PDA

Zobacz pełną wersję : Tryb pełnoekranowy

Maniol
18-02-2012, 12:27
Mam taki nietypowy problem, gra nie odpala mi się na cały ekran, tzn. nie jest w oknie ale ona chyba myśli, że jest na cały ekran, skutek jest taki, że w każdym rogu mam czarny pasek, dokładnie taki sam problem miałem w Empire. Nie wiem czym to jest spowodowane i jak temu zaradzić.

william/kaszanka
18-02-2012, 13:42
Spróbój zmienić rozdzielczość lub w opcjach ekranu poszukaj gra w pełnym oknie czy cuś

Niko
18-02-2012, 14:26
Albo spróbuj jeszcze podczas gry nacisnąć alt+enter ;)

Maniol
18-02-2012, 22:55
Niestety nie pomaga.

18-02-2012, 22:56
Jaki masz system? Win 7?

Maniol
19-02-2012, 17:42
tak, gram na kablu hdmi

19-02-2012, 18:41
tak, gram na kablu hdmi
Ja po chińsku napisałem? :shock:
Jakbyś miał Win 7, a grzebałbyś przy ustawieniach rozdzielczości czcionki na pulpicie w tzw. personalizuj - zwiększ czytelność zawartości ekranu i ustaw niestandardową wielkość tekstu gdybyś przywrócił normalny rozmiar hehe, bardzo często pomaga, że jak się zacznie zmieniać dpi to część gier z serii Total War, a szczególnie Szogun 2 potrafi się zbiesić, zresztą nie tylko z tej serii gry...

napisz, czy tak masz, będziemy kombinować :)
----
kabel hdmi, dobre :)

Maniol
19-02-2012, 19:24
chyba nie zrozumiales co ja odpisalem jednak :) odpowiedzialem ze mam windowsa 7 a jako dodatkowa informacje dodalem iz gram na kablu hdmi (akurat ten fakt jest dosc znaczacy poniewaz spotkalem juz problem ze windows 7 bardzo czesto nie wspolpracowal z tego typu okablowaniem od monitra, trzeba bylo duzo sie meczyc aby naprawic) a co do gry to nadal ten sam problem :)

19-02-2012, 19:31
Zrozumiałem, przecież ci napisałem o Win 7, ale dalej nie rozumiem...ale mało ważne...Z tego wnioskuję że nie kombinowałeś z dpi? co do osławionego kabla...skoro twierdzisz ze może powodować takie komplikacje, hmmm...człowiek uczy się całe życie.
Czekam cierpliwie na odpowiedź z tymi ustawieniami...Konkretna odpowiedź, bez zagadek proszę :D
edit:
Jakieś podstawowe dane dotyczące sprzętu, systemu, że już Win 7 jakoś wiem, ale jaki...Zawsze łatwiej cokolwiek poradzić, czasami banalne są to sprawy, a jak nie da rady to się wyeliminuje pewne rzeczy...jaki monitor jeszcze?
Skąd takie pytania, bo Szogun 2 i Empire spokojnie sobie "chodzą na całej gamie rozdzielczości, ale nowe monitory mają rozdzielczość natywną, czyli taką w jakiej najlepiej chodzą- zalecaną
u mnie jest to 1920 na 1080 i często w innej jest jakiś pasek..., sprawdź jak gry ustawiasz, o ile patrz z dpi, czy nie mieszałeś
to tyle, ciekawy problem, ale nie znając danych to tylko zabawa we wróżenie :D ....

Maniol
19-02-2012, 23:36
z dpi nic nie mieszalem, windows 7 enterprise, monitor asus ls221h, karta graficzna radeon 4870 1gb ddr5

19-02-2012, 23:55
Czyli natywna wynosi rozdzielczość 1680x1050 ? Nic nie pomagasz, czy jak grasz w takiej rozdzielczości też tak masz? Chciałbym ci pomóc, ale wiesz takie wyciąganie info od Ciebie ufff :roll: , to nie jest najlepszym rozwiązaniem...Mi nie znana jest telepatia, chodź Kotołaki mają rozliczne zdolności, może znajdzie się kto inny o takowych przymiotach :mrgreen:

serdecznie pozdrawiam

Maniol
20-02-2012, 09:27
tak, w takiej rozdzielczosci gram, w natywnej rozdzielczosci, nie wiem jak to jeszcze napisac bo zaraz wypierdzielisz, ze nie pomagam, no ludzie przy kazdej odpowiedzi jakies sapy, to co chciales, to uzyskales...

20-02-2012, 10:39
ludzie przy kazdej odpowiedzi jakies sapyŁadne podziękowanie, nie ma co. :D Napisałbyś coś innego zamiast mieć pretensje że ktoś ci chce pomóc, bo miałem identyczny problem, ale nic nie podajesz
np. czegoś takiego: jak gram w rozdzielczości zalecanej, odświeżanie takie i takie też kiszka
Weź zacznij od pierwszego posta jak zacząłeś pisać, rzadko mi się zdarza coś takiego, dobrze ze jesteś wyjątkiem, bo nikt z nas nie ma płacone i swój wolny czas poświęcamy...zauważ ile zajęło postów by dojść do jakiś ustaleń.
Mam nadzieję ze komuś się będzie chciało z tobą przekomarzać, i Ci pomoze, ja mam jeszcze inne sprawy.

Araven
20-02-2012, 11:12
Popieram Eutychesa w tej sprawie. By uzyskać pomoc na Forum należy podać możliwie kompletne dane o systemie, zastosowanych ustawieniach itp. ich wyciąganie na siłę od zainteresowanego rozwiązaniem problemu to nie jest najlepsza droga. Czyli masz problem, współpracuj i odpowiadaj na pytania, bez tego pomoc będzie niemożliwa. Pozdrawiam.

kirlan
29-02-2012, 19:00
... albo będzie kilometrowa zgadywanka ... :mrgreen: :lol:
... a uwierz mi ja potrafię pisać dłuuuuugie posty z mnóstwem opcji i wersji ... :twisted: :lol:

Tak to już jest ze zgadywaniem.

============
Póki co zrób tak:
prawy klik na pulpicie >> właściwości >> ustawienia >> zaawansowane>>
teraz poszukaj CZY masz rozdzielczość monitora w dpi (NIE w pikselach!!!)

Jak możesz wybrać to ustaw inną
lub JASNO napisz czy masz takie opcje

=======================
sprawdź tez menu monitora - to z guziczków na monitorze
jeśli są rozdzielczości to spróbuj ustawić inną
============================
prawy klik myszy na aplikacji głównej gry (czyli pewnie shogun .exe) >> właściwości >> zgodność

sprawdź czy mnie masz parafki przy "uruchamiaj w rozdzielczości ... (np 800 x 600 pikseli)"
odznacz jeśli tak

Jak już tu jesteś sprawczy nie da się odpalić w trybie zgodności z windows XP
====================
Tyle na razie ...
...ciąg dalszy zgadywanki jak podasz info o systemie - zwłaszcza karta graficzna, monitor.