PDA

Zobacz pełną wersję : mikroprzyciecia

Shane
12-08-2012, 13:28
Witam wszystkich,gram w schoguna na ustawieniach ultra na 60 do 30 fps przy duzych bitwach.Jednak kiedy sprobowalem pograc w Napka,jednostki strasznie klatkuja bez roznicy na jakich ustawieniach,z cieniami czy bez.
Moj blaszak:
i5 2500 3.3 ghz
8gb ram
saphire 7870 oc

jakies sugestie z gory dziekuje(stery od grafy 12.6,defragmentacje i porzadki kompa odpadaja)

sajpo1981
23-08-2012, 17:10
U mnie jest podobnie. Po powrocie do Napka po kilku ładnych miesiącach przerwy, okazało się że jednostki w trakcie przemieszczania klatkują. Nie ma znaczenia rodzaj ustawień, zawsze jest tak samo. Podobnie jak ty mam najnowsze sterowniki. Podejrzewam, że to one mogą powodować ten problem. Przed kilkoma miesiącami, na starszej wersji sterowników gra chodziła płynnie (coś około wersji 12.1 lub wcześniej). Obecnie wgrywanie starych jest trochę bez sensu choćby z racji poprawy kilku błędów w shogunie 2.

Mój piecyk:
i7 2600 K 3.4 ghz
8 gb ram
asus radeon HD 6990
asus p8z68 deluxe

Shane
27-08-2012, 14:56
Zainstalowalem 12.8 (po wielkich trudach,catalyst uparcie pokazywal 12.6)ponoc mial poprawic szybkosc Szoguna do 20 procent ale jakos nie widze roznicy.Cyba poprostu musze odpuscic napka.A tak z ciekawosci to ile masz fpsow przy maksymalnym zblizeniu przy wielkich bitwach,chcialem kupic ta karte bo kolega chcial sprzedac tanio uzywke vertexa,ale jakos w koncu zdecydowalem sie na 7870 oc od saphire i podkrecilem ja na 1200/1450 ale i tak do konca nie jestem zadowolony bo przy wielkich bitwach jak zrobie zblizenie czasem spadnie do 20,zastanawiam sie czy jak podkrece procka do 4.5 to czy odczuje wyrazna roznice.Kiedy wyjdzie romek 2 moja karta pewnie nie podola,ale juz nie kupie amd za duzo problemow ze sterownikami pod romka mysle ze kupie 680 gtx jak stanieja troche

sajpo1981
27-08-2012, 23:24
Jeśli pytasz o fps-y przy Szogunie to w granicach od 100 do 50 klatek na sekundę. Sprawa wygląda oczywiści inaczej przy maksymalnym zbliżeniu w trakcie bitwy. W tej sytuacji fps-y spadają niekiedy nawet do 20 klatek (wszystkie ustawienia na ultra z wyjątkiem cieni na średnim detalu i wyłączonej synchronizacji w pionie, msaa 4x, anizotropowe 4x i shader 5.0). Moim zdaniem Moja i Twoja grafika jest w pełni wystarczając dla szoguna lub pozostałych gier z serii z total war. Problem tkwi w prockach. Po podkręceniu swojego do 4.5 ghz zdobyłem przy maksymalnym przybliżeniu od 6 do 10 dodatkowych fps-ów. Niezbyt to dużo ale zawsze coś. W Napku natomiast, co ciekawe liczba fps-ów w granicach od 60 do 36 (?) włącznie ze zbliżeniami (ustawienia na pełen max).
Wracając do problemu z Napkiem nadal niczego ciekawego nie wymyśliłem. Trochę to wkur....... bo właśnie pojawiły się dwa DLC z jednostkami z wersji przedpremierowej i wojen napoleońskich (czy jakoś tak) za niecałe 4 eurasy. Zauważyłem że gra przycina mi nawet na mapie kampanii w trakcie jej przesuwania. Spróbuje z tymi sterami 12.8.

sajpo1981
02-09-2012, 23:45
W moim wypadku zmiana sterowników na 12.8 pomogła. Dla pewności dokładnie usunąłem poprzednie. Co ciekawa na likwidację przycięć wpłynęło także włączenie synchronizacji w pionie. Mapa kampanii przesuwa się teraz płynnie podobnie jak jednostki i jazda na mapie taktycznej.

Shane
03-09-2012, 21:50
u mnie niestety nie pomogly,swoja droga ostatnio przegladalem benchmarki twojej karty i chyba tylko 690tka invidi jest szybsza i troche sie dziwie ze przy zblizeniach spada do 20 fpsow w Shogunie,a sprawdzales ile wyciagnie bez wygladzania krawedzi?To strasznie zabija wydajnosc,ja mam wlaczone wszystko i wszystko na ultra poza msaa

sajpo1981
04-09-2012, 23:55
Pisząc o spadku do 20 fps-ów w Szogunie miałem na myśli sytuacje skrajnie ekstremalne, które kilka razy pojawiły się w trakcie testowania ustawień na jednej z map w trybie własnej bitwy. Dla obydwu stron wybierałem najliczniejsze jednostki i naparzałem się nimi w jednym punkcie mapy przy jednoczesnych wybuchach, płonących strzałach i szybkim obracaniu kamery. W trakcie zwykłej rozgrywki przy maksymalnym zbliżeniu nie zauważyłem spadków poniżej 36 fps-ów. Przy wyłączonym wygładzaniu krawędzi liczba klatek zwiększyła się do około 45/55.