Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytania początkującego.

KisielPolski
01-03-2012, 14:25
Wiem, niedawno wyszedł shogun, zaraz będzie dodatek, ale Empire kupiłem dopiero teraz. By nie przekopywać forum ( 288 tematów...) chciałbym zadać w tym miejscu kilka pytań:

-Co do jasnej cholery robią dżentelmeni?!(oprócz wyrzynania się nawzajem)
-która technologia odpowiada za ostrzał szeregami?
-Czy okresy ,,póżny'' i ,,wczesny'' czymś się różnią, czy to tylko ramy umowne jak w medi2?
-Która formacja w bitwach morski jest najkorzystniejsza(bo jak kieruję statkami oddzielnie, to mnie w krzyżowy biorą)
Na koniec coś takiego: gdy Austria zaatakowała Warszawę, to milicja dostało możliwość ustawiania ostrokołów i okopów.
Jednak w innych miastach tego nie robi. Podejrzewałem wpływ murów, ale to coś innego. Może chodzi o doświadczenie? cóż, w każdym razie proszę o szybką odpowiedż.
(mój pierwszy post. Pozdro wszystkim :mrgreen: )

Rue
01-03-2012, 15:39
-Co do jasnej cholery robią dżentelmeni?!(oprócz wyrzynania się nawzajem)

Dżentelmeni pomagają szybciej opracować technologię ponadto mogą pojedynkować się z innym dżentelmenem jak i hulaką.

-która technologia odpowiada za ostrzał szeregami?

Nie pamiętam.Sprawdzę później.Możesz sprawdzić w drzewku technologii.

-Czy okresy ,,póżny'' i ,,wczesny'' czymś się różnią, czy to tylko ramy umowne jak w medi2?

Niektóre jednostki masz tylko we wczesnym a niektóre w późnym.

-Która formacja w bitwach morski jest najkorzystniejsza(bo jak kieruję statkami oddzielnie, to mnie w krzyżowy biorą)

Najlepiej z kompem gra się "linią".

Co do kozłów hiszpańskich,okopów,fugasów,min itp.to masz możliwość ich używania gdy twoja armia stoi w miejscu co najmniej 2 tury.Wtedy pojawia się wokół piona twojej armii "okopanie".

Tu masz temat do zadawania podobnych pytań:
viewtopic.php?f=15&t=3000 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=15&t=3000)