PDA

Zobacz pełną wersję : MOS 1.7 i 1.6.2 dyskusja

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8

Derko
06-07-2014, 11:38
Lubie wszystko wiedzieć :) chodziło mi o to, że stwierdziłeś iż do danego miasta w Shire mogę iść dyplomatą i odwołać autonomię, otóż nie mogę bo jako, że to moje miasta to zamiast propozycji dyplomatycznych dyplomata wchodzi do miasta i tam sobie siedzi.

Araven
06-07-2014, 11:47
Zobacz na opcje dyplomatyczne jak masz dyplomatę na terenie autonomii, może jest jakaś dodatkowa opcja?
Ja jak daję autonomię to jej nie odwołuję potem. Poszukaj na TWC, może znajdziesz dokładniejszy opis jak to zrobić.
Ew. klikaj co jakiś czas na dyplomatę na terenie Shire. Kombinuj.

Derko
06-07-2014, 12:38
Ok, pokombinuję. Dzięki Ci o Aravenie za Twą wielokrotną nieocenioną pomoc.

Mitusonator
06-07-2014, 13:26
Dawno nie grałem ale czy czasem żeby odwołać autonomie nie trzeba było poczekać parę tur dyplomatą w Michel Delving.
Jeśli się mylę to może odpal nową grę Eriadorem i dokładnie przeczytaj opis skryptu.

Derko
06-07-2014, 14:21
Brawa dla tego Pana, wystarczyło dwie tury posiedzieć w tym miasteczku.

Burn.
13-07-2014, 13:14
Mam pytanie a mianowicie, mam medka zainstalowanego na D:\MED2 a w instalacji jest napisane aby instalować do katalogu, w którym jest sama gra (czyli u mnie byłby od razu dysk). Czy zadziałałoby gdybym stworzył nowy folder np. SEGA i umieścił nim cały folder z gra a MOS zainstalował na D:\SEGA czy musiałbym przeinstalować całego Medka? ( Trochę głupie pytanie ale wolałbym się upewnić :D )

Araven
13-07-2014, 15:24
Nie mam pojęcia, wg mnie utworzenie nowego folderu powinno zadziałać. Ew, spróbuj zainstalować na D:
TATW 3.2 masz zainstalowane jak opisałem w instalacji ?

Burn.
13-07-2014, 17:01
Tak, mam zainstalowanego.

EDIT
Wystarczyło utworzyć folder np Sega, wrzucić do niego folder z medievalem i zamienić nazwę na Medieval II Total War. Tak jakby ktoś potrzebował :D

arcyżużel
24-07-2014, 15:51
witam szanownych użytkowników, krtótka piłka czy mos 1,62 wiele zmienia w porównaniu do poprzedniej wersji(mam chyba 1,60)? Bo jakby niewiele to bym pokończył poprzednie kampanie, i ewentualnie znowu męczył się kupe czasu przy tej długiej instalacji :P

Araven
24-07-2014, 16:09
Zmienia wiele na lepsze, poprawiono niemal wszystkie bugi. Przy prawidłowej instalacji jest stabilny bardzo. Opis instalacji patrz post nr 1.
Ma dobre spolszczenie, nadal poprawiane i udoskonalane.

Derko
28-07-2014, 11:32
Witam, możecie mi powiedzieć jak oddać pierścień Sauronowi
Zjednoczyłem Arnor, Isengard Padł Dunland też, Gobliny w ogóle nie miały szans, Został Rhun Mordor I Harad, Ci jeszcze dają radę, ale jest 3 na 7 więc zmiażdżymy ich szybko, mam pierścień i chcę go oddać do Mordoru, próbowałem jednego sposobu, zająłem Morannon i czekałem aż mi je odbiją generał z Pierścieniem poległ, Mordor zajął miasto i nic, żadnego komunikatu, że Sauron zdobył pierścień, czekałem kilka tur i nic się nie stało. Jak sprawić żeby się odrodził?

Araven
28-07-2014, 12:28
Grasz więc Arnorem tak?

Jak chciałeś by się Sauron odrodził, to należało dobrą frakcją w ogóle nie zdobywać Pierścienia. Wtedy zależy od poziomu trudności, ale około 200 tury Sauron z automatu odzyskuje Pierścień i się odradza.
Tylko zła frakcja może zanieść Sauronowi Pierścień, wędrując do Barad Dur, wtedy zostajesz za to nagrodzony, jak nią grasz.

Jak już masz Pierścień to po śmierci jego posiadacza, za jakiś czas powinno być info, że gdzieś tam widziano pierścień. (Oby).
Pierścień można stracić jak nie masz Golluma w świcie, wtedy wędrując jest niekiedy info o ukradzeniu Ci pierścienia.

Ale jak wszystko rozwaliłeś Arnorem to zagraj od nowa.

Derko
28-07-2014, 12:34
Kurde, zawsze coś nie tak :P
Jeszcze wszystkiego nie rozwaliłem zostały trzy złe frakcje.
Tylka zła frakcja może zanieść Sauronowi Pierścień, wędrując do Barad Dur. Jest szansa, że tracąc pierścień bohaterem na rzecz jednej ze złych frakcji, owa frakcja zaniesie pierścień i Sauron się odrodzi?
A jak mam Golluma to mi nie ukradną?

Araven
28-07-2014, 13:20
Jak masz Golluma to próbuj walcz tym generałem samym, po kilku próbach w kolejnych turach może być info, ze stracił pierścień, ale z Gollumem marne szanse raczej.
Zapis zrób i kombinuj.
Druga opcja to śmierć generała z pierścieniem i poczekanie kilkanaście, albo kilkadziesiąt tur na info, że gdzieś tam znowu widziano pierścień, tego nie testowałem.

Jak stracisz Pierścień i będzie info, że go widziano to czekaj, aż go oddadzą Sauronowi. Ale nie wiem czy to nastąpi jak masz ponad 200 turę.

Derko
28-07-2014, 13:23
Zacząłem już wprowadzać w życie drugą opcję mam 160 turę na najtrudniejszym poziomie, zobaczymy. Dzięki.

Araven
28-07-2014, 22:03
Daj znać czy się udało.

Redfe34
29-07-2014, 08:31
Dobrze.
Więc MOS'a mam w pliku third age'a, czyli dla mnie to E:\medek\mods\Third_Age_3
Początkowo nie chciał mi działać więc użyłem cleanera. Jak już go użyłem, włączyłem MOS'a i normalnie się odpala loading screen z mosa a potem włącza się podstawka TATW.
Spróbuję z tym MOS'em 1.6.2. Jak będzie działać napiszę i dzięki za radę.

Redfe34
29-07-2014, 14:38
Zainstalowałem MOS'a 1.6.2 jak było i w instrukcji.
Niestety jak włączam grę jest screen od MOS'a ale ciągle włącza się podstawka.
Nie wiem o co chodzi i prosiłbym o pomoc.

Araven
29-07-2014, 14:59
To jednak nie zainstalowałeś prawidłowo skoro włącza się podstawka.
Sprawdź czy prawidłowo podałeś ścieżkę dla MOS-a, wygląda, że źle ją podałeś, skoro odpala się podstawka zamiast MOS.
Ile ma katalog Third_Age_3 (podaj rozmiar) u Ciebie po zainstalowaniu MOS ?

Masz skrót MOS na pulpicie?

Redfe34
29-07-2014, 15:39
Chodzi o to że nie mam właśnie skrót do MOS'a na pulpicie.
Waga to ok. 10,5 GB (10,7GB)

Araven
29-07-2014, 15:45
Ja mam 11 GB, ale powinno być nieco mniej, ale więcej niż 10.7 GB raczej, bliżej 11GB powinieneś mieć.

Cleanera odpaliłeś?

Usuń plik map.rwm z katalogu base Mosa.

Powinien odpalić ze skrótu TATW, ew. zrób skrót do pliku Third Age (plik wsadowy) to plik bat ma 1KB i jest w katalogu głównym moda.

Redfe34
29-07-2014, 16:01
Nawet po użyciu cleanera dalej to się dzieje.
A co do tego pliku mógłbyś podać dokładne dojście? Bo nie mam pewności ale tego pliku już nie mam.
Co do tego skrótu zrobiłem tak ale nadal jest to samo.

:/ słabo ale chyba będę musiał zrobić albo reinstalkę albo to jest taki bug mos'a.

Araven
29-07-2014, 16:13
MOS 1.6.2 po prawidłowej instalacji jest bardzo stabilny.

Plik bat o nazwie Third Age (plik wsadowy Windows) jest w katalogu Thrd_Age_3 plik ma 1KB jak pisałem i nie sposób go nie znaleźć.

Może masz niepełną instalkę MOSA.

Generalnie gier nie powinno się instalować w Program Files ani na dysku z Windowsem nawet.

W razie reinstalacji, sprawdź czy działa czyste TATW 3.2 zagraj kilka tur i wyłącz kompa. Potem zaś instaluj MOS dopiero po restarcie.

Redfe34
29-07-2014, 16:22
Wiesz co. Podstawka działa świetnie bez niego a co do instalacji mam go na partycji E nie na D (systemowej)
Nie wiem czy to zadziała ale czy mógłbyś wysłać swój skrót do MOS'a??? Jakby nie zadziałał to najwyżej pobiorę jeszcze raz MOS'a.

Araven
29-07-2014, 16:33
Mój skrót do MOS nie zadziała u Ciebie, inna lokalizacja.

Poczytaj opis instalacji. Jest napisany w punktach, krok po kroku, łopatologicznie wręcz.

Jak może Ci działać czyste Tatw po instalacji MOS-a? Jeśli działa to w złej lokalizacji zainstalowałeś MOS. Czyli źle go zainstalowałeś.

Podaj ponownie pełną lokalizację moda TATW 3.2. Dokładną nie na oko. ja obecnie mam taką: D:\Gry2\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3

Redfe34
29-07-2014, 16:50
Ja mam taką E:\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3

Araven
29-07-2014, 17:00
A jaką ścieżkę podajesz jak instalujesz MOS 1.62 ?

Redfe34
29-07-2014, 17:01
Tylko daję E:\SEGA to wszystko

Araven
29-07-2014, 17:07
Jak pisałem jak masz 10.5 GB to coś mało.
Pobierz ponownie instalkę 1.6.2 (może masz niepełną, albo uszkodzoną).
Fixy oczywiście poinstalowałeś tak?
Wyłącz kompa, po instalacji MOS i uruchom ponownie, niekiedy to pomaga.

Nic ponadto co jest w poście nr 1 nie mogę poradzić.

Redfe34
29-07-2014, 17:09
Dobra spróbuję pobrać jeszcze raz.

Najwyżej będę grać na innych patchach do MOS'a

Dzięki za pomoc :)

Derko
03-08-2014, 18:35
Aravenie, JEDYNY PIERŚCIEŃ ZOSTAŁ ZLOKALIZOWANY! Hura, chłopaki odwalili kawał dobrej roboty :) 186 tura i tylko czekać aż Sauron się odrodzi może on coś zrobi z tym Mordorem bo za cholerę się nie mogą przebić przez Gondor. Nie przejmować pierścienia ino wyczekiwać aż Sauron koło 200 tury się odrodzi?

Araven
03-08-2014, 18:43
Tak nie ruszaj Pierścienia, czekaj na info o Sauronie, pojawi się z armią, czy tam dwoma pod Barad Dur, i będzie fajny filmik z tym związany.
Czasem nieco ponad 200 tur to trwa. Mordor dostanie bonus do sakiewki. Ty nie czekaj, ale walnij Mordorowi Tol Acharn.

Derko
03-08-2014, 18:57
Myślisz, ze będzie aż tak ciężko?

Araven
03-08-2014, 19:05
Ostateczne pokonanie Mordoru wcale nie jest takie łatwe. Zdobądź tam jakiś przyczółek i rzuć kilka armii na Tol Acharn.

Derko
03-08-2014, 19:14
Spoko, pozajmowałem całą linię wzdłuż Anduiny, wysłałem też flotę na południe, gdzie trzy miasta Haradrimów wraz z Umbarem są w moim posiadaniu, powoli zamykamy ich w klatce. Najbardziej zadziwia mnie Gondor, który na prawdę daje sobie radę z Mordorem, reszta oprócz mnie ma wyrypane na wojnę :P

Saruman555
04-08-2014, 14:38
Chciałem się zapytać o 2 rzeczy(jeśli to są bugi albo wina instalacji zainstaluje ponownie.

1.Czy generałowie i agenci w tym modzie żyją wiecznie? Grima( dyplomata) ma na chwile obecną ponad 80 lat w mojej kampanii Isengardem(generałowie w np.Gondorze tez są starsi niż 60 lat w tej kampanii).

2.Czy skrypty wydarzeń są w MOSie czy są oddzielnym submodem w g zadniej z gier w tego moda nie pojawiły się pytania o np. silniejszego Sarumana czy Mordor ani żadne inne które teoretycznie powinny być już w pierwszej turze.

Araven
04-08-2014, 14:48
W MOS 12 tur to 1 rok, czyli np. 60 tur w grze to dopiero 5 lat kalendarzowych.

Skrypty zgłaszają się w pierwszej turze, po prawidłowej instalacji. W Win7, wyłącz UAC (kontrola konta użytkownika) i gry powinny być poza ProgramFiles a najlepiej to na innym dysku niż system operacyjny.

Saruman555
04-08-2014, 15:04
dziękuje spróbuje przeinstalować.Sprawdziłem teraz ale czy to normalne że wiek w karcie postaci zwiększa się co 2 tury.Grima ma teraz w tej kampanii 97 lat tura 138-9 ew. o 2 tury wstecz teraz sprawdziłem. Jeśli to normalne to do ilu lat żyją postacie? mogę jeszcze teraz zagrać i sprawdzić czy ponad 100 lat dożyję.

Araven
04-08-2014, 15:20
Przeinstaluj, wg posta nr 1 w tym temacie.
Wiek się zmienia raczej co 12 tur nie co 2.

Saruman555
04-08-2014, 15:35
Właśnie pisze o tym, że mi wiek się zmienia co 2 tury ( teraz gram 150 tura Isengard , Grima 101 lat) i się pytam czy to błąd instalacji. Przecież raczej powinno być tak że żyją średnio 60 lat jak w Medievalu.Czy Nazgule, elfy itd są nieśmiertelne. Mogę dokończyć kampanie i poinformować czy ktokolwiek umarł ze starości.Średnia wieku generałów obecnie 70 lat.
Narazie nikt ze starości nie umarł ,komputer też ma generałów w podobnym wieku 70-80+.

Araven
04-08-2014, 15:58
Grałem ponad 350 tur i nikt ze starości mi nie umarł w MOS.
Skoro Ci się nie zgłosiły skrypty, to masz coś źle. Może i z wiekiem.
Dopóki to nie wpływa na ich ruch czy cechy, to w czym problem, ze mają dużo lat. Dunedainowie i po 300 lat żyli, a byli ludźmi.
To mod Fantasy :cool:

Osobiście nie zwracam uwagi zbytnio na wiek, ale powinni się starzeć po 12 turach nie po 2.
Plik cleaner uruchomiłeś po instalacji MOS? Masz wszystkie 3 fixy ?

Saruman555
04-08-2014, 16:13
Niepamięntam jeszcze wiosną instalowałem. fixów nie mam gram na na wersjii 1.6.1 jak instalowałem 1.6.2 był jakiś błąd chyba włąnczła się wersja 1.61.Jedynym bugiem poza wyłączaniem się podczas ładowania oblężeni(nie wszystkich np. Minas Tiritch i miasta orków z gór działają czasami.Bug: po przegraniu bitwy z Rohanem pojawiła się informacja o tym ze wypuszczają jeńców. Wśeód pojmanych był Lutz(chyba tak się pisze).
Po otrzymaniu informacji o uwolnieniu nigdzie Lutza nie było tsk jak by gra pomyliła informacjie o egzekucji z uwolnieniem( na pewno był uwolniony).

tylko że te bugfixy z total na total war center są z rapidshare nie widze gdzie tam jest opcja pobrania pliku. jeszcze chciałem się upewnic że MEGA i rapidshare są darmowe bez limitu plików dobrze rozumiem?

Araven
04-08-2014, 16:15
1.6.1 ma dużo bugów, nigdy nie naprawionych.

Wersja 1.6.2 jest bardzo stabilna po prawidłowej instalacji z 3 fixami i ma całkiem dobre spolszczenie.
Chyba Lurtz. To cleaner uruchom teraz.

I radzę zainstalować 1.6.2 (na 1.6.1 prędzej, albo później będzie ctd, jakie uniemożliwi dalszą grę).

Saruman555
04-08-2014, 16:38
tylko że te bugfixy z total na total war center są z rapidshare nie widze gdzie tam jest opcja pobrania pliku. jeszcze chciałem się upewnic że MEGA i rapidshare są darmowe bez limitu plików dobrze rozumiem?
Dziwne w moim komputerze w menu usuwania programów jest napisane wersja 1.6.2 w grze 1.6.1. I tak jeszce raz zainstaluje.
6,47 gigabajtów obecnie zainstalowana wersja zajmuje.
W moim komputerze mos nazywa się MOS Full Install.
Zainstaluje teraz jeszce raz. Jednak w to była wersja 1.6.1, to powyżej było tylko instalatorem moda zainstalowanym na komputerze.

Araven
04-08-2014, 16:43
MEGA jest darmowe, ten drugi też. Trzeba Google Chrome najlepiej do pobierania z Mega.

Próbuj kilka razy jak trzeba, dwa fixy są w poście nr 1.

Patrz post nr 1, opisane co i jak masz instalować.

MOS 1.6.2 ma osobną instalkę.

Mos 1.6.2 ma bliżej 11 GB.

Derko
04-08-2014, 17:00
Aravenie, mam pytanko, tak czytam i czytam, cały czas mówisz, że najlepiej instalować nie tam gdzie system, a czy to nie jest tak, że jeśli gra nie jest tam gdzie system, to system aby ją odpalić musi przemyśleć dodatkowo, że ów gra jest na drugim dysku, co z kolei przekłada się na dłuższy odczyt, a co za tym idzie dłużej trzeba czekać aż się załaduje, bądź tura przeleci?

Saruman555
04-08-2014, 17:02
,,Mos 1.6.2 ma bliżej 11 GB."

ale liczone łącznie z third age 3? czysty third age mi zajmuje10 GB( po usunięciu MOS jak pobieram teraz wersje 1.6.2 widzę, że zajmuje łączne prawie 1.5 GB

Araven
04-08-2014, 17:13
Derko, nie wpływa to na szybkość, jak masz kilka dysków decyduje ich jakość, a nie to czy tam system jest czy nie. Win7 ma zabezpieczenia różne, jakie mogą blokować niektóre pliki w modach i są problemy.

Saruman555 oczywiście, że z TATW, mam 11GB bo MOS wymaga czystego TATW 3.2 prawda?

Czysty TATW zajmuje 6.84 GB i 6.87 GB na dysku. (zainstalowany).

Nieźle masz tam namieszane. Poinstaluj od nowa TATW 3.2 jak opisałem w poście nr 1 potem MOS.

edieXIV
05-08-2014, 23:49
Witam mam mały problem wszystko niby ładnie chodzi odpalam moda pisze na dole ze mos wersja 1.6.2 i pojawia się problem jak chcę załączę kampanie to nie wyświetla mi się ta lista skryptów do wyboru coś źle zainstalowałem czy to trzeba jakoś włączyć ?

Araven
06-08-2014, 08:23
Jaki masz system, gdzie gra zainstalowana podaj dokładną lokalizację. Moja lokalizacja to: D:\Gry2\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3
Skrypty się zgłaszają same, nie włącza się ich.
Zainstalowałeś MOS na czyste TATW, jak opisałem w poście nr 1 ???
Wszystkie 3 fixy? Cleaner uruchomiłeś?
Ile Ci zajmuje katalog Third_Age_3 po instalacji MOS.

edieXIV
06-08-2014, 10:28
C:\Program Files (x86)\Sega\Medieval II Total War Rozmiar: 10,7 GB (bajtów: 11*543*814*144) cleaner uruchomiłem i instalowałem na czystego TATW

Araven
06-08-2014, 10:34
Pytałem jaki masz system.
Generalnie w Win7 nie powinno się instalować gier w Program Files, a najlepiej na innym dysku lub innej partycji jak system.
Powinno być około 11GB.

Wyłącz UAC w Win7 (poczytaj w necie co to i jak wyłączyć) i ponownie zainstaluj TATW i MOS, po wyłączeniu UAC.
Jak zainstalujesz TATW 3.2 zagraj kilka tur i wyłącz kompa. Odpal ponownie i instaluj MOS.

Jak wyłączenie UAC nie pomoże, to radzę przeinstalować Medka i Kingdoms na inną partycję niż Windows.

edieXIV
06-08-2014, 12:19
UAC wyłączone stainless steel działa i TATW też tylko jest problem z mosem i zgłaszaniem się skryptów dalej. Niestety nie mogę przeinstalować medk bo płytka z kingdoms padła także jedynie mogę przenieść cały folder medka na inną partycję może pomoże. Przyczyną może też być to że tego medka nie instalowałem tylko przeniosłem foldery z innego pc. Dlatego było to w Program Files bo tak miał brat zainstalowane i żeby odpalić grę ze skrótów na pulpicie musiałem mieć to wklejone tam gdzie brat miał zainstalowane;d

Araven
06-08-2014, 12:25
Fixy z MOS poinstalowałeś?
Ew. zainstaluj MOS u brata i skopiuj.
MOS 1.6.2 jest bardzo stabilny i najlepszy z tych co wyszły, na niezgłaszające skrypty, jak reinstall Mosa nie pomógł. To kilku osobom pomogła reinstalacja Medka i Kingdoms.
Ja też niekiedy przenoszę mody, ale po reinstalacji Windowsa, zainstalowałem i Medka i Kingdoms ponownie i dopiero kopiowałem mody zainstalowane dawniej.
Pobierz ew. ponownie instalkę Mosa, bo coś masz mało, ja mam około 11GB przy MOS 1.6.2 a Ty 10.7 GB.

edieXIV
06-08-2014, 12:32
Ja pobierałem mos z torrentów dokładnie to to : http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?633382-MOS-the-ultimate-TATW-experience-version-1-6-2-for-Third-Age-3-2-released-25th-Dec&p=13517306&viewfull=1#post13517306 może to jest przyczyną ? Mam jeszcze 2 takie pliki MOS v1.6.2-1a i MOS v1.6.2-1b trzeba coś z nimi robić ?

Araven
06-08-2014, 12:40
No to nie zainstalowałeś MOS zgodnie z Instrukcją. :cool:
Wszystkie 3 pliki mają być w 1 katalogu, ty zaś pewnie odpaliłeś tylko exe. bez tych dwóch plików bin w tym samym katalogu. patrz punkt 2 instrukcji Instalacji MOS niżej.

MOS v1.6.2 RELEASED!

This seems almost anti-climatic at this point but the new release is ready to be downloaded and installed.

1. Download the exe and the two bin files to your desktop or other known location on your system.
2. Run the EXE file (MOS v1.6.2.exe) (You do not have to perform any actions on the other two files) Also, the exe and the two bin files must be in the same folder or desktop or the installation will fail.
3. Follow the prompts provided in the installer. [Notice that the default folder is C:\Program Files (x86)\SEGA] If your M2TW folder is not located at this location, please set the installation path correctly.
In this version of MOS files are added to the M2TW folder, requiring a different installation path.
4. Download the shortcut file if MOS has not been previously installed or if you wish to use the latest shortcut.
If MOS is not installed in the default file folder you will have to edit the shortcut and the Third_Age_3. bat file as well as the TATW.cfg files to show the correct path.
5. Finally be sure to run the CLEANER.BAT file located in your installation folder before attempting to run the mod.

MOS v1.6.2.exe (https://mega.co.nz/#!NUsygbRa!Xmwc6kvyCA3fYVXHKP4cfW379ItIb-2j2um3t36opW4)
MOS v1.6.2-1a.bin (https://mega.co.nz/#!NQ8TQAwQ!N-5cTXvgaX8DpCj82IjwihNcZqxuStsFd7mNzsL3dT4)
MOS v1.6.2-1b.bin (https://mega.co.nz/#!IVlEwbgK!SoDTCQxs--aNfN5WbS-1CThg5mp7i4ZEjphAfhe0Aio)

Shortcut for MOS v1.6.2 (https://mega.co.nz/#!tA01xSBY!J6Jy3DJA9pk6O8EN3LOHaWeCTqpUWYLtWVY1LJO Kw1k)

Click on this for a torrent download (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?633382-MOS-the-ultimate-TATW-experience-version-1-6-2-for-Third-Age-3-2-released-25th-Dec&p=13517306&viewfull=1#post13517306)

Ja pobierałe z Mega, unikam torrentów z racji na wirusy.

Zainstaluj MOS jak należy ponownie, i o 3 fixach nie zapomnij.
I podaj rozmiar katalogu Third_Age_3 po instalacji całości i fixów ok?

edieXIV
06-08-2014, 12:49
Czyli MOS v1.6.2.exe MOS v1.6.2-1a.bin MOS v1.6.2-1b.bin mają być w jednym folderze podczas instalacji i nic więcej ?

Araven
06-08-2014, 12:55
Tak, te 3 pliki muszą być w 1 katalogu nim odpalisz exe. Z plikami bin nic nie rób instalator, sam je rozpakuje. Potem cleaner walnij, po instalacji
I 3 fixy. Brak plików bin skutkuje zawsze wadliwą instalacją moda.
Link do w/w instrukcji Instalacji MOS jest podany w poście nr 1 tego tematu.

edieXIV
06-08-2014, 21:47
Niestety nie działa nic spróbuje go jutro zainstalować u brata bo on ma medka z płytki

Saruman555
07-08-2014, 09:55
2 raz w ciągu 3 dni instaluje tego moda.Lokalizacja: D:/Medieval 2 MOS/mods/Third Age _3. Wersja 3.2.MOS jakoś się dziwnie zainstalował: D:/Medieval 2 MOS/mods/Third Age _3/Sega/Medieval 2/mods/Third Age_3. Takie coś tworzy już 2 raz. Ale jest kompletny poza fixami 1 i 3, skrypty się zainstalowały sprawdziłem w folderze.Windows 7.
Sprawdziłem pliki Third Age i MOS są w oddzielnych folderach, dało by się je jakoś połączyć bez ponownej instalacji?Instalowałem z wyłączonym UAC.
Ew. mogę cały folder mods wyciąć i zainstalować od nowa. 3 raz instalacja Medievala jest chyba bez sensu.
Mod się nie włącza ,ale to chyba normalne pliki są w innych folderach.
A to podobno Gothic 2 Returning ma trudną instalację...(może wersja 1.0 miała trudną, a potem poprawili?)

Araven
07-08-2014, 10:07
Mos ma prostą instalację, fixy 1 i i 3 są w poście nr 1 do pobrania.
Opis instalacji także jest w poście nr 1.
Źle zainstalowałeś instalując MOS podajesz ścieżkę do Sega i nic więcej.

Jak zainstalujesz czyste TATW 3.2 zrób sobie kopię na innym dysku.

Post 1306 opisuje jak zainstalować MOS

Wywal wszystko, zainstaluj czyste TATW zagraj kilka tur, wyłącz kompa.
Uruchom ponownie, zrób kopię czystego TATW.
Realizuj kroki instalacji z posta 1 po kolei.

Reinstal Medka może mieć sens, ale zainstaluj wtedy poza Program Files i poza partycją systemową najlepiej. Popróbuj jeszcze z instalacją.

Saruman555
07-08-2014, 10:35
TATAW jakoś mi się bugował i nie włączał się na wersji 3.2.Medieval nie jest zainstalowany w Programie Files( podałem dokładną lokalizacje w poprzednim poście).Do każdej gry mam robię oddzielny folder.Tylko jest taki problem ,że jak podczas instalacji MOS wybieram w folderze mods TATAW to tworzy automatycznie Sega itd. Reszta lokalizacji w poprzednim poście.Zaraz zaistaluje TATAW od nowa i poinformuję czy działa.Z MOS było wszystko dobrze , nie licząc tego ,że był w innym folderze. Kingdoms ma wersje 1.05.

Araven
07-08-2014, 10:37
INSTALACJA MOS 1.6.2:
1. Mos 1.6.2 się instaluje na czyste TATW angielskie nie na MOS 1.6.1 (czyste TATW 3.2 instalujemy, przed Mosem oczywiście).

2. Na folderze Third_Age_3 należy wykonać poniżsżą operację, klikamy na folder potem właściwości, odznaczacie okienko Atrybuty tylko do odczytu. Ma być tam pusto. Klikacie zastosuj. Czekacie aż odznaczy wszytko. Dopiero wtedy instalujecie MOS 1.6.2. (Dzięki Marduq za podpowiedź).

3. Instalując 1.6.2 podajecie tylko np. F:\Gry\SEGA , znaczy ja tak mam. Podajcie jak macie u siebie. ( ja mam F:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3.)
Czyli podajecie do SEGA i nic więcej. Uruchomcie cleaner.bat po instalacji MOS i po bugfixach. Nawet jak pisze, że nie może znaleźć jakichś plików nie panikować.

4.Potem zainstalujcie fixy do 1.6.2 to już do katalogu Third_Age_3. A trzeci fix to plik export_descr_buildings do data Third_Age_3.
(Czyli bugfix 1 do Third_Age_3, potem bugfix 2 do Third_Age_3 ten ma 230 Mb i potem bugfix 3 czyli plik export_descr_buildings do data Third_Age_3).

Twoja ścieżka jest taka:D:/Medieval 2 MOS/mods/Third Age _3

Szczerze to nie mam pojęcia, jak to u Ciebie zainstalować, nakombinowałeś ze zmianą lokalizacji, to masz problemy.
Chyba powinieneś podać samo D:\ jako adres dla MOS. Ale sam nie wiem.

Ew spróbuj wrzucić treść Third_Age_3 po instalacji MOS, na czyste i działajace TATW.

Jak nie da rady to tylko reinstall MEDKA z normalną lokalizacją np. F:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3

Saruman555
07-08-2014, 11:00
Zainstalowałem TATAW 3.0 , działa.Poprzednio wersja 3.2 nie działała .Teraz działa (3.2).Miałeś chyba racje instaluje po prostu do D:/Medieval 2 MOS i działa. Przy instalacji do: D:/Medieval 2 MOS/mods/Third Age _3 nie działał nawet TATAW 3.2. Zaraz sprubuje MOS zainstalować.Nadal tworzy folder Sega. Trzeba chyba ten folder utworzyć wcześniej, może to coś da.

Mitusonator
07-08-2014, 11:27
Temu kto wymyślił ścieżkę instalacji należy się medal :crazy:
Chyba większość ludzi nie instaluje gry z domyślną ścieżką i raczej nie tworzą niepotrzebnego folderu "SEGA" .

Araven
07-08-2014, 12:07
Albo skopiuj to co stworzył w Sega (po odpaleniu Instalatora MOS) i wrzuć to na Third_Age_3 z czystym TATW. Odpal cleaner i zobacz. jest szansa, ze to zadziała.
Zrób sobie kopię działającego czystego TATW na innym dysku, by nie musieć instalować ponownie.

Większość ludzi instaluje z SEGA, ale mogli dać instalację do TATW, byłoby łatwiej. Chyba, że instalator wrzuca coś do katalogu Medievala także.

Saruman555
07-08-2014, 12:16
[/COLOR][/B]Szczerze to nie mam pojęcia, jak to u Ciebie zainstalować, nakombinowałeś ze zmianą lokalizacji, to masz problemy.
Chyba powinieneś podać samo D:\ jako adres dla MOS. Ale sam nie wiem.

Nie wiem czym mogła zaszkodzić stare wersje MOS działały i jest najprostsza jaka może być.
Teraz była taka lokaliacja: D:/SEGA/Medieval 2 MOS/mods/Third Age _3/SEGA/Medieval 2/mods.
SEGA/Medieval 2/mods MOS 1.6.2 tworzy mi to cały czas i nie instaluje się w folderze TATAW .
A dokładniej tworzy drugi.

Ew spróbuj wrzucić treść Third_Age_3 po instalacji MOS, na czyste i działajace TATW.
Przy poprzedniej instalacji spróbowałem pewnie przeniosłem źle, jedynym efektem było ekran 1 ekran ładowania i niedziałająca kampania

Jak nie da rady to tylko reinstall MEDKA z normalną lokalizacją np. [B]F:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3]
Spróbuje może pojutrze albo za 3 dni, musze odpocząć od tej niekończącej się instalacji.

Ktoś może pamięta czy przy przy instalacji MOS tworzył:SEGA/Medieval 2/mods.Już nie wiem czy tylko ja mam takie ,,szczęście" czy czegoś przy wybieraniu lokalizacji w tej wersji moda nie
rozumiem.Wszystkie mody ,które dotychczas instalowałem działały normalnie.

Zapomniałem napisać ,że pliki instalacyjne MOS są w oddzielnym folderze na pulpicie( instalator i 2 pliki BIN) gdyby to było ważne.

Araven
07-08-2014, 12:25
Jak ą masz w końcu ścieżkę z TATW ???????????????????????

Wcześniej podawałeś inną, teraz podajesz, że jest to D:/SEGA/Medieval 2 MOS/mods/Third Age _3

Jeśli masz ścieżkę jak wyżej to instalując MOS podajesz instalatorowi tylko D:/SEGA

I nic więcej. Tak ma być w 1 katalogu plik exe z MOS i oba bin. Aczkolwiek z racji na to, ze nie masz katalogu Medieval II Total War to nie wiem czy Ci dobrze zainstaluje. Spróbuj zmienić nazwę Medieval 2 MOS jaką masz na Medieval II Total War wtedy moze instalator Mas zadziała.

Czyli zmień D:/SEGA/Medieval 2 MOS/mods/Third Age _3, jaką masz na D:/SEGA/Medieval II Total War/mods/Third Age _3 i dopiero instaluj MOS do D:/SEGA i nic więcej mu nie podawaj.

Saruman555
07-08-2014, 12:40
Wcześniej podawałeś inną, teraz podajesz, że jest to D:/SEGA/Medieval 2 MOS/mods/Third Age _3

Wiem wcześniej piałem ,że może problem rozwiązałoby dodanie na początek SEGA skoro MOS usilnie w kółko dodoawał. Tak więc dodałem przy 4 instalacji SEGE a Medieval MOS itd. włożyłem do nowo utworzonego folderu SEGA.

Jeśli masz ścieżkę jak wyżej to instalując MOS podajesz instalatorowi tylko D:/SEGA
wtedy instalujac MOS podasz instalatorowi w miejsce tego co on podpowiada: D:/SEGA i nic więcej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Efektem było: D:/SEGA/Medieval 2 MOS/mods/Third Age _3/SEGA/Medieval 2/mods.Przy 4 instalacji.Teraz trwa 5.

Teraz instaluje 5 raz. Zmieniłem Medieval MOS na Medieval Total War. Usunąłem SEGE.

Araven
07-08-2014, 12:47
Zrób jak napisałem w poście 1318. Na spokojnie to przeanalizuj. I spróbuj zrealizować

A jak nie potrafisz zainstalować, to pozostaje Ci reinstall Medka II i Kingdoms z prawidłową ścieżką a nie tym co nakombinowałeś jakieś Medieval 2 MOS zamiast Medieval II Total War , bez SEGA wcześniej.
Nic więcej Ci nie poradzę, "nacudowałeś" z nazwą katalogów to masz problemy teraz.

Doprowadź do sytuacji by mieć TATW w ścieżce D:/SEGA/Medieval II Total War/mods/Third Age _3 nawet bez reinstalacji powinno dać radę, musisz pokopiować dane.

I wtedy instalujac MOS podasz instalatorowi w miejsce tego co on podpowiada: D:/SEGA i nic więcej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bardziej łopatologicznie nie umiem tego wytłumaczyć.

Jak skrót MOS nie odpali to odpal plik bat ręcznie, wejdź do katalogu Third Age _3 i zrób skrót do pliku Third Age (Plik wsadowy) ma 1 kb od odpala moda.

edieXIV
07-08-2014, 14:15
Tak, te 3 pliki muszą być w 1 katalogu nim odpalisz exe. Z plikami bin nic nie rób instalator, sam je rozpakuje. Potem cleaner walnij, po instalacji
I 3 fixy. Brak plików bin skutkuje zawsze wadliwą instalacją moda.
Link do w/w instrukcji Instalacji MOS jest podany w poście nr 1 tego tematu.

Dzięki wielkie za pomoc problem udało mi się rozwiązać zainstalowałem na nowo medka a folder z mods (czyli z kingdoms bo jak pisałem wcześniej płytka od kingdoms nie działa) zgrałem od brata z PC potem zainstalowałem TATW oraz mosa i wszystko już działa jak należy :)

Araven
07-08-2014, 14:20
To fajnie, ważne byś miał oryginalny klucz do Medievala. A płytkę z Kingdoms, powinieneś dostać nową od CD Projekt, zajrzyj na ich stronę, jak wygląda procedura wymiany nośnika. Raczej na 100% trzeba wysłać uszkodzoną płytkę.

Saruman555
07-08-2014, 17:07
Teoretycznie wszystko jest zainstalowane fixy też. Jak włączam pojawia się error medieval 2 : Total War encountered an unspecified error and will now exit.
Instalacja przebiegła bez żadnego problemu.TATAW się uruchamia.

Czyli podajecie do SEGA i nic więcej. Uruchomcie cleaner.bat po instalacji MOS i po bugfixach. Nawet jak pisze, że nie może znaleźć jakichś plików nie panikować.

5. Finally be sure to run the CLEANER.BAT file located in your installation folder before attempting to run the mod.

Chciałem się zapytać do czego służy CLEANER.BAT skoro wnioskując z powyższego nie trzeba się martwić brakującymi plikami, ani nie wskazuje plików do usunięcia?

A ścieżki chyba nie miały znaczenia skoro zaczyna się uruchamiać.Udało się usunąć zapobiec wytworzeniu przez instalator folderu SEGA.Pewnie błędnie założyłem ,że pliki MOS mają zastąpić niektóre pliki TATAW w oryginalnym folderze.
Przepraszam ,że tymi ścieżkami i instalacją męczę cały dzień.

Araven
07-08-2014, 17:17
Pliki MOS zastępują często pliki z TATW.
Cleaner.bat usuwa map.rwm i kilka innych by Mos odpalił.
Ile zajmuje Ci katalog Third_Age_3 obecnie, po instalacji MOS z fixami ?

Po instalacji MOS TATW 3.2 nie ma prawa odpalić gdyż pliki z MOS nadpisują pliki z TATW, co napisałem wyżej.

Wyłącz kompa i uruchom ponownie. Potem uruchom cleaner.bat.
Poczekaj z 2 minuty i odpal MOS ze skrótu.

Jeśli TATW 3.2 odpala, to znaczy, że nie wiadomo gdzie zainstalowałeś MOS.

Saruman555
07-08-2014, 17:52
[QUOTE=Araven;301103]Pliki MOS zastępują często pliki z TATW.
Cleaner.bat usuwa map.rwm i kilka innych by Mos odpalił.

Sam z siebie po uruchomieniu? U minie tylko nieinformóję o nieznalezionych plikach i prosi o wciśnięcie dowolnego klawisza, poczym się wyłancza

Ile zajmuje Ci katalog Third_Age_3 obecnie, po instalacji MOS z fixami ?

14 GB wszystkie. SĄ 2 jeden stary ,drógi tworzy MOS+ MOS tworzy pomiędzy obydwoma Third_Age_3 foldery Medival 2 Total War(data,logs,saves,mods ) i w tym 2 mods jest 2 Third_Age_3 z zainstalowanymi plikami MOS (ja tego nie robiłem instalator sam pomnorzył te foldery)5 raz z rzędu

Po instalacji MOS TATW 3.2 nie ma prawa odpalić gdyż pliki z MOS nadpisują pliki z TATW, co napisałem wyżej.

[QUOTE]Wyłącz kompa i uruchom ponownie. Potem uruchom cleaner.bat.
Poczekaj z 2 minuty i odpal MOS ze skrótu.
Nie działa.

I jest jeszcze taki problem ,że we właściwościach pliku ta opcja co miała być pusta(tylko do odczytu) po ładowaniu i naciśnięciu ok jest po ponownym włączeniu właściwości znów aktywna.

Araven
07-08-2014, 17:58
Problem opisywałem kilka razy.
Masz mieć katalog Medieval II Total War.
Jak ty to zrobiłeś, że masz 14 GB to ja nie wiem 11 to max.
Po raz piąty powtarzam D:/SEGA/Medieval II Total War/mods/Third Age _3
Doprowadź do w/w ścieżki.

Nie umiesz tego zrobić to reinstall zrób. I nie kombinuj z nazwami katalogów.

Funkcja Moderatora jest bezpłatna, ręce mi opadają w Twoim przypadku.

Instalacja trwa kilkanaście minut. Jak się nie kombinuje z nazwami katalogów.

Saruman555
07-08-2014, 18:02
Poparz co mi MOS pododawał dodatkową date itd w nawiasie jest.A ja 5 raz instaluje mi w domyślnej instalacjii podaje program Files.
Po raz piąty powtarzam D:/Medieval II Total War/mods/Third Age _3 tak mam.
Tyle że mi MOS wydłuża to do:
D:/Medieval II Total War/mods/Third Age _3/Medieval II Total War/mods /Third Age _3
Dosłownie tak jest.

W folderz Third Age _3 MOS umieszcza folder Medieval II Total War w nim mods a w nim Third Age _3 czyli wreszcie MOS,.
I tak było w każdej z 6 dzisiejszych instalacji z czego 3 razy istalowałem podstawowego Medievala i Kingdoms

Araven
07-08-2014, 18:07
Dobrze ostatnia próba zakładając, że piszesz prawdę to masz taki adres moda Tatw 3.2: D:/Medieval II Total War/mods/Third Age _3

Instalując MOS podaj więc tylko D:/ jako ścieżkę dla MOS

Zmień to co podaje instalator na D: i nic więcej.

MOS Ci sam nic nie robi, instaluje tam gdzie podasz Instalatorowi, a jak Ci robi podwójne pliki to znaczy, że nie zmieniasz wcale, albo zmieniasz źle ścieżkę dla Instalatora MOS.

Saruman555
07-08-2014, 18:52
MOS odmawia instalacji bez podania instalacji w D:/,,You must enter a full patch witch drive letter;for example:
C:/APP
or UNC path in the from:
//serwer/share" cytat z erroru.
Dziękuje za pomoc wiem ,że w to trudno uwierzyć jak nikt prawdopodobnie nie zgłosił takiego problemu,tak jak mi w to ,że niektórym podobno działa conflux w hieroółsah 6.
Może instalator ,albo jeden z plików BIN są wadliwe. Jeśli kiedyś uda mi się zainstalować tego moda poinformuje o tym.

Chyba się wreszcie udało.Teraz musze ręcnie usuwć pliki które istalator w errorach wyświetla, czyli nareszcie MOS nadpisuje TATAW.

Araven
07-08-2014, 18:59
Między D a Medieval II Total War, musi więc być jeszcze minimum 1 człon.
Ja mam obecnie: D:\Gry2\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3

Ty zaś usunąłeś w czasie instalacji Medka katalogi: Gry i SEGA, a nazwę katalogu Medieval II Total War zamieniłeś na własną.

Pisałem byś doprowadził do ścieżki D:\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3
Ty zaś masz bez SEGA, nadal.

Wątpię byś dał radę to zainstalować, bez reinstalacji Medka i Kingdoms.

Edit: dodaj SEGA i zainstaluj albo wklej tam TATW.
Potem podaj ścieżkę dla instalatora MOS jako D:\SEGA jak to nie zadziała to reinstall, tylko.

Saruman555
07-08-2014, 19:50
Dziękóje bardzo działa.Wszystko razem z fixami zainstalowane,nowa ikona nie była potrzebna, ta od TATAW włącza teraz MOS.
Tylko gdzie wstawić ten plik ze skryptami z MOS?Ale jest plik w który są one umieszczone MOS Script Descriptions i gdzie go wstawić żeby działał?

Mógłbym Ciebie prosić , o le masz zainstalowanego MOS , gdzie powinien być ten plik?

Ale muszą być w odpowiednim folderze żeby się uruchomiły, mi instalator akórat tego pliku nie przydzielił tylko zostawił pod data.
Skrypt musi znaajdowć się w odpowiednim folderze przecież z powietrza się nie bierze. i mam go teraz przed oczami.Tylko niewiem gdzie ma docelowo się znajdować.
.Ale plik znalazłeś?
Jak się mają zgłosić jak trzeba je wstawić do odpowiedniego folderu.
Nie ma skryptów , trudno, jutro jeszcze raz zainstaluje.Poza tym jest wszystko: mapa, Dunland, tekstury itd.

Araven
07-08-2014, 19:53
Proszę.
Jaki plik ze skryptami w MOS?

Skrypty powinny się zgłosić po uruchomieniu kampanii dowolną frakcją. Same się zgłaszają, nigdzie się ich nie instaluje. Ani się ich nie włącza nigdzie.
MOS powinien stworzyć własny skrót, na pulpicie, ale czasem nie tworzy.

Jest spolszczenie do MOS 1.6.2, ale nie instaluj dopóki MOS nie działa, jak należy.

Wyłącz kompa, uruchom ponownie i odpal kampanię jakąś frakcją, jak się skrypty nie zgłoszą, na początku pierwszej tury, same, to za szybko się ucieszyłeś.

MOS Script Descriptions to osobny opis sktyptów, nigdzie się go nie wstawia. Ma być tam gdzie jest, możesz sobie poczytać w nim jak działają skrypty w grze.

Derko
15-08-2014, 20:19
Aravenie, 232 tura i Sauron się wciąż nie odrodził, a już drugi komunikat miałem, że widziano pierścień w Umbarze, na który prowadziłem Tol Acharn, aczkolwiek Rohan mnie uprzedził i przejął Umbar, nie ma innego sposobu żeby ten paprok się odrodził niźli czekanie?

Araven
15-08-2014, 20:28
Czekaj, ale jak Rohan zdobył Umbar, to jest ryzyko, że się nie odrodzi, bo nie przekażą pierścienia da Barad Dur, ale może zdążyli, nim miasto padło. Graj dalej.

Derko
16-08-2014, 08:48
Znów pojawił się komunikat, że zlokalizowano Pierścień tym razem w jednym z miast Rhunu, jak myślisz, ile może trwać dostarczenie przez nich pierścienia do Saurona?

Araven
16-08-2014, 08:53
Obstawiam, że poniżej 260 tury Sauron się odrodzi.

Derko
17-08-2014, 17:51
I przegrałbyś gdybyś postawił, chociaż w 260 turze znów Pierścień się przemieścił do niejakiego Rhomen, ale magiczna czerwona strzałeczka wskazywała Elaegar czy jakoś tak, więc jakiś bug mały w każdym razie to miasto jest jeszcze nieco bardziej na północ od poprzedniego miasta Rhunu. Żeby tylko się nie okazało, że po przejęciu przeze mnie pierścienia w początkowych fazach gry, a potem po utracie wszystko się zresetowało, i Sauron się odrodzi po ~200 turach od momentu, w którym go straciłem.

Hanzo0
21-08-2014, 18:50
Witam. Mam problem z Mos gram sobie na wersji 1.6 w TATW 3.2 :) Gry odpalam kampanię to nie pojawiają mi się te różnorakie opcje które mogę wybrać. Skrypty. A na mapie śwaita jak i podczas bitwy nie ma połowy dźwięków. Co zrobiłem nie tak?

kaziu11
21-08-2014, 19:08
spróbuj reinstalnąć tatw, może pomoże?

Hanzo0
21-08-2014, 19:21
Próbowałem już. chyba coś źle robię ;/

Araven
21-08-2014, 20:18
Witaj.

Jaki system, gdzie gra zainstalowana?
Podaj dokładną lokalizację. Generalnie 1.6 jest bardzo zabugowany.

Pobierz 1.6.2 i zainstaluj wszystko od nowa, zgodnie z postem nr 1.

Poczytaj problemy techniczne i tym podobne tematy, albo przejrzyj chociaż.

Hanzo0
21-08-2014, 20:26
Dobra. Zainstaluje wszystko od nowa i tym razem będę miał wersję MOSA 1.6.2 :) Jak coś będzie źle to się odezwę i dzięki za odpowiedź :)

EDIT: Bugfixy a i b pobierałem torrent'em, są to pliki bin, je wystarczy tylko przekopiować do wskazanego katalogu, czy jakoś zainstalować ?

EDIT: Submod nadal nie działa :/ Nie wiem już co mam robić.

GRUHA
22-08-2014, 17:14
takie pytanko jak sa np. skrypty w mos i sa one w tym pliczku txt to gdybym go prerzucil do innego moda to czy takze by dzialaly czy to jakos glebiej zakopane jest ?

Araven
22-08-2014, 19:48
Jestem na wyjeździe
Hanzo poczytaj ostatnie strony tematu o MOS i zajrzyj na TWC opis instalacji

Gruha mozesz spróbować ale raczej nie odpalą w innym modzie sprawdź jak nie odpali znaczy nie zadziała jak wrzucisz do campaign script innego moda. Skrypty są zwykle powiązane z wieloma plikami moda

Hanzo0
24-08-2014, 19:27
Rozwiązałem mój problem. Zreinstalowałem wszystko razem z Medievalem :). Obecnie gram na MOS'ie 1.60 ze spolszczeniem i wszystko działa. jedynie mnie lekko irytuje dosyć długie czekanie aż inne państwa zakończą swoją ture.

Araven
24-08-2014, 20:28
1.60 jest strasznie zabugowany jak pisałem wcześniej. Dłużej jak do 100 tury to raczej nie pograsz.
Bardzo zły ruch z tym MOS 1.60

Hanzo0
25-08-2014, 11:07
Dlaczego? Zaczną mi wywalać jakieś błędy czy coś?

Araven
25-08-2014, 14:02
Oczywiście, że tak, wersja 1.60 ma masę błędów i często są ctd. Pisałem już Ci o tym, ale zignorowałeś radę by zainstalować 1.6.2.
Trafisz na taki ctd, jakiego nie obejdziesz i koniec gry, może do 100 tury dograsz, może nie.

Hanzo0
26-08-2014, 13:31
Nic nie zignorowałem, to po pierwsze, chciałem zobaczyć czy mod mnie wciągnie. Bardzo przyjemnie się gra, ostatnio nie miałem czasu grać (1 dzień rzerwy) i gdy wczytuję moją grę to ciągle mi się menu pojawia :) Przerzucę się na kolejną wersje. Czy w innych wersjach te tury też tak długo się ładują czy to wina pc ?

Araven
26-08-2014, 15:10
Im silniejszy komp tym szybsze tury.
Ile Ci się ładują te tury?

Lwie Serce
26-08-2014, 15:22
Polecam 4GB patcha, i tury i bitwy Ci przyspieszą :)

Hanzo0
26-08-2014, 16:30
około dwie minuty, ale to wina kompa który niedługo będzie miał 10 lat :). To nie problem, jestem cierpliwy :D. Czy mógłbyś mi powiedzieć jak zainstalować te fixy do 1.6.2 ? Jestem słabo obeznany w Angielskim :/

Araven
26-08-2014, 16:36
2 minuty to spoko, są tacy co czekają ponad 5 minut.
Opis instalacji MOS 1.6.2 oraz fixów do niego masz w poście nr 1 tego tematu.

Hanzo0
26-08-2014, 17:01
Nie że chcę to zrobić, ale czy da się odpalić MOS'a bez fixów ?

Araven
26-08-2014, 17:14
Da się odpalić bez fixów, ale będzie wywalało jak diabli.

Fixy, to poprawki i "łatki" jakie poprawiają znalezione w modach błędy i są konieczne do prawidłowego działania moda.

GRUHA
26-08-2014, 17:41
xd ja tam mam 1 min na ture ;p

kielll
26-08-2014, 18:55
Mam pytanie - może trochę głupie - ale ten temat ma już 140 stron i trochę można się pogubić - czy opis na pierwszej stronie jest aktualnym opisem jak zainstalować MOS na 3.2?? Czy coś się już zmieniło?? bo zaczyna się od wersji 1.5 potem są poprawki 1.6.itd. a potem wersja 1.3 - już zbaraniałem do reszty :( MOże ktoś pomóc?? Przedstawić kolejnośc instalacji czy coś ??

Araven
26-08-2014, 19:07
Masz od góry napisane wielką czcionką Instalacja MOS 1.6.2 i 4 punkty.
I są aktualne.

Hanzo0
27-08-2014, 14:36
Jest jakiś patch co przyśpiesza tury itd ?

Lwie Serce
27-08-2014, 15:11
Polecam 4GB patcha, i tury i bitwy Ci przyspieszą :)
Pisałem przecież hehe.

Link: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?7510-Patch-poprawiaj%C4%85cy-wydajno%C5%9B%C4%87-gier-i-program%C3%B3w

GRUHA
01-09-2014, 13:11
chcialbym zmienic uklad drog w niektorych prowincjach oraz dodac kilka mostow czy ktos moze mi powiedziec w ktorym pliku mam to zmienic ?

Araven
01-09-2014, 17:34
descr_strat co do dróg, zrób kopię oryginału, po zmianie usuń plik map.rwm z katalogu base.
Nowa kampania konieczna.

Mosty to wyższa szkoła jazdy, nie wiem jak się je dodaje.

HusarPL
05-09-2014, 19:48
Witam.
Mam taki problem. Gdy uruchamiam mosa 1.6.2 z wszystkim fixami po skończeniu ładować się kampanii medival sam się wyłącza i tyle. Bitwy normalnie działają.
EDIT: Wcześniej wszystko działało , uruchomiłem po dłuższej przerwie.

Araven
05-09-2014, 20:02
Uruchom Cleaner w katalogu głównym moda i spróbuj odpalić potem.

HusarPL
05-09-2014, 20:09
Odpalałem i nic. Usunąłem całe Thrid Age i od nowa pobieram.

William Wallace
06-09-2014, 10:02
Mam pytanko do was czy mieliście może problemy że po 100 turze co jakiś czas wyrzucało was z gry ? Albo problem z pewnymi miastami ? I od razu pytanko do której tury graliście najdłużej i czy udało wam się zdobyć wszystkie regiony ;)

Araven
06-09-2014, 11:07
Masz wszystkie fixy ?, instalowałeś wg postu nr 1. MOS 1.6.2 ?
Wszystkich regionów nie zdobyłem, bo mi się nie chciało, po zmiażdżeniu zła odpuszczałem. Grałem ponad 400 tur, kilkoma nacjami Dobra, Isengardem i Mordorem. Dwoma ostatnimi krócej grałem i tylko 1 raz.
Kim Cię wywala, rób częste savy, zmieniaj nazwy savów i czasem usuń map.rwm z katalogu base.

GRUHA
06-09-2014, 11:26
mi tylko czasami napotka podczas bitwy wyskakuje a tak to nic nigdy wgl cisza ~~

HusarPL
06-09-2014, 19:52
Działa. Mam pytanie. Nie mam filmów mógłby ktoś podesłać katalog ? (Zapewne nie mam filmów bo nie mam katalogu)

Araven
06-09-2014, 20:28
Jak to działa a nie masz filmów?
Nie masz filmiku na początku? czy o co chodzi?

Spróbuj odpalić po wyłączeniu kompa. Cleaner uruchomiłeś?

HusarPL
06-09-2014, 20:47
Tak czyściłem. Na starcie nie ma filmiku tego z TATW tylko z Medivala , na początku kampanii nie ma, a w powiadomieniach jest czarny ekran. Jak mógłby ktoś to prosił bym o folder fmv.

Araven
06-09-2014, 21:46
Ten folder ma 2.42 GB.

UAC wyłączyłeś? Instalowałeś jak w poście nr 1 ?

William Wallace
06-09-2014, 22:14
Dokładnie to między 50 a 100 wyrzucało co 3 bitwę a już po 100 to sporadycznie a frakcja którą grałem to Leśne Elfy. Może tym razem postaram się od czasu do czasu usunać ten plik o którym napisałeś.

Araven
06-09-2014, 22:42
Wyrzucanie z bitew się zdarza czasem. Ew, obniż wymagania grafiki. Wrzuć patcha 4G, używaj programów typu Cleaner czy Deffragler lub podobnych.
W bitwie nie klikaj szybko, rozkazów nie wydaj na raz kilku jednostkom, to zwiększa szansę na ctd.

HusarPL
07-09-2014, 07:05
A masz czystego Tatw ? Bo mi tylko z tego brakuje. Z mosa mam. Pytam bo nie znam rozmiaru.

William Wallace
07-09-2014, 08:41
Skorzystam z Twoich wskazówek Araven (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?3637-Araven) i dzięki za pomoc.

Araven
07-09-2014, 09:13
Husar, a Ty w ogóle zainstalowałeś czyste TATW 3.2 przed MOS?
W TATW folder ma 2.01 GB, jest o wiele za duży by go gdziekolwiek wstawiać.

Jak Ty to zainstalowałeś? Post nr 1 masz instrukcję instalacji MOS 1.6.2

Edit: Do nazwy katalogu z MOS dodaj np. Third_Age_3MOS. Potem zainstaluj TATW 3.2 i przegraj ten katalog do MOS, skoro uważasz, ze to zadziała, ja raczej wątpię.

HusarPL
07-09-2014, 12:10
Zainstalowałem 3.0>3.2 > mos. Po prostu nie ma nie wiem skąd zawartości z tatw

Araven
07-09-2014, 12:19
Ile Ci zajmuje katalog z MOS 1.6.2 ???
Poza postem nr 1 poczytaj i kilka ostatnich stron w temacie o MOS, instalacja jest banalna, o ile się realizuje poszczególne kroki z procedury Instalacji.

W końcu MOS 1.6.2 w ogóle Ci odpala? Pewnie dałeś złą lokalizację instalatorowi.

PODAJ swoją ścieżkę do Medka, moja jest taka: D:\Gry2\SEGA\Medieval II Total War

HusarPL
07-09-2014, 13:39
Tak dobrze zainstalowałem chodzi normalnie wszystko. 8,66 gb. Tylko folder fmv ma 480 mb. Po prostu nie ma plików gram normalnie w kampanii. Tylko nie ma filmów z TATW.
D:\Programy Files (x86)\SEGA\Medival II Total War
EDIT: Jeżeli było by całe fmv to by było razem : 10 gb z kawałkiem

Araven
07-09-2014, 14:17
UAC wyłączyłeś? W Win7 nie powinno się instalować gier w Program Files.
Miałeś 3 pliki w 1 katalogu zaczynając instalację (exe i dwa bin. )

Dziwne, FMV musiało nie być już po instalacji TATW 3.2.

Wg mnie musisz od nowa instalować po wyłączeniu UAC w Win7.
Jak będą problemy dalej, to tylko reinstalacja Medka na inna partycją niż system ew. a już na 100% poza Programy Files.

Przy reinstalacji sprawdź czy TATW 3.2 działa, zagraj kilka tur i wyłącz kompa, uruchom i dopiero MOS instaluj.

GRUHA
07-09-2014, 21:32
udalo sie komus szkolic entow lesnymi elfmi lub lorien ? nie mowie o zajeciu fangornu

Araven
07-09-2014, 21:53
Oczywiście, że tak.
Szkolić można tylko Leśnymi Elfami, przy opisie Thranduila (przejrzyj jego świtę, przy królu to raczej jest), masz warunki odbudowy Królestwa Sindarów. Jak je odbudujesz, zyskujesz opcję budowy Domu Entów w miastach na terenie Mrocznej Puszczy.

GRUHA
07-09-2014, 23:57
hmm to czemu u lorien takze jest w przegladarce ta budowla ? dziwne u nich nigdzie nie ma by szkolic enty ~~ ;/

Araven
08-09-2014, 00:14
Dom Entów daje premię do zdrowia i porządku publicznego, ale entów z niego, mogą werbować tylko Elfy Leśne. Werbunek jest możliwy po info odtworzeniu Królestwa Sindarów. Na początku trzeba zaakceptować skrypt jaki tego dotyczy.
Zagraj na moim submodzie dość mocno podrasowałem np. Lansjerów z Lorien.
Enty można dać i Lorien, ale nie wiem czy te same co Leśnym się da. W pliku unit są 2 alby 3 rodzaje entów, o różnej sile.

GRUHA
08-09-2014, 01:07
znaczy zaczolem szukac i tym info gdy zauwazylem w bitwach mozliwosc ich utworzenia ~~

Araven
08-09-2014, 09:03
W bitwach nic nie tworzysz.
W bitwach są enty dla Lorien, te z Fangornu z autonomii... (a one są ze skryptu, jak masz Fangorn). W MOS 1.6.2 mogli coś zmienić, ale Rohan enty z Fangornu dostaje, to i każda inna dobra nacja też je powinna dostawać, jak ma Fangorn.

Elfy Leśne rekrutują inne Enty od tych z Fangornu (nieco inne statystyki mają).

Powtarzam plik export_descr_buildings odpowiada za rekrutację i nie ma w nim rekrutacji entów dla Elfów z Lorien.
Można ją dopisać, jest temat o dodawaniu różnych jednostek w TATW 3.2 to sobie poczytaj, w MOS podobnie się postępuje.

HusarPL
08-09-2014, 15:40
Pobrałem TATW part 2 w którym jest fmv. Zainstalowałem skopiowałem zawartość i wszystko mam.

Araven
08-09-2014, 16:59
Fajnie, tylko mnie cały czas zastanawia jakim cudem nie miałeś go od razu ???

Poza tym mam nadzieję, że na FMV z TATW 3.2 , wrzuciłeś FMV z MOS 1.6.2 i dopiero tak scalony folder wstawiłeś do MOS. Inaczej masz bardziej dźwięki z TATW a dużo mniej albo wcale z MOS.
Ile Ci zajmuje obecnie FMV w MOS ?

HusarPL
08-09-2014, 18:21
2,42 gb. Tak.
Też właśnie nie wiem skąd brakło tego folderu
A tu chodzi o filmy jak by co. Dźwięki są w sounds. Nie było żadnych konfliktów podczas scalania.

Araven
08-09-2014, 19:17
No nic ja zrobiłeś jak napisałem 2 posty wyżej powinno być ok.
Chodziło mi o dźwięki związane z filmowymi animacjami, dźwięki jako poszczególne ścieżki dźwiękowe dla danej nacji w czasie rozgrywki, są jak piszesz w sounds.
Może UAC miałeś nie wyłączone w win 7 i zablokowało te filmiki uznając je za "podejrzane" oprogramowanie.

Wszystkie 3 fixy wgrałeś ?, oby, bez nich zaliczysz wiele ctd. :D

HusarPL
09-09-2014, 15:35
Tak gra się normalnie :) No nie wiem co się stało i raczej się nie dowiem :P

Araven
09-09-2014, 20:22
By móc budować Domy Entów i rekrutować Enty tak Lorien jaki Elfami Leśnymi bez koniecznosć odbudowy Królestwa Sindarów, należy usunąć pogrubiony wpis w pliku export_descr_buildings w data moda i usunąć plik map.rwm.
To będzie spore ułatwienie, ale jak tam chcecie. Bez usuniecia tego warunku Gracz grając Leśnymi Elfami musi stworzyć Królestwo Sondarów, raczej je odtworzyć i ew. wtedy Lorien jako NPC-i też może budować Domy Entów w Mrocznej Puszczy. A Czy może też w Lorien to Ktoś musi ew. sprawdzić, ja nie bardzo mam czas.

building ent_house
{
levels ent_house
{
ent_house requires factions { mongols, saxons, } and hidden_resource ent and event_counter woodland_completed 1
{
capability
{
recruit_pool "Ents Elephants" 1 0.08 1 0 requires factions { mongols, saxons, } and region_religion orthodox 80
happiness_bonus bonus 3
population_health_bonus bonus 1
population_growth_bonus bonus 1
}
material wooden
construction 5
cost 5000
settlement_min city
upgrades
{
}
}

}

GRUHA
10-09-2014, 15:53
tak potwierdzam, przetestowalem to na hot-steat, zajolem i wybudowalem gildie oraz dom entow i mozna je szkolic i dzieki temu mozna je szkolic takze u lorien gdy lesne elfy tworza krolestwo sindarow budujac wielka gildie ( tanca ?) . scrreny dorzucam oraz ciekawostka co sie dzieje na hotsteat w mordorze gdy witch-king ginie xd

http://postimg.org/gallery/3dlelsg1u/cbfe2c11/

Araven
10-09-2014, 16:51
Po usunięciu tego warunku co pogrubiłem, Elfy leśne nie musza nic budować. Odtworzenie Królestwa Sindarów chyba w hotseat nie ma. A zbudowanie II poziomu gildii Tancerzy to jeden z warunkó odtworzenia Królestwa Sindarów, trzeba jeszcze też Gildię zbudowac w Amon Lanc (Dol Guldur) i mieć określone rejony Mrocznej Puszczy i Wrakyaburg.

Chodziło mi o Lorien, czy tam się da budowac Domy Entów, dzięki.

Niezły bug z tym Mordorem na Hot-Seat.

GRUHA
10-09-2014, 18:24
napisalem to ~~ gdy Lesne Elfy odtworza Krolestwo Sindarow to Elfy z Lorien maja molziwosc budowania Domu Entow i werbowania Entow. I sprawdzilem to na Hot Steat grajac Mordorem, Orkami z Gor Mglistych, Lorien no i Lesnymi. Problem Byl jedynie tak ze dlugo zajmuje zdobycie populacji w Halach Thranduila na next poziom by zbudowac II poziom gildii tancerzy. okolo 50 tur i najlepiej jak sam Thranduil tam jest gdyz wzrost populacji jest o wiele wiekszy.

A tego z usunieciem z plikow wiersza to nie sprawdzalem

kielll
16-09-2014, 21:20
Czy ma ktoś też problem z tym że w bitwach w których uczestniczą WIELKIE PAJĄKI wyskakuje błąd "Total War Napotka" miałem tak w zwykłej wersji 3.2 - myślałem że MOS to naprawił ale chyba nie :( Czy tylko ja mam taki problem?

Araven
16-09-2014, 22:18
Stoczyłem masę bitew z pająkami w składzie wrogich armii. Fixy masz wszystkie?
Wciśnij ponownie cleaner.
Spróbuj raz, czy dwa wczytać tą bitwę, może się uda.

GRUHA
17-09-2014, 14:36
yup ja tez mialem z 2 razy napotke z pajakami ale za 3 razem sie udalo wiec to roznie bywa ~~

Araven
17-09-2014, 15:08
No różnie bywa, więc jak po 2 czy 3 próbach nie da się rozegrać walki, to z automatu pozostaje.

kielll
17-09-2014, 21:13
No różnie bywa, więc jak po 2 czy 3 próbach nie da się rozegrać walki, to z automatu pozostaje.

Tylko że z automatu przegrywam obronę - a tak myślę że bym wygrał :( Fixy wgrane, włącznie z Twoimi poprawkami :) kurka wodna no ..... odpala się i po 3-4 s. wywala :(

Araven
17-09-2014, 21:27
To jak atakujesz konsola i auto_win_attacker

kielll
17-09-2014, 23:17
To jak atakujesz konsola i auto_win_attacker
bad comand ?? Rozumiem że to kod na wygraną bitwe przez atakującego?? A jest moze coś żeby obrońca wygrał??

Araven
18-09-2014, 08:38
Poszukaj opisu tematu o konsoli kodów, jest w grodzie albo podzamczu.
Ma być chyba auto_win attacker jak atakujesz i auto_win defender w obronie.
Ew. mnie poprawcie.

Mitusonator
18-09-2014, 09:41
Zdaje się że ta komenda nie działa kiedy atakuje nas przeciwnik z oblężonego zamku (tzn. akceptuje ci ją ale i tak przegrywasz jeśli masz słabsze siły).

kielll
18-09-2014, 20:53
A da radę gdzieś wyłączyć całkiem te wielkie pająki jako jednostkę -coś w rodzaju submoda zrobić??Co by trzeba usunąć?? Bo granie na kodach trochę mija się z celem, bo w pewnym etapie gry orkowie z Gundabad i Gór Mglistych prawie w każdym oddziale mają pająki :(

Araven
18-09-2014, 21:02
No mają, bo im dałem w moim submodzie. Można zablokować im rekrutację w export_descr_buildings. Kopię pliku sobie zrób i po zmianach usuń plik map.rwm
Myślałem, że ty kody używasz tylko w Mrocznej Puszczy na startowe pająki. Tak to jest jakieś wyzwanie w walce z nimi.

kielll
19-09-2014, 16:27
aaaaaaaaa to dzięki Tobie mają te pajączki?? :D :D TOś mi "Niedźwiedzią" (albo pajęczą) przysługę zrobił :D Tylko jestem zielony jeśli chodzi o zmiany pliku export_descr_buildings - dasz radę zrobić ten plik i dodać do tematu z twoim submodem - z dopiskiem BEZ PAJĄKÓW :) Daj orkom więcej forsy albo tańsze utrzymanie jednostek i już będą trochę silniejsi :)

Araven
19-09-2014, 17:52
Nie mam zbytnio czasu, do końca września.
Zrób kopię pliku export_descr_buildings z data Mos.
Potem usuń wszelkie wpisy recruit_pool "Black Spiders Adult" całą linię, tu wpisałem połowę linii z nazwą jednostki.
Jak pousuwasz to usuń plik map.rwm z katalogu base i wciśnij cleaner i nie będą ich rekrutować.

To co nie czytałeś co jest w submodzie moim nim go zainstalowałeś?

kaziu11
20-09-2014, 08:38
Zapomniałem jaką ścieżkę wybrać dla mosa, third age instalowałem tak H:\gry\Medieval 2 a gdy wybrałem ścieżke H:\gry\Medieval 2\mods\Third_Age_3 do Mosa to mi się nie zainstalowało

Araven
20-09-2014, 08:43
Odpowiedź na to pytanie jaka ścieżka do instalacji, znajduje się w poście nr 1 tego tematu co do MOS 1.6.2 jaki polecam.
(Inne wersje MOS zajrzyj na TWC).

U Ciebie powinno być H:\gry raczej (o ile dobrze podałeś ścieżkę wyżej), ale poczytaj dokładny opis instalacji z posta nr 1.

GRUHA
21-09-2014, 12:08
nigdy nie zrozumiem jak dziala autobitwa ... http://postimg.org/gallery/1kst3l6o/70b3c4a1/ dwie bitwy ktore spokojnie idzie wygrac nie mowiac o poteznej przewadze ludkow to komputer je przegrywa.. chociaz nawet szanse ma wieksze na wygrana.. pogiete

kaziu11
22-09-2014, 17:06
mam pytanie, gram i jest 93 tura, skrypt arnoru odrzucony a komp tak sobie odrodził arnor? l:eek:

Araven
22-09-2014, 17:14
Nie tak sobie, tylko ze skryptu. Odrzucenie skryptu Arnoru na początku, oznacza tylko, że jest Eriador przez około 100 tur, a potem następuje zmiana na Arnor, u kompa z automatu. :D

kaziu11
22-09-2014, 18:03
http://iv.pl/images/53898732699859023480.jpg mam takiego buga podczas uruchamiania gry, wyłączam go i gram normalnie ale nie daje mi spokoju, dzięki za odp ;)

Araven
22-09-2014, 18:34
Może powtórna instalacja coś tu pomoże, z wyłączonym UAC w Win7.
Ew. dopóki dział to zignoruj.

roman34
29-09-2014, 12:07
Przepraszam ze spamuje, ale posiada ktos plik Shortcut for MOS v1.6.2, bo link umieszczony tutaj niestety nie działa

Araven
29-09-2014, 12:26
Skrót do MOS 1.6.2 możesz sobie utworzyć sam. O ile prawidłowo zainstalowałeś Mos 1.6.2 zgodnie z postem nr 1, w tym temacie.
Wejdź do katalogu głównego moda, utwórz skrót do pliku Third Age plik wsadowy ma 1KB, wstaw na pulpit i odpalaj. Dodaj sobie ikonkę MOS do skrótu i git.

roman34
29-09-2014, 16:34
Można wiedzieć jaki poziom trudności kampanii i bitwy zalecają twórcy modyfikacji ?

Araven
30-09-2014, 18:32
Zastanów się nad moim submodem do MOS 1.6.2 ma w sobie m.inn. ai Pitera do Mos dużo lepsze jak oryginał. Hard albo VH kampania i Medium bitwa raczej jest najlepsze.

LordDWM
30-09-2014, 19:43
A czym sie różnią te poziomy trudności kampanii ? np hard? To daje mniejsze przychody z wiosek i miast a komputer ma wiecej tak ?

GRUHA
30-09-2014, 19:50
w kamapni poziom bodajze idzie w mozliwosci wroga-tj wieksza armia przychody i wgl a w bitwach to sa morale na latwym niskie morale ma wrog na srednim morale sa wyrownane a na wysokim niskie morale maja twoje wojska, wiec medium jest jak by najbardzije sprawiedliwym i sensownym a jak chce sie miec trundniej to hard na very hard to troche bezsens czasami gdyz jednostki uciekaja tracac nawet nie polowe wiec glupota troche wtedy mozna przegrac nawet gdy wydaje sie to niemozliwym xd .

Proszę byś stosował na przyszłość interpunkcję, ciężko się czyta post pozbawiony przecinków, dużych liter itp. Nie mówiąc już o tym, że to źle wygląda - Lwie Serce

Kot
30-09-2014, 21:50
Te poziomy trudności dodają bonusy dla wroga jak większy przychód, większe morale dla jego armii a nasze są obniżanie oraz więcej mu się armii znikąd spawnuje. Nic poza tym ;)

kielll
12-10-2014, 03:06
Czy można wysokimi elfami wziąć udział w "Dżihadzie" ?? Czy tylko ludzie mogą w nim brać udział?

Kot
12-10-2014, 10:46
Frakcje dobra z tego co pamiętam mogą brać udział w takich "krucjatach dobra ". Jeśli coś źle powiedziałem to proszę mnie poprawić.

Araven
12-10-2014, 11:43
W Tol Acharn (Krucjacie dobra, coś jak zemsta ludzi Zachodu na Sauronie) mogą brać Arnor, Gondor, Rohan i Dale i nikt inny. Te dwa ostatnie raz na iles (kilkadziesiąt) tur dostaja prawo zwołania Tol Acharn przy użyciu Mistrza Wiedzy Arnoru i Gondoru, radze, go wstawiać poza rodzimymi ziemiami bo zmienia kulturę z północnej na Dunedainów w Dalu lub Rohanie.

roman34
13-10-2014, 15:51
Mam pewien problem, mimo uruchomienia skryptu totalnej dyplomacji czy jak się to to nazywało na początku rozgrywki ,krasnale wypowiedziały wojnę arnorowi, i w tej chwili maja tylko soja z dale. Da się jakoś w sejwie ustawić żeby krasnale posiadały soj ze wszelkimi frakcjami dobra i go nie zrywały ?

Araven
13-10-2014, 16:58
Nie da się. czasem takie wojny maja miejsce.

Szybko wyślij dyplomatę i zawrzyj sojusz z jednym z walczących, nawet używając total diplomacy i wymuszając go.

Grasz na ai oryginalnym z MOS ? Czy na ai Pitera do MOS ?

Ai Pitera jest lepsze i o wiele rzadziej wypowiada wojny sobie nawzajem, między frakcjami dobra czy zła.

roman34
13-10-2014, 17:30
Nie da się. czasem takie wojny maja miejsce.

Szybko wyślij dyplomatę i zawrzyj sojusz z jednym z walczących, nawet używając total diplomacy i wymuszając go.
Niestety po kilku takich manewrach, wcięło mi opcje soja z krasnalami.

Grasz na ai oryginalnym z MOS ? Czy na ai Pitera do MOS ?

Ai Pitera jest lepsze i o wiele rzadziej wypowiada wojny sobie nawzajem, między frakcjami dobra czy zła.
Gram na oryginalnym, daj może linka do tego ai, przy następnej okazji go potestuje

Araven
13-10-2014, 17:40
Temat o ai Pitera jest kilka linijek niżej niż temat o MOS i jest już ponad rok raczej. Oto link: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?9207-PiterAI-MOS-(nowa-sztuczna-inteligencja)

Zacznij wojnę z krasnoludami i ich zwasalizuj przy użyciu total_diplomacy to zawrą pokój z Arnorem o ile Ty masz z nim sojusz. Wybrałeś skrypt total diplomacy? (Umiesz używać?)

Ew. potestuj mojego submoda do MOS 1.6.2 - zawiera też ai Pitra i sporo zmian opisanych w temacie submoda.

roman34
13-10-2014, 18:38
Zacznij wojnę z krasnoludami i ich zwasalizuj przy użyciu total_diplomacy to zawrą pokój z Arnorem o ile Ty masz z nim sojusz. Wybrałeś skrypt total diplomacy? (Umiesz używać?)
No wybrałem skrypt total diplomacy, niestety ani kod total_diplomacy, czy tez force_diplomacy nie działa, chyba ze jest jakiś inny sposób wbijania kodów niż tyldą

Araven
13-10-2014, 18:51
Nie wpisuje się żadnych kodów tyldą, to nie są kody z konsoli kodów. Używanie Forced diplomacy w MOS 1.6.2 niżej:

Robisz save dla bezpieczeństwa a potem:
1. Klikasz najpierw na kółko lub znak zapytania w prawym górnym rogu dyplomacji (pomoc dla zwoju). Wtedy wyskakuje doradca i postępujesz jak niżej.
2. Wybierasz opcję dyplomatyczną
3. Na portrecie doradcy klikasz na to małe bodajże zielone kółko "pokaż jak".
4. A na końcu klikasz na akceptację swej propozycji i powinni przyjąć jak dobrze wszystko wykonałeś.

Ew. odpal grę i przeczytaj opis tego skryptu, akurat on jest chyba nie spolszczony, nie pamiętam.

Forced diplomacy generalnie nie używam, poza zaprowadzeniem pokoju wśród frakcji dobra właśnie. Total diplomacy zwykle nie wybieram.

Daj znać czy sobie poradziłeś.

roman34
13-10-2014, 19:28
2. Klikasz by pojawił się doradca, na portrecie doradcy klikasz na to małe bodajże zielone kółko "pokaż jak". Potem na doradce, powinien się schować.
Jakim przyciskiem mozna wywołać doradce?

Araven
13-10-2014, 19:34
Klikasz najpierw na kółko lub znak zapytania w prawym górnym rogu dyplomacji (pomoc dla zwoju).
Wtedy wyskakuje doradca, wcześniej ustawiasz opcje klikasz na pokaż jak i zatwierdzasz opcję i działa.

Zmodyfikowałem opis Forced Diplomacy na poprzedniej stronie.

roman34
13-10-2014, 19:49
Ok działa, dzięki

chemikos
14-10-2014, 17:20
cześć

Mam pytanko co do skryptów pojawiających się na początku.
Czy już w trakcie gry da się sprawdzić, które zostały zaakceptowane, a które odrzucone?

EDIT: Pewnie się nie da, ale chcę się upewnić.

Araven
14-10-2014, 18:40
Nie znam takiego sposobu.
Jak nie pamiętasz jakich nie wybrałeś to sobie zapisz, na początku kampanii.

kielll
15-10-2014, 08:42
Pytanko -kto i jak może rekrutować entów?? Czy wysokie elfy mogą?? Czy wystarczy zdobyć ich wioskę czy wszystkie wioski w tych lasach??

Araven
15-10-2014, 08:56
Wystarczy zdobyć Fangorn, tam gdzie na początku jest Drzewiec. 1 wioska wystarczy, poproszą o autonomię, dajesz im ją. I raz na jakiś czas będzie info o posiłkach entów, zaglądasz do wioski i tam będzie 20 entów.
Normalnie enty mogą rekrutować Leśne Elfy w domach entów po odtworzeniu Królestwa Sindarów. Inne nacje tylko jako posiłki z autonomii. Entów najemników jak w TATW 3.2 nie ma w Fangornie, ale można ich zrobić.

roman34
15-10-2014, 17:59
Mam drobne pytanko, co właściwie daje odtworzenie królestwa Lindon? Bo ta mi ta sztuka sie udała, liczyłem na jakieś bonusy czy specjalne jednostki, ale post factum nie widzę żadnej różnicy.

Araven
15-10-2014, 18:58
Daje kilka nowych jednostek, m.in. szlachta z Mithlond (2 miasta), kowale z Eregionu i włócznicy z Imladris nazwa ich jest inna raczej (tylko Imladris), wysokie koszary trzeba mieć i duże miasto i odpowiednio wysoki poziom kultury Elfów. Dla kowali być może też płatnerz albo wyżej sprawdź w przeglądarce budynków.

roman34
23-10-2014, 19:13
To normalne ze południowcy maja jakieś 40 pełnych armii w gondorze ?:P

Araven
23-10-2014, 21:28
W sensie Haradrimowie? Ze 20 to mogą mieć po 100 lub późniejszej turze. Zagraj na moim submodzie do MOS 1.6.2 mocno ogranicza spam armii.

roman34
23-10-2014, 22:05
wiesz ja mam już 320 ture:P, poza minas tirith z okolicami które z resztą odbiłem, gondor praktycznie jest przez nich cały zajęty, może to wina ze sauron dostał od nich pierścionek?(tylko pozniej został ubity przez mnie katapultą, wiec ewentulane bonusy powinny odpaść), wojska ma praktycznie tyle samo co mordor i to daleko lepszego od orkasów :P

GRUHA
23-10-2014, 22:57
glupie sa te spamy armii, a jeszcze glupsze jest to ze iz nie raz dziala to tak ze maja 29834723980472309487 armii i stoja nimi w miejscu lub biegaja po swoich ziemiach jak szalency, wgl nie atakujac. czasami wysylajac 1-3 flagi pod wplywem krucjaty.

chemikos
24-10-2014, 19:40
Cześć

Ja gram na tym submodzie co udostępnił Araven i gra się naprawdę super. Dobra robota.
Teraz gram Leśnymi Elfami vh/vh + skrypty wzmacniające frakcje zła - jest faktycznie trochę ciężko.
Aktualnie jestem ok. 75 tury.
Elfy z Lorien i Eriador to już prawie przeszłość. Rohan też powoli upada.
Orkowie z Gundabad i Dzicy ludzie Dunlandu są bardzo mocne. Rhun, Harad to w sumie siedzą u siebie. Isengard dość mocno się rozwinął.
Mordor też trochę się rozlał po mapie, ale na szczęście już wypędziłem z Mrocznej Puszczy.
Gondor na razie się jakoś trzyma, ale chyba niedługo zacznie upadać pod naciskiem Mordoru i Isengardu.

W zasadzie to można by jakąś relację zrobić z przebiegu kampanii, ale kto chciałby to czytać... i w sumie nie wiem jak długo to pociągnę, bo za dużo czasu nie mam na grę.

A zajął ktoś całe Śródziemie? Da się to ogarnąć?

Araven
25-10-2014, 08:46
Mój submod poza ograniczeniem spamu armii, ma inne lepsze ai, bo to ai Pitera do Mos. Całe śródziemie, nie zajałem tyle, ale to mozliwe. Po wygraniu mi się nudzi. Walka z silnymi wrogami to jest to.

GRUHA
25-10-2014, 11:09
yup ja takze zabilem wszystkich wrogow ewentualnie jak wpadl pierscien to takze zrobilem a pozniej swoich sojusznikow juz nie ubijalem bo to tylko przerzucanie armii ciagle. isengardem jest fajna opcja w DC bodajze jak zdobedzie sie pierscien to nie trzeba go oddawac sauronowi i mozna go sobie zostawic nazgule przechodza na nasza strone a all sojusznicy "strony zla" wypowiadaja nam wojne, taka ciekawa opcja ;]

jak bede mial wiecej czasu w listopadzie to sie zabiore za araven, twojego submoda. co do pitera ai to posiadam choc juz pisalem u niego w temacie ze to roznie bywa .

Araven
25-10-2014, 13:36
Tak, ale oryginalne ai z MOS częściej atakuje sojusznika, generalnie ai Pitera do MOS wg mnie jest dużo lepsze.
Nie wiedziałem o tej opcji dla Isengardu w DaC, mam save, ale ne zdobywałem Pierścienia by nie wzmacniać Mordoru.

GRUHA
25-10-2014, 14:58
fajna sprawa w trakcie kampani a ja zdobylem doslownie niszczac ostatnie miasto dobra i 1 rebeliancka wioska na wyspie zostala a reszta moja lub zla wiec nie chcialo mi sie nagle walczyc z nimi bo to tylko przerzucanie wojska i ciagly spam by ja tworzyc nic wiecej ~~

chemikos
04-11-2014, 16:30
Cześć

Przyszedłem po radę. W zasadzie powoli tracę nadzieję na ukończenie z sukcesem mojej kampanii. Siły zła wręcz demolują siły dobra, a walka ze wszystkimi w pojedynkę to będzie słabo wyglądała.
Teraz mam 115 turę.
Rohan i Wolne Ludy Eriadoru już nie istnieją.
Orkowie z Gundabad i Dzicy Ludzie Dunlandu niszczą Wysokie Elfy i Krasoludów z zachodu.
Mordor i Isenegard kończą z Gondorem - sądzę, że zajmie im to ok. 30 tur.
Elfy z Lorien ciągle mają dwie prowincje i w zasadzie nikogo nie atakują, a pełne garnizony trzymają.
Orkowie z Gór Mglistych mają dwie prowincję - bo ja się nimi zająłem, tak z 5-10 tur i padną - zależy jak się sytuacja rozwinie.
Krasnoludowie ze wschodu i Dale mocno się trzymają - rozłożyły Rhun (została im jedna prowincja).
Dale z Mordorem tak co 5 tur wypowiadają sobie wojnę, żeby w następnej zawrzeć rozejm - zero walk między nimi.
Nie mogę wyjść z wojskiem z Mrocznej Puszczy na południe, bo za dużo biega tutaj oddziałów Mordoru, a wojska trochę za mało mam.
Graniczę już jedną prowincją z Isengardem i obawiam się kolejnej wojny.

Nie mogę za dużo wojska już rekrutować, bo niedługo będę na minusie.
Sytuacja w miarę opisana, więc teraz czas na pytanie.
Planuję zaatakować Orków z Gundabad, żeby trochę odciążyć Wysokie Elfy i Krasoludów z zachodu. Czy ma to sens?
Dodam, że Orkowie są bardzo mocni. Obawiam się tylko, że wysyłanie wojsk na zachód osłabi moje południowe granice. Chociaż do tej pory obrona Amonc Lanc idzie bardzo dobrze, gorzej będzie z walkami w polu.

Albo jakiś inny pomysł...?

Araven
04-11-2014, 20:59
Grasz na moim submodzie?
Ja zwykle atakuję Orków z Gór Mglistych a potem tych z Gundabadu, jak się uda mam kilka bogatych prowincji, jakie po ich rozbudowie finansują wojnę z Mordorem.
Odpaliłeś wszystkie skrypty? Dla zła zwłaszcza? Dale zacznie walki z Mordorem to kwestia czasu.

chemikos
04-11-2014, 21:13
Tak, na Twoim.
Z tego co pamiętam to tak. Oprócz nieśmiertelnych Nazguli.
Odrzuciłem też zebrania Białej Rady, nieśmiertelnych bohaterów, Total Diplomacy i chyba krucjaty Dobra. To raczej wszystko.
Inwazje po 100 turze dopiero, ale jeszcze nie było na szczęście.

I pytanko co do Entów. Wielkość jednostek to małe lub normalne. Musiałbym sprawdzić dla pewności.
Przy rekrutacji, w opisie jest liczba żołnierzy 20, po rekrutacji na zakładce jest 10, a na polu bitwy tylko 5. O co chodzi?

Araven
04-11-2014, 21:29
To przesadziłeś ze skryptami, Biała rada i krucjaty dobra by się przydały. Raczej nigdy nie biorę Cieni Mordoru i tak Mordor jest potężny.
20 entów to jest na skali największej w bitwie, jak masz 5 to raczej masz małą skalę jednostek w bitwie. Walcz, może dasz radę ale musisz mieć dużo prowincji by mieć kasę.

Isengard i Mordor pewnie skasują Gondor z dwóch stron. Silnego Sarumana tez rzadko daję.

chemikos
06-11-2014, 12:40
Może i banalne pytanko, ale nie mam 100% pewności.
Po zajęciu osady automatycznie wyburzane są budynki związane z kulturą.
W niektórych osadach są budynki takie jak Gildia Złodziei, Klatka Trolli itp. W opisie brak mowy o jakimś bonusie dla mnie. Rozumiem, że byłby dla innej frakcji np. Orków. Czy mogę je wyburzyć i nic na tym nie stracę?

A tutaj zauważyłem mały błąd (opis generała Laguf):
427

A tak teraz wygląd mapa Śródziemia w mojej kampanii:
428

Araven
06-11-2014, 14:24
Możesz wyburzać, takie budynki. Gildia złodziei pomaga szpiegom niby mają lepsze cechy.
Z tym generałem pewnie coś w expanded, luknę.

dominik002pl
07-11-2014, 20:09
Czy te 3 pliki z twcenter instalujemy po kolei czyli exe, bin 1 , bin 2 i dopiero potem bugfixy ?

Araven
07-11-2014, 20:25
Patrz post nr 1 w tym temacie, masz opisane, co i jak instalować.

chemikos
13-11-2014, 01:47
No i powoli ciągnę moją kampanię

Przerzuciłem wszystkie siły do wali z Mordorem, niby się opłaciło, ale nastała tura 140 i Orkowie z Gundabad sami mnie zaatakowali. Na razie małą armią i jest to do ogarnięcia, ale na horyzoncie czeka coś większego :/
Jedna z ostatnich bitew z Mordorem, przed bitwą stosunek armii 3:5 dla Mordoru (mój generał ma tylko 3*):
437
Sam jestem w szoku, że tak dobrze poszło ;)
A po bitwie generał nie dostał żadnego bonusu :/

I jeszcze wrzucę obraz świata:
438

Araven
13-11-2014, 10:08
Nieźle. Ale z entami w składzie to możliwe. Masz chyba poziom normal wielkości jednostek, bo na huge jest 20 entów.

Testuję 5 wersję mego submoda, mocne wzmocnienie Gondoru i Rohanu i lekkie kilku innych nacji. Testuję na VH bez skryptu Cienei Mordoru i bez silnego Sarumana. Na razie spoko ponad 120 tura a Gondor walczy i kontratakuje. Rohan trwa.

chemikos
13-11-2014, 14:14
No jeszcze było kilka ciekawych starć z mniejszymi stratami, ale w tej co pokazałem to słaby generał był i trochę wynik mnie zaskoczył.

A jakie ciekawe przydomki może generał dostać?
Ja na razie miałem tak (chyba nie pominąłem nic):
Książę Legolas
- Bezlitosny
- Wszechpotężny
- Żołnierz Piechoty
- Napastnik

GRUHA
13-11-2014, 14:17
elfami to lekko, mi zdarzalo sie generalem i 1 odzialem lucznikow czyli jakies 200 ludkow wygrywac z 700 orkami, uciekajac strzelajac i tak w kolko a pozniej ich siekajac xd czasami sa za dobre te elfy.

Lwie Serce
13-11-2014, 14:54
Na 700 orków to wystarczy też około 200 ciężkozbrojnych jeźdźców Rohanu czy Gondoru, albo i mniej nawet ;) Orkowie to muszą mieć miażdżącą przewagę liczebną by naskoczyć frakcjom dobra.

chemikos
13-11-2014, 16:00
No to mam jeszcze takie:
439 440 441 442 443

GRUHA
14-11-2014, 13:31
yup. czasami to jest troche przegiecie imo gdyz idac po troche realizmu to jak na 1 elfa przypada 3 orkow i sie przegrywa orkami to troche czasami glupie no ale to to juz jest z jednej strony spam slabych a z drugiej problem by chociaz 1 flage ztworzyc silnych ~~

kiler780
20-11-2014, 13:20
Witam,

jak mam ściągnąć 1.6.2.?
Klikam na link a tam pusto

Araven
20-11-2014, 13:46
Witaj.
Linki są na TWC, wszelkie dane konieczne do instalacji są w poście nr 1 tego tematu, łącznie z linkami.

kiler780
20-11-2014, 19:07
no i klikam na linki i pusto.

Araven
20-11-2014, 19:21
Wygląda, że niedawno usunęli.
Tu masz nowy link: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?633382-MOS-the-ultimate-TATW-experience-version-1-6-2-for-Third-Age-3-2-released-25th-Dec
Wejdź do postu nr 1 i kliknij na Download link są tam nowe linki do MOS 1.6.2

kiler780
22-11-2014, 12:26
Dzięki wielkie.
Działa link. Dzisiaj też instalacja.

Raster321
22-11-2014, 13:35
Wracam do TATW po 3 miesiącach i mam zamiar grać na submodzie Aravena (zobaczymy czy dużo pozmieniał i czy przyrost ludności będzie większy) Co polecacie Leśnych elfów czy tych z lorien? Nie chodzi mi o samą moc jednostek bo raczej jest to u nich podobne ale która frakcja ma ciekawszą kampanie :D

Araven
22-11-2014, 16:33
Mówisz i masz, pobierz wersję 6 mojego submoda do MOS, z 22.11.2014 z tego linku: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?9914-Submod-Aravena-do-MOS-1-6-2
Obie nacje są fajne, Lorien jest trudniejsze minimalnie.

Raster321
22-11-2014, 18:23
Wow dzięki!!! Ale ściagając 6 wersje twojego submoda będę miał poprawki z poprzednich wersji takie jak np AI Pitera? I jak mógłbyś wyjaśnić czemu akurat lorien jest cięższe :D

Araven
22-11-2014, 18:48
Ściągnij pliki submoda ponownie, bo teraz 0 18.46 zrobiłem ponowny upload, Isengard miał podwójne drogi. Jest tam ai Pitera, poczytaj w temacie submoda. Lorien jest cięższe bo trudniej mu o rozwój, Mordor i gobliny atakują. Zmian jest dużo 6 ma je wszystkie + szybszy wzrost ludności dla człowieka, czego nie ma w niższych wersjach.

chemikos
23-11-2014, 16:54
Cześć

Kiedyś czytałem, że trzeba czekać tak do ok. 200 tury żeby Sauron odzyskał pierścień. Wtedy pokazuje się jakiś Event. Czy do tego potrzebne jest aby Mordor posiadał Barad Dur?

Araven
23-11-2014, 17:24
Tak i Ty sam nie możesz mieć Pierścienia.

chemikos
23-11-2014, 17:35
A to trochę szkoda, bo mógłbym teraz dość łatwo zająć w zasadzie całą krainę Mordor. Cóż, trzeba to odłożyć na później. Albo może zaatakuje, zniszczę budynki i porzucę ;)
A za pierścieniem nie ganiałem. Nawet nigdy blisko się nie pojawił.
Dzięki

Dark2244
26-11-2014, 16:55
Przepraszam że nie pisze na odpowiednim forum ale POMOCY. the file "mos v1.6.2" -1a.bin could not be located in D/Program Files/SEGA/Medieval II Total War/mods/Third_Age_3/. Please insert the correct disk or select another folder. Wyskakuje mi jak instaluje MOS 1.6.2 to co zrobić!!!

Lwie Serce
26-11-2014, 17:00
Pierwszy post, pierwsze upomnienie, gratuluję.

A co do problemu... przeinstaluj Medievala z partycji systemowej i Program Files.

Andrij Marszałek
29-11-2014, 10:12
Problem jest. Mosa instalujemy do folderu w którym jest medek. Jeśli moją ścieżka to ...Steam/SteamApps/common/Medieval 2 total war to jaką ścieżkę podać?

Araven
29-11-2014, 10:17
Link: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?633382-MOS-the-ultimate-TATW-experience-version-1-6-2-for-Third-Age-3-2-released-25th-Dec
Patrz post nr 1 STEAM USERS, masz opisane 2 metody instalacji TATW 3.2 i MOS na nie.

Nie mam wersji steam w praktyce nie przerabiałem, ale to działa i ludzie instalują.

Andrij Marszałek
29-11-2014, 10:27
Czystego TA już mam zainstalowane i ładnie chodzi wszystko i nawet nie korzystałem z tych sposobów.
Wystarczy podać zwykłą ścieżkę medka tam gdze macie medievala na steam a następnie zmienić nazwę jakiejś kampani np americas na americas org i zmieńić Third_Age_3 na americas np i przez steam odpalamy americas i gramy w Third Age normalnie - instrukcja dla wszystkich :) - może komuś się przyda. A do mosa poszukam.

Araven
29-11-2014, 10:51
Wg mnie taka ścieżka u Ciebie, ale Instalator stworzy katalog Third_Age i jego zawartość chyba musisz ręcznie wrzucić na swoje Americas.
...Steam/SteamApps/common

Ale poszukaj na TWC, jest na 100%. Sprawdź ich sposoby na instalację TATW, robiłes jedną z 2 podanych tam metod?

Andrij Marszałek
29-11-2014, 12:43
Zrobiłem tak jak napisałem u góry a problem można łatwo rozwiązać. Przed instalacją MOSA z powrotem zmienię Americas na Third_Age_3 - już tak robiłem jak 3.2 instalowałem i wszystko działało. To spróbuje do common zainstalować. (potem analogicznie całość z powrotem zmieniam na Americas)
Ok dam - ale muszę pobrać najpierw :)

Araven
29-11-2014, 12:57
Daj znać czy zadziała.

Andrij Marszałek
29-11-2014, 15:35
Ok wszystko działa. - daj tą instrukcję w pierwszym poście to może nie będzie podobnych problemów
Instrukcja instalacji Third Age i Mos 1.6.2 na Steam.
1. Instalujemy Third Age według instrukcji tyle że podajemy ścieżkę Steam - np: ...Steam/SteamApps/common/Medieval 2 total war
2. Robimy wszystko tak jak przy normalnej instalacji tyle że podajemy ścieżkę w której jest folder medka czyli np ...Steam/SteamApps/common.
Zapomniałem dodaj jeszcze to
3. zmieniamy nazwę folderu Third_Age_3 na jedną z kampani królestw np: americas a nazwę orginalnej kampani na inną np americas oryginal i grę odpalamy przez Stema odpalając właśnie kampanię którą nazwę zmieniliśmy. Jeśli chcecie z powrotem orginalną kampanie po prostu zmieniacie nazwę.

Andrij Marszałek
01-12-2014, 16:18
Mam jeszcze małe pytanie dotyczące samej rozgrywki. Gram Gundabadem i Orkowie z gór Mglistych stracili Hale Daina i dostałem notę że mam przyjść z pomocą. Jak zajmę to miasto to co się stanie?

Araven
01-12-2014, 16:35
Przyjście z pomocą polega na zaatakowaniu armii jaka oblega miasto Twoich sojuszników. Jak go zajmiesz to będzie wojna z sojusznikami.

Andrij Marszałek
01-12-2014, 18:23
Nie o to chodzi. To jest jakiś skrypt. Tamte orki straciły miasto już i dostałem info że mogę odbić je dla nich. Pytam się tylko jak się to odbywa.

Araven
01-12-2014, 21:34
To je odbij i im ew. oddaj dyplomatą.

kamasek
09-12-2014, 18:10
Witam
mam pewien problem
Posiadam mos 1.6.1
ale gdy zaczne grac to nie wyskakują mi skrypty do wybrania
Wie ktoś o co chodzi?

Araven
09-12-2014, 18:15
Witaj.
Jaki system Windows masz? gdzie gra zainstalowana? podaj lokalizację Third_Age_3.

A w ogóle to zainstaluj 1.6.2 z trzema fixami bo 1..6.1 ma bardzo dużo błędów i dalej jak do 100 tury to rzadko pograsz bez krytycznego ctd.

kamasek
09-12-2014, 18:24
Windows vista
Lokalizacja to : D:\Program Files\SEGA\Medieval II - Total War\mods\Third_Age_3

1.6.2 instalować na 1.6.1 ? czy wcześniej odinstalować wcześniejszą wersje?

Araven
09-12-2014, 18:28
Jak instalować masz w poście nr 1 tego tematu. Dopisz do nazwy katalogu Third_Age_3MOS1.6.1 i instaluj Mos 1.6.2 wg instrukcji.

Wyłącz UAC w Viście poczytaj w necie jak to zrobić i dopiero instaluj. Mody nie powinny być w Program Files.

kamasek
09-12-2014, 18:47
Okey
dzięki
wgl czy istnieją inne linki do tego 1.6.2 ?
bo z medifare ściagą się 100 kb/s
a z mega nie rusza wcale

Araven
09-12-2014, 18:51
Z Mega trzeba mieć np. Google Chrome by pobrać. Inne linki, ew. na TWC szukaj.

kamasek
09-12-2014, 23:16
Zainstalowałem
wgrałem spolszczenie
włączam gre wszystko ładnie pięknie
ale gdy już wybiorę frakcję
i zacznę grę
to podczas ładowania gra się po prostu zamyka bez żadnego błędu
robi się na chwile czarny ekran i potem już nic

Araven
09-12-2014, 23:23
Cleaner uruchomiłeś po instalacji? jest w katalogu głównym MOS.

kamasek
09-12-2014, 23:24
Oczywiscie
najpierw po instalacji
a potem jeszcze raz po wgraniu spolszczenia

Araven
09-12-2014, 23:32
Włącz kompa i uruchom ponownie i spróbuj odpalić.
Jak nie odpali, to albo źle coś poinstalowałeś, albo nie wyłaczyłes UAC w Windowsie, albo Ci Vista zablokowała część plików z racji na to, ze masz gry w Program Files (UAC właśnie często blokuj).
Czyste TATW 3.2 zainstalowane przed MOS, w sposób opisany przy instalacji ?