Zobacz pełną wersję : Kilka pytań
1. Jak zwiększyć produkcje ?
2. Przy przejmowaniu osady jaka opcja jest korzystna ?
3. Czy rekrutacja kupców jest opłacalna ? Bo z tego co widzę to 4 floreny na ture to ciut za mało...
4. Moi kapitanowie często dezertują. Można temu zaradzić ? (dosyć duże armie. Ciężkozbrojnie łuki , konnica i billmeni.)
5. Dlaczego inkwizytorzy często zabijają moich króli itd. ?
6. Czy można zrobić tak by "długa" kampania trwała nieskończoność? Bo czuje ,że się nie wyrobie. Zostało mi 160 tur ,a ja mam dopiero 15 regionów ( Ostre walki z Francją oraz Danią )
7. Jak zwiększyć dochoód ?
Dziękuje za odpowiedzi :)
1. Rozbuduj farmy,kopalnie itp.
2.Ja zawsze wybijam ludność , żeby się potem nie zbuntowała.
3.Rozbuduj Gildię Kupców to będą trochę więcej zarabiali. Wysyłaj ich na wschód. Na kości słoniowej nawet 600 monet można wyciągnąć.
4.Spróbuj im zwiększyć lojalność.
5.Bo się nie podlizujesz papieżowi/nie wierzą w Boga :D
6.Gra będzie się toczyć dalej. Nawet jeśli nie zdążysz. Jedynie przegrasz kampanię.
7.Żongluj podatkami, sprawdź czy nie masz najemników (jeśli masz to ich zwolnij , bo kasę żrą), rozbuduj farmy, kopalnie,podpisuj umowy handlowe, jeśli toczysz wojnę to patrz czy wróg szlak handlowy nie zajął, nie rekrutuj dużo wojska, możesz przy zajęciu osady ją splądrować.
Kolejna seria :
1. Jak szkolić heretyków i czy wogóle się da ? (Przydało by mi się, bo chce osłabić pewne państwo za pomocą religii :} )
2. Obecnie zażegnałem wojne z Danią i Mediolanem (błagali by przestać ) ale wojna z Francją trwa. I jest problem ,gdyż Francja ma tam papieża i on mnie zbytnio nie lubi.
Zostało im 1 miasto , słabo bronione. I nie wiem czy atakować,bo nie chcę mieć na sobie inkwizycji / ekskomuniki .
3. Jakie cele (budynki i jednostki) wybierać podczas zabijania zabójcą?
4. Dużo można zarobić z blokowania portów ?
1. Nie da się.
2. Jeśli dostałeś komunikat, że jeśli nie zaprzestaniesz działań wojennych to ześle na ciebie papież ekskomunikę to jest pewne ryzyko, ale jeśli nie miałeś takiego komunikatu to śmiało podbijaj .
3. Jeśli chodzi o cele to na początek polecam zabijać wrogich kapitanów (nie ruszaj generałów) potem kapłanów i na koniec można generałów , kardynałów i papieży. Wszystko zależy od zabójcy.
4. Raczej nic się nie zarabia (nie jestem pewien). Takiego typu działania tylko drażnią przeciwnika.
Medek nie Empire i nowsze produkcje, gdzie blokada drogi czy szlaku wydatnie wpływa na gospodarkę. Najskuteczniejszą formą blokady, jest wspomniana blokada morska, tylko w wypadku, jeśli rzeczywiście to miasto żyje z handlu morskiego, a że takich miast jest ledwie kilka i to zazwyczaj są Twoje ... Blokada portu to częsta misja od Rady Królewskiej, co prawda wielkich zysków z tego nie ma (czasem drobne pieniądze, czasem oddziały), ale poprawia wizerunek w oczach Rady i można dostać nieprzewidziane bonusy pod postacią wielu kop talarów/denarów/groszy/florenów/bizantów czy jak kto tam woli. :)
Następna :
1. Jak wywołać wojne domową w innej frakcji ?
2. Z jakimi frakcjami zawierać sojusze ? (Póki co to Polska (obowiązkowo przyjąć :) ) i Hiszpania )
1, Nie da się
2. Nie ma takiej frakcji z któa miałbyś wieczny sojusz , każda Cie zdradzi.
Ostrzwtlumie
11-07-2012, 13:46
2. Dyplomacja, nie jest dobrą strona tej gry :P
1. Jak zrobić by mieć kardynała ?
2. taktyka na mongołów ? Jeszcze z nimi nie walczyłem,ale wole być gotowy
1.Rekrutuj kapłanów i wysyłaj ich by nawracali jakąś prowincję, oskarżaj heretyków.
2.http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=21&t=421
2. Nie ma takiej frakcji z któa miałbyś wieczny sojusz , każda Cie zdradzi.
Bajasz Waść!
Archaon's Loyal Allies:
viewtopic.php?f=32&t=559&hilit=Archaon%27s+Loyal+Allies (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=32&t=559&hilit=Archaon%27s+Loyal+Allies)
Teraz bez wypowiedzenia sojuszu, nie można sojusznikowi wojny wypowiedzieć, co powoduje, że AI zaczyna "szanować" sojusze. Działa z podstawką, Kingdomsami, a także z modem Stainless Steel, niestety nie testowałem na innych modach.
Ogólnie inni tutaj udzielili dobrych odpowiedzi na pytanie, ale najbardziej opłacalną opcją nie jest według mnie wymordowywanie ludzi tylko splądrowanie miasta. Jeśli chcesz, aby twoja reputacja nie spadała tak szybko a może nawet trochę wzrosła to je okupuj. Jednak najkorzystniej okupować zamki, bo nie ma z nich takich zysków jak z miast. Jeśli której jest oddalone, liczne i o innej religii (w późniejszym okresie nawet wystarczy tylko liczne, ale na początku musi spełniać wszystkie warunki) to wymorduj ludzi. W pozostałych przypadkach najlepiej splądrować.