Zobacz pełną wersję : Bankructwo i bunty co robic?
Elo. Gram w ta gre od 3 dni. Na poczatku bylo fajnie, kase regularnie przychodzila a ja podbijalem tereny. Aktualnie mam 1710 rok i pobite Prusy, Branderburgie i kawalek Austrii. Moj kraj zbankrutowal w ogole nie dostaje kasy, a na dodatek w kolko wybuchaja bunty. Pomocy, nie wiem co robic.
żeby mieć kasę podpisuj umowy handlowe i rozbudowuj gospodarkę, a co do buntów to musisz utrzymywać przez jakiś czas w podbitych miastach armie i wyłanczać podatki żeby ludnoś się nie buntowała, możesz też podwyższyć podatki szlachcie bo to nie spowoduje większych buntów a da znaczne fundusze
Buduj budynki dające kase, zwiększ podatki i usuń niepotrzebne wojsko, które żre ci najwięcej kasy. Do tego z handlu morskiego możesz dużo zarobić
A jakie budynki najwiecej kasy przynosza? Jestem w tej grze zielony :(
różnego rodzaje huty i warsztaty tkackie, a także porty kupieckie
Cymberkaj
19-01-2013, 13:34
Nie zapominaj też, że po zdobyciu stolicy jakiegoś państwa zawsze są na starcie gigantyczne bunty patriotyczne. Są one jednak jednorazowe: musisz je jakoś przeboleć, a potem będzie już spokój.
W Branderburgii caly czas mi wybuchaja i musze je wojskiem tlumic.
w takim razie na jakiś czas przestań pobierać podatki z tej prowincji i trzymaj tam dużo dragon'ów, bo mają bonus do pacyfikacji prowincji
OK. A podatki szlachcie dac na maxa?
Mam jeszcze do Was pytanie dotyczace scenariuszy. Jest ich chyba tylko 6, da sie wgrac jakos ich wiecej?
to zależy od tego jak duże będą niepokoje w twoim kraju
Sytuacja troche sie uspokoila. Caly czas buduje i ulepszam. Zwiekszyly mi sie dochody dostaje teraz 8000 co ture. Ale mam jeden problem. Czemu nie moge budowac niektorych obiektow, jest napisane ze nie mozna wybudowac czy cos takiego? I jeszcze jeden problem: z jednego miasta leci dym, nie wiem czemu.
aby ulepszać budynki trzeba odkrywać nowe technologie z dziedziny przemysłu, a jeżeli miasto(lub wioska/port) się dymi to znaczy że jest w niej jakiś uszkodzony budynek który trzeba naprawić, jeśli naprawisz budynek to zacznie przynosić swoje zyski i bonusy (np. zmniejszać niezadowolenia)
Aha. Jeszcze mam pytanko: Czy jezeli mam sojusz z Rosją a ona zbroi sie obok naszej granicy to oznacza ze niedlugo wypowie mi wojne?
Jeszcze chcialbym wiedziec jak najszybciej zawrzec sojusz z innym krajem bo narazie mam tylko z Rosja i Kurlandia, a wiekszosc krajow w dyplomacji ma do mnie niechec lub obojetnosc.
Co do zbrojenia Rosji przy granicy, są dwie odpowiedzi:
1.mało prawdopodobne, ale możliwe, koncentruje siły na kampanie przeciw innemu(nie Tobie) państwu,
2. 75% szans :D, szykuje ofensywę na Ciebie, można upewnić się sprawdzając gre polityczną wroga(zawarte sojusze, propozycje dla Twojego kraju, typu: coś za coś,itp.), sprawdź tereny skupienia sił, może są blisko słabo lub wcale nie obsadzonych garnizonów
Sojusze zawiera się (w przypadku "-" stosunków lub obojętnych): duże sumy w zamian lub technologie, w kryzysowych sytuacjach oddać region. Jednak żeby ten sojusznik Ci pomógł w wojnie musiałby być najlepiej Szwecją, Turcją, Krymem, i państwami Kaukazu.
Moim zdaniem, najlepiej było by pokonać wroga na zachodzi(jeśli taki jest) zmusić go w miarę szybko do pokoju, przerzucić większość sił na wschód, odeprzeć atak wroga i zwyciężyć dzięki kontrofensywie. Oczywiście zakładam, że większość bitew będzie wygrana. :D
Czyli zaczynam sie zbroic na wschodzie. Chociaz nie wiem czy dojdzie do wojny bo Rosjanie to moj sojusznik i nie przysylaja zadnych propozycji. Sprobuje zawrzec sojusz z impreium osmanskim bo oni nie maja jeszcze ani jednego sojuszu i prowadza wojne z Austria tak jak ja.
Chcialbym jeszcze wiedziec jak za pomoca agentow wykradac technologie od innych krajow?
I jeszcze jaka maksymalna liczba wojsk moze brac udzial w bitwie ? Zastanawiam sie nad tym bo w oknie armii miesci sie gdzies 1500 a na YT widze ze ludzie maja po 14 000 wojsk podczas bitwy.
musisz wysłać dżentelmenów (tych co dają bonusy do odkryć) do cudzego ośrodka naukowego, tam będzie opcja kradzieży technologii, a co do wielkości bitew w opcjach grafiki masz opcje wielkości oddziału im wyżej ustawisz tym liczniejsze będą pułki, ogólnie pojedyncza armia może liczyć chyba do 20 jednostek, a w bitwie po jednej stronie może brać udział więcej niż 1 armia, ale ile ich może być tego niepamiętam
A co zrobic zeby kilka armii wzielo udzial w bitwie? Chodzi o te wzmocnienia co zawsze sa pod spodem w oknie wojsk?
A po czym rozpoznac te osrodki nauki na mapce?
jeżeli 2 armie stoją dość blisko siebie to do bitwy wejdzie jedna z nich a druga dojdzie w jej trakcie, ośrodki nauki z kolei wygląda jak taki mały domek (zobacz jak wygląda kraków bo on jest ośrodkiem nauki)
A czasem gdy wypowiadam komus wojne to pisze ze moi sojusznicy przysylaja posilki. Gdzie oni sie wtedy znajduja bo na polu bitwy widze tylko czerwone stroje (gram Polska) ?
A jezeli rozbudowuje gospodarstwo i ten proces trwa np. dwie tury to przez ten czas otrzymuje z niego dochody? Zastanawiam sie od czego to zalezy bo raz co ture dostaje 3000zl a raz 10 000 zlota.
w trakcie rozbudowy budynki dostarczają tyle gotówki ile dają bez ulepszenia ale nie jestem tego do końca pewien, a jeżeli chodzi o sojuszników to chodzi o top że oni też przystępują do wojny, chyba że chodziło ci o bitwę w tedy rozstawiasz wojska jednej armii a druga dochodzi z poza mapy w trakcie walki i jeszcze pro po dochodów to zależy od umów handlowych (im więcej tym większy zysk i relacje z partnerami) oraz tego czy wróg nie zajoł twojego szlaku handlowego (takiej kreski na morzu która ciągnie się przez całe morze) bo jeżeli to zrobił to cały dochód ze szlaku wędruje do niego a nie ciebie
Ale jak np. Rosjanie przyjda z pomoca podczas bitwy to nosza kolory strojow takie jak moj kraj czy maja swoje?
Czy jak mam porty to handel morski sam sie odbywa czy musze cos zrobic?
Ma ktos moze spis wszystkich jednostek dostepnych w grze bo bym chcial sobie poogladac?
Mają swoje kolory mundurów(Rosjanie), handel= Ty tylko zawierasz umowy, oraz ulepszasz budynki i technologie związane z ta dziedziną. Jednostki http://totalwar.honga.net/empire_faction.php?f=
Jak odblokowac lucznikow czy np. muzlumanow albo murzynow? To sa te jednostki, ktore mozna rekrutowac tylko w danym regionie np. podbijac Turcje bede mogl rekrutowac tych muzlumanow?
tak, dokładnie tak to wygląda, więc żeby mieć np. sipajów musisz podbić jakąś prowincje w indiach, aby mieć łuczników kolonie w ameryce itd.
Napiszecie mi dokldniej jak zmienic liczbe oddzialow w armii bo nie moge znalezc.
Mam jeszcze pytanie dotyczace kampanii. Jezeli ja wygralem i kontynuuje gre to do ktorego roku ona sie toczy?
Gdzie sie rekrutuje husarie bo w Branderburgii mam wszystko na maxa i nie moge jej rekrutowac?
Czy da sie wgrac jakos wiecej bitw do scenariuszy bo jest ich chyba tylko 6?
1. Nie zmienisz. Co najwyżej możesz zmienić ilość żołnierzy w oddziale (w opcjach graficznych).
2. Do tego w którym Ci się znudzi.
3. A gdzie indziej możesz? Jeśli nie, to może zmieniałeś ustrój z monarchii konstytucyjnej na inny? Rekrutować ją można od 5 poziomu baraków.
4. 5 i nie (chyba że ewentualnie wgrasz jakiegoś moda je zawierającego, ja w każdym razie takiego moda nie znam).
A co zrobic zeby piechota klekala, umozliwiajac oddanie strzalu tym co stoja za nia?
trzeba odkryć odpowiednią technologię, bodajże ostrzał szeregami
Mam to odkryte, ale czy tylko piechota liniowa tak kleka?
Gdzie sie rekrutuje lucznikow?
tak, tylko liniowa, a elitarna liniówka przestaje tak strzelać kiedy wynajdziesz ostrzał plutonami
łuczników rekrutujesz w Nowym Świecie ;)
PS
warto poszukać trochę na forum w interesujących Cię wątkach , jest tam wiele wyczerpujących odpowiedzi na dręczące Cię tematy ;)
A gdzie tych sie rekrutuje: http://totalwar.honga.net/empire_unit.p ... d_ghoorkas (http://totalwar.honga.net/empire_unit.php?f=poland_lithuania&u=sp_ed_ghoorkas) ? Bo tam pisze ze ich sie rekrutuje w Kaszmirze w Indiach, a tam moge tylko milicje rekrutowac?
musisz mieć odpowiedni budynek na odpowiednim poziomie, zgodnie z informacją na stronie którą podałeś, tym budynkiem powinien być 1 poziomowy sąd, a jeśli jest w mieście to sprawdź czy nie jest uszkodzony bo w tedy też nie możesz szkolić jednostek
Nie jest uszkodzony. Moge tam tylko rekrutowac milicje :(
Mam jeszcze problem bo wyskoczylo mi takie okienko podczas gry, gdzie pisalo: System Windows probuje rozwiazac problem czy jakos tak. Po tym nacisnolem OK i gra sie wylaczyla. Nie wiem co robic.
Zobacz poziom pamięci wirtualnej, u mnie był zaniżony i to samo się działo co u Ciebie.
A, dobrze by było aby edytować post, zamiast tworzyć drugi tego samego "autora" ;)
A jak go sprawdzic i zmienic? Gdzie trzeba wejsc itp.? Jestem w tym zielony, w dodatku mam win 8 co utrudnia znalezienie. Gram w ta gre odkad napisalem tu swojego pierwszego posta i tylko raz wyskoczyl taki blad.
Jeszcze mam problem bo czasem, gdy przewijam mape kampanii to mi sie ona scina, tak jakby lagowala.
Sorry za podwojnego posta nastepnym razem edytuje.
Edit: Nie wiem o jaki Ci chodzi poziom pamieci wirtualnel ale dodam tylko ze mam 8 GB ramu.
Prawy przycisk myszy na Mój komputer/Właściwości/Zaawansowane właściwości systemu/Zaawansowane/Ustawienia w wydajności/Zaawansowane/Zmień w pamięci wirtualnej. Tak przynajmniej jest w Windowsie 7, w porąbanej 8 nie wiem gdzie to ukryli.
Dzieki. A ile tam mam wpisac jezeli mam 8GB ramu? Te scinanie sie mapy tez jest tym spowodowane?
Ja przy 8 GB mam ustawioną pamięć wirtualną na 18000 MB. I zastanawiam się czy nie zwiększyć.
Ja ustawilem w 1 okienku 8192 i 2 okienku tez 8192, a mialem chyba w obu po 4000 coś. Cos sie wydaje ze teraz komp glosniej chodzi ale nie wiem.
Jeszcze mam do Was pytanie czy jest jakis sposob na darmowe pobranie tych elitarnych jednostek?
Nie, za darmo ich nie dostaniesz, chyba że jest modyfikacja która te jednostki
A czy ten sposob dziala: http://www.playpc.pl/magazyn/jednostki- ... r-za-darmo (http://www.playpc.pl/magazyn/jednostki-specjalne-w-empire-total-war-za-darmo) ?
najłatwiejszy sposób to płatność paysafecard, teraz te kupony praktycznie są dostępna wszędzie, nie dość, że szybko to zostaje Ci reszta na specjalne wyprzedaże, Ja za taką "resztę" kupiłem 3 DLC do NTW :D ( kupon za 20 zł)
Czyli juz wiem czemu w Kaszmirze nie moglem rekrutowac tych muzlumanow po prostu nie mialem tego dodatku.