PDA

Zobacz pełną wersję : Liga Polska Medieval II - Pytania i uwagi

piterus
10-09-2012, 23:11
Pytania i uwagi dotyczące Regulaminu lub Zasad.

Belizariusz
13-09-2012, 09:36
Witam :) o przynależności do Superligi decyduje kolejność zgłoszeń czy lista graczy grających w Superlidze jest już znana? :)

piterus
13-09-2012, 17:08
Dobre pytanie Belizariusz ;)
Tak tylko dla formalności przypomnę, że Polska Liga Medieval II Total War będzie składała się z 1 Super Ligi oraz 2 lub 3 Pierwszych Lig (w zależności od liczby zgłoszeń).

Każda osoba zapisująca się do Ligi, będzie występować w odpowiedniej klasie rozgrywkowej (Super Lidze bądź Pierwszej Lidze)

Oczywiście lista graczy, którym przysługuje prawo do wystąpienia w superlidze jest jak najbardziej znana i w najbliższym czasie będzie ona w całości opublikowana (może nawet dzisiaj albo jutro).

O przynależności graczy do Super Ligi decydują:

- uzyskane wyniki w 2 edycji Super Ligi (przypominam, że obecnie jest to 3 edycja)
- wywalczone trzy pierwsze miejsca w trzech edycjach Jesieni Średniowiecza,
- lista rezerwowa, stworzona na podst. dotychczasowych osiągnięć graczy w 3 odsłonach Jesieni Średniowiecza.

Jak widać skład będzie elitarny ale gracze, którzy zgłoszą się do ligi również będą mogli do tego grona dołączyć na koniec rozgrywek, oczywiście w przypadku zajęcia odpowiedniego miejsca w Pierwszej Lidze.

Istnieje również ryzyko, że nie zgłosi się odpowiednia liczba chętnych graczy do wzięcia udziału w Super Lidze, wówczas wystartujemy tylko z Pierwszymi Ligami.

Belizariusz
13-09-2012, 19:11
Ok dzięki za informacje :)

Purple
13-09-2012, 21:28
Hej! :)
Mam pytanie odnośnie zapisu w regulaminie:
"A jeżeli to nie rozstrzygnie to ten gracz który ma lepszy stosunek w statystyce bitewnej w postaci ilości pozostałych własnych jednostek / ilość zabitych jednostek przeciwnika."

Jak zgaduję, chodzi tu o stosunek:
liczba pozostałych własnych żołnierzy / liczba żołnierzy zabitych przez przeciwnika ?

Romanos
14-09-2012, 08:41
A to ci k..dę niespodzianka :) dzięki wielkie za zaproszenie ! masę czasu tu nie byłem, aż się łezka w oku zakręciła ;) bardzooo chętnie bym zagrał, ale z drugiej strony czasu aktualnie już bardzo mało, zapał zupełnie nie ten a o formie lepiej nawet nie wspominać! hehe
ale Piter obiecuje, że przemyśle, poczekam na listę uczestników, może jacyś starzy wyjadacze (oprócz Ciebie i brata oczywiście :D ) też się skuszą ;)

pozdrawiam i powodzenia!

Obi Wan
14-09-2012, 10:01
Czesc Pan Ładny ;) Zyjesz? Odezwij sie na gg to troche pogadamy. Zapisuj sie,nie patrz na forme,liczy sie dobra zabawa ;)

Scooter
14-09-2012, 13:44
Zapisuj sie,nie patrz na forme,liczy sie dobra zabawa ;)
Więc odstaw toporek i czekam na Twoje zgłoszenie :D

Romanos
14-09-2012, 16:47
Czesc Pan Ładny ;) Zyjesz? Odezwij sie na gg to troche pogadamy. Zapisuj sie,nie patrz na forme,liczy sie dobra zabawa ;)

Siemanko panie Duży :) cały czas żyję, choć człowiek się starzeje już... ;) no właśnie a Ty się zapisałeś? bo nie widzę! a nie powiem, że chętnie bym Cię zlał miszczu jak za starych dobrych czasów :D

piterus
14-09-2012, 20:45
Zaraz całej Waszej trójce dam ostrzeżenia za off top :D
A tak na poważnie to wiesz Romciu, trzeba zrobić ten 1 krok może jest szansa, że z drugiej strony Spartan czy Spy też czekają na jakiś pierwszy ruch ;)
A Wujek Imperator też by się zapisał i pokazał młodym jak się kiedyś grało i awansowało do superligi... ;)
Tak czy inaczej zapraszamy wszystkich.

liczba pozostałych własnych żołnierzy / liczba żołnierzy zabitych przez przeciwnika ?

Tak Purple, masz rację -precyzyjniej to odczytałeś ale po głębszym zastanowieniu jednak wprowadzamy stosunek rozmieszczonych żołnierzy do ilości straconych żołnierzy, czyli im mniejszy współczynnik strat tym większe zwycięstwo.

Purple
14-09-2012, 20:54
Ok, dzięki za odpowiedź. Brzmi jak słuszna zmiana, bo w przeciwnym razie miałoby sens np wzięcie oddziału chłopów celem własnoręcznego ich zabicia. Z drugiej strony zabawa w strzelanie do wieśniaków z katapult byłaby przednia :D

{{B-S}}SpartaN
15-09-2012, 11:44
Zaraz całej Waszej trójce dam ostrzeżenia za off top :D
A tak na poważnie to wiesz Romciu, trzeba zrobić ten 1 krok może jest szansa, że z drugiej strony Spartan czy Spy też czekają na jakiś pierwszy ruch ;)
A Wujek Imperator też by się zapisał i pokazał młodym jak się kiedyś grało i awansowało do superligi... ;)
Tak czy inaczej zapraszamy wszystkich.

Tak Purple, masz rację -precyzyjniej to odczytałeś ale po głębszym zastanowieniu jednak wprowadzamy stosunek rozmieszczonych żołnierzy do ilości straconych żołnierzy, czyli im mniejszy współczynnik strat tym większe zwycięstwo.

Fajny pomysł z ligą. Romanos rzucam Ci rękawicę :) Podniesiesz?

Piter
16-09-2012, 19:39
Gracze łączą się przez hamachi, steama czy game spy arcade? (jak to jest chyba oryginalnie w medku)

Romanos
16-09-2012, 20:00
Fajny pomysł z ligą. Romanos rzucam Ci rękawicę :) Podniesiesz?

oj chyba teraz to już nie mam innego wyjścia... jeszcze tego pożałujesz 8-) i czekam na resztę!

Clear
16-09-2012, 20:11
Gracze łączą się przez hamachi, steama czy game spy arcade? (jak to jest chyba oryginalnie w medku)

Przez game spy , chyba ze macie jakies problemy z polaczeniem i sedziowie zostana o tym powiadomieni to mozna korzystac z hamachi.

william/kaszanka
17-09-2012, 13:47
Witam wszystkich :)

Mam pytanie odnośnie audycji Live ligi, czy będą? Bardzo chętnie się pooglądało by ;)

Dodatkowo mogę prowadzić audycje video Live ligi, więcej informacji zapraszam na PW

Komentator już jest chętny ;)

piterus
17-09-2012, 14:45
Jest wielce prawdopodobne, że takie transmisje powstaną min. z inicjatywy Bartoka, jesteśmy w trakcie ustaleń. ;)

william/kaszanka
17-09-2012, 15:03
No to ekstra :)

[TIN]_Cichy
24-09-2012, 14:27
II. 3. Pierwszy atakuje gracz, który ma w nicku forumowym najniższą literę w alfabecie (np. A atakuje Z) – nie uwzględniamy tagów klanowych.W drugiej - atakuje oponent.
Przyczepiłem się rok temu, teraz też się przyczepię :D

nie ma czegoś takiego jak niższa/wyższa litera w alfabecie. W dodatku powyższy zapis jest dwuznaczny (wciąż nie wiadomo, kto kogo atakuje, zdanie "A atakuje Z" można odczytać dwojako). Polecam zmienić na:

II. 3. O tym, kto w meczu ma zaatakować pierwszy, decyduje kolejność alfabetyczna (nie uwzględniamy tagów klanowych). W drugiej potyczce strony się zamieniają.

piterus
24-09-2012, 15:38
Wiesz co, zapis który podałeś jak dla mnie w ogóle nie jest czytelny - decyduje kolejność alfabetyczna czego...?
Wezmę ten "stary" zapis na klatę i będę się starał każdemu wytłumaczyć jeżeli nie będzie wiedział o co chodzi ;)
A tak swoją drogą życzę wszystkim tylko takich problemów w lidze :)

OPAL_PL
25-09-2012, 20:24
A ja znowu wtrącę moje 3 grosze ;) skoro już ktoś poruszył temat

Wiesz co, zapis który podałeś jak dla mnie w ogóle nie jest czytelny - decyduje kolejność alfabetyczna czego...?

Kolejność alfabetyczna nicków - zabrakło słowa "nicków"- tak trudno się domyślić? :?:
zapis:

Pierwszy atakuje gracz, który ma w nicku forumowym najniższą literę w alfabecie (np. A atakuje Z)
1. Budzi moje wątpliwości odnośnie poprawności
2. Nie określa gdzie ta "najniższa litera" (a?) ma w tym nicku być. Przykład ten sam co rok temu: Żaba i Bigos. W nicku Bigos nie ma "a" więc wg. obecnego zapisu pierwszy atakuje Żaba.
3.
A atakuje Z nie określa co jest stroną czynną a co bierną tego ataku
Proponuję zapis:
Pierwszy atakuje gracz którego nick forumowy jest pierwszy w kolejności alfabetycznej (nie uwzględniamy tagów klanowych). W drugiej bitwie atakuje drugi gracz.

Inne sprawy:
1.Liczyłem na surowsze limity na muszkieterów. 4(?) -co to za limit(?) za więcej jest "kara cenowa" a więcej niż 6 to już chyba pod spam podpada :)
2. W sumie opcja zezwolenia na artylerię wygrała ;) Następnym razem ankieta powinna mieć tylko 2 opcje.
3. Koszyk map. Można jeszcze Gościniec Śmierci dodać -IMO mapa lepsza niż np.: Wyżyny

Purple
25-09-2012, 21:26
Ja bym poczekał jeszcze trochę z tymi sugestiami zmian regulaminu i zasad bitewnych. Tak chociaż kilka kolejek ligi. Zgłaszanie ich teraz to zdecydowanie za wcześnie ;) ^^

piterus
25-09-2012, 22:00
Kolejność alfabetyczna nicków - zabrakło słowa "nicków"- tak trudno się domyślić? :?:

Ja się domyśliłem ale nie w tym rzecz, ktoś zarzuca nieczytelność regulaminu a sam podaje nieczytelny zapis...

Inne sprawy:
1.Liczyłem na surowsze limity na muszkieterów. 4(?) -co to za limit(?) za więcej jest "kara cenowa" a więcej niż 6 to już chyba pod spam podpada :)

Dlaczego pozbawiać charakteru ery schyłek, w której użycie prochu jest czymś naturalnym?
Kara cenowa nie jest wcale taka duża w kontekście 12,500 denarów, na 10000 jest limit na 3.

2. W sumie opcja zezwolenia na artylerię wygrała ;) Następnym razem ankieta powinna mieć tylko 2 opcje

No nie do końca, bo są osoby które zgodziły by się na max1 art albo w ogóle, więc znowu byłby problem z max limitem dopuszczenia.
Istniała jeszcze możliwość zrobienia dogrywki dwóch najbardziej popularnych odpowiedzi ale na to było za mało czasu.

3. Koszyk map. Można jeszcze Gościniec Śmierci dodać -IMO mapa lepsza niż np.: Wyżyny

W jakim sensie lepsza? w koszyku są mapy w miarę płaskie, dające możliwie podobne warunki zarówno dla strony atakującej jak i broniącej.

[TIN]_Cichy
26-09-2012, 00:24
OPAL_PL dobitnie pokazał, ze ten obecny zapis regulaminu jest nieprzejrzysty. Na upartego moge sztywno trzymac sie wlasnej interpretacji regulaminu i zaatakowac dwa razy pierwszy. Po cos sie ten regulamin wprowadza, wiec jesli ktos pokazal blad i dobrze go uargumentowal, to czemu nie zmienic zapisu?

pzdr

Rafi
26-09-2012, 19:07
A ja mam małe zastrzeżenia co do ankiety dotyczacej Arty - wg mnie zostala źle przeprowadzona. W sumie za artyleria opowiedzialo sie 16 osób, wybierajac przy tym 3 rozne warianty (bez limitu, max 1 i max 2) a przeciw 13 osob, czyli w sumie wiecej z nas chcialo grac z arta, a ostatecznie jej zakazano. W ankiecie najpierw powinno zostac postawione pytanie gramy z arta czy bez, a dopiero potem wybierac limit 1/2 albo ile sie chce.
Wiem, ze troche jestem z tym spozniony i pewnie juz sie nic nie zmieni, ale moze chociaz w nastepnych turniejach ktos wezmie moje przemyslenia pod uwage :D

Scooter
26-09-2012, 20:49
racja :shock:

Aron
26-09-2012, 21:05
A ja mam małe zastrzeżenia co do ankiety dotyczacej Arty - wg mnie zostala źle przeprowadzona. W sumie za artyleria opowiedzialo sie 16 osób, wybierajac przy tym 3 rozne warianty (bez limitu, max 1 i max 2) a przeciw 13 osob, czyli w sumie wiecej z nas chcialo grac z arta, a ostatecznie jej zakazano. W ankiecie najpierw powinno zostac postawione pytanie gramy z arta czy bez, a dopiero potem wybierac limit 1/2 albo ile sie chce.
Wiem, ze troche jestem z tym spozniony i pewnie juz sie nic nie zmieni, ale moze chociaz w nastepnych turniejach ktos wezmie moje przemyslenia pod uwage :D
Jest już po Ankiecie więc jest po tak zwanych "Grzybach"
Na pewno przy następnym turnieju uwagi zostaną wzięte pod uwagę pozdrawiam.

piterus
26-09-2012, 22:19
Rafi na 2 etapową ankietę było za mało czasu, wielu graczy w ogóle oddało głosy w samej końcówce zapisów.
Tak jak napisał Aron, następnym razem ankietę trzeba zacząć przeprowadzać już podczas dyskusji przed turniejem.

{{B-S}}SpartaN
29-09-2012, 10:32
Czy ktoś z was ma również problem z połączeniem nat? Jaka może być tego przyczyna poza patchami, bo wydaje mi się, że gre mam kompatybilną nie miałem formata od dawna.

piterus
29-09-2012, 16:52
Nie jesteś pierwszą osobą która ma z tym problem z tego co zdążyłem się zorientować ale ja niestety nie wiem w czym rzecz, mam nadzieję że ktoś pomoże kto się z tym uporał.

Rafi
29-09-2012, 19:55
jeśli masz zainstalowane Hamachi na komputerze to wyskakuje problem z NATem przy wchodzeniu do gier, kiedys sam to przerabialem

Scooter
30-09-2012, 21:43
Mam prośbę do sędziów aby po zakończeniu meczu wpisywali wynik w tytule meczu .

piterus
30-09-2012, 21:56
Już zacząłem to robić ale słuszna uwaga, dzięki ;)

Scooter
30-09-2012, 22:13
Dzięki Piter ;)

{{B-S}}SpartaN
01-10-2012, 10:12
jeśli masz zainstalowane Hamachi na komputerze to wyskakuje problem z NATem przy wchodzeniu do gier, kiedys sam to przerabialem

Potwierdzam to była przyczyna, brat zainstalował a MTW2 nie ruszane było z rok czy dwa i zapomniałem, że ten program może psuć połączenie. Jak ktoś ma identyczny program niech usunie Hamachi.

Scooter
03-10-2012, 17:32
Mam pytanie a zarazem pewną propozycje , mianowicie czy nie dało by się usprawnić rozgrywania meczy w Lidze po przez odejście od sztywnego terminu meczu w każdej kolejce {rundzie) na rozpisanie wszystkich meczy i rozgrywania ich w dowolnej kolejności i terminie przez okres np 4-6 tygodni (to i tak krócej niż 9 kolejek tygodniowych)?
Do czego zmierzam. Niestety lata lecą i większość z nas osiągnęła już dojrzałość :lol: a co z tym idzie przybyło sporo obowiąków. (praca na zmiany , dzieci i inne)
I tak , podam przykład , umawiam sie z kolegą na np sobotę , wbijam na gs a tam gra 4-5 graczy z grupy z którymi nie mogę zagrać meczu turniejowego gdyż aktualnie mam grać z człowiekiem który nie przychodzi.I tak tracimy czas , umawiamy sie na kolejne terminy a czasami jest problem gdy ludzie pracują na zmiany a weekendy maja zajęte. Po za tym umawianie się z 9 graczy jednocześnie powoduje dużo większe prawdopodobieństwo że któraś z osób będzie mogła grac , ba może powodować że kilka osób się zjawi i w ciągu jednego wieczora rozegramy 3, 4 a i 5 meczy.
Czekam na Wasze opinie ;)

Obi Wan
03-10-2012, 19:01
Dla mnie może być.

Scooter
04-10-2012, 17:36
Jakoś się dyskusja nie klei :D

Markus
04-10-2012, 20:43
Jakoś się dyskusja nie klei

twoja propozycja jest omawiana w gronie szachistów ,ma ona swoje plusy i minusy jednak niewielce zmodyfikowana mogłaby wnieś wiele cennego do turnieju.
Jako grupa dyskutujemy wspólnie ale odpowiadamy jednym głosem ,proszę uzbrój się w cierpliwość . ;)

konie
05-10-2012, 20:53
jakie są angielskojęzyczne odpowiedniki tych map (Trawiaste równiny, Arsuf, Stębark, Pod miastem, Wyżyny, Palm beach.).
Stébark to rozumiem Tannenberg, ale co do Pod miastem i Wyzyny, mam watpliwosci..

Asuryan
05-10-2012, 23:31
jakie są angielskojęzyczne odpowiedniki tych map (Trawiaste równiny, Arsuf, Stębark, Pod miastem, Wyżyny, Palm beach.).
Stawiam na: Grassy Plain, Arsuf, Tannenberg, Township, Highlands, Palm Beach.

Scooter
06-10-2012, 14:42
Jako grupa dyskutujemy wspólnie ale odpowiadamy jednym głosem ,proszę uzbrój się w cierpliwość . ;)
Moja cierpliwość się kończy :D
Napiszcie choć na PW z czym może być problem to chętnie pomogę , pewnie znajdziemy rozsądne rozwiązania ;)

piterus
06-10-2012, 16:24
Na pewno Scooter jeżeli będziemy potrzebować pomocy to uderzymy z tym w pierwszej kolejności do Ciebie :D

Celowo nie odpowiadałem w tym temacie zbyt szybko, żeby sprawdzić jaka będzie reakcja na Twoją propozycję...

Ale przejdźmy do meritum.

czy nie dało by się usprawnić rozgrywania meczy w Lidze po przez odejście od sztywnego terminu meczu w każdej kolejce {rundzie) na rozpisanie wszystkich meczy i rozgrywania ich w dowolnej kolejności i terminie przez okres np 4-6 tygodni (to i tak krócej niż 9 kolejek tygodniowych)?

Jeżeli podejdziemy do Twojej propozycji dosłownie, to musielibyśmy zamienić obecny system ligowy na system grupowy, a tego za pewne nie chcemy, nie chcemy tych tłumów ludzi którzy próbują rozegrać zaległe mecze w ostatni weekend przed deadlinem... już nie wspomnę tu o zmianach w regulaminie i zasadach jakie musielibyśmy dokonać.

Jest jeszcze druga możliwość: rozpisania wszystkich rund, kolejność rozegrania dowolna ale trzymanie się sztywno terminu na rozegranie każdej, lecz i tu pojawiają się problemy - przypominam o tym, że w SL gra aż 5 graczy z tego samego klanu. Nie chcielibyśmy żeby dochodziło do bałaganu i niejasnych sytuacji.

System ligowy ma to do siebie, że jest poukładany, przejrzysty, wymusza na graczu rozegranie przynajmniej jednego meczu w tygodniu, co jak widać dla wielu i tak jest wielkim osiągnięciem ;)

Użyłeś słów "usprawnić rozgrywki" ale co Ty chcesz usprawnić? Liga może i jest powolna ale wydaje mi się, że nigdzie się nie śpieszymy. Rozegrajmy to sobie spokojnie wzorem dwóch poprzednich edycji.

Jednym słowem zostawiamy rozgrywki w takim kształcie jaki mamy obecnie.

Scooter
07-10-2012, 13:04
Pytanko , na jakich ustawieniach mają być jednostki , małe , normal, czy wysokie , bo nie wyczytałem.

piterus
11-10-2012, 10:45
Faktycznie gdzieś to nam umknęło, przyjmijmy sobie wielkość jednostek normalna (już zamieszczam w zasadach) ale jeżeli oboje gracze zgodzą się na małą lub dużą, to nie widzę przeciwwskazań.
Dzięki za wychwycenie.

Belizariusz
11-10-2012, 19:45
Mam pytanko odnośnie II dywizji z której zostali usunięci Krzyżak i Eliminator. Rozumiem, że Ci gracze którzy nie zdążyli z nimi zagrać również otrzymują walkowery na swoją korzyść?

piterus
11-10-2012, 21:10
Tak Belizariusz ale należy pamiętać o tym zapisie:

W wypadku usunięcia/rezygnacji gracza z Superligi, na jego miejsce automatycznie wchodzi gracz z jednej z Pierwszych Lig, który ma aktualnie najwięcej punktów na swoim koncie.

Wobec powyższego zapisu i na tym etapie rozgrywek myślę, że sprawiedliwie będzie jeżeli walkowery będziemy przyznawać zgodnie z obowiązującą kolejką rozgrywania rund.
Nie chciałbym doprowadzić do sytuacji w której gracze będą mieli różną ilość rozegranych meczy przez te walkowery, a co z tym idzie dodatkowe pkt.

Jeżeli Liga będzie na etapie końca 5 rundy, gdzie nie ma już możliwości awansu gracza pierwszoligowego do Super Ligi i punktacja nie będzie miała już takiego znaczenia, to walkowery zostaną przyznane odgórnie dla wszystkich graczy z tej grupy.

Belizariusz
11-10-2012, 21:14
Jasne rozumiem :) dzięki za info :)

Scooter
21-10-2012, 19:53
Pytanie dotyczące pewnej zasady a mianowicie "cav buga"
Czy wg. zasad turnieju czyli zakaz używania "cav buga" jednostka np konnicy która została okrążona przez jednostki przeciwnika może się z takowego okrążenia wydostać? Pytam ponieważ : na turniejach zagranicznych (np organizowanych przez TWR) sytuacje w których jednostka została okrążona a przeciwnik wycofał dana jednostkę , chcąc nie chcąc klikając za jednostki okrążające była traktowana jak "cav bug" - uzasadniając iz jednostka taka powinna walczyć do końca (dla mnie zrozumiałe)
natomiast u nas są zdania na ten temat podzielone i zapewne duza część graczy uważa że jednostka okrążona ma prawo się wycofać tnąc jednostki stojące na jej drodze.
Proszę o odpowiedź.

I druga sprawa dotycząca meczu z Superligi . Proszę mi wyjaśnić na jakiej podstawie sędziowie nakazują powtórzyć bitwę skoro w uzasadnieniu podali iż niektóre niewłasciwe zagrania nie miały znaczenia dla przebiegu bitwy!- przepraszam ale nie rozumiem ;)

piterus
21-10-2012, 20:53
Wiedziałem, że wcześniej czy później dojdzie do tego typu dyskusji... :)

Co do sprawy nr 1 z okrążeniem, to może napiszę jak ja to widzę wg mojej osobistej interpretacji.

Tak jak napisałeś zdania graczy na ten temat są podzielone, bo jedni są w przekonaniu że nie pozostawią okrążonej jednostki bezczynnie na pewne jej unicestwienie ;) , drudzy z kolei uważają że wycofanie w takiej sytuacji równa się bug-cav.
Moim zdaniem gracz powinien indywidualnie wybrać - czy wycofać w takiej sytuacji czy nie. Jeżeli wycofa i dojdzie do rozjeżdżania jednostek to potraktujemy to jako cav -bug, lecz jak sam zapewne wiesz wycofanie kawalerii w takich sytuacjach często ma różny skutek - zdarza się również, że tracimy błyskawicznie własne jednostki, wtedy oczywiście nie ma mowy o niestosownym zagraniu.

Markus w zapisie podał sytuację okrążenia jako wyjątek, jak zapewne zauważyłeś ;)

Co do sprawy nr 2 z meczem w Super Lidze, mimo że to nie mój zapis lecz który popieram, to może odpowiem bo nie rozumiem do końca o co Ci chodzi, wydaje mi się że wyrwałeś z kontekstu część zdania, które w całości brzmi:

Te nieprawidłowe zagrania jednoznacznie naszym zdaniem nie przyczyniły się do uzyskania takiej przewagi która byłaby podstawą zwycięstwa ,ale jednak w jakimś stopniu przyczyniły się do wzrostu strat i zmniejszenia morale jednostek Marcina 80 .

Ja tu widzę, że ów zagranie jednak przyczyniło się do wzrostu strat i zmniejszenia morale jednostek Marcina80.

piterus
06-11-2012, 09:14
Jeżeli jeszcze ktoś nie czytał, to na głównej znajduje się ciekawe podsumowanie półmetka Ligi okiem Skryby Markusa :)

http://totalwar.org.pl/?p=13699

Scooter
21-11-2012, 21:43
Post usunięty 8-)

piterus
21-11-2012, 23:51
Jak zwykle czytasz wybiórczo i masz kłopoty ze zrozumieniem drogi Scooterze ;)

Miejsca 7-8 - walka o pozostanie w Superlidze z wicemistrzami Pierwszych Lig
Miejsca 9-10 - spadek do Pierwszej Ligi

Zawodnicy, którzy zajęli w SL miejsca 7-8 graja z wicemistrzami Dywizji I i II czyli mamy pierwszego wicemistrza i drugiego wicemistrza - odpowiednio 2 i 3miejsca.
Zresztą mówi o tym zapis z regulaminu:

2. Zawodnicy którzy zajmą miejsca 2-3 walczą między sobą o prawo walki o awans do Superligi z graczami, którzy Superligę ukończyli na miejscach 7-8

Sorry , ale nie zmienia się takich zasad w trakcie , a raczej w końcówce turnieju! Skoro w regulaminie zawsze było i jest że gracz z 2Ligi zajmujący 2 miejsce gra mecz o bezpośredni Awans z graczem z Superligi to tego się trzymajmy. Przepraszam ale nie mam zamiaru grać z kimś z 2 grupy a dopiero potem z graczem z Superligi tylko dlatego aby dać szanse graczom z 3 miejsca.

Żadne zasady nie są zmieniane, od zawsze jest stosowany taki system w lidze. Zauważ że mamy 4 graczy z dwóch Dywizji (miejsca 2-3) i dwóch graczy z SL (miejsca7-8), więc jak Ty to chciałbyś rozwiązać?

Przepraszam Cie Piotrze , ale uważam że próbujesz załatwić miejsce w Superlidze swoim kolegom z klanu bocznymi drzwiami :D (akurat obaj zajmą 3 miejsce w swoich dywizjach-przypadek ;) ) - zgłaszam swój sprzeciw - protestuje!

Teraz to kolego posunąłeś się trochę za daleko...

Po pierwsze masz problemy z liczeniem, bo Bartok poddaje mecz i prawdopodobnie miejsce 3 zajmie albo Aron albo OskarXpl, a miejsca w Dywizji II, to jest jeszcze kwestia otwarta.
Po drugie jest mi to kompletnie obojętne kto na jakim miejscu kończy te rozgrywki, nawet chętnie utarł bym nosa Bartokowi za taką postawę poddawania meczu na koniec. Zauważ, że nie biorę udziału w rozgrywkach tylko z jednego powodu: ponieważ staram się być we wszystkich decyzjach obiektywny i niezależny.
Po trzecie wszystkie decyzje, które podejmuje to za sprawą dyskusji z sędziami - również system barażowy był konsultowany z 2 osobami - nie wierzysz? zapraszam na pw.

Oczekuję przemyślenia swojego postu Scooter i przeprosin.
Pozdro.

Scooter
22-11-2012, 07:25
V MIEJSCA W PIERWSZYCH LIGACH
2. Zawodnicy którzy zajmą miejsca 2-3 walczą między sobą o prawo walki o awans do Superligi z graczami, którzy Superligę ukończyli na miejscach 7-8

Racja , nie doczytałem tego pkt , więc "Zwracam Honor" drogi Piterusie,

Miejsca 7-8 - walka o pozostanie w Superlidze z wicemistrzami Pierwszych Lig
Wg mnie ,wicemistrz I ligi to gracz który zajmuje 2 miejsce w swojej gupie i na podstawie tego sformułowania zgłosiłem swoje zastrzeżenia , nie doczytawszy :D kolejnych podpunktów 8-)

Więc skoro musi być już ten baraż to powinien wyglądać tak
Gracz z 2m. DW1 vs gracz 3m. Dw2
Gracz z 2m. Dw2 vs gracz 3m. Dw1
Tak jest bardziej sprawiedliwie ;)

Markus
22-11-2012, 07:50
Przepraszam Cie Piotrze , ale uważam że próbujesz załatwić miejsce w Superlidze swoim kolegom z klanu bocznymi drzwiami (akurat obaj zajmą 3 miejsce w swoich dywizjach-przypadek ) - zgłaszam swój sprzeciw - protestuje!

:o :shock:

całe szczęście że sie w porę spostrzegłeś i przeprosiłeś bo twoja hipoteza Scoterze była nad wyraz krzywdząca dla Piterusa.
A w kwestii baraży to akurat ja przekonałem pozostałych sędziów do tej koncepcji jaka została przedstawiona i żeby tematu nie wałkować idea była jedna prosta i przejrzysta .
Rozgrywki barażowe mają niejako ''preferować '' zawodników którzy osiągnęli lepsze wyniki w turnieju,graczy którzy walczyli do końca w lidze i superlidze aby uzyskać jak najlepszy wynik trzeba doceniać .
System który podałeś ty czyli 2 z 3 nie daje jednego ,odpowiedzi który zwycięzca ma gracz z zawodnikiem 7 lub 8 w superlidze ,jeżeli miałoby być sprawiedliwie była potrzeba dodatkowej rundy tak aby wyznaczyć który z nich jest lepszy i ma prawo walczyć z zawodnikiem potencjalnie słabszym z superligi.
w naszej propozycji jest idea moim zdaniem najsprawiedliwsza czyli promowanie i docenianie osiągniętych wyników dlatego gracz z superligi który zajął pozycje 7 będzie walczył ze zwycięzca meczu graczy z pozycji 3 obu dywizji czyli potencjalnie słabszym a gracz z pozycji 8 superligi będzie walczył ze zwycięzcą meczu graczy z pozycji 2 obu dywizji czyli potencjalnie silniejszym .
To tyle z zamysłów mam nadzieje że rozwiano wszelkie spiskowe teorie ;)

piterus
22-11-2012, 09:29
Wg mnie ,wicemistrz I ligi to gracz który zajmuje 2 miejsce w swojej gupie i na podstawie tego sformułowania zgłosiłem swoje zastrzeżenia , nie doczytawszy :D kolejnych podpunktów 8-)

W sumie mogłeś tak zrozumieć ale to nie znaczy, że masz wyrywkowo czytać regulamin.

A tu masz dla zobrazowania terminologii wicemistrzów z poprzedniej edycji ligi, kolejno Romanos zdobył 2 miejsce a ja 3 miejsce ;) :

http://img227.imageshack.us/img227/4945/1mistrzromanossvz3xu5.jpg (http://imageshack.us)

http://img205.imageshack.us/img205/7209/2mistrzpiterussju3du8.jpg (http://imageshack.us)

Mam nadzieję, że teraz będzie wszystko jasne i zrozumiałe.

Scooter
22-11-2012, 10:20
Nie do końca się zgadzam z tym co napisał Markus ponieważ w takim przypadku (czyli gracz z 2 m gra z graczem z 2 m.) moim zdaniem nie opłacało sie grać o 2 miejsce , lepiej było zająć 3 miejsc i grac z osobą "potencjalnie" słabszą.
Natomiast system 2v3 jest sprawiedliwszy a gracze z poz.7,8 SL zostali by dolosowani do 2 zwycięzców "baraży" :idea:

piterus
22-11-2012, 13:24
Nie no losować na pewno nie będziemy...

Obecny system ma tą zaletę, że jest szybki i prosty: 2 mecze w Dywizjach i 2 mecze o awans do SL.
W przypadku systemu "2-3" bylibyśmy zmuszeni niejako rozegrać kolejny miniturniej, który ma wyłonić najlepszego zawodnika.
Aczkolwiek z mojej strony mogę zapewnić, że ponownie przedyskutujemy sprawę w gronie szachistów oraz rozpatrzymy jeszcze raz wszystkie za i przeciw.
Po to był rozpisywany system z odpowiednim wyprzedzeniem, żeby wyjaśniać wszelkie uwagi, tak jak ma to miejsce w tym przypadku.

Belizariusz
22-11-2012, 14:03
hehe jak zawsze koniec turnieju się zbliża i zaczyna się nasze małe forumowe piekiełko :D i jazda po sędziach... tak dla odwrócenia uwagi. Liga zmierza ku końcowi, jaki następny turniej jest planowany? :)

Markus
22-11-2012, 14:47
Nie do końca się zgadzam z tym co napisał Markus ponieważ w takim przypadku (czyli gracz z 2 m gra z graczem z 2 m.) moim zdaniem nie opłacało sie grać o 2 miejsce , lepiej było zająć 3 miejsc i grac z osobą "potencjalnie" słabszą.
Natomiast system 2v3 jest sprawiedliwszy a gracze z poz.7,8 SL zostali by dolosowani do 2 zwycięzców "baraży"

Scoterze to jest twoja ocena tej sytuacji ,my jako sędziowie nie możemy patrzeć w tym kryterium ty akurat patrzysz w kontekście awansu do superligi,ale jest również druga strona medalu są zawodnicy którzy będą walczyć o utrzymanie sie w niej więc dlaczego nie patrzeć w perspektywie dla nich korzystniejszej?.
My jako sędziowie musimy być obiektywni na nas leży obowiązek stworzenia jasnego ,czytelnego systemu rozgrywek barażowych i taki właśnie powstał jeszcze raz powtarzam z naciskiem przyświeca mu idea ''promowania'' graczy którzy osiągnęli lepszy wynik czyli graczy aktywnych grających do końca .Ten system jest sprawiedliwy i traktuje na równo graczy z superligi i lig i jak na razie np twój pomysł do mnie jako do sędziego nie przemawia bo jest bardziej stronniczy ,a co sie komu opłaca to jest już kalkulacja i ryzyko z tym związane poszczególnych zawodników czy chcesz grać z pozycji 3 lig jako zwycięzca z graczem potencjalnie silniejszym z superlidze z pozycji 7 czy odwrotnie z pozycji 2 lig jako zwycięzca z graczem potencjalnie słabszym z superligi z pozycji 8 .Równe szanse i równe traktowanie jasne i czytelne dla zawodników ligi i superligi.
Ale nic nie zamyka tematu do dyskusji to my sędziowie jesteśmy dla WAS graczy a nie odwrotnie ,przekonajcie nas -mnie do swoich pomysłów a nic nie jest ostateczne przesądzone .

Purple
22-11-2012, 18:05
Hej :)

Chcialem tylko od siebie dodac, ze jezeli dobrze rozumiem niunse regulaminu i te dylematy, to w zasadzie wiekszosc mozna sprowadzic do pytania - czy wieksza jest roznica poziomow graczy pomiedzy 7 a 8 miejscem SL, czy pomiedzy 2 a 3 miejsce Lig. Wydaje mi sie, ze potencjalnie zdecydowanie wieksza moze byc pomiedzy 2 a 3 miejscem Lig. Rowniez walka o te pozycje wiaze sie z wiekszymi staraniami, motywacja itd, niz w przypadku 7 i 8 miejsca SL. W zwiazku z tym zgadzam sie ze Scooterem, ze mecze 2 miejsce I Ligi vs 3 miejsce II Ligi (i drugi analogicznie) byloby bardziej nastawione na premiowanie aktywnych i zaangazowanych graczy - nagroda, za wywalczenie tego miejsca o oczko wyzej. To, ktory ze zwyciezcow zagra pozniej z graczem z 7, a ktory z 8 miejsca SL wydaje sie miec juz zdecydowanie mniejsze znaczenie. Zeby jednak nadac temu odpowiedni dla regulaminu formalizm moznaby np dodac zasade - ten kto wygra bardziej (tzn wiecej pelnych/heroicznych zwyciestw, itp) w meczu z jednym z wicemistrzow z sasiedniej ligii gra potem z 8 miejscem SL, a ten kto mniej z miejscem 7. I generalnie szczegoliki tego typu. Jednoczesnie premiowanie gracza z miejsca 7 SL wzgledem tego z miejsca 8, tak jak to jest teraz, tez juz jest chyba mniej istotne.. Trudno powiedziec, zeby gracze ci zazarcie walczyli o te pozycje do ostatniej kropli krwi.

No, ale jako ze nie chce marudzic i wtracac sie przeciwko zaakceptowanemu wczesniej regulaminowi, to w gruncie rzeczy jestem za nie-zmienianiem juz niczego, jako ze to juz ostatnia kolejka ligii, hehe ;)

PS: sorry, ze bez polskich liter, ale pisze z komputera, ktory wydaje sie pamietac jeszcze czasy grunwaldzkiej batalii...

piterus
22-11-2012, 20:04
Purple komplikujesz wszystko do kwadratu ;) , a dywagacje na temat różnicy poziomów oraz motywacji zawodników w poszczególnych ligach moim zdaniem są nietrafne. Każdy zawodnik, nie licząc pewnych wyjątków, stara się jednakowo dobrze rozegrać swoje mecze...

Nic tu na nowo nie trzeba wymyślać, jeżeli zdecydowalibyśmy się odejść od obecnego systemu, to wyglądał by on następująco:

Mecze o prawo walki o awans do Superligi

I. Gracz, który zdobył 2 miejsce w Dywizji I vs Gracz, który zdobył 3 miejsce w Dywizji II
II. Gracz, który zdobył 3 miejsce w Dywizji I vs Gracz, który zdobył 2 miejsce w Dywizji II
III. Zwycięzca meczu I vs Zwycięzca meczu II

Mecze o awans do Super Ligi/o utrzymanie się w Super Lidze

A. Zwycięzca meczu III vs Gracz Super Ligi, który ukończył rozgrywki na miejscu 8
B. Przegrany meczu III vs Gracz Super Ligi, który ukończył rozgrywki na miejscu 7

Jak widać główna różnica polega na rozegraniu dodatkowego meczu nr III, który ma wskazać układ sił w konfrontacji z zawodnikami z SL.
Można się zastanowić, który system byłby bardziej trafiony ;)

Scooter
22-11-2012, 20:12
Mecz nr III jest zupełnie nie potrzebny, jak już pisałem można użyć randomizera (jakoś tak) ;)

Marcin80
22-11-2012, 20:25

Jednoczesnie premiowanie gracza z miejsca 7 SL wzgledem tego z miejsca 8, tak jak to jest teraz, tez juz jest chyba mniej istotne.. Trudno powiedziec, zeby gracze ci zazarcie walczyli o te pozycje do ostatniej kropli krwi.

Zastanów się czasem co piszesz...

Pozdrawiam

piterus
22-11-2012, 21:26
Mecz nr III jest zupełnie nie potrzebny, jak już pisałem można użyć randomizera (jakoś tak) ;)

Na tym etapie nie widzę możliwości jakiegokolwiek losowania, to nie jest początek rozgrywek ligowych.
Nie po to rozgrywaliśmy cały sezon, żeby teraz o ustawieniach decydował los ;)

Belizariusz
22-11-2012, 22:42
Koledzy gracze zaakceptowaliśmy wszyscy regulamin przed rozpoczęciem turnieju i teraz nagle wychodzi, że komuś coś się nie podoba... Trzeba było czytać od razu dokładnie i ze zrozumieniem. Teraz to wygląda tak jakbyście chcieli zburzyć dobrą atmosferę jaka była przez większość turnieju, chcieli podyskutować dla samego podyskutowania i denerwowania sędziów.

Purple
22-11-2012, 22:55

Jednoczesnie premiowanie gracza z miejsca 7 SL wzgledem tego z miejsca 8, tak jak to jest teraz, tez juz jest chyba mniej istotne.. Trudno powiedziec, zeby gracze ci zazarcie walczyli o te pozycje do ostatniej kropli krwi.

Zastanów się czasem co piszesz...

Pozdrawiam

Masz rację, Marcinie, nie powinienem tak mówić. Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem. Przyznaję, że tę opinię wyraziłem głównie z własnego doświadczenia - patrząc na siebie i znajomych mi graczy. Być może to naganne, ale jakoś trudno mi samemu zebrać się na motywację do uważnego studiowania gry i przygotowywania się do pojedynków,kiedy widzę, że raczej średnio idzie mi w turnieju - a to zdarzało się już wielokrotnie. Podczas gdy kiedy sporadycznie, ale czasami jestem "na fali", to niejednokrotnie poświęcam długie godziny na studiowanie powtórek bitew,wymyślanie taktyk i żmudne ich testowanie, treningi z kolegami z klanu, itd.. Stąd ten kontrast w zaangażowaniu, który miałem na myśli w swojej wypowiedzi.
Swoją drogą myślę że ci, których nie dotyka taki spadek motywacji w obliczu braku sukcesów, zasługują na szczególne uznanie - podejrzewam, że znajdują się raczej w mniejszości. Nie chciałem nikogo personalnie urazić, ani nie miałem szczególnej osoby na myśli - zgaduję jednak, że w ogólności, da się udowodnić tezę, którą poniekąd sformułowałem w swojej wypowiedzi. I w mojej ocenie jest to dosyć naturalna sytuacja, bez żadnych pejoratywnych konotacji względem kogokolwiek. Mogę się oczywiście mylić w tej swojej ocenie, jak to zwykle z ocenami bywa. Po prostu określenie "walka do ostatniej kropli krwi" stała u mnie najwyżej w hierarchii motywacji, co nie znaczy, że poniżej nie stoją takie określenia jak "zażarta walka w każdej bitwie", tudzież "prowadzenie bitew w skrajnym skupieniu" ;)

@ do Piterusa - wybacz, ale tak jak napisałem (i zgadzam się tutaj z Belizariuszem :)) jest już trochę późno i w sumie głupio zmieniać jakiekolwiek zasady/ustalenia, nawet gdy dałoby się to jakoś uargumentować. Po prostu gramy dalej i tyle.
Pozdrawiam ;)

Belizariusz
30-11-2012, 13:09
Panowie Szachiści pozwolę sobie ponowić pytanie :) jaki w planach jest kolejny turniej? :)

Markus
30-11-2012, 19:54
:D http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=83&p=255716#p255716 sie zobaczy :D