PDA

Zobacz pełną wersję : Polish Units v2

Strony : 1 [2]

lvcas
10-02-2013, 17:05
Tak wiec szwajcar nie przejmuj sie i tak zrobiles wiecej dla ronu w ETW niz wszyscy inni razem wzieci:-)

Mam taka propozycje co do okreslenia czasu pokawienia sie sredniej piechoty. Ostatnio testowalem takie rozwiazanie. Regimenty bl pl kor. I wlk kor. Uzaleznilem od poziomu koszar drill school oraz od fire by rank. Przy kampanii 4 tury na rok i rozw. Samych techn. Militarnych oraz przy 1 szkole mozliwosc rekrutacji pojawila mi sie w 1712 roku czyli na 5 lat przed slynna uchwala sejmowa:-) idac ta droga mozna by do tego momentu rekr. Wczesne jednostki, potem dopiero ze sredniego okresu. Mysle ze to dobry kompromis laczacy historie z realiami ETW.

Co do husarii mysle ze warto rozwazyc wariant z wypos. Jej w arkebuzy. Tym bardziej ze kopie i skrzydla w tym okresie to chyba zadko zabierano do boju a raczej na parade. Mozna by zrobic 4 jednostki - 2 ze skrzydlami i bez w wersji lansjerskiej i z arkebuzem:-)

A myslales o rajtarach? Byli bardzo podobni do kirasjerow z wanili. Mozna by ich lekko przemalowac i gotowe.

Co do roznic cenowych miedzy kawaleria i piechota jestem za ale i tak kazy bedzie inwestowal w piechote bo sama jazda ciezko by bylo wygrywac wojny. Wiec nie wiem czy jest sens pod wzgledem historycznym jedynie ograniczyc mozl. Rekrutacji do kilku jednostek dla kazdej piechoty a kawalerie zostawic bez ogr. Ale to juz bylo dyskutowane.

Pozdr.

Pozdrawiam

szwajcar
10-02-2013, 17:54
Co do husarii mysle ze warto rozwazyc wariant z wypos. Jej w arkebuzy. Szwajcar, a myslales o rajtarach? Wg mnie historyczna jednostka nie roznila sie bardzo od kirasjerow z empire. Mozna by ich tylko odpow. Przemalowac.
Dzięki :)
Arkebuzerzy to właśnie rajtarzy. Myślałeś o czymś takim?:
http://image.noelshack.com/fichiers/2013/06/1360514761-bez-tytulu.png
Co do koszar to właśnie w ten sposób opisany przez ciebie zamierzam zrobić- wczesna piechota- Army encampment i Army barracs a potem średnia, a kawaleria narodowego autoramentu o jeden poziom póżniej. Chcąc robić pocztowych husarskich trzeba by wszystkich robić bo wszystkie rodzaje jazdy narodowej miały pocztowych i różnili się oni w znaczny sposób od towarzyszy zwłaszcza w średnim i póznym okresie.

10-02-2013, 17:59
Szwajcar!!! Fajnie robisz, [spoiler:kpl6p0s1]olej tych[/spoiler:kpl6p0s1] świętojebliwych na twcenter, bo szybciej zmienię avatara na psa, nim oni znaczy się tamtejsze Darthmody i im podobne EUgeniusze ;) poprawnie zaczną robić dla Polski jednostki...Jeżeli mogę ci coś zasugerować, zrób jak napisałeś w którymś z postów, weź końcówkę okresu jaki rozgrywa się gra i podpasuj jednostki, gdyż rozwijając RON efektem końcowym jest wypust jednostek ze schyłkowego okresu...Ale to tylko sugestia, chyba zainstaluję z powrotem Empire dzięki Tobie.
powodzenia życzę :D

lvcas
10-02-2013, 18:01
Taak wlasnie to mam na mysli jesli chodzi rajtarow. Ale mysle jeszcze o tej husarii

szwajcar
10-02-2013, 18:33
Poprostu straszne ważniaki tam piszą co wszystkie rozumy zjedli.
Jednostki pózne wstawie na ostatni poziom koszar czyli Army board no i Akademię prestiżową.

JanHetman
10-02-2013, 21:59
W Empire można było chyba rekrutować generałów.
Może byś ich pomodyfikował z lekka (już nie chodzi mi koniecznie o modele - jedynie portrety).
Pozdrawiam ;D

lvcas
10-02-2013, 22:09
Jeszcze apropos husarii. Na większości przedstawień ikonograficznych do których dotarłem są oni przedstawiani oprócz lancy-kopii, broni białej także z bronią palną, arkebuzami lub pistoletami. Była to zatem bardzo "uniwersalna" jazda i tą uniwersalność warto by uwydatnić w ETW przez dodanie możliwości prowadzenia ognia (bardzo przydatna funkcja np. w czasie pogoni za uciekającymi jednostkami). Nie wiem jak na to się zapatrujecie, na pewno nie wozili tej broni dla ozdoby:) prędzej kopie:)

Szwajcar, masz zamiar wykonać tą jednostkę?
http://hosting-zdjec.pl/images/483442IMG_4519_tn.jpg (http://hosting-zdjec.pl/view.php?filename=483442IMG_4519.jpg)
Zdaje się że to taka wczesna gwardia (granmuszkieterowie o których wcześniej wspominałem:)

A oto twoja wczesna piechota:) Więc niech nikt nie p... ze nie historyczna:)
http://hosting-zdjec.pl/images/696619IMG_4527_tn.jpg (http://hosting-zdjec.pl/view.php?filename=696619IMG_4527.jpg)

szwajcar
10-02-2013, 23:03
Ivcas bronią palną praktycznie każda jazda dysponowała wtedy nawet ułani pistolety mieli. Chcąc husarii dać strzelby trzeba zrezygnować z kopii a wydaje mi się że z tymi które zrobiłem bardziej malowniczo wygląda :) Zresztą zamierzałem ograniczyć liczbę wczesnej jazdy i nie bardzo widzę sens produkowania następnej jazdy strzelczej skoro mamy i arkebuzerię i pancernych z możliwością ostrzału. Gorzej już w środkowym okresie bo mamy samych lansjerów i dragonów praktycznie więc trzeba będzie choć jednych pocztowych zrobić jak zrobiłem w póznym okresie.

lvcas
11-02-2013, 11:22
Jesli chodzi o kawalerie ze sredniego okresu to mam dwie propozycje:-) wlasnie husarie bez skrzydel z arkebuzami jako tzw schylkowa zanim zdjeto pancerze. A druga formacja to gwardia konna koronna tez wyposazona w muszkiety. Z tego co udalo mi sie znalezc to wygladali prawie jak piechurzy gwardii pieszej koronnej tyle ze na koniach. Szwajcar myslales o tym zeby lansjerom dodac proporce la lach podobnie jak husarii tyle ze w barwach regimentowych np. Zolto-niebieskich zolto zerwonych i
Itp.?

Nigdzie tez nie widzialem zeby ktos zrobil freikompanie grenadierow artylerii koronnej. Grenadierowie w barwach reg. Artylerii zielone kurtki z czarnymi wylogami? W wolnej chwili zarzuce jakies ilustracje

szwajcar
11-02-2013, 12:59
@Ivcas
Husaria w średnim okresie nie nosiła zbroi tylko wyglądała tak jak na screenach parę stron wcześniej. Właśnie pocztowi mieli broń palną długą a towarzysze lance (nota bene zwane kopiami) i pistolety. Na paradach występowała jeszcze husaria w zbrojach i ze skrzydłami. Gwardia konna jest już zrobiona i ma możliwość zsiadania z koni tylko jest w tzw. superwestach czyli mundurach galowych. Grenadierów konnych dało by się zrobić zamieniając zwykłym grenadierom nogi piechoty na nogi dragonów np. Co do Granmuszkieterów to na ilustracji są tylko oficerowie a jak wyglądali szeregowi to nie bardzo wiadomo.

lvcas
11-02-2013, 16:01
Chodzilo mi o grenadierow pieszych tylko w barwach artylerii. Nie wiem czy byli w polsce konni grenadierzy. Chyba jesli juz to w barwach gwardii konnej koronnej. Jesli chodzi o husarie to sie zgadzam. Lepiej zrob jak uwazasz. Ja najwyzej sobie przerobie jakis stary model:-)

Pomysl nad tymi lancami:-)

szwajcar
11-02-2013, 16:49
Chodzilo mi o grenadierow pieszych tylko w barwach artylerii. Nie wiem czy byli w polsce konni grenadierzy. Chyba jesli juz to w barwach gwardii konnej koronnej. Jesli chodzi o husarie to sie zgadzam. Lepiej zrob jak uwazasz. Ja najwyzej sobie przerobie jakis stary model:-)

Pomysl nad tymi lancami:-)
Lanc nie zrobię bo żeby wstawić własną broń trzeba mieć program Ultimate Unwrap 3D żeby plik equipment rozpakować i spakować z powrotem a ja tylko demo posiadam więc nic z tego :(
Co do grenadierów konnych to kompania dragonów z Regimentu Generała Artylerii była w pewnym okresie przemianowana na grenadierów konnych ponieważ był zamiar zorganizowania artylerii konnej ale nic z tego nie wyszło i kompania została skasowana.

ksml89
11-02-2013, 21:18
Witam,
Z tego co widzę po screenach wykonałeś naprawdę świetną robotę. Niestety nie mogę tego ocenić w grze ponieważ nie mogę zainstalować Twojego moda. Używam Darthmod v8.0Platinium więc ściągnąłem wersję pod DME. Następnie kopiuję zawartość do folderu Data w lokalizacji Empire Total War. Następnie, przed uruchomieniem gry, dodaję plik o nazwie właśnie skopiowanego pliku (DME_POLAND) do User Script. Niestety Empire wywala mi wtedy błąd podczas uruchomiania i się wyłącza.
Przepraszam, że jestem kolejną osobą która pyta o to samo, ale nie znalazłem na poprzednich stronach działającego rozwiązania.

szwajcar
11-02-2013, 22:06
Hej!
Jak robisz wszystko tak jak napisałeś to powinno działać bez problemu (u mnie przynajmniej działa w ten sposób). Może masz jakieś inne mody chociaż konfliktu nie powinno być raczej. Może spróbuj Subs-power sobie ściągnąć i z tym graj. i jeszcze pytanie czy user script wpisywałeś za pomocą launchera?

jantar
11-02-2013, 22:23
Ja gram na Terra Incognita przez Mod menager i działa bez problemu.

szwajcar
11-02-2013, 22:40
Przez mod menager powinien działać ale w DarthModzie inaczej się uruchamia sub-mody.

jantar
12-02-2013, 12:27
Pamietam,że DM ma swój plik User Script. Kiedyś miałem podobny problem.
ps. Terra incognita też ma swój "odpalacz" i nie czyta polish units , ale go menagerem ominąłem.

lvcas
12-02-2013, 12:54
Musisz skorzystac z opcji w launcherze, bo dme ma zaszyty algorytm ktory za kazdym razem tworzy nowy plik user script. Wpisujesz sama nazwe moda bez .pak i dodajesz. Ja gram z kilkoma innymi modami (pirates uber alles + dme + sponge + great britain mod + denmarkearly+ preusen gloria i polish units 1.0+mod dot. Flag i zasiegu ostrzalu) wszystko smiga tylko musialem sobie dostos. Wielkosc jednostek.

ksml89
12-02-2013, 14:37
Bardzo dziękuję za pomoc, wszystko zaczęło działać gdy zainstalowałem jeszcze uaktualnienie.
Proszę przyjmij moje gratulacje Szwajcar, jednostki wyglądają naprawdę przepięknie, wykonałeś kawał świetnej roboty.
Pozdrawiam!

szwajcar
12-02-2013, 15:59
Dzięki!
Cieszę się że udało ci się uruchomić grę. Jednostki pózne też postaram się wrzucić do wersji moda którą teraz robię chociaż chyba bez modeli dla dział bo one bardzo dużo ważą.

szwajcar
13-02-2013, 19:55
[spoiler:1mx81a2z]Pocztowi jazdy narodowej oraz oficer i trębacz
http://image.noelshack.com/fichiers/2013/07/1360781580-1pocztowi.jpg[/spoiler:1mx81a2z]
[spoiler:1mx81a2z]Poprawiona arkebuzeria
http://image.noelshack.com/fichiers/2013/07/1360781542-1arkebuzeria.jpg[/spoiler:1mx81a2z]

Stary Marcin
13-02-2013, 20:41
Wspaniała robota.
Zastanawiam się tylko, czy arkabuzeria nie miała hełmów na głowach :?:

szwajcar
13-02-2013, 21:02
Miała i hełmy i kapelusze jak prezentowałem na rysunku parę stron wcześniej. W hełmach była już zrobiona ale tekstura była do niczego i zmieniłem ją na taką jak widać.

lvcas
13-02-2013, 21:04
Fantastyczne jednostki:)

Zastanawiam się tylko, czy arkabuzeria nie miała hełmów na głowach

Arkebuzeria w XVI-XVII wieku prawdopodobnie nosiła chełmy, takie jak "Roch Kowalski" z potopu:) zw. szturmakiem lub pappenheimerem. Do końca XVII wieku arkebuzeria występowała obok rajtarii którą można było spotkać także w kapeluszach. Wspólna cecha było używanie przez obie jazdy muszkietu, arkebuza lub bandoletu, oraz pistoletów a z broni białej rapierów. W XVIII wieku różnice między oboma jazdami zanikają i obu nazw używa się wymiennie (choć dla mnie arkebuzeria nieodłącznie jakoś wbiła się w głowę z chełmem, a rajtaria bez) i występuje w kapeluszach - i w zasadzie częściej na Litwie niż w Koronie. Na zachodzie potem jazda ta przekształca się lub jest wchłonięta przez kirasjerów, w Polsce zanika:)

KLAssurbanipal
13-02-2013, 22:19
Szwajcar, jak zwykle genialna robota. :D

Jeśli mogę coś zasugerować to różnice między środkiem a początkiem XVIII wieku.
Z końcem XVIII wieku nie masz problemów z rozróżnieniem, jednak widzę, że początek i środek XVIII wieku u Ciebie się nachodzą.
Wyjaśniam w czym rzecz. :)

W początkach XVIII wieku noszono raczej rozpuszczone, rzadko kiedy spięte włosy. Dopiero w latach 30. upowszechniły się w armiach białe, spinane peruki i harcapy.
Jeśli chodzi o mundur to w początkach XVIII wieku w 90% przypadkach europejskich mundurów były one długie, luźne i spięte pasem, dodatkowo poły zazwyczaj nie były spięte, a mankiety szerokie (taki typ munduru ładnie zrobiłeś tą wczesną piechotę we wczesnych mitrach, czerwonych mundurach z niebieskimi getrami). W latach późniejszych mundury stawały się coraz bardziej obcisłe i rozpięte na środku że było widać całą kamizelkę stanowiącą także element kolorystyki regimentu (wyjątkiem byli Francuzi spinający mundury jak w pocz. XVIII wieku aż do wojny siedmioletniej).

Ten arkebuzer powinien mieć rozpięte, luźne poły. Trochę źle zinterpretowałeś rysunek, bo jest dość mały. :) Milicja też za bardzo przypomina jakiś 1740, a nawet później pod względem kroju munduru.

Mam nadzieję, ze się nie obrazisz za to co napisałem. To tylko mała sugestia, jeśli chcesz skorzystać. :P

szwajcar
14-02-2013, 08:56
Witaj KLA!
Nie mam zwyczaju obrażać się tym bardziej że twoje uwagi są słuszne. Arkebuzerii nie mam na co zmienić bo jak pisałem wcześniej model Wangrina nie ma dobrej tekstury i słabo wyglądał dlatego go zmieniłem na obecny. Mógłbym użyć jego modelu kirasjerów wczesnych ale ten model ma zrobione tylko lod1 modelu i ludzie ze słabszym sprzętem mogli by mieć kłopot na wysokiej rozdzielczości (sam do takich należę).Wczesne modele piechoty, dragonów, i właśnie arkebuzerii mają rozpuszczone włosy. Co do milicji to jest i tak do wymiany bo zmieniłem model piechoty (zmieniłem peruki) na którym była wykonana tylko nie mam pomysłu jak ją zrobić żeby była uniwersalna przez całą kampanię jedna.
Jeszcze raz dzięki za sugestie.
P.S.: Mam pytanie do graczy - może zamienić milicję na taką jak postać nr.2 na tej ilustracji?
http://image.noelshack.com/fichiers/2013/05/1359795732-img-4595.jpg

Stary Marcin
14-02-2013, 09:36
Odpowiem pytaniem ;)

A dałoby się pierwszą dać do Polski i miast west Europa, drugą na Litwę i wschód który wkrótce podbijemy? ;)

W końcu mieszkańcy tych miast różnie się po cywilu nosili.

szwajcar
14-02-2013, 09:56
Sprawa jest o tyle trudna że rejony rekrutacji są takie jak ,,europe' ,,steppe'. Nie wiem jak stworzyć nowe rejony. Ew. można by pierwszą dać na ,,europe" a dla drugiej ,,poland home regions".

lvcas
14-02-2013, 20:54
Obie przedstawione wyżej sylwetki milicjantów dot. połowy XVIII wieku, w początkach XVIII wieku milicja warszawska wyglądała tak:

http://images.tinypic.pl/i/00332/xt5bpbcv60ma_t.jpg (http://www.tinypic.pl/xt5bpbcv60ma)

pzdr.

szwajcar
14-02-2013, 21:26
Znam te ilustrację a milicję chciałem zrobić jedną uniwersalną na całą kampanie.

Jan Skrzetuski
15-02-2013, 07:33
Świetna robota szwajcar!!! Już nie mogę się doczekać wydania moda.

BTW Roch Kowalski rządzi!!!

szwajcar
15-02-2013, 10:02
Świetna robota szwajcar!!! Już nie mogę się doczekać wydania moda.

BTW Roch Kowalski rządzi!!!
8-) Nie ten wiek, nie to wojsko chociaż może i szkoda :mrgreen:

JanHetman
15-02-2013, 11:14
Gdybyś zrobił swój awatar na chorągiew Rzeczypospolitej w grze... :)

szwajcar
15-02-2013, 11:27
Gdybyś zrobił swój awatar na chorągiew Rzeczypospolitej w grze... :)
Taki zamiar miałem właśnie 8-)

voken
15-02-2013, 17:03
O Wielki Szwajcarze, mistrzu nad mistrzami, mógłbyś mi powiedzieć czy dasz radę wydać moda przed końcem lutego ? Ten czas tak ciężko leci czekając na to :).

szwajcar
15-02-2013, 17:10
O Wielki Szwajcarze, mistrzu nad mistrzami, mógłbyś mi powiedzieć czy dasz radę wydać moda przed końcem lutego ? Ten czas tak ciężko leci czekając na to :).
Staram się i robię co mogę :) miałem trochę kłopotu podczas ostatnich opadów śniegu bo dwa dni energii nie miałem a poza modowaniem też pracuję na utrzymanie rodziny i nic tak człowieka na duchu nie podnosi jak rozmowa z prezesem dotycząca wypłaty :roll:
[spoiler:26cupjlo]Hajducy czyli milicja inaczej (myślę żeby kozaków też na tym modelu zrobić)
http://image.noelshack.com/fichiers/2013/07/1360944267-hajducy.jpg[/spoiler:26cupjlo]
[spoiler:26cupjlo]Generał
http://image.noelshack.com/fichiers/2013/07/1360944240-general.jpg[/spoiler:26cupjlo]
W sumie to już ostatnie jednostki tylko kilku oficerów zostało do zrobienia a potem praca w db.

JanHetman
15-02-2013, 17:48
Łęęęęęęęaaaaaaaaaaałłłłłłłuuuuuuuuu uuu, nieźli hajducy. :)
Jak dla mnie, kozacy powinni być łachmanach raczej, ale rób to, co uważasz za słuszne. ;)

szwajcar
15-02-2013, 18:03
Myślałem o tych kozakach których w poprzednim unit packu zrobiłem.

Jan Skrzetuski
15-02-2013, 19:29
A walnięci jako chorągwi twojego awatar to niegłupi pomysł, bo przecież widnieje na nim herb Saksoni, a August II był elektorem saskim (oczywiście zanim go wybrali na króla)

danon321
15-02-2013, 19:34
Szwajcar - jesteś genialny ! :) Twoje jednostki są przepiękne. Mam do Ciebie pytanie. Proszę powiedz mi jak to jest możliwe, że często sztab kilku/kilkunastu ludzi pracuje nad modem po kilka miesięcy, a Ty praktycznie co dzień wrzucasz nam screeny nowych jednostek, które już zdążyłeś zrobić ? :)

szwajcar
15-02-2013, 19:56
Szwajcar - jesteś genialny ! :) Twoje jednostki są przepiękne. Mam do Ciebie pytanie. Proszę powiedz mi jak to jest możliwe, że często sztab kilku/kilkunastu ludzi pracuje nad modem po kilka miesięcy, a Ty praktycznie co dzień wrzucasz nam screeny nowych jednostek, które już zdążyłeś zrobić ? :)
To częściowo dlatego że staram się korzystać ze zrobionych już modeli zmieniając je i składając czasem jeden model z kilku.
Jeszcze mi model dla artylerii został do zrobienia i tak jak pisałem biorę się za data base. Jak nic nie wyskoczy nieprzewidzianego to pod koniec następnego tygodnia powinienem mod wydać.

danon321
15-02-2013, 20:06
To wspaniale. Czekam z niecierpliwością. :)

JanHetman
15-02-2013, 20:54
Tylko głupio będzie wyglądało, gdy Poniatowski zostanie królem... :evil:

szwajcar
15-02-2013, 21:54
No Poniatowski to zasługiwał na rozstrzelanie a nie na korone zwłaszcza w czasie wojny 1792r gdzie zamiast walczyć do końca to przystąpił do targowicy.
Nie umiem wstawiać swoich królów więc nie poprawię tego niestety :cry:

szwajcar
16-02-2013, 11:14
WIP- artylerzysta:
http://image.noelshack.com/fichiers/2013/07/1361009636-bez-tytulu.jpg
Co do artylerii to myślę że wystarczy jak zrobię armaty 3, 6 i 12 funtowe, lżejsze haubice i lekkie mozdzieże. Modele dla dział będą z vanilli. Zastanawiam się nad artylerią konną bo choć chyba nie mieliśmy takowej ale można by ją zrobić.

Stary Marcin
16-02-2013, 14:08
To są właśnie dylematy, przez wygrywanie bitew i podbój Świata zmieniamy historię i nie wiadomo, czy Polska, gdyby podbiła pół Europy nie wprowadziłaby nowych reform wojska. Jeżeli mogę proponować, to zrobić konną, ale dostępną po późnej reformie.

Jeszcze przypomina mi się, że po spisie wojsk na początku XVIII, w jednym miejscu wyszczególniono m.in. działa kawaleryjskie, może to było to? Może zdobyczne?

Jeszcze myślałem nad tą milicją, bo co spojrzę, to mi barwy szwedzkie przypomina, jednak to błękit był naszym narodowym kolorem, ale historykiem nie jestem i się nie spieram.

szwajcar
16-02-2013, 14:18
Artylerię konną pierwsi zastosowali Prusacy w wojnie siedmioletniej i na nich się wzorowały inne państwa. Podobno były jakieś działa konne przy gwardii już po reformach sejmu czteroletniego ale ciężko coś znalezć na ten temat. W tym nowym ospreyu o armii polskiej jest rysunek takiego artylerzysty konnego.
Co do milicji to też nie dysponuję żadnym materiałem jak wyglądały milicje innych miast i jakie kolory miały, tylko tą ilustracją z poprzedniej strony.

Shane
16-02-2013, 21:59
Może teraz troche przynoobuje:-)ale nie mam katalogu subs w dme,wiecie o co chodzi?Wersja darta: 8.0 plat.

szwajcar
16-02-2013, 22:13
Musisz pobrać addon ,,Subs Power 1.5" w dziale submodów do darthmoda. Albo jeśli tego nie masz to w launcherze wchodzisz do edit, wybierasz user script, w pojawiającym się ekranie wpisz nazwę moda i tyle. Kombinuj, nie ma w tym nic trudnego.

Shane
17-02-2013, 00:11
Wszystko smiga,super robota.Chyba czeka mnie ciezka noc;-)

szwajcar
17-02-2013, 09:38
Witam.
Zakończyłem prace nad jednostkami do drugiego wydania moda, zostało mi w db wprowadzić jednostkom budynki do werbunku i sprawdzić to w kampanii.
No ale naszły mnie pewne wątpliwości co do póznych jednostek które miałem zamiar wrzucić też do moda, chodzi o to że ich werbunek odbywałby się raczej pod koniec kampanii gdzie gracz miałby na mapie już mnóstwo wcześniejszych jednostek. Nie wiem czy nie wprowadzi to dodatkowego zamieszania. Gracz chcąc zwebować większą ilość nowych jednostek musiałby albo podnieść znacząco liczebność armii albo rozwiązywać istniejące już jednostki.
Proszę o sugestie czy dodawać pózne jednostki do moda czy zostawić tak jak jest jako osobny unit-pack.
I druga sprawa dotycząca liczebności jednostek wczesnych którą przedstawiłem parę stron wcześniej w mojej propozycji roostera. Jest tam liczebność husarii podana na 3; pancernych 6; lekkiej jazdy 3; arkebuzerii 3.
Czy wystarczy taka liczebność czy zrobić to bez ograniczeń? Tym bardziej że wczesna jazda będzie ograniczona poziomem koszar i w miarę rozwoju będzie zastępowana przez inne jednostki.
Proszę o sugestie.
P.S. Jeśli chodzi o milicję to taka w miarę neutralna jest już w darthmodzie i wydaje mi sie że nie ma co wstawiać tej którą wykonałem.

JanHetman
17-02-2013, 11:43
Moim zdaniem, husaria powinna mieć 6, pancerni, lekka jazda, arkebuzeria - bez limitów. Albo w ogóle bez limitów. :)
Było by fajnie, gdybyś jednak nie dzielił tego moda na 2. Ewentualnie możesz zrobić 3 wersje - wczesne i późne, wczesne, późne.
Pozdrawiam

Jan Skrzetuski
17-02-2013, 17:09

A czy Wettinowie (czyt. August II i August III) byli lepszymi królami? Za ich panowania nastąpił okres kompletnego regresu państwa na polu politycznym jak i militarnym. A Poniatowski był by lepszym królem, gdyby rządził w bardziej spokojnych czasach, ale nie zapominajmy też o jego błędach (nie wybielam tu jego czynów)

JanHetman
17-02-2013, 17:16

A czy Wettinowie (czyt. August II i August III) byli lepszymi królami? Za ich panowania nastąpił okres kompletnego regresu państwa na polu politycznym jak i militarnym. A Poniatowski był by lepszym królem, gdyby rządził w bardziej spokojnych czasach, ale nie zapominajmy też o jego błędach (nie wybielam tu jego czynów)
Chodziło mi o chorągiew. :) Jak będzie wyglądał Poniotowski z wettyńską flagą? ;o
Edit: szwajcara też zmyliłem, przepraszam :D

Jan Skrzetuski
17-02-2013, 17:26
No chyba że... Brak zrozumienia

szwajcar
17-02-2013, 18:59
@Jan Hetman- Nic się nie stało przyznaje złapałem się :D
A co do Poniatowskiego to jak będziesz grał od wczesnej kampanii to raczej go nie będzie bo tylko pierwszy król jest historyczny.
Nawiasem mówiąc wszystkich trzech królów mieliśmy super chociaż nie wiem czy którykolwiek z nas dłuższy czas by wytrzymał na tronie jak król mógł mniej niż hetman i każdy magnat.
Zresztą Poniatowski poddał się w 1792 roku i przystał do targowicy bo mu caryca zagroziła że długów jego nie spłaci :roll:

JanHetman
17-02-2013, 19:43
Mi się włączył Poniotowski... zmarł około 1770. :)
Potem tron obrała jakaś kobieta.. Wracając do sztandaru, sądzę, iż powinien być jednak zastosowany ,,neutralny'', bez herbu króla, by w przyszłości właśnie taki np. Poniotowski nie szczycił się herbem saksońskim.
Pozdrawiam!

szwajcar
18-02-2013, 10:50
No i ch.... Wczoraj mi dzieciak sformatował dysk D na komputerze i nie mogę dojść ładu teraz z tym wszystkim. Darthmod mi nie chce chodzić wcale i straciłem dużo danych z dysku. Nie wiem co dalej będzie.

danon321
18-02-2013, 14:30
O nie ... :(

JanHetman
18-02-2013, 15:49
No i ch.... Wczoraj mi dzieciak sformatował dysk D na komputerze i nie mogę dojść ładu teraz z tym wszystkim. Darthmod mi nie chce chodzić wcale i straciłem dużo danych z dysku. Nie wiem co dalej będzie.
Spróbuj przywracanie systemu. :)

szwajcar
18-02-2013, 16:46
Dobra jest. Darthmod działa i ja też działam.

JanHetman
18-02-2013, 18:11
Dobra jest. Darthmod działa i ja też działam.
To wysyłaj niedługo moda... i lepiej zahasłuj konta administratora. ;D

Salvo
18-02-2013, 18:14
P.S. Jeśli chodzi o milicję to taka w miarę neutralna jest już w darthmodzie i wydaje mi sie że nie ma co wstawiać tej którą wykonałem.
Nie no, natrudziłeś się, wrzuć swoją ;)
Tymbardziej, że euro militia dla majorów ma osobne tabelki jednostek, więc łatwo można model podmienić bez ingerencji w mapę kampanii.

Nie martw się tymi late. Nigdy nie będzie to doskonałe, ewentualnie można zrobić osobną wersję z późnymi dla late campaign.

Pozdrawiam, genialna robota :)

szwajcar
18-02-2013, 19:11
Gdybym miał wrzucać moda ze wcześniejszymi i średnimi jednostkami tylko to mógłbym to już pewnie jutro zrobić ,no a dodając pózne to mi zejdzie trochę, chyba do końca tygodnia.

JanHetman
18-02-2013, 19:35
Okej. ;((
Powodzonka i aby gładko poszło. :)

Stary Marcin
18-02-2013, 20:25
Szwajcar proponuję jednak dorzucić late, proszę pamiętać, że Polska była wtedy biedniutka i nowe mundury funkcjonowały obok starych. Zresztą stare będą się wykruszać, zwłaszcza jak już nie będą produkowane.

Poza tym skazujesz mnie na grę w dwóch okresach, a mam mało wolnego na C: (tam są zapisywane savy) :lol: ;)

szwajcar
20-02-2013, 17:46
Witam!
Pytanie odnośnie kawalerii narodowej. Przenoszę już jednostki z pierwszej części moda do obecnego i chcę zapytać czy dzielić kawalerię na koronną i litewską, w sumie różniły się mundurem tylko i to w niewielkim stopniu. To samo dotyczy straży przedniej.
Odpiszcie mi coś bo po wydaniu moda będzie eeee i uuuu bo nie zrobiłem czegoś tak a nie inaczej.
W sumie to trochę żałuję że nie zrobiłem unit packa z jednostkami z 1776 roku bo tam jest wszystko i kawaleria narodowa i ułani i gwardia jedna i druga i dragoni i grenadierzy w regimentach piechoty jedni w bermycach drudzy w mitrach, jednym słowem różnorodność.

marko1805
20-02-2013, 18:09
Ja jestem za podziałem na koronną i litewską.

W sumie to trochę żałuję że nie zrobiłem unit packa z jednostkami z 1776 roku bo tam jest wszystko i kawaleria narodowa i ułani i gwardia jedna i druga i dragoni i grenadierzy w regimentach piechoty jedni w bermycach drudzy w mitrach, jednym słowem różnorodność.
Co stoi na przeszkodzie, aby ten pack wyszedł? Ja jestem jak najbardziej za.

JanHetman
20-02-2013, 19:40
rup unit paka. Jednak fajnie by było, gdyby był dodany do głównego moda.
A jeżeli chodzi o kawalerię litewską i polską - zrób różnice, skoro są małe, to zbyt dużo czasu to nie zajmie, a pokaże, że były różnice wojsk na Litwie i w Najświętszym Królestwie Polskim.
Pozdrawiam

szwajcar
21-02-2013, 11:35
Raczej nic więcej nie zrobię, w każdym razie nie w najbliższym czasie. Właśnie się dowiedziałem że firma w której pracuję już praktycznie nie istnieje i nie mam pracy.
Skończę tego moda tak jak będę mógł a potem moja uwaga raczej na innych rzeczach będzie musiała się skupić.

Salvo
21-02-2013, 11:53
Smutna wiadomość :(

A modem się nie przejmuj, nic wydawać nie trzeba, tymbardziej, że masz doszły ważniejsze problemy...
Powodzenia!

szwajcar
21-02-2013, 12:09
Smutna wiadomość :(

A modem się nie przejmuj, nic wydawać nie trzeba, tymbardziej, że masz doszły ważniejsze problemy...
Powodzenia!
Nie no moda dziś jutro skończę i wydam tylko dalsze plany na półkę pójdą.

szwajcar
22-02-2013, 11:24
Mam pytanie gdzie można wrzucić plik do pobrania bo mi czegoś na twcenter nie przyjęło pliku.

szwajcar
22-02-2013, 16:31
Witam!
Właśnie wrzuciłem mod:http://www.sendspace.pl/file/bb71e8ec7907b8c49747ff5
plik readme i plik loc. do DarthModa znajdziecie po wypakowanu moda.
Czekam na opinie i jeżeli ktoś ma ochotę to i na ciekawe screeny.

Niko
22-02-2013, 17:35
Jednostki super. Naprawdę świetna robota gratuluję.

Tylko jest jeden problem husaria szarżuje świetnie ale już w zwarciu walczy kopiami nie zamienia ich na szable :? Wygląda to komicznie gdy uderza dołem kopi o przeciwnika :lol:

szwajcar
22-02-2013, 17:45
Wrzuciłem do moda wszystkie animacje Prisona i na vanilli chodziło ok. Myślę że w darthmodzie są tak samo nazywające się animacje i są nadrzędne do mojego moda.

Niko
22-02-2013, 18:13
Masz rację właśnie sprawdziłem na czystym Empire bez DME i działa jak należy ;)

szwajcar
22-02-2013, 19:07
Pomaga też gra bez subs power na samym DarthModzie.

Niko
22-02-2013, 19:10
O dzięki za info ;) Szczerze mówiąc nie sprawdzałem tego wariantu :)

Stary Marcin
22-02-2013, 19:12
Czytam tele i patrzę jaki film wieczorem obejrzę, a tymczasem Szwajcar robi taki prezent :) i po co ja to tele czytam...

P.s.

Muszę czekać, serwer zajęty :(

JanHetman
22-02-2013, 19:18
Server zajęty... złodzieje. :evil: :cry:

szwajcar
22-02-2013, 19:21
Nie wiedziałem że takie kwiatki są z tym pobieraniem. Postaram się za jakiś czas rzucić to gdzieś indziej.

JanHetman
22-02-2013, 19:50
Udało się (po godzinie)!
Miło by było, gdybyś gdzieś indziej dodatkowo to wrzucił. Ten host jest bardzo irytujący.

lvcas
22-02-2013, 20:41
Ten serwer to jedna wielka porażka. Wrzuć moda na dropbox albo hotfile

PS.
Oficerowie grenadierów trzymają w ręku muszkiety?

JanHetman
22-02-2013, 22:10
Mod miodzio. Gratuluję wydania takiego dzieła. :)

szwajcar
22-02-2013, 22:23
PS.
Oficerowie grenadierów trzymają w ręku muszkiety?
Tak oficerowie grenadierów mają muszkiety a oficerowie piechoty szpontony.
Jutro wrzucę moda na hotfile. Nie spodziewałem się że taka lipa z tym wyjdzie :oops:

szwajcar
23-02-2013, 10:20
Zmieniłem hosta można pobrać teraz z tego linku:https://hotfile.com/dl/197172551/1fb064c/DME_POLAND2.rar.html

Stary Marcin
23-02-2013, 11:21
Gratulacje z okazji wydania moda!

To teraz wszyscy rzucą się do gry Polską, moi Maraci, po zjednoczeniu Indii pilnie zakończyli marsz na zachód :)

Mam pytanie, pewnie coś źle zrobiłem, ale na wejściu, na mapie Polska ma tylko stare jednostki, czyli milicję i pikinierów. Przez to zanim naprodukuję wojska, to sąsiedzi przychodzą w odwiedziny ;)

szwajcar
23-02-2013, 11:39
Żeby zmienić początkowe rozstawienie wojsk i wstawić od razu na początek moje jednostki trzeba by plik ,,startpos" zmieniać a ja tego nie potrafię i podobno dużo roboty z tym jest. Graj tak jak jest bo nic zle nie zrobiłeś , zrób z siebie wielkiego reformatora Rzeczypospolitej zmieniającego jej byle jaką armię w sprawną machinę wojenną :mrgreen:

JanHetman
23-02-2013, 14:45
Super mod, pograłem trochę. :)
Jednak robienie z piechoty liniowej milicji.. jest ciekawym zabiegiem? :|

szwajcar
23-02-2013, 15:06
Nie zwracaj uwagi na takie szczegóły. Użyłem za podstawę jakiejś słabej jednostki z darthmoda i tak się wyświetla. W tym cały problem.

Stary Marcin
23-02-2013, 16:08
To samo myślałem, jeszcze chyba przydałaby się lepsza dyscyplina. Hajducy mogliby mieć "skrimish". Pospolite ruszenie ma te same staty co prowincjonalna kawaleria i ma morale 4 zamiast 5 - nie opłaca się robić.

Poza tym uczta dla oczu, zupełnie inne odczucia niż na wanilii.

Piszę z doskoku po 3 turach, husarii jeszcze nie miałem okazji widzieć :)

szwajcar
23-02-2013, 17:16
W launcherze do darthmoda jest coś takiego jak light unit editor i tam się daje statsy zmieniać jednostkom choć sam tego nie robiłem. Możesz spróbować. Co do pospolitego ruszenia jego wartości bojowej i morale sam wiesz jak to wyglądało ;)
Jeśli chodzi o hajduków to sam zwaliłem chyba sprawę i tej umiejętności im nie dodałem :roll:

ksml89
23-02-2013, 22:18
Jakość tekstur przerosła moje oczekiwania. Gratulacje!
Orientuje się ktoś może gdzie można zmienić ceny jednostek?

EDIT: Już nie ważne, otworzyłem packa innym programem.

JanHetman
23-02-2013, 23:41
Odnośnie tekstur - husaria to po prostu poezja.
http://steamcommunity.com/profiles/7656 ... reenshots/ (http://steamcommunity.com/profiles/76561198033427436/screenshots/) :o

marko1805
24-02-2013, 13:38
Szwajcar jeszcze raz bardzo dziękuje za świetną robotę , za to że Ci się chciało, i doprowadziłeś to do końca. Dzięki Tobie wróciłem do Empie :D.

danon321
24-02-2013, 14:11
Szwajcar- jesteś wielki ! :)

szwajcar
24-02-2013, 14:52
Cieszy mnie to że się wam podoba moja praca. Popełniłem w modzie pare błędów ale starałem się zrobić wszystko jak najlepiej i zróżnicować jednostki aby im pózniejsze tym lepsze były stąd niskie morale wczesnych jednostek.

Stary Marcin
24-02-2013, 21:04
Pograłem trochę i mam uwagi, rozpieprzyłem w drzazgi turecką armię o podobnej sile.
Miałem jeden oddział husarii i puściłem go w środek zbitego zgrupowania Turcji, całość zaczęła się chwiać i po chwili było po wszystkim- nie wiem czy husaria nie jest za silna :shock: .
Wg to chyba wina Empire albo DM, ale nie podoba mi się gdy pomimo zakończenia bitwy "bez kontynuacji" 98% przeciwnika to martwi.
Byłem dosyć zdesperowany bo miałem dużo lekkiej kawalerii a le nie miałem dział.
Turek okopał się w lesie na wzgórzu, miał dwie baterie ale oprócz straży generalskiej nie miał jazdy. Miał mało piechoty strzelczej. Może dlatego mi się udało, z tą husarią to była desperacja.

Husarze podczas walki wręcz nie zamieniają kopii na szable, tylko stają baczność na koniu i wyglądają jakby chcieli się powiesić- serio :D
Jak chcesz mogę przesłać obrazki na steam.

Arkabuzeria miała lepszy pancerz od pancernych, ale na pewno była gorsza w walce wręcz, tutaj ma super staty.

Trochę pomylone ikony zachowań, np pancerni mają utrzymuj pozycję, mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będziesz chciał zrobić wczesną erę z tradycyjnymi pancernymi, a tę od średniej?

Wydaje mi się, że piórko w czapce miał każdy szlachcic, zawsze mnie ta moda dziwiła :) , czy byłaby szansa w posp ruszeniu na choć najgorszą broszkę z piórkiem? Może się mylę, ale tego się we filmach naoglądałem ;)

To tyle uwag, poza tym miło się ogląda polskie wojsko...

JanHetman
24-02-2013, 22:24
Piórami przyzdabiano nakrycia głowy od zawsze (niestety, moda już zanikła D: ).
U mnie zmieniają broń na szablę (nie stają na koniach). I nie są za silni (np. 9 husarzy przegrywa z gwardią generalską 40).
Pozdrawiam

szwajcar
24-02-2013, 23:49
@Stary Marcin
Z tego co sobie przypominam chcieliście husarię silną więc jest. Nie chcę wypominać ale prosiłem też o propozycje statów dla jednostek i nie dostałem nic oprócz jakichś ogólnych sugestii. Jak masz dbeditor to zmieniaj staty tak żeby odpowiadały ;) Naprawdę starałem się zrobić jak najlepiej wszystko.
Co do animacji husarii to nie mam wpływu na to bo animacje nie są moje. U siebie taż zauważyłem ciekawą rzecz przy chorążym przy sztabie że koń odjeżdza a chorąży zostaje przez chwilę w powietrzu :)

ksml89
25-02-2013, 00:15
Niestety mod nie działa u mnie stabilnie, przy ładowaniu większej bitwy w kampanii grę wywala mi do pulpitu. Ktoś miał coś podobnego?
PS. Co o husarii to mam ten sam problem z animacjami co Stary Marcin, choć w tej sytuacji to akurat pestka ;p

Momos1972
25-02-2013, 08:53
Super mod. Dziękuje za ciężką i owocną pracę.

Stary Marcin
25-02-2013, 16:44
@Stary Marcin
Z tego co sobie przypominam chcieliście husarię silną więc jest. Nie chcę wypominać ale prosiłem też o propozycje statów dla jednostek i nie dostałem nic oprócz jakichś ogólnych sugestii. Jak masz dbeditor to zmieniaj staty tak żeby odpowiadały ;) Naprawdę starałem się zrobić jak najlepiej wszystko...

Nie denerwuj się jak obrażona panienka, zazwyczaj jak ktoś wypuszcza moda, to prosi o uwagi. Nie bierz ich do siebie, wszystkim nam zależy aby mod był jak najlepszy.
Jeżeli pamiętam, to proponowałem, że jak będziesz miał problem ze statami, to mogę pomóc. Nie odezwałeś się do mnie, tylko ogólnie zapytałeś na forum. Ponieważ są tu dużo lepsi fachowcy ode mnie, to nie chciałem się wychylać.
Skąd miałem wiedzieć, czy na priv nie pomaga ci jakiś historyk?

Co do husarii, to wiem, że były sygnalizowane problemy i wiem, że to nie twoja wina, po prostu jak zobaczyłem jak w zwarciu kilku husarzy staje na koniach i wyglądają jakby mieli się powiesić, to buchłem śmiechem.

Jeżeli denerwują cię uwagi, nie muszę ich pisać, będzie ok.

Podziwiam twoją robotę i dziękuję za ogrom pracy, kilka razy już to pisałem. Nawet jakbyś zrobił 20% tego co zrobiłeś, to byłbyś wielki!

szwajcar
25-02-2013, 19:07
Jeżeli denerwują cię uwagi, nie muszę ich pisać, będzie ok
Nie mam w zwyczaju się obrażać zle mnie zrozumiałeś. Jestem wdzięczny kilku z Was że pisaliście wogóle w temacie bo bez tego nie skończyłbym tego co zrobiłem. Poprostu mod już wyszedł i nic zmienić się nie da chyba że na własną rękę zmienisz. Tylko o to mi chodzilo.

ksml89
26-02-2013, 13:51
Czy ktoś się orientuje czy Empire zostawia jakieś logi błędów? Chętnie bym zagrał w tego moda trochę dłużej, a nie za bardzo wiem jak naprawić problem i jaka jest jego przyczyna.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam

szwajcar
26-02-2013, 15:00
Czy w bitwie gracza też ci wywala? Ja co prawda nie gram ale przy bitwie gracza po wyborze husarii właśnie parę razy mi wywaliło. Przy innych jednostkach jest normalnie. Nie znam się na tym więc jedyne co mogę doradzić to zapisuj przed każdą bitwą i jak wywali jeszcze raz wczytaj. Zdaję sobie sprwę że to nie jest żadne rozwiązanie ale miałem takie problemy przy innych modach zanim wogóle zacząłem myśleć o swoim modzie i radziłem sobie w ten sposób.

lvcas
27-02-2013, 17:55
Hej. Co do husarii jeden mialem problem, mianowicie biale tekstury lanc ale to byl konflikt miedzy modami, ktory udalo mi sie rozwiazac :-) Mod prezentuje sie znakomicie bardzo fajna opcja z reformami sejmu wielkiego. Brakowalo czegos takiego w drzewku technologii dla RON-u. Na swoj uzytek zrobilem sobie od razu na poziomie baracks druga "reforme sejmu niemego" ktora wprowadza jednostki ze sredniego okresu. Taki maly bajer a cieszy:-)

Mam nadzieje ze szwajcar znajdzie czas na zrobienie unit packa o ktorym wczesniej pisal.

Jan Skrzetuski
02-03-2013, 12:01
Podłącze się do ogólnego wazeliniarstwa: cHWDP!!! (cHolerniem Wdzięczny Dużo Podziękowań)

02-03-2013, 12:04
Szwajcar "przez ciebie" ;) Empire zainstalowałem, a jestem sympatykiem wczesnego średniowiecza....Wielkie dzięki :)

Shane
02-03-2013, 23:05
Husaria nie jest za mocna,jest taka jaka powinna byc,poprostu wymiata i zmiata;-)Chyba w koncu jestem gotowy zeby przejsc kampanie Polska,bo Empire bez DM i twoich jednostek to beznadziejny gniot

szwajcar
03-03-2013, 08:40
Witam!
Cieszy mnie bardzo że mod wam się podoba, na pewno są w nim jakieś niedociągnięcia ale nie popełnia błędów ten który nic nie robi.

Vaniol1
03-03-2013, 13:17
Szwajcar jednostki po prostu Se manifik :D ale zauważyłem ze arkebuzeria podczas walki nie ma szabli i wygląda trochę jakby pięściami walczyli :D i jeszcze nie mam nazw jednostek mam tylko np [piechota liniowa]... jak to można zmienić chociaż z tymi nazwami jednostek :?:

JanHetman
03-03-2013, 14:28
Źle zainstalowałeś, przyjacielu. Przeczytaj poradnik odnośnie instalacji (jest w paczce z modem). :)
Poza tym, zainstalowałeś moda na darthmodzie?
Przypominam, przeczytaj poradnik - może Cię w nim sporo rzeczy zaskoczyć, a mogą one naprawić wszystkie twe błędy w grze.
Pozdrawiam

JanHetman
03-03-2013, 18:22
Potwierzam to,że arkebuzeria nie ma ŻADNEJ broni - strzela z rąk i walczy powietrzem (może to para wodna :O).
Poza tym, gdy próbuję z twym modem podbić Mołdawię, zaliczam crash'a (każdą jednostką). :(

szwajcar
03-03-2013, 18:31
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia o czym piszecie. Animacje dałem arkebuzerii taką samą jak pancernym ,oni też broni nie mają?

lvcas
03-03-2013, 19:19
Janhetman, z jakimi modami grasz? na pewno masz jakiś konflikt miedzy nimi. Spróbuj dać moda szwajcara w 1 lini.

ps.
Kończę modyfikować startpos z DME z jednostkami szwajcara. Jestem w trakcie testów. Jak wszystko będzie ok, to może go zapodam na forum:)

szwajcar
03-03-2013, 19:25
@Ivcas
Też tak właśnie pomyślałem że w innym modzie może być pack,,equip' inny niż moim i tak widać broń.

JanHetman
03-03-2013, 21:06
Nie ma żadnych konfliktów, jestem pewny (mam tylko piratów, ale oni działają osobno od Darthmoda (mają własny folder, w którym nikt się z nikim nie kłóci - folder wolny od wiedzy, wolny od niewiedzy, wolny od cierpienia...). Vaniol1 ma z resztą tak samo!

szwajcar
03-03-2013, 22:51
Nie wiem co ci doradzić. Jak sprawdzałem było ok. Jeszcze jedno czy masz subs-power do darthmoda? Grając przez tego addona też różne rzeczy wychodzą.

EDIT: macie rację a ja się myliłem faktycznie nie ma broni arkebuzer. Zrobiłem błąd w db i equipment wpisałem nie taki jak trzeba. Przejrzę posty i poprawię co trzeba . Jak są jakieś propozycje co zmienić to piszcie ,postaram się poprawionego moda wrzucić na dniach ponownie.

JanHetman
04-03-2013, 17:18
W mniejszych mieścinach (np. Lwów, Gdańsk), gdy ulepszy się budynek która odpowiada za armię na max, możesz rekrutować późną piechotę... ale tego chyba nie da się zmienić?
Fajnie by było, gdyby Pancerni mieli coś do strzelnia - może pistolety? Poza tym, może jakieś nowe portrety? Umiesz robić nowe (mogę coś poszukać, jakby co)?
Fajnie by było, gdybyś poprawił Gdańsk i dodał mu port. :)

szwajcar
04-03-2013, 17:44
Witaj Hetmanie!
Co do werbunku póznej piechoty to powinna się dać werbować dopiero po reformach. Pancernych zrobiłem z możliwością ostrzału i u mnie strzelają normalnie jak lekcy dragoni.
Zobaczę jeszcze co i jak ale jak próbowałem arkebuzerię to strzelali.
Portretów nie zrobię ani też Gdańska bo nie potrafię. Zresztą chyba kończę z modowaniem na najbliższy okres.
W związku z tym że w najbliższym czasie modem się zajmował nie będę to jeśli ktoś z was chce coś dodać do niego lub użyć jednostek ma moją zgodę.

JanHetman
04-03-2013, 17:53
Witaj Hetmanie!
Co do werbunku póznej piechoty to powinna się dać werbować dopiero po reformach. Pancernych zrobiłem z możliwością ostrzału i u mnie strzelają normalnie jak lekcy dragoni.
Zobaczę jeszcze co i jak ale jak próbowałem arkebuzerię to strzelali.
Portretów nie zrobię ani też Gdańska bo nie potrafię. Zresztą chyba kończę z modowaniem na najbliższy okres.
W związku z tym że w najbliższym czasie modem się zajmował nie będę to jeśli ktoś z was chce coś dodać do niego lub użyć jednostek ma moją zgodę.
OK.
Dzięki Szwajcarze za moda, ,,powodzenia w życiu''. :)

szwajcar
04-03-2013, 18:25
Dzęki!
Wiesz przed chwilą rozegrałem bitwę i samymi arkebuzerami i pancernymi armię saską rozwaliłem :)
Pancerni strzelają jednak a arkebuzerii zrobiłem specjalnie dla niej equipment żeby miała pałasze a nie szable.
Poprawiłem statystyki pancernych a osłabiłem arkebuzerię, dałem wyższe morale pospoltemu ruszeniu, hajdukom umiejętność ,,skirmish'' i wczesna piechota nie będzie się więcej wyświetlać jako milicja. Co jeszcze mam poprawić?

JanHetman
04-03-2013, 18:42
Szybkiś!
Ja bym dał oficerom polskiej kawalerii (np. husaria i hetman) szable. Da się coś zrobić, żeby było widać husari u pasa szable?
Ponadto, zregionalizował bym ważniejsze regimenty (np. Regiment Królewicza) do jednej prowincji i wprowadził jej limity (no chyba, że już są - ale regionalizacji nie ma, mogę królewicza zakupić we Lwowie (?)).
Pozdrawiam
Edit: w takim razie przepraszam za pierdzielenie :( i dziękuję za upomnienie.

Salvo
04-03-2013, 18:50
Z regionalizacją jest o tyle problem, że z orginalnych regionów jest tylko poland_home_regions, o czym już kiedyś ze Szwajcarem o tym tu pisaliśmy. Na pewno regiony gdzieś są zdefiniowane i można dodać nowe, ale z tego co pamiętam próbowałem kiedyś się w to bawić, ale nie wyszło. Nawet nie wiem gdzie tego na TWC szukać, czy w dziale mapping, czy statystyki (bo raczej nie ma potrzeby tego w startposach definiować, tylko w packach) :P

szwajcar
04-03-2013, 21:22
Znalazłem tutorial z dodawaniem regionów rekrutacji na twcenter i chcąc coś takiego zrobić trzeba jednak w startpos zmieniać. Jest z tym grzebaniny trochę a poza tym nie ma gwarancji że działać będzie na darthmodzie.
Co do szabel dla oficerów trzeba nową kolumnę equip zrobić i myślę że powinno działać.

Salvo
04-03-2013, 21:39
To trochę lipa, że w startpos trzeba zmieniać :/ Nie wiem po co, skoro wystarczyłoby w tabelach numery ID prowincji powpisywać i już...trudno.
Będzie z DM działać, jeśli użyjesz startposów z DM ;) Vader używa tych od Husserla, zresztą nawet nie trzeba pytać, oni na wszystko pozwalają, a to i tak submod, nie własna modyfikacja.

JanHetman
04-03-2013, 23:36
Super by było, gdybyś dał Kozakom możliwość rekrutowania tylko na terenach polskich (jak już nauczysz się do prowincji przydzielać, fajnie by było, gdyby dało się to robić tylko na ruskich terenach).
Ponadto, jesteś pewien co do tych Tatarów z łukami na koniach? :( Może dało by się ich zrobić, jako bardzo słaba jednostka, regionalna, tylko w Krymie (gracz by ją dostawał po podbiciu Krymu).
Przepraszam za offtop, ale czy da się decydować, kto zostanie królem? Da się zrobić republikę? Da się wygnać króla? Jest możliwość zablokowania dla Rzeczypospolitej stopniowej ,,katolizacji'' terenów podbitych (to by oddało rzeczywistość).
Pozdrawiam

szwajcar
05-03-2013, 09:47
Mogę dać kozakom poland home regions co do innych rzeczy to raczej nie zrobię.
Ivcas coś kombinuje z startpos DM może jemu uda się coś zrobić.

marko1805
05-03-2013, 13:11
Znalazłem tutorial z dodawaniem regionów rekrutacji na twcenter i chcąc coś takiego zrobić trzeba jednak w startpos zmieniać. Jest z tym grzebaniny trochę a poza tym nie ma gwarancji że działać będzie na darthmodzie.
Możesz podać linka do tego tutoriala ?

szwajcar
05-03-2013, 14:56
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?585044-Regions-of-recruitment-or-AOR-system

marko1805
05-03-2013, 15:08
Dzięki Szwajcar.

lvcas
05-03-2013, 16:02
Czesc. Startpos testowalem pomyslnie wiec do konca tygodnia powinienem juz cos zrobic. Mam pytanie, jakie jednostki chcecie miec w poszczgolnych armiach na mapie wczesnej kampanii?? ja proponuje nast. Rozwiazanie:

1. Armia w polsce:
Hetman
Artyleria demi canons z DME
Piechota
Hajducy

2 Armia na litwie
Hetman
Husaria old
Piechota
Hajducy

3 armia na ukrainie
Hetman
Piechota
Hajducy
Husaria

4 armia
Na litwie w fortyfikacjach
Piechota
Arkebuzeria

5 armia na litwie w fortyf.
Piechota
Dragoni.

Oczywiscie jak macie inne propozycje to piszcie.

Szwajcar proponuje dodac reformy na poziomie baracks wtedy jednostki z wczesnego okresu nie beda sie pojawialy wczesniej.

Proponuje zrobic 4 jednostki hetmanow zamiast 3.

Pozdrawiam

JanHetman
05-03-2013, 16:35
Jednostki hetmanów są 2 i to bardzo dobrze.
We wszystkich foryfikacjach powinni być dostępni hajducy. :) Husaria powinna być w Koronie i na Litwie. Na Ukrainie dał bym Kozaków (może dało by się dodać tę ,,vanilllową'' jednostkę kozaków piechoty dodatkowo?).
Ograniczeni do regionów powinni być tylko we wczesnym moim zdaniem:
husaria (Litwa i Polska)
hajducy (moim zdaniem, powinni być tylko w fortyfikacjach)
hetman (na litwie i w polsce, max 2 (jeden wielki koronny i jeden litewski))
kozacy (ukraina i białoruś?)
Pozdrawiam !

lvcas
05-03-2013, 16:48
Nie zrozumielismy sie. Przedstawilem poczatkowe rozmieszczenie jednostek na mapie kampanii. Jeslu chodzi o regiony rekrutacji i jednostki to na razie kombinuje. Hetmanow powinno byc przynajmniej 4: wielki koronny, wielki litewski, polny koronny, polny litewski

lvcas
05-03-2013, 19:54
startpos do DME z jednostkami szwajcara.

http://hostuje.net/file.php?id=4b72d124 ... 0a589a172e (http://hostuje.net/file.php?id=4b72d124fc8a1debf1cd450a589a172e)

Należy skopiować do: \Program Files\Steam\SteamApps\common\empire total war\data\DME\Campaigns\Custom

Natępnie wybrać w launcherze opcje custom campaign, oraz w options -turns/year 2 i nacisnąc start.

Powodzenia:)

szwajcar
06-03-2013, 10:12
No to super Ivcas!
Ja porawiłem część statów w moim modzie i wrzucam go tutaj:https://hotfile.com/dl/197172551/1fb064c/DME_POLAND2.rar.html
Tak jak pisałem wcześniej dałem broń arkebuzerii(naprawiłem swój błąd), podniosłem morale pospolitemu ruszeniu, dałem umiejętność ,,skirmish'' hajdukom, lepsze staty pancernym, zmieniłem liczbę hetmanów na 4, dałem też szable oficerom kawalerii i póznym.

lvcas
06-03-2013, 16:08
Hej. Dzieki szwajcar:-)

W najblizszym czasie zrobie jeszcze startpos z przewaga kawalerii i dla poznego okresu. Co do regionow nie wiem czy jest sens bawic sie w to bawic dla kilku jednostek. Ewentualnie mozna by pomyslec nad wydzieleniem litwy do rekrutacji jednostek litewskich. Sie pomysli:-)

JanHetman
06-03-2013, 21:10
JAKIEKOLWIEK spotkanie ,,na polu'' lub w zamku z Turkami.. kończy się crashem.
Proszę, możecie to sprawdzić, czy to tylko tak u mnie?

preussen6
06-03-2013, 21:39
Ja normalnie walczę z Turkami i nie mam crashy. Ale mam inny problem, wrzucam plik z nazwami do daty i nadal nie mam nazw, proszę o pomoc.

lvcas
06-03-2013, 22:08
Jan Hetman, proponowałbym Ci przeinstalowanie Empire, może to rozwiąże problemy:)

Uwaga, dobra wiadomość, udało mi się z powodzeniem dodać nowe regiony w DB i startpos.esf Otwiera to możliwość rekrutacji jednostek regionalnych: koronnych tylko w koronie, jednostek litewskich na Litwie, jednostek wspólnych w innych regionach itp.

Jak to widzicie, które jednostki powinno dać sie rekrutować w jakich regionach, które powinny byc dostępne globalnie, które tylko w Europie?
Może warto pomyśleć o stworzeniu innych regionalnych jednostek, np. litewskich, jednostki górali podhalańskich itp. Co wy na to?

Czekam na propozycje i pozdrawiam.

szwajcar
07-03-2013, 09:36
@Jan Hetman
Naprawdę nie wiem w czym problem tkwi u ciebie, pisałeś kiedyś że Piratów masz zainstalowanych może to crashe powoduje. Ja nie gram w kampanię na razie ale w bitwach gracza miałem ok z turkami.
@preussen6
Po wrzuceniu pliku loc. do folderu data powinien ci się wyświetlić komunikat o zamianie pliku oryginalnego na mój. Jeżeli tak się dzieje to powinno być ok wszystko i skoro nazw nie ma w dalszym ciągu to może masz jakiś inny plik loc. i dlatego nazw nie widać. Przypominam że jest to mod i plik loc. pod darthmoda tak więc na vanilli nawet po wrzuceniu może nie być widać nazw.
@Ivcas
Gdyby ci się udało stworzyć region Wielkie Księstwo Litewskie z Litwy i Białorusi to jednostki litewskie mogły by być tam rekrutowane, to samo dotyczy Korony czy Podola. W La Montee De Empire pod Napoleona bardzo fajna rzecz była zrobiona że jednostki swoje można było rekrutować tylko na swoich rdzennych terenach a po zdobyciu prowincji wroga była możliwość werbunku ograniczonej ilości jednostek regionalnych z dosyć słabymi statystykami. Tylko że tam dotyczyło to wszyskich nacji a chcąc to tutaj zrobić jest z tym bardzo dużo roboty.

lvcas
07-03-2013, 15:52
Mysle ze z tym nie bedzie problemu. Trzeba tylko pamietac ze wtedy aby jednostki byly widoczne w kapanii konieczne bedzie granie ze zmodyf. Startposem. Postaram sie opracowac komplet do DME i moze do vanilii. Myslalem zeby do litwy dodac oprocz bialorusi tez inflanty i kurlandie a do korony moldawie slask i prusy.

Podejzewam ze aby moc rekr. Jednostki regionalne trzeba by dodac osobna tabele z lista jednostek l. Na razie tyle.
Pzdr

Salvo
07-03-2013, 16:26
W La Montee De Empire pod Napoleona bardzo fajna rzecz była zrobiona że jednostki swoje można było rekrutować tylko na swoich rdzennych terenach a po zdobyciu prowincji wroga była możliwość werbunku ograniczonej ilości jednostek regionalnych z dosyć słabymi statystykami.

Podejzewam ze aby moc rekr. Jednostki regionalne trzeba by dodac osobna tabele z lista jednostek l. Na razie tyle.
Pzdr
Dla regionalnych (RON) trzeba utworzyć region i wpisać w odpowiednim okienku w tabeli stats. Dla "ograniczonej ilości jednostek regionalnych z dość słabymi statystykami" trzebaby stworzyć nowy region (cały świat - minus RON) i nowe wpisy w tabelach dla tych jednostek. Do tego drugiego jest też prostszy sposób, mianowicie słabszą piechotę można udostępnić na cały świat (w tym RON). Mniej schludne, ale prostsze.

Ogólnie świetna robota panowie, gratulacje!

Może grasz na save'ie?
Możliwe też, że jakaś jednostka jest źle dodana i to ona przeszkadza. Możliwe też, że to zwykły bug,zacznij kampanię od nowa, lub bądź przyjacielem padyszacha ;)

lvcas
07-03-2013, 19:27
Hej

Zmodyfikowałem startpos i będę go powoli testować.

Dodałem 4 regiony rekrutacji:

Poland- regiony:
Poland

Korona- regiony:
Poland
Galicja
Prusy Zachodnie
po zajęciu:
Silesia
Moldawia
wspolnie z litwą Prusy wschodnie, kurlandia, krym

Lithuania - Lithuania

ksiestwo
Lithuania
Belarus
Po zajęciu:
Estonia i livonia
wspolnie z koroną Prusy wschodnie, kurlandia, krym.

Jesli chodzi o przydział jednostek, troche poeksperymentowałem i tak:
Gwardia litewska dostepna tylko na litwie, piechota litewska w regionie Ksiestwo,
Grenadierowie dostepni w regionie Poland, pozostałe w regionie korona,
Oprócz tego zostawiłem Poland Home Regions dla jednostek takich jak husaria, rekrutowanych w całej Polsce
Jednostki buławy polnej koronnej i litewskiej jesli powstana dałbym zasieg europe, a jednostki regimentu lanowego global.

Czekam na wasze pomysły.
Wracam do testów.

Salvo
07-03-2013, 20:20
Kijów jeszcze gdzieś dodaj ;)

lvcas
07-03-2013, 20:39
Dodaję kijów do Korony

lvcas
10-03-2013, 22:13
Testy już prawie na ukończeniu, więc lada dzień powinienem pomyśleć o wrzuceniu gdzieś plików do pobrania.

PS. Ostatnio zalapalem crascha przy starciu z Turkami:(

JanHetman
10-03-2013, 23:18
A jednak, coś jest nie tak..
Crash występuje zawsze (gdy wczytujesz stan gry i zaczynasz bitwę od początku), czy wystąpił tylko raz?

lvcas
11-03-2013, 15:53
Na 75% wina pirates uber alles.

cobran
13-03-2013, 22:59
Wie ktoś czy jeżeli mam zapisaną grę ze starą wersją moda(jako dodatek do Darth mod'a) to po wymianie go na najnowszą wersję to stary save będzie działał? czy będe musiał zaczynać od nowa?

szwajcar
14-03-2013, 11:14
Nie będzie działał.

Rafcio
29-03-2013, 00:51
Witajcie!
Jednostki są wprost CUDOWNE. O tym marzyłem od początku tej gry, umilasz mi czas tymi jednostkami :)
Jednak mam pewien problem. Animacja walki szablami husarii nie dziala, husarze nadziewaja kopiami :(
W dodatku niektorzy staja sztywno na koniu po czym z powrotem teleportuja sie na konia. Czegos nie pobralem lub moze to, ze mam wersje 8.0.1 jest przyczyna?( chodz nie sadze ) Z gory dzieki za odpowiedz.
I jeszcze jedno pytanko, czy Wam tez TW center nie dziala?

EDIT: Znalazlem rozwiazanie dla problemu. Wystarczy w user.script ustawic recznie kolejnosc modow przy czym ustawic mod Szwajcara jako pierwszy. U mnie wyglada to tak.
mod DME_POLAND2.pack;
mod DME_SkinPack.pack;
mod DME_UnitsPack.pack;
mod DME_AUM.pack;
mod DME_campaign.pack;
mod DME_BSM_ON.pack;
mod DME_Navy.pack;
mod DME_darthmod.pack;
mod DME_Custom.pack;
mod DME_HUDTRANS.pack;
mod DME_DFMGEN.pack;
mod DME_Sounds.pack;
mod DME_Music_ON.pack;
mod DME_Fonts1step.pack;
mod DME_campaign.pack;
mod DME_BSM_ON.pack;
mod DME_Navy.pack;
mod DME_darthmod.pack;
mod DME_Custom.pack;
mod DME_SkinPack.pack;
mod DME_UnitsPack.pack;
mod DME_AUM.pack;
mod DME_HUDTRANS.pack;
mod DME_DFMGEN.pack;
mod DME_Sounds.pack;
mod DME_Music_ON.pack;
mod DME_Fonts1step.pack;

Salvo
29-03-2013, 09:10
Pamiętaj, że dodając husarzom kopie korzytsamy z pewnego triku, nikt nie stworzył dla nich nowych animacji, stąd mogą brać się problemy.

lvcas
30-03-2013, 14:14
Cześć

jestem gotowy do zamieszczenia zmodyfikowanej wersji moda szwajcara zawierającej regiony rekrutacji i startpos do DME

Lista ważniejszych zmian:

1. Dodanie regionów rekrutacji do startpos i DB (szczegóły każdy może sobie zobaczyć i pozmieniać jak chce w DBeditorze, nie będę się tu rozpisywał)
2. Dodanie jednostek do rekrutowanych regionów (jw.)
3. Dodanie jednostek z moda do pozycji startowych na mapie kampanii
4. Dodanie reform "Reformy Sejmu Niemego" wprowadzające jednostki ze średniego okresu i podwyższające nieznacznie globalnie koszt utrzymania piechoty, a redukujące koszt utrzymania kawalerii.
5. Regiment "Łanowy" można rekrutować globalnie
6. Kilka pomniejszych zmian w DB

Zmiany działają przy wyborze custom lub early campaign, opcje 2T per year i 4T per year. Mozę póżniej zrobie startposy do pozostałych trybów (jak będzie potrzeba). Na razie nie mam czasu. Dlatego proszę nie kasować poprzednich plików tylko zgrać je w bezpieczne miejsce i podmienić spowrotem przy grze w pozostałych trybach.

Szwajcar, proszę o zgodę na publikację i wysyłam pliki:)

P.S.
Szwajcar, trochę licho wśród jednostek litewskich, czy w wolnej chwili mogę spróbować repaintu twoich jednostek, może uda mi się zrobić grenadierów litewskich, artylerię, i trochę piechoty;)

szwajcar
30-03-2013, 15:15
Witam.
@Ivcas : Oczywiście masz moją zgode na wszysko co chcesz :) Mozesz dodawać jednostki i modyfikować co potrzeba.
Ja na tą chwilę nie zajmuję się modowaniem chociaż próbowałem za parę rzeczy się wziąć ale nie idzie mi jakoś bo mam ciężką sytuację osobostą.

P.S.: Jeśli trzeba ci jakąś jednostkę wykonać to mogę spróbować coś zrobić choć rzadko na forum zaglądam ostatnim czasem.

lvcas
31-03-2013, 15:58
Linki do wcześniej opisanych wersji moda.

http://hostuje.net/file.php?id=a242c671 ... c638526da2 (http://hostuje.net/file.php?id=a242c671ffa746aa8531ebc638526da2)
http://hostuje.net/file.php?id=24c3162e ... 28ef8fcb7f (http://hostuje.net/file.php?id=24c3162efa4ddeaade250e28ef8fcb7f)

PS. Szwajcar, czy moglbys wrzucic na forum pliki modeli i tekstury jednostek, ktorych nie opublikowales( chodzi mi glownie o milicje, arkebuzerie i piechote w trikornach, ale jak masz tam jeszcze cos w zanadrzu to nie pogardze:-)

tusek21
04-04-2013, 09:09
Jest wersja tego moda pod czyste Empire?

Salvo
04-04-2013, 09:15
Jest, a przynajmniej byłe.
Inna sprawa, że bez aktualizacji gry większość modów i tak Ci nie pójdzie.

tusek21
04-04-2013, 09:24
Na pierwszej stronie pisze ze do Darthmoda jest, to moge prosic o linki do moda na czyste Empire. Dzisiaj ide do brata z dyskiem.

Salvo
04-04-2013, 09:58
To chyba ta:
http://www.twcenter.net/forums/downloads.php?do=file&id=3937

Dzisiaj ide do brata z dyskiem.
Raczej z komputerem, bo bez zainstalowanego Empire steam aktualizacji nie ściągnie...
Nie wiem czy an 1.0 Ci pójdzie. Zależy od moda, niektóre małe powinny pójść, ale nawet wtedy trzeba się liczyć, że pod inne statystyki itp. były robione.

Czysto teoretycznie to chyba można z czyjejś wersji aktualizacje skopiować, bo updaty to tylko kolejne packi, ale to już piractwo, a piractwa nie lubimy.

misiek1205
04-04-2013, 16:52
Bedzie dzialac ten submod na Darthmodzie 8.01?

Salvo
04-04-2013, 17:02
Powinien.

szwajcar
04-04-2013, 19:04
Witam!
@Ivcas: modeli i tekstur o które prosisz nie mam niestety bo je usunąłem. Mogę coś zrobić od podstaw jedynie.

@misiek1205: mod jest pod DarthModa i chodzić powinien , najlepiej na samą górę w skryptach go dać.

@tusek21: wersja druga moda jest tylko pod DarthModa , pod vanillę jest pierwsza wersja z jednostkami póznymi tylko.

misiek1205
04-04-2013, 21:24
Linki do wcześniej opisanych wersji moda.

http://hostuje.net/file.php?id=a242c671 ... c638526da2 (http://hostuje.net/file.php?id=a242c671ffa746aa8531ebc638526da2)
http://hostuje.net/file.php?id=24c3162e ... 28ef8fcb7f (http://hostuje.net/file.php?id=24c3162efa4ddeaade250e28ef8fcb7f)

Nie wiem czy dobrze zrozumialem, te linki sa do nowszej wersji moda niz te z 1 strony?

EDIT: Jest jakis sposob zeby husaria po szarzy walczyla bronia biala, sposob Rafcia mi nie dziala ( gra sie nie uruchamia).

K A M 2150
05-04-2013, 02:24
Drobny prezent ode mnie w ramach podzięki za kawał świetnej roboty :D

[youtube:1cnh04ny]http://www.youtube.com/watch?v=ALB8-_ihSO4[/youtube:1cnh04ny]

szwajcar
05-04-2013, 08:54
@misiek1205: te linki są do wersji moda poprawionej przez Ivcasa. Co do animacji to pewnie nakłada ci się jakaś nadrzędna nad zawartą w modzie. Być może używasz subs-power lub causa belli i w tym problem może być.

@K A M 2150: wspaniały filmik!

misiek1205
05-04-2013, 10:28
Nie mam zadnych innych modyfikacji poza tą i darthmodem.
Na filmiku powyzej tez po szarzy husaria ma nadal kopie. Inaczej to powiem czy u kogos po szarzy husaria zmienia bron z kopi na szable?

K A M 2150
05-04-2013, 11:11
U mnie zmienia, na filmiku nie widać po prostu tych z szablami.

misiek1205
05-04-2013, 11:46
U mnie tez zmieniaja ale nie wszyscy czesc ma kopie w reku i stoi podczas walki w zwarciu, oczekiwalem ze to bedzie wygladalo jak w Medievalu 2. Ale sie przeliczylem to nie stary dobry medek.

szwajcar
05-04-2013, 12:11
Prison Neo taką właśnie zrobił animacje że tylko podczas walki wręcz zmieniają się lance na szable a ci którzy nie walczą mają lance w rękach. Na lepiej się nie zanosi niestety bo lepszej animacji nikt nie zrobił do tej pory.

misiek1205
05-04-2013, 12:15
To juz wolalbym zeby husaria jedynie szabli uzywala. Bo husaria z kopiami w górze wsrod żołnierzy wroga smniesznie wyglada.

Salvo
05-04-2013, 13:31
U mnie tez zmieniaja ale nie wszyscy czesc ma kopie w reku i stoi podczas walki w zwarciu, oczekiwalem ze to bedzie wygladalo jak w Medievalu 2. Ale sie przeliczylem to nie stary dobry medek.
Tyle, że tam animacje robiło CA...

A zmienic na same szable możesz sam, bardzo prosta sprawa ;)

misiek1205
05-04-2013, 13:53
Jeżeli wiesz jak to powiedz. ;)

Salvo
05-04-2013, 14:56
Musisz zmienić im broń główną na szable, a broń dodatkową wymazać. Następnie zmienić animacje na samą walkę szablą. Najlepiej porównaj ich tabelę np. z kirasjerami i wpisz w tych miejscach to samo.

W tym poradniku (i co za tym idzie tej tabeli) wszystko masz ;)
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=250&t=5868

ananasek32
12-04-2013, 17:33
Witam,
Jestem tu nowy, jednak w serię Total War gram od 3 lat.
Jednak do tematu.

Czy można zainstalować tego moda nie posiadając Darth Moda?

szwajcar
12-04-2013, 18:16
Witam
Mod jest generalnie pod DarthModa i dlatego statystyki jednosek są inne niż w podstawce (większa ilość wojsk w oddziale i inne staty) jednak nie widzę przeszkód żeby i na czystym empire chodził.
Pod vanillę jest pierwsza wersja moda z jednostkami z póznego okresu. Link znajdziesz w pierwszym poście.

ananasek32
12-04-2013, 18:17
Dzięki za odpowiedź. Spróbuję pogrzebać ;)

ananasek32
12-04-2013, 18:35
Wiem że post pod postem.

Niestety nie działa... Gra częściowo zmieniła język na angielski, jednak jednostki są takie same.

Chyba pozostaje mi ściąganie MODA przez 2,5 godziny... To straszne!!!

szwajcar
13-04-2013, 07:46
Jak już pisałem mod jest pod darthmoda a pod podstawkę musi być osobno wykonany i zamieszczony czego nie zrobiłem do tej pory. Z tego co widzę nie ma zresztą wielkiego zapotrzebowania na mod pod vanillę.

lvcas
17-04-2013, 15:37
Czesc.

Po dluzszej przerwie wzialem sie troszke za modowanie. Oczywiscie nie obylo sie bez problemow z packfilemanagerem i szlak juz raz trafil to co udalo mi sie wykombinowac. Ale do rzeczy. Na razie to co zrobilem, screeny pozniej.

Nowe jednostki:
Przy nich posilkowalem sie glownie tym, co juz zrobil szwajcar z drobnymi repaintami:-)
1. Jednostka spieszonego posp. Ruszenia- tekstury i modele od pospolitego ruszenia od szwajcara
2. Artyleria na modelach posp. Ruszenia dla okresu wczesnego

3 husaria - pocztowi bez lanc za to z karabinami
4. Jazda woloska- na modelu hajdukow
5.Brakujace regimenty dragonow -m.in krolewicza, wodzickiego, krolowej, artylerii kor.
6. Freikomp. Grenadierow artylerii

Obecnie repaintuje:
Reg. Ord. Rydzynskiej. Poninskiego, potockiego, pontonierow.
Nastepne w kolejce regimenty litewskie.

Ps. Mam problem ze zroboeniem ikon oddzialow. Jak ktos wie jako niech poqie:-)

I musze sie usmiechnac do szwajcara. Mam zamiar pobawic sie jeszze z jazda po 1775, oddzialami konf. Barskich i brakuje mi kilku oficerow. Dlatego w swoim zasie poprosze cie szwajvar o 2-3 modele (sam nie umie modelowac) a ja sie juz reszta zajme.

Tyle teraz. Screny dzis lub jutro jak dzieci pozwola:-) pozdrawiam

szwajcar
20-04-2013, 09:58
Witam.
@Ivcas
widzę że na serio za modowanie się wząłeś, trzymam kciuki :-)
co do modeli to mam takie propozycje:
http://image.noelshack.com/fichiers/2013/16/1366447696-kn.jpg
Oficer ew. kawaleria (kolory mogą być inne)
http://image.noelshack.com/fichiers/2013/16/1366447715-kn2.jpg
Pocztowy ew. kawalerzysta konfederacki.
Wzorowałem się na kawalerii narodowej z rysunków J. Czopa.

temruk
20-04-2013, 10:04
Piękne jednostki! Mod na high prezentuje się znakomicie. Animacja husarii daje dużo radości. Niestety gryzie się z modem V1650. Tam jest jakaś nadrzędna animacja i kiedy odpalam oba na raz to niestety nie widać kopii. Jak wywalić tą animacje z V1650 wie ktoś?

szwajcar
20-04-2013, 10:16
Trzeba by w user script dać mój mod na samą górę może to coś pomoże choć gwarancji nie daję.

lvcas
20-04-2013, 12:41
Czesc.

Pierwsza czesc jednostek gotowa:-) Na razie z oficerami i doboszami z podstawki. To moja pierwsza przygoda z repaintowaniem wiec prosze o wyrozumialosc. Postaram sie dzis wieczorem wrzucic pierwsze screeny.:-) Szwajcar. Na pewno przyda mi sie taki oficer;-)

Oprocz wymienionych wyzej powstaly:

1. Regimenty litewskie od 1do 6.
2. Regiment gren. Art. Litewskiej 1 i 2
3. Reg. Fizylierow z czarnymi wylogami i baterie artylerii
4. Strzelcy
5 reg. Ordynacji rydzynskiej i ostrogskiej
6. Regiment spieszony krolewicza (liniowy i grenadierzy)
7. Regiment poninskiego
8. Regiment potockiego
9. Regiment bulawy polnej (zielone wylogi. Liniowa i grenadierzy)
10. Regiment pontonierow
11. Korpus kadetow

lvcas
20-04-2013, 21:32
Oto obiecane screeny:
Artyleria Wczesna
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/2873a6b6f9e6.jpg (http://naforum.zapodaj.net/2873a6b6f9e6.jpg.html)
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/4264c7ee0972.jpg (http://naforum.zapodaj.net/4264c7ee0972.jpg.html)

Husaria - Pocztowi
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b5c0e8b1a14f.jpg (http://naforum.zapodaj.net/b5c0e8b1a14f.jpg.html)

Freikompania Dragonów Artylerii
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/841eb534ce2b.jpg (http://naforum.zapodaj.net/841eb534ce2b.jpg.html)

Dragoni Królowej
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7935825a124f.jpg (http://naforum.zapodaj.net/7935825a124f.jpg.html)

Dragoni Królewicza
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5bbaac0249db.jpg (http://naforum.zapodaj.net/5bbaac0249db.jpg.html)

Dragoni Wodzickiego
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9bc828736453.jpg (http://naforum.zapodaj.net/9bc828736453.jpg.html)

Jazda Wołoska
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/46024e42a407.jpg (http://naforum.zapodaj.net/46024e42a407.jpg.html)

Piechota Polska
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f018e45ecd4c.jpg (http://naforum.zapodaj.net/f018e45ecd4c.jpg.html)

Artyleria
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/25b0a058c83d.jpg (http://naforum.zapodaj.net/25b0a058c83d.jpg.html)

Grenadierzy Reg. łanowego
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c37000ea158f.jpg (http://naforum.zapodaj.net/c37000ea158f.jpg.html)

Grenadierzy Art. Litewskiej
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ce704c77ce9e.jpg (http://naforum.zapodaj.net/ce704c77ce9e.jpg.html)

Grenadierzy Artyl. Litewskiej
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/752896cec42d.jpg (http://naforum.zapodaj.net/752896cec42d.jpg.html)

regiment 1 Buławy Wielkiej Litewskiej
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9fad96ce1948.jpg (http://naforum.zapodaj.net/9fad96ce1948.jpg.html)

regiment Ordyn. rydzynskiej
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3fadd5ab1d99.jpg (http://naforum.zapodaj.net/3fadd5ab1d99.jpg.html)

regiment 4 Buławy polnej Litewskiej
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9faf2f08ce21.jpg (http://naforum.zapodaj.net/9faf2f08ce21.jpg.html)

regiment 2 buławy Wlk. Litewskiej
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1d889d0a21ec.jpg (http://naforum.zapodaj.net/1d889d0a21ec.jpg.html)

regiment Potockiego
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/11b9a1576c5d.jpg (http://naforum.zapodaj.net/11b9a1576c5d.jpg.html)

regiment 6 pieszy litewski
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b1caaff2614b.jpg (http://naforum.zapodaj.net/b1caaff2614b.jpg.html)

regiment Ordyn. Ostrogskiej
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/bb096d697785.jpg (http://naforum.zapodaj.net/bb096d697785.jpg.html)

regiment 5 pieszy litewski
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c908633ad077.jpg (http://naforum.zapodaj.net/c908633ad077.jpg.html)

regiment pontonierów
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a90155976e86.jpg (http://naforum.zapodaj.net/a90155976e86.jpg.html)

korpus kadetów
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/716111f54480.jpg (http://naforum.zapodaj.net/716111f54480.jpg.html)

regiment Fizylierów
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/2e621e6b3862.jpg (http://naforum.zapodaj.net/2e621e6b3862.jpg.html)

regiment 3 pieszy buławy Polnej litewskiej
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3c9931243431.jpg (http://naforum.zapodaj.net/3c9931243431.jpg.html)

regiment raczyńskiego
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/39d7a0d13582.jpg (http://naforum.zapodaj.net/39d7a0d13582.jpg.html)

regiment pieszy łanowy
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f26d6a7fc01c.jpg (http://naforum.zapodaj.net/f26d6a7fc01c.jpg.html)

regiment spieszony królewicza
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a1f8d3e7ba13.jpg (http://naforum.zapodaj.net/a1f8d3e7ba13.jpg.html)

regiment strzelców
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/675f33adbdec.jpg (http://naforum.zapodaj.net/675f33adbdec.jpg.html)

regiment Poninskiego
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1f39d7513c8a.jpg (http://naforum.zapodaj.net/1f39d7513c8a.jpg.html)

Ensis
21-04-2013, 07:48
Czemu "Piechota Polska" nie ma jednolitych mundurów?

lvcas
21-04-2013, 08:36
Dlatego, ze to ni sa mundury tylko kontusze

szwajcar
21-04-2013, 08:49
Brawo Ivcas!
Jednostek jest naprawdę dużo teraz, jednak chciałbym kilka zdań od siebie dodać: kolorem regimentu dragonów królowej był żółty czyli taki jak w moim oryginalnym modzie, jazdy wołoskiej już nie było w polskim wojsku w XVIIIw tylko lekkie chorągwie, grenadierzy regimentu łanowego z 1776r powinni mieć bermyce zamiast mitr, faktycznie piechota polska powinna jeden kolor mieć, no i strzelcy co do których żadnych danych nie mam żeby istnieli w tamtym czasie - jak dysponujesz takimi danymi to podziel się.
Taka mała rada jeszcze odemnie: Ivcas zrobiłeś kawał dobrej roboty dodałeś sporo jednostek, nowy startpos itd, moim zdaniem możesz spokojnie założyć swój własny temat. Wszelkie zgody moje masz na wykorzystanie jednostek itd.
Pozdrawiam i trzymam kciuki.

lvcas
21-04-2013, 11:33
Hej:)

ostatni raz zatem odpowiadam w tym temacie, niebawem utworze nowy:)
Jak dobrze ze ktoś popatrzy bo dostrzeże to, czego ja nie widzę (moduję z doskoku)

Ad. 1 Przy regimencie dragonów królowej wzorowałem się na niekolorowanej ilustracji, zatem prawie na pewno masz rację. Prawdopodobnie się pomyliłem i miałem na mysli regiment pułkownika Przebendowskiego, nad którym jeszcze popracuję zlbo zostawię jako jednostke fikcyjną:)

Ad. 2 Jesli chodzi o jazdę wołoską, to mialem na mysli własnie lekką chorągiew. Zachował się obraz przedstawiający potyczkę ze szwedami z pocz. XVIII wieku, na którym przedstawieni są jeźdzcy chorągwi wołoskiej.

Ad. 3. W rzeczywistości to Grenadierzy Regimentu Spieszonego Królewicza. Rzeczywiście powinni mieć bermyce. Szwajcar, czy wystarczy że zmienię Model, czy muszę repaintować od początku?

Ad. 4 Piechota Polska - w sumie moja pierwsza jednostka na której eksperymentowałem - spieszone pospolite ruszenie. jak będę miał czas to zrobię dwie czerwona i niebieska odpowiednio dla korony i Litwy

Ad. 5 Ponoć w regimencie Ordynacji Ostrogskiej była kompania strzelców. Nie jestem co do tego przekonany, ale pomyślałem, że można by taki oddział zrobić dla próby (Strzelec mógł oznaczać zwykłego gemajna)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/fa4e56da5528.jpg (http://naforum.zapodaj.net/fa4e56da5528.jpg.html)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/67e4f7c117fd.jpg (http://naforum.zapodaj.net/67e4f7c117fd.jpg.html)

No i została do zrobienia cała kawaleria, ale najpierw chciałbym uporządkować sprawę z brakującymi oficerami. szwajcar, czy podjąbyś się zrobić modele oficerow z ponizsxych przedstawien?

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/67e4f7c117fd.jpg (http://naforum.zapodaj.net/67e4f7c117fd.jpg.html)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9cf7461541d5.jpg (http://naforum.zapodaj.net/9cf7461541d5.jpg.html)

JanHetman
21-04-2013, 16:09
Brawo Lucjusz!
Miło, że dodałeś nową choroągiew... ale moim zdaniem powinna zostać stara.
W tej grze, niestety, Saksonia zamiast być z Polską w unii, jest jej wasalem, co prowadzi do jej szybkiego zaniku z mapy ( nieraz w pierwszych turach). Skutkiem tego może być to, że na polskich chorągwiach będą pozostałości po unii, państwie i dynastii, której nie ma już od dekady. :)
Chyba nie ma co zmieniać piechoty polskiej, to chyba miała być nieregularna jednostka, na wzór pospolitego ruszenia, nie (choć dziwne, żeby szlachta występowała pieszo) ?
Pozdrawiam, powodzenia !

szwajcar
21-04-2013, 16:26
Zaskoczony jestem tym opisem z oficerem strzelców choć mam te rysunki na kompie :oops: Do tej pory spotkałem się tylko z informacjami że kompanie strzelców formowano przy regimentach dopiero po reformach Sejmu Wielkiego.
Co do modelu grenadiera to mam gotowy już bo muszę się przyznać że pracowałem nad modem z jednostkami z początków panowania Poniatowskiego ale mnie uprzedziłeś 8-)
Postaram się podrzucić ci go pod koniec następnego tygodnia (mam bardzo lichy internet). Proponowałbym równierz żeby artyleria ,,polska' była wysyawiona jako obsługa ,,starych' dział sakerów i tych drugich. Co do oficerów to trzeba by całkiem nowy model robić. Możesz też oficerom zmienić kolory na takie jak mają regimenty i jak dla mnie wystarczy.

lvcas
21-04-2013, 20:03
Hej.
Więc Tak, Chorągiew jest z innego moda (Historycza chorągiew Gwardii Pieszej Koronnej), więc starej w modzie Szwajcara nie ruszałem:) Nad piechotą się cały czas zastanawiam. Optymalna by była ta z Hetmanatu, ale póki co nie mam kontaktu z autorem:(

Co do strzelców też byłem zaskoczony :) A jeśli chodzi o oficerów - chodzi mi przedewszystkim o dodanie naramienników - gł. różnica do poprz. okresu. najwyżej postaram się je "Dorysować" i zobaczę jak to wyjdzie.

Szwajcar, nie zaprzestawaj prac, od przybytku głowa nie boli, będzie w czym wybierać;)

W kwestii technicznej, wszystkie pokazane jednostki będą w osobnym unitpacku, nic nie zmieniają w modzie szwajcara, zastanawiam się nad modyfikacją startposa:)

Myslę jeszcze nad zrobieniem jednostki w ubiorze letnim, do rekrutowania w afryce i regionach tropikalnych oraz w Poland home Regions takich jak te z fig. C:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/32d57b62f272.jpg (http://naforum.zapodaj.net/32d57b62f272.jpg.html)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/21a07362aceb.jpg (http://naforum.zapodaj.net/21a07362aceb.jpg.html)

lvcas
21-04-2013, 20:38
PS.

Tak w sumie skoro już się bawimy startposem, zastanawiam się czy nie dodać regionu Saksonii do RON-u (jesli się da) Trochę nagięcie historii, ale może warto się zastanowić. Można by walczyć 2 państwami, i jednostki saskie werbować:)

szwajcar
22-04-2013, 18:02
Witam!
Chciałbym pokazać próbkę jednostek z 1776r.
[spoiler:1bsez487]http://image.noelshack.com/fichiers/2013/17/1366649583-2013-04-22-00002.jpg
Model piechoty i grenadierów, na screenie Gwardia Piesza Koronna(dodałem piechocie pompony przy kapeluszach a grenadierom bermyce)[/spoiler:1bsez487]
[spoiler:1bsez487]http://image.noelshack.com/fichiers/2013/17/1366649528-2013-04-22-00001.jpg
Ułani litewscy, nie pamiętam już które to pułki (nieco zmieniony model jazdy z drugiej części mojego moda)[/spoiler:1bsez487]
Ivcas co do oficerów postaram się coś wymyślić.

lvcas
22-04-2013, 21:26
SUUPER, właśnie takiej jazdy brakowało, na pułki straży przedniej;)

Pompony super - i teraz zastanawiam się czy nie trzeba by całej roboty zaczynać od nowa;)

szwajcar
23-04-2013, 08:12
SUUPER, właśnie takiej jazdy brakowało, na pułki straży przedniej;)

Pompony super - i teraz zastanawiam się czy nie trzeba by całej roboty zaczynać od nowa;)
Może wszystkiego od nowa robił nie będziesz :) Podrzuce ci plik z modelami i teksturami a ty zdecydujesz czy dodawać coś czy nie. Będzie tam kawaleria narodowa, ułani, pocztowi oficerowie itd. bo plik prawie gotowy do wydania jest. Regimenty są tylko ,,stare'' i trzeba by dodać te które pokazywałeś.

szwajcar
25-04-2013, 14:31
Witam!
Chciałbym przedstawić roster polskich jednostek który ukazał się wczoraj na TWCenter w dziale poświęconym Imperial Splendour.
Autorem powyższego jest Herr Doctor:
http://image.noelshack.com/fichiers/2013/17/1366829448-polish-roster.png
Zainteresowanych odsyłam na stronę http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?299716-Poland-Gameplay-Discussion/page2, jest tam mnóstwo ilustracji z jednostkami polskiej armii. Gość sie napracował choć paru błędów się nie ustrzegł ale i tak wielką wiedzą się popisał jak na cudzoziemca :D
Na jednostki polskie w Imperial splendour raczej nie ma co liczyć bo chłopaki w takim tempie pracują że część trzecą skończą chyba za dziesięć lat :lol:

lvcas
25-04-2013, 19:53
Na stronie duużo materialów:) Ale z tego co widzę Szwajcar, to jesli chodzi o wczesną piechotę i kawalerię to dużo nam nie brakuje. Nie ma co się na nich oglądać. Nim sami coś zrobią to pewnie wcześniej ty się z nimi podzielisz swoimi jednostkami:)

szwajcar
27-04-2013, 20:38
I tu się mylisz :| Proponowałem im zrobienie submoda ale odrzucili propozycje z komentarzem że sami robią jednostki do moda to niech robią.
(Ivcas Link do modeli rzuciłem ci na pw)

lvcas
28-04-2013, 09:59
Dokładnie. Szwajcar, dzięki za materiały, zabieram się do roboty;) Pozdrawiam

Mitusonator
11-07-2013, 23:33
Daje link jakby ktoś szukał bo to właśnie w tym temacie toczy się batalia o losy rzeczpospolitej, a przynajmniej jej jednostek :D

viewtopic.php?f=116&t=13087 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=116&t=13087)

Wezo
01-10-2013, 13:03
Siema . Bardzo fajne jednostki . Wielki + za robotę .

Ale piszę tu bo mam problem . Odpaliłem moda DME_POLAND2 w darth i wszystko było ok . Tylko gdzieś po 13 turach ;) gdy rozgrywam bitwę z Prusami po
minucie gdy wchodzi cała Pruska armia pomocnicza na pole bitwy po prostu zawiesza się bez błędu czy wywalania na pulpit po prostu zawiesi i tyle muzyka gra i nic . W bitwach z Ruskimi było ok .

Może problem że gram na 40 units ??
Albo ta armia dołączająca się?

2 sprawa że wydajność masakrycznie spada ... W podstawie ( darthmod z efektami itp. ) na wysokich wszystkich ustawieniach grałem w 40 unit bitwy tak średnio po 14000 wojsk komp i ja gdzieś 8000 i gra miała lekkie spadki na wydajności a tu gdzieś przy 4000 moich wojsk i 5000 kompa jest lipa choć ustawienia dałem na średnio niskie O_o

Miał ktoś już tak ? Instalka jest nowa po formacie .

Szkoda bo fajnie się gra urozmaiconymi armiami a mod bardzo mi się podoba.

(Sry za brak przecinków ale klawiatura miała starcie z pięścią :)

szwajcar
03-10-2013, 08:14
Witam!
Co do twojego pierwszego problemu Wezo to nie wiem co ci poradzić bo nie grałem z dużymi armiami.
Co do drugiego problemu to myślę że niektóre moje modele lub ich części są wykonane tylko w tzw. lod1 czyli są najbardziej szczegółowe. W grze występuje podział modeli od lod1 do lod4 i im bardziej oddalona kamera tym modele są mniej szczegółowe. Przy modelach wykonanych tylko w lod1 przy oddaleniu kamery komputer musi sobie dać radę z dużą ilością modeli i to szczegółowych. Przy grze na 40 jednostek problem na pewno jest jeszcze większy. Grając w takie mody jak Preussens Gloria 1.2 czy Tricorn to Helmet 2 miałem podobny problem bo sprzętem zbyt mocnym nie dysponuję a modele są właśnie tylko w lod1.

selwek
03-10-2013, 15:32
Drogi Szwajcarze, myślę ,że to nie jest problem 40units, ponieważ sam mam taki problem gdy przybywają moje posiłki. ( właśnie ten jeden błąd uniemożliwia mi grę)

szwajcar
03-10-2013, 21:13
Nie wiem naprawdę jak mogę pomóc :(
Miałem takie przeczucie że zbyt dużo do unitpacka włożyłem i nie było to sprawdzone. Myślę że niepotrzebnie upchnąłem wszystkie jednostki w jeden mod, trzeba było okresami robić i sprawdzić działanie a tak wychodzą kwiatki. Na swój własny użytek wykonałem moda z jednostkami z okresu wojny siedmioletniej na podstawie rostera który zamieściłem wcześniej i wszystko chodzi bardzo dobrze. Oczywiście nie ma tam husarii czy pancernych z początku wieku jak również kawalerii narodowej czy póznej piechoty a wszystkie jednostki ograniczają się do kilkunastu jednosek.

selwek
05-10-2013, 10:51
Ehh... błąd ciągle się pojawia, zawsze kiedy wychodzę z miasta aby odeprzeć oblężenie prusaków. Myślę ,że może to być spowodowane właśnie tymi oblężeniami.

Wezo
06-10-2013, 12:45
Dzięki za opdowiedz.

Co do wydajności ;) to masz rację . Przypomniało mi się że kiedyś w romku na jednostkach KLA tak miałem ....te żuczki po prostu były za dokładne i komp wymiękał ;) .

A co do tych zawieszeń to na sto procent jest gdy armia pomocnicza wchodzi na pole walki ... Czym to może być spowodowane ?

Tak czy siak dzięki ;)

poplus
29-10-2013, 01:39
Hej szwajcar mam pytanie (jeśli ktoś pytał to przepraszam ) czy nie myślałeś zrobić jednostek pod Napoleona ??? Darthmod Napoleon albo The La montée de l'Empire ten drugi mod jest lepszy jeśli chodzi o Polskę kilka kampanii do wybrania od 1796 do 1815

szwajcar
29-10-2013, 16:31
Hej!
Grałem w LME i też podzielam twoje zdanie że ten mod jest dobry. Co do robienia jednostek do Napoleona to nie jest to takie proste zresztą na poważnie nawet nie próbowałem robić jednostek. Teraz nie mam bardzo czasu na modowanie choć nie ukrywam że może spróbuję coś zrobić.

temruk
25-11-2013, 20:49
Siema . Bardzo fajne jednostki . Wielki + za robotę .

Ale piszę tu bo mam problem . Odpaliłem moda DME_POLAND2 w darth i wszystko było ok . Tylko gdzieś po 13 turach ;) gdy rozgrywam bitwę z Prusami po
minucie gdy wchodzi cała Pruska armia pomocnicza na pole bitwy po prostu zawiesza się bez błędu czy wywalania na pulpit po prostu zawiesi i tyle muzyka gra i nic . W bitwach z Ruskimi było ok .

Może problem że gram na 40 units ??
Albo ta armia dołączająca się?

2 sprawa że wydajność masakrycznie spada ... W podstawie ( darthmod z efektami itp. ) na wysokich wszystkich ustawieniach grałem w 40 unit bitwy tak średnio po 14000 wojsk komp i ja gdzieś 8000 i gra miała lekkie spadki na wydajności a tu gdzieś przy 4000 moich wojsk i 5000 kompa jest lipa choć ustawienia dałem na średnio niskie O_o

Miał ktoś już tak ? Instalka jest nowa po formacie .

Szkoda bo fajnie się gra urozmaiconymi armiami a mod bardzo mi się podoba.

(Sry za brak przecinków ale klawiatura miała starcie z pięścią :)

Mam to samo. Dziwna rzecz, bo tylko i wyłącznie w kampanii. Od dłuższego czasu szukam rozwiązania tego problemu. W custom battles na najwyższych detalach wszystko śmiga jak ta lala niezależnie od ilości jednostek. W kampanii też wszystko hula. Bitwy w kampanii włączają się i nie zależnie od posiłków czy ilości jednostek, po różnym czasie, niekiedy na samym początku, innym razem po dłuższej rozgrywce staje się to o czym piszesz - zawiecha - stopklatka bez CTD, muza gra dalej, nic nie można zrobić. Nie znalazłem w tym prawidłowości jakiejkolwiek, próbowałem na różnych ustawieniach.

Założyłem temat o tym problemie wcześniej, bo nie byłem pewien jakiego moda dotyczy:

viewtopic.php?f=143&t=14268 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=143&t=14268)

W sumie nadal nie wiem, mam:
DME 8.0 Platinum
+
mod "DME_POLAND2.pack";
mod "RON.pack";
mod "MOD_early_fire_by_rank.pack";
mod "No_platoon_fire.pack";
mod "CB_Core2.2.pack";
mod "cb_localisation.pack";
mod "CB_models.pack";
mod "CB_2.2models.pack";
mod "easternfirebyrank.pack";
mod "ETW_IS_ map pack.pack";
mod "mod_unitbooosterbarotto.pack";
mod "mod_unitbooostermoroc.pack";
mod "mod_unitbooosterind.pack";
mod "Pirates_Main.pack";
mod "Pirates_DB.pack";

Podkreślam, że działało wszystko pięknie do pewnego czasu. Myslałem, że może pirates się gryzie, ale Ty nie masz go wrzuconego? I dlaczego gra wiesza się zupełnie nielogicznie w różnych momentach, niezaleznie od ustawień, frakcji, jednostek i tylko i wyłącznie w bitwach kampanii. Jestem za zielony w tych sprawach, ale może kogoś to naprowadzi na właściwy trop i pomoże. Aha reinstale były wszystkiego, bo na tych modach w kampanię, tak pięknie się grało że byłem zdesperowany jak nastoletni maniak. Świetną robotę chłopaki odwalili Szwajcar i Ivcas.

marengo
25-11-2013, 22:03
Hej, najprościej byłoby napisać, że zawieszanie się gry to po prostu immanentna cecha Empire, nawet z DME. Nigdy nie grałem w tego moda, mając go skonfigurowanego z innymi modami tak jak Ty.

Poruszę jednak dwie kwestie. Po pierwsze czemu piszesz, że masz DME w wersji 8.0, skoro wyszedł patch 8.0.1? Napisałeś tak z rozpędu? Po drugie piszesz, że robiłeś reinstall wszystkiego, ale czy wszystko naraz? Gdyby tak, to proponuję czasochłonny sposób na rozwiązanie tego problemu. Wgrywaj wszystko po kolei (a trochę tego zainstalowałeś :) ) i po każdej kolejnej instalacji spróbuj chwilę pograć. Po pierwszym zawieszeniu się bitwy lub kumulacji takich zdarzeń w krótkim okresie i mając świadomość tego co chwilę wcześniej wgrałeś, być może znajdziesz niekompatybilny element Twojej układanki. Wróg ujawni się, gdy go sprowokujesz, nie pozwól mu ukryć się w gąszczu użytych modyfikacji :lol:

temruk
25-11-2013, 23:36
Hej, najprościej byłoby napisać, że zawieszanie się gry to po prostu immanentna cecha Empire, nawet z DME. Nigdy nie grałem w tego moda, mając go skonfigurowanego z innymi modami tak jak Ty.

Poruszę jednak dwie kwestie. Po pierwsze czemu piszesz, że masz DME w wersji 8.0, skoro wyszedł patch 8.0.1? Napisałeś tak z rozpędu? Po drugie piszesz, że robiłeś reinstall wszystkiego, ale czy wszystko naraz? Gdyby tak, to proponuję czasochłonny sposób na rozwiązanie tego problemu. Wgrywaj wszystko po kolei (a trochę tego zainstalowałeś :) ) i po każdej kolejnej instalacji spróbuj chwilę pograć. Po pierwszym zawieszeniu się bitwy lub kumulacji takich zdarzeń w krótkim okresie i mając świadomość tego co chwilę wcześniej wgrałeś, być może znajdziesz niekompatybilny element Twojej układanki. Wróg ujawni się, gdy go sprowokujesz, nie pozwól mu ukryć się w gąszczu użytych modyfikacji :lol:

Nigdy mi się nie zawieszało w ten sposób Empire z modami czy bez nich. Zazwyczaj kiedy ETW się rąbie podczas gry to wywala do pulpitu i to w jakimś kluczowym momencie. A z tego co czytam to zawiechę "stopklatkę" bez CTD, w zupełnie przypadkowej chwili bitwy w kampanii mam tylko ja i Wezo. Może problem tkwi gdzie indziej (ktos sugerował ustawienia Nvidii, może to bzdura, nie jestem kompetentny) albo czort wie. Spotkał sie ktoś z czymś podobnym oprócz nas? Wezo jakie masz mody? Tylko DME 8.1 i DME_Poland2? A piszę , że mam w wersji 8.0 zgodnie ze stanem faktycznym.

lvcas
26-11-2013, 20:45
Patrząc na mody które masz zainstalowane stawiał bym że gryzie ci się CB i Pirates Uber Alles. Szczególnie ten drugi mocno ingeruje w "bebechy" Totala, przez co ten dostaje niestrawności. O ile grasz w samą modyfikację "Pirates.." o tyle wszystko śmiga, ale gdy dołożysz inne mody i do tego jeszcze DME to ma prawo gdzieś się coś "walnąć". Najzwyczajniej w świecie jest to pewnie jakaś jedna lub kilka jednostek, na których gra się wykłada. Założę się że masz lub miałeś tez problemy z teksturami (sam to przechodziłem, bo grałem w podobną kombinację modów. Pozostaje labo się przyzwyczaić (często zapisywać i kombinować tak, żeby Empire puścił dalej, niekiedy pomaga rozegranie bitwy automatem - niestety wiadomo jak to się zwykle kończy) albo przesiąść się na inną modyfikacje.

Pozdrawiam.

temruk
16-12-2013, 18:20
Tak, to była wina Pirates Uber Alles. Ktoś ma pomysł jakie pliki mogą się gryźć, powodując takie objawy? Chcę zmodyfikować pirates, żeby hulało. W pirates są świetne jednostki rosyjskie i szwedzkie z samego Pirates (cała nazwa moda to Pirates Uber Alles and Russian Campany), kozackie z moda Hetmanat i wiele innych (np gruzińskie całkiem ciekawe). Wrzucam same pliki z jednostkami Pirates_Main i PiratesDB. W bitwach poza kampanią wszystko śmiga. W kampanii też -do opisanego momentu w trakcie bitwy. Były prace nad PUA&RC pod Dartha http://www.twcenter.net/forums/showthre ... s-for-DMUC (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?404336-Pirates-%DCber-Alles-amp-Russian-%26%231057%3Bompany-as-Sub-Mods-for-DMUC) ale ich zaniechano niestety. Warto połączyć Darta wraz z polskim submodem chłopaków z jednostkimi Rrussian Campany - bardzo grywalna sprawa.

edit:Ivcas, co do tego co napisałeś to nie jest to kwestia konkretnych jednoste, bo bitwa się zaczyna i nie wywala przy załadunku ani przy np wyciągnięciu przez jednostkę określonej broni (konflikt animacji) itd tylko zupełnie niezależnie od sytuacji wiesza się po dłuższym lub krótszym czasie.

mattkowal09
19-12-2013, 20:40
Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie kompatybilności dwóch modów tzn. Polish Regiments Unit Pack i Polish Units v.2 czy one nie będą się wzajemnie wykluczać ?

lvcas
19-12-2013, 20:54
Polish Regiments jest na bazie Polish Units v.2.0
Zawiera wszystkie jednostki z moda. Modow nie mozna stosowac jednoczesnie.

Mr.Pony
09-01-2014, 20:24
Witam!
Mógłby ktoś dodać linka do tego "Submoda" bo hotfile nie istnieje.A bardzo chcę to pobrać. :cry:

P.S download byle nie był z MEGA bo jak dla mnie jest to podejrzane.

szwajcar
27-01-2014, 19:30
Dla wszystkich chętnych jeszcze do grania w mój mod podaję nowy link:http://chomikuj.pl/szwajcar01/mod

Paweł-K
29-01-2014, 21:25
Dzięki bardzo Szwajcar :D

selwek
01-02-2014, 16:14
Czy wersja tego submoda jest kompatybilna z 8.0.1 ?

Paweł-K
01-02-2014, 20:48
Tak jest kompatybilna.
Spoko :D

temruk
02-02-2014, 01:46
Tak, to była wina Pirates Uber Alles. Ktoś ma pomysł jakie pliki mogą się gryźć, powodując takie objawy? Chcę zmodyfikować pirates, żeby hulało. W pirates są świetne jednostki rosyjskie i szwedzkie z samego Pirates (cała nazwa moda to Pirates Uber Alles and Russian Campany), kozackie z moda Hetmanat i wiele innych (np gruzińskie całkiem ciekawe). Wrzucam same pliki z jednostkami Pirates_Main i PiratesDB. W bitwach poza kampanią wszystko śmiga. W kampanii też -do opisanego momentu w trakcie bitwy. Były prace nad PUA&RC pod Dartha http://www.twcenter.net/forums/showthre ... s-for-DMUC (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?404336-Pirates-%DCber-Alles-amp-Russian-%26%231057%3Bompany-as-Sub-Mods-for-DMUC) ale ich zaniechano niestety. Warto połączyć Darta wraz z polskim submodem chłopaków z jednostkimi Rrussian Campany - bardzo grywalna sprawa.

edit:Ivcas, co do tego co napisałeś to nie jest to kwestia konkretnych jednoste, bo bitwa się zaczyna i nie wywala przy załadunku ani przy np wyciągnięciu przez jednostkę określonej broni (konflikt animacji) itd tylko zupełnie niezależnie od sytuacji wiesza się po dłuższym lub krótszym czasie.

Errata: Są nowe fakty. Problem pojawia się niezależnie od modów "dodatkowych" pirates czy innych (ogólnie gram na DME Platinum 8.0.1) po kilkunastu/kilkudziesięciu turach, czyli akurat w momencie gdy rozgrywka staje się najbardziej wciągająca. Do np. 1720 (ale to różnie, równie dobrze może się to zdarzyć w 1717, 1733?) wszystko przebiega bezproblemowo. Bitwy w kampanii jak i custom śmigają, ultra ustawienia, kupa jednostek. I nagle w pewnej bitwie ustawiam szyk, zaczynam bitwę -sru!- stopklatka. Bez CDT, kursor chodzi, muza gra, ale poza tym mogę jedynie zrestartować kompa bo po alt+ctrl-del, zostaje mi kursor z empire i nie reaguje na klikanie. Po restarcie odpalam save wcześniejszego o turę - wszystko gra, w następnej turze pierwsza bitwa -apiać- powtórka z rozrywki. dzieje się to niezależnie od frakcji, jednostek itd. Moge zacząć nowa kampanię, inna frakcja albo ta samą, sytuacja się powtarza. Kilkanascie tur i w którejs z kolei bitwie na dzień dobry kiła mogiła. Reinstal nie pomógł. Nie widzę w tym żadnej logiki. Help!

Stary Marcin
03-02-2014, 22:00
Regularnie gram na najnowszym DME + CB2.2 + polski mod + dużo bałaganu po innych modach i spokojnie kilka razy przekraczałem 100 tur, obecnie przekroczyłem 150 turę i nic się nie zawiesza (gram 3tury/rok).
Jedyne problemy to błędnie zrobione jednostki, ale one powodują wyskok do windy. Wystarczy poprawić jednostkę, ostatecznie wyrzucić i można grać dalej.
Może grasz na 40 jednostek, bo tego nigdy nie testowałem?

selwek
06-02-2014, 16:54
Hmm... A jak poprawiasz te jednostki, mam właśnie taki problem z Prusakami, co uniemożliwia mi prowadzenie bitew z nimi.

Stary Marcin
07-02-2014, 19:48
Hmm... A jak poprawiasz te jednostki, mam właśnie taki problem z Prusakami, co uniemożliwia mi prowadzenie bitew z nimi.

Najpierw metodą prób i błędów na custom battle zorientuj się przy której jednostce wywala, jak znajdziesz, to jest taki program DBEditor - na tym portalu pisze jak korzystać.
Aczkolwiek jak ktoś korzysta z >10 modów, to raczej powinien się dziwić, że to w ogóle odpala, a nie, że się zawiesza. Empire jest niestabilną grą nawet bez modów.

imported_Napoleon Bonaparte
27-02-2014, 19:41
Hej!
Mam pytanie jak pobrać wersje moda pod zwykłe Empire Total War gdyż jak ja klikam w link i później w download to mod mi się nie pobiera a konto na TWC mam a jeszcze strona mi mówi że nie mam "uprawnień" do pobrania.
Proszę o pomoc!

szwajcar
27-02-2014, 22:27
Hej!
Może to być wina serwera TWCener chociaż sam przed chwilą próbowałem pobrać i bez problemu pobiera. Próbuj najpierw zalogować się trochę poklikać po TWCenter potem na Download i pobierz może pójdzie.
Aha i jeszcze musisz mieć napisane ponad 20 postów żebyś mógł ściągać normalnie. Myślę że to jest jeden z głównych kłopotów ze ściąganiem.

Szwajcarze, pamiętaj aby nie pisać posta pod postem, poprawiłem to. Shay Ruan

Zakapior-san
15-03-2014, 09:47
Witam, mam problem z instalacją moda. Po pierwsze nie można ściągnać wersji 2.0 bo USmany zablokowali serwer hotfile. Ściągnąłem więc wersję 1.0 Mam najnowszy darthmod 8.1, skopiowałem plik DME_POLAND do folderu C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Empire Total War\data, załączam to co trzeba w launcherze i wywala do pulpitu Co zrobić? Jak to zainstalować. Poprosiłbym jeśli można link do wersji 2.0 bo tam podobno jest instrukcja instalacji. Pomoże ktos?

szwajcar
15-03-2014, 10:18
@Zakapior_san:
Post z linkiem do dwójki masz na tej stronie kilka postów wyżej :) Czytaj forum przyjacielu :)

Zakapior-san
15-03-2014, 10:25
Dzięki za odpowiedź już ściągnałem dwójkę:) A co wpisać w user script?

szwajcar
15-03-2014, 19:24
@Zakapior_san:
Wpisujesz nazwę moda czyli ,,DME_POLAND2'' . W launcherze Darthmoda masz kreator user script i tam wpisujesz co chcesz dodać.

maknow1
11-04-2014, 17:16
Witam, mam problem. Otóż chciałem sobie pograć w ten świetnie się zapowiadający się mod.
Pobrałem w tym celu DarthModa v8.0 oraz samego moda.
Robię wszystko tak jak w instrukcji i gdy odpalam Empire z DarthMod'a wyskakuje błąd: "application load error 5:0000065434".
A gdy próbuje włączyć ze steam'a gra co prawda uruchamia się, widać logo DarthMod'a na początku ale w grze nie ma żadnych zmian (poza zmianą 3/4 napisów na język angielski).
W czym może być problem, albo co przeoczyłem?
Czy może to być spowodowane niewłaściwą wersją gry albo DarthMod'a?
Swoją drogą świetny pomysł z tym modem, dlatego tak mi zależy żeby w niego zagrać :P
Pomocy! :confused:

Pentuer
15-01-2015, 20:57
Czołem, dobra robota z modem, czy są plany opracowania moda na podstawkę?

Wonsz
15-01-2015, 22:01
Myślę, że twórca moda, dawno nie pracuje już nad nim i chyba pogodziłbym się z faktem, iż taki stan rzeczy pozostanie permanentnie.

Generał12
27-03-2015, 11:44
Czy coś robię nie tak? Jak wrzucę plik POLAND do folderu data to jak uruchamiam Empire to nie widać zmian, jak próbuję uruchomić mod managerem to wywala do pulpitu.
Pobrałem wersję 1 i gram na vanilli.

sadam86
27-03-2015, 11:55
Problemem będzie brak DarthModa, w pytaniach o mody pisałeś że Darth Ci wywala, ale to nie koniecznie musi być wina DarthModa, czyste Empire też lubi się wykrzaczyć. W 1 poście masz napisane co i jak http://chomikuj.pl/szwajcar01/mod pokombinuj może z wersją 2.0?

Generał12
27-03-2015, 12:04
Akurat Darthmod już wyrzucony, to była wersja po vanillę.

Dymitr
20-09-2015, 00:37
Da się to wgrać na Vanillę bez konieczności instalowania DM? Albo podmienić jakoś chociaż husarię na tą od Szwajcara bo ta z podstawi skutecznie potrafi mnie odstraszyć od gry RONem.

Lamersky
29-02-2016, 23:47
Witam to mój pierwszy post na tym forum :) Otóż mod szwajcara Poland2 jest genialny w połączeniu z darthmodem bez problemu nadawałby się na DLC płatne . Mimo to mam pytanie... gdzie zniknęła piechota liniowa ?? (ta z darthmod czerwone kurtki + niebieskie podszewki)..Będzie dostępna w późniejszym etapie gry ?

Wald
31-12-2016, 16:58
Czy ktoś dysponuje linkiem z którego mógłbym pobrać moda?

artorn
22-03-2018, 17:22
Witam!
Jest jakiś mod uzupełniający jednostki w stainless stell 6.4? Ogólnie jest tam husaria ale nie ma skrzydeł i trochę smuteczek :D

Janek12345
14-11-2020, 10:41
Cześć wszystkim,

Czy mógłby ktoś raz jeszcze udostępnić mod Polish Units ? Na mediafire strona wygasła. Z góry wielkie dzięki !

Janek