PDA

Zobacz pełną wersję : O co chodzi z husarią ?

LukeOne
08-07-2012, 11:03
Witam, grając Polską odblokowałem jednostkę husarii, ale szybko zdałem sobie sprawę że nie ma dla niej zastosowania głównie przez jej powolność. Przykład: ustawiam się za plecami wrogiego oddziału (już wtedy są "zdyszani") daje rozkaz szarży, jazda biegnie, biegnie .. wroga piechota w tym czasie obraca się, daje jedną salwę (pada mi 3-4 kawalerzystów) husaria wbija się w nich idąc prawie że kłusem, przebijam pierwszy szyk (pada mi 2-3 kawalerzystów) po stronie wroga pada 20-30 piechura wycofuję się żeby powtórzyć szarżę lub zrobić miejsce na szarżę drugiego oddziału, w tym momencie jazda dostaje jeszcze kilka strzałów w plecy są "zmęczeni" lub "bardzo zmęczeni" w zasadzie przez następne 5 min. nie nadają się do sensownej walki. Nie czepiał bym się bo i tak wychodzę na plus (pada mi 6-8 husarii a wroga piechota uszczupla się o 20-30 wojaka) ale coś tu jest nie tak. Weźmy pod uwagę statystyki: szarża 25, atak 16, obrona 17, morale 12 z tego wszystkiego odczuwalne jest tylko morale. Chodzi mi oto ... zaraz dam przykład z tej samej bitwy ale później: piechota liniowa Austrii w liczbie 149 chowa się za murem są pod ostrzałem trzech oddziałów mojej milicji, ustawiam się za ich plecami w dwu szeregu kawalerią (pułk konny: szarża 12, atak 11, obrona 8, morale 7) stoję w odległość jakieś półtora strzelania z muszkietu,(piechota Austrii jest "spokojna") rozkazuje szarżować, kawaleria dosłownie przebiega po głowach wrogiej piechoty nie zatrzymując się przeskakuje murek i leci w kierunku mojej milicji, w tym momencie Austria się poddaje z ich oddziału piechoty liczącego pierwotnie 149 woja zostaje ich 66 :shock: straty mojej kawalerii to około 3 kawalerzystów. Oba te opisane przypadki miały miejsce w jednej bitwie która była grana na poziomie "bardzo wysokim" z tym że muszę zaznaczyć że owy pułk konny który tak narozrabiał w szykach austriackich robił za kapitana armii (nie wiem czy to ma znaczenie). Nie wiem czemu husaria okazuje się taka nieporadna, czy wy używacie tej jednostki w bitwach ? Jeśli tak to powiedzcie w jaki sposób nią operujecie na polu walki ? Biorąc pod uwagę szybkość i zwinność ułanów (szarża 25) okazuje się że są bardziej przydatni bo zanim wróg do nich wypali to ci dobiegną cwałem, wbija się z impetem w piechotę i szybko wycofają z minimalnymi stratami. Jak wy to widzicie ?

Sareth4
09-07-2012, 12:00
Przeniosłem do głównego działu.

Hanco
08-08-2012, 15:37
Hmmmmm .... być może problem ze "zmęczeniem" wynika z odległości jaką husaria musiała przebyć aby dotrzeć do wroga , co mam na myśli :
Jeżeli rozkazujesz husarii atakować piechotę wroga i od razu klikasz przycisk biegu , twoja jazda po pewnym czasie zacznie zwalniać , ( sam miałem taki przypadek i to kilka razy ) tak więc najpierw pozwól husarii nieco "podjechać" do wrogich pozycji i dopiero potem szarżuj .

Asuryan
08-08-2012, 19:00
Dokładnie, ciężka jazda (a do takiej zalicza się między innymi husarię) po prostu szybciej się męczy niż lekka.