PDA

Zobacz pełną wersję : Skad atakuja Mongołowie

ottoman
28-09-2009, 17:45
Siemka, grajac turcja mam taka sytuacje ze niewazne skad zaatakuja mongołowie to trafia na mnie
-pojawia sie jakis komunikat kiedy i gdzie sie pojawia
-czy musza nmnie zaatakowac?

maryjan1001
28-09-2009, 17:48
czasami zdarza sie ze idą na północ od Morza Czarnego przez prow.Sarkel raz na dzisięć :roll:

ottoman
28-09-2009, 17:49
czy pojawia sie komunikat? bo nie wiem czy we wszytkich zagrozonych miastach robic full armie czy w jednym

TimOOv
28-09-2009, 18:47
i myślisz że jedną full armią ich powstrzymasz :? :? :? :? :? :?

ottoman
28-09-2009, 19:02
nie, ale bede wiedzial gdzie je przentrasportowac

MateuszKL
28-09-2009, 20:10
Co do komunikatów, to nie musisz się obawiać. Zostaniesz poinformowany zarówno, że zbliża się czas najazdu Mongołów, że najazd znalazł się już na mapie, jak i że najeźdźcy weszli na twój teren (jeśli klikniesz w lupę to nawet zostaniesz przekierowany w odpowiednie miejsce). Więc śledź komunikaty a wszystko będziesz wiedzieć. Wcale nie jest pewne, że od razu będziesz musiał z nimi walczyć, nawet jeśli wejdą na Twoje terytorium.

kamilo251196
29-09-2009, 19:42
Moje pytanie też jest na ten temat już parę tur temu ok.8 pojawił mi się komunikat o tym że nadciągają mongołowie a ich jeszcze niema.Czy to normalne?

MateuszKL
29-09-2009, 19:44
Tak, zjawią się niebawem.

OskarX
30-09-2009, 12:01
Z tego co pamiętam to mogą być od 1210 do 1230 coś koło tego ;)

Zavisza
26-11-2009, 22:34
Ja pamiętam dokładnie, że jak tylko się pojawili, to zaproponowali mi sojusz wojskowy :P

stypek
19-03-2010, 10:04
a ja mam inne pytanie odnośnie mongołów , idzie zmienic koszty utrzymania ich armii ? Bo jak sam ich nie pokonam to komputer daje du... i mongołowie tworzą zawsze imperium na wschodzie płn lub płd. Koszty utrzymania ich armii to 0 chciałbym to zmienić

Krzyzak
19-03-2010, 12:48
Zapewne, możesz to zmienić w pliku export_descr_unit :P Ale pewien, nie jestem . Bo nie jest to frakcja, która jest od początku gry ... A w tym pliku, masz koszt jednostek itp, więc utrzymanie armii, może też tam znajdziesz . A jak nie to descr_strat...

OskarX
20-03-2010, 11:46
Ale po co ty chcesz to zmieniać jak oni nie używają kasy? Moze ci sie tak wydaje ,ze to jakies imperium ale oni nie robia przeciez wojska tylko stoją całą gre w 1 miejscu albo ida zajmą ci miasto i beda w nim stac 100 lat. To ci nic nie da

Krzyzak
21-03-2010, 09:41
OskarX, no nie wiem :D Ja teraz się z nimi spotkałem i podbili już prawie całą Turcję, i może wkrótce ruszą na Ruś . Więc nie zgodzę się, że oni tylko stoją ...

OskarX
21-03-2010, 10:42
Przeciez nie grasz 1 raz, kiedyś widziałeś ,ze stali. Pamiętam posty innych użytkowników którzy narzekali, ze mongoły biorą antioche i stoją chamujac turków. Swoją droga maja caly czas ta sama armię, wiec mozna spokojnie atakować ich ziemię, dalej sie i tak nie rusza.

Krzyzak
21-03-2010, 13:55
Do tego, że stoją to ewentualnie się mogę zgodzić ... Ale dziś jak patrzę na Mongołów podczas gry, to mają jakieś 3 razy taką armię jak mieli na początku . Ruszać to się ruszają wolno, ale jednak :D

Nezahualcoyotl
21-03-2010, 14:01
Troszeczke z innej beczki:
W kampani ktorej save umiescilem na Forum Tatarzy stoja juz ponad 100 lat i tylko biegaja wokol wlasnej osi :lol: .Na nic zdalo sie slanie zabojcow i posylanie samobojczych atakow najemnych jednostek celem sklonienia Timudyrow do zaatakowania mnie :shock: ...widocznie spodobala sie im okolica,w ktorej sie znajduja obecnie i maja gdzies wojaczke z kimkolwiek :lol:

OskarX
21-03-2010, 15:00
Do tego, że stoją to ewentualnie się mogę zgodzić ... Ale dziś jak patrzę na Mongołów podczas gry, to mają jakieś 3 razy taką armię jak mieli na początku . Ruszać to się ruszają wolno, ale jednak :D
Nie jestem dobry z matmy, ale to jest proste działanie. Skoro na poczatku maja ok. 10 pełnych armii, to u ciebie maja teraz 30 pełnych armii? Jasne;)

Krzyzak
21-03-2010, 15:28
Oskar, 30 pełnych armii to oni nie mają, ale 20 armii się znajdzie ( nie mówię, że pełnych ) Oni nawet kapitanów mają z 15 oddziałami ;)

Nezahualcoyotl
21-03-2010, 16:08
Wow :!: Daj save :!: Jaka masz wersje Medka :?:

OskarX
21-03-2010, 16:11
To zastanów sie co piszesz. 20 nie pełnych to przeciez mało. Wjazd 3 dobrymi armiami zalatwi sprawę.

Krzyzak
21-03-2010, 17:49
Szczerze to wątpię, bo jak masz walczyć 3 armiami, z 5 pełnymi jazdy, i 2 niepełnymi to dość trudno się walczy nie uważasz ? :P W jednej bitwie, ich nie rozwalisz, a że oni zazwyczaj chodzą w grupie to są trudni do pokonania ...

OskarX
21-03-2010, 18:24
Ty wątpisz, wiec przegrasz, ja wierzę, wiec wygram...masz taki plus ,ze myslisz jak robisz armię i co ci sie przyda, a także kiedy sie wycofać. Te 3 armię miały by najlepszych generalow kraju, wystarczylo by ich dobrze poprowadzic ;) skoro mówisz ,ze sama konnica to bym wystawił na przód ścisłą piechotę moze Spieszona polska szlachta czy jak im tam, gdyż sa średni. Mongoly by ich na chama zaatakowali ,a my ich od tylu joannitami i pancernymi. Jedziemy po moralach ze strata 100

Krzyzak
21-03-2010, 21:11
Gorzej jak mają Mongolskich konnych łuczników :P Bo oni są szybcy, a jeszcze jak pójdą w rozsypkę to jest niezbyt fajnie ;)

OskarX
22-03-2010, 13:14
No masz racje...jak juz wszystkich zabijemy to robimy rozproszony szyk piechotą i szybka konnica w klinie rozproszonym dojechac-albo jak mamy dobrych strzelcow to ich wystawiamy na przód i od tylu konnica.

sefko1
24-03-2010, 10:57
Za kilka tur czeka mnie pierwsza konfrontacja z Mongołami i związku z tym mam kilka pytań.

1) Czy te Armie które się pojawiają to cały najazd, czy będą kolejne fale?
2) Czy Mongołowie to zwykła frakcja, czy ma jakieś bonusy (np w tworzeniu dobrych dowódców, armii z doświadczeniem itp)?
3) Czy da się ja wyeliminować poprzez sprawnych zabójców?
4) Czy Ona przejmuje miasta, bo na razie zajęła kilka miast Tureckich, ale po przejściu Armii są rebelianckie a nie mongolskie?
5) Czy ma jakieś unikalne jednostki, których należy się obawiać?
6) Czy można z Nimi prowadzić dyplomacje, zawierać sojusze, czy Oni tylko i wyłącznie chcą podbić całą Europe w jak najkrótszym czasie?

OskarX
24-03-2010, 13:49
Mozna z nimi prowadzić dyplomację, zabójcami trudno ich zabic, jest temat juz o nich (jak ich zabic, poczytaj tam) mozesz sie spodziewać konnicy

Krzyzak
24-03-2010, 13:52
Za kilka tur czeka mnie pierwsza konfrontacja z Mongołami i związku z tym mam kilka pytań.

1) Czy te Armie które się pojawiają to cały najazd, czy będą kolejne fale?
2) Czy Mongołowie to zwykła frakcja, czy ma jakieś bonusy (np w tworzeniu dobrych dowódców, armii z doświadczeniem itp)?
3) Czy da się ja wyeliminować poprzez sprawnych zabójców?
4) Czy Ona przejmuje miasta, bo na razie zajęła kilka miast Tureckich, ale po przejściu Armii są rebelianckie a nie mongolskie?
5) Czy ma jakieś unikalne jednostki, których należy się obawiać?
6) Czy można z Nimi prowadzić dyplomacje, zawierać sojusze, czy Oni tylko i wyłącznie chcą podbić całą Europe w jak najkrótszym czasie?

1.Pojawią się wszystkie armie, a jak zdobędą miasto to zaczną szkolić nowe armie itd ...
2.Mają bardzo dobrych dowódców i armie, z srebrnymi odznakami ( prawie każdy oddział ) :P
3.Tak da się, ale bardzo dobrych :D
4.Miasta przejmują po jakimś czasie dopiero ;)
5.Groźni są ich łucznicy, lub ciężka kawaleria, ale włócznicy i jakieś szybkie oddziały kawalerii powinny sobie poradzić .
6.Oni bardzo rzadko podejmują dyplomację o ile w ogóle, jak zawiążesz z nimi sojusz ( co jest w 95% niespodzianką ) to i tak Cię w końcu zdradzą...

stypek
24-03-2010, 18:24
a ja mam trochę inne odpowiedzi na postawione pytania:
1 mam wersje 1.5 i mongołowie najczęściej atakują falami , zniszczysz jedną za 10-15 lat pojawia się nowa średnio 4 armie na jedną fale. Raz z mongołami zabawiałem się 100 lat bo tak długo goniłem ich po mapie.
2 jak juz zdobedą siedzibe dla siebie najczęściej kijów lub antiochia w zalezności z kąd jest bliżej do gracza. Przykładowo grasz Polską - Kijów , grasz anglikami i masz we władaniu ziemie świętą to chcą antiochie. Działaja jak inne frakcje z wyjatkiem ze wiekszosc ich jednostek jest darmowych (historycznie to mongołowie płacili swoim dowódcom za udział w wyprawie wojennej licząc na łupy).
3 Nie da rady, zawsze znajdzie sie nowy łepek- próbowałem( śmieszne imiona mają niektórzy)
4 U mnie zawsze tworzą imperium jak w pore sobie z nimi nie poradze, grając raz rosją poddałem sie i broniłem tylko kraków a oni podbili reszte moich dzielnic jakies 20, grając anglią nie interesowałem sie nimi w ogóle i raz wpisalem toggle_fow to w roku 1400 posiadali całą anatolie, syrie i egipt. Widziałem tez jak juz wyciągają macki po konstantynopol i trypolis.
5 Konni łucznicy i ich przewagi liczebnej bym sie obawiał:)
6 Dyplomacja owszem a to czy chcą całą europe to nie wiem bo nudzi mnie ściganie sie z nimi po mapie:)

Nazqan
08-06-2010, 11:39
Witam. Mam pytanie:jak długo Mongołowie dostają nowe oddziały?Osiedlili się w Kijowie. Bronie się Polską w Haliczu i Wilnie. Do tej pory obroniłem 12 szturmów i końca tej zabawy nie widać (jest rok 1349)

MateuszKL
08-06-2010, 14:36
Liczba ta jest ograniczona. Mongołowie mają kilkanaście (13?) pełnych flag.

Dunkel
05-10-2010, 15:01
Stypku masz rację, atakują tam gdzie jesteś, przez co się rozczarowałem nieco, bo oddałem Kijów Węgrom za pierwszym razem...

Krzyzak
05-10-2010, 15:22
Błąd ;) Atakuję tam gdzie wychodzą ;) Raz atakuję w okolicach Rusi, a raz obok Bagdadu... Nie ma tak, że idą tam gdzie gracz :P

Dunkel
05-10-2010, 16:18
ja mam takie wrażenie, odsłoniłem aż mapę kampanii by spojrzeć, ale nie, dwa razy miałem tylko jeden z dwóch celów inwazji Mongołów. Za każdym razem atakowali tam gdzie posiadałem osobiście ten cel. Może przypadek... a może pojawiają się tam, gdzie jest gracz ;) zobaczymy next time...

Krzyzak
05-10-2010, 16:39
A czy oni mają w ogóle jako tako ustalony cel ? :P Chyba nie :D

kuroi
05-10-2010, 16:53
Mają spawn na prowincjach: Sarkel, Bagdad, Tbilisi i Bulgar.
To oznacza, że nie miejsce pobytu gracza nie ma znaczenia.

Demon Hunter
06-10-2010, 09:33
tak,ale ustawione mają,że IDĄ w stronę:Londynu bodajże:D

Draken
31-12-2010, 23:43
zgodze się idą na gracza np. w kryżowcach idą tam gdzie jest gracz jak skasowałem całe królestwo jerozolimy to było przed ich przyjściem to jakoś mnie sobie wzieli za cel i khassaki i sibilian-al-khas sobie tutaj rady nie dały
Nie wiem czemu bo te jednostki robią z krzyżowców marmolade dziwne to jest dosyć i jakoś przy okazji sieczke zrobili z turków doszli do Mossulu i zawrócili na mnie akurat jak mogli się zabawić cesarstem bizantyjskim
save nie mam straciłem po formatowaniu po bardzo skutecznej przy okazji kasacji tej gry że mogłem tylko w mody grać

Zavisza
09-12-2012, 00:15
Bardzo dobrze, że z krzyżowców robią sieczkę. Tak było naprawdę. ;)

Alvadan
26-12-2012, 20:02
ja z mongołami mam jakiś problem pojawili się jakoś na początku 1300r nie pamietam dokładnej daty , a mam teraz rok 1400 i nie podbili ani jednej ziemi tylko łaż od zamku do zamku i plądrują gdzieś ktos pisał że na kijów idą i go podbijają u mnie doszli do kijowa ale go tylko ograbili czemu nic nie podbijają

Arrim
26-12-2012, 20:44
Czasami tak mają, że potrafią sępić się w jednym miejscu przez całe stulecia. This is Total War.

HunterPL
26-12-2012, 21:03
Czasami tak mają, że potrafią sępić się w jednym miejscu przez całe stulecia. This is Total War.
Dokładnie raz oni mogą być imperium,plagą egipską albo po prostu stoją w jednym miejscu i olewają wszystko.