Zobacz pełną wersję : Konkurs wiedzy o Śródziemiu
Biorąc pod uwagę to, że nikt nie odpowiada, powiem ale tylko to co wiem. :)
Napewno dwa razy.
Raz gdy gobliny zeszły z gór mglistych, wtedy to właśnie Wielki Tuk (poprawcie jeśli się mylę) jako jedyny hobbit dosiadał konia, ponieważ był nieprzeciętnego wzrostu.
Drugi raz, gdy Frodo, Merry, Pippin i Sam wrócili do kraju zajętego przez Sarumana.
Można tu jeszcze ewentualnie dopisać chude lata, podczas których wilki przeszły przez zamarzniętą Brandywinę, ale to żadna bitwa.
:)) dobrze pierwszą część masz dobrze w sumie zaliczam choć brakuje odpowiedzi jeszcze na drugą cześć pytania ( co wynaleziono podczas jednej z bitew?)
Nie mam pojęcia, od zadania pytania myślę nad tym i nie przychodzi mi do głowy, chociaż może hobbici zaczeli proc używać, chociaż wzmianki nie ma/nie pamiętam.
nie główkuj zaliczam w końcu opowiedziałeś dobrze na pierwszą część pytania :D
co do drugiej odpowiedzią jest gra w golfa :lol:
Naprawdę? :D
Kto zniszczył Dol Guldur i mniej więcej kiedy?
MateuszKL
21-03-2010, 00:40
No, myślę, że Istari razem z elfami podczas gdy Bilbo został z krasnoludami sam (Gandalf ich opuścił przed wejściem do Mrocznej Puszczy).
Nie wtedy Dol Guldur nie zostało zniszczone - stało się to podczas wojny o pierśćień, twierdza została zdobyta przez elfy z Lothlorien, i obrócona w perzynę przez Galadrielę
Faramir masz rację
Mateuszkl ty opisałeś sytuację kiedy z twierdzy został wygnany Sauron.
MateuszKL
21-03-2010, 11:38
Ano... późna pora.
hmm to może tak:
Który z palantirów miał szczególne zadanie?
Widzący kamień z Osgiliath, był on głównym Palantirem, taką bym powiedział centralą i kierował on pozostałymi sześcioma.
hmmm nie o ten z osgiliatch mi chodziło ton o którym mówie na prawdę miał szczególne zadanie
MateuszKL
22-03-2010, 16:15
Palantir Tol Eressëa
MateuszKL
22-03-2010, 18:34
Dlaczego kawaleria Rohanu tak łatwo wjechała na pola Pelennoru? Teoretycznie, coś powinno ją zatrzymać...
Powinna była ją zatrzymać straż Easterlingów przy północnej bramie, ale Rohirimowie użyli starej ścieżki przez góry, przeprowadzili ich po niej dzicy ludzie. W ten sposób wyjechali z Białych Gór już w Pellenorze.
MateuszKL
22-03-2010, 22:07
Ha, nie o to chodzi.
Spowolnić marsz armii Rohanu powinna północna część zewnętrznych murów pelennoru, nie doszło do tego ponieważ znajdujące się tam oddziały orków zniszczyły go doszczętnie
MateuszKL
23-03-2010, 15:19
Tak
do czego wykorzystano Nagulamir?
Pamiętam tylko to , że był wykorzystywany do przechowywania silmarillu , którego umieścił tam Thingol
no dobrze został w nim umieszczony silmaril ale, zrobiły to krasnoludy na polecenie Thingola
Pytanie jak mniemam dziwne , ale myślę , że ktoś będzie znał odpowiedź
Jak wiadomo , nie wiadomo kim dokładnie był Tom Bombadil. Podaj conajmniej 2 odpowiedzi , które są uważane przez fanów twórczości Tolkiena za najprawdziwsze .
MateuszKL
25-03-2010, 16:20
Nie mam pojęcia co uważają "fani twórczości Tolkiena", ale mogę sobie pozwolić na strzały. Skoro był wcześniej niż cokolwiek innego, może być (1)Iluavatarem, albo Valarem - myślę, że (2)Tulkasem. Oczywiście, to czyste spekulacje.
Co prawda , większosc 'doswiadczonych' czyli takich co na prawde znają twórczość Tolkiena zazwyczaj podają takie propozycje
1.Iluvatar
2.Valar
3.Majar
4.Duch eteryczny - i przy tej propozycji obstaje najwięcej osób , w tym ja
Mimo wszystko odpowiedź niech będzie prawidłowa bo jak już mówiłem pytanie jest dziwne ;)
PS: A co wy myślicie a postaci Toma Bombadila ?
MateuszKL
25-03-2010, 19:44
Rondo w kapeluszu Gandalfa było...
MateuszKL
25-03-2010, 21:02
A co zrobiłem? :P Dokończ zdanie. :D
MateuszKL
27-03-2010, 10:50
No chyba nie takie trudne. :mrgreen:
szare, proste, postrzępione, a tak na serio to nie wiem :D
MateuszKL
27-03-2010, 15:23
No, ale co się pierwsze rzuca w oczy? Popatrzcie na np. takie ilustracje do Hobbita wydawnictwa Amber.
hmmm to że było niebieskie??
MateuszKL
27-03-2010, 18:34
Nie wiedziałem. :lol: Nie o to chodzi.
MateuszKL
29-03-2010, 00:48
Tak, rondo było szpiczasty...
NOT :mrgreen:
Proponuje inne pytanie jako że nikt nie potrafi sie domysleć o co mateuszowi chodzi
Podzielam zdanie Faramira
W każdym razie dam odpowiedź , która będzie pewnie ni poprawna :D
Być może mateuszu chodziło Ci o to , że był on wygięty w kształt łuku ?
MateuszKL
01-04-2010, 08:08
Rondo był wygięty na kształt łuku - coraz lepiej panowie. :mrgreen:
Szerokie moi drodzy, szerokie. :D
Drugie pytanie:
Podaj swoje trzy teorie na związki pomiędzy WP a HP, tj. na czym mogła wzorować się J.K Rowling. Teorie!
1. Nazgule -> Dementorzy. Ta sama płachta taki sam wygląd, też odszukują ofiary karmiąc się ich strachem (w LOTR szli na pierścień)
2. Prowodyrem całej akcji jest w obu starszy dziadek mający zajewielką moc magiczną. (Gandalf -> Dumbledor)
3. Żeby zniszczyć Voldemorta trzeba mu pozabijać te jego kawałki duszy, żeby zabić Saurona trzeba było wrzucić pierścień do Orodruiny.
4. Taki bonusik :) Dumbledor w 6cz. spadał z wieży prawie tak samo jak Saruman tyle, że wylądował lepiej :)
MateuszKL
01-04-2010, 10:28
Saruman spadający z wieży... <myśli, myśli, nie może znaleźć w pamięci>
No, ale dobra odpowiedź, zadawaj.
Saruman spadał w filmie o tym mówiłem :)
Co zabrali ze sobą powiernicy pierścieni (Elrond, Gandalf, Galadriela, Frodo i Bilbo) opuszczając Śródziemie?
MateuszKL
01-04-2010, 10:36
Powiernicy pierścieni zabrali ze sobą... eee... pierścienie?
Nie nie o to chodzi. Do tego przecież nie każdy zabrał swój :)
jeżeli się nie mylę chodzi o palantir z wież na Emyn Berraid
Z jakim wydarzeniem, oprócz oblężenia Minas Tirith jest związana nazwa Grond?
MateuszKL
02-04-2010, 20:35
Maczuga Morgotha.
edit: a wydarzenie to walka z tym elfem Fingolfinem.
odpowiedź dobra, poza tym że Morgoth miał Miecz a nie maczuge....
MateuszKL
03-04-2010, 23:12
"Grond, Młot Podziemnego Świata, podniósł się w ręku Morgotha[...]"
Moje pytanie: jakie godło nosił Melkor na tarczy?
"Grond, Młot Podziemnego Świata" Właśnie przyjmijmy że opis jest dosłowny - czyli Młot nie maczuga, chć są sugestie że grond był mieczem
a odpowiedź to "a wielka tarcza bez żadnego godła rzucała na niego cień"
MateuszKL
04-04-2010, 22:55
Tak
Wiarołomcy - dlaczego musieli pomóc aragornowi, i kim byli?
Dosłownie byli nazywani Ludem Gór. Musieli pomóc Aragornowi aby odzyskać godność i spokój. Złożyli oni przysięgę Isildurowi, gdy ją złamali Isildur ich przeklął.
Dlaczego podczas wojny o pierścień Easterlingowie nie zjawili się tak licznie, ani na polach Pelennoru, ani w bitwie pod Czarną Bramą?
MateuszKL
06-04-2010, 20:48
Ponieważ walczyli w tym czasie z krasnoludami i ludźmi z Dale.
MateuszKL
06-04-2010, 21:40
Jaki był los wyżej wspomnianej wyprawy Easterlingów?
Na wieść o pokonaniu wojsk Saurona i śmierci jego samego armia ludzi z Rhun została wybita przez oblężonych (a właściwie to co z niej zostało) :)
MateuszKL
06-04-2010, 22:42
No, mniej więcej, zadajesz.
Na czyje podobieństwo Melkor stworzył trolle? Tak jak orki na podobieństwo elfów.
Było to przedrzeźnienie entów, lecz trolle ustępowały siłą i inteligencją entom
Z ką włąściwie Thorin otrzymał przydomek "Dębowa Tarcza"?
Nosił taki przydomek po bitwie u wschodnich wrót Morii. Gdy jego tarcza pękła mówi się, że odrąbał on dębową gałąź i właśnie nią się bronił.
Jaką broń szczególnie upodobali sobie Balrogowie?
używali bicza, jakkolwiek używali płomiennych mieczy
Sareth zadaje dokładnie "płonący bicz"
Używali pozatym młotów, toporów, ale z biczem nigdy się nie rozstawali.
EDIT: Jeżeli Sareth nie zada pytania do 20, to niech zada Faramir, bo już mi sięnudzi :)
Fornost Erain, Norbury - o czym jest mowa??
Dużo nie wiem, ale powiem co wiem :)
Fornost było to miasto, które ostatecznie upadło wobec wielkich sił angmaru. W nim przechowywano do końca Palantiry z Wichrowego Czuba i Annuminas. Mogę dodać, że dopiero Aragorn podjął się jego odbudowy, tak więc przez ponad tysiąc lat miasto było ruiną.
MateuszKL
12-04-2010, 21:08
Główne miasto Arnoru, w pewnym momencie stolica itp. Zdobyte przez Angmar i opustoszałe. Kamień pod odbudowę położył Aragorn w 4 erze.
edit: spóźnienie
Jaki był los Orcrista i jak się tłumaczy nazwa na Wspólną Mowę?
I ile dobrze pamiętam to orcistra tłumaczono jak pogromca goblinów . I także jesli również dobrze pamiętam to ostatnim jego właścicielem był Dain II Król spod Góry :)
btw- przepraszam że tak zamuliłem wtedy z tym pytaniem jak każdy byłem chyba zaskoczony tym co się stało i nawet mi nie przyszło na myśl , żeby zajrzeć do tawerny :)
MateuszKL
13-04-2010, 18:18
Los - wykonany w Gondolinie, a więc jest absolutnie prastary. Przepadł po upadku miasta aż do 3 ery, kiedy znalazły go trolle, którym odebrał go Thorin.
Ksywki: Pogromca Goblinów, Siekacz.
Co do 3 członu pytania - i tu nie zgadzam się z przedmówcą - uważam za ostatniego właściciela Thorina - w końcu miecz spoczywa u niego w grobie. A jeśli tego nie uznać, to Thranduil - on złożył go w grobie krasnoluda. Oczywiście, z formalnego punktu widzenia, Dain był odtąd królem Samotnej Góry, a więc teoretycznie w istocie był właścicielem wszystkich rzeczy w państwie...
No, ale decyzja należy do zadającego pytanie. Ja jestem za Thorinem.
P.S. proponuję przeglądać forum poprzez opcję "zobacz swoje posty". Najwygodniejszy sposób na sprawdzenie, czy jakiś hejter odpowiedział na nasz post.
Orkrist - pogromca goblinów, został wykonany w gondolinie, o losach aż do odnalezienia go przez Thorina niewiele wiadomo(prawdopodobnie został skradziony przez złodziei a potem odebrały im go trolle) Miecz został odebrany Thorinowi przez Thranduila wodza elfów z mrocznej puszczy, by ostatecznie spocząć na piersi poległego w bitwie o samotną górę Thorina.(legenda mówi że orkrist rozbłyskiwał za każdym razem gdy wróg zbliżał się do twierdzy krasnoludów.
Kurde o kilka sekund za póxno
w wspólnej mowie to pogromca goblinów.Gobliny nazywały go Siekaczem.
w wspólnej mowie to pogromca goblinów.Gobliny nazywały go Siekaczem.
Niepełna odpowiedź :)
I ile dobrze pamiętam to orcistra tłumaczono jak pogromca goblinów . I także jesli również dobrze pamiętam to ostatnim jego właścicielem był Dain II Król spod Góry :)
btw- przepraszam że tak zamuliłem wtedy z tym pytaniem jak każdy byłem chyba zaskoczony tym co się stało i nawet mi nie przyszło na myśl , żeby zajrzeć do tawerny :)
Nie mogę się zgodzić co do ostatniego właściciela bo właśnie o to mi chodziło głównie :)
Los - wykonany w Gondolinie, a więc jest absolutnie prastary. Przepadł po upadku miasta aż do 3 ery, kiedy znalazły go trolle, którym odebrał go Thorin.
Ksywki: Pogromca Goblinów, Siekacz.
Co do 3 członu pytania - i tu nie zgadzam się z przedmówcą - uważam za ostatniego właściciela Thorina - w końcu miecz spoczywa u niego w grobie. A jeśli tego nie uznać, to Thranduil - on złożył go w grobie krasnoluda. Oczywiście, z formalnego punktu widzenia, Dain był odtąd królem Samotnej Góry, a więc teoretycznie w istocie był właścicielem wszystkich rzeczy w państwie...
No, ale decyzja należy do zadającego pytanie. Ja jestem za Thorinem.
P.S. proponuję przeglądać forum poprzez opcję "zobacz swoje posty". Najwygodniejszy sposób na sprawdzenie, czy jakiś hejter odpowiedział na nasz post.
I ty jako, że odpowiedziałeś troszki przed Faramirem możesz zadać pytanie :)
MateuszKL
13-04-2010, 21:40
Czy Istari (poza Gandalfem) spełnili swe zadania?
Saruman i radagast nie ponieważ Saruman przyłączył się do saurona, a radagast rozmiłował w ptakach.
Co do błękitnych czarodzei są dwie wersje - ulegli potędze saurona i zeszli na złą droge, drugi- że spełnili obowiązek jak mieli spełnić i pozostali na najdalszym zachodzie
MateuszKL
13-04-2010, 22:32
Dokładnie tak
Czy białe drzewo rosło w tylko w Minas Tirith, a jeśli nie to gdzie jeszcze??
Napewno Isildur przypłynął z sadzonką do Śródziemia, drugie drzewo rosło chyba w Minas Ithil, w czwartej erze sadzonkę tego drzewa znalazł Elesar i dlatego Białe Drzewo Minas Tirith zakwitło "na nowo"
Gratuluję wymieniłeś co trzeba zaliczone:))
Po bitwie na polach Pellenoru był rozpatrywany plan oblężenia Minas Morgul, dlaczego jednak wojska zachodu Ruszyły ku Czarnej Bramie i Udunowi?
MateuszKL
15-04-2010, 15:42
Zadałem już takie pytanie. Zmień je. ;)
Ok sorry gdzieś od 20 strony biorę udział :)
Co nazywamy zębami mordoru, i podajcie ich nazwy (chociażby we wspólnej mowie).
MateuszKL
15-04-2010, 18:56
Wieże stojące na przejściu do Mordoru - obok(?) Czarnej Bramy. Ich nazwy to Narchost i Carchost. Zostały zbudowane przez Gondorczyków. W WP naturalnie są pod kontrolą sił ciemności.
MateuszKL
15-04-2010, 19:23
Czy Legolas mógł znać Bilba z widzenia przed wydarzeniami z WP?
Czysto teoretycznie tak, sam pochodzi z mrocznej puszczy, jest synem Tranduila, a jego data urodzin nie jest nam znana. Może nie widział go w samym pałacu (hobbit nosił pierścień), ale pod Ereborem musiał go przynajmniej raz zobaczyć (biorąc pod uwagę to, że się tam wyprawił razem z ojcem).
MateuszKL
15-04-2010, 20:46
Dobra odpowiedź, mogli się minąć w Hobbicie.
No i wczoraj mieliśmy dzień bez forum :) Bynajmniej ja.
Wyjaśnij w jaki sposób Gandalf i Balrog spadając w "otchłań" znaleźli się na zruinowanej wieży Durina?
Balrog doskonale znał podziemia Khazad Dum, więc bez problemu wyprowadził Gandalfa ( który podążał za nim ) na szczyt Zirakzigil do wieży Durina
Nieskończonymi schodami :)
Zadawaj :)
czy istniała inna wieża o nazwie Minas Tirith niż ta w trzeciej erze?
W Silmarillionie była twierdza Minas Tirith o tą ci chodzi?
Co to/kto to jest Złota Jagoda xD
Nie wiadomo, czy żona, więc powiem towarzyszka Toma Bombadila, mieszkała razem z nim w Starym Lesie.
Jakie stworzenie towarzyszyło Morgothowi w wyprawie po Silmarile?
To było pytanie? :)
A tak serio to właśnie o nią chodziło :)
Jak jeszcze inaczje nazwał się Eru ?
ps: Nie przyjmuje odpowiedzi Iluvatar lub ' Jedyny'
Byc moze podajecie dobre odpowiedzi ale u mnie w książce jst jak byk podane co innego :D
Proponuje podanie jaka miałaby być odpowiedź i zadanie innej bo jak widze i tak na to nikt nie odpowie
W takim razie jedziemy z nastepnym pytaniem
Co znaczy slowo Aþâraphelûn i w jakim jezyku jest ono napisane ?
MateuszKL
29-04-2010, 20:47
Valarin - język Valarów
Arda?
MateuszKL
29-04-2010, 21:45
Od jakiego momentu populacja elfów zaczęła gwałtownie spadać, a ludzi - rosnąć?
od końca pierwszej ery po pokonaniu Morgotha, gdyż Valarowie wezwali elfy do powrotu na zachód
MateuszKL
30-04-2010, 16:07
Niby tak było, ale chodzi mi o inne wydarzenie - od kiedy spadek ilości elfów jest już bardzo gwałtowny.
tyle że w tym momencie prze ze mnie opisanym jest gwałtowny spadek liczby elfów - pod koniec trzeciej ery było to już dużo mniejsze niż pod koniec pierwszej
MateuszKL
02-05-2010, 08:21
A o końcu trzeciej też nie mówię.
Po zwycięstwie armii ostatniego sojuszu nad Sauronem?
MateuszKL
02-05-2010, 11:02
Tak
jeżeli mam być szczer to po zwycięstwie ostatniego sojuszu ta migracja elfów była słaba i nie na taką skalę jak pod koniec pierwszej ery
po ostatnim sojuszu śródziemie opuszczały resztki elfów zgromadzone wokół Gil Galada, a także te zgromadzone w Rivendell i Lothlorien
, aczkolwiek powoli i takim "ciurkiem"
jeżeli mam być szczer to po zwycięstwie ostatniego sojuszu ta migracja elfów była słaba i nie na taką skalę jak pod koniec pierwszej ery
po ostatnim sojuszu śródziemie opuszczały resztki elfów zgromadzone wokół Gil Galada, a także te zgromadzone w Rivendell i Lothlorien
, aczkolwiek powoli i takim "ciurkiem"
Racja ;) Moim zdaniem to jest dobra odpowiedz ^^
MateuszKL
03-05-2010, 15:29
To co piszecie świadczy o tym, że skupiliście się za bardzo na pierwszej części pytania. Być może spadek liczby elfów był większy po 1, a nie 2 erze, ale zwróćcie uwagę, że pytałem także o ludzi. Musi być ten element - duży spadek liczby elfów przy dużym wzroście ludności ludzi (w domyśle: ci drudzy wyprzedzają tych pierwszych). Najlepszą odpowiedzią wydaję więc się być ta zaproponowana przeze mnie.
Hahaha dobre:)
To co piszecie świadczy o tym, że skupiliście się za bardzo na pierwszej części pytania. Być może spadek liczby elfów był większy po 1, a nie 2 erze, ale zwróćcie uwagę, że pytałem także o ludzi. Musi być ten element - duży spadek liczby elfów przy dużym wzroście ludności ludzi (w domyśle: ci drudzy wyprzedzają tych pierwszych). Najlepszą odpowiedzią wydaję więc się być ta zaproponowana przeze mnie.
tyle że samo pytanie dotyczy spadku liczebności elfów i przyrostu ludzi, a po pierwszej erze przyrost ludzi był większy niż po ostatnim sojuszu wszystko widać jak na dłoni wystarczy sprawdzić książkę że by sie przekonać że po rozbiciu Morgotha nastąpił gwałtowny przyrst ludzi jak i spadek liczby elfów w śródziemiu. Ludzie mogli sie bez problemu rozmnażać bez strachu przed orkami( pomijam Dunedainów którzy udali sie na Numenor)
MateuszKL
03-05-2010, 20:37
Ja na dłoni widzę co innego. W II erze nadal ludzie szukali protekcji u elfów Gil-Galada. Nadal byli bezradni i ich populacja była zapewne porównywalna z populacją elfów. Natomiast po bitwie ostatniego sojuszu mamy już takie proporcje jakie znamy z III ery - garstka elfów pochowana w lasach i całe Śródziemie opanowane przez ludzi.
To III era, następująca po wydarzeniach z bitwy Ostatniego Sojuszu, jest erą upadku elfów w Śródziemiu i faktycznego ustanowienia hegemonii ludzi.
i połowicznie masz racje i połowicznie sie mylisz
Fakt że trzecia era jest końcem czasu elfów i hegemoni ludzi ale nie zgadzam sie ze stwierdzeniem
W II erze nadal ludzie szukali protekcji u elfów Gil-Galada. Nadal byli bezradni i ich populacja była zapewne porównywalna z populacją elfów. Natomiast po bitwie ostatniego sojuszu mamy już takie proporcje jakie znamy z III ery - garstka elfów pochowana w lasach i całe Śródziemie opanowane przez ludzi. po pierwsze populacja nie była porównywalna, elfów stale ubywało z granic śródziemia, a ludzie w dalszym ciągu sie rozmnażali było ich coraz więcej. Ludzie nie byli bezradni( vide Numenorejczycy czy ludzie północy) Wielu ludzi decydowało się mieszkać na terenach elfów gdyż woleli nie mieszkać samotnie bez ochrony, ale nie znaczy to że byli słabi. w trze ciej erze wcale nie było "garstki elfów pochowanych w lasach" tu należy wspomnieć o elfach cirdana czy zamieszkujących Rivendell, w mrocznej puszczy równierz znajdowało sie podówczas dużo elfów jak i w Lothlorien. pytanie dotyczyło spadku elfów i wzrostu ludzi - jak na dłoni mamy koniec pierwszej ery.
i nie kłocę sie o to by zadawać pytanie tylko po prostu wytłuszczam prawdziwe fakt
MateuszKL
03-05-2010, 22:04
Nie chciałbym wchodzić w dyskusje z wielkimi drzewkami cytatów, bo doświadczenie mówi, że to do niczego nie prowadzi...
po pierwsze populacja nie była porównywalna, elfów stale ubywało z granic śródziemia, a ludzie w dalszym ciągu sie rozmnażali było ich coraz więcej.
Tak - ale w mniejszym stopniu niż w III erze, gdzie już naprawdę porównujemy wielkie królestwa z osadami w lesie.
Ludzie nie byli bezradni( vide Numenorejczycy czy ludzie północy) Wielu ludzi decydowało się mieszkać na terenach elfów gdyż woleli nie mieszkać samotnie bez ochrony, ale nie znaczy to że byli słabi.
Nie chodzi o to czy byli ogólnie słabi, ale czy byli słabsi od elfów - bo o to dyskusja - i skoro potrzebowali ich ochrony, sam już sobie odpowiedziałeś, że tak.
w trze ciej erze wcale nie było "garstki elfów pochowanych w lasach" tu należy wspomnieć o elfach cirdana czy zamieszkujących Rivendell, w mrocznej puszczy równierz znajdowało sie podówczas dużo elfów jak i w Lothlorien.
Tak. Była to garstka. W porównaniu do wielkich państw ludzi oczywiście.
pytanie dotyczyło spadku elfów i wzrostu ludzi - jak na dłoni mamy koniec pierwszej ery.
Nie. Elfy w II erze były liczniejsze niż w III, ludzie na odwrót.
Panowie :)
Przestańcie się "dyskutować" :D i zadajcie nowe pytanie, bo już się nudzi, pogadajcie sobie o tym przez gg :)
Co oddziela Mithrim i Dor-lomin ?
Góry Mithrimu
Ech takie proste a nikt nie odpowiedział , jedziemy dalej .kim był Tuor , dawajcie definicje z wiki i możecie zadawac
MateuszKL
11-05-2010, 22:32
Wyguglowałem po 10 sekundach, po prostu żal było odpowiadać. Teraz też.
Sareth4 wymyśl coś czym wszystkich zniszczysz. 8-)
Nie mam jak tego zrobić , ponieważ nie mam książki przy sobie ^^
Skoro wyguglowałes po 10 sekundach to trzeba było odpowiadać.
btw drugie pytanie było po to żeby ktoś inny zadał :D
Więc niech zadaje ktoś inny jak dopadnę do ksiązki to wtedy coś zadam trudniejszego
Coś tutaj wszystko zamarło :D
Ja mam akurat pytanie :D
Podajcie podstawową różnicę między pierwszymi smokami, a Smaugiem.
MateuszKL
30-05-2010, 17:15
Podstawowa jest taka, że pierwsze smoki były wytworem Morgotha, a następne są potomstwem.
Tak na logikę wzięte.
Sorry, że dopiero dzisiaj, ale dopiero przypomniałem sobie, że napisałem :D
Nie o to mi chodziło, podpowiem chodzi o cechę fizyczną.
MateuszKL
03-06-2010, 15:49
Kapitulacja. Choć mi świta, że coś było...
Pierwsze smoki nie latały :D
Zadaj bo mi narazie nic nie świta :D
MateuszKL
04-06-2010, 12:09
Hmm, no Glaurucostam nie latał, istotnie.
Moje pytanie:
Najbardziej krwawa dla wojsk Morgotha bitwa w I erze (nie licząc tej z Valarami)?
nie pamiętam jej nazwy w języku Eldarów ale wydaje mi sie że chodzi o bitwę "nieprzeliczonych łez"
MateuszKL
20-06-2010, 10:14
W sumie zastanawiam się w jakim stanie byłem, skoro zadałem tak głupie pytanie. Zaliczam odpowiedź, choć Gondolin też bym zaliczył.
:D
Co było insygnium władzy w północnym królestwie, i ile lat liczyło w chwili przekazania go przez Elronda Aragornowi w Minas Tirith, w dniu ślubu z Arweną
Hmm widzę że nikt nie odpowiedział, to niech ktoś inny zada
Postanawiam reanimowac ;)
Na początek coś prosteg- kim był Annatar ?
Mateusz91
23-08-2010, 21:09
Annatar- Sauron.
Poprzednie pytanie. Berło, jeśli chodzi o wiek to nie mam pojęcia.
edit: może około 4207.
Mateusz91
24-08-2010, 13:59
Nie mam wprawy więc zacznę od czegoś bardzo prostego. Ile lat miał Bilbo ja wypłyną z Szarej przystani ?
MateuszKL
24-08-2010, 14:47
131
Mateusz91
24-08-2010, 16:18
Oczywiście, zadajesz.
MateuszKL
24-08-2010, 16:26
Kurde, wyszedłem chyba z wprawy w wymyślaniu pytań. :D
Ale niech będzie:
Skąd u niektórych ludzkich bohaterów w okresie trwania WP dłuższy okres życia, większa siła itp? Np. u Aragorna.
MateuszKL
24-08-2010, 18:14
Oczywiście, zadajesz.
Skoro już jesteśmy przy Aragornie
Jakie wydarzenie , bardzo ważne dla Aragorna(przynajmniej w przyszłosci się to okazało ) miało miejsce w roku 2980 T.E ?
MateuszKL
24-08-2010, 19:19
Oświadczył się Arvenie, a Elrond obiecał mu jej rękę, jesli będzie królem Gondoru i Arnoru.
MateuszKL
24-08-2010, 19:28
Pozostając w miarę blisko tematycznie: jak to się stało, że w tym czasie nie było już Arnoru?
Mateusz91
24-08-2010, 19:30
Został zniszczony przez czarnoksiężnika z Angmaru
Arnor podzielił się w wyniku wojny domowej na kilka królestw , które to potem, wykorzystując kłótnie i spory zajął Czarnoksiężnik z Angmaru
MateuszKL
24-08-2010, 19:56
Uznaję Mateuszowi. :)
Mateusz91
25-08-2010, 08:20
Przez kogo zostały wykute i gdzie ukryte 3 elfickie pierścienie ?
Zostały wykute przez elfów z Eregionu. Ukryte były u Galadrieli, Elronda i Gandalfa.
Mateusz91
25-08-2010, 11:28
W pytaniu przez kogo zostały wykute chodziło mi o Celebrimbora, ale uznaje. Zadawaj.
Co oznacza w Sindarinie słowo Estel ?
MateuszKL
25-08-2010, 14:23
Nadzieja...
Dobrze, zadajesz
Btw; sorry, że takie proste ale nie miałem pomysłu :D
MateuszKL
25-08-2010, 16:03
Jak Iluavatar zareagował na wieść o stworzeniu Krasnoludów?
Mateusz91
25-08-2010, 17:22
Zapytał, po co Aule je stworzył, skoro nie dostał takiej mocy i go to przerasta. Oraz uśpił ich (krasnoludy) do czasu przebudzenia elfów.
MateuszKL
25-08-2010, 19:01
No spoko, ale po tym co zapamiętałem, liczyłem po prostu na odpowiedź, że był trochę wkurzony. :P Proszę o zadanie kolejnego pytania.
Mateusz91
25-08-2010, 20:15
Jakie zagadki zadał Bilbo Golumowi ?
W czerwonej stajni trzydzieści białych koni
klapie, tupie, a czasem ze strachu dzwoni.
Pudełko bez zawiasów, klucza ani wieka,
a przecież skarb złocisty w środku skryty czeka
Beznogi leży na jednonogim,
dwunogi siedzi na trójnogim,
a czworonóg dostanie resztki.
Oko, co tkwiło w niebieskiej twarzy, ucieszyło się ogromnie,
gdy zobaczyło w zielonej twarzy drugie oko.
ono jest zupełnie podobne do mnie,
tylko ze błyszczy nisko, a ja wysoko
No i oczywiście - Co ja mam w kieszeni?
Uff to chyba wszystkie dobrze że miałem hobbita w ręce
Mateusz91
26-08-2010, 21:19
Oczywiście :) . Zadawaj.
Co miał wspólnego Celembrimbor z drzwiami z Morii ?
Wyrył na nich znaki i napisy?
Który z Eldarów wyrózniał się, niezwykłą wśród elfów, długą brodą?
MateuszKL
28-08-2010, 12:02
Cirdan... ;)
MateuszKL
28-08-2010, 17:58
Czy we Władcy Pierścieni przed pojawieniem się orłów pojawiały się motyle?
Mateusz18121995
28-08-2010, 18:13
Czy we Władcy Pierścieni przed pojawieniem się orłów pojawiały się motyle?
Chodzi ci o fabułę książki czy o chronologię świata. Bo jeśli o to pierwsze to o motylach nie ma nic (tylko w filmie w Isengardzie do Gandalfa przylatuje motylek) a Slimarilionie nie ma o tym mowy.
MateuszKL
28-08-2010, 18:16
Nie rozumiem Twoich wątpliwości. Odpowiedz wprost na pytanie, znasz odpowiedź.
Mateusz18121995
28-08-2010, 19:08
Jednym słowem- nie
MateuszKL
28-08-2010, 20:03
Tak jest. Zadawaj.
Nie wiem czy się uda , ale spróbuje to odświeżyć ;)
Zadam więc pytanie - Dlaczego Sauron przyjął nazwę Annatar ?
Annatar- Pan Darów. Sauron zaczął używać tego imienia po ucieczce od sądu Valarów by móc łatwiej kontaktować się z elfami.
,,- Wiem, czego pragną wasze serca: aby to, co się wam objawiło, stało się bytem prawdziwie, takim, jakim wy sami jesteście, a zarazem odmiennym od was. Dlatego powiadam: Eä! Niech się stanie! I wysyłam w Pustkę mój Niezniszczalny Płomień, który będzie się palił w sercu Świata, a Świat ten będzie istniał prawdziwie. Ci spośród was, którzy tego pragną, mogą tam zstąpić.''
Kto wypowiedział te słowa?
Kurde jak zawsze zostawiłem Tolkiena na działce bo tylko tam mam czas czytać :D Wiec na razie idą proste pytania
Co to był Carhost ?
Jedna z wież Cirith Ungol, drugą była wieża Narhost i razem tworzyły tzw Kły Mordoru.
Exacly ;) Show must go on , dawaj kolejne pytanie :P
Niech ktoś wymieni 3 krainy, które były lennikami Saurona
Rhun tylko sprzymierzał się z Sauronem ale reszta się zgadza, tym nie mniej proszę jeszcze o 3 krainę
To też tylko sojusznik. podpowiedź: U....
Dobrze, więc z Georgem ustalcie kto zada następne pytanie bo w końcu on podał dwie pozostałe krainy
Niech zadaje, mi się nie chce. :P
No dobra :) Kto ugodził Froda włócznią w Morii?
Chodzi Ci o film ? Troll jaskiniowy.
Konkurs opiera się na książkach, z tego co wiem.
MvC, dobra odpowiedź, zadajesz.
No to moje, łatwe pytanie... wiedzy o tym świecie nie mam specjalnej.
Jakiego to gatunku istot nienawidziły Elfy z Mrocznej Puszczy?
Orków z Gór, czyli goblinów ?
Też nie.
Nie tyle nie lubiły co nienawidziły i masowo eksterminowały.
Być może chodzi Ci o pająki z Mrocznej Puszczy.
Tak, o te pająki mi chodziło (Hobbit).
Twoja kolej.
MateuszKL
10-12-2010, 05:28
Poprzednie odpowiedzi też były dobre ;)
Krasnoludów z marszu nie zabiły Elfy, gdy te trafiły do niewoli.
Ja bazuję na "Hobbicie". Chodzi mi o najczystszą nienawiść. A tam pisze jasno kogo nienawidzili, komu nie udzieliliby nigdy pomocy. Ze wszelkich istot żywych najbardziej nienawidzili Pająków. Sareth4 zgadł, a ja chyba nie muszę cytować "Hobbita".
Więc nie.
MateuszKL
10-12-2010, 13:57
Można kogoś nienawidzić nie zabijając z marszu. Gdybyś zadał pytanie "kogo najbardziej nienawidziły"... ale, biorąc pod uwagę, jak pytanie brzmiało, a nie jak chciałeś żeby brzmiało, podane odpowiedzi spełniają podane przez Ciebie kryterium.
Nie chce się wdawać w dyskusję na temat takiego banału - sam popatrz. :)
Trzeba zdefiniować "nienawiść". Ja pojmuje to tak:
Gdy kogoś nienawidzisz to chcesz dla niego jak najgorszego, żeby cierpiał, unicestwiasz go przy pierwszej sposobności. Jak Hitler żydów np. Jak Leśne Elfy z Mrocznej Puszczy pająki likwidowały. Jak (patrząc warhammerowo) Elfy Wysokiego Rodu i Mroczne Elfy. Z kimś, kogo się nienawidzi się nie negocjuje, nie toleruje, nie pozwala żyć. Nie ma liitości. Proste. Więc mi tamte odpowiedzi nie pasowały. Prawda, mogłem pytanie jeszcze bardziej uściślić. Następne pytanie zadam tak, żeby nikt nie miał wątpliwości o co mi chodzi.
Wszelkie inne to tylko poziomy "nielubienia" i "wrogości" (krasnale). A Sareth4 zadaje.
Kto był znany pod nazwą Miecz Słońca (quenya)
Narmacil I, 17 król Gondoru albo Narmacil II, 29 król Gondoru
Jak się nazywała tajemnicza wyspa stworzona przez walarów i dlaaczego zapiski o niej zniknęły z historii Śródziemia?
MateuszKL
11-12-2010, 21:37
Numenor i została zatopiona, ale w sumie zapiski przetrwały niektóre, więc może nie to...
Źle się wyraziłem ale poprawna odpowiedź
MateuszKL
12-12-2010, 02:47
Czy Morgoth miał normalne ciągoty, np. podobała mu się kobieta, uprawiał seks, itp?
:D
Lubiał orki :?
Skąd wy takie informacje bierzecie? O większości pierwszy raz słysze ;d
Podobała mu się Luthien :twisted:
MateuszKL
13-12-2010, 00:40
Dobrze 8-)
Jakie imię nosił anglosaski żeglarz, który miał w IX/X wieku naszej ery jako ostatni z ludzi dopłynąć na Tol Eressea?
Elfiwne, przez elfy zwany Eriolem.
Kiedy Elrond pomylił się w swojej wizji ?
edit:
Czyżby nikt nie wie?
A... to (bardziej) chodzi Ci o film czy o książki ;)
W tym konkursie film się nie liczy wszystkie pytania są zadawane pod książkę .
O książkę, podpowiedź: trzeci tom.
edit:
Czy nikt nie wie :( .
edit 2:
No ludzie, jak nie znacie odpowiedzi to powiedzcie.
Sensei056
24-12-2010, 15:29
Raczej nikt nie wie to może podasz odpowiedź.
Po odwiedzinach w Rivendel( pierścień zniszczony) Elrond powiedział Frodowi że za rok spotka się z nim i Bilbem w Shire. Spotkali się dopiero dwa lata póżniej, gdy Bilbo miał 131 lat.
edit:
Podaje następne pytanie. Z jakich ludzi składały się oddziały Strażników z Ithileen.
Generalnie to z ludzi , którzy wcześniej mieszkali , bądź byli potomkami mieszkańców tej krainy.
MateuszKL
26-12-2010, 01:24
Kompletnie nie jestem już w klimacie i wszystko pozapominałem, ale wydaję mi się, że strażnicy Ithileen to byli generalnie ci, którzy mieli w sobie jeszcze Numenorską krew. Stąd też dość długo żyli.
Sareth4, dobra odpowiedź zadajesz.
Sador, może ty zadaj pytanie bo chyba się już nie doczekamy na odpowiedź.
Dzięki George za przypomnienie na pw , kompletnie zapomniałem.
Oto pytanie dosyć proste - Jaką postać charakteryzowały wysoki kapelusz , niebieski kubrak i żółte buty ?
MateuszKL
07-01-2011, 22:59
Tom Bombadil
MateuszKL
08-01-2011, 16:42
Czy po opuszczeniu przez Sarumana Orthanku (już po zdobyciu Isengardu przez siły dobra) namieszał coś jeszcze?
Razem z resztkami sługusów spowodował spore zniszczenia środowiska Shire swymi dymarkami chyba, namieszał w gospodarce tejże krainy, zastraszył Hobbity i zmusił je do służby na swoją korzyść, wprowadził nowy, ohydny styl architektoniczny. Umarł.