PDA

Zobacz pełną wersję : grafika

Wald
12-08-2012, 16:51
mój laptop nie jest taki młody ale nie jest też taki stary aby nie pozwalać mi na granie w e:tw na średnich ustawieniach :D ale nie rozumiem albo chciałbym wiedzieć czy da się jakoś zmienić ustawienia aby piechota strzelała muszkietami z których leci "ogień" tak jak w napoleonie, bo już parę razy zauważyłem że jednostki typu dragoni czy pułki cudzoziemskie to potrafią a podstawowa piechota już nie, mógłby ktoś napisać jakie części w ust.graf. odpowiadają za to?

Gaius Julius
27-09-2012, 13:34
eeee zmień lapka? Twój sprzęt jest po prostu słaby. Swoją drogą nie bardzo rozumiem problemu. Poza tym, skoro mówisz o sprzęcie to wypadałoby podać jakieś parametry typu procesor, karta graficzna, ram i system

Wald
06-01-2013, 17:03
Lapek nie jest ani słaby, a ni mocny. Tylko nie raz widziałem czy to na niskich czy średnich ust, że piechota to potrafi, po prostu nie wiem od czego to zależy w ustw graficznych.

kirlan
09-01-2013, 11:46
Zaraz zaraz!
primo: trzeba ustalić czy ta formacja rzeczywiście to potrafi ? może to kwestia moda / patcha? Wie ktoś?
secundo: jeśli tak to od czego to zależy : :idea: od sprzętu/zasobów systemowych = gra sama wykrywa możliwości sprzetu i dostosowuje efekty, czy też :idea: od ustawień wskazanych w menu przez użytkownika, czy też :idea: od jakiejś kombinacji tychże. Wybadał to ktoś?

Dopiero wtedy można myśleć o jakimś rozwiązaniu.
Oczywiście info o kompie i systemie oraz dokładnej wersji gry (wersja, wydanie, patche?) wysoce skazane.

Jeśli to będzie chodziło o lepszy sprzęt/zasoby systemowe to może będę mógł podpowiedzieć jak go poprawić bez kupna/ wymiany podzespołów.

Wald
09-01-2013, 18:57
Dane mojego sytemu wolałbym ominąć, ze względu na tłumaczenie się przed pytaniami typu : "Jakim cudem poszły te gry na takim sprzęcie?". Gram na podstawce, zazwyczaj "umiejętność" te posiadają oddziały nieregularne oraz dragoni lekkokonni, a w przypadku "płomieni" w piechocie liniowej widać to tylko w czasie wstrzymania rozgrywki. Owe efekty były obecne nawet na ultra niskich ustawieniach graficznych, o średnich nie wspomnę, bo tam wtedy zamiast efektu "plucia ogniem" jest sam skłębiony i bialutki dymek.

kirlan
09-01-2013, 20:42
No to zrób porządek na początek!
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=263421#p263421
Zwiększanie RAM wirtualnego możesz na początek odpuścić. Spróbuj później
Zmniejsz częstotliwość odświerzania, głębia kolorów wystarczy 24 bity - nie musi być 36,

pokombinuj z zaawansowanymi ustawieniami grafiki - przyspieszenie, filtry anizotropowe cieniowanie itp itd - co się da (zapisz / zanotuj ustawienia na kartce nim zaczniesz motać)

Byś miał PC to bym napisał: zmień połączenie monitora z karta z analogowego na cyfrowe , ale na lapku nie masz takiej możliwości. Jakiekolwiek jest złącze jesteś na nie skazany.

Odkurz lapka - może jakiś mechanizm wykrywa nagrzewanie i spowalnia taktowanie niektórych podzespołów.

Spróbuj cofnąć Direct X do najstarszej w pełni obsługiwanej wersji (ręcznie wywalasz pliki i instalujesz - niektórzy przy tym się załamują nerwowo (wcale się nie dziwię) i robią format twardziela a potem ładowanie systemu od zera. w takim wypadku trzeba przyblokować automatyczne aktualizacje bo znowu będzie najnowszy DirectX i cała mordęga na nic.

kirlan
12-01-2013, 11:08
patrz tu:
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=368&t=12080
może zadziała
Być może dzięki temu lepiej będzie szedł tryb programowy, albo normalnie.
koniecznie daj znać!!

Wald
15-01-2013, 13:59
Dzięki wielkie, wszystko już działa. :D Dodałbym zrzuty ale jakoś nie mogę :(

kirlan
16-01-2013, 13:10
Napisz po prostu co zrobiłeś , a zwłaszcza po czym się poprawiło.

zrzuty -
[spoiler:2k5714um]jak każdy obrazek zasadniczo musisz najpierw załadować do jakiejś swojej galerii (np goglowska Picasa web album), potem tutaj wklejasz jako linka (pisząc posta użyj taga Img[/spoiler:2k5714um])
...
Print screen działa?

Wald
16-01-2013, 16:13
Z tego co wynika, pomógł ten plik "4gb", bo balans ustw.graf. znaczących popraw nie wnosił.

Wszystko do zrzutów działa, mam je zapisane, tylko kiedy chcę dodać je jako załączniki, to pokazuje się następujący tekst:
"Przestrzeń na dysku przeznaczona na załączniki jest już zapełniona."