Zobacz pełną wersję : Problem z grafiką- gra nie widzi całej pamięci grafy
Shogunek93
27-12-2012, 16:14
Siema mam problem z shogunem, gra nie widzi całej pamięci video mojej karty graficznej przez co kijowo chodzi i nie mogę włączyć ultra detali (przycisk jest niedostępny). Zamiast 1024mb widzi mi 545mb albo jakoś tak nie pamiętam dokładnej liczby. Moj sprzęt to:
Laptop Acer Aspire 5750G
Procek: intel core i5-2450M
RAM: 6GB
Grafa: Geforce GT 630M 1GB
System: win 7 64bit
Co ciekawe kolega ma podobnego lapka jedyna różnica to procek który ma nieznacznie lepszy kartę graficzną ma taką samą tj. gf gt630m i u niego widzi 929mb pamięci ma dostępne detale ultra i gra chodzi elegancko na full, nie tnie w ogóle przy maksymalnym zbliżeniu pola walki natomiast u mnie potrafi nawet na średnich.... Proszę o pomoc i z góry dziękuję
P.S sterowniki mam najnowsze
Sprawdź czy komp też nie widzi całej pamięci, czy tylko gra. Twój kolega też ma win7?
Shogunek93
27-12-2012, 18:23
Komp widzi całą pamięć i tak kolega też ma win7, zrobiłem, że już gra mi widzi 929mb pamięci tak jak u kolegi. Usunąłem plik script z folderu roaming i już mogę grać w ultra jednak gra dalej ciężko chodzi mimo dobrego sprzętu :/
Może z ultra ustaw na wysokie+wyłącz antyaliasing, powinno szybciej śmigać. Bitwy z dużą ilością jednostek i tak będą się cięły, ale to nie wina sprzętu, pomaga jedynie ustawienie niskich detali
Shogunek93
27-12-2012, 19:38
Czyli mowisz, że to jak zwykle total war i jego babole wchodzą w grę z przycinaniem gry? :)
W Crysisa pograsz na full detalach, a w TW 20k jednostek i ledwo co dźwignie :D
Shogunek93
28-12-2012, 07:33
Szkoda, to ja już nie wiem jaki to trzeba mieć sprzęt żeby nie cięło :P. Aż się boję co będzie z rome 2, którego już się doczekać nie mogę:) aby do marca :)
Konfiguracja , konfiguracja i jeszcze raz konfiguracja!
A właściwie ład i porządek, czyli nie tylko optymalna konfiguracja ale i walka z syfem i haosem!
Patrz linki:
porządek 1 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=97535#p97535)
porządek 2 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=98392#p98392)
PS. Odkurz kompa! (są w necie instrukcje jak to zrobić z laptopem)
Nie żartuję!
Niektóre kompy są na tyle "cwane" że potrafią obniżyć wydajność sprzętu aby uniknąć przegrzewania elementów. Więc jak odkurzysz -> poprawisz chłodzenie -> może wzrosnąć szybkość kompa.
PS. 2
KONIECZNIE zapanuj nad antywirusem!! Niektóre antywiry są jak Chuck Noris: Może i eliminują wszystkich wrogów ale i potrafią zeżreć każdą ilość zasobów ... i to dwa razy!
Shogunek93
28-12-2012, 15:03
Hmmm dzięki za rady ale mój laptop błyszczy jeszcze nowością :) no i nie należę do bałaganiarzy :) więc opcja syfu duszącego wydajność mojego laptopa odpada :). Antyvirus mam lekki przynajmniej tak myślę bo AVG Internet Security 2012 (na pewno lżejszy niż eset, norton czy kasperczak) więc chyba też odpada :p. Nie wiem co może być winą "ciężkiego chodzenia" shoguna. Być może to wina optymalizacji
Grafa: Geforce GT 630M 1GB
Na tej grafie ustaw na ultra tylko szczegóły jednostek i tekstury a pozostałe na wysokie , wyłącz antylising a z tych dolnych opcji zostaw tylko podświetlenie , cienie daj sobie na średnie
Szkoda że nie znalazłeś kompa z 640 lub 650 ew 660 GT
Acha , graj na DX9 nie 10 lub 11 , na tej grafie nie zobaczysz różnicy natomiast zobaczysz różnice w płynności ;)
Shogunek93
29-12-2012, 08:38
Spoko dzięki za rade :) zaraz spróbuje
EDIT:
Pomogło gra znacznie lepiej chodzi na dx9 niż na dx11 :)
Shogunek93
15-01-2013, 12:01
Przepraszam, że post pod postem ale to ważne i chcę żeby temat był odświeżony i każdy go widział. Dla tych którym gra się tnie mimo dobrej konfiguracji sprzętu:
INSTALUJCIE NAJNOWSZĄ WERSJĘ DARTHMODA!!!
Mod nie dość, że poprawia cały gameplay to też optymalizację gry!!! Wcześniej gra chodziła mi ciężko nawet na ustawieniach średnio-wysokich w tybie dx9. Po zainstalowaniu tego moda oniemiałem z zaskoczenia. Gra chodzi mi o wiele płynniej w ULTRA W TRYBIE DX11!!!. Przybliżam pole walki aby podziwiać epickość starcia i zero dosłownie zero scinek!!! Nawet przy wybuchach z rakietnic :D
http://www.moddb.com/mods/darthmod-shogun-2/downloads
To jest link do tego moda. Jeżeli ktoś miałby problem ze ściągnięciem to zapraszam na mojego chomika (a raczej mojej dziewczyny :))
http://chomikuj.pl/tam_dalekoxd/Mody+do+gier/Total+War+Shogun+2/DarthMod+v+4.4-+najnowsza
Pozdrawiam :D
Spróbuj tego :D
viewtopic.php?f=368&t=12080 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=368&t=12080)
Shogunek93
15-01-2013, 12:36
I to niby też działa na shogunie :P?
I to niby też działa na shogunie :P?
Dlaczego nie? Masz sprzęt jaki masz ;) , nie zaszkodzi spróbować, ja próbowałem :D i....to sam ocenisz 8-)
Shogunek93
15-01-2013, 13:20
Ale chyba mi się wydaje, że DarthMod ma coś w tym stylu bo gra działa nieporównywalnie lepiej :)
Dobra zainstalowałem to zobaczymy później jak będzie działać bo teraz nie mam czasu :D uczę się haha bo bardzo pilny ze mnie student :lol: . Dzięki
Zainstalowalem ale chyba nie widzę różnicy pomiędzy samum darthmodem a darthmodem z tym patchem :P