Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dyplomacja/poprawa stosunków

zdrapka4
01-08-2012, 14:02
Witam.
Gram RON i odnioszę wrażanie, że jakoś inne państwa mnie nie lubią :) Pomimo tego, że nie zaatakowałem nigdy pierwszy podbiłem już całą Austrię, jestem w stanie wojny z Prusami (została im tylko Branderburgia), z Imperium Osmańskim (w Europie został im tylko Stambuł) a teraz jeszcze wypowiedziała mi wojnę Szwecja (co jest mi kompletnie nie na rękę:))
Pewnie z czasem bym pokonał całe IO oraz Szwecję ale gdzieś musi być granica, chciałbym się skupić na rozwoju innych obszarów, takich jak np rozbudowa floty w celu kolonizacji czy rozwój gospodarczy.
Chciałbym podbić jeszcze Stambuł i na tym zakończyć wojowanie z Turkami (to będzie jedyna granica z nimi) i przerzucić wojska na półnoć w celu podbicia Szwecji.
Podbiciem Branderburgii chciałbym również zakończyć (przynajmniej narazie ekspansję w tym kierunku).
Czy ktoś z Was ma może jakiś sprawdzony sposób na zawarcie rozejmu i przekształcenie go w trwały pokój? Nie chcę pokoju na niekorzystnych warunkach zwłaszcza, że zdecydowanie wygrywam w wojnach.

Pozdrawiam.

Sareth4
01-08-2012, 14:52
Rzadko się zdarza , żeby rozejm zamienił się w długotrwały pokój czy przyjaźń.Jest coś takiego jak historyczne zatargi , które dają dużo minusów , i które potem niezmiernie trudno usunąć. Natomiast przede wszystkim ażeby mieć dobre stosunki z innymi państwami musisz
1.Mieć to same wyznanie
2.Mieć ten sam ustrój.
3.Oczywiście nie wojować z sojusznikami danej frakcji.

Na polepszenie możesz dawać małe prezenty - drobne ilości złota itd. Umowa handlowa też zawsze daje jakieś plusy. Ewentualnie możesz też dawać technologię ( jakieś najgorsze , wiadomo ) innym nacjom .

Rue
03-08-2012, 14:55
Pociśnij trochę Turków i doprowadź to tego aby IO stało się twoim protektoratem.