PDA

Zobacz pełną wersję : Nowe spojrzenie na danie główne gry

royal1410
07-08-2012, 06:50
Rozpoczynam ten temat,ponieważ uważam,że można zachęcić twórców o zmianach w jednostkach w dwójce. Takie są moje propozycje.
Po pierwsze moim zdaniem, nasze jednostki liniowe kolonialne - walczące na kontynencie gdzie zostały uformowane; powinny mieć takie cechy które umożliwią im pokonanie jednostek piechoty liniowej wroga-nie utworzonej na terytorium gdzie toczy się walka. Teraz wygląda to tak,że wystarczy-oczywiście przy równej liczebności, technologii itp; posłać w nieznany teren jednostki piechoty liniowej, które bez problemu pokonują jednostki kolonialne piechoty liniowej przeciwnika walczące w swoim środowisku- na terytorium na którym zostały utworzone.
Po drugie twórcy powinni zastosować wszystkie zmiany z Napoleona do dwójki Empaiera.
Po trzecie, nie wiem jak wy, ale ja mam wrażenie,że jednostki ''specjalne'' jak tropiciele, grenadierzy, to tylko kwiatek do kożucha. Nie przydają się w walce z piechotą liniową przeciwnika, która wsparta artylerią strzelającą kartaczami z łatwością rozbija mniej liczne oddziały ''specjalne''. Moim zdaniem to, należałoby dodać jednostką cechy które umożliwiały by , w sprzyjających warunkach, szybkie rozbicie piechoty liniowej która na przykład nieopatrznie weszła w gęsto zalesiony teren , w którym nasi tropiciele czekają w zasadzce. Dalej grenadierzy powinni dostać możliwość rozniesienia w szarży oddziału piechoty liniowej przeciwnika-mającego pełny skład.
Po trzecie w każdej prowincji nie narodowej dla państwa które ją zdobyły powinny być możliwości tworzenia oddziałów lokalnych
Po czwarte, jednostki specyficzne dla danego państwa powinny dać się rekrutować w tedy kiedy pojawiły się w historii, a nie kiedy odblokujemy ostatnie technologie-np.błękitna gwardia która walczyła już w 1708 roku przeciw Francuzom, a można ją rekrutować dopiero u schyłku XVIII w.
Czekam na dalsze propozycje

tommytauzen
07-08-2012, 10:27
Brak mi jednostek innych nacji walczących w krajach takich jak Anglia, Francja, Holandia, Hiszpania jak wiadomo główny bój na zachodzie toczył się w owym czasie pomiędzy Francja i Anglia wspieranymi przez różne kraje, ważną role odgrywała tu sprawa religijna i tak katoliccy wygnańcy z wysp walczyli po stronie Francji a protestanccy po stronie Anglii owszem są reprezentowane inne nacje Francja - Irlandczycy, Szkoci, Szwajcarzy Anglicy maja Hesów Hiszpanie Walonów i Irlandczyków Holendrzy Szwajcarów i Szkotów których to Szkotów oprócz pułku Black Watch w ogóle nie posiadają Anglicy co już jest dla mnie totalnym kosmosem owszem bywało w historii ze rzad angielski przekazywał większość swoich Szkotów na pomoc dla walczącej Holandii ale to nie jest motywem żeby w grze praktycznie oprócz jednego pułku pozbawić ich w ogóle. Jeśli weźmiemy fakty to tacy np. Irlandczycy stanowili w wojsku francuskim bardzo poważną liczbę poważna liczbę w wojskach różnych państw stanowili tez Niemcy a tu praktycznie oprócz Hesów po stronie Anglii nie są w ogóle reprezentowani generalnie dobrym rozwiązaniem było by może wprowadzenie możliwości zaciągu najemników charakterystycznych dla danego rejonu tak jak w Medievalu 2 z ograniczeniem ich rekrutacji do państwa które jej dokonuje bo jeśli są nacje walczące tylko i wyłącznie po jednej stronie konfliktu tacy jak np. Irlandczycy po stronie Francji i Hiszpanii Bourbonów to już np. z oddziałami pochodzącymi z Rzeszy o takiej jednoznaczności nie można mówić także np. Hesów poza Anglikami nie może rekrutować nikt inny ale już np. w stosunku do takich np. Badeńczyków takiego ograniczenia być nie powinno.

royal1410
07-08-2012, 13:06
Co do Niemców to Anglicy mają Hessów, mieszkańców Brunszwiku. Poza tym mogą rekrutować Szkotów, górali Nepalskich, kolonistów amerykańskich,mieszkańców Afryki, Walijczyków. Jak dla mnie to trochę nacji dla nich jest. Co nie zmienia faktu,że bez DCL-ów specyficznych jednostek dla danych frakcji po prostu nie ma. Nawet po wydaniu DCL-ów większość państw nie ma jednostek które w rzeczywistości decydowały o zwycięstwie w wielu bitwach. Nie rozumiem na przykład dlaczego Szwedzi nie mogą rekrutować Finów, Hiszpanie mieszkańców Ameryk-przecież też uczestniczyli w historii Ameryki Pół. itp. dlatego chciałbym , aby były w podstawie gry jednostki specyficzne dla danych krajów

tommytauzen
08-08-2012, 08:20
niby Anglicy maja ale proporcja jak dla mnie fatalna jeden oddział Szkotów a w sumie 6 oddziałów Hesów,jeden oddział kawalerii z Brunszwiku a brak w ogóle oddziałów z Hanoveru. Co do górali nepalskich, mieszkańców Afryki czy sipajów ich mogą rekrutować wszyscy wystarczy się tam tylko zadomowić i tu akurat nie mam zbyt wielkich zastrzeżeń ale na europejskim teatrze działań wojna była zdecydowanie bardziej barwna.

WOJOWNIKH
08-08-2012, 11:25
Rozpoczynam ten temat,ponieważ uważam,że można zachęcić twórców o zmianach w jednostkach w dwójce. Takie są moje propozycje.

W ten oto sposób powstał bezproduktywny temat. Myślisz, że w CA znają język polski?Chyba sobie żarty robisz :D.
Takie tematy to na http://www.twcenter.net/forums/index.php najwyżej, nie tu.

royal1410
08-08-2012, 19:06
Być może, ale od czego są moderatorzy strony, co? Coś nowego o jednostkach to chyba nic nie bezproduktywnego, przynajmniej można pobudzić wyobraznie