Zobacz pełną wersję : MG
Mefisto7
09-01-2016, 04:18
Co więcej - przecież Sycylia jest przed Bizancjum - Froya nie skasowała jednostek.
Froya ma po mnie turę - to ona olała zakaz i zaakceptowała wymianę (jeśli taki był co do Cagliari, bo ja pamiętam tylko ten co do Neapolu).
Ja jej pisałem na PW, żeby oblegała Neapol (który zbuntowałem), a nie żeby akceptowała wymianę. Zrobiła chyba odwrotnie. xD
Mefisto7
09-01-2016, 22:26
Wysłanie dla niej tury z tą propozycją jest olaniem zakazu.
Ale ja propozycję wysłałem na początku robienia tury, zanim zakaz został wydany. Poza tym nie masz racji - można wysyłać co się komu podoba, nawet trybut 20,000 na 10 tur pod groźbą ataku, i tym podobne. Nie ma obowiązku akceptacji takich propozycji.
Mefisto7
09-01-2016, 22:34
Trzeba było poczekać na werdykt. Nie będę się z tobą przekomarzał. Blackhand ma dobry materiał do wydania decyzji.
Froya nie ogarnia 75% rzeczy, które się dzieją na tym forum; nawet nie wie, że ma ze mną PoNa, więc to nic nadzwyczajnego, że przyjęła otrzymaną ofertę.
Winna jest tylko i wyłącznie osoba, która zaakceptowała propozycję. Żadnego werdyktu pod swoim adresem nie przyjmę. Froya nie odpisała nawet w ambasadzie, że akceptuje moją propozycję - więc dlaczego w takim razie przyjęła dyplomatę ?? W tym momencie ja umywam ręce a poza tym cofam propozycję wymiany i zamiast tego zrywam pona bo mnie wszyscy już wkurzacie.
Jeśli zrywasz z kimś pona to napisz mu w ambasadzie, żeby nie było wątpliwości. :P
blackhand
11-01-2016, 05:52
Dzisiaj może jeszcze lub jutro zajrzę w turę i zdecyduje, jaki będzie werdykt. W każdym razie Sardynia raczej bizantyjska długo nie zostanie.
blackhand
13-01-2016, 00:01
Francja może atakować bizantyjskie miasta przekazane przez Sycylię bez złamania pona (walka w pobliżu tych miast nie liczy się jako łamanie pona). Sycylia odda Bizancjum Kretę.
Swoją drogą, jak Domen wstawił dla Sycylii turę 37, a Sycylia zrobiła i jest tura 38 Bizancjum? O_o
Tak dla informacji, kod na ustawianie sojuszy nie działa (a przynajmniej nie jestem w stanie go zmusić do działania). Ktoś się kiedyś pytał.
Mefisto7
13-01-2016, 00:15
Ale ja tracę na tym dochód z handlu z Bizancjum wtedy, poza tym teraz Cagilari bronią Kondotierzy, czyli będę miał wyższe straty.
Ja postuluję, aby Froya oddała Sycylii Cagilari odbierając Kretę z powrotem, a Sycylia usunęła wszystkie jednostki z wymiany i wprowadziła do miasta swoją jednostkę, która w nim stacjonowała wcześniej. W końcu właśnie stoimy na turze Bizancjum. Dobra okazja, żeby to odwrócić.
blackhand
16-01-2016, 18:10
Wybredny. :D Ale skoro i tak robię za Bizancjum to niech będzie.
Mefisto7
24-01-2016, 17:35
Prosimy MG o hasło Bizancjum dla Gobblera. ;) Chciałby przejąć.
Mefisto7
22-02-2016, 20:24
Czy HRE nie pogwałciło PoNa z Bizancjum? Około tury 33 lub 34tej zawarli pakt na 12 tur. Jest tura 41a. Pseudocesarz oblega Szeged. Oficjalnego zerwania nigdzie nie widać. Coś tu nie gra.
blackhand
22-02-2016, 23:05
Co na to HRE i Bizancjum?
Ups, przyznaję, że to ja pierwszy zaatakowałem niemiecki statek. Przeglądając ambasady musiałem przegapić info o pon-ie.
Mefisto7
23-02-2016, 00:01
A to mleko wylane. ;) Poszkodowany zawsze może wybrać czy domagać się kary za złamanie warunków PoNa, czy wykorzystać tę agresję.
blackhand
29-02-2016, 00:38
Rozumiem, że skoro nikt tutaj się nie odzywa, a Niemiec podobno już oblega coś Bizancjum, można uznać decyzję za podjętą.
Proszę o zatwierdzenie umowy o oddaniu prowincji przez Xardasa i Domena w Iberii i Afryce dla Maurów.
blackhand
09-03-2016, 15:43
Rozumiem, że Francja jest nadal w stanie wojny ze wszystkimi, których dotyczy wymiana, i nikomu innemu nie będzie przeszkadzać? Jeśli tak, to jest zgoda.
Mefisto7
09-03-2016, 21:54
No, jak skasują jednostki... Maur powinien przyjąć propozycję oddania w grze i od razu skasować.
Skasowałem jednostki zostawiłem jedynie po jednej aby nie było buntów, mogę je skasować w następnej turze.
proszę o potwierdzenie wasalizacji Kijowa przez Egipt
blackhand
24-05-2016, 17:57
A są jakieś specjalne zasady między Wami, które mam potwierdzić, czy działa to jak sojusz?
blackhand
25-05-2016, 13:47
Potwierdzam.
chciałbym zgłosić protest
Mój generał został pokonany przez oddziały HRE, którymi sterował Domen.
Domen jako zastępca HRE nie miał prawa rozpocząć nowej wojny
Incydent ten sprawia że mam mniejsze pole manewru w rejonach Karpat
Jeżeli to możliwe to prosiłbym MG o robienie tur za HRE
lepsze to niż " prywata" innego gracza ;)
HRE było w stanie wojny z Kijowem już wcześniej. Poza tym gram tym HRE już od zarania kosmosu, jeśli nie dłużej, więc ciężko tu mówić o "zastępstwie".
Nie kłam Domen
Nie było w stanie wojny w 44 turze
a czy grasz od zarania kosmosu to mnie nie interesuje.
zasady mówią jasno- nie mogłeś rozpocząć nowej wojny.
tura poszła dalej
nie domagam się jak widzisz kary a straciłem 2 generałów przez to a nie jednego
chcę jednak by tą nację dograł już MG jeżeli będzie to możliwe ;)
Wstrzymanie się od prowadzenia wojny przez HRE mogłoby znacząco zmienić przebieg gry.
nację dograł już MG
"Dograł"? HRE jeszcze może nawet wygrać KO - więc o jakim "dogrywaniu" mówimy? ;)
blackhand
10-06-2016, 17:32
Sprawdziłem turę HRE i w tej chwili ma około 500 żołnierzy, z czego połowa to milicja, 1 miasto i dług na kilka tur. Myślę, że nie zaszkodzi, jeśli przez te kilka tur ja będę robił za HRE. Oczywiście, jeśli Domen znajdzie kogoś chętnego to będzie mógł przejąć.
Dwa miasta już ma - tzn. będzie miało w kolejnej turze, bo teraz oblega.
Mefisto7
10-06-2016, 18:48
Ja myślę, że to przesada. Bądź co bądź nikogo się nie znajdzie na takie HRE, więc należałoby je już przyłączyć do tej mini konfederacji Domena. I to od dawna. Poza tym Blackhand chyba się nie przyjrzałeś tak dokładnie temu HRE.
blackhand
12-06-2016, 21:46
Aha, założyłem, że skoro Bizancjum zaproponowało pokój, to się z nim dogadałeś. Co w takim razie z tą armią Bizancjum koło (Neu)Marienburga? Zaraz zostanie zdobyty? Wszystkie statki HRE są puste, widzę tylko 1 armię oblegającą i armię w mieście. Co takiego pominąłem? O_o Inna sprawa, że teraz HRE ma kasę na plusie i olbrzymie dochody z korupcji, które i tak nie odzwierciedlają się w zyskach, ale to zostawię jako zagadkę Medka. :D
Poza tym, to sprawa między Zacharem a Domenem. Jeśli Zachar będzie wolał jakoś sobie zrekompensować to OK, mniej robienia dla mnie, ale nie może być tak, że zasady nie obowiązują, bo ktoś przejął państwo przez "zasiedzenie".
Chciałbym by MG wypowiedział się na temat wycofania angielskich armii na moim terytorium po wypowiedzeniu paktu o nieagresji
Angielskie armie miały obowiązek udania się najkrótszą drogą w kierunku swoich lub neutralnych ziem
Jednak postawiły sobie nowy forty na mojej ziemi i uważam to za akt wojny.
zmienia to wygląd i obronność mojej prowincji mimo jeszcze trwającego okresu wypowiedzenia pona
rozumiem obawy Avasila przed pokonaniem mu tych armii , ale to była moja jedyna szansa na przełamanie na tym froncie i planowałem "okrężenie" od dobrych paru tur
Widziałem maszerujące północą angielskie armie na mnie
wojna z Polską i zajęcie jej ziem były podyktowane właśnie odcięciem dostępu wojskowego dla Anglika i zmuszeniem go do odwrotu
teraz na mojej ziemi to Anglik ma korzystniejszą pozycję.
Nie zmieni to zapewne końcowego wyniku wojny ale uważam to za bardzo krzywdzące dla mnie i pozbawia mnie trochę zabawy i satysfakcji z pokonania paru armi z niezliczonej ilości Avasila
:(
Kiedyś chyba było tak, że wypowiadający pona musiał najpierw się wycofać daną armią z terenu państwa, któremu wypowiedział pon, a dopiero potem mógł tą armią atakować, niezależnie od tego czy wycofanie trwałoby dłużej niż okres wypowiedzenia pona - nadal tak jest?
Zachar zaraz wyślę PW w sprawie zamku Sarkel, przeczytaj.
Kiedyś chyba było tak, że wypowiadający pona musiał najpierw się wycofać daną armią z terenu państwa, któremu wypowiedział pon, a dopiero potem mógł tą armią atakować, niezależnie od tego czy wycofanie trwałoby dłużej niż okres wypowiedzenia pona - nadal tak jest?
Wypowiadając pona byłem na polskich ziemiach, które w międzyczasie zdobył Kijów
blackhand
28-06-2016, 17:33
Nie rozumiem. Dlaczego zamiast wycofać się Anglicy postawili sobie fort? Skoro Anglicy powinni się byli wycofać jak najszybciej, to nie ma znaczenia, czy wystawia to ich na straty. Okres po wypowiedzeniu pona nadal trwa?
Anglia wypowiedziała pona Kijowowi, siedząc na ziemiach Polski. W następnej turze Kijów zajął tę ziemię, ustawiając armie w pobliżu angielskich. W swojej turze Anglia nie może atakować Kijowa, bo ma jeszcze 1 turę okresu ochronnego, ale Kijów może wcześniej, więc Anglia wycofując się w stronę ziem neutralnych chowa się w forcie poza zasięgiem machin oblężniczych.
chowa się, Jednak ja jako właściciel prowincji nie życzę sobie stawiania na mojej ziemi fortów
Sytuację tą rozważymy na przyszłość w Kolegium więc blackhand nie musisz już zawracać sobie głowy
Tura idzie dalej
Zgłaszam się z prośbą o zgodę na wymianę prowincji między Kijowem a Egiptem
Saraj Batu, Sarkel, Mayar, Itil, Semender za Mosul
Zaznaczę że pytałem też możliwe najbardziej zainteresowanego tą wymianą Avasila, czy nie ma nic przeciwko. Nie sprzeciwił się
Prowincje te są bezpieczne poza wszelkim działaniem wojennym
blackhand
30-06-2016, 21:34
No i dobrze, że tak to załatwicie, bo nie wiedziałem za bardzo, co z tym zrobić. Z jednej strony mi się nie podoba, a z drugiej nie jest w sumie zabronione. :D
Jest zgoda na wymianę.
blackhand
21-09-2016, 23:26
Jest zgoda na wymianę między Egiptem a Sycylią.
Mefisto7
02-10-2016, 13:34
A skąd ta skrytość? Oficjalnej prośby ni widu. Wymiana trochę naciągana.
Egipt nie usunął jednostek, które mu z tego powstały. Dwie zostawił w Ochrydzie, a innymi wyszedł operować w rejonie. Plus trzy w Koryncie.
Do MG pisałem na PW, a warunki wymiany są podane w ambasadzie Egiptu.
Z tego co wiem nie masz pona z Egiptem, więc nic nie stało na przeszkodzie.
Oddałem mu ponad 50% swoich ziem w zamian za gwarancję pokoju i sojusz.
Mefisto7
02-10-2016, 16:09
Wiem, niestety. Chodzi mi o jednostki.
Odnoszę wrażenie, że Egipt nie usuwał jednostek z wymienianych osad(chyba że lubi rekrutować konnych łuczników)
I inna sprawa, Węgry z którymi mam pona blokują mi przejścia po kijowskich ziemiach, nawiązuje do tego następujący punkt regulaminu:
g) Jeśli państwo A mające sojusz z B i pakt o nieagresji z C, chce wspomóc B chroniąc jego osady i jednostki swoimi wojskami lub blokując drogę będąc na terytorium B , C może je zaatakować bez konsekwencji. Po pierwszym kontakcie bojowym pakt o nieagresji ulega natychmiastowemu rozwiązaniu. Z kolei fakt wzięcia udziału w bitwie jednostek państwa A, podczas naszego ataku na jednostki państwa B, nie powoduje zerwania paktu.
Jednak mówi on o sojuszu, a tutaj Węgier i Kijowa nic nie łączy. Zastanawiam się, czy mogę je bezkarnie zaatakować.
Może nie zauważyłeś, ale z Kijowem mam wojnę i w poprzedniej turze np. oblegałem mu Suczawę a teraz ją zdobyłem.
Jednak mówi on o sojuszu, a tutaj Węgier i Kijowa nic nie łączy.Ja nie mam z Kijowem żadnego paktu i bynajmniej go nie wspomagam, tylko go atakuję - chcę zdobyć dla siebie Perejasław, dlatego blokuję przejście żebyś nie stawiał tam fortów w celu zablokowania mi dojścia. Może nie zauważyłeś, ale mam tam armię z katapultą z zasięgiem do Perejasławia.
Więc nie możesz atakować. Gdybym ja pierwszy nie zablokował to na 100% ty byś mi tam zablokował drogę do mostu.
chyba że lubi rekrutować konnych łuczników
Jeśli nie ma wybudowanych koszar to może w tych stepowych osadach rekrutować tylko jednostki regionalne.
Wymiana między Egiptem a Kijowem była kilka tur temu, więc raczej miał dosyć czasu na szkolenie.
Jeśli nie ma wybudowanych koszar to może w tych stepowych osadach rekrutować tylko jednostki regionalne.
Wymiana między Egiptem a Kijowem była kilka tur temu, więc raczej miał dosyć czasu na szkolenie.
W Azovie?
W Sarkelu i w pozostałych na północ od Kaukazu. Azow chyba od Sycylii dostał, ale też ze 2 tury temu.
Nie mówię, że to niemożliwe, ale jednak mam spore podejrzenia, że zaniechał usunięcia jednostek i chciałbym, żeby zostało to sprawdzone :P
Dobra ale nie ma sensu wstrzymywać kolejki z tego powodu, MG może sprawdzić jak tura dojdzie do Egiptu.
No tak, nigdzie nie proszę o wstrzymywanie kolejki :P
blackhand
28-10-2016, 21:32
Rzuciłem okiem na Azov, w 50 turze Egipt dostał po 5 oddziałów połowieckiej konnicy, w 52 turze Anglii wszędzie jest rozrzucona kawaleria, ale tylko część to konnica połowiecka, którą można tam normalnie rekrutować. Wszystko więc wygląda w porządku.