PDA

Zobacz pełną wersję : Empajer - problemy

Path
28-02-2012, 16:53
Powiem szczerzę, że Empire mam od dłuższego czasu, ale kilka denerwujących spraw sukcesywnie zniechęciło mnie do rozgrywki na tyle ,że jeszcze nie przeszedłem nawet jednej kampanii... Co jest bardzo dziwne, bo na grę czekałem sporo przed jej premierą, później musiałem odłożyć zakup, bo nie miałem odpowiedniego sprzętu ,a jak już ją posiadłem i miałem gdzie zagrać ,szybko się zniechęciłem. Taka sytuacja mi się nigdy nie zdarzyła, tym bardziej ,że problem może się wydawać dosyć błachy.

Po pierwsze nie mam pojęcia, czy to tylko u mnie ,ale praktycznie przy każdej rozdzielczości nie można się rozczytać w żadnych opisach... Czytanie ich to gehenna, a darować sobie ich raczej nie można. Patche są automatyczne także nie miałem nawet pomysłu co z tym zrobić. Po za tym przy każdych ustawieniach graficznych, nawet tych najszybszych mapa kampanii się przycina. Nie mam pojęcia dlaczego, słaba optymalizacja gry ? Sprzęt mam całkiem dobry,a sterowniki najnowsze z najnowszych.

28-02-2012, 17:32
Powiem szczerzę, że Empire mam od dłuższego czasu, ale kilka denerwujących spraw sukcesywnie zniechęciło mnie do rozgrywki na tyle ,że jeszcze nie przeszedłem nawet jednej kampanii... Co jest bardzo dziwne, bo na grę czekałem sporo przed jej premierą, później musiałem odłożyć zakup, bo nie miałem odpowiedniego sprzętu ,a jak już ją posiadłem i miałem gdzie zagrać ,szybko się zniechęciłem. Taka sytuacja mi się nigdy nie zdarzyła, tym bardziej ,że problem może się wydawać dosyć błachy.

Po pierwsze nie mam pojęcia, czy to tylko u mnie ,ale praktycznie przy każdej rozdzielczości nie można się rozczytać w żadnych opisach... Czytanie ich to gehenna, a darować sobie ich raczej nie można. Patche są automatyczne także nie miałem nawet pomysłu co z tym zrobić. Po za tym przy każdych ustawieniach graficznych, nawet tych najszybszych mapa kampanii się przycina. Nie mam pojęcia dlaczego, słaba optymalizacja gry ? Sprzęt mam całkiem dobry,a sterowniki najnowsze z najnowszych.
Kwestia odświeżania przy danej rozdzielczości, mi zajęło trochę czasu by ustawić sobie dobrze...
Przycinanie się, cóż, jeżeli znasz trochę steama, zrób sprawdzenie spójności plików, jak by coś się okazało nie tak, jakieś pliki złe, steam jak masz ustawioną grę na aktualizacjach automatycznych, to ci uzupełni....Proste, prawda :D , ale mi pomogło a tez miałem swego czasu problemy z tą grą...Ilość ludzi narzekających na Empire jest i była duża, gra dopiero po ostatnich aktualizacjach w miarę chodzi, a to co miało miejsce kiedyś, to już lepiej nie wspominać.
pozdrawiam

Path
28-02-2012, 18:13
Gram na laptopie i jedyną opcją odświeżania jest 60hz ,maksymalną rozdzielczością zaś 1366. Szukałem informacji nt. tego problemu ,ale nie widziałem go nigdzie rozwiązanego. Piszą o zmianie rozdzielczości na mniejszą - ok - tylko ,że u mnie im mniejsza rozdzielczość tym gorsza jakość (aż dziwie się, że jest to możliwe). Nie mam pojęcia co zrobić z tym fantem, a przeszkadza to strasznie w grze...

Nie znam dobrze Steama :P Możesz sprecyzować trochę ? :mrgreen:

28-02-2012, 18:49
W tym celu należy w menu Biblioteka Steam kliknąć prawym przyciskiem myszy na tytule gry, wybrać Właściwości i przejść na zakładkę Pliki lokalne. Na zakładce tej kliknij przycisk Sprawdź spójność plików gry i zaczekaj na zakończenie weryfikacji. Jeśłi Steam wykryje jakiekolwiek błędy, automatycznie naprawi instalację gry.
Tutaj masz temat dokładnie nawiązujący do problemów z grą i steamem, a w ogóle jest cały dział temu poświęcony :)
viewtopic.php?f=143&t=1488 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=143&t=1488)

Path
28-02-2012, 21:24
Jedyne co się z tego dowiedziałem to to ,że nie da się tego naprawić - niezbyt pocieszająca myśl. Wydaje mi się, że jest to problem tylko i wyłącznie czcionki ,który mogliby rozwiązać w 5 min teraz i o 21:40 dnia dzisiejszego wprowadzić aktualizację ,która by ten problem rozwiązała. Czemu tego nie zrobią to nie mam pojęcia.

Na temat przycinającej się mapy nic nie znalazłem ,aczkolwiek z tego co pisali to co inna konfiguracja sprzętowa to inne problemy. Trochę to żałosne jak na grę o takiej skali...

kirlan
29-02-2012, 09:52
OPRÓCZ tego co podali koledzy ...
:roll:
....dwie sprawy prcychodzą mi na myśl, ale każda z nich dośc rozbudowana

1) ustawienia karty
2) czcionki

Znalezienie problemu będzie niestety polegało na żmudnym sprawdzaniu: przełączasz JEDNĄ z poniższych opcji - JEDEN parametr!!! klikasz żeby system zastosował zmiany i dopiero wtedy odpalasz grę - sprawdzasz czy coś się poprawiło. Jak nie to wyłączasz grę, znowu wchodzisz w opcje - przywracasz poprzednia i sprawdzasz inną...

oto te opcje

================================================== ==================

Ustawienia karty

1) a
po pierwsze sprawdź dokładnie w instrukcji jakie rozdzielczości przy jakich częstotliwosciach i dla jakich GŁEBI KOLORÓW dobrze obsługuje karta graficzna , a co najważniejsze, które są optymalne dla EKRANU !!! - to niekoniecznie te same opcje (tzw "zalecana rozdzielczość ekranu" lub "rozdzielczość optymalna ekranu"
1) b
poszukaj czy nie masz przypadkiem dostępnych różnych ROZDZIELCZOSCI FIZYCZNYCH EKRANU
to są rozdzielczości w dpi (dots per INCH) lub w pikselach na CAL !!! tak tak! jest cos takiego choć nie w każdym monitorze!! np mój obsługuje dwie rozdzielczości: 90 dpi oraz 120 dpi (znajdziesz to gdzieś w zaawansowanych - JEŚLI twój monitor to obsługuje

To bardzo wazna opcja!!! Jeśli ją masz to koniecznie spróbuj przestawić!!! Mozliwe że po tym przestawieniu będziesz miał dostępne zupełnie inne opcje "zwykłe" - moze się okazać że masz dostępne całkiem inne rozdzielczości obrazu (te zwykłe rozdzielczości np 1280 x1024 px - cały obraz). Może się okazać że beiesz miał do wyboru znacznie więcej głebi kolorystycznych - nie tylko 16 i 32 bity ale i 24, 8, moga się pojawić zupełnie nowe częstotliwosci odświerzania ...

albo kilka opcji zniknie .... tak czy inaczej sprawdź , a jak masz to koniecznie przetestuj na grze

================================================== ======================

CZCIONKI

2 b) po pierwsze sprawdź czy masz włączone wygładzanie czcionek - spróbuj przestawić. jak są dostępne różne metody wygładzania to sprawdź obie
jak [spoiler:1cp35pv0]prawy klik na pulpicie >> właściwości >> wygląd >> efekty[/spoiler:1cp35pv0]

2 b) spróbuj DOinstalować do systemu jakieś czcionki na przykład przy okazji instalowania jakiegoś programu do obróbki grafiki, albo jakiegoś edytora tekstu.

To może obciążyć system więc nie szalej zbytnio - max 100 dodatkowych czcionek - i niech to będą "literowe czcionki" a nie jakieś znaczki typu "webdings"

2 c) zmień czcionkę systemową

========================
To tyle , a właściwie tyle co chciałem dodać ...
bo zgadzam się z tym co koledzy napisali - to także mogą być przyczyny.

Asuryan
29-02-2012, 11:31
Na temat przycinającej się mapy nic nie znalazłem
Powinno wystarczyć używanie klawiszy WSAD do jej przesuwania, zamiast kursora. U mnie, na starszym kompie, pomagało.