PDA

Zobacz pełną wersję : Udoskonalenie ostrzy bez gildii mieczników :o

mph
20-08-2012, 23:33
Witam wszystkich, pierwszy post.
W medka II pogrywam z przerwami od kilku lat, więc nie jestem jakimś greenhorn'em. Co jakiś czas wracam do podstawki, kingdomsów, SS czy TWTA, a ostatnio odpaliłem kampanię h/vh dla Turcji, rozgrywka terytorialna. Ver 1.05.
Sprawa o tyle niezwykła, że uznałem za stosowne założyć kolejny watek, a nie dokładać pytanie w temacie "dla początkujących". Zaznaczam również, że dosyć starannie przejrzałem forum i nie zetknąłem się z opisem tego zjawiska.
Po pierwsze zaznaczę , że Turcja w praktyce nie ma możliwości wybudowania gildii mieczników (brak możliwości rekrutowania jednostek standardowo wyposażonych w miecze), gildię ową można pozyskać zajmując zamek frakcji chrześciańskiej.
Do rzeczy. W zaawansowanym stadium gry w którymś momencie zorientowałem się, że posiadam Muszkieterów Janczarów (MJ) upgrade'owanych symbolem mieczyka. Było to o tyle niezwykłe, że w tym rejonie mapy nie posiadałem zamku/miasta z gildią mieczników (GM), co więcej, jednostki dystansowe z reguły nie mają możliwości takiego udoskonalenia. Zdziwiony tym faktem wszedłem nieulepszonym oddziałem MJ do zamku z GM i okazało się, że nie mogę go udoskonalić ! Poczekałem na rozwój miasta przerobionego z zamku z zachowaną GM -Trypolis - i okazało się, ze produkowani tam MJ nie są upgrade'owani ! WTF?!
Zacząłem produkować po jednej jednostce MJ w kazdym możliwym mieście... Okazało się, że Muszkieterowie Janczarów produkowani w Ikonium , Erewaniu i Antiochii są ulepszeni symbolem miecza. Pomimo tego, że wybudowane są tam odpowiednio gildie odkrywców, assasynów i kupców. I dotyczy to tylko muszkieterów - inne jednostki nie są doskonalone. W innych miastach produkowani są MJ nieulepszeni. Z wymaksowanymi budynkami płatnerzy statystyka takiej nowo powstałej jednostki to atak/obrona/dystans = 13/15/17. Obłed.

Czy według Was to bug gry? Ktoś się już z tym zetknął?
Czy może ktoś dokonał podobnej obserwacji dla innych frakcji w grze? Unikalne ulepszenia elitarnych dla danej frakcji jednostek w charakterystycznych dla nich miastach...
Na marginesie - nie jestem pewien w 100%, czy faktycznie niemożliwym jest wybudowanie przez Turcję gildii mieczników. W każdym bądź razie pomimo wielu prób i eksperymentów (max płatnerz, produkcja konnicy, piechoty otomańskiej itd) nie miałem nigdy tej możliwości. Jeśli komuś się to udało, proszę o poradę.
Pozdrawiam.

Asuryan
21-08-2012, 19:44
Nic dziwnego. Gildia mieczników, zgodnie z opisem, pozwala na upgrade broni służącej tylko i wyłącznie do walki wręcz. Za upgrade'y broni prochowej, zgodnie ze swym opisem, odpowiada... akademia :mrgreen:

mph
21-08-2012, 21:22
Akademia we frakcji Turcja? Nie chciałbym być złośliwy, więc nie poproszę o "pokaż mi to palcem".
Chodzi właśnie o ulepszenie parametrów do WALKI WRĘCZ. Podstawowy MJ to 12/14/17. W tych miastach atak wręcz tych jednostek to 13. Jest co prawda Laboratorium Alchemika - "ulepszenie osobistej broni palnej", ale w mojej ocenie nie koreluje z produkcją Muszkieterów z upgrade'owaną bronią do WALKI WRĘCZ. Co więcej w Ikonium nie posiadam jeszcze Laboratorium Alch. A produkuję MJ z symbolem miecza i statystykami 13/15/17. Inne miasta z ta budowlą nie dają takich muszkieterów (np. Jerozolima, Konstantynopol, Nicea, Bagdad - o porównywalnym lub nawet wyższym stopniu rozwoju). Niestety pudło :(