Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Frakcje - 32 frakcje grywalne

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8

JanHetman
03-06-2013, 14:37
W 1. Romku chyba wszystko było pokręcone. :D Nie ma to jak hoplici w szyku falangi macedońskiej. ^^

Reznow45
03-06-2013, 15:24
Prócz tego ogromne słonie i Amazonki ;) trochę tego było, ale dawało specyficzny klimat.

shev441
04-06-2013, 21:45
Wiadomo może co z kolejnymi DLC - czy będą jeszcze jakieś dodatkowe frakcje w dniu premiery ?

Nezahualcoyotl
04-06-2013, 22:13
Wiadomo może co z kolejnymi DLC - czy będą jeszcze jakieś dodatkowe frakcje w dniu premiery ?
Podobno bedzie dostepna specjalna jednostka ale tylko na terytorium Palestyny ;)
[youtube:7xpol6sa]http://www.youtube.com/watch?v=NUHk2RSMCS8[/youtube:7xpol6sa]

Asuryan
04-06-2013, 23:34
W dniu premiery raczej nie, ale później na pewno się jakieś ukażą.

Reznow45
05-06-2013, 15:26
Ogólnie szkoda,że zabraknie Seleucydów, nawet (jak na razie) wśród DLC...

Il Duce
05-06-2013, 19:36
Na pewno będą w dlc, CA nie odpuści tak zyskownego kąska jak Imperium Seleucydów o które domaga się większość graczy.

Reznow45
06-06-2013, 16:35
To,że wgl się pojawią, to wiem, ale DLC wyjdzie po premierze, bo jak na razie to nie widać nie słychać by coś mieli robić. No ale mam nadzieję,że może na tych targach co się niedługo odbędą może zaprezentują Selków?

Dyktator
06-06-2013, 22:42
Zapewne będą jeszcze DLC.. i to nie jedno. Tak obecnie kończą niemalże wszystkie ,głośniejsze" gry, które są na Steam, a nie wydaje je Valve.

Hetman
07-06-2013, 09:13
@Up

Bo inne gry choć nie są na platformie STEAM a korzystają np z Origin, DLC w ogóle nie mają huh :?:

Dyktator
07-06-2013, 13:38
@Up

Bo inne gry choć nie są na platformie STEAM a korzystają np z Origin, DLC w ogóle nie mają huh :?:

Mają, ale zazwyczaj nie w takich ilościach jak na Steam. I to właśnie od Steam się taka moda zaczęła rozpowszechniać.

Arroyo
08-06-2013, 20:49
Skoro 9 frakcji jest grywalnych, a 3 w DLC to jedyne, czego brakuje, to zrobienie moda Rome 2 Total Factions (oczywiście, jeśli inne setki frakcji niegrywalnych będzie miało swe własne unikatowe jednostki) :). Pewnie też zrobią multum DLC z nowymi, unikalnymi jednostkami i zasypią nimi jak w Empire TW.

Hetman
08-06-2013, 23:27
Mają, ale zazwyczaj nie w takich ilościach jak na Steam. I to właśnie od Steam się taka moda zaczęła rozpowszechniać.

Przykład bioware grubo przed wyjściem origin i w powijakach jeszcze steam - dlc do mass effecta 2 koniec w dyskusji ;) a co do dlc to nie wina steama tylko wydawców, chcących robić "gut Geschäft" i tyle w temacie.

Dyktator
09-06-2013, 12:36

Przykład bioware grubo przed wyjściem origin i w powijakach jeszcze steam - dlc do mass effecta 2 koniec w dyskusji ;) a co do dlc to nie wina steama tylko wydawców, chcących robić "gut Geschäft" i tyle w temacie.

Ty chyba nic o Steam nie wiesz.. Mass Effect 2 wyszedł w 2010, a ty mówisz, że to były powijaki Steam :O Przecież Steam powstało w 2003 ... Samo Origin powstało w 2011, więc też nie wiem, czy rok z hakiem to tak ,,grubo"..

Przykład podałeś akurat zły, ale nawet jakby znaleźć dobry, to nie mówię, że przed Steam nie było żadnych DLC. Jednak można by znaleźć tylko pojedyncze przypadki. Bo jak napisałem - od Steam to się zaczęło rozpowszechniać.

I dalej -> mówisz, że to nie wina Steam... stwierdziłeś to tak, jakby Para była niezależną platformą, a to przecież tylko aplikacja Valve, które samo się nie bawi w to DLC, jednak zezwala innym i promuje ten styl.

I tyle w temacie.

Amrod
09-06-2013, 13:37
Może dlatego, że Steam zaczął się dla wielu z forum, dopiero od Empire, pierwszej gry z serii wymagającej tej platformy ;)

maxcezar5
24-06-2013, 07:45
Czy wersje przedpremierową można kupić tylko online?

Harry-Potter-TW
24-06-2013, 10:57
Także w sklepach internetowych, np gram.pl albo 3kropki.pl - polecam oba.

maxcezar5
24-06-2013, 15:19
Aha, czyli nie będzie pudełkowej edycji przedpremierowej jak np. w przypadku gta V na konsole?

voitek
24-06-2013, 15:24
Matko, na gram.pl masz edycję pudełkową, podobnie w innych sklepach. Jeśli sprzedają edycję cyfrową to jest to zawsze wspomniane. Co w tym niezrozumiałego?

maxcezar5
24-06-2013, 15:57
Spokojnie, tylko pytałem. ;)
Nie ma się co denerwować. ;)
Bałem się że kupując online, dostanę wersję elektroniczną.

maxcezar5
25-06-2013, 19:25
Chciałbym przedyskutować Egipt przestawiony podczas E3. Co o nim sadzicie?

Harry-Potter-TW
25-06-2013, 20:26
Bez sensu dla mnie wielgachne miasta. Mapa trochę biedna na terenie Egiptu - mało możliwości manewru - ale to pustynia. Musiałbym zagrać w demko, a tak nie będę oceniał - taki KLA pewnie wyciągnie trafniejsze wnioski...
Chyba nie kupię pre orderu. Poczekam na recenzje. Jeśli będzie pozytywna to skuszę się na zakup, jeśli nie, to się wstrzymam. Wszystko przez ostatni filmik z bf4:P - to dla mnie teraz priorytet. Tylko super R2 może to zmienić. Taki mały offtop:P.

maxcezar5
25-06-2013, 21:10
Z "bitwy nad Nilem" najbardziej spodobały mi się... egipskie statki. :D

Co do pomysłu wielgachnych miast i ogólnie mówiąc prowincji-chcieli dobrze; wyszło średnio( na razie)

Harry-Potter-TW
26-06-2013, 06:44
Dla takiego nooba jak ja pewna niedogodnością są te kule co nie bardzo chciały zapalać legionistów - a powinny. Zanim wstali przydała by się jakaś jazda co by ich dobiła. Egiptem fajnie się grało, ale w M2. Tutaj Egipt jest na środku mapy a to mi się nie podoba - poza tym nie wiadomo jak z jednostkami z mieczami. Zresztą jak gra podczas bitwy będzie miała tempo jak w R2 (Edit: R1) bez modów to będzie bezsens. Za szybko się tam wyrzynali. Natomiast darth przesadził z morale... . Grę Egiptem ratuje szybkość jednostek i bonusy na pustyni - inaczej na pewno nim nie zagram. A tak może...

McAbra
26-06-2013, 07:00
Jak
gra podczas bitwy będzie miała tempo
jak w R2 bez modów to będzie
bezsens. Za szybko się tam wyrzynali.
Naprawdę? Moim zdaniem tempo było w sam raz.

Edit: Nawet nie zauważyłem tego błędu, również mówiłem o Rome 1 :)

Harry-Potter-TW
26-06-2013, 13:43
Oczywiście miałem na myśli R1, a nie R2. Trochę bezsensu jak ekwici rozwalali błyskawicznie hastati. W ogóle przegięta, jak dla mnie była jazda w pierwszej części, mam nadzieję, że w R2 będzie silna tylko jazda partow :lol: Tak tylko żartuje bo najlepsza gra będzie z zachowaniem zasady: papier itd.

Il Duce
26-06-2013, 17:38
No tak ale w R1 wynikało to z ilości jazdy w oddziale. Większość oddziałów piechoty liczyła po 160(falanga macedońska 240) a jazda aż 108. Siła szarży jest w pierwszym Romie tak mocna że mało który oddział potrafi przetrwać pierwsze uderzenie dłużej niż kilka sekund.

McAbra
26-06-2013, 17:41
Od zawsze gram na normalnych jednostkach - piechota 40, jazda 27 i nigdy nie miałem takich sytuacji.
Zawsze trzeba było przynajmniej dwóch szarż żeby rozbić oddział

K A M 2150
26-06-2013, 17:44
Z tego co pamiętam ostatniego materiału to jak wielbłądy zaszarżowały na tyły legionistów to chyba nawet 5 sekund nie trwało starcie i tylko garstka wielbłądów salwowała się ucieczką. Na innych filmikach chyba podobnie krótko jednostki się ze sobą ścierały. W ostatnich paru grach TW najwięcej czasu trwa samo czekanie aż wojska podejdą pod wroga lub on sam się zbliży, a nie główne starcie. Rozumiem gdyby podchody przed głównym starciem były długie ze względu na potyczki jazdy na flankach, walki strzelców itd, ale niestety tak nie jest.

Harry-Potter-TW
26-06-2013, 18:49
W R1 fajnie się grało z modem rome total realizm - bitwy nie były ekspresowe - ale miał za to inne wady :/. Mam nadzieje, że w R2 nie będzie takiego przegięcia jak w darth modzie, gdzie walczą niemal do ostatniego - trzeba to jakoś zbalansować porządnie.

K A M 2150
26-06-2013, 19:21
Od Rtr dużo lepsze jest EB, trzeba solidnie myśleć.

Darth pod S2 faktycznie ma dziwny balans. Akurat pod S2 sć dużo lepsze mody od Dartha.

Harry-Potter-TW
26-06-2013, 19:44
EB mnie przerasta. Zagrał bym sobie, ale tam nie ma jak dla mnie brać skąd kasy na wojsko:P. Zresztą denerwuje mnie, że partowie nie mogą budować dobrych dróg. Jest w ogóle parę wad w R1, które mnie odpychają. W M2 dużo poprawili, ale opyliłem nieopacznie komuś:/ Czekam na mega rozbudowane R2 - mam nadzieje, ze mnie nie przerośnie :lol:
Może bym się przyzwyczaił inną frakcją do EB, ale zobaczę co będzie z R2 - za bardzo jestem podjarany i zdegustowany zarazem :lol: . Zresztą gram z kumplem w multi S2 i czasami mnie k..... bierze.

Il Duce
26-06-2013, 19:58
Od zawsze gram na normalnych jednostkach - piechota 40, jazda 27 i nigdy nie miałem takich sytuacji.
Zawsze trzeba było przynajmniej dwóch szarż żeby rozbić oddział

Może i tak ale ja zawsze ustawiam rozmiary oddziałów na maksymalne. Więc w moim przypadku wyglądało to tak że jazda wyrzynała wszystko oprócz falangi.

Harry-Potter-TW
26-06-2013, 20:10
No właśnie ja tez na max. Jedynie mody ratują tą grę.

McAbra
26-06-2013, 20:18
Czemu na max? Gra na normalnych jednostkach jest ciekawsza, raz że trzeba je szanować, a dwa że rozwój miast nie jest hamowany.

Harry-Potter-TW
26-06-2013, 20:23
Coś mało tych wojaków:P. Lubię spend jak na dysce :lol: . Optymalna liczba wojaków w jednostce z włóczniami to około 300. Potem ciężej dla mnie manewrować. Mam nadzieję, że tak będzie w R2. Ciekawe jak szybko się Rzym będzie rozwijał, bo chciałbym na koniec zniszczyć jego wielkie imperium :lol: . Ma mieć rody, może wojenka domowa to ułatwi. Często w S2 bierze mnie ochota na przeczekanie aż moi wrogowie się wytną a ja wycinam bezbronna osadę. Zaawansowane spiski w R2 były by cool 8-). Ciekawe które frakcje ( nie znam się za bardzo na historii ) robiły takie numery - mam nadzieję, że nie sąsiedzi partów :lol:

Il Duce
26-06-2013, 20:53
Już wiadomo że będzie 160. A czemu maksymalne oddziały? Wtedy bitwy są bardziej widowiskowe ;)

maxcezar5
26-06-2013, 20:56
EB mnie przerasta. Zagrał bym sobie, ale tam nie ma jak dla mnie brać skąd kasy na wojsko:P. Zresztą denerwuje mnie, że partowie nie mogą budować dobrych dróg. Jest w ogóle parę wad w R1, które mnie odpychają. W M2 dużo poprawili, ale opyliłem nieopacznie komuś:/ Czekam na mega rozbudowane R2 - mam nadzieje, ze mnie nie przerośnie :lol:

EB jest świetne w porównaniu do podstawki. Jedyną denerwującą rzeczą są drzewa na mapie bitewnej. Kompletnie nic przez nie nie widać.

K A M 2150
26-06-2013, 21:17
Są submody do EB na te drzewa jakby co :)

Harry-Potter-TW
26-06-2013, 21:55
Skoro tak zachwalacie EB to spróbuję jeszcze zagrać - ale offtop się zrobił, ale o czym tu gadać :lol: dali by demo to by się pisało eseje :lol:

maxcezar5
29-06-2013, 11:38
Ja bym jeszcze chciał wrócić do kupna edycji przedpremierowej. Czy można będzie takowa nabyć np. zwykłym sklepie np. empiku?

voitek
29-06-2013, 11:50
To raczej pytanie do sklepu

Aro137
30-06-2013, 13:43
Mam chrapkę na nową odsłonę TW, lecz późniejsza polityka firmy (m.in wydawanie chociażby DLC z jednostkami,fakcjami) mnie po prostu do tego zniechęca. Trzy dodatkowe frakcje powinny już być w podstawce..

Harry-Potter-TW
30-06-2013, 16:46
Mnie ciekawi kiedy recenzje się pojawią i jakie bugi będą na początku to by bardzo ułatwiło decyzje zakupu.

Arroyo
30-06-2013, 17:00
Recenzje pewnie parę dni po premierze. Natomiast bugów będzie pewnie co nie miara, jak w większości gier komputerowych. Nawet sam Heroes 6 (który wbrew pozorów lubię) miał sporo błędów itp., Empire - tego to już lepiej nie wspominać, ile błędów było.

Aro137
01-07-2013, 13:50
Recenzje, a raczej "pierwszymi wrażeniami" będę się pojawiać, kilka dni przed premierą. Dla mnie 9 podstawowych frakcji, to zdecydowanie za mało:P

Arroyo
01-07-2013, 14:06
Nie lepiej było dać te wszystkie dwanaście frakcji do gry bez kolekcjonerki/pre-orderu jak w Empire TW?
Pewnie DarthVader wróci z emerytury i gdy zobaczy, jak CA spier**li swoje "dzieło", to go szlag trafi i pewnie zrobi Darth Moda, a inni zrobią total factions.

Aro137
03-07-2013, 15:29
Zawsze trzeba zachęcać do kupna, dodatkami typu DLC. Gdyby to były, dodatki typu: mapa, figrurki itp, to nie miałbym nic przeciwko. Jednak, gdy dają DLC(jednostki,państwa), mi się to bardzo nie podoba.

Arroyo
03-07-2013, 16:27
DLC to największe dziadostwo w grach komputerowych. Już lepszą politykę grową ma Bethesda z Skyrimem (tam DLC - o ile tak mogę nazwać Dawnguard i Dragonborn) miały większą wartość i zawartość niż takie gówniane DLC'ki z nowymi trzema frakcjami/jednostkami. To tak, jakbym stworzył Crysis 8 z DLC na nowe bronie, nową małą lokację czy z łukiem na papier toaletowy.

maxcezar5
03-07-2013, 18:38
Nie martw się. Nasz wiek będzie się nazywać:"Wiekiem DLC"! :D

Arroyo
03-07-2013, 18:57
spoko, nie martwię się, po prostu ten wiek, to wiek debilizmu związanego z DLC (nic nie przebije BF3 i DLC).

maxcezar5
03-07-2013, 19:12
Czy DLC do BF3 uważasz za plus czy minus?

Kot
03-07-2013, 23:52
spoko, nie martwię się, po prostu ten wiek, to wiek debilizmu związanego z DLC (nic nie przebije BF3 i DLC).
No nie,ale taki Mass Effect ma po prostu w cholere tych DLC :D bez nich...jeszcze może jakoś to da się grać,ale w cholere się traci.I tak EA zbija prawie drugie tyle z DLC :D

No ale cóż no,poczekamy,zobaczymy co się dalej będzie z tymi DLCkami działo.

Arroyo
04-07-2013, 03:53
Czy DLC do BF3 uważasz za plus czy minus?

Minus, zamiast łoić forsę z pewnie dzieciarni (zdarzają się ludzie pow. 18 lat) kupują DLC mając nadzieję, że doda im to dużo, powinni byli dać to jako patch darmowy. Nie dziwię się, że EA ma już drugą w swoim życiu Złotą Kupę.

Natomiast ME racja, traci sporo bez DLC, trochę to dziwne i głupie. Np. nie mając DLC do ME 2 nie wiemy, co stanie się z Handlarzem Cieni, w ME3 nie możemy zrobić misji z wyzwoleniem spod władzy Cerberusa Omegi.

nowy2142
04-07-2013, 04:46
DLC to największe dziadostwo w grach komputerowych. Już lepszą politykę grową ma Bethesda z Skyrimem (tam DLC - o ile tak mogę nazwać Dawnguard i Dragonborn) miały większą wartość i zawartość niż takie gówniane DLC'ki z nowymi trzema frakcjami/jednostkami. To tak, jakbym stworzył Crysis 8 z DLC na nowe bronie, nową małą lokację czy z łukiem na papier toaletowy.

To dziadostwo zostało zapoczątkowane przez bethesdę swoim pancerzem dla konia w TES Oblivion ;). Chwal ich za to.

Minus, zamiast łoić forsę z pewnie dzieciarni (zdarzają się ludzie pow. 18 lat)
Eh. Litości. Ta dzieciarnia ma ledwo pieniądze na grę, a co dopiero jeszcze dlc. Powiem Ci tak w sekrecie że np do takiego bf3 jaka by ta cena DLC nieadekwatna do zawartości była to większość nabywców ma te 18lat. Ba osoby po 30 od razu całe bf3premium kupowali. A no i na zachodzie kupienie dlc to dla nich co paczka chipsów. Więc... Twa logika jest zła.

edit:
@down
Reszta DLC do obliviona,skyrima i falloutów też działa jak "plug in". I te duże i małe (downguardy, dragonborny etc). Taki fajny silnik mają. Wiesz co oznacza skrót DLC? Liczy się jako content? Liczy. Zresztą chwile po tym przyszły kolejne dlc do obliviona.
Btw. Podobno ta końska zbroja w 2011r nadal dobrze się sprzedawała.

Arroyo
04-07-2013, 05:23
No nie wiem, sam pancerz dla konia w Oblivionie był plug-inem z większego dodatku Rycerze Dziewięciorga. Więc ja bym tego do DLC nie zaliczył, prędzej te dodatki do Fallout 3 (nie dość że 3/5 DLC do F3 były słabe, to pewnie nie testowane - przy (UWAGA) wejściu do symulacji Anchorage wyskakuje błąd i wypad do pulpitu etc.). Anyway to prawda, że Bethesda sama zapoczątkowała (ale dla mnie ten pancerz dla konia to nie DLC).

Co do drugiego, to BF 3 jakoś był w Empiku za 50-60 zł, a jeśli miałbym sumować same wydatki na DLC to by wyszło trochę więcej niż sama podstawka. Dlatego EA zbija forsę w większości za DLC, a nie za same podstawki. Na empik.com znalazłem też dwie inne gry EA: ME2 i ME3 - obie po 54 zł. A DLC kosztuje łącznie więcej niż te gry.

Hetman
04-07-2013, 13:15
@DMageA

Nie wiem co za grzyby jesz lub co wąchasz -

1. Jak Ci wyskakuje błąd przy symulacji Anchorage to już dawno jest to rozwiązane w patchach. Poza tym radzę kupić oryginał. BTW pancerz dla konia pobierany z neta i nie dostępny odrazu po instalacji gry to co niby jak nie DLC? Mod użytkowników?

2. Nie ma to jak porównywać ceny teraz z DLC gratulejszyn! W dniu premiery ME2 kosztował 150 zł, ME3 (wersja deluxe) 180 zł, a ty zarzucasz tu teraz ochłapami, które się nie sprzedały i de facto musiały mieć obniżoną cenę. To tak jakby ktoś po premierze Domma 3 zrobił dlc za 30 zł i dzisiaj jakiś pieniacz powiedział gra kosztuje 10 zł a DLC jest 3x droższe o zgrozo! DLC nie będzie tanieć samo z siebie, tanieje w przypadku edycji kompletnej np Skyrim wersja legendarna

Arroyo
04-07-2013, 13:30
Oryginał Fallout 3 GOTY mam, nie popieram piractwa.
Ale my tu pitu pitu, a powinniśmy się skupić nad frakcjami do Rome 2. Gdzieś już tu pisałem, że głupotą jest dawanie trzech frakcji greckich jako DLC. Lepiej im było zostawić w edycji kolekcjonerskiej tę katapultę zabawkę i mapę, a nie jeszcze DLC (wiem, że to dodatkowa, płatna zawartość).

PS. Nie wiem, co myślisz, ale ja nie jem/wącham żadnych grzybów...

Hetman
04-07-2013, 13:37
Ale my tu pitu pitu, a powinniśmy się skupić nad frakcjami do Rome 2.

Koniec offtopa, ale nie mogę spię powstrzymać :D

-panie premierze kiedy pan uleczy gospodarkę?
-my tu pitu pitu a związki partnerskie nie mogą czekać!

;)

DLC z 3 frakcjami to jest jak zamówisz przedpremierowo zwykłą grę, więc nie widzę problemów 8-)

Shay Ruan
04-07-2013, 16:28
Zamówiłem tego preordera, bo zapewne po premierze gra będzie kosztować tyle samo tylko nie będzie miała tych 3 frakcji. Nic chyba nie tracę.

kampinosek1990
23-07-2013, 15:26
Jak uważacie, która frakcja będzie najbardziej podobna do praprzodków Słowian ? Ludy indoirańskie hasały przecież po stepach już w czasach Aleksandra Macedońskiego.
Z mapki podanej przez CA wynika, że w grze pojawią się Scytowie i Sarmaci - w nauce występuje spór, od którego z tych plemion mogli czerpać najwięcej Słowianie. Może jeszcze od innego ? Jest pewne, no prawie, że przyszli z południowego wschodu. Granica przejścia z innych plemion do Słowian właściwych jest przecież płynna. Na pewno musieli przejąć jakieś wzorce kultury, bogów, obyczajów itp.
Ja stawiam na Scytów...jak sądzicie ? Ciekawe, jak ludzie z CA podeszli do tego i czy w ogóle barbarzyńscy wschodu będa mieli jakieś znaczenie.

Bronti
23-07-2013, 20:32
Spytaj może jeszcze, która jednostka będzie najbliższym odpowiednikiem husarii...

Reznow45
23-07-2013, 21:16
Generalnie to Sarmatów lub Scytów uważa się za najbliższych późniejszym Słowianom, jest wiele teorii i hipotez sobie sprzecznych. Radzę zajrzeć na fora historyczne.

Bronti, twoja złośliwość nie była potrzebna :|

Kot
23-07-2013, 21:40
Spytaj może jeszcze, która jednostka będzie najbliższym odpowiednikiem husarii...
Em...Katafraci? :D
Dobra,bez jaj.

KLAssurbanipal
23-07-2013, 23:24
Teraz naprawdę może dziwić fakt braku Seleucydów jako grywalnej frakcji. Jest to jedyna frakcja z RTW1 która nie jest grywalna w RTW2.

Wcześniej było słychać argument, w zasadzie jedyny argument przeciwko Seleucydom - za duże terytorium na starcie (choć wg mnie to plus i trudna sytuacja do opanowania).

Jednak teraz, kiedy wiemy, że terytoria Seleucydów zamieszkują inne frakcje, w tym Seleucję to argument odpada. W dodatku Seleucydzi mają mniejsze terytorium od Egiptu. Zatem CA powinni ich dać. Najpierw gadka, że terytorium za duże, a teraz ludzie pozapominali o tym argumencie i dopiero widać, że nie ma argumentów przeciwko Seleucydom w grywalnych frakcjach. Jedynie - kasa.

Aecjusz Flawiusz
23-07-2013, 23:38
King Louise Assurbanipal

Jedynie - kasa.

Od momentu powstania idei DLC chodzi o kasę.

Mogę się założyć, że Monarchia Seleucydów wraz ze wszystkimi jej klientami będzie w jednym DLCku. Seleudki mają 6 prowincji a klienci 19. Oznacza to możliwośći kontroli pokażnego terytorium (8 frakcji). Dobre posunięcie marketingowe.

terytoria Seleucydów zamieszkują inne frakcje, w tym Seleucji

Seleukos I Nikator przeniósł chyba stolicę do Antiochii ( co nie zmieniło pozycji Seleucji) Teraz tylko pytanie o charakter tego "klienctwa". Jeżeli będzie to skuteczne narzędzie polityczne to Kartagina i Seleucydzi mają korzystna pozycję wyjściową.

Seleucydzi mają mniejsze terytorium od Egiptu

Obie frakcje mają po sześć startowych prowincji.

[spoiler:1z6qy61w]http://wstaw.org/m/2013/07/24/1_jpg_300x300_q85.jpg (http://wstaw.org/h/a4a81f2bc5c/)[/spoiler:1z6qy61w]

KLAssurbanipal
23-07-2013, 23:58
Chodzi mi, że terytorialnie są mniejsi i łatwiej podbić ich prowincje, które są obok siebie, a Egipt ma przeszkody w postaci wody.

Aecjusz Flawiusz
24-07-2013, 00:04
Ale na samym początku gry Egipt prowadzi wojnę z Królestwem Cyrenajki. Seleucydzi mają spokój. Coś za coś.

Arroyo
24-07-2013, 07:07
Czyli jest różnica pomiędzy Rome 1, a Rome 2. Nawet Seleucydzi mają teraz układy z Medią i innymi państwami. W Rome 1 byli tak zagrożeni ze stron Partii, Armenii, Egiptu i Pontu, że chcieli rozerwać ten kraj na strzępy. Egipt ma teraz lekkie utrudnienie i to jest plus.

Ciekawi mnie jedno. Czy będziemy musieli wchłaniać za pomocą Rzymu bądź Kartaginy frakcje np. Swebów czy Arwernów, by nimi grać, czy raczej będzie jak w TW nowej generacji (Empire, Napoleon, Shogun 2)?

cyborgowiec97
24-07-2013, 08:29
Selucydzi wyjdą w DLC, ale po premierze. Są za fajni by CA dało ich za darmo w pre-orderze.

Aecjusz Flawiusz
24-07-2013, 09:12
Egipt w jedynce miał jedną z lepszych pozycji startowych, Na zachodzie 3 buntownicze osady oraz jedna Numidyjska, południa nie było - jedyne zagrożenie pochodziło ze strony Seleucydów.

Ja nadal się zastanawiam cały czas, jaki wpływ będą mieć cuda oraz specjalne budowle ( Twierdza Bam, Nekropolia w Persopolis) bo szczyty górskie i wulkany raczej większego wpływu (oprócz strat związanych z potencjalną erupcją) nie będą mieć.

Grogmir
24-07-2013, 09:23
Zdaje się, że wszystkie specjalne miejsca/budowle (także natural wonders, jak góry) będą przynosić bonusy, tak jak w EB.

Il Duce
24-07-2013, 09:52
Ciekawi mnie jedno. Czy będziemy musieli wchłaniać za pomocą Rzymu bądź Kartaginy frakcje np. Swebów czy Arwernów, by nimi grać, czy raczej będzie jak w TW nowej generacji (Empire, Napoleon, Shogun 2)?

Na pewno wszystkie będą dostępne od początku, już dawno nie stosują tego rozwiązania.

Arroyo
24-07-2013, 10:46

Na pewno wszystkie będą dostępne od początku, już dawno nie stosują tego rozwiązania.

Trochę szkoda, bo byłoby świetnie, gdyby do tego powrócili, mnie się to tak podobało i dawało frajdę, jak odblokowało się jakąś frakcję w wyniku podboju. Teraz tego nie ma, a cała gra przerodziła się w dopadającą mnie powoli nudę.

McAbra
24-07-2013, 11:31
Żartujesz chyba.
Nie sądzisz, że gdyby powrócono do starego wyjścia, rozległyby się głosy: "Zdzierstwo! Nie dość że płacę za grę to jeszcze muszę podbić te frakcje! Jeszcze czego!!!"?

Arroyo
24-07-2013, 11:36
To już byłby ich problem, nie mój. Ja tam wolę mieć utrudnienie i wybić jedną frakcją drugą, by mieć tę drugą później do następnej "sesji", niźli mieć wszystko na tacy (nie cierpię minimalizmu).

Grogmir
24-07-2013, 12:06
No to w takim razie Twoim problemem, a nie naszym jest to, że na szczęście odeszli od tego durnego rozwiązania. Jak ktoś ma mało czasu na grę (bo praca) i chce sobie pograć Swebami, to też ma ich najpierw podbić? Bzdura. I nie wiem, co ma do tego minimalizm szczerze mówiąc.

kampinosek1990
24-07-2013, 14:26

ekhm, chciałeś być błyskotliwy ? Jeżeli nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia to lepiej zachować milczenie.

Generalnie to Sarmatów lub Scytów uważa się za najbliższych późniejszym Słowianom, jest wiele teorii i hipotez sobie sprzecznych. Radzę zajrzeć na fora historyczne.

No właśnie historycznie to mniej więcej jestem zaznajomiony z tematem, ale ciekawi mnie, czy w ogóle Scytowie/Sarmaci będą się jakoś wyróżniać na tle innych barbarzyńców w grze. Trochę dziwne dla mnie byłoby, gdyby jednostki mieli takie same jak Celtowie czy Germanie - jakieś drużyny włóczników + trochę łuczników na koniach.
W pierwszym Rome każda wioska barbarzyńców była taka sama; nie znalazłem info o tych nacjach wschodu w internecie i stąd pytanie :) Wszak cały czas różne info napływają.

Wald
24-07-2013, 15:32
Jeżeli zaznajamiałeś się z tematem to powinieneś wiedzieć że te dwie frakcje to jedne z tych frakcji barbarzyńskich atrakcyjnych do gry ze względu na właśnie "egzotyczność" swoich wojsk - "klasyczni" barbarzyńcy to piechota a oni to konnica :)

Asuryan
25-07-2013, 14:55
W pierwszym Rome każda wioska barbarzyńców była taka sama
Nieprawda.

Canaris
25-07-2013, 18:22
Wcześniej było słychać argument, w zasadzie jedyny argument przeciwko Seleucydom - za duże terytorium na starcie (choć wg mnie to plus i trudna sytuacja do opanowania).

Lubie ten "argument". Rownie dobrze mogliby powiedziec jawnie " Nie damy bo w naszej super strategi liczy sie tylko ilosc posiadanych miast i jest to jedyny wyznacznik sily panstwa ".
Ciekaw ze w RTW jakos mozna bylo grac od razu tymi "latwymi" Seleucydami....

Aecjusz Flawiusz
25-07-2013, 18:32
W RTW miałeś od razu dostępne najważniejsze frakcje. A nie było ich zbytnio dużo.

Canaris
25-07-2013, 18:42
W RTW miałeś od razu dostępne najważniejsze frakcje. A nie było ich zbytnio dużo.

Ale reszte mozna bylo odblokowac czterema ruchami myszki zamiast kupowac dlc albo czekac rok na najprostszego moda....
O ile w ogole RTW2 bedzie modowalne w co watpie..

adriankowaty
25-07-2013, 18:48

Ale reszte mozna bylo odblokowac czterema ruchami myszki zamiast kupowac dlc albo czekac rok na najprostszego moda....
dwoma

Grogmir
25-07-2013, 18:49

Lubie ten "argument". Rownie dobrze mogliby powiedziec jawnie " Nie damy bo w naszej super strategi liczy sie tylko ilosc posiadanych miast i jest to jedyny wyznacznik sily panstwa ".

W RTW to nawet połowa terytorium Selków się na tej super historycznej mapie nie mieściła, a wokół było sporo groźnych nacji, które z kolei nie były przez nikogo zagrożone (Ptolemeusze, Partia). Poza tym Seleucydzi przecież będą grywalni, tylko w DLC, bo CA chce więcej zarobić, naprawdę nie widzę, gdzie tu jakieś pole do dyskusji? Po co jakieś inne argumenty?

Aecjusz Flawiusz
25-07-2013, 18:51
DLC samo z siebie nie powstało. Zapaleni gracze różnych rodzajów gier nie zważając na konsekwencje dali sygnał, że można wprowadzić taki sposób wyjmowania kasy.

W RTW po odblokowaniu nie było szału z frakcjami (pod względem ilości i jakości). Jedynie Senatem się klimatycznie grało, mimo braku możliwości budowy świątyń. Tutaj mamy ok. 100 frakcji.

Moim zdaniem DLC będzie zawierał Seleucydów i 7 frakcji klienckich. bardzo bym chciał pograć Persami..

Grogmir
25-07-2013, 18:56

Jakbyś obejrzał ostatni filmik o Kartaginie, to byś wiedział, że do zwycięstwa (nawet militarnego, a jest jeszcze ekonomiczne i kulturowe) liczą się nie tylko miasta. Poza tym oprócz własnych prowincji doliczają się także sojusznicze i wasalne, czyli tak naprawdę Seleucydzi w Rome II są na początku najpotężniejszą frakcją, a jednocześnie będą musieli cały czas pilnować swoich satrapii, żeby się nie zbuntowały i np. w łapy takiego tam koczowniczego plemienia zwanego Parnami. ;) Jak dla mnie jest to świetny sposób przedstawienia niezbyt scentralizowanego wówczas i borykającego się z samowolą satrapów państwa Seleucydów.

McAbra
25-07-2013, 19:48
dwoma
Pięcioma. Po co ten post? :roll:

A czemu miało by nie być? Ba, myślę że R2TW będzie najlepszą częścią do modowania dzięki bardzo wysokiemu limitowi frakcji.

marko1805
25-07-2013, 20:01
A czemu miało by nie być? Ba, myślę że R2TW będzie najlepszą częścią do modowania dzięki bardzo wysokiemu limitowi frakcji.
Taaaak na pewno :lol: tak jak Empire, Napoleon i Shogun 2. Życzę jednak sobie i wszystkim, abyś miał rację, ale osobiście wątpię, aby moderzy mogli modować Rome II na takim poziomie jak Rome I i Mediewal II.

Arroyo
25-07-2013, 20:55
Zawsze pozostaje projekt Total Factions...

kuroi
25-07-2013, 21:20
dwoma
Będziemy mieli farta, jak dadzą możliwość edycji mapy... :lol:

Hetman
26-07-2013, 10:53

Przyszedłeś i wylewasz żale jak i tak nie kupujesz gry, co więcej stwierdzasz, że nie będzie można modować gry - ale jakoś ETW i NTW modowali, więc nie wiem w czym macie problem. Po udostępnieniu narzędzi modderskich do STW, 1-2 miesiące po premierze R2 też dadzą je zapewne. Problem z tym polega na tym, iż narzędzia to nie jest takie chop siup. Z porządniejszych edytorów jak choćby UDK* jest dostępny za darmo a takie tuzy jak Edytor CryEngine, Frosbite itd już nie, a dlaczego? Ktoś to musiał zrobić i to nie są małe koszty by rozdawać napalonym modderom za darmo.

*Epic Games prowadzi bardzo fajną politykę z udostępnianiem swego "edytora", po więcej szczegółów wysyłam na stronkę UDK -> http://www.unrealengine.com/en/udk/licensing/

-

KLAssurbanipal
26-07-2013, 19:44
Temat odnośnie poprawy symboli frakcji, które w niektórych przypadkach są całkowicie nieczytelne:

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -thread%29 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?610419-Some-faction-banners-need-to-change-%28This-is-not-another-historical-thread%29)

Pierwsza linijka przedstawia symbole dobrze wykonane, a druga takie, że trzeba porządnie się przyjżeć, żeby wiedzieć co przedstawiają.

http://img27.imageshack.us/img27/536/wu4h.jpg

To nie są wszystkie, a jedynie przykłady, żeby pokazać różnice.

ManUtd
26-07-2013, 20:29
Jakbyś obejrzał ostatni filmik o Kartaginie, to byś wiedział, że do zwycięstwa (nawet militarnego, a jest jeszcze ekonomiczne i kulturowe) liczą się nie tylko miasta. Poza tym oprócz własnych prowincji doliczają się także sojusznicze i wasalne, czyli tak naprawdę Seleucydzi w Rome II są na początku najpotężniejszą frakcją, a jednocześnie będą musieli cały czas pilnować swoich satrapii, żeby się nie zbuntowały i np. w łapy takiego tam koczowniczego plemienia zwanego Parnami. ;) Jak dla mnie jest to świetny sposób przedstawienia niezbyt scentralizowanego wówczas i borykającego się z samowolą satrapów państwa Seleucydów.

Niby tak, pytanie tylko jak będzie wyglądała faktyczna kontrola nad wasalami i co będziemy mieli z posiadania takiego wasala (oprócz tego ze liczą nam się do zwycięstwa jego prowincje). Bo jak to ma wyglądać tak jak w Napoleonie (w shogunie zresztą też, ale Napoleon pasuje tu bardziej bo tak samo jak Rzym trzymał krótko swoich wasali i de facto sam nimi rządził) że jeden wasal napada na drugiego bez powodu mimo idealnych stosunków z hegemonem i prowokuje z nim wojnę, to nie będzie zbyt kolorowo. W R2 można oddać fajnie te zależności między potęgą taką jak Rzym a klientami i 'sojusznikami', daniny pieniężne, kontyngenty wojskowe na żądanie, wpływ na politykę, ustrój, dyplomację tego państwa, mam nadzieję że coś z tego się pojawi.

tommytauzen
07-08-2013, 06:30
A co w końcu jest z kwiatkami pokroju płonące wieprze czy wrzeszczące baby??

Grogmir
07-08-2013, 09:46
Ja tam czekam, aż się KLA wypowie. :p

depus
07-08-2013, 09:59
Heh jak zwykle będzie narzekał ;)

Il Duce
07-08-2013, 10:08
W jednym z tematów KLA narzekał że na terenie Egiptu nie ma Greckich najemników i Galatów, teraz już wiemy dlaczego ;)

Myrkull
07-08-2013, 16:48
Nie wierzę w Was, naprawdę. Najpierw narzekanie, że znów będzie Egipt Ramzesa, CA to debile i nie potrafią zrobić dobrej gry, a jak jednostek hellenistycznych jest 3x więcej, niż native to i tak źle.
Haters gonna hate. ;)

Grogmir ponawiam czyjeś pytanie o ilość jednostek dla innych nacji.

voitek
07-08-2013, 16:51
Będzie ich dużo więcej niż w pierwszym Rome :) Tyle mogę napisać :D

Il Duce
07-08-2013, 17:10
To właśnie chciałem usłyszeć :D .

Seba Fallus III Wielki
07-08-2013, 17:37
Z tego co dotychczas pokazywali sądziłem że będzie powtórka z RTW1 a tu miła niespodzianka. Tu naprawdę nie ma się czego doczepić(może troche mało jazdy brakuje zwłaszcza jakiejś galackiej jazdy ) jest historycznie i zróżnicowanie. ;)

Myrkull
07-08-2013, 18:00
może troche mało jazdy brakuje zwłaszcza jakiejś galackiej jazdy
Galatian Royal Guard kojarzy mi się z jednostką konną.

Jednak widzę, że to tylko Ty powołujesz się na Ospreye.
Na trolla najlepiej nie zwracać uwagi. ;)

voitek
07-08-2013, 18:03
Usuwam obydwa wasze posty.

KLA, na przyszłość, nie odpisuj na teksty Hetmana, będę miał mniej roboty. Jak jeszcze raz Hetman coś w tym stylu napisze, to dostanie osta.

Il Duce
07-08-2013, 18:52
8 jednostek jazdy to mało? No bez przesady ;)

voitek
07-08-2013, 21:37
Posty przeniesione do spamu.

Naprawdę musicie pisać w kółko jedno i to samo?

Seba Fallus III Wielki
08-08-2013, 11:32
8 jednostek jazdy to mało? No bez przesady ;)
Nie mogę teraz znaleźć tej listy jednostek ale wydawało mi się że mniej ale nie liczyłem więc pewnie się mylę. Pamiętam jedynie Ptolemejską kawalerie , lekką kawalerie, scytyjskie rydwany, łuczników na wielbłądach i włóczników na wielbłądach ;)

Il Duce
08-08-2013, 12:13
Do tego jest jeszcze egipska,tarentyńska,obywatelska i "skirmisher cavalry" (nie wiem jak to rozsądnie przetłumaczyć na polski). Wychodzi nawet 9 z doliczeniem rydwanów.

michu
10-08-2013, 16:32
A wiadomo coś jeszcze o dodatkowych darmowych frakcjach (takich jak Pont)? Wydawało mi się, że miało ich być więcej ale sprawa coś ucichła. Mają być kolejne, czy mi się wydawało? A może CA zmieniła i kolejne frakcję będą tylko w DLC?

McAbra
10-08-2013, 16:47
CA chyba nie zapowiadało niczego takiego.

Down
Tak? Nie przypominam sobie, jeśli możesz to daj link.

Il Duce
10-08-2013, 17:51
A wiadomo coś jeszcze o dodatkowych darmowych frakcjach (takich jak Pont)? Wydawało mi się, że miało ich być więcej ale sprawa coś ucichła. Mają być kolejne, czy mi się wydawało? A może CA zmieniła i kolejne frakcję będą tylko w DLC?

Nie mylisz się,miały być 3 "free-lc" jak to CA określało.

michu
11-08-2013, 10:37
Być może będą jeszcze dwie frakcje. Przez cały RP powtarzali, że to dopiero pierwsze z trzech darmowych Dlc. Ale może to być też zupełnie co innego

Przeszukałem forum i znalazłem taką informacje. Raczej nie będzie już grywalnych frakcji chyba, że nie chcą dawać o nich informacji w chwili sprzedaży pre-orderów z Dlc.

voitek
11-08-2013, 10:40
Pierwsze darmowe DLC to Pont, drugie to państwa greckie w preorderze, o trzecim nic nie wiadomo jeszcze

michu
11-08-2013, 10:50
Ja nie liczę państw greckich w pre-orderze jako darmowego Dlc. Żeby mieć do niego dostęp trzeba kupić grę przed premierą w najwyższej cenie. Osoby kupujące po premierze nie będą miały do niego dostępu. Poza tym każdy wiedział, że w pre-orderze będzie Dlc jeszcze przed wypuszczeniem informacji o 3 "free-lc".

voitek
11-08-2013, 11:05
Nikt nie wiedział, że będzie DLC z państwami greckimi w preorderze zanim ogłosili darmowy Pont, bo tego nie ogłaszali. Pont był ostatnią "normalną" ogłoszoną frakcją, potem minęło trochę czasu i dopiero wypuścili informację o Grekach w preorderze.

Asuryan
11-08-2013, 13:27
Osoby kupujące po premierze nie będą miały do niego dostępu
Ależ będą miały - za jakiś czas za dodatkową kasę (bodajże 8 euro).

Pierwsze darmowe DLC to Pont, drugie to państwa greckie w preorderze, o trzecim nic nie wiadomo jeszcze
DLC z kulturą grecką nie jest free-lc, tylko pre-order DLC, który za jakiś czas będzie normalnym płatnym DLC.

geralthh
14-08-2013, 15:25
DLC z kulturą grecką nie jest free-lc, tylko pre-order DLC, który za jakiś czas będzie normalnym płatnym DLC.
Trudno powiedzieć cokolwiek na ten temat w tej chwili, ponieważ znam wiele produkcji do, których developerzy dodawali do zakupionych przed premierowo gier darmowe DLC jednak nie oznacza to, że potem ukaże się w sklepach (szczególnie polskich) no chyba, że na steamie za 10 euro. Chociaż mam nadzieję że tak się nie stanie. :?

Aracz
14-08-2013, 15:34
I tak są gry, w których DLC po miesiącu albo kilku stają się darmowe. Nie wiem jak to będzie z RomeII, ale trzeba czekać.

Asuryan
14-08-2013, 19:02
Trudno powiedzieć cokolwiek na ten temat w tej chwili, ponieważ znam wiele produkcji do, których developerzy dodawali do zakupionych przed premierowo gier darmowe DLC jednak nie oznacza to, że potem ukaże się w sklepach (szczególnie polskich) no chyba, że na steamie za 10 euro. Chociaż mam nadzieję że tak się nie stanie. :?
Wcale nie tak trudno. Tak było w przypadku Empire TW, Napoleon TW (najdłuższy okres oczekiwania) i TW Shogun2... Na Twoim miejscu porzuciłbym ową nadzieję.

KLAssurbanipal
23-08-2013, 14:03
SELEUCYDZI GRYWALNI!!!

http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... id_Faction (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Seleucid_Faction)

voitek
23-08-2013, 14:08
Dodatkowo!
CA planuje wspierać grę darmowymi DLC również w przyszłości!
http://forums.totalwar.com/showthread.p ... post605673 (http://forums.totalwar.com/showthread.php/74026-Post-launch-support-plans-and-even-more-free-content-for-Total-War-ROME-II!?p=605673#post605673)

Mam nadzieję, że to was trochę do nich przekona ;)

KLAssurbanipal
23-08-2013, 14:08
13. SELEUCYDZI

http://wiki.totalwar.com/images/7/73/Seleucid_map.jpg

“Tolerance, diversity, strength”

Although eventually embracing many eastern customs, the Seleucids are renowned for their city building and civil engineering, driving Greek colonisation and Hellenization. Furnished with expert cavalry, including cataphracts, horse skirmishers and war elephants, Seleucid armies also sport a solid core of excellent spear and pike infantry provided by a growing number of Greek-speaking colonists.

As the campaign begins, such measures are a necessity when faced with the continuing threat from their Ptolemaic Egyptian neighbours and upheaval among the Seleucid's satrapies. Ever the opportunists however, the Seleucid kings may yet turn the tables, bringing much of Alexander’s former western empire under their sway.

Founded by Seleucus Nicator, or Seleucus the Victor, at its height the vast Seleucid Empire stretched from western Anatolia as far east as the Indus River. During the turmoil of the Wars of the Successors, the Seleucids were able to claim and expand Alexander the Great’s eastern empire, as well as parts of Asia Minor.

Seleucus sealed his overall victory at the Battle of Ipsus in 301 BC. Fielding 500 war elephants, gained through negotiating peace on his eastern border with the Emperor Chandragupta Maurya, his forces proved decisive. The territory under his control contained a diverse range of eastern subcultures, which rapidly became Hellenized by the ruling Macedonian elite and a flood of Greek settlers.

Despite a sometimes precarious position at home, the Seleucids now plan to expand. But where? Into Ptolemaic Egypt? Or beyond, to Alexander’s former western empire in Greece and Macedon? Influenced by their cultural assimilation of eastern culture, The Seleucids have little tolerance for the concept and practice of slavery. As a heavily multicultural society, they also suffer less from public order issues arising from foreign cultures entering their territories. In battle, the Seleucids have access to a wide-ranging roster; as such, they can field capable, balanced and incredibly diverse armies and navies.

http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... id_Faction (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Seleucid_Faction)

http://wiki.totalwar.com/images/7/7c/TWRII_Faction_Seleucids.png

voitek
23-08-2013, 14:12
Zostanie również wypuszczone DLC " Nomadic Tribes Culture Pack"
Doda ono 3 frakcje
- Scytów
- Roksolanów
- Massagetów

Razem daje to 16 grywalnych frakcji w grze

nazgool
23-08-2013, 14:16
Ciekawe ile będzie kosztowało to DLC ? I z jaką częstotliwością będą je wydawać ? ;)

Pele
23-08-2013, 14:29
KLA pisze:

SELEUCYDZI GRYWALNI!!!
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... id_Faction

W końcu! Ciekawe czemu tak późno to ogłosili, ale lepiej że późno niż wcale :D :D :D

KLAssurbanipal
23-08-2013, 14:30
Czyli niedługo pojawi się kolejny preview jak Grecy - 3 frakcje.

Skoro dali nomadów to na bank będą osobno iberyjskie, trackie, galijskie i germańskie.

Pele
23-08-2013, 14:35

Jeśli ta mapa pokazuje wszystkie prowincje początkowe Seleukidów to z historycznego punktu widzenia to jest to jakieś totalne nieporozumienie...

voitek
23-08-2013, 14:36
Pele, siedziałeś w jaskini przez ostatnie dwa miesiące?
Seleucydzi mają ogromne terytorium z państwami klienckimi.

Grogmir
23-08-2013, 14:39
Seleucydzi mają idealnie odwzorowane terytorium - powyższa mapa pokazuje terytoria zarządzane bezpośrednio, na wschodzie mają kilka zależnych od siebie satrapii.

voitek
23-08-2013, 14:41
Proszę, to mapa z całym terytorium Seleucydów i państwami stepowymi

http://img197.imageshack.us/img197/1913/73d5.png

FREDu
23-08-2013, 14:42
Wspaniała informacja. Pyszna. Najlepsza frakcja jak dla mnie. Najbardziej zróżnicowane jednostki. Dodatkowo kilka państw klienckich.Nic tylko grać. Nie mogę się doczekać.

Grogmir
23-08-2013, 14:44
Z TWCenter:

The Seleucid Empire is definately not something you want to mess with

Seleucia 6 Regions
Client States
Sardes 2 Regions
Media 3 Regions
Persia 4 Regions
Sagartia 3 Regions
Parthava 2 Regions
Drangiana 2 Regions
Aria 2 Regions

Thats 24 Regions to go to war with right? Plus potential other diplomatic allies?

maxcezar5
23-08-2013, 15:20
Wiadomość dnia!

Aż chce się czekać do 3 września!

voitek
23-08-2013, 15:22
Seleucydzi będą grywalni dopiero od października

Mestavo
23-08-2013, 15:29
Powiedzcie mi proszę czy preorder można kupić w empiku w galerii ?

voitek
23-08-2013, 15:30
To raczej pytanie do Empiku, nie sądzisz?

Mestavo
23-08-2013, 15:32
No bo jak byłem w empiku to widziałem za 50 zł

Arroyo
23-08-2013, 15:34
To jest klucz z przeceną gry o 50 zł podczas zakupu na Steam, o ile się nie mylę.

Mestavo
23-08-2013, 15:37
To gdzie mogę kupić preorder ? Gdzie Wy kupujecie ?

Harry-Potter-TW
23-08-2013, 15:39
Ja na muve.pl

voitek
23-08-2013, 15:40
Kliknij w ten wielki banner po prawej stronie i wszystkiego się dowiesz
http://totalwar.org.pl/

Mestavo
23-08-2013, 15:44
Przesyłka kurierska pobraniowa jest za darmo tak ?

Grogmir
23-08-2013, 15:46
Tylko przedpłacona.

Mestavo
23-08-2013, 15:48
Jak kupię to za 140zł to wyślą w dniu premiery i będę już mieć DLC i Europa Universalis III: Rzym. ?

Asuryan
23-08-2013, 15:56
Seleucydzi darmowi :?: :!: :shock: A byłem pewny że dadzą ich jako płatne DLC :mrgreen: DLC z koczownikami kupię ze względu na wschodnich Sarmatów.

Harry-Potter-TW
23-08-2013, 15:57
Jak kupię to za 140zł to wyślą w dniu premiery i będę już mieć DLC i Europa Universalis III: Rzym. ?
W dniu premiery chyba powinna dojść. I darmową grę też masz.

Akarinos
23-08-2013, 15:59
Ciekawe... Wraz z informacja o free-LC wyszła informacja o płatnym DLC. Ciekawe czy zawsze płatne DLC (paczka frakcji) będzie wychodzić z darmowym (jedna frakcja).

Mestavo
23-08-2013, 16:03
To w tym za 140zł co kupię jest już DLC tak ? Kurcze sorki za głupie pytania ale napalony jestem na to gięrkę a nie chcę żeby były jakieś niepowodzenia.

Asuryan
23-08-2013, 16:04
Ciekawe... Wraz z informacja o free-LC wyszła informacja o płatnym DLC. Ciekawe czy zawsze płatne DLC (paczka frakcji) będzie wychodzić z darmowym (jedna frakcja).
Nie pogniewałbym się. Choć brakuje już tylko jednego free-lc do zapowiadanych trzech. Ciekawy jestem czy będzie to Dacja, czy Armenia... czy jeszcze coś innego, tak samo jak kolejnej paczki 3 frakcji jakiejś kultury.

nazgool
23-08-2013, 16:06
Sądzę, że jako free-lc dadzą jakiś Iberów lub celto-iberów. W tej chwili, to tam "bida" straszna jest.

Harry-Potter-TW
23-08-2013, 16:07
To w tym za 140zł co kupię jest już DLC tak ? Kurcze sorki za głupie pytania ale napalony jestem na to gięrkę a nie chcę żeby były jakieś niepowodzenia.
Tak.

Mestavo
23-08-2013, 16:09
Ok dzięki za odpowiedź :D

Asuryan
23-08-2013, 16:10
Sądzę, że jako free-lc dadzą jakiś Iberów lub celto-iberów. W tej chwili, to tam "bida" straszna jest.
Równie dobrze mogą dać tam płatne 3 frakcje kultury iberyjskiej, a z bezpłatnych taką Baktrię (4 startowe prowincje!)...

Myrkull
23-08-2013, 16:44
Świetna informacja, jedynym DLC frakcyjnym jakie chciałem kupić są właśnie Sarmaci i Scytowie.

Arwiodx
23-08-2013, 16:52
ja pewnie i tak zakupie wszystkie jakie będą dostępne, chociaż serce będzie mi przy tym krwawić. Za czasów pierwszego roma takie "dlc" zwyczajnie by nie przeszły no ale cóż czasy się zmieniają

Ituriel32
23-08-2013, 16:54
No teraz powoli zaczyna mi się to podobać Seleucydzi + Scytowie. Jest dobrze.

To teraz można czekać na moje ulubione Syrakuzy i Numidię.

Asuryan
23-08-2013, 17:02
Pobawiłem sie trochę ta mapką od CA i Adobe. W efekcie macie:

Cała mapa z zaznaczonymi samymi terenami startowymi 16 grywalnych frakcji:
http://img834.imageshack.us/img834/7227/zrrj.jpg

a tu terytoriów bezpośrednio zarządzanych wraz z terytoriami zależnymi 15 frakcji w chwili startu kampanii (bez zaznaczonych innym kolorem grywalnych Aten, bo oni są państewkiem klienckim Macedonii):
http://img39.imageshack.us/img39/1844/jtuk.jpg

Oczywiście zezwalam na ich wklejenie do pierwszego postu tego tematu, czy do jakichkolwiek innych tematów, które Administracja/Moderatorzy uznają za wskazane.

Aracz
23-08-2013, 17:49
Dobrze że Seludzydzi nie są w DLC. Ale smutny jestem z powodu braku jakiejkolwiek grywalnej frakcji greckiej w podstawowej grze. Ale cóż, chociaż Macedonia zostaje. Kupił bym pre order, ale piniędzy brak.
Ale pożyjemy i zobaczymy jak to zrobią.

Cezar78
23-08-2013, 17:50
SELEUCYDZI miodzio, to była pierwsza frakcja (nie licząc Rzymian) w jedynce, której kampanię ukończyłem :)

leo
23-08-2013, 18:14
Jak dla mnie brakuje mojej ukochanej Bactrii :cry: i Armenii oraz z bardziej znaczących to chyba jeszcze Iberów.

McAbra
23-08-2013, 18:21
Dobra robota Asuryan ;)

Dobrze uzupełniłoby tę mapę jakieś plemię z Hiszpanii - może będzie jako Free-LC?

Myrkull
23-08-2013, 18:27
Jak dla mnie brakuje mojej ukochanej Bactrii :cry: i Armenii oraz z bardziej znaczących to chyba jeszcze Iberów.
Jak uwzględnili ludy stepowe to te frakcje pewnie też się pojawią. I nie wiadomo czy cały culture pack, ale na pewno chociaż jedna frakcja iberyjska.

Asuryan
23-08-2013, 18:32
Stawiam na Baktrię jako free-lc - ze wszystkich pozostałych frakcji ma najwięcej startowych regionów. Prowincję "Transoxiania" (2 regiony) i prowincję "Bactria" (2 regiony).

KLAssurbanipal
23-08-2013, 18:56
Dobrze że Seludzydzi nie są w DLC. Ale smutny jestem z powodu braku jakiejkolwiek grywalnej frakcji greckiej w podstawowej grze. Ale cóż, chociaż Macedonia zostaje. Kupił bym pre order, ale piniędzy brak.

Starożytni Macedończycy byli Grekami. :)

Są jeszcze 2 frakcje - Pont i Egipt. Mają wprawdzie wiele jednostek regionalnych, ale w większości są jednostki greckie.

Aracz
23-08-2013, 20:27
No tak, nie uwzględniłem "Makedoni", ale ja ich uwzględniam jako hellenów, a jednak nie greków (co niby sobie przeczy). Macedonia może "zjadła" trochę Grecji, i wiem że właśnie Macedonią będę na początek grał po kupnie gry (chyba że zagram Rzymem. Albo Seleucydami.).

A i jeszcze jest moje pytanie na temat mapy. Jak myślicie, jak będzie wyglądało zarządzanie państwami klienckimi? Bo w wypadku takich Seleucydów, będzie to bardzo ważne, i według mnie powinno być bardzo rozwinięte.

Il Duce
23-08-2013, 20:52
Bardzo dobra informacja, wraz z tą informacją wybaczyłem i wiele niedociągnięć :D

Harry-Potter-TW
23-08-2013, 20:53
A i jeszcze jest moje pytanie na temat mapy. Jak myślicie, jak będzie wyglądało zarządzanie państwami klienckimi? Bo w wypadku takich Seleucydów, będzie to bardzo ważne, i według mnie powinno być bardzo rozwinięte.
A kto to może wiedzieć. Współpraca powinna być rzeczywiście rozbudowana np. każemy zaatakować dane miasto za 2 tury w sile co najmniej 8 jednostek, to było by coś. Ale mam obawy bo już nie raz CA dużo obiecywało :/, obym się mylił, bo inaczej gra mi się szybko znudzi.

Asuryan
24-08-2013, 01:50
W przypadku Seleucydow najważniejsze, ale dość ważne także w przypadku Kartaginy i nieco mniej Egiptu i Macedonii. Ciekaw jestem czy będzie możliwość tworzenia nowych klientów i w jaki sposób.

Co do dodatkowych frakcji:

Moi kandydaci na free-lc:
- Baktria (4 regiony)
- Armenia (3 regiony)
- Kantabria (2 regiony)
brałem pod uwagę tylko frakcje nie będące w stanie wojny z innymi bezpłatnymi frakcjami i nie będące państwami klienckimi.

Moi kandydaci na płatne dlc:
- kultura celtycka (Kaledończycy, Kantabrii - Epir w sumie też ma 2 regiony na starcie, Etruskowie lub Helweci).
- kultura afrykańska (Gaetulii bo nie wiadomo czemu nie ma Massylli, Libia, Cyrenaica bądź Meroe).

Myrkull
24-08-2013, 09:39
W przypadku państw klienckich (i satrapów) to ostatnio Lusted napisał że będzie można np. wyznaczyć punkt który te będą atakować. Oczywiście będzie można tworzyć nowych klientów.
Asuryan ilość regionów czy stan wojny nic nie oznacza w wyborze frakcji przez CA, są już przecież frakcje z jednym regionem będące w dodatku w stanie wojny ze sobą (Sparta i Epir). Nie zdziwię się jak w kolejnym bezpłatnym DLC dadzą frakcję iberyjską bo wschód został teraz mocno dopieszczony. No i taka uwaga, Etruskowie nie byli kulturą celtycką.

adriankowaty
24-08-2013, 09:47
Co ja słyszę? Arche Seleukeia jako grywalna frakcja? A więc moje nadzieje się spełniły. Wszyscy główni gracze epoki Diadochów (Pergamon i Baktrię pomijam) są dostępni jako normalne frakcje! :D Chyba skuszę się na tą grę!
Myrkul, zgadza się - Etruskowie (wg badaczy) najprawdopodobniej pochodzili z Azji Mniejszej. Nie pasują do Italii ni genetycznie ni kulturowo. Hm... może legenda o Eneaszu, będąca mitem założycielskim Rzymu, odnosi się do etruskich przenosin?

Grogmir
24-08-2013, 10:37
Jeszcze co do Kantabrów - nie mają oni dwóch regionów, na mapie jest błąd (w stosunkach dyplomatycznych istnieje plemię iberyjskie nie mające żadnej prowincji, więc najprawdopodobniej zasiedla ono drugą prowincję Kantabrów).

KLAssurbanipal
24-08-2013, 10:43
Etruskowie w grze powinni być czymś zbliżonym do Greków i po części do Rzymian kulturowo i militarnie.
Od czasów archaicznych ich kultura była pod silnym wpływem greckim.

[spoiler:1prhq5le]http://www.medioteka.hr/portal/sadrzaj/skola/povijest/cv_stari_rim_Etrurski_mural_videnje_zagrobnog_zivo ta.jpg
http://etruscanvilla.com/yahoo_site_admin/assets/images/DoubleFlute.311130321_std.jpg
http://www.historyfiles.co.uk/images/Europe/Italy/Etruscan_Art01_full.jpg[/spoiler:1prhq5le]

Asuryan
24-08-2013, 13:29
Z Etruskami mój błąd. Co do free lc - jak dotąd państwa niezależne zajmujące więcej niż jedną prowincję. DLC - 3 państwa z 1 regionem (Epir wyjątkowo dwie), połączone wspólny mianownikiem jednej kultury.

Cezar78
24-08-2013, 20:50

Starożytni Macedończycy byli Grekami. :)

Są jeszcze 2 frakcje - Pont i Egipt. Mają wprawdzie wiele jednostek regionalnych, ale w większości są jednostki greckie.

O to ich "greckie" pochodzenie trwały liczne spory - sami mieszkańcy Hellady uważali ich za lud barbarzyński - czyli obcy. ;)
Co do jednostek greckich, to zgadzam się, że we wschodnich frakcjach powinno się ich trochę pojawić - czy te frakcję będa również grywalne (poza wymienionymi wcześniej) czas pokaże. W modach napewno :D

KLAssurbanipal
24-08-2013, 21:51
Etnicznie Macedończycy byli Dorami, czyli ludem greckim. Ponadto ich architektura, ubiory, uzbrojenie, alfabet, religia - były takie same jak u innych Greków. W czasach przed Aleksandrem WIelkim Macedończycy byli nazywani barbarzyńcami ze względu na różnicę w ustroju państwa od pozostałych Greków.
W okresie hellenistycznym Macedonia czy inne państwa greckie były niemalże identyczne kulturowo. W dodatku to inni Grecy korzystali z osiągnięć Macedonii. :)

Cezar78
24-08-2013, 22:29
Etnicznie Macedończycy byli Dorami, czyli ludem greckim. Ponadto ich architektura, ubiory, uzbrojenie, alfabet, religia - były takie same jak u innych Greków. W czasach przed Aleksandrem WIelkim Macedończycy byli nazywani barbarzyńcami ze względu na różnicę w ustroju państwa od pozostałych Greków.
W okresie hellenistycznym Macedonia czy inne państwa greckie były niemalże identyczne kulturowo. W dodatku to inni Grecy korzystali z osiągnięć Macedonii. :)

Zgadza się, jednak w okresie przed Aleksandrem mimo wszystko byli uznawani za zhelenizowanych barbarzynców :D
Bez względu na rzeczywiste korzenie do czasów Filipa niezbyt się nimi interesowano. Również samej Macedonii nie zaliczano do Hellady

Domen
24-08-2013, 23:06
Etnicznie Macedończycy byli Dorami, czyli ludem greckim.

Chyba nie tylko. Cytat:

"Macedonię, kraj uważany przez Greków za królestwo barbarzyńców, zamieszkiwali Ilirowie, Trakowie i greccy Dorowie."

To według: http://www.poczytaj.pl/okl/92000/92511.jpg

adriankowaty
25-08-2013, 09:41
Nie łudźmy się, Macedonia była krajem pogranicza, toteż mnie w ogóle nie dziwi podział etniczny tych terenów.

KLAssurbanipal
25-08-2013, 09:52
Zamieszkiwali kraj, a to co innego. To tak samo jak powiedzieć - Judeę zamieszkiwali Żydzi, Arabowie i Fenicjanie. Czy to będzie oznaczało, że Żydzi są Arabami? :) Chodzi o ludność macedońską, która była Dorami.

Zgadza się, jednak w okresie przed Aleksandrem mimo wszystko byli uznawani za zhelenizowanych barbarzynców :D

Ważne jak postrzegali siebie. ;) Oni uważali się za Greków, stąd plany Filipa i Aleksandra o wielkim świecie greckim pod jedną koroną.
U nich przebieg hellenizacji wyglądał tak samo jak u innych Greków. Idąc tym tropem to można Partów, Persów uznać także za barbarzyńców, a jak wiemy nie można wsadzić ich w grze do podobnej grupy jak Arwernów czy Swebów. :)

Bez względu na rzeczywiste korzenie do czasów Filipa niezbyt się nimi interesowano. Również samej Macedonii nie zaliczano do Hellady

Nie jest tak łatwo powiedzieć, że się nie interesowano. Macedonia padła łupem Persji jak wiemy i aż do końca wojen perskich nie była niepodległa. Stąd nie mówi się o armii macedońskiej w V p.n.e. bo jak o niej mówić? ;) Po uzyskaniu niepodległości Teby chciały ją na siłę uzależnić, jednak Filip stał się na tyle potężny że stało się odwrotnie.

Macedonia w V p.n.e. to jedna kultura, sztuka, religia, uzbrojenie co reszta Grecji. Prawdopodobnie część hełmów greckich znanych graczom wywodzi się właśnie z Macedonii.

Akcja Rome 2 zaczyna się w okresie gdy Macedonia = Grecja. Za sprawą Macedonii kultura grecka rozeszła się na cały Bliski Wschód.

Domen
25-08-2013, 10:19
Ale jednak są pewne wątpliwości...

W 460 roku p.n.e. król Macedonii chciał wziąć udział w igrzyskach olimpijskich. Odmówiono mu: ''ΟΥ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΩΝ'' ("no barbarians can contest the games but [only] Hellenes" / "żadni barbarzyńcy nie mogą rywalizować w igrzyskach lecz [tylko] Hellenowie").

Za: http://users.forthnet.gr/kat/antikas/Chapter16.htm

voitek
25-08-2013, 10:22
Równie dobrze mogli go nie dopuścić ze względów politycznych, bo uważali się za lepszych od Macedończyków ;)
Trzeba było zacytować dalszy ciąg

Alexander, a great king in the north, was sur-prised if not angered to be considered a bar-barian in the south. As retreat was unthinkable, he managed to convince the Eleans that he was a direct descendant of the Argeadai family, and so overcame the judges' objections. He was allowed to compete in the dromos, where, according to Herodotus [5.22], he fell on the finish line with the first. But the judges were the winners in the end: first, they established their control of the festival; second, they saved face by declaring the victor to be Torymbas of Thessaly. At the same Olympiad they awarded the tethrippon to the Kyrenean king Arkesilaos, suggesting, we must assume, that as opposed to Macedonians, the Thessalian or 'African' athletes were non-barbarians. Alexander's con-solation, other than coming a close second, was that the wreath went to a compatriot from the southern side of Olympus. Had the Eleans been less nationalistic or more knowledgeable geographically, the unhappy episode could have been avoided.

Wise judges ought to have known that He-rakleia and Dion were both Macedonian cities beyond the Tempe valley and along Mt. Pieria. The Eleans' objection to Alexander's right to compete as a Greek is hard to understand when we consider the fact that another winner, Theagenes of Thasos, geographically Macedo-nian, had already won two wreaths in boxing and pankration contests in BC 480 and 476 (see Table 16.II).

Domen
25-08-2013, 10:24
Tak, musiał sfabrykować dowody na swoje rzekome pochodzenie od rodu z Argos, żeby go dopuścili do igrzysk.

To tylko potwierdza, że Macedończycy nie byli wtedy przez Greków uważani za Greków / Hellenów.

Theagenes of Thasos, geographically Macedonian,

Bzdura, że geograficznie z Macedonii / geograficznie Macedończyk.

Tazos to jest wyspa, a Macedonia początkowo nie panowała nad wybrzeżem w tej okolicy, dopiero po późniejszych podbojach:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tasos

Tazos należała do Ateńskiego Związku Morskiego, nie do Macedonii. Dla Macedonii podbił ją dopiero król Filip II.

Domen
25-08-2013, 10:37
Ale jednak są pewne wątpliwości...

W 460 roku p.n.e. król Macedonii chciał wziąć udział w igrzyskach olimpijskich. Odmówiono mu: ''ΟΥ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΩΝ'' ("no barbarians can contest the games but [only] Hellenes" / "żadni barbarzyńcy nie mogą rywalizować w igrzyskach lecz [tylko] Hellenowie").

Za: http://users.forthnet.gr/kat/antikas/Chapter16.htm

W tej samej olimpiadzie w 460 roku p.n.e. bez żadnych problemów wziął udział król Cyreny, na terenie dzisiejszej Libii:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cyrena

Czyli nawet Grekom afrykańskim, którzy również żyli w monarchii, było bliżej do innych Greków niż Macedończykom.

Ważne jak postrzegali siebie. ;) Oni uważali się za Greków, stąd plany Filipa i Aleksandra o wielkim świecie greckim pod jedną koroną.

Polacy się postrzegali kiedyś za Sarmatów. Ważne jak postrzegali siebie - więc faktycznie byliśmy Sarmatami :?:

A te plany Filipa i Aleksandra to raczej o wielkim świecie - nie tylko greckim - pod koroną macedońską. :)

Ale fakt faktem, że Macedończycy się bardzo zhellenizowali na przestrzeni dziejów, bo przejęli kulturę a nawet język od Greków.

jedna kultura, sztuka, religia, uzbrojenie co reszta Grecji.

Patrząc w ten sposób to od biedy Etrusków i wczesnych Rzymian też by można do worka z napisem "Grecy" władować. :lol:

Może z wyjątkiem "religia". Ale przecież nie każdy Polak katolik, nie każdy Grek wyznawca Zeusa. ;)

Zresztą Rzymianie mieli praktycznie tych samych bogów, tylko inne nazwy im dali.

[to samo] uzbrojenie co reszta Grecji.

Nie całkiem - przecież sarissy w Grecji nie znano, to wynalazek macedoński.

Tak samo długa włócznia ciężkiej jazdy używana przez hetajrów zwana xyston.

W ogóle przecież Grecy nie znali ciężkiej kawalerii, do czasu podboju przez Macedonię.

KLAssurbanipal
25-08-2013, 10:59
Polacy się postrzegali kiedyś za Sarmatów. Ważne jak postrzegali siebie - więc faktycznie byliśmy Sarmatami :?:

Argument kompletnie nie na miejscu bo MACEDOŃCZYCY etnicznie byli GREKAMI.

Patrząc w ten sposób to od biedy Etrusków i wczesnych Rzymian też by można do worka z napisem "Grecy" władować. :lol:

Nie, Etruskowie, nie byli Grekami. Macedończycy byli od początku takimi Grekami jak inni Dorowie. Zatem kolejny nietrafiony argument.

Czytałeś mnie dokładnie? Wiem, o tym że inni Grecy ich tak postrzegali, ale czy to dowodzi że nie byli nimi? To tak jak Niemcy postrzegali Polaków za podludzi, znaczy ze nimi byli? ;)

Macedonia była uważana za barbarzyńców tylko przez ustrój. Kulturowo i etnicznie to Grecy i niech do Ciebie do dotrze. Dzięki Macedonii kultura grecka opanowała większość regionu jaki widzimy w grze na wiele lat i miała olbrzymi wpływ na Rzym i ma do dziś na naszą kulturę.

Podam jeszcze linka z wikipedii z której tak lubisz dzielić się informacjami: http://pl.wikipedia.org/wiki/Staro%C5%BCytna_Macedonia

''Starożytna Macedonia – antyczne królestwo na Półwyspie Bałkańskim, zamieszkałe przez lud grecki z plemienia Dorów, którego historyczne centrum znajdowało się na terytorium obecnej północno-środkowej Grecji.''

Domen
25-08-2013, 11:01
Ale z "takim samym" uzbrojeniem przesadziłeś, patrz wyżej (jeszcze edytowałem w trakcie jak odpisywałeś).

Falanga grecka a falanga macedońska to też zupełnie dwie różne rzeczy.

Co prawda falanga macedońska była trochę inspirowana wojskowością Teb, ale i tak to głównie wynalazek miejscowy, macedoński.

Podam jeszcze linka z wikipedii z której tak lubisz dzielić się informacjami

Od kiedy "Atlas Dziejów Świata" i artykuł z greckiej strony internetowej, z których wziąłem informacje, to wikipedia :?: :lol:

zamieszkałe przez lud grecki z plemienia Dorów

To jest co najwyżej jedna z teorii, bo nie wiadomo jakim językiem posługiwali się Macedończycy.

Teorie "grekofilskie" mówią albo o dialekcie doryckim albo eolskim, ale są też teorie, że był to osobny język, a nie dialekt greckiego.

W każdym razie dogadać się mogli we własnym języku z Grekami w najlepszym razie tak jak dzisiaj np. Polak ze Słowakiem.

Nie brzydzili się przejąć taktyki od barbarzyńców?

Nie mieli chyba nic do gadania, skoro owi barbarzyńcy ich podbili. :lol:

Nie, Etruskowie, nie byli Grekami.

Posługiwali się greckim pismem, ich języka nie znamy, kulturę mieli prawie taką samą jak Grecy, nie wiemy skąd przybyli.

Jak na niewielki zakres współczesnej wiedzy o Etruskach, Twoja pewność, że nie byli Grekami, jest zadziwiająca.

Wiem, o tym że inni Grecy ich tak postrzegali, ale czy to dowodzi że nie byli nimi?

Nie dowodzi, ale nie dowodzi też, że nimi byli.

Przykład z podludźmi jest całkowicie nietrafiony i głupi.

bo MACEDOŃCZYCY etnicznie byli GREKAMI.

Brak na to jednoznacznych dowodów, zwłaszcza że nie znamy ich języka a to byłby najważniejszy argument za lub przeciw.

Macedonia była uważana za barbarzyńców tylko przez ustrój.

Taki sam ustrój miało greckie, afrykańskie królestwo Cyrene, a jednak do igrzysk olimpijskich ich króla dopuszczono bez problemów.

Natomiast król macedoński musiał wymyślać na poczekaniu historyjki o rzekomym pochodzeniu z Argos, żeby go nie wyrzucili.

KLAssurbanipal
25-08-2013, 11:16
Ale z "takim samym" uzbrojeniem przesadziłeś, patrz wyżej (jeszcze edytowałem w trakcie jak odpisywałeś).

Falanga grecka a falanga macedońska to też zupełnie dwie różne rzeczy.

Co prawda falanga macedońska była trochę inspirowana wojskowością Teb, ale i tak to głównie wynalazek miejscowy, macedoński.

Przesadziłem? Chyba nie masz pojęcia o czym piszesz na temat ich wojskowości.

Początkowo używali zwykłych włóczni jak reszta hoplitów. Macedonia miała identycznych hoplitów jak reszta!

Że wynaleźli sarissę to znaczy że militarnie byli zdolniejsi od innych Greków, którzy zresztą także używali sariss w następstwie. Nie brzydzili się przejąć taktyki od barbarzyńców? Nawet Spartanie mieli falangitó.

Od kiedy "Atlas Dziejów Świata" i artykuł z greckiej strony internetowej, z których wziąłem informacje, to wikipedia :?: :lol:

Wklejałeś Cyrenę i parę innych z wiki. Atlas niczego nie dowodzi. Nie wiem na ile jest wiarygodny, a poza tym tamten cytat nic nie dowodził. Było napisane, kto zamieszkiwał kraj a nie kim są Macedończycy. W Polsce w XVIII wieku też wiele ludów zamieszkiwało kraj np. Tatarzy.

W każdym razie dogadać się mogli we własnym języku z Grekami w najlepszym razie tak jak dzisiaj np. Polak ze Słowakiem.

To Twoja interpretacja. Aleksander z wielotysięczną armią grecką gadał na migi? Jeśli Macedonia chciała władać nad światem to dlaczego swojego słowackiego nie rozpowszechniali, tylko polski grecki na cały swiat hellenistyczny? :lol:

Nie ma braku dowodów na to, że Macedończycy byli Grekami. Tak samo dochodzi się, że plemiona galijskie to plemiona galijskie, a germańskie to germańskie. Badania są podobne.

Domen
25-08-2013, 11:21
Było napisane, kto zamieszkiwał kraj a nie kim są Macedończycy.

To nie to samo :?: Zwłaszcza, że nie wiesz, kto tam mieszkał pierwszy - Ilirowie, Trakowie czy Dorowie.

Aleksander z wielotysięczną armią grecką gadał na migi?

Nauczył się po prostu greckiego języka literackiego (koine). W tamtych czasach to było jak angielski obecnie:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Koine

Koine, koinè[1], greka wspólna[1] (od gr. ἡ κοινὴ διάλεκτος, he koine dialektos – wspólny dialekt) – określenie powszechnej formy języka greckiego, która zastąpiła klasyczny język starogrecki i pozostawała w użyciu od początków epoki hellenistycznej do czasów późnoantycznych (ok. 300 p.n.e. - 300 n.e.). Greka koine stała się lingua franca wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i nieoficjalnie drugim po łacinie językiem cesarstwa rzymskiego. W koine powstało wiele znanych ksiąg, m.in. Septuaginta i Nowy Testament.

http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk ... _klasyczny (http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_grecki_klasyczny)

Aleksander był dobrze wyedukowany, znał na pewno kilka języków.

Tak samo dochodzi się, że plemiona galijskie to plemiona galijskie, a germańskie to germańskie.

Akurat nie wszystkie plemiona zamieszkujące w regionie zwanym przez starożytnych "Germania", szprechały po germańsku.

Plemiona galijskie to po prostu plemiona mieszkające na obszarze regionu zwanego Galią. A byli to głównie Celtowie.

W Polsce w XVIII wieku też wiele ludów zamieszkiwało kraj np. Tatarzy.

No właśnie. A narodem politycznym była w Polsce szlachta - niezależnie od tego, czy taki szlachcic był skośnooki czy nie.

W Macedonii raczej też Trakowie i Ilirowie nie robili za niewolników, tylko część elit Królestwa Macedonii to byli Trakowie i Ilirowie.

Że wynaleźli sarissę to znaczy że militarnie byli zdolniejsi od innych Greków, którzy zresztą także używali sariss w następstwie.

No tak, ale zaczęli używać sariss dopiero po tym jak ich Macedonia podbiła.

Gdyby się faktycznie tak bardzo interesowali nowinkami barbarzyńskiego sąsiada, to by przejęli sarissy od razu i kto wie, może by odparli najazd.

Myrkull
25-08-2013, 11:24
Dobra panowie, jak zwykle super ciekawa dyskusja, ale OT się zrobił totalny i jak zwykle z udziałem Domena.

Co do free lc - jak dotąd państwa niezależne zajmujące więcej niż jedną prowincję. DLC - 3 państwa z 1 regionem (Epir wyjątkowo dwie), połączone wspólny mianownikiem jednej kultury.
Tak wyszło po prostu, widać że do DLC są dawane mniej znaczące wówczas frakcje połączone kulturą, a do Free LC te bardziej znaczące i wymagane przez graczy. Więc pewnie teraz za darmo dostaniemy Baktrię albo Armenię, ale o Iberów też się wielu ludzi prosi, a na zachodzie jest dosyć pusto. Chociaż obstawiam tu bardziej Culture Pack.

voitek
25-08-2013, 11:29
Zgaduję, że kolejna paczka to frakcje celtyckie. Jedna w Iberii, jedna w Galii i może Bojowie.

Domen
25-08-2013, 11:29
Macedonia miała identycznych hoplitów jak reszta!

Etruscy hoplici też się niczym nie różnili od greckich, podobnie jak rzymscy (wczesna armia rzymska walczyła w stylu greckim).

KLAssurbanipal
25-08-2013, 11:30
Było napisane, kto zamieszkiwał kraj a nie kim są Macedończycy.

To nie to samo :?: Zwłaszcza, że nie wiesz, kto tam mieszkał pierwszy - Ilirowie, Trakowie czy Dorowie.

Dlaczego umiejętnie wyciąłeś tekst o Tatarach? ;) Kto był pierwszy ma jakieś znaczenie? Żadnego. Polacy nie byliby Polakami, bo jak wiemy przed Słowianami były tutaj inne kultury, jako pierwsze. Nawet gdyby Trakowie mogli być pierwsi, to Dorowie stworzyli państwo, z którego wywodził się Aleksander.

EDIT: Widzę, że potem to edytowałeś. Nie rób tak, bo ciężko odpowiadać. Odpowiadam na post, a po mojej odpowiedzi widzę, że edytujesz poprzednio. Nowe posty pisz ''pod'' a nie '' nad''

No właśnie. A narodem politycznym była w Polsce szlachta - niezależnie od tego, czy taki szlachcic był skośnooki czy nie.

W Macedonii raczej też Trakowie i Ilirowie nie robili za niewolników, tylko część elit Królestwa Macedonii to byli Trakowie i Ilirowie.

Tak samo mogło być gdziekolwiek indziej. Jak np. we Francji szlachcicem zostanie Niemiec to Francuzi nie są już Francuzami? Bo rozumiem, ze tak odbierać ten post o Trakach. ;) Poza tym sądzę, że większość elit Macedonii to nadal byli Dorowie, a nie Trakowie. Trakowie byli rozróżniani bo Traków dawało się jako najemników lekkich oddziałów, a nie jako falangitów itp..

Nauczył się po prostu greckiego języka literackiego (koine). W tamtych czasach to było jak angielski obecnie:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Koine

Masz na to dowód? Podejrzewam, ze idąc tym tropem to każdy region grecki miał swój dialekt jak Macedończycy.

Akurat nie wszystkie plemiona zamieszkujące w regionie zwanym przez starożytnych "Germania", szprechały po germańsku.

Właśnie piszesz to co ja. Plemiona germańskie czy galijskie są trudniejsze do zbadania, przez brak pisemnych źródeł w wielu regionach, tak więc Macedończyków łatwiej określić.

No tak, ale zaczęli używać sariss dopiero po tym jak ich Macedonia podbiła.

Gdyby się faktycznie tak bardzo interesowali nowinkami barbarzyńskiego sąsiada, to by przejęli sarissy od razu i kto wie, może by odparli najazd.

A kiedy mieli się zainteresować, skoro był to całkiem świeży wynalazek?
Już wcześniej, jeszcze przez innych Greków włócznia stopniowo się wydłużała i tarcza kurczyła, ale to ostatecznie ugruntowali Macedończycy.

Domen
25-08-2013, 11:36
Dlaczego umiejętnie wyciąłeś tekst o Tatarach?

Nie wyciąłem, tylko odpowiedziałem na niego osobno.

Polacy nie byliby Polakami, bo jak wiemy przed Słowianami były tutaj inne kultury, jako pierwsze.

I badania genetyczne pokazują, że Polacy biologicznie się wywodzą głównie od tej ludności przedsłowiańskiej.

Natomiast Słowianie, którzy tu przybyli, rozprzestrzenili wśród napotkanej ludności swój język i kulturę.

KLAssurbanipal
25-08-2013, 11:38
I ja zrobiłem tak samo. Odpowiedziałem na niego, po tym jak przeczytałem i edytowałem posta.
Nie miej więc o to pretensji bo pokazałem Ci jak piszesz. ;)
Nie rób tak, bo ciężko odpowiadać. Odpowiadam na post, a po mojej odpowiedzi widzę, że edytujesz poprzednio. Nowe posty pisz ''pod'' a nie '' nad''. W ten sposób można się pogubić, coś przeoczyć i jest ogólnie chaotycznie.

Domen
25-08-2013, 11:39
Ok.

===============================================

Edit:

Mogło być tak, że Macedończycy nie byli początkowo Grekami, a dopiero później zhellenizowali się a ich język upodobnił się do greckiego.

Zresztą Grecy też nie byli jednolici, bo mieli swoje dialekty, wywodzili się z kilku różnych plemion, spokrewnionych ale jednak różnych.

Zwiastun
25-08-2013, 12:13
Chyba się jednak skuszę na Rome 2 ze względu na Seleucydów. Ktoś wie czy będzie można anektować tych klientów?

adriankowaty
25-08-2013, 12:22
Schwert und Feuer ich zawojuj!

Il Duce
25-08-2013, 12:42
Zwiastun niestety nie będzie można ich anektować :(

Myrkull
25-08-2013, 13:09
Chyba że przestaną być klientami ;)

Asuryan
25-08-2013, 13:52
Zgaduję, że kolejna paczka to frakcje celtyckie. Jedna w Iberii, jedna w Galii i może Bojowie.
Tylko trzeba wybrać takie, którymi będzie się grało inaczej, niż już istniejącymi. Zgadzam się co do Celto-iberów, czy Bojów... ale zamiast jakimś drugim galijskim chętniej pograłbym Kaledończykami (jako połączeniem Irów z Piktami, jeszcze bardziej dzikim od Brytów) lub samymi Irami (Ebdanii), ewentualnie celtami przedalpejskimi.

voitek
25-08-2013, 13:54
Mam też nadzieję, że jako kolejna darmowa frakcja do takiej paczki zostaną dołączeni Etruskowie lub Armenia

Harry-Potter-TW
25-08-2013, 14:29
Ja bym chciał frakcje z półwyspu arabskiego.

adriankowaty
25-08-2013, 14:42
Pograj sobie w dowolnego moda pod Rome - masz tam Arabów.

Harry-Potter-TW
25-08-2013, 15:07
Ja już nic raczej nie odpalę poza R2. Arabowie mają fajne dla mnie położenie i grzechem byłoby nie dać tam frakcji.

Zwiastun
25-08-2013, 19:15
Divide et impera pełną gębą. Rzym będzie miał najłatwiej, bo nie będzie musiał się opiekować klientami, a tacy Seleucydzi pod kontrolą AI zostaną rozebrani w kilka tur. Więc brak możliwości aneksji klientów to dla mnie minus, który oddalił mnie od kupna Rome 2. Chociaż bulenie 140 zł też mi się nie widzi. Może jak dojdzie do 80 zł to kupię.

Kain
27-08-2013, 19:03
Nie wiem jak wy ,ale ja nie zamierzam brać tych płatnych DLC z jakimiś tam plemionami koczowników (chyba większe znaczenie w tym okresie miały plemiona hiszpańskie ,a nie Sarmaci) etc. , a i do gry Seleukidami mnie nie ciągnie. Moim zdaniem oprócz Rzymu i Kartaginy najciekawsza wydaje się być gra Macedonią, Egiptem i jedną z frakcji barbarzynskich Swebowie i Arwernowie.
Kraje , które dodali jako FLC Pont i Seleukid Empire oraz DLC Epir, Sparta i Ateny na pewno osłodzą życie graczom w multi, ale wydaje mi się , że nawet lista podstawowych frakcji bez FLC,DLC wyglądałaby bardzo dobrze na początek.

Hawkx
29-08-2013, 16:48
A jak tak chciałem Sarmatów.. dali spokrewnionych i sąsiadujących Scytów -,- to cóż. Nie każdemu się dogodzi.

Grogmir
29-08-2013, 16:57
Przecież Roksolanie to plemię sarmackie...

dawid621
29-08-2013, 17:04
Ja tam teraz jestem ciekaw dodatkow jakie beda do rome, bo ostateczny przewidywany rozmiar gry sugeruje ze albo bedzie to jeden potezny dodatek albo 2-3 mniejsze.

Cezar78
29-08-2013, 18:20
Ja tam teraz jestem ciekaw dodatkow jakie beda do rome, bo ostateczny przewidywany rozmiar gry sugeruje ze albo bedzie to jeden potezny dodatek albo 2-3 mniejsze.
Była informacja że w dodatkach pojawią sie kampanie fabularne , nawe frakcje itd.

dawid621
29-08-2013, 18:32
A moglbys zarzucic linkiem do tych informacji?

Myrkull
29-08-2013, 20:04
Nie psuj mu światopoglądu. :D

Cezar78
29-08-2013, 20:30
A moglbys zarzucic linkiem do tych informacji?

http://www.pcgamer.com/2013/08/23/total ... -free-dlc/ (http://www.pcgamer.com/2013/08/23/total-war-rome-2-reveals-its-plan-for-post-launch-free-dlc/)

“In addition to free content, gamers can expect to see Culture Packs that add more playable factions and unique units, Feature Packs that add gameplay or wide-ranging aesthetic changes, and Campaign Packs that add entirely new story-based campaign expansions,” Russell finished.

Proszę bardzo ;)

Hawkx
29-08-2013, 21:13

Dzięki za wiadomość :D Nie jestem obryty jeśli chodzi o czasy starożytne bo w szkole uczą o tym bardzo wybiórczo i nie ma słowa o plemionach "barbarzyńskich". Co najwyżej jakaś wzmianka o Wandalach. Warto wiedzieć ;)

Asuryan
29-08-2013, 21:50
Wystarczyło trochę pograć w Barbarian Invasion by się tego domyśleć :mrgreen: Roksolanie mają tam identyczne jednostki z Sarmatami.

KLAssurbanipal
03-09-2013, 08:49
Ciekawe kiedy zaprezentują te trzy frakcje. Może nawet w przyszłym tygodniu. :)

tomciopogromcio
04-09-2013, 14:17
Jeśli chciałbym zagrać "czymś" najbliższym Polsce, to co waszym zdaniem by to miało być w tej grze? Włącznie z tymi, którzy nie zostali jeszcze zapowiedzeni jako frakcje grywalne (ale jak takich powiecie dodajcie też, która z grywalnych na dzień dzisiejszy :P). Czy to właśnie byliby Roksolanie? Głównie chciałbym odpowiedzi od ciebie "King Louise Assurbanipal" :).

Domen
04-09-2013, 15:33
Czy to właśnie byliby Roksolanie?

Albo Budynowie (tam gdzie jest miasto Tur): http://maps.totalwar.com/

http://pl.wikipedia.org/wiki/Budynowie

W ogóle lokalizacje na mapie kampanii tych północno-wschodnich frakcji (niegrywalnych) nie odpowiadają rzeczywistym lokalizacjom chyba.

Np. miasto Gelonus powinno być nad Morzem Czarnym, a nie nad Morzem Kaspijskim - i nie powinno tam być Roksolanów:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gelonos

tomciopogromcio
04-09-2013, 17:35
No właśnie, coś daleko są :/. Najlepiej jakby byli tam gdzie są Scythowie na tej mapie(tak są w Europie Universalis: Rzym).

Asuryan
04-09-2013, 18:50
Z niegrywalnych najprędzej Lugiowie - http://pl.wikipedia.org/wiki/Lugiowie

Z grywalnych na dzień dzisiejszy to byli by Roksolanie.

KLAssurbanipal
06-09-2013, 00:30
Odblokowano kolejną frakcję - Etrusków:

viewtopic.php?f=577&t=13919 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=577&t=13919)

KLAssurbanipal
08-09-2013, 18:08
Już 103 frakcje odblokowane:

viewtopic.php?f=577&t=13971 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=577&t=13971)

Grogmir
08-09-2013, 18:15
Szybciutko to poszło. :D Dziwne, że CA nie reaguje, przecież pewnie sporo z nich miało iść do DLC? Ciekawe, czy nie zablokują DLCkowsich nacji następnym patchem.

Pampa
08-09-2013, 18:44
Jak chodzi o blokowanie frakcji z DLC to pewnie pierwsi będą, ale żeby naprawić grę, to już po co :|

Il Duce
08-09-2013, 21:22
I bardzo dobrze że to odblokowali, teraz DLC frakcyjne będą musiały być o wiele bardziej dopracowane żeby ktoś je kupił :)

Sethinify
08-09-2013, 21:42
wystarczy że zablokują te własnoręcznie odblokowane frakcje na multi i już mają 10-20 tys sprzedanych dlc :) mnie bardziej martwi to że mogą wprowadzić dlc tak głupie jak np. Blood Pack z Shoguna -.- niby fajniej ogląda się pole bitwy pełne zmasakrowanych ciał wroga no ale płacić za coś takiego chyba 10 zł ? niby mało ale takie rzeczy powinny być wprowadzone jako mod za free.Wolę nie myśleć jakie dlc wprowadzą tutaj . . . konia trojańskiego ? albo zawsze mogą zablokować zmianę nazwy legionu i wprowadzić je jako dlc, lubię CA za to że zrobili Rome II które jest naprawdę świetną grą tylko niech oni odczepią się od dlc i pozostaną przy tworzeniu gier a do tworzenia dlc niech zatrudnią inne osoby.

dawid621
08-09-2013, 21:55
A ja wam powiem ze o ile wczesniej bardzo psioczylem na wszelakie dodatki czy DLC, to od niedawna zaczalem dostrzegac ich pozytywne strony. Bo takie dodatki jak do np. shoguna 2 w postaci dwoch dodatkowych kampanii i nowych klanow ktore urozmaicaly gre, bardzo wplywaja na zywotnosc takiej gry. Inna sprawa ze DLC rodem z pardoxu w postaci nowej muzyki do gry czy kilku dodatkowych obrazkow to kpina wrecz.

Sethinify
09-09-2013, 15:27
dawid masz rację co do tych dlc w postaci kampanii i rodów ale ten dlc Blood Pack który dodawał tylko i wyłącznie krew -.- to już jest przesada.

PakoThugLife
10-09-2013, 18:21
Chciał bym założyć temat w którym będziecie pisać jak oceniacie frakcje z DLC. Sparte, Epir oraz Ateny

Moim zdaniem Ateny jak i Epir nie urzekły mnie zbytnio, Sparta tak średnio na jeża, jednostki powtarzają się mało unikatowych jednostek i szczerze powiem że żałuje wydanych tych 32 zł... Co nie zmienia faktu że najbardziej urzekli mnie Spartańscy Bohaterowie...! Epicka jednostka... :D I irytuję mnie strasznie to że praktycznie niemalże każda morda z Sparty jest identyczna ....

KLAssurbanipal
10-09-2013, 19:12
Prawie? Wg mnie wszyscy wyglądają tak samo. :) Kozie brody, mordy tak jakby taśmowo ich robili.

Zaskroniec
10-09-2013, 19:21
Ja tam dostałem w preorderze za darmo :) Mi się podoba bo można zagrać spartąąąąąąąąąąąąą! :P

PakoThugLife
10-09-2013, 19:25
Prawie? Wg mnie wszyscy wyglądają tak samo. :) Kozie brody, mordy tak jakby taśmowo ich robili.

Daj spokój... Napaliłem się na grę Spartą, a wydali takie gówno i to za taką cenę... I te ich zapewnienia że robią wszystko żeby każdy żołnierz wyglądał inaczej a de facto wyszło z tego "Rome 2 - wojny klonów"

PakoThugLife
10-09-2013, 19:29
I te Ateny jeszcze mnie dobijają ... o.O

Kuzyn
10-09-2013, 19:49
Gram sobie Spartą i jestem zadowolony. Macedonia i Ateny deleted. Epir jak zwykle padł bardzo szybko.

PakoThugLife
10-09-2013, 19:57
No Ja teraz zacząłem i nie mam pomysłu jak to rozegrać ;p, rozjebać Macedonię oraz Ateny i ruszyć na Pyrgamon etc? :x

KLAssurbanipal
11-09-2013, 22:19
Zniknęły Wam frakcje z DLC? Zdziwiony jestem. Nie mam Aten, Sparty i Epiru w kampanii i też w Custom battles. Nie wiem jak oni namieszali. Po co kupiłem pre-order i nie zamierzam drugi raz płacić za te DLC.

Chaak
12-09-2013, 10:09
U mnie wszystko jest ok. Mam Greków zarówno w kampanii, jak i w bitwach.

Radek120
12-09-2013, 11:05
Właśnie reaguje ale dziwnie bo zbanowali typa który domagał się bana na multi dla tych co moda używają. i do tego napisali że frakcje są grywalne ale dlc dają tylko bonusy i nie które jednostki.

dawid621
12-09-2013, 11:11
dawid masz rację co do tych dlc w postaci kampanii i rodów ale ten dlc Blood Pack który dodawał tylko i wyłącznie krew -.- to już jest przesada.

Brak krwii w podstawce moim zdaniem mial za zadanie obnizyc prog wiekowy gry. Przez to zostal dodany jako DLC, chociaz faktycznie wnosi to zbyt niewiele jak na DLC.

@KLA A masz to DLC aktywne? Sprawdz na steamie kilikaja prawym przyciskiem myszy na rome 2 i wybierz DLC. Jezeli tak, a w grze fizycznie nie masz tych 3 rodow to sprobuj odmodowac gre, jesli to nie pomoze to napisz do Steam support.

Reznow45
12-09-2013, 16:16
Wiadomo kiedy wejdzie patch z grywalnymi Seleucydami?

shev441
22-09-2013, 22:30
Mówili coś o październiku. Jednak po problemach w dniu premiery termin ten nieco się oddali zapewne.

royal1410
01-10-2013, 19:32
Choć nie grałem to czytałem,że jedne ze słabszych jednostek w grze ma Kartagina.Czy to prawda?

Ituriel32
01-10-2013, 19:34
A ja się dziś rozczarowałem. Bo po cichu liczyłem że dziś odblokują Selków, a tu tylko pacz 3 się zassał.

K A M 2150
01-10-2013, 19:36
Selków jak i wszystkie grywalne nacje masz już dostępne w jednym modzie jakby co ;)

Ituriel32
01-10-2013, 20:34
Wiem. Ale na razie nie chcę jeszcze modów odpalać. Podstawkę czystą na maksa wypróbować chce, aby mieć z nimi porównanie.
Po drugie jakoś nagrywanie modów na steamie mi nie wychodzi. Empire ze trzy razy reinstalowałem, a później dałem sobie spokój.
Poza tym panowie z ca pisali że coś tych Selków jeszcze nie dokończyli. Najprawdopodobniej to tylko taka gadka. Ale co mi tam mogę zaczekać.

K A M 2150
01-10-2013, 20:40
Ale tutaj nie ma co robić reinstala, proste kopiuj wklej i tyle... Serio, w podstawkę nie da się grać, bez modów nie wyobrażam sobie gry w Rome obecnie. Dzięki modom mam lepszy balans, gra chodzi lepiej, mam więcej nacji, nowe jednostki, trochę lepsze AI kampanii itd. To wszystko nie zajmuje nawet 2mb, a zmienia grę całkowicie i nic nie nadpisuje, poza tym na nacje, ale wystarczy zrobić sobie kopię zapasową JEDNEGO pliku. Nawet jak by nie działało to kopiuj wklej i działa.

Zresztą mody możesz zainstalować na obecną kampanię, nic się nie popsuje, a jak coś się nie podoba to usuwamy i wszystko jest po staremu.

shev441
02-10-2013, 19:17
Fakt , że można odblokować wszystkie frakcje tylko po co? Nie wiem ja w Rome2 ale we wszystkich poprzednich Totalach frakcje odblokowane ręcznie w plikach gry znacząco odstawały poziomem wykonania od podstawowych - brak drzew technologii ( szkoły ) , niektórych budynków czy innych quesów.

Już wolałbym poczekać i zagrać porządnie wykonanymi od twórców.

dawid621
02-10-2013, 19:35
Dokladnie, frakcje ktore sa odblokowane modem faktycznie sa grywalne, ale im dluzej sie nimi gra tym wiecej niedorobek wychodzi. Rowniez jestem za tym zeby czekac na oficjalne DLC, zamiast grac na frakcjach homemade.

K A M 2150
02-10-2013, 23:45
Jak to po co? Ano po to, żeby mieć największą dostępną liczbę frakcji w grze. Co z tego, że nie wszystkie są jeszcze gotowe? Ktoś każe Ci nimi grać? Bierz te, które już dorobiono. Jeżeli myślisz, że mod na wszystkie nacje to tylko odblokowanie ich w grze to mylisz się, mod rozwija się i dochodzą bonusy, opisy i misje dla tych pomniejszych nacji. Zrobienie tylu nacji to nie takie raz dwa, to wymaga pracy. Jak ktoś woli to niech sobie czeka i łaskawie płaci CA te 20-30 złotych za kilka nacji. Z czasem mod na nacje i tak wyjdzie w pełniejszej krasie. Wystarczy popatrzeć na takiego Darthmoda pod Empire, gdzie pomniejsze nacje mają po kilkanaście jednostek unikatowych. To po prostu wymaga czasu, a CA i tak udostępni z DLC tylko część nacji.

Sanvone
02-10-2013, 23:51
A ja się dziś rozczarowałem. Bo po cichu liczyłem że dziś odblokują Selków, a tu tylko pacz 3 się zassał Z PR'owego punktu widzenia raczej bym na to nie liczył. Może wydawać się, że wydanie darmowego DLC'ka obecnie byłoby dobrym pomysłem. Problem w tym, że nie dawniej jak przed tygodniem przeszła przez ich forum nie małą burza w której dużo forumowiczów powiedziała, że jeżeli nie chcą raz jeszcze doprowadzić swoich fanów do białej gorączki to niech lepiej połatają tą grę nim wydadzą płatne DLC. A kolejny pakiet kultur ma się pojawić wraz z Seleucydami. Taka moja teoria jest, że Seleucydzi przez to ukażą się pod koniec miesiąca bo do tego okresu powinni wydać jeszcze z te 2 patche i myślę, że gra będzie już mocniej poprawiona pod wieloma względami. Tym samym i wilk będzie w miarę syty (gra będzie miała już 5 patchy), a owca cała (zapowiedź CA o terminie Seleucydów). Oczywiście Seleucydzi mogą wyjść nawet jutro bo gdyby kierować się logiką to Roman 2 powinien zawitać do nas dopiero na święta.

Swoją drogą nie mam rozeznania - Seleucydzi dojdą do grupy państw - sukcesorów Aleksandra Wielkiego? Bo jeśli tak to będzie fajny wybór w tej grupie: Macedonia, Egipt, Imperium Seleucydów. W sumie ich najbardziej unikalną jednostką będą chyba Silvershield Pikemen? (To pytanie do osób posiadających moda na wszystkie frakcje). Jak oni sprawują się względem reszty pikinierów?

Pozdrawiam

Sayeer
03-10-2013, 12:00
Swoją drogą nie mam rozeznania - Seleucydzi dojdą do grupy państw - sukcesorów Aleksandra Wielkiego? Bo jeśli tak to będzie fajny wybór w tej grupie: Macedonia, Egipt, Imperium Seleucydów. W sumie ich najbardziej unikalną jednostką będą chyba Silvershield Pikemen? (To pytanie do osób posiadających moda na wszystkie frakcje). Jak oni sprawują się względem reszty pikinierów?

Pozdrawiam

Zaktualizowano Encyklopedie, dodając opis Seleucydów i trzech nowych nacji barbarzyńskich: Scytia, Roksolanowie, Massagetowie.
http://dsi0fanyw80ls.cloudfront.net/pl/home