PDA

Zobacz pełną wersję : Czy można amerykańskimi frakcjami budować statki?

Gaeth I
17-01-2013, 14:24
Witam ;)
Mam takie jedno pytanko. Czy w kampanii Americas w dodatku Kingdoms można budować statki nie tylko Hiszpanią? Otóż chciałbym podbić całą mapę Majami. A z tego co kojarzę są bodajże 2 prowincje gdzie bez statku nie da się dostać. Jest to hiszpańska Havana i coś jeszcze. I tu moje pytanie: Czy można jakoś Majami zbudować lub np. przejąć hiszpański statek? Byłbym wdzięczny :roll:

Arrim
17-01-2013, 15:12
Nie można.

Rotnis
17-01-2013, 15:34
Na TWC kiedyś obiło mi się o uszy że jak podbijesz całą mapę indiańską frakcją to dostajesz darmową armię na Kubie i możesz podbić Havanę, ale tego nie testowałem

Gaeth I
18-01-2013, 15:50
Dzięki za odpowiedzi ;)
Niestety ten sposób nie działa. Wcale nie dostałem żadnej armii. Musiałem do tych dwóch prowincji (Cochimi i Havana) użyć kodu "move_character". Ale innego sposobu chyba nie ma. Nie da się amerykańską frakcją podbić całej mapy bez kodów, ponieważ jak to zrobiłem pojawił się komunikat, że to Hiszpania podbiła Amerykę :D

chkaplan
18-02-2013, 13:08
Statku nie uda się zwerbować - choć co ciekawe w podstawce gdy pod koniec gry podbijałem amerykę - przy jej wybrzeżu pojawili się "miejscowi" piraci ha ha, którzy jak im się przyjrzałem napadali na europejskie statki na swoich canoe - a więc mieli (przynajmniej jako buntownicy możliwość werbunku "statków"

Ja nieco inaczej sobie radzę - po prostu na początku w deskr_strat przenoszę te prowincje do swojej frakcji i problem z głowy (oczywiście najpierw muszę "wyemigrować stamtąd [a przynajmniej z samego miasta Havana - bo bez tego gra nie odpali !] garnizon hiszpański - przenoszę go na kontynent !)

Aracz
18-02-2013, 21:00
Można zwerbować łódź najemników ;)

chkaplan
19-02-2013, 10:07
Nie próbowałem jeszcze tego - co wówczas się dzieje ? - czy można wówczas np. przemieszczać się na Kubę i podbić Hawanę ?

Aracz
19-02-2013, 17:48
Tak, gdy ustawisz się przy wodzie, powinieneś móc wynająć najemną łódź. Pojawi się obok twojej armii, w tedy tylko wchodzisz i jedziesz zabić biednych (s)Kubańczyków :twisted:

chkaplan
20-02-2013, 08:13
Tak, gdy ustawisz się przy wodzie, powinieneś móc wynająć najemną łódź. Pojawi się obok twojej armii, w tedy tylko wchodzisz i jedziesz zabić biednych (s)Kubańczyków :twisted:

Wielkie dzięki :!:
bo dotychczas sądziłem, że frakcjami "lokalnymi" nie da się w sposób "naturalny" podbić całej mapy... - kamień spadł mi z serca - tzn. że twórcy gry trochę się postarali i zrobili coś dla gracza !!!!

Czy podbijałeś już w ten sposób Hiszpanów ???

M m tylko małe pytanie na gorąco - co to są za łodzie ???? Jakiś canoe, czy coś innego ?

Ponadto w tej serii "statki" można zdemobilizować tylko w portach - jak jest z tymi łodziami, skoro "nativi" nie budują portów ???

Samick
20-02-2013, 08:39
To są piraci, którzy pojawiają się od czasu do czasu.

chkaplan
20-02-2013, 08:58
To są piraci, którzy pojawiają się od czasu do czasu.

to już nic nie rozumiem - w końcu jeżeli piraci to nie można ich werbować !!!!

Aracz pisał, że jest to łódź najemna - jak w podstawce lub każdym innym dodatku !, czyli klasyczni najemnicy ! a nie piraci - może piszesz o czymś innym bo piraci także mają chyba prawo się pojawiać, tam gdzie są frakcje europejskie !

Aracz
20-02-2013, 18:30
Ja nie grałem w ten dodatek długo, a normalnie werbowałem aztekami najemne statki. To jest przecież niezależne od frakcji, tylko powinieneś być na terenach Hiszpanów, bo nie wiem czy do wszystkich lokacji są przypisane najemne łodzie.

chkaplan
20-02-2013, 18:47
Ja nie grałem w ten dodatek długo, a normalnie werbowałem aztekami najemne statki. To jest przecież niezależne od frakcji, tylko powinieneś być na terenach Hiszpanów, bo nie wiem czy do wszystkich lokacji są przypisane najemne łodzie.

... spróbuję zagrać - ale fajnie że masz to doświadczenie - czy możesz opisać co tymi łodziami robiłeś ??? - czy wysyłałeś armie na Kubę ?

Reznow45
20-02-2013, 20:40
No raczej transportował armię na Kubę i Kalifornię i blokował inne porty, to chyba nie jest skomplikowane?

chkaplan
20-02-2013, 21:18
No raczej transportował armię na Kubę i Kalifornię i blokował inne porty, to chyba nie jest skomplikowane?

... porty to chyba nie jest łatwo blokować - nie wiem jakie sa hitpoint'y tych dłubanek, ale pewnie w starciu z najgorszą karawelą hiszpańską pewnie szybko ida na dno (oby z nie załadowanym pokładem z armią :cry: , bo będzie krucho !!!!) Myślę, że raczej w ciemnościach nocy trzeba cicho zładować się do tych canoe i wychodząc w morze modlić się do Quezalotcoal'a aby gdzieś po drodze (albo raczej kilwaterze :P ) nie natknąć się na jakiś transport europejski, bo nici z wyprawy i wielkich podbojów... (w przypadku indian to raczej czegoś w rodzaju rekonkwisty swoich ziem !!!)

... tak na marginesie, to jaka jest siła uderzeniowa tych najemnych łodzi indiańskich ???

chkaplan
21-02-2013, 07:01
.... spróbowalem i.... ni za h....

... lbo moja wersja ma bug'a, albo juz nie wiem co - nie tylko nie chce rekrutować lodzi, ale w ogóle moi generałowie nie mogą, ani niczego, ani nikogo zrekrutować ????

... nie wiecie o co chodzi ???

chkaplan
21-02-2013, 10:53
... ponieważ nikt nie odpowiada - zacząłem wszędzie szukać i na

http://totalwar.honga.net/army.php?v=m2twk_amer

znalazłem, że werbować mogą, tylko hiszpanie i Apacze (ale już nie łodzie !!!!, a tylko wojska lądowe) - wiec chyba nici !!! z werbunku - może jakieś mody to załatwiają, ale ja gram bez modów ....

... a tak a propos modów - co to za mod Heaven ? [http://medieval2.heavengames.com] - tu na naszym forum w spisie modów go nie widziałem ???

Aracz
21-02-2013, 16:30
Na pewno? To chyba u mnie coś źle jest...

Jacek-Placek_0
21-02-2013, 19:47
podejrzewam że jakby ktoś pogrzebał w plikach to pewnie dałoby się werbować okręty ^^

Aracz
21-02-2013, 21:26
Jeśli nikt do 24 nie pomoże to sam się tym mogę zająć :D

kapifili
09-03-2013, 22:02
Jeśli nikt do 24 nie pomoże to sam się tym mogę zająć :D
No to się tym zająłes :|

Aracz
09-03-2013, 23:48
Problemy z siedzeniem na kompie przez brata. Nie mam czasu by sobie usiąść i w plikach grzebać, bo na to mi 20 min ani pół godziny nie wystarczy niestety. Może się jeszcze coś wykombinuje. Sam jestem z duszy leniem i często zapominam o tym, co mówiłem albo co obiecałem jakiś czas temu :roll:

kapifili
10-03-2013, 10:43
Problemy z siedzeniem na kompie przez brata. Nie mam czasu by sobie usiąść i w plikach grzebać, bo na to mi 20 min ani pół godziny nie wystarczy niestety. Może się jeszcze coś wykombinuje. Sam jestem z duszy leniem i często zapominam o tym, co mówiłem albo co obiecałem jakiś czas temu :roll:
Spoko to trochę poczekamy ;)