Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ROZWIĄZANE] Dyplomatyczny problem

Assar
31-10-2012, 20:48
Witajcie.
Mam dość spory problem z ogarnięciem dyplomacji w podstawce. To jest jaki koszmar co AI wyczynia . Gram sobie spokojnie cesarstwem niemieckim, za wszelką cenę próbując utrzymać dobre relacje z sąsiadami. Postanowiłem że będę podbijał wschodnią część europy, więc zawarłem sojusz z francuzami, a resztę sąsiadów obsypywałem złotem w celu uniknięcia ataku. I nagle, sojusznicy mnie atakują, Dania, Węgry, Polska, Mediolan, również. Mało tego anglicy pojawili się na moim terenie i postanowili przejąć frankfurt, a w następnej turze prosili mnie o wstrzymanie ognia, mimo że nawet ich nie zdążyłem zaatakować. Ta dyplomacja to jakaś porażka. Czy ktoś ma jakieś porady żeby dało się w miarę normalnie grać? ew. jakie mody polecacie.

31-10-2012, 21:42
Trochę to poprawia Retrofit, jest też ulepszone AI w Deus lo Vult, ale to bardzo stary mod, znam jeszcze takie coś jak Ancheor, czy jakoś tak, niestety dokładnej nazwy nie mam w pamięci.

Samick
31-10-2012, 23:21
Masz na myśli Archaon's Loyal Allies?

01-11-2012, 17:35
Dokładnie to.
Obecnie gram w Retrofit moda i przyznam, że jest tam bardzo dobra dyplomacja. Po ponad 70 turach nikt mi nie wypowiedział wojny, nareszcie komp kończy krucjaty powodzeniem, np. Węgry zdobyły Kair, a w mojej ostatniej kampanii Niemcy miały Kordowę :) , frakcje zawierają nawet po 3 sojusze, a gdy zaatakujesz kogoś, to od razu na łeb lecą stosunki z jego sojusznikami, zostałem zdradzony przez Węgry dopiero, kiedy zostałem ekskomunikowany, wreszcie inni interesują się wyspami, np. Sycylia zajęła Sardynię. Frakcje mają nieźle podpakowane garnizony, a po zainstalowaniu GUAM 6.0, pojawiają się wszystkie jednostki z Kingdoms.

Assar
01-11-2012, 22:42
Dzięki WIELKIE za odpowiedzi. Niestety wychodzi na to, że będę musiał skorzystać z któregoś z poleconych modów. Unikałem tego jak ognia. Jestem zdania że jak grę się kupuje to w formie oryginalnej w nią najpierw gram (przechodzę), a ewentualnie później urozmaicam :) . Ale niestety medek 2, w wersji oryginalnej, jest moim zdaniem nie do zaakceptowania pod względem dyplomacji.

Mam jeszcze pytanie, odnośnie poleconych modów. Jak one się mają (czyt. który lepszy, który gorszy) w odniesieniu do "Ultimate AI"?
Bo wyczytałem że w/w najbardziej poprawia aspekt dyplomacji w grze.

Samick
01-11-2012, 23:04
Polecam jeszcze Eras Total Conquest, poprawia dyplomację. Do tego nowe okresy i fajne grafiki jednostek (nie mówiąc o mapach).