PDA

Zobacz pełną wersję : MOS 1.7 i 1.6.2 dyskusja

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8

kaziu11
13-01-2014, 12:47
Instaluje TATW 3.2 działa bez problemów, następnie instaluje na niego mosa 1.6.2 scieżką C:\Program Files\Sega\SEGA? jak chce zrobić żeby było tylko jedno Sega to nie mogę. Następnie akceptuj to co mam, instaluje sobie bez problemów, potem MOS v1.6.2 Bug Fixer2. po instalacji cleaner, chce odpalić ikonką TATW i nie działa wtf?

Araven
13-01-2014, 12:49
Podaj mi swoją lokalizację moda TATW.
Instalator podaje domyślną.
Nie każdy ma na C...
Bugfixery się instaluje już do katalogu TATW. Patrz post nr 1 w tym temacie.

NocnyTajemnik
13-01-2014, 12:54
To i tak dziwne że instalator nie podał domyślnego folderu z modem tylko folder sega może masz jakiś popsuty instalator ja bym z ciągnął instalkę ponownie.

Araven
13-01-2014, 13:27
Instalator mOS 1.6.2 podaje domyślna instalację, nie wykrywa naszej. Trzeba to zrobić ręcznie. Wstawić swoją lokalizację do Sega i nic więcej.

matmat2000
13-01-2014, 21:10
Mam pytanie odnośnie finansów w nowym Mosie. Jak to teraz wygląda, na vh/hard idzie wyrobić z kasą? Polecacie AI z mosa czy inne? Słyszałem że pitera jest dobre, chodzi mi o to żeby na mapie kampanii i w bitwie trochę ogarniali a nie było spamu armii.

inquisitor
13-01-2014, 21:16
Oo czyżby M@T, przekonał się do modów do Medka :>?
Ostatnio jak z Tobą gadałem na xf jakoś nie byłeś do nich entuzjastycznie nastawiony :P

Araven
13-01-2014, 21:17
Na 1.6.2 mocno ograniczyli spam dla ai.
Ai Pitera do MOS polecam.
Na początku szału nie ma ale jak rozsądnie grasz kasy starczy.

Marduq
13-01-2014, 23:37
Ja dzisiaj grając wysokimi elfami zaliczyłem pierwszy kwas. Orkom z gór mglistych została jedna osada, taki zameczek koło Morii zaraz i dostałem zadanie, aby go zająć. Dobre, armia doszła, garnizon mały, utrzyma się 3 tury - czekam. 3 tura minęła obrońcy padli zajmuje zamek bez wyżynania ludności, CTD do pulpitu. Różnie kombinowałem, podciągnąłem inne oddziały, wyżynałem, masakrowałem nic, dalej CTD - Medievial napotkał bla, bla. Jakieś pomysły?

P. S. Sprawdziłem czy po odstąpieniu przejdzie mi dalej tura - przechodzi bezproblemowo, więc sam kwas musi leżeć w całkowitym wykończeniu frakcji albo w bezpośrednim zajęciu tej osady.

Araven
13-01-2014, 23:39
Jaka wersja MOS ?

Marduq
13-01-2014, 23:41
No oczywiście 1.6.2. W sprzęcie raczej problem nie powinien leżeć, bo laptop daje radę w wielkich bitwach, gdzie wyżynałem po 2500 orków.

Araven
14-01-2014, 01:34
Masz oba bugfixy?

Marduq
14-01-2014, 10:36
Mam wszystko. Wygląda to tak, jakby był problem z wyświetleniem upadku frakcji albo HGW. Misje bym olał, ale mam uwięzioną armię między Morią a tym szajs zamkiem, bo górę oddałem krasnoludom dla polepszenia stosunków i paru innych duperel.

Może problem też leży w dodatkowych skryptach, bo brałem wszystko jak leciało i przy okazji Mordor z Isengardem prawie zaorał Rohan, a Gondor jest w pozycji klęczącej ;]

Araven
14-01-2014, 10:40
Może się jakoś przebijesz tą armią.
Nie wiem skoro wywala po kilku próbach, może to jakiś bug.
Nie gram obecnie. Rzuć okiem na TWC na temat o MOS, przejrzyj kilka ostatnich stron, może trafisz na coś w tej sprawie.

Ew. możesz cofnąć sava? by wyprowadzić armię i nie atakować goblinów?

Marduq
14-01-2014, 10:46
Armia jest już trochę przetrzebiona, ale mam tam łuczników ze złotymi patkami i to mnie boli. Spróbuję jeszcze nakłonić Krasnoludy do zaatakowania tej frakcji, bo to praktycznie ostatnia dzielnica, i ewentualnie zerwę stosunki, to komp z automatu powinien wypchnąć oddziały po za granicę - w teorii. Nie mniej żeby wybrnąć z tego bagna chyba czeka mnie użycie kodu na kasiorkę....A jak się wpienię to zacznę od nowa i tyle.

matmat2000
14-01-2014, 11:37
Oo czyżby M@T, przekonał się do modów do Medka :>?
Ostatnio jak z Tobą gadałem na xf jakoś nie byłeś do nich entuzjastycznie nastawiony :P

W mody pod Medka to ja już długo gram, bez modów na czystym Medku nie ma tej zabawy nawet w Mosa 1.3 grałem tylko wtedy mnie długość tur zniechęciła

Na 1.6.2 mocno ograniczyli spam dla ai.
Ai Pitera do MOS polecam.
Na początku szału nie ma ale jak rozsądnie grasz kasy starczy.

Dzieki za szybko odpowiedz. Ogólnie mam słabego kompa (gram na lapku) i właśnie zniechęca mnie trochę długość tur. Mam patch 4gb z tego forum który nieco to poprawia. Jaki submod jest lepszy jesli chodzi o wydajność Barona czy MOS? Jakie skrypty z MOS mogę usunąć znacznie nie pogarszając rozgrywkę a jednak przyspieszając tury?

Araven
14-01-2014, 14:41
MOS 1.6.2 ma poprawioną wydajność.
Na początek graj bez wzmocnień Sarumana i Mordoru. Zorientujesz się po nazwach skryptów. Dla Mordoru to Shadow coś tam i Call of Mordor bodajże.
Jak uznasz, ze Dobro jest za silne wtedy zapodaj te skrypty lub jeden z nich.
Skrypt wzmacniający mają też Orkowie ale jego zaakaceptuj.
I Corsairs invasion możesz sobie darować.

Marduq
14-01-2014, 15:21
Wzmacniacze zła na Vh/Vh są już dosyć, dosyć. Jak wcześniej pisałem Rohan prawie został zaorany, Dale się broni przez Rhun, Gondor stracił połowę gleby i jest w defensywie. Teraz mam coś koło 148 tury, zdobyłem "Jedyny pierścień" i dostałem zadanie zaniesienia go do góry i zniszczenia... może za 100 pare tur się przepcham ;]

A temat Hollins Gate na razie olałem, znalazłem wcześniejszy save i teraz powoli wykańczam Dzikich Ludzi, jeszcze 2 miasta i po sprawie.

kaziu11
14-01-2014, 20:05
Aravenie, TATW mam zainstalowany tak: C/Proglam Files/Sega/Medieval2/Mods/Third_Age_3

Marduq
14-01-2014, 21:22
CTD się powtarza dalej przy zajęciu Hollins Gate - elfy Lórien zaatakowały miasto, wzięły je szturmem i w tym momencie zaliczyłem CTD. Pies jest pogrzebany w momencie wykończenia frakcji. Rozpocznę nową grę i po upływie czasu zobaczymy co będzie.

Araven
14-01-2014, 23:12
Marduq ok. Więc bug jest z wykończeniem Goblinów, lub z samą osadą.
Trzeba zajrzeć na TWC do dyskusji o MOS, może Ktoś to zgłosił.

Kaziu11 więc MOS 1.62 instalujesz do: C:/Program Files/Sega. Skopiuj z lokalizacji bo tu podałeś z błędami.
A potem oba fixy do C/Proglam Files/Sega/Medieval2/Mods/Third_Age_3

Marduq
15-01-2014, 08:46
Araven Prawdopodobnie tak, aczkolwiek upatruję jeszcze ewentualnej przyczyny w skrypcie powiadamiającym o przejęciu stolicy. Gdy zło przejęło Minas Tirith dostałem komunikat i było cacy, a w druga stronę to może już nie koniecznie chce zadziałać. Zacząłem nową kampanię Gondorem, zobaczymy.

EDIT: Co więcej - zaglądam właśnie do wątku Third Age Total War 3 - Problemy techniczne i tam gość w ostatnim poście opisuje dokładnie to samo, ale przy innej nacji.

Kaziu11 Przed instalacją MOS jest ważna rzecz do zrobienia. Mianowicie mod jest tak skonstruowany, że musi pozmieniać pewne pliki gry i to wymaga zmiany statusu plików. Klikasz prawym przyciskiem na SEGA i włazisz w Właściwości. Należy odhaczyć opcje Tylko do odczytu i potwierdzić zmianę dla wszystkich folderów i plików - powinno wyskoczyć okienko.

Wtedy można instalować MOS'a X:/Program Files/Sega i nic więcej nie skazujesz, instalator sam już znajdzie ścieżki docelowe dla swoich plików w folderze SEGA.

Araven
15-01-2014, 10:11
Dzięki Marduq.
Z tym odznaczeniem plików do odczytu tak trzeba raczej, bo miałem kilka razy info w instalacji, że pliki są tylko do odczytu i je pominęło. Wszystko niby działa.
W całym Sega to trzeba odznaczyć (opcję tylko do odczytu), czy wystarczy w TATW 3.2 ?

Z tymi frakcjami to bug raczej. Bo i kolejna osoba u nas to zgłosiła przy zniszczeniu Isengardu też ctd.

matmat2000
15-01-2014, 10:53
MOS 1.6.2 ma poprawioną wydajność.
Na początek graj bez wzmocnień Sarumana i Mordoru. Zorientujesz się po nazwach skryptów. Dla Mordoru to Shadow coś tam i Call of Mordor bodajże.
Jak uznasz, ze Dobro jest za silne wtedy zapodaj te skrypty lub jeden z nich.
Skrypt wzmacniający mają też Orkowie ale jego zaakaceptuj.
I Corsairs invasion możesz sobie darować.

Ok tylko to raptem 3 skrypty, które znacznie wydajności nie poprawią. Gram teraz w Third Age 3.2 bez submodów i bardzo przyjemnie się gra. Pytanie dla zaawansowanych w submodzie MOS czy warto kosztem długość tur przejść na niego i cieszyć się bardziej złożoną rozgrywką( Co tak naprawdę MOS wnosi oprócz masy skryptów które są opisane)?

Araven
15-01-2014, 11:10
Co to za pytanie? Odpowiedź jest subiektywna. Wg mnie czyste TATW nie ma startu do MOS.
Ale jak masz słaby sprzęt to albo spróbuj w praktyce jak działa. Wyłączanie skryptów coś tam da, ale podstawa to sprzęt.

Tu masz świetny submod do TATW: viewtopic.php?f=366&t=11936 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=11936)
Wymagania jak dla TATW 3.2 w sumie. Tury równie szybkie.

Araven
15-01-2014, 14:50
Ważne:
W poście nr 1 dałem poprawiony opis instalacji MOS 1.62.
Doszedł krok 2. Dzięki Marduqowi.
Podczas pierwszej Instalacji sam go pominąłem i kilka naście plików i minstalator MOS pominął bo miały atrybut tylko do odczytu.
Teraz dokonałem powtórnej Instalacji MOS i obu fixów i tym razem Instalator nie zgłosił żadnych problemów.

Pewnie będzie 3 fix niedługo. Bo po zniszczeniu frakcji wywala często.
Radzę wszystkim przeinstalować, chyba, że macie ok. Znaczy instalaror nie zgałaszał żadnych plików z atrybutem tyko do odczytu.

saylon19
15-01-2014, 14:58
Rozumiem że jeśli chciałbym się przesiąść z 1.61 na 1.62 to muszę Third Age instalować odnowa. A spolszczenia w ogóle nie instalować, będzie się gryzło czy po prostu część będzie po polsku a część po angielsku ?

Araven
15-01-2014, 15:04
Post nr 1 w tym temacie. W kwestii jak instalowac MOS 1.6.2.
Spolszczenia nie ma do 1.6.2 to z 1.61 spowoduje ctd. Poza kilkoma plikami.
Ja mam po angielsku. Nikt chyba nie pracuje nad spolszczeniem MOS 1.62. Nie pochwalił się tym bynajmniej.

HusarPL
15-01-2014, 16:52
Araven
Ja i pathar nic nie robimy . Nie wiem jak robson .

ganjalfzielony
15-01-2014, 19:25
W czasie wolnym mógłbym się wziąć za spolszczenie powiedźcie tylko jaki plik :)
EDIT: Mógłby ktoś podesłać text z MOS'a 1.6.2 tak, żebym zaczął szybciej? Nie mam aktualnie Third Age na swoim kompie, a trochę czasu zajęłoby instalowanie, patchowanie itd.

Araven
16-01-2014, 10:07
http://www.sendspace.pl/file/06921d572753ed4c5131eb4
To link do text z MOS 1.6.2 z 2 fixami.
Bez moda to trochę ciężko będzie. Gdybyś to robił bazuj na spolszczeniu do 1.6.1 część plików da radę przenieść, a z wielu trzeba przeklejać niestety poszczególne wpisy.
Tłumaczysz pliki tekstowe .txt. Binarne te białe zostaw w spokoju.

ganjalfzielony
16-01-2014, 14:56
Dzięki wielkie, w najbliższym czasie zainstaluje moda, a od dzisiaj zacznę tłumaczyć po kolei pliki dam znać jak zrobię jakieś postępy i wtedy zobaczymy czy wszystko będzie ok.
EDIT:Wiem, że większość jest to samo, ale wole posprawdzać wszystkie pliki, więcej czasu to zajmie, ale zawsze mogli dodać jeden nowy wpis i potem będzie crashować grę, postaram się na miarę moich możliwości tłumaczyć jak najszybciej wszystko przetłumaczyć...

Marduq
17-01-2014, 12:18
Może mi ktoś na szybko wytłumaczyć działanie skryptu z autonomią Shire?

Araven
17-01-2014, 12:26
Na szybko jak dasz im autonomię.
To nie możesz tam nic rekrutować, raz na jakiś czas dostajesz trybut i jednostkę hoobbitów jaką możesz wstawić na terenach Eriadoru. I hobbici Ci budują drogi w 1 turę, znaczy ekspresowo. To cenne.

JPRambo
18-01-2014, 13:02
Czy w !.60 poprawiono to ze ZAWSZE Dunland jest pierwszy finansowo?

Araven
18-01-2014, 13:19
W 1.62 poprawiono. W 1.60 nie.
Post nr 1 Instalacja MOS.

JPRambo
18-01-2014, 15:21
To fajnie. Ale mi sie nie podoba zachod Srodziemia w 1.60

Jones
19-01-2014, 03:04
Mam serię pytań odnośnie jednostek specjalnych:
- Czy trolle na w prowincjach gdzie one występują mogą werbować (i budować budynki do nich) tylko Mordor oraz Orkowie z Gór Mglistych i Gundabadu czy inne frakcje też? Gdzieś czytałem, że trzeba czekać 50 tur na taką możliwość, ale grając Isengardem mam już grubo ponad 70 turę a nadal nie mam możliwości wybudowania hodowcy trolli ani w Isengardzie gdzie też występują ani w dawno zdobytej Morii.
- Związane z powyższym, czy jak ww. frakcją zdobędę prowincję z hodowlą trolli to bd mógł je produkować i per analogiam, jak zdobędę miasto z koszarami czarnych numenorejczyków bd mógł ich werbować? (widziałem np., że Leśne Elfy zdobyły Dol Guldur, ale ww. budynek nadal stoi)
- Ostatnie pytanie jakie frakcje mogą werbować/najmować jako najemników Enty w Fangornie (po nadaniu autonomii oczywiście)? :
* Wszystkie
* Tylko dobre
* Tylko elfy

JPRambo
19-01-2014, 08:37
1. Nie jestem pewien, bo teoretycznie Gondor tez moglby miec trolle bo niby da sie je robic w Minas Tirith. Ale chyba tylko Mordor, OzGM i OzG moga Trollowac :D
2.Tu jestem pewien na mur-beton ze tylko Mordownia moze ich robic. Elfy mialy ten budynek w Dol Guldur bo pewnie je okupuja, a AI rzadko burzy budynki.
3. Gdzies w tym temacie juz pytano. Jeden mowil, ze mial je grajac Gondorem, innemu sie nie pojawily w kampanii Rohanem. Chyba kazda dobra frakcja moze miec enty wystarczy tylko poczekac. Aaaa zapomnialem dodac ze enty sie nie werbuja tylko pojawia sie wiadomosc "Enty ida na wojne" czy jakos tak, i dostajesz Enty. Ja mam Elfami z Lorien Fangorn w posiadaniu z autonomia jakies 10 tur i ich nie mam. No ale coz, elfy sa dlugowieczne wiec poczekamy :D

HusarPL
19-01-2014, 12:32
Trzeba też pamiętać ,że nie które jednostki mają wymagania dot. ludności. Np. Gondorscy łucznicy wymagają (nwm ile ale strzelam) 66 % Dunedainów. Być może trolle wymagają Wyznawców Melklora ileś tam %. Ale nie wiem nigdy trolla nie miałem w dobrej frakcji.

JPRambo
19-01-2014, 13:30
Hmmm zapomnialem o tym. Moze w Third Age jest jak w Britannia.

Pierniczeq
19-01-2014, 13:42
To mój pierwszy post na forum więc wypadałoby się przywitać. Tak więc, witajcie!
A teraz przejdę do pytań ;) :
- Macie jakieś patenty na zabijanie jednostek specjalnych? Nie mogę przejąć grodu w Fangornie, gdyż moje leśne elfy z Lorien rozbijały się na Entach jak ja wczoraj w remizie... To samo tyczy się Balrogów, ponieważ zaatakowałem czterema oddziałami elfickiej piechoty i wszyscy zostali zabici, a było tylko 10 Balrogów, żaden nie padł chyba nawet się nie ubrudzili...
- Czy jest możliwość przyspieszenia przewijania tury? Z zegarkiem w ręku u mnie przewijanie tury trwa: 1,38s.
A tak na koniec dodam, że krasnoludy to nudna frakcja :(

Robb20
19-01-2014, 14:20
Na jednostki specjalne najlepszym wyjściem jest automatyczna bitwa (według mnie. Bo jak dałem automat gdy grałem rohanem to na Entach straciłem góra 50 ludzi). Ja tak mam z Trolami jak gram dale. Trzy najlepsze oddziały nie dają rady bo to są trole :( .

Czy są jakieś większe zmiany w Mos 1.62 czy nie. Bo nie wiem czy przejść na najnowszą wersję.

Araven
19-01-2014, 14:20
Witaj Pierniczeq.
Spróbuj płonących strzał na enty, ew. pociski z balist i katapult. Ew. zwykłe strzały też wypróbuj.

Robb20 poczytaj w temacie unas albo na TWC, zmiany w 1.62 są duże. Podawałem listę zmian jakiś czas temu.

Pierniczeq
19-01-2014, 16:50
Ogniste strzały także nie podołały wielkim entom, zostaje mi już tylko wybranie automatycznej bitwy. Kiedy zdobywaliście Morię także nie mogliście pokonać tych wstrętnych Balrogów? :roll:

Araven
19-01-2014, 20:16
To jeszcze katapulty i balisty zostają.

Jones
19-01-2014, 23:24
Wychodzi na to, że % danej kultury nie ma nic do gadania, jako Isengard mam wymaganą a Morię odebrałem OzGM więc miała ponad 90% sług Saurona. Jednym słowem Trolle tylko dla tych trzech frakcji a szkoda.

Araven
20-01-2014, 09:54
Trolle mają obie nacje Orków i Mordor.
By mieć Trolle w Isengardzie, trzeba samodzielnie dopisać jednostke najemnych trolli dla Isengardu i dopisac ją potem w export descr_buildings.

Artem.pl
20-01-2014, 18:39
Mam problem- zainstalowałem MOS 1.6.2 ( wrzuciłem na niego Kaisera) i jak gram Rohanem to nie słychać muzyki. W innych frakcjach jest w porządku. Ktoś wie jak to naprawić?

Araven
20-01-2014, 19:32
cleaner.bat pewnie uruchamaiłeś? To ponów i usuń map.rwm
Patch 1.6.2 przywracał m.in. muzę dla Rohanu, ale może Kaiser coś nadpisał.

Artem.pl
20-01-2014, 19:56
Nic to nie dało. Chyba czeka mnie reinstall :( W czystym MOS utwory są porównywalne do tych z Kaisera?

Araven
20-01-2014, 20:27
MOS zawiera bardzo wiele muzy tej co Kaiser ma u siebie. A nie wiem nawet czy nie wszytko z Kaisera dali w MOS.

JPRambo
21-01-2014, 15:21
Moglby mi ktos przeslac na maila kilka screenow wygladu mapy (z ekranu a nie minimapy) Srodziemia z MOS 1.6.2?
Miejsca, ktore mnie interesuja: caaaly Eriador, cale pasmo Gor Mglistych, Mroczna Puszcza, Rohan, Lothlorien, Pln-Wsch Srodziemia (okolice Ereboru i Zelaznych Wzgorz) oraz Rhun i Harad.

A i jeszcze jedno. Da sie wylaczyc hordy?? Sa denerwujace :(

DonKamillo
22-01-2014, 11:08
Ktoś może mi pomóc z instalacją tego submoda?

G:\Gry\SteamApps\common\Medieval 2 Total War\mods\Third_Age_3\

Tutaj mam wrzuconego moda i gdzie wrzucić MOS? Z tego co zrozumiałem to miałem go dać tylko do common tak? W sumie tak zrobiłem ale gra MOS nie chce odpalić a TATW odpala się bez zmian...

Araven
22-01-2014, 12:30
Co do instalacji na Steam zajrzyj do postu nr 1, kliknij w link na TWC i tam szukaj jak MOS 1.6.2 zainstalować na steam. Były jakieś porady, dość szczegółowe.

Araven
25-01-2014, 13:49
Stylix pracuje nad MOS 1.6.3. Teraz ma dużo mniej czasu, działa głównie w weekendy.

Raster
25-01-2014, 18:29
To teraz ja zadam kilka pytań :P
Mianowicie gram na mosie 1.6.1 i zastanawiają mnie pewne rzeczy
-czy da się zmienić aby jedna tura trwała więcej niż jeden miesiąc bo doczekać się aż potomkowie osiągną pełnoletność to z 600 tur trzeba by było czekać
-gram gondorem i zaakceptowałem wszystkie skrypty oprócz ostatniego i o dziwo tak czy siak nawet jak mi się uda pokonać jeden oddział składający się z 2000 orków to po jednej turze taki minas ithil zaatakuje pięc takich oddziałów. Co zrobić żeby się dało grać bez czasowego używania kodów
-no i trzecia i najważniejsza rzecz w wersji v 1.6.1 przypływ populacji nieważne, że dam nawet na najmniejsze podatki to i tak wzrost jest tragiczny i czy to się jakoś da zmienić?
Z góry dzięki za odpowiedź. Aaa i jakby ktoś mógł niech ktoś poda frakcje która jest w miarę przyjemna do grania na początek i do opanowania gry.

Zapomniałem o jednej rzeczy podczas bitew nieważne ile jest jednostek wszystko chodzi ładnie i płynnie przy przyspieszeniu 1.0 i 2.0 jeżeli już dam 6.0 to tak zwany pokaz slajdów następuje. Wątpię, że to wina procesora chodź może jest taka możliwość, co musiałbym zrobić żeby to wyeliminować coś w ustawieniach graficznych pozmieniać?

Araven
25-01-2014, 21:29
Liczby tur nie zmieniaj. Są adoptowani generałowie.
6.1 ma strasznie dopakowane ai zwłaszcza ze skryptami wzmacnającymi Mordor i Isengard. Graj bez skryptów dla Zła n a poziomie Medium np.
Wzrost populacji, budowa farm, niektóre nacje mają specjalne budynki od przyrostu populacji.
I można w pliku export_descr_buildings zmienić wzrost populacji.
1.6.2 jest lepiej zbalansowany, ale czekam aż będzie patch lub fix kolejny.

Raster
25-01-2014, 22:38
Ok. Zmieniłem frakcje na mordor troche łatwiej bo wystarczy podbić wszystkie rebelianckie miasta na południowym wschodzie. Problem tylko stanowi to na połnocy co nie zmienia faktu, że grając mordorem gondor zdobył więcej jednostek niż wtedy kiedy ja grałem nimi to było możliwe. tak wgl. ktoś wie jak tworzyć trolle i używać palantiru? z góry dzięki

Raster
25-01-2014, 22:47
Ok. Zmieniłem frakcje na mordor troche łatwiej bo wystarczy podbić wszystkie rebelianckie miasta na południowym wschodzie. Problem tylko stanowi to na połnocy co nie zmienia faktu, że grając mordorem gondor zdobył więcej jednostek niż wtedy kiedy ja grałem nimi to było możliwe. tak wgl. ktoś wie jak tworzyć trolle i używać palantiru? z góry dzięki

Arroyo
25-01-2014, 22:56
Po pierwsze primo, nie pisz dwóch takich samych postów. Po drugie primo, trolle można rekrutować po drugiej wiadomości przeglądu militarnego - koło 40-60 tury. Po trzecie primo, używanie Palantiru masz dokładnie wytłumaczone w grze, wystarczy czytać listy :)

DonKamillo
26-01-2014, 10:51
Zainstalowałem MOSa według tego sposobu na TWC ale gra wywala podczas ładowania kampanii. Bitwy działają normalnie lecz nie da się grać kampanii (crash przy zakończeniu ładowania). Ktoś ma może jakieś pomysły?

Artem.pl
26-01-2014, 10:54
Włączyłeś cleaner.bat ?

DonKamillo
26-01-2014, 11:36
tak

Artem.pl
26-01-2014, 11:50
Instalowałeś wersje 1.6.2 ? W pierwszym poście masz instrukcję jak ją zainstalować. Sprawdź, może popełniłeś jakiś błąd.

Raster
26-01-2014, 12:27
Po pierwsze primo, nie pisz dwóch takich samych postów. Po drugie primo, trolle można rekrutować po drugiej wiadomości przeglądu militarnego - koło 40-60 tury. Po trzecie primo, używanie Palantiru masz dokładnie wytłumaczone w grze, wystarczy czytać listy :)

po czwarte primo przepraszam za napisanie dwóch postów nie zauważyłem i miałem w tamtym momencie problemy z netem,po piąte primo czytam wszystko w listach nawet instrukcje palantiru czytałem ale i tak nic nie mogę znaleźć :P

Araven
26-01-2014, 15:38
Poszukaj w temacie o palantirze. Albo wpisz w wyszukiwarkę na Forum Palantir i znajdziesz. F3 albo F5 po wybraniu Palantiru bodajże podawało opis.

kaziu11
26-01-2014, 20:16
udało mi się zainstalować, mam pytanie, czy tylko u mnie tury trwają dłużej niż w 1.6.1 :|

Artem.pl
26-01-2014, 23:18
Co do czasu trwania tur w MOS jak i w innych modach, polecam ten program: http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=522&t=12080

Raster
27-01-2014, 18:55
Wszystko ładnie pięknie ogarnąłem z tym palantirem za to moje szczęście znów dało o sobie znać. Dzisiaj nie działa mi żaden save podczas wczytywania zmienia się obrazek i wywala do głównego menu ;_;

Ok sprawa już nie ważna nie chcący coś spieprzyłem

hanks tomek
28-01-2014, 09:06
Mam problem. System operacyjny windows 8.
3 Era działa normalnie, wersja 3.2. Zainstalowałem 1.61, kampania działa, bitwy działają lecz żadne skrypty nie wyskakują. Ktoś może wie, co jest przyczyną braku skryptów? Na innym komputerze, system windows 7 gra działa prawidłowo. Jakoś można to naprawić?

Araven
28-01-2014, 09:39
UAc wyłączone? Gdzie gra dysk systemowy, czy inny. Podaj lokalizację.

Araven
29-01-2014, 19:18
Jest fix nr 3 do MOS 1.6.2 tym razem poprawki w export_descr_buildings

januszzz
31-01-2014, 19:26
Witam mam problem, mos 1.41 wywala do pulpitu po tym jak pokaze sie na chwile pierwszy obraz. Mam third age 3.2 zainstalowany w C/programy systemowe(x86)/sega/medieval 2 total war. Mos zainstalowalem w mods/third_age_3 . Uruchomilem cleaner, po minucie wylaczylem, wlaczylem mosa ( na poczatku wyskakuje jakies okienko ) potem wczytuje plyte, wlacza sie i po chwili wraca do pulpitu.

Araven
31-01-2014, 20:24
Jaki system operacyjny. Mos zainstalowałeś kompletny? Ile Ci zajmuje katalog z MOS 1.41 ?

januszzz
31-01-2014, 20:35
Win 7 , UAC wylaczylem , caly third age zajmuje mi okolo 9gb sam mos nwm potem sprawdze. Pobralem instalke zawierającą 1.3 ,1.4 ,1.41

Araven
31-01-2014, 20:39
Mos po zainstalowaniu jest w katalogu Third_Age_3 jakim cudem masz osobno TATW i MOS ?
Zainstaluj czyste TATW 3.2 odpal, zagraj kilka tur, wyłącz kompa, potem zainstaluj MOS 1.30 cleaner, odpal zagraj kilka tur i wyłącz kompa i dopiero 1.4 itd.

januszzz
31-01-2014, 20:48
Nie osobno, jest w third age ,nieporozumienie. Moze i cos to da ale po raz dziesiaty instalowac tego third age : x no nic dzieki

Mos 1.3 z linku podanego w tym temacie nie moge pobrac wyskakuje " nie znaleziono strony " po kliknieciu w download

kaziu11
31-01-2014, 21:47
macie może jakieś info kiedy wyjdzie spolszczenie do MOS 1.6.2 :)

Araven
31-01-2014, 23:01
Nie osobno, jest w third age ,nieporozumienie. Moze i cos to da ale po raz dziesiaty instalowac tego third age : x no nic dzieki

Mos 1.3 z linku podanego w tym temacie nie moge pobrac wyskakuje " nie znaleziono strony " po kliknieciu w download

W pierwszym poście jest link na TWC; tam są zaś linki do MOS: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=571022

kaziu11
Jeden Kolega coś tam działa ze spolszczeniem do 1.6.2, ale nie wiem jak to wygląda.

januszzz
31-01-2014, 23:32
Tak wiem i wlasnie z tej strony mos 1.3 nie chce mi sie pobrac przec google chrome. Watpie czy przegladarka ma na to wplyw

Araven
31-01-2014, 23:56
Był też MOS 1.41 Full Install, nie wiem czy da się pobrać, kiedyś pobrałem.
Próbuj. Jak nie pobierzesz Instalki moda to nie zagrasz, proste.

januszzz
01-02-2014, 08:58
Mam instalke mos 1.41 full instal przeciez z czegos musialem go zainstalowac.

Araven
01-02-2014, 09:45
Raz piszesz o partach 1.30, potem o full install 1.41.
Sprawdź UAC ponownie czy wyłączone.
Zainstaluj czyste Tatw 3.2 zagraj kilka tur, wyłącz kompa.
Uruchom ponownie, zainstaluj Mos 1.41 Full install, uruchom cleaner, poczekaj. Odpal moda i powinien odpalić.
Jak nie pobierz Mos ponownie, może antywirus Ci zablokował jakieś pliki albo instalka uszkodzona.

tupacneverdie
02-02-2014, 22:01
Panowie jesteście mi w stanie powiedzieć ,dlaczego jak gram Insegardem nie moge rekrutować i budować swoich budowli jak jednostek na okupowanych ziemiach ( puste miejsca ) co najwyżej jakaś chata myśliwska . Jedynym miejscem , w którym mogę sie rozwijać jest moja stolica. Gram na 1.6.2 z bug fixerami , jednak mam tez bład Windows Script Host
Jeszcze jedno, ktoś moze mi powiedzieć dlaczego jak wgrywam Il Ducce's Expanded Map V3.5 gra mi sie wykrzacza , chciałbym pograć na wiekszej mapie , by był wiekszy fun. 2 dzień już nie mogę sie z tym uporać .

Araven
02-02-2014, 22:33
Mapka w MOS 1.6.2 jest ogromna.
Czy ta o której piszesz jest przeznaczona do MOS 1.6.2 ?
Jest fix nr 3. Pisałem o tym tym razem export_descr_buildings.
Jak i w TATW 3.2 trzeba mieć odpowiedni poziom własnej kultury do rekrutacji. po zdobyciu prowincji buduj budynek od kultury, jak się da to wyższy niż poziom I. Najlepsze jednostki wymagają i ponad 75% twej kultury by je rekrutować.

tupacneverdie
02-02-2014, 23:06
Twoja rada co do kultury pomogła , za co wielkie dzięki , jeszcze zauważyłem, że muszę wyniszczyć budowlę np Rohanu.
Twój fix nr 3 równiez pomógł, także dzięki . Jednak dalej jest co mnie nurtuje , czy u każdego trwanie tury (ładowanie) trwa około minuty? Istnieje coś by przyspieszyć to?

Romixor
02-02-2014, 23:25
Witam otóż mam pewien problem. Gram sobie gondorem na wersji 1.6.2 przejąłem henneth anun po czym mordor zaatakował je i teraz własnie stoje za bramą i czekam ponieważ komp nie umie sobie poradzic z taranowaniem bramy(jakiś bug czy cos) wybiłem juz połowe łucznikami i moge do nich wyjsc tylko nie wiemjak otworzyc bram czy wogole da sie to zrobic, wczesniej widziałem jak komputer wyszedł do mnie w czasie oblęzenia.

@edit dobra co do otwierania bramy juz ogarnąłem ale dalej utrzymuje sie dlaczego nie wywazyli bramy?

Araven
03-02-2014, 00:10
Minuta to dobry czas, to ogromny mod, musisz mieć silnego kompa.
Zobacz temat poprawa wydajności kompa w dziale moda BellumCrucis.
Niszczenie budowli nie jest wg mnie konieczne. ew. tylko tych od ich kultury, ale one powinny być niszczone z automatu.

Romixor.
Ai się czasem mota.

tupacneverdie
03-02-2014, 01:44
Zdobyłem najbliższe prowincję Rohanu : Foldburg,Gineard.Gdzie wroga kultura to jakieś 71% mam możliwość 'rozbudowy' tylko wtedy gdy zniszczę ich WatchTower i w zamian mogę wybudować swoją strażnicę i tylko tyle, zero budowli kulturowych (nic) czy rekrutacja wojska, a nawet doszkalanie jakiś śmiesznych snagów. Zdobyłem Chelmowy Jar i tam mogę budować swoje budowle jak i również werbować wojska , więc teraz wysuwam pytanie . Czy istnieje coś takiego jak rozwój danej frakcji tylko w głównych 'znaczących' miejscach ? Takich jak Edoras ,czy własnie Chemlowy Jar ?

Araven
03-02-2014, 09:04
W MOS można rekrutować wszędzie. Ale w małym miasteczku z pierwszym poziomem koszar to co najwyżej snagów nędznych.
Plik export_descr_buildings, tam jest rekrutacja rozpisana w data moda jest ten plik.

W MOS są dwa albo trzy eventy o koszarach, one odblokowują lesze jednostki. Drugi z nich jest coś koło 60 tury bodajże.
Wysoka kultura własna, + wysoki poziom budynków militarnych i odblokowane eventy to pełna rekrutacja.

Marduq
03-02-2014, 12:11
Dochodzi jeszcze kwestia, że nie na każdym zadupiu można prowadzić zaawansowaną rozbudowę.

tupacneverdie
03-02-2014, 15:13
W MOS można rekrutować wszędzie. Ale w małym miasteczku z pierwszym poziomem koszar to co najwyżej snagów nędznych.. Ja Cie ogólnie rozumiem , ale w tych wiochach obok Isengardu mogę max wybudować ten Watch tower, więc nie ma mowy o koszarach, bo również nie moge rozbudować ani miasta, a nie świątyni . Po prostu wychodzi na to, że Isengardem mogę rozbudowywac wojsko w 'znaczących' miejsca . Miał może, ktoś taki problem jak ja, czy tylko ja nie potrafię dobrzę zaistalować śmiesznego modu , którym sie zachwyciłem , gdy zobaczyłem go .

Araven
03-02-2014, 15:17
W wioskach się nie da nic rekrutować. Minimum małe miasteczko musi być z budynkiem wojskowym.
Władcę Pierścieni czytałeś? Trzecia Era to upadek ogólnie, mało ludności itd. Co same metropolie i cytadele byś chciał?
Niektórych regionów nie można rozbudować ponad pewien poziom jak Marduq pisze, sprawdzaj w przeglądarce budynków, do jakiego poziomu da się rozbudować.

tupacneverdie
03-02-2014, 15:23
NOOOOOO i teraz jesteś mistrzem , takiego wyjaśnienia potrzebowałem . Po prostu przyzwyczajenie z TW:K czy podstawki, że ze wszystkiego moge wybudować Królewską Przystań :>

Araven
05-02-2014, 20:00
W poście nr 1 w tym temacie, dałem spolszczenie częściowe do MOS 1.6.2: viewtopic.php?f=366&t=12400 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=12400)
Gram Lorien 108 tura, zero ctd. Gobliny zniszczone. Ponoc wywalało po ich pokonaniu, mnie nic takiego nie spotkało.
VH i wszystkie wzmocnienia zła wziąłem dla testu. Oryginalne ai. Ciekawie jest. Rohan prawie zaorany. Gondor walczy. Jest ciężko, ale balans lepszy niż w poprzednich częściach.

Bellic58
07-02-2014, 15:08
Z tego co wyczytałem to są 3 bug fixy do mosa. Teraz pytanie. Na TW jest tylko jeden link w attached files. Czy w tym jednym linku są te 3 fixy?

Araven
07-02-2014, 15:13
Post nr 1 w tym temacie klikasz na link Mos 1.6.2 przeglądnij tamten temat Stylixa i znajdziesz tam 3 jego bugfixy. Ostatni to tylko budynki.
Pierwszy i trzeci są jako załącznik do pliku, a drugi pobierasz z wskazanego linku.

Bellic58
07-02-2014, 15:16
Przejrzałem. Chce sie tylko upewnić, bo jest tam napisane, że są 3 bug fixy, natomiast link jest do #2 i w załączniku jakiś, który waży 126kb w spakowaniu. Chcę się upewnić, czy ten w załączniku zawiera wszystkie 3, czy jest tylko #1 lub #3.

edit

Dobra, chyba ogarnąłem już.

William Wallace
08-02-2014, 10:59
Araven mam pytanie grając już w wersje MOS 1.61 wyrzuca mnie przy rohanie jak atakuje niektóre miasta Dzikich ludzi z Dunland poprzednio grałem Elfami z Lorien gdy zacząłem walczyć z nimi i podczas jednej tury wszystko mnie wyrzucało. Jest jakiś sposób na to aby ograniczyć te błędy ?

Araven
08-02-2014, 11:13
1.6.1 poprawiał dużo błędów z 1.6, ale nadal je ma. Próbuj usunąć map.rwm z base. Ale to jak pomoże to na kilka tur. Cofnij się do sava wcześniejszego często zapisuj. Ale 1.6.1 ma nadal bugi i ponad 100 tur to raczej nie pograsz bez ctd.

Ja gram w 1.6.2, z 3 fixami. Grałem Lorien około 200 tur, kilkadziesiąt bitew ręcznych i ze dwa ctd w bitwie. Powtórne wczytanie bitwy dało radę rozegrać ręcznie bez ctd.
Gram teraz Dale ponad 200 tur i zero ctd w kampanii. Czyli na ponad 400 tur 2 nacjami zero ctd w kampanii.
1.6.2 przy prawidłowej instalacji z 3 fixami jest bardzo stabilny. Jestem nieco zaskoczony. Zobaczę inne nacje za jakiś czas.
Ja gram na Hard kampanii/Medium bitwa to chyba optymalne ustawienie. Nie używam skryptu Shadow of Mordor to straszne przegięcie. Inne raczej akceptuję. Czasem nie daję silnego Sarumana.
Polecam 1.6.2.

William Wallace
08-02-2014, 11:51
A czy jest może spolszczenie do MOS 1.6.2 ?

Bellic58
08-02-2014, 11:57
Chyba tylko częściowe lub wcale. Tak coś mi się gdzieś przeczytało.

Może mi ktoś wytłumaczyć, gdzie zainstalować tego MOSA? Wiem, że idiotyczne pytanie.

"3. Instalując 1.6.2 podajecie tylko np. F:\Gry\SEGA , znaczy ja tak mam. Podajcie jak macie u siebie.
Czyli podajecie do Sega i nic więcej."

Czyli do katalogu, gdzie mam zainstalowanego medievala? Przykładowo mam na D:\medieval, czyli tam go wrzucam? Czy mam tego moda bezpośrednio tam wrzucić, czy tak D:\medieval\SEGA ?
Próbowałem różnie, ale na początku nie mogłem w ogóle skrótu znaleźć, ale gdy doczytałem, że skrót można pobrać to przy uruchamianiu występuje komunikat, że nie znaleziono kingdoms.exe(ale trzecia era 3.2 działa, więc złe miejsce instalacji).
Z mos 1.6.1 nie miałem takich problemów.

Araven
08-02-2014, 12:23
Spolszczenie jest niewielkie zmontowałem wczoraj. Jest w temacie o spolszczeniu MOS.
Bellic58, podaj swój katalog z Third_Age_3 to Ci podam jak masz zainstalować...

Ja mam F:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3

Instalując MOS 1.6.2 podawałem: F:\Gry\SEGA, czyli do SEGA i nic ponadto. Czego w tym nie rozumiesz ?

Fixy do MOS 1.6.2 instalujemy już do katalogu Third_Age_3. A trzeci fix export_descr_buildings do data Third_Age_3.

Podajecie nie to co podpowiada Instalator bo on zwykle daje na C: jako domyślny katalog, wskazujesz jak masz u siebie jak D, to D, albo inny dysk.

Macie po polsku napisane co i jak i problemy. Zażalenia co do sposobu instalacji składajcie po angielsku na TWC u Twórców tej świetnej modyfikacji.

William Wallace
08-02-2014, 12:27
U mnie jest problem z pobieraniem plików z https://mega.co.nz/# jak wy to robicie ? mam firefoxa czy to może być problem ?

Araven
08-02-2014, 12:28
Użyj Google Chrome najlepiej.

Bellic58
08-02-2014, 12:35
Czyli MOS do katalogu Third_Age, a nie głównego medka.
Mój błąd. Głupi jestem

Araven
08-02-2014, 15:10
MOS 1.6.2 nie instaluje się do Third_Age_3 !!!!!!!!!!!!!!!!!.
Skup się i poczytaj mój post z wyjaśnieniem.
Ile razy i jak mam to pisać?

Konrad_cezar
08-02-2014, 15:13
A ja gdzie mam zainstalować tego MOSA .
Umnie taka jest ścieżka do third age :
D:\Total war\Medieval 2\mods\Third_Age_3
Nie mam folderu sega :(.

PS :ja już zainstalowałem sorki odrazu na Third_Age_3 . co teraz ?

Araven
08-02-2014, 15:21
Wg mnie powinieneś zainstalować do D:\Total war, o ile prawidłowo podałeś swoją lokalizację moda w poście wyżej.
A dwa bugfixy do Third_Age_3, a trzeci (budynki) do data w Third_Age_3.

Co jest od ponad miesiąc napisane w poście nr 1 w tym temacie.

Przed instalacją MOS 1.6.2 należy kilka razy przeczytać ze zrozumieniem post nr 1 w tym temacie. I wykonać poszczególne kroki tam opisane.

Konrad_cezar
08-02-2014, 15:27
więc teraz mi w folderze Third_Age_3 utowrzylo folder o nazwie Medieval II Total war i zmienilem jego nazwe na Mediewal 2 i przenioslem do folderu D:\Total war\ i zastąpiłem pliki.
Gdzie są te bug fixy ?

Araven
08-02-2014, 15:32
Post nr 1 w tym temacie. Klikasz na TWC tam skąd pobierałeś Instalkę w poście Stylixa są bugfixy.
Uruchom cleaner.bat po instalacji MOS.

Konrad_cezar
08-02-2014, 15:36
Cleaner.bat mi nie dziala:
http://postimg.org/image/ttvou3rt9/
a jak na cisne klawisz to sie wylacza.

Araven
08-02-2014, 15:46
Może instalator sam te pliki usunął. Walnij cleaner. Po wszystkich bugfixach.
Uruchom MOS i sprawdź czy odpali. Jak odpali zainstaluj bugfixy.

Konrad_cezar
08-02-2014, 15:54
Odpaliło :).
Ale nie moge wejść w Te linki na Totalwar center bo nie mam tam konta. te bug fixy.
Scren folderu Third age :
http://postimg.org/image/3r1d9gob7/
Nie wiem czy wszystko jest na miejscu bo jak wspomniałem zainstalowałem tu Instalke po czym zmieniłem nazwę tamtego folderu i zastąpiłem cały Mediewal 2.

Araven
08-02-2014, 16:01
To załóż sobie konto. Jest darmowe. U nich by coś pobrać z ich strony trzeba mieć konto i się zalogować by pobrać.

Bellic58
08-02-2014, 16:02
Spokojnie.

U mnie musi być z czymś innym problem, bo już wszystkie możliwe ścieżki dawałem. Trudno, idę pograć w niezbalansowanego coha 2. :D

Konrad_cezar
08-02-2014, 16:11
ok zainstalowalem pierw bug fixer potem ten escport_desc_buildinng(jakos tak) potem bug fixer 2. i uruchomajac clearnera mam to : http://postimg.org/image/gavss4eb9/ gdy wciskam klawisz to się wyłącza.

Araven
08-02-2014, 19:18
Najpierw bugfix 1 do Third_Age_3, potem bugfix 2 do Third_Age_3 ten ma 230 Mb i potem dopiero bugfix 3 czyli plik export_descr_buildings do data Third_Age_3.

Bellic58 i Konrad_cezar czytajcie co jest napisane a nie głupoty robicie i nie działa.

Konrad_cezar
08-02-2014, 19:29
działa mi.
tylko cleaner nie dziala .
http://postimg.org/image/gavss4eb9/

Araven
08-02-2014, 19:52
Zainstalowałeś fixy we właściwej kolejności? To ważne.
Widocznie instalatory z fixów usuwają pliki jakie usuwał cleaner. Ale lepiej go uruchomić, na wszelki wypadek.

Konrad_cezar
09-02-2014, 16:06
zainstalowalem fixy lekko nie w kolejności bo pierw bug fix 1 potem wgralem te export_descr_buildings do data Third_Age_3 i na koniec bug fix 2.
a i cleaner mi nie dziala !!

Araven
09-02-2014, 16:15
To zainstaluj fixy ponownie, ale we właściwej kolejności. Bo zaliczysz wiele ctd, jak tego nie zrobisz.

kaziu11
09-02-2014, 21:16
Czy tak działa Mos 1.6.2, ze grając isengardem najechałem 1 wioskę W Bramie rohanu, a po upłynięcu 1 tury rohańczycy mają już zrekrutowaną armie i podbija teren które zająłem?

Araven
09-02-2014, 21:25
Nie, nie działa tak. Bonusy są lepiej zbalansowane niż poprzednio. Armie mieli wcześniej ale czaiła się w ukryciu blisko wioski. Ot cała tajemnica.
Inaczej, atak na wioskę nie spowodował, ze komp dostał tą armię.
Ai ma bonusy, ale na VH też można wygrać.
Masakra jest ze skryptem Shadow of Mordor wzmacniającym potężnie Mordor.
Ja go nie używam.

Konrad_cezar
09-02-2014, 23:24
znaczy okej więc tego jakoś bug fix 1 bardzo szybko się zainstalował :/ a potem bug fix 2 normalnie już i na koniec ten trzeci . a uruchamiając cleanera pokazuje że nie ma plików.
Kiedy będzie pełne spolszczenie ?.
co od gry to troche malo stabilna :/ i są bugi jak np. że strzalki ruchu zostają na mapie :/ ...

trolkamil
11-02-2014, 12:58
witam, czy ten MOS 1.6.2 oprócz nowej mapy wnosi cos więcej?

Araven
11-02-2014, 13:10
Nowe tekstury dla wielu nacji, czasem nowe jednostki, inny lepszy balans. Szczegóły na TWC.
W tym temacie też wklejałem wykaz zmian w 1.6.2.

trolkamil
11-02-2014, 13:20
ok. to sobie pogram chwile w TW TA znów.

trolkamil
12-02-2014, 18:50
sory za post pod postem.
Nie wiem jak im się to udało, ale zniszczyli prawie wszystko za co lubiłem MOS... Ktoś tu pisał, że nie ma spamowych armii, w sensie, że je ograniczono, nie chce mi się szukać i przytaczać jego wypowiedzi, ale mu odpisuje: spamowanie armii x 100%, jednym słowem porażka, tura 50 Rohan pada, Gondor pada, Arnon pada, Dale jakos tam żyje... heheh, gdyby nie to, że średnio na 2 tury Mordor dostaje za free darmowa flagę z 20 jednostek to by się jeszcze grać dało i chciało. Jak dla mnie robienie takich kosów pod złe frakcje nie ma żadnego sensu. Że niby co?, mam interweniować i pomóc? Lecieć 30 tur, a może już zginą? Ech, nie wiem po co to, tylko burzy rozgrywkę. Być możne dlatego, że grałem bez garison script, może gdybym go wybrał to spowodowałoby to spamowe armie dla "dobra". I rzecz, która mnie irytuje od zawsze - komp ustawione miasta na max dochód - czasami wzrost na minusie, ale ludki na ture przybywają. Dobre, sam bym takiej spaczonej logiki nie wymyślił. Nie wiem czemu, ale wzrost został ograniczony, to daje sie zauważyć od początku rozgrywki.

Koniec żalów, wielkie rozczarowanie, gra się bez przyjemności.

A i zaakceptowałem jakiś tam nowy skrypt, w sumie dzięki niemu w pewnym momencie na środku mojego królestwa pojawiła się armia wroga, tylko po to, żeby uciekać, nawet jej nie goniłem, może lepiej to ujmę, przejść przez 20 tur moje królestwo do granicy. Dodam, że to armia wroga, a ja w każdej mieścinie po jednej jednostce miałem, wroga armia nie atakowała. Jaki jest sens robić tak idiotyczne modyfikacje?

Dochodzę, do wniosku, że im dalej w las tym ciemniej i bardziej ponuro. Może i nowe jednostki, awatary, tekstury, miasta i takie inne pierdoły są w porządku, powiedziałbym nawet bardzo dobra robota, ale należy pamiętać, ze grywalność jest najważniejsza. W pewnym momencie, zaczęli robić wszystko pod ładną grafikę, wszak dzisiejszy gracz liczy tylko na piękne ludziki... Szkoda. Nadal kuleje AI bitewne i kampanii. Co dziwo, chyba AI zła jest cały czas poprawiane. O ile komp AI potrafi atakować i przejmować jak odstaje wojo za free, to nie potrafi się bronić...

Osobiście nie polecam, ale każdy ma swoje zdanie. Reasumując, złu jest za łatwo.

Araven
12-02-2014, 19:05
To chyba gramy w innego moda.
U mnie po 240 turach Zło w odwrocie na wszystkich frontach. Kilka frakcji zła zniszczonych.
Pisałem nie wybierajcie Shadow of Mordor. Nie zawsze biorę też silnego Sarumana.
Nie wybieram też ostatniego skryptu kontratak sił Saurona, na waszą stolicę, to on cię załatwił.
Fajny jest skrypt pomocy sojuszników, na 20 tur dostajemy armię z naszych sprzymierzeńców złożoną.

Fakt, gusta są różne, mnie się MOS 1.6.2 podoba. Tu i tam nieco przekombinowali, ale ogólnie dobra robota.
W MOS i TATW ai ma zawsze bonusy im wyższy poziom tym większe. Kwestia by dało się wygrać.
Ja gram na Hard kampania Medium bitwa.

trolkamil
12-02-2014, 19:28
no fakt, mój błąd trochę za dużo spamowych armii z tymi dwoma skryptami. Mówisz, ze 240 tura, ale u mnie dobro nie przetrwa do tej tury:D
Spróbuje z garison script

Bellic58
13-02-2014, 12:07
Wszystko zależy które skrypty się zaakceptuje. ja nie zaakceptowałem prawie żadnego i spamu armii nie mam, Gondor zajął wschodnie Osgiliath i ogólnie jest balans. gra się sympatycznie, chyba nawet trochę optymalizację ruszyli, albo tylko mi sie tak wydaje, bo nie mam takich przycięć w bitwie jak kiedyś.

Tak, tak Araven. Udało się zainstalować. 8-)
Przeinstalowałem medka.

Dagorad
13-02-2014, 13:12
Jak się gra Godnorem można akceptować wszystkie skrypty i grać na najwyższym poziomie trudności, zwycięstwo wówczas jakimś wielkim wyzwaniem nie będzie. Oczywiście jednak zasługa w tym głównie AI które np. Haradu potrafi niemal nie atakować jeżeli odpowiednio okopiemy się w osadach.

W przypadku innych frakcji to jest jednak różnie ze względu na położenie na mapie. Główną bolączką nie jest raczej trudność czy spam armii ale szybkie padanie sojuszników. Zwłaszcza widać to chyba przy Eriadorze i Wysokich Elfach bo zanim one dojdą do Mordoru to ten będzie już spamował na potęgę armiami i gra zrobi się strasznie nudna i monotonna. W przypadku reszty dobrych frakcji nie powinno być tak źle bo można szybko kontakt z Mordorem nawiązać.

Ogólnie wydaje mi się że bez skryptów i na średnim poziomie trudności to AI dobrych triumfuje. A pod względem skryptów, wysokiego poziomu trudności i potęgi złych frakcji optymalny jest wybór Gondoru jako że można dzięki niemu hamować wroga. Rohan też się chyba do tego nadaje ze względu na położenie na mapie.

Ta modyfikacja nadal jednak "rządzi", pod względem balansu i stabilności też jest całkiem niezła. Główna bolączka trudność=spam armii jest związana z całą mechaniką gry i twórcy raczej nie mogą tu nic wymyślić.

Jak dla mnie robienie takich kosów pod złe frakcje nie ma żadnego sensu.

Ludzie grają i dają radę więc sens ma, sam jestem zadowolony z mojej rozgrywki Gondorem bo grało się mi przyjemnie, choć pod względem trudności mnie rozczarowała. Po to jest wybór poziomu trudności i możliwość akceptowania skryptów aby np. ci którzy nie dają rady też mogli sobie pograć. Więc sensu to nie ma narzekanie na "najwyższy" poziom trudności, wystarczy go sobie obniżyć i po problemie.

Moje doświadczenie z Medkiem II a nawet Rome mówi mi że (podobnie zresztą jak w innych grach strategicznych) największy fun to początek rozgrywki. Także tutaj chyba najlepiej się gra np. Eriadorem kiedy przeganiamy Dunladczyków i Orków z naszej krainy oraz tworzymy Arnor. Później zaczyna się klepanie kolejnych tur co jest dodatkowo wkurzające jeżeli się okazuje że musimy prowadzić dziesiątki bitew z blobowatym Mordorem które nic nie zmieniają. Zresztą osobiście zawsze gram nie na zasadzie zdobycia jak najwięcej prowincji tylko stworzenia "ładnego" państewka więc np. po oparciu granicy Dale na górach dalsza rozgrywka dla mnie większego sensu nie ma bo brak celu. Tymczasem niestety gra niemal wymusza World Conquest bo cała mechanika opiera się na wojnie totalnej i spamowaniu armiami.

Araven
13-02-2014, 13:33
Można też spróbować zagrać na ai Pitera do MOS.
Ale kopia oryginalnego konieczna.

trolkamil
13-02-2014, 16:44
ja nic nie mówiłem, że poziom trudności jest za duży. chodzi mi o to, że pewne rzeczy jak spam armii zła jest niekonsekwentny. skoro zrobiono coś takiego dla zła, to czemu Gondorowi nie dano takiej możliwości, jego najciężej utrzymać - gdy kieruje nim komp.

dalej, "ludzie grają i dają rade, wiec ma", czyli rozumiem, że Mordor zajmuje cała mapę, bynajmniej do twojej granicy, jak cie zaatakuje, to go podbijasz, czyli masz do podbicie 3/4 świata, bo tyle jest już we władaniu zła. Sorry, ale dla mnie jest to nielogiczne. Każda frakcja powinna się utrzymać przez całą grę, bynajmniej te 50% własnych startowych prowincji. To, ze szybko padają sprawa, że można podbić więcej i grać dłużej.

Pytanie: bo nie pamiętam, czy garrison script daje premie dla bitwy AI vs AI ??

Araven
13-02-2014, 17:06
Raczej działa i na ai i na Gracza garrison script. Jest wskazany.
Nie bardzo rozumiem Twoje zarzuty.
Po to masz skrypty i poziomy trudności by sobie dobrać najlepszy dla siebie.

Nie do końca zgadzam się z Dargoradem na VH ze wszystkimi skryptami Gondor ma przewalone.
Mordor + Harad i Isengard od tyłu, po tym jak załatwi Rohan. Pewnie da radę, ale kazda bitwa ręcznie itd. Masakra.

Romixor
14-02-2014, 18:22
Witam, mam pytanie. Jako ze nie jestem najlepszym taktykiem chcialbym wiedziec w jaki sposob najlepiej bronic sie przed mordorem grajac gondorem przy obronie zamku/miasta z przewaga liczebna przeciwnika. Nie wiem czy stac przy bramie i strzelac lucznikami czy lepiej bronic sie w centrum miasta prosilbym o jakies tipy z gory dzieki

Lwie Serce
14-02-2014, 18:30
A to już zależy jakie masz jednostki do dyspozycji ;) Ja najczęściej w ogóle nie walczyłem w obronie fortyfikacji, tylko korzystając z kawalerii, której zawsze miałem dużo robiłem wypady z zamku/miasta. Łucznicy wspierali strzałami jeźdźców z murów. Bardzo to skuteczne, gdy się celuje w miejsca nie atakowane przez naszą kawalerię. A dlaczego obierałem taką taktykę zazwyczaj? Ano dlatego że piechota Mordoru jest bardzo podatna na konny atak. Każda szarża przynosi jej duże straty, nawet trolle jak się zaatakuje ze wszystkich stron nie mają szans ;)

thenfiren
15-02-2014, 22:26
Cześć mam pytanko dotyczące 2 modów nie będę pisał na dwóch tematach bo to jest moim zdaniem bez sensu, mianowicie grając w Mosie jak wygląda kampania Eriadorem chodzi mi o Powrót Króla czy jest jakiś event,kiedy to jest, czy muszę Aragornem iść do Gondoru i od razu przejmuje kontrole nad dwoma frakcjami, czy gram nadal Eriadorem, a King Aragorn idzie do Gondoru i dostaje nowego dowódce frakcji ?? ,a i ostatnie czy grając Gondorem mam podobną sytuację czyli dochodząc do tego 3014 czy jakoś tak jest event i Aragorn staje się przywódcą frakcji i czy tak samo jest w DAC??

lukaszcbc
16-02-2014, 10:03
Ani w DAC ani w MOS nie ma skryptu powrotu króla na tron Gondoru. W MOS Aragorn jest przywódcą Wolnych ludów Eriadoru, a po zjednoczeniu królestwa zostaje Królem Arnoru. Grając Gondorem pojawia się jako generał ok 70 tury i może zostać namiestnikiem. Wiem że Ekipa Oskara pracuje nad takim skryptem aby Aragorn zasiadł na tronie Gondoru lecz na razie pracę trwają i nie wiem kiedy zostaną zakończone.

William Wallace
16-02-2014, 10:24
U mojego brata przy instalacji patcha 1.05 domaga się zainstalowania poprzedniej wersji czyli 1.04 ja nie miałem takich problemów jak dobrze pamiętam ktoś ma jakiś pomysł na to bo nigdzie nie mogę znaleźć 1.04.

Araven
16-02-2014, 10:51
1.04 to po prostu Kingdoms.
A patch 1.05 jest do Kingdoms (1.04).

William Wallace
16-02-2014, 11:02
Rozumiem ale podczas instalacji 1.05 wyskakuje błąd trzeba przeinstalować wszystko od nowa ?

Raster
16-02-2014, 17:45
Może ktoś się pochwali jak przeinstalować z wersji 1.6.1 na 1.6.2 czy trzeba usunąć całego third age'a?

Araven
17-02-2014, 14:53
Wiliam Wallace pobierz patch 1.05 z innego źródła. Powinien się zainstalować bez problemu jak masz legalną grę.
Zajrzyj na stronę CD Projekt.

Raster.
Post nr 1 w tym temacie, zajrzałeś do niego?

Raster
18-02-2014, 18:29
Zajrzałem wcześniej ale myślałem, że jest jakaś inny sposób z przejścia z 1.6.1 na 1.6.2 niż usunięcie całego moda.

Araven
20-02-2014, 19:47
W poście nr 1 dałem link do bugfixów nr 1 i nr 3, do NOS 1.6.2.

thenfiren
20-02-2014, 20:53
Mam pytanko wiadomo kiedy wyjdzie MOS 1.6.3 ?? i co w nim będzie nowego ?? Moim zdaniem mogli by podzielić w Mosie Wysokie Elfy na 2 odrębne frakcje te z Rivendel i Szarej Przystani, Harad podzielić na Umbar i Harad, Mordor na Mordor i Dol Guldur, Gonodor na Dol Armoth i Gondor, królestwo Edriadoru na Shire, Bree i Dunedainów, Krasnoludów na tych z Żelaznych Wzgórz, powyżej Szarej Przystani i tych pod Szarej , dodać tego eventa co jest DAC z tym Khazad-dum, np. w 3016 r. czy jakoś tak ,zrobić że Gondor będzie pod oblęzęniem dwóch wielkich armi Mordoru i też ta scena z atakiem na Helmowy Jar że Isengrad dostaje z dwie pełne armie, wiecie o co mi chodzi, żeby to był mega Tolkienowsko i żeby nie było czegoś takiego że tylko komp ma coś takiego tylko żeby też gracz mógł coś takiego zrobić to by było epickie , także by mogli dać w tym 3014 (nie pamiętam tych dat w Władcy) wyprawe Froda do Mordoru i np. grając Orkami z Gór Mglistych możemy drużynę pokonać i zanieść pierścień Sauronowi lub przegrać i oni dalej idą jeżeli dojdą do Mordoru to koniec Mordoru , mogła by to być oddzielna frakcja która by była w sojuszu ze wszystkimi dobrymi frakcjami (to mogły by być dobre) co wy na to ?? :D

Araven
20-02-2014, 20:59
MOS 1.6.3 to nie szybko raczej.
Złe frakcje już teraz zanoszą pierścień Sauronowi jak go zdobędą.
Co my na to to mało istotne, ważne co Stylix i inni moderzy od MOS na to. Na TWC raczej takie postulaty.

Raster
21-02-2014, 21:27
Ok usunąłem całego moda instaluje od początku i dodam do tego mosa 1.6.2 tylko mam nadzieje ze nie będzie mnie wypieprzało po 60 turze albo po 80 ;_;
A własnie może ktoś by polecił jakaś frakcje na tym nowym mosie która ma dobrą kawalerie, oczywiście prócz rohanu.

Ps. Zainstalowałem działa, ale chcę zainstalować bugfixy pierwszy i trzeci ściągnąłem ale drugi nie chcę się zacząć pobierać a sprawdzałem na innych przeglądarkach. Dałoby rade drugiego też dać na sendspace ?

trolkamil
24-02-2014, 18:01
Weryfikacja mojego ostatniego posta.

Na plus:
- większa mapa, miałem trochę przestój, więc nie wiem kiedy się pojawiła (czy w tym MOS), bardzo duża zaleta, więcej miast więcej kasa i więcej woja można mieć,
- AI o dziwo nie głupieje, pograłem trochę ponad 150 tur i sam się dziwiłem, że frakcje krasnali atakowały wroga,
- zróżnicowanie wielkości i kosztów utrzymania, a i rekrutacji wojska. Było to już wcześniej, ale nadal dzięki temu ten mod jest jednym z najlepszych. Jak się zrekrutacje jedną porządną armię to można nią podbić pół świata - np. moja armia składająca się z 8 jednostek włóczników, generała, 2 entów i 9 łuczników, stała pod Mordorem i wycinała wszystko prawie bez strat. Koszt utrzymania i rekrutacji, a także czas rekrutacji, tej arami jest horrendalny, ale armia jest prawie niezniszczalna, jedynym problemem są Mamueukile(jeśli jakąś nazwę przekręciłem przepraszam),
- Na podbitych terenach( grałem elfami, teraz zacznę Eriadorem) czas oczekiwania na nową jednostkę do rekrutacji jest dłuższy niż na terenach "startowych', czy ja to ująć...
- gra jest tak skonstruowana, że należy grać ze skryptem Garison Script, inaczej sojusznicy szybko giną (dobre frakcje, a tak co jakiś czas dostają wojo za free jak wróg próbuje oblężenia), zresztą gra z tym skryptem jest bardziej wymagająca.

Na minus:
- wydaje mi się, że zmniejszono rozwój, tzn. wioski rozwijają się wolniej, mniejszy wzrost.
- spam armii Mordoru - to jakieś przegięcie, poziom h/vh, a Gondor nie może sobie poradzić, nic dziwnego, jak co kilka tur podchodziły nowe pełne flagi armii za free, z jednej strony rozgrywka ciekawa, ja się gra Gondorem, ale jeśli nie Gondor pada. Nadmienię, że nie akceptowałem żadnego skryptu do zwiększenia siły Mordoru.
- kilka miast które podbiłem nie da się rozwinąć, mimo, ze w drzewku jest, że może być np. miastem, dochodzi do 1500 ludków w mieście i nie można rozwinąć, ech... co najmniej 2 prowincje takie widziałem, zapewne bug, trzeba na twcenter napisać,

chemikos
24-02-2014, 22:08
Witam wszystkich.

Dopiero niedawno trafiłem na coś takiego ja TA i bardzo mi się spodobało. Jakiś czas pograłem i teraz chciałbym zainstalować modyfikacje. Proszę o małe wyjaśnienie zanim zacznę instalować MOSa. Przeczytałem parę początkowych stron tego tematu, trafiłem też tutaj (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?633382-MOS-the-ultimate-TATW-experience-version-1-6-2-for-Third-Age-3-2-released-25th-Dec&s=83747d5fd6b380de61698ccf0fe0ce42) i tu (http://neuron.tuke.sk:8081/) i się trochę pogubiłem co zainstalować.
U siebie mam zainstalowane czyste TA 3.2, spolszczone.
Czy wystarczy zainstalować tylko MOS 1.6.2 + bug fixy?
Czy może trzeba wszystko od wersji 1.3 tak jak w pierwszym linku podana jest lista do ściągania?
Czy może wersja 1.50 fullinstall i na to 1.6.2?

Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
chemikos

Araven
24-02-2014, 22:15
Witaj.
Angielskie TATW i pierwszy post tego tematu zawiera opis instalacji MOS 1.6.2
1.6.2 nie wymaga poprzednich wersji MOS.
Zrealizuj dokładnie proces instalacji.

chemikos
24-02-2014, 22:28
Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź. Jest tak jak sądziłem, ale wolałem zapytać. MOSa 1.6.2 już ściągnąłem.
Cóż wygląda na to, że będę musiał jeszcze raz zainstalować, bo pewnie "odpolszczyć" się nie da bez oryginalnego pliku językowego - nie sądzę, że go zachowałem ;)
Ale to dopiero jak z pracy wrócę ;)

Araven
25-02-2014, 00:10
Jeśli nie masz instalki Tatw 3.2 mogę wstawić angielski text na senspace. Daj znać.

chemikos
25-02-2014, 20:59
Okazało się, że jednak miałem na dysku oryginalny katalog 'text'. Zainstalowałem i wszystko działa ;)
Znaczy odpaliłem i obejrzałem mapkę, ale jeszcze nie grałem. Mam nadzieję, że nie będzie problemów później.

Araven
25-02-2014, 21:05
Ważne by przed instalacją MOS odznaczyć w TATW pliki z atrybutem tylko do odczytu, tak jak to opisałem w Instalacji MOS 1.6.2.
Generalnie ta wersja z patchami jest stabilna. Też mam przerwę ostatnio.

kaziu11
26-02-2014, 19:28
zainstalowałem sobie AI Pitera do najnowszego Mosa i nie pojawiają mi się skrypty na początku gry, dlaczego?

chemikos
26-02-2014, 19:57
Witam ponownie

Wyczytałem gdzieś (teraz nie mogę znaleźć gdzie), że są pewne ograniczenia w rozbudowie miast, tzn. niektóre miasta można rozbudować tylko do pewnego poziomu. Po osiągnięciu odpowiedniego zaludnienia nie pojawia się możliwość rozbudowy muru, a co za tym idzie uniemożliwia to dalszą rozbudowę miasta. Czy da się to jakoś zmienić? Chciałbym mieć możliwość rozbudowy wszystkich miast do maksymalnego poziomu.

pozdrawiam
chemikos

Araven
26-02-2014, 21:01
Kaziu11 ai Pitera nie spowodowało, że skrypty się nie zgłaszają, były wcześniej? Jaki masz Windows, podaj lokalizację gry. Pełną.

Chemikos.
To jest zgodne z realiami Śródziemia. Był ogólny upadek.
Ale jak się uparłeś to zrób kopię pliku export_descr_buildings i pousuwaj potem pogrubione wpisy dla miast i zamków, potem będą też wpisy z big_city obok tych pogrubionych. Je tez usuń. po zmianach wrzuć plik do data moda. Potem usuń plik map.rwm z katalogu base i graj. Elfy nie mogą zamków budować, przynajmniej Leśne.

building core_building
{
; convert_to core_castle_building
levels wooden_pallisade wooden_wall stone_wall large_stone_wall huge_stone_wall
{
wooden_pallisade city requires factions { gondor, northern_european, mesoamerican, middle_eastern, eastern_european, greek, southern_european, } and hidden_resource expand_settlement

kaziu11
28-02-2014, 18:51
a więc tak C:Program Files/Sega/Medieval wcześniej się pokazywały za każdym razem, mam Windowsa XP :)

Araven
28-02-2014, 18:59
Usuń map.rwm z base i odpal grę. Włącz cleaner ponownie.
Kombinuj, zobacz czy skrypty będa jak ai oryginalne zapodasz.
Jak nie to chyba tylko reinstall.

chemikos
28-02-2014, 22:37
Araven dziękuję za pomoc. Działa nawet na save'y

kaziu11
01-03-2014, 08:05
map.rwn nie mam w base, cleaner nie pomógł, więc chyba zostaje reinstall.

Araven
01-03-2014, 10:09
Mp.rwm powinien się utworzyć jak odpalisz kampanię i zagrasz chociaż 1 turę.

kaziu11
01-03-2014, 16:18
zrobiłem tak jak mówiłeś, nie pojawił się plik, lecz zobaczyłem że tury przeciwników trwają 3-4 sekundy więc chyba skrypty mi poznikały.

Westecz
01-03-2014, 16:27
Co zrobić, żebym po każdym uruchomieniu gry nie musiał na nowo ustawiać opcji grafiki i audio (rozgrywki też)? Bardzo mnie to irytuje, zwłaszcza kiedy jestem w menu i muzyka nagle ryczy na full. W poprzednich wersjach nie miałem tego problemu. Teraz daję zapisz zmiany, jest ok, po czym następnego dnia odpala grę i znowu wszystko trzeba od nowa ustawiać.

Araven
02-03-2014, 09:38
Poustawiaj opcje w pliku TATW (plik CFG) i zapisz.

trolkamil
04-03-2014, 16:23
co jeśli prawie zawsze mi wywala do pulpitu jak w armi mordoru są pająki??

Araven
04-03-2014, 17:06
Na pająkach u buntowników mi nie wywalało.
Albo wczytuj aż się uda, albo automat w ostateczności z konsolą i auto_win attacker

trolkamil
04-03-2014, 17:07
Na pająkach u buntowników mi nie wywalało.
Albo wczytuj aż się uda, albo automat w ostateczności z konsolą i auto_win attacker

no jade na auto, ale bitwy wole staczać sam, jest mniej strat, na buntownikach też mi wywalało, ok.

thenfiren
14-03-2014, 18:48
cześć mam pytanko bo grając siłami zła jaką frakcję bym nie wybrał to przy każdej tak około 60 tury mam najniższy poziom wiary w Melkora czasem nawet od 30 o co chodzi ?? W każdym mieście mam wybudowaną świątynie Melkora, mam sojusz z wieloma frakcjami, atakuje dobre frakcję, pomagam sojusznikom, biorę udział w inwazjach ( dzięki temu zawsze mam tą reputację wystarczającą) z góry dzięki

Araven
14-03-2014, 20:32
Może za niski poziom świątyń budujesz?. Zobacz w przeglądarce budynków jaki bonus do religii daje dana świątynia.

hanks tomek
17-03-2014, 09:45
http://i57.tinypic.com/iy22w4.png

Witam. Po jakimś czasie gry, w czasie zmiany tury wyskakuje mi taki błąd, czy ktoś wie co to jest i jak temu zaradzić?

Pozdrawiam!

Araven
17-03-2014, 12:08
Czy wszystko prawidłowo zainstalowałeś jak to opisałem w poście nr 1 tego tematu? Wszelkie fiksy między innymi?

-Usuń plik map.rwm z katalogu base.
- Cofnij się do poprzedniego sava.

Rób częste zapisy pod różnymi nazwami, by mieć do czego wrócić. Takie błędy się czasem zdarzają.

Skeletoon
20-03-2014, 01:22
Nie wiadomo przypadkiem czy do MOS 1.6.2 bedzie rozszerzona mapka jak do MOS 1.4.1?

Araven
20-03-2014, 08:32
W MOS 1.6.2 jest od razu ogromna mapka, o wiele większa niż była ta rozszerzona do 1.4.1. Żadnej osobnej mapki do 1.6.2 nie ma i raczej nie będzie, bo jak napisałem, ta co jest teraz, jest ogromna.
Przynajmniej ja nie wiem by taka mapka była osobno.

Skeletoon
21-03-2014, 01:32
Spoko dzięki za odpowiedz, pytam bo zastanawiam się nad pobraniem 1.6.2:D

lateralus
07-04-2014, 00:25
Dobra, zainstalowałem nowy MOS - jest super, z jednym tylko problemem. Gram Free People of Eriador, populacja w Annuminas i Bree przekroczyła mi 12 tysięcy, ale... jak nie mogłem zrobić upgrade miasta, tak dalej nie mogę, a powinienem mieć już taką możliwość. Ma ktoś podobny błąd? Bo parodia jakaś z tym.

Araven
07-04-2014, 07:32
12 tys, wystarczy na poziom miasta bodajże, na duże miasto trzeba więcej. Kliknij na ludność w oknie przeglądania miasta to Ci pokaże ile trzeba do następnego poziomu.
W MOS nie każdy region można rozbudować jest kilka jakie są maksymalnie większymi miasteczkami, a kilka tylko wioskami.

lateralus
07-04-2014, 18:15
No właśnie już dawno powinienem mieć możliwość rozbudowywania miasta, a nie mam. Czytałem, że chyba 2-3 miasta w grze mają to zablokowane i na pewno nie jest to ani Bree, ani Annuminas.

Araven
07-04-2014, 20:23
A która masz turę? Budowa może być od którejś tury odblokowana, podobnie jak koszary.
I jakiego poziomu nie możesz zbudować?
Miasto z pierwszymi murami jest od 12.000
Duże miasto od 26.000
Patche wszystkie poinstalowałeś jak należy? Są 3.

Andrij Marszałek
20-04-2014, 15:59
Witam i mam małe pytanie. Chciałem sobięzainstalować najnowszą wersję Mos tyle że mam zainstalowanego 1.60 na Third Age i nie che mi się ściągać od nowa moda. Czy można jakoś usunąć tą wersję?

Araven
21-04-2014, 07:19
Usuń ręcznie cały katalog Third_Age_3 i instaluj od nowa wg instrukcji, zaczynając od czystego TATW 3.2.
Instalacja od nowa jest bezpieczniejsza.

HusarPL
25-04-2014, 11:18
Co tam słychać w Mosie ? Bo z 4 miesiące się nim nie interesowałem ?

Telchar
26-04-2014, 11:06
Witam serdecznie

Gram obecnie w TATW'a 3.2 z MOS'em 1.6.2 i mam małe pytanie. Czy jest możliwe stworzenie Zjednoczonego Królestwa Arnoru i Gondoru grając Gondorem?

HusarPL
26-04-2014, 18:34
Z tego co pamiętam to możesz zrobić z Eriadoru Arnor. Jest mod na Drugą Erę chyba Second Age się nazywa i tam można chyba grać zjednoczonym albo przynajmniej w cudzysłowie.
EDIT: Zapomniałem dodać odpowiedź :P Raczej nie ale nie jestem pewien bo długo nie grałem. Zresztą to by chyba było trudne do ogarnięcia itd.

Telchar
26-04-2014, 19:47
Pytam, bo wydawało mi się że jak grałem w czystego TATW'a bez MOS'a to grając Eriadorem była taka opcja tj była ona możliwa u Aragorna, ale mogę się mylić więc proszę o poprawienie.

A tak poza to mam jeszcze jedno pytanie. Co zrobić aby odpalić Custom Battle w MOS'ie? Wyrzuca mnie za każdym razem jak tylko kliknę na przycisk tego trybu.

Araven
30-04-2014, 11:16
W MOS używając FARlauncher w katalogu głównym możesz grać od razu Arnorem na starcie.
Przebudowa jest możliwa jak najbardziej z Eriadoru w Arnor, trzeba spełnić kilka warunków.
Custom battle u mnie dział normalnie.
Uruchomiłeś cleaner.bat po instalacji MOS 1.62 ? Ew. uruchom teraz.

Telchar
30-04-2014, 14:43
Uruchomiłem cleaner.bat i nadal wyrzuca chwilę po naciśnięciu custom battle.

Araven
30-04-2014, 14:49
Masz MOS 1.62 ?
Zainstalowałeś wszystko zgodnie z postem nr 1 w tym 3 fixy?
Bitwy w kampanii działają?
Coś masz nie tak, może ustawienia bitwy? Albo niekompletna instalka?

Telchar
30-04-2014, 16:44
Tak, mam MOS'a 1.6.2
Wszystko zainstalowane łącznie z 3 fix'ami
Bitwy działają mi w kampanii. Spróbuje poszperać w ustawieniach bitwy. Może to coś da.

PS. O jakie dokładnie ustawienia bitwy chodzi? ??

Araven
01-05-2014, 17:03
Głównie sprawdź okres w bitwach, są 3, wypróbuj każdy.
Rób bitwy na równinie.

Telchar
02-05-2014, 21:22
Ku mojemu zaskoczeniu niespodziewanie odpalił :D Włączyłem cleaner'a, odpaliłem grę, chce włączyć Custom battle i lipa. Włączam ponownie grę, pograłem, a pod koniec zanim ją wyłączyłem sprawdziłem jeszcze raz i działa :P Dzięki za pomoc

Telchar
07-05-2014, 17:37
Mam problem w grze. Otóż próbuje wyszkolić jednostki w zamku/mieście tj podnieść im doświadczenie. Jak na razie nici z tego. Ilekroć wskaże jednostki do przeszkolenia to po upływie tury nadal są nie przeszkolone. Jakąś radę macie na to?

Araven
07-05-2014, 19:36
Nie łącz piechoty z łucznikami ani jazdą, w czasie doszkalania.
Usuń map.rwm z katalogu base także.

Raster123
09-05-2014, 19:01
Którzy łucznicy są najlepsi ci wysokich elfów czy leśnych? Bo leśne elfy mają bardziej różnorodne jednoski łuczników ale przykładowo podstawowa jednostka leśnych jest 3 razy słabsza niż ta wysokich elfów :D

Araven
10-05-2014, 09:52
Leśne elfy mają lepszych łuczników wg mnie, i większą ich dostępność.

Elvol
10-05-2014, 17:39
Zgodnie z światem Śródziemia najlepszymi łucznikami były Elfy z Mrocznej Puszczy. Co do samej gry to wg. mnie również Leśny Elfy są lepsze od Wysokich pod względem łucznictwa ale to na tyle. Prawie pod każdym innym Wysokie są lepsze choć osobiście zdecydowanie bardziej wole te pierwsze. Szkoda tylko, że mapy bitewne/strategiczne nie są tak bardzo zalesione jak to ma miejsce na mapie taktycznej. Wtedy można by prowadzić Elfami zwłaszcza Leśnymi bitwy tak jak to było w rzeczywistości. Wciągając wroga w pułapkę w mocno zalesione tereny a tam łucznicy robili z nimi porządek. Właśnie dzięki takiej taktyce tak nieliczne Leśne Elfy zdołały przetrwać tyle lat i bronić swoich lasów.

Raster123
10-05-2014, 19:11
Sindarowie byli najlepszymi łucznikami fakt ale jakoś tego nie odczuwam w mosie. Gram na 1.41 z epic campaignem aravena i wysokimi elfami to jest full easy mod 300 łuczników potrafi skosić 1000 orków bez straty żołnierza natomiast leśnymi elfami tymi lekkimi łucznikami to zaraz do nich dopadają kwestia kilku sekund i po akcji tym bardziej, że nie mogę zdobyć Dol Guldur bo ciągle w plecy mnie chcą dźgnąc krasnoludy mimo, że dałem im sojusz ;_;

Elvol
10-05-2014, 20:39
No niestety w MOSie tego nie czuć ale właśnie ze względu na to, że Elfy Leśne prowadziły partyzancki styl walki i w otwartym polu nie były tak mocne.
W odróżnieniu od Wysokich Elfów nie nosiły pancerzy, które spowalniały ich w lesie i wydawały dodatkowy hałas.
Mimo wszystko jednak ja uwielbiam grać właśnie potomkami Sindarów czy tudzież Szarych Elfów jak je niekiedy określano.
Swoją drogą mimo ogromnego spamu armii Mordoru i proporcji zachowanej między tymi frakcjami, uważam że i tak ta proporcja jest za mała.
O ile liczniejszą armie może wystawić Mordor od jakichkolwiek Elfów w przeciągu powiedzmy 10 tur.
5 razy większą?
10 razy?
To i tak jest mało co zresztą widać doskonale na przykładzie Elfich łuczników, którzy zwyczajnie wycinają o wiele liczniejsze armie Orków bez użycia choćby lekkiej piechoty.
I problem wcale nie jest taki, że to Elfy są za mocne a raczej taki, że Mordor jest zbyt mało liczny.
Wiadomo gra ma swoje lata, a więc i pewne ograniczenia.
Nie wszystko da się załatwić skryptami to jest jasne ale fajnie by było ujrzeć podstępem zwabioną armie Orków w las i następnie rozstrzelaną znikąd, chwila konsternacji, panika a strzały dalej lecą znikąd.
Ach ta polska przypadłość do narzekania na wszystko, już się zamykam:)

Raster123
10-05-2014, 20:54
Co nie zmienia faktów, że nie umiem grać leśnymi elfami albo nie znam strategi. Zresztą elfy powinny być przekoksane zważywszy na to, że ich przodkowie bez wielkich problemów niszczyli barlogów i inne syfy 4000 mocniejsze od orków ;p Zawsze marzyłem żebym mógł zagrać oblężenie angbandu :D

Ok ktoś mi powie jak odbudować królestwo elfów będąc wysokimi elfami? Mam cały lindon eregion, całe góry mgliste i byłe tereny dunlandu i isengardu.

Elvol
12-05-2014, 14:08
Nie jestem pewien jak dokładnie sprawa ma się w wersji 1.41 ale mogę przedstawić to w wersji 1.62:

Fingolfin był synem Finwëgo i Wysokim Królem Noldorów po śmierci Feanora. Członkowie tego domu należeli do najmądrzejszych i najdzielniejszych Elfów w Śródziemiu. Przywrócili starożytne Elfie Królestwo Lindonu. Aby to powtórzyć należy zdobyć: Mithlond, Harlond, Forlond, Imladris, Lond Artharan, Caras Orodselch, Undertowers, Perth-en-Lhûn, Caras Celairnen, Ost-in-Edhil, Dol Vorn, Brêgost and Sudúri. Elrond musi żyć; należy zbudować Gildię Historyków w Imladris i Gildię Kowali w Ost-in-Edhil.
Podobną informację znajdziesz w opisie jednej z cech Elronda(czyli przywódcy frakcji) prawdopodobnie pod nazwą Noss-en-Fingolfin może ona się nieznacznie różnić(i nazwa i informacja) w porównaniu z tym co zamieściłem, więc radzę to zweryfikować żeby nie było niepotrzebnych nieporozumień:)

Araven
12-05-2014, 15:55
Dla Elfów Leśnych jest Królestwo Mrocznej Puszczy. Warunki także są w opisie ich króla Thranduila.
Elfy Leśne to moja ulubiona nacja. Ale dla odmiany grałem Gundabadem na moim submodzie i teraz gram Gondorem

Raster123
14-05-2014, 09:56
Też gram teraz gondorem bo elfow lesnych nie ogarniam a wysokie ely to easy mod

Elvol
14-05-2014, 11:10
Powiem szczerze, że gra Leśnymi Elfami jest niezwykle satysfakcjonująca i chyba najbardziej klimatyczna tj. czuć to, że gramy Elfami. Podobnie jak Araven ja także najbardziej lubię tą frakcję, być może z początku jest ona nieco inna ale później daje rade, oj daje:)

Raster123
15-05-2014, 08:17
To ze harad po pokonaniu ma 4 armie w dalekim haradzie z duy to kmina ciagle je pokonuje ale generalowie nie padaja i nie moge ze wschodu obic mordor. Jaka jest strategia lesnych elfow?

Elvol
15-05-2014, 11:19
Ja przede wszystkim staram się podbić całą mroczną puszczę i nie pozwalam by Mordor za bardzo się zbliżył od południa. Ekspansja na północ jest znikoma albo nawet żadna, zachód odpada całkowicie, zostaje wschód i południe. Ja jednak zawsze wybieram południe choć w zasadzie przeważnie Mordor mnie do tego zmusza mocno przyciskając moją twierdzę w Amon Lanc i Elfy z Lorien(zawsze staram się im pomagać). Jeśli chodzi o bitwy to łucznicy, łucznicy i jeszcze raz łucznicy. Nie żeby piechota była słaba bo jest całkiem niezła, jest możliwość zwerbowania także całkiem niezłej konnicy ale łucznicy...cóż wymiatają. Niemniej warto zawsze trzymać pod flagą kilka oddziałów piechoty, która często ma bardzo dobrą obronę tylko po to gdy przeciwnik jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności zdoła dobiec do naszych oddziałów podczas ostrzału(no way).

Telchar
15-05-2014, 14:37
Małe pytanie. Gdzie i jak zmienić w plikach poziom do którego może rozwinąć się miasto? Chce bowiem, aby Annuminas i Fornost można było rozwinąć do poziomu odpowiednio metropolii i cytadeli.

Gram w TATW'a 3.2 na MOS'ie 1.6.2

Araven
15-05-2014, 15:18
Plik export_descr_buildings w data moda.

huge_stone_wall city requires factions { gondor, northern_european, mesoamerican, middle_eastern, eastern_european, greek, southern_european, } and hidden_resource osgiliath_east and event_counter osgiliath_can_rebuild 1

Usuń to co pogrubiłem, tak samo przy caste (zamkach) zrób, przy wpisie citadel.Jak chcesz budować wszędzie to z niższych poziomów też pousuwaj warunki rozbudowy, analogicznie jak wyżej.
Działa na savy, map.rwm z katalogu base usuń.

Raster123
15-05-2014, 18:35
Ja przede wszystkim staram się podbić całą mroczną puszczę i nie pozwalam by Mordor za bardzo się zbliżył od południa. Ekspansja na północ jest znikoma albo nawet żadna, zachód odpada całkowicie, zostaje wschód i południe. Ja jednak zawsze wybieram południe choć w zasadzie przeważnie Mordor mnie do tego zmusza mocno przyciskając moją twierdzę w Amon Lanc i Elfy z Lorien(zawsze staram się im pomagać). Jeśli chodzi o bitwy to łucznicy, łucznicy i jeszcze raz łucznicy. Nie żeby piechota była słaba bo jest całkiem niezła, jest możliwość zwerbowania także całkiem niezłej konnicy ale łucznicy...cóż wymiatają. Niemniej warto zawsze trzymać pod flagą kilka oddziałów piechoty, która często ma bardzo dobrą obronę tylko po to gdy przeciwnik jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności zdoła dobiec do naszych oddziałów podczas ostrzału(no way).

Nie no o tyle wiem, żeby trzymać mroczną puszczę i orków z gundabad na dystans to to, że łucznicy leśnych elfów są tak OP to już nie za bardzo. Dla porównanie wydaję mi się, że łucznicy quendi wysokich elfów są lepsze od każdego łucznika leśnych poza sindarskimi :P Zresztą nie wiem czy mi się wydaję ale leśnym elfom szybciej się kończą strzały podczas bitwy

Elvol
15-05-2014, 19:03
Być może w poprzednich wersjach tak to wygląda, jednak w wersji 1.6.2 jestem niemalże pewien że podstawowa jednostka łucznicza Leśnych Elfów jest porównywalna, a nawet lepsza od Quendi ale może niech się wypowie ktoś bardziej obeznany bo ja nie jestem najlepszym źródłem wiedzy:)

Araven
15-05-2014, 21:10
Quendi wymiękają przy łucznikach leśnych Elfów.
Może są porównywalni z tymi najsłabszymi u leśnych Elfów, ale raczej i od nich są gorsi nieznacznie.

Kuba95
15-05-2014, 21:11
Witam mam pytanie a nie chcę zakładać nowego wątku , czy w MOS i w ogóle w Third Age jest możliwe żeby Aragorn został Królem Gondoru i był przywódcą frakcji zamiast namiestnika ?

Araven
15-05-2014, 21:43
W MOS około 70 tury jest oferta przyjęcia Aragorna w Gondorze. Autorytet namiestnika mocno wtedy spada, z racji na powrót króla.
Ale w drzewku rodziny, nadal namiestnik jest przywódca frakcji. Widocznie silnik gry nie pozwala, by Aragorn, stał się przywódcą frakcji.

Raster123
16-05-2014, 08:56
Araven to lucznicy lesnych sa lepsi w 1.41 z twoim submodem czy sciagac 1.6.2?

Araven
16-05-2014, 15:23
1.6.2 jest najlepszy.

Raster123
16-05-2014, 15:58
No dobra ściągne chociaż będę tęsknił za rozwojem miast po 3.5% :D

Araven
16-05-2014, 16:43
Do 1.6.2 też zrobiłem submoda z szybszym rozwojem.

Raster123
16-05-2014, 18:28
Właśnie go instaluję to znaczy samą 2 wersję :P Bo nie chcę mi się leśnymi elfami odbijać cały rohan i gondor xD

Ok gra się przyjemnie i miałem rację w 1.6.2 ulepszone jednostki mają leśne elfy a łucznicy quendi są znerfieni. Na twoim submodzie się fajnie gra araven szkoda, że znów muszę męczyć się z wzrostem hajsu co ture 1.5k... ;D
Niech mi ktoś doradzi przed wyprawą do mordoru leśnymi elfami opłaca się podbić całe tereny orków z gór mglistych i elfów z lorien w celu umocnienia gospodarki :P?

Sara Temer
18-05-2014, 17:49
Witam mam pytanie odnośnie upiorów kurhanów. Otóż grając Arnorem odbiłem z rąk orków-rebeliantów tą małą wioskę która jest na wzgórzach kurhanów i po kilku turach pojawiło mi się w tej prowincji trzech generałów upiorów, którzy odebrali mi wioskę. Czy jeśli bym teraz zaatakował i wybił ich to po jakimś czasie by się ponownie pojawili? A jeśli tak to czy jest jakiś sposób by temu zapobiec?

Araven
19-05-2014, 08:07
Raczej są jednorazowi, sprawdź w praktyce.

Sara Temer
19-05-2014, 18:06
Ok, sprawdzę, thx :)

Telchar
21-05-2014, 20:37
Czy idzie podmienić w prosty sposób modele jednostek tj bez grzebania w plikach gry? Chciałbym bowiem podmienić wojowników Wysokich Elfów z tych w srebrnych zbrojach na tych w złotych.

Araven
22-05-2014, 13:47
W prosty to nie bardzo. Trzeba by brać tekstury z MOS przed 1.5.
I to jeszcze by nie było takie ciężkie, gorzej jak trzeba by też wpisy w battle_models zmieniać.
To tylko kilka jednostek da się zrobić, spytaj HellVarda np. powinien Ci podpowiedzieć ew. jak to zrobić.

Telchar
22-05-2014, 22:54
Okej, pytam z ciekawości, jeżeli jest z tym tyle zachodu to przeżyje jakoś te srebrne zbroje ;P
Poza tym mam inne pytanko. Jak wzmocnić szarżę jazdy tak, aby była bardziej realna tj głębiej się wbijała?
Próbowałem pliku z tego tematu http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?7864-Ulepszona-szar%C5%BCa-kawalerii i wyrzuca mnie przy ładowaniu gry.

Araven
26-05-2014, 08:15
Zajrzyj do poradników moderskich.
Generalnie edycja pliku export_descr_unit co do jazdy może pomóc. Szarża w MOS 1.6.2 nie jest zła, ciężka jazda dobrze kosi, ale uderzaj z flanki, albo z tyłu, unikaj frontalnego atakowania włóczników, pikinierów i halabardników.

Araven
22-06-2014, 15:43
Ja ostatnio pogrywam na MOS 1.6.2 z Kaiser Lotr Music, no dużo fajniejsza muzyka.
Zedytowałem nieco descr_strat kilka osad zmieniłem na wyższe poziomy, kilka jednostek podrasowałem lekko i pykam bez bonusu do wzrostu ludności. Jak było pierwotnie w MOS.
Dużo mniej woja na mapie. Czasem pykam na moim submodzie do MOS 1.6.2 z poprawionym wzrostem jak mam ochotę na Epic bitwy, dużo woja i bitew. Zmieniam sobie pliki.
Ktoś gra?

Nightmare1212
28-06-2014, 09:29
Witam, czy jest możliwość przywrócenia starej, mniejszej mapy z mosa? Ta jest dla mnie trochę za duża.

Araven
28-06-2014, 09:32
Witaj.
W 1.6.1 i i 1.6.2 nie ma takiej możliwości.
w 1.41 i 1.5 na MOS są mapki jak w TATW 3.2

Zwykle ludzie chcą jak największych mapek :P. Mnie obecna pasuje.

Derko
04-07-2014, 11:52
Zrób porządek na kompie, używaj programów typu cleaner i deffraggler. Patch 4GB też się przyda.
Mnie nie wywala niemal wcale. To najstabilniejsza wersja MOS w jaką grałem. W dużych bitwach czasem mi wywala. W kampanii nie.
Fixy wszystkie 3 poinstalowałeś jak należy ?

I pisz we właściwym temacie czyli temacie o MOS, a nie tu. To temat o DCI.

Fixy poinstalowałem prawidłowo, a o jakim 4GB patchu mówisz?

Araven
04-07-2014, 12:01
Link do tematu, patch 4GB poprawia często wydajność, http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?7510-Patch-poprawiaj%C4%85cy-wydajno%C5%9B%C4%87-gier-i-program%C3%B3w&goto=newpost

Jest jego wersja dla systemów 32 i 64 bitowych.

Derko
04-07-2014, 15:38
Zainstalowałem, różnicy nie widzę w FPS'ach, tury też standardowo 20 sekund lecą. Chyba po prostu mój lapek daje z siebie wszystko nawet bez tego patcha "cud" (4 rdzenie Intel I7 3.4Ghz, 8 GB ramu i karta Geforce GT650M 2GB).

Araven
04-07-2014, 16:00
Tym Patchem 4GB należy przerobić plik kingdoms.exe z oryginalnej gry.
Zrób kopię oryginału. Tak zrobiłeś? Bo niektórzy przerabiają jakieś pliki z modów, a to nic nie daje.

Edit: Tury na MOS 1.6.2 Ci trwają 20 sekund?

Derko
04-07-2014, 16:51
Dokładnie tak zrobiłem, wiedziałem, że mod odpala gę z kingdoms.exe z tego powodu iż mam dwie karty graficzne, to aby gierka działa jak należy trza sobie ustawić plik wykonywalny odpalany z odpowiednią kartą. Mniejsza o to, tak 20 sekund nie więcej, dziwi mnie, że piszecie o 5 minutach w skrajnych wypadkach o 40 sekundach, szlag by mnie trafił.

Araven
04-07-2014, 17:01
To patch Ci do niczego niepotrzebny. Nie ma się co dziwić masz mocny sprzęt. Ja mam tury powyżej 30 sekund w późniejszych turach i ponad minutę się zdarza, czas trwania zależy też od ilości użytych skryptów, jakie się wybiera na początku kampanii.

Derko
04-07-2014, 17:19
Dobrze wiedzieć, ale jak już zrobiłem to niech sobie będzie. :)
A mam jeszcze jedno pytanko, da się jakoś zmodyfikować menu bitwy? chodzi mi konkretnie o umiejętności specjalne, gdy podczas bitwy kapitanem zostaną łucznicy to już szlag jasny trafia mobilizację wojsk. Jest ino jedno miejsce na umiejętność specjalną. Da się to jakoś zmienić?

Araven
04-07-2014, 17:37
Jak w armii jest więcej niż 1 generał z cechą specjalną to każdy z nich może użyć swojej. Musisz go wybrać w czasie walki. Ja niemal nigdy nie wysyłam armii bez generała. Jeśli masz generała zawsze on dowodzi. Jak kilku komputer wybiera najlepszego.

Derko
04-07-2014, 17:52
Ja też nie wysyłam armii bez generała, gorzej jak na mnie wyślą atak gdzie generała nie mam. Chyba nie do końca wiesz o co mi chodzi. Dla przykładu Imrahil z Dol Amroth ma umiejętność utrzymania formacji czy coś w tym stylu, wtedy gdy jest w pierwszej karcie ułożony on jest głównym generałem i tylko on ma umiejętność mobilizacji wojsk, którą to zastępuje powyższa. I tu powstaje pytanie jak zrobić by można było wykorzystać obie. Inny przykład, Boromir w wersji 1.6.1 miał oddział włóczników, który to mógł utworzyć mur tarcz, ale dopiero wtedy gdy użyłeś dwukrotnie polepszonego morale czy jak to się tam nazywało. I moje pytanie jest takie, jak zrobić by dodać przycisk pozwalający na wykorzystanie wszystkich umiejętności. Niestety nie wiem też jak można ustawić daną jednostkę, aby była na początku kart jednostek, łącząc armie komputer sam sobie ustawia kolejność kart.

Araven
04-07-2014, 18:10
Nie bardzo wiem o co ci chodzi. W 1.6.2 niekiedy pozmieniano zdolności. Niektórzy generałowie mogą użyć np. 2 razy swojej, albo tylko raz. Niekiedy mają też więcej jak jedną zdolność. Nie da się używać więcej jak jednej na raz jednym generałem.
Ułożenie jednostek nic tu do rzeczy nie ma wg mnie. Jak pisałem mając Faramira i Boromira w jednej armii, każdy z nich używa swojej zdolności, o ile mu to każesz zrobić.

Derko
04-07-2014, 18:24
No nie możemy się dogadać :P. Tak raz, albo dwa, z tym, że główny generał ma zawsze bazową umiejętność mobilizacja wojsk( taki gościu z trąbką na obrazku, jak użyjesz to ryczy róg i żołnierze pod dużym naporem wroga się ni rozpierzchną). Czy to generał czy kapitan w oddziale, który jest jako pierwszy ułożony w kartach jednostek. Miło by było gdyby w menu bitwy był dodatkowy okrągły przycisk na tą właśnie umiejętność. Może da się to zmienić w plikach gry, autorzy mogliby w tym kierunku cosik pomyśleć jeśli nas to przerośnie.
Z innej beczki. Fortów bazowo budować nie można, był gdzie post jak to zmienić? znalazłem wzmiankę na TWC, że wystarczy zmienić w pliku kampanii false, na true i będzie śmigać. Rzeczywiście śmiga, można budować forty, zobaczymy tylko jak to będzie wyglądało w bitwie.

Araven
04-07-2014, 18:30
Mobilizację wojsk mają tylko kapitanowie, albo jak się skończą generałom lepsze zdolności.

Nie da się tego zmienić wg mnie. Forty to można budować w czasie gry, nie w bitwie.
Skoro nie ma dodatkowego przycisku, to go nie będzie.
W pliku descr_campaign_db trzeba zmienić wpis o fortach bodajże.

Derko
04-07-2014, 18:40
Tak, tak w kampanii rzecz jasna forty, dokładnie w tym pliku, fajna sprawa jeśli chce się zatrzymać spam wojsk w strategicznych miejscach, nie wiem czemu bazowo jest to wyłączone. A przycisk by się przydał :)

Araven
04-07-2014, 18:46
Zrób kopię pliku descr_strat nim zaczniesz dodawać forty. Chyba, że je będziesz dodawał tylko w kampanii, to wtedy nie musisz.
Bo można dodać forty, nim zaczniesz kampanię, po zmianach descr_strat (dodaniu) fortów trzeba usunąć plik map.rwm i zacząć nową kampanię. Wtedy możesz na stałe dodać nowe forty na mapie.
Zrobili forty, ale niewiele, ai nie umie korzystać z fortów. Ludzki Gracz by miał przewagę.

Derko
06-07-2014, 09:44
Mam jeszcze pytanko, jak wyłączyć autonomię hobbitów? wyczytałem, że dyplomatą, latam nim jak wściekły po całym Shire i nic.

Araven
06-07-2014, 10:06
Nie masz nim latać, tylko podejdź zaznaczonym dyplomatą do jakiejś osady z Shire i kliknij na nią, i powinna być opcja odebrania im autonomii.

Derko
06-07-2014, 10:21
Mam do niej wejść czy po prostu kliknąć?

Araven
06-07-2014, 10:23
Żartujesz? Od wczoraj grasz w Medka?, tak jak z każdą obcą nacją tam nie wchodzisz do ich miast prawda?

Derko
06-07-2014, 10:45
Dobra Panie mądrasiński, chyba nie grałeś Eriadorem na wersji 1.6.2 bo hobbickie miasta mimo autonomii należą do mnie ino budować i rekrutować nie mogę sam.

Araven
06-07-2014, 11:25
Na tym polega autonomia...
Często masz szybszą budowę dróg, raz na jakiś czas oddział hobbitów i daninę. Ale nie rekrutujesz tam i nie budujesz sam.
Skrypt o autonomii czytałeś? To przeczytaj... Wszystko trzeba palcem pokazywać?
Podpadasz mi, nawet na głupie dzięki cię nie stać, a odpowiadam na twoje pytania, a masz ich wiele.
A wystarczyłoby jakbyś nieco poczytał. Lub pomyślał czasem.