PDA

Zobacz pełną wersję : Roman Polański : Wielki Reżyser czy Wielki Pedofil ?

Ronin
01-10-2009, 19:32
Dyskusja ogólna na temat Romana Polańskiego i jego głośnego aresztowania w Zurichu ?
Jaka jest wasza opinia na ten temat. ( Dodałem również Ankietę :D )

01-10-2009, 19:42
Może i wielki reżyser, ale za przestępstwo każdy powinien odpowiadać. Szkoda, że u nas kary ulegają przedawnieniu.

01-10-2009, 19:44
Pedofil...
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:DbYGkmE5TsIl3M:http://lh3.ggpht.com/_mvobcuPa9QY/Rwo2R6LhXAI/AAAAAAAABoM/gGvr4eTZ3Qg/pl-pedo-bear.png

Ronin
01-10-2009, 19:47
Ta sprawa jest bardzo dziwna. Z jednej strony zdobywca Oscara ale jednocześnie niezaprzeczalnie gwałciciel bo przecież, zgwałcił tą dziewczynę. A nasza artystyczna palestra broni go jak niemalże Świętego? Dziwna sprawa. Co prawda ofiara mu wybaczyła ale karę choćby symboliczną powinien ponieść. Bo świętą krową nie jest.
Tylko dlaczego zrobiono i nadal się robi taki wielki szum wokół tej sprawy to mnie zastanawia. Przecież Sikorski w sprawie Polańskiego podobno rozmawiał nawet z Administracją Białego Domu i czy to nie będzie rzutować tym że nasz kraj będzie postrzebany jak kraj w którym toleruje się Pedofilię ?

Marat
01-10-2009, 19:52
Nasze "gwiazdeczki" są żałosne. Ta 13-latka wg. jednej ze "stars" uwiodła Romana :!: Ukarać jak najbardziej. Ogólnie jednak zgiełk na ten temat jest już denerwujący. Należy tez pamiętać, że to nie była przypadkowa dziewczynka spotkana na ulicy, która za lizaka poszła z wujkiem do domu ( co oczywiście nie usprawiedliwia Polańskiego ).

PS: O Sikorskim nawet nie wspomne...

Ronin
01-10-2009, 20:07
Ale podobno Krzysztof Zanussi stwierdził że to była po prostu tania dziwka

01-10-2009, 20:16
Na szczęście ostatnio niczego oprócz LM w TV nie oglądam, ale widziałem wypowiedz Olbrychskiego u Olejnik - jednym słowem: żenada...

po prostu tania dziwka

Wie bo też próbował? :roll:

Ronin
01-10-2009, 20:19
No artyści najwyraźniej promują podwójne standardy moralne. W sumie to wynika chyba z tego że w ich środowisku prawie każdy już był z każdym.

Pinotchet
01-10-2009, 20:23
trudno mi zająć obiektywne stanowisko, podziwiam Polańskiego głównie za jego cztery, może pięć znakomitych filmów: "Nóż w wodzie", "Dziecko Rosemary", "Chinatown", "Lokator" za "Pianistę" już mniej. Fakt doszło do tego do czego doszło. Sama postać Polańskiego i jego życie to jeden wielki zbiór dziwnych przypadków, z zamordowaniem jego żony, pięknej Sharon Tate przez bandę Mansona. Gdyby nie to morderstwo to być może Polański nie miałby pedofilskich ciągot, bo miałby nadal piękną żonę :D Polański to poprostu typowy celebryta, któremu różne występki uchodzą na sucho. Świat jest pełen takich przypadków, chyba najbardziej znanym jest Japończyk Issei Sagawa, który w czasie studiów na paryskiej Sorbonie, zjadł swoją koleżankę z grupy. W Japoni cieszy się wielkim uznaniem i jest prawdziwą telewizyjną gwiazdą, napisał ówniez książkę w kórej opisał jak przyrządził holenderską studentkę Renée Hartevelt.

Marat
01-10-2009, 20:23
Widziałem Krzycha Zanudzi u Olejnik i bredził 8-)

maryjan1001
01-10-2009, 20:29
co tu gadac - do piachu :evil:

infamin
01-10-2009, 20:30
Świat jest pełen takich przypadków, chyba najbardziej znanym jest Japończyk Issei Sagawa, który w czasie studiów na paryskiej Sorbonie, zjadł swoją koleżankę z grupy. W Japoni cieszy się wielkim uznaniem i jest prawdziwą telewizyjną gwiazdą, napisał ówniez książkę w kórej opisał jak przyrządził holenderską studentkę Renée Hartevelt.

Nie ma jak dobra celebra :shock: :? :x Niektórzy, to naprawdę maja dobrze nasrane w tych łbach.

Sam Fisher
01-10-2009, 20:31
Wszyscy powinni być równi wobec prawa. Tyle w temacie.

Wiktor_Lechki
01-10-2009, 20:41
Wszyscy powinni być równi wobec prawa. Tyle w temacie.

Lord_Vindicus
01-10-2009, 21:29
Dokładnie... nieważne, czy to wielki reżyser, polityk, ksiądz czy zwykły szary obywatel. Prawo jest prawem i trzeba je egzekwować.

Ronin
01-10-2009, 21:30
A taką karę powinien odbywać w USA czy lepiej w Polsce ?

Lord_Vindicus
01-10-2009, 21:38
Hmmm myślę, że skoro doszło do przestępstwa na terenie USA to tam powinien być sądzony i tam powinien odbyć karę, ale to chyba kwestia obywatelstwa które posiada... przynajmniej tak kojarzy mi się z zajęć z prawa karnego, a było to troszkę dawno.

Tuareg
01-10-2009, 21:44
Ciesze się,że nikt nie ucieknie od odpowiedzialności,ale powiedzmy sobie szczerze:owa molestowana sama wnioskowała o uniewinnienie go.Coś tu jest nie tak. Pewnie w młodości chciała wyciągnąć od niego kasę za molestowanie. Za dużo tu niejasności. A Polański głupi,że zwiał z U.S.A Powinien walczyć w sądzie.

Rajden
01-10-2009, 22:02
Ciesze się,że nikt nie ucieknie od odpowiedzialności,ale powiedzmy sobie szczerze:owa molestowana sama wnioskowała o uniewinnienie go.Coś tu jest nie tak. Pewnie w młodości chciała wyciągnąć od niego kasę za molestowanie. Za dużo tu niejasności. A Polański głupi,że zwiał z U.S.A Powinien walczyć w sądzie.

Tuareg, Słuchaj chciała czy nie chciała wyciągnąć kase czy to robi jakąś różnicę, fakt jest taki że poszedł do łóżka z 13 latką a to jest przestępstwo które powinno i jest ścigane i przynajmiej w stanach się nie przedawnia, powinni go wsadzić za kratki i to z takimi jak on. Ja sobie nie wyobrażam aby naprzykład ktoś kogoś zabije i za to nieodpowiedział bo naprzykład jest politykiem czy jakąś znaną osobistością, prawo powinno być takie samo dla wszystkich.

Boniek
01-10-2009, 22:13
Pedofile powinni być kastrowani...
Niekoniecznie chemicznie.
Możecie się z tym nie zgodzić, ale według mnie tak właśnie powinno być, bo pedofilia to najgorszy rodzaj zboczenia.
Gej nie krzywdzi swoich partnerów, którym seks z facetem też sprawia radość, a pedofil sprawia że jego partnerzy - dzieci mają traumę, może nawet do końca życia.

Co do Polańskiego to szokuje mnie to , że akurat on jest pedofilem.

Wiktor_Lechki
01-10-2009, 22:18
a pedofil sprawia że jego partnerzy - dzieci mają traumę, może nawet do końca życia.

Zważ na to, że możliwe, że dziewczynka chciała z nim uprawiać seks sama, więc nie wiem, czy tak srogo go mamy oceniać ;f

Furiusz
01-10-2009, 22:35
Dura lex sed lex, chciała nie chciała, nie ma znaczenia, stosunki seksualne czy to dobrowolne czy nie z dziećmi są zakazane prawnie, jesli jest niewinny to uniewinnić jeśli jest winny skazać proste :D

Lord_Vindicus
01-10-2009, 22:37
Nawet jeżeli chciała to w świetle prawa czyni go to przestępcą i nic raczej nic nie zmieni... a co za tym idzie tak czy siak zasłużył na wyrok.

Wiktor_Lechki
01-10-2009, 22:50
Nawet jeżeli chciała to w świetle prawa czyni go to przestępcą i nic raczej nic nie zmieni... a co za tym idzie tak czy siak zasłużył na wyrok.

No tak, ale ja już tu nie piszę o tym, czy złamał prawo, bo to oczywiste, tylko, czy są jakieś okoliczności łagodzący i jak mamy go postrzegać w związku z tą sprawą.

Witch King
01-10-2009, 23:46
[quote="Lord_Vindicus":1w1h586v]Nawet jeżeli chciała to w świetle prawa czyni go to przestępcą i nic raczej nic nie zmieni... a co za tym idzie tak czy siak zasłużył na wyrok.

No tak, ale ja już tu nie piszę o tym, czy złamał prawo, bo to oczywiste, tylko, czy są jakieś okoliczności łagodzący i jak mamy go postrzegać w związku z tą sprawą.[/quote:1w1h586v]

Jedyną okolicznością łagodzącą może być jego skrucha, no ale co z tego, jest pedofilem i się do tego przyznał, czy powinien ponieś karę?? Trudno powiedzieć, już raz wyrok dostał, ta sprawa jest zagmatwana bo ta kobieta raz mówi to raz co innego, więc co z niej za świadek?? Jest wielkim reżyserem, ale to go nie zwalnia z odpowiedzialności za swój czyn.

Fumanchu
02-10-2009, 02:58
...and justice for all.
Powinien ponieść karę i tak będzie,za gwałt,pedofilię ,uchylanie się od postępowania sądowego,uciekł gdy ono trwało i to niemałą karę.Jak się odpuści to lobby pedo będzie wdzięczne,już coś słyszałem o "dobrej pedofilii",za obopólną zgodą ,miłości :!: do dziecka i takie tam.
No i czym się różni pedofil od pediatry?
Ten pierwszy naprawdę kocha dzieci. Tfu

Furiusz
02-10-2009, 07:37
Trudno powiedzieć, już raz wyrok dostał, ta sprawa jest zagmatwana bo ta kobieta raz mówi to raz co innego, więc co z niej za świadek?? Jest wielkim reżyserem, ale to go nie zwalnia z odpowiedzialności za swój czyn.
jaka kare dostał? O ile wiem uciekł przed procesem, przed wyrokiem więc nie ma mowy o jakiejkolwiek karze jaki więc wyrok dostał?
Polański z tego co wiem do stosunku z nią się przyznaje

tomsn
02-10-2009, 10:01
Polański do pierdla.

Gorzej (lepiej?), że wreszcie poznaliśmy środowisko niektórych polskich twórców. Dobrze, że między nimi zdarzają się osoby trzeźwe - Kukiz, Hołdys itd...

Aha - co do spraw obyczajowych okolicy Polana polecam knigę Gene'a Gutowskiego "Od holocaustu do hollywood". Tam nie tylko obrazy z imprez, ale też swoista moralność środowiska.

W temacie o platformie dałem takoż ciekawy link nt. temat.

Demand
02-10-2009, 10:45
Przede wszystkim taka uwaga, pedofilia jest zboczeniem, w którym popęd seksualny skierowany jest ku osobom niedojrzałym fizycznie, zaś ta dziewczyna od Polańskiego z tego co słyszałem wyglądała tak, że niektórzy jej i 20tkę dawali. W tym wypadku można mówić o efebofilii, bądź hebefilii :P

Co nie zmienia faktu, że prawo USA mówi "18" a Polański się w limicie nie zmieścił, toteż uważam, że jakaś duża grzywna na cele charytatywne pójść powinna (bo jednak więzienie uważam za nie najlepszy pomysł, chociażby ze względu na wiek Polańskiego)

tomsn
02-10-2009, 11:13
mniejsza o nazewnictwo, ale...

Marat
02-10-2009, 11:24
Rycząca czterdziestka :lol:

Furiusz
02-10-2009, 11:27
Co nie zmienia faktu, że prawo USA mówi "18" a Polański się w limicie nie zmieścił, toteż uważam, że jakaś duża grzywna na cele charytatywne pójść powinna (bo jednak więzienie uważam za nie najlepszy pomysł, chociażby ze względu na wiek Polańskiego)
Stan kalifornia nie przewiduje za takie czyny grzywny na cele społeczne. Wiek nie ma znaczenia, przestępstwo to przestępstwo, nawet jeśli ktoś ma i 100 lat musi iść do więzienia i koniec.
To tak jak z tym zamachowcem którego Szkoci wypuścili. Mówi się, że stary i schorowany i dlatego, ale lepiej go było wydać USA - skoro taki schorowany i i tak umrze, amerykanie daliby mu czapę i eutanazja jak się patrzy jest :D

Amrod
02-10-2009, 11:47
Grzywna pienieżna w tej sytuacji i tym przypadku niespełniłaby podstawowego celu kary. Żaden uszczerbek w majątku.

02-10-2009, 12:23
Wsadzić do więzienia i niech odsiedzi to na co zasłużył. Prawo jest równe dla wszystkich, nie powinno być równych i równiejszych. Co z tego, że jest sławnym reżyserem, ale jest także człowiekiem a oni z tego co wiem podlegają prawu :) Nie trzeba było uciekać 31 lat temu dziś może już by wyszedł a teraz posiedzi do końca swego życia zapewne.

Amrod
02-10-2009, 12:26
Co jak co, ale amerykański wymiar sprawiedliwości zna nie takich artystów, którzy dokonywali nie takich przestępstw.

tomsn
02-10-2009, 13:13
Co jak co, ale amerykański wymiar sprawiedliwości zna nie takich artystów, którzy dokonywali nie takich przestępstw.

i dlatego powinniśmy równać w dół?
tylko dlatego, że pewien przestępca jest "nasz"?
swoją drogą, taki on nasz jak Kościuszko i Pulaski

Amrod
02-10-2009, 13:21
Emm, nie napisałem tego w takim tonie jak to odebrałeś, bynajmniej. Wprost przeciwnie. Podzielam Twoje zdanie.

Marat
02-10-2009, 13:22
Z drugiej strony, ponoć 30 lat temu, sędzia był bardzo zawzięty...

Demand
02-10-2009, 15:37
Generalnie ja inne zdjęcia tej dziewczyny widziałem, gdzie faktycznie wygląda starzej niż 13. No ale jak by nie wyglądała, nie usprawiedliwia to Polańskiego.

Ronin
02-10-2009, 16:05
Generalnie ja inne zdjęcia tej dziewczyny widziałem, gdzie faktycznie wygląda starzej niż 13. No ale jak by nie wyglądała, nie usprawiedliwia to Polańskiego

Ta sprawa coś śmierdzi. Bo zobacz wszyscy w tym pół świadku wiedzieli że Polański ma ciągoty do młodych dziewcząt i nagle znalazła się ta dziewczyna która faktycznie nie wyglądała na swoje lata. A gdyby faktycznie miała 15 lat ukończone to już by mu nie groziło więzienie nawet w USA. Więc wbrew pozorom wygląd tej dziewczyny miał znaczenie dla przebiegu całej sytuacji. Tak mi się zdaje przynajmniej.

Milanos
02-10-2009, 17:12
Będzie podnosił mydełko w pierdlu w USA :lol:

02-10-2009, 18:25
Będzie podnosił mydełko w pierdlu w USA :lol:

Odwrotnie, on będzie rzucał ;) a klawisz pytając się dlaczego skazańcy śmierdzą i się nie myją usłyszy odpowiedź: a schyliłbyś się przy Polańskim po mydło? :lol:

glaca
02-10-2009, 21:10
seks z nieletnim=pedofilia=homoseksualizm.
podziwiam wasze trzeźwe podejście ;]

Fumanchu
03-10-2009, 02:32
No to się zgadzamy,tok rozumowania jak najzupełniej słuszny i prawidłowy,proste, logiczne i niepodważalne.

Volomir
03-10-2009, 10:22
glaca napisał(a):

No to się zgadzamy,tok rozumowania jak najzupełniej słuszny i prawidłowy,proste, logiczne i niepodważalne.

A najgorsze jest to, ze nie ma pokrycia z rzeczywistoscia...
A Romka powinno sie sadzic jak normalnego, szarego obywatela. Tylko z innej strony ta sprawa jest bardzo ciekawa. Ciagle zmiany zeznan, "wybaczanie" itd.

Aule
03-10-2009, 12:22
http://www.joemonster.org/art/12503/Uwo ... na_stosie_ (http://www.joemonster.org/art/12503/Uwolnic_czy_spalic_na_stosie_)

Ronin
06-10-2009, 19:25
Roman sobie jednak posiedzi :lol: Wniosek obrony o zwolnienie na czas sformułowania przez stronę Amerykańską formalnego wniosku o Ekstradycję został odrzucony z powodów jak to określono wysokiego prawdopodobieństwa ucieczki Polańskiego za granicę.
Chyba wszystko zmierza ku temu aby Roman jednak zapłacił za to co zrobił tej 13 latce ponad 30 lat temu. Może to i dobre rozwiązanie na pewno będzie to miało pewien skutek prewencyjny. Szkoda tylko że jak któryś z polaków zdobędzie uznanie w Świecie to przez takie sprawy to uznanie skrzętnie traci a my musimy się wstydzić i świecić oczami :shock:

Duqq
07-10-2009, 14:45
Tylko nie wiem czy na Swiecie traktuja Polanskiego bardziej jako Francuza, czy jako Polaka..?

Ale tak czy inaczej powinni go uczciwie osadzic i jezeli trzeba to skazac. Nie moze byc zadnej tolerancji dla pedofilii :twisted:

Ronin
07-10-2009, 17:41
Tylko nie wiem czy na Swiecie traktuja Polanskiego bardziej jako Francuza, czy jako Polaka..?
To zależy gdzie w USA chyba go jednak traktują jako Polaka. Choć ma też Francuskie Obywatelstwo.

Duqq
07-10-2009, 21:16
Jesli nawet to nie przesadzalbym z tym kojarzeniem wszystkich Polakow przez pryzmat Polanskiego z pedofilami, czy pedofilia ;) W koncu czy z powodu Fritzla ktos uwaza wszystkich Austriakow za zwyrodnialcow, lub z powodu Isseiego Sagawy wszystkich Japonczykow za kanibali? :)

glaca
07-10-2009, 21:44
w ogóle nieporozumieniem jest nazywanie go w ogóle pedofilem po pierwsze.
jeden raz i to 30 lat temu pod wpływem narkotyków to nie pedofilia. to seks z nieletnim ;/

07-10-2009, 21:51
jeden raz i to 30 lat temu pod wpływem narkotyków to nie pedofilia. to seks z nieletnim ;/

A 2 to już 2 seksy z nieletnim.

glaca
07-10-2009, 22:43
a zdarzyło mu się to ponownie? :|

Ronin
07-10-2009, 22:48

Z tego co ja wiem to to był jedyny przypadek.

Duqq
08-10-2009, 06:43
to nie pedofilia. to seks z nieletnim ;/

A jak sie definiuje seks doroslej osoby z 13-letnia dziewczynka, jak nie pedofilia? Takie usprawiedliwianie go jest conajmniej glupie, bo usprawiedliwiasz w ten sposob innych podobnych. Jak inny czlowiek zgwalci pierwszy raz dziecko to takze nie uznajemy go pedofilem, bo to byl pierwszy raz? a skad wiesz, ze nie bylo innych "wyskokow" Polanskiego? Najlepiej niech go osadzi sad i wyda sprawiedliwy wyrok.

tomsn
08-10-2009, 07:46
A jak sie definiuje seks doroslej osoby z 13-letnia dziewczynka, jak nie pedofilia?

mimo wszystko. Musze to powiedzieć. W krajach arabskich to nie pedofilia, a dlaczego? Bo za seksem idzie małżeństwo. Dziewczynka nie tylko staje się "kobietą" w sensie fizycznym, ale też zostaje panią domu, żoną, poważaną społecznie osobą. Zyskuje nowe prawa i obowiązki, staje się podmiotem.

Oczywiście jest tak w wielu innych kulturach...
teraz:

To co zrobił Polan to oczywista pedofilia. Dlaczego?
Za tym czynem nie poszło nic. Nie miał zamiaru opiekować się tą dziewczynką, chciał ją po prostu brutalnie wykorzystać. Po fakcie nic się nie zmieniło, a dziewczynka został upokorzona. Została jedynie przedmiotem. Dodajmy do tego obecność z kulturze i cywilizacji zachodniej, gdzie podobne praktyki są określane mianem pedofilii właśnie - tego się nie zmieni. Brednie typu "kocham nieletnią" bywały już wytłumaczeniem dla wykorzystujących. moim zdaniem bardzo mętnym.

08-10-2009, 12:52

Mówię czysto teoretycznie.

{{B-S}}SpartaN
12-10-2009, 18:55
Prawo powinno być równe dla wszystkich. To co zrobiły nasze władze i nadal robią jest ośmieszające. Jakby Kowalskiemu się takie coś przytrafiło to najwyżej co rodzina by się za niego wstawiła.