PDA

Zobacz pełną wersję : Blue screen w bitwie

nera
30-06-2012, 00:06
Witam

Mam następujący problem, podczas rozgrywania bitwy lądowej w momencie gdy następuje do zwarcia się wrogich jednostek, następuje u mnie crash systemu i słynny blue screen oraz uruchomienie ponowne komputera.

Jest tak praktycznie w 99,9% bitew. Udało mi się do końca dograć dwie bitwy (i to o dziwo gdy było dużo jednostek). Po za tym nie ważne jak dużo jest jednostek, jakie ustawiłem detale grafiki i rozdzielczość zawsze dochodzi do crash systemu. Poprzedzone to jest wszystko wzmożoną pracą wentylatorów.

Czytałem o podobnych problemach i tam pomagało instalowanie starszych sterowników do karty graficznej. U mnie ten manewr nie zadziałał. Próbowałem regulować rozdzielność, i detale grafiki, wielkość jednostek... Wszystko... Instaluje różne sterowniki do karty graficznej, DirectX i inne tego typu rzeczy. Wszystko bez skutku... A co dziwne, nawet w najwyższych detalach gra i bitwa chodzi mi płynnie, aż do momentu crash'u. Mój komputer bez problemu powinien grę udźwignąć. Dla tego już nie wiem co robić i bardzo proszę o pomoc...

Gaius Julius
26-07-2012, 22:32
najlepiej by było jakbyś podał parametry swojego kompa, no wiesz, ile pamięci i jakiej firmy grafa, procesor, ram, zasilacz.

Gdy BSOD (zawał systemu) atakuje podczas grania bardzo możliwe, że zasilacz nie wytrzymuje bo zarówno grafa jak i proc pobierają dodatkowe porcje energii, dodajmy do tego dysk/i, ram, napęd itp itd. Czy zdarza się to tylko w tej jednej grze czy wszędzie?

wpisz sobie w google czarna lista zasilaczy i zobacz czy przypadkiem Twojego tam nie ma.

WOJOWNIKH
27-07-2012, 21:35
najlepiej by było jakbyś podał parametry swojego kompa, no wiesz, ile pamięci i jakiej firmy grafa, procesor, ram, zasilacz.

Gdy BSOD (zawał systemu) atakuje podczas grania bardzo możliwe, że zasilacz nie wytrzymuje bo zarówno grafa jak i proc pobierają dodatkowe porcje energii, dodajmy do tego dysk/i, ram, napęd itp itd. Czy zdarza się to tylko w tej jednej grze czy wszędzie?

wpisz sobie w google czarna lista zasilaczy i zobacz czy przypadkiem Twojego tam nie ma.
Ja bym raczej wyłączył opcję autorestartu przy bluescreenie, zapisał szczegóły błędu. Wrzucił do sieci, by zobaczyć kto zawinił :D.

kirlan
30-07-2012, 19:15
Na początek odkurzanie kompa.
BSD może być wywołane przez "system ochrony przed przegrzaniem".

nera
02-08-2012, 19:58
Komp to laptop:
toshiba satelite: AMD turion II Dual Core 2,20 GHz, 4 GB RAM, ATI Mobility Radeon HD 4600 1 GB

I powiem, szczerze tylko na ETW mam problemy, gry typu np CoD 4, Battlefield 2 chodzą płynnie (na trójkę mam za słabego procka)...

Ale generalnie już sobie z problemem poradziłem. Odkurzyłem kompa CCleanerem oraz odkurzyłem go z kurzu w środku, oraz... uwaga bo to ciekawe... Muszę trzymać laptopa na biurku:P
Z laptopa korzystam w dwóch pozach, albo leże z nim trzymając go na kolanach/brzuchu (wszystkie wiatraki i radioatory odsłonięte) albo siedzę z nim przy biurku. I zawsze jak leże z nim trzymając go na brzuchu to mi ETW wywala, na biurku chodzi normalnie... Nie wiem;p

02-08-2012, 21:34
Nie porównuj ETW do CoD4. CoD4 i BF 2 to stare gry...