Zobacz pełną wersję : Warhammer 40,000: Dawn of War II -dyskusja ogólna
Warhammer 40,000: Dawn of War II - Chaos Rising to pierwsze rozszerzenie do świetnej strategii czasu rzeczywistego rozgrywanej w świecie stworzonym przez firmę Games Workshop. Za opracowanie dodatku odpowiada deweloper Relic Entertainment, którego znamy z takich hitów jak Homeworld, Company of Heroes czy właśnie serii Dawn of War.
W dodatkowym epizodzie Dawn of War II powracamy do oddziału Blood Raven, którego członkowie byli bohaterami kampanii w podstawowej wersji tytułu. Gracz może kontynuować zabawę od posiadanego nagranego stanu gry lub stworzyć drużynę od nowa. Przygoda zabiera nas do sektora Aurelia, w którym pojawiła się mroźna planeta opanowana przez pomioty Chaosu, czyli jednej z najbardziej nieobliczalnych frakcji Warhammera 40,000. Gracz musi zmierzyć się z oddziałami wroga, wśród których pojawiają się między innymi charakterystyczni Chaos Marines.
Na nową kampanię składa się w sumie około dwudziestu misji oferujących wiele nowych wyzwań, ale i możliwości. Przede wszystkim możemy rozwinąć postacie do trzydziestego poziomu doświadczenia, wybierając szereg umiejętności. Ważnym dodatkiem są także niedostępne wcześniej elementy uzbrojenia, wśród których pojawiają się także przedmioty należące do frakcji Chaosu. Ich używanie jest ryzykowne, bo może zakończyć się nieprzewidzianymi konsekwencjami.
Oprócz trybu solowego Chaos Rising dodaje kilka elementów do zabawy sieciowej. Przede wszystkim, rozszerzenie pozwala stanąć po stronie Chaos Marines. Twórcy przygotowali także po jednej nowej jednostce dla każdej frakcji oraz kilka niedostępnych wcześniej map i trybów rozgrywki. Pod względem graficznym produkcja przypomina bardzo pierwowzór.
Screeny (http://www.gry-online.pl/S026.asp?ID=8489)
Na pewno kupie, nie ma co. A wy, jak sądzicie, warto czekac?
Lol... Dodają to, co usunęli z jedynki...Pewnie jeszcze każą płacić za to grube pieniądze :x
Czas odmrozić temat gdyż nowy Warhammer wylądował w sklepach. Według recenzenta gry-online (http://www.gry-online.pl/S020.asp?ID=6458&STR=2) Chaos Rising przewyższa podstawkę. Korci mnie, żeby samemu to sprawdzić.
Jeśli ktoś z Was już w nowego warhammera pogrywa to może niech skrobnie swoją opinie.
Według mnie poprzednie części wgniatają II Serię w ziemię. Nie zapomnę tych epickich bitew z Orkami w DoW I, potem dodatek Winter Assault i GI. Osobiście najbardziej przypadł mi Dark Crusade :twisted: i Nekroni a la Terminator. O Chaos rising się nie wypowiem bo zgodzę się z tym, że zabierają coś co powinno być w podstawce i jeszcze trzeba płacić!! DoW II to wg mnie bardzo dobra gra, ale marnie wypada przy poprzedniczkach!
Z drugiej strony szkoda, że tak wspaniała seria jest niedoceniana/ mało popularna (złe skreślić) na naszym forum ;(
Nic nie poradzisz, że ani świat ani szalone tempo tego RTSa nie trafia do wszystkich. Nie wszyscy są dynamiczni. :D
Hehe racja. Ja też jakiś super dynamiczny nie jestem, ale ta gra coś w sobie ma, że jak zagrasz to coraz bardziej łaknierz krwi (wiadomo o co chodzi:D). Grałem w sporo gier strategicznych i to co mnie nudziło to ta ekonomia, bitwy raz na kilka godzin gry :P a tutaj 5 minut i walczysz o przetrwanie!
Ku chwale Imperium!
ja z kolei lubię rżnąć w imię wyższego dobra
(bez podtekstów) :mrgreen:
Waaaaaagh! Lecz niestety tylko w jedynce można kierować hordą zielonoskórych. Dwójeczka jest fajna, ale brakuje jej rozmachu, który cechował poprzedniczkę. W kampanii jest po prostu za mało punktów by zrobić armię, a kilka oddziałów to zadne wagh.. Zdecydowanie wolę kampanię Dark Crusade, czy Soulstorm z jedynki, choć w Chaos Rising też każda frakcja ma swoją własną (choć bardzo podobną do innych) kampanię. Zdecydowanie z II najlepszą rzeczą jest co-op trzech graczy, którzy za pomocą swoich bohaterów mają za zadanie wyrżnąć nacierające fale wrogów.
W dwójce, w Chaos Rising można grać orkami całą kampanię- w sumie każdą rasą poza Tau, ale w zamian doszli Inkwizytorzy ;p
Ogólnie to bardzo mi się podobała :) chociaż nieco uproszczona pod względem przedmiotów względem pozostałych dodatków i podstawki.
Dwójka jak dla mnie o wiele lepsza od jedynki jeśli ktoś lubi widowiskowe strategie z ciekawą fabułą zamiast bezsensownej rozbudowy baz jak mielismy chocby w Soulstorm- tam nie było żadnej fabuły :P
Tylko że fabuła różnych ras w Chaos Rising jest na jedno kopyto, tak samo jak w Dark Crusade - prawie niczym się od siebie nie różnią misje poszczególnych ras. Zarówno marines, jak i orkami musiałem uciekać przed gwardyjnym baneblade, by go później rozwalić za pomocą wieżyczek. To już w Winter Assault było pod tym względem lepiej. Jedynka ma nad dwójką tą przewagę, że zamiast pięciu oddziałów na krzyż można tworzyć namiastkę armii. Namiastkę, bo i w jedynce limity piechoty i pojazdów nie pozwalają w pełni rozwinąć w tej materii skrzydeł.
Montrose
06-08-2011, 19:27
Asuryan mówisz o retribution nie o chaos rising :D
ehh... to mi się powaliło xD
Oczywiście chodzilo o Retribution :)
Mi także. Chodziło oczywiście o Retribution. Chaos Rising mam także, ale jakoś zbyt długo w niego nie grałem. A następny Warh ma być FPS'em :evil:
Tak dokładnie Warhammer 40.000 Space Marine
Edit
W jedynce wystarczy wgrać choćby Tyranid Mod który zwiększa limit jednostek o 50% (jeśli włączysz tą opcję )i przyznam, że krew leje się wtedy strumieniami jak nie rzekami.
http://uk.pc.ign.com/articles/120/1200466p1.html
Dla zainteresowanych. Czuć Tau (pewnie w kolejnym dodatku, aczkolwiek po kampanii eldarskiej w Sprawiedliwości obstawiałem Nekronów. Przeszedłem trzy kampanie, głównie dla nowych dialogów i tych zmian fabularnych. Za każdym razem z przyjemnością).
Teraz bawię się Ostatnią Linią Obrony, akurat przeglądałem osiągnięcia w steamie i z tego co już widzę pojawiły się dwa nowe dla Komandora Tau (na pewno będzie komandir, raczej nie oczekuję całej armii niebieskich ludzików).
Commisar Holt, 541 Valhallański Regiment Piechoty.
Caldern91
27-08-2012, 07:45
panowie jeśli ktoś byłby chętny na partyjkę w warhammera obojętnie jakiego to ja byłbym bardzo wdzięczny bo ostatnio nie mam z kim grać w tą jakże epicka grę a chciałbym znowu zobaczyć setki żołnierzy przelewających krew wrogów w imię Większego Dobra
Hm... Możliwe że na roku uda mi się w Soulstorma. Na PW w razie czego napiszę.
Caldern91
01-09-2012, 15:38
okiey czekam na odpowiedź w takim razie jakby co gram tau o ile mi się uda tą rase wylosować
MichalKruk
19-06-2013, 12:15
Odświeżam.
Jest jakiś mod do DoW 2 Retribution na Tau? Szukam i szukam, znalazłem tylko informacje o DLC jakimś "Tau Comander" czy coś takiego, a mi raczej chodzi o moda żeby nie płacić poraz kolejny... -.-
Co do moda nie wiem, a to DLC "Tau Comander" jest tylko na jedną postać Tau do Last Stand. Nie wprowadza nowej kampanii, ani normalnej armii do multi.
Grube pieniądze? Obstawiam, że w premierę Chaos Rising kosztował 40 zł. Teraz całą trylogię DoW 2 można kupić za 40 zł w najbliższym Empiku.
Po kilku godzinnej zabawą z tym ścierwem windows live musiał niestety musiałem grać na offline czyli multi papa... Ludzie narzekają na origina ale przynajmniej można sie na nim zalogować. Ale dość już o tym gra fajna ale to już nie ta sama dobra strategia.
Edit:
Po kilku tygodniach zmagań ( z przerwami) udało mi sie w końcu zalogować na tego windows live.
Witam
Dzisiaj zacząłem kampanie Chaos Rising i mam pytanie w ekwipunku mam 3 zbroje terminatora lecz żebym mógł z nich korzystać potrzebuje jakiegoś "pakietu naprawczego" jak mogę go zdobyć?
Witam was chciałem się zapytać czy istnieje jakaś modyfikacja, która odblokuje wszystkie przedmioty w kampani Dawn of War II i dodatku Chaos Rising.
Przeszedłem już obie i teraz chce spróbować z "ułatwieniami".
Zna ktoś linki albo posiada wiedzę, czy to w ogóle możliwe?
Postanawiam odświeżyć temat, gdyż mam problem z Dawn of War II jak i Retribution - problem jest taki, że gra przy ekranie ładowania po zakończeniu misji/starcia na multiplayer zawiesza się i to chamsko. Nie działa na to nic poza restartem komputera/laptopa. Wie ktoś, jak to naprawić?
Sprawdź spójność plików na sam start.
Pozwolę sobie odkopać temat. Z początku byłem sceptykiem tej gry i w ogóle nie chciałem grać w to nawet, ponieważ byłem zwolennikiem czystej strategii czyli pierwszych "dowów". A w końcu gdy znalazłem starą płytkę z jakiejś gazety z grami to tak sobie od niechcenia dałem na steam pobrałem i zacząłem grać i szybko mnie wciągnęła. System walki bardzo fajny rozwijanie bohaterów też różnorodne nawet zbroję które znacząco wpływają na wygląd postaci, to lubię. Zauważyłem że gra staje sie łatwa gdy Avitus może strzelać bez "rozkładania się". Żałowałem tylko że jest tylko jedna kampania zrobili "inne" w Retribution ale trochę to spaprali moim zdaniem. Gra dobra ale nie trzyma poziomu poprzednich części. Polecam również stronę Astronomican choć pewno wszyscy ją znacie. Sam swojego czasu trochę tam edytowałem. PS. Bardzo przyjaźni i spoko ludzie się tym zajmują.
I Retribution doczekało się jeszcze większego "ukrwawienia" gry. Pamiętacie, że w Retribution była krew podczas walki, nie? Teraz panowie z Relic wyszli z DLC, który nadaje krwi większy... szacun wśród graczy. Zwie się Ridiculously Bloody Blood Pack
http://www.pcgamer.com/dawn-of-war-2s-ridiculously-bloody-blood-pack-makes-game-ridiculously-bloody/
Można kupić go za 2 euro
http://store.steampowered.com/app/378040
https://www.youtube.com/watch?v=o5jUX28SBnQ&feature=youtu.be
Po 5 latach wychodzi do Last Stand Lord Nekronów.
Today marks the 5th Year Anniversary of Dawn of War II: Retribution!To celebrate, we are giving back to those of you who have continued to love and support the game. Introducing the Necron Overlord, the NEW Last Stand Hero in Retribution!
The Necron will be available on March 10th, and as a huge thank you to our loyal fans, it will be yours for FREE if you download in the first 5 days! Check out the trailer!
Miło, przez pierwsze 5 dni darmowe DLC.