 to najnowsze, można instalować i na oryginalne Bellum i łączyć ze zmienionym plikiem descr_factions_standings. Ai w wersji 3.2 można zainstalować w dowolnym momencie.
i) Na końcu wszelkie poprawki do spolszczenia dla grających w mody, są kompatybilne i z oryginalnym modem i submodami. Obecnie testuję nowe zmiany, ale jak pogram to napisze co i jak. Można nie instalować, wszystkiego co wyżej, ale w podanej przeze mnie kolejności, najlepiej. Pozdrawiam. Poprawki do spolszczenia na końcu. Uwaga: Po najnowszym submodzie Mietka77, nie wgrywamy poprawek żadnych do spolszczenia.

wino
21-02-2013, 11:56
Ok zmienię to w submodach. Tylko, że co jakiś czas Mietek daje aktualizację i wtedy jego submod jest po Twoim.

przecież ma być po moim tak czy siak ;)

Mietek77
21-02-2013, 18:50
Ktoś pisał o tym, że wywala go z gry przy wybudowaniu "karawan" i w związku z tym nie możności rekrutacji słoni bojowych. Znalazłem błąd i naprawiłem go :)
Wrzucam to do najnowszej wersji submoda z dzisiaj.

qtango
23-02-2013, 18:17
Ktoś już rozwiązał problem z kosztami z Dyplomacja/Trybuty ?

Araven
23-02-2013, 18:34
Qtango co masz na myśli pisząc o problemach z kosztami dyplomacja/trybuty rozwiń i doprecyzuj pytanie ok?

qtango
23-02-2013, 19:09
Chodzi mi o wydatki ponoszone w zakłądce finansów chyba na samym dole jest Dyplomacja/Trybuty tam pojawia mi się koszt 3000(nie od początku kampanii) , nie wiem skąd, moje dochody wg. komputera to 3200 a na początku tury jest to redukowane o 3000 i zarabiam w efekcie około 200.Gdy ruszę jakąkolwiek armię z jakiegokolwiek miasta koszty znikają ale na początku kolejnej tury znów się pojawiają i znowu mam dochody 200.Na początku kampanii wyłączyłem tą opcję co się pojawia w 1 turze dotyczącą wydatków.Problem mam identyczny co opisany na stronach 59-60 tego tematu.

Oczywiście mogę dodawać sobie co turę kodami 3000 ale co to za frajda ?

Araven
23-02-2013, 21:01
Poczytaj poradniki do moda: viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785)
Są kary za zdobywane prowincje, oblężenia, armie w plou. Jeden z poradników dotyczy finansów.
Jak dalej są problemy usuń money_script albo zamień na ten z submodów. Jest dużo łagodniejszy.

qtango
23-02-2013, 21:14
Nie chce zeby bylo łatwiej tylko nie wiem skad pochodzi ten minus jezeli mam zaledwie 5 prowincji, wtedy nie ma aż tak duzej kary.Ostatnio gralem Sycylia i przez ponad 120 tur zakladka ta byla pusta oprocz momentu gdy udzielilem Polsce porzyczki na 150000 ale wtedy prawidlowo mi pisalo w tej zakladce.
Czytalem poradnik o finansach juz wczesniej i nie znalazlem rozwiazania.

Araven
23-02-2013, 21:44
Mogą być niekiedy bugi z tymi karami, u mnie jest ok zwykle. Usuń map.rwm powinno pomóc z data/world/maps/campaign/custom i z kampanii w jaką grasz.

qtango
24-02-2013, 11:35
Usunąłem plik i zrobiłem nową kampanię.Po 3 turach Dyplomacja/Trybuty -610 , w 9 turze zmieniło się już na -2100.Macie jeszcze jakieś pomysły ?

Po kolejnych kilku turach dalej widzę w finansach te wydatki ale dziwnym trafem nie odejmuje mi go, a nic specjalnego nie robiłem.

Mietek77
24-02-2013, 11:59
W jaką kampanie grasz? Czy cokolwiek zmieniałeś w modzie?

Araven
24-02-2013, 12:10
610 kara za armie w polu i dodatkową prowincję 2100 kara za prowadzone oblężenie, te kary widnieją jako minusy, w pozycji dyplomacja i inne wydatki. Jak nie odejmuje w kolejnych to ok, te dziwne akcje to efekt money_script nie do końca rozgryzłem jego działanie.

wino
24-02-2013, 14:06
qtango A nie płacisz komuś kasy? Nie wynegocjowałeś czegoś dyplomatą za co zadeklarowałeś kasę? Ja czasem daję kasę za mapy, wtedy tam wskakuje ten koszt. Przekupywanie armii też tam jest wrzucane.

Ja gram z pełnym money scriptem i nie wiem czemu inni go wywalają. Ja z nim mam 17 prowincji i 400 tyś kasy, dochody koło 60 wydatki na armię 20 i wychodzę ze 20 tysi na plus. Bez money scripta to musi być już łatwizna. W nim poza kosztami ujemnymi za prowincje oraz kosztami armii za granicami nie ma nic więcej, także to raczej nie wina money scripta.

Araven
24-02-2013, 16:19
Teraz też gram na wszystkich skryptach i ok jest w moich finansach.

qtango
24-02-2013, 16:30
Teraz płacę co turę dokładnie 510 z dwiema armiami w polu.Teraz przy 8000 dochodów to 510 nic nie znaczy ale jak zaczynałem to był problem.

ordenus22
24-02-2013, 17:55
Tak się zastanawiam co jeszcze oprócz dodania Litwy w BC 7 zaproponują nam twórcy moda. Jeśli chodzi o mnie to mogliby pozmieniać co poniektóre rody i dynastie np. jak przyglądam się Szkocji to te klany to są chyba z kosmosu wzięte, bo nic mi o tym nie wiadomo, żeby był klan Mac eanric czy coś w tym stylu. Jest jakiś klan Fitz-duncan albo klan fife? Nie ma natomiast wielkich klanów Campbell, Bruce, Stewart.
Też mam pytanie czy dałoby się zrobić coś takiego, żeby pojawiali się w odpowiednim czasie, coś na wzór bohaterów, albo kandydatów na małżonków, postacie, które miałyby w cechach, że pochodzą z jakiegoś rodu np. York, Lancaster, Anjou, Valois. Chodzi mi o to, żeby np. w XV wieku pojawili się w Anglii Yorkowie i Lancasterowie i żeby mieli cechy że wywodzą się z tych rodów. Tak samo widziałbym we Francji Walezjuszów.

wino
24-02-2013, 18:28
qtango, ale jak zadaję pytanie to odpowiedz a nie olewasz. Prosisz o pomoc, ktoś Ci chce pomóc, a Ty nic. To jak, chcesz pomocy czy będziesz tak pitolił 3 po 3 że w sumie nie wiadomo czy jest już problem rozwiązany czy nie?

qtango
24-02-2013, 19:48
Wino, nie odpowiedzialem Tobie poniewaz juz nie jest to dla mnie problemem, moze jak rozpoczne nowa kampanie to problem powroci ale wtedy nie bede rozpoczynal tego tematu ponownie.Dzieki,ze sie zainteresowales i chciales pomoc ale temat mozna uznac za zakonczony.

wino
24-02-2013, 19:57
Ale czemu nie możesz odpisać? Okazało się, że było jak pisałem i głupio Ci się przyznać czy co?

Chcę wiedzieć, bo dla mnie (i chyba nie tylko) zawsze przy jakimś dziwnym błędzie jest to ważna informacja czy problem jest rozwiązany czy nie, bo może się okaże że jest coś zwalone w grze, albo że trzeba na coś zwrócić uwagę, żeby nie generować zbędnych kosztów.

Każdy znaleziony błąd jest więc warty rozwiązania, bo może odkryć coś nowego. W tym przypadku chodzi o koszty, a więc niezwykle ważny aspekt gry. A mod ma błędy, więc warto o nich pisać (np. konni kusznicy u skandynawów mają opis szybki ruch, a tymczasem zasuwają tak samo jak ciężka konnica generalska - jakaś porażka a myślałem, że to super jednostka).

qtango
24-02-2013, 20:30
Wino, nie jest mi z zadnego powodu glupio...Nie jest dla mnie ujmą na honorze przyznac sie, ze cos przeoczylem.Ten blad lub moje niedopatrzenie w wzgledach finansow pojawia sie roznie.Za pierwszym razem jak gralem nic takiego nie wystapilo przez 120 tur,a tutaj nagle juz w 3 turze.Jednak sadze ze to moje niedopatrzenie w zgledach finansow bo teraz jest ok.
Ale jezeli sadzisz ze kazdy nawet najmniejszy blad, najmniejsza blachostka jest warta uwagi to zgadzam sie z Toba w 100%.Dlatego jezeli chcesz pomoc to zauwazylem blad w Egipcie - to budynek, ktory jest chyba nastepnym levelem wiezienia i w miejscu nazwy budynku jest jego opis.

P.S super submoda zrobiles jutro pobieram.

Araven
24-02-2013, 21:21
Wino konni kusznicy nordyccy maja konie fast_pony znaczy szybkie. Wg mnie są szybsi od normalnej kawalerii, ale dla pewności u nich pod ich attributes dodaj to co pogrubiłem. Zdaje sie o tym zapomnieli. usuń map.rwm to powinno działać na savy, ale zabić się nie dam.

attributes .................................................. ........................................
move_speed_mod 1.1

wino
24-02-2013, 22:17
qtango, dopisałem w wątku o spolszczeniu żeby Darius_d poprawił, bo wziął się ostatnio za poprawki, to może przy okazji by kilka rzeczy poprawił, zobaczymy.

Po czym stwierdzasz, że zrobiłem super submoda, skoro jutro go dopiero pobierasz? ;)

Araven, dzięki. Tak w ogóle mam trochę inne atrybuty tej jednostki: nie mam very_hardy a za to mam dodane crossbow. Używasz innego EDU? Ja mam tego nowego, ale znam tylko dwa - oryginalny i ten drugi. Są jeszcze inne? No i oprócz tych nordyckich konnych kuszników nich nie mają tego atrybutu o szybkości Mounted Crossbowmen, czyli podobna jednostka ale dostępna dla hre, denmark, spain, aragon, portugal, milan, pisa, venice, papal_states, sicily, saxons. Czyli twórcy przyłapani na kolejnym babolu ;)

EDIT: babol dlatego że wszystki pozostałe fast pony mają albo 1.1 albo 1.2, więc to babol, tym bardziej, że mają opis szybki ruch.

Araven
24-02-2013, 22:19
Jest ok, używam unitu na zmienione staty, czyli też tego z Twego submoda. Atrybuty wziąłem z całkiem innej jednostki, ważne jest move_speed. To jednostka regionalna, dlatego ma ją wiele krajów. Po zdobyciu Skandynawii nawet Portugalia by ich mogła rekrutować, to nie żaden babol a urozmaicenie gry. Tak samo jak zdobywasz Halicz to rekrutujesz Połowców, to też jednostka regionalna.

wino
24-02-2013, 22:23
O babol mi chodziło o to, że mają opis szybki ruch a nie mają tej linijki co podałeś. Biegałem nimi po mapie i dopadali mnie gienkowie i to bez szarży, poza tym biegali tak samo "szybko" jak konie bez opisu szybki ruch.

qtango
25-02-2013, 07:17
Wino
Stwierdzam tak poniewaz sporo dobrych opinii bylo,a tez nie moge wytrzymac jak slysze podczas kazdej bitwy Sycylią ciagle jeden uszojebny utwor, az glowa zaczyna boleć.

Wonsz
01-03-2013, 16:58
Mam pytanie: Jak mogę rekrutować polskich halabardników oraz konnych rycerzy ziemskich?

Araven
01-03-2013, 17:23
Rycerze są bodajże od 1270 roku, halabardnicy też w XIII wieku raczej w export_descr_buildings mozesz sprawdzić dokłąadnie. Bellum to historyczny mod, jednostki są dostępne tak jak się pojawiały historycznie, podobnie jak w SS RR/RC Point Blanka.

ordenus22
01-03-2013, 22:02
Gram w tej chwili Szkocją i bardzo fajnie się gra, ale może wiecie czy nie ma do tej frakcji jakiegoś submoda zrobionego przez Szkotów czy Anglików, coś na wzór submoda Mietka77, gdzie byłaby ta frakcja trochę poprawiona?
Jeszcze jedno pytanko, a mianowicie wiecie może czy jest jakiś mod, coś jak w królestwach kampania Brytania, ale rozbudowany, a nie taki suchutki jak w Królestwach?

DC285
02-03-2013, 16:10
Jeśli zmienię że 1 tura = 1 rok to nic nie stanie się z modem ? Chodzi mi o wydarzenia historyczne w grze jak pojawianie się generałów itd (czy nadal będą działać prawidłowo ? ) .
Z góry dzięki za odpowiedź .

Araven
02-03-2013, 16:27
Eventy powinny być w prawidłowych latach wg mnie. Ale np. inwazja Mongołów będzie w około siedemdziesiątej turze plus minus 10 tur a nie w około 140 turze. Inne eventy podobnie. Map.rwm z danej kampanii usuń nim zaczniesz nową grę. Na savy to nie zadziała.

Moggwai
03-03-2013, 03:27
Mam pytanie, na jakiej zasadzie dziala w tym modzie konnica? Hamuje przy szarzy przed wrogiem (jak w podstawce bez modow) czy cos a la SS 6.4 gdzie potrafi ladnie rozjechac / zgniesc / wklepac / rozrzucic?
Poki co dopiero co sciagnalem, zaladowalem na sprobowanie, ale nie mialem okazji wyprobowac. Ciekawosc mnie zzera.

Araven
03-03-2013, 10:18
Ciężka konnica rozjeżdża lżejszą piechotę. Ale sam najlepiej sobie oceń.

Gnejusz
04-03-2013, 16:40
Pierwszą grę założyłem Anglią - kampania Feudal light, niestety po 32 turze wypad do pulpitu. Drugą założyłem Wenecją i tutaj wypadu nie było ale po raz pierwszy Ai komputera spowodowało u mnie opad szczęki. Ceniłem ten mod za mądrą politykę komputera ale po 33 turze chyba się wściekł. Zaatakowało mnie 5 nacji w tym ... dwie sojusznicze. W tym saleństwie Węgry mój były sojusznik (dopóki na mnie nie napadł) po przewinięciu tury zrezygnował z sojuszu z HRE które mnie napadło a pomomo to zaatakowały mi Madziary 2 prowincje. Moje zdumienie było tym większe, że miałem b. dobrą reputację, z nikim wojny i sojusz z papiestwem. Popr\ednie wersje były tutaj bardziej rozsądne, nie zawsze najnowsze znaczy najlepsze. niestety nie mogę popawić się kampanią Full bo tura przewija mi się kilka minut a szkoda bo po Waszym spolszczeniu pointrygowałbym trochę, pokradł technologii, wymordował niejedną dynastię i stworzył konkurencję papiestwu. Wiara czysta, bez bałwochwalstwa, buty i bogactwa, wróciłbym pewnie do początków chrześcijaństwa.. :)
Będę miał prośbę do Ciebie Aravenie - nie odpuszczę chyba tak łatwo tego moda i zacznę jeszcze raz od początku ze staraniami o świetną reputację władcy itp.
Możę to nie jest najlepszy dział do takich pytań ale wielu może skorzystać z odpowiedzi więć zapytam tutaj:

Jak pozmieniać staty jednostek bo pozapominałem wiele tzn. - które pliki za co odpowiadają;

type Jinetes
dictionary Jinetes ; Jinetes
category cavalry
class missile
voice_type Light
banner faction main_cavalry
banner holy crusade_cavalry
soldier Jinetes, 35, 0, 1
officer BC_EURO_captain
officer northern_captain_early_royal
mount fast pony
mount_effect elephant -4, camel -4, horse -1
attributes free_upkeep_unit, sea_faring, hide_forest, hardy, can_withdraw, cantabrian_circle
move_speed_mod 1.1
formation 2, 4.4, 3, 6, 3, square
stat_health 1, 1
stat_pri 5, 0, javelin, 70, 8, thrown, missile_mechanical, piercing, spear, 25, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr thrown
stat_sec 5, 0, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 2, 3, 2, leather
;stat_armour_ex 4, 5, 0, 0, 7, 4, 4, leather
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 1
stat_ground 0, 0, -4, 0
stat_mental 8, normal, trained
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 1
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 388, 179, 97, 78, 670, 4, 130
stat_stl 4
armour_ug_levels 1, 2
armour_ug_models Jinetes, Jinetes
ownership spain, aragon, portugal, slave
era 0 spain, aragon, portugal, slave
era 1 spain, aragon, portugal, slave
era 2 spain, aragon, portugal, slave
recruit_priority_offset 15
;unit_info 9, 8, 15

Czy może ktoś zaznaczyć linie które odpowiadają za
-atak w zwarciu
-atak dystansowy
-szarża

-Zbroja
-tarcza

Chciałbym też dopisać jednostkę piechoty weneckiej do portów II poziomu, będę wdzięczny za poradę.

Zmieniłęm zdanie o muzyce z moda - jest bardzo klimatyczna, osoba która ją dobierałą miała świetny gust i wyczucie nastroju.

Araven
04-03-2013, 17:27
Na oryginalnym ai reputacja nie ma nic do rzeczy liczy sie brutalna siłą, ile masz sojuszników i własnych sił. Poczytaj poradniki do Bellum 6.3 oto link: viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) dużo się zmieniło w stosunku do starszych wersji.

Do 30 tury panuje nieagresja, chyba, że sam zaatakujesz. To czas na rozbudowę, podbój rebelii.

Co do jednostek poczytaj poradniki do Medka, viewforum.php?f=249 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=249) jak masz sumboda wino na muzykę, to masz też nowy unit z submoda na statystyki, ja na nim gram. Jest dobrze zbalansowany, aly Ty masz swoje teorie. Radzę poczytać poradniki, zwłaszcza o dyplomacji i nie zmieniać statystyk jednostek.

stat_pri 5, 0, javelin, 70, 8, thrown, missile_mechanical, piercing, spear, 25, 1 atak rzucany 5
stat_pri_attr thrown
stat_sec 5, 0, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1 tu atak mieczem jako druga broń 5, szarża 0 to lekka jazda miotająca oszczepy
stat_pri_armour 2, 3, 2, leather tu zbroja od lewej pancerz/obrona/tarcza

Ta piechotę wenecką chcesz dodać Wenecji w portach czy nadbrzeżach kupieckich?

Gnejusz
05-03-2013, 15:24
Zagrałem ponownie Wenecją ale tym razem poprowadziłem swoją nację inaczej, teraz nikt nie chce mnie atakować, mam 8 sojuszy, wybór papieża zależy tylko odemnie i mogę sobie pozwolić na wiele.
Gram na submodzie z poprawionym AI i poprawionymi statystykami jednostek, poprzednio źle wgrałem bugfixera i wywalało mnie do czarnego pulpitu, teraz gra wydaje się płynna. Nadal bardzo żałuję, że nie zagram na kampanii full ale nie mam cierpliwości do kilkuminotowych przewijań tur.
Podstawą ekonomii w Bellum jest handel, kupcy dobrze ulokowani na mapce surowcowej dają graczowi imperium. W stratwgicznych miejscach warto mieć kołóo nich wyszkolonego zabójcę i szpiega w celu szybkiego zlokalizowania zbyt mocnego konkurenta. Zabójca załatwia zwykle sprawę.
Aeavenie... - wiem, że tracisz cierpliwość jak mówię/piszę o poprawie statystyk jednostek. Nie mogę jednak grać na takich gdzie lekka jazda wyposażona w łuki i małe szybkie koniki w dodatku bez pancerzy ma większy atak i szarżę od rycerstwa w zbrojach... Może kiedyś siądę do pliku unit i poprawię wszystkie jednostki ale takie rzeczy robi się często do szuflady...
Piechotę wenecką chcę dać do nabrzeży kupieckich - najlepiej do tych najniższego szczebla, wtedy ekspansja pójdzie łatwiej ale w Bellum nie warto łakomić się bezmyśłnie na prowincję.
Dobrą stroną moda jest ekonomia i technologie to świetnie zbalansowane elementy, kara za ilość prowincji jest logiczna, nie da się tłuc kolejnych miast i rekrutować wojska jak termitów - trzeba myśleć.

Jeżeli możesz Aravenie to napisz jak dodać tą piechotę wenecką do nabrzeży I-szego poziomu bo w linkach które podałeś tego nie widzę. Ta piechota wenecka przypomina mi legionistó wrzymskich - podobne hełmy i tarcze a Rome 2 powoli nadciąga. :)

Jeżeli możecie polecić jeszcze jakiś fajny submod którego nie ma w wątkach lub jest niedoceniany to zróbcie to proszę.

Araven
05-03-2013, 16:15
Zrób kopię bulidings, potem wklej to co poniżej do export_descr_buildings nadpisz to co jest tym co poniżej albo wklej tylko to co pgrubiłem. To niezłe przegięcie ta jednostka jest od 1270 roku dopiero powszechnie dostępna, ale jak tam chcesz. Jednostki sa dobrze zrobione, widocznie jednostki lekkie wg. Ciebie wcale nie były lekkie historycznie. Nie zamierzam cię reformować, to strata czasu. Zmieniaj co tam chcesz. ja tam widze porządnie zrobiony balans w pliku na statystyki jednostek.

building sea_trade
{
levels merchants_wharf warehouse docklands
{
merchants_wharf requires factions { northern_european, mesoamerican, middle_eastern, nativeindian, eastern_european, greek, southern_european, } and building_present_min_level port fishing_village or building_present_min_level castle_port c_fishing_village
{
capability
{
trade_fleet 1
recruit_pool "Venetian Heavy Infantry" 1 0.25 2 0 requires factions { venice, }
trade_base_income_bonus bonus 2
}
material stone
construction 6
cost 2400
settlement_min large_town
upgrades
{
warehouse
}
}
warehouse city requires factions { northern_european, mesoamerican, middle_eastern, nativeindian, eastern_european, greek, southern_european, } and building_present_min_level port fishing_village and not building_present_min_level core_castle_building motte_and_bailey
{
capability
{
trade_fleet 2
trade_base_income_bonus bonus 3
recruit_pool "merc cog" 1 0.02 1 0 requires factions { northern_european, mesoamerican, russia, novgorod, poland, spain, portugal, }
recruit_pool "merc galley" 1 0.02 1 0 requires factions { aragon, milan, sicily, papal_states, hungary, cumans, greek, middle_eastern, nativeindian, normans, pisa, venice, }
recruit_pool "cors cog" 1 0.02 1 0 requires factions { northern_european, mesoamerican, russia, novgorod, poland, spain, portugal, }
recruit_pool "cors galley" 1 0.02 1 0 requires factions { aragon, milan, sicily, papal_states, hungary, cumans, greek, middle_eastern, nativeindian, normans, pisa, venice, }
}
material stone
construction 8
cost 4800
settlement_min city
upgrades
{
docklands
}
}
docklands city requires factions { northern_european, mesoamerican, middle_eastern, nativeindian, eastern_european, greek, southern_european, } and building_present_min_level port fishing_village and not building_present_min_level core_castle_building motte_and_bailey
{
capability
{
trade_fleet 3
trade_base_income_bonus bonus 4
recruit_pool "merc cog" 1 0.02 1 0 requires factions { northern_european, mesoamerican, russia, novgorod, poland, spain, portugal, }
recruit_pool "merc galley" 1 0.02 1 0 requires factions { aragon, milan, sicily, papal_states, hungary, cumans, greek, middle_eastern, nativeindian, normans, pisa, venice, }
recruit_pool "cors cog" 1 0.02 1 0 requires factions { northern_european, mesoamerican, russia, novgorod, poland, spain, portugal, }
recruit_pool "cors galley" 1 0.02 1 0 requires factions { aragon, milan, sicily, papal_states, hungary, cumans, greek, middle_eastern, nativeindian, normans, pisa, venice, }
}
material stone
construction 10
cost 9600
settlement_min large_city
upgrades
{
}
}
}
plugins
{
}
}

Gnejusz
06-03-2013, 16:54
Dziękuję Aravenie - zrobiłem jak pisałeś i działa - oczywiście trzeba założyć nową grę. Zmniejszyłem ilość dostępnych oddziałów i zastanawiam się czy nie udostępnić tego oddziału dopiero na drugim poziomie składów. Nie wiem jeszcze jak ustawić żeby rekrutowały się co 3-4 turę.
W mojej rozgrywce Bizancjum poszło ostro do przodu i jak na mnie runie to nie dam im rady. Żałuję teraz, że nie zaatakowałem ich jak poszedł dżihad na Konstantynopol, teraz już jest za póżno a granice mam z nimi szerokie. Co do statystyk - nie będę z Tobą dyskutował - jesteś w tej grze i na tym forum wyjątkowo zasłużoną osobą a z autorytetami się niw wypada spierać.
Nowe Ai z submoda jest rozsądne ale nie bardzo wierzę w te mocne desanty komputerowe, jak do tej pory a mam już ok 150 tur niczega takiego nie doświadczyłem, chyba że ten desant bintowników na Calgiari złożony z 6 oddziałów. Buntownicy są bardziej akywni niż w innych modach. potrafią nawet odebrać prowincję jak jest słabo obsadzona. To plus Bellum
Przez kilkanaście tur komputer kradł mi pieniądze pokazując jakieś wyssane z palca trybuty na kwoty 4100 do 6100 bizanów, myślałem już że mam po rozgrywce ale ocalili mnie dobrze rozlokowani kupcy.
Mam cały czas ochotę na kampanię full ale jak pisałem długość przewijania tur mnie przeraża

Debski
06-03-2013, 19:04
Rok 1262, fajna rozgrywka, w koncu zblizajacy sie pokoj na wschodzie i mi sie gra zawiesila. :evil:

Prosze o przesuniecie tury.

http://www.sendspace.pl/file/a3dedb15fbe3766ce5b1b13

Z gory dziekuje.

Araven
06-03-2013, 19:13
Czyste BC ? Sam próbowałeś wg tych porad: viewtopic.php?f=367&t=10261 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10261)
Oraz wg tych: viewtopic.php?f=367&t=11921 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11921)

Debski
06-03-2013, 19:42
Probowalem, ale nie pomoglo. Z tego co pamietam to czyste BC.

Araven
07-03-2013, 09:39
Debski - spróbowałem save wywala i sie w ogóle nie wczytuje, albo jest uszkodzony albo masz jakiegoś submoda, nawet jeden zmieniony plik powoduje, że savu nie da rady wczytać na czystym BC, a na takim próbowałem. Piszę to jak mantrę, róbcie po dwa trzy savy co kilka tur pod różnymi nazwami.

Gnejusz o co Ci chodzi z tą rekrutacją co 4 tury, jest 0.25 czyli dostępność co 4 tury, może chcesz by rekrutowac tą jednostkę nie w jedną a w 4 tury? Na jakim ty w końcu grasz ai? Podaj link do tematu o nim ok?

Debski
07-03-2013, 18:40
Piszę to jak mantrę, róbcie po dwa trzy savy co kilka tur pod różnymi nazwami.

Robie kilka savow na jedna ture, ale jakie to ma znaczenie? Cofam i wracam do tej sytuacji, czyli przejscia z 1262 roku do 1263 i wraca mi do pulpitu. Moze chodzi o wydarzenie historyczne? Tylko wtedy wystarczyloby zmienic jezyk na wloski i powinno pojsc bez problemu, a tak nie jest.
Mozna plik z savem edytowac? Zmienilbym w nim date i ture np. przeskoczyl na 1264 rok, czyli 3 tury dalej? Jest cos takiego mozliwe?

Araven
07-03-2013, 19:28
Jaką grasz kampanię? Nie wiem jak edytować savy. Ja Polską grałem do około 1370 roku na Full kampanii. Spróbuj na moment wziąć tylko włoski plik historic_events i wgraj go do text. Wcześniej zrób kopię spolszczonego historic_events. Jak wgrasz włoski plik do text usuń binarny historic_events_strings_bin czy jakos tak ten biały. Wgraj feralny save zapisz i spróbuj pchnąć turę, tylko na tym jednym pliku, napisz czy pomogło.

viewtopic.php?f=367&t=12610&p=279244#p275058 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12610&p=279244#p275058) NOWY submod Aramegila do BC 6.3, trzy nowe jednostki w tym Bracia Dobrzyńscy dla Polski.

Luqass[PL]
08-03-2013, 14:08
Dżemdobry! mam pytanie odnośnie jednostek :D jak wyglądają? i czy są w miarę dobrze :D bardzo mi się podobają jednostki z tego submoda do ss http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 1-2(Poland (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?284550-NEW-Patch-1-2(Poland))-Released-!!! może wyglądają podobnie ?

Araven
08-03-2013, 17:16
Wyglądają bardzo dobrze, szczególnie po uzyciu submoda Aramegila na polskie jednostki. Ale nie ma żadnej z podanego submoda. Niektóre litewskie są podobne do tamtych.

Luqass[PL]
08-03-2013, 17:50
Hmmm może coś kiedyś powstanie :P bo już pobrałem bc i sądzę... że przydały by się jednostki z ss <3 ładniejsze są i w ogóle :P

Wonsz
08-03-2013, 19:48
Nie zgodzę się ;)

Luqass[PL]
08-03-2013, 19:53
Tzn mi chodzi o sub moda do ss :D a i tak w ss są ładniejsze :D viewtopic.php?f=398&t=1626 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=398&t=1626) prosz

a tu do tych jednostek o które mi chodzi :D

http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?284550-NEW-Patch-1-2(Poland)-Released-!!! i powiedz że brzydkie :<

Araven
08-03-2013, 20:10
W praktyce te jednostki wcale nie są takie fajne, grałem na nich. W SS 6.1 z RR/RC Point Blanka zdaje się były. Dawno temu grałem. Bellum ma wiele świetnych graficznie jednostek, ale jego potęga to skrypty i wiele rzeczy jakich nie ma w innych modach, floty handlowe, agenci specjalni (bankierzy królewscy, uczeni, mistrzowie zabójców frakcji, złodzieje, kaci, zwykli szpiedzy, ) zakładanie banków, dziedziczenie innych państw, dobrowolne poddawanie się obleganych oblegającym i wiele innych.

Luqass[PL]
08-03-2013, 20:11
To prawda :D ale jeżeli by doszły te jednostki to dla mnie cudo *_*

simmon91
08-03-2013, 20:20
Witam,
mam pytanie odnośnie rozgrywki
(zainstalowane bellum + submody z tematu submody do bellum, w AI zmieniłem descr_faction_standings na te gdzie niby rosną relacje z sojusznikami)
mianowicie:
gram już 3 kampanie ( poziom trudności M/M), wszystkie około 100 tury, i ani razu nie udało mi się podpisać zawieszenia broni, jeżeli chce przestać prowadzić wojnę, to muszę zniszczyć frakcję z którą aktualnie wojuje ( co mi się nie podoba, ponieważ nie lubię mapy 3-4 kolorowej)
Jaka może być tego przyczyna? nawet oddając prowincje i podbijanie relacji do poziomu 8-9 nic nie daje, i o pokoju drogą dyplomacji mogę zapomnieć...
a ciągła wojna nie pozwala na zbytni rozwój państwa, przez co gra staje się męcząca :/

Piter
08-03-2013, 20:22
Witam,
mam pytanie odnośnie rozgrywki
(zainstalowane bellum + submody z tematu submody do bellum, w AI zmieniłem descr_faction_standings na te gdzie niby rosną relacje z sojusznikami)
mianowicie:
gram już 3 kampanie ( poziom trudności M/M), wszystkie około 100 tury, i ani razu nie udało mi się podpisać zawieszenia broni, jeżeli chce przestać prowadzić wojnę, to muszę zniszczyć frakcję z którą aktualnie wojuje ( co mi się nie podoba, ponieważ nie lubię mapy 3-4 kolorowej)
Jaka może być tego przyczyna? nawet oddając prowincje i podbijanie relacji do poziomu 8-9 nic nie daje, i o pokoju drogą dyplomacji mogę zapomnieć...
a ciągła wojna nie pozwala na zbytni rozwój państwa, przez co gra staje się męcząca :/
viewtopic.php?f=367&t=9822 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=9822)
Tutaj komp sam czasem prosi ;)

simmon91
08-03-2013, 20:30
Czyli radzisz zmienić AI na to Twoje? :)

Araven
08-03-2013, 20:45
Wersja 3.2 jest bardzo dobra. Gram obecnie na nowym AI Pitera, takoż świetne może wkrótce Piter je udostępni na razie wersja 3.2 jest dostępna.

Luqass[PL]
08-03-2013, 20:49
A nie wiecie czy może dodadzą kiedyś Amerykę??

simmon91
08-03-2013, 23:08
Tego AI 3.2 od Pitera pobrać nie mogę, czyżby linki wygasły?
albo można prosić o upload na inny serwer?

Piter
09-03-2013, 09:03
Czyli radzisz zmienić AI na to Twoje? :)

:mrgreen:

Tego AI 3.2 od Pitera pobrać nie mogę, czyżby linki wygasły?
albo można prosić o upload na inny serwer?
hm, teraz działa, spróbuj jeszcze raz

Wonsz
09-03-2013, 12:15
Nie, dla mnie nie są ładne wyglądają jak bulwy w zbrojach w tym SS wiem bo grałem.

ordenus22
09-03-2013, 12:19
Wiem, że Włosi nie podają terminu wyjścia BC 7, ale może ktoś wie czy oni już kończą tą siódemkę i jej wyjście to np. kwestia kilku miesięcy czy np. roku?

09-03-2013, 12:33
ordenus22Sami nie wiedzą, ja podejrzewam że wydadzą po wersji SS 7.0 co robi skok jakościowy o rok świetlny, i w komentarzach czasami wspominają o tym projekcie...Mam na myśli ich forum, a nie twcenter...
---------
Moim zdaniem:

Jednak może być jak z wersją tego moda 5.0 że wydadzą bez specjalnego :"pieniactwa" marketingowego, swoją drogą uważam, że tamta wersja 5.1 była najlepsza, ale zobaczymy, może wrócą do pewnych rozwiązań z tamtej wersji...

ordenus22
09-03-2013, 14:38
A SS 7.0 to kiedy wyjdzie, bo nie jestem w temacie jeśli chodzi o ten mod?
Pytam o te przybliżone terminy, bo nie wiem czy mam wgrywać te wszystkie submody jak mietka77 itd (gram tylko na dziedzica i dfs) i zaczynać kampanię po raz n-ty Polską. Jakby się okazało, że za np.za miesiąc albo dwa wyjdzie siódemka to wstrzymałbym się i poczekał na nią. Zresztą ma być Litwa to byłyby nowe możliwości, nowe perspektywy i mod wg mnie zyskałby bardzo dużo. Jakby jednak trzeba było czekać dłużej to pocisnąłbym Polskę ze wszystkimi zmianami, które dają submody.

Luqass[PL]
09-03-2013, 14:50
Ja to bym chciał żeby dodali Walię,Antiochię i Irlandię :P oraz więcej jednostek! xD i pomyliło ci się coś.... nie SS tylko BC...

ordenus22
09-03-2013, 14:56
ordenus22Sami nie wiedzą, ja podejrzewam że wydadzą po wersji SS 7.0
Wyraźnie chodzi jemu o SS.

Luqass[PL]
09-03-2013, 15:16
To po co pisze o SS w dziale o BC... pisze o submodach mietka (ma on jakieś submody do ss?) a one są do BC...

09-03-2013, 15:20
Luqass[PL]Ty nie bądź taki mądry Luq...odpowiadam jak wygląda sytuacja na włoskim forum, jak oni nawiązują do tego co robią inni. Masz jakiś problem? To na PW, nie zaśmiecaj tematu, przeczytaj uważnie, a potem komentuj, tokujesz strasznie, ale to nie mój dział...Widać nie ma co odpowiadać. :evil:

Luqass[PL]
09-03-2013, 15:29
Nie mówię że jestem mądry ;_; a jak coś masz do tego co piszemy to usuń to po prostu :P od czegoś masz tego moda :P

09-03-2013, 15:37
]Nie mówię że jestem mądry ;_; a jak coś masz do tego co piszemy to usuń to po prostu :P od czegoś masz tego moda :P
Nie spamuj, wysłałem ci odpowiedź na PW, radzę przeczytać i nie psuć mi humoru...

Gnejusz
09-03-2013, 17:20
Wciągnął mnie klimat moda ale proszę o poradę - gram na średnim stopniu trudności i pomimo wgrania nowego AI komputer czasami mnie zdumiewa. Atakuję mu miasto a on stoi koło niego z dwoma armiami i pozwala mi je zdobyć albo wręcz wysyła armie na jakąś misję choć wojnę ma tylko ze mną. Czy na stopniu trudnym lub bardzo trudnym będzie inaczej ale z zachowaniem poszanowania dla sojuszy i polityki?
Teraz mam jeszcze kolejną prśbą do niezawodnego Aravena:
Araven, czy pamiętasz stronkę do którj wysłałem Ci linki gdy dłubaliśmy w Broken Cerescent? Była na niej jednostki i budynki do wszystkich większych modów do Medievala. Stronka była po angielsku ale nie pamiętam nawet jej nazwy... Jeżeli masz jeszcze linka do niej do wklej go w temat lub wyślij mi na PW - proszę. Robiłem od czasu rozstania z grą tyle reinstalacji, że przepadły mi linki czego dzisiaj b. żałuję.

09-03-2013, 17:28
Ja nie Araven :lol: , ale może o tą ci chodzi? Kiedyś jeszcze bardzo dobrą mieli Japończycy, ale wcięło cały serwer im, czy coś w tym stylu :( i link był na forum, ale temat zniknął :cry:
http://totalwar.honga.net/

Gnejusz
09-03-2013, 17:38
Eutyches - zawsze lubiłem koty a one jakoś lubiły mnie... Chodziło mi właśnie o tą stronę... Wielkie dzięki szlachetny Eutychesie, muszę się po niej rozglądnąć bo jakoś nie widzę nowszych modów w tym Bellum. Japońskiej stronki nie pamiętam ale nie żałuję bo nic z ich alfabetu nie kumam, dzięki Bogu jednak mamy translatory. Mam zamiar zrobić małą przeróbkę do Bellum ale póki co muszę widzieć wszystkie jednostki bo będzie dotyczyła ich rekrutacj, statystyk i kosztów, nie wiem czy tego dokonam ale na chwilę obecną mam poważny zamiar.
Powrócę jeszcze do pytania o stopnie trudnośći - czy komputer jest mądrze agresywniejszy? Przynajmniej podczas obrony lub ataku?

Araven
09-03-2013, 18:33
Gnejusz pytałem już raz wcześniej na jakim ai Ty grasz? Nie odpowiedziałeś. Poziom trudności wpływa na agresję kompa i ilość wojska jakie szkoli. Na Hard i Vh, szkoli więcej woja i bardziej doświadczone. po co zmieniałes ai było pograc na oryginalnym skopało by Ci dupsko na Hard a napewno na VH.

Gnejusz
09-03-2013, 18:52
Gram na tym AI:
Bellum Crucis 6.0-6.3 AI 3.2 (nowa sztuczna inteligencja)
Czytałem pochlebne opinie i dlatego go wgrałem.
Teraz już nie za bardzo mogę wrócić do org., chyba, że po totalnym reinstal moda. Jeżeli jednak warto to przeinstaluję, chciałbym mieć trudno ale z logiką - bez armii klonowanych Bóg wie gdzie i przede wszystkim z zachowaniem logiki w polityce komputera w kwestii sojuszy.

Araven
09-03-2013, 19:01
Ilość armii zależy bardziej od skryptów a mniej od ai. Nie rozumiem ludzi co grają w moda i zamiast grać na oryginalnym modzie by go poznać, od razu wgrywają submody i zmieniają ai. Potem za diabła nie wiedzą czy w oryginalnym modzie było lepiej czy gorzej. To ai nie jest złe, ale wg mnie porównywalne z oryginalnym. Oryginalne jest bardzo agresywne na Hard i VH. I potrafi dokopać. Które jest z nich lepsze cięzko ocenić, zależy od gustów.

Gnejusz
09-03-2013, 19:08
Jest sposób przywrócenia starego bez reinstalki? Nie zrobiłem kopii zapasowej plików ale jeżeli jest link do starego to mogę ściągnąć.

Araven
09-03-2013, 19:11
Jest sposób muszę Ci wstawić na sendspace pliki z oryginału. Niedługo wstawię.

Edit: Pliki dla Gnejusza: http://www.sendspace.pl/file/b8b4375db535095e9d48650 pobierz wypakuj Winrarem, potem wrzuć katalog data do głównego BellumCrucis6 i nadpisz. Usuń pliki map.rwm z 4 kampanii i zacznij nową kampanię na savy to nie działa. Nowa kampania konieczna.

Gnejusz
09-03-2013, 19:54
Dzięki Araven, za moment kończy się mecz i pobieram. Nowa kampania konieczna - cha, trudno i tak miałem zamiar zagrać na trudnym albo na b. trudnym.
Na początku idę w dyplomacje i handel, biorę jak najwięcej miast rebelii i jakoś mi idzie. Czytałem poradniki i mniej więcej tak radziłeś, teraz w nowej kampanii postaram się o bank i przejęcie jakiegoś tronu przez mariaż małżeński i kilka mordów. Wojna jest droga w bellum, intrygi są b. opłacalne.
Nie wiem jeszcze jak kraść technologie ale na razie zagram bez kradzieży.
Jeżeli ktoś z Was zna link do stronki z jednostkami do Bellum to może go tutaj wklei? Póki co nie znalazłem a buszowałem dobrą godzinę.

Araven
09-03-2013, 20:28
Banki i inne planowane sprawy są tylko w kampanii Full, czyli pełnej jak grasz w light to ich nie uświadczysz. jedyny sposób to wyciąć kilka skryptów z full by chodziła Ci szybciej jak obecnie. I użyj patcha 4 gb i tych programów, link: viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404)

marko1805
09-03-2013, 22:42
Przepraszam jeśli już takie pytanie w tym dziale padło, ale w którym pliku można zmienić czas pojawiania się księżniczek?

Araven
09-03-2013, 23:14
Nie rozumiem pytania, księżniczki się rodzą naturalnie, te szkolone są w kampaniach pełnych w Trybunale królewskim, plik export_descr_buildings jakiekolwiek zmiany w tym pliku powodują konieczność nowej kampanii i usuń plik map.rwm ze wszystkich kampanii. Oraz zrób kopię tego pliku nim cokolwiek zmienisz.

marko1805
09-03-2013, 23:22
te szkolone są w kampaniach pełnych w Trybunale królewskim, plik export_descr_buildings
Dzieki Aravenie ,o to mi właśnie chodziło.

Piter
10-03-2013, 09:49
Gram na tym AI:
Bellum Crucis 6.0-6.3 AI 3.2 (nowa sztuczna inteligencja)
Czytałem pochlebne opinie i dlatego go wgrałem.
Teraz już nie za bardzo mogę wrócić do org., chyba, że po totalnym reinstal moda. Jeżeli jednak warto to przeinstaluję, chciałbym mieć trudno ale z logiką - bez armii klonowanych Bóg wie gdzie i przede wszystkim z zachowaniem logiki w polityce komputera w kwestii sojuszy.

hehe ale ilość armii zależy od campaing_script, a nie AI, tam jest zapisane jakie bonusy dostaje komp :mrgreen: Sojusze są nieracjonalne? hm, to w jakim modzie i na jakim AI są racjonalniejsze :D Co do nie wysyłania odsieczy to pierwszy raz się ktoś na to skarży, zresztą na najnowszej wersji, której jeszcze nie opublikowałem ani razu mi się taka sytuacja nie zdarzyła, a na tej no cóż, przykro mi. :mrgreen:

Gnejusz
10-03-2013, 15:20
Bez urazy ale komputer na Twoim Ai prawie się nie bronił - grałem najpierw na feudal light a potem na full na średnim pt.. Rozegrałem w sumie ponad 200 tur i wojska komputera stały koło obleganego miasta jak słupy lub odchodziły od niego w siną dal pomimo, że frakcja nie miała z nikim innym wojny. Jak poszła krucjata na Urfę (Edessę) to już nie dałem rady patrzeć jak silne armie nie bronią miasta i przepuszczają po swoich ziemiach krzyżowców jak turystów.
nie wiem co jest nie tak z tym Ai albo moją grą. Nie instalowałem niczego ponad:
1. Bellum Crucis 6.3
2. bug-fixer
3.Spolszczenie
4.Mod na staty jednosteg z linka na forum
5.Twoje AI

Bardzo doceniam wkłąd pracy ludzi którzy robią i udostępniają innym submody czy przeróbki więc nie bierz niczego osobiście ale ja Twoje Ai odinstalowałem z powodów jakie przytoczyłem powyżej. Co do ilości wojska komputera to wiem, że zależy od kilku rzeczy, pytałem jak będzie na innym poziomie trudności - grałem kiedyś w Bbroken. Zrobiliśmy nawet poprawkę do rekrutacji dla kilku nacji ale wchodziła wtedy nowsze wersja moda więc projekt nie poszedł daleko. W Broken jednak komputer produkował taką ilość wojska dla swoich nacji... i to przy bankructwie wielu z nich, że nie było sensu grać. po prostu na podglądzie całej mapki był las armii.
Żałuję, że skasowałem stare sawy po powrocie do oryginalnego AI - wysłał bym Ci na PRIW-a i sam zobaczyłbyś co się z tym Ai działo.

Araven
10-03-2013, 15:25
viewtopic.php?f=367&t=12791 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12791) oto link do tematu o Wielkim Polskim SUBMODZIE submod (Wino + Aramegil + Mietek77 + submody Aravena w jednym).

Yarden
10-03-2013, 17:48
Ok, pytanie zapewne idiotyczne totalnie, ale... gdzie jest jakiś .exe, którym włącza się tego moda? Bo zainstalowałem wszystko, razem z bugfixerem, ale nie mogę znaleźć żadnej takiej aplikacji. Zaś skrót z pulpitu odpala tylko szybko znikającą konsolkę i nic się nie dzieje. Jest jedynie jakiś plik wsadowy Windy, który nazywa się BellumCrucis6, ale nie mogę go nijak uruchomić.
System to siódemka, jeśli to ważne.

wino
10-03-2013, 18:05
Źle zainstalowałeś moda...

Powinieneś mieć ścieżkę Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\ a w niej BellumCrucis6.bat który uruchami grę. Ty pewnie masz jeden katalog BellumCrucis6 więcej znając życie.

Yarden
10-03-2013, 18:08
Cholera, rzeczywiście... dziękuję!

Araven
10-03-2013, 19:39
Ja też dziękuję Wino, a nowi Instalujący nich spojrza na stronę pierwszą tego tematu gdzie od roku jest opisany sposób PRAWIDŁOWEJ instalacji tego najlepszego z modów o średniowieczu.

Nheero
11-03-2013, 17:12
Czy w modzie da się grać Krzyżakami?

Araven
11-03-2013, 18:04
Krzyżaków jako nacji nie ma. Można rekrutować krzyżaków od 1199 roku w Królestwie Jerozolimy, wtedy ich założono. Lub Niemcy jako kraj mogą ich rekrutowac od tego roku po wybudowaniu kapitularzy odpowiednich.

Mietek77
11-03-2013, 21:32
To sammo proponuje a propos "Braci dobrzyńskich" - powstatali dopiero około 1216 roku. Czyli wygląda to tak:
recruit_pool "Brothers of Dobrzyn" 1 0.1 1 0 requires factions { poland, } and event_counter ad1216 1 and hidden_resource terrasanta or hidden_resource nordspagna or hidden_resource sudspagna and not event_counter poland_heretic_conversion_accepted 1
Narazie u mnie rekrutują się tam gdzie Templariusze i Joanici.

Araven
11-03-2013, 21:41
Taki zapis spowoduje, że ich nie będzie w Polsce. Ja ich dałem w kaplicach zamkowych w megasubmodzie, może w kolejnej wersji dam event jakiś z taką datą jak sugerujesz. recruit_pool "Brothers of Dobrzyn" 1 0.1 1 0 requires factions { poland, } and event_counter ad1216 1 and hidden_resource terrasanta or hidden_resource poland and not event_counter poland_heretic_conversion_accepted 1

stefanbs3
13-03-2013, 23:31
Dlaczego w grze zamieniły mi sie nazwy miast na nazwy postaci na mapie? Co mam zrobić żeby to zmienić?

Araven
14-03-2013, 10:05
Zajrzyj w opcje gry bodajże w ustawienia sterowania tam są skróty, pewnie wcisnąłeś jakąś kombinacje klawiszy typu ctrl + n lub coś podobnie.

misiek1205
14-03-2013, 11:52
Gram anglia, i chce przejac szkocje, ozenilem moja ksieznicke z krolem szkocji zabijam wszystkich czlonkow rodziny wraz z krolem i nastepca, i pisze ze frakcja zniszczona. Powiedzcie czy cos robie nie tak.

Araven
14-03-2013, 12:59
Poradniki link: viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) poczytaj poradnik o przejmowaniu innego państwa. Oczywiście, że robisz nie tak jak należy, nie wolno zabić wszystkich, musi zostać im minimum jeden generał spoza ich dynastii, wtedy jak umrze ich ostatni władca z ich rodziny królewskiej to zostanie im jeden albo kilku generałów np. wyszkolonych nie będących w ich drzewku rodziny i dopiero wtedy możesz odziedziczyć inne państwo, jak ochajtałeś wcześniej swego ksiecia lub króla z ich księżniczką. Zabicie wszystkich prowadzi do powstania frakcji bunowniczej i zniszczenia frakcji. Poza tym to tylko w kampanii Pełnej jest możliwe w Lekkiej nie.

tusek21
15-03-2013, 12:40
Denerwuja mnie te duże flagi nad jednostkami, da sie je jakos wylaczyc, zeby ich nie bylo jak w TATW 3.2

darius_d
15-03-2013, 15:20
Denerwuja mnie te duże flagi nad jednostkami, da sie je jakos wylaczyc, zeby ich nie bylo jak w TATW 3.2
takie rzeczy możesz sam wyszukać, związane są z ustawieniami gry.

Mod BC pozwala ustawiać pewne rzeczy dla siebie niezależnie od podstawki M2TW:K, ale zasada jest ta sama co dla podstawki- tam, gdzie jest główny folder moda BC jest plik ustawieniami .cfg, nazywa się BellumCrucis6.cfg.
W nim to znajdziesz następującą linię kodu:

[video]
show_banners = 1

Zmieniasz wartość 1 na 0, zachowujesz i już nie masz wielkich flag.
Takie rzeczy próbuj szukać samodzielnie, są odpowiednie działy.

ordenus22
16-03-2013, 12:23
Czy ktoś wie, w jakim w miarę dokładnie roku pojawia się William Wallace?
Gram inną frakcją, ale jestem ciekaw jak go Włosi zrobili, a że Szkoci ledwo co dychają to muszę im pomóc w walce z Anglikami i przede wszystkim muszę odbić im Edynburg, bo bez tej prowincji Wallace się nie pojawi. Mam w tej chwili 1276 rok, a zgodnie z historią powstanie przeciw Anglikom zaczęło się w 1297. Czy w tym roku się pojawi?

wino
16-03-2013, 12:54
Jeśli dobrze to rozkminiam to jest to w campaign_script, a tam takie coś: "I_TurnNumber = 284", a więc dokładnie 1297 :)

ordenus22
16-03-2013, 13:22
Wino, wielkie dzięki to jeszcze mam trochę czasu :)

Luqass[PL]
16-03-2013, 14:17
Jeśli dobrze to rozkminiam to jest to w campaign_script, a tam takie coś: "I_TurnNumber = 284", a więc dokładnie 1297 :)

Dziwne ;_; mi się pojawił kiedyś w 5 turze ;_;

selwek
16-03-2013, 21:59
Witam. Czy da się dla generała dać jakieś lenno. Tzn na początku kampanii niektórzy generałowie mają taką ceche np""Gubernator Barcelony" i to dodaje im chyba lojalności i jeszcze czegoś. Wie ktoś jak to zrobić i czy jest to możliwe ?

Araven
17-03-2013, 12:54
Pewnie, że się da dajesz generała bez tytułu do miasta i powinien go dostać, wiekszość tytułów namiestników, można przekazywać między generałami i jeden generał może mieć tytuły namiestników kilku miast.

selwek
17-03-2013, 14:04
Dzięki wielkie. Popróbuje trochę to to ogarne.

Gnejusz
19-03-2013, 14:10
W tym modzie jest jakiś błąd. już w w 3-ciej rozgrywce około 40-43 tury gra zaczyna kraść pieniądze ze skarbca. Zauważyłem to już w pierwszym podejściu do Bellum crucis 6.3 grająć Wenecją. Instalowałem w kolejnośći:
-Bellum (part 1,2)
-Bugfixer
-Spolszczenie
-Ai od Pitera

Potem AI od Pitera zamieniłem na oryginalne i ponownie założyłem grę Wenecją tym razem na poziomie trudnym łącznie z bitwami. Sytuacja z kradzieżą pienięzy znowu się powtórzyła około 40-43 tury.
Gra kradła mi raz 4.100 raz 6.200 bizantów. W podglądzie wydatków miałem to uwzględnione w trybutach ale tak dziwnie, że po kliknięciu na wybudowanie jakiegokolwiek budynku w jakiejkolwiek dzielnicy znikało - ale... - tylko z wykazu bo gra pieniądze kradła nadal. Jak się domyślacie szybko wyszedłem na minus i gra straciłą jakikolwiek sens. próbowałem przeczekać te kradzieże ale miałem wojnę z Bizancjum i nie mogłem absolutnie niczego już ugrać. Po kilkunastu turach odinstalowałem grę.
Po umieszczeniu na forum megaSubmoda dla Polski ponownie zainstalowałem Bellum w kolejności:
-part 1 i 2
-buggixer
-spolszczenie
-megaSubmod
-patch do niego
Założyłęm grę oczywiśćie Polską i... znowu około 4--43 tury powtórzyły się kradzieże pieniędzy, różnica polega na tym, żę teraz mam trybuty wzięte z księżyca na kwoty 2500 i 3100 bizantów. Nadal po kliknięciu na wybudowanie jakiegokolwiek budynku trybut znika z wykazu ale pieniądze znikają razem z nim na koniec tury. Zaatakowało mnie HRE i Nowogród, nie mogę nic rekrutować ani szkolić.
Gra ma błąd i jest niegrywalna od 40-43 tury, system mam świeży, bez nadmiaru programów. Nie wiem co powoduje te kradzieże ale Bellum 6.3 jest niedopracowane i niegrywalne - AI jest najsłabsze ze wszystkich wersji a kradzieże pieniędzy to gwóźdź do trumny dla tego moda.
Wiem, że na forum nie jest widziane miło pisanie źle o modach ale nie zamiatajmy niczego pod dywan. ostrzegam ludzi, którzy będą chcieli zrelaksować się od kłopotów dnia codziennego - stracicie dużo czasu i przeżyjecie sporo irytacji. po 40-tej turze gra głupieje.

Edit: W każdej rozgrywce prestiż królewski byłą na poziomie 100% z wahaniami do 70% po śmierci władcy. Grająć Polską, mam cały czas tego samego władcę, póki co ma się zdrowo.

marko1805
19-03-2013, 14:35
W grze są ukryte koszty związane z oblężeniami prowadzonymi przez armie, podatkiem dla papiestwa, a w miarę rozrastania się terytorium ubywa kasy co symuluje coraz większe koszty utrzymania rozrastającego się imperium.

Gnejusz
19-03-2013, 14:42
Nic z tego, niczego nie oblegałem, moje wojska były ulokowane w miastach i zamkach a flota w portach. nie mam żadnych trybutów i nie zawierałem żadnych umów związanych z płatnościami. Moje miasta nie są atakowane przez rebelię, porty przez piratów. Nawet nie mam oblężonego żadnego miasta, grająć Polską podbiłem do ok 15-tej Tury:
-Ołomuniec
-Grpdno
-Pragę

Potem nie wziąłem żadnej prowincji, musiałem się bronić przed HRE i Nowogrodem.
Znam mechanikę gry z poradnikó i wcześniejszych wersji, gra po prostu głupieje i tyle. Dziękuję Ci jednak za odpowiedź, też szukam rozwiązania ale jak go nie znajdę to skreślę tego moda już definitywnie - szkoda bo mod ma niesamowity potencjał.

wino
19-03-2013, 15:01
1. od któregoś roku (chyba 1195) Papa sobie życzy 500 bizantów od każdego katolickiego kraju co turę
2. we wcześniejszych turach te kwoty Ci nie ubywają? Dopiero od 40-43?
3. są "kary" za posiadanie każdej podbitej prowincji

nikt nie zamiata problemów pod dywan, tylko często problem jest taki, że ludzie nie czytają manuala do gry. Czytałeś? :)

Punkty 2 i 3 o które pytam wyżej są właśnie opisane w instrukcji do gry. Jeśli wszystko jest jak należy i te koszty rzeczywiście Ci znikają a nie powinny to trzeba by chyba przeprowadzić jakieś śledztwo bellumowe, bo już druga osoba pisze o tym, może rzeczywiście coś jest na rzeczy.

marko1805
19-03-2013, 15:08
U mnie jest ok. 50-60 tury mam dodatkowo Gdańsk , miasto powyżej Gdańska ( nazwy nie pamiętam) oraz zdobyty na Niemcach Wiedeń, dwie amie w polu. Wydaje mi się że mój skarbiec co turę uszczupla tez ok 4000 ,ale mam dość mocno rozbudowaną gospodarkę i kupców porozsyłanych po świecie co daje całkiem spory dochód. Gospodarka kupcy, oraz umiejętnie prowadzona dyplomacja to klucz do sukcesu w tej grze. Co do AI gram na oryginalnym, i jeśli chodzi o kampanie spisuje się całkiem nieźle szachując moje ruchy, moim zdaniem jedno z nienajlepszy w modach pod Medievala, czekam jednak na nowe Pitera.

Araven
19-03-2013, 15:11
Mnie się finanse przeważnie zgadzają, jak komuś nie pasuje proszę usunąć money_script jak w indywidualnych kompilacjach skryptowych. Nie ma obowiązku grania w Bellum, ale z megasubmodem i nowym jeszcze nie publikowanym ai Pitera to czad powinien być. Doraźnie map.rwm należy usuwać czasem pomaga na chwilowe problemy w obliczeniach, należy uważać na korupcję też, ona generuje część ukrytych kosztów. I jest jak Wino pisze, większość ludzi poradników nie czyta i zdziwieni potem.

Gram jak Marko1805 pisze. Dbajcie o dyplomację, handel i gospodarkę i problemów nie będzie.

Czasem, wystarczy schować np. szpiega do miasta to dochody się unormują. Raz miałem minus dziwny po wstawieniu szpiega na chwile do miasta się unormowało.

Polecam NOWE ai od Pitera do Bellum z 02.03.2013 : link viewtopic.php?f=367&t=12830&p=282181#p282181 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12830&p=282181#p282181)

Gnejusz
19-03-2013, 15:45
Od wcześniejszych tur nie ubywa, przypomnę jeszcze, że kwota - teraz 2500 lub 3100 wyszczególniona jest w wykazie finansowym a po kliknięciu na wybudowanie jakiegokolwiek budynku w jakiejkolwiek prowincji znika ale tylko z wykazu bo pieniądze giną. Przypomnę jeszcze, że nie ma to związku z podbijaniem nowych prowincji bo od ok 20 tur niczego nie podbiłem.
Według mnie jest to bug spowodowany - ????? Musiałbym zagrać na oryginale i zobaczyć czy wtedy też się pojawi ale brak mi już cierpliwości na ponowny reinstal i przejście kilkudziesięciu tur na kampanii full (bez fortów).
Wydaje mi się, że szukanie uzasadnienia tego w samej grze jest ślepą uliczką i winny jest błąd, gram już 3-ci raz w dodatku po reinstalu i sytuacje się ciągle powtarza. nie zmieniałem niczego w descr_strat więc nie ingerowałem w rozgrywkę.

Edit:
Co zmienia nowe AI Pitera w stosunku do poprzedniego?

Araven
19-03-2013, 16:01
Przeczytaj ponownie poradnik o finansach, opisywałem kilka razy jak ai liczy kasę. Co do ai zajrzyj do działu o ai z 02.03.2013.

Gnejusz
19-03-2013, 16:10
Nie ma wyjaśnienia tego problemu w poradniku. - Nie mam armii w polu, nie mam floty w polu, nie mam prowincji na tyle żeby mieć taką karę i powtórzę po raz kolejny jak traumę: - Kwoty 2500 a potem 3100 pojawiają się jako wydatki w wykazie finansowym by zniknąć po kliknięciu na wybudowanie dowolnego budynku w dowolnej prowincji. Znikają jednak tylko z wykazu bo są odliczane na konec tury - kradzione.
Aravenie - kontroluję swoją rozgrywkę od początku do końca, jestem pewien, że jest to błąd w plikach, dorabianie mu logiki mija się z sensem jego wyjaśnienia.

Araven
19-03-2013, 16:17
To usuń z campaign_script money_script jak czujesz się okradany. Nie do końca ogarniam money_script czasem w jednej turze może coś zabierać by dodac w kolejnej. Jak pisałem u mnie jest ok. Na jakim poziomie grasz i jaką kampnię, jakieś submody? Może to wynika z budowanych budowli i doszkalania wojsk lub szkolenia nowych?

Gnejusz
19-03-2013, 16:25
Gram na kampanii full, na poziomie - "trudny".
Instalowałem:
-Bellum Crucis 6.3
-Buggixer
-spolszczenie
-megaSubmod
-patch do niego
Wykaz wydatków za budowlę i szkolenie jest na swoim miejscu i jest ok.

Wonsz
19-03-2013, 16:30
Witam mam pytanie jak zrobić tak by ekskomunikowana frakcja (chodzi o mnie)nie cierpiała inkwizycji.Wiem że w historii może wszystko się zgadza ale to trochę bez sensu.

Araven
19-03-2013, 16:35
Gnejusz. Jak na trudnym grasz to wiele tłumaczy. Nikt Ci tych 2000 czy 2500 nie kradnie. Na poziomie Medium Gracz dostaje 2000 albo 2500 zależy od frakcji jako bonus do sakiewki króla, ze skryptu a na poziomie trudnym i bardzo trudnym jest mu to zabierane, na koniec tury w kosztach ukrytych bo to ze skryptu. I to tak dziwnie wygląda, gra to nalicza jak na średnim poziomie trudności, a na końcu tury odbiera bo grasz na poziomie Hard czyli trudnym.

EliminatorT pojednaj się z papieżem jak Cie ekskomunikował, albo zabij w bitwie swego króla. To ekskomunika minie.

Gnejusz
19-03-2013, 16:49
Gram na trudnym i kwoty które piszesz, że gra mi odbiera wykazane są jako "trybuty" ale jak pisałęm znikają z wykazu po kliknięciu na budowę.
Pierwszą rozgrywkę grałem na średnim i miałem to samo. teraz wróciłem do gry z rozegrałem 3 tury - komputer kradnie teraz 3000 nadal wykazująć to jako trybut. Oczywiście trybut "znika" po kliknięciu na budowę choć niczego już nie wybuduję bo skarb jest na minusie.
Ja kończę swoją przygodę z Bellum bo gra ma mnie relaksować a nie irytować, ta jest zabugowana i nie będę tracił czasu na dociekanie jej błedów. Haruję ciężko i chcę się odprężyć, odistalowuję i póki co trzeciego podejście prędko nie zrobię. Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi i chęć pomocy, na forum będę zaglądał, możę zainstaliję innego moda i nie stracę kontaktu z Wami ani MTW 2.

Araven
19-03-2013, 16:51
To kończ. Wystarczy money_script usunąć. Nie zatrzymuję, nic na siłę.

Wonsz
19-03-2013, 17:03
Szkoda papa bardzo mnie denerwuje bo niemcy mogą mnie atakować i grabić jednak gdy ja zniszczę armie oblegającą papież zaraz mnie ekskomunikuje.Czy jest skrypt odpowiadający czułość papieża na atakowanie chrześcijan.

Aravenie gram sobie na megasubmodzie i nie mogę zbudować w żadnym zamku kaplice co wnioskuje fakt że nie mogę rekrutować braci dobrzyńskich

Araven
19-03-2013, 17:10
Szkoda papa bardzo mnie denerwuje bo niemcy mogą mnie atakować i grabić jednak gdy ja zniszczę armie oblegającą papież zaraz mnie ekskomunikuje.Czy jest skrypt odpowiadający czułość papieża na atakowanie chrześcijan.

Aravenie gram sobie na megasubmodzie i nie mogę zbudować w żadnym zamku kaplice co wnioskuje fakt że nie mogę rekrutować braci dobrzyńskich
Nic mi nie wiadomo o takim skrypcie. Buduj kościoły, rekrutuj kapłanów, rób misje od papieża i git. Może przez ekskomunikę nie możesz kaplic budować? Nikt nie zgłasza takich problemów. map.rwm usunąłeś?

Gnejusz
19-03-2013, 17:26
Trochę źle to opisujesz i dlatego Araven jest zdziwiony.
Papa nie ekskomunikuje gracza za odparcie oblężenie swojego miasta, nie ma też problemu z rozbiciem wrogiej armii na swoim terenie. Nakaz zaprzestania działań wojennych dotyczy ZAWSZE akcji zaczepnych czyli na terenie przeciwnika. Na swoich prowincjach możesz go tłuc w najlepsze.
Papież jest denerwujący bo jak wreszcie wyrobisz sobie przewagę i możesz wziąć prowincję wrogowi którym jest katolicki nie ekskomunikowany obecnie kraj to na 90% nakaże Ci zaprzestania działań. To zakaz działający najczęściej w jedną stronę którego doświadczałem wielokrotnie i nerwa łapałem bo pomimo sojuszu z Papieżem inne nacje mogły mnie niemal bezkarnie z jego strony tłamsić przez wiele tur. Ai w MTW 2 i modach jest po prostu głupie i jeszcze nikt tego nie zmienił.
Muszisz pominąć jakiekolwiek realia i oszukać komputer, najlepiej zdobywaj wrogie prowincje szturmem bez oblężenia - miej w armii oblężniczej ze 2 katapulty i podejdź pod miasto na tyle słabo obsadzone załogą, że weźmiesz je szturmem. Papież nie zdąży zareagować, żeby Ci przeszkodzić a w kolejnej turze zażada przerwania działań wojennych.
Co do relacji z Papiestwem to rób jak pisze Araven - buduj kościoły, szkól księży, likwiduj heretyków, wypełniaj misje papieskie i liż mu tyłek dopóki nie będziesz tak potężny, że będziesz mógł nawet zmienić wiarę i mieć własnego papieża. Ciekawym pomysłem jest zapłata 30 000 za zwołanie krucjaty, jest to jednak potężna broń polityczna - likwidujesz takiemu krajowi wszystkie katolickie sojusze i fundujesz totalną wojnę.
Ja jednak właśnie odinstalowałem Bellum ze względu na bugi, jeżeli nie masz takich, które uniemożliwiają Ci rozgrywkę to przed Tobą wiele ciekawych rzeczy do odkrycia.

Araven
19-03-2013, 17:36
Twoja strata Gnejusz.

Edit: Poprosiłem Mietka77 może wykombinuje jakiś inny money_script albo znajdzie w istniejącym błąd jaki powoduje u niektórych te dziwne pozycje w budżecie w trybutach zwłaszcza. Doraźnie usunięcie money_script albo zastąpienie go alternatywnym jaki dałem kiedyś w submodach załatwia sprawę z budżetem.