Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [Rozwiązany] SHOGUN 2 - "Insufficient memory"

Reaver
18-04-2012, 15:35
Jako iż jestem nowy na forum na początek chciałbym się przedstawić, także witam wszystkim.
Ostatnio zakupiłem w Empiku pack dwóch gier - SHOGUNA 2 + Zmierzch Bogów (dokupiłem Blood Pack DLC). Wszystko przebiegło ok ale po ok 10 min - 1h grania gra się wyłącza z komunikatem:
http://i39.tinypic.com/beugls.png

Próbowałem robić spójność plików gry lecz za każdym razem pobierało 25.6 MB co nic nie dawało. Próbowałem także tego: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=238484

Zauważyłem, że na forum są ludzie, którzy znają się na serii Total War (dodam iż np. w Medievalu II nie miałem tego typu błędów) i dlatego zwracam się was o pomoc. Gra wyłącza się po bitwie, w trakcie ładowania lub podczas "poruszania" się na mapie kampanii.

Sprzęt:
Windows 7 Home Premium 32-bit SP1
Procesor: Intel® Core™ i5 CPU 750 @ 2.67GHz (4 CPUs), ~2.7GHz
RAM: 4096MB RAM (z czego obsługiwane jest ok. 3000 mb w związku z 32-bitowym systemem)
Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTS 250

kirlan
21-04-2012, 08:12
Zwiększ wirtualny RAM, wywal zbędne składniki systemu, oczyśc pulpit ... i jeszcze parę innych podstawowych spraw -
zobacz >>tutaj<< (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=223287#p223287) przeskocz też dalej po linku jaki tam podałem.
..
..
Tak poza tym ... :roll: ...
Jak juz masz win 7 i 4 giga RAM fizycznie zamontowane ... :roll: ...
to naprawdę pomyśl nad 64 bitowym systemem plików ...
albo wstaw dysk SSD i na nim miej wirtualny RAM!!
===============
A tak w ogóle to wygląda jakbyś miał .. za małą kartę graficzną ... albo ci się grzeje ... poważnie : popraw chłodzenie i sprawdź styki!! ... albo sterownik grafiki nie teges...

Reaver
24-04-2012, 19:20
Dobra, dzięki za pomoc, problem naprawiony za pomocą wpisania w Wierszu polecenia (uruchomiony z prawami administratora):
bcdedit /set increaseuserva 2500

Temat można zamknąć.

kirlan
25-04-2012, 13:04
Dzięki!! :D to się może wielu osobom przydać. 8-)

Dodam tylko że jest to nic innego jak zwiększenie LIMITU pamięci jaką jądro systemu operacyjnego przydziela JEDNEJ aplikacji (którejkolwiek / każdej działającej). Ten limit nie może zostać przekroczony nawet jak w systemie jest fizyczne obecna , obsługiwana i wolna cała masa RAM-u !!!

Wartość 2500 to przykładowa wielkość. Dtyczy systemów 32 bitowych z 3 GB RAM (lub więcej RAM fizycznie, ale system widzi tylko 3 GB),

W przypadku systemów 64 bitowych, na dzień dzisiejszy praktycznie nie ma ograniczeń "systemowych", byle zostawić trochę fizycznego RAM na system operacyjny - resztę można wpisać jako limit dla 1 aplikacji.

JAK TO WYKONAĆ ?
[spoiler:10wkxlms]1. Uruchamiamy wiersz poleceń w sposób podany w ppkt. a

UWAGA!!! koniecznie trzeba uruchomić wiersz poleceń z prawami administratora!!!
czyli "start" -> "wszystkie programy" -> "akcesoria" i klikamy prawym przyciskiem myszy na "wiersz poleceń" , wybierz "uruchom jako administrator".

2. Wpisujemy w wierszu poleceń: bcdedit /set increaseuserva 2500

3. Po wpisaniu poleceń wciskamy "enter".

4. piszemy komendę exit
i dajemy "enter"
5. Restart kompa - za pomocą menu start.

6. Teraz można grać

7 jeśłi jednak nie mozna to wyonaj kroki 1-5 w kroku 2 wpisując większa wartość zamiast 2500[/spoiler:10wkxlms]

Jeśli mimo to są problemy, to odchudzajcie system - jak podałem w poście powyżej.

===================
MIłej gry! 8-)
Zamykam wątek.
kirlan