PDA

Zobacz pełną wersję : William Gardiner - ostatni ambasador w I Rzeczypospolitej

K A M 2150
05-01-2013, 21:29
Witam, właśnie ucząc się do sesji przerabiałem historię nowożytną Polski i czytając o końcu RON natknąłem się na postać Williama Nevile'a Gardinera, był on ambasadorem brytyjskim w Warszawie, poniżej fragment sporządzonej przeze mnie notatki:

(...) Należy jednak przypomnieć epizod z rzezi Pragi, gdy brytyjski ambasador, pułkownik William Gardiner interweniował wraz z nuncjuszem papieskim u Suworowa, aby ten oszczędził ludność. Sam Gardiner dał także schronienie kilkuset mieszkańcom Warszawy, broniąc ich od masakry. Obcy ambasadorzy jeden po drugim opuszczali Warszawę, nawet przed końcem Insurekcji Kościuszkowskiej. 15 lutego 1797 miasto opuścił nawet nuncjusz papieski, który od roku sprzeciwiał się nakazom opuszczenia stolicy. Z przedstawicieli wszystkich państw pozostał tylko osamotniony ambasador brytyjski William Gardiner. Jego raporty z ostatecznej agonii Rzeczypospolitej brzmią naprawdę wzruszająco. Sam ambasador żył w nędzy, ponieważ utrzymywał około 300 uchodźców i dopiero po licznych prośbach otrzymał od Londynu pieniądze. Jego ostatni zapis pochodził z 11 grudnia 1797. W 1798 roku został oddelegowany do Berlina gdzie tamtejszemu ambasadorowi brytyjskiemu złożył archiwa warszawskiej misji dyplomatycznej.

Notatka sporządzone na podstawie książki Normana Davies'a "Boże Igrzyska".

Mam teraz dwa pytania:
1) Zna ktoś może jakiś tytuł, w którym poświęcono tej postaci trochę więcej miejsca lub może istnieje pełna biografia?
2) Czy fakt życia w nędzy był spowodowany wcześniejszymi długami, czy wyłącznie długami jakich sobie narobił utrzymując uchodźców? Z tekstu o Gardinerze wynikało, że miał licznych wierzycieli, jednakże nie było jasne, czy tych wierzycieli nie narobił sobie już wcześniej.