Zobacz pełną wersję : Zwiechy w filmikach
Witajcie!
Mam pewien dręczący mnie problem. Gram w Empire na takim średnim kompie, i tam głos mi się tnie w filmikach, czytałem że to może być jakiś błąd gry, ale czy to jest wina mojego kompa? (gram na minimalnych ustawieniach). Po za ty czy jak bym kupił nowy komputer o wiele lepszy od aktualnego to problem ścinania się głosu w grze pozostałby czy nie? (wersja mojej gry to 1.5)
Mi gra chodzi na ultra i też mamzacinajace sie filmy z wal dzentelmenów upadkówpaństw itp. Z drogi o niepodleglosc nie ma problemu to samo z początkowego filmu.
A jeżeli kupiłbym nowe Empire tzn "Empire Total War + Napoleon Total War" (edycja kolekcjonerska) to na steamie pojawiły mi się dwa Empire, czy to by się jakoś "zrobiło" w jedno? I czy problem tnących się filmików zniknąłby?
Dlaczego miałby zniknąć?;)
Chodzi mi o to że jakbym zmienił kompa oraz zakupił edycje kolekcjonerską to te zwiechy by ustały czy nie? Bo z początku to ich faktyczne nie było dopiero z czasem zaczęły mi się robić, i nie wiem czy to wina kompa czy gry.
Bo z początku to ich faktyczne nie było dopiero z czasem zaczęły mi się robić, i nie wiem czy to wina kompa czy gry.
Kompa
1) Wywal śmieci - niepotrzebne programy, zbędne pliki, opróżnij kosz, wywal tymczasowe internetowe, ciasteczka,
2) NIC poza skrótami oraz ikonami systemowymi nie powinno leżeć bezpośrednio na pulpicie - poprzenoś to do jakiś folderów w głębi twardziela, na pulpicie zostaw TYLKO skróty do tych plików / folderów
3) Odinstaluj zbędne programy, z menu "autostart" wywal WSZYSTKO co nie jest absolutnie koniecznie do działania systemu (wszelkie "offisy" i open "ofisy" , panel zarządzania skanerem, wszelkie "paski wyszukiwania" "paski narzędzi programu xyz" , radyjko internetowe i inne bzdety, zostaw co najwyżej pakiet bezpieczeństwa / antywirusa jeśli tam jest)
[spoiler:k2kqur95]Antywirusy i pakiety bezpieczeństwa powinny być uruchamiane w trybie minitora / ochrona w czasie rzeczywistym - razem ze startem kompa, ale ZWYKLE robią to inaczej niż poprzez menu "autostart"[/spoiler:k2kqur95]
4) DEFRAGMENTUJ dysk twardy - zwłaszcza te partycje gdzie jest gra i te gdzie jest plik wymiany/plik stronicowania /wirtualny RAM
5) odkurz kompa wewnątrz
6) uporządkuj i oczyśc ze zbędnych wpisów rejestr windows (są do tego programy - UWAGA: korzystasz na własne ryzyko więc zanim zaczniesz to za pomocą regedit wyeksportuj CAŁY rejestr do pliku .reg)
7) zmuś antywirusa / pakiet bezpieczeństwa by przechodził w tryb gier po wykryciu aplikacji pełnoekranowej
8) aktualizuj oprogramowanie JAVA, aktualizuj system operacyjny i sterowniki grafiki i dźwięku
============
Każde z tych rozwiązań ciut pomaga, nawet jak nie załatwi całkiem sprawy to jeśli masz teraz bałagan poczujesz różnicę po porządkach.
Pisz co zastosowałeś i jak efekty
=============
Pytanie co do wersji nie jest bynajmniej z czapy :!:
DOBRE firmy tworzą nowsze wersje gier lepiej kodowane = szybsze i mniej błędów, no i bardziej dostosowane do nowych kompów...
DOBRE FIRMY !!!
Czy tak jest w tym przypadku?? Niestety nie wiem.
===============
Jest jeszcze inny sposób
- jak poza systemem masz przysłowiowe 5 prostych programów "nakszysz" (sic!) (a nie czterdzieści parę wymagających skomplikowanej konfiguracji przy instalowaniu) , swoje pliki / dokumenty fotki masz w miarę w jednym miejscu ...
to zgraj dane - dokumenty, fotki, sejwy itp. sformatuj twardziela i instaluj wszystko od zera: system , pakiet bezpieczeństwa, programy użytkowe i trochę readerów i wtyczek - nie zapomnij o Javie!!
Zanim zaczniesz wyeksportuj zakładki z firefoksa!! i zgraj je!
======================
Ta druga metoda może być nawet lepsza jeśli nie korzystasz z wielu programów dodatkowych. Po pełnej reinstalce możesz nie poznać kompa - tak będzie leciutko fruwał! Zwłaszcza jak przy instalacji systemu pominiesz zbędne fajerwerki , internet eksplorera i inne zbędne składniki. Pamiętaj tylko ze potrzebujesz krążków ze sterownikami, albo chociaż pościągaj je z neta i wgraj na pen-drive, a potem z niego instaluj.
Powodzenia! :D
Dzięki za rady ;D, na pewno się do nich dostosuje, nie wiem czy w najbliższym czasie ale na pewno je wykorzystam . Wielkie dzięki ;D