PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka frakcja?

seba225
11-06-2012, 13:40
Witam, zakupiłem ostatnio Shoguna 2 . Moje pytanie , jaką frakcją zagrać na początek, pod względem silnych jednostek?
Za wszelkie odpowiedzi dziękuje

Pozdrawiam seba

Chaak
11-06-2012, 14:04
W sumie na początek to chyba Shimazu, bo nie dość że dostają bonusy do jednostek z mieczami to jeszcze mają najlepszą pozycje startową. Łatwo jest jeszcze Chosokabe, którzy mają bonusy do łuczników, rolnictwa i też dobrą pozycję. Poza tym Oda są bardzo silni na początku przez lepszych ashigaru, ale zaczynają w niełatwym miejscu.

Kot
16-06-2012, 23:16
Ody nie ruszaj na początku,zjadą cie po max 5 turach.Radze zagrać Shimazu albo Chosokabe na początek.Chosokabe bardziej nauczysz się strategi w Shogunie jeśli chodzi o gospodarke i wydawanie kasy,bo Shimazu mają obok siebie kilka faktorii handlowych,przez co kasa leci do skarbca szybko.Na dodatek mają łatwo dostępne do przejęcia obok siebie 2 prowincje.

Lord Kumagai
20-06-2012, 17:50
Ody nie ruszaj na początku,zjadą cie po max 5 turach.Radze zagrać Shimazu albo Chosokabe na początek.Chosokabe bardziej nauczysz się strategi w Shogunie jeśli chodzi o gospodarke i wydawanie kasy,bo Shimazu mają obok siebie kilka faktorii handlowych,przez co kasa leci do skarbca szybko.Na dodatek mają łatwo dostępne do przejęcia obok siebie 2 prowincje.

A ja przekornie powiem, żebyś wybrał właśnie Odę. Po pierwsze dobra pozycja w centrum Japonii, po drugie na wstępie masz przewagę nad innymi dzięki bonusowi do Yari Ashigaru, co zapewni ci łatwe podbicie klanu Tokugawa. Po ich podbiciu bez problemu możesz zawrzeć sojusz z Hojo i Takedą. W ten sposób jesteś na dobrej drodze do dominacji w centralnej Japonii, a w przyszłości do zostania Shogunem.

20-06-2012, 19:53
Takedę trzeba wyeliminować na samym początku .:P

Lord Kumagai
20-06-2012, 20:10
Ja wolę zostawić Takedę jako zabezpieczenie wschodniej granicy i skupić się na podbijaniu zachodniej części Japonii :P Poza tym Takedę łatwo podbić nawet w późniejszym okresie. A tak w ogóle to mam do nich sentyment przez to, że są miłośnikami koni 8-)

Kot
21-06-2012, 19:28
Co z tego że dobra pozycja Ody,skoro on dopiero zaczyna,i nie potrafi grać:P

Lord Kumagai
21-06-2012, 20:11
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nauczyć się gry na klanie Ody. Ja zawsze lubiłem większe wyzwania, bo nawet jak nie uda Ci się za pierwszym razem to za drugim masz już lepsze doświadczenie i poza tym musisz szybciej się uczyć :D

Chaak
21-06-2012, 23:57
Seba225 nie pytał kim się najłatwiej gra, tylko jaka frakcja ma silne jednostki, więc Oda się nadaje. A grać może umieć z poprzednich Total Warów.

seba225
22-06-2012, 07:50
Zaskoczę was;D

Gram Tokugawą na normalu imam 11 prowincji ;D. Gra się cudownie. Kasa leci szybko, mam 2 sojuszników i wszystko git :)

herzlich
23-06-2012, 22:57
Ja tez gram Tokugawą. Shogun 2 to trochę trudniejsza gra od poprzednich Total Warów, szczególnie od tych gdzie nie było już mapy szachowej czyli Rome. Mnie Ikko Ikki zaatakowali pomijając mojego sojusznika klan Takeda, po prostu przeszli przez jego prowincje i wbili się do mojej graniczącej z Takedą. Oczywiście nie miałem tam wojska i musiałem cofać moją armię z drugiej strony mapy. Poległ mój Dajmio, ale w końcu udało mi się wykurzyć wrogów. Mam 8 prowincji podbitych i Shogunat jest moim wasalem :-).

Kot
24-06-2012, 09:55
Szachowej nie było w Rome,tylko w Medievalu 1 i Shogunie 1

Chaak
24-06-2012, 11:37
Szachowej nie było w Rome,tylko w Medievalu 1 i Shogunie 1
Przecież dokładnie tak napisał:

szczególnie od tych gdzie nie było już mapy szachowej czyli Rome

Kot
24-06-2012, 20:39
Aa,mój błąd,źle napisałem:P

karus73
29-06-2012, 22:11
Moje pytanie , jaką frakcją zagrać na początek, pod względem silnych jednostek?nie będę oryginalny, bo napiszę Szimazu. Można od początku rekrutować katany, a ci w walce miażdżą aszigaru, nawet jak ma się mniejszą armię. Z kasą też spokój. Z dlc mają też dobrych strzelców.