Zobacz pełną wersję : Frakcje - 32 frakcje grywalne
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
adriankowaty
To ja pójdę jutro do salonu samochodowego żeby mi dali najdroższą wersję modelu samochodu w cenie najtańszej. Płacę, wymagam. Taka sama logika.
Poliorketes
24-03-2013, 21:18
A co ma jedno do drugiego?
To może inaczej zapytam, czy uważasz że obecność rydwanów w armii rzymskiej około roku 270 p.n.e ma jakieś uzasadnienie? Czy raczej powiedziałbyś na widok rydwanów przecież oni ich nie używali!
Jeśli Rzym miał na stanie jakieś rydwany to absolutnie nie miałbym nic przeciwko ich obecności w rosterze.
Egipt miał rydwany, co sam potwierdziłeś, ale nie wiedzieć czemu zabraniasz graczowi ich używania w grze, bo jakiś starożytny dziad ich nie lubił. Wspaniałe.
Przecież nikt cię nie zmusza do werbowania ich.
Mam pomysła! :mrgreen: Niech dadzą w grze gołych facetów plus baza pancerzy. Każdy zrobił by takich wojaków jakich by chciał i tyle i dał im takie nazwy jakie by chciał. Historyk - historycznych, a miłośnik fantastyki germanów w lorica segmentata walczących w falandze macedońskiej.
Poliorketes
24-03-2013, 21:26
Owszem według jednego z rzymskich dziejopisów, Rzymianie użyli rydwanów w bitwie pod Ausculum. Kłopot w tym, że tylko on o tym wspomina, inni nie. Później też nie słychać o zastosowaniu rydwanów. Co z tego że coś było na stanie jak nie ma żadnych dowodów że tego używano? Tak samo z Ptolemeuszami, mieli rydwany, ale nie ma wzmianek że je używali. I to nie chodzi tylko o jednego dziada (Ptolemeusza IV) bo inni władcy też jakoś nie znaleźli uznania dla rydwanów.
Ok. ja ich nie będę rekrutował, ale komp pewnie nie będzie już taki uprzejmy.
Memnon[pl]
24-03-2013, 21:26
adriankowaty
To ja pójdę jutro do salonu samochodowego żeby mi dali najdroższą wersję modelu samochodu w cenie najtańszej. Płacę, wymagam. Taka sama logika.
To chyba nie dokonca tak jest...
Czy bedziesz tak samo zadowolony placac za kiepski samochod tyle samo co za lepszy?
TW to maraka i wyzsza cena.Skoro jedna gra kosztuje 80 zl a TW kosztuje powyzej 120 to po tej tanszej nie oczekuje czegos mega,natomiast po tej drozszej oczekuje i wymagam juz wiecej...
Zaraz ktos mi pewno powie-to zrob lepsza gre---ale to nie tedy droga...
NP.---idac do skelpu kupujesz chleb i masz do wyboru-chleb spalony,nie upieczony itp itd...Czy nie bedziesz sie czepial jakosci chleba?Przeciez sam nie umiesz upiec chleba to dlaczego narzeaksz?Bierz co Ci daja i sie ciesz....
Memnon
Czy idziesz do piekarza i instruujesz go jak należy wypiekać chleb?
Nie rozumiem niektórych.
Nie podobają się jednostki.
Nie podoba się mapa.
Nie podobają się zwiastuny.
Nie podobają się inne części serii.
Nie podoba się ABSOLUTNIE NIC.
A pomimo tego, nie wiedzieć czemu, czekacie na tę grę. Fascynujące zjawisko.
Lwie Serce
24-03-2013, 21:30
Jeśli chodzi o moje stanowisko w kwestii rydwanów w rosterze Egiptu jestem za tym by były, dlaczego? Jak ktoś pisał były wtedy u Ptolemeuszy choć nieużywane, a ja jako nowy władca mogę ich użyć, czyż nie? W końcu je mam, nie muszą stać bezczynnie ;)
Jestem zawsze za historycznością, i nie będzie ahistoryczności jeśli skorzystamy z rydwanów które miała w składzie armia egipska, a że nie używali ich - trudno, liczy się że mieli.
Zrozumiałbym jeszcze gdyby ta gra już miała premierę i jedynym sposobem by dowiedzieć się co się w niej zawiera jest jej kupno.
Ale skoro JUŻ TERAZ nic niektórym nie odpowiada, bo twórcy ujawniają niewielkie szczegóły gry, nie rozumiem dlaczego w ogóle na tę grę czekają?
TheKwintus1
24-03-2013, 21:37
Narzekacie, a i tak kupcie.
K A M 2150
24-03-2013, 21:37
Przy okazji rydwanów, to obie strony tutaj piszą o dwóch innych rzeczach tylko tego nie wiedzą.
Tu chodzi o RYDAWNY Z KOSAMI, nie rydwany ogółem. Osoby piszące o braku rydwanów w armii Ptolemeuszy piszą o braku rydwanów wyposażonych w kosy, podczas gdy ich oponenci piszą o zwykłych rydwanach.
Poliorketes
24-03-2013, 21:39
Heh no pięknie, wpadłem we własne sidła ;) Jak sobie chcecie z tymi rydwanami, ale idąc tym tropem, to ja jako wymagający klient mogę sobie zażyczyć płonących wozów zaprzężonych w woły dla Iberów, wszak Justyn o takim patencie wspomina.
A czekam na tą grę bo nie mam alternatywy.
tomciopogromcio
24-03-2013, 21:45
A ja chcę, żeby nowa Mazda RX-9, która podobno ma wyjść, miała 600 KM, bo obiecuję im, że kupię ten samochód, tak więc płacę to wymagam. Co z tego, że być może 10 milionów innych ludzi którzy też kupią ten samochód, ale im tego nie obiecali, nie chcą takiego silnika w tym samochodzie. Jak również co z tego, że jego twórcy w swoim zamyśle także chcieli dać inny silnik do tego samochodu, ale przecież to ich dzieło, nie mają do niego prawa, tylko ci co kupią.
Edit. Jak to nie masz? Możesz iść na forum oficjalne kolejnej części Króla Artura i pisać im jak coś mają zrobić, bo teraz jest beznadziejne.
A czemu nie? Gra ma być FAJNA dla wielu ludzi. Czemu więc nie wprowadzić do gry płonące wozy? W końcu jest to coś ciekawego, coś co rzeczywiście mogło istnieć i prawdopodobnie istniało, jak piszesz.
Podobnie nie rozumiem awersji do płonących świń. Czy Pliniusz Starszy nie wspominał o używaniu takowych przeciwko wrogim słoniom?
Dlaczego więc JA, jako gracz, miałbym nie mieć możliwości postraszenia słoni w ten sposób?
Poliorketes
24-03-2013, 21:47
I tak trzymaj! Ty kształtujesz rynek! ;)
Edit
Dzięki tomciopogromcio, zaraz ich nauczę jak robi się gry 8-)
Poliorketes
24-03-2013, 21:51
Widzisz gdy myślę o rydwanach dla Egiptu według CA, to zaraz widzę oczami wyobraźni coś takiego:
[spoiler:1v5fulh2]http://www.hipologia.pl/uploads/gallery/big/500-1231851036-egipski_rydwan.jpg[/spoiler:1v5fulh2]
Przesadzasz, na pewno będą wyglądać normalnie. Tak naprawdę jedyną częścią TW, która miała takie wynalazki typu wrzeszczące baby na polu bitwy był pierwszy Rome, cała reszta już jako tako trzymała poziom(poza Empire)
Nie szkoda Wam czasu na takie jałowe dyskusje? :) I tak nie będzie w tych kierunkach, jak wygląd jednostek czy granice państw żadnych zmian dla 1% fanatyków historycznych którym nie podoba się makijaż falangitów albo kształt hełmu katafrakta :D Większość konsumentów będzie usatysfakcjonowana grą bez względu na takie detale, byle gra sprawnie działała i była pozbawiona jakichś irytujących bugów. Jak Wam się nie będzie podobała to jej nie kupujcie, a stwierdzenie "Płacę - wymagam" jest akurat bardzo nietrafione, bo nie zamawiacie tej gry jako jakiejś usługi, za którą z góry płacicie. Otrzymujecie mozliwosc kupienia gotowego produktu i jesli Wam sie nie podoba to nikt Was nie zmusi do kupna.
krwawa_rozprawa
24-03-2013, 21:56
Chyba nie powiesz mi, że jakiś obdartus z ręcznikiem na głowie i wiklinową tarczą w ręku może równać się z zakutym w kolczugę i chronionym przez duże scutum legionistom?
Od takich "obdartusów" legioniści dostawali baty a cesarz Walerian robił za podnóżek kiedy król Partów wsiadał na konia. Nie w tym rzecz. Chcesz "historycznej gry". To jest takiej, gdzie w samym Lacjum jest kilkanaście miast, a co z resztą ziem? Jak wielka ma być mapa, ile GB gra ma zajmować, gienek będzie chodził na mapie 1-2 cm? Chcesz wzorem, Naczelnego Modera Polski KLA, mieć jednostki z brązowymi gaciami i niebieską nitka albo z tarczą na której jest umbo takie albo inne. Takie pierdoły zmieniają całą koncepcję gry, która zaczyna się od minimów i schematów a do silnika gry i całej mechaniki nie wnosi po prostu nic.
Postawa "miesienależy" jest tutaj śmieszna. Zróbcie sobie grę "historyczną" z KLA i jego cukierkowatymi skinami albo debatujcie czy rydwany mają mieć kosy, widły czy wykałaczki. Do czego to ma prowadzić? Nagle szefostwo przestanie liczyć diengi i wypuści na rynek coś co zadowoli grupkę kilku ospreyowców a reszta dzieci będzie płakać bo "mamo! a w Egipcie nie ma rydwanów!"? Nie o to chodzi w biznesie.
bueheheheh :lol:
o naiwności! :)
Poliorketes
24-03-2013, 21:56
Może tak, może nie. Ale skoro CA nie potrafi zrobić porządnej mapy, co moim zdaniem jest najłatwiejsze, to kto wie co jeszcze może sprawić im kłopot.
TheKwintus1
24-03-2013, 21:57
A propo świń w starożytności :-)
http://www.historycy.org/index.php?show ... 2418&st=15 (http://www.historycy.org/index.php?showtopic=22418&st=15)
Poliorketes
24-03-2013, 22:06
[quote]Chyba nie powiesz mi, że jakiś obdartus z ręcznikiem na głowie i wiklinową tarczą w ręku może równać się z zakutym w kolczugę i chronionym przez duże scutum legionistom?
Od takich "obdartusów" legioniści dostawali baty a cesarz Walerian robił za podnóżek kiedy król Partów wsiadał na konia. Nie w tym rzecz. Chcesz "historycznej gry". To jest takiej, gdzie w samym Lacjum jest kilkanaście miast, a co z resztą ziem? Jak wielka ma być mapa, ile GB gra ma zajmować, gienek będzie chodził na mapie 1-2 cm? Chcesz wzorem, Naczelnego Modera Polski KLA, mieć jednostki z brązowymi gaciami i niebieską nitka albo z tarczą na której jest umbo takie albo inne. Takie pierdoły zmieniają całą koncepcję gry, która zaczyna się od minimów i schematów a do silnika gry i całej mechaniki nie wnosi po prostu nic.
Postawa "miesienależy" jest tutaj śmieszna. Zróbcie sobie grę "historyczną" z KLA i jego cukierkowatymi skinami albo debatujcie czy rydwany mają mieć kosy, widły czy wykałaczki. Do czego to ma prowadzić? Nagle szefostwo przestanie liczyć diengi i wypuści na rynek coś co zadowoli grupkę kilku ospreyowców a reszta dzieci będzie płakać bo "mamo! a w Egipcie nie ma rydwanów!"? Nie o to chodzi w biznesie.
bueheheheh :lol:
o naiwności! :)[/quote:201u1tr7]
Masz kłopoty z dostrzeganiem sarkazmu.
Cesarz Walerian robił za podnóżka króla Persji, Partów już wtedy nie było. Uczepiłeś się tej mapy. Dla mnie liczba prowincji jest do zaakceptowania, choć mogłoby być ich trochę więcej. Podstawowy zarzut do tej mapy, to nie liczba prowincji lecz to że je dziwnie porozdzielano. Kartagina nie ma kilku prowincji które powinna mieć, tak samo Egipt.
Wojskowość antyczna jest na tyle fajna, że spodobałaby się każdemu. Nie trzeba jej poprawiać czy wypaczać.
krwawa_rozprawa
24-03-2013, 22:10
Może tak, może nie. Ale skoro CA nie potrafi zrobić porządnej mapy, co moim zdaniem jest najłatwiejsze, to kto wie co jeszcze może sprawić im kłopot.
ehhh inaczej. Czy Ty serio myślisz, że w świecie, w którym na orbicie krążą satelity a Ty masz w telefonie kompas a na uniwerkach kompy mają ileś tam petaflopów niemożliwe jest zrobienie "porządnej mapy"? To pikuś. Tylko co z tego? Czy to gwarantuje milionowe zyski?
Skąd takie mądre łby się biorą... (za przeproszeniem) Kupujesz gre to nabywasz ją w formie licencji do użytku nie kupujesz całkowitych praw, wraz z prawami "konstrukcyjnymi" itd - klient nabywa produkt a nie prawa do kształtowania. Jak chcesz "żądać i wymagać" to na kickstartera leć.
Poliorketes
24-03-2013, 22:18
A czy zrobieni złej mapy daje milionowe zyski? Co to za korzyść że niektórym frakcjom obcięto ilość prowincji?
Pozostaje więcej pola manewru dla gracza i większe możliwości ekspansji. Dłuższa i ciekawsza rozgrywka. Balans w trybie kampanii online.
Zresztą nie wiadomo czy te brakujące tereny nie będą na przykład w postaci sojuszu lub lenna.
Poliorketes
24-03-2013, 22:28
Cypr nie był lennem Ptolemeuszy tylko zwykłą prowincją, więc ta teoria i tak kupy się nie trzyma. O ile dłuższa o 5-10 tur? Świat w roku rozpoczęcia gry nie był pełen równorzędnych państw. Byli silni i słabi, a CA chce zrobić żeby wszyscy mieli równy start.
To jasne, że byli silni i słabi, ale trzeba wziąć pod uwagę to, że to jest gra. Do tego wspomniany balans w kampaniach online, by gracze mieli na początku równe szanse. Tak jest w każdej grze. W FPSach balansuje się przecież rzeczywiste bronie pod kątem obrażeń, odrzutu czy celności, a przecież każda z nich ma konkretne rzeczywiste właściwości.
royal1410
25-03-2013, 11:35
Ciekaw jestem jak będą wyglądały wioski zachodnich barbarzyńców. Powinny być ubogie. Ciekawe jeszcze jakie będą jednostki chciałoby się, aby każda była inna jak w Napoleonie, ale znając CA będą dwie, trzy ''unikatowe'', a reszta będzie się różniła kolorami portków
tomciopogromcio
25-03-2013, 13:22
Z wikipedii "Początek epoki żelaza na Cypr przypadł na czas rozdrobnienia na miasta-królestwa: Salamis, Kition (kolonia fenicka), Amathos, Pafos, Kurion, Soli, Marion, Thamassos, Idalion, Chytri................W 331 p.n.e. królestwa cypryjskie opowiedziały się po stronie Aleksandra III Wielkiego podczas oblężenia Tyru. Spadkobiercy Aleksandra III Wielkiego pozbawili władzy niezależne cypryjskie miasta-królestwa, a wyspa przypadła w udziale Ptolemeuszom. W I w. p.n.e. wyspa stanowiła teren przetargowy w rozgrywkach między Ptolemeuszami a Rzymianami. Cypr został włączony do imperium rzymskiego 38 r. p.n.e."
Ja również się czuje jak w "Szkole Ateńskiej" :D i ciekawych rzeczy się dowiedziałem.
Sam jestem za tym aby gra była historyczna, ale również nie zapominam o zasadzie TW, którą mało kto ją pamięta i widniała na jednym pudełku( z tyłu) któregoś z egzemplarzy, :,,...gracz samy tworzy historie" . Dlatego lekko sobie zaprzeczając, popieram Voitka, który dobrze przytacza przykłady odpowiadające, że to jest gra, na którą to my mamy wpływ, a nie, np. "wędrówka ludów"
Większość tych "obrońców" historyczności chcę pokazać...., nie wiem nawet co chcą, ale wydaje się to strasznie głupie, gdyż po części ich wiedza wygląda na "wyrwaną" z zeszytu albo z "encyklopedii". Nie mówię, że Ja posiadam wielką "wiedzę", bo sam nie przepadam za tym okresem, ale uwierzcie po niektórych z was widać wasze żenujące zachowanie grania historyka.
Sensowne pisze również Kr.Rozprawa, który też nie daje się ponieść temu czemuś i próbuje nie którym z was przemówić do rozsądku.
To jest moje zdanie i proszę nie brać tego zbytnio do siebie ;) :)
tomciopogromcio
25-03-2013, 16:39
"gdyż po części ich wiedza wygląda na "wyrwaną" z zeszytu albo z "encyklopedii"."
Dokładnie to chciałem powiedzieć odpowiadając kuroiowi, że jesteśmy idiotami (on to słowo użył :P, więc za tak ostre stwierdzenie wtedy przepraszam). Z moich obserwacji wynika, że TYLKO KLA naprawdę dużo wie o historii, a reszta mu ślepo przytakuje, bo nawet nie mają pojęcia czy akurat to nie on się w czymś myli (bo nawet jak wie, nie jest nie omylny :P).
KLAssurbanipal
25-03-2013, 18:01
Widzę, że sporo przegapiłem. Muszę nadrobić zaległości i przeczytać parę stron dyskusji.
Może niektórzy z Was to już widzieli. Wczoraj na TWC zamieściłem przeróbkę screena. Oczywiście był duży atak, często nieuzasadniony i poparty wiedzą z Asterixa Misja Kleopatra. ;)
Napisałem, że wystarczy, że tak by zrobili i byłoby OK:
- usunięcie makijażu godnego faraonów i bogów;
- dodanie kilku hełmów macedońskich, bo te czapki są zbyt jednolite i przypominają armię klonów, a o takiej uniformizacji nie mogło być mowy;
- dodanie zarostu niektórym, bo to nie dawni faraonowie.
Najlepsze jest to, że Lusted podał źródła (jeśli to można nazwać źródłami - screen z EB2 i zdjęcie figurek), a i tak to spartolili.
Każdy z 3 punktów jaki wypisałem był na źródłach jakie podał Lusted, a mimo to zrobili po swojemu tworząc klony z makijażem jak Ozyrys.
Moja przeróbka:
http://img834.imageshack.us/img834/8473/egyptpikemen.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/834/egyptpikemen.jpg/)
Jack Lusted wkleil-
http://img210.imageshack.us/img210/463/machph3.png
http://www.ancientbattles.com/seleucid_ ... st_000.jpg (http://www.ancientbattles.com/seleucid_games/SyrianWars/8th_scenario/AoA2_test_000.jpg)
Najlepsze jest to, że 90% userów na TWC pisze, że makijaż jest fajny, bo klimatyczny, a poprawność historyczna powinna być w modach (a w grze jednostki ciekawe) :D
Napisałem posta i chciałem dać Ci REPka, ale internet ciął, wiec chyba nie doszło, bo dziś rano swojego posta nie zauważyłem.
czytaliście o tym? http://www.joemonster.org/art/22750/Por ... acego_fana (http://www.joemonster.org/art/22750/Poruszajacy_gest_producenta_gier_dla_umierajacego_ fana)
Było już gdzieś zamieszczone.
Z moich obserwacji wynika, że TYLKO KLA naprawdę dużo wie o historii, a reszta mu ślepo przytakuje
Wypraszam sobie takie stwierdzenia.
Na poprzednich kilku stronach zrobiliście sobie nagonkę na ludzi, którzy starają się wam pokazać różne nieścisłości i wymysły CA dotyczące bądź co bądź gry historycznej. Gry, którą Wy kupicie za spore pieniądze, a ja niekoniecznie (ETW,NTW i STW2 nie kupiłem bo raz, że nie moje czasy zainteresowań, a dwa, że uważam te gry po prostu za słabe). Nie zdajecie sobie sprawy, że moglibyście otrzymać znacznie więcej za właściwie tą samą cenę... Ja natomiast nie ulegam hucznym zapowiedziom i bardzo ładnej grafice. Wiem co obiecywali i jakie są dzisiejsze możliwości produkcji gier, więc ciągle ich rozliczam za to co pokazują oraz chętnie zapoznaje się z tym co inni zauważyli - głupie niedoróbki. Wiem że jestem w mniejszości, ale nie martwię się tym bo wiem, że oczekuję dojrzałego "jabłka" a nie zielonego... Z pewnością CA zrobi Rome II nie tak jak obiecywało bo ich lenistwo i bezczelność (wcześniejsze zapowiedzi i w sumie cały czas utrzymywane, sprzeczne z tym co pokazują), uchodzą im bez konsekwencji, gdyż na TWC ciągłe zachwyty i większość zamierza kupić grę w ciemno...
I ja się teraz pytam - Kto tu jest fanatykiem? Kto zamierza kupić tą grę mimo, że ciągle ucinają i zmieniają dowolnie zawartość jej w porównaniu z tym jak była na początku zapowiedziana? Kto przyjmuje z aprobata dobór frakcji w podstawowej grze, wiedząc, że dają niewiele bo reszta będzie w DLC by wyciągnąć z nas jak najwięcej kasy, niewielkim kosztem pracy.
Nie zamierzam nikogo obrażać tak jak Wy. To wasza sprawa na co czekacie. Ja natomiast oczekuję tylko tego co obiecywali i aby było to zrobione dobrze. Nie zamierzam robić z siebie dojnej krowy by CA mogło pić ciepłe mleko, a ja jeść suche siano... ( taka metafora :mrgreen: )
http://img834.imageshack.us/img834/8473/egyptpikemen.jpg
Choć niewielka to bardzo udana przeróbka, KLA. W końcu bardziej widać wpływy kultury helleńskiej. Zdecydowanie wolę Twoją jednostkę niż tą od CA
"Egypt Pikemen"...
http://wiki.totalwar.com/images/7/77/EgyptPikemen.png
adriankowaty
25-03-2013, 19:11
To tylko reklamowanie firmy.
Szczerze to najchętniej widziałbym pomieszanie poprawek KLA z jednostką CA :P . To znaczy usunąłbym makijaż,dodałbym zarost ale resztę zostawił jak jest. W sumie ta jednostka jest wykonana całkiem dobrze gdyby nie ten nieszczęsny makijaż.....
adriankowaty
25-03-2013, 19:34
[quote]I oto właśnie chodzi. Chwalą się, że to będzie najbardziej historyczna gra, a robią takie numery, że głowa boli.
Jakie elementy powinna zawierać gra historyczna?
Napisz kilka podpunktów.
1. Starannie dopracowana mapa, w której granice państw i podział prowincji pasuje do omawianej epoki.
2. Odpowiedni dobór frakcji - najważniejsi gracze epoki, nie jakieś podrzędne plemiona, w stylu Vaccaei, Celtiberi, Iceni, Pictones, Aedui czy Suebi.
3. Starannie dopracowane jednostki, balans tych pasujący do realiów epoki.
4. Odpowiednie nazwy jednostek, prowincji, państw/plemion i miast.
Masz tutaj "parę podpunktów". Inni mogliby dopisać jeszcze kilka.
Napisz konkretnie.
1. jak powinna wyglądać "starannie dopracowana mapa" - rozpisz nam wg geografii historycznej
2. jakie frakcje - konkretnie
3. jakie to jednostki
4. jakie to nazwy[/quote:2v6fk4qs]
Oto meritum, KLA. Skomentuj, proszę.
1. Jest to już trochę nie na temat, zdecydowanie projekt KLA jest ciekawszy.
2.Każdy sam sobie przeczyta o co chodziło wraz z różnymi punktami widzenia niż jednym.
Mi też się podoba ta "egipska" zmiana. Czuć inny powiew :)
Reznow45
25-03-2013, 19:44
Przeróbka KLA fajna, nie ingeruje za bardzo, a jednocześnie większy realizm i klimat egipski.
Ten drugi link od Lusteda to wgl ma cokolwiek wspólnego z tym co pokazał?
Ktoś zarzuca,że tylko KLA podaje argumenty a reszta potakuje. Może dlatego,że potrafi najlepiej złożyć wszystko do kupy i udowodnić co jak powinno być, i nie ma sensu, by wszyscy userzy pisali to samo?
adriankowaty
25-03-2013, 19:56
Ja tą grę chciałem - i nadal chcę, tylko mniej - dla Antygonidów i Seleukidów. Jednakże, ze względu na brak tych drugich i słabo przedstawioną Macedonię zaczynam się wahać.
Z moich obserwacji wynika, że TYLKO KLA naprawdę dużo wie o historii, a reszta mu ślepo przytakuje
Ah znowu o sobie przypomniałeś ostatni obrońco wzgórza 498 zwanego Byrsą czy jakoś tak :roll:
Zdecydowanie wolę Twoją jednostkę niż tą od CA
Iście znakomite hełmy zmienione i już wszystko jest 101% hitorycznie odwzorowane, weźcie się określcie bo czasami nie wiem o co wy walczycie.
Poliorketes
25-03-2013, 20:25
Z moich obserwacji wynika, że TYLKO KLA naprawdę dużo wie o historii, a reszta mu ślepo przytakuje, bo nawet nie mają pojęcia czy akurat to nie on się w czymś myli (bo nawet jak wie, nie jest nie omylny :P).
No wiesz co! Zniszczyłeś mi życie! <foch> :lol:
krwawa_rozprawa
25-03-2013, 21:03
Iście znakomite hełmy zmienione i już wszystko jest 101% hitorycznie odwzorowane
Te macedońskie hełmy zmiażdżyły mi suty. Są nawet lepsze od oryginałów - bo tamte przecież się rozpadły. Ale nie daję 101% bo co z butami i gaciami? A brąz na bieliźnie?
Iście znakomite hełmy zmienione i już wszystko jest 101% hitorycznie odwzorowane
Te macedońskie hełmy zmiażdżyły mi suty. Są nawet lepsze od oryginałów - bo tamte przecież się rozpadły. Ale nie daję 101% bo co z butami i gaciami? A brąz na bieliźnie?
Gdzie jest brud!? Te hełmy są zbyt czyste! Prosto z fabryki faraona zapewne... :D
Lwie Serce
25-03-2013, 21:08
Śmiejcie się dalej, a ta przeróbka KLA jest bardzo dobra, takich żołnierzy bym chętnie widział w grze, wyglądają dużo lepiej. I nie wyglądają jak współcześni ludzie :lol:
Seba Fallus III Wielki
25-03-2013, 21:29
Gdzie jest brud!? Te hełmy są zbyt czyste! Prosto z fabryki faraona zapewne... :D
Wasze komentarze są żałosne ale nie będę tego komentował. I jest duża różnica między hełmem z epoki brązu a hellenistycznym. Jak by w Napoleon TW grenadierzy biegali w hełmie z przyłbica i z kałachami to było by wszystko cacy ważne że fajnie wygląda.
SmokSmog
25-03-2013, 21:49
Spokojnie panowie bo wam sił zabraknie na jutro lub pojutrze. Wtedy będziecie jeszcze bardziej narzekać znając was .
Śmiejcie się dalej, a ta przeróbka KLA jest bardzo dobra, takich żołnierzy bym chętnie widział w grze, wyglądają dużo lepiej. I nie wyglądają jak współcześni ludzie :lol:
Dokładnie, zgadzam się ;)
Jakoś nie widzę aby Ci którzy negują poprawność a zgodność uważają za "pedantyzm" czymś się wykazali aby mogli unosić się swoim autorytetem. Po to są fora aby móc wyrazić swoją opinie, a że komuś zależy aby coś było zrobione dokładnie lub sam fakt aktywności w tych sferach, nie jest podstawny aby to wyśmiewać.
Wiecie jak to wygląda, jak w szkole atakuje się kogoś głupim tekstami za aktywność na lekcji lub kogoś wyróżniającego się wiedzą próbuje "uciąć" przez jakiś kolegów-głupców albo leni.
adriankowaty
26-03-2013, 05:10
Niby w tym kraju jest demokracja, a jak wyrażaliśmy opinie o screen'ach i mapie, to od razu były ataki. Cóż to ma być? Gra miała być najbardziej historyczna z serii, tymczasem jest coraz ciekawej. O ile jeszcze Grongmira rozumiem, o tyle 2 najgłośniejszych spośród "zwolenników" tej gry już nie.
Aecjusz Flawiusz
26-03-2013, 12:01
Ja jestem ciekaw jak będzie sprawa wyglądała ze Spartą, Atenami (zdaje sobie sprawę, że obie frakcje wtedy nie odgrywali ważnej znaczącej roli, ale jednak istniały), Syrakuzy,Massalia no i oczywiście sprawa Spartańskiego dobytku na Płw. Apenińskim -Tarent.
Edit:
Zobaczyłem na mapę Republiki, jednak Tarent rzymski :x Faktycznie przydałaby się opcją z frakcjami zależnymi, przecież Tarent poparł Hannibala..
Na poprzednich kilku stronach zrobiliście sobie nagonkę na ludzi, którzy starają się wam pokazać różne nieścisłości i wymysły CA dotyczące bądź co bądź gry historycznej. Gry, którą Wy kupicie za spore pieniądze, a ja niekoniecznie (ETW,NTW i STW2 nie kupiłem bo raz, że nie moje czasy zainteresowań, a dwa, że uważam te gry po prostu za słabe). Nie zdajecie sobie sprawy, że moglibyście otrzymać znacznie więcej za właściwie tą samą cenę... Ja natomiast nie ulegam hucznym zapowiedziom i bardzo ładnej grafice. Wiem co obiecywali i jakie są dzisiejsze możliwości produkcji gier, więc ciągle ich rozliczam za to co pokazują oraz chętnie zapoznaje się z tym co inni zauważyli - głupie niedoróbki. Wiem że jestem w mniejszości, ale nie martwię się tym bo wiem, że oczekuję dojrzałego "jabłka" a nie zielonego... Z pewnością CA zrobi Rome II nie tak jak obiecywało bo ich lenistwo i bezczelność (wcześniejsze zapowiedzi i w sumie cały czas utrzymywane, sprzeczne z tym co pokazują), uchodzą im bez konsekwencji, gdyż na TWC ciągłe zachwyty i większość zamierza kupić grę w ciemno...
I ja się teraz pytam - Kto tu jest fanatykiem? Kto zamierza kupić tą grę mimo, że ciągle ucinają i zmieniają dowolnie zawartość jej w porównaniu z tym jak była na początku zapowiedziana? Kto przyjmuje z aprobata dobór frakcji w podstawowej grze, wiedząc, że dają niewiele bo reszta będzie w DLC by wyciągnąć z nas jak najwięcej kasy, niewielkim kosztem pracy.
Nie zamierzam nikogo obrażać tak jak Wy. To wasza sprawa na co czekacie. Ja natomiast oczekuję tylko tego co obiecywali i aby było to zrobione dobrze. Nie zamierzam robić z siebie dojnej krowy by CA mogło pić ciepłe mleko, a ja jeść suche siano... ( taka metafora :mrgreen: )
Nagonkę? :lol: To zabawne, biorąc pod uwagę, że do rozsądku nawołuję tylko ja, Voitek, tomcio i maks dwóch innych, a większość potakuje sobie, jaka ta gra będzie beznadziejna, bo Egipcjanie mają makijaż. ;) Na TWCenter oczywiście proporcja jest odwrotna, ale mówimy chyba o naszym forum. ;) Najbardziej mnie rozczuliło Twoje rozżalenie, że śmiemy akceptować zapowiedzi CA, niczym bezrozumne bydło i zostaniemy tak okrutnie wyzyskani, wydojeni i wyżyłowani. :D Różnica między nami jest taka, że dla mnie to tylko gra, przy której spędzę zapewne sporo czasu i będę się świetnie bawił, nie spinam się z powodu złego hełmu dla jednej z 700 jednostek, bo i tak nie sądzę, by miało mi to zrujnować rozgrywkę. Bilet do kina kosztuje 25 zł, a film trwa 2h - niech będzie, że za grę zapłacę choćby i 250 zł (z wszystkimi możliwymi DLC itd.) i wiem, że spokojnie przegram te 20h, jak nie 200. ;) Mi się to kalkuluje, gry komputerowe to nie jest najważniejsza rzecz w moim życiu, bym z całych sił walczył o hełm, na który potem spojrzę ze trzy razy w przybliżeniu w czasie gry. No chyba, że boli Was sama świadomość tego (aaaaargghhhh, zrobili coś niehistorycznie! nie mogę z tym żyć! podłe CA!). ;)
Jedyne do czego nawołuję, to jakiś umiar. Ja też widzę niedoróbki, głównie w kwestii mapy, ale nie drę z tego powodu szat w każdym poście i nie twierdzę, że to pogrzebie grę na wieki. Bo wiem, że jeżeli powrócą do systemu cech z Rome 1 i dołożą wszystkie nowości z Empire i Shoguna 2 + sporo innych rzeczy, to będzie to co najmniej godny następca poprzednika, jak nie najlepsza gra z serii. Czy tylko mnie niesamowicie jara możliwość wojen, sojuszy i handlu z kilkudziesięcioma frakcjami (chyba największa zmiana od czasów Rome 1) w nieźle odwzorowanym i sporym antycznym świecie? Detale tutaj naprawdę schodzą dla mnie na trochę dalszy plan. Pozdrawiam. ;)
Poliorketes
26-03-2013, 14:17
Dobrze prawi, polać mu! Ale z drugiej strony to jest forum, każdy pisze co chce, nudno by było jakby wszyscy się w kółko tylko zachwycali. CA zaczęło z wysokiego pułapu, pierwszy filmik z oblężenia Kartaginy urywał jajca ;) Później było raz lepiej raz gorzej, ogólnie średnio. Gdy mi się coś podoba to pochwale, jak mi z jakichś względów coś nie pasuje, to skrytykuję, ale zawsze staram się jakoś uargumentować swoje zdanie! A opozycja w najlepszym razie potrafi tylko wystukać na klawiaturze - to przecież tylko gra. Szkoda, że zwolennicy CA tak mało skupiają się na tym co im się podoba, a tak dużo czasu poświęcają na zwalczaniu "oszołomów". Jak nie lubię wymalowanych facetów to mam się i tak zachwycać? Jednemu podobają się płonące kule innemu nie (mnie dla ścisłości akurat ten patent podoba się, szkoda tylko, że wpychają go tam gdzie nie trzeba, czyli bitwy historycznej). Umiaru chcecie? Ja uważam że wypowiadam się z umiarem i szanuje swoich rozmówców nawet jak nie raz, nie potrafię zrozumieć ich punktu widzenia. Za to co niektórzy potrafią walnąć tekstem jak się nie podoba to zrób sobie własną grę.
Reasumując Rome 2 póki co na szczęście bliżej do Napoleona niż Empire, ale to nie powód żeby popadać w ekstazę. Trochę konstruktywnej krytyki jeszcze nikogo nie zabiło.
tomciopogromcio
26-03-2013, 14:56
Ale przecież tutaj nikt nie pisał, żebyście robili swoją grę, tylko żebyście właśnie dali im robić swoją, a nie chcecie żeby ich gra była waszą i słuchali się wszystkich waszych widzimisię. "wystukać na klawiaturze - to przecież tylko gra." Też pisaliśmy strasznie długie posty z wieloma argumentami. "zwolennicy CA tak mało skupiają się na tym co im się podoba" Ja właśnie twierdzę, że na tym trzeba się skupiać, czyli w końcu wielkie pola bitew, gigantyczne i HISTORYCZNE miasta, kilka trybów marszu armii, przebudowane zasadzki, strategiczny tryb widzenia z lotu ptaka, ograniczenie widoczności do tego co widzą oddziały w zwykłym trybie dowodzenia, zwiększenie limitu oddziałów do 40, możliwość zwoływania posiłków do biew, jednostki mimo wszystko znacznie lepsze i bardziej historyczne niż w Rome I, to samo mimo wszystko z mapą i frakcjami i wiele innych już znanych i nadal tajemniczych bo jeszcze dużo do premiery. Gra póki co zapowiada się na o wiele lepszą niż zdaniem wielu najlepsza część serii. Kilka stron dyskusji, a ty podsumowałeś nas (waszych oponentów), zupełnie odwrotnie niż było. To wy bardziej krytykujecie grę ,mimo tylu plusów, dlatego, że jednostki są tylko w 90% historyczne, bo gdzieś mają makijaż, czy nie mają brody (i tak są dużo lepsze niż w Rome I), zamiast skupiać się na tym co dobre i chyba wszystkim się podoba.
Seba Fallus III Wielki
26-03-2013, 16:32
My ,a w każdym bądź razie ja nie chce ich zmusić do zrobienia gry w sposób który mi się podoba ale sprawdzam czy robią to co zapowiadali. Mówią że to będzie najbardziej historyczna gra serii, a potem dają katafraktów w średniowiecznych hełmach i Machimoi z makijażem i w zbroi z innej epoki. Chociaż pancerz można jeszcze umieścić w tych realiach historycznych to hełmu już nie. Jest dużo lepiej niż w Rome 1 ale nie nazwał bym tego najbardziej historyczną częścią. Mapy nie będę komentował bo mimo że jest dużo prowincji to granice frakcji są zupełnie chybione. Po co ? by osiągnąć sztuczny balans i w efekcie zubożyć rozgrywkę. Ogólnie grę oceniam dobrze ale nie jest ona tak historyczna jak zapowiadano.
adriankowaty
26-03-2013, 16:50
Tylko pytanie - czy to jest przestępstwo? Coś takiego jak prawa konsumenckie przecież istnieje ,my z punktu widzenia prawa jesteśmy konsumentami i z tego tytułu mamy prawo wymagać od gry jak najlepszego wykonania.
adriankowaty, ile ty masz lat? 14? Po twoich postach widzę, że jesteś nastoletnim buntownikiem.
Niby jakie przestępstwo? Nie jesteś konsumentem, płaciłeś za tę grę? Domorosły nastoletni prawnik, śmiechu warte.
Nie podoba ci się produkt, to go nie kupujesz, proste. Nikt cię do niczego nie zmusza.
Tylko pytanie - czy to jest przestępstwo? Coś takiego jak prawa konsumenckie przecież istnieje ,my z punktu widzenia prawa jesteśmy konsumentami i z tego tytułu mamy prawo wymagać od gry jak najlepszego wykonania.
Przestępstwo to by było gdyby napisali że jest 20 grywalnych nacji a byłoby tylko 8. Jako konsument masz prawo wymagać dostania tego za co zapłaciłeś. Gdybyś miał prawo wymagać jak najlepszego wykonania to na świecie nie byłoby produktów "drugiej kategorii". Może i piszą o "grze historycznej" czy coś w tym guście ale akurat w tym przypadku nie ma raczej szans udowodnić że rozmyślnie wprowadzają kogoś w błąd.
adriankowaty
26-03-2013, 17:12
adriankowaty, ile ty masz lat? 14? Po twoich postach widzę, że jesteś nastoletnim buntownikiem.
Niby jakie przestępstwo? Nie jesteś konsumentem, płaciłeś za tę grę? Domorosły nastoletni prawnik, śmiechu warte.
Nie podoba ci się produkt, to go nie kupujesz, proste. Nikt cię do niczego nie zmusza.
[spoiler:3pbblajw]Mam 17[/spoiler:3pbblajw]
To pierwsze zdanie to była ironia. Konsumentem jestem, w zasadzie stałym klientem, kupiłem wszystkie kolejne gry. Ten "Domorosły nastoletni prawnik" po prostu uważa, że jako klient może wpływać na twórców. Żyjemy w demokracji wolnorynkowej. Kupuję te gry dla przyjemności. Ale okłamywać klient'ów, wypierać się wszystkiego i pokrętnie tłumaczyć nie można uznać za akceptowalne.
Voitek, powiedz mi proszę, jak ty definiujesz gospodarkę wolnorynkową?
Kto cię okłamuje dziecko? Czego się wypiera?
Co ma do tego gospodarka wolnorynkowa?
Nie, nie możesz wpływać na producenta i mówić mu co ma robić, bo ty tak chcesz.
SmokSmog
26-03-2013, 17:19
Adrian wiesz, że cię okłamią bo nie będzie takich hełmów jakie chciałeś to po prostu nie kup gry (boże...).
Dajcie spokój z tym off-topem, kłócicie się o koronę cesarza bizantyjskiego :D
Nie lepiej porozmawiać o nowej frakcji lub o tej która może być w edycji kolekcjonerskiej, np. Monarchia S. :)
Aecjusz Flawiusz
26-03-2013, 17:48
Mam nadzieje, że oprócz możliwości grania potomkami Antiocha, będzie też Sparta oraz inne znaczące polis. Rozumiem, że Macedonia zrobiła porządek w tej części Morza Śródziemnego, ale jednak te polis istniały. Bez Sparty, Aten oraz Syrakuz ta gra wiele straci. W ogóle ta cała akcja z tymi frakcjami w DLC jest dla mnie porażką.
krwawa_rozprawa
26-03-2013, 17:53
Nie będzie macedońskich hełmów?! SKANDAL! Przecież to jawne kpiny z graczy! Korporacje znowu nas oszukały! Wredni kapitaliści! Ta gra miała być historyczna! A nie jest! Nie ma hełmów! Nie ma 20 miast w Lacjum! Są 4! To skandal! Mam 17 lat i chcę grę historyczną! CHCĘ! MIESIENALEŻY! Wymagam bo płacę! Nie będę płacił za coś co nie jest takie jak chcę aby było!
... takich ludzi osobiście bym wysyłał za pomocą xxx na Kołymę.
Proszę bez takich tekstów.
-v
Aecjusz Flawiusz
26-03-2013, 17:55
Mowa jest srebrem, milczenie złotem. Taki wiek. Najlepiej skupić się na nowych wieściach. Oby nie tylko nas nie informowały o najeździe barbarzyńców..:lol:
adriankowaty
26-03-2013, 18:21
Nie będzie macedońskich hełmów?! SKANDAL! Przecież to jawne kpiny z graczy! Korporacje znowu nas oszukały! Wredni kapitaliści! Ta gra miała być historyczna! A nie jest! Nie ma hełmów! Nie ma 20 miast w Lacjum! Są 4! To skandal! Mam 17 lat i chcę grę historyczną! CHCĘ! MIESIENALEŻY! Wymagam bo płacę! Nie będę płacił za coś co nie jest takie jak chcę aby było!
... takich ludzi osobiście bym wysyłał za pomocą xxx na Kołymę.
Proszę bez takich tekstów.
-v
[spoiler:2jkk4vb7]Tylko tak dalej, tylko tak dalej. Już niedługo dowiem się, że najlepiej jakby CA dyktowało wymagania klientów. Pytałem was, czy wymaganie od firmy, żeby spełniła swą obietnicę jest przestępstwem. Bo zdajecie się sugerować, że tak.[/spoiler:2jkk4vb7]
Zastanawiam się, co będzie w preorderze prócz Seleucji. Armenia? Pont? Król. Greków Baktryjskich? Król. Bosporomańskie?
WielkodusznyBezduszny
26-03-2013, 18:48
No, no dlatego socjalizm jest lepszy bo jak lud żąda to dostaje bez względu na koszta. Martwię się bardziej o gameplay, bo od CA nic nigdy nie było historyczne, a o tym, że ci kapitaliści z CA potrafią tylko gadać czego to nie zrobią, powinniście już wiedzieć od kilku lat. Chyba, że jesteście fanami od sioguna 2 to zmienia sprawę. Ale wracając do tematu. Wygląd jednostki można na szczęście zmieniać, a nawet dodawać nowe, więc źle nie jest. Gorzej z gameplay'em ze względu na silnik który jest do d**y, a tego już nawet CA nie poprawi, prawdopodobnie hindusy lub inna tania siła robocza robiąc podstawy silnika gdzieś zwiała :lol: W temacie lepiej siedzi Nieśmiertelnik, albo ktoś inny niestety nie pamiętam ksywy.
No, no dlatego socjalizm jest lepszy bo jak lud żąda to dostaje bez względu na koszta.
A to ciekawe, naprawdę? :)
Nie wiem czemu narzekacie na silnik, przy Shogunie 2 naprawdę udało im się jakoś to dostosować do bitew rozgrywanych wręcz. Gra się naprawdę przyjemnie (z człowiekiem). Niektórych rzeczy nie przeskoczą, są głupoty, które trzymają się od Empire i o których pisał wspomniany tutaj Nieśmiertelnik. Moim zdaniem ta gra, nie będzie dużo różnić się od Shoguna 2, raczej kolejna ewolucja + przywrócenie oblężeń (danal nie mogę sobie tego wyobrazić oraz w jakiej formie to będzie).
Ituriel32
26-03-2013, 19:00
Rome 1 był grą która podbiła moje serce na lata. Nowsze części nie przypadły mi do gustu, mimo kilku fajnych ulepszeń.
Mam nadzieje że Rome2 da mi podobną frajdę.
Co do przewidzianych ulepszeń np. typów przemarszu. trzeba je najpierw sprawdzić jak się działają, grając. Ponieważ unowocześnienia nie zawszę działają
zgodnie z zamiarami autorów i/lub życzeniami graczy. Np. budynki poza miastem palone notorycznie przez 1 zbłąkany odział kompa. (w drugą stronę to nie działało)
Jedyne co można oceniać to zaprezentowane jednostki i frakcje.
Co do Nacji to nie podoba mi się że są kretyńsko okrojone z posiadanych terenów w imię jakiegoś balansu do kompani online. Ktoś pisał porównywał wcześniej te zabiegi do strzelanek i aspektów które mają wpływać na wyrównanie rozgrywki po przez celność, odrzut, szybkostrzelność broni.
Uważam że ograbienie nacji z ich ziem historycznych to pójście po najmniejszej lini oporu. Mają przecież tyle innych możliwości na wyrównanie szans że szkoda gadać. Ale jak trzeba: kasa na starcie + dochód, zadowolenie w miastach, bonusy ze świątyń; od rodów, morale wojsk, sojusze i układy początkowe początkowe, itd.
Aecjusz Flawiusz
26-03-2013, 19:48
Dobra, większość narzeka, ale i tak rzuci się na stoisko z grami jak Cezar na Kleo w dniu premiery, aby jak najszybciej tę grę nabyć.
Jak widać gówno można ładnie opakować, z połowy frakcji zrobić DLCa a i tak kupią. Ponarzekają, potupią nóżkami, ale nabędą. I tak się robi biznes.
Rome 1 był grą która podbiła moje serce na lata
W imię tej słusznej tezy idę ratować Cesarstwo Zachodnie przed klientami z północy i wschodu.
Ja chcę grację ale mi się nie śpieszy bo i tak muszę kupić nowego kompa bo na tym mi rome 2 nie pójdzie, a teraz nie mam tyle kasy by kupić sobie naprawdę porządnego. Zresztą zbieram na motor, a gra nie ucieknie. Stanieje, wydadzą dodatki, naprawią błędy w grze i wtedy człowiek kupi. Co do screena. Większość ludzi nie zna historii na tyle by wiedzieć, że ci mają złe hełmy, ci mają makijaż za ostry, a u tych zbroja jest za luźno założona. Bądźmy realistami, ta gra jest robiona dla kasy, a nie dla lekcji historii. Zresztą jakby zrobili wszystko dobrze to co by ludzie modowali? Jednak ten makijaż u tych żołnierzy to przesada. Historyk ze mnie marny ale pierwsze co pomyślałem o screenie Egiptu to: Ooo faraon posłał konkurentów do tronu na wojnę albo jakiś innych krewnych. Ci kolesie wyglądają jakby to była jakaś rodzina królewska(czy jak to się w Egipcie nazywało). Miejmy jednak nadzieję, że Egipt będzie taki jaki powinien być czyli tak jak wszyscy wspominają z jednostkami ewidentnie hellenistycznymi.
adriankowaty
26-03-2013, 22:46
Dobra, większość narzeka, ale i tak rzuci się na stoisko z grami jak Cezar na Kleo w dniu premiery, aby jak najszybciej tę grę nabyć.
Jak widać gówno można ładnie opakować, z połowy frakcji zrobić DLCa a i tak kupią. Ponarzekają, potupią nóżkami, ale nabędą. I tak się robi biznes.
Kupią, kupią... bo nie mają wyboru. Kto - oprócz CA - robi turowe strategie z bitwą w czasie rzeczywistym? Moją złotą zasadą jest: nigdy nie kupować DLC. Takie monopolistyczne praktyki dobrze nie mówią o CA. Nie liczy się, że klienci mają wymagania wobec gry - AI, które wali z balist/dział we wzgórze, które ma problemy z poprowadzeniem jednostki przez miasteczko na polu bitwy, bo z byle powodu jednostka "gupieje", które śle po 1 regimencie prosto na twój szyk liniowy - fakt faktem, ale to jest absurdalne.
pewnie że kupię a jeśli ktoś z Was tu się od dawna poci i obnaża się tym że nie kupi to tylko dlatego że albo nie ma pojęcia o czym pisze albo robi własną grę która okaże się większym hitem.
JanHetman
26-03-2013, 23:04
No cóż!
Niektóre rzeczy w życiu są nieprzyjemne.
Naprawdę, mogą doprowadzić cię do szaleństwa!
Ale czasem nie pozostaje nic, jak tylko patrzeć na jasną część życia!
Pogwizdując sobie wesoło.
Tak, wtedy na pewno będzie lepiej, nie kłamię.
Nie bądź głupi!
Zaciśnij usta i gwizdnij- w tym sęk.
Faktycznie, robienie żołnierzom ptolemejskim makijażu
dodatkowo nakładając im na głowy hełmy z przed 300 lat
Może wydać się, nie ma co kryć - nieprzyjemne!
A jest tak dlatego, że życie to czasem naprawdę absurd!
Czasem może wydać się naprawdę niedorzeczne
Ale przynajmniej pożegnaliśmy regularne oddziały szamanek
i oddziały wojowniczych świń.
Jest lepiej, a mogło być gorzej!
Aecjusz Flawiusz
26-03-2013, 23:10
Czekam tylko aż wprowadzą DRMy jak to zrobiło EA w Sim City...
Ja tez poczekam dwa lata, wtedy będzie gierka ze wszystkimi poprawkami i DLCkami.
Coś a`la EUIII ze wszystkimi dodatkami za 20 zł:D :lol:
tomciopogromcio
26-03-2013, 23:18
Tylko wtedy będzie kolejna część TW i nikt nie będzie grał online w tą, no i co będziesz robił przez te 2 lata, jak całe otoczenie będzie grać w tą grę?
"Kto - oprócz CA - robi turowe strategie z bitwą w czasie rzeczywistym?"
Wcześniej sam wymieniałem tutaj sporo tytułów, inni podawali jeszcze inne, teraz najpopularniejsza i najlepsza mimo wszystko po TW jest "Król Artur", bo generalnie gry tego typu nie mają startu do TW. Swoją drogą ciekawe czy na forum tamtych gier też piszą tutejsi krytycy, że jednostki są niehistoryczne, albo coś innego jest złe, bo przydałoby się wzmocnić konkurencję wtedy CA samo będzie się wzmacniać :P.
JanHetman
26-03-2013, 23:30
Tomcio! Ludzi do dziś można spotkać na multi Rome'ka, nie pisz bzdur. :)
Chyba nie ma co wspominać o 2010 - Napoleon (około 10 serverów +), Empire... 3 letnim pełnym graczy Shogunie. ;)
tomciopogromcio
27-03-2013, 00:00
Bo nic po Shogunie nie wyszło jeszcze z TW. Wiem, że ktoś na pewno jeszcze jest i w starszych częściach, zawsze lubię nieco wyolbrzymić to co chcę powiedzieć :P.
nowy2142
27-03-2013, 02:12
tomciopogromcio > Zachowujesz się jak typowy czytelnik cdaction. Również chyba całe zrozumienie gier video i branży czerpiesz z tego pisemka.
Czekam tylko aż wprowadzą DRMy jak to zrobiło EA w Sim City...
Nie wprowadzą bo steam służy jako taki DRM.
Trochę nie zaglądałem do tego tematu i o rany co tu się dzieje. Coś o socjalizmie, gospodarce, prawnikach!
No nie wprowadzą, ale jakby to była gra Ubisoft czy wymagająca Games for Windows Live to musiałbyś mieć i Steama i konto Uplay. Steam nie eliminuje innych systemów DRM. Dla jednych gier jest to DRM sam w sobie jak piszesz, a dla drugich jest to tylko platforma dostarczenia "subskrypcji" gry.
Na TWC wyczytałem jakąś niepotwierdzoną pogłoskę o 117 frakcjach. Oczywiście ogółem, nie grywalnych.
Wiecie może coś więcej na ten temat?
Reznow45
27-03-2013, 17:51
Wiem, że ktoś na pewno jeszcze jest i w starszych częściach od razu widać,że nigdy nie grałeś w RTW (2004!) i M2 (2006), tam "zawsze" jest dużo ludzi i serwery są pełne. A zobacz ile to już lat minęło do wydania.
Kuroi: Wspominano kiedyś,że nie będzie czegoś takiego jak "Buntownicy", więc te dziury trzeba czymś zapełnić.
adriankowaty
27-03-2013, 17:55
Ciekawe. Ale o czym może to świadczyć? W Rome (jedynce, podstawce) było 11/19 dostępnych frakcji, co daje 58% (0,579) ogółu frakcji. W Medieval II było to 19/22 , czyli 86% [0,8(63)]. W Empire już 10/`50 (wliczając frakcje efemeryczne, wersja bez uwzględnienia DLC, płatnych kampanii, preorder'ów), co daje 20% (0,2), w Napoleonie tylko (wg tych samych zasad, co Empire) 5/`30 - 17% [0,1(6)],a w Shogun 2 9/`40 (tak jak Empire) - 23% (0,225). Jeśli pogłoska o 117 frakcjach się potwierdzi, to 8/117 = 7% (0,0684). Jak widać, od czasu nieszczęsnego Empire'a proporcja frakcji grywalnych do niegrywalnych maleje (wyjątek - Shogun II, wzrost o 6 pkt. proc. względem Napoleona).
Reznow45
27-03-2013, 18:00
Moim zdaniem duża liczba grywalnych frakcji (jak w Medievalu 2) była dobra i wprowadzała rozmaitość. To,że w S2 jest tylko 9/40 można tłumaczyć tym,że wszystkie były identyczne ;) a to że w R2 będzie tylko 8/117 wynika z usunięcia buntowników (ale to pogłoska a nie pewnik) choć i tak powinno być więcej grywalnych.
adriankowaty
27-03-2013, 18:07
8, jak już, poza tym, i tak nie spełnia to planowanego wymogu dobierania frakcji wedle znaczenia - odliczając te 3 frakcje barbarzyńskie, mamy 5 frakcji o dużym znaczeniu spośród 16, które by pasowały.
Pasowały według Ciebie... Mi tam nie przeszkadza, że zamiast samych potomków Diadochów do dyspozycji są frakcje barbarzyńskie, które zapewnią inny rodzaj rozgrywki i inne cele (zjednoczenie plemion itd). Twoja statystyka jest już w ogóle z czapy, bo jak rozumiem lepiej by było, jakby wszystkich frakcji było 20 jak w Rome 1, masa buntowników i 11 grywalnych? Wtedy mamy piękną liczbę 58%, ależ się CA postarało! :lol: Ja wolę jednak 8 grywalnych od początku, masę potencjalnych konkurentów na mapie (a nie szarych buntowników), pewnie kolejne 6 frakcji z DLC i kilkadziesiąt odblokowanych modami... No ale pewnie CA mnie przekupiło, żebym tak pisał. ;)
Edit:
Jak widać, od czasu nieszczęsnego Empire'a proporcja frakcji grywalnych do niegrywalnych maleje
No nie mogę tego nie skomentować jeszcze raz... przecież to dowodzi tylko i wyłącznie tego, że CA poszło po rozum do głowy i zamiast beznadziejnie słabych i niehistorycznych buntowników dostaliśmy prawdziwe frakcje, z którymi można handlować i zawierać pakty, a i podbić je trudniej. No i mody odblokowały i dopracowały sporo z nich. Ale i tak Empire było w tym względzie "nieszczęsne".,. :D
Pasowały według Ciebie... Mi tam nie przeszkadza, że zamiast samych potomków Diadochów do dyspozycji są frakcje barbarzyńskie, które zapewnią inny rodzaj rozgrywki i inne cele (zjednoczenie plemion itd). Twoja statystyka jest już w ogóle z czapy, bo jak rozumiem lepiej by było, jakby wszystkich frakcji było 20 jak w Rome 1, masa buntowników i 11 grywalnych? Wtedy mamy piękną liczbę 58%, ależ się CA postarało! :lol: Ja wolę jednak 8 grywalnych od początku, masę potencjalnych konkurentów na mapie (a nie szarych buntowników), pewnie kolejne 6 frakcji z DLC i kilkadziesiąt odblokowanych modami... No ale pewnie CA mnie przekupiło, żebym tak pisał. ;)
Aha... Czyli według Ciebie większa liczba grywalnych frakcji wyklucza brak buntowników i dużą liczbę pomniejszych frakcji?
Ciekaw jestem w jaki sposób. Proszę, wyjaśnij mi to, bo mój ptasi móżdżek tego nie ogarnia.
tomciopogromcio
27-03-2013, 19:45
Może i to się nie wyklucza, ale mimo wszystko jest postęp. Mimo wszystko lepiej mieć 8 świetnie dopracowanych grywalnych nacji na 100, które to również będą dość dobrze odwzorowane, i można z nimi dyplomatyczne interakcje prowadzić. Niż mieć 11 beznadziejnych grywalnych frakcji na 20 i mnóstwo bezsensownych "buntowniczych" miast.
Może i to się nie wyklucza, ale mimo wszystko jest postęp. Mimo wszystko lepiej mieć 8 świetnie dopracowanych grywalnych nacji na 100, które to również będą dość dobrze odwzorowane, i można z nimi dyplomatyczne interakcje prowadzić. Niż mieć 11 beznadziejnych grywalnych frakcji na 20 i mnóstwo bezsensownych "buntowniczych" miast.
Naprawdę wierzysz w 100 dobrze odwzorowanych frakcji? Proszę Cię, nie rozśmieszaj mnie.
CA nie jest wstanie zrobić dobrze 100 frakcji. Wątpię, czy chociaż te 8 grywalnych będzie naprawdę zrobione jak trzeba, nie mówiąc już nic o frakcjach składających się z jednej prowincji.
Poliorketes
27-03-2013, 19:58
Zależy co rozumiecie pod pojęciem dobrze odwzorowana frakcja? Bo jeśli chodzi o jednostki, to sprawa wygląda tak, że w grze będzie pewnie z 20 plemion celtyckich, które zbytnio się między sobą nie różniły jeśli chodzi o jednostki. Tak więc jeśli dobrze zrobią jednostki dla Arwernów, to reszta plemion też będzie miała ładnie zrobionych wojowników. Analogicznie z plemionami germańskimi.
Aha... Czyli według Ciebie większa liczba grywalnych frakcji wyklucza brak buntowników i dużą liczbę pomniejszych frakcji?
Ciekaw jestem w jaki sposób. Proszę, wyjaśnij mi to, bo mój ptasi móżdżek tego nie ogarnia.
A gdzieś tak napisałem? Większa liczba grywalnych frakcji co najwyżej może wykluczać potencjalny większy zysk ze sprzedanych DLC. Jasne, że najlepiej by było, jakby wszystkie kilkadziesiąt(-set?) frakcji było grywalnych i na tym samym poziomie, ale to chyba trochę nierealne? Śmieszy mnie po prostu porównywanie procentowe ilości grywalnych frakcji przed i po Empire, skoro wzrosła kilkukrotnie liczba frakcji w ogóle. Chyba porównywać powinniśmy po prostu samą liczbę grywalnych? To Wy mi wytłumaczcie, jak to możliwe, że 9 (Rzym liczę jako jedną, bez przesady) frakcji grywalnych na szesnaście wszystkich jest w jakiś sposób lepsze niż 8 (a będzie więcej) na ponad sto? Bo tego z kolei mój nieptasi móżdżek nie ogarnia. ;)
Po jednej stronie postawiłeś to, co ma być w Rome 2 a po drugiej To, co było w Rome 1 tak, jakby nie można było osiągnąć lepszego efektu, tj. więcej frakcji grywalnych przy większej ilości frakcji ogólnie.
Ja nie mówię, że to porównywanie procentowe jest sensowne, ale mimo wszystko, R2 powinno mieć znacznie więcej grywalnych frakcji. Różnorodność jest tak duża, że jej niewykorzystanie jest grzechem. Oj, chwila, zapomniałem. Przecież oni ją wykorzystają. W DLC.
Mam tylko nadzieje, że szybko powstaną jakieś mody poprawiające buble i odblokowujące frakcje.
tomciopogromcio
27-03-2013, 20:06
Zależy co rozumiecie pod pojęciem dobrze odwzorowana frakcja? Bo jeśli chodzi o jednostki, to sprawa wygląda tak, że w grze będzie pewnie z 20 plemion celtyckich, które zbytnio się między sobą nie różniły jeśli chodzi o jednostki. Tak więc jeśli dobrze zrobią jednostki dla Arwernów, to reszta plemion też będzie miała ładnie zrobionych wojowników. Analogicznie z plemionami germańskimi.
No dokładnie, ja rozumiem dość dobrze odwzorowana, czyli nie, że każde 100 frakcji czymś się rożni. Tylko są dobrze odwzorowane i skopiowane ileś razy. Zwłaszcza, że nie będą grywalne, to po co im rozróżniać drzewka technologiczne itp rzeczy, zwłaszcza, że większość będzie miała 1 prowincję na start i dość szybko będzie upadać.
Poliorketes
27-03-2013, 20:09
Mówcie co chcecie, ale nie danie jako frakcji grywalnej Seleukidów, to chamstwo. Najważniejsi gracze w latach 264-242 p.n.e (bo już sam się gubię kiedy ma się ta gra zaczynać) to Rzym i Kartagina na zachodzie i Macedonia, Seleukidzi i Ptolemeusze na wschodzie. Reszta to druga liga.
To tak jakbyście kupowali grę o II wojnie światowej i okazałoby się że zamiast grywalnych Wielkiej Brytanii, Niemiec, USA, ZSRR i Japonii, otrzymujecie tylko trzy pierwsze frakcje a do tego Włochy i Rumunie :shock: . ZSRR i Japonię musicie kupić sobie w DLC :?
Z Seleucydami racja, powinni wywalić Icenów (choć chętnie nimi zagram) do DLC zamiast nich. Z drugiej strony jeszcze nie wszystko stracone, poczekajmy na Rally Point to się coś niecoś wyjaśni.
Kuroi: Ja tylko skorzystałem z porównania przedmówcy, który na szali stawiał właśnie poprzednie części gry (przed Empire) i Rome 2. Jasne, że można osiągnąć lepszy efekt, ale nie ma co liczyć na dobrą wolę twórców, którzy chcą zarobić, ile się da. Obstawiam, że co najmniej 4 frakcje dojdą w DLC i pewnie je kupię, co w żaden sposób nie znaczy, że nie wolałbym ich dostać w podstawce. To chyba oczywiste. ;) Sporo frakcji powinno zostać odblokowanych w modach, z tego co się orientuję, to od Empire w górę powstały szybko all-factions mody.
MichalKruk
27-03-2013, 21:14
To tak jakbyście kupowali grę o II wojnie światowej i okazałoby się że zamiast grywalnych Wielkiej Brytanii, Niemiec, USA, ZSRR i Japonii, otrzymujecie tylko trzy pierwsze frakcje a do tego Włochy i Rumunie :shock: . ZSRR i Japonię musicie kupić sobie w DLC :?
No jak mnie to wkurza w grach 2WŚ.... dostaję do dyspozycji UK, Niemcy, USA, ZSRR i Japonię a Włochów nie..... cholernie mi ich brakuje w takich grach....
Ale sorry za off-top : P
tomciopogromcio
27-03-2013, 21:48
W najlepszych grach o 2WŚ czyli HoI, możesz grać każdym.
MichalKruk
28-03-2013, 09:56
Poliorketeksowi i mi chodzi raczej o RTS typu Men of War :P
adriankowaty
28-03-2013, 09:58
W najlepszych grach o 2WŚ czyli HoI, możesz grać każdym.
A jednostki są identyczne.
No jak mnie to wkurza w grach 2WŚ.... dostaję do dyspozycji UK, Niemcy, USA, ZSRR i Japonię a Włochów nie..... cholernie mi ich brakuje w takich grach....
Ale sorry za off-top : P
Zwłaszcza że byli oni jednak przed wojną uznawani za potężne państwo, swoich własnych produktów też mieli tyle że spokojnie można by ich robić jako samodzielną frakcję. Pamiętano o nich w jedynym chyba jak dotychczas klonie Total War'ów toczącym się podczas dwś - War Leaders: Clash of the Nations.
Bo któż nie chciałby zostać duce? :D
Fajnie też że pokazali kawalerię (choć po Partach spodziewałbym się raczej konnych łuczników)
Elitą armii byli katafrakci. Ciekawe czy w czasach Partów już istniały elitarne jednostki katafraktów ("elita elity"), jak później za Sasanidów.
Podobno ma być 117 frakcji... Fajnie gdyby wszystkie był grywalne :D
PS: Jutro raczej nie będzie zapowiedziana ta 9 tajemnicza frakcja, bo Wielki Piątek :/
Przemysł II
28-03-2013, 14:33
Już wyobrażam sobie czas trwania tury przy 117 frakcjach :D Rano wstanę z łóżka, puszczę turę przed wyjściem na uczelnię i jak wrócę po kilku godzinach będzie się miała ona ku końcowi :D Oby zoptymalizowali to jakoś dobrze.
@up
Nad tym samym się zastanawiałem :D Już w Empire nie mogłem wytrzymać, kiedy tura się skończy, było to dokuczliwe, zwłaszcza przy turach, w których nic się nie robiło.
Przemysł II
28-03-2013, 14:42
Pewnie te 117 frakcji to w większości odmiana 1 państwa, np na monarchie lub republike ( coś a la republikańska/absolutna/konstytucyjna Rzeczpospolita w Empire Total War- w sumie 3 państwa). I nie ma to jak 8(9) frakcji grywalnych w porównaniu do 109(108) niegrywalnych. DLC z pańśtwami będą chyba w packach dawali, kup 1 dostaniesz 3 inne frakcje gratis :D
KLAssurbanipal
28-03-2013, 18:26
Co to za pomysł? Jeśli zrobią 8 frakcji grywalnych porządnie to są aż w stanie zrobić 100 wszystkich, a jeśli zrobią 11 frakcji porządnie (o 3 więcej) to wszystkich frakcji byłoby 20? Bardziej absurdalnego działania matematycznego nie widziałem. :lol: Kto mówi że byłoby jak w Rome 1? Jeśli są w stanie odwzorować 8 frakcji i zrobić ogólną liczbę 117, to są w stanie zrobić 12 grywalnych i jakieś 90 minorów (to aż 27 frakcji mniej).
Nie wiem czy to nie kolejna bajka. Zrobić 117 frakcji to za dużo. Większość nawet jedną jednostką się nie będzie różniła, bo głównie będą Celtowie i Germanie. Czy frakcji 80, czy 110 to olbrzymia różnica. Różni się to o np. całego NTW. Dlatego sądzę, że jeśli zrobią 60 to będzie zaskakująco dużo.
tomciopogromcio
28-03-2013, 18:35
Skomentuję to tylko tak: "Może i to się nie wyklucza, ale mimo wszystko jest postęp." Bo nie zrozumiałeś tego zdania, a je cytujesz........
KLAssurbanipal
28-03-2013, 18:38
Cytuję całą wypowiedź, a nie jedno zdanie. Doskonale ją rozumiem. Odnosiłem się do Twojego przykładu z Rome 1 czego sam najwyraźniej teraz nie zrozumiałeś.
P.S. Tak w ogóle to Twoje posty są bardzo chaotyczne, nie pierwszy raz się z tym spotykam.
tomciopogromcio
28-03-2013, 18:48
Przykład z Rome I nie był mój, a moje pierwsze zdanie wyjaśniło, że oczywiście może być 117 idealnie odwzorowanych frakcji i różnić się chociaż trochę od siebie i mogą być wszystkie 117 grywalne. Ale bądźmy szczerzy to jest realne tylko teoretycznie. Natomiast również moje 1 zdanie przytoczone ponownie, potwierdza, że jest postęp względem Rome I i to znaczący i to było sednem mojej wypowiedzi. Więc odnosiłeś się do całej wypowiedzi, ale tak jakby bez pierwszego zdania, które okazało się najważniejsze względem twojej błędnej interpretacji (być może celowej).
Bardzo przepraszam, że moje posty są dla ciebie zbyt chaotyczne.
Pewnie to i tak będzie świetna gra ale te wrzeszczące kobiety i świnie mogli sobie odpuścić. Zwłaszcza że zarzekali się że tym razem ich nie będzie....
Aecjusz Flawiusz
28-03-2013, 22:34
W sumie tak, bo w pewnym momencie nie wiesz, czy to Germanki drą ryja, czy żona/dziewczyna woła ciebie od 3 godzin
:lol:
Wszystko zależy od tego czy AI będzie używać tych wynalazków.
Bo jeśli będzie jak w Rome I, to nikomu nie będą przeszkadzać :) .
Jestem historykiem z dyplomem iiii..... moja ulubioną nacją w Rome I był Egipt(potem Brytowie), głównie ze względu na jego różnorodność, dużo rzeczy było powiedzmy sobie niewłaściwych, ale nacja była dla mnie super grywalna w singlu, jak i na multi. Nie wiem czy naprawdę ktoś wierzył, że CA zrobi super historyczną grę... może kilka lat temu był uwierzył mocniej, ale teraz... ja się cieszę, że jest w tej grze tyle historii ile jest, starczy. Liczę na dobre AI, klimat i grywalność, bo to dla mnie w każdej grze najważniejsze... wisi mi co ma na tarczy hoplita(o ile nie jest to jakiś prom kosmiczny), czy german ma długą brodę itd... tak samo źle odwzorowana ławka rezerwowych na Camp Nou w Fifie, czy troszkę zmieniona fabuła w stosunku do Sapkowskiego w Wiedźminie... niech się dana gra "kręci" i umila mi czas...
Żeby stworzyć grę idealną musielibyśmy żyć w idealnych czasach, my musielibyśmy być idealni(konsumenci), jak i twórcy usielibyśmy idealni.... ludzi idealnych nie ma, a ktoś kto sądzi, że są jest szalony... wiem może być lepiej, ale cóż przesadyzm trochę biję od niektórych.
Cóż w porównaniu do Rome I do rydwanów, hoplitów i jednostek stricte egipskich dodali słoniki... naprawdę się cieszę :)
Czyli tylko w Utopii możemy mieć grę w 100% pełną i spełniającą oczekiwania ? :D
Rozumiem sytuacje, w której twórcy nie pokazują jednostek i wypuszczają grę bez poprzednich prezentacji, ale w tym wypadku błędy są bezpośrednio wytykane z podaną argumentacją, a mimo to twórcy nic z tym nie robią. Jest to pewnie spowodowane tym, że większość jednostek jest tak odwzorowana. Co prawda nie będzie mi to przeszkadzać w grze(oprócz tych psów, świń, wrzeszczących kobiet i co tam jeszcze wymyślą ) i będę cieszył michę grając dniami i nocami :D Niemniej dla niektórych jest to ważne, dlatego popieram ich zdanie.
Fabuła w Wiedźminie jest kontynuacją książki, więc zmian w porównaniu do książki nie ma :) Sama gra powstawała przy współpracy z Sapkowskim.
Ja nie jestem przeciw większej historyczności, no chyba, że będzie zbyt znacząco wpływać na wykrywalność(umber roster dla niektórych nacji itd.)... ale mi np. zależy na jak najlepszym AI i jak słyszę, że CA lub inny producent gier obiecuję, że zrobi super AI, które mnie zadziwi to wierze tym zapowiedziom? Tak samo z historycznością... naprawdę im uwierzyliście?? Chyba tak, a teraz pokłosiem tego jest takie rozczarowanie... chociaż KLA to i tak by wieszał psy, czy uwierzył czy nie...
Czyli tylko w Utopii możemy mieć grę w 100% pełną i spełniającą oczekiwania?
Masz do tego wątpliwości??
Rozumiem sytuacje, w której twórcy nie pokazują jednostek i wypuszczają grę bez poprzednich prezentacji, ale w tym wypadku błędy są bezpośrednio wytykane z podaną argumentacją, a mimo to twórcy nic z tym nie robią.
Dla mnie "histycy" nie rozumieją jednej rzeczy.... są mniejszością, którą sorry, że to piszę, ale można olać... popieram te skargi na historię, ale rozumiem też CA, że może to olewać, bo "historycy" i tak tę grę kupią, a oni ją robią przede wszystkim dla "hamburgersów z USA" itp.
I tak mimo wszystko się ciszę, że seria Total War nie idzie drogą np. Gothica, gdzie autorzy robią już tak naprawdę gry bazujące na legendzie 1 i 2, a chcą się na siłę przypodobać ogółowi konsumentów... stąd brak klimatu i łatwość gry, choć brak klimatu wedle mojej oceny można zarzucić i serii Total War, ale to nie jest aż taka obsuwa, jak w Gothicu.
ps. dla mnie fabuła Wieśka I i II jest wydumana i trochę odstaje od stylu Sapkowskiego, co nie znaczy, że jej nie kocham :)
cyborgowiec97
30-03-2013, 10:16
Wątpię żeby AI używało psów, świń i kobiet(no chyba że będą jednostką garnizonową, ale to nie będzie mi przeszkadzało). Ja na pewno nie będę ich używał. Więc nie ma problemu, skoro CA chce tracić czas na takie rzeczy to niech traci i ja na pewno nie będę im w tym przeszkadzał.
Wątpię żeby AI używało psów, świń i kobiet(no chyba że będą jednostką garnizonową, ale to nie będzie mi przeszkadzało). Ja na pewno nie będę ich używał. Więc nie ma problemu, skoro CA chce tracić czas na takie rzeczy to niech traci i ja na pewno nie będę im w tym przeszkadzał.
Jednakże zauważ, że ten pieski mają taki efekt psychologiczny, że jak na legionistę biegł piesek to ten szybko odrzucił tarczę i miecz i przyjął cios prosto w tętnice szyjną :lol:
Seba Fallus III Wielki
30-03-2013, 11:02
Tak jak prawdziwy mężczyzna nie je miodu tylko żuje pszczoły tak prawdziwy legionista nie ucina psu bojowemu głowy tylko go zagryza :lol:
Wątpię żeby AI używało psów, świń i kobiet
Na multi a i owszem świnki będą używane. Natomiast jak ja będę grał Rzymem w singla i przeciwnik będzie miał słonie to też użyję świnek... bo nie widzę w tym nic złego.
Jednakże zauważ, że ten pieski mają taki efekt psychologiczny, że jak na legionistę biegł piesek to ten szybko odrzucił tarczę i miecz i przyjął cios prosto w tętnice szyjną :lol:
Naprawdę chciałbym widzieć twoje zachowanie w takiej sytuacji :lol:
Naprawdę chciałbym widzieć twoje zachowanie w takiej sytuacji :lol:
Ja też, ale chyba instynktownie by się ją chyba zasłonił tak sądzę...
Proszę nie cytuj wypowiedzi nad sobą ;)
A twoją odpowiedź zostawię bez mojego komentarza ;)
cyborgowiec97
30-03-2013, 20:16
No przecież że każdy próbowałby się zasłonić a nie rzucić jak głupi na psa.
KLAssurbanipal
30-03-2013, 22:34
Może porobimy wstępne pomysły jakie 117 frakcji się tam znajdzie?
Połowa, jeśli nie więcej to będą Celtowie + Germanie.
dobra myśl KLA:) teraz to już zacznie się niekończący temat;) nie szukam w googlach ale Kalisz pamiętam rysował się już na rzymskich mapach... Jak można byłoby nazwać region Kalisii? Kalisium?
Oby powstał jakiś mod odblokowujący wszystkie te ze 117 frakcji :D
od której zaczniesz?
Poliorketes
30-03-2013, 23:23
Ja mam wątpliwości czy CA zna aż 117 ludów żyjących w tamtym czasie ;)
Fajna mapka z TWCenter:
http://i.imgur.com/PP7j0zJ.jpg
Jak widać trochę tych frakcji może być, jak dodamy do tego emergent, to może dobijemy do 117... choć dla mnie (i mojego komputera) i 80 brzmi wystarczająco. ;)
A gdzie Calisia (Καλισία) :?: :!: :P
A widzisz ją gdzieś tutaj?
http://wiki.totalwar.com/images/1/1e/Suebi4.jpg
Widzę, że tam jest, tylko nie jest zaznaczona ani podpisana. 8-)
KLAssurbanipal
31-03-2013, 00:11
Na tej mapce z TWC jest ok. 2/3 liczby zapowiadanych frakcji. Jeśli znamy już sporo regionów, głównie barbarzyńskich naprawdę trudno będzie im wcisnąć te 117 frakcji, bo wiele odpada ze względu na rozmiary prowincji.
Poliorketes
31-03-2013, 00:22
Nie wiem na ile można wierzyć tej mapce, ale jeśli faktycznie tak będzie wyglądała, to nawet nieźle. Brakuje mi tylko na niej Etolów i Związku Achajskiego. Zastanawiam się też w którym roku ma się zaczynać gra jeśli mają być Senonowie (okolice dzisiejszej Ankony), którzy zostali podbici przez Rzym w 283 p.n.e. Poza tym jak patrzę na tę mapę to nie wiem jak chcą na niej upchać 117 frakcji. Jajcarski podpis Balearów - Germans. Everywhere. :lol:
od której zaczniesz?
Zależy jakie będą, ale patrząc na tą mapkę powyżej to pewnie Wandalami/Słowianami lub Sarmatami
KLAssurbanipal
31-03-2013, 00:44
Ta mapka jest zrobiona przez fanów, w oparciu o prowincje jakie znamy z 8 previewów frakcji i domysły. :)
Ja się cieszę jak patrzę na te 117 frakcji, że jednak kupiłem sobie 4 rdzeniowca z "k"... podkręcę do 5.0ghz i tura będzie śmigać 8-)
ps. wątpię, że dadzą takich Seleucydów jak na mapce... okroją ich.
Tia, żeby upchnąć te 117 frakcji, zachować balans itd. zrobią Seleucydów Wschodnich, Zachodnich, Północnych... :lol:
Spora Armenia, duża Bakria, spory Pont jakaś rebelia tu i tam, może jakiś syn, wój się zbuntuję, albo 3-4 z rodzinki ;)... jakoś w miarę "sensownie" można to zrobić...
KLAssurbanipal
31-03-2013, 11:46
Z TWC:
In this september rally point episode Jack Lusted stated there'll be 700 units
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... O0w#t=269s (http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=8UqjLNSyO0w#t=269s)
Now we can read from many sources, that there'll be "only" 500. For example here http://www.pcgamer.com/2013/03/29/gdc-2 ... -factions/ (http://www.pcgamer.com/2013/03/29/gdc-2013-total-war-rome-2-will-feature-over-100-factions/)
So what about other 200? Sold as DLC? Cancelled? Diffferent counting methods? Or what?
Możliwe, że aż 200 jednostek będzie w DLC, czyli załóżmy ze 4-5 skinpacków jednostek (jak ETW, NTW, ale Rome 2 ma więcej możliwości) plus kilka frakcji DLC (jak STW2). To by się zgadzało. Nie brzmi wesoło.
cyborgowiec97
31-03-2013, 11:50
Mam nadzieję że CA nie będzie aż tak pazerne i jak zrobią np. DLC z greckich polis to jedno DLC odblokuje wszystkie polis, a nie na każde polis osobne DLC.
Nie liczylbym na to. Bedą chcieli maksymalnie wycisnąć potencjał tej gry tak że spodziewałbym się znacznie większej ilości dlc z frakcjami niż 3-4. Raczej to będzie koło 6-10.
Zawsze powtarzam: "paysafecard" i jedna dobra promocja na 75 % i problem z DLC znika ;) :D
Przemysł II
01-04-2013, 10:47
Możliwe, że aż 200 jednostek będzie w DLC, czyli załóżmy ze 4-5 skinpacków jednostek (jak ETW, NTW, ale Rome 2 ma więcej możliwości) plus kilka frakcji DLC (jak STW2). To by się zgadzało. Nie brzmi wesoło.
Znając CA te 200 jednostek to będą tylko elitarne jednostki, więc gracz, który nie będzie miał DLC będzie grał tylko podstawowymi jednostkami :( Więc jeżeli komuś będzie zależało na zwycięstwach w kampaniach multiplayer to będzie musiał je kupić. Pazerność CA nie zna granic.
Z TWC:
In this september rally point episode Jack Lusted stated there'll be 700 units
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... O0w#t=269s (http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=8UqjLNSyO0w#t=269s)
Now we can read from many sources, that there'll be "only" 500. For example here http://www.pcgamer.com/2013/03/29/gdc-2 ... -factions/ (http://www.pcgamer.com/2013/03/29/gdc-2013-total-war-rome-2-will-feature-over-100-factions/)
So what about other 200? Sold as DLC? Cancelled? Diffferent counting methods? Or what?
A może będzie 500 jednostek lądowych i 200 morskich? Brzmi bardziej prawdopodobnie, niż 200 jednostek w DLC... Ile było dotąd najwięcej dodanych, 30? Poza tym frakcja odblokowana w DLC nie znaczy przecież, że jej jednostek nie będzie w podstawowej wersji gry (bo komp musi czymś walczyć), co najwyżej dostanie kilka dodatkowych, elitarnych.
K A M 2150
01-04-2013, 11:47
Tak jak w ETW na multi i w bitwie gracza były dostępne państwa, które nie były grywalne w kampanii. NTW chyba też się to tyczy.
Dokładnie, np. Portugalia niegrywalna w singlu a na multi tak :)
KLAssurbanipal
01-04-2013, 22:07
Nie wiem czy to możliwe, żeby było aż 200 rodzajów jednostek morskich. To prawie połowa jednostek lądowych, których było więcej niż 2 razy więcej i były bardziej różnorodne. Okręty można podzielić na maksymalnie 3 kręgi kulturowe, bo wówczas Rzym, Kartagina i hellenistyczny wschód podobnie "pływał". Jeśli zrobią np. 70 jednostek morskich to i tak będzie bardzo dużo.
W tym wątku na TWC było wspomniane, że w pierwszej wersji, wśród tych 700 wliczało się również świty (ancillaries?).
Myślę że w tych 700 jest na pewno 500 jednostek lądowych + X jednostek morskich + jednostki w stylu szpiega, pozostała liczba to jednostki które dodadzą w DLC, a to już nie będzie 200, no przynajmniej tak myślę
MichalKruk
02-04-2013, 22:35
A ja jestem ciekawy skąd tyle jednostek wytrzasną. Chyba to jest liczone razem z żołnierzami co w oddziale mają inny zarost i inną tarczę....
KLAssurbanipal
03-04-2013, 16:40
Biorąc pod uwagę ilość frakcji To wychodzi, że KAŻDA frakcja miałaby po kilka RÓŻNYCH jednostek, co jest niemożliwe.
Pewnie będzie ze 100 jednostek jednostek różniących się wizualnie, a reszta to rekolory ze zmienionymi nazwami i oczko -/+ do statystek.
Oj tam, oj tam. Po prostu nie będzie 700 rodzajów jednostek. A to, że je zapowiadali w pierwszej wersji... cóż, zapowiadali także, że nie będzie płonących świń.
Najlepsze jest to, że żadnego obrazka z przekreśloną świnią nie było. Owszem, był obrazek ze świnią ale był też znaczek OK (ptaszek) i dopisek: Historical accuracy.
To KLA sobie ubzdurał, że ta świnia była przekreślona i po dziś dzień powtarza to jak mantrę. Podobnie zresztą robią jego KLAkierzy. A jeszcze lepsze jest to, że KLA praktycznie w ogóle w gry TW nie gra.
Edit:
Proszę bardzo
http://img217.imageshack.us/img217/6057/rezzed.jpg
Do tego dopisek:
Historia inspiruje; prawda jest dziwniejsza niż fikcja.
KLAssurbanipal
03-04-2013, 19:29
Nie ja to rozpocząłem. Widziałem to pisane setki razy i nawet na tym forum, więc pisałem ostatnio o przekreślonej świni. Udowodnij mi gdzie to ode mnie zaczęła się dyskusja. Czekam.
Chyba nie wzięło się to samo, no nie? I tu i na TWC ludzie o tym pisali dużo wcześniej.
Ty to wciąż powtarzasz i za każdym razem przedstawiasz jako pewnik i swój główny argument antyświński.
KLAssurbanipal
03-04-2013, 19:35
Nie takiej odpowiedzi oczekiwałem.
Nie chodzi mi o ostatni tydzień po konferencji z San Francisco kiedy o tych świniach pisałem. Posty o przekreślonych świniach były pisane dużo wcześniej, więc nie wiem skąd pomysł, że to ode mnie się zaczęło.
Dajcie już spokój z tymi świniami. Nie podoba mi się że są, wg mnie psuje to klimat gry ale nie chce mi się o nich dyskutować godzinami.
czy świnia nie może pokonać słonia???
Nie ja to rozpocząłem. Widziałem to pisane setki razy i nawet na tym forum, więc pisałem ostatnio o przekreślonej świni. Udowodnij mi gdzie to ode mnie zaczęła się dyskusja.
Primo - musisz iść do okulisty bo posty i słowa mnożą się jak króliki w "Twierdzy". Primo Ultimo - choć Voitek jest ułomny i zamiast mózgu ma spaghetti* to muszę się z nim zgodzić, powtarzałeś słowo o świńskim krzyżyku tak długo i tak wiele razy jak "Allah Akbar" na filmikach syryjskich rebeliantów. Teraz tylko czekać, aż Voitek znajdzie posta ;)
*Voitek to rozumie i uszanuje :D
EDIT - KLA a co to jest?
Nie wiem dlaczego taki kolor mi zrobiła zrzutka, pewnie przez niesmak kłamstewka :D
viewtopic.php?f=471&t=10785&p=259916#p259916 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=471&t=10785&p=259916#p259916)
Aaa żebyś nie zdążył zmienić posta
Screeny z bardzo historyczną jednostką druida. Fajnie, że się trzymają tego co powiedzieli na prezentacji z "przekreśloną świnią".
:) :P :D
http://img839.imageshack.us/img839/8291/111111rh.jpg
EDIT 2 - Nikt inny przed Tobą nie użył takiego określenia* ;)
*Voitek coś burkał, ale salvo go wyprostował. Za to prawdą jest , że powtarzasz to słowo jak mantrę :D :D omlette du fromage :lol:
http://img27.imageshack.us/img27/5493/111fnz.jpg
A na koniec coś dla rozładowania emoscji - centurion świńskiej 2 kohorty 3 manipułu! :lol:
http://i.imgur.com/OdOyd3J.jpg
Poliorketes
04-04-2013, 00:32
Ale się naprodukowałeś, hoho, aż dziw bierze że masz tyle zapału do prostowania nieścisłości KLA, a nie potrafisz zrozumieć gdy ktoś wytyka CA błędy i kłamstwa. Co do tych świń nieszczęsnych, raz że to niehumanitarne (bo chyba nikt nie zakwestionuje, że podpalanie żywej świnki jest ludzkie ;) ), dwa mocno naciągane. Wyobraźcie sobie, że CA robi grę o II wojnie światowej i daje do rosteru polskiej armii - niedźwiedzie artyleryjskie, bo ktoś mądry znalazł w wikipedi artykuł o Wojtku i Baśce Murmańskiej :lol: Trochę przegięcie, prawda? Podobne odczucia mam do tych świń, znam trzy przypadki użycia świń przeciw słoniom (w tym tylko jeden z podpaloną świnką), jak dla mnie to taka ciekawostka a nie regularna jednostka będąca w użyciu.
MichalKruk
04-04-2013, 00:55
Na moje to znaczne przegięcie, słoń drogi silny musi pokazać na co go stać no nie? A tu takie jarające sie świnie co nic nie kosztują i nie mają wartości bojowej przestraszą potężne słonie i dupa...
adriankowaty
04-04-2013, 04:11
Tym bardziej, że na słonia jest jeszcze zestaw falanga + łucznicy.
KLAssurbanipal
04-04-2013, 06:30
Wszystko fajnie, tylko że mój post jest z drugiej połowy grudnia, a pozostałe to całkiem świeża sprawa, o której pisałem.
Jak pisałem - temat krążył po TWC i tutaj dużo wcześniej i ja stąd to pisałem. Ta świnia o ile pamiętam była pokazywana w lipcu, więc...? Nie jest to żaden dowód, że ja rozpocząłem dyskusję, zwłaszcza że pisałem to kilka miesięcy po rzekomym obrazku.
Tak czy siak powinienem dać Ci repa, gdyby to było TWC - za wykazanie tyle trudu późnym wieczorem przeszukując moje posty i robiąc ładne obrazki. 8-) :lol:
Nie jest to żaden dowód, że ja rozpocząłem dyskusję, zwłaszcza że pisałem to kilka miesięcy po rzekomym obrazku.
Co z tego, że nie odrazu po publikacji - czyli jak jest cisza od lipca a ty zaczynasz kampanię grudniową pod hasłem "przekreślona świnia" to już jest to immunitet bycia nie pierwszym? :D Jako jedyna osoba powtarzasz "X na świni" - dodając iż jeśli nie mamy więcej słów - przekreślona/świnia w twoich postach to i tak kto czytał poprzedniego znajdzie w słowach - niehistoryczna, bujda, kłamstwo odzwierciedlenie sensu "przekreślonej świni". Chrum chrum ;)
Na moje to znaczne przegięcie, słoń drogi silny musi pokazać na co go stać no nie? A tu takie jarające sie świnie co nic nie kosztują i nie mają wartości bojowej przestraszą potężne słonie i dupa...
Ale świnie są jednostką specjalistyczną, która jest kompletnie nieprzydatna w każdej innej sytuacji, oprócz straszenia słoni...
Dlatego nie powiedziałbym, że są przegięte. Dając świnie do armii, osłabiasz swoją armię. Jedynie przeciw słoniom może być z nich jakikolwiek pożytek.
jak dla mnie to taka ciekawostka a nie regularna jednostka będąca w użyciu.
Co nie zmienia faktu, że w grze powinna się pojawić. Ale jako ciekawostka, a nie regularna jednostka.
Zresztą nikt mądry nie będzie masowo rekrutował świń, bo jak pisałem przydatne w bitwie są one tylko w bardzo nielicznych przypadkach.
słoń drogi silny musi pokazać na co go stać no nie?
Nie ma powodu żeby fakt, że przeciwnik ma w armii świnie, spowodował nieużyteczność słoni w twojej armii.
Wystarczy trzymać słonie na dystans od świń wroga, które należy wyeliminować przy użyciu innych wojsk - a dopiero potem wykorzystać słonie.
Co do tych świń nieszczęsnych, raz że to niehumanitarne
Wojna w ogóle jest niehumanitarna (a zwłaszcza wojna sprzed konwencji genewskich), więc nie wiem co to ma do rzeczy.
Chyba posyłanie ludzi na pewną śmierć jest dużo bardziej niehumanitarne niż podpalanie świń.
Podpalanie świń jest co najwyżej nieporcusitarne - od łacińskiego "porcus" - świnia. :lol:
Funkcjonowanie świń jako jednostek w grze w której każda jednostka się liczy (z racji iż armia ma ich określoną ilość) jest jednak trochę sprzeczne z logiką. Już lepsze byłyby chyba jako jakiś bonus do armii, coś jak palisady do łuczników tyle że żywe i w pewnym stopniu możliwe do pokierowania. Taki bonus kosztowałby ileś tam kasy i jak zauważył Domen byłby nieprzydatny w innych sytuacjach (no chyba żeby dać opcję iż armia może je zjeść ;) ). Stworzyłoby to pewnie sytuację w której każda armia walcząca z Kartaginą by się w taki bonus zaopatrzyła, ale jeżeli zakładamy że są one skuteczne i Rzymianie o tym wiedzą to logiczne iż je będą wykorzystywali.
Co do jedzenia świń to grze przydałaby się opcja jedzenia koni. Mógłby to być nawet niezależny od gracza efekt długiego i skutecznego oblężenia. Dałoby się to też powiązać jakoś z zadowoleniem armii i możliwą długością oblężenia.
O ile jeszcze tego nie wprowadzili (w Shougna grałem tylko chwilę) to w ogóle oblężenia powinny być zależne od tego jak wiele jednostek jest obleganych, wówczas utrzymywanie bądź zjedzenie koni mogłoby mieć znaczenie.
maxcezar5
05-04-2013, 15:30
Dagorad naprawdę dwa świetne pomysły.uważam iż powinny być uwzględnione w grze.
JanHetman
05-04-2013, 22:01
Fajnie by było, gdyby można było zjeść mózg wrogiego dowódcy i dostać dodatkowe punkty dowodzenia.
A co do koni, nie wiem dlaczego, ale tego pomysłu nie popieram. :)
Fajnie by było, gdyby można było zjeść mózg wrogiego dowódcy i dostać dodatkowe punkty dowodzenia.
A jeszcze fajniej by było, gdyby można było zjeść dupę wrogiego dowódcy i dostać dodatkowe punkty srania.
;) Nigdy nie słyszałem niczego głupszego.
117 frakcji ... Jeżeli wszystkie będą aktywne to boje się, że słabsze komutery sobie nie poradzą, albo tura będzie trwała około minuty ;/
A tak po za tym to ,,Witam" jestem trochę nowy.
Nie rozumiem co to miałoby zmienić, poza tym, że przez 2 minuty wisiałby u góry symbol "innych" frakcji, zamiast się zmieniać? Przecież komputer miałby do przemielenia tyle samo operacji.
Ale nie rozumiesz, że komputer i tak będzie miał do obliczenia tyle samo materiału? Nieważne czy te 117 frakcji będzie przedstawione graficznie jako "Reszta świata" czy każda oddzielnie.
Chyba, że będzie góra 16 frakcji aktywnych i reszta pasywna z już zaplanowanymi ruchami, listą budowy czy wojska, frakcje te nie prowadziłyby wtedy ekspansji. Wtedy jest możliwość grania na czymś słabszym :)
Nie powinno być problemu z oczekiwaniem na turę, samo przeskoczenie z frakcji na frakcje, z odznaczonym pokazywaniem ruchów komputera nigdy nie trwało długo.
Zajebiście że te świnie by dożyły bitwy szczególnie przy długich i dalekich przemarszach armii . By się lepiej AI zajęli i dokładniej opcjami dyplomatycznymi niż jakimiś zasranymi prosiakami i innymi wynalazkami .
Kurde tak czytam te posty i wszędzie gadka o jakichś setkach tysięcy jednostek a informacji o inteligencji przeciwnika i dyplomacji nic a to jest chyba cholera najważniejsze w GRZE STRATEGICZNEJ !!!! Was już też widzę szał cukierków ogarną !
Sry za ew . wulgaryzmy :D
Rostel123
08-04-2013, 16:39
Zajebiście że te świnie by dożyły bitwy szczególnie przy długich i dalekich przemarszach armii . By się lepiej AI zajęli i dokładniej opcjami dyplomatycznymi niż jakimiś zasranymi prosiakami i innymi wynalazkami .
Kurde tak czytam te posty i wszędzie gadka o jakichś setkach tysięcy jednostek a informacji o inteligencji przeciwnika i dyplomacji nic a to jest chyba cholera najważniejsze w GRZE STRATEGICZNEJ !!!! Was już też widzę szał cukierków ogarną !
No i na cholere spinasz się ?
Jak dla mnie niema to żadnego znaczenie będą świnie czy nie, będą. :)
Ty byś się lepiej zajął regułami poprawnego pisania na forum, bo na razie to wychodzi Ci to gorzej niż AI twórcom Total War.
Co mają pisać o AI, poza tym, że będzie "lepsze, niż w poprzednich częściach", czyli to, co zawsze piszą? Pogramy, to ocenimy. Dyplomacja jak dla mnie była niezła w Shogunie 2 i FoTS, w Rome 2 na pewno będzie podobny system, ale co dokładnie dodadzą/zmienią - jeszcze nie wiadomo.
A ja naiwny myślałem że zobacze wśród frakcji Rome 2 Baktrie, Saków, jakąś frakcje indyjską, Luzytanów ( zeby był jakiś czarny koń w konflikcie Kartagina Rzym ), Seleucydów i innych .... Ale to CA , oni zawsze odwalą fuszere ...
Przecież te frakcje najprawdopodobniej będą, więc o co chodzi? ;)
Ale nie jako grywalne dla zwykłego zjadacza chleba. ;)
Przecież te frakcje najprawdopodobniej będą, więc o co chodzi?
Grywalne bez 30stu DLC za trzy razy tyle co cała gra, dopracowane, z unikalnymi jednostkami, postaciami, eventami itp .. A nie kalki składane z fragmentów frakcji sąsiadujących albo "lepsi" rebelsi z jedynki....
Poza tym akurat Saków i Baktrii nie było nawet w Rome 1 także watpie czy lenie z CA wrzucą to do Rome 2 nawet jako niegrywalną frakcje ...
Baktria jest na mapie, więc napewno będzie jako frakcja, może niegrywalna, ale z pewnościa przynajmniej coś jak klan z Shoguna 2 z własną polityką zagraniczną.
Przecież te frakcje najprawdopodobniej będą, więc o co chodzi?
Grywalne bez 30stu DLC za trzy razy tyle co cała gra, dopracowane, z unikalnymi jednostkami, postaciami, eventami itp .. A nie kalki składane z fragmentów frakcji sąsiadujących albo "lepsi" rebelsi z jedynki....
Poza tym akurat Saków i Baktrii nie było nawet w Rome 1 także watpie czy lenie z CA wrzucą to do Rome 2 nawet jako niegrywalną frakcje ...
Jeżeli będą w DLC (których będzie pewnie z 10 i w promocjach kosztują grosze), to będą dopracowane tak, jak inne frakcje. Jeżeli nie, to zależy jak dopracują je moderzy, którzy je odblokują. Z rebelsami z jedynki nie będą miały nic wspólnego raczej. :p
Jeżeli będą w DLC (których będzie pewnie z 10 i w promocjach kosztują grosze), to będą dopracowane tak, jak inne frakcje.
"Dopracowanie" Native Americans w Warpath dawało dużo do życzenia a było to DLC, szykowane i reklamowane szeroko i długo....
A jeśli bedą tak "dopracowane" jak Rzym z preview to ja dziekuje, postoje i poczekam na EB 2 skoro grupa kolesi potrafi zrobić gre ( pro bono ) która w kazdym elemencie zagina twór tej multimilionowej korporacji.
Jeżeli nie, to zależy jak dopracują je moderzy, którzy je odblokują.
O ile Rome 2 będzie w ogóle modowalny co przy odkryciu dojnej krowy pt "DLC" jest mocno wątpliwe ...
Z rebelsami z jedynki nie będą miały nic wspólnego raczej.
RACZEJ - słowo klucz .
"Dopracowanie" Native Americans w Warpath dawało dużo do życzenia a było to DLC, szykowane i reklamowane szeroko i długo....
A jeśli bedą tak "dopracowane" jak Rzym z preview to ja dziekuje, postoje i poczekam na EB 2 skoro grupa kolesi potrafi zrobić gre ( pro bono ) która w kazdym elemencie zagina twór tej multimilionowej korporacji.
Frakcje indiańskie były po tym DLC dopracowane widocznie gorzej, niż europejskie? Chyba nie...
Co jest nie tak z tym Rzymem w preview tak szczerze mówiąc? Przecież praktycznie nic nie pokazali, wiec nie wiem, o co Ci dokładnie chodzi. Na EB 2 sam czekam z niecierpliwością i zagrywam się w 1, ale Rome 2 to będzie zupełnie inna gra, pewnych ograniczeń starzejącego się silnika Medka nie przeskoczysz, więc nie we wszystkim Rome 2 będzie gorsze.
O ile Rome 2 będzie w ogóle modowalny co przy odkryciu dojnej krowy pt "DLC" jest mocno wątpliwe ...
DLC są od czasów Empire, a jakoś dotąd nie było problemu z odblokowywaniem niegrywalnych frakcji. Poza tym argumenty z DLC są mocno przesadzone, dotychczas wychodziło ich raptem po kilka na daną część gry i można je było kupić za grosze w promocjach na Steamie (które są praktycznie co miesiąc-dwa).
RACZEJ - słowo klucz .
Na pewno nie będą miały nic wspólnego. Lepiej? Co klany z Shoguna 2 miały wspólnego z rebeliantami z Medka 2? Frakcje równie ważne w rozgrywce, co te grywalne.
Frakcje indiańskie były po tym DLC dopracowane widocznie gorzej, niż europejskie? Chyba nie...
Sęk w tym że były po prostu kalkami frakcji europejskich. Ot pozmieniali jednostki,skiny, UI, budynki i tym podobną kosmetyke w niczym nie zmieniając rozgrywki mimo ze sterowało sie zupełnie innymi organizmami "państwowymi". Nie było oddanego faktu że np kazdy dorosły facet w wiosce to wojownik, że nie ma praktycznie czegoś takiego "miasto" które można oblegać i zdobyć zmniejsząc tym potencjał przeciwnika, ze nie trzeba "trenować" armii zawczasu, nie było oddanych róznych słabości systemu plemiennego itp.
I tak samo bedzie w ewentualnych DLC do Rome2. Legioniste/hoplite ( skin ) zmieni sie na Baktryjskiego hoplite ( oczywiście jakąs ogólnie przypominająca go hybryde bo na tak rzetelny research jak w przypadku EB nie ma co liczyć ), łucznika legionowego na łucznika perskiego, może troche pobawi statsami ( albo i nie bo po co narażąc sie na zarzuty o złe zbalansowanie ) i juz gotowe świeżutkie DLC do sprzedawania za kase..
Ale zresztą zapewne tak samo będzie w grze podstawowej, nie widzialem ani słowa w tych preview o systemie miast sojusznikow u Rzymu, capite censi, SENACIE !!!, unikalnych mechanizmach dla oligarchicznej republiki jaka była Kartagina, problemów z wieloetnicznością u Seleucydów, hellenizacji Egiptu u Ptolemeuszy ( w końcu przy takiej dacie startowej kampani to dość świeża sprawa ), przekształcaniem sie Partów z nomadów w lud osiadły itp itd... Mozna by tak długo wymieniać.
Zwykła podmianka skinów i UI to jeszcze nie jest dopracowanie frakcji.
Co jest nie tak z tym Rzymem w preview tak szczerze mówiąc? Przecież praktycznie nic nie pokazali, wiec nie wiem, o co Ci dokładnie chodzi. Na EB 2 sam czekam z niecierpliwością i zagrywam się w 1, ale Rome 2 to będzie zupełnie inna gra, pewnych ograniczeń starzejącego się silnika Medka nie przeskoczysz, więc nie we wszystkim Rome 2 będzie gorsze.
Oprócz tego że nie pokazują NIC co powinni pokazać przy tworzeniu STRATEGII to nic. Jakby robili jakiegoś hack n' slasha ala Spartan Total Warrior ( btw świetna gra ) to by preview był wypas gites majonez.
DLC są od czasów Empire, a jakoś dotąd nie było problemu z odblokowywaniem niegrywalnych frakcji. Poza tym argumenty z DLC są mocno przesadzone, dotychczas wychodziło ich raptem po kilka na daną część gry i można je było kupić za grosze w promocjach na Steamie (które są praktycznie co miesiąc-dwa).
DLC mają to do siebie że "przyrastają" w postepie geometrycznym - zaczynało sie od pierdół z Obliviona typu "zbroja dla konia" a teraz mamy cięty kontent z gry już skończonej, płatne zakończenia, brakujące rozdziały i inne cuda ...
Zabawne, to co co mówisz o zamianie skinów do tych samych modeli, bo w EB akurat to mi najbardziej przeszkadzało, że sporo jednostek korzystało z tych samych modeli ;) (choć to nie wina moderów, tylko ograniczenia silnika) Tutaj modeli na pewno będzie więcej, jak będzie z ich wykonaniem - zobaczymy. Poza tym nie masz racji, bo w zaprezentowanym dotychczas info było sporo o wojnach domowych, o generałach z innych rodów, którzy zbyt szybko rosną w siłę, zmianach ustroju itd. O tym, że Ptolemeusze będą mieli problem z rodowitymi Egipcjanami też było. Nie mówiąc o innym podejściu do frakcji barbarzyńskich (jednoczenie plemion, najazdy na sąsiednie prowincje zamiast ich wcielania do swojego państwa itd.). Mimo wszystko ta odsłona serii przynosi najwięcej zmian ze wszystkich pozostałych, zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce, ale ja jestem dobrej myśli. ;)
Oprócz tego że nie pokazują NIC co powinni pokazać przy tworzeniu STRATEGII to nic. Jakby robili jakiegoś hack n' slasha ala Spartan Total Warrior ( btw świetna gra ) to by preview był wypas gites majonez.
Nie rozumiem? Może nie pokazano jeszcze mapy kampanii, ale przypominam, że do premiery jeszcze jakieś pół roku, nie przesadzajmy. Swoją drogą to o mechanice kampanii (nowych funkcjonalnościach itd.) wiemy już całkiem sporo, polecam choćby ten tekst. (http://totalwar.org.pl/?p=14110)
Zabawne, to co co mówisz o zamianie skinów do tych samych modeli, bo w EB akurat to mi najbardziej przeszkadzało, że masa jednostek opierała się na jednym i tym samym modelu (choć to nie wina moderów, tylko ograniczenia silnika)
Niby tak ale
A : w EB wyraźnie było "czuć" róznice miedzy poszczególnymi rodzajami piechoty. Te ciężkie naprawde zachowywały sie jak profesjonaliści trzymający szyk, glancko osłonięci tarczami, te lżejsze mocno gryzły przy szarży ale uwiązani w walke padali jak muchy itp itd.
i B : EB ma własnie to o czym mowie ( oczywiscie w granicach silnika stareńkiego Rome ) - system MICów, AOR, reformy dla wielu frakcji, wpływ pór roku, zaopatrzenie i wiele wiele innych.
Poza tym nie masz racji, bo w zaprezentowanym dotychczas info było sporo o wojnach domowych, o generałach z innych rodów, którzy zbyt szybko rosną w siłę, zmianach ustroju itd. O tym, że Ptolemeusze będą mieli problem z rodowitymi Egipcjanami też było. Nie mówiąc o innym podejściu do frakcji barbarzyńskich (jednoczenie plemion, najazdy na sąsiednie prowincje zamiast ich wcielania do swojego państwa itd.). Mimo wszystko ta odsłona serii przynosi najwięcej zmian ze wszystkich pozostałych, zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce, ale ja jestem dobrej myśli.
Przed każdą cześcią to obiecują a potem wychodzi na to że takie elementy są spłycone na maksa.
O ile dobrze wiem to nie POKAZALI jeszcze nic z tych rzeczy bo poki co te ich preview dotyczą sie tylko "wspaniałych i wielkich bitew".
Nie rozumiem? Może nie pokazano jeszcze mapy kampanii, ale przypominam, że do premiery jeszcze jakieś pół roku, nie przesadzajmy.
Błagam cie Grogmir, nie rozśmieszaj mnie ;D
Pół roku to wielkie NIC w tej branży. Gdzie tu czas na optymalizacje kodu ?? Na betatesting ?? Na wyłapywanie róznych bugów które ujawniają sie dopiero po dłuższym pograniu ???
Pół roku to dużo jak sie serial kręci albo program jakiś a nie jak sie pisze wielką gre.
Swoją drogą to o mechanice kampanii (nowych funkcjonalnościach itd.) wiemy już całkiem sporo, polecam choćby ten tekst.
Typowy przedpremierowy fluff od twórców. Takie same zalewanie słychać bylo przed premierą Fallout 3 gdzie to twórcy sie rozpływali w wywiadach o tym jaka to nie bedzie wolność, ile zakończeń, żyjący świat, klimat pustkowi i darmowy seks oralny w pakiecie a po wyjściu gry okazało sie ze jest tego w grze dokładne okrągłe ZERO.
Czym Cię rozśmieszam? Nie mówię, że mają jeszcze pół roku na zrobienie mapy kampanii, bo ta jest już pewnie gotowa, ale mają pół roku na pokazanie jej graczom. Rozumiem, że jesteś większym specem od marketingu, niż ci w CA, ale to ich sprawa, co i kiedy pokażą swoim klientom... i ci sami klienci zdecydują, czy kupić ich produkt, czy nie. Dla mnie to proste i logiczne, a u sporej części z Was pokazuje się jakaś niesamowita roszczeniowa postawa w stylu "grałem w Rome 1, więc mam teraz prawo decydować o tym, jak będzie wyglądać Rome 2". To nie kickstarter, nie wpłaciliście CA żadnej kasy, za którą oni muszą zrobić idealnie taki produkt, jaki spodoba się sponsorom i jaki zapowiadają w previewach. Poza tym pokaż mi grę, w której na ponad pół roku przed premierą co tydzień pokazują nowy content (zapowiedzi frakcji)... Mówisz, że nie powiedzieli nic o warstwie strategicznej gry, ja pokazuję Ci, że jest inaczej, a Ty na to, że to i tak się nie sprawdzi. No to może niepotrzebnie się spinasz i po prostu zagraj sobie w EB? ;)
Ale to spinanie jest właśnie najfajniejsze.
Ciekawe czy będzie można odblokować któreś z Polis greckich. Chociaż cieszę się że będzie Macedonia. Może jednak coś dodadzą jeszcze. Ja uwielbiam jeśli w grach są różnorodne jednostki. Mapa jest ciekawsza.
Reznow45
13-04-2013, 12:08
Wybacz,ale czy ty z choinki się urwałeś? Nie ma odblokowywania, są tylko standardowo grywalne i dlc/pre order. Mapa jest większa niż w RTW, prawda,ale prowincje i ich wielkość (na razie, wszystko w oparciu o to, co dostaliśmy) nie są zbyt obiecujące. No ale wszystko się okaże w najbliższej przyszłości.
Wybacz,ale czy ty z choinki się urwałeś? Nie ma odblokowywania, są tylko standardowo grywalne i dlc/pre order.
Wybacz, ale to chyba Ty się z niej urwałeś. Skoro w ETW, NTW i TW:S2 oprócz DLC/preorderu było odblokowywanie (fakt że utrudnione), to nie widzę powodu dlaczego w Rome 2 ma go braknąć.
Harry-Potter-TW
13-04-2013, 14:31
Mnie bardzo ciekawi jakie znaczenie w R2 będzie miała jazda - fajnie było by jeśli większe niż w S2 - od razu bym startował partami, ale jeśli podobne to raczej rzymem albo brytami. Najbardziej marzy mi się gra partami w sojuszu ze scytami kontra potężny rzym i komplety rozpierdool :D
Nocny Grabarz
13-04-2013, 16:48
W czasach Rome nie znano jeszcze strzemion i nie można było przenieść impetu uderzenia na wierzchowca dlatego kawaleria nie może odgrywać kluczowej roli chyba, że konni łucznicy czy katafrakci dzięki opancerzeniu, a tych u Partów brakować nie będzie. Także Partami możesz spokojnie zaczynać ;)
cyborgowiec97
13-04-2013, 17:18
A mnie ciekawią oblężenia. CA twierdzi że będzie ich mniej, ale będą bardziej epickie. W szczególności interesuje mnie jakie będą dostępne machiny oblężnicze.
Harry-Potter-TW
13-04-2013, 17:27
No i machiny wojenne też powinny mieć znaczenie w polu - miałem niesamowity ubaw z ich używania w M2 szczególnie wybuchających beczek :D W ETW nie grałem bo tam broń palna była przesadzona i dlatego nie kupiłem. Ale zbalansowana artyleria to jest wisienka na torcie, przynajmniej dla mnie.
Ciekawie się zapowiadają się oblężenia prowadzone przez Rzymian. Desant katapult z łodzi... Jeszcze jakby można z nich w trakcie pływania strzelać :D
cyborgowiec97
13-04-2013, 18:42
Należy pamiętać że rzymianie byli mistrzami w prowadzeniu oblężeń. Więc powinni mieć coś poza wieżami, taranami i drabinami.
Ale tak mówicie o tych maszynach, to dajcie przykład co oprócz: balist, katapult, taranów, drabinek, czy wierz mógłby mi rzym?
Należy pamiętać że rzymianie byli mistrzami w prowadzeniu oblężeń. Więc powinni mieć coś poza wieżami, taranami i drabinami.
W 363 r. n.e. podczas oblężenia Pirisabory, załoga (2500 ludzi) poddała się bez walki po tym jak Rzymianie podprowadzili pod mury miasta to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Helepolis
Nie był to co prawda rzymski wynalazek, więc niektóre inne frakcje też mogłyby to mieć.
A w celu zdobycia Masady w 73 r. n.e. Rzymianie usypali wielką rampę ziemną, której pozostałości zachowały się do dzisiaj:
http://lonegunman.blox.pl/resource/masadarampa2.JPG
Nocny Grabarz
13-04-2013, 19:59
Podczas oblężenia Rodos (Wojna Demetriusza Poliorketesa z Rodos 305-304 p.n.e.) budowano machiny pływające gdzie trzon sił uderzeniowych miały stanowić dwie pływające baterie dla machin miotających. zabezpieczonych przez pływającą palisadę. Machiny miały 10 - 12 m wysokości i przewyższały mury Rodos. Demetriusz z najsolidniejszych małych łodzi utworzył pływające katapulty miotające bełty. Także pole do popisu dla CA jest dość szerokie wystarczy sięgnąć do źródeł.
KLAssurbanipal
25-04-2013, 19:21
Przygotujcie się jutro!
https://twitter.com/totalwar
''Total War @totalwar 11 h
Rally Point is a year old this coming episode! Join Craig & Will on Friday as they reveal the mysterious 9th faction icon's meaning.''
Baktria , Baktria, Baktria .... zaczynam mantre swoją , może wymodle :D
adriankowaty
25-04-2013, 19:59
Oby Seleucja...jestem gotów wybulić za preorder, byle moje ulubione hellenistyczne frakcje były.
Poza Baktrią fajnie byłoby dostać Dację, Traków albo Scytów
Zwiastun
25-04-2013, 20:26
A może (marzenia :P ) Rally Point to będą wszystkie inne grywalne nacje?
Albo będzie Scytia dla "balansu walki pomiędzy frakcjami pieszymi a konnymi" :|
Uwielbiam Scytów, więc ta frakcja by mi nie przeszkadzała. ;)
Mogli by dać Spartę ;_; Ale mamy Macedonię.
I tak niezależnie jaką frakcję dadzą raczej gracze nie porzucą Rome Total War II...
Sparta już w tym okresie w ogóle się nie liczyła, nawet na własnym greckim podwórku / grajdołku.
Bedzie Polska, ciekawe czy dadzą husarię :)
- dadzą zapewne selucydów
A wiec jednak Pont...zaskoczenie jak dla mnie. Szkoda ze nie Seleucydzi - ale przynajmniej za darmo do ściagnięcia w dniu premiery.
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... us_Faction (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Pontus_Faction)
Tej opcji nawet nie brałem pod uwagę :)
Lwie Serce
26-04-2013, 14:09
Może być, fajnie że ci jeźdźcy trzymają włócznie jak powinni. I są hellenistyczni a nie mają pidżam jak w jedynce :D Więc spory plus.
[spoiler:3a1vmfyd]http://wiki.totalwar.com/images/thumb/7/7c/PonticRoyalCavalry.jpg/700px-PonticRoyalCavalry.jpg[/spoiler:3a1vmfyd]
Tytuł obrazka to Pontic Royal Cavalry.
Nie chcę już narzekać bo zaraz zostanę zjechany że się czepiam ale jak zwykle zrobili współczesnych ludzi, zero zarostu w czasach starożytnych, może to detal, ale naprawdę lubię czuć klimat epoki i dowodzić ludźmi którzy wyglądają jak starożytni :)
Ale przynajmniej w EB II ludzie będą tacy jak powinni i z tego się cieszę :D
I fajnie że dali nową frakcję, zawsze większy wybór.
Szkoda ze nie Seleucydzi - ale przynajmniej za darmo do ściagnięcia w dniu premiery.
W sumie mod zaczyna się w okolicach roku 230 p.n.e., tak :?:
Seleucydzi od tego czasu właściwie już tylko staczali się (z przebłyskami powrotu do świetności - jak np. po zwycięstwie pod Panion z 198 r. p.n.e., osiągniętym jednak dzięki zastosowania katafraktów, formacji ciężkiej jazdyprzejętej przez Seleucydów od ich wschodnich sąsiadów), aż do ostatecznego upadku.
Może dlatego nie zdecydowano się na Seleucydów, tylko na ich wrogów - Ptolemeuszy i Partów.
Z tego samego powodu nie ma Sparty - jej złoty wiek już dawno przeminął w okresie, kiedy toczy się akcja Rome 2.
Pont z kolei był liczącym się graczem - Rzym toczył z Mitrydatesem VI z Pontu trzy wojny i trochę krwi Pont Rzymianom napsuł.
Lwie Serce
26-04-2013, 14:22
Ale Seleucydzi mogliby być ciekawą nacją, z racji tego że ma nadal dobrą armię ale musi się bronić przed wszystkimi, co sprawiłoby że poziom trudności by wzrósł i to sporo :)
Tak czy siak wybór Pontu mnie cieszy, ciekawa frakcja i też hellenistyczna.
Ale Seleucydzi upadli znacznie wcześniej niż Ptolemeusze i Partowie. Po klęsce w wojnie z Partami pod Ektabaną w 129 r. p.n.e. Seleucydzi zostali zredukowaniu do malutkiego królestwa objemującego obszar obecnej Syrii. Tymczasem Pont istniał dużo dłużej (aż został podbity przez Rzymian po wojnach z I wieku p.n.e.), tak samo Ptolemeusze, Imperium Partów zaś nie upadło nigdy, a jedynie władzę przejęła dynastia Seleucydów, pokonując w wojnie domowej Partów.
Seba Fallus III Wielki
26-04-2013, 14:32
Seleucydzi nie byli jeszcze przegrani w końcu odzyskali część ziem na wschodzie i gdyby nie klęska w wojnie z Rzymem dalej byli by znaczącym graczem. W końcu w 168 podbili Egipt i tylko interwencja Rzymu zmusiła Antiocha do odwrotu ;)
W końcu w 168 podbili Egipt i tylko interwencja Rzymu zmusiła Antiocha do odwrotu
Ale na wschodzie w walkach z Partami nie wiodło im się tak dobrze, cały czas tracili teren.
W każdym razie - gracz miałby za łatwo gdyby Seleucydzi byli grywalni, bo miałby od początku bardzo dużo prowincji.
Poliorketes
26-04-2013, 14:41
W sumie mod zaczyna się w okolicach roku 230 p.n.e., tak :?:
A skąd ta informacja? Ostatnio było 242, potem na forum ktoś rzucił date startu między 280-270 p.n.e. Coś przegapiłem odnośnie daty startowej?
Co do frakcji. Wielka niespodzianka! Wolałbym Seleukidów, ale Pontem nie pogardzę, mam sentyment do Mitrydatesa VI Eupatora.
Plus za opis frakcji, fachowo zrobiony, jak ktoś nie ma pojęcia o Poncie, to z tego opisu spokojnie najważniejszych rzeczy się dowie. Chociaż widzę tam babola, o jakiej inwazji Ptolemeuszy na Pont tam piszą? Ja nie znam takiej.
Mapa może być, choć muszę się trochę przyczepić. Synopa do roku 182 p.n.e była niezależną grecką polis, tu należy do Pontu od początku.
adriankowaty
26-04-2013, 14:45
Osobiście jestem zawiedziony brakiem Seleucji, jednakże mam jeszcze Macedonię i Pontem nie wzgardzę. A widzę, że jest monarchią hellenistyczną, co zasługuje na akceptację.
Możliwe, że Pont to nie jedyna darmowa frakcja. Czas pokaże czy będzie więcej takich prezentów. W końcu na filmiku mówią, że mają możliwości zrobienia więcej - od
[url="https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&list=UUugJq15BiB-c1NDYPHiznWQ&v=dB9stwC2wBA#t=105s"]Od momentu 1.45[url]
W sumie skoro są 3 frakcje barbarzyńskie to wypadałoby dać też co najmniej 3 hellenistyczne.
Ale tak naprawdę to wszędzie jest niedosyt - frakcji "wschodnich" też jest mało, tylko Partia póki co.
Armenię mogliby dać. Scytią też bym nie pogardził, bo lubię nacje "kawaleryjskie".
Możliwe, że Pont to nie jedyna darmowa frakcja. Czas pokaże czy będzie więcej takich prezentów.
Miejmy nadzieję. Na to chyba wszyscy liczymy. :P
A widzę, że jest monarchią hellenistyczną, co zasługuje na akceptację.
Gdy chodzi o armię, Pont ma więcej elementów wschodnich, a później częściowo też wzorców rzymskich, niż Seleucydzi, dlatego jest ciekawszy:
http://www.ancient-battles.com/catw/pontos.htm
Pontic army : Due to the pontic roots, Pontic army was mixed and original. Mithridates was clearly a persian ruler, but heavily hellenized. His army was composed by greek style and persian style warriors. The "old" army, those of the beginnings in 300bc, was probably still heavily persian in style. It could have counted on levy spearmen like the sparabara, light mountaineers assault troops as the kardaka, and archers. Elite units would have been probably of royal takabara and kardaka style. Pontic cavalry was described having units of numerous horse skirmishers, an unusual fact as most eastern horsemen use bows instead. This was a product of the ancient persian style cavalry. Local troops were also available in large numbers, from cappadocia for the most, scythians from the black sea as mercenaries, even sarmatians. Nearby armenian mountaineers could also make valuable and cheap raiding infantry. Lately, in 150 bc., Pontus accesses to its greatest extent during Mithridates VI reign, and troops from all minor asia were available. A large part of the infantry was now composed of light "romanized" soldiers, driven from the light successors thureophoroi and the thorakitai evolution.
KLAssurbanipal
26-04-2013, 14:49
Mnie zastanawia - dlaczego dają to jako darmowe DLC, zamiast od razu umieścić w grze? Czy jest jakiś haczyk np. możliwość ściągnięcia na krótko od premiery, potem już nie.
Domen, moim zdaniem masz słaba argumentację. Ptolemeusze też upadali, a Kartagina za kilkadziesiąt lat doczekała się upadku. W takim razie tych frakcji też mogli nie dać jako grywalnych. :) W końcu Seleucydzi przeżyli Kartagińczyków.
Szczerze to mi się wydaje, że Seleucydów w ogóle nie będzie grywalnych. Dali Egipt i Pont, które w połączeniu dają Seleucydów. :lol:
Zwróciliście uwagę, że ta jazda to hypaspiści z preview Macedonii (zbroje, nagolenniki, tarcze) z hełmami, które mają principes na preview Rzymu? Przekolorowac ubranka i zmienić głowy - 10 minut pracy Lusteda. :D
Mogli dać jakąś bardziej charakterystyczną i wyszukaną jednostkę.
Nadal ta sama, jedna twarz co u innych frakcji kultury grecko-rzymskiej, bez urozmaicenia np. zarostu. Tak, wiem Hetmanie, że powiesz że się czepiam. :lol: Jednak przez tyle miesięcy grafik mógłby znaleźć pół godziny na zmodyfikowanie kilku twarzy. W końcu chyba lepiej dać coś porządnego na oficjalny preview niż nieskończonego. 8-)
Seba Fallus III Wielki
26-04-2013, 14:50
Tak ale to później. Za rządów Antiocha III sytuacja się poprawiła. Odzyskano cześć ziemi na wschodzie i tylko klęska z Rzymem spowodowała osłabienie Seleucydów. Tak naprawdę w czasie wyprawy na wschód Antioch mógł wywalczyć znacznie więcej. Zabrakło mu uporu czy raczej środków. ;)
Być może będą jeszcze dwie frakcje. Przez cały RP powtarzali, że to dopiero pierwsze z trzech darmowych Dlc. Ale może to być też zupełnie co innego
Domen, moim zdaniem masz słaba argumentację. Ptolemeusze też upadali, a Kartagina za kilkadziesiąt lat doczekała się upadku.
Kartagina faktycznie upadła wcześniej. Rzecz w tym, że w momencie rozpoczęcia gry (ok. 240 p.n.e.) Seleucydzi już swój "złoty wiek" mieli za sobą, a Kartagina jeszcze nie, bo II wojna punicka miała miejsce później, a to właśnie zwycięstwo Hannibala pod Kannami było szczytem militarnych osiągnięć Kartaginy.
Grywalni Seleucydzi w Rome 2 byliby jak grywalna Rzeczypospolita Obojga Narodów w Empire (rok rozpoczęcia - 1700).
Przy niewielkiej ilości frakcji, wolę jednak zamiast Seleucydów ten Pont.
Ptolemeusze przetrwali jeszcze prawie 300 lat - do czasów Oktawiana Augusta - więc o wiele dłużej niż Seleucydzi.
Mnie zastanawia - dlaczego dają to
jako darmowe DLC, zamiast od razu
umieścić w grze?
Może chwyt marketingowy? ;)
Patrzcie, frakcja z DLC. Ale macie ją ZA DARMO!
KLAssurbanipal
26-04-2013, 14:58
Moim zdaniem to nie ma znaczenia. Np. Icenowie nigdy nie doczekali się złotego wieku, a w momencie trwania gry byli nieznani. CA kieruje się kryterium marketingowym. :D
O wiele dłużej niż Seleucydzi? 30 lat różnicy to "o wiele"? :) Seleucydzi przetrwali o 80 lat dłużej od Kartaginy.
Nadal ta sama, jedna twarz co u innych frakcji kultury grecko-rzymskiej, bez urozmaicenia np. zarostu. Tak, wiem Hetmanie, że powiesz że się czepiam. :lol: Jednak przez tyle miesięcy grafik mógłby znaleźć pół godziny na zmodyfikowanie kilku twarzy. W końcu chyba lepiej dać coś porządnego na oficjalny preview niż nieskończonego. 8-)
Ja tam już nie będę się czepiał, możliwe że taki błahostki zrobią pod koniec a może i nie, zobaczymy czas pokaże kto będzie miał rację :)
Moim zdaniem to nie ma znaczenia. Np. Icenowie nigdy nie doczekali się złotego wieku, a w momencie trwania gry byli nieznani. CA kieruje się kryterium marketingowym. :D
Jakby był marketing to by byli Seleucydzi na słoniach większych niż olifanty a Icenowie co to jest?
KLAssurbanipal
26-04-2013, 15:02
Tylko, że to naprawdę nie sztuka zmienić. Wystarczy pół godziny, a efekt byłby lepszy. Jeśli zachwalają aspekty graficzne gry to dziwne, że dają armie klonów niczym z epoki Rome 1 (bo Medek 2 od razu na pierwszych screenach miał różnorodne twarze). Od razu rzuca się w oczy że ci żołnierze pochodza od jednej matki. :lol:
Odzyskano cześć ziemi na wschodzie
Tylko na kilkanaście lat, w walce ze słabym jeszcze i niewielkim (ale już niepokornym) państwem Partów.
Co z tego, skoro kolejni władcy Partów - Fraates I i Mitradates I - ponownie zrobili z Seleucydów chłopca do bicia i odbierali im kolejne ziemie.
Mitradates I (panował przez ok. 30 lat od roku 171 p.n.e.) podbił z rąk Seleucydów Babilonię, Medię i Persję, toczył zwycięskie wojny z Seleucydami, pokonał Demetriosa II. Następca Demetriosa II - Antioch VII - na krótko odbił miasto Babilon, Suzę i Medię, ale chwilę później poniósł druzgoczącą klęskę w 129 p.n.e. pod Ekbataną, gdzie poległ a resztki jego armii poszły do niewoli. Po tej bitwie królestwo Seleucydów zostało ponownie zredukowane do obszaru Syrii.
Seleucydów nie pokonał Rzym, tylko Partowie. Rzym wygrał jedną wielką bitwę (Magnezja) i trochę osłabił tym armię Seleucydów.
Ale Seleucydzi nie potrafili pokonać Partów, mimo wielkiej przewagi liczebnej.
KLAssurbanipal
26-04-2013, 15:06
Co to ma do rzeczy, że frakcja ma być grywalna? Liczy się data startowa, potem gracz może zmienić historię i Seleucydami podbić Rzym. Gdyby gra miała zmierzać do prawdziwych faktów i jedne frakcje byłyby skazane na przegraną to byłby film, nie gra. :lol:
Połowa z tych frakcji upadła p.n.e. i nadal nie rozumiem tej argumentacji.
Tylko, że to naprawdę nie sztuka zmienić. Wystarczy pół godziny, a efekt byłby lepszy. Jeśli zachwalają aspekty graficzne gry to dziwne, że dają armie klonów niczym z epoki Rome 1 (bo Medek 2 od razu na pierwszych screenach miał różnorodne twarze). Od razu rzuca się w oczy że ci żołnierze pochodza od jednej matki. :lol:
Zmiana twarzy to nie takie hop siup, zgodzę się na 30 min na jedna facjatę x 20 dla każdej nacji = dużo czasu, a w produkcji zawsze pierwszeństwo ma szkielet gry - dopiero potem szczegóły.
KLAssurbanipal
26-04-2013, 15:09
Tą jedną twarz mają: Rzymianie, Macedonia, Kartagina i Pont. :D Wystarczy pół godziny, żeby z tej twarzy zrobić kilka wariantów np. gładka, lekki zarost, gęsty zarost. Przynajmniej na pojedynczym screenie żołnierze by się różnili.
Liczy się data startowa, potem gracz może zmienić historię i Seleucydami podbić Rzym.
W pewnym sensie masz rację, ale tak jak pisałem - Seleucydzi by startowali z ogromną liczbą prowincji.
Co to za frajda z giganta zrobić jeszcze większego giganta - już lepiej małą frakcją rozwalić tego giganta. :mrgreen:
Połowa z tych frakcji upadła p.n.e. i nadal nie rozumiem tej argumentacji.
To zmienię argumentację lub doprecyzuję poprzednią:
Na razie CA daje takie frakcje, które odgrywały dużą rolę w wojnach z Rzymem.
Seleucydzi natomiast nie odgrywali dużej roli w wojnach z Rzymem - epizodyczna wojenka i jedna wielka bitwa (Magnezja).
Wszystkie pozostałe frakcje albo walczyły z Rzymem przez wiele dziesięcioleci, albo zostali przez Rzym podbici - a często jedno i drugie.
Seleucydzi ani nie toczyli przeciwko Rzymianom wielu wojen, ani nie zostali zniszczeni przez Rzymian.
KLAssurbanipal
26-04-2013, 15:11
Właśnie byłoby trudno powiększyć ziemie, bo trudno utrzymać tak wielkie imperium na początku atakowane przez Egipt, Pont i Partię ze wszystkich stron. Wg mnie gra nimi miałaby inna strategię niż pozostałymi frakcjami, które są zbliżone na starcie.
Tą jedną twarz mają: Rzymianie, Macedonia, Kartagina i Pont. :D Wystarczy pół godziny, żeby z tej twarzy zrobić kilka wariantów np. gładka, lekki zarost, gęsty zarost. Przynajmniej na pojedynczym screenie żołnierze by się różnili.
Aha a normal mape to kto zrobi dla zarostu o specular mapie nie wspominając ;) poza tym twarz to twarz jest jedna i nie ma slotów na brodę, wlosy, itd., nie mówiąc już o dapasowaniu takiej do grubej twarzy a chudej.
Patrz wyżej - wszystkie grywalne frakcje, jakie do tej pory zaprezentowało CA, walczyły z Rzymem o wiele dłużej niż Seleucydzi. Idąc tym tropem, następna frakcja to powinni być Luzytanie lub coś jeszcze innego na Półwyspie Iberyjskim (podbój Hiszpanii przez Rzym trwał ponad 200 lat):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Luzytanie
Rozmieszczenie plemion na Półwyspie Iberyjskim ok. 200 r. p.n.e.:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/Ethnographic_Iberia_200_BCE.PNG
KLAssurbanipal
26-04-2013, 15:21
Piszesz jakbyś nie widział tekstury na oczy. :) Jeśli nie widziałeś, to skąd wiesz ile jest slotów? W grach od MTW2 każda jednostka ma kilka slotów na twarz i tu też tak jest - dowodem są barbarzyńskie frakcje - różne wąsy, zarost itp. Naprawdę to nie sztuka w miejsce na teksturze dodać zarost który robi się chwilę. Dałoby to lepsze wrażenie, bo frakcje barbarzyńskie wyglądają realnie, a hellenistyczne jak armia klonów. :lol:
Seba Fallus III Wielki
26-04-2013, 16:34
Odzyskano cześć ziemi na wschodzie
Tylko na kilkanaście lat, w walce ze słabym jeszcze i niewielkim (ale już niepokornym) państwem Partów.
Co z tego, skoro kolejni władcy Partów - Fraates I i Mitradates I - ponownie zrobili z Seleucydów chłopca do bicia i odbierali im kolejne ziemie.
Mitradates I (panował przez ok. 30 lat od roku 171 p.n.e.) podbił z rąk Seleucydów Babilonię, Medię i Persję, toczył zwycięskie wojny z Seleucydami, pokonał Demetriosa II. Następca Demetriosa II - Antioch VII - na krótko odbił miasto Babilon, Suzę i Medię, ale chwilę później poniósł druzgoczącą klęskę w 129 p.n.e. pod Ekbataną, gdzie poległ a resztki jego armii poszły do niewoli. Po tej bitwie królestwo Seleucydów zostało ponownie zredukowane do obszaru Syrii.
Seleucydów nie pokonał Rzym, tylko Partowie. Rzym wygrał jedną wielką bitwę (Magnezja) i trochę osłabił tym armię Seleucydów.
Ale Seleucydzi nie potrafili pokonać Partów, mimo wielkiej przewagi liczebnej.
Nie zapominajmy o ogromnym trybucie który musiał zapłacić Antioch i ziemiach w Azji mniejszej.
Do tego mówisz o latach 171-129 a kampania zaczyna się wcześniej. Fakt że w czasie kiedy Imperium Seleucydów przeżywało głęboki kryzys ale za panowania Antiocha istniały szanse na odbudowanie dawnej potęgi Seleucydów i tak Seleucydzi byli znaczącym graczem w regionie. Pont zyskał większe znaczenie dopiero w czasie wojny z Rzymem. Wcześniej było przeciętnym królestwem takim jak Bitynia czy Kapadocja które miały znaczenie jedynie w regionie Azji Mniejszej , a w skali basenu morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu był mało znaczącym graczem. ;)
Mnie zastanawia - dlaczego dają to jako darmowe DLC, zamiast od razu umieścić w grze? Czy jest jakiś haczyk np. możliwość ściągnięcia na krótko od premiery, potem już nie.
Piszą o tym w odpowiedzi na podobne komentarze na YT -
As we said in an earlier thread, we’ve locked down the content for the game now and have started the long road to fixing and optimising the game before it gets manufactured to disc. However, thanks to the way we use Steam, we can make sure that everyone gets some day one DLC for free in the form of a playable Faction – Pontus.
Not only can we spend more time on content after the game goes off to get printed – but Steam means everyone will get it when you install the game
Hmm zastanawia mnie jedno :
Jesli nie Seleucydzi to CO będzie w tym wielgachnym terenie między Partami, Egiptem, Pontem i Macedonią ??
Bo jeśli Seleucydzi bedą frakcją że tak powiem "Pełną" ( a nie quasi rebelsami ) to czemu mieliby nie być grywalni ??
Przecież to jedna z najciekawszych frakcji - wielgachne chylące sie ku upadkowi Imperium, multietniczne i multikulturowe, z mega ciekawym rosterem jednostek ( od Katrafaktów przez słonie po Galackich najemników czy Perskich włóczników ), koniecznością reform, desperackiej obrony z wszystkich stron itp itd .
Istny Zachodni Rzym z Barbarian Invasion.
A screen mi sie nie podoba. Abstrahując od tego czy to zwykły recolor jednostek innej frakcji to kolesie są stanowczo zbyt "Macedońscy".
Wygladają jak hetairoi z Alexandra ...
A w rzeczywistości wygladali TAK :
http://www.europabarbarorum.com/i/units ... yguard.gif (http://www.europabarbarorum.com/i/units/pontos/pontos_early_bodyguard.gif)
http://www.europabarbarorum.com/i/units ... yguard.gif (http://www.europabarbarorum.com/i/units/pontos/pontos_late_bodyguard.gif)
A co do dyskusji o "złotych wiekach" i o tym co jaka frakcja znaczyła w tym momencie - Rzym w 242 pne to malutka nic nie znacząca wiocha wiec tym bardziej nie powinni być tak eksponowani.
Co do zarostu to niech mnie ktoś poprawi jeśli sie myle ale to chyba była róznica własnie miedzy "barbarzyńcami" ze Wschodu ( Partowie, Persowie itp ) a Hellenami i Rzymianami że własnie ludzie Wschodu uważali zarost za coś porzadanego, symbol statusu itp wiec to logiczne że ich żołnierze ( szczególnie "ci lepsi" ) powinni taki nosić ...
Rzym w 242 pne to malutka nic nie znacząca wiocha wiec tym bardziej nie powinni być tak eksponowani.
No chyba sporo przesadziłeś teraz. :lol:
Tej "malutkiej wiochy" raptem 25 lat później nie był w stanie zdobyć Hannibal. ;) Rzym już wtedy był imperium, kontrolującym prawie całą Italię. W 242 pne już był po wojnach samnickich, podboju greckich miast-państw w Italii, wojnie z Epirem, pierwszej wojnie z Kartaginą. Już wtedy był potężny.
Co do zarostu to niech mnie ktoś poprawi jeśli sie myle ale to chyba była róznica własnie miedzy "barbarzyńcami" ze Wschodu ( Partowie, Persowie itp ) a Hellenami i Rzymianami że własnie ludzie Wschodu uważali zarost za coś porzadanego, symbol statusu itp wiec to logiczne że ich żołnierze ( szczególnie "ci lepsi" ) powinni taki nosić ...
Chyba masz rację. Kilka rzeźb pokazujących ludzi z Persji Arsacydów (Partów) i Sasanidów:
http://realhistoryww.com/world_history/ ... Iran_3.htm (http://realhistoryww.com/world_history/ancient/Elam_Iran_3.htm)
https://www.google.pl/search?q=Shapur+I ... B392%3B621 (https://www.google.pl/search?q=Shapur+I&client=firefox-a&hs=RYm&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=V6V6UcvZN4PYOcDAgZgG&ved=0CAoQ_AUoAQ&biw=1366&bih=638#imgrc=KSPbjkEXSmT43M%3A%3BL2-Y0NMtS54uDM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.allempires.co m%252FUploads%252FShapurB.jpg%3Bhttp%253A%252F%252 Fwww.allempires.com%252Fforum%252Fforum_posts.asp% 253FTID%253D28491%2526PID%253D634714%3B392%3B621)
https://www.google.pl/search?q=Parthian ... 38#imgrc=_ (https://www.google.pl/search?q=Parthian+sculptures&client=firefox-a&hs=jYm&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=aaV6UaLSAoSVPc6dgYAI&ved=0CAoQ_AUoAQ&biw=1366&bih=638#imgrc=_)
[spoiler:1ypxve8p]http://www.cais-soas.com/CAIS/Images2/Parthian/Hatra/Stolen_Parthian_Statue_from_Hatra3.jpg
http://realhistoryww.com/world_history/ancient/Images_Elam/parthian_2.jpg
http://realhistoryww.com/world_history/ancient/Images_Elam/Elam_Parthianking.jpg
http://www.cais-soas.com/CAIS/Images2/Parthian/Hatra/Recovered_the_Stolen_Parthian_Head_from_Hatra.jpg
http://www.metmuseum.org/toah/images/h2/h2_51.72.1.jpg
http://realhistoryww.com/world_history/ancient/Images_Elam/Shapur_I_coin3.jpg
http://www.allempires.com/Uploads/ShapurB.jpg
http://realhistoryww.com/world_history/ancient/Images_Elam/Elam_Sassanian_king.jpg
http://realhistoryww.com/world_history/ancient/Images_Elam/Ardasir_Ia.jpg[/spoiler:1ypxve8p]
Ale bez zarostu też bywali, zwłaszcza prości żołnierze (czyli konni łucznicy), a szlachta (katafrakci) zarost zapuszczali:
[spoiler:1ypxve8p]http://realhistoryww.com/world_history/ancient/Images_Elam/parni.jpg[/spoiler:1ypxve8p]
Na grafice ze strony o Partii CA wszyscy katafrakci są bez zarostu: :evil:
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... ia_Faction (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Parthia_Faction)
[spoiler:1ypxve8p]http://wiki.totalwar.com/images/thumb/5/53/ParthiaRoyalCataphracts.png/700px-ParthiaRoyalCataphracts.png[/spoiler:1ypxve8p]