Zobacz pełną wersję : Balisty
Tu piszcie wasze doświadczenia z ową stertą desek. Jak dla mnie kompletnie bezużyteczna jednostka, ale może nie wiem jak używać ;)
Wiktor_Lechki
01-10-2009, 20:06
Nie używam, jeśli chodzi o artylerię to tylko onagery :)
ratownik
01-10-2009, 20:49
Artyleria powiadacie...balisty do bani, skorpiony czasem kogoś trafią, onagery też mają słabą celność ale jak już pierdykną to sruuu pół oddziału nie ma. Muszę spróbować balist samopowtarzalnych :)
Zdziwiłem się 2h temu gdy podczas oblężenia (ja broniłem) zbliżająca się wieża oblężnicza napierniczała z taką mocą że z moich 2 oddziałów wiury zostały....zdziwiło mnie też to że taran przeciwnika się spalił...a nie miałem żadnych łuczników o co kaman? Zaznaczę że taran nie dojechał do bramy spalił się kawałek i to nawet spory przed.
Zdziwiłem się 2h temu gdy podczas oblężenia (ja broniłem) zbliżająca się wieża oblężnicza napierniczała z taką mocą że z moich 2 oddziałów wiury zostały....zdziwiło mnie też to że taran przeciwnika się spalił...a nie miałem żadnych łuczników o co kaman? Zaznaczę że taran nie dojechał do bramy spalił się kawałek i to nawet spory przed.
Taran łatwo spalić nawet posiadając ostrokół (może nie zauważyłeś ale wieżyczki też strzelają płonącymi strzałami ;) )
A wieża oblężnicza ma słabą siłę ognia także musiałeś mieć lipne oddziały na murach :D
PS. Jak ktoś może niech zmieni nazwę tematu z "Balisty" na ogólnie "Artyleria" będzie ciekawiej ;)
o nieee! Wieże właśnie mają dużą siłę ognia!
Ostrokół nie ma wież przy bramach ;)
Ale czasami bywa że ciągną taran po skosie, a nie na wprost, rzadko ale jednak parę razy się zdarzyło tak zniszczyć taran wieżą.
Poza tym pewnie i tak chodziło o jakieś kamienne mury gdzie wieże są na miejscu ;)
chochlik20
28-01-2010, 10:48
Do niszczenia murów onangery jak najbardziej w walce w polu ni jak sie nie sprawdzają. Potrafią do tego walnąć we własny oddział stojący pól metra przed nimi :( zamiast balist preferuje zwykle jednostki miotające.
Ituriel32
28-01-2010, 11:14
Dla mnie szkoda na nie miejsca w mojej armii. :) :)
Ale kilka razy zdarzyło mi się stracić gienka od strzału wrogiej artylerii, na samym początku bitwy :(
Balisty przydają się do niszczenia gęstych grup przeciwnika, np:żółwia lub falangi, a jeżeli nie mamy żadnych włóczników to również są znakomite przeciwko słoniom;)
Balisty przydają się do niszczenia gęstych grup przeciwnika, np:żółwia lub falangi, a jeżeli nie mamy żadnych włóczników to również są znakomite przeciwko słoniom;)
U mnie w singlu Rzymianie jeszcze NIGDY nie uformowali żółwia...
a u mnie zrobili to raz pod samym Rzymem. :D
Ja kiedyś uformowałem żółwia. Dostałem w niego centralnie onagerem. Od tamtej pory nie używam tej formacji :).
Balisty mogą się przydać przy ataku na zwarte oddziały przeciwnika, jak ktoś już wspomniał, ale tu boli ich niewielka celność. Ich największą zaletą jest chyba możliwość wzięcia z marszu osad z drewnianymi murami, przydatne to jest przy podbijaniu barbarzyńców.
Ze skorpionami i powtarzalnymi nie miałem prawie styczności.
Artylerii generalnie nie używałem (bo spowalnia armię, bo zajmuje miejsce, które może być wykorzystane dla innej jednostki, bo celność znikoma), jednak balisty na wozach późnych cesarstw to iście śmiercionośna broń :)
marcinek131314
26-03-2011, 22:33
hymm... ostatnio właśnie wpadłem na pomysł żeby pobawić sie tego typu artylerią... no i...? faktycznie skorpiony mają walnięcie czasem nawet 3 padnie choć nie zawsze trafiają. (jeśli nie trafi we wroga to w swoją jednostkę stojącą kilka kroków przed nią) co do szczelania w słonie to nie próbowałem ale być może to jest dobre (bo onagersy się nie sprawdzają... ani płonące ani zwykłe:/)
co do szczelania w słonie to nie próbowałem ale być może to jest dobre (bo onagersy się nie sprawdzają... ani płonące ani zwykłe:/)
Może dlatego, że "szczelały", zamiast strzelać? Proponuję popracować trochę nad sposobem pisania, istnieją takie rzeczy jak zaczynanie zdań od dużej literki, przecinki i takie tam.
Sprzęt oblężniczy sprawdza się tylko przy oblężeniach oraz w sytuacjach gdy przeciwnik jest w defensywie, więc AI będzie grzecznie stać w miejscu i czekać na nasz atak, co daje czas na osłabienie nieprzyjaciela. Inna sytuacja to sytuacja gdy się bronimy przez np.: most. AI stłacza swoje oddziały przez co łatwiej trafić i zadać sensowne straty.
Rydzeusz
14-04-2011, 19:25
Nie wiem czy innym się też zdarzyło ale za każdym razem jak daje onagerą automata i ogniste pociski to za pierwszym strzałem ZAWSZE trafiają w wrogiego generała.
Tak jak koledzy powyżej artyleria tylko na żółwie , falangi i słonie :)
chochlik20
16-04-2011, 22:20
Nie używam machin oblężniczych z kilku powodów: skracają dystans marszu, słaba celność więcej strat wróg poniesie od łuczników, zdaża się, że jak komp podejdzie bliżej kamień lub bełt trafi nasze oddziały.