PDA

Zobacz pełną wersję : Uzupełnianie oddziałów, ile tur?

LukeOne
11-04-2012, 16:37
Witam, gdy dany odział po bitwie ma straty tzn. jest niepełny, należy go uzupełnić w mieście w którym jest możliwość zwerbowania go. Moje pytanie brzmi: od czego zależy czas (czyli ilość tur) po którym oddział zostaje uzupełniony? W Total War Medieval II oddziały uzupełniały się zawsze po przejściu do następnej tury. W Empire trwa to czasami po 2, po 3 tury a czasami uzupełniają się od razu po przejściu do następnej. Proszę o odpowiedź ponieważ ta niewiedza ogranicza mi możliwości planowania. ;)

Wald
11-04-2012, 19:14
uzupełnianie oddziałów można dokonać w każdym miejscu nie tylko w miastach klikając odpowiedni przycisk w menu armii( trwa to 2 tury, chociaż spotkałem się że nawet 3 jeśli oddział poniósł duże straty) i jedyne co może cię ograniczyć są pieniądze, pamiętaj że armia która jest doszkalania i stoczy bitwę w następnej turze musi być od nowa podjęta procedurą doszkalania

Rue
11-04-2012, 20:51
Żeby nie tracić zdobytego expa jednostki można uzupełniać oddziały łącząc je ze sobą przeciągając jedną ikonkę jednostki na drugą.

LukeOne
12-04-2012, 13:12
Wobec tego w sytuacji kiedy z całego oddziału zostanie mi dajmy na to 6/60 czyli 10% to nie opłaca się czekać te 2-3 tury, tylko rozwiązać odział i zwerbować nowy w ciągu jednej tury ? (Dzięki za odpowiedz i porady)

Wald
12-04-2012, 14:49
moja strategia na doszkalanie piechoty jest taka:
otóż grając w kampanie tworząc armie zawsze mam w niej od 6 do góra 8 pułków piechoty, przy walce z dużą słabszym wrogiem do walki wysyłam tylko jeden pułk przy wsparciu kawalerii i artylerii, aby nie po nosić większych strat resztę armii lub zbędnych jednostek w operacji wysyłam na "tyły", po bitwie mam gotowy oddział na uzupełnianie reszty armii gdy ta poniesie większe straty. Wiem że ta procedura jest zbędna i można po prostu mieć zapasowy oddział i nie zawsze się to sprawdza ale moim zdaniem jest to przydatne przy likwidowaniu mniejszych grup wroga
natomiast oddział przy liczbie 6/60 ja bym rozwiązał chyba że ma dużo doświadczenia bo czekać na doszkolenie to strata czasu

petechro
18-04-2012, 18:04
Dodam jeszcze, że oddział liczący więcej niż 50% liczebności pełnego oddziału, nie traci doświadczenia (nie miałem okazji sprawdzić, jak jest w przypadku równo 50%) przy doszkalaniu. Oddziałom liczącym mniej niż połowę, przy doszkalaniu, degradowane jest doświadczenie o jeden poziom.