Zobacz pełną wersję : Trailery i wywiady - Total War: Rome II
nie podzielam waszego pesymizmu na temat premiery Czerwcowej bo jak panowie chcecie wiedzieć Angielskie hurtownie które rozsyłają gry do sklepów, mają też przy rome 2 total war datę od 4 do 7 Czerwca jako data wysłania GRY, nie dema, figi (lub innego owocu) a Gry... pozdrawiam PCGamers - Sklep Warszawa ;)
EDIT : Oczywiście sklep do którego ty wysłałeś link też jest mi znany, i z datami premier nie mają problemów co do opóźnienia, z tym że inne sklepy dają PRE-ORDER miesiąc lub półtora przed premierą by mieć w stu procentach pewność, nie zapomnijcie że data premiery w Polsce i za granicą jest różna a cena detalu tej gry i tak u nich zaniżona u nas będzie ona stała po 139.90 to i tak mniejsza cena niż w sieciówkach gdzie ma być wystawiona za 149 ;), Edycja kolekcjonerska ma wyjść z dużym opóźnieniem. :)
Memnon[pl]
25-04-2013, 12:08
Im wiecej widze "nowosci"-tym z mniejszym entuzjamem czekam na Rome II...
I prosze-przestance mowic ze to alfa-,technologia itp--->>>To co bylo zapowiadane w jako ALFA przy Emire,Napoleonie,Shogunie w 99% wyszlo w wersjii finalnej...CA idzie na latwizne,fajerwerki(strzaley rodem z Star Wars) i tym podobne badziewie,natomiast zero postepow przy pracach nad AI-ale co sie dziwic skoro ich glowny grafik to anglik,ktory w pelni obrauzje poziom "inteligencjii" i arogancjii tejze firmy.
Szturm oddzialow w zupelnosci mnie rozczarowal-wyglada to jakby dwie masy slepych idiotow wbiegaly na siebie i w trakcie zetkniecia szukaja sie ktory komu ma przywalic...Tylko mi nie mowicie o technologi-w Shogunie jakos potrafili tuz przed zetknieciem sie podnies miecze nad glowy i ta szarza wygladala calkiem dobrze,a tutaj wyglada to zalosnie.Jakos nie widze niczego z tych szumnie zapowiadanych animacji,epickich bitew itp.Wole jakos podchodzic z pesymizem,a pozniej sie ucieszyc-niz teraz sobie wmaiwac ze bedzie dobrze-a pozniej sie rozczarowac.
Ostatni gp z polskimi napisami http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=76580
Reznow45
25-04-2013, 14:18
Cóż, dostaliśmy pre-alphe.
Na minus brak fizyki, odgłosy rogów żywcem z S2TW, kiepska grafika, żołnierze klony (w większości) i wygląd doradcy :D
Na plus widok na mapę "z góry", podążanie kamery za szarzą, osłona tarczami przy szarży, jak i sam sposób wygrania bitwy. Jako,że to dopiero bardzo wczesna wersja, jestem zadowolny i mam nadzieję na poprawę błędów.
Ile czasu można tłumaczyć wszystko "wersja pre-alpha" ??
Bo to typowe dla cmokaczy - najpierw jest "spoko to tylko pre-alpha" potem "spoko to tylko beta" a potem sie zmienia w "teraz to już niech nic nie zmieniają bo opóźnią date wydania". Wszystko byle tylko nei przyznać ze ci ich wspaniali twórcy skrewili coś i lenią sie i robią klientów w wała.
podążanie kamery za szarzą
Nie żebym sie czepiał ale to przecież żadna nowośc ... bo to juz w Rome było mozliwe ... chyba ze mówimy o czymś innym .
Reznow45
25-04-2013, 14:26
Teraz to podążanie wyglądało lepiej, jakby filmik, w poprzednich częściach troszkę gorzej to wyglądało.
To,że animacje tu nie istnieją, strzały jak kule muszkietów, zero AI, itp itd to wiem, jest źle. Zdaję sobie sprawę, że raczej tego nie poprawią (oprócz grafiki, bo na to lecą dzieci),ale trzeba się czymś pocieszać, nie? ;)
Trzeba widzieć gdzie co leci, w końcu ta bitwa bardziej arcadowa niż strategiczna. Poza tym taki urok gier - strzały ze smugami to strzały realne, strzały bez smug to strzały hmm gdzie one są, gdzie lecą - chodzi mi o widoczność z daleka nie ujrzysz.
A Shogun 2 ? Tam strzały wyglądały jak strzały, i wiadomo było co gdzie leci, niewielkie smugi za strzałami nie przeszkadzały ale nie wyglądały również jak wspominane lasery.
Ciekawe czy będzie opcję śledzenia lotu strzał jak w Medieval :lol:
K A M 2150
25-04-2013, 16:42
W każdym TW od Rome jest śledzenie strzał, a od Empire już w ogóle zrobili to kapitalnie, w Shogunie widać jak strzały się wbijają we wrogów :D
Trzeba widzieć gdzie co leci, w końcu ta bitwa bardziej arcadowa niż strategiczna. Poza tym taki urok gier - strzały ze smugami to strzały realne, strzały bez smug to strzały hmm gdzie one są, gdzie lecą - chodzi mi o widoczność z daleka nie ujrzysz.
A Shogun 2 ? Tam strzały wyglądały jak strzały, i wiadomo było co gdzie leci, niewielkie smugi za strzałami nie przeszkadzały ale nie wyglądały również jak wspominane lasery.
Ciekawe czy będzie opcję śledzenia lotu strzał jak w Medieval :lol:
Skąd w ogóle pomysł że trzeba jakoś durnowato podświetlać strzały? Ktoś przy Medku II bądź Rome się skarżył że nie widać strzał? Przecież jak ktoś gra to widzi gdzie są wrogie jednostki i czy łucznicy podeszli na odpowiednią odległość, w dodatku na kartach jednostek widać że jakaś traci stan osobowy.
Skoro strzały mają być widoczne, w imię tego żeby było łatwiej, to niech też dadzą strzałki na mapie pokazujące co AI zamierza zaatakować
@KAM:
Widzę , że nie odkryłem wszystkim aspektów gry :D Którym przyciskiem się włącza opcję śledzenia ?
Edit:
Ok, już wiem :D
@up
W Rome za pomocą klawisza delete :)
K A M 2150
25-04-2013, 19:07
A od Empire pod klawiszem "insert" mamy kamerę z oczu wojaka :D Że o ręcznym strzelaniu artylerią i gatlingiem z Shoguna nie wspomnę :D
"Brothers STOP ! We are all Romans" hahahahhahahahhahahahhahaha kto wychwyci jest boski :D ale przyznam że scena w której to usłyszałem mnie rozwaliła :D
Lord Wełnowór
29-04-2013, 22:16
Czy ja mam wrażenie, czy trailer z oblężenia kartaginy sprzed jakieś pół roku temu wyglądał lepiej niż to? Porównajcie chociaż strzały i ogień - niby taki drobny element w porównaniu z resztą, a tak bardzo razi w oczy, to już w medku 2 wyglądały o niebo lepiej. Bo brak animacji, jeśli by się nie przypatrywać uważnie, można przeoczyć, ale takie strzały.. nie no, tak nie może być, czegoś takiego w ogóle nie powinni pokazywać, bo psuje całe wrażenie...
Bo to był gameplay. Trailer zawsze wygląda lepiej :).
DavidoFF
30-04-2013, 07:33
ale takie strzały.. nie no
Właśnie są ok. pamiętaj, że to jest tylko gra! Według mnie będą dobrze widoczne na polu bitwy i będzie można szybko zareagować na ostrzeliwany oddział.A zresztą w Shogunie 2 całkiem podobnie to wyglądało.
Bo to był gameplay. Trailer zawsze wygląda lepiej .
Przecie tamto trailerem nie było, tylko pre-alpha gameplayem ;)
Beznadziejny ten gameplay z lasu. Wybuchające kulke, arkadowe bitwy, sztuczne nadmuchiwanie tematu bitwy, mała liczba oddziałów, nici z zapowiadanych rewolucji, latające pila znikąd...dużo mówić.
CA pokazało, że jednak niewiele pod kątem mechaniki rozgrywki się w nowym TW zmieni. Przynajmniej takie wrażenie odniosłem oglądając gameplay.
No i długo się nie zmieni... jak czytam niektórych opinie to widzę że dzieciakom się podoba a to oni mają być głównymi odbiorcami gry :D , starzy wyjadacze i tak kupią , choć by z sentymentu......
Bym coś więcej napisał, ale słów brak ;)
Wciąż wierzę, że gra może być dobra...po zmodowaniu :D
Stara prawda - Teraz narzekacie a potem w zaciszu domu będziecie płakali gdy z tych, jak to określiłeś "mało liczebnych oddziałów" zginie chociaż jeden :D taka prawda kupicie tak czy siak więc "cry little sister"
Akurat w przypadku CA jestem już wybredny ;)
Nawet gdyby zapowiedzi w 100% mnie powalały pewnie bym kupił dopiero w jakiejś promocji, jeśli nie to kupię w jakiejś skrajnej promocji. Zresztą i tak czas na gry mam tylko na wakacje, a i tak niezbyt sporo. Przykładowego Napoleona byćmoże dokupię w najbliższe wakacje, choć nie zdziwię się jeśli zamiast tego wydam na książki :P
Mamy do porównania dwa gameplay'e. Ten z Kartaginy powalał epickością i potencjałem, las potwierdził, że CA i tak odsmażą tego samego kotleta :/
DavidoFF
30-04-2013, 13:45
Kolejny dzień a Oni narzekają, co za ludzie :shock: Żaden w to jeszcze nie grał, a hejtują jakby rozegrali już z co najmniej 10 kampanii.Powiem więcej widzę, że zrobiło sie tu takie lobby hejterów, że choćby któremuś co ma ponad 1k postów się Rome 2 po trailerach i screenach podobało to i tak tego nie napisze, bo by go "starzy wyjadacze" wyśmiali...
Chcecie szczególiki, to odpalcie sobie EB lub RS i cieszcie się widokiem z tych bród, wszelakiej maści wzorków na tarczach, itp.
A zresztą wcale się nie dziwie ludziom z CA, że się do tego tak nie przykładają jak np. moderzy, ponieważ grupa fanatyków jak na tym forum jest dużo dużo mniejsza niż ten cały motłoch zwykłych graczy co to kupi/pobierze.Dam wam prosty przykład: gdybym robił obiad dla 100 osób, gdzie 5 to kucharze a pozostali to zwykli chłopi, to też bym się zbytnio nie przykładał, bo i tak wszyscy to zjedzą.A to, że tych pięciu trochę pogrymasi, miałbym daleko gdzieś :lol:
Widzisz, tyle że mi tu nie o szczególiki chodzi, ale o konkrety. Większe bitwy, realistyczna rozgrywka, brak baboli w postaci wybuchających kól i lecących znikąd pilum. Mody naprawią braki historyczne, z resztą jest o wiele trudniej.
Sam dotychczas byłem wielkim entuzjastą nowego TW. Nie tracę nadziei, ale las wyraźnie mój zapał ochłodził. Czekam jeszcze na coś o mapie kampanii, z nią też wiążę pewne oczekiwania, póki co wszystko zmierza ku lepszemu.
To żadne narzekanie tylko ocena tego co widzimy na gameplay-u.
Ale nie można wysuwać zbyt daleko idących wniosków. :)
grupa fanatyków jak na tym forum jest dużo dużo mniejsza niż ten cały motłoch zwykłych graczy co to kupi/pobierze.Dam wam prosty przykład: gdybym robił obiad dla 100 osób, gdzie 5 to kucharze a pozostali to zwykli chłopi, to też bym się zbytnio nie przykładał, bo i tak wszyscy to zjedzą.A to, że tych pięciu trochę pogrymasi, miałbym daleko gdzieś :lol:
Właśnie o tym pisałem kilka postów wyżej , widzę że w końcu dotarło 8-)
I dodam od siebie , że ja i tak to kupie choć by po to by Amrodowi dokopać na kampani multi :twisted:
Lord Wełnowór
30-04-2013, 22:57
Tu już nie chodzi o to czy kupie, czy nie, bo predzej czy później ta gra wpadnie w moje rece :) sęk tkwi w tym czy mnie ta gra wciągnie. O grywalności jak na razie nie wiemy nic, bo nikt z nas w to nie grał, wiec jedyne o czym możemy mówić to grafika, frakcje, jednostki, interfejs itd. a że cechą człowieka myślącego jest zdolność do krytyki, wiec oceniam to co nam CA do tej pory zaserwowało i tłumaczenie wszystkich niedociągnieć tym, że to gra, to jest żaden argument, bo wiekszość z tego, co nie podoba sie niektórym, można by poprawić nadal w zakresie gry.
To co zobaczyłem na ostatnim trailerze, w porównaniu z trailerem sprzed pół roku, bardzo mnie niemiło zaskoczyło. A że na podstawie tych dwóch filmów możemy mówić głównie o wrażeniach audiowizualnych, to powiem, że nie jestem zadowolony. Wersja pre-alpha moim zdaniem prezentowała sie lepiej niż alpha. Moge mieć wiec powody do obaw i wyrażania opinii, chociaż nadal po cichu licze, że gra bedzie udana i wciągnie mnie na długie godziny.
Poliorketes
30-04-2013, 23:23
Znowu podziały na forum. O ile jeszcze rozumiem, że część graczy broniła gry przed atakami "histeryków", to teraz nie pojmuje czym się zachwycają zwolennicy CA. Za pierwszym razem nawet niezłe wrażenie zrobił na mnie ten trailer, ale coś mi nie grało. Obejrzałem jeszcze dwa razy i klops, czar prysł. Dziwne animacje rzutu pilum (już w Rome 1 były o wiele lepsze), głupie smugi przy lecących strzałach (jakby nie mogli zrobić takich jak w Mediewalu II),jeszcze gorzej wyglądające płonące strzały a'la lasery ze star wars. Źle zrobione starcia piechoty. Bardzo mała liczba jednostek w bitwie, to już w jedynce mieliśmy do dyspozycji 12 jednostek, teraz nawet jest gorzej, bo tylko 11.
W rome 2 będzie do dyspozycji 40 oddziałów ;)
MichalKruk
01-05-2013, 11:59
W Shogunie też...
Jak można porównywać Shoguna do Rome pod względem liczby jednostek ? W Shogunie było to spowodowane tym że akcja toczyła sie w obrębie jednego kraju więc trudno o zróżnicowanie. Myślę że w Rome 2 będzie po 10-15 unikalnych jednostek na każdą grywalną frakcję.
Lusted mówi:
[spoiler:22ajhfjf]
First post for a while and I want to take this opportunity to talk about the changes we have made to the combat system and tweaks we have made to the morale system as well.
Combat changes
There have been big changes to the combat system for Rome II. I will talk about these changes in the context of some new stats: weapon damage and health.
Weapon damage is split into two parts, base damage and armour piercing damage (referred to as AP damage from here on out). AP damage is always applied but base damage can be blocked by armour. Melee weapons and projectiles have this damage split. Health is the amount of hit points a soldier in a unit has, and damage dealt reduces a soldiers hit points.
This system gives us a lot more flexibility in how we balance units. Whereas before an axe may have been set as armour piercing which would reduce target armour by half, the new system allows us to give axes lots of AP damage but little base damage so that most of their damage cannot be blocked by armour. Other weapons may have the other extreme, lots of base damage but low AP damage which would make them fantastic against units with low armour but weak against more heavily armoured opponents.
All weapons do some AP damage so you can always guarantee that no matter who is fighting who some damage will always be done, though this may be very little.
Health has been introduced as the system that damage affects, most units will have a similar amount of health (more for cavalry when mounted to show the hit points of horses) and armour will be a bigger factor in a unit’s survivability as that can block damage whereas health can only absorb so much.
Melee defence is still a factor and is matched against melee attack to determine if a unit will hit and then see if it does damage.
Shields in Rome II do not just provide a bonus to melee defence, they now can provide a bonus to both melee defence and armour when a soldier is attacked from the front or left. How much of a bonus is given to melee defence or armour is dependent on the shield a unit has in the database. So a hoplite shield will give a big bonus to armour but less to melee defence due to how it was held close to the body and could not be moved around lots, but a celtic shield will give a big bonus to melee defence showing how it was used much more actively.
Charge bonus now affects both melee attack and damage to reflect the changes made to the combat system.
All these changes allow for a lot more flexibility and more depth to be portrayed in the unit balancing and combat calculations. This system has more depth to it than any previous Total War games whilst keeping the rules simple so players can grasp what each stat means. All the complexity of the previous system has been retained with more added to it
A brief note here on ranged combat. With the way we display arcs to show the range of missile units, dynamic height based range bonuses are basically impossible to do as it is entirely dependent on who the unit is targeting. Instead we have implemented a damage bonus for ranged units firing down on enemies, and a damage reduction for ranged units firing up on enemies. This allows us to have an advantage for ranged units on high ground without massively complicated code for dynamic firing arcs with very few benefits.
The new combat rules also have one v many combat coded into them. The animations may look 1v1, but under the hood every available additional attacker is factored in and will result in a person surrounded by enemies dying a lot faster.
Morale Changes
There have been less code changes to the morale system, the big one being a smoothing mechanism to soften some of the big jumps between different morale values that can be caused by balancing. This, when combined with units being in the wavering state for longer will allow players more time to react to units in trouble and to try and boost their morale.
The morale values themselves have had a lot of changes, for example the morale penalty from being under missile fire is much greater in Rome II to emphasise the harassment nature of missile units and allow those ranged units to be less focused on just killing opponents and so offer a wider array of tactical uses. The morale effects for lost casualties and flanking have also ben tweaked to help make the cause and effect of player actions more clear in the battlefield and put more emphasis on good movement and positioning.
Unit Stat Scales
As some people noticed in the Teutoberg trailer, the stats for units are a lot bigger now. This is because we are using a wider range of stats for units in Rome II. For example in Shogun 2 morale may have gone from 4 to 15 for most units (excluding heroes). In Rome II it can go from 10 to 75.
This greater range allows us much more granularity in the bonuses we give from experience and in the campaign and also a greater range to differentiate units over.
Additionally, I should point out that the Teutoberg video certainly showed barbarian units breaking earlier and Roman units surviving longer than they will do in the final game. We tweaked this for the video so that the guy demoing it could actually get through the battle to the end without dying horribly halfway through. It can be hilarious when that happens for the fifth time in a row, but maybe not so much when we are trying to record a video to show you….[/spoiler:22ajhfjf]
Memnon[pl]
01-05-2013, 14:40
Lusted mówi:
[spoiler:13la7zb9]
First post for a while and I want to take this opportunity to talk about the changes we have made to the combat system and tweaks we have made to the morale system as well.
Combat changes
There have been big changes to the combat system for Rome II. I will talk about these changes in the context of some new stats: weapon damage and health.
Weapon damage is split into two parts, base damage and armour piercing damage (referred to as AP damage from here on out). AP damage is always applied but base damage can be blocked by armour. Melee weapons and projectiles have this damage split. Health is the amount of hit points a soldier in a unit has, and damage dealt reduces a soldiers hit points.
This system gives us a lot more flexibility in how we balance units. Whereas before an axe may have been set as armour piercing which would reduce target armour by half, the new system allows us to give axes lots of AP damage but little base damage so that most of their damage cannot be blocked by armour. Other weapons may have the other extreme, lots of base damage but low AP damage which would make them fantastic against units with low armour but weak against more heavily armoured opponents.
All weapons do some AP damage so you can always guarantee that no matter who is fighting who some damage will always be done, though this may be very little.
Health has been introduced as the system that damage affects, most units will have a similar amount of health (more for cavalry when mounted to show the hit points of horses) and armour will be a bigger factor in a unit’s survivability as that can block damage whereas health can only absorb so much.
Melee defence is still a factor and is matched against melee attack to determine if a unit will hit and then see if it does damage.
Shields in Rome II do not just provide a bonus to melee defence, they now can provide a bonus to both melee defence and armour when a soldier is attacked from the front or left. How much of a bonus is given to melee defence or armour is dependent on the shield a unit has in the database. So a hoplite shield will give a big bonus to armour but less to melee defence due to how it was held close to the body and could not be moved around lots, but a celtic shield will give a big bonus to melee defence showing how it was used much more actively.
Charge bonus now affects both melee attack and damage to reflect the changes made to the combat system.
All these changes allow for a lot more flexibility and more depth to be portrayed in the unit balancing and combat calculations. This system has more depth to it than any previous Total War games whilst keeping the rules simple so players can grasp what each stat means. All the complexity of the previous system has been retained with more added to it
A brief note here on ranged combat. With the way we display arcs to show the range of missile units, dynamic height based range bonuses are basically impossible to do as it is entirely dependent on who the unit is targeting. Instead we have implemented a damage bonus for ranged units firing down on enemies, and a damage reduction for ranged units firing up on enemies. This allows us to have an advantage for ranged units on high ground without massively complicated code for dynamic firing arcs with very few benefits.
The new combat rules also have one v many combat coded into them. The animations may look 1v1, but under the hood every available additional attacker is factored in and will result in a person surrounded by enemies dying a lot faster.
Morale Changes
There have been less code changes to the morale system, the big one being a smoothing mechanism to soften some of the big jumps between different morale values that can be caused by balancing. This, when combined with units being in the wavering state for longer will allow players more time to react to units in trouble and to try and boost their morale.
The morale values themselves have had a lot of changes, for example the morale penalty from being under missile fire is much greater in Rome II to emphasise the harassment nature of missile units and allow those ranged units to be less focused on just killing opponents and so offer a wider array of tactical uses. The morale effects for lost casualties and flanking have also ben tweaked to help make the cause and effect of player actions more clear in the battlefield and put more emphasis on good movement and positioning.
Unit Stat Scales
As some people noticed in the Teutoberg trailer, the stats for units are a lot bigger now. This is because we are using a wider range of stats for units in Rome II. For example in Shogun 2 morale may have gone from 4 to 15 for most units (excluding heroes). In Rome II it can go from 10 to 75.
This greater range allows us much more granularity in the bonuses we give from experience and in the campaign and also a greater range to differentiate units over.
Additionally, I should point out that the Teutoberg video certainly showed barbarian units breaking earlier and Roman units surviving longer than they will do in the final game. We tweaked this for the video so that the guy demoing it could actually get through the battle to the end without dying horribly halfway through. It can be hilarious when that happens for the fifth time in a row, but maybe not so much when we are trying to record a video to show you….[/spoiler:13la7zb9]
Jak dla mnie to on nie powinien sie wypowiadac publicznie.Wystarczajaco duzo razy juz zrobil nas w ..... 8-)
Aha.. Czyli "Zrobiliśmy walkę w grupie, ale bez animacji. Nie martwcie się, ona nadal tam jest. W statystykach."
Coraz bardziej tracę wiarę w CA i ten tytuł.
No i ta głupia wymówka z przewagą wysokości dla łuczników. Jakby chcieli, to by bez problemu to zrobili. Ale nie, bo po co.
Nie walczcie, jak chcecie wojny poprowadźcie ją z CA nie między sobą, nie mamy nic do powiedzenia oni tworzą grę My gramy
Niesmiertelnik
01-05-2013, 19:49
Aha.. Czyli "Zrobiliśmy walkę w grupie, ale bez animacji. Nie martwcie się, ona nadal tam jest. W statystykach."
Coraz bardziej tracę wiarę w CA i ten tytuł.
No i ta głupia wymówka z przewagą wysokości dla łuczników. Jakby chcieli, to by bez problemu to zrobili. Ale nie, bo po co.
A ja powiem że mi się nawet to co napisał podoba, pod warunkiem że rzeczywiście implementują te rzeczy bez skaleczenia integralności systemów bitewnych.
Animacje i tak były takie, że pacjent spadał z konia po przejechaniu linii wroga zatrzymując się nagle i wyprężając jakby mu ktoś w zad wbił sztycę, tylko że nie było nikogo w pobliżu, natomiast ujęcie przewagi liczebnej w statach da ciekawą różnice.
A co do przewagi wysokości łuków - ja ich rozumiem. Mapa nie będzie płaska, jednostki w ruchu zmieniające wysokość, zazwyczaj kilka z nich w zasięgu. System ma być prosty i działać.
MichalKruk
01-05-2013, 20:20
Czekajcie.... Czy ja dobrze rozumiem... Nie będzie animacji walki?... Tylko takie stuku puku jak w Rome1?
Z tą przewagą chodzi że łucznicy na wysokiej górce będą tak samo silni jak łucznicy na niższym położeniu?
Nie, łucznicy strzelający do jednostek położonych niżej mają zwiększony damage i odwrotnie.
Instead we have
implemented a damage bonus for
ranged units firing down on enemies,
and a damage reduction for ranged
units firing up on enemies. This allows
us to have an advantage for ranged units on high ground without
massively complicated code for
dynamic firing arcs with very few
benefits.
Czekajcie.... Czy ja dobrze rozumiem... Nie będzie animacji walki?... Tylko takie stuku puku jak w Rome1?
Nie no, animacje będą, tylko że znowu "jeden na jednego"... ale jak kilku wojaków otoczy jednego przeciwnika, to ten padnie dużo szybciej, bo komp będzie liczył ich wszystkich jako atakujących, chociaż animacja będzie pokazywała tylko dwóch walczących (a przynajmniej ja tak to rozumiem :P). Swoją drogą, skoro system animacji najwyraźniej się nie zmieni, to ciekaw jestem, jak będzie działać falanga... mam nadzieję, że nie tak, jak mur włóczni w S2.
Rzyminin
02-05-2013, 08:08
Jak to nie będzie animacji walki ?
Co za debil to wymyślił ? Co oni będą jak w Rome I wyglądać ? Ktoś komuś pierdyknie w kolano i zabije togo obok ? Jak tak to ja dziękuję ...
Co do łuczników i większego damage z wysokości to jest zrozumiałe - na strzały podziała siła grawitacji i spadną z większą siłą na łby wrogów, tak to jest logiczne, brak animacji walki nie .
Jack odpowiedział na pytania niektórych graczy z TWC.
[spoiler:1rrmkifb]QThere.Much better now.About the dirt I didn't ask what it is,but why it's still there.I thought that since the content of the game is now "locked" it's no longer in pre-alpha stage and such details would have been fixed.Is it?
AThe design of the game is locked down but that does not mean work on it is finished. We will be polishing the game right up until release.
Q
Great Update!
So the shield bonus is only applied to the front and left from what I am reading, I wonder if that is for both melee and ranged attacks. After I have my coffee I will have to reread that section.
A
Yes the front and left applies to both melee and ranged attacks.
Q
Will the legionary gladius change over time? Will there be different variations through different reforms?
A
No one model will be used throughout.
Q
A stupid question maybe but, let's say a soldier survived an arrow (either because of his armour or because he's a complete beast) would you then still see the arrow stuck in his body or for example... knee ?
A
We only show arrows sticking in soldiers that have been killed.
Q
Jack , Do you answer people's questions based on the number of their posts in this forum ?
A
No I answer the questions that I can answer.
Q
Wow I LOVE the combat features! Well done CA with developing that aspect. You mentioned that units will waver for longer which is a great thing. However, will two units fighting head on without being flanked fight for longer then they would have in Shogun II? I think the morale balance in RTW was great. It allowed for longer battles provided that the units were not flanked.
A
Currently yes they do last longer front on than Shogun 2. I say currently just because balance work will be going on right up until we release so is subject to change[/spoiler:1rrmkifb]
K A M 2150
02-05-2013, 14:47
Przecież to z tarczami jest w TW już od Rome 1 ; P
KLAssurbanipal
08-05-2013, 23:02
Bezpośredni link do trailera pre-order, 3 frakcje:
http://www.shacknews.com/game/total-war ... ck-trailer (http://www.shacknews.com/game/total-war-rome-ii/videos/15284/total-war-rome-ii-greek-states-culture-pack-trailer)
KLAssurbanipal
12-05-2013, 13:54
[youtube:18h0y0sg]http://www.youtube.com/watch?v=OrIJEUfoI9I[/youtube:18h0y0sg]
Wszystko fajnie ale mógłby mi ktoś powiedzieć co ma być 40% większe :p?. Bo nie wyłapałem tego(zaczyna się 26 sekund przed końcem). Z góry dzięki za wyjaśnienie.
Budżet na tworzenie R2 był 40% większy, niż S2.
http://www.youtube.com/watch?v=kcBZfYat ... e=youtu.be (http://www.youtube.com/watch?v=kcBZfYatj_Y&feature=youtu.be) Nowy epizod Rally Point z omówieniem edycji kolekcjonerskiej i mapy kampanii.
KLAssurbanipal
24-05-2013, 15:22
Tak głośno to zapowiadali, a nie ma kawałka gameplayu z kampanii? albo chociaż 2 screenów? nawet jednego? Znów tylko ogólnikowe gadanie, które znamy z licznych tekstów i wywiadów.
Tu zamieściłem kawałek "screena", ale naprawdę niewiele z niego widać.
viewtopic.php?f=471&t=10785&p=298076#p298076 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=471&t=10785&p=298076#p298076)
Poliorketes
24-05-2013, 15:43
Te plecy i bajzel na biurku nie wyglądają zachęcająco :lol:
Ogólnie nic nie powiedzieć przez 20 minut gadania, to w sumie sztuka.
No to dali ciała po całości.
Więc.. jestem bardzo zawiedziony tym "czymś". Gadanie, gadanie o którym wszyscy wiedzieli.
A z mapy jeden screen i to monitora "z nią"... :(
Rozgrywka wraz z mapą kampanii ma być po raz pierwszy pokazana w czasie Rezzed, czyli za miesiąc. :/
No zawiodlem sie. Nic specjalnego.
Baal-Melkart
24-05-2013, 17:22
Te plecy i bajzel na biurku nie wyglądają zachęcająco :lol:
Po prostu CA odwraca się do graczy plecami ;)
[youtube:2uxdu5su]http://www.youtube.com/watch?v=_zQIFpmdPDc&feature=youtu.be[/youtube:2uxdu5su]
Reznow45
06-06-2013, 16:38
Hmm, fajny, aczkolwiek dopatrzyłem się nieco "ramzesowatych" oddziałów, mam nadzieję że hellenistyczne jednostki i "egipskie" się w miarę zrównoważą.
Nie mogę się doczekać aż moi Germanie spalą Rzym, Grecje a później Egipt <3
KLAssurbanipal
06-06-2013, 17:19
Nieco? Panowie, oszukali nas. :lol: Wsyzstkie oddziały pochodzą z epoki brazu. Spójrzcie na czas 1:02 kiedy widać rydwan... Lusted zapewniał nas że tamta jednostka ze screena to machomoi będący jedyną jednostką w tym stylu, a reszta będzie hellenistyczna. Jednak w trailerze każda jednostka jest z epoki Ramzesa.
Reznow45
06-06-2013, 17:30
KLA - wiesz co, chciałem nawet o nim napisać :) Po za tym wydaję mi się, że sama Kleopatra była bardziej grecka (z racji pochodzenia, itp).
Tylko Ja odnoszę wrażenie, że w 0:59 i 1:00 na tej galerze Rzymianie się wzajemnie wyżynają? Nie widać zbytnio detali, ale tarcze mają tam wszyscy takie same.
K A M 2150
06-06-2013, 17:38
Zapewne to bitwa pod Akcjum, więc naturalne, że Rzymianie się wzajemnie wyżynają ; P
Co do samego trailera to mocno wzorowali się na nie tak starym filmie, czy tam serialu o Kleopatrze, nawet scena ze śmiercią Ptolemeusza w trakcie ucieczki rydwanem jest :D Tam tylko przewrócił się o głaz i rozwalił sobie czerep.
Poliorketes
06-06-2013, 18:27
Może mi się tylko wydaje, ale Aleksandria sprawia wrażenie dużo mniejszej i słabiej dopracowanej niż Kartagina. Poza tym nie podoba mi się odwzorowanie topografii. Na trailerze widać, że miasto jest odsłonięte z trzech stron, w rzeczywistości wyglądało to tak:
[spoiler:3dz7q4vr]http://z3.frix.pl/frix236/ce8d843c0014effa4c24c326/aleksandria.jpg[/spoiler:3dz7q4vr]
Zaraz usłyszę że się czepiam, ale takie ukształtowanie terenu jakie zrobiło CA bardzo ułatwia atak. Jakby zrobili tak, jak na zamieszczonej mapce, to Aleksandrię można byłoby zaatakować tylko z jednej strony (ewentualnie jeszcze od strony morza).
O jednostkach egipskich nic nawet nie napiszę, bo ręce opadają...
Żeby nie było, że nic mi się nie podoba, to dodam, że animacja taranowania mniejszego okrętu przez większy wygląda bardzo efektownie.
Dyktator
06-06-2013, 22:39
Zaraz usłyszę że się czepiam
Yes, oc.
[hr]
Czepiasz się :P Gdy pokazywali Kartaginę to też była chyba dyskusja o jakiś pagórek ;) z tego co pamietam.
Na mapie kampanii egipskie piony wyglądają już bardziej grecko...no może oprócz "Zulusa" :D
http://images.eurogamer.net/2013/articl ... 790468.png (http://images.eurogamer.net/2013/articles/1/5/8/6/2/6/4/137043790468.png)
K A M 2150
07-06-2013, 17:11
Ciekawe jakim agentem będzie ów "Zulus" ;P Z tego co widać po screenach właśnie okrągła ikonka frakcji nad głową oznacza agenta :)
Może to jakiś pojedyńczy czempion najemników albo jakaś forma zwiadowcy? W tle przy aleksandrii stoi żołnierz rzymski też z kółkiem nad głową. Przy okazji- pięknie wyglądają te małe flagi na murach miasta egipskiego.. będzie satysfakcja dodatkowa po szturmie jak nasze sztandary zawisną na wrogim mieście. :D
O ile mnie wzrok nie myli to w mapie azji mniejszej w lewym górnym rogu jedna armia ma flagę kalanu Hojo.
Ale już te drzewce na których powiewają flagi, to mogliby zrobić dłuższe, do ziemi, bo w tej chwili piony trzymają je za samiusieńką końcówkę. Taki test, spróbujcie tak utrzymać łopatę :)
The last of the "fero" Czy miala na mysli ostatniego z faraonow czy ostatniego z jej rodu, poza tym ma niezwykle fajny akcent. Na koncowce po tarczach widze,ze sami pretorianie ja odwiedzili.
Mieszane uczucia mam :d No grafika piękna !! Pewnie 90 % ekipy zajmowało się " pięknością " i efektami wizualnymi tej gry :D . 10 % resztą :P Strategia ...
KLAssurbanipal
13-06-2013, 06:53
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ENXw6OozBQ (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JENXw6OozBQ)
Wrzuciłem to samo prosto ze źródła i w dużo lepszej jakości viewtopic.php?p=302341#p302341 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=302341#p302341)
Ktos juz zrobil Rome tylko na XONE http://www.gry-online.pl/gol_video.asp?ID=24140 ;)
Ta bitwa jakoś kiepska jak na R2 :D Efekt szarży jak jakaś eksplozja po granacie. I te biedne ofiary łucznicy ...swoich zabili tymi płonącymi kulami !!!! hahahah:P ///
Mapka z lekka przerysowana . Ciekawi mnie to co najważniejsze w strategii .
Masakra jest z tym zdobywaniem "checkpoint" ( to z flagą) . Bajzel jakiś . Co złego było w starym stylu wygrywania ? Mało humanitarny czy jak ?
KLAssurbanipal
14-06-2013, 23:21
Po trailerze gra wygląda niezwykle słabo. Cała mechanika leży. Do tego mamy nierealistyczne animacje i pełno absurdów.
Nawet na TWC wiele ludzie jest niezadowolonych, a to świadczy, że naprawdę jest nie tak jak być powinno. ;)
http://i.minus.com/jbny60mAgryy9Z.jpg
:D
Super obrazek ;) Ale jak na TWC ludzie są niezadowoleni to może CA w końcu zauważy te bugi i absurdy. 8-) I doczekamy się wersji grywalnej.
Aecjusz Flawiusz
15-06-2013, 17:23
Jasne ,że się doczekamy. Za 3 lata w złotej kolekcji/edycji/petycji - niepotrzebne skreślić będziemy mieć już grywalną wersję.
Taki pewien złotej edycji? 8-)
Aecjusz Flawiusz
15-06-2013, 17:57
Może i być nawet Waniliowa. Własnie stoję przed dylematem, wydać odłożone pieniądze - czy tak jak zrobiłem z RTW i MTW kupić je już dopracowane, dopieszczone..
A pewien to ja jestem tylko bugów w grze.
Może i być nawet Waniliowa.
Good one :D
Chodziło mi o to, że takiej wersji Szoguna 2 (w Polsce)
się jeszcze nie doczekaliśmy ;)
Aecjusz Flawiusz
15-06-2013, 18:10
Widać na jakim etapie jestem. Ja ciągle Rome I katuje.
Czyli pozostaje zrobić myk w stylu Amber Gold - zainwestować. Jeszcze ta moda na DLC...Może w Rome 3 będziemy w tak kupować każdą wioskę..
Ten ostatni wywiad ! Pytania masakryczne !!
O AI czy SI wypowiadali się tak jakby wiedzieli że jest lipnie .
Co do tych "czekpointów" to myślę że jest to tylko pomoc dla głupiego kompa ! Znając życie będzie to ładna i bardzo łatwa gra .
Dyplomacje to pokazał ślicznie ! Znaczy się komp ma w "dupie" to że jesteśmy potęga i woli iść na otwartą wojnę choć mamy armię na jego terenie .....
Jezu a ta ich ekipa ... teraz już wiem dlaczego TW ma takie klocki :D
Checkpointy będą tylko w określonych rodzajach bitew (oblężeniach - czyli tutaj bez zmian, poza większą ich ilością - i po przechwyceniu armii wroga podczas forsownego marszu oraz w lądowo-morskich, żeby uniknąć kampienia statkami po przegranej na lądzie). Czyli to będzie raczej ciekawostka, a nie żadna pomoc dla kompa. ;)
[youtube:1wlmmd1f]http://www.youtube.com/watch?v=rWwr1D84VEM[/youtube:1wlmmd1f]
Czy mi się wydaje czy za każdym razem słyszymy mniej więcej to samo, że AI zostało stworzone pod tą konkretną odsłonę gry, a i tak okazuje się, że radzi sobie tak jak zawsze czyli kiepsko.
marko1805
02-07-2013, 19:02
Deja vu, a spodziewałeś się z ich strony czegoś innego :) Cóż, osobiście czym bliżej premiery, tym moje nadzieje związane z tą grą maleją, ale jak to mówią, nadzieja umiera ostatnia :|
No ale co w takim razie mieli powiedzieć?
"AI będzie do bani, nie kupujcie tego szmelcu"?
W tej chwili sądzę, że każde info od CA będzie od razu skrytykowane.
marko1805
02-07-2013, 19:53
Najlepiej jakby nie wypowiadali się na ten temat bo znowu się pewnie zbłaźnią, ileż razy można słuchać tego samego.Nie wiem jak Ciebie, ale mnie to zaczyna troszkę irytować.
Trudno nie krytykować sytuacji w której AI jest jak zwykle wg. CA optymalnie dostosowane do gry i takie tam blebleble,a w praktyce wychodzi zupełnie co innego i człowiek słyszy to za każdym razem kiedy ukazuje się nowy tytuł.
No ale nie można powiedzieć, że SI nie poprawiła się w Shogunie 2 w stosunku do Empire.. Komp robi całkiem solidne desanty i buduje spore floty blokując szlaki handlowe, armie lądowe nie stoją pod ostrzałem jak mają mniej strzelców tylko biegiem atakują, zauważyłem też, że jak ma trochę więcej jazdy/generałów to jakoś skrzydłami stara sie nas objechać/ dopaść generała/strzelców.. Nie twierdzę, że jest super- bitwy morskie i oblężenia leżą, tak samo wysyłanie piechoty za konnymi łucznikami.. Ale postęp jakiś widać, myślę o SI w Rome 2 z nadzieją.
maxcezar5
03-07-2013, 06:32
Również uważam iż nie można bez przerwy krytykować AI od CA. Porównajcie sobie AI z Empire z Ai z Shoguna. Jest poprawa? Jest. Bardzo trudno jest zrobić dobre AI w grze tego typu. Wiadomo iż nie będzie ono nigdy doskonałe, ale ciągła krytyka nic w tym temacie nie zmieni.
marko1805
03-07-2013, 09:11
Za dokładnie dwa miesiące zobaczymy kto miał rację ,mam nadzieję (nikłą) ze będzie ona po Waszej stronie.
Każdy kto spodziewa się cudów po AI na pewno się zawiedzie, bo to w końcu tylko gra komputerowa. W większości gier narzeka się na często bezmyślne zachowania AI i seria TW nie jest tutaj żadnym wyjątkiem.
Trzeba jednak zauważyć, że z każdą kolejną częścią, ten element jest coraz bardziej ulepszany. Już w FOTS komputer często zaskakiwał desantami i manewrami na polu bitwy. Wiadomo, idealnie nie było, ale nigdy nie będzie. Ważne żeby było bardzo dobrze.
"Trudno jest zrobić dobre AI w grach tego typu!" Oczywiście, że trudno bo jeszcze nie rozwinęliśmy się na tyle, żeby komputery myślały samodzielnie jak nasze mózgi (i codziennie modlę się, żeby tak się nigdy nie stało) ale na pewno można wrzucić parę skryptów, dzięki którym lekka konnica będzie np. podążała za konnymi łucznikami, a nie wysyłana będzie piechota. Takie przykłady można mnożyć, problem polega na tym, że CA stworzyło pewne dzieło, najpierw był to Shogun i Medieval, później milowy krok i nowy początek czyli Rome. Od tego czasu ulepszana jest szata graficzna i podnoszone są wymagania sprzętowe. Oczywiście marketing swoją drogą, kartonowych klonów nikt już na polach bitew nie chce oglądać, jasna sprawa. Ale każda kolejna odsłona byłaby oczekiwana z radością bez sarkania, gdyby poprawiano (skryptowano) AI a nie tylko wydawano DLC i poprawiano grafikę. Powód takiej polityki CA jest prosty, po co mamy cokolwiek z tym robić, skoro ludzie ponarzekają ponarzekają, ale i tak pieniądze ruszą i sprzedaż będzie jeszcze wyższa niż wcześniej. Niestety ludzie to idioci i zamiast odstawić kupno jednej czy dwóch części i obniżyć im przychód co może spowodować większe przyłożenie się do najważniejszych aspektów to gonią do empików (w zamierzchłych czasach) albo kupują w internecie (obecnie) "jarają" się jak dzieci przez pierwsze kilka tygodni a później wylewają swoje żale na forach tym i podobnych. I to w większości Ci, którzy teraz piszą - "zobaczymy co będzie, nie atakujmy CA przed wydaniem gry". Niestety, kiedy gra wyjdzie to już Darth i inni moderzy będą robili co mogli żeby gra była choć trochę przyjemniejsza, a producent będzie tylko liczył zielone na swoim koncie, mając w dupie to czego chcą fani. ;)
Jeśli ktoś z Was narzekających na narzekających chce czekać na grę potulnie a później wylewać, żal niech spojrzy na największe projekty w dziale "Modyfikacje" i zobaczy w jakich tam ludzie aspektach oceniają de facto osobne gry. Tam problem AI nie jest głównym problemem, tam w większości ludzie nie mają zarzutów do twórców, tak więc można! Można dla ludzi z pasją, którzy robią to w wolnym czasie i za darmo, a nie można, dla ludzi, którzy zgarniają co miesiąc fajne pensje i ich praca na tym polega!
maxcezar5
03-07-2013, 18:36
A czy Ty piszesz o AI ogólnie, przez pryzmat wszystkich części czy jakiejś konkretnej?
Ja uważam iż jeśli po patrzeć na AI w Shogunie I na AI w Rome, to widoczna jest zdecydowana poprawa. A jeśli chodzi o modyfikacje, to sam gram w EB.I jeśli mam AI z podstawki przyjąć jako 100% to AI w EB to jakiś 400%-300% podstawki. Uważam iż wiele osób narzeka na AI z przyzwyczajenia(typowo polska cecha).
Piszesz o polityce DLC, która mi również się nie podoba. Jednak to typowa cecha naszych czasów. Większość twórców gier ją stosuje, więc dlaczego CA miało by jej nie stosować? To tak jakby jeden z producentów samochodów tworzył auta z silnikami na parę...
"Niestety ludzie to idioci i zamiast odstawić kupno jednej czy dwóch części i obniżyć im przychód co może spowodować większe przyłożenie się do najważniejszych aspektów to gonią do empików (w zamierzchłych czasach) albo kupują w internecie (obecnie) "jarają" się jak dzieci przez pierwsze kilka tygodni a później wylewają swoje żale na forach tym i podobnych. I to w większości Ci, którzy teraz piszą - "zobaczymy co będzie, nie atakujmy CA przed wydaniem gry". Niestety, kiedy gra wyjdzie to już Darth i inni moderzy będą robili co mogli żeby gra była choć trochę przyjemniejsza, a producent będzie tylko liczył zielone na swoim koncie, mając w dupie to czego chcą fani. ;)
Ciekawe zdanie :D.
Twój pomysł jest nierealny, oderwany od rzeczywistości. Jest podobny do problemu prezentowanego przez "zielonych": "auta, motocykle i inne pojazdy, niszczą naszą planatę poprzez swoje zabójcze gazy z rur wydechowych! Należy zaprzestać jazdy ww. pojazdami w celu ochrony przyrody!"
"Jeśli ktoś z Was narzekających na narzekających chce czekać na grę potulnie a później wylewać, żal niech spojrzy na największe projekty w dziale "Modyfikacje" i zobaczy w jakich tam ludzie aspektach oceniają de facto osobne gry. Tam problem AI nie jest głównym problemem, tam w większości ludzie nie mają zarzutów do twórców, tak więc można! Można dla ludzi z pasją, którzy robią to w wolnym czasie i za darmo, a nie można, dla ludzi, którzy zgarniają co miesiąc fajne pensje i ich praca na tym polega!"
Bardzo ciekawe określenie:"narzekających na narzekających" :D
Jak już wspominałem, gram w EB i uważam iż AI z Shoguna przewyższa AI z EB.
Wracając do sprawy AI w ilu grach z serii Total war AI było żenująco niskie? Uważam, że:
Rome-2-3/5
Medieval II-3,5-4/5
Empire-3/5
Napoleon-4/5
Shogun 2 wraz z FOTS-5/5
EB-4,5/5
Wiele osób ciągle ma jakieś zarzuty do AI które z każdą odsłoną serii się poprawia. Nie wiem z czego to wynika. Może ze złego wrażenia po pierwszych odsłonach serii?
Presidente
03-07-2013, 18:51
Piszesz o polityce DLC, która mi również się nie podoba. Jednak to typowa cecha naszych czasów. Większość twórców gier ją stosuje, więc dlaczego CA miało by jej nie stosować? To tak jakby jeden z producentów samochodów tworzył auta z silnikami na parę...
Mogli by użyć brak jakichkolwiek DLC jaką nową politykę marketingową (albo przynajmniej taką jaką stosuje Paradox) :geek: . A to twoje porównanie - szkoda gadać :)
Wracając do sprawy AI w ilu grach z serii Total war AI było żenująco niskie? Uważam, że:
Rome-2-3/5
Medieval II-3,5-4/5
Empire-3/5
Napoleon-4/5
Shogun 2 wraz z FOTS-5/5
EB-4,5/5
Wiele osób ciągle ma jakieś zarzuty do AI które z każdą odsłoną serii się poprawia. Nie wiem z czego to wynika. Może ze złego wrażenia po pierwszych odsłonach serii?
Okazują Nam ogromne miłosierdzie że poprawiają AI w grze za które kaskę dostają a modderzy walną jakiś skrypcik darmo i AI jest niebo lepsze ;)
maxcezar5
03-07-2013, 19:10
Mogli by użyć brak jakichkolwiek DLC jaką nową politykę marketingową (albo przynajmniej taką jaką stosuje Paradox) :geek: . A to twoje porównanie - szkoda gadać :)
To było pierwszym co nasunęło mi się na myśl. :D Jak chcesz to zastąp sobie słowa:"z silnikami na parę"; słowami:"z silnikami 2t" ;)
Nie oszukujmy się. Żyjemy w epoce DLC. I twórcy gier je stosują i będą je stosować. To kura znosząca złote jajka.I nikt "normalny" się takiej kury nie pozbędzie. Powinni reklamować DLC w ten sposób: "Kup najnowsze DLC a już nikt Ci nie podskoczy w bitwie online! Twoi znajomi będą zaskoczeni iż jesteś tak wybitnym strategiem! Nasz produkt doda każdej twojej jednostce +100 do obrony i ataku! Tylko teraz w promocji za 9.99$!"
Rome-2-3/5
Medieval II-3,5-4/5
Empire-3/5
Napoleon-4/5
Shogun 2 wraz z FOTS-5/5
EB-4,5/5
Okazują Nam ogromne miłosierdzie że poprawiają AI w grze za które kaskę dostają a modderzy walną jakiś skrypcik darmo i AI jest niebo lepsze ;)
Cały urok moddingu :D . Ale później Ci moderzy mają czym zapełnić swoje protofolio.
A to że akurat CA poprawia AI to plus dla nich. Chyba lepiej że coś robią/starają się, prawda?
Presidente
03-07-2013, 19:32
A to że akurat CA poprawia AI to plus dla nich. Chyba lepiej że coś robią/starają się, prawda?
No to jest oczywiste że między kolejnymi odsłonami jest rozwój AI - mikry, ale rozwój. Mnie chodzi o to, że przedstawiają za każdym razem, że mega poprawili AI od czasu poprzedniej gry - a tak nie jest. Zamiast gadać tyle i szczerzyć ryje do kamery powinni rzeczywiście wydać demo i tyle
Czyli mają dobrowolnie zrezygnować z części zysków? Ciekawa strategia! Poza tym wydaje mi się, że trochę inaczej widzimy kwestię DLC, niż zachodni gracze, dla których zakup takiego w Steamowej promocji jest cenowym ekwiwalentem zakupu kajzerki. (a bez promocji - cheesa w Macu). ;) Serio chcesz polityki Paradoxu w DLC? Już widzę ogromne sarkanie wszystkich fanów, jakby CA powycinało z gry np. muzykę i portety generałów, a potem wydało osobne 20 DLC w stylu "Muzyka dla Rzymu" i "Portrety dla Partów". To ja już wolę frakcje... O płatnych patchach do HoI III, szumnie zwanych dodatkami już nie wspominam.
Modderzy odwalają świetną robotę, ale trzeba na to spojrzeć z drugiej strony - raz, że czym innym jest zrobienie skrypciku do moda, że komp w każdej bitwie ma kampić na wzgórzu i otoczyć się falangą albo frakcje barbarzyńskie mają stosować taką, a taką formację, a co innego napisanie AI od podstaw. Z tego trailera wynika, że twórcy postawili sobie bardzo ambitne cele, tzn. właśnie BRAK oskryptowanych zachowań AI, które w każdej bitwie zachowywałoby się niemal identycznie przy tych samych jednostkach i terenie, a gracz mógłby to bez problemu wykorzystać. Ciekawe, czy coś z tego wyjdzie, ale zamysł jest dobry. Poza tym, nie czarujmy się - jakby moderzy mogli nawet drobne sumy na modach zarabiać, to by to robili, tylko, że nie mogą, bo wtedy bardzo szybko by musieli przenieść stanowisko pracy za kratki. ;)
maxcezar5
03-07-2013, 19:48
No to jest oczywiste że między kolejnymi odsłonami jest rozwój AI - mikry, ale rozwój. Mnie chodzi o to, że przedstawiają za każdym razem, że mega poprawili AI od czasu poprzedniej gry - a tak nie jest. Zamiast gadać tyle i szczerzyć ryje do kamery powinni rzeczywiście wydać demo i tyle
Oj tak, zagrało by się w demo!
Presidente
03-07-2013, 19:51
Czyli mają dobrowolnie zrezygnować z części zysków? Ciekawa strategia! Poza tym wydaje mi się, że trochę inaczej widzimy kwestię DLC, niż zachodni gracze, dla których zakup takiego w Steamowej promocji jest cenowym ekwiwalentem zakupu kajzerki. (a bez promocji - cheesa w Macu). ;)
Podejrzewam, że marketingowcy mogliby to świetnie wykorzystać - na przykład krzykną sobie więcej za grę na samym początku a potem DLC będą darmowe.
Modderzy odwalają świetną robotę, ale trzeba na to spojrzeć z drugiej strony - raz, że czym innym jest zrobienie skrypciku do moda, że komp w każdej bitwie ma kampić na wzgórzu i otoczyć się falangą albo frakcje barbarzyńskie mają stosować taką, a taką formację, a co innego napisanie AI od podstaw. Z tego trailera wynika, że twórcy postawili sobie bardzo ambitne cele, tzn. właśnie BRAK oskryptowanych zachowań AI, które w każdej bitwie zachowywałoby się niemal identycznie przy tych samych jednostkach i terenie, a gracz mógłby to bez problemu wykorzystać. Ciekawe, czy coś z tego wyjdzie, ale zamysł jest dobry. Poza tym, nie czarujmy się - jakby moderzy mogli nawet drobne sumy na modach zarabiać, to by to robili, tylko, że nie mogą, bo wtedy bardzo szybko by musieli przenieść stanowisko pracy za kratki. ;)
Myślę, że programiści nie mieli by problemu w stworzeniu dużej liczby różnych kombinacji skryptów w zależności od sytuacji, cech dowódcy, nacji itp. itd.
marko1805
03-07-2013, 20:05
Rome-2-3/5
Medieval II-3,5-4/5
Empire-3/5
Napoleon-4/5
Shogun 2 wraz z FOTS-5/5
EB-4,5/5
Widzę że AI Napoleona oceniłeś bardzo wysoko.
AI bitewne: komputer najczęściej potrafił ustawić piechotę w linii ( choć nie zawsze) po wielu nieskoordynowanych i dziwnych manewrach oraz czekać aż go wystrzelają lub on wystrzela gracza,praktycznie brak flankowania.
AI komputera praktycznie nie potrafiło wykorzystać lekkiej piechoty, co z tego że piechota mogła być umieszczana w budynkach skoro komputer tego prawie nie robił, kawaleria była przez komputer wykorzystywana co prawda do flankowania ale był to ruch po pewnym czasie bardzo przewidywalny.
AI kampanii też rewelacyjne nie było. Wiem, komputer to nie człowiek, ale już zdecydowanie lepsze AI było u Dartha choć i jemu wiele brakuje. Zresztą sam silnik ( wg mnie skopany)niespecjalnie się nadaje do czasów w którym osadzone było Empire i Napoleon.
Jeśli o mnie chodzi 3/5
O Shogunie nie będę się wypowiadał nie kupiłem, grałem kilka razy u znajomego, ale jakoś bez przekonania.
maxcezar5
03-07-2013, 20:37
Rome-2-3/5
Medieval II-3,5-4/5
Empire-3/5
Napoleon-4/5
Shogun 2 wraz z FOTS-5/5
EB-4,5/5
Widzę że AI Napoleona oceniłeś bardzo wysoko.
AI bitewne: komputer najczęściej potrafił ustawić piechotę w linii ( choć nie zawsze) po wielu nieskoordynowanych i dziwnych manewrach oraz czekać aż go wystrzelają lub on wystrzela gracza,praktycznie brak flankowania.
AI komputera praktycznie nie potrafiło wykorzystać lekkiej piechoty, co z tego że piechota mogła być umieszczana w budynkach skoro komputer tego prawie nie robił, kawaleria była przez komputer wykorzystywana co prawda do flankowania ale był to ruch po pewnym czasie bardzo przewidywalny.
AI kampanii też rewelacyjne nie było. Wiem, komputer to nie człowiek, ale już zdecydowanie lepsze AI było u Dartha choć i jemu wiele brakuje. Zresztą sam silnik ( wg mnie skopany)niespecjalnie się nadaje do czasów w którym osadzone było Empire i Napoleon.
Jeśli o mnie chodzi 3/5
O Shogunie nie będę się wypowiadał nie kupiłem, grałem kilka razy u znajomego, ale jakoś bez przekonania.
Rzeczywiście oceniłem wysoko z kilku powodów:
-jest zdecydowanie lepsze od tego z Empire,
-części "prochowe" są gorsze od "tradycyjnych", a napek to jedna z najlepszych części "prochowych",
-AI nie raziło przesadną głupotą,
-dość dobrze wykorzystywano kawalerię.
Co do Shoguna, to naprawdę warto go kupić wraz z FOTS. Porządnie wykonana gra z serii Total War, warta swojej ceny.
@maxcezar5
Co do tych nierealnych spraw, to był ogólnik. Kiedy coś przestaję się sprzedawać, sprzedaż spada, co za tym idzie zyski spadają - znacznie (rzędu 40% np.) to zaczyna się myśleć dlaczego tak się dzieje i podejmuje się próbę zmiany zaistniałej sytuacji. W firmie, w której pracuję, sprzedaje się obrabiarki CNC. Maszyny nie tanie i nie kupowane w dużych ilościach. Kiedy ja nie sprzedam maszyny, a potencjalny odbiorca zakupi ją z innego źródła to spotykamy się (wszyscy przedstawiciele) z szefem i naszym kierownikiem i dyskutujemy jak ulepszyć nasz produkt, żeby więcej nie zaistniała taka sytuacja. Proste.
CA nie robi nic wielkiego bo nie ma żadnych bodźców poza narzekaniem na forach, którymi w ogóle się nie kierują praktycznie rzecz biorąc. Nie kierują się nawet tym co pojawia się na scenie moderskiej, bo wiele ich produktów pozostaje nadal daleko w tyle za projektami "prywatnymi". To tylko gwoli wyjaśnienia tych "nierealnych" pomysłów.
Huh,a ile to developerów dzisiaj tych "nie-indie" nie sprzedaje DLC? :D
Frictional Games? Valve? Każdy szuka zarobku dodatkowego np.: w postaci DLC.Tą możliwość umożliwia im Steam(nie wiem jak to z innymi dystrybucjami),tak,ci od Valve.Steam to taki jakby raj dla developerów,dlaczego?
-Zabezpieczenie danych funkcji gry np.: w Shogunie 2 multi przed piratami(na piracie nie działa multi)
-Sprzedaż DLC,dodatkowy zarobek
i tak dalej, i tak dalej.Samo Valve to zarazem "porządne studio,bez DLC",ale i też cwaniacy.Team Fortress 2 - kasa ze sprzedaży itemków,kupowanie itemów itp. + oczywiście ze sprzedaży gier na Steamie zbijają kokosy.
Dzisiejsza polityka tych developerów "nie-indie"się tak na tym opiera.Tylko jak widać ci developerzy Indie jeszcze tworzą z pasją itp.(oczywiście im nie grozi bakructwo itp. :P )Sprzedawać DLC będą dalej tak jak sprzedawali.Tak tak,to i mogą wydawcy cisnąć o to,ale tak i tak zysk leci :P
Sara Temer
05-07-2013, 00:39
CD Projekt RED nie wydaje płatnych DLC do Wiedźmina, Bethesda wydała dwa duże dodatki do Skyrima, które warto kupić i jeden mały który wprowadza rzeczy które są w modach, jest to właściwie opcja dla leniwych którym się nie chce szukać :D . Z gier Paradoxu gram tylko w M&B Warband i do niego nie ma żadnych DLC.
I tak wiem że do właśnie Bethesda zaczęła z tymi DLC swoją zbroją dla konia do Obliviona :) (później zresztą dołączyła go do większego dodatku Rycerze Dziewięciorga razem z kilkoma innymi DLC)
Co do AI to uważam że w każdej kolejnej części jest coraz lepsze (w Empire nie potrafię ocenić bo sam nie lubię walczyć bronią palną, ale na mapie kampanii jak powiedzmy razem z Rosją walczyłem przeciwko Turcji to car przysyłał swoje wojska pod najbardziej zagrożone moje miasta). Niestety ciągle w Shogunie widzę akcję komputera typu szarża gwardią generalską na szereg moich naginat i to do tego pod górkę :D .
K A M 2150
05-07-2013, 00:59
Są DLC do Warbanda ; P W sumie to jedno, o Wojnach Napoleońskich, ale zawsze coś :D Wcześniej był to darmowy mod.
Sara Temer
05-07-2013, 07:53
Nie wiedziałem o nim :D , a gram w Warbanda dosyć długo.
Osobiście to wszystkie samodzielne "dodatki" do warbanda też nazwałbym DLCkami, bo ich jakość jest iście żałosna, jest to oczywisty skok po pieniądze.
tak więc OiM + WFaS(OiM:DP) + NW + przyszłe Carribean.
http://uk.ign.com/videos/2013/07/10/rom ... f-the-nile (http://uk.ign.com/videos/2013/07/10/rome-2-total-war-battle-of-the-nile)
Tym razem widok z Rzymskiej perspektywy.
Memnon[pl]
10-07-2013, 18:30
I znowu pokazane wszystko tak zeby nie bylo zbyt duzo widac.....
Poliorketes
10-07-2013, 19:14
Niestety aż za dużo było widać... W 4.13 min. filmiku AL w swoim stylu dało sobie wystrzelać jazdę na wielbłądach. Zamiast ruszyć do szarży na lekką piechotę rzymian, spokojnie poczekali aż tamci ich wykoszą oszczepami.
Animacje miotania oszczepami to masakra, myślałem że tylko strzały będą tak perfidnie pokazane, a okazuje się, że zwykły rzut pilum będzie wyglądał jakby Rzymianie gromami miotali.
Dominują jednostki razmzesowate, widać było co prawda jakąś falangę, która wyglądała jak hellenistyczna, ale była pokazana z daleka, więc trudno ocenić czy to bardziej falanga w stylu macedońskim, czy też ci nieszczęśni machiomoi o których już kiedyś dyskutowaliśmy.
Komp jak zwykle jest głupi, posyła pojedyńcze odziały do straceńczej szarży. Morale jednostek jest bardzo niskie, parę sekund w zwarciu i w nogi. Lipnie to wygląda.
PS. Uwielbiam gdy kobiety coś komentują, nieważne czy mecz, czy grę, robią to w uroczy, emocjonalny sposób :D
Zgadzam się, te smugi przy pociskach to jakaś masakra.
Obawiam się, że znowu szykuje się zręcznościówka w stylu shoguna, bez krzty głębszej strategii w bitwach, obym się mylił. Na AI już nie liczę bo od dawna gram głównie bitwy multi, ale jak to mają być bitwy zręcznościowe, oddziały uciekające po parudziesięciu-parunastu sekundach, tak jak w shogunie... powtórzę, obym się mylił.
Zgadzam się z Wami w 98% , smugi po rzuceniu włóczi czy pilum sa tragiczne , AI ? no cóż , skoro ten rudy jełop poradził sobie rzymianami grając pod górkę i nie mając zielonego pojęcia o prowadzeniu bitwy to żal , mam nadzieję że grał na niskim poziomie :D. Niezgadzam sie natomiast z tym:
Obawiam się, że znowu szykuje się zręcznościówka w stylu shoguna, bez krzty głębszej strategii w bitwach,
Jeśli SH2 to zręcznościówka to MTW2 mega zręcznościówka ;)
Szczerze mówiąc w medka grałem online tylko parę bitew, więcej od empire w górę, ale odnosiłem jednak wrażenie że jednostki przede wszystkim trzymają się dłużej w walce, dłużej to wszystko trwa i jest znacznie więcej czasu na jakiekolwiek manewry. Podczas gdy w shogunie bitwa sprowadza się albo do frontalnego rzucenia całej piechoty na siebie przy paru salwach z rusznic, w międzyczasie objeżdzając z flanki jazdą, przy czym często piechota kończy walkę szybciej niż jazda; albo na skirmishu, który sam w sobie jest zręcznościowy. Inaczej to wygląda oczywiście w fotsie, czy napoleonie, ale z gier o epokach walki wręcz to jednak shogun wydaje mi się tą częścią, w której liczy się wszystko, a taktyka stricte jest na końcu. Bo nawet ten system kamień-papier-nożyce kompletnie tu nie działa. Sukces to odpowiedni dobór wypasionych weteranów, przy czym istnieje tylko kilka zestawów, którymi da się cokolwiek ugrać. I właśnie tempo gry sprawia że kluczowe znaczenie ma to jak szybko zdążysz poklikać na odpowiednie jednostki.
Oczywiście siłą rzeczy takie gry zawsze będą miały dużą zawartość zręcznościówki, ale mam nadzieję, że w stosunku do shoguna nacisk na taktykę będzie choć trochę większy, bo to tylko urozmaica grę.
http://uk.ign.com/videos/2013/07/10/rome-2-total-war-battle-of-the-nile.
Dla mnie, w tym filmiku, rzuciła się w oczy totalna (nomen omen :) ) bierność AI w czasie tej bitwy. Żadnego manewru machinami, ugrupowanie wojsk AI płytkie, bez "głębi operacyjnej", wysyłanie pojedynczych oddziałów bez wsparcia na gromady wrogów-to już klasyk :lol: Słonie są tłuczone jak zające... pamiętacie, że w RTW wcale nie było łatwo utłuc słonia?, a tutaj wyraźny regres... O smugach pilum już się koledzy wypowiedzieli... Tester też się nie popisał- czołowy atak stłoczonych manipułów(?) (widzieliście ile rzędów w oddziale?) pod górkę. Żadnych prób obejścia, okrążenia... bo i po co, skoro AI stoi jak pień i nie wykorzystuje przewagi wysokości :? Weterani pewnie pamiętają AI z MTWVI. Otóż tamte AI bitewne, to geniusz taktyki w porównaniu z tym :P
Żeby nie było, że tylko krytykuję: woda, okręty i odwzorowanie terenu wyglądają ładnie. Fajny pomysł z staczaniem płonących bali... Sęk w tym, że te plusy nie przesłaniają nam minusów...
[youtube:lvweu89k]http://www.youtube.com/watch?v=SWgis-j5BZk[/youtube:lvweu89k]
Rostel123
19-07-2013, 15:30
[youtube:3f2qk295]http://www.youtube.com/watch?v=BMVB2UYs9ys[/youtube:3f2qk295]
[youtube:1k9o12h6]http://www.youtube.com/watch?v=Q0GA_jDYfEs[/youtube:1k9o12h6]
Dobrze to wygląda, zwłaszcza warunki zwycięstwa (do militarnego liczą się prowincje posiadane nie tylko przez Ciebie, ale także sojuszników i wasali - nie trzeba wreszcie być "last man standing", do tego dochodzi ekonomiczne i kulturowe).
Nie wiem czemu ale coś mi te kontury "ziemi" jakoś nie podchodzą.
Najbardziej cieszy to że już nie trzeba wyrżnąć wszystko co się rusza na mapie ale można też wygrać w inny sposób. Ciekawe czy będzie można anektować wasali bo na powyższym filmiku widać że "Nova Carthago" została wchłonięta przez Kartaginę.
Aecjusz Flawiusz
25-07-2013, 17:05
że "Nova Carthago" została wchłonięta przez Kartaginę.
oprócz jednej prowincji na Balearach
http://wstaw.org/m/2013/07/25/c_jpg_300x300_q85.jpg (http://wstaw.org/h/5ccf5b6fd71/)
http://wstaw.org/m/2013/07/25/c_1_jpg_300x300_q85.jpg (http://wstaw.org/h/17e6f69d15f/)
Jakoś nie ogarniam tej mini-mapy. Dlaczego region Carthago jest fioletowy, Iol biały, a przecież obie należą do Kartaginy? Pewnie źle patrzę czy coś, dlatego proszę o wyjaśnienie.
Szlaki handlowe trochę dziwnie powyginane, 2/3 Rzymu nie po tej stronie Tybru co trzeba (tak, czepiam się xd). Interfejs taki trochę mało klimatyczny jest, albo mi się wydaje. Niemniej cała mapa kampanii nadal robi jak najbardziej pozytywne wrażenie. Podobają mi się te efekty nad miastami (czaszka nad Ibossim - zaraza?), palące się w dali Ariminum, nawet konfetti.
Swoją drogą będziemy mieć jakiś wpływ na to w jakim kierunku rozbudowują się miasta? Czy jest to zupełnie losowe?
Aecjusz Flawiusz
25-07-2013, 17:47
Dlaczego region Carthago jest fioletowy,
Wojna domowa? A za Ibossim zabierają się Rzymianie - podobna czaszeczka widnieje nad Tarraco, które również jest oblegane przez romków. Komicznie to wygląda - Rzymianie bez Rzymu wyrzuceni na północ Italii. W oknie relacji dyplomatycznych widać pasek, co chyba oznacza jak bardzo lubimy się z z dana frakcją. Ciekawa są symbole tam zamieszczone.
Filmik fajny tylko żeby jeszcze ktoś by dodał polskie napisy to był się naprawde nie obraził. :D
Rzymianie przecież stracili całą Italię na rzecz Etrusków, Kartaginy i (chyba) Samnitów (symbol przy Ariminium wygląda jak ich), przy Tarraco też nie stoja, ewentualnie przy Balearach wygląda to na jakiś rzymskich niedobitków.
Aecjusz Flawiusz
25-07-2013, 18:23
Faktycznie na północy Mediolan szaleje. ślepy jestem. dziwi mnie fakt, że w 214 r.p.n.e mapa jest słabo eksplorowana dyplomatycznie.
Języków się uczyć! ;)
Jednak nie wszyscy języki znają a trzeba o nich pamiętać ;)
konrad292
25-07-2013, 19:21
Mnie się wydaje że Rzym jako frakcjia aktualnie został unicestwiony. Przyjrzyjcie sie jeszcze raz czerwony kolor frakcjyjny na balearach to niedobitki klienckiego panśtwa nova carthago które za sprawą jakichs niewyjaśnionych intryg jest w stanie wojny ( lub było ) z Kartaginą mozna to potwierdzic w dyplomatycznym panelu (10:13) celtici popierają działąnia militarne przeciwko nova carthago.
Niesamowicie ciekawee czy ta wojna byłą celowa a jeśli tak to w jakim celu ??!! Czy posiadanie państwa klienckiego nie było dość lukratywne?
Najprawdopodobniej wynik buntu.
Ciagle mam uczucie pustki bijącej od tej mapy. Niby miasta poszerzają swoje terytoria, przez co zajmują większą ilość miejsca na mapie ale brakuje animacji kupców i ruchu na drogach pomiędzy miastami. Mogli dorzucić parę elementów, które dodatkowo ożywią mapę. W tej części nie będzie spamu jednostkami, więc to dodatkowo potęguje to wrażenie.
Shay Ruan
26-07-2013, 09:54
Aztec nie przekreślałbym tego ruchu na drogach, wydaje mi się, że w miare rozwoju handlu i dróg pojawi sie ten element. Szczerze wątpię aby zrezygnowali z tego.
EDIT: Przyjrzałem się tym drogom i jest to chyba ten pierwszy level ich rozbudowania, tak na oko stwierdzam. Dalej, gdzieś koło 8.23 minuty przyglądając sie drodze biegnącej od Rzymu widać ruch na drodze, jakieś muły czy coś. JEstem tu więc przekonany, że w miare rozwoju państwa ten element będzie się pojawiał w coraz większym stopniu.
SkyLine 973
26-07-2013, 12:07
Morze jest podzielone na takie "regiony", wiece może jaki to będzie miało wpływ na grę?
PS: Bardzo mi się podoba widok Alp. Widać to w 8:22
Niesmiertelnik
26-07-2013, 15:48
Programista sam powiedział, że Rzym został zniszczony, co nie powinno być dziwne przy przyjętej filozofii sand box. Mi bardzo spodobała sie lista frakcji. Widać na niej tylko te, z którymi nawiazalismy już kontakt.
W lipcowym CDA nic nowego nie napisano o Rome 2 choć nie wiem czy to było -
- rozjeżdżanie jednostek przez słonie, wybuchy pocisków z katapult/balist z piorunującym efektem jest spowodowany przypisaniem jednostką masy (ciężaru), dlatego nawet szarża konna wygląda "efektownie".
- napisano o "legionach" iż będzie 10 lvl ich rozwoju, a uzupełnienie wykrwawionych jednostek świeżym miechem poskutkuje obniżeniem bonusów, lecz armia nadal będzie miała duże możliwości bojowe - ma to zastąpić symulację opuszczania armii przez weteranów, którzy przekazują wiedzę i tradycję następcą.
- armię nie uzupełnimy na wrogich terenach.
- w bitwach oprócz gienka będzie czempion poprawiający "morale".
- mocniejszy wpływ zarządzania prowincjami, polityką wewnętrzną i zewnętrzną na losy naszego państwa.
i to wszystko godne uwagi.
krzycho3210
26-07-2013, 17:35
Chyba nie mają już się czymś chwalić, że mówią w tych filmikach, jak to cool faluje sztandar albo jaka fajna jest animacja powiększania osady... Faktycznie, to bardzo ważne "ficzery" w grze strategicznej :roll:
Z jednej strony mapa wygląda sympatycznie. Fale, wędrujące obłoczki... Hmm, gdyby te obłoczki mogły przekształcać się losowo w burze - to byłoby nad wyraz sympatycznie :P Ale pewnie tak dobrze nie będzie... Sycylia zredukowana do dwóch miast... brak Reghion... Ech, przydałby się edytor mapy w grze...
PS.
Dlaczego do prezentacji filmików zapraszają tam panienki, które sprawiają wrażenie, że rozumieją, z tego co widzą, piąte przez dziesiąte, a najbardziej podniecają się kolorowymi obrazkami?
Ituriel32
26-07-2013, 21:02
Jakoś mało jest surowców na mapie kampanii. Poza miastami mało co się dzieje. Na szczęście na morzu małe stateczki sobie pływają.
Jakby surowców było od groma to jaki sens miałaby wojna o zajęcie złóż, których nie mamy? Handel to samo po co jak jest na miejscu. Tak jest dobrze - mniej takich samych surowców doprowadzi do konieczności zawierania traktatów handlowych, a co za tym idzie wpływ do naszego skarbca większej ilości monet z tego, że mamy coś czego inni nie mają.
Rostel123
01-08-2013, 12:10
[youtube:155fmnnv]http://www.youtube.com/watch?v=aWZCfdDW4NQ[/youtube:155fmnnv]
Jeden z fajniejszych trailerów do tej pory :D Fajnie pokazali podejście Rzymian do pomysłu przejścia Alp przez Hannibala :D
K A M 2150
01-08-2013, 12:47
Popieram, świetny zwiastun :) Ta mapa jest naprawdę niesamowita :)
Cudo, it's time to...
http://i0.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/000/347/402/f6f.gif
Emiliusz
01-08-2013, 13:49
Zauważyliście dziwny "taniec" w lewym górnym rogu w 2:07?:) Ale sam trailer faktycznie przedni, patos wylewa się z każdego kadru;)
CD Action podobno już grało.
http://www.cdaction.pl/artykul-33911/to ... lismy.html (http://www.cdaction.pl/artykul-33911/total-war-rome-ii---juz-gralismy.html)
Nie tylko oni... http://totalwar.org.pl/?p=14486
Poliorketes
01-08-2013, 14:50
Wszystko ładnie, ale jak widzę Syrakuzy jako wiochę bez murów to trochę mi przykro :?
Mnie też. Mam nadzieję, że będzie możliwe modowanie mapy i wtedy np. z Sycylii zrobimy osobną prowincję z Syrakuzami jako stolicą. Oby. ;)
KLAssurbanipal
01-08-2013, 18:00
Uwaga! Tego jeszcze nie było. To jest intro, a nie trailer z Hannibalem, który również dziś zaprezentowano.
[youtube:2cm5nmdi]http://www.youtube.com/watch?v=6e2iC15WTj8[/youtube:2cm5nmdi]
lepsza jakość
http://www.gamestar.de/videos/specials, ... 71178.html (http://www.gamestar.de/videos/specials,20/total-war-rome-2,71178.html)
i na koniec 2 Gameplaye:
[youtube:2cm5nmdi]http://www.youtube.com/watch?v=iy49TFEycTI[/youtube:2cm5nmdi]
[youtube:2cm5nmdi]http://www.youtube.com/watch?v=F1LiN0M7pOs&feature=c4-overview&list=UUIeaxRCoSLFLHvrCInghqcw[/youtube:2cm5nmdi]
hmmm, podczas bitwy na kartach jednostek brakuje liczby żołnierzy , to pierwszy taki przypadek od początku serii... i w tym ostatnim gameplayu widać wyraźnie po rzucie pilum przez hestati taki siwy dymek :D , mieli to ponoć poprawić.....
KLAssurbanipal
01-08-2013, 18:55
Chyba gdzieś mi posta z trailerami posiało. ;)
Tego jeszcze nie było. To jest intro na początek gry, a nie trailer, który również dziś zaprezentowano (ten z Hannibalem).
[youtube:37qeuh1q]http://www.youtube.com/watch?v=6e2iC15WTj8[/youtube:37qeuh1q]
Lepsza jakość:
http://www.gamestar.de/videos/specials, ... 71178.html (http://www.gamestar.de/videos/specials,20/total-war-rome-2,71178.html)
i na koniec 2 gameplaye:
[youtube:37qeuh1q]http://www.youtube.com/watch?v=iy49TFEycTI[/youtube:37qeuh1q]
[youtube:37qeuh1q]http://www.youtube.com/watch?v=F1LiN0M7pOs&feature=c4-overview&list=UUIeaxRCoSLFLHvrCInghqcw[/youtube:37qeuh1q]
Paweł Wojs z CA opowiada o grze
[youtube:2p07lupm]http://www.youtube.com/watch?v=DFn-me8q1JE[/youtube:2p07lupm]
KLAssurbanipal
01-08-2013, 19:07
Fajne, tylko czemu wygląda jak ja? :D
To nasz też byś mógł zalinkować od razu. ;)
[youtube:3r9t5xz1]http://www.youtube.com/watch?v=WJ1IcxBmChw[/youtube:3r9t5xz1]
Chyba gdzieś mi posta z trailerami posiało. ;)
Wszystko masz na 19 stronie przeca
Jak oceniacie zachowanie bitewne AI na tych filmikach? Moim zdaniem nie wygląda to dobrze. Zwłaszcza na terenie miejskim.
Poliorketes
01-08-2013, 21:23
Mi AI przypomina to z pierwszego Rome. Chaotyczny komp atakuje pojedynczymi jednostkami i nie trzyma szyku. A i tak najgorsze jest to, że jednostki strasznie szybko panikują, prawie nie da się manewrować, bach, bach i pozamiatane.
marko1805
02-08-2013, 07:06
I to mnie właśnie bardzo niepokoi obejrzawszy kilkakrotnie te filmiki.Niestety pod tym wzgledem, CA zamiast rozwiewać moje wątpliwości, racze mnoży moje pytania :(
Grogmir czy będzie możliwość obrony w ufortyfikowanym obozie , kiedy armia jest ustawiona w tryb zasadzki?
Na powyższym filmiku , kiedy gra Craig nasza armia jest poza obozem, który na dodatek ma otwarte bramy :? Czy to wynika po prostu z braku rozwinięcia jakiejś technologii?
Po co ten obóz z punktem kluczowym? Żeby ładnie wyglądał? :cry:
p.s. Craig po raz kolejny świetnie pokazuje jak nie walczyć konnicą :D Samniccy górale to był dla Rzymian zawsze twardy orzech do zgryzienia.
Jak widać serwis Gamestar zbytnio pospieszył się z publikacją intro do gry i usunęło filmik, pewnie nie dostali zgody.
Jednak wiadomo, że jeśli coś pojawiło się w internecie, to już tam pozostanie. Niech żyją internauci :D
[youtube:4ye39p1m]http://www.youtube.com/watch?v=stK8aAsLBo4[/youtube:4ye39p1m]
Trailer z Hannibalem w polskiej wersji od Cenegi
[youtube:1hkstv89]http://www.youtube.com/watch?v=1gdRIs7ESHQ[/youtube:1hkstv89]
Poliorketes
02-08-2013, 17:48
Znowu wyjdę na marudę, ale średnie to intro. Nawet się nie umywa do intra z jedynki. Tamto to było coś!
Dla przypomnienia:
[spoiler:2676b4t1][youtube:2676b4t1]http://www.youtube.com/watch?v=EPBjyIbgUTQ[/youtube:2676b4t1][/spoiler:2676b4t1]
W nowym intro nie ma za grosz epickości. Brak tego rozmachu z jedynki. Ach ta scena szarży Rzymian na barbarzyńców (1.46 min), aż się rozmarzyłem :D
Dyktator
02-08-2013, 18:07
Rzeczywiście w pierwszym Rome było bardziej 'epickie' intro, ale to również nie jest złe.. choć mogło być lepsze :) Jednak zdecydowanie dobry jest trailer z Hannibalem.
Niesmiertelnik
02-08-2013, 22:33
Przejrzałem te battleplaye, trailery, intra i w sumie chyba wszystko mi opadło.
Hastati rzucają pilum przed atakiem na kawalerię, a tam nagle dymy jak po ataku smierdzibombą :o .
Atak pilum wygląda jak salwa z dzidy laserowej.
Unit cohesion jest rozpaczliwie słaby jak na zdyscyplinowane oddziały rzymskie. Może to kwestia wyszkolenia i dyscypliny, ale sposób zbierania się oddziałów poraża.
Znowu jest ogon węża - szczególnie przy przeszkodach terenowych. Nie daj Bóg jak wejdą w zasięg szarży - wtedy biegną szykiem wymuszonym przez przeszkodę
Jakość filmów jest zbyt słaba, żeby zobaczyć efektywność Pilum i procarzy, oraz trajektorię i energię kamieni, ale odniosłem wrażenie, że hastati biją jak urban cohort w RTW1, więc co będzie z bardziej zaawansowanymi jednostkami. Strach się bać, a przecież atak pilum nie był nastawiony na wybicie przeciwnika, tylko na odebranie mu przed zwarciem osłony jaką jest tarcza.
Podobały mi się trąby i odgłosy z pola bitwy. Ten element pasuje do mojego wyobrażenia chaosu panującego na polu bitwy w czasach starożytnych.
Podobały mi się mapy bitewne.
Oczywiście prowadzący bitwę nie zadał sobie trudu, żeby pokazać właściwą szarżę kawalerii i jej siłę, tylko zrobił snowballa i posłał 4 jednostki do szarży na jedną jednostkę wroga, a potem okazało się że komp posłał tam levy spearmen i się skończył dzień dziecka.
To świadczy że niby coś z AI się dzieje, ale raczej nie za wiele, gdy z drugiej strony nie wykorzystuje momentu zroutowania kilku rzymskich jednostek i robi snowballa w najgorszym z możliwych miejsc dając się potem oflankować ze wszystkich stron i routować na skrzydłach (to chyba najgorsza możliwa kombinacja w systemie morale).
Unit cohesion jest rozpaczliwie słaby jak na zdyscyplinowane oddziały rzymskie.
Wtedy jeszcze Rzymianie nie mieli armii zawodowej tylko obywatelską, więc z tym "zdyscyplinowaniem" bym nie przesadzał.
odniosłem wrażenie, że hastati biją jak urban cohort w RTW1, więc co będzie z bardziej zaawansowanymi jednostkami.
Też się obawiam braku balansu, zwłaszcza jednostki rzymskie wyglądają na przepakowane.
Proszę, pospekulujcie sobie na temat balansu. ;)
http://i.imgur.com/DCad0hN.png
http://i.imgur.com/CnQtvbN.png
Resztę fajnych "informacyjnych screenów z kampanii", opisy budynków itd. znajdziecie tutaj:
http://forums.totalwar.com/showthread.p ... a9f38b8dc3 (http://forums.totalwar.com/showthread.php/71888-Screenshot-GALORE?s=5988c92f32a083b0829d08a9f38b8dc3)
Harry-Potter-TW
03-08-2013, 13:07
Ja dopiero po dłuższym czasie zmagań w S2 doszedłem do wniosku, ze oprę armie na katanach - bo najpierw robiłem armię opartą na no dachi i ginęli zabijani przez łuczników wroga. Więc się nie wypowiem na temat statów - no chyba, ze dasz staty "moich" dzielnych partów, to wtedy mogę zaryzykować :lol:
konrad292
03-08-2013, 13:13
NIe moge skumać o co chodzi z tym rozdzieleniem na "melee attack" i "weapon domage" do tej pory w dotychczasowych grach total war to było chyba połączone w jeden stats pod tytułem "atack" nie czaje po co to jest teraz tak skonstruowane??
Tego nikt nie wie póki co, ale wydaje mi się, że ma to związek z współczynnikiem zdrowia, skoro masz Health różny od 1/2, to wypadałoby podać, jakie obrażenia może zadać broń danej jednostki.
Właśnie "zdrowia" ("health") też nie ma w pierwszym Rome - jest tylko obrona i procentowa szansa na zabicie zależna od wartości ataku.
===============================
Mam pewną teorię.
Może "weapon damage" jest współczynnikiem na podstawie którego kalkuluje się procentowa szansa na przełamanie "armour" wroga.
Jeśli obrona / "armour" zostanie przełamana, to wtedy do gry wchodzi "melee attack" i on odejmuje wrogowi punkty "health" :?:
konrad292
03-08-2013, 13:31
No i brakuje wspołczynnika charge i defensive. Zgaduje ze po otwrciu encyklopedi bedą wszystkie statsy jednak mogli by wcisnąć jeszcze te dwa decydujące do tych skrótowych informacjach. Nie wiem czy pamiętacie ale jeszcze w gameplayu bitwy teutoburskiej były zupełnie inne wolałbym tamte stare.
W pierwszym Rome miałeś obronę z tarczy, obronę z pancerza i obronę z umiejętności.
Tutaj chyba wszystkie te współczynniki złożyli w jeden "pancerz" ("armour").
Albo nadal dzieli się on na 3 części, a tylko podali skumulowane wartości w tej uproszczonej tabeli.
Co do "szarży" to może po prostu nie podali jej w tabeli (tak jak nie podali ataku z dystansu - "missile attack", tylko sam "melee").
Właśnie "zdrowia" ("health") też nie ma w pierwszym Rome - jest tylko obrona i procentowa szansa na zabicie zależna od wartości ataku.
===============================
Mam pewną teorię.
Może "weapon damage" jest współczynnikiem na podstawie którego kalkuluje się procentowa szansa na przełamanie "armour" wroga.
Jeśli obrona / "armour" zostanie przełamana, to wtedy do gry wchodzi "melee attack" i on odejmuje wrogowi punkty "health" :?:
Nie było zdrowia? To może pomyliło mi się z Medkiem 2, gdzie na pewno generałowie mieli 2 pkt życia zamiast standardowego 1. Wydaje mi się, że jest odwrotnie, niż mówisz i raczej weapon damage odejmuje wrogowi zdrowie, a attack przełamuje armour. No nic, spróbuję poszperać na ten temat. ;)
konrad292
03-08-2013, 13:38
Mam pewną teorię.
Nie wiem troche dziwnie nic by to nie zmieniało zasada ta sama ale wydłurzałoby walke. Podejrzewam ze "weapon domage" i melee atack" sie sumują. Zauwarzcie ze doświadczenie oddziałów wpływa na "MA" ale już nie na "WD". takie rozwiązanie bardziej odpowiada realiom bo doswiadczenie rzołnierza nie wpływa na jakość uzbrojenia a jedynie na umiejetność w posługiwaniu sie nią prawda?
Harry-Potter-TW
03-08-2013, 13:40
Mi do szczęścia brakuje statów skuteczności danej broni w stosunku do broni wroga, ale tego w sumie byłoby pełno.
konrad292
03-08-2013, 14:20
tak w rome 1 było zaglebiste ze na defence składało sie: umiejetność tarcza i armour. Bo przecierz jednostka mogła nie mieć zadnej kolczugi hełmu itp ale duza tarcza robiła swoje lub na odwrót. bardzo żałuje ze tego nie powtórzyli dawało by to fajne morzliwości i różnorodność. dajmy przykład Rzut pilum kasowałby stat tarczy... szkoda nie?
Ciesze sie natomiast ze już teraz widać ze jest duzo umiejętnośći. Nie jestem pewien ale u hastati jest chyba ikonka z zółwiem pewnie testudo. triari mają podobną ale troche inną. różne rodzaje szyku testudo???
Mi do szczęścia brakuje statów skuteczności danej broni w stosunku do broni wroga, ale tego w sumie byłoby pełno.
Wiesz jak czytam twoje posty to mam wrażenie, że ślinisz się na grę ostro ale z drugiej strony jest ona dla Ciebie zbyt "ogólna". Ty chciałbyś zapewne mieć ją bardziej rozdrobnioną, abyś mógł wybrać materiał na gacie swych wojaków - gryzący materiał słabsze staty w walce, aksamit +10 do wygody i zadawanych obrażeń. :lol:
Poza tym tak intro z Rome I może i lepsze, ale trochę takie badziewiaste i "niehistoryczne".
To może pomyliło mi się z Medkiem 2, gdzie na pewno generałowie mieli 2 pkt życia zamiast standardowego 1.
Nie pomyliło. W RTW tacy berserkerzy i spartańscy hoplici mają po 2 HP.
Harry-Potter-TW
03-08-2013, 14:37
Wiesz jak czytam twoje posty to mam wrażenie, że ślinisz się na grę ostro ale z drugiej strony jest ona dla Ciebie zbyt "ogólna". Ty chciałbyś zapewne mieć ją bardziej rozdrobnioną, abyś mógł wybrać materiał na gacie swych wojaków - gryzący materiał słabsze staty w walce, aksamit +10 do wygody i zadawanych obrażeń. :lol:
Chciałbym rozbudowanej gry. Z gaciami to przesadziłeś ale zobacz na mody do poprzednich części ile wniosły - chciałbym trochę pokombinować - jak nie mam ochoty na zbytnie myślenie to idę na bfa.
konrad292
03-08-2013, 14:38
moze jeszcze stat zapełnienie żołądka ? :lol:
Harry-Potter-TW
03-08-2013, 14:42
oO Świetna myśl. Kto ma zapasy może śmiać się z głodnych przeciwników :lol: . No dobra, spróbuje przystopować, bo moje oczekiwania odbiegają od forumowego standardu, a nie chciał bym przyciagać komentarze hetmanów jak G muchy :lol:
moze jeszcze stat zapełnienie żołądka ? :lol:
W Shogunie jedynce chyba było coś takiego jak żywienie wojska. :P
Nie było zdrowia?
Źle powiedziałem, było zdrowie - ale tylko albo 1 HP albo 2 HP. Więcej niż 2 HP miały tylko słonie i niektóre rydwany.
Większość oddziałów w Rome jedynce miała po 1 HP i o procentowej szansie na zabicie przesądzał atak wroga i obrona atakowanego żołnierza.
W trakcie szarży można było zdjąć kilka punktów HP naraz (inaczej oddziały mające 2 HP w ogóle by nie ginęły w pierwszej szarży, a ginęły).
Harry-Potter-TW
03-08-2013, 15:08
Mam nadzieję, ze z tym HP nie przegną w przypadku słoni, bo w R1 jak grałem Kartaginą i walczyłem z Rzymem, to moja główna armia składała się ze słoni i kilku oddziałów generalskich dobijających uciekających :lol:
Ja się boję że dadzą im za mało, bo na pokazanych filmikach słonie padały jak muchy.
Dobra, nie ma się co martwić, jak się wejdzie w kartę jednostki to jest więcej statystyk, chociażby charge bonus i melee defence.
Niesmiertelnik
03-08-2013, 17:45
Pozdrowienia znad morza Hetman. Nie to żebym sobie wziął do serca Twoje rady, ale w rzeczy samej, nad wodą ręki lepiej.
Jezeli chodzi o staty, to chyba coś wspominali o tym ze w RTW2 kilku żołnierzy będzie mogło zadac rany jednemu przeciwnikowi w tym samym czasie. To by załatwialo sprawę punktów życia. Dziwne natomiast jest zestawienie melee attack v armour. Dodatkowo widać ze poczatkowe melee attack jest takie samo dla cav, wlocznikow i miecznikow. Wygląd pska sugeruje, ze z każdym poziomem doświadczenia wartosci mogą rosnąć.
Ciekawe czy będą też maleć po niekorzystnych zdarzeniach.
Tyle dni bez wzajemnych hejtów i wycieczek, jestem z was dumny! Trzymajcie tak dalej :D
http://ayonish.com/wp-content/uploads/2013/01/keep-calm-cause-i-m-proud-of-you.png
Pozdrowienia znad morza Hetman. Nie to żebym sobie wziął do serca Twoje rady, ale w rzeczy samej, nad wodą ręki lepiej.
Jezeli chodzi o staty, to chyba coś wspominali o tym ze w RTW2 kilku żołnierzy będzie mogło zadac rany jednemu przeciwnikowi w tym samym czasie. To by załatwialo sprawę punktów życia. Dziwne natomiast jest zestawienie melee attack v armour. Dodatkowo widać ze poczatkowe melee attack jest takie samo dla cav, wlocznikow i miecznikow. Wygląd pska sugeruje, ze z każdym poziomem doświadczenia wartosci mogą rosnąć.
Ciekawe czy będą też maleć po niekorzystnych zdarzeniach.
Sam Melee Atack nie załatwia sprawy, bo każda z jednostek ma jeszcze Armour Piercing i np. Triarii mają wysoki. Poza tym gdzie widzisz, żeby początkowy atak wręcz był taki sam, jak każda jednostka ma inny? Chyba pomyliło Ci się z obrażeniami od broni. ;) No i te statystyki na pewno nie są jeszcze ostateczne.
Filmik podobny do poprzedniego
[youtube:8vm7adwa]http://www.youtube.com/watch?v=wczfs-V278E[/youtube:8vm7adwa]
[youtube:8vm7adwa]http://www.youtube.com/watch?v=q2VC3JKw37E[/youtube:8vm7adwa]
[youtube:8vm7adwa]http://www.youtube.com/watch?v=OBZmQVWfw60[/youtube:8vm7adwa]
[youtube:8vm7adwa]http://www.youtube.com/watch?v=NU7ZDQpDRwo[/youtube:8vm7adwa]
[youtube:8vm7adwa]http://www.youtube.com/watch?v=ccHLczRnI7E[/youtube:8vm7adwa]
[youtube:8vm7adwa]http://www.youtube.com/watch?v=1Gn2QP0SLc8[/youtube:8vm7adwa]
[youtube:8vm7adwa]http://www.youtube.com/watch?v=Q5dHGPsR-BU[/youtube:8vm7adwa]
[youtube:8vm7adwa]http://www.youtube.com/watch?v=6Vv9vr08fcM[/youtube:8vm7adwa]
[youtube:8vm7adwa]http://www.youtube.com/watch?v=WcZCAhmGHIE[/youtube:8vm7adwa]
nowy2142
04-08-2013, 02:38
Ten PoM powinien dostać ostro jakimś kołkiem po pupie za to wycwanienie się z 40s filmami ;). Jakoś inni mogą dłuższe wrzucić.
Poczytaj komentarze pod tymi filmami to dowiesz się, że takie otrzymał polecenie, nie mógł wrzucić filmów dłuższych niż 1 minuta.
A ci 'inni' to zwykle duże i znane serwisy.
nowy2142
04-08-2013, 05:57
Tak. Ale mógł zrobić coś takiego jak tutaj http://www.youtube.com/watch?v=F1LiN0M7pOs
I przy okazji na jego kanale również są wywiady.
@edit
Właśnie że mógł mądralo. Ten też ponagrywał krótkie klipy ale przynajmniej pomyślał o oglądających.
Nie, nie mógł zrobić, ponieważ kazali mu nie przekraczać 1 minuty w filmikach
Na szybko widziałem tylko jeden epizod z bitwy i wygląda to bardzo kiepsko...
1: konnica wroga dosłownie stoi i czeka aż wjedzie w nich piechota, a potem inna konnica aby ich wybić (też czekają na śmierć)
2: cześć konnicy podczas szarzy opuściła włócznie dopiero jak.. zderzyła się z wrogami/na styk
3: tradycyjnie już, po przegranej oddziały wybierają drogę ucieczki przez środek wrogów dając się wybijać, kiedy twórcy wpadną na tak wspaniały i oczywisty "pomysł" aby przegrane jednostki które uciekają bo chcą PRZEŻYĆ w końcu stwierdziły, że lepiej będzie uciekać w kierunku gdzie nie ma wrogów(choćby po głupim! łuku uciekać), a nie tam gdzie oni są. Obecnie jest tak, że jednostki w panice i przerażeniu uciekają od oddziału z którym walczyły i dostały po dupie, spieprzają ponieważ bo chcą ŻYĆ.. problem taki iż dochodzą do wniosku że wolą zginąć od każdego byle nie od tej jednostki przed którą uciekali (ale to też nie zawsze) :lol:
A filmik miał tylko 1 min.. strach oglądać kolejne
marko1805
04-08-2013, 09:02
Piechota porusza się na polu boju jakby miała turbodoładowanie.
Tak z czystej ciekawości, co znaczą te dymki po obrzuceniu jednostki pilium ? Wygląda to troszkę dziwnie.
Myślałem, że jak ktoś pisał, że na karcie jednostki nie ma liczebności oddziału to dodadzą to ale widzę, że nadal nie ma tego... trochę to martwi...
Poziom AI też nie powala, chociaż pewnie akurat w samouczku bitwy są oskryptowane....
W ogóle to brak dema też martwi... żebyśmy tylko nie dostali niekompletnego produktu
Piechota porusza się na polu boju jakby miała turbodoładowanie.
Tak z czystej ciekawości, co znaczą te dymki po obrzuceniu jednostki pilium ? Wygląda to troszkę dziwnie.
Wszystko bardzo szybko się dzieje, ale to są urywki ze skryptu jednak. A te dymki chyba symbolizują uderzenie pilum w tarcze- może to pył skoro są takie brudne :D
Natomiast z pewnością widać przynajmniej jedną strzaskaną tarczę leżącą na ziemi, którą ten rzut wytrącił.
Ależ czemu panowie macie wątpliwości co do jakości gry? Przecież to jest pre-alpha i jak na nią jest "jako tako". A te wszystkie "dziwne" uproszczenia i raczej słabe AL, to tylko testują w pre-alphie. Kamień z serca spada gdy człowiek uświadamia sobie, że to jedynie pre-alpha. Myślicie że oni tylko liczą kasę na swym koncie z pre-orderów? Jesteście w błędzie, gdyż oni pracują dniami i nocami by dojść do "final game" i nie w głowie im zyski, a jedynie honor z wydanej dobrej gry. Co za szczęście, że to tylko pre-alpha, bo zbyt wiele byłoby dziwnych "wyborów" twórców z CA na przedstawienie pewnych "kwestii" w grze. Tak więc głowa do góry i cieszyć się panowie, bo za niecały miesiąc pojawia się super rewolucyjna gra, a to co ciągle widzimy jest pre-alphą 8-)
PS. I nie zapominajcie o kupnie pre-ordera (nie pre-alphy, tylko pre-ordera!).
Harry-Potter-TW
04-08-2013, 10:42
oO Co to było? :lol: No mam nadzieję, że tak będzie.
Sunbeach
04-08-2013, 11:08
Nie chce mi się wierzyć że to pre-alpha, przecież pokazują już prolog kampanii i wiele szczegółów, także wygląda to raczej na już praktycznie gotowy produkt...
A wierzysz w sarkazm i ironię?
To raczej jasne, to jest taka sama pre-alpha jak Empire miesiąc przed wydaniem. Oby tym razem nie skończyło się grywalną betą 3 września.
Ale co dzień wpadają mi w oko drobiazgi, które świadczą o tym, że albo w kulki sobie lecą, albo tak ta gra jest niedopracowana. Jakoś dziwne mi się wydaje, że zapomnieli o tak oczywistej rzeczy jak liczebność jednostki na unit-cardzie, nawet z poziomu mapy kampanii! Jak to sobie wyobrażają, że licząc siły przed inwazją, będę najeżdżał na każdą jednostkę z osobna w armii myszką, a drugą ręką zapisywał gdzieś z boku?
mardar282
04-08-2013, 11:59
Ależ czemu panowie macie wątpliwości co do jakości gry? Przecież to jest pre-alpha i jak na nią jest "jako tako". A te wszystkie "dziwne" uproszczenia i raczej słabe AL, to tylko testują w pre-alphie. Kamień z serca spada gdy człowiek uświadamia sobie, że to jedynie pre-alpha. Myślicie że oni tylko liczą kasę na swym koncie z pre-orderów? Jesteście w błędzie, gdyż oni pracują dniami i nocami by dojść do "final game" i nie w głowie im zyski, a jedynie honor z wydanej dobrej gry. Co za szczęście, że to tylko pre-alpha, bo zbyt wiele byłoby dziwnych "wyborów" twórców z CA na przedstawienie pewnych "kwestii" w grze. Tak więc głowa do góry i cieszyć się panowie, bo za niecały miesiąc pojawia się super rewolucyjna gra, a to co ciągle widzimy jest pre-alphą 8-)
Jestem również optymistą :oops: i uważam że bitwy które są nam ostatnio pokazywane są z udziałem armii o poziomie doświadczenia czytaj- ZERO, w trybie łatwym, tym się pocieszam ..,i mam nadzieję że brak np liczby żołnierzy w kartach jednostek TŁUMACZY że jest to wersja robocza-demonstracyjna.
Ucieszyła mnie natomiast informacja że mapa kampanii odpowiadać będzie w 100 procentach mapie z bitwy, tzn. stojąc na mapie kampanii przy mościa na rzece, po prawe stronie mam np.górę, to tak samo będę miał na mapie bitewnej, bo ostatnie 4 pozycje Total War niestety to często wykluczały.Druga kluczowa sprawa to nareszcie armie bez generałów nie będą mogły się przemieszczać, a ilość generałów, armii, floty będzie zależna od naszego skarbca i rozwoju ekonomicznego, świetny dobry pomysł, mam nadzieje że pomyślą o dostępie do zasobów drzewa, potrzebnych do budowy floty, wszystko to tylko będzie dobrym smaczkiem do gry. Na koniec najważniejszy dla mnie aspekt nowego Total War,zaczynamy grę Rzymem od zera,powtarzam zera, a nie jak w Romie gdzie podział na Senat Juliuszy, Brutusów i nie pamiętam trzeciego rodu był uproszczeniem i ahistoryczny,pod każdym względem.Teraz dopiero grając Rzymem zobaczycie co to znaczy mieć na karku Kartagińczyków na zachodzie, Greków na wschodzie i Galów na północy, do tego wojnę wewnętrzną z Etruskami i innymi ludami Italii.Grając na poziomie trudnym będzie to największe wyzwanie w całej serii Total War, wspomnicie moje słowa,pozdrawiam
ps. mam jedno pytanie czy nazwy armii będą widoczne na mapie kampanii?
Bardzo subtelna ironia nie ma co ;). Faktycznie kilka niedociągnięć jest ale z opiniami wstrzymajmy się do 3 września.
Faktycznie kilka niedociągnięć jest ale z opiniami wstrzymajmy się do 3 września. *jak i sporo podobnych komentarzy.
Tak! Nie oceniajmy materiału jaki ciągle otrzymujemy, walić to! zamawiajmy preorder i to już! kupujmy gry jak rasowi fanboje/niedzieli gracze nie patrząc jaka jest gra, ważne aby ją kupić, i nie ważcie się przypadkiem powiedzieć złego słowa o grze! kupujcie ją! Kij z tym iż dopiero później łapiemy się za głowe i dziwimy czemu, wydało się tyle kasy na taki niedorobiony produkt z fazy beta.
Brawo. Tak trzymać. CA bardzo się cieszy.
mardar282
04-08-2013, 18:06
Faktycznie kilka niedociągnięć jest ale z opiniami wstrzymajmy się do 3 września. *jak i sporo podobnych komentarzy.
Tak! Nie oceniajmy materiału jaki ciągle otrzymujemy, walić to! zamawiajmy preorder i to już! kupujmy gry jak rasowi fanboje/niedzieli gracze nie patrząc jaka jest gra, ważne aby ją kupić, i nie ważcie się przypadkiem powiedzieć złego słowa o grze! kupujcie ją! Kij z tym iż dopiero później łapiemy się za głowe i dziwimy czemu, wydało się tyle kasy na taki niedorobiony produkt z fazy beta.
Życzę sobie i Wam by po 3 września na forum wielu zrobiło się głupio za tyle wylanych rzygów na ta grę, bo prawda jest taka: uczciwie będzie tą grę krytykować po rozegraniu kilku godzin, wtedy sam z siebie będę się śmiać po wydaniu 54 euro (grę zakupiłem na steam), pisze to uczciwie bo tez miałem dosyć niedopracowanych wcześniej gier ,naprawdę chciał bym by wpadki z ...Romy, tak z Romy bo każdy zapomniał co się działo z grą i z wywalaniem na pulpit w 2005 roku, debilny brak dyplomacji, ahistoryczność, no może miał Rome klimat ale to wszystko, Medek 2, oblężenia wolę nie komentować, a grafika mapy kampanii w porównaniu do Shoguna 2 to inna epoka.Uważam że po wpadce z Empire dużo się nauczyli, i będzie tylko lepiej.Tak więc w sierpniu czekają nas nowe informacje na temat AI i będziemy mieli pełniejszy obraz sytuacji, póki co naprawdę dajmy im ostatnią szanse,został im miesiąc.
Aha. Czyli jeśli ktoś nie krytykuje gry na potęgę przed jej premierą to oznacza, że jest fanbojem, który bezmyślnie wydaje kasę i nie obchodzi go na co.
Mieszanie z błotem miesiąc przed premierą - ZNAWCA.
Stonowana krytyka, oczekiwanie na grę, chwalenie CA - FANBOJ, HAMBURGER.
Brawo. Tak trzymać.
Niesmiertelnik
04-08-2013, 18:15
Po chwili przemyśleń postanowiłem złożyć samokrytyke. Tyle czasu zmarnotrawilem na narzekania, a tu CA przeszło samych siebie i 30 dni przed premierą otworzyło sie na potrzeby graczy udostępniając im morze filmikow jasno wskazujących fakt świetnego wykończenia tytułu, który obecnie jest w fazie post-ypsilon, co zdecydowanie usuwa w cień podejrzenia o próbach sprzedaży pre-alfy. Ostatnio znalazłem na TWcenter wpis, ze studio posiada golda już od sześciu miesięcy, a w tej chwili trwają pracę nad trzecim patchem.
Wszyscy gracze, którzy zakupią grę otrzymają w prezencie nacje greckie, oraz trzy pierwsze patche jako DLC. Pozostali będą zmuszeni poczekać do Wielkanocy
Ta polityka była podobno powodem zmiany dystrybutora gry w Polsce, ponieważ poprzedni dystrybutor chciał mieć kwestie patche rozwiązana do Gwiazdki.
Demo nie będzie. Nie ma na to szansy, bo do wersji demonstracyjnych nie dodaje sie DLC, a co komu po demo na Wielkanoc, jak już za chwilę będzie pelna wersja .... Kupujcie w ciemno. To tylko 169zł
Co komu po grze z latkami za 69 na Wielkanoc
Życzę sobie i Wam by po 3 września
już tyle tych życzeń, że poczułem się prawie jak na Nowy rok który nastąpi 3 września :D
Niesmiertelnik
04-08-2013, 18:39
Wald. To nie tyko Nowy Rok. 3-ciego września zacznie sie Nowa Era dla TW Community. Okrzykom radości na forum CA I TWCenter nie będzie końca. To pierwszy tytuł w historii CA, który spowoduje ze rage stanie sie demode
Niektórych bardzo boli, że inni zamówili już pre-order, a oni będą tylko mogli wylewać żółć na tym forum :D Dużo jest błędów, ale czy są dla kogoś zaskoczeniem? Serio, ktoś się nastawiał, że poziom AI będzie powalający? Że jednostki będą full historyczne itd.? Szczerze mówiąc to poziom tej gry będzie porównywalny z poprzednimi odsłonami TW. Jest kilka zaskoczeń na plus ( np. bardzo ładna mapa kampanii) jak i na minus (brak murów niektórych miast co bardzo kuje w oczy np. w Syrkauzach). Nie chce tu nikogo obrażać, ale niektórym to się chyba mózg zlasował od siedzenia przed komputerem, albo są jakimiś frustratami i piszą takie posty a'la Canaris.
Wald. To nie tyko Nowy Rok. 3-ciego września zacznie sie Nowa Era dla TW Community. Okrzykom radości na forum CA I TWCenter nie będzie końca. To pierwszy tytuł w historii CA, który spowoduje ze rage stanie sie demode
I co Ci w tym przeszkadza?
Inni się dobrze bawią, jak oni śmią! Jak mogą nie widzieć jaki to ogromny chłam, tak?
@down,
Dałbym Ci plusa gdybym mógł ^^
TheKwintus1
04-08-2013, 19:03
Nie ocenia się książki po okładce. Oceniacie pełną wersje gry po pre-alpha.
To tak jakbym ocenił ser pleśniowy po samym tylko zapachu :-P
To niedorzeczne.
Po za tym tak jak już niektórzy pisali:
Krytykuje- znawca i mądrala
broni lub neutralny fanboy i gimbus :-(
Aż żal patrzeć jak się prześcigujecie, kto bardziej pojedzie po CA, albo kto najwięcej krytykuje.
Ludzie jak nie chcecie to nie kupujcie, krótka piłka.
Po chwili przemyśleń postanowiłem złożyć samokrytyke. Tyle czasu zmarnotrawilem na narzekania, a tu CA przeszło samych siebie i 30 dni przed premierą otworzyło sie na potrzeby graczy udostępniając im morze filmikow jasno wskazujących fakt świetnego wykończenia tytułu, który obecnie jest w fazie post-ypsilon, co zdecydowanie usuwa w cień podejrzenia o próbach sprzedaży pre-alfy. Ostatnio znalazłem na TWcenter wpis, ze studio posiada golda już od sześciu miesięcy, a w tej chwili trwają pracę nad trzecim patchem.
Wszyscy gracze, którzy zakupią grę otrzymają w prezencie nacje greckie, oraz trzy pierwsze patche jako DLC. Pozostali będą zmuszeni poczekać do Wielkanocy
Ta polityka była podobno powodem zmiany dystrybutora gry w Polsce, ponieważ poprzedni dystrybutor chciał mieć kwestie patche rozwiązana do Gwiazdki.
Demo nie będzie. Nie ma na to szansy, bo do wersji demonstracyjnych nie dodaje sie DLC, a co komu po demo na Wielkanoc, jak już za chwilę będzie pelna wersja .... Kupujcie w ciemno. To tylko 169zł
Co komu po grze z latkami za 69 na Wielkanoc
To ciekawe co mówisz, biorąc pod uwagę, że 15 lipca nie wiedzieli nawet jeszcze jakie będą bitwy historyczne - ładny mi gold... I skąd niby te informacje o patchach jako DLC? Jakieś źródło? Co niby te patche mają zawierać? Bo tak to ja też sobie mogę gadać, a wiarygodności Ci nie dodaje wyssany z palca tekst o dystrybutorze, bo tak się składa, że zupełnie co innego było powodem zmiany dystrybutora, CD-Projekt skrewił potężnie w kwestii organizacji eventu w Rzymie i tyle, zresztą cała branża potężnie o tym huczała wtedy, dziwię się, że o tym nie słyszałeś, skoro stawiasz się w pozycji znawcy tematu. A jeżeli się nie stawiasz, to nie siej dezinformacji.
Edit: dobra, jestem zmęczony i nie skumałem tej wyśmienitej ironii. Mea culpa.
cyborgowiec97
04-08-2013, 19:42
TheKwintus1 problem polega na tym że między pre-alpha a finalną wersją gry istnieją minimalne różnice. A co do krytyki to CA sobie na nią zasłużyło. Każdy chyba pamięta ile na początku obiecywało CA. Jeśli ja bym miał oceniać Rome 2 to bym ocenił go negatywnie. Trzeba przyznać postęp w kilku kwestiach postęp jest. Ale w kilka aspektów gry CA spartaczyło.
Presidente
04-08-2013, 19:46
To ciekawe co mówisz, biorąc pod uwagę, że 15 lipca nie wiedzieli nawet jeszcze jakie będą bitwy historyczne - ładny mi gold... I skąd niby te informacje o patchach jako DLC? Jakieś źródło? Co niby te patche mają zawierać? Bo tak to ja też sobie mogę gadać, a wiarygodności Ci nie dodaje wyssany z palca tekst o dystrybutorze, bo tak się składa, że zupełnie co innego było powodem zmiany dystrybutora, CD-Projekt skrewił potężnie w kwestii organizacji eventu w Rzymie i tyle, zresztą cała branża potężnie o tym huczała wtedy, dziwię się, że o tym nie słyszałeś, skoro stawiasz się w pozycji znawcy tematu. A jeżeli się nie stawiasz, to nie siej dezinformacji.
@Grogmir
Nie załapałeś dennego żartu Nieśmiertelnika?
Nie ocenia się książki po okładce. Oceniacie pełną wersje gry po pre-alpha.
To tak jakbym ocenił ser pleśniowy po samym tylko zapachu :-P
To niedorzeczne.
Po za tym tak jak już niektórzy pisali:
Krytykuje- znawca i mądrala
broni lub neutralny fanboy i gimbus :-(
Aż żal patrzeć jak się prześcigujecie, kto bardziej pojedzie po CA, albo kto najwięcej krytykuje.
Po jakiej pre-alpha? Miesiąc przed wydaniem to ma być pre-alpha, naprawdę w to wierzysz? Nie mówię, że nic już nie można zmienić, bo zmiany na pewno będą jeszcze teraz i długo po wydaniu gry, ale zasadniczy kształt jest gotowy już od dawna. Rozumiem że gra się podoba, bo jest w niej wiele rzeczy, które mogą się podobać, ale nie mogę zrozumieć, że odbieracie prawo do krytyki materiału, który jest pokazany.
Forum jest do wyrażania poglądów. Jednym się podoba, innym nie, każdy ma prawo oceniać i powiedzieć jak to widzi. I żeby była jasność, osobiście nie odsądzam od czci i wiary ani jednych ani drugich. Ale tak jak Tobie żal patrzeć na krytykę, tak mi żal na usprawiedliwianie wszelkich niedociągnięć wyświechtaną wymówką pre-alphy, którą ta gra od dawna nie jest.
Do jasnego paparucha*. Kolejny raz widzę ten tekst o odbieraniu prawa do krytyki. Przecież nikt nikomu nie odbiera tego prawa. Ja np. mam prawo do 'krytykowania krytyki' i z niego korzystam. A krytykuję tylko te posty, które nie mają nic na celu oprócz wyżalenia się autora. Bo jak inaczej postrzegać post np. legorasa?
a będzie dobrze.
Kolejny post zakończony 'morałem'. Jest coraz lepiej. :P
Masz rację McAbra w tym momencie, ale pozwól mi też wyrazić moją 'krytykę krytykowania krytyki'. Tak samo jak legoras przesadza w swojej wypowiedzi, tak samo przesadą moim zdaniem jest mówienie 'na jakiej podstawie się wypowiadacie, gra jest w fazie pre-alpha, poczekajcie do 3.09'. Z tego punktu widzenia należałoby nie wyrażać negatywnych opinii o grze do daty jej wydania, no bo przecież z jakiej racji, mówmy same superlatywy, a potem ktoś niezorientowany (dajmy na to nowy gracz serii, a takich na pewno będzie przy tej okazji sporo) kupuje grę i odkrywa wszystkie buble i jest zdziwiony bo wszędzie było nic tylko zachwyty.
Słowem - nie popadajmy w skrajności a będzie dobrze.
Hmmm poniekąd uprzedzenie Niesmiertelnika jestem wstanie zrozumieć. Uprzedzenie to ma zaszłość w tak jak kolega nazywa ErrorTW. Z tego co pamiętam miał doczynienia z panami z CA, wytknął im w tedy i zauważył parę błędów - w tym jakiś ich ups w exelu co rozwalał chyba morale gry ( dokładnie nie pamiętam ). Sporo z nimi dyskutował przez forum CA lub TWCenter - ale z jakim skutkiem to nie pamiętam :) - dawno to było. Zawsze jedno jest pewne - nowa część - to zawsze pewnik że Nieś się pojawi i odpowiednio podkreśli "dokonania" panów z CA. Może tym razem aż tak gry nie "skopią" w Twoim mniemaniu i będzie okazja skrzyżować broń w bitwach teamowych bo SB na pewno będzie grał - więc mimo wszystko zapraszamy do wspólnej zabawy:)
kujon - jak widać.
To na rozluźnienie nastrojów - musztra legionistów z pokazu Romka w Rzymie. Można powiedzieć, że przetrzymałem pierwszą w życiu szarżę legionistów. ;)
[youtube:2kt2cxu2]http://www.youtube.com/watch?v=WcsDFQgt_Rw[/youtube:2kt2cxu2]
Niesmiertelnik
04-08-2013, 20:54
Ja ekspertem? Znaffcom? Już od dawna nie zależy mi na pogłębianiu znajomości tej gry... Bo i od dawna nie zdarzyło sie nic epokowego dla graczy multi... Wszystko na jedno kopyto nie ma czym sie jarać. Jadą po taniosci sześć tytułów na jednym silniku i to co jest pewne to ze znowu ludzie będą szaleć na forach. Mi wystarcza opinia moderow z The Lordz na temat Warscape.
Do jasnego paparucha*. //Kolejny raz widzę ten tekst o odbieraniu prawa do krytyki. Przecież nikt nikomu nie odbiera tego prawa.// Ja np. mam prawo do 'krytykowania krytyki' i z niego korzystam. A krytykuję tylko te posty, które nie mają nic na celu oprócz wyżalenia się autora. Bo jak inaczej postrzegać post np. legorasa?
Gdybyś przeczytał ze zrozumieniem mojego ironicznego poprzedniego posta, to byś wiedział czemu jest taki a nie inny.
Ale po co, lepiej odrazu się wypowiedzieć bez nawet porządnego przeczytania.
Ale dobra, widać trzeba wyjaśnić.. Co chwile ktoś pisze że nie możemy oceniać materiału który otrzymujemy (a ty jeszcze dopisujesz, cytuję "Kolejny raz widzę ten tekst o odbieraniu prawa do krytyki. Przecież nikt nikomu nie odbiera tego prawa" WRONG! ciągle odbiera się nam prawo do krytykowania materiału który otrzymujemy) ... część osób próbuje zwalić na to, iż ich kochana gra w której nie nie mogą znaleźć wad a jest ich OGROM (jest to najbardziej krytykowaną grą w historii TW patrząc na ilość postów/tematów/opinii na nawet... twcenter z względu na ilość kłamstw CA/niedoróbek/dziwactw, inne odsłony - choćby najnowszy taki S2/FOTS nie był tak niedorobiony jak R2 teraz, więc ludzie go nie krytykowali(przynajmniej nawet nie w 10% w takim stopniu).. sorry ale coś w tym jest, nie sądzisz? czy tego też nie widzisz?) a broniący zwalają to na to, iż rzekomo gra jest w stanie alpha/beta.
Cóż, ale dzięki CA i ich poprzednich (alpha) odsłonach ludzie nie wierzą w te ich bajaniach o alpha/beta/, w niecały miesiąc przed premierą kiedy gra już powinna by być "wykuta", i jest jedynie w pewnym stopniu poprawiana.
Nie zrobisz z ferrari super bryki jak tam silnik z fiata. Wyglądać będzie superowo, ale po "zagłębieniu" czuje się straszliwy niesmak.
I to właśnie ludzi denerwuje liczyli, na zajebistą i dopracowaną gierkę (dłużej robiona[w jakimś wywiadzie kiedyś CA powiedziało że R2 robili już równolegle z FOTS(albo S2?] + większy budżet niż S2 + większość/cała ekipa robi R2), CA zachwalało jaka wspaniała i dopracowana ona będzie. A co wychodzi gameplay to nowe "artefakty" (dziwactwa) się pojawiają które powodują tylko niesmak. Shogun 2/FOTS na czas przed premierą jaki miał (względem R2) wyglądał na kolosalnie lepiej dopracowany, dlatego nie był nawet w 1/10 tak krytykowany tak jak R2.
Teraz to widzisz, czy nadal nie? Część graczy (jak ja) liczyła na coś bardziej.. dopracowanego. *i nie wkładaj mi do ust swoich słów ;)
A najśmieszniejsze jest to, że to wcale nie CA twierdzi, że to jest alfa czy beta, tylko jej wielcy przeciwnicy :D
Jest dokładnie tak jak legoras pisze tutaj. Alfa to była rok czy pół roku temu.
Cóż, ale dzięki CA i ich poprzednich (alpha) odsłonach ludzie nie wierzą w te ich bajaniach o alpha/beta/, w niecały miesiąc przed premierą kiedy gra już powinna by być "wykuta", i jest jedynie w pewnym stopniu poprawiana.
Jest tak właśnie dlatego, iż co chwile jak ktoś skrytykuje jakiś dany element, to momentalnie jako argument obronny otrzymuje "bo to alpha". Dlatego sam użyłem słowa którym inni się bronią :) No i samo CA przecież wielokrotnie pisało jako obrona, "to alpha". (jak i już znana i stara "artystyczna wizja mapy"
Mam nadzieje że rzeczywiście to nie finalny produkt, ale właśnie patrząc na poprzednie odsłony jakie tam były różnice miesiąc przed premierą, to nie napawa mnie to optymizmem :(
Shogun 2/FOTS na czas przed premierą jaki miał (względem R2) wyglądał na kolosalnie lepiej dopracowany, dlatego nie był nawet w 1/10 tak krytykowany tak jak R2.
Głównie dlatego, że nikt tutaj nie jest 'znawcą' Japonii, jej kultury, historii i wojskowości, więc nie wyłapywał bzdur typu źle usypana górka czy brzydki kolorek zbroi samuraja z północnej części Japonii.
I nie bardzo wiem co widzisz tak znacznie lepiej dopracowane przed premierą w Shogunie 2? Do Shoguna było znacznie mniej materiałów promocyjnych, mniej screenów, mniej filmików, mniej wszystkiego, więc to logiczne, że mniej dało się wyłapać.
Do tego przed Shogunem 2 było biadolenie na strasznie brzydką mapę kampanii i na to, że wypuszczają mało filmików, więc to musiało oznaczać niedorobioną i beznadziejną grę. Jak zwykle zresztą.
Im mniej materiałów udostępnianych, tym bardziej gra się podoba przed jej wypuszczeniem
Mam nadzieje że rzeczywiście to nie finalny produkt, ale właśnie patrząc na poprzednie odsłony jakie tam były różnice miesiąc przed premierą, to nie napawa mnie to optymizmem :(
Asmodeusz z Gryonline pisał, że grając w prolog dostał od CA całą listę rzeczy i błędów, które zostały już naprawione w dalszym buildzie gry. I były to rzeczy, które sam wypatrzył podczas rozgrywki.
Do prasy nigdy nie trafia najnowszy build, na którym pracuje studio. Trafia build stabilny, który może zostać poglądowo zrecenzowany.
[spoiler:122jks41]
Do jasnego paparucha*. //Kolejny raz widzę ten tekst o odbieraniu prawa do krytyki. Przecież nikt nikomu nie odbiera tego prawa.// Ja np. mam prawo do 'krytykowania krytyki' i z niego korzystam. A krytykuję tylko te posty, które nie mają nic na celu oprócz wyżalenia się autora. Bo jak inaczej postrzegać post np. legorasa?
Gdybyś przeczytał ze zrozumieniem mojego ironicznego poprzedniego posta, to byś wiedział czemu jest taki a nie inny.
Ale po co, lepiej odrazu się wypowiedzieć bez nawet porządnego przeczytania.
Ale dobra, widać trzeba wyjaśnić.. Co chwile ktoś pisze że nie możemy oceniać materiału który otrzymujemy (a ty jeszcze dopisujesz, cytuję "Kolejny raz widzę ten tekst o odbieraniu prawa do krytyki. Przecież nikt nikomu nie odbiera tego prawa" WRONG! ciągle odbiera się nam prawo do krytykowania materiału który otrzymujemy) ... część osób próbuje zwalić na to, iż ich kochana gra w której nie nie mogą znaleźć wad a jest ich OGROM (jest to najbardziej krytykowaną grą w historii TW patrząc na ilość postów/tematów/opinii na nawet... twcenter z względu na ilość kłamstw CA/niedoróbek/dziwactw, inne odsłony - choćby najnowszy taki S2/FOTS nie był tak niedorobiony jak R2 teraz, więc ludzie go nie krytykowali(przynajmniej nawet nie w 10% w takim stopniu).. sorry ale coś w tym jest, nie sądzisz? czy tego też nie widzisz?) a broniący zwalają to na to, iż rzekomo gra jest w stanie alpha/beta.
Nie zrobisz z ferrari super bryki jak tam silnik z fiata. Wyglądać będzie superowo, ale po "zagłębieniu" czuje się straszliwy niesmak.
I to właśnie ludzi denerwuje liczyli, na zajebistą i dopracowaną gierkę (dłużej robiona[w jakimś wywiadzie kiedyś CA powiedziało że R2 robili już równolegle z FOTS(albo S2?] + większy budżet niż S2 + większość/cała ekipa robi R2), CA zachwalało jaka wspaniała i dopracowana ona będzie. A co wychodzi gameplay to nowe "artefakty" (dziwactwa) się pojawiają które powodują tylko niesmak. Shogun 2/FOTS na czas przed premierą jaki miał (względem R2) wyglądał na kolosalnie lepiej dopracowany, dlatego nie był nawet w 1/10 tak krytykowany tak jak R2.
Teraz to widzisz, czy nadal nie? Część graczy (jak ja) liczyła na coś bardziej.. dopracowanego. *i nie wkładaj mi do ust swoich słów ;)[/spoiler:122jks41]
Primo: Wybacz, ale co w tej chwili robisz? Czy nie krytykujesz gry? Bo mi się wydaje że tak, więc nie udało się nikomu odebrać Wam prawa do krytyki. A gdy ktoś Wam mówi że "nie możecie krytykować gry" nie ma na myśli ( chyba ;) ) całkowitego zaprzestania krytyki. Krytyka jest dobra. Tylko niech nie będzie wyrażana w tak graniczny sposób. Bo gdy po pierwszych preview (jak się okazało wstępnej) mapy kampanii pierwszy komentarz zaczyna się słowami "WHAT?! To ma być żart od CA?!" to jest to moim zdaniem lekka przesada. Słowem:
Nie popadajmy w skrajności a będzie dobrze
;)
Secundo: Czy naprawdę wierzyłeś że ta gra będzie idealna? Ja nie, bo wiem, że jest to niewykonalne. Jak już kiedyś pisałem, niektóre niuanse historyczne muszą ustąpić w imię balansu i grywalności. Niedoróbek też na pewno się dopatrzymy - są nieuniknione w tak ogromnym projekcie. A to że CA od początku zachwalało swój produkt - cóż, marketing. W końcu muszą reklamować swój produkt.
Ogólnie mechanika gry / elementy graficzne ukazane w gameplay które wychodziły czy to od twórców czy youtubowiczy.
Było to bardziej.. zadowalające?
Choćby głupi ostrzał łuczników, w S2 salwa strzał wygląda wspaniale (można zobaczyć każdą pojedyncza w wysokiej jakości jak leci) i wygląda to naprawdę fajnie, a w R2? łucznicy nie wiem, czy do strzał mają do czepione jakieś bomby dymne czy jak, iż tworzy sie za nimi dym/czy co to jest. Ale nie wygląda to ładnie wzgledem S2. A to tylko mała pierdoła z brzegu.
Secundo: Czy naprawdę wierzyłeś że ta gra będzie idealna? Ja nie, bo wiem, że jest to niewykonalne. Jak już kiedyś pisałem, niektóre niuanse historyczne muszą ustąpić w imię balansu i grywalności. Niedoróbek też na pewno się dopatrzymy - są nieuniknione w tak ogromnym projekcie. A to że CA od początku zachwalało swój produkt - cóż, marketing. W końcu muszą reklamować swój produkt.
Wiadomo, nie można zrobić idealnej gry to normalność, jednakże w drugą stronę - dużo niedoróbek to też niezbyt dobrze. Mam nadzieje że DarthMod wróci do moddingu :( Zarzekał się iż nie będzie już moddować, po tym jak CA wypięło sie na niego przy robieniu narzędzi moderskich. No a widzisz, jedna osoba (darthmod / radious mod etc) mimo że sami to robili, to potrafili poprawić grę do naprawde wysokiego stanu, CA ma z tym problemy mimo że mają czas i ludzi.
Przecież strzały zostały już dawno poprawione i wyglądają praktycznie tak samo jak teraz w Szogunie 2.
Przecież strzały zostały już dawno poprawione i wyglądają praktycznie tak samo jak teraz w Szogunie 2.
To widać zrobili poprawkę poprawki :D Ostatnio co widziałem to były dwa screeny z domyślnego stanu, i poprawione - który nadal miał doczepione bomby dymne w mniejszej ilości.I dziwiło mnie straszliwie czemu ludzie na twcenter tak to zachwalają jakie to wspaniałe - jak się widziało strzały z S2 to były one kolosalnie lepsze.
I dobra, mam - http://www.twcenter.net/forums/attachme ... 1373985394 (http://www.twcenter.net/forums/attachment.php?attachmentid=285813&d=1373985394) znacząco lepsze, ale mam wrażenie że takie troche mało "wyraziste" są. Gdyby nie te z lewej, to tych na środku cięzko odróżnić co to leci.
Chcę ci tylko przypomnieć, że przed Szogunem 2 też był straszliwy płacz bo nie podobały wam się strzały. Teraz nagle dowiaduję się od ciebie, że są niesłychanie piękne.
Chcę ci tylko przypomnieć, że przed Szogunem 2 też był straszliwy płacz bo nie podobały wam się strzały. Teraz nagle dowiaduję się od ciebie, że są niesłychanie piękne.
Jaki bluźnierca mógł twierdzić że to brzydkie? http://www.youtube.com/watch?v=PweYka3lm7Q :mrgreen:
adriankowaty
05-08-2013, 09:36
Bez przesady. Mnie bardziej martwią Egipcjanie z czasów Ramzesydów i Spartiaci w hełmach typu korynckiego niż strzały.
maxcezar5
05-08-2013, 09:49
Bez przesady. Mnie bardziej martwią Egipcjanie z czasów Ramzesydów i Spartiaci w hełmach typu korynckiego niż strzały.
Hełm jak hełm, ale dlaczego Spartanin walczy gladiusem!? :o
Chyba się tu zalicza :) http://www.youtube.com/watch?v=UK4wk5fiQKg
Zabrał martwemu Rzymianinowi, w którym to utknął jego miecz. Trochę wyobraźni ;)
maxcezar5
05-08-2013, 10:14
Tak jasne ;)
To może jakiś legionista będzie walczył toporem, i zobaczymy kartagiński rydwan, bo przecież mogli go zabrać Egipcjanom... :twisted:
Zabrał martwemu Rzymianinowi, w którym to utknął jego miecz. Trochę wyobraźni ;)
Zwłaszcza w bitwie przeciw Egiptowi Ramzesa...
marko1805
05-08-2013, 10:39
Myśle, że gdyby spytać o to propagandzistów z CA na pewno wynyśliliby cos w tym stylu :) , no chyba ze taki Lusted zacząłby udowadniać, że tem miecz w reku Spartanina jest jak najbardziej poprawny, popierając to jeszcze materiałem ikonograficznym :lol:
Przepraszam, ale nie mogłem sie powstrzymać ;)
Bardzo podoba mi się ten system kontroli morza- nadaje zachodniej Sycylii nowego znaczenia, bo gdy wpadnie w ręce Rzymian, Kartagina traci bonusy do swoich portów w Afryce. Analogicznie opanowanie portów w regionie da dużego kopa do dalszej ekspansji morskiej. Dodatkowo silna flota nie gwarantuje dominacji morskiej- potrzebujemy jeszcze w miarę sprawnej armii do desantów :)
Żeby rozładować atmosferę i napięcia na linii gacie - gladiusy - słabe plusy, dodaje intro - taki trailer mógłby być na wstępie w Romie 2 :D (oczywiście musicie sobie wyobrazić, że zamiast miast z Gry o Tron jest np: Rzym aka King's Landing) :D Tylko jest jeden problem, ten mur pod koniec mógłby być Hadriana, ale to nie te czasy co będzie się gra toczyć :lol: Jakieś propozycję?
[youtube:1ie5kn8c]https://www.youtube.com/watch?v=s7L2PVdrb_8[/youtube:1ie5kn8c]
Chyba wrzucę na stronę roster Egiptu, to się skończy pieprzenie... jednostek hellenistycznych jest więcej, niż "native". Kropka.
maxcezar5
05-08-2013, 11:34
Chyba wrzucę na stronę roster Egiptu, to się skończy pieprzenie... jednostek hellenistycznych jest więcej, niż "native". Kropka.
Jeśli można to proszę :)
Nie mówiłem, że w tej bitwie :D
maxcezar5
05-08-2013, 14:37
To pewnie rzymski legionista, który okazał się synem spartańskiego uchodźcy ;)
Albo był na wycieczce w Rzymie i kupił sobie miecz na pamiątkę :lol:
[youtube:4g5vdn35]http://www.youtube.com/watch?v=eV5C5Obh8mk[/youtube:4g5vdn35]
cyborgowiec97
05-08-2013, 20:55
Właściwie to czy Salernum jest stolicą prowincji czy tak będą wyglądały bitwy o zwykłe miasta nie będące stolicami?
Nie jest, ale ma port i garnizon złożony z okrętów, a przy bitwach morsko-lądowych zawsze jest punkt kluczowy do zdobycia, więc chyba w takich wypadkach jest odtworzone niewielkie miasto bez murów.