Zobacz pełną wersję : Nowy laureat Pokojowej Nagrody Nobla
Garindor
09-10-2009, 18:07
Co o tym myślicie? Bo mi szczęka opadła i jestem zniesmaczony :shock: :? Co on, aż takiego zrobił? Z tarczy w Polsce zrezygnował?! :lol:
Jedna z wad demokracji. Uśrednianie społeczeństwa.
Norma, nic nadzwyczajnego choć mogli by zaczekać ew. dać inne uzasadnienie. :D
Ktos mi powie dlaczego w 1948 nie przyznano nagrody?
Obama nie zrobił jeszcze nic.
Może dokona czegoś świetnego, ale na razie nie dokonał NICZEGO.
Jest pierwszym prezydentem - Murzynem w USA? Fakt.
Może komisja chciała nie tylko podlizać się USA ale także udowodnić wszystkim że nie są rasistami.
Ale zaraz - skoro wybrali go ze względu na czarność to jest to przecież dyskryminacja białego człowieka :P
Nominacja została zgłoszona w dwa tygodnie po wyborze Obamy na prezydenta. Tak więc ja tam już wiem za co dostał tą nagrodę Nobla.
Już dawno nie spodziewam się, że ze Skandynawii wyjdzie coś pożytecznego dla ludzkości.
Od pewnego czasu mam wrażenie, że tas nagroda (podobnie jak literacki nobel) z roku na rok traci swoją wartość.
W tym momencie już straciła jakąkolwiek wartość...
ThorGal77
09-10-2009, 20:37
Uzasadniali to "zmniejszeniem arsenału jądrowego" a ja się tak śmiałem, że pewnie odciął swoje i dlatego zmniejszył arsenał jądrowy ;D a tak na serio to oni po prostu nie mają komu dawać tych nagród...
Najbardziej zniesmaczył się Wałęsa...
Zazdrość przez niego przemawia... No bo jak on mógł? Przecież nie jest tak świetny jak Lesiu...
http://wiadomosci.wp.pl/kat,113354,titl ... omosc.html (http://wiadomosci.wp.pl/kat,113354,title,Walesa-nagroda-tak-szybko-On-dopiero-zaczyna,wid,11580210,wiadomosc.html)
Uzasadniali to "zmniejszeniem arsenału jądrowego" a ja się tak śmiałem, że pewnie odciął swoje i dlatego zmniejszył arsenał jądrowy ;D a tak na serio to oni po prostu nie mają komu dawać tych nagród...
Mi niech dadzą, jak nie mają komu :lol: Ale odpadam, bo nie jestem ciemnego umaszczenia, i mam całkiem inne poglądy, i nie potrafię tak przekonywająco mówić kłamstw... ;) Kiedyś Nelson Mandela, teraz Barack, później przywódca Korei Północnej, że zechce rozmawiać, a może Putin, za to że chciał i rozmawiał z Czeczenami? :evil: Szkoda, tych wszystkich co z takim mozołem, robią dobre rzeczy, ale nie są trendy i mało kogo tak naprawdę obchodzą....
Najbardziej zniesmaczył się Wałęsa...
Zazdrość przez niego przemawia... No bo jak on mógł? Przecież nie jest tak świetny jak Lesiu...
http://wiadomosci.wp.pl/kat,113354,titl ... omosc.html (http://wiadomosci.wp.pl/kat,113354,title,Walesa-nagroda-tak-szybko-On-dopiero-zaczyna,wid,11580210,wiadomosc.html)
Rozumiem, że można nie lubić Wałęsy (sam go nie cierpię) ale co jest złego w tej wypowiedzi?
właściwie to miał za co dostać, Nobla w tej kategorii się daje z politycznego klucza, a dzielą socjaliści, dali wiec komuś kto w parę miesięcy przerobił największą gospodarkę Świata z kapitalistycznej na socjalistyczną i cały czas zmierza do ideału, dzieki czemu deficyt rośnie, rośnie bezrobocie, niedługo inflacja, itd, same sukcesy
Obama w parę miesiecy zaprowadził więcej socjalizmu w USA niż wprowadzono tam przez cały XX wiek
No jak za co dostał Nobla "pokojowego" :?: Za prowadzenie wojen w Afganistanie i Iraku i wysyłanie tam dodatkowych żołnierzy(wbrew obietnicom o wycofaniu). Za szykowanie się do kolejnej wojny - tym razem z Iranem. Za faszyzację/socjalizację kraju-symbolu wolnego świata. Za ekoterroryzm i walkę z "globalnym ocipieniem", która oznacza holokaust krajów rozwijających się i miliony ofiar rok rocznie. I jeszcze wiele zasług można by wymienić. Czyż nie jest to idealny kandydat? Przypomnijcie sobie kto dostał niedawno "pokojowego" Nobla zamiast Ireny Sendler. Niedługo będą mogli zmienić tytuł z "pokojowej nagrody Nobla" na "nagrodę leninowską".
"Wojna to pokój
wolność to niewola"
jakby ktokolwiek się przejmował jakąś tam głupią nagrodą ;/
obudziliscie sie nagle i dopiero widzicie, że polityka to najwiekszy syf? :lol:
a prowadzenie wojen w Afganistanie i Iraku i wysyłanie tam dodatkowych żołnierzy(wbrew obietnicom o wycofaniu)
Z Iraku to w "zasadzie" się wycofali :D
Niedługo będą mogli zmienić tytuł z "pokojowej nagrody Nobla" na "nagrodę leninowską".
Raczej nagrodę dla dyplomaty/polityka roku z dodanym małym druczkiem dopisku lewicowy polityk :D
jakby ktokolwiek się przejmował jakąś tam głupią nagrodą
Ano przez pewien czas miało to jakieś znaczenie, a Nobel to zawsze prestiż, który w taki sposób się podważa, to jak dawanie komuś tytułu naukowego czy stopnia wojskowego tylko dla tego, że ktoś ma taki a nie inny kolor skóry - nie dość, że rasizm to jeszcze obniżenie pułapu intelektualnego.
A Obama podreperuje sobie ego po porażce w sprawie olimpiady.
MateuszKL
10-10-2009, 16:02
Gdy Gore dostał jasne już było, że będą teraz przyznawać pokojowe postępowcom. Piewcom tolerancji i bojownikom globalnego ocieplenia.
Nobel Noblowi nierówny. Nobla w dyscyplinach naukowych przyznaje Szwedzka Akademia Nauk i te nagrody jak do tej pory zawsze były w porządku. Ale już literacki Nobel to często miernik światopoglądu (przyznaje go już inna organizacja, Szwedzka Akademia), a pokojowego przyznaje norweski parlament, więc nie wiem czego wy od nich oczekujecie :)
Olafinh0
24-10-2009, 19:37
Obama nie zrobił jeszcze nic.
Może dokona czegoś świetnego, ale na razie nie dokonał NICZEGO.
Jest pierwszym prezydentem - Murzynem w USA? Fakt.
Może komisja chciała nie tylko podlizać się USA ale także udowodnić wszystkim że nie są rasistami.
Ale zaraz - skoro wybrali go ze względu na czarność to jest to przecież dyskryminacja białego człowieka :P
Obama dokonał jednego: prowadzi 2 wojny
jak dla mnie to bardzo niezrozumiała decyzja, szargająca imię Norwegii. Generalnie mi to wisi, ale z pewnością taka nagroda nie skłania do pokoju.
MiChAl I wspaniały
01-11-2009, 14:31
jak dla mnie to bardzo niezrozumiała decyzja, szargająca imię Norwegii.
Może by tak Szwecji :roll:
Jednak Norwegii ;) (http://pl.wikipedia.org/wiki/Pokojowa_Nagroda_Nobla)
Obama w parę miesiecy zaprowadził więcej socjalizmu w USA niż wprowadzono tam przez cały XX wiek
Miszczu, a ile tego socjalizmu Obama wprowadzil do USA? To jest zwykly polityk o lewicowych pogladach, wcale nie bardziej lewicowych niz przecietny polityk z SLD.
Miszczu, a ile tego socjalizmu Obama wprowadzil do USA?
Wszelkiej maści bailouty, dopłacanie do nierentownych przedsiębiorstw, różne "programy stymulacyjne", wtrącanie się w wybór prezesa prywatnej firmy(!!!), propozycje kolejnych regulacji gospodarki, zadłużanie państwa na skalę niespotykaną wcześniej i prowadzenie go do bankructwa, propozycja oddania jeszcze większej władzy FED-owi, plan wprowadzenia socjalizmy w opiece zdrowotnej itp., itd. Mógłbym tak wymieniać przez następne kilka stron. To dopiero początek rządów tego komucha, a już prowadzi Stany prosto ku upadkowi.
To jest zwykly polityk o lewicowych pogladach,
Miejsce "polityków o lewicowych poglądach" jest w rezerwatach, a nie parlamentach czy pałacach prezydenckich.
wcale nie bardziej lewicowych niz przecietny polityk z SLD.
To trudno powiedzieć. Przeciętny polityk SLD to bezideowy aparatczyk żądny władzy i kasy, o moralności pantofelka, więc trudno tu mówić o jakichś poglądach.
Wszelkiej maści bailouty, dopłacanie do nierentownych przedsiębiorstw, różne "programy stymulacyjne", wtrącanie się w wybór prezesa prywatnej firmy(!!!), propozycje kolejnych regulacji gospodarki, zadłużanie państwa na skalę niespotykaną wcześniej i prowadzenie go do bankructwa, propozycja oddania jeszcze większej władzy FED-owi, plan wprowadzenia socjalizmy w opiece zdrowotnej itp., itd. Mógłbym tak wymieniać przez następne kilka stron. To dopiero początek rządów tego komucha, a już prowadzi Stany prosto ku upadkowi.
A teraz na spokojnie podaj dokladne przyklady tych przewinien Obamy. Prosze o nazwy firm, dokumenty itp.
Miejsce "polityków o lewicowych poglądach" jest w rezerwatach, a nie parlamentach czy pałacach prezydenckich
Oj wydaje mi sie gdyby ktos nazwal Kaczynskiego zakompleksionym kurduplem bys sie obrazil :)
To trudno powiedzieć. Przeciętny polityk SLD to bezideowy aparatczyk żądny władzy i kasy, o moralności pantofelka, więc trudno tu mówić o jakichś poglądach
Acha zapewnie uwazasz ze politycy z partii prawicowych to ludzie walczacy z korupcja i klamstwem :) Bo z tego co ja widze to wlasnie prawica jest zdolna do afer wszystkich masci. Widac to po 2 latach koalicji wielkiej trojcy :lol:
A teraz na spokojnie podaj dokladne przyklady tych przewinien Obamy.
Prześledź sobie stronki o tematyce ekonomia/biznes/finanse czy odpowiednie działy na dużych portalach. Znajdziesz tam mnóstwo danych na temat USA. Wymieniłem tylko fakty. Dla zorientowanych to żadna nowość. Przewinienia wymieniłem i to tylko w małej części.
Prosze o nazwy firm, dokumenty itp.
Chodziło o to, że władze amerykańskie po "uratowaniu" GM wtrącały się w wybór nowego prezesa. Poszukaj w sieci, to znajdziesz. Na dzień dobry:
http://www.motorauthority.com/blog/1032 ... the-reigns (http://www.motorauthority.com/blog/1032718_gm-ceo-rick-wagoner-resigns-fritz-henderson-takes-the-reigns)
Gdy prezydent ustala, kto w prywatnej firmie ma być prezesem, a kto nie może nim być, to się właśnie nazywa socjalizm.
Oj wydaje mi sie gdyby ktos nazwal Kaczynskiego zakompleksionym kurduplem bys sie obrazil :)
Na fakty się nie obrażam :lol: I źle się Tobie wydaje drogi lemingu. Kaczyński to też socjalista(szczególnie Lechu specjalista od "prawa pracy"), więc też widzę go prędzej w rezerwacie, a nie na odpowiedzialnym stanowisku państwowym.
Acha zapewnie uwazasz ze politycy z partii prawicowych to ludzie walczacy z korupcja i klamstwem :)
Jeśli się im da możliwość. Tylko że się w Magdalence dogadano, że w III RP prawica dojść do władzy nie może, więc się nie martw. Korupcja i kłamstwo w III RP mają się dobrze, a mogą się mieć tylko "lepiej".
Bo z tego co ja widze to wlasnie prawica jest zdolna do afer wszystkich masci. Widac to po 2 latach koalicji wielkiej trojcy :lol:
Chyba drogi lemingu nie uważasz PO-PiS za prawicę :?:
Prześledź sobie stronki o tematyce ekonomia/biznes/finanse czy odpowiednie działy na dużych portalach
Onet? Interia? :lol:
Chodziło o to, że władze amerykańskie po "uratowaniu" GM wtrącały się w wybór nowego prezesa
Faktycznie, ochydni socjalisci :) Nie dosc ze departament skarbu USA uratowal GM od calkowitego upadku to jeszcze jest atakowany za to ze wtraca sie w wybor nowego prezesa.
Kaczyński to też socjalista(szczególnie Lechu specjalista od "prawa pracy"), więc też widzę go prędzej w rezerwacie, a nie na odpowiedzialnym stanowisku
Kaczynski nie jest socjalista. On nie ma okreslonego nurtu politycznego. Facet stara sie pokonac swoje kompleksy lustrujac kogo sie da.
Jeśli się im da możliwość
Mieli mozliwosc w latach 2005-2007. I co z tego wyniklo? Nic dobrego.
Chyba drogi lemingu nie uważasz PO-PiS za prawicę
O czym ty gadasz? Chodzi mi o PIS-Samoobrona-LPR.
A teraz pytanie. Jakie partie dzialajace w Polsce mozna twoim zdaniem zaliczyc do prawicy?
Onet? Interia?
Oprócz tego WP, bankier.pl, money.pl, pb.pl, strona prokapitalistyczna, strona instytutu Misesa i dziesiątki innych stron i blogów. Źródeł informacji w internecie nie brakuje.
Faktycznie, ochydni socjalisci :) Nie dosc ze departament skarbu USA uratowal GM od calkowitego upadku
I na tym właśnie polegał ich błąd.
to jeszcze jest atakowany za to ze wtraca sie w wybor nowego prezesa.
Bo wtrącanie się polityków w wybór prezesa prywatnej firmy to socjalizm właśnie.
Kaczynski nie jest socjalista. On nie ma okreslonego nurtu politycznego.
Jego partia prowadzi socjalistyczną politykę i propagandę. Nie wiem czy Kaczyńscy wierzą w socjalizm, ale go robią i o nim non stop mówią.
Facet stara sie pokonac swoje kompleksy lustrujac kogo sie da.
Nie jestem specjalistą od psychoanalizy czy psychoanalitykiem Kaczyńskiego, więc nie zamierzam analizować jego domniemanych motywów...
Mieli mozliwosc w latach 2005-2007. I co z tego wyniklo? Nic dobrego.
W tamtej kadencji parlamentu rządzili nami socjaliści, więc nie wiem o czym mówisz.
O czym ty gadasz? Chodzi mi o PIS-Samoobrona-LPR.
PiS jest partią socjalistyczną. Samoobrona też. LPR nie był ideowo jednolity, ale większość też stanowili tam socjaliści i etatyści. Gdzie tu prawica :?:
A teraz pytanie. Jakie partie dzialajace w Polsce mozna twoim zdaniem zaliczyc do prawicy?
Przede wszystkim partie prawicowe w Polsce to rozdrobniony margines poza parlamentem. Za prawicowe można uznać np. UPR/PJKM, PR. Plus w innych partiach można by znaleźć polityków o prawicowych poglądach, ale nie mają oni za wiele do powiedzenia.
wiem, że wiki, ale mimo wszystko
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawica
OK, a mialobyc tak pieknie, jak Obama uzywal argumentu przeciw rozwojowi energetyki jadrowej w debacie z McCainem, stawiajac w duzej mierze na energetyke odnawialna.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/8518670.stm
Oczywiscie nie nalezy ignorowac w obecnej sytuacji mocy jakie moze dac elektrownia jadrowa bez emisji CO2, ale to jest naprawianie jednego problemu i kreowanie nastepnego...
wiem, że wiki, ale mimo wszystko
Z definicji na wikipedii:
"Prawicowa wizja gospodarki to gospodarka wolnorynkowa, w której panują zasady kapitalizmu. Obniżenie podatków, likwidacja przymusowych ubezpieczeń społecznych, większości koncesji gospodarczych, uproszczenie procedur i prywatyzacja są głównymi postulatami gospodarczymi partii prawicowych."
Czyli w parlamencie III RP nie ma ani jednej takiej partii. Amen.
Oczywiscie nie nalezy ignorowac w obecnej sytuacji mocy jakie moze dac elektrownia jadrowa bez emisji CO2, ale to jest naprawianie jednego problemu i kreowanie nastepnego...
To lepiej mieć problem z odpadami radioaktywnymi, niż emitować nieszkodliwy CO2 ;) :?: No ale jak Obama obiecał przyłączyć się do "walki z globalnym ociepleniem"(choć szczęśliwie dla USA nie wybrał radykalnej drogi), to teraz Amerykanie muszą zjeść tą żabę...