Zobacz pełną wersję : [PRZED PREMIERĄ] Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Coż zbłaźniłem się ciekawe jak będzie wyglądał podział legionu w Rome 2 bo musi być jakoś porządnie w końcu to 2 nie? I ciekawe jaka będzie kara Rzymu dla genenarała który orła straci. Nawet w romku 1 ---4 wpływy miał hm...?
Wcale nie musi. A tak poza tym co za problem zrobić armię (pełną flagę) jako legion, który może składać się maksymalnie z 10 oddziałów (kohort)? Choć byłby to regres, bo w innych TW możesz mieć 20 jednostek w armii. Więc nasuwa się samo, iż jedna jednostka będzie stanowić 3 centurie (pół kohorty).
To lepiej już bez legionów poprostu armie miec i tyle.
Lwie Serce
16-09-2012, 11:26
Jakby historycznie legion chcieli zrobić to wiele kompów by z jednym nie wyrobiło.
Na TWC Lusted raz na jakiś odpowiada na pytania graczy, ostatnio doszła nowa porcja:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=548136
[spoiler:2lh144we]Apologies for the delay since the last update to this thread I have been away on holiday.
Looking at the response to my interview in the latest Rally Point episode I thought I would respond to some of the questions that people had after it.
Q. Are there really going to be around 700 units in Rome II?
A. Yes, with all the land units, mercenaries, auxiliaries, artillery and ships there will be around 700 units in Rome II.
Q. How much does the unit list and the look of units vary across the map?
A. Whilst there are areas where there will be similar units (siege engines with different looking crews for different cultures) we really want to emphasise the variety in the time period Rome II covers.
An example of this would be to compare the unit rosters we will have for the Germanics and the Gauls. They both have unique unit lists, and whilst there are some similar missile units and low level spearmen, they are big differences as well. Visually they will also look very different, armour and helmets being very rare for the Germanics and fairly common for the Gauls, different hair styles, different shield shapes and patterns etc.
Q. I bet most of those are DLC units aren’t they?
A. No that is the number that will be in the game when it launches.
Q. As the Greek cities are not going to be a single faction anymore but broken up into various different factions, will same be true of other factions from Rome II such as the Gauls or Britons.
A. There will be a lot of factions in the game and yes factions that were previously grouped together as one such as the Gauls will be split up into many tribes along with other cultural groups such as the Iberians, Britons etc.[/spoiler:2lh144we]
Memnon[pl]
16-09-2012, 23:05
Salvo jak zwylke na bierzaco...Info dobre,ciekawe....zobaczymy co okaze sie po premierze :? ...
Nic a nic nowego. Zupełnie nic. Tak naprawdę to jest tak jakby zapytać, czy słońce jest większe od Ziemi. Tak, jest większe.
I tak też tutaj to wygląda. Pytano o to, co wcześniej było powiedziane, to zamiast zdradzić jakieś szczegóły, tylko potwierdzono poprzednie informacje z drobnymi, acz kompletnie oczywistymi dodatkami.
Memnon[pl]
17-09-2012, 23:21
Nic a nic nowego. Zupełnie nic. Tak naprawdę to jest tak jakby zapytać, czy słońce jest większe od Ziemi. Tak, jest większe.
I tak też tutaj to wygląda. Pytano o to, co wcześniej było powiedziane, to zamiast zdradzić jakieś szczegóły, tylko potwierdzono poprzednie informacje z drobnymi, acz kompletnie oczywistymi dodatkami.
Nie przesdzaj ;) ...cos nowego jednak jest-wiadomo teraz przynajmniej ze te 700 jednostek to beda w podstawowej wersjii,a DLC swoja droga.Wiadomo tez juz(na przykladzie Galow i German) ze wojska podobnych nacjii beda sie roznic od siebie nie tylko statami...Beda widoczne roznice w helmach/tarczach itp....(przynajmniej tak obiecuja :? )...Wiadomo tez ze takie nacje jak Galowie,Germanie i Brytowie beda podzielone na mniejsze plemiona.To samo tyczy sie Koalicjii Panst Greckich-tez zostana rozebrane na mniejsze frakcje....Dla mnie to cos nowego-o czym nie wiedzialem wczesniej....
O tym, że Galowie, Germanie, Grecy itd będą rozbici na mniejsze nacje mówili już długi czas temu, więc to nie jest nic nowego.
A mnie interesuje sprawa rodzin czy też będzie limit, kwestia modowania mogłoby byś tak samo jak w 1 też descr_unit i te inne bardzi ułatwia modowanie.
http://www.youtube.com/watch?v=1OHV628o ... ature=plcp (http://www.youtube.com/watch?v=1OHV628oGiU&list=UUugJq15BiB-c1NDYPHiznWQ&index=0&feature=plcp)
KLAssurbanipal
26-09-2012, 22:43
Jutro 27, czyli targi. Jak myślicie dowiemy się czegoś nowego, czy to co będzie na targach zobaczyliśmy dziś? Mam oczywiście na myśli gameplay trailer. Podoba mi się, ale jeśli to tylko tyle to jestem zawiedziony. Czekaliśmy na 27 września ponad miesiąc. Chciałbym zobaczyć coś z kampanii, albo chociaż inne frakcje. Trailer robi wrażenie ale wciąż to ta sama bitwa z której przez 3 miesiące oglądamy screeny. :)
nowy2142
26-09-2012, 23:17
Myślę że to wszystko co będzie na targach. Chociaż możliwe że będzie można pograć w tą bitwę historyczną na jakimś wczesnym kodzie i tyle.
Mam nadzieję że w wersji finalnej obejdzie się bez smaczków typu legioniści z pilum na plecach.... Ogólnie to ten filmik nie udzielił żadnych informacji. Mam nadzieję że niedługo twórcy opublikują jakiś konkretniejszy.
Mnie się najbardziej podoba jak kolo mówi "Gods what We've done. Choć nie wiem czy dobrze pisze to zdanie a ogólnie to trailer dobry a to pilum to gdzie mnie by trzymać sami mówili że najdrobniejsze nawet kosmetyczne zmiane będą:)
K A M 2150
30-09-2012, 21:45
Trailer na początku mi się spodobał, ale fraza gameplay jest przekłamana, bo większość to CGI jak np: szarża słonia pod koniec, bez CGI to jest fragment z walką na placu czy atak na mury. Z pilum to przegięcie jakieś, czemu oni na siłę czasami także rzeczy robią? Ani tego nigdzie nie mogli podpatrzeć, ani to logiczne nie jest. Pilum to z jednym w wolnej ręce powinni zaczynać, a drugie pilum trzymać tą samą ręką co tarcze, już nawet pojawianie się pilum znikąd jak w RTW i MTW wygląda lepiej. Bo jak niby można przez plecy je ściągnąć stojąc w formacji? Musiałoby być przewieszone przez ramię na pasku ewentualnie.
Nie jest to coś co spowoduje u mnie obniżenie przyjemności z gry w nowe RTW czy wpłynie na moją ocenę, tylko nie wiem czemu CA czasami mając gotowe źródła/ilustracje/historyków/google wymyśla takie rzeczy o_0 Tak jak z mundurami w ETW czy NTW, osobiście wisi mi to czy huzar ma pasy czy nie, ale skoro ich przedstawienia na obrazach, w źródłach pisanych czy na każdej głupiej grafice w google przedstawiają ich z nimi to czemu wymyślać na siłę jakieś nowe elementy ubioru pomijając te historycznie posiadane.
Choć ja osobiście grałem tylko w shoguna 1 i mediavala 1 i romka więc aż takim totalwarowcem nie jestem. Z tymi pulum znowu masz rację choć w sumie mi to wisi czy będzie trzymał w reką w tarczy czy w drugiej oby miał i tyle się dla mnie liczy. A empire zamierzam kupić tylko dla mody Ancient wars.
KLAssurbanipal
01-10-2012, 11:49
Trailer na początku mi się spodobał, ale fraza gameplay jest przekłamana, bo większość to CGI jak np: szarża słonia pod koniec, bez CGI to jest fragment z walką na placu czy atak na mury.
Analizowałem długo ten ten trailer i mam odmienne zdanie - 90% tego co widzimy będzie mógł uświadczyć gracz z najlepszymi parametrami.
Moim zdaniem atak słonia to animacja podczas gry. Cały początek - płynące okręty, maszerująca piechota to czysta gra. Analizując dalej - przybicie statku do brzegu i wyskok to także gra - zachowanie krzyczącego na statku centuriona to rozbudowana wersja tego co widzieliśmy w 3 poprzednich grach. Walka gdzie legioniści rzucają Kartagińczykami również wygląda na grę. Jedyne co może budzić wątpliwości to głowa posągu lecąca w stronę legionistów. Resztę moim zdaniem będzie można zobaczyć na najwyższych detalach.
No i co z tymi targami, wiadomo coś?
Odwołali chyba bo wyszedł trailer przed targami więc ...
@KLA - Nie sądzę żeby to wszystko była gra, pewnie bardzo mocno podrasowane w programach graficznych urywki z gry, chociaż kto wie.
Na TWC Lusted zamieścił nowe info...jakby ktoś miał jeszcze złudzenia - wszystkie barbarzyńce, rzymiany i inni będą mówić w tym samym języku! Lusted bardzo mądrze wyjaśnia czemu nie możemy nazwać tego lenistwem ;) :
[spoiler:1nz4ntx4]Hi all,
After a little break as my attention has been taken up with the release of the Assembly Kit and Steam Workshop integration for Shogun 2, today I am answering a question that has certain been a hot topic for discussion recently.
Q. Will ancient languages such as Latin be spoken by soldiers, generals and agents in Rome II?
A. This is a question with an interesting answer so this is a fairly long one, you have been warned.
All voice overs in Rome II will be in English (or other localised language such as French etc.) and this is for good reason.
First off is the difficulty of doing ancient languages. Whilst some such as Latin and classical Greek are well known, others such as Celtic and proto-Germanic are not. We would not only have to spend a large amount of time working with experts in those languages to translate what we want our voice actors to say, we would also have to train the voice actors in those ancient languages. Then there is also the fact that doing so many different ancient languages restricts the amount of voice overs we can get recorded for each one massively reducing the potential variety.
Secondly, and this is the big reason for us, is the fact we want to do more with voices. On the battlefield for example, have soldiers being far more reactive to what is going on around them. One example of what we are looking at doing, remember game is pre-alpha, is when a soldier is hit by a missile and dies soldiers nearby will react both visibly and audibly. We also want soldiers saying things that are useful to the player, talking about how they’ve been flanked.
Thirdly, as we are recording voices in one language we can record a lot more of them, not only allowing us to do voices for more situations but greater variety for them as well so they do not get repetitive.
Doing more with voices will allow us to add far more immersion into the game in both battles and campaign, and is a key part of us pushing the human face of Total War.[/spoiler:1nz4ntx4]
Sumie.. To dobrze. Nacje gadające różnymi językami to tak naprawdę nic nie znaczący, mały detal. Smaczek. Warto na to marnować długie godziny pracy i hajs by wynajmować konsultantów, tłumaczy itd? Moim zdaniem nie.
K A M 2150
09-10-2012, 14:56
Mi akurat także nie przeszkadza brak takiej różnorodności. O ile w EB dało się to zrobić, bo lista nacji była ograniczona ( a pewnie wiele języków było i tak bardzo umownych), to już tutaj pewnie by były narzekania gdyby każde celtyckie plemię nie miało odrębnego języka. Jeżeli faktycznie sami żołnierze staną się teraz bardziej "rozmowni" na polu bitwy to wolę to docenić w zrozumiałym dla mnie języku.
Lwie Serce
09-10-2012, 15:08
Macie rację, niełatwo by było zrobić każdą nację z własnym językiem. W Rome jakoś wszystko fajnie brzmiało więc nie oczekuję czegoś więcej pod tym względem.
Scorpi80
09-10-2012, 16:01
Szkoda, bo akurat w EB miało to swój klimat i dla mnie jest to ważny szczegół. Nie wydaje mi się, że żołnierze będą więcej mówić na polu walki. Oczywiście bardzo trudne zadanie zrobić tyle odrębnych języków ale jest pewnie wykonalne.
Lwie Serce
09-10-2012, 16:03
Ale jaka krytyka by była jakby jakiegoś języka nie dali radę zrobić...
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=71705
Secondly, and this is the big reason for us, is the fact we want to do more with voices. On the battlefield for example, have soldiers being far more reactive to what is going on around them. One example of what we are looking at doing, remember game is pre-alpha, is when a soldier is hit by a missile and dies soldiers nearby will react both visibly and audibly. We also want soldiers saying things that are useful to the player, talking about how they’ve been flanked.
Może być to bardzo fajna sprawa. Coś podobnego zrobili ludzie z Relic w CoH, efekt jest bardzo dobry. Panowie z CA mogliby wziąć jeszcze większy przykład i zrobić stylizowane kwestie mówione. Tzn, nagrać kwestie po angielsku, ale z charakterystycznym akcentem i z wtrąconymi słowami w danym języku. Wpłynęłoby to na klimat jednocześnie zachowując funkcję informacyjną.
Nie. W Assassin's Creed jest masa takich pojedynczych słów w danym języku (Włoski, Turecki) i brzmi to strasznie.
Lwie Serce
10-10-2012, 19:24
Ale np. w Medku 2 jest fajnie. Np. Francuzi gadają ze swoim akcentem i czasem łączą francuski z angielskim, efekt dobry.
K A M 2150
10-10-2012, 19:44
Nie. W Assassin's Creed jest masa takich pojedynczych słów w danym języku (Włoski, Turecki) i brzmi to strasznie.
Kwestia gustu, ja Assassina za te wstawki uwielbiam :) W Rome jeżeli by to odpowiednio zrobiono to także by mogło wyjść ciekawie.
Hmmm, z tego co pamiętam kiedyś wszyscy byli za tym żeby nacje gadały swoimi własnymi językami, a tutaj taki zwrot ;)
Mi osobiście to bez różnicy, choć "po swojsku" byłoby bardziej klimatycznie.
Jeśli chodzi o pojedyńcze wstawki to jestem całkowicie przeciwny, strasznie sztucznie to brzmi :/
Total War: Rome 2 will be sold on disc as well as digitally
http://www.eurogamer.net/articles/2012- ... -digitally (http://www.eurogamer.net/articles/2012-10-10-total-war-rome-2-will-be-sold-on-disc-as-well-as-digitally)
Ma ktoś togę? Nie? A chciałby mieć? :D
"We will be releasing a physical copy of Rome 2," Creative Assembly PR assured me today. And who knows? Maybe someone will put a toga in it.
KLAssurbanipal
16-10-2012, 20:36
Myślę, że to bardzo ważna wypowiedź:
„Z pewnością wykonujemy niektóre rzeczy bardzo odmiennie. Sam Rzym będzie jedną frakcją, a nie trzema, więc stworzymy polityczną rywalizację wewnątrz frakcji, zamiast tej sztucznej rzeczy, gdzie istniały trzy różnorodne. Inną rzeczą jaką chcemy zrobić jest zapewnienie graczom, że rzymianie to nie jedyna grywalna frakcja od początku gry – w pierwszej części Rome, musiałeś najpierw je wszystkie odblokować.”
Myślę, że to bardzo ważna wypowiedź:
„ Sam Rzym będzie jedną frakcją, a nie trzema, więc stworzymy polityczną rywalizację wewnątrz frakcji, zamiast tej sztucznej rzeczy, gdzie istniały trzy różnorodne.
Ciekawe na czym będzie polegać ta rywalizacja wewnątrz frakcji... Ale zapowiada się ciekawie!
oooo, jest cień szansy, że moje marzenia sprzed kilku lat ujrzą światło dzienne :D intrygi wewnątrz państwa, dobre!
Pewnie strasznie skromne i pobieżne, pamiętajcie, że to CA :P
Ciekawe jakie to będą intrygi event zabójstwo senatora.
Adamsino
19-10-2012, 20:13
Mogli by też zrobić tak że podatki nie byłyby ściągane automatycznie tylko żeby można powiedzieć jechały do skarbca, do stolicy. Żeby była również możliwość przechwytywania tych transportów dla swojej frakcji. Również mogli by zrobić coś w rodzaju taboru który po bitwie zbiera dane skarby z pola bitwy czy też plądrowania.
Plądrowanie było już w 1 ale to by bylo dziwne bo tylko w rzymie byl skarbiec miejski a w innych miastach do kieszeni gubernatota i jeszcze zalezy o jakich czasach mowilmy imperium czy rebubliki Oj tam pare znaczków macie małego niusa http://totalwar.org.pl/?p=13614#comment-327
Ekhem, interpunkcja...
K A M 2150
Adamsino
20-10-2012, 14:28
No tak ale od razu denary z tego były w skarbcu a jak powiedzmy plądruje Londyn i stolica z skarbem jest w Rzymie no to same się tam nie teleportują.
To już by armią musiał wrócić i skarby dać.
Nie przesadzajmy to jest normalna strategia a nie symulator zarządzania pańśtwem :D
Jak komuś będzie zależeć na czymś, to wypuści moda.
Adamsino
20-10-2012, 22:13
Prawda. :D
Rostel123
20-10-2012, 22:25
Dobrze mówi polać mu
K A M 2150
20-10-2012, 23:44
Jednosłowne posty i brak interpunkcji, zbanować ich! ;)
Polakma, Adamsino, Rostel, otrzymujecie po "ustnym" ostrzeżeniu.
Nie przesadzajmy to jest normalna strategia a nie symulator zarządzania pańśtwem
Ale skoro chcą dodać intrygi, zakulisowe gry itp, to czemu nie iść dalej? Chociażby takie prawo do tryumfu?
K A M - serio dopiero ostatnio do "układu" dołączyłeś? Stary zielony wyjadacz :D
Ituriel32
21-10-2012, 09:15
Mnie najbardziej interesuje, jak bardzo podzielą nacje europejskie.
Mam nadzieje na państwa małe 2-3 prowincjowe. Sytuacja z jedno miastowymi nacjami jak w szoguna 2 to marnowanie potencjału.
Ciekawi mnie też jak zostanie rozwiązana sytuacja z państwami dużymi Kartagina, Egipt i Monarchia Seleucydów.
maxcezar5
21-10-2012, 11:16
Myślę , że fajnie by było gdyby np. Kartagina posiadała 20 miast(duże liczbę, aby dobrze oddać potęgę).A może system stolicy prowincji ( w prowincji np. 10 miast a wśród nich stolica)
Lwie Serce
21-10-2012, 11:18
Za dużo oblężeń by było a za mało bitew polowych. Chyba że jedna prowincja by była ogromna a w to wątpie.
Rzyminin
21-10-2012, 11:19
Mnie ciekawi, jak zrobią Rzym, oby tego nie potraktowali po macoszemu, jeśli Kartagina jest tak epicka to niech RZYM będzie z 5 razy bardziej!!
Lwie Serce
21-10-2012, 11:21
No wątpię żeby zrobili aż takie ogromne to miasto ale fajnie by było, martwi mnie że ten pomysł pomimo że dobry może być nierealny.
Zapewne im się nie będzie chciało tego robić...:P
Cóż to zależy od twórców... My jeśli nie będziemy zadowoleni możemy polegać na moderach:)
Memnon[pl]
22-10-2012, 00:49
Cóż to zależy od twórców... My jeśli nie będziemy zadowoleni możemy polegać na moderach:)
Z tym ze narzedzia dla moderow dadza pewno dopiero 2 lata po premierze.....albo i dluzej.....
KLA! Uciekaj, będą płonące świnie!
http://images.eurogamer.net/2012/articles//a/1/4/9/7/3/8/0/IMG_6018.JPG.jpg
:D
Truth is stranger than fiction!
Usunięcie jednej jednostki raczej trudne nie będzie jeżeli komuś aż tak będzie przeszkadzała.
Zresztą nie rozumiem w czym problem, świnie były wówczas używane. Pewnie twórcy dadzą im jakiś bonus do walki ze słoniami i tyle. W ETW też były jednostki eksperymentalne i też można było ich używać masowo mimo iż w rzeczywistości tak używane nie były. Zresztą nawet w Rome jakoś nigdy nie zauważyłem żeby AI masowo produkowało te podpiekane golonki, ba nawet nie kojarzę żeby w ogóle się jakoś częściej zdarzały. Można się przyczepić że robią świnie zamiast jakichś ważniejszych jednostek ale przecież nie wiemy ile takowych będzie, być może jest już ich na tyle dużo że przyszła kolej i na świnie. Nawet jeżeli mają jeszcze do stworzenia jednostki które były bardziej popularne od świni to przecież i tak te drugie są czymś innym niż kolejny oddział piechociarzy, twórcy nawet gdyby się uparli że zrobią tyle oddziałów piechoty ile się da to i tak gracze by narzekali bo byłby bałagan przy rekrutacji (mogłoby się też okazać że trzeba tworzyć inne podobne jednostki bo do innych nie ma rekrutów co też by wkurzało). No i może po prostu stworzyli świnie jako element tła więc uznali że nie zawadzi małym kosztem zrobić z nich jednostkę.
Też nie widzę problemu. Świnie były używane w rzeczywistości i pojawiły się w pierwszym Rome. Zresztą, czy ktoś kogoś zmusza do werbowania i używania świń? Ja, o ile pamiętam, w ogóle ich nie używałem. Czy to tak źle, że w rosterze pojawia się jakaś niekonwencjonalna jednostka?
]
Z tym ze narzedzia dla moderow dadza pewno dopiero 2 lata po premierze.....albo i dluzej.....
Jeśli ktoś kocha, poczeka.
Rincewind
04-11-2012, 19:40
Mam nadzieję że się postarają także w przypadku naszych konnych przodków - Scytów, którzy będą mogli prowadzić skuteczną wojnę szarpaną.
Mam nadzieję że się postarają także w przypadku naszych konnych przodków - Scytów, którzy będą mogli prowadzić skuteczną wojnę szarpaną.
O tak, przydało by się, żeby Scytia była jeszcze lepsza. To przecież moja ulubiona nacja w Rome! :)
Lwie Serce
06-11-2012, 19:33
O tak Scytia to jest to! Dla kogoś kto kocha epickie bitwy i piękne szarże kawalerii (czyli mnie :D ) ta nacja jest niemalże obowiązkowa!
Batmacik
11-11-2012, 16:50
Tak sobie leżałem i myślałem, aż wpadło mi coś do głowy! Fajnie by było, dyby w najnowszym Rome jednostki zamiast notorycznie umierać w większości zostawały ranne. Przykład:
10.000 żołnierzy, w czasie bitwy ginie 500, a 1000 zostaje rannych.
Ranne jednostki nie mogłyby brać udziału w dalszej bitwie, ale po zakończonej bitwie byłyby już dostępne.
Marzenia mam wybujałe :lol:, ale myślę, że dodałoby to realizmu.
Lwie Serce
11-11-2012, 16:58
W pewnym sensie już to wprowadzili, w statystykach bitwy są też uleczeni, czyli ci co zostali zranieni ;)
Batmacik
11-11-2012, 17:03
W pewnym sensie już to wprowadzili, w statystykach bitwy są też uleczeni, czyli ci co zostali zranieni ;)
No tak, ale to zawsze było coś w stylu 1000 zabitych i 20 uleczonych, więc kicha na pełnej lini :roll:
W takich bitwach więcej osób traciło przytomność :)
No tak, ale to zawsze było coś w stylu 1000 zabitych i 20 uleczonych, więc kicha na pełnej lini :roll:
W takich bitwach więcej osób traciło przytomność :)
Tylko że my te bitwy widzimy. Patrzymy jak żołnierze obrywają kilka razy strzałami, mają rany cięte, są tratowani przez kawalerią. Już to że kilka osób zawsze przeżywa może dziwić, zwłaszcza jeżeli wiemy że ci co przeżyli byli z jednostki która straciła 100% stanu osobowego a tereny na których walczyła znalazły się później za linią walki po stronie wroga. Wprowadzenie systemu rannych którzy jakoś wycofują się do tyłu łatwe by nie było, niemal na pewno nie zobaczymy tego w tej grze.
Na odwrót. To ci, którzy przeżyli okazują się na tyle zranieni, że niezdolni do dalszego marszu/walki. Wprowadzałoby to konieczność taborów, jakiś szpitalników.
Batmacik
12-11-2012, 17:55
Na odwrót. To ci, którzy przeżyli okazują się na tyle zranieni, że niezdolni do dalszego marszu/walki. Wprowadzałoby to konieczność taborów, jakiś szpitalników.
No, coś w tym sensie byloby EPIC :P
Mefisto7
16-11-2012, 10:32
Byłoby i nie będzie. O czym Wy marzycie, Panowie? ;)
Poza tym wtedy raczej nie przejmowano się rannymi... Jeszcze pod Solferino założyciel Czerwonego Krzyża widział setki pozostawionych samych sobie rannych. Stąd zresztą organizacja.
I to by było dziwne bo powiedzmy że jakbyś walczył i byś miał parę tysięcy rannych i musiał byś ich odstawić do miasta do medyków to byś się musiał wracać do frotu czasem nawet kilka tur??
Ale rannych raczej nie woziłoby wojsko, tylko prędzej oddelegowano by do tego powozy prowadzone przez cywili.
Lwie Serce
16-11-2012, 15:24
Tak czy siak takie coś jest raczej nierealne.
Macinus1002
24-11-2012, 17:26
Mnie ciekawi co zrobią z wojnami domowymi. Czy będziemy się przed nimi tylko bronić czy je wywoływać? A jeśli będziemy mogli je wywoływać to Rzym jako jedna nacja nie ma sensu. Może zrobią jak w Crusader Kings 2 gdzie rządzilibyśmy rodami ale będących w tym samym państwie i walczyli w nim o wpływy. To by było lepsze rozwiązanie niż w pierwszym Rome.
Mam tylko nadzieję, że od razu dadzą kilka opcji brutalności (a nie jak w Shogunie 2, że żeby mieć krew i dekapitacje trzeba było ściągać deelceka). Nie cierpię "wycinania zbędnej przemocy", żeby zaniżyć PEGI. A Germanie robili z Rzymian krwawą papkę
Jak już mówimy o germanach, to nie ma co płakać że krwi będzie mało, tacy Niemcy nie mogą jej mieć w grach W OGÓLE! Jak można grać wtedy w takiego AC III bez krwi :?
http://wiki.totalwar.com/index.php?titl ... oldid=3609 (http://wiki.totalwar.com/index.php?title=Total_War:_Rome_II_-_Roman_Faction&oldid=3609)
Preview Rzymu!
Źle to wróży bo kiedy wejdzie się w dział z opisem frakcji to jest jeszcze tylko 7 miejsc. Z czego prosty wniosek że będzie tylko 8 grywalnych frakcji...... Tu macie tego linka http://wiki.totalwar.com/w/Factions
edison19101
05-12-2012, 21:23
Widzieliście wpis na temat RTW 2 na wp ?http://gry.wp.pl/wiadomosci/zatrzymajcie-prasy-w-total-war-rome-ii-beda-rzymianie,53199,1.html
Gaius Julius
05-12-2012, 22:23
a jakim problem byłoby danie możliwości grania wszystkimi frakcjami? Bo co, bo nie chce się wszystkich robić dokładnie? Zawsze mnie to zastanawiało...
Chociażby dlatego, że zapewne dla każdej frakcji będzie jakaś linia fabularna. Poza tym DLC
a jakim problem byłoby danie możliwości grania wszystkimi frakcjami? Bo co, bo nie chce się wszystkich robić dokładnie? Zawsze mnie to zastanawiało...
To oraz to że:
- pewnych frakcji nie da się dobrze odwzorować (choćby ze względu na małą ilość źródeł)
- można je upchnąć w DLC
- jako na pewno AI można je odpowiednio zaskryptować dzięki czemu gra dostępnymi frakcjami będzie ciekawsza
- dawanie pewnych peryferyjnych frakcji z krańca mapy jako dostępnych robi złudne wrażenie iż są one na krańcu świata, z jednej strony mają stale bezpieczną granicę, z drugiej zablokowaną możliwość ekspansji; w dodatku danie takiej frakcji jako grywalnej automatycznie wysuwa wniosek poszerzenia mapy;
- co do kresowości danej frakcji to pojawia się problem jeżeli tylko część z historycznego tworu znajduje się w obrębie mapy
Cóż może będzie się dało odblokować frakcję w plikach o ile steam pozwoli. A to o małych źródłach historycznych to prawda. Bo jak by chcieli dać Zakon Areanów to skąd mieli by informacje? Będą rody też 3 ale pewnie jako jedna wielka frakcja lub sam już nie wiem.
Memnon[pl]
05-12-2012, 23:45
Rzym bedzie jako jeden-byla mowa o tym juz wczesniej.Nie bedzie podzialu na rody tka jak to mialo miejsce w pierwszej czesci.
Natomiast jezeli faktycznie bedzie tylko 8 frakcjii to straszna lipa jak dla mnie.To nawet gorzej niz w pierwszym Rome.Przypuszczam jednak ze te 8 to podstawowe-a reszta to bedzie oczywiscie skok na kase-czyli DLC.Skoro przy Shogunie pokazali iz mozna wyciagnac troche kasy z niczego to dopiero prze Rome II maja ogromne mozliwosci...
A zwróciliście uwagę na mapkę? Widać jakby w każdej prowincji było po kilka map. Może trzeba będzie zdobyć je wszystkie żeby przejąć kontrolę nad prowincją. Chyba nawet takie coś zapowiadali?
http://gry.wp.pl/wiadomosci/zatrzymajcie-prasy-w-total-war-rome-ii-beda-rzymianie,53199,1.html
Dobre. Przejaskrawienie tworzenia hype'u jak na dłoni ;)
I znów doczekamy się masy DLC. Jak dla mnie to niszczy te gry. Ja na przykład nie mam zamiaru płacić po 4 Euro za klan, czy za 4 jednostki. Przez to (niestety) szybko kończę przygodę z multi, bo jednostki z DLC są OP i tymi standardowymi nie mam szans wygrać. Dobre czasy Kingdoms już dawno minęły. Co nie oznacza, że nie czekam na Rome II.
KLAssurbanipal
06-12-2012, 13:33
Nie spodobało mi się podejście CA. Gdy ktoś zwrócił uwagę, że Lusted zrobił orła napoleońskiego, ten zamiast przyznać się do błędu i napisać, że to poprawi - bezczelnie się wyparł i ściemnił, że orła zrobił na podstawie monet. Nie wytrzymałem i musiałem zabrać głos:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... st12315469 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?p=12315469&posted=1#post12315469)
Gołym okiem widać, że orzeł nie jest na podstawie tych monet, a figury francuskiej.
Naprawdę to nie jest w porządku, że członek teamu CA tak po prostu okłamuje ludzi... Czyli wychodzi jak naprawdę jest z ich gadaniem, że robią na podstawie źródeł. :roll:
Takich ludzi powinni zwalniać.
Heh, KLA świrze :D
Ale słusznie, zgadzam się z Tobą całkowicie, dobrze, że zawsze ktoś się znajdzie kto problem wyłapie. Inna sprawa, że Lusted Cię oleje, lub powtórzy to co napisał wcześniej. Ale zawsze pozostanie świadomość, że następnym razem lepiej uważać ze ściemnianiem.
Cóż może będzie się dało odblokować frakcję w plikach o ile steam pozwoli.
A co ma steam do plików?
Jeśli grę zrobią na podstawie packów to po tygodniu wyjdzie mod ze wszystkimi frakcjami, przy innym sposobie wydłuży się jedynie czas.
A zwróciliście uwagę na mapkę? Widać jakby w każdej prowincji było po kilka map. Może trzeba będzie zdobyć je wszystkie żeby przejąć kontrolę nad prowincją. Chyba nawet takie coś zapowiadali?
Wszystkie, lub stolicę prowincji. Na pewno krok do przodu.
Poliorketes
06-12-2012, 19:45
Czy ja wiem czy krok do przodu? Jak wystarczy zająć stolicę prowincji, to po co bawić się w zajmowanie miasteczek?! Szybki atak na metropolie i pozamiatane. Z takim Rzymem można rozprawić się w 4 oblężeniach. W porównaniu z pierwszym Romem regres, w jedynce na starcie rzymskie rody plus senat miały 7 prowincji.
KLAssurbanipal
06-12-2012, 19:55
W ogóle porażka jak patrzę na ilość prowincji. Grecja z Macedonią ma chyba z 5, a sam Peloponez tylko 2. ;)
CA wybrnęli z kłamstwa Lusteda odwracając uwagę. Jednak pamiętamy, że Lusted wyraźnie mówił, że orzełek bazuje na rzymskich źródłach, a nie na napoleońskim (którego jest tak naprawdę kopią w 99%). ;)
Lwie Serce
06-12-2012, 20:06
Czy tylko mi się wydaje że robią wszystko na odwal? Cały czas coś chrzanią.
]Rzym bedzie jako jeden-byla mowa o tym juz wczesniej.Nie bedzie podzialu na rody tka jak to mialo miejsce w pierwszej czesci.
Natomiast jezeli faktycznie bedzie tylko 8 frakcjii to straszna lipa jak dla mnie.To nawet gorzej niz w pierwszym Rome.Przypuszczam jednak ze te 8 to podstawowe-a reszta to bedzie oczywiscie skok na kase-czyli DLC.Skoro przy Shogunie pokazali iz mozna wyciagnac troche kasy z niczego to dopiero prze Rome II maja ogromne mozliwosci...
Furthermore, the player will choose to conduct the affairs of Rome as the head of one of three great Roman houses: The Julia, The Cornelia, and the Junia, each of which bring further economic, military and cultural benefits.
Bo rody mają być w obrębie jednej frakcji
Coś jak strefa wpływu, lobby, pro-szoguńska, pro-cesarska, tylko, że bardziej. Pewnie trzeba będzie zdobyć przewagę w przychylności ludu dla danego rodu czy coś w tym stylu. Może być ciekawie, ale CA nie jest raczej biegłe w "komplikowaniu" rozgrywki, więc będzie to raczej coś nowego i prostego.
Gaius Julius
07-12-2012, 00:14
czuję się jakby zrobili ze mnie idiotę, Lusted napisał, że chcą by ich gry były najlepsze a tym czasem co. Medek - jak cie mogę, Empire - totalna beta; tysiącie łatek i modów by gra była w miarę grywalna + totalna ahistoryczność, Shogun 2 - gruszki na wierzbie. Taki totalny odwal, przeczytałem to co napisał KLA i na prawdę jak można być tak ślepym i upartym?
Jak myślę o kupnie to czuję się jak... bo mam wrażenie, że zapłacę za niedopracowaną betę, którą będą łatać a łatać, z małą różnorodnością jednostek (bo po co sobie zawracać głowę). A jak już kupię to potem będę spędzać godziny nad zwiedzaniem gąszczu plików, których odczytywanie i zmienianie wartości będzie mega żmudne i trudne.
Powiedzcie mi jaki to ma sens, kupić grę, następnie czekać na łatki by gra była bardziej grywalna oraz wyczekiwać z wywalonym jęzorem aż Darth czy twórcy Realism'u wydadzą modyfikacje? Zastanawia mnie na co teraz wpadną by umieścić w DLC?
Nie, nie wymagam od nich cudów na kiju. Chcę by gra była GRYWALNA! Czyli AI dopracowane, większa różnorodność jednostek, rozbudowana mapa a przede wszystkim jak największej historyczności, bo zaraz się dowiemy, że razem z orłem Napoleońskim dostarczą nam do Rome II piechotę liniową czy kirasjerów :lol: . Doskonale wiem, że to nie problem. Kompy obecnie są na takim etapie, że taką mapę bez problemu udźwigną.
darius_d
07-12-2012, 01:42
Tak myślę, że te osiem państw grywalnych, to może być naprawdę wszystko. Moje przypuszczenie opieram nie tylko na ogólnym notorycznym lekceważeniu rozgrywki w kampanii przez CA na korzyść wodotrysków grafiki w bitwie, ale też na tym co sami stwierdzali - że fabuła w kampanii dotyczyć będzie rozgrywki opartej na budowie imperium, a to od razu eliminuje większość słabych państw i narodów. W dodatku nie są w stanie zbudować wiarygodnych scenariuszy fabularnych dla wielu tych mniejszych podmiotów z braku źródeł. Więc te osiem frakcji grywalnych to niewątpliwie poważne ograniczenie, bo nie będzie prawie nikogo komu będzie pasować narzucony wybór które są grywalne, a które nie.
Jednak z drugiej strony, ja, choć od dawna mam styczność z tą serią, w żadnym tytule, a zwł. w Rome 1 i M2TW, w które grałem najwięcej, nie zdarzyło mi się grać długich kampanii więcej niż trzema-czterema-pięcioma frakcjami maksymalnie. Więc te osiem frakcji, choć narzucone, dałoby się zaakceptować. Co więcej, można liczyć, że ich warstwa fabularna będzie lepiej dopracowana, i wtedy to byłaby dobra zamiana.
Jak zwykle nie będę się wyrywał do zakupu gry już na pierwszy dzień by robić za świnkę doświadczalną, spokojnie poczekam, a DLC, to kupię dopiero jak ceny znacząco zmaleją i to od razu w jakimś pakiecie. Nie lubię być skubany z kasy, drogie CA ;-)
A nie jest właśnie tak, że dadzą 8 nacji, a reszta będzie do dokupienia na tym ichnim serwie?
Czy ja wiem czy krok do przodu? Jak wystarczy zająć stolicę prowincji, to po co bawić się w zajmowanie miasteczek?! Szybki atak na metropolie i pozamiatane. Z takim Rzymem można rozprawić się w 4 oblężeniach. W porównaniu z pierwszym Romem regres, w jedynce na starcie rzymskie rody plus senat miały 7 prowincji.
Bo metropolię trudniej zdobyć, a tu będzie można po kawałku oderwać.
W przypadku gdy zdobywamy metropolię przeciwnik traci wszystkie miasta w których nie miał swoich wojsk, reszta pozostanie jego (w przeciwieństwo do E:TW nawet jeśli potem ją opuści, ale gracz nie zdobędzie).
Tak bym to widział....
A nie jest właśnie tak, że dadzą 8 nacji, a reszta będzie do dokupienia na tym ichnim serwie?
Pytanie na jaką skalę będzie można modować mapę. Mam nadzieję, że jeszcze bardziej tego nie ograniczą...
Gaius Julius
08-12-2012, 00:32
Pytanie na jaką skalę będzie można modować mapę.
marzenia ściętej głowy...niedaleko po premierze E:TW miały być narzędzia do tego i co? Wszyscy wiemy...stawiam kratę piwa, że po raz kolejny tak zaszyfrują pliki, że będzie trzeba 2xtyle ile potrzebowano by odkodować S2. Mogę się mylić, ale takie mam wrażenie.
KLAssurbanipal
08-12-2012, 01:43
Moja krótka wypowiedź będzie odpowiedzią na nurtujące pytania.
CA wspierali modowanie póki nie odkryli dojnej krowy - DLC. Mody były reklamą do kupowania ich gier, ale skapnęli się, że można robić "swoje mody" i na nich zarobić.
Tyle w temacie mapy kampanii i frakcji grywalnych.
darius_d
08-12-2012, 04:38
Moja krótka wypowiedź będzie odpowiedzią na nurtujące pytania.
CA wspierali modowanie póki nie odkryli dojnej krowy - DLC. Mody były reklamą do kupowania ich gier, ale skapnęli się, że można robić "swoje mody" i na nich zarobić.
Czy ja wiem - jakoś nie słyszałem (ale może przegapiłem) aby notowali rekordy sprzedaży tytułów wydanych po M2TW. Od zapowiedzi Rome2 miałem wrażenie, że deklarowane głębsze podejście do modowania ma służyć zawróceniu ze złej drogi wypinania się na potrzeby tworzenia modów, bo pewnie przestało im się to opłacać i postanowili się przeprosić z graczami na ile to możliwe. Ale też nie miejmy złudzeń - już nigdy nie zrobią takiej wolności jak z Rome1 albo Med2 że moderzy byli w stanie użyć silnik do modu z zupełnie dowolnej epoki, co tylko potencjalnie podkopywało ich biznes. Zatem bez złudzeń, panowie.
Co do modowania, najbardziej nęci mnie sprawa czy pozwolą tworzyć miasta w wierny sposób, jak z Kartaginą. To byłoby jednak coś. Szkoda,że kampania znó zapowiada się słabo. Tu po prostu trzeba doczekać się nadejścia nowego dewelopera.
Batmacik
08-12-2012, 13:20
Szkoda,że kampania znó zapowiada się słabo.
Do tej pory zapowiedzi są niezłe, ma być bardziej dokładna mapa, inny system zdobywania nowych regionów itp.
Gaius Julius
08-12-2012, 14:01
Szkoda,że kampania znó zapowiada się słabo.
Do tej pory zapowiedzi są niezłe, ma być bardziej dokładna mapa, inny system zdobywania nowych regionów itp.
nie rób sobie złudzeń, E:TW to też miały być fajerwerki. Z też Shogunem 2 wystartowali jak z nie wiadomo czym....gra może pod pewnymi względami jest ciutek lepsza, ale AI i reszta leży.
CA - Ciągle Amatorsko, liczą tylko na kasę a graczy traktują na równi z piachem. Byle tylko siano dostać. A gdyby faktycznie było inaczej, to już do E:TW dostalibyśmy narzędzia i w EW 2 zobaczylibyśmy zmodyfikowaną mapę, usprawnione SI....z resztą nie tylko w E:TW
Popieram cię Gaius .
CA tworzy ładne gry i tyle .
Ile bitew jesteś w stanie zdzierżyć ? 50 ? 100 ? bo pewno będą jedyną atrakcją .
Na ETW czekałem jak dziecko !! Możliwość walki na morzu ! Efekt taki że po 10 bitwie leciał automat .
Walki lądowe walczyłem wtedy gdy mój generał przegrał na automacie :d myślałem że bedzie coś ciekawego wtedy :P
Ciekaw jestem jaki tym razem wykręcą numer .
Ale i tak w 2013 wyjdzie Europa Universalis IV . Choc grałem we wszystkie części TW to i tak czekam na EU IV :)
Ale i tak w 2013 wyjdzie Europa Universalis IV . Choc grałem we wszystkie części TW to i tak czekam na EU IV
No ba :twisted: Na paradoxie akurat można polegać ;)
[quote="King Louise Assurbanipal":1gp26ea0]Moja krótka wypowiedź będzie odpowiedzią na nurtujące pytania.
Czy ja wiem - jakoś nie słyszałem (ale może przegapiłem) aby notowali rekordy sprzedaży tytułów wydanych po M2TW. Od zapowiedzi Rome2 miałem wrażenie, że deklarowane głębsze podejście do modowania ma służyć zawróceniu ze złej drogi wypinania się na potrzeby tworzenia modów, bo pewnie przestało im się to opłacać i postanowili się przeprosić z graczami na ile to możliwe. Ale też nie miejmy złudzeń - już nigdy nie zrobią takiej wolności jak z Rome1 albo Med2 że moderzy byli w stanie użyć silnik do modu z zupełnie dowolnej epoki, co tylko potencjalnie podkopywało ich biznes. Zatem bez złudzeń, panowie.
Co do modowania, najbardziej nęci mnie sprawa czy pozwolą tworzyć miasta w wierny sposób, jak z Kartaginą. To byłoby jednak coś. Szkoda,że kampania znó zapowiada się słabo. Tu po prostu trzeba doczekać się nadejścia nowego dewelopera.[/quote:1gp26ea0]
Z modowaniem jest tak, że nie opłaca im się robić narzędzi i tyle :P
Z modów korzytsa tylko mała część graczy, podczas gdy DLC są kierowane do wszystkich. Biorąc jeszcze pod uwagę, że ograniczenie modowania zwiększa atrakcyjność DLC wszystko zaczyna być chyba jasne 8-)
Ale żeby nie było...Rome 2 ma być pierwszym TW od dawna tworzonym dość "długo", zapowiadają sporo rewolucji - jest szansa, że i z modowaniem coś ruszy do przodu. Wiem, Empire też miało być rewolucją, sęk w tym, że się pogubili...Inna sprawa, że chociaż TW są (i zpewnością na bardzo długo tak zostanie) prostymi gierkami z ładnymi bitwami, to szogunek 2 jest nawet grywalny!
W S2 sporo grałem z Darth modem, niestety wróciłem do grania bez niego. Powód: bez sensu dla mnie system morale. Jednostki mają je stanowczo za wysokie i w sytuacji kiedy dajesz silną jazdę aby szarżowała od tyłu na włóczników będących w walce z katanami wcale nie uciekną:D. To tylko przykład. Darth powinien dać więcej opcji konfiguracyjnych. (Może polecicie inne mody?). Wracając do tematu: mam nadzieje, że dadzą rozbudowana dyplomację np. dajemy cynk sojusznikowi żeby zaatakował dane miasto za 3 tury w sile co najmniej 10 jednostek. Wiem, że dla niektórych z was mogę marudzić, ale współpraca z sojusznikami w S2 to śmiech na sali... a to tylko jeden z elementów dyplomacji. Ciekawe czy zrobią numer jak w 1-szym rome czyli różna technologia budowy dróg dla różnych frakcji np.drogi rzymskie. Domagacie się często historyczności w grze a najważniejsza jest grywalność, a dla każdego inaczej się ona przejawia, więc w grze powinna być opcja dostosowująca system dróg podobnie jak multum innych bardzo szczegółowo konfigurujących grę. Po tym co zobaczyłem w M2 i wielkich miastach a potem w S2, to cofanie się wstecz z ich wielkością bo tak bardzo chcieli upodobnić się do sprawdzonego rozwiązania w S1 pozostawię bez komentarza. Gram tez w strzelanki np bf3 i w tej grze jest o wiele więcej możliwości w porównaniu do bc2, a w serii total war lansują politykę "dla idiotów" i liczą na kasę frajerów niewiele zmieniając w kolejnych grach. Sam jestem takim frajerem, ale tylko dlatego ze nie ma alternatywy, albo nic o takiej nie wiem:D.
Lwie Serce
10-12-2012, 19:22
Co jak co, większość z nas narzeka na CA a tak naprawdę jesteśmy fanami Total Warów :) A to dlatego że gra mimo wszystko jest na wysokim poziomie i zapewnia miło spędzone godziny.
Co jak co, większość z nas narzeka na CA a tak naprawdę jesteśmy fanami Total Warów :) A to dlatego że gra mimo wszystko jest na wysokim poziomie i zapewnia miło spędzone godziny.
To raczej dlatego, że nie ma żadnej alternatywy. To jest jedyna marka, która łączy bitwy i kampanie w taki sposób. Gry nie są na wysokim poziomie, mody powstają nie bez powodu.
Lwie Serce
10-12-2012, 19:50
W sumie prawda, mody podtrzymują większość części TW przy życiu, ale nie wiem jak inni, na podstawkach jechałem przez kilka lat, dopiero od niedawna gram na modach, i przyznam że byłem zafascynowany serią od czasów Shoguna 1, ale może dlatego że jak napisałeś nie ma żadnej innej alternatywy.
Gaius Julius
11-12-2012, 18:12
pytanie tylko czy po to kupuję grę by za chwilę ją faszerować modami bo twórcy nie byli na tyle łaskawi by dopracować to i owo? Nie zmienia to faktu, że mody to na prawdę fajna rzecz, ale to gra, wersja czysta powinna być tą, nad którą się spędza najwięcej czasu a nie próba znalezienia pliku, który odpowiada za hełm czy orzełka.
Lwie Serce
11-12-2012, 18:31
Takie czasy, gry robi się z myślą o świetnej grafice niestety, po prostu kiedyś wychodziły gry wspaniałe pod względem grywalności i dopracowania, i nie raziła słaba grafika większości ludzi. Ale jednak mam nadzieję że Rome 2 będzie wart zakupu.
Gaius Julius
11-12-2012, 18:37
Ale jednak mam nadzieję że Rome 2 będzie wart zakupu.
nie rób sobie nadziei...ostatnie części pokazały, że to jak czekanie na deszcz w środku pustyni.
adriankowaty
11-12-2012, 19:15
Ale jednak mam nadzieję że Rome 2 będzie wart zakupu.
nie rób sobie nadziei...ostatnie części pokazały, że to jak czekanie na deszcz w środku pustyni.
Na deszcz? Chyba na powódź. :lol: Ale... mam wszystkie gry od CA. Shogun, Miedieval, Rome, Miedieval II, Empire, Napoleon, Shogun II, FOTS..., ale niespecjalnie wypadają. Komp to idiota, który potrafi wobec bombardowania uformować czworobok, a w luźnym szyku odpierać konnicę. Grafika może niezła, ale też niespecjalnie ważna... generalnie od Empire ta seria idzie na psy. Jeszcze Miedek był w miarę, ale potem...
Musimy się z tym pogodzić. CA to monopoliści, więc będą robić z nami co chcą.
Poliorketes
11-12-2012, 19:23
Takie czasy, gry robi się z myślą o świetnej grafice niestety, po prostu kiedyś wychodziły gry wspaniałe pod względem grywalności i dopracowania, i nie raziła słaba grafika większości ludzi. Ale jednak mam nadzieję że Rome 2 będzie wart zakupu.
Mistyczne kiedyś było lepiej. Nie wiem czy Twoja wypowiedź odnosi się do wszystkich gier komputerowych, czy tylko do serii Tota War, ale jeśli chodzi jedynie o total wary, to zawsze coś było skopane. Odkąd gram ( zacząłem od Roma) każda część w mniejszym lub większym stopniu była niedopracowana. Rome Total War, którego wspominam z łezką w oku był chyba najbardziej niehistoryczny ze wszystkich tytułów z serii. Al jak nie grzeszyło inteligencją tak dalej nie grzeszy. Tak naprawdę, to mody stanowiły o sile poszczególnych tytułów. Teraz, kiedy CA rzuca kłody pod nogi moderom seria przygasa.
[TIN]_Cichy
12-12-2012, 10:12
:lol: <- tyle dla ludzi z tego forum.
Co kolejna gra to to samo:
1) Zapowiedź nowej gry, euforia, ekstaza
2) KLA zakłada 10 nowych tematów (galeria, jednostki, mapa itd), mimo że jeszcze nic nie wypuszczono. Upomniany blokuje tematy, żeby nikt nic nie pisał, ale ważne że to on założył
3) Lista życzeń użytkowników - 100 grywalnych frakcji, rozbudowane AI, rozbudowane multi, narzędzia moderskie, okupy, gry księżniczkami RPG, uciachane głowy na polu walki, krew ma tryskać promieniście, a nie wylewać się beznadziejnie z ciała
4) Pojawiają sie pierwsze szkice, ekstaza sięga zenitu, to zapowiedź najlepszej gry w dziejach Total War !
5) Po dwóch tygodniach zjawia się KLA i zaczyna narzekać, że Orzeł inaczej wyglądał w jego ulubionych książkach historycznych, a Kartagina od południowego zachodu nie miała tego wzgórza. granda, zakłamanie historyczne, poziom historii w US and A sięgnął dna. Z naostrzoną szabelką idzie się pluć do twórców gry, że tak nie wolno robić gry komputerowej, wszystko jest bez sensu
6) Znużeni użytkownicy zaczynają grymasić, że ciągle wychodzi to samo, że armia klonów, że mało frakcji do grania
7) W temacie "czy kupicie grę" zaczyna przybywać postów negatywnych, pojawiają sie zdania "to nie to samo, co stary Romek"
8)opary absurdu przesłaniają wszystko i wszystkich
Ludzie, narzekacie jak stare baby. Pogracie za rok, sami ocenicie. Mało grywalnych frakcji? a ile było w Romku ? 3 klany rzymskie z przemalowanymi kolorami, plus parę państw będącymi połączeniami/miksem innych. Jakby się uprzeć, to również było ~8 grywalnych frakcji.
Rzym, Kartagina, Grecja, Egipt, Germanie, Celtowie, Seleucydzi, na bank będą. Pozostaje jedna frakcja, padnie na taką, gdzie będzie największą niezapełnioną dziurą na mapie. Reszta to państweka/ludy będące miksem innych państw. Mam tylko nadzieję, że powrócą najemnicy.
KLAssurbanipal
12-12-2012, 11:47
_Cichy]
2) KLA zakłada 10 nowych tematów (galeria, jednostki, mapa itd), mimo że jeszcze nic nie wypuszczono. Upomniany blokuje tematy, żeby nikt nic nie pisał, ale ważne że to on założył
5) Po dwóch tygodniach zjawia się KLA i zaczyna narzekać, że Orzeł inaczej wyglądał w jego ulubionych książkach historycznych, a Kartagina od południowego zachodu nie miała tego wzgórza. granda, zakłamanie historyczne, poziom historii w US and A sięgnął dna. Z naostrzoną szabelką idzie się pluć do twórców gry, że tak nie wolno robić gry komputerowej, wszystko jest bez sensu
Jak masz coś pisać to najpierw kilka razy się zastanów zanim coś tak głupiego wytworzysz.
Ad 2. Podaj przykład tych tematów pozakładanych od razu? Gdybyś włożył trochę inicjatywy w ich przeglądanie widziałbyś, że są to zaledwie 3 tematy, zakładane w różnych odstępach czasowych (to nie boli - pod nazwą tematów jest data założenia - lipiec, wrzesień i grudzień...), a każdy z nich pojawił się kiedy był już konkret np. dyskusja o frakcjach kiedy zaprezentowano pierwszą frakcję po pół roku od pierwszego tematu na tym subforum. Dyskusja o jednostkach powstała, gdy pojawiło się sporo screenów z uzbrojeniem jednostek i dotyczy komentowania tego co się pojawia, a pokazano już sporo elementów jednostek. Mogę uznać Twój posta za absurdalne pomówienie - gdzie ja upomniany blokuję tematy? Fizycznie to niemożliwe. Moderatorem nawet nie byłem kiedy pojawiła się zapowiedź Rome 2 a ten zablokowany temat to galeria, do której woitek dodaje na bieżąco screeny. To że na innych subforach masz tematy zakładane przeze mnie wynika z tego, ze byłem moderatorem i po wielkim krachu trzeba było odbudować forum, więc pozakładałem na forach tylko 2 tematy: Dyskusja ogólna i screeny. To chyba do ETW. Gdy powstał STW2 nie byłem moderatorem więc nawet nie założyłem tych dwóch tematów i screenach i ogólnego. Trochę pomyśl na drugi raz.
Ad 5. Czy Ty naprawdę wierzysz w to co piszesz? Każdy użytkownik, który jest trochę na bieżąco na tym forum widzi, że dyskusja o orle pojawiła się po pół roku, a nie jak piszesz brednie - po 2 tygodniach. Po co głupi, ironiczny żart o "ulubionych książkach historycznych"? Tego orła można zobaczyć w co drugiej książce o wojskach napoleońskich, necie czy nawet wiki. Nie dodawaj nic o siebie - o Kartaginie ani razu nie wspomniałem. Podobnie jak pisanie, ze jechałem po szkolnictwie USA jest wielkim nieporozumieniem. Gdybyś mnie choć trochę znał z tego forum wiedziałbyś o moim zainteresowaniu USA.
Urwałeś się jak Filip z konopi nie wnosząc swoim postem nic do dyskusji o grze.
Poza tym inni użytkownicy rozumieją sens tej dyskusji i czym jest słowo KRYTYKA. Z Twoim podejściem nikt nie dbałby o dopracowanie gdy, bo kilka słów krytycznych na temat powstającej gry to wg Ciebie "wojowanie szabelką i jechanie po szkolnictwie USA". Rozumiem, że mają być same pochlebne opinie i klaskanie dla CA, że dali 2 screeny z błędami (Koloseum, Panteon, orzeł napoleoński), napisali kilka słów o niczym i nazwali to preview frakcji.
Z Twojej strony liczę na post na temat gry a nie zaczęcie dyskusji na bzdurny i wielce nieprawdziwy temat mojego zachowania w stosunku do CA. Nie tego dotyczy te forum.
Dlatego ja skończyłem dyskusję w tej kwestii. Wszystko co miałem powiedzieć jest zawarte w powyższych punktach, więc drugi raz nie będę odpisywał tego samego jeśli będziesz ten temat ciągnąć.
Teraz kontynuujemy DYSKUSJĘ o grze ROME 2.
_Cichy]:lol: <- tyle dla ludzi z tego forum.
Dobrze, że jako jedyny jesteś ponad to wszystko :lol: (dla Ciebie ;) )
Albo mamy forum i można rozmawiać, albo wprowadzamy zakaz i zwijamy interes :P
Gaius Julius
12-12-2012, 19:27
_Cichy]:lol: <- tyle dla ludzi z tego forum.
3) Lista życzeń użytkowników - 100 grywalnych frakcji, rozbudowane AI, rozbudowane multi, narzędzia moderskie, okupy, gry księżniczkami RPG, uciachane głowy na polu walki, krew ma tryskać promieniście, a nie wylewać się beznadziejnie z ciała
za to Tobie gdy wcisną haubice w Romka 2 to tego nie zauważysz i stwierdzi, łueee....
gościu żenada!
Wskaż mi gdzie ludzie się masturbują z radości nt R2?
Wskaż mi gdzie chcą po 100 a nawet więcej frakcji i Napoleona za sterami SI? - wystarczyłoby żeby była odmienność by można było się oderwać od oklepanego tematu Rzym, srym i inne baśnie a wejść w coś innego coś co jest bardzo mało znane.
Rozbudowane AI - a co może chcesz się naparzać, z małpą zamiast SI, która zamiast profesjonalnej armii wysyła Ci pod mury, chociaż nie, broni swoich murów za pomocą chłopów i motłochu? Co to w ogóle za radocha kilkoma kohortami zdobyć Europę? Nie na tym polega rozgrywka, osobiście to oczekuję po niej jakiegoś wyzwania a nie jakiejś komedii.
Na serio Ci nie przeszkadza, że kit ludziom wciskają? Gra historyczna strategia to historyczna strategia a nie jakieś fantasy...robimy, to róbmy to dobrze albo w ogóle tego nie róbmy i nie traktujmy ludzi jak idiotów.
Jesteśmy ich klientami i mamy prawo od nich żądać trochę więcej zaangażowania.
A narzędzia to tylko specyfik przedłużający grze życie i doskonale wszyscy o tym wiemy, jeśli twórcy utrudniają zaglądanie do plików z teksturami żołnierzy czy ze statystykami to o czym to świadczy? Bo chyba nie o ich dobrym stosunku wobec użytkowników
Chcesz to dalej dawaj się robić w konia, ja już nie mam zamiaru.
adriankowaty
12-12-2012, 20:41
[quote="[TIN]_Cichy":vdhi4yfd]:lol: <- tyle dla ludzi z tego forum.
za to Tobie gdy wcisną haubice w Romka 2 to tego nie zauważysz i stwierdzi, łueee....
gościu żenada!
Wskaż mi gdzie ludzie się masturbują z radości nt R2?
Wskaż mi gdzie chcą po 100 a nawet więcej frakcji i Napoleona za sterami SI? - wystarczyłoby żeby była odmienność by można było się oderwać od oklepanego tematu Rzym, srym i inne baśnie a wejść w coś innego coś co jest bardzo mało znane.
Rozbudowane AI - a co może chcesz się naparzać, z małpą zamiast SI, która zamiast profesjonalnej armii wysyła Ci pod mury, chociaż nie, broni swoich murów za pomocą chłopów i motłochu? Co to w ogóle za radocha kilkoma kohortami zdobyć Europę? Nie na tym polega rozgrywka, osobiście to oczekuję po niej jakiegoś wyzwania a nie jakiejś komedii.
Na serio Ci nie przeszkadza, że kit ludziom wciskają? Gra historyczna strategia to historyczna strategia a nie jakieś fantasy...robimy, to róbmy to dobrze albo w ogóle tego nie róbmy i nie traktujmy ludzi jak idiotów.
Jesteśmy ich klientami i mamy prawo od nich żądać trochę więcej zaangażowania.
A narzędzia to tylko specyfik przedłużający grze życie i doskonale wszyscy o tym wiemy, jeśli twórcy utrudniają zaglądanie do plików z teksturami żołnierzy czy ze statystykami to o czym to świadczy? Bo chyba nie o ich dobrym stosunku wobec użytkowników
Chcesz to dalej dawaj się robić w konia, ja już nie mam zamiaru.[/quote:vdhi4yfd]
Po co na to reagujesz? Takie "lemingi" zawsze będą...
Ale masz całkowitą rację - nie należy się cieszyć z tego, że Anglicy - CA jest angielska - robią tą serię na odwal. AI, frakcje, gospodarka - to może się spodobać w/w. lemingom, ale nie poważnym klientom. Pamiętacie, czym różnili się Sarmaci od Roksolan w BI, albo kraje Europy w ETW? Kolorem - jednostki były niemal identyczne. O AI to się nie wypowiem - szkoda nerwów. No i gospodarka - zaniedbana w zasadzie od początku, mamy tam do czynienia gospodarką wojenną w pełni swej okazałości - i tak zaniedbaną. To najważniejsze mankamenty serii. A jest ich wiele...
Dopóty CA nie wstrząśnie nagły, ogromny spadek dochodów, dopóty nie liczcie na cuda.
Gaius Julius
12-12-2012, 20:44
jaki spadek sprzedaży? To zacznie spadać, to strzelą focha i zwiną zabawki....tymczasem tutaj jedynie konkurencja załatwi ten problem bo będą walczyć o klienta bo przy tej jakości to oczywiście, że tam pójdzie
Ciekawe co będzie z epokami np. Królestwo Rzymu, Cesarstwo, Republika i Imperium. Wszystko to będzie w kampanii?
Królestwa nie będzie bo w końcu zaczyna się w okresie republiki. Twórcy nawet gdyby chcieli to zapewne nie byliby w stanie odwzorować zmian zachodzących w okresie republiki, wczesnego cesarstwa, późnego cesarstwa itd. zatem poprzestaną zapewne na reformach wojskowych i możliwości sprawienia że senat utraci swe wpływy (być może dla wygody zrobią tak że będzie można go całkowicie "usunąć"). Gdyby miało być inaczej to zapewne już by się tym pochwalili. Zresztą jak na razie to wygląda na to że tak jak w poprzednich częściach będzie możliwość szybkiego rozwoju terytorialnego co tylko potwierdza przypuszczenia że twórcy nie będą się "bawić" w robienie opcji przeznaczonych dla późniejszej rozgrywki.
Tylko czekam aż podadzą wymagania i szykuje się zakup karty graficznej i procesora aby to wszystko płynnie chodziło :)
KLAssurbanipal
13-12-2012, 16:57
Tak wyglądają panowie odpowiedzialni za Rome 2:
http://farm9.staticflickr.com/8341/8227292638_60bf5887bf_z.jpg
P.S. Wąsy zawsze w modzie. ;)
Kartagina (ależ zaskoczenie) drugą grywalną frakcją :
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... an_Faction (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Carthaginian_Faction)
Poliorketes
14-12-2012, 14:13
Ech, znowu strasznie uboga ta mapa :( Poza tym nie wiem czemu Thapsus nie należy do Kartaginy?
As a playable faction, Carthage benefits from its mastery of the waves and its heritage as a great trading nation. As a democracy, it also enjoys an improved level of population happiness. The player also has the choice to play as one of three major political powers, each of which confers further military, economic and cultural benefits.
Czyli można się już domyśleć jak to będzie wyglądało z rodzinami u Rzymian. Zamiast technologii mamy rodziny/polityczne stronnictwa, każde "ulepszenie/rozwój" danej rodziny zwiększa jej "wpływ."
Ech, znowu strasznie uboga ta mapa Poza tym nie wiem czemu Thapsus nie należy do Kartaginy?
W jednym z wywiadów wspominali, że nie chcę aby było tak jak np. w Empire, gdy frakcja ma dużo prowincji. Będą starali się minimalizować ich ilość, żeby było jak najwięcej do podbicia.
As a playable faction, Carthage benefits from its mastery of the waves and its heritage as a great trading nation. As a democracy, it also enjoys an improved level of population happiness. The player also has the choice to play as one of three major political powers, each of which confers further military, economic and cultural benefits.
Czyli można się już domyśleć jak to będzie wyglądało z rodzinami u Rzymian. Zamiast technologii mamy rodziny/polityczne stronnictwa, każde "ulepszenie/rozwój" danej rodziny zwiększa jej "wpływ."
Nie spodziewałbym się czegoś rewelacyjnego. Raczej coś na wzór unowocześnienia z FOTSa.
Btw. wydaje mi się, że źle to interpretujesz. Drzewka technologii będą, ale dodatkowe bonusy będą zapewniały stronnictwa.
A może i tak :)
Z jednej strony fajnie, że rozszerzyli system stronnictw/rodzin na inne frakcje, z drugiej jest to kolejny dowód na to, że aspekt ten będzie dość płytki.
Co do mapy...
Zebrałem dotychczasowe info do kupy tutaj:
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=471&t=11769
Mogliby pokazać jakieś screeny z świetności i dobrobytu imperium, kiedy to była armia zawodowa.
KLAssurbanipal
15-12-2012, 00:59
Wychodzi na to, że previewy frakcji są co tydzień! :)
Nareszcie pokazali to co było oczywistą oczywistością - Rzym i Kartaginę.
Prawdopodobnie za tydzień poznamy coś całkiem nowego, co nie było wałkowane przez pół roku na prawie tych samych screenach. :)
Memnon[pl]
15-12-2012, 02:00
Szybko cos co tydzien nowy preview...czyzby gra wyszla szybciej niz jesienia :?:
KLAssurbanipal
15-12-2012, 10:03
Nie, dlaczego. W przypadku poprzednich gier też wcześnie podawali frakcje. Jeszcze dużo zostało - będą pokazywać przecież po frakcjach takie chaptery co gra w nosi np. chapter 1- campaign, chapter 2 - land battles, chapter 6- multiplayer itp.
]Szybko cos co tydzien nowy preview...czyzby gra wyszla szybciej niz jesienia :?:
Żeby podtrzymać zainteresowanie co pewien czas muszą coś nam rzucić, nie należy się tym sugerować :)
Za tydzień nowe screeny nowych jednostek, coprawda tylko dwa, ale w końcu coś nowego!
Lwie Serce
15-12-2012, 11:24
Bardzo dobrze że pokazują cały czas coś nowego, dobrze wiedzieć co tam ciekawego wymyślają.
KLAssurbanipal
15-12-2012, 11:35
No ja przyznam że nie mogę się doczekać. Wiedziałem, ze będzie teraz Kartagina więc się nie nastwaiłem (pół roku oglądaliśmy screeny walki Rzymian z Kartagińczykami, choć ci drudzy nie byli za często uwiecznieni na screenach).
Teraz czeka nas coś całkowicie nowego - skrawek mapy, nowa frakcja pewna w grywalnych i 2 screeny jednostek.Po przykładzie 2 frakcji widać, że pierwszy screen jest z parady a drugi prezentuje jeden oddział gotowy do walki.
Lwie Serce
15-12-2012, 12:41
Jak to zmienią to bardzo dobrze tylko żeby tak już nie zostało :)
KLAssurbanipal
15-12-2012, 12:49
Matko boska, TO JEST ALFA
W ETW też tak było i zmienili coś? Nie twarze klonów. :)
Teraz odnoszę wrażenie, że może być podobnie. Niby piszą, że na screenach to jest wersja Alpha, ale Lusted wykłóca się, że to co zrobił tak zostanie i basta.
Z orzełkiem było pisanie - alpha, zmienią itp. ale Lusted jednoznacznie powiedział, że napoleońskiego orła z Rome 2 nie zmieni. Podobnie z tymi legionistami. Dlatego o Kartagińczykach nie chce już nic tam pisać.
Na podstawie zachowania Lusteda podejrzewam, że to co zaprezentowali w previewach frakcji zostanie na stałe.
Czy ty masz jakiś kompleks Empire? Halo! W międzyczasie wyszły już dwie inne części! Szkoda, że nie wracasz do pierwszego Szoguna.
Ludzi, których obchodzi wygląd orzełka można na tym forum policzyć na palcach. Nie dociera do ciebie i do nich, że rzeczy, których się tak czepiasz nie mają większego znaczenia dla zdecydowanej większości ludzi zainteresowanych tym tytułem. Ba! Pewnie mają to głęboko w tyle.
To chyba jedyna znana mi seria, która ma tak pedantycznych fanów. Zboczenie zawodowe historyków. To nie jest, do cholery, podręcznik historii.
Tak, dlatego walnijmy marsjanskich ludzików i klingonów. Przecież ludzie mają to głęboko gdzieś. Byle miało dwie nogi i się ruszało i machało mieczem.
KLA ma rację, jak coś robić to robić w miarę porządnie, bo później wychodzą kwiatki jak z Egiptem z R:TW.
Kupujemy produkt więc wymagajmy, żeby nas nie walili w cztery litery przy każdej okazji.
Tak, dlatego walnijmy marsjanskich ludzików i klingonów. Przecież ludzie mają to głęboko gdzieś. Byle miało dwie nogi i się ruszało i machało mieczem.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3b/Paris_Tuileries_Garden_Facepalm_statue.jpg/300px-Paris_Tuileries_Garden_Facepalm_statue.jpg
Gdzie i kiedy napisałem coś takiego? Proszę, zacytuj mnie zamiast wymyślać jakieś bezsensowne bzdury.
Naprawdę nie jesteście w stanie zauważyć, że rzeczy, których się czepiacie są zwyczajnymi bzdurami. Jeden się czepia paska, innemu przeszkadza orzełek, trzeci ma problem, bo pagórek w mieście stoi 10 metrów za bardzo na południe, następny ma pretensje o gatunek słonia(mój faworyt, niestety nie pamiętam nicku).
Na wszystkie takie bzdety zwracają uwagę w kółko jedni i ci sami ludzie, fascynaci danego tematu, do których nie dociera, że to jest gra komputerowa. A gry są jak filmy. Czy "Gladiator" był jakoś wybitnie historyczny? "Braveheart"? A są uznane wszem i wobec za świetne filmy! Niesamowite! Oczywiście, jeśli dobrze poszukasz, z pewnością znajdziesz kilku frustratów, którzy będą twierdzić, że są beznadziejne, z takich samych powodów, z jakich niektórzy tutaj robią wielkie problemy.
Od jakiegoś czasu mam dostęp do alfy CoH 2 i nigdzie nie zauważyłem, żeby ktokolwiek czepiał się odcienia zieleni w malowaniu radzieckich czołgów, albo tego, że wszyscy żołnierze wyglądają jednakowo. Zresztą nie zauważyłem takiego zachowania przy żadnej grze z jaką miałem do tej pory do czynienia.
Skoro tak to ja postuluję o zamknięcie tematu. Bo jak widać niektórzy ludzie trudzą się żeby coś napisać, wytknąć błędy i ogólnie nawiązać do tytułu tematu i jak widać jedynie marnują czas. Jeżeli nie można oceniać screenów alpha i to mimo tego że są przesłanki mówiące iż nic się nie zmieni (a w każdym razie nie ma takich mówiących że coś się zmieni) to po grzyba w ogóle ten temat? Teraz go zamknąć bo screeny alpha, po premierze go nie otwierać bo już wersja skończona i nic się nie da zmienić.
KLAssurbanipal
15-12-2012, 13:34
Czy ty masz jakiś kompleks Empire? Halo! W międzyczasie wyszły już dwie inne części! Szkoda, że nie wracasz do pierwszego Szoguna.
Ludzi, których obchodzi wygląd orzełka można na tym forum policzyć na palcach. Nie dociera do ciebie i do nich, że rzeczy, których się tak czepiasz nie mają większego znaczenia dla zdecydowanej większości ludzi zainteresowanych tym tytułem. Ba! Pewnie mają to głęboko w tyle.
To chyba jedyna znana mi seria, która ma tak pedantycznych fanów. Zboczenie zawodowe historyków. To nie jest, do cholery, podręcznik historii.
Skąd moje przesłanki? 1) Rome 2 robi ten zespół co ETW i RTW1. 2) Lusted sam sygnalizuje, że nie poprawi tego co widzieliśmy dotychczas na screenach.
Nie jestem historykiem. Chyba forum jest do wyrażania swoich opinii, no nie? ;)
Owszem, ale na miłość boską, czemu w kółko jedno i to samo! :D
KLAssurbanipal
15-12-2012, 13:49
Nie tych samych - na bieżąco. Wcześniej komentowane było oblężenie Kartaginy, tydzień temu orzeł, teraz nowe screeny itp.
[spoiler:30nrbbqm]Bardziej boli mnie to, ze CA nie przyznaje się do błędów. Przy NTW słuchali fanów, poprawili mundury, sami czasem pytali. Wtedy robił inny skład (mają 2 teamy do szczółowych rzeczy, w tym ludzi występujących zawsze). Teraz ten cały Lusted nie przyzna się do błędu, jeszcze trochę skłamie (złapany na tym) i powie, że wszystko jest na źródłach. On po prostu skłamał, spytany przez kogoś czy to orzeł napoleoński. Pokazał monety na których rzekomo się wzorował i temat się skończył podziękowaniami klakierów. Nie wytrzymałem i zamieściłem francuskiego orła, który był niemal identyczny jak ten wzorowany na monetach. Aż głupio było słuchać jego tłumaczenia, że luźno wzorował się na monetach (na tyle identyczny że miał ten sam układ pór, proporcje skrzydeł i ciała - tak jakby ten orzeł przeniesiony w 3D). Orzeł z monety miał skrzydła ku górze, głowę w lewą stronę, proste nogi, a orzeł francuski miał skrzydła w dół, głowę w prawą stronę, jedną nogę ugiętą i wysuniętą do przodu. Jak można tak ściemniać jak gołym okiem to widać? Przecież w Gladiatorze Ridley Scott nie wpierał, że hełm Maximusa jest w 100% zgodny z jakimś źródłem. Sprawy by nie było gdyby Lusted wykazał trochę pokory. Gdyby przeprosił za tego orła, lub chociaż powiedział że się pomylił, albo jeśli nie chciałby na forum przyznac, że fani za darmo wpływają na kształt gry to rzekłby wymijająco "to wersja Alpha i orły, hełmy mogą ulec zmianie" a potem po cichaczu zmienił to gadka byłaby inna. W końcu powinno mu zależeć na przyjaznym nastawieniu fanów. Ja pamiętam, jak przy STW2, NTW były tematy zakładane gdzie ludzie wklajli jakieś pomocne informacje, tematy jakie książki kupić itp. Teraz jest to kasowane.
Nie chodzi tutaj o upieranie się do zmiany orła lecz na tym przykładzie zaprezentowanie obecnej postawy CA do zmian tego co zrobili i ich relacji do fanów. ;)[/spoiler:30nrbbqm]
Poliorketes
15-12-2012, 13:54
W tym momencie to chyba ty voitek najbardziej przeżywasz. To jest forum, każdy może wyrazić opinię na dany temat. Jak komuś coś się nie podoba to ma prawo wyrazić swoje niezadowolenie. Jak komuś się nie odpowiada umiejscowienie pagórka, to ma do tego prawo ( tym bardziej gdy ten pagórek jest faktycznie źle położony). Czy to forum ma wyglądać tak jak Total War Center gdzie większość opinii to - looks great! looks awsome! can wait! Bez urazy, ale jak ktoś się nie zna to niektórych rzeczy po prostu nie dostrzega. Rozumiem że gra to nie książka, ale takie niedoróbki, jak złe przypisanie prowincji Kartaginie, to dla mnie zwykłe niechlujstwo! Sprawdzenie jakie ziemie wchodziły w skład Kartaginy w 242 roku nie wymaga wielkiej znajomości literatury przedmiotu, wystarcz wejść na głupią wikipedię. Porównanie Rome II z Gladiatorem moim zdaniem nietrafione. Film bardzo mi się podobał, ale nie dlatego że był świetnie zrobiony pod względem realiów epoki (bo był dużo błędów), tylko dlatego, że świetnie zagrał Russel Crowe i miał wartką akcję. Jakbym miał go ocenić pod względem historycznym to byłby już tylko przeciętny.
Bez urazy, ale jak ktoś się nie zna to niektórych rzeczy po prostu nie dostrzega.
Właśnie. Trafiłeś w sedno, ale chyba sam nie rozumiesz co napisałeś. Idę o zakład, że 99% ludzi, którzy zakupią tę grę nie będzie tego dostrzegać, przede wszystkim dlatego, że orzeł czy pagórek jest mało istotny.
Powtarzam, takie rzeczy wychwytują wyłącznie zagorzali pasjonaci tematu. Dla normalnego gracza nie ma to najmniejszego znaczenia.
Porównanie Rome II z Gladiatorem moim zdaniem nietrafione. Film bardzo mi się podobał, ale nie dlatego że był świetnie zrobiony pod względem realiów epoki (bo był dużo błędów), tylko dlatego, że świetnie zagrał Russel Crowe i miał wartką akcję. Jakbym miał go ocenić pod względem historycznym to byłby już tylko przeciętny.
Z grą może być podobnie. Przeciętna historycznie, a mimo to wciągająca.
Poliorketes
15-12-2012, 14:13
Dla normalnego gracza nie ma to najmniejszego znaczenia.
Nie wiem jaki jest poziom wiedzy "normalnych graczy", ale wydaje mi się, że po serie Total War sięgają jednak w znacznej mierze specyficzni gracze. To nie jest jakaś strzelanka czy zręcznościówka dla mas, tylko gra strategiczna obsadzona w realiach pewnych epok. Jeśli ktoś się choć trochę nie interesuje antykiem, to po Rome II nie sięgnie. Ja Shoguna II nie kupiłem, bo to kompletnie nie moje klimaty. A skoro klient ma jakiś poziom wiedzy na damy temat, to szybko się zorientuje, że ma do czynienia z niedopracowanym produktem. Przykład z wzgórzem może nie jest odpowiedni, bo to faktycznie wyższa szkoła jazdy, ale rozkład prowincji na mapie już bardziej się nadaje. Skoro CA popełnia błędy i jeszcze upiera się że robi to w oparciu o źródła, to nie widzę powodu żeby im tego nie wytknąć.
Gdzie i kiedy napisałem coś takiego? Proszę, zacytuj mnie zamiast wymyślać jakieś bezsensowne bzdury.
Naprawdę nie jesteście w stanie zauważyć, że rzeczy, których się czepiacie są zwyczajnymi bzdurami. Jeden się czepia paska, innemu przeszkadza orzełek, trzeci ma problem, bo pagórek w mieście stoi 10 metrów za bardzo na południe, następny ma pretensje o gatunek słonia(mój faworyt, niestety nie pamiętam nicku).
Na wszystkie takie bzdety zwracają uwagę w kółko jedni i ci sami ludzie, fascynaci danego tematu, do których nie dociera, że to jest gra komputerowa. A gry są jak filmy. Czy "Gladiator" był jakoś wybitnie historyczny? "Braveheart"? A są uznane wszem i wobec za świetne filmy! Niesamowite! Oczywiście, jeśli dobrze poszukasz, z pewnością znajdziesz kilku frustratów, którzy będą twierdzić, że są beznadziejne, z takich samych powodów, z jakich niektórzy tutaj robią wielkie problemy.
Od jakiegoś czasu mam dostęp do alfy CoH 2 i nigdzie nie zauważyłem, żeby ktokolwiek czepiał się odcienia zieleni w malowaniu radzieckich czołgów, albo tego, że wszyscy żołnierze wyglądają jednakowo. Zresztą nie zauważyłem takiego zachowania przy żadnej grze z jaką miałem do tej pory do czynienia.
Kolego, świat składa się z małych rzeczy tworzących całość. Jeśli zlewamy i pozwalamy zlewać innym na małe rzeczy, to później dostajemy takiego RTW. To że jesteś pelikanem, który łyka każdą papkę, którą mu podsuną pod nos nie znaczy, że na świecie nie ma ludzi inaczej myślących. Sorry, ale mam prawo wyrazić swoją opinię na temat tego co widzę na etapie tworzenia tego produktu z nadzieją, że to poprawią. Jeśli nie, to będę omijał ten produkt dopóki, ktoś nie wyda modyfikacji zmieniającej tego typu bzdety. Nie robią tego za darmo, tylko za kasę. BTW. Słonie są dość istotne, bo jakbyś nie wiedział słoń afrykański rożni się dość znacznie od słonia indyjskiego. To samo dotyczy koni. Nie zaakceptuję w jakiejkolwiek grze lekkozbrojnego tatara czy mongoła na koniu, którego używa również husarz lub inny zakuty w zbroję wojownik. No ale, te gry tworzą ludzie twojego pokroju, którzy mają to wszystko gdzieś więc jest jak jest. I dlatego masowo powstają modyfikacje dla tego niewielkiego procenta ludzi, którzy lubią mieć to poukładane. Aha i jakbyś nie zauważył, to serią totalwar interesuje się wiele osób pasjonujących się historią stąd też tyle komentarzy i różnego rodzaju wytknięć. CoH to jakaś głupia strzelanka o IIWŚ, których całe mnóstwo na rynku więc porównanie do dupy i nic nie wnoszące. Wejdź sonie na fora o IL2 lub Silent Hunter i poczytaj jakie ludzie mają uwagi do gier i modów. Do gier będących liderami w swoich kategoriach oczywiście.
Co do COH2 muszę zaprzeczyć, nie jest to głupia strzelanka tylko gra wymagająca myślenia taktycznego. Z resztą zgadzam się w 100% ;)
Nie nazywaj strzelanki głupią bo to że grasz w total war nie znaczy ze jesteś inteligentny:P wątpie w to tak jak w twoje zbawienie ha ha.
Jestem też ciekaw czy ludzie tacy jak niektórzy z was czepiający się niehistorycznością w grze chodzą w ogóle na wybory i tym samym decydują lub nie o teraźniejszości:D.
Wracając do tematu: kiedyś S2 wydawało mi się super grą ( oh ah ) wymagającą myślenia i w ogóle, ale im więcej w to gram tym bardziej mi się odechciewa... i jeżeli nie zrobią rozgrywki dużo bardziej skomplikowanej to na pewno nie kupie R2.
Możecie się śmiać lub nie ale więcej myślę w czasie rozpierduchy w bf3 grając przeciwko silnej drużynie, gdzie nie wystarczy skill tylko współpraca w drużynie. Grałem z kolegą bitwy w awka, wygraliśmy 20 bitew pod rząd. bez sensu jak grają tam tacy pro skile to wole przegrywać w bf3 bo to zaszczyt ginąć z reki jakiegoś skilla co mnie zabił 4 razy pod rząd c4 bo wymyślił fajną taktykę:D.
Widzę że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem.Ja nie nazwałem strzelanek głupimi jedynie użyłem określenia z postu wcześniej. Sam grywam w Call of duty czy battlefielda, i to że nie podoba ci się czyjaś opinia nie oznacza że musisz od razu nazywać tej osoby głupią.
To że jesteś pelikanem, który łyka każdą papkę, którą mu podsuną pod nos nie znaczy, że na świecie nie ma ludzi inaczej myślących.
Oh, jestem taki głupi! Jak ty bardzo dużo o mnie wiesz! Za kogo ty się w ogóle uważasz, że uznajesz mnie za jakiegoś durnego leminga?
Od kiedy to nieprzypieprzanie się do bzdetów jest łykaniem papki? Może to po prostu zdrowy rozsądek?
No ale, te gry tworzą ludzie twojego pokroju, którzy mają to wszystko gdzieś więc jest jak jest.
Mojego pokroju? :roll: Ciekaw jestem bardzo jakiegoż to pokroju jestem. Czy należysz może nazgool do grona "obrońców krzyża" albo zwolenników "Zamachu Smoleńskiego"? Oni też lubią idiotyczne wnioski wyciągać na podstawie niczego.
I dlatego masowo powstają modyfikacje dla tego niewielkiego procenta ludzi, którzy lubią mieć to poukładane.
Dlatego niech ten niewielki procent skupia się przy modach
Aha i jakbyś nie zauważył, to serią totalwar interesuje się wiele osób pasjonujących się historią stąd też tyle komentarzy i różnego rodzaju wytknięć. CoH to jakaś głupia strzelanka o IIWŚ, których całe mnóstwo na rynku więc porównanie do dupy i nic nie wnoszące. Wejdź sonie na fora o IL2 lub Silent Hunter i poczytaj jakie ludzie mają uwagi do gier i modów. Do gier będących liderami w swoich kategoriach oczywiście.
No i co z tego, że "wiele" osób pasjonujących się historią jest zainteresowanych? W ogóle to o jakiej liczbie mówimy? Na tym forum wypowiada się na ten temat ledwie kilka osób. Na TWC też są to cały czas ci sami ludzie od lat, więc o czym ty mi tu próbujesz opowiadać? Czy jeśli pasjonaci szermierki grają w Mount&Blade to mają jęczeć o systemie walki?
I wychodzi twoja ignorancja jeśli chodzi o znajomość gier. CoH głupia strzelanka o drugiej wojnie, chyba powinienem wkleić ten obrazek co poprzednio.
No i oczywiście wg ciebie każdy kto gra w inne gry niż ty jest śmierdzącym pryszczatym tępakiem. Gratuluję zdolności jasnowidzenia i szufladkowania wszystkich, którzy nie podzielają twoich jaśnie oświeconych poglądów na "narzeka - wybitny znawca" i "nie narzeka - pieprzony leming, debil, człowiek "jakiegośtam wyimaginowanego" pokroju
IL czy SH to przede wszystkim symulatory i absolutnie nie są to gry dla każdego. kto tu ma beznadziejne porównania?
Dla normalnego gracza nie ma to najmniejszego znaczenia.
Nie wiem jaki jest poziom wiedzy "normalnych graczy", ale wydaje mi się, że po serie Total War sięgają jednak w znacznej mierze specyficzni gracze.
Tylko ci się wydaje. Oczywiście, seria TW z pewnością ma mniej fanów niż Call of Duty czy Halo ale to nie oznacza, że grają w nią głównie jacyś fascynaci historii. Grają w to ludzie, którzy lubią przede wszystkim gry strategiczne i mogą tutaj samodzielnie poprowadzić bitwy w dużej skali. Zresztą RTSy zawsze miały mniejszą rzeszę fanów.
Hej yourself to nie było do ciebie tylko do typa wyżej:P tego co krytykowal strzelanki, sry że nie sprecyzowałem ale żadko pisze na forum i robię to trochę niedbale:P
Coz tak sie klocicie to pozwole sobie dodac moje kilka groszy :) Otoz dla niektorych gra musi byc historyczna, jesli takowa nie jest, nie beda w nia grac bo maja zakodowane w lebkach i tego nie zmienisz. Beda sie czepiac tego orla rzymskiego, helmow, pik, mieczy, pancerzy, ale w glebi i tak beda w to grac. Naprzyklad dla mnie romek 1 mial cos powiazane z historia ale bardzo malo, jednakze mi chodzi o mile spedzony czas przy grze. Mi nie przeszkadza orzelek, helm, niezgodnosc historyczna, poniewaz gry opartej na 100% nie da sie zrobic.
PS-Nie ma polskich znakow bo mam angielski komp w tej chwili.
Hej yourself to nie było do ciebie tylko do typa wyżej:P tego co krytykowal strzelanki, sry że nie sprecyzowałem ale żadko pisze na forum i robię to trochę niedbale:P
Spoko źle zrozumiałem Twojego posta ;)
Zapaleńcy narzekaja na brak historyczności nie dlatego, że jest ona im aż tak potrzebna. Narzekają dlatego, że CA obiecało podejść do tego poważnie i w końcu zrobić grę zgodna z historią. Najpierw chwalą się, że mają duży team, zrobili research a później robią banalne błędy, których się jeszcze wypierają. Takie podejście naprawdę denerwuje.
Mnie najbardziej boli mapa kampanii, którą znowu zawalą w najgorszy możliwy sposób.(Chociaż Francji składającej się z jednej prowincji chyba nie pobiją)
Warstwa strategiczna zawsze była dla mnie w TW najważniejsza, a z tytułu na tytuł coraz bardziej to spłycają. teraz obiecują dobrą dyplomację i AI, ale jestem pewien, że znowu zrobią to po najniższej linii oporu.
A ja mam tajwański i polskie znaki mam :lol:
zbyszko z bogdańca
15-12-2012, 23:58
W bitwie widać te wszystkie szczegóły o które się czepiacie ? Bo ja myślę że nie.
A ja mam tajwański i polskie znaki mam :lol:
Aleja nie mam ustawionych polskich znakow.
Oh, jestem taki głupi! Jak ty bardzo dużo o mnie wiesz! Za kogo ty się w ogóle uważasz, że uznajesz mnie za jakiegoś durnego leminga?
Od kiedy to nieprzypieprzanie się do bzdetów jest łykaniem papki? Może to po prostu zdrowy rozsądek?
Po pierwsze nie nazwałem Cie głupim, to Twoje własne słowa i nie bardzo wiem dlaczego je tu przytaczasz. Po drugie nie nazwałem Cię lemingiem. Nazwanie Cię pelikanem było metaforą mającą określić Twoją świadomość konsumencką i bezrefleksyjne przyjmowanie na klatę tego co serwuje nam CA w tytule R2:TW i tyle. Całą dyskusję wywołałeś Ty o jaśnie wielce oświecony i mający zawsze rację wielki moderatorze. To jest forum gdzie ludzie dyskutują o pewnych rzeczach w zależności od tematu gdzie się znajdują, to po pierwsze. Po drugie, jak słusznie zauważył Kuroi, to CA chwaliła się, że będzie to najbardziej historyczna gra jaką tworzą w oparciu o źródła i jako ich klienci mam prawo wytykać tego typu błędy na etapie tworzenia. Ktoś zna się na uzbrojeniu i wyposażeniu, inny na topologii miast, a inny na zwierzętach. Kto daje Ci prawo do zabierania nam głosu w dyskusji na temat tej gry? Szlag mnie trafia jak widzę, jak piszesz z pozycji wielce oświeconego tego typu bzdety. Jakbyś tylko Ty miał rację i jakbyś tylko Ty mógł zabierać głos, a reszta niech się zamknie bo przecież to tylko gra [/quote]
Mojego pokroju? :roll: Ciekaw jestem bardzo jakiegoż to pokroju jestem. Czy należysz może nazgool do grona "obrońców krzyża" albo zwolenników "Zamachu Smoleńskiego"? Oni też lubią idiotyczne wnioski wyciągać na podstawie niczego.
Jakiego pokroju jesteś opisałem powyżej - bezrefleksyjny biorca papki. To czy należę do obrońców krzyża, lemingów, ONRu, Antify czy Ruchu Palikota nie ma w naszej dyskusji nad R2TW żadnego znaczenia. A moje wnioski są tak samo idiotyczne jak Twoje.
Dlatego niech ten niewielki procent skupia się przy modach
Tak jest. Skoro nam kazałeś, to myślę, że wszyscy skupimy się na modach. W końcu jesteś wielkim moderatorem forum i jaśnie oświeconym, a to co mówisz powinno być wyryte złotymi zgłoskami w jakimś publicznym miejscu. Sam się skup na czymś innym koleś. Może mi jeszcze powiesz że "zmarnowałem okazję, żeby siedzieć cicho". Kto dał Ci prawo do rozkazywania mi na czym mam się skupić a na czym nie. To CA zapowiadała najbardziej historyczną grę ze wszystkich więc mamy prawo czepiać się błędów. Może chcemy mieć w końcu dobrze odwzorowaną grę bez sięgania po mody. Idąc Twoim tokiem myślenia poradzę Ci, żebyś się skupił na swoim CoH2. I jak Ci się podoba ten przekaz?
No i co z tego, że "wiele" osób pasjonujących się historią jest zainteresowanych? W ogóle to o jakiej liczbie mówimy? Na tym forum wypowiada się na ten temat ledwie kilka osób. Na TWC też są to cały czas ci sami ludzie od lat, więc o czym ty mi tu próbujesz opowiadać? Czy jeśli pasjonaci szermierki grają w Mount&Blade to mają jęczeć o systemie walki?
I wychodzi twoja ignorancja jeśli chodzi o znajomość gier. CoH głupia strzelanka o drugiej wojnie, chyba powinienem wkleić ten obrazek co poprzednio.
No i oczywiście wg ciebie każdy kto gra w inne gry niż ty jest śmierdzącym pryszczatym tępakiem. Gratuluję zdolności jasnowidzenia i szufladkowania wszystkich, którzy nie podzielają twoich jaśnie oświeconych poglądów na "narzeka - wybitny znawca" i "nie narzeka - pieprzony leming, debil, człowiek "jakiegośtam wyimaginowanego" pokroju
IL czy SH to przede wszystkim symulatory i absolutnie nie są to gry dla każdego. kto tu ma beznadziejne porównania?
To z tego, że nawet ta niewielka liczba osób ma prawo zabierać głos w dyskusji czy Ci się to podoba, czy nie.
Przepraszam, źle się wyraziłem nie głupia strzelanka tylko kolejny głupi RTS jakich wiele na rynku. Grałem w jedynkę i nie zrobiła na mnie wrażenia jedynej w swoim rodzaju. A o tym właśnie rozmawiamy, o grach będących liderami w swojej kategorii, które siła rzeczy przyciągają rzesze napaleńców. Taki WoT, SH, IL, seria TW są liderami w swoich kategoriach co siłą rzeczy przyciąga napaleńców różnego pokroju. W SH wypowiadają się na temat balastów, w IL dwa o fizyce lotu, w WoT o grubościach pancerzy przedziału silnikowego, a w serii TW o zgodności historycznej tego co próbuje nam zaserwować CA.
Zamiast wklejać obrazek proponuję przywalić sobie z liścia w czoło ze 4 razy. Nie zaszkodzi, a może pomoże i się w końcu ogarniesz. Ja szufladkuję ludzi? A kto nie pozwala się wypowiadać na temat gry i wyśmiewa się z ludzi, którzy znają się na pewnych sprawach. Kpienie z człowieka bo zwrócił uwagę, że słoń był nie taki raczej nie stawia cię w dobrym świetle. Nie bądź hipokrytą i nie rób się na jedynego sprawiedliwego. I o co Ci chodzi z tymi lemingami i debilami ? Potrzebujesz akceptacji czy jak ?
Co do armii klonów, to na TWC ludzie z CA coś pisali, że te twarze są tylko placeholderami - bo sporo osób burzyło się o brak semickich rysów twarzy i bród u Kartagińczyków.
Zaskakujące jest to jak bardzo można się denerwować z powodu niehistorycznych koni w grze komputerowej (był taki temat na TWC, mistrzostwo). Niedawno na forum Crusader Kings 2 zawrzało, kiedy wyszło DLC o Aztekach, niesamowite, ale niektórym się prawie świat załamał. Ludzie jeżeli macie jakąś wymarzoną wizję gry, to ją zróbcie, najwyraźniej satysfakcji z cudzych gier nie uzyskacie, patrząc na ciągłe narzekanie i brak zaufania do twórców.
A pomijając to czy słoń jest afrykański, czy azjatycki, to mi na razie nie pasuje design jednostek. Ośmioma grywalnymi frakcjami też się nie popisali, nie oczekuję żeby każda była grywalna, ale spokojnie mogli dać z dwie, cztery więcej.
Lwie Serce
16-12-2012, 12:39
To niech się nie chwalą że będzie to takie historyczne, niech napiszą powiedzmy "stawiamy na grywalność a historyczność nas nie interesuje" to wtedy nie będzie powodu by się czepiać.
Zaskakujące jest to jak bardzo można się denerwować z powodu niehistorycznych koni w grze komputerowej (był taki temat na TWC, mistrzostwo). Niedawno na forum Crusader Kings 2 zawrzało, kiedy wyszło DLC o Aztekach, niesamowite, ale niektórym się prawie świat załamał. Ludzie jeżeli macie jakąś wymarzoną wizję gry, to ją zróbcie, najwyraźniej satysfakcji z cudzych gier nie uzyskacie, patrząc na ciągłe narzekanie i brak zaufania do twórców.
A pomijając to czy słoń jest afrykański, czy azjatycki, to mi na razie nie pasuje design jednostek. Ośmioma grywalnymi frakcjami też się nie popisali, nie oczekuję żeby każda była grywalna, ale spokojnie mogli dać z dwie, cztery więcej.
Nie pitol, równie dobrze możemy wszystkich wojowników zrobić skośnookimi Azjatami. W końcu jest ich najwięcej na świecie więc pasuje. człowiek to człowiek, nie ważne jakiej rasy i płci.
Albo zróbmy samych Afroamerykanów. Dla kogoś kto się zna na koniach jest wielka różnica pomiędzy koniem krwi arabskiej, angielskiej i naszym tarpanem ;)
Nikomu świat się nie załamuje z tego powodu, ale CA wydało komunikat i teraz będzie punktowane na każdym kroku. Albo robią grę w tajemnicy i mamy to gdzieś, albo chwalą się w ten sposób (PR sposób) o dają ciała.
KLAssurbanipal
16-12-2012, 12:52
patrząc na ciągłe narzekanie i brak zaufania do twórców.
Na zaufanie trzeba zasłużyć. Moje zaufanie do CA mocno upadło, szczególnie po kłamstwach.
To niech się nie chwalą że będzie to takie historyczne, niech napiszą powiedzmy "stawiamy na grywalność a historyczność nas nie interesuje" to wtedy nie będzie powodu by się czepiać.
No i właśnie trochę źle podchodzicie do tematu, CA nie rezygnuje z historyczności, ale nie robi też nie wiadomo jak historycznej gry (która według niektórych chyba powinna też być symulacją rzeczywistości), co zresztą pokazali już podczas prezentacji, pamiętacie obrazek z palącą się świnią? Wracając do przykładu Paradoxu, między ultra historycznością, a Aztekami atakującymi Europę jest naprawdę dużo miejsca.
Nie pitol, równie dobrze możemy wszystkich wojowników zrobić skośnookimi Azjatami. W końcu jest ich najwięcej na świecie więc pasuje. człowiek to człowiek, nie ważne jakiej rasy i płci.
Albo zróbmy samych Afroamerykanów. Dla kogoś kto się zna na koniach jest wielka różnica pomiędzy koniem krwi arabskiej, angielskiej i naszym tarpanem
Gra jest o starożytnym Rzymie i skupia się na ludziach, a nie koniach, więc trochę bardziej interesuje mnie czy Rzymianin jest czarny czy biały, ale jednocześnie nie będę narzekał jeżeli będzie miał jaśniejszą, lub ciemniejszą skórę niż sobie wyobrażałem. Podobnie jak nie obchodzi mnie czy koń będzie o 5 centymetrów za wysoki. Jak kogoś to obchodzi to niech zagra w grę dla miłośników koni.
Nikomu świat się nie załamuje z tego powodu, ale CA wydało komunikat i teraz będzie punktowane na każdym kroku. Albo robią grę w tajemnicy i mamy to gdzieś, albo chwalą się w ten sposób (PR sposób) o dają ciała.
Na zaufanie trzeba zasłużyć. Moje zaufanie do CA mocno upadło, szczególnie po kłamstwach.
No to nie kupujcie gry, zamiast narzekać. Przypomina mi się jeden facet, który ciągle narzeka na "Grę o tron". Skoro tak bardzo mu się to nie podoba, to po co ciągle śledzi serial? Masochista?
Gra jest w fazie tworzenia i w tej chwili dyskusja na temat orłów, słoni, pasków, gór i czego tam się innego doszukamy jest jak najbardziej wskazana. może dzięki temu część rzeczy się zmieni zanim wydadzą grę. Cała ta dyskusja na forum rozpoczęła się od tego, że pewnej osobie nie spodobało się to że ktoś coś próbuje zmienić. Póki jest na to czas warto próbować. Nie widzę związku pomiędzy zrealizowanym serialem i wytykaniem błędów na etapie tworzenia gry. Jak produkt finalny nie będzie spełniał moich oczekiwań to go nie kupię i nie będę marudził. Poczekam sobie z rok albo dwa na jakieś fajne mody i tyle.
Ależ oczywiście że można próbować coś zmienić. Ale nie można też wymagać nie wiadomo czego. Jak widać twórcy R2 nie zwracają aż tak wielkiej uwagi na wzór paska jak niektórzy gracze. I ciągłe narzekanie tych graczy chyba tego nie zmieni, a na pewno nie będzie można zadbać o wszystkie aspekty. Pogódźcie się z tym. Możecie zawsze stworzyć własną grę nad którą będziecie mieli pełną kontrolę.
A Germanie robili z Rzymian krwawą papkę
Odwrotnie też bywało i to dużo częściej.
[quote]To niech się nie chwalą że będzie to takie historyczne, niech napiszą powiedzmy "stawiamy na grywalność a historyczność nas nie interesuje" to wtedy nie będzie powodu by się czepiać.
No i właśnie trochę źle podchodzicie do tematu, CA nie rezygnuje z historyczności, ale nie robi też nie wiadomo jak historycznej gry (która według niektórych chyba powinna też być symulacją rzeczywistości), co zresztą pokazali już podczas prezentacji, pamiętacie obrazek z palącą się świnią? Wracając do przykładu Paradoxu, między ultra historycznością, a Aztekami atakującymi Europę jest naprawdę dużo miejsca.
Albo zróbmy samych Afroamerykanów. Dla kogoś kto się zna na koniach jest wielka różnica pomiędzy koniem krwi arabskiej, angielskiej i naszym tarpanem
Gra jest o starożytnym Rzymie i skupia się na ludziach, a nie koniach, więc trochę bardziej interesuje mnie czy Rzymianin jest czarny czy biały, ale jednocześnie nie będę narzekał jeżeli będzie miał jaśniejszą, lub ciemniejszą skórę niż sobie wyobrażałem. Podobnie jak nie obchodzi mnie czy koń będzie o 5 centymetrów za wysoki. Jak kogoś to obchodzi to niech zagra w grę dla miłośników koni.
No to nie kupujcie gry, zamiast narzekać. Przypomina mi się jeden facet, który ciągle narzeka na "Grę o tron". Skoro tak bardzo mu się to nie podoba, to po co ciągle śledzi serial? Masochista?[/quote:340w435y]
Amen
Jakiego pokroju jesteś opisałem powyżej - bezrefleksyjny biorca papki.
Proszę bardzo! Następny przejaw jasnowidztwa. Zgłoś się do CIA, pewnie chcieliby kogoś, kto potrafi wyciągać informacje z dupy przez kabel internetowy.
Tak jest. Skoro nam kazałeś, to myślę, że wszyscy skupimy się na modach. W końcu jesteś wielkim moderatorem forum i jaśnie oświeconym, a to co mówisz powinno być wyryte złotymi zgłoskami w jakimś publicznym miejscu. Sam się skup na czymś innym koleś. Może mi jeszcze powiesz że "zmarnowałem okazję, żeby siedzieć cicho". Kto dał Ci prawo do rozkazywania mi na czym mam się skupić a na czym nie. To CA zapowiadała najbardziej historyczną grę ze wszystkich więc mamy prawo czepiać się błędów. Może chcemy mieć w końcu dobrze odwzorowaną grę bez sięgania po mody. Idąc Twoim tokiem myślenia poradzę Ci, żebyś się skupił na swoim CoH2. I jak Ci się podoba ten przekaz?
No i prawdopodobnie będzie najbardziej historyczna ze wszystkich? Gdzie ty widzisz problem? Tworzysz bezsensowny raban o, powtarzam, BZDURY. Absolutnie wszystkie te szczegóły są NIC NIE WARTE w kontekście odbioru całej gry u 99% ludzi. No, ale ty przecież masz się za człowieka o wybitnym guście, ELYTĘ. Każdy, który ma gdzieś skarpetki legionisty to pelikan. Bo skarpetki legionisty TO WYBITNIE ISTOTNY PROBLEM WAŻNY DLA OGROMNEGO GRONA DZIESIĘCIU OSÓB Z TEGO FORUM
Jakim cudem ty w ogóle byłeś w stanie grać w pierwszego Rome, który z historycznością nie miał nic wspólnego? Masochista?
To z tego, że nawet ta niewielka liczba osób ma prawo zabierać głos w dyskusji czy Ci się to podoba, czy nie.
Przepraszam, źle się wyraziłem nie głupia strzelanka tylko kolejny głupi RTS jakich wiele na rynku. Grałem w jedynkę i nie zrobiła na mnie wrażenia jedynej w swoim rodzaju. A o tym właśnie rozmawiamy, o grach będących liderami w swojej kategorii, które siła rzeczy przyciągają rzesze napaleńców. Taki WoT, SH, IL, seria TW są liderami w swoich kategoriach co siłą rzeczy przyciąga napaleńców różnego pokroju. W SH wypowiadają się na temat balastów, w IL dwa o fizyce lotu, w WoT o grubościach pancerzy przedziału silnikowego, a w serii TW o zgodności historycznej tego co próbuje nam zaserwować CA.
Zamiast wklejać obrazek proponuję przywalić sobie z liścia w czoło ze 4 razy. Nie zaszkodzi, a może pomoże i się w końcu ogarniesz. Ja szufladkuję ludzi? A kto nie pozwala się wypowiadać na temat gry i wyśmiewa się z ludzi, którzy znają się na pewnych sprawach. Kpienie z człowieka bo zwrócił uwagę, że słoń był nie taki raczej nie stawia cię w dobrym świetle. Nie bądź hipokrytą i nie rób się na jedynego sprawiedliwego. I o co Ci chodzi z tymi lemingami i debilami ? Potrzebujesz akceptacji czy jak ?
Matko boska, i ty dajesz zręcznościowy WoT w tym samym gronie z SH i IL :roll: Chociaż, czemu ja się dziwię, już kolejny raz pokazujesz, że nie masz pojęcia o czym piszesz.
Nikomu nie zabraniam pisać o czymkolwiek, proponuję tylko przystopować z tym idiotycznym narzekaniem na krzywy pasek u spodni.
Proszę bardzo! Następny przejaw jasnowidztwa. Zgłoś się do CIA, pewnie chcieliby kogoś, kto potrafi wyciągać informacje z dupy przez kabel internetowy.
Pewnie by chcieli, ale ja nie potrafię takich rzeczy. Twoją analizę przeprowadziłem na podstawie obserwacji i twoich odpowiedzi w temacie. Ot prosta sprawa. Żyję trochę dłużej na tym świecie i z wiekiem zdobywasz pewne zdolności.
No i prawdopodobnie będzie najbardziej historyczna ze wszystkich? Gdzie ty widzisz problem? Tworzysz bezsensowny raban o, powtarzam, BZDURY. Absolutnie wszystkie te szczegóły są NIC NIE WARTE w kontekście odbioru całej gry u 99% ludzi. No, ale ty przecież masz się za człowieka o wybitnym guście, ELYTĘ. Każdy, który ma gdzieś skarpetki legionisty to pelikan. Bo skarpetki legionisty TO WYBITNIE ISTOTNY PROBLEM WAŻNY DLA OGROMNEGO GRONA DZIESIĘCIU OSÓB Z TEGO FORUM
Jakim cudem ty w ogóle byłeś w stanie grać w pierwszego Rome, który z historycznością nie miał nic wspólnego? Masochista?
Ja tworzę problem? To Twoje wypowiedzi tworzą problem. Napiętnujesz ludzi tylko dlatego, że ktoś chce gadać o skarpetkach legionistów czy o słoniach. Tak jak pisałem wcześniej, to jest forum i każdy może wyrażać swoje poglądy, no ale nie może bo wielki Pan moderator ma z tym problem. Ja siebie traktuję jak ELYTĘ ? Nie rozśmieszaj mnie. To Ty robisz z siebie nie wiadomo kogo. Wyrocznia od siedmiu boleści. Skąd w ogóle masz te dane o 99%. Aha z dupy, to zgłoś się do TNS OBOP, pewnie potrzebują kogoś kto "z dupy przez kabel internetowy" będzie im robił statystyki. Dla Twojej wiadomości w pierwszego Roma grałem w kampanię może z 15 godzin, później przerzuciłem się na mody. I tak było ze wszystkimi grami z serii.
Matko boska, i ty dajesz zręcznościowy WoT w tym samym gronie z SH i IL Chociaż, czemu ja się dziwię, już kolejny raz pokazujesz, że nie masz pojęcia o czym piszesz.
Nikomu nie zabraniam pisać o czymkolwiek, proponuję tylko przystopować z tym idiotycznym narzekaniem na krzywy pasek u spodni.
Mówiłem o grach które są liderami w swojej dziedzinie i WoT taką grą jest. Nigdzie nie napisałem, że to symulator czołgu. Ale ty jak zwykle lubisz przypisywać innym słowa, których ci nie powiedzieli więc mogłem się spodziewać. Poza tym nie jestem specem od gierek ten etap życia mam dawno za sobą.
Nie zabraniasz nikomu o niczym pisać, ale przypieprzyć z boku lubisz prawda. Lubisz pokazać, że jesteś w tych 99 z dupy procentach i że Ci co się przywalają to jakieś oszołomy bo im skarpetki nie pasują.
Ale ludzie co wy chcecie ??
TW klepie te gry jak automat...Kupisz jedną ledwo kończysz kampanie a tu już nowina że jadą z następną odsłoną ?!?!?!
Muszą być braki bo kasa kasa kasa kasa ponagla !!!
Jeszcze to sk.... DLC ! " Chcesz jednostkę ? " kup DLC choć ona ci się należy to i tak musisz zapłacić !!
Pretorianie DLC tylko 12 $
Święci popaprańcy z Kartaginy DLC tylko 10 $
Słonie t-72 DLC tylko 5 $
Tylko najlepsze - jakie kwiatki pojawią się w rosterach ? Płonące świnie jakoś ogarniałem (fanatyczną radość to nawet sprawiało) ale boję się że tego co stworzą... moja wyobraznia nie przeskoczy :D Hmm choć filmik z tym desantem i tekstem że : " chcą stworzyć atmosferę lądowania na zasadzie Szeregowca Rayana " daje podstawy do poważnych refleksji :P Pomysł ciekawy ale ekipa TW może puścić wodze fantazji i spadnie na nas go.. deszcz :d
Patrzcie w jaki sposób powstają okrzyki wydawane przez oddziały na polu bitwy (mniej więcej od 1:30): :mrgreen:
[youtube:6e2yo68u]http://www.youtube.com/watch?v=MzyMI5T3C4o[/youtube:6e2yo68u]
A skąd mieliście tą informację (wyżej przeczytałem w tym temacie), że będzie tylko 8 grywalnych frakcji :?:
Według tego co mówi główny designer gry ma być tych grywalnych frakcji "dużo więcej niż w Rome 1":
[youtube:6e2yo68u]http://www.youtube.com/watch?v=bw2S3FxCsrQ[/youtube:6e2yo68u]
Nie powiedzieli tego wprost ale można to wywnioskować z tej strony: http://wiki.totalwar.com/w/Factions
Może po prostu nie chcieli zbyt wielu pustych herbów wklejać od razu. Niekoniecznie jest ich tyle ile będzie ostatecznie frakcji.
Obyś miał rację,choć z drugiej strony co za różnica w ilości pustych herbów? Lepiej myśleć że będzie tylko 8 żeby przyszło pozytywne zaskoczenie :P
K A M 2150
16-12-2012, 20:03
Voitek, tutaj najbardziej rozchodzi się o fakt, że akurat przy tej części TW CA się na lewo i prawo chwali źródłami i historycznością. Tylko potem taki Lusted pokazuje nam model i źródło na podstawie którego tenże model został zrobiony i mamy co innego, potem ktoś (KLA) zwraca uwagę, że przecież oba obrazki prezentują coś innego i bah, zaraz gadka, że przecież to na podstawie źródła (a nie jest, co widać gołym okiem) i nagle posty osoby zwracającej uwagę są usuwane.
Nikt nie każe robić gry historycznej na siłę, ale jeżeli mają nawet tak podstawowe źródła jak wiki, czy uwagi graczy to dla zapewne tak zdolnych grafików jakich CA posada zmienienie układu skrzydeł orła czy wysokości kołnierza w zbroi to nie jest aż tak dużo roboty. Jeżeli chcą i tak wszystko robić po swojemu, nie patrząc nawet na wklejane przez siebie źródła to niech nie gadają o historyczności i dbałości o detale. Wtedy nikt by aż takiego żalu o błędy nie miał.
Na początek proponuje uspokojenie dyskusji i zaprzestania wypisywania wzajemnych docinek, bez względu czy ktoś jest zwykłym userem, moderatorem, adminem, władcą świata czy kosmosu.
Voitek, w swojej walce ze stroną "skrajnych historyków" tak się zagalopowałeś, że nie zauważyłeś wpadnięcia w drugą skrajność. Jak dla mnie to rzeczywiście łykasz wszystko jak młody pelikan ( bez obrazy, to tylko takie powiedzonko, które pewnie doskonale znasz ).
Gra ma być najbardziej historyczna z całej serii? Super! I co? Goście dają złego orła ( który jest oczywiście pierdołą ) i okazuje się, że nie jest on poprawny. Zamiast się przyznać, to ich główny propagandysta Lusted wali ściemie. Zostaje im to udowodnione i nagle w pięć minut znajdują historycznego orła i dalej palą frana, że to na jego podstawie robili! Przecież opierając się na samej wikipedii znaleźliby właściwego orła, a samo modelowanie w grze by na tym nie ucierpiało, bo zajęłoby tyle samo czasu. To samo ze słoniami, co za problem zrobić właściwego, skoro i tak trzeba go zrobić...
To jest najgorsze. Zrozumiałbym, jeżeli kosztem czasu poświęconego na historyczne odwzorowanie, zrobiliby lepsze AI, wyeliminowali bugi... ale tak nie jest, bo jak już wspomniałem, opierając się na samej wikipedii zrobiliby o wiele bardziej historyczną grę i to w tym samym czasie, niż robią opierając się na jakiś pożal się Boże pseudohistorykach? Skąd oni ich wzięli? Jakieś australijskie gimbusy?
To jest po prostu chore.
KLAssurbanipal
16-12-2012, 23:20
Jeśli chodzi o jedną petycję to już powstała. Na razie odnośnie Multiplayera:
http://forums.totalwar.org/vb/showthrea ... -TW-Rome-2 (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?142670-Total-War-Petition-Group-evolves-for-a-better-Multiplayer-in-TW-Rome-2)
Gaius Julius
16-12-2012, 23:53
Na początek proponuje uspokojenie dyskusji i zaprzestania wypisywania wzajemnych docinek, bez względu czy ktoś jest zwykłym userem, moderatorem, adminem, władcą świata czy kosmosu.
Voitek, w swojej walce ze stroną "skrajnych historyków" tak się zagalopowałeś, że nie zauważyłeś wpadnięcia w drugą skrajność. Jak dla mnie to rzeczywiście łykasz wszystko jak młody pelikan ( bez obrazy, to tylko takie powiedzonko, które pewnie doskonale znasz ).
Gra ma być najbardziej historyczna z całej serii? Super! I co? Goście dają złego orła ( który jest oczywiście pierdołą ) i okazuje się, że nie jest on poprawny. Zamiast się przyznać, to ich główny propagandysta Lusted wali ściemie. Zostaje im to udowodnione i nagle w pięć minut znajdują historycznego orła i dalej palą frana, że to na jego podstawie robili! Przecież opierając się na samej wikipedii znaleźliby właściwego orła, a samo modelowanie w grze by na tym nie ucierpiało, bo zajęłoby tyle samo czasu. To samo ze słoniami, co za problem zrobić właściwego, skoro i tak trzeba go zrobić...
To jest najgorsze. Zrozumiałbym, jeżeli kosztem czasu poświęconego na historyczne odwzorowanie, zrobiliby lepsze AI, wyeliminowali bugi... ale tak nie jest, bo jak już wspomniałem, opierając się na samej wikipedii zrobiliby o wiele bardziej historyczną grę i to w tym samym czasie, niż robią opierając się na jakiś pożal się Boże pseudohistorykach? Skąd oni ich wzięli? Jakieś australijskie gimbusy?
To jest po prostu chore.
to już niestety trwa od dłuższego czasu :/ O ile Medek czy Rome 1 były pikusiem w modyfikowaniu to jeszcze byłem w stanie przełknąć oraz w miarę nawet w czystej wersji. Nie oszukujmy się, to po prostu będzie tylko i wyłącznie symulatorek, taki zapychacz czasu wolnego, nic więcej. Z takim podejściem jakie prezentuje CA to właśnie tego należy się spodziewać.
KLAssurbanipal
17-12-2012, 01:04
Jak widać twórcy R2 nie zwracają aż tak wielkiej uwagi na wzór paska jak niektórzy gracze. I ciągłe narzekanie tych graczy chyba tego nie zmieni, a na pewno nie będzie można zadbać o wszystkie aspekty. Pogódźcie się z tym. Możecie zawsze stworzyć własną grę nad którą będziecie mieli pełną kontrolę.
Jest inaczej. CA twierdzą, że robią te paski właśnie super historycznie w oparciu o rozmaite źródła. Nie chodzi mi o narzekanie, lecz to jak nas traktują - Lusted ściemnia na temat orła - udowadniam, że to bzdura, a on się dalej zapiera - zjawia się admin i kasuje posty.
Piszę to do grupy, która myśli ze rozchodzi się wyłącznie o ''historyczność skarpetek''. Tu nie chodzi o samego orła itp. lecz o postawę CA - okłamywanie fanów, cenzura na TWC itp. Zostało im to udowodnione. Teraz już postów nie ma, ale wiele osób zdążyło zobaczyć odpowiednie posty. Zauważyłem, że grupa osób widząca w czym rzecz jest całkiem spora. A nie są to tylko osoby, które znające te detale wcześniej z racji zainteresowań, lecz każdy widzący co Lusted i CA wyprawiają.
Memnon[pl]
17-12-2012, 02:55
A dlaczego nie walnac drugiej-ogolno swiatowej-petycji do CA...
Temat-przestancie olewac,ignorowac i klamac wiernych fanow TW.Ja jak i wielu innych jestem z ta seria od pierwszego Shguna i naprawde,ale widac iz CA coraz mniej liczy sie ze zdaniem fanow.Wystarczy popatrzec na TW Center lub oficjalne Froum TW-tam widnieja TYLKO posty tp-awesome,amezing,great itp wazelina...Kiedys CA przykladalo duzo wiecej wagi do detali-teraz skupia sie glownie na grafice i marketigu...niestety....Sam osobiscie czerpie wiecej frajdny i satysfakcji z grania w Rome(pomimo juz starej grafiki) niz z Empire.To detale decyduja o grywalnosci-a nie tylko grafika.Owszem grafika jest tez istotna-bo przeciez nie po to inwestujemy w kompy zeby ogladac pksele-ale to nie decyduje o zywotnosci gry.Niesty CA przyklada tylko wage do sprzedazy w okresie premiery-bo wtedy jest najwieksza kasa.Nie jestem historykiem,dla mnie wazniejsza jest grywalnosc niz 100% historycznosc-ale skoro CA obiecuje i szczyci sie tym ze to bedzie najbardziej dopracowana i historyczna gra w serii-to niech dotrzymuje slowa.A jak nie ma takiego zamiaru -to po co obiecywac cos niczym nasi "wspaniali"politycy.Takim postepowaniem tylko i wylacznie zrazaja do siebie straych fanow.Nie kazdy klient to amerykanin/anglik z papka zamiast mozgu...Bardzo ale to bardzo zaluje ze nie ma godnej konkurecjii dla serii TW-wtedy lenie i klamcy z CA przestali by odwalac fuszere i klamac....
Jeśli chodzi o jedną petycję to już powstała. Na razie odnośnie Multiplayera:
http://forums.totalwar.org/vb/showthrea ... -TW-Rome-2 (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?142670-Total-War-Petition-Group-evolves-for-a-better-Multiplayer-in-TW-Rome-2)
Super pomysł z tą petycję ale dotyczy ona tylko multi. Mam nadzieję że powstanie podobna w sprawie mapy.
Powinna być możliwość toczenia bitew na mapie bitewnej między graczami w Kampanii Hotseat dla wielu graczy. Tylko taki kompleksowy tryb multiplayer - strategia (zarządzanie państwem w kampanii Multiplayer) połączona z taktyką (bitwy Multiplayer w kampanii) byłby czymś innowacyjnym.
Taki kompleksowy tryb multi istnieje w Shogun II, tylko że nie hot-seat. Nie wiem jak wyobrażasz sobie wprowadzenie tego rozwiązania do trybu hot-seat...
To jak to wygląda jeśli chodzi o kampanię? W Shogunie to chyba tryb tylko dla 2 graczy maksymalnie.
K A M 2150
17-12-2012, 15:48
Chodzi o to, że tryb hotseat polega na grze w kilku graczy na jednym komputerze. To o czym Ty piszesz nazywa się po prostu multiplayer, czyli tryb dla wielu graczy ; P
Chodzi o to, że tryb hotseat polega na grze w kilku graczy na jednym komputerze.
Niekoniecznie bo można sejwy z gry wysyłać mailem / GG / na forum wstawiać kolejnemu graczowi - i wtedy gramy na wielu komputerach. Dobra, może bardziej pasuje do tego nazwa "Kampania Online (KO)" albo "Play by mail". Ale używa się do tego dokładnie tej samej opcji gry co grając na jednym komputerze.
K A M 2150
17-12-2012, 16:45
Ja wiem jak się gra przez maila i gg, bo sam to uskuteczniałem ;P Tylko napisałeś o trybie hotseat z bitwami, w których dowodzą wrogiem inni gracze, co już jest od ostatnich paru totalwarów zaimplementowane w grze ; P
ciekawe jak będzie wyglądał senat hm?
Z tego co słyszałem to jest zaimplementowane owszem ale działa tylko z maksymalnie 2 graczami.
Mefisto7
17-12-2012, 20:49
Bo inaczej to jest niewykonalne... albo raczej jest wykonalne - tylko weź każ 20tu graczom czekać, aż dwóch innych sobie bitwę rozegra... Bez sensu.
No chyba, że zrobiliby nasze Hot Seaty, bez bitew. Ale myślę, że to kończy się na naszym Medku i Romku. Następne części są takie, takie... nie do KO. Zbyt uproszczone w zasięgach i kratkach. <Bleeh>
Było jakies info o senacie?
Wydaje mi się,że nie będzie osobnego Senatu, jako że Rzym ma być jednym, niepodzielonym państwem.
To wiem, ale jak będzie wyglądać.....
KLAssurbanipal
19-12-2012, 20:10
Za wcześnie na takie szczegółowe info. Nawet nie znamy 8 głównych frakcji. :)
Senat, agenci, dyplomacja - pewnie dopiero w Chapterach.
Możliwe, że będzie tak trochę na niby dając nam tylko zadania oraz jakieś bonusy (jednostki, fundusze), albo grając Rzymem automatycznie my będziemy Senatem. Chociaż mam nadzieję, że dostaniemy coś nowego w tej kwestii.
Piszę to do grupy, która myśli ze rozchodzi się wyłącznie o ''historyczność skarpetek''. Tu nie chodzi o samego orła itp. lecz o postawę CA - okłamywanie fanów, cenzura na TWC itp. Zostało im to udowodnione. Teraz już postów nie ma, ale wiele osób zdążyło zobaczyć odpowiednie posty. Zauważyłem, że grupa osób widząca w czym rzecz jest całkiem spora. A nie są to tylko osoby, które znające te detale wcześniej z racji zainteresowań, lecz każdy widzący co Lusted i CA wyprawiają.
No i co w związku z tym? Jak już petycje są modne to może napiszcie jakąś związaną z bojkotem gry. Naprawdę prosta rzecz - produkt wam się nie podoba (np. przez postawę twórców) to nie kupujcie produktu.
Niesmiertelnik
19-12-2012, 23:04
Cześć chłopaki, dziewczyny i moderatorzy.
Nie było mnie tu chwilę, ale jak widzę po kolejnych dziesięciu stronach postów jedyne co się zmieniło to to że uberglobalmoderator voitek znalazł sobie nowych interlokutorów i dalej się kłóci, ale tez dostał z pelikana, a nastroje dołują.
KLA został skasowany, mapa jest kiepska, a Rzymianie na filmikach mają zęby wybielane Elmexem. CA udaje głupa - co w sumie mnie nie dziwi, bo Simpson i jego wesoła kompania robią to pod pręgierzem SEGI od co najmniej pięciu lat, w czasie to którym rozmawiałem z nimi kilkakrotnie i zawsze było pod górkę. Naród pisze petycje, ale oni wiedza, że i tak zamówi preordera i to w wersji kolekcjonerskiej, bo jest coś lubieżnego i perwersyjnego w tym samo umartwianiu się graczy biegnących po preorder, rozchylających nieśmiało welon najnowszej wybranki ....... tylko po to żeby przekonać się, że po raz kolejny pod welonem jest klon Jacqouille z Goście Goście, do tego wąsaty :lol:
Nawet ja sam ostatnio zakupiłem FOTS, jak skończony masochista, po to tylko żeby przypomnieć sobie co było niekeke i upewnić się że nadal takim pozostało. Pograłem jakieś 5-6 godzin, sprawdziłem co tam w bitwie słychać, no i bump.
Nie wiem czy już o tym gdzieś było gadane, ale dla Multi są same złe wieści.
1v1 czy 2v2 to max teraz, chyba że ustawią skalę ultrasmall, po 16-tu ludzi w oddziale piechoty.
40 jednostek na gracza x 8 graczy x 100 ludzi to 32.000 postaci na polu bitwy. Ten silnik i to kodowanie i STEAM na dokładkę to chyba za dużo nawet dla łączy i komputerów NASA, a co dopiero dla szczęśliwych posiadaczy netu z Netii czy Orange. Jak już o tym pisałem to sorka - wiek robi swoje, zapominam :D . Impuls powstał po obejrzeniu jednego z linkowanych filmików jak zielony z gwoździem w wardze napiął się i wydalił wieść o czterdziestu unitach.
Myrkull - nie myl pojęć. Forum jest od rozmów, więc ludzie rozmawiają i nie ma powodu żeby ich trzaskać swoimi błyskotliwymi przemyśleniami z liścia. Szczególnie wywarem mózgowia na temat petycji, bo to takie prostackie wyjawienie.
Oj tam, oj tam. Kotleta z Call of Duty kupują miliony co roku, a miliony nie mogą się mylić. Zwłaszcza zielone ;)
Myrkull - nie myl pojęć. Forum jest od rozmów, więc ludzie rozmawiają i nie ma powodu żeby ich trzaskać swoimi błyskotliwymi przemyśleniami z liścia. Szczególnie wywarem mózgowia na temat petycji, bo to takie prostackie wyjawienie.
A rozmowa jest zabawna - CA mnie okłamało, CA mi grę popsuło, słoń w grze nie jest afrykański.
Niesmiertelnik
20-12-2012, 10:13
Każdy zabawia się na swój sposób.
KLA na przykład zrobił kilka modów i się chłopak załamuje jak lamerzy z CA pod szyldem SEGA pokazują ignorancję dla swoich wcześniejszych oświadczeń.
Jeden moderator, taki globalny, lubi sobie po ludziach na koniec dnia pojeździć.
Ja lubię siać teorię wiejącą grozą, że na tym silniku gra będzie failem.
Ty lubisz wysyłać wszystkich do piór i wzywać na pomoc moderatora.
Nie brakuje również głosów rozsądku, żeby poczekać jak zobaczymy jakiś bardziej zwarty projekt - i słusznie, ale wtedy forum zaliczyłoby freeze, więc trochę głupio.
Sprawa jest prosta - niech każdy sobie dyskutuje w ramach przyjętych przez forum i netykietę i nie ma co po sobie jeździć.
A póki co mój podpis jest jak najbardziej aktualny dla serii TW
EVER! pre pre alpha code
Sami tak to określili w swojej prezentacji :D Mi się spodobało. Choc raz pokazali dystans do swojej tfurczości i nie kłamali.
EDIT: Zdrowych Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku. Jutro nie ma końca świata 8-) .
Ja wpadnę znowu pod koniec lutego ;)
KLAssurbanipal
20-12-2012, 11:15
No i co w związku z tym? Jak już petycje są modne to może napiszcie jakąś związaną z bojkotem gry. Naprawdę prosta rzecz - produkt wam się nie podoba (np. przez postawę twórców) to nie kupujcie produktu.
A rozmowa jest zabawna - CA mnie okłamało, CA mi grę popsuło, słoń w grze nie jest afrykański.
Myrkull, Jak ma wyglądać rozmowa wg Ciebie? Pisać, że wszystko super?
Dalej nie rozumiesz o co chodzi z tym okłamaniem. To nie mnie okłamali tylko graczy. Gdybyś czytał co piszemy, a nie pobieżnie zerkał wiedziałbyś, że nie skarżę cię bo zostałem oszukany. Ja po prostu złapałem CA na kłamstwie w stosunku do graczy z TWC, którzy im dziękowali za odpowiedź. Pokazałem dowody i skasowali mi posty. Czy od bzdetu się zaczęło (orzeł) to nieważne. Nie powinno być ściemniania, pokazywania fałszywych źródeł i cenzury. CA powinni zachowywać się profesjonalnie, uczciwie i inteligentnie rozmawiając z fanami na forach. Jeśli tego nie widzisz i to wg Ciebie to zabawna rozmowa w stylu "oszukali mnie panowie z CA!"- nie kontynuujmy tego, bo po prostu nie zrozumiesz.
Co do tego "nie podoba się to nie kupujcie" także nie można przejść obojętnie. To, że coś nam przeszkadza ma być powodem, żeby nie kupować gry? Gdyby tak było to byśmy nie pisali. Jednak oczekujemy czegoś od tej gdy, chcemy ją kupić, a CA pewne rzeczy obiecało, więc powinni dotrzymać słowa. Nie chcę kupować Sims 2, bo mnie nie interesuje, więc nie piszę na ich forum co powinni poprawić. Proste. My chcemy kupić Rome 2, dlatego chcielibyśmy, żeby gra była zrobiona porządnie. Nie ma innej konkurencji dlatego ludzie z CA powinni dbać o zadowolenie fanów. Nie powinni myśleć "brak konkurencji, więc i tak kupią g***o ładnie przystrojone" a kierować się zasadą istniejącą jak świat stary - "klient twój pan". Za tą grę płacimy im pieniądze na chleb, mleko, samochód i dom, więc nie chcemy być oszukiwani. Biznes gier to kopalnia pieniędzy. Biznes ten tworzymy my kupując ich towar. Jeśli olewając prośby/pomysły/rady fanów doprowadzą do postania gniota to nikt po Rome 2 nie kupi ich gry. Proste.
[spoiler:vz2pb6b6]Na koniec przykład jak wygląda rozmowa bez krytyki. Dyskusja wyglądałaby tak:
Staszek:
Ta gra wygląda super, ale wspaniałe detale.
Maciek:
No masz rację, naprawdę niezłe.
Jacek:
Nie mogę się doczekać premiery.
Pankracy:
Mimo małych błędów gra zapowiada się rewelacyjnie.
Zdzisław:
Cieszę się, że podzielacie moje zdanie.
Staszek:
Miło to słyszeć z Twojej strony.
Maciek:
Chłopaki tak trzymajcie, wierzmy w CA.
Pankracy:
Fajnie, że jest tylu fanów.
Zdzisław:
Bardzo dobrze, że ta gra wyjdzie.
Jaki byłby efekt? Ten temat stałby pusty. Nic nie pokazano konkretnego, mało wiemy o grze. Każdy by napisał po 1-2 poście co oczekuje i tyle. Bez krytyki lub kontrargumentów rozmowa nie ma racji bytu.[/spoiler:vz2pb6b6]
Jak widać po wielu postach powyżej podobne zdanie do mojego na temat zachowania CA ma wielu użytkowników. ;)
A póki co mój podpis jest jak najbardziej aktualny dla serii TW
EVER! pre pre alpha code
To prawda, ale to co widziliśmy że było błędne i pisaliśmy do CA na TWC, że można to zmienić. Lusted odpowiadał za każdym razem, że jest to robiona na podstawie źródeł i jednoznacznie pisał, że nie będzie zmieniał nic poza kolorem skóry. Na większe zmiany tego co widzimy na screenach nie ma co liczyć. Najwyżej drobne poprawki. ;)
Ituriel32
20-12-2012, 17:43
Nie spodziewam się po nowym Romie zbyt wiele.
Zmiany które bym chciał aby były wprowadzone w Romie 2:
- Zwiększenie znaczenia przewagi liczebnej.
- Zwiększenie wpływu terenu walki na skuteczność poszczególnych rodzajów wojska. Czyli żeby w stromych górach, deltach rzek nie walczyć jazdą.
Żeby na pustyniach królowały oddziały lekkie, a nie zakute w ciężkie zbroje i duże tarcze oddziały ciężkiej piechoty. (Efekt zmęczenia).
Zdaje sobie sprawę że są one sprzeczne z polityką upraszczania gry, a dawania całej pary w grafikę.
Grafiką można zdobyć moją uwagę tylko na 10 godzin, a grywalnością na 40 godzinek.
Mimo wszystko grę kupie, bo znajdę sposób na to by się nią dobrze bawić.
W końcu uczynię Numidię (Berberię, Mauretanię czy jak tam nazwą sąsiada Kartaginy) prawdziwym Imperium, nawet jeśli panowie z CA mi tego nie ułatwią.
O ile Numidia będzie grywalna(w co bardzo wątpię skoro ma być 8 grywalnych frakcji),więc możesz nie mieć takiej możliwości :mrgreen:
KLAssurbanipal
20-12-2012, 18:58
Nie ma możliwości, żeby Numidia była jedną z 8 głównych frakcji. Nie wiadomo, czy da się modować grę by inne frakcje odblokować, bo te mniejsze mogą być w DLC. :roll:
Wiadomo w którym roku rozpoczyna się kampania :?:
No , raczej w 2013 :D
:D Nie do końca o to mi chodziło. :lol: ;)
Gaius Julius
20-12-2012, 19:28
- Zwiększenie wpływu terenu walki na skuteczność poszczególnych rodzajów wojska. Czyli żeby w stromych górach, deltach rzek nie walczyć jazdą.
Żeby na pustyniach królowały oddziały lekkie, a nie zakute w ciężkie zbroje i duże tarcze oddziały ciężkiej piechoty. (Efekt zmęczenia).
Zdaje sobie sprawę że są one sprzeczne z polityką upraszczania gry, a dawania całej pary w grafikę.
Grafiką można zdobyć moją uwagę tylko na 10 godzin, a grywalnością na 40 godzinek.
W końcu uczynię Numidię (Berberię, Mauretanię czy jak tam nazwą sąsiada Kartaginy) prawdziwym Imperium, nawet jeśli panowie z CA mi tego nie ułatwią.
pomarzyć, dobra rzecz. Z resztą siła modderów nie zmierzona. W mniejszym bądź większym stopniu zawsze im się uda dobrać do plików gry.
@KLA,
już dawno zauważyłem, że CA to jakaś banda młotków dostająca jeszcze za to kasę. Wielokrotnie pokazali to modderzy, którzy pracując za darmo i wydając swoje modyfikacje, które na łeb biły produkcje CA, za którą jeszcze trzeba było zapłacić.
A jacyś wielkimi historykami czy znawcami nie są. Oni po prostu współpracują z użytkownikami z różnych krajów, którzy najlepiej znają swój kraj i jego historię. Starają się najlepiej jak to tylko możliwe choć kasy za to nie dostają i każde najmniejsze uchybienie poprawiają w trymiga bez wciskania kitu i robienia z ludzi idiotów, że korzystali z źródeł "historycznych" albo, że dany element jest taki jaki powinien być. Tymczasem co, CA pokazuje swój kretynizm i ślepotę przy okazji robiąc cenzurę bo ktoś wytknął im błąd. Żenada, i to ma niby być profesjonalne podejście do gry z taką renomą? Totalna amatorka (nie obrażając amatorów). Szczegóły szczegółami ktoś powie, ale skoro zabieramy się za grę to może zróbmy to dobrze a nie na odwal się? Niech nikt mi nie próbuję wmówić, że jestem taki owaki, marudny srudny itp...wielu innych użytkowników w tym i moja skromna osoba, jesteśmy ich klientami i skoro w ten sposób postępują z klientami to zwyczajnie w świecie mają ich po prostu w d**ie. Na prawdę nie wiem, jak przy takim podejściu dać im swoją kasę za ich tandetę?
Lwie Serce
20-12-2012, 19:51
Gaius niestety chociaż ostro, to mówi prawdę, CA potrafi postępować bezczelnie, to my wydajemy kasę (grubą kasę ponad 200 zł drogą nie chodzi) i chcemy dostać za to dopracowaną, dobrą i grywalną grę, jestem przekonany że wielu graczy by odnosiło się optymistyczniej gdyby np. uwagi które się zwraca CA brano sobie do serca a nie na odwal coś robić, zwłaszcza że obiecywali wiadomo co (dobra o historyczności nie gadam bo wiadomo co obiecywali, a oczywiście teraz mają to wiadomo gdzie).
Hm... a wiecie coś o traitach? Bo ja ostatnio czytałem, że tylko legiony mają je mieć zamiast członkowie rodziny, więc jak będzie wyglądała rodzina? Bo musi byś skoro są 3 rody jaka będzie ich wielkość ja w romku jedynce max miałem około 250 w tym 100 julkiuszy i 50 varro po kilka pokolen żeby nie było...
Ale z tym rokiem rozpoczęcia kampanii - poważnie, wie ktoś :?: 290 rok p.n.e. :?:
Pewnie tak jak poprzedni Rome czyli coś koło 240 p.n.e albo wcześniej bo w "zapowiedzi" Rzymu jest wzmianka o Etruskach na północy czyli być może gra zacznie się koło 280. Jestem naprawdę optymistycznie nastawiony bo czekałem na 2 część Roma od wydania 1 :lol: . Mam przeczucie że wywoła to taki boom na total wary jak 1.
Szukajcie, a znajdziecie. Data była podawana wiele razy w dziale i na pewno kilkakrotnie w tym temacie
Pewnie tak jak poprzedni Rome czyli coś koło 240 p.n.e albo wcześniej
Poprzedni Rome zaczyna się w 270 p.n.e.
Ituriel32
20-12-2012, 21:48
W to że Numidia znajdzie się w śrut 8 grywalnych nawet nie marzę. Może w DLC.
Miałem bardziej na myśli że: grając Kartaginą zrobię sobie z nie wasala i przesiedlę ją np. do Grecji lub Italii.
A ja będę bić jej wrogów.
242 rok p.n.e.
Dzięki. To później niż Rome jedynka = będzie raczej mniej frakcji.
No i Etrusków nie powinniśmy zobaczyć w tym roku - jeśli twórcy gry napisali co innego, to chyba coś im się zdrowo pomieszało.
Może będą Etruskowie mogli wystąpić jako buntownicy. Biorąc pod uwagę że dość mało wiemy o asymilacji tego "narodu" to raczej byłoby to bardzo "ryzykowne", choć z drugiej strony zapewne i tak dostaliby po prostu jednostki rzymskie.
Twórcom się bardzo pomieszało, w końcu stawiają na zrównoważenie frakcji. Znaczy to że historyczność idzie w diabły a gra będzie miała przypominać szachy, każdy startuje z taką samą siłą. Dobrze że nie wpadli na pomysł że aby zrównoważyć frakcje należałoby je jakoś odpowiednio rozmieścić, w końcu jakże to tak że Grecy będą otoczeni przez cywilizowane narody (zakładając istnienie Macedonii) a tacy Kartagińczycy będą sobie mogli "pocywilizować" Iberów czy Berberów. W imię zrównoważenia powinni stworzyć mapę opartą na jakimś wielokącie foremnym, w którym wszystkie części (np. 5 w pięciokącie) wchodzące w jego skład byłyby identyczne.
Ciekawe co to zrównoważanie znaczy dla jednostek. Logicznym wnioskiem chyba jest że najlepsza jednostka Kartaginy (zakładam że Rzym pewnie będzie miał trochę silniejsze niż reszta) będzie miała takie same staty jak najlepsza jednostka Galów. Normalnie to nie byłoby nic złego, ba to nawet logiczne że ewentualne Imperium Galijskie powinno móc rekrutować potężne jednostki. W praktyce znaczy to jednak pewnie że jednostka która już wizualnie wygląda na słabszą będzie równie silna, znaczy twórcom nie uda się "znaleźć"/stworzyć odpowiednich jednostek dlatego specjalnie dopakują inne. Z drugiej strony znając ideę DLC można pesymistycznie wnioskować że i tak jednostki dodawane przez nie będą najsilniejsze niezależnie czy powinny czy nie.
Znaczy to że historyczność idzie w diabły a gra będzie miała przypominać szachy,
I tak po 1500 latach rozwoju gier strategicznych wracamy do sprawdzonych korzeni. :mrgreen:
Heh wprowadzenie historyczności by było niemożliwe nawet dla najbardziej doświadczonych projektantów... Bo jak by miną czas istnienia założmy Kartaginy i po dacie jej zniszczenia istniała by jeszcze to już jest niehistoryczność więc musieli by wprowadzić takie coś że po tej dacie komputer sam ją niszczy...
Chodzi o historyczność na starcie, choć opcja zburzenia Kartaginy byłaby ciekawa. W końcu z tego co mi się wydaje to Kartagina w gruncie rzeczy była takim państwem-miastem i bez pierwotnej stolicy raczej nie mogła funkcjonować więc zburzenie jej byłoby uzasadnione.
Start startem ale co potem? Rok w którym zaczyna się kampania to już republika imperium to się samo zrobi pewnie eventem a ciekawe jak będzie wyglądał pożar Rzymu z 64r
Cały Rzym musiał by powrócić do Korzeni??
K A M 2150
21-12-2012, 11:01
Wątpię, żeby w ogóle zrobili taki pożar. Wydarzenia w serii TW albo miały tylko adnotację, że coś takiego się wydarzyły, albo odnoszą się do np: najazdu Mongołów. Zresztą w momencie kliknięcia I tury i tak gracz tworzy własna historię i niekoniecznie taki Neron zostanie cesarzem. O ile w ogóle w grze się pojawi.
Tak tylko to musiało by być takie coś, że tylko gracz może zostać cesarzem, póżniej imperatorem aż do Augustusa. Już nawet w BI lider frakcjii był władcą wschodniego czy zachodniego... Więc wy członek naszej rodziny musiałby jakiś dobry... Albo poprostu lider frakcji od razu byłby władcą imperium...
Dzięki. To później niż Rome jedynka = będzie raczej mniej frakcji.
No i Etrusków nie powinniśmy zobaczyć w tym roku - jeśli twórcy gry napisali co innego, to chyba coś im się zdrowo pomieszało.
Cytat potwierdzający Etrusków : "To the North lies the Etruscan League, and beyond, the Barbarian lands. To the east lie the Greeks, and to the south and west, the Carthaginians…" W takim razie raczej nie będzie to 242 p.n.e. Zresztą nie przypominam sobie żeby już określali rok rozpoczęcia kampanii.
KLAssurbanipal
21-12-2012, 18:53
Nie może być mniej frakcji niż w Rome 1!
Od ETW bariera pod względem ilości frakcji została przełamana. Rome 1 mniej małą ilość frakcji i ze względu na te ograniczenie nie można było liczby powiększyć. Można przecież było dać Pergamon, Epir i naprawdę wiele innych. W MTW2 tak samo.
Od ETW część frakcji występuje jako "minory" co daje ich dużą ilość. Tak samo w NTW. Nawet STW2 miał więcej frakcji od Rome1.
Rome 2 w jakimkolwiek czasie by się nie zaczynał z powodzeniem można zrobić więcej frakcji niż w poprzedniej części. Tu chodzi o to, że frakcji grywalnych ma być tylko 8, a nie grywalnych to może być nawet ze 40 (sama Hiszpania to kilka frakcji, do tego wiele plemion galijskich, germańskich).
Oni nigdy nie będą wstanie tego dać a nawet jakby jedno plemię podbiłoby inne więc jaki w tym sens?
Brak prowincji rebelianckich - istnienie wielu małych frakcji ma jak najbardziej sens... pod warunkiem dopracowania dyplomacji.
O tak nie atakuj bo zaatakujemy albo zabijemy przywódcę bardzo przydatme :} Bo co innego mogli by dać?
K A M 2150
22-12-2012, 00:12
Handel, mape, technologie, wsparcie wojskowe.
Jakie technologie... Budowanie domów z gnoju?
:lol: :roll:
Technologie to by mogła być całkiem ciekawa sprawa. Zwłaszcza w stosunku do German i innych bardziej (niż Celtowie czy Trakowie) barbarzyńskich ludów. W końcu jednym z powodów upadku Rzymu było to że sprawił on iż ludy go otaczające zaczęły się cywilizować, choć gra zapewne nie będzie przemyślana na tak długi okres czasu. Tak czy siak miło byłoby móc ucywilizować niektóre barbarzyńskie bądź na wpół-barbarzyńskie ludy.
Niesmiertelnik
22-12-2012, 01:11
W engine wpisane jest od początku znaczne ograniczenie modyfikatorów pola walki, oraz modyfikatorów morale, więc nie spodziewam się, żeby pogrzebali aż tak głęboko w systemach gry i to zmienili, a co za tym idzie chyba nie spełnią się Twoje oczekiwania.
Gra musi być piękna, bo przeciętny konsument ja kupi, zachwyci się, pogra 40 godzin i pójdzie kupić coś nowego, a nawet jak pogra dłużej, to i tak nie znajdzie błędów - oni o tym wiedzą i od zawsze traktują najwierniejszych fanów jak upierdliwe utrudnienie.
Oby się moje słowa w g..no obróciły 8-)
:lol: :roll:
Technologie to by mogła być całkiem ciekawa sprawa. Zwłaszcza w stosunku do German i innych bardziej (niż Celtowie czy Trakowie) barbarzyńskich ludów. W końcu jednym z powodów upadku Rzymu było to że sprawił on iż ludy go otaczające zaczęły się cywilizować, choć gra zapewne nie będzie przemyślana na tak długi okres czasu. Tak czy siak miło byłoby móc ucywilizować niektóre barbarzyńskie bądź na wpół-barbarzyńskie ludy.
Wątpie aby ta kampania tak długo się ciągneła pewnie będzio do Oktawiusza góra Tyberiusza i będzie koniec, ogólnie do naszej ery :?: :?: :shock: :o
Jeśli tego nie widzisz i to wg Ciebie to zabawna rozmowa w stylu "oszukali mnie panowie z CA!"- nie kontynuujmy tego, bo po prostu nie zrozumiesz.
Ale ja to widzę i właśnie dlatego mnie to śmieszy. Uważacie że CA jest nie fair, patrząc na to co zrobili chyba rzeczywiście macie rację, tylko co w dyskusji da narzekanie "panowie tworzący grę komputerową mnie (nas, was) oszukują"?
A w ogóle, to jest tak nieważna sprawa, którą wy bierzecie tak bardzo na poważnie, że mnie to śmieszy na całego. :lol:
Rome 2 w jakimkolwiek czasie by się nie zaczynał z powodzeniem można zrobić więcej frakcji niż w poprzedniej części. Tu chodzi o to, że frakcji grywalnych ma być tylko 8, a nie grywalnych to może być nawet ze 40 (sama Hiszpania to kilka frakcji, do tego wiele plemion galijskich, germańskich).
Kiedyś tam zapowiadano ponad 50 frakcji. Więc z tymi ośmioma grywalnymi frakcjami nieźle popłynęli, wiem że muszą zarobić w prostacki sposób - jedno DLC - jedna frakcja, ale na początek mogli dać nieco więcej frakcji, żeby było ciekawiej pod względem geograficznym i kulturowym. Dokupywanie pojedynczego plemienia Germanów, lub Sarmatów średnio mi się widzi.
nowy2142
22-12-2012, 12:07
Ta z tymi dlc to przeginają na starcie przeginają. Ale np te które wychodzą później (i całkiem długo po premierze gry za co +) są ok. A dzięki błogosławieństwu steama można te dlc kupować za grosze :D (zniżki 75%).
Wiele osób zaczyna narzekać na nie 100% poprawność historyczną. Jakby któryś z total warów był dobrą grą historyczną. Koniec końców to jest "sandbox" który mam mieć ciekawy gejplej.
Miejmy nadzieję że stworzą dobrą strategię i nie obrażajmy się o to czy łymianie biegają w odpowiednich butach.
Gaius Julius
22-12-2012, 14:49
czyli co, wcisną haubice w rzymskie legiony i powiecie, cooo tam - najważniejsza grywalność, co tam historyczność....śmieszne szczegóły.
tutaj chodzi o zasady, o to jak traktują użytkowników, którzy wypatrują błędy itp. Ktoś im wytyka błąd, w końcu mamy do tego pełne prawo, a Ci zamiast się przyznać, robią z ludzi kretynów oraz na siłę twierdząc, że "ja jestem nieomylny" - Jack Lusted i próbując kasować nie przychylne posty. Tylko pokazują jak znają się na historii i jak ich gry są "historyczne". Skoro nie, to niech zmienią gatunek na fantasy a nie pier***lą, że ich gry są najbardziej historyczne ze wszystkich i jaki to nacisk nie kładą na to.
Popatrz sobie wstecz, od Medievala 2 praktycznie mamy równię pochyłą. Już o E:TW nie wspomnę, które na tle innych wydań, jest jakimś kaleką i niedorozwojem. Żadnego skupienia się na jednostkach historycznych, nie było! Totalna olewka kampanii, zlewka SI, ciągłe błędy. Dodajmy sobie do tego utrudnianie jak tylko się da życia modderom(Przykład S2:TW, Ile musieliśmy czekać na jakiekolwiek narzędzia? 1 rok?), którym CA powinno stopy całować bo przecież modyfikacje wydłużają życie grze nawet o lata świetlne i istnieje nadal zainteresowanie grą a nie ląduje na półce po liźnięciu kampanii.
To jest po prostu totalna olanie wszystkich graczy. Niestety tak działa monopolizm i do póki tak będzie to będą mieli graczy w d**ie bo i tak wiedzą, że kupią bo...nie ma wyboru.
Że o husarii z wykałaczkami / dzirytami zamiast kopii nie wspomnę (w Empire).
Niestety tak działa monopolizm i do póki tak będzie to będą mieli graczy w d**ie bo i tak wiedzą, że kupią bo...nie ma wyboru.
No tak ale mogliby chociaż nie utrudniać graczom tworzenia własnych modyfikacji.
Zdaje się, że tylko Rome i Medka 2 można było łatwo modyfikować a potem coraz większe utrudnienia.
Pewnie boją się kompromitacji (albo i straty pracy) bo widzą, że mody stworzone przez graczy są o wiele lepsze od ich oryginalnych wersji gier...
Gaius Julius
22-12-2012, 15:13
od tego trzeba zacząć, że Husarii w Empire w ogóle być nie powinno bo w XVIII w nie pełniła żadnej militarnej roli. Przestano jej w ogóle używać.
K A M 2150
22-12-2012, 15:33
A właśnie, że powinna być, bo gra zaczyna się w 1700 roku, a w 1702 miała miejsce bitwa pod Kliszowem, gdzie miały miejsce dwie nieudane szarże husarii. Jak już w grze mogli to zrobić tak, że husaria byłaby rekrutowana od samego początku, a po jakimś tam poziomie koszar ich rekrutacja by zniknęła na rzecz bardziej nowoczesnych formacji.
O ile popieram zarzuty względem CA to trochę bawią mnie gadki o treści "utrudniają życie moderom" itd. Oni nic nie utrudniają, po prostu silnik gry się zmienił. Jest dużo bardziej złożony od tego, który był wcześniej. Zresztą ile gier dało się modować w dużej mierze w samym notatniku tak jak serię TW? ; P Narzędzia moderskie to mimo wszystko też rzadki fenomen wśród twórców gier. Zresztą teraz CA jest bardzo uzależnione od SEGI i ich steamowej polityki DLC, która zresztą też jest niestety obecnie standardową praktyką. Łatwo to można modować tylko gry o prostszym silniku jak seria Mount & Blade.
Tak samo frakcje, czy jednostki z dlc też zostały dosyć szybko odblokowane, tak samo staty jednostek, budynki, ceny, moduje się z tą różnicą do notatnikowego RTW i MTW, że trzeba plik pack otworzyć programem, a potem to mamy wszystko nawet bardziej przejrzyste niż w poprzednich częściach.
Problemem pozostaje mapa i jakoś nie zanosi się na szybkie zmiany w tej kwestii, chyba że jestem do tyłu.
A po Kliszowie też jeszcze w wielu bitwach brała udział a w każdym razie istniała aż do konfederacji barskiej.
a po jakimś tam poziomie koszar ich rekrutacja by zniknęła na rzecz bardziej nowoczesnych formacji.
Jazda kopijnicza wcale nie była przestarzała. W innych krajach do XIX wieku przetrwała, a nawet i do początku XX wieku. Ciężka jazda też do końca XIX wieku przetrwała a w wojnie francusko-pruskiej 1870 - 1871 jeszcze miała sporo sukcesów (np. śmiertelna szarża von Bredowa - kirasjerów pruskich).
K A M 2150
22-12-2012, 16:55
Ja nie pisałem o jeździe kopijniczej jako takiej, tylko husarii ;) Lansjerzy brali udział jeszcze w I i II wojnie światowej.
Chodziło mi o nowocześniejsze jednostki w rozumieniu aktualnych dla tamtych czasów, czyli huzarzy, grenedierzy itd.
Ale husaria też nie była przestarzała w sensie stosowanej taktyki czy też uzbrojenia albo opancerzenia. Czynniki jej upadku były inne. Pisałeś, że znasz książki Radosława Sikory to chyba wiesz, o czym mówię.
Lansjerzy w II wojnie światowej to już tylko na paradach lance mieli, nawet jeśli "lansjerami" ich zwano.
Ostatnie starcia z użyciem lanc to I wojna światowa i wojny w latach 20-stych (np. rewolucja w Rosji albo wojna polsko-bolszewicka).
W II wojnie światowej jeszcze szabel używano ale lance zostały w koszarach (jeśli mowa o kampanii wrześniowej 1939).
Chodziło mi o nowocześniejsze jednostki w rozumieniu aktualnych dla tamtych czasów, czyli huzarzy, grenedierzy itd.
No tak, ale w grze gracz sam buduje alternatywny przebieg historii. Więc dlaczego gra miałaby automatycznie kasować husarię :?:
Husaria upadła bo została zaniedbana, bo nie było już chętnych żeby finansować i szkolić jej oddziały a nawet coraz mniej patriotów chętnych do służby w tej formacji (gdyż nie dawała ona żadnych praktycznie korzyści majątkowych - ekwipunek i koszty służby były tak drogie, że żołd nawet ułamka nie pokrywał).
Ale dlaczego w alternatywnej rzeczywistości historycznej jaką jest gra (zaczynamy w roku 1700 a dalej nie musi się toczyć historia tak samo jak było naprawdę) husaria też musi zniknąć - dlaczego gracz ma nie mieć możliwości podtrzymania świetności tej formacji wojskowej :?:
W realu husaria stała się "formacją paradną" bo zaniedbano wyszkolenie i morale upadło, bo towarzyszom i rotmistrzom nie chciało się już służyć osobiście.
no tak ale husarie rozwiązano dopiero po pierwszym rozbiorze na wyrazne żądanie carycy Katarzyny
Ale offtopic. :p
Wracając do tematu, moje spostrzeżenia natury ogólnej - strasznie dużo ludzi narzeka, że Total War się stacza, coraz więcej uproszczeń w kampanii robionych pod "głupszego gracza"... Pograłem ostatnio wreszcie trochę w Shoguna II i Zmierzch Samurajów i moje wrażenia są zupełnie odwrotne! Bardzo podoba mi się ewolucja sagi, kampania ma wreszcie jakieś ręce i nogi - rozbudowana, ale klarowna ekonomia (wiem z czego mam przychody konkretnie i w jakiej wysokości), b. dobry system handlu i surowców (to podobało mi się już w "kiepskim" Empire), przejrzysta, nie wymagająca bzdurnego biegania po mapie dyplomacja, oraz ciekawy system rozbudowy - budynków wcale nie jest mało, a w dodatku trzeba specjalizować prowincje, a nie walić wszędzie to samo na hurra... Dużo bardziej też podoba mi się system prowincji w Shogunie II, niż w Medku - tutaj zdobycie prowincji (przynajmniej na początku) naprawdę coś znaczy, trzeba to niejednokrotnie okupić dużymi stratami i masą nerwów (w Zmierzchu 15 tur mi zajęło zdobycie pierwszej prowincji - porównajcie to z blitzkriegiem w Medku II), dodatkowo można prowadzić wojnę podjazdową, na wyniszczenie i nie walczymy z nienazwanymi rebeliantami, tylko posiadającymi przymioty dyplomatyczne innymi państwami - dla mnie super.
Nie chcę się rozpisywać, bo zboczyłem z tematu, ale konkluzja jest taka - Total War idzie w naprawdę dobrym kierunku i jeżeli niektóre pomysły z "nowszych" części zostaną rozwinięte w Rome II, to pozostanie mi tylko kupić nowy komputer, a dziewczynę wysłać do koleżanek na co najmniej tydzień. ;)