Zobacz pełną wersję : Tryb pełnoekranowy
Mam taki nietypowy problem, gra nie odpala mi się na cały ekran, tzn. nie jest w oknie ale ona chyba myśli, że jest na cały ekran, skutek jest taki, że w każdym rogu mam czarny pasek, dokładnie taki sam problem miałem w Empire. Nie wiem czym to jest spowodowane i jak temu zaradzić.
william/kaszanka
18-02-2012, 13:42
Spróbój zmienić rozdzielczość lub w opcjach ekranu poszukaj gra w pełnym oknie czy cuś
Albo spróbuj jeszcze podczas gry nacisnąć alt+enter ;)
tak, gram na kablu hdmi
Ja po chińsku napisałem? :shock:
Jakbyś miał Win 7, a grzebałbyś przy ustawieniach rozdzielczości czcionki na pulpicie w tzw. personalizuj - zwiększ czytelność zawartości ekranu i ustaw niestandardową wielkość tekstu gdybyś przywrócił normalny rozmiar hehe, bardzo często pomaga, że jak się zacznie zmieniać dpi to część gier z serii Total War, a szczególnie Szogun 2 potrafi się zbiesić, zresztą nie tylko z tej serii gry...
napisz, czy tak masz, będziemy kombinować :)
----
kabel hdmi, dobre :)
chyba nie zrozumiales co ja odpisalem jednak :) odpowiedzialem ze mam windowsa 7 a jako dodatkowa informacje dodalem iz gram na kablu hdmi (akurat ten fakt jest dosc znaczacy poniewaz spotkalem juz problem ze windows 7 bardzo czesto nie wspolpracowal z tego typu okablowaniem od monitra, trzeba bylo duzo sie meczyc aby naprawic) a co do gry to nadal ten sam problem :)
Zrozumiałem, przecież ci napisałem o Win 7, ale dalej nie rozumiem...ale mało ważne...Z tego wnioskuję że nie kombinowałeś z dpi? co do osławionego kabla...skoro twierdzisz ze może powodować takie komplikacje, hmmm...człowiek uczy się całe życie.
Czekam cierpliwie na odpowiedź z tymi ustawieniami...Konkretna odpowiedź, bez zagadek proszę :D
edit:
Jakieś podstawowe dane dotyczące sprzętu, systemu, że już Win 7 jakoś wiem, ale jaki...Zawsze łatwiej cokolwiek poradzić, czasami banalne są to sprawy, a jak nie da rady to się wyeliminuje pewne rzeczy...jaki monitor jeszcze?
Skąd takie pytania, bo Szogun 2 i Empire spokojnie sobie "chodzą na całej gamie rozdzielczości, ale nowe monitory mają rozdzielczość natywną, czyli taką w jakiej najlepiej chodzą- zalecaną
u mnie jest to 1920 na 1080 i często w innej jest jakiś pasek..., sprawdź jak gry ustawiasz, o ile patrz z dpi, czy nie mieszałeś
to tyle, ciekawy problem, ale nie znając danych to tylko zabawa we wróżenie :D ....
z dpi nic nie mieszalem, windows 7 enterprise, monitor asus ls221h, karta graficzna radeon 4870 1gb ddr5
Czyli natywna wynosi rozdzielczość 1680x1050 ? Nic nie pomagasz, czy jak grasz w takiej rozdzielczości też tak masz? Chciałbym ci pomóc, ale wiesz takie wyciąganie info od Ciebie ufff :roll: , to nie jest najlepszym rozwiązaniem...Mi nie znana jest telepatia, chodź Kotołaki mają rozliczne zdolności, może znajdzie się kto inny o takowych przymiotach :mrgreen:
serdecznie pozdrawiam
tak, w takiej rozdzielczosci gram, w natywnej rozdzielczosci, nie wiem jak to jeszcze napisac bo zaraz wypierdzielisz, ze nie pomagam, no ludzie przy kazdej odpowiedzi jakies sapy, to co chciales, to uzyskales...
ludzie przy kazdej odpowiedzi jakies sapyŁadne podziękowanie, nie ma co. :D Napisałbyś coś innego zamiast mieć pretensje że ktoś ci chce pomóc, bo miałem identyczny problem, ale nic nie podajesz
np. czegoś takiego: jak gram w rozdzielczości zalecanej, odświeżanie takie i takie też kiszka
Weź zacznij od pierwszego posta jak zacząłeś pisać, rzadko mi się zdarza coś takiego, dobrze ze jesteś wyjątkiem, bo nikt z nas nie ma płacone i swój wolny czas poświęcamy...zauważ ile zajęło postów by dojść do jakiś ustaleń.
Mam nadzieję ze komuś się będzie chciało z tobą przekomarzać, i Ci pomoze, ja mam jeszcze inne sprawy.
Popieram Eutychesa w tej sprawie. By uzyskać pomoc na Forum należy podać możliwie kompletne dane o systemie, zastosowanych ustawieniach itp. ich wyciąganie na siłę od zainteresowanego rozwiązaniem problemu to nie jest najlepsza droga. Czyli masz problem, współpracuj i odpowiadaj na pytania, bez tego pomoc będzie niemożliwa. Pozdrawiam.
... albo będzie kilometrowa zgadywanka ... :mrgreen: :lol:
... a uwierz mi ja potrafię pisać dłuuuuugie posty z mnóstwem opcji i wersji ... :twisted: :lol:
Tak to już jest ze zgadywaniem.
============
Póki co zrób tak:
prawy klik na pulpicie >> właściwości >> ustawienia >> zaawansowane>>
teraz poszukaj CZY masz rozdzielczość monitora w dpi (NIE w pikselach!!!)
Jak możesz wybrać to ustaw inną
lub JASNO napisz czy masz takie opcje
=======================
sprawdź tez menu monitora - to z guziczków na monitorze
jeśli są rozdzielczości to spróbuj ustawić inną
============================
prawy klik myszy na aplikacji głównej gry (czyli pewnie shogun .exe) >> właściwości >> zgodność
sprawdź czy mnie masz parafki przy "uruchamiaj w rozdzielczości ... (np 800 x 600 pikseli)"
odznacz jeśli tak
Jak już tu jesteś sprawczy nie da się odpalić w trybie zgodności z windows XP
====================
Tyle na razie ...
...ciąg dalszy zgadywanki jak podasz info o systemie - zwłaszcza karta graficzna, monitor.