PDA

Zobacz pełną wersję : niepodległość państw

Wald
26-03-2012, 15:12
czy państwo które zostało pokonane może powrócić do gry jeśli zbuntuje się przeciwko swoim okupantom np. Prusy podbijają Austrię, ta po x turach się buntuje i może odzyskać niepodległość?

Rue
26-03-2012, 15:21
Oczywiście że tak. Ja doprowadziłem do takiej sytuacji ze mam wszystkie dostępne nacje w grze.

Wald
26-03-2012, 16:56
ale np. ta Austria powróci na mapę ze swoimi starymi danymi typu flaga?

adriankowaty
26-03-2012, 17:35
Niekoniecznie. Wszystko zależy od ustroju kraju. Zazwyczaj nowe kraje to republiki, więc spodziewaj się innej flagi.

Wald
26-03-2012, 17:39
dzięki

Rue
26-03-2012, 19:01
Jeśli dojdzie do buntu klas niższych to będziesz miał republikę jeśli szlachta to powstanie monarchia.

Wald
26-03-2012, 19:06
dobrze że mi przypomniałeś,
1.w jaki sposób przeprowadzić zmianę ustrojową z monarchii absolutnej na konstytucyjną
2.jak najlepiej użyć w bitwie dragonów po za ich czynnikiem represji wg. Mnie to beznadziejna jednostka mające słabe morale itp. oraz czy pokazane jednostki na tej stronie http://totalwar.honga.net/empire_faction.php naprawdę występują w grze czy potrzebny jest jakiś mod, bo włączając bitwę gracza obojętnie jakim państwem to jest pokazane jakieś 50% tych jednostek tej stronie

Sareth4
26-03-2012, 19:07
A o tym już było. Grając z komputerem , dragonami możesz po prostu przejechać na tyły i wjechać w piechotę .

Te pytania już były także poszukaj ich . Ten temat nie został założony do powtórek.

Wald
26-03-2012, 19:15
wydaje mi się że temat przemiany ustrojowej z absolutnej na konstytucyjną nie miał miejsca na forum(mogę się mylić) przeszukałem większość tematów, nie wiem kogo mam doprowadzić do buntu czy szlachtę czy plebs

Rue
26-03-2012, 19:16
Dragonami możesz równie dobrze wyżynać rozbite oddziały wroga.

Co do jednostek z tej strony to wszystkie występują w podstawce.Jedne dostępne są w republice inne tylko w monarchii lub zależnie od okresów(wczesny,późny),no i zależnie od budynków i technologii.

Tu masz pełny rooster jednostek po najnowszym patchu (1.6)
http://www.gamefront.com/files/21098051 ... _0_ETW_pdf (http://www.gamefront.com/files/21098051/Le_FUSIL_v6_0_ETW_pdf)

Wald
26-03-2012, 19:20
aha rozumiem, ale interesuje mnie ( wiem że się powtarzam :oops: ) przemiana kraju z sytemu rządów absolutnych na monarchie z parlamentem, czy aby tego dokonać trzeba zmieniać ustrój 2 razy

Rue
26-03-2012, 19:28
Jeśli dobrze pamiętam to działa to tak.
Monarchia absolutna->bunt klas niższych->republika.
Republika->bunt klas niższych->Monarchia konst.
Monarchia konst._>bunt klas wyższych->Mon.absolutna.
Republika->bunt klas wyższych->Monarchia absolutna.

Wald
26-03-2012, 19:30
ok, czyli rozumiem że z absolutnej pierw muszę przejść na republikę a następnie na m.konst.

Rue
26-03-2012, 19:35
yep

WOJOWNIKH
26-03-2012, 22:01
Dragonami możesz równie dobrze wyżynać rozbite oddziały wroga.

Co do jednostek z tej strony to wszystkie występują w podstawce.Jedne dostępne są w republice inne tylko w monarchii lub zależnie od okresów(wczesny,późny),no i zależnie od budynków i technologii.

http://www.gamefront.com/files/21098051 ... _0_ETW_pdf (http://www.gamefront.com/files/21098051/Le_FUSIL_v6_0_ETW_pdf)
Dopóki się nie zmęczą, choć lekko. :lol: Bo jak tak to z mojego doświadczenia mają spore problemy z dogonieniem uciekającej piechoty Indiańskiej. :mrgreen:

Wald
27-03-2012, 15:08
http://www.gamefront.com/files/21098051 ... _0_ETW_pdf

jeśli chodzi o tego patcha to muszę od nowa aktualizować grę przez steam czy po prostu było to już zrobione podczas instalacji gry (dodam że grę instalowałem na początku marca)

Rue
27-03-2012, 15:21
Gra automatycznie aktualizuje się do najnowszej poprzez steam.

Wald
02-04-2012, 17:25
wiem że chyba padło takie pytanie już na forum ale czy może mi ktoś podać link do tego patcha ponieważ chwilowo nie mam neta na komputerze na którym jest gra

Rue
02-04-2012, 18:29
Jeśli masz nie piracką grę i posiadasz połączenie z netem steam automatycznie zaktualizuje ci grę do najnowszej. Patcha nie pobierzesz z żadnego linka.

Wald
02-04-2012, 18:35
ok dzięki czyli pozostaje tylko przełączyć neta i rozumiem że po aktualizacji nie będę musiał od nowa zaczynać kampanii?

Rue
02-04-2012, 19:20
Jeśli w głównym menu w lewym dolny rogu masz wersję 1.5 to nie będziesz musiał zaczynać od nowa. Masz wtedy najnowszą wersję.

Wald
08-04-2012, 15:24
no dobra ale po przełączeniu steamu w tryb online to żadna aktualizacja się nie pojawiła

petechro
22-04-2012, 12:28
Oczywiście że tak. Ja doprowadziłem do takiej sytuacji ze mam wszystkie dostępne nacje w grze.
Rue. Kiedyś dałeś taki link http://totalwar.honga.net/empire_faction.php?f= do chińskiej strony z nacjami w ETW (o łatce 1.3). Była tam... Szwajcaria. Czy możesz coś napisać o tym?
Mam jaszcze jedno pytanie off topic. Te wolne tereny, szczególnie w Ameryce, jak Labrador, Wielkie Równiny, itp. można skolonizować? Widziałem zrzuty, ale może to z modów było?

edycja
Przepraszam. Jaszcze o jednym zapomniałem.
Czy w niemodowanym ETW, mogą powstać zjednoczone Włochy i czy wystarczy, że oddam ziemie: Sabaudia, Liguria, Mediolan, Wenecja, Rzym, Neapol (ew. Sycylia i Sardynia lub jeszcze Korsyka) byle jakiej nacji włoskiego pochodzenia?

Rue
23-04-2012, 18:26
Szwajcaria nie powstanie nie ma takiego regionu na mapie ETW.
Wolnych terenów też nie możemy skolonizować są niczyje nie mają żadnych osad, stolic.Chyba że modami ale CA nie wydało żadnych narzędzi do przeróbek map.
Co się tyczy zjednoczenia Włoch to po rewolucji w Państwie Papieskim powstają bodajże Włochy ale nie jestem pewny możesz to sprawdzić doprowadzając do buntu klas niższych.Jeśli powstaną to możesz wtedy przekazać inne regiony nowo powstałemu państwu jeśli należą do ciebie.Ja głównie grałem na modzie TROM i zawsze jak miałem jakiś bunt w tym rejonie to zawsze powstawało Państwo Papieskie na nowo.Kraj ten jak zdobył jakiś region to też nie zmieniał nazwy na Zjednoczone Włoch itp.

Z tej stronki którą podałeś to nie widziałem jeszcze Toskanii,Szwajcarii,Maklenburgu,Khanat of Khivia(nie wiem po polsku jak to tłumaczyć) i Szlezwig Holstein.

Tak na marginesie to twórcy gry powinni region Francji i Hiszpanii podzielić na mniejsze regiony i Szwajcaria powinna też być ale to są tylko moje sugestie i tak nic nie wniosą. :D

kuroi
23-04-2012, 18:34
A czy da się zrobić coś, by pomniejsza nacja mogła urosnąć do rangi jednej z głównych frakcji? Albo odwrotnie, by silne państwo dołączyło do grona pomniejszych?

Wald
01-05-2012, 10:31
na forum padło już podobne pytanie ale odp nie była dobrze sprecyzowana, więc zadam je jeszcze raz grając takimi frakcjami ja np. Wielka Brytania w drzewku technologi natknąłem się na kilka jednostek których nawet po opracowaniu wybranej technologi dalej nie mogłem rekrutować oraz dlaczego steam nie aktualizuje mi gry i czy te 14 darmowych jednostek jest w tym patchu 1.6 czy trzeba je samemu pobrać czy steam zrobi to za nas?

Rue
01-05-2012, 11:19
A o jakie jednostki darmowe ci chodzi?

Wald
01-05-2012, 16:13
coś tam wyczytałem że wyszło 28 nowych jednostek w tym 14 darmowych i tyle samo do kupienia na steamie, dokładnie to nie wiem jakie

Rue
01-05-2012, 18:41
Wszystkie DLC są płatne nawet te z pre orderów więc nie wiem o jakie darmowe Ci chodzi.

Wald
02-05-2012, 09:47
więc chyba sam siebie wprowadziłem w błąd

Asuryan
02-05-2012, 14:03
Wszystkie DLC są płatne nawet te z pre orderów więc nie wiem o jakie darmowe Ci chodzi.
No niezupełnie. DLC z pre orderów miałem po jakimś czasie dorzucone za darmo - ale tylko i wyłącznie było tak w wersji kolekcjonerskiej (zawierającej w sobie DLC special units). Złota edycja ETW zawiera zaś wszystkie pozostałe DLC (tylko special units and pre order trzeba w tym wypadku dokupić by cieszyć się pełną zawartością gry). Jedynie zwykła wersja ETW i platynowa nie zawiera żadnych DLC.

Co do pytania - brak odpowiedniego DLC, nie ten kontynent, nie ten ustrój. Napisz dokładnie jakich jednostek nie możesz rekrutować tą Wielką Brytanią.

Rue
02-05-2012, 14:54
Zgadzam się z tobą Asuryanie tylko miałem na myśli podstawową edycję gry.

Najlepiej sprawdź jakie masz kupione dlc. Możesz to zrobić w bibliotece steam->empire PPM->wyświetl dostępne dlc. I wtedy sprawdź czy dany dlc zawiera te jednostki o które ci chodzi.

Asuryan
02-05-2012, 15:45
Sprawdziłem, bez DLC z jednostek widocznych w drzewku wynalazków Wielka Brytanią można rekrutować tylko: Green Jackets (Europa), Fergusson Riflemen (Europa) oraz Chasseurs Britaniques (tylko Londyn). No i oczywiście wszelaką artylerię.

Wald
10-05-2012, 21:24
no to mniej więcej o to mi chodziło, więc dzięki :D