Zobacz pełną wersję : PROBLEMY TECHNICZNE Z GRĄ I STEAM
Niestety tak, ale często staem wariuje. Pomaga, aktualizacje ze steama, ale gra instaluje się z płyty:)
1.Zainstaluj Steama, ale nie tego od Empire, tylko tego, którego instalkę znajdziesz w googlach.
2.Utwórz na pulpicie skrót do Steam.exe
3.W "element docelowy" dopisz -install e:/ (e to napęd w którym masz płytkę)
Na opakowaniu i w środku jest tylko jeden kod
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc ?
Najszybciej dystrybutor. Chyba że kupiłeś od kogoś używaną grę (bez jego konta na steam), wtedy po prostu wywaliłeś pieniążki w błocko.
Mam wielki problem. Zaistalowałem Empire (zarówno z płyty jak i pobrałem) i w każdym przypadku po wyświetleniu napisu Empire gra wywala i wyśli raport.
Pomocy!
EDIT: Już załatwiłem - wywaliłem pliki z Danych aplikacji.
Witam, mam pewien problem z E:TW, a dokładnie to taki, gdy próbuje się połączyć z jakim kolwiek pokojem gry, pisze mi że zalożyciela nie odpowiada, bądź coś takiego. I za cholere nie moge się połączyć, udaje mi się raz na sto prób... Grę mam orginalną, spatchowaną odpowiednio przez steam. Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam Kawus.
1 sprawdź zaporę, możenie masz wyjątku
2 możesz mieć włączone hamachii lub inny program tego typu, który czasem stwarza problemy
3 sprawdź spójność plików gry (prawym klikiem w steamie na grę)
4 słabe łącze
5 antywirus, różnie z nimi bywa
Empire ciągle wolno mi chodzi.
Czy reinstalacja zmieni stan rzeczy? I jak nie stracić sejwa z aktualnej gry?
Wyczytałem, na anglojęzycznym forum, że wyłączenie opcji HT w biose pomaga. Czy ktoś to może potwierdzić?
Gaius Julius
27-01-2011, 12:24
nie koniecznie to musi być BIOS równie dobrze po prostu bebechy ci się w kompie grzeją, sprawdź czy się tam kurzu nie nałykały...
i już? To wszystkie rady? Inne gry pracują normalnie, także odpuszczę sobie sprawdzanie kurzu. jakby ETW chodził mi chociaż w połowie tak płynnie jak MTW2 to byłoby cudownie.
i już? To wszystkie rady? Inne gry pracują normalnie, także odpuszczę sobie sprawdzanie kurzu. jakby ETW chodził mi chociaż w połowie tak płynnie jak MTW2 to byłoby cudownie.
Nie porównuj wymagań tych dwóch gier. Empire mimo patchy dalej wymaga dużo lepszego sprzętu, mało tego trzeba go- system zoptymalizować, zrobić defragmentację dysków itd...Już Napoleon jest lepiej dostosowany do sprzętu komputerowego...
Mam XP, czy gra na Windows 7 może poprawić sytuację?
Chodzi przede wszystkim o to, żebym nie czekał na turę AI po 5 minut.
Gaius Julius
03-02-2011, 18:33
u mnie szybko to dosyć smigało, aż pewnego razu się po prostu zawiesiło....innymi słowy pomogło rozpoczęcie gry od nowa, to jest niestety dosyć częsty błąd
mam problemik...
otóż, gdy zainstalowałem grę, zaktualizowałem ją do wersji 1.5 bla,bla,bla...
włączam grę,poten kampanię,albo wczytuję ją...
gra jest taka miła i się wyłącza i pokazuje mi raport(cośtamcośtam,gdzie klikamy zazwyczaj nie wysyłaj)
czy jest jakiś sposób aby temu zaradzić???
-problem rozwiązany. :)
skąd pobrać offline-mod i jak go zainstalować??
Wczoraj zaktualizował mi się ETW, dzisiaj chciałem pograć w DMUC ale nie działał, więc go usunąłem i chciałem zagrać w podstawkę ale niestety podstawka wyłącza się przy ładowaniu 1 filmiku :/.
PROBLEM ROZWIĄZANY, SPRAWDZIŁEM SPÓJNOŚĆ PLIKÓW.
hmm...teraz znowu się wyłącza!
np.po bitwie,ładowanie się skończyło
i.. i mapa jakoś "dźiczeje" jest jakaś dziwna i niecztelne,
a gra się zacina...a jak sie zacina to działa tylko RESET klawiatura nie odpowiada,myszka też
albo jak czasami przmieszczam statki to to samo...
czy to jest kwestia sterowników?czy karty graficznej?
mój sprzęt
intel core duo 2ghz
pamięć ram 1gb
karta graiczna geforce 8600 gt
zasilacza nie moge odszyfrować...
dierectX 10
bitwy chodzą płynnie
grafika ustawiona na niskich
gra orginalna
czy ktoś wie co zrobić?
Gaius Julius
24-02-2011, 12:18
zasilacza nie moge odszyfrować...
hmmm zgaduję, że to pewnie zasilacz firmy krzak. Jeśli dobrze trafiłem polecam wymienić go na inny bardziej profesjonalny.(czarna lista zasilaczy na google), jeśli jednak to nie zasilacz to sprawdź temperatury i chłodzenie
poziomka0708
18-03-2011, 17:56
gdy włączam grę wyskakuje mi steam błąd "w tej chwili gra jest nie dostępna. spróbuj ponownie za jakis czas" jak mam uruchomic tą grę
Rayan2134
04-04-2011, 19:14
Witam, mam pewien problem z ETW. A mianowicie kiedy włączam grę wszystko jest spoko, cud miód i orzeszki. Kiedy wejdę do wielkiej kampanii i zagram z dwie bitwy wyrzuca mnie do pulpitu z komunikatem że znaleziono błąd i program zostanie zamknięty. Mój PC :
Intel Core Duo E6300 2.80Ghz
4 GB RAM
Geforce 9500 GT 1GB
Windows 7
Próbowałem wszystkich sposobów lecz żaden nie działał, wnerwia mnie co chwilowe sejwowanie gry aby nie stracić postępu w kampani... Wszystkie patche pobrałem jak coś :D
Też mam to samo przy wielkich bitwach po 20 jednostek.Ja sejwuje co bitwa.
lodyga09
02-05-2011, 07:22
Ściągnąłem niedawno demo ETW i wystąpił u mnie problem z grafiką. Mianowicie po rozpoczęciu bitwy wszystko na początku chodzi płynnie. Niestety, już po paru chwilach po ekranie zaczynają latać mi szumy. Problem stopniowo nasila się przy akompaniamencie coraz głośniejszej pracy wentylatora. Czy to wina zbyt słabej karty graficznej?
Procesor: Intel Core2 Duo Cpu E7500 @ 2.93GHz x2
Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTS 250
Windows 7, RAM 3,5 GB
Może po prosty, wyczyść komputer. Kurz się nagromadził na wiatraczkach to może wina własnie tego. Twoja karta graficzna powinna sprostać Empire. Jeśli "odkurzenie" nic nie da to wgraj nowe sterowniki do karty i Directx.
maryjan1001
10-06-2011, 14:42
Mam zainstalowane i zaktualizowane Empire.
do tego Napoleona i Szoguna,które się aktualizują z zawrotną prędkością 30kb/s.
jak uruchamiam Empire,Steam wyłancza aktualizacje pozostałych dwóch...
czy da się zrobić tak coby akyualizowały sie nonstop?
Nie da się.Jak grasz to aktualizacje pozostałych się zatrzymują.Zostaw steama na noc włączonego ;)
Gaius Julius
10-06-2011, 23:27
albo zmienić region pobierania np na niemiecki bo nasz to czasami potrafi być tak zapchany, że nawet przy moich 50 mb/s potrafi biegać z prędkością kilkuset kb/s czy nawet kilkudziesięciu
Ściągnąłem niedawno demo ETW i wystąpił u mnie problem z grafiką. Mianowicie po rozpoczęciu bitwy wszystko na początku chodzi płynnie. Niestety, już po paru chwilach po ekranie zaczynają latać mi szumy. Problem stopniowo nasila się przy akompaniamencie coraz głośniejszej pracy wentylatora. Czy to wina zbyt słabej karty graficznej?
Procesor: Intel Core2 Duo Cpu E7500 @ 2.93GHz x2
Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTS 250
Windows 7, RAM 3,5 GB
skoro wentylator coraz głośniej chodzi+bochomazy na ekranie = coś nie tak z grafą
sprawdź czy nie nałykała się kurzu i czy była podkręcana? Sprawdź czy wentylatora nic nie blokuje i czy jest sprawny...
Witam. Mam nowy sprzęt, który w pełni spełnia wymogi serii Total War. Instaluję nową, świeżo zakupioną edycję zbiorczą Empire/Napoleon/dodatki i zaczynają się problemy z niesławnym Steamem.
Zaraz po rozpoczęciu instakacji (E:TW) wyskakuje okono z komunikatem:
ERROR
Steam.exe (main exception): Unable to load library Steam.dll
Z góry dzięki za pomoc jeśli ktoś to już miał i wie co zrobić, ponieważ chwilowo żaden znajomy posiadający gry od Empire'a w górę nie może pomóc i nie wiem co z tym zrobić :?
Coś sobie przypominam, miałem jakiś błąd to usunąłem jakiś plik który się dociągnął z internetu i było git. Nie pamiętam tylko jaki ;) . A spróbuj ściągnąć instalację z ich strony, może to pomoże.
misiorowa
27-06-2011, 22:49
Przeinstalowałem windowsa, i kiedy chciałem zainstalować od nowa gre to nie moge wogóle wejśc na konto steam, bo po wpisani hasła wyskauje mi informacja, że loguje się z nowego komputera i musze wprowadzic dodatkowy kod, który wysyłany mi jest na maila, kiedy sprawdzam maila, to jest kod wraz z inormacja, że musze wpisac odpowiedź na tajne pytanie, czyli tak jakbym chciał zmienichasło, kiedy wisuje ten kod to nie działa, da sie nim co prawda zmienić hasło, ale to mi nic nie daje bo wracam do punktu wyjscia. czy ktos miał takli problem.
Zmień to hasło i wpisz nowe , powinno być bez problemów.
misiorowa
28-06-2011, 21:14
No ale własnie zmieniłem, i nic to nie daje bo wracam do punktu wyjscia, znowu wyskakuje mi napis że to nowy komputeri musze wpisac kod,
sfiksowany
03-07-2011, 13:09
witam mam taki problemik
gdy chcę załadować jednostki na statek wybieram daną jednostkę lądową, najeżdżam kursorem na statek i nagle gra się zawiesza i po jakiś 30 sek. wywala mnie do pulpitu. Miałem wcześniej małe problemy z grafiką lecz zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty i do tej pory było wszystko w porządku.
Mój sprzęt to:
Intel Q8200
geforce gtx280
4 gb ramu
win 7 32bit
wersja gry steam
czym może być to spowodowane i jak to naprawić?
Ech miałem to, wina samej gry :evil: U mnie pomogło wczytanie wcześniejszego zapisu.
Jak nie pomoże to wprowadź armię na statek przez port.
DonMikeA
03-07-2011, 17:52
Witam, ja mam taki problem z ETW, ze podczas uruchomienia gry gdy pojawaia sie ekran "powitalny" etc. gra mi sie poprostu zawiesza, jedyna rzecz jaka dziala to reset kompa, tyle h instalacji, a juz 3 razy przeinstalowywalem, 3 jakies aktualizacje zrobione, sprawdzalem spojnosc plikow i nadal to samo, zawias przy ekrannie startowym gry;/ Moze ma ktos jakis pomysl jak ja wkoncu uruchomic??
A twój komputer spełnia wymagania gry ? Zrób jeśli nie robiłeś wszystkie aktualizację sterowników od karty graficznej, directx itp.
DonMikeA
05-07-2011, 22:39
Lipa, zaktualizowalem sterowniki karty graficznej, direct X i nic, dalej komp sie zawiesza na ekranie startowym gry;/ A komp spełnia, Crysis 2 smiga a ETW nawet wystartowac nie chce:/
Pliki na płycie nie są uszkodzone albo coś ? Jak tak to wymień grę. Możesz sprawdzić na innym komputerze czy działa ale to byś musiał na tym samym koncie instalować.
DonMikeA
06-07-2011, 01:12
Raczej pliki na plycie nie sa uszkodzone bo 2 razy instalowalem ETW z plyt, a za 3 razem juz sie poswiecilem i ze stema instalowalem bez plyt, wiec to raczej nie to. Podczas ekranu startowego laduje do pewnego momentu a potem zawias. Juz nawet kombinowalem zeby cracka wrzucic i sprobowac tak odpalic:D a z ciekawosci sciagne demo i zobacze czy tez tak bedzie czy moze odpali...
To może jakiś program koliguję z ETW. Spróbuj wyłączyć programy np. antywirus itp. Nie wiem czy pomoże.
Gaius Julius
25-07-2011, 00:41
u mnie tradycją jest, że jak coś nie idzie czy się zawiesza to winowajcą był antywirus/firewall, który w tle zamiast na wierzchu wyświetla komunikat z zapytaniem o blokadę gry czy też odwrotnie.
Warto byłoby także posprawdzać czy popierdółki takie jak NET framework i inne syfy poinstalowane, dać grze zainstalować to co potrzebuje ewentualnie.
Wielce szanowni forumowicze
Zwracam się z ogromną prośbą o pomoc. Od jakiegoś czasu nie mogę grać na swoim komputerze w żadną z gier TW przez STEAM.
W momencie gdy nie mam podłączenia do internetu wyskakuje komunikat o błędzie o następującej treści:
"Nie mozna nawiązać połączenia z siecią Steam. Tryb
Offline jest niedostępny, ponieważ na tym komputerze nie zapisano informacji o koncie.
Nie będzie mozna używać Steam, dopóki nie uda się połączyć ponownie z siecią STEAM.
Jak zrobić, żeby można było tak jak kiedyś grać offline bez konieczności połączenia z netem....???
Pomocy!
Musisz kupić grę.
Ja mam problem ze spolszczeniem, zainstalował DMUC, który znudził mi się po paru dniach. Odinstalowałem go i zacząłem grę od nowa. Po polsku mam tylko interfejs i porady, reszta jest po ang. Odinstalowałem grę i zainstalowałem ponownie, dalej ten sam problem :evil:
Pewnie nie wyrzuciłeś wszystkiego od DMUC.Jak odinstalowałeś ETW to powinieneś jeszcze usunąć pozostałości z katalogu data.Miałem tak z modem Empires of Destiny.
A niech to szlag ;/ Da się to jakoś naprawić ? :(
Matatjahu
05-10-2011, 18:59
Takie pytanko, dlaczego grafiki w tle mam rozpixelowane? Zmiana rozdzielczości nic nie daje.
A inne ustawienia jak masz ? Spróbuj inne dać na maksa może pomoże. U mnie jest wszystko ok.
Witam, mam problem ze steam. Kupiłem 6dni temu ETW i chciałem go zainstalować, ale dopiero po 4 długich dniach udało mi się w końcu zalogować na steam i zarejestrować oraz zainstalować grę, wyłączyłem aktualizacje i chciałem odpalić empire tw, ale steam nie zważając na to zaczoł aktualizacje, której nie chciałem. Jako że aktualizacja miała potrwać 5 dni wyłączyłem steama i kompa. Na drugi dnień znowu nie mogłem się połączyć ze steamem a gra nie chce się uruchomić w trybie offline bo nie jest gotowa. Więc chodzi mi oto czy da się ją odpalić bez pobierania tej aktualizacji (czyli jakoś usunąć z pamięci steam informacje o niej). Jaszcze jedno pytanie czy jak bym musiał zrobić reinstalacje ETM to można zainstalować grę drugi raz w trybie offline?
Najlepiej pobierz aktualizację do końca bo bez niej nie zagrasz na multi, w single raczej też.Jeśli długo to trwa zmień region pobierania na steamie np.na Germany lub na region na którym jest pobieranie szybsze.Zostaw na noc kompa włączonego. ;)
Ściąganie aktualizacji nie wchodzi w grę ponieważ nie mogę się zalogować na steam ciągle wyskakuje że serwery są zajęte albo się zawiesza i pisze łączenie z kontem steam... Jako że mam już tego po dziurki w nosie to nie mam zamiaru już się z tym się męczyć i szukam możliwości uruchomienia gry w trybie offline. Jeśli ktoś chciał by mi pomóc to proszę odpowiedzieć na moje pytania:
1.Czy da się ją odpalić bez pobierania tej aktualizacji? czyli jakoś usunąć z pamięci steam informacje o niej, tak żeby gra była dostępna w trybie offline.
2.Czy jak bym musiał zrobić reinstalacje ETM to można zainstalować grę drugi raz w trybie offline? Czyli bez połączenia z internetem.
3.Posiadam EMP z platynowej kolekcji. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaką wersje gry posiadam bo na opakowaniu nie ma żadnej wzmianki o tym.
Przy pierwszym uruchomieniu gry wymagane jest automatyczne pobranie uaktualnienia - do momentu zakończenia procesu aktualizacji gry nie można jej uruchomić. Postęp możesz obserwować po przejściu na zakładkę "Moje gry" w programie Steam. Po zakończeniu pobierania gra będzie miała status "100% - Gotowe". W przypadku problemów z pobraniem patcha zmień region pobierania zgodnie z poradnikiem na tej stronie
Spróbuj zmienić serwer z którego pobierane są dane. Aby dokonać takiej zmiany wykonaj następujące kroki:
W programie Steam wejdź w menu Widok i wybierz Ustawienia
Przejdź na zakładkę "Elementy pobrane"
Skonfiguruj prędkość swojego połączenia oraz zmień region ("Download Region") na inny.
Przy próbie zainstalowania programu Steam lub połączenia się z serwerami Steam pojawiają się komunikaty:
Unable to load Steam.DLL
Steam Servers Busy (serwery Steam zajete)
Secure Connection Failed (bezpieczne połączenie nieudane)
Could not connect to Steam Network (połączenie z siecią Steam nieudane)
Rozwiązanie:
Komunikaty takie pojawiają się w przypadku jeśli program Steam nie może nawiązać połączenia z serwerami. W przypadku napotkania jednego z powyżej podanych komunikatów spróbuj wykonać następujące kroki:
Upewnij się, że Twoje połączenie internetowe jest aktywne.
Zdefiniuj ponownie reguły zapory sieciowej - usuń reguły jakie utworzyłeś dla plików steaminstall.exe, steam.exe, hl.exe, hl2.exe, steamTmp.exe
Jeśli korzystasz z programu typu firewall odblokuj poniżej podane porty. W przypadku jeśli korzystasz z routera odblokuj i przekieruj wymienione porty w konfiguracji urządzenia.
UDP 27000-27015 (Game Client Traffic)
UDP 27015-27030
TCP 27014-27050 (Steam Downloads)
UDP 4380
Spróbuj wyłączyć wszystkie programy działające w tle.
Spróbuj połączyć się przy wyłączonym programie antywirusowym/firewallu (tylko aby sprawdzić czy nie blokują one połączenia!)
Skontaktuj się z dostawcą Internetu, aby ustalić czy problem nie leży po jego stronie (awaria sieci, blokowanie wymienionych portów etc.).
Mam nadzieję że to Ci pomoże.
Jak pisałem wcześniej grę za kupiłem tydzień temu i zanim napisałem tutaj zapytałem wujka google i te informacje nie są mi obce, mimo wszystko doceniam twoją chęć pomocy. Jedyne pytania na jakie nie znalazłem odpowiedzi a interesują mnie zamieściłem w poprzednim poście, proszę tylko żeby udzielić prostej odpowiedzi na nie czy da się tak zrobić czy nie, jeśli tak to jak i jeśli ktoś się orientuje jaką wersje gry posiadam aktualnie to proszę o napisanie jej.
[spoiler:ti86i94t]
1.Czy da się ją odpalić bez pobierania tej aktualizacji? czyli jakoś usunąć z pamięci steam informacje o niej, tak żeby gra była dostępna w trybie offline.
[/spoiler:ti86i94t]
Nie da się.
2.Czy jak bym musiał zrobić reinstalacje ETM to można zainstalować grę drugi raz w trybie offline? Czyli bez połączenia z internetem.
.[/spoiler:ti86i94t]
Do instalacji ETW potrzebne jest połączenie z internetem więc nie da się.
3.Posiadam EMP z platynowej kolekcji. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaką wersje gry posiadam bo na opakowaniu nie ma żadnej wzmianki o tym.[/spoiler:ti86i94t]
Prawdopodobnie masz wersję podstawową nie spatchowaną.
robercik8211
11-12-2011, 08:20
Mam problem, w bitwie, trwającej więcej niż 5 6 min, zawsze mnie wywala. Wie ktoś dlaczego lub jak to naprawić?
Gaius Julius
25-12-2011, 20:47
fajnie byłoby poznać Twój konfig
robercik8211
26-12-2011, 18:13
A co to jest?
Czyt.Jaki masz sprzęt komputerowy?
psiocha1928
29-12-2011, 22:34
Witam.
Prosilbym o pomoc szanownych forumowiczow w bardzo niewygodnej dla mnie sprawie.
przy prubje wlaczenia E.TW steam napotyka blad... :cry: i wywala komunikat:
"Steam-Blad"
"W tej chwili gra jest niedostepna
Sprubuj ponownie za jakis czas"
Jest to bardzo dziwne bo predzej czyli po instalacji i aktualizacji tego bledu jak i innych nie bylo !!!
Z gory dzieki za pomoc.
Sprawdź spójność plików gry.
robercik8211
30-12-2011, 07:12
Sam nie wiem :D
Mam European Wars
Czy ktoś znalazł sposób na spadek wydajności gry podczas oblężeń (po zniszczeniu muru), bitwy na lądzie i na morzu działają płynnie na wysokich detalach, tylko te oblężenia są irytujące.
A próbowałeś standardowych zagrywek: [spoiler:12hm9fb9]czyli: czyszczenie pulpitu, wywalanie zbędnych czcionek, kasacja z rejestru windows zbędnych gałęzi, odinstalowanie zbędnych programów i składników, wywalenie ciasteczek i innych tymczsowych, wywalenie bzdetów z autostartu (ZWŁASZCZA office'a ), wyłączenie zbędnych procesów, defragmentacja twardziela ze szczególnym uwzględnieniem pliku wymiany, zmiana antywirusa na lżejszy lub przełączanie go w "tryb gier",[/spoiler:12hm9fb9]
=============================
edycja:
(...) wyczytałem w innym wątku, że w raz z patch'em 1.6 pojawił się ten problem z oblężeniami i chyba nikt nie wie co z tym zrobić.
Odpowiedź sama się nasnuwa:
z_DE-paczować - cofnij wersję - nawet jeśli to oznacza deinstalację i instalkę od zera (no chyba że oznacza też utratę stanów gry / niemożność ich odczytania ) - wtedy faktycznie jest problem.
Stosowałem te metody, ale to nic nie daje, wyczytałem w innym wątku, że w raz z patch'em 1.6 pojawił się ten problem z oblężeniami i chyba nikt nie wie co z tym zrobić.
Los_Emilos
06-05-2012, 12:34
Mam problem ze Steam i osiągnięciem "Cesarz Europy". Otóż po podbiciu wszystkich prowincji Europy nie dodało mi tego osiągnięcia, mimo przegrania od tego czasu kilku tur. Wcześniej zdobyłem (podczas tej samej gry) osiągnięcie za Amerykę i Indie.
Da się usunąć ten wielki trapez z mini-mapy, zasłaniający piękno większości państw?
Jaki jest najnowszy patch do empire, 1.6? Mi wersje gry pokazuje 1.5, steam nic nie aktualizuje, a własnoręcznie też nie mogę wywołać aktualizacji, ani ściągnąć patcha z neta. Nie mogę wejść do żadnej gry multi, bo pisze, że mają inną wersję gry.
Najnowszy patch to 1.6 ale wersja wyświetlana na dole menu to 1.5.
Być może masz jakieś pozostałości po modach które nie pozwalają ci wejść do gry innych.
Tak, to całkiem możliwe. Jak się pozbyć tych pozostałości? Konieczny reinstal?
Popatrz w folderze data może coś znajdziesz zbędnego,coś z jakiegoś moda.
maryjan1001
20-07-2012, 14:50
:evil: :evil: :evil:
co za PAŁA wymyśliła tego Steama???
nie miałem dwa dni neta w domu(antena klękła).
nakupiłem se browara-grał bede...
Nie można połączyć sie z kontem-no to graj offline-bimp błąd-nima dostępu do internetu.
Ja pjer...ole!!! za moje piniondze-grać nie moge....
:evil: :evil: :evil:
Gaius Julius
26-07-2012, 22:34
przecież można grać offline, z tego co pamiętam to w wyskakującym okienku pojawiała się informacja, że nie może połączyć i pyta jednocześnie czy przenieść gracza w tryb offline. Nie wiem co masz z tym steam porobione.
maryjan1001
27-07-2012, 08:37
A nic niemam porobione.
Jak sie psikutas bez s, zainstalował tak stoi.
Modów nie miałem,on-line nie gram.
Jak internet jest to nima problemu-ale jak go brakło to jest opcja "graj off-line".
Tylko krzyczy ,że niema dostępu do netu-i tak do zasranej śmierci.
:lol: :lol: :lol:
Mam problem ze Steam i osiągnięciem "Cesarz Europy". Otóż po podbiciu wszystkich prowincji Europy nie dodało mi tego osiągnięcia, mimo przegrania od tego czasu kilku tur. Wcześniej zdobyłem (podczas tej samej gry) osiągnięcie za Amerykę i Indie.
Jesteś pewny że podbiłeś wszystkie prowincje Europy, w tym tą graniczną z Indiami (Beludżystan, nie widać go na minimapie kontynentu Europy, ani Indii) i wszelkie wyspy (Islandia, Sardynia, Korsyka, Malta)? Mi ją zaliczyło za pierwszym razem parę dni temu.
Po zdobyciu wszystkich możliwych prowincji (W Ameryce, Europie I Indiach) powinieneś ich mieć 137, tak jak ja Królestwem Hiszpanii. (http://imageshack.us/f/844/2012072200002.jpg)
@maryjan1001
A masz zainstalowane wszystko co potrzebne do gry offline? Może próbuje dociągnąć jakiś moduł / pliki konieczne do trybu offline?
Przemysł II
31-07-2012, 11:56
aby móc przejść w tryb offline trzeba mieć połączenie z netem :? niestety twórcy steam o tym chyba nie pomyśleli że jak ktoś chce grać offline to musi się najpierw połączyć się on-line. ale jak już przejdziesz w tryb offline to już wtedy nie potrzebujesz połączenia z netem. ja jak kupiłem sobie nowego laptopa i chciałem zagrać w etw to musiałem podłączyć telefon do kompa, by złapać połączenie z netem i przejść w offline, bo nie miałem routera z wi-fi
Mam problem, w bitwie, trwającej więcej niż 5 6 min, zawsze mnie wywala. Wie ktoś dlaczego lub jak to naprawić?
Mam taki sam problem jak go naprawić ?
A trochę więcej szczegółów? Czy wywaleniu na pulpit towarzyszy jakiś błąd? Jeśli tak, to jaki? Jeśli nie, to jaka jest temperatura procka w momencie wywalania?
A trochę więcej szczegółów? Czy wywaleniu na pulpit towarzyszy jakiś błąd? Jeśli tak, to jaki? Jeśli nie, to jaka jest temperatura procka w momencie wywalania?
Temperatura procka troszkę wysoka, gra się laguje całkowicie. Muszę wychodzić menadżerem zadań i pisze brak odpowiedzi .
Edit. problem rozwiązany, karta się za mocno grzeje ;/
Niedawno zainstalowałem ETW, po uruchomieniu gry wyskakuje na kilka sekund tekst o prawach autorskich i po chwili się wyłącza z komunikatem, iż gra przestała działać. Wcześniej instalowałem to na tym samym systemie (Windows 7) i gra nie sprawiała problemów. W wakacje kupiłem nowy dysk 1TB i postanowiłem przenieść wszystkie gry ze steam'a na nowy dysk i wszystkie działają prócz ETW. Mam kartę graficzną AMD HD6870 z najnowszymi sterownikami (12.8). Wersja pliku empire.exe to 1.5, a przecież najnowsza wersja to 1.6, ale steam nic nie pobiera. Sam nie wiem co z tym zrobić.
Wersja pliku empire.exe to 1.5, a przecież najnowsza wersja to 1.6, ale steam nic nie pobiera. Sam nie wiem co z tym zrobić.
Hmmm. Ja zainstalowałem Empire wczoraj, przedwczoraj go kupiłem i mam to samo
bulid chyba 1.5.0.1332 ---- jakoś tak, z pamięci piszę. Grę zaktualizowałem dzisiaj nad ranem, więc chyba tak ma być - tzn te cyfry 1332 chyba oznaczają wersję 1.6?
Niech mnie ktos poprawi, bo jeśli źle mi coś zaktualizowało to będe musiał reinstal zrobić :/
Acha, też mam w7 ale mi chodzi stabilnie. Jeszcze ani razu sie nie zwiesił.
pozdro
Hmmm. Ja zainstalowałem Empire wczoraj, przedwczoraj go kupiłem i mam to samo
bulid chyba 1.5.0.1332 ---- jakoś tak, z pamięci piszę. Grę zaktualizowałem dzisiaj nad ranem, więc
już znalazłem opowiedź
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=383559
Patch 1.6 is actually called v.1.5.0 build 1332.21992 due to a mistake of The Creative Assembly.
So how do you know for sure that you have the patch?
You fully install the game and update with Steam and then check in your game folder if there is a file patch5.pack. If this file exists then your game is up to date
U mnie wersja pliku empire.exe to niestety 1.5.0.0 ,a steam nie chce zaktualizować gry.
Przemysł II
13-09-2012, 22:02
U mnie wersja pliku empire.exe to niestety 1.5.0.0 ,a steam nie chce zaktualizować gry.
chodzi tutaj o to co pojawi się po uruchomieniu gry ( będzie to w głównym menu w którymś z rogów ( chyba prawy dolny)). ja też mam taką wersję pliku jak ty.
Czapel69
16-09-2012, 07:38
mam problomem podczas wczytywania save'u z kampanii wyrzuca mnie do pulpitu z natepująca trescia:
Program Empire total war przestal dzialac :x
Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH
Nazwa aplikacji: Empire.exe
Wersja aplikacji: 1.5.0.0
Sygnatura czasowa aplikacji: 4b74239d
Nazwa modułu z błędem: Empire.exe
Wersja modułu z błędem: 1.5.0.0
Sygnatura czasowa modułu z błędem: 4b74239d
Kod wyjątku: c0000005
Przesunięcie wyjątku: 0068bac6
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.768.3
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje 1: 0a9e
Dodatkowe informacje 2: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
Dodatkowe informacje 3: 0a9e
Dodatkowe informacje 4: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
prosze pomóżcie nie mam czasu zaczynać od początku a miałen juz całkiem spore osiągi
Z APPCRASH to chyba nic nie da się zrobić. Jedyna rada na przyszłość, to robić savy z kampanii z różnymi nazwami (trzema-czterema). Ja dzięki temu nie musiałem zaczynać Hiszpanią całej rozgrywki od początku (w połowie gry, tylko cofnąłem się o 7 tur (do przedostatniego save-a).
Siema, na wstepie wielke siema :)
Jestem nowym forumowiczem, choc na caly portal zagladam od prawie 2 lat. Mam problem z gra. Nie znalazlem rozwiazania i nie chcialem nowege tematu zaczynac, wiec pisze tu. Jakis czas temu kupilem ponad rocznego lapka. TWE smigal, lecz na lapku byl syf. Ogarnolem go po przez odzyskiwanie systemu. Oczywiscie nie bylo zadnych kopii, wiec asus byl goly.. Po instalacji steam`a i gry z plytki wydawalo sie ze wszystko gra. Kiedy odpalam gre pokazuje mi sie pierwsza plansza, napisy etc, pojawia sie kursor czekania w7, po kilku sek kursor z gry. I wszystko siada.... Po reinstaly steam`a z gooogla i sciagniecia TWE z neta to samo.... Reinstal steam google+gra z plyty=to samo, reinstal steam z cd+ gra z neta to sam... Reinstalowalem tez diretX i tez nic nie dalo. Zawsze wiesza sie na pierwszej planszy po odpaleniu gry. Macie jakies pomysly?
EDIT
nie udalo sie na starym asusie, za to na nowym poszlo, problem byl w steam`ie, doczytalem ;]
Mam problem, zainstalowałem grę i się nie włącza. Pojawia sie okno uruchamianie i tyle.
Mój komputer
Intel Core i7-2600k
Radeon HD 5670 1gb
16 gb ramu
Gaius Julius
28-09-2012, 19:09
coś w takim razie zamula grę,
standardowa procedura:
- sprawdź spójność plików
- odsyfuj kompa
- napraw pliki gry
- ewentualnie przeinstaluj grę
Już 3 razy przeinstalowywałem gre i dalej to samo, spójność sprawdzona i wszystko jest na miejscu,a win7 64 bit mam od 1 miesiąca więc nie mam z czego odmulać. Reszta gier na steam chodzi normalnie. I tylko z empire mam taki problem.
maryjan1001
01-10-2012, 07:35
Nowsze albo starsze stery do grafy zapodaj.
Gaius Julius
02-10-2012, 23:40
Już 3 razy przeinstalowywałem gre i dalej to samo, spójność sprawdzona i wszystko jest na miejscu,a win7 64 bit mam od 1 miesiąca więc nie mam z czego odmulać. Reszta gier na steam chodzi normalnie. I tylko z empire mam taki problem.
a coś mi podsunąłeś, czy zainstalowałeś te wszystkie pierdoły jakie potrzebuje shogun2? Te wszystkie Windows C++, Diretx itp, NET Framework...
Wszystko zainstalowane. Problem z Empire zaczął się po odinstalowaniu moda American Civil War - The Blue and the Grey.
maryjan1001
05-10-2012, 13:37
W steamie usuń lokalną zawartośc gry.Dodatkowo po odinstalowaniu usuń w Program Files wszystkie wpisy dot.Empire. Dodatkowo gdzies(nie pamieta dokładnie) C:/document and settings/users i tam poszukaj folderu Steam a w nim Empire i też go usuń.Po mojemu ten mod zostawił kilka plików i one robio robote.
prezestomek
07-10-2012, 10:40
Witam! Jestem początkującym więc proszę o zrozumienie. Oto moje pytanie/problem. Dotychczas grałem tylko w kampaniach, wczoraj spróbowałem swoich sił w dziale 'gra wieloosobowa'. Zagrałem raz szybką bitwę ale w czasie gry opuściłem grę przed jej końcem, następnie wszedłem w moje statystyki i miałem rozegranych 2 gry zamiast 1, wiec czy jest to błąd czy kara za opuszczenie gry przed czasem. Ewentualnie czy w dziale 'gra wieloosobowa' opcja 'praktyki' też jest liczona do licznika gier wieloosobowych?
Witam! Nigdy wcześniej się to nie działo, ale od pewnego czasu, od niedawna, gram, gram, a w końcu nacisnę "koniec tury". I tak, jakby był koniec tury (nie mogę włączyć dyplomacji), ale ruszam kamerą i nic się nie dzieje. Przeinstalować grę? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
maryjan1001
09-10-2012, 15:40
Synchronizacje plików gry we steamie na początek.
Prawy przycisk na tytule gry w bibliotece Steam (library), właściwości (properites), weryfikacja integralności (verify integrity of game cache...) :roll:
dalej to samo. Nie wiem, czy to nie przez to , że dałem poziom trudności gry w górę. Co robić?
Najprawdopodobniej miałem rację, bo teraz zmieniłem na najwyższy poziom trudność kampanii, a bitwy zmniejszyłem do średniego i gram. Sieka jak nic! Już 3 razy atakowałem Sztockholm anglikami:)! pozdrawiam!
POMÓŻCIE, NIE DAM RADY GRAĆ NA NAJWYŻSZYM POZIOMIE, A ŚREDNI TO ZA MAŁO. TERAZ GRAŁEM NA WYSOKIM I DALEJ TO SAMO.
Gaius Julius
24-01-2013, 23:19
przeinstaluj grę a nie się baw...ewidentnie coś namieszane w plikach jest. ;)
Ja miałem ciekawy problem ze STEAM-em. Od pamiętnej chwili gdy zażądał ode mnie akceptacji nowego regulaminu (wszyscy pamiętamy już nie mamy gier tylko licencje) twardo mówiłem "NIE". Nie muszę grać w gry na STEAMie, żeby przeżyć, nawet mimo tego, że mam tam około 10 tytułów.
Przez wiele miesięcy klikałem ciągle "nie akcpetuję" w nadziei, że KE i PE w końcu wprowadzą prawo przez które to STEAM się ugnie. Aż tu nagle miesiąc temu, po włączeniu komputera zamiast tradycyjnego komunikatu z regulaminem do zaakceptowania włączył się sam STEAM gotowy do akcji, jakbym zaakceptował regulamin.
Słowem, sam sobie go zaakceptował i to nie w mojej przytomności :O
Proszę o pomoc chcę sobie właczyć gre uruchamia sie głowne menu to samo z Napoleonem klikam wczytaj bitwe kampnie nowa kampanie odrazu wyskakuje błąd systemowy przeinstalowałem i dalej to samo tak to jest kupywać oryginalną grę :P
Mitusonator
19-03-2013, 21:10
Witam.Mam pewien problem, kiedy klikam na koniec tury (jest chyba 1738 , gram Francją) to wszystko się zwiesza mogę ruszać tylko kursorem a gry mi nawet nie wywala żadnego błedu poprostu wszystko się zacina . Próbowałem grać z innego savea i sprawdzałem spójność plików gry . Nie mam pojęcia co robić :cry: (a i gram na darthmodzie)
RAFALK2006
06-04-2013, 11:57
Witam
Oto mój problem z Empire Total War.
Nic wielkiego ale zastanawiające, zmienilem ostatnio komputer, zainstalowałem nowy system (win 7 Ultimate 64bit), gra się zainstalowała, pobrała poprawki i uruchomila, wszystko by grało gdyby nie małe braki ................... a mianowicie mam wykupione wszystkie dodatki do Empire (do Napoleona i Shoguna 2 też :))), tyle że po tej nowej instalacji nie widzę w menu nowych jednostek, jest po prostu "czysty" Empire Total War, jest dodatek w postaci kampanii ale nie ma dodatkowych jednostek o co może chodzić, wysłałem zapytanie do STEAM ale może ktoś z Was miał podobny problem.
Dla poównania po instalacji Napoleona wszystkie zakupione jednostki są do dyspozycji, dlatego zastanawia mnie ich brak w Empire, no a kase przeciez wydałem.
Dla informacji, grałem wcześniej na Win XP Pro 32bit i aż do marca 2013 do zmiany kompa i reinstalacji wszyskich gier doatki do Empire były dostępne. Co ciekawe na koncie STEAM widać zakupione dodatki. Dziwna.
Robiłem restarty STEAM, kompa itp ale jednostek jak nie widac tak nie widać.
@Mitusonator
limit Ram dla aplikacji (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=232724#p232724) oraz inne - np
uwalnianie RAM (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=97535#p97535)
i
uwalnianie zasobów szczegóły (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=98392#p98392)
zobacz też: wyjaśnienie (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=351&t=10336)
koniecznie sprawdź też:
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=368&t=12080&start=40
użyj tego patcha
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=522&t=12080&start=20&hilit=patch
Jak działa antywirus?? nie szaleje za bardzo?
==========
@dom133
aktualizacja sterowników?
czyszczenie i naprawa rejestru
oprogramowanie Java - zainstalowane? zauktualizowane?
MEMTEST
Pełny FIZYCZNY GRUNTOWNY skan dysku twardego
Pełny gruntowny skan antywirusowy KOMERCYJNYM dobrym antywirem ((F-secure, Norton, Eset, Bit defender)) skanuj WSZYSTKO
jak nie masz to ściągnij i zainstaluj PEŁNĄ wersję któregoś z nich na okres próbny
falchion
12-04-2013, 23:33
Witam,
Mam problem odnośnie gry Empire Total War. Postanowiłem zainstalować ją po paru latach ponownie i gdy włączam grę, własne bitwy działają poprawnie, natomiast, gdy wybieram frakcję w wielkiej kampanii i chcę zacząć grę to w momencie, gdy zaczyna się ładować wywala mnie do pulpitu oznajmiając "Program przestał działać".
Nie mam pojęcia o co chodzi. Gra chodziła w porządku i to przy najwyższym poziomie detali gdy jeszcze miałem winXP, teraz mam win7 i więcej ramu.
Wiecie może, w czym może tkwić problem?
Już reinstalowałem i nic nie pomogło. Na steamie sprawdzałem również, czy nie brakuje plików - nie brakuje.
Los_Emilos
21-04-2013, 13:19
Masz może zapisany kod błędu? Mogłoby to ułatwić mocno rozwiązanie problemu. Teraz to wróżenie z fusów. Podaj pełną konfiguracje komputera, ilość pamięci wirtualnej oraz wersje sterowników do GPU. Czy system aktualizujesz?
Mitusonator
22-04-2013, 21:18
Trochę spóźnione ale się udało wystarczyło poczekać z 20 min
Rutherfrodo
28-04-2013, 16:17
Witam,
Po formacie ( samego dysku C ) pojawił sie problem z kilkoma grami na steamie, obyło się bez wiekszych trudności, steam coś tam pobrał, pogrzebał wszystko działało. Tylko nie Empire Total War... ( nawet Shogun działa, choć myslalem, że będzie otwrotnie bo z nim zawsze same problemy)
Przy próbie włączenia pokazywało, że brakuje jakiegoś pliku startowego. Sprawdzanie spójności plików nic nie dało. Zmieniłem język żeby coś tam się pobrało, a może się naprawi. Nic nie pomogło zmienił sie tylko rodzaj błedy " błąd w trakcie aktualizacji gry ( błąd w zapisie na dysku ). Oczywiście wg sprawdzenia spójności wszystko jest ok. Chciałbym uniknąć reinstala ze względu na dosyć wolny internet.
PEŁNY GRUNTOWNY FIZYCZNY skan twardziela z opcją autonaprawy. Miałeś jakiś komunikat o CRC?
Rutherfrodo
29-04-2013, 18:44
Żadnego CRC nie było. Ten skan zrobić jakimś programem czy z systemu ( jeśli tak to jak? )
Systemowy i/lub HD tune powinno wystarczyć.
Rutherfrodo
06-05-2013, 16:37
Po skanie były 2 bad sektory.
Jednak dorwałem od kumpla płytę z grą więc STEAM miał mniej do pobierania i jakoś poszło. Mimo wszystko dziękuję :P
Pisałem to w innym temacie ogólnym o Empire, ale chyba tu będzie pasowało. Zakupiłem Empire: Total War w Platynowej Kolekcji. W Single Player oprócz kampanii głównej i Droga Ku Niepodległości jest jeszcze kampania Na wojenej ścieżce. Z tego co się orientuję ta ostatnia kampania o indianach jest jako DLC, a ja takiego nie kupiłem. Orientuję sie ktoś jak z tym jest? Chciałem zakupić właśnie to DLC, ale jak jest to nie ma sensu wydawać pieniędzy.
EDIT: Sprawdziłem na Steamie zakładke DLC i mam tam wypisane Elit Units of the West, East, America, Warpath Campaign, Dahomey Amazons Units, Death Head Hussars, Special Forces, USS Consulation, razem osiem dlc. Sposób pozyskania: punkt sprzedaży. Empire mam z Platynowej Kolekcji. Nigdy jeszcze nie kupowałem żadnego dlc. Rozumiem, że te dodatki, które mam w zakładce dlc są do kupienia, czy już mam je zainstalowane? Pozdro
Los_Emilos
09-05-2013, 16:49
Na opakowaniu musi być informacja czy są DLC od razu. Ja ze złotej edycji mam prawie wszystkie, oprócz najnowszego do Napoleona.
Na opakowaniu nie ma żadnej informacji o DLC. Sprawdzałem w internecie to ta wersja Empire z Platynowej Kolekcji jest to podstawka bez dodatków. To czemu mam w Single Player kampanie o indianach Na Wojennej Ścieżce a na steam w zakładce DLC osiem dodatków?
tak zakładka jeśli dobrze Cię zrozumiałem to odnośnik do sklepu gdzie możesz je kupić, zobacz jedno z nich i sprawdź czy jest pod tym wpis że już to posiadasz a dla upewnienia zobacz to w zwykłej bitwie ;)
Sprawdziłem w bitwie i są wszystkie jednostki z dlc. Z tego co się orientuje Empire z dodatkami wyszedł tylko w Złotej Edycji. Albo Steam się pomylił, albo CdProject sie pomylił i wydrukowali kod ze Złotej Edycji. Innej możliwości chyba nie ma :) A jeszcze mam pytanie odnośnie tej Złotej Edycji. Tam były dwa kody czy jeden wspólny do Empire i Napoleon. Może mam Napoleona ze wszystkim dlc za free :) Pozdro
Edit: W Steam też jest napisane że posiadam dlc :D
Możecie mi napisać co to za dlc, w sklepie nie ma informacji na ten temat Dahomey Amazons Unit, Death's Head Hussars Unit, USS Constitution Unit?
http://wiki.totalwar.com/w/Empire:_Total_War_-_Special_Forces_Units_%26_Bonus_Content ;)
Mam problem z murami miejskimi w Empire.
Problem dotyczy tylko kilku miast (np. Paryż).
Po bitwie nie ma możliwości naprawy uszkodzonych fortyfikacji nawet po wielu turach od zajęcia kiedy wróg atakuję fortyfikację dalej są zniszczone. W niektórych miastach naprawiają się automatycznie.
Gaius Julius
04-06-2013, 15:29
musi być, w liście wszystkich wybudowanych budynków po kliknięciu na miasto masz pokazane budynki, te uszkodzone mają ikonkę przykrytą jaskrawą czerwienią. Po prawej stronie tego panelu powinien być przycisk naprawiania obiektów.
Hej. Mam problem z uruchomieniem gry Empire total war po zmianie rozdzielczości. Kupiłem nowy monitor (samsung S19) i bawiłem się rozdzielczością. Domyślna dla tego monitora jest 1366x768. Niestety w grze dałem większą. Ekran pomigał na czarno i koniec. Błąd i zamkniecie gry spod managera. Gra już ponownie się nie uruchomiła. Nie pomogła ponowna instalacja ani z płyty ani ze steam. Każda próba uruchomienia gry kończy się miganiem monitora i crashem. Pomocy!!!
Sprawdź spójność plików gry. Naciśnij prawym przyciskiem myszki na grę, właściwości, pliki lokalne, sprawdź spójność plików gry.
1) sprawdź rozdzielczości jakie obsługuje nowy monitor - zanotuj na kartce
2) podłącz stary monitor i w grze ustaw rozdzielczość spośród tych które NOWY obsługuje.
3) podłącz nowy monitor - powinno działać
lub:
w zaawansowanych ustawieniach grafiki (poziom windowsa) zrób żeby rozdzielczość NIE zależała od aplikacji tylko była wbita "systemowo" na stałe
Dzięki za szybka odpowiedź. Niestety opcja 1 jest nie do zrealizowania ponieważ stary monitor się spalił. Jeśli chodzi o opcję nr 2 to znalazłem coś takiego (win 7)
"Ukryj tryby których ten monitor nie może wyświetlać" - domyślnie zaznaczone ptaszkiem
Poniżej jest ostrzeżenie, że po odznaczeniu może dojść do uszkodzenia sprzętu.
To chyba nie to, co?
Witam. mam problem z wywalaniem do pulpitu podczas bitwy z błędem "Empire total war przestał działać". Wszystko było dobrze do czasu zainstalowania DarthModa. Po odinstalowaniu moda, sprawdziłem spójność plików, przeczyściłem kompa. Teraz mam zamiar albo zrobić reinstalkę, albo zainstalować inne sterowniki. Więc otóż moje pytanie. które sterowniki najlepiej zainstalować do radeona, najnowsze, czy starsze? Co oprócz tego mogę zrobić by pozbyć się błędu ?
masahuku
29-09-2013, 22:32
Witam, już jakiś czas temu kupiłem Gamebooka z EMPIRE TW oraz NAPOLEON TW. Wszystko działało. Teraz po ponownym zainstalowaniu gra EMPIRE w przeciwieństwie do NAPOLEON nie chce się włączyć. Pojawia się okno startowe z i wyskakuje błąd typu "(...) przestał działać". Zmieniałem język na angielski i z powrotem na polski. Nie poskutkowało. Wykonałem weryfikacje plików steam, bez efektów. Ktoś wie jak rozwiązać tą sprawę? Cały ten Steam to jedno wielkie bandyctwo. Człowiek płaci za produkt, którego bez wyższej znajomości oprogramowania nie może używać. A wydawało by się, że gra na półce w sklepie dostępna dla każdego "Kowalskiego" powinna być prosta w obsłudze.
przemoxdlol
14-10-2013, 08:08
Witam, wczoraj zainstalowałem DarthMod Empire, uruchomiłem grę i wszystko ładnie działało lecz problem pojawił się jak wyłączyłem DME i włączyłem ponownie tylko że wtedy kiedy wczytywałem save'a lub chciałem zacząć nową kampanie grę wywalało i : "Empire Total War przestał działać". Odinstalowałem grę i znów ściągnąłem na steam'a. Włączam dziś podstawkę bez żadnych modów rozpoczynam kampanię i znów wywala do pulpitu gdy gra sie ładuje. Pomóżcie bo nie wiem co mam zrobić a gry tracic nie chce :P
Mam nadzieję, że to dobry dział - gdzie mogę mienić statystyki jednostek? Bo na pewno jest plik, gdzie są one pod konkretnymi liczbami.
Konkretnie chciałbym nieco husarię przypakować, żeby było historyczniej.
Pozdrawiam
TemplariuszII
04-12-2013, 19:59
Siemanko. Mam problem z ETW. Mianowicie rozpocząłem kampanię Polską. Wszyscy chodziło bardzo ładnie czyli bitwy bardzo płynne a mapa kampanii tylko czasami i bardzo delikatnie przycinała. Teraz Jest ok. 40 tury, bitwy dalej chodzą doskonale, a za to na mapie kampanii komp dostaje takich ścin, że nie da sie grać. Kursorem normalnie da się poruszać, ale kompletnie nic nie można zrobić. Obniżyłem ustawienia graficzne na minimalne, ale to nic nie dało. Proszę o w miarę szybką odpowiedź.
Gaius Julius
28-01-2014, 13:49
Mam nadzieję, że to dobry dział - gdzie mogę mienić statystyki jednostek? Bo na pewno jest plik, gdzie są one pod konkretnymi liczbami.
Konkretnie chciałbym nieco husarię przypakować, żeby było historyczniej.
Pozdrawiam
górnik 8-)
w plikach .pack znajdziesz statystyki wszystkich jednostek.
szwajcar
13-02-2014, 19:43
Witam!
Czy to normalne że po instalacji gry z płyty pobiera mi 9.8gb ze Steam?
Pytam ponieważ musiałem zformatować dysk i chcę zainstalować Empire od nowa a tu taka niespodzianka.
Około roku temu instalowałem Empire z płyty i normalnie mi się zainstalował a do pobrania było tylko około 1.6gb.
Shay Ruan
28-02-2014, 21:30
A to dziwne, mi zawsze pobiera kilka giga( nie pamiętam ile dokładnie ale zdecydowanie więcej niż półtora giga ).
Witam, jakiś czas temu zainstalowałem European Wars II, a ponieważ miałem problemy ze stabilnością dysku, musiałem odinstalować Empire Total War. Po jakimś czasie postanowiłem ponownie zainstalować grę i pojawiły się problemy z jej uruchomieniem. Przy próbie uruchomienia zaczyna się ładować gra (przez steam),jednak po chwili pojawia się informacją,iż program przestał działać. Próbowałem rozwiązać to poprzez steama, w zakładce właściwości gry klikajac na sprawdź spójnośc plików gry. Niestety nic to nie daje. Zastanawiam się czy może to być efekt nieusunięcia moda European Wars II , czy też inny problem. Moda zainstalowałem kupiując stosowne pliki do folderu C:\Program Files\Steam\SteamApps\common\empire total war\data oraz C:\Users\(Nazwa użytkownika)\AppData\Roaming\The Creative Assembly\Empire\scripts. Korzystałem również z ModManager_1-5. Pomiędzy odinstalowaniem gry a jej ponowną instalacją nie dokonałem żadnych istotnych zmian w laptopie (np. nie zmieniałem sterowników). Jedyną zmianą była instalacja moda i odinstalowanie niektórych gier. Nie mam pojęcia jak ponownie zainstalować Empire, zwłaszcz, że już parokrotnie próbowałem odinstalować grę i ponownie ją zainstalować, wciąż pojawia sie ten sam problem. Proszę o wskazówki co mogę jeszcze zrobić, lub czym może to być spowodowane.
Hej ;)
Skoro zainstalowałeś wpierw grę, a później moda, to pragnąc ponownie instalować grę powinieneś w pierwszej kolejności odinstalować moda, później Empire, czyli wykonać czynności w odwrotnej kolejności. Nie można zostawiać plików moda w miejscu instalacji gry, skoro nie korzysta się z niego.
Jeżeli wiesz które pliki należą do niego, usuń je z obu podanych ścieżek. Jeżeli nie masz pewności, odinstaluj grę, później wykasuj WSZYSTKIE foldery i pliki w obu miejscach instalacji gry (tam, gdzie wgrywałeś pliki moda):
C:\Program Files\Steam\SteamApps\common\empire total war
C:\Users\(Nazwa użytkownika)\AppData\Roaming\The Creative Assembly\Empire
i dopiero wtedy instaluj grę.
Dzękuję, zrobiłem jak napisałeś i udało się uruchomić grę.
Witam, zmagam się z crashem od kilku dni, nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Odpaliłem Empire po kilkudniowej przerwie, gra uruchamia się, wczytuje pierwszy ekran a następnie zawsze wywala informując "Program Empire przestał działać"- nazwa blędu do APPCRASH. CZy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Dodam że grałem na modzie Imperial Destroyer (i nie miałem takich problemów dotychczas), ale próbując wyjść z tego pata usunąłem go, sprawdzałem też pliki gry na Steamie i przeinstalowałem ją już 3 razy.... Nic nie pomaga. Help!
Shay Ruan
21-04-2014, 10:49
Usuń wszelkie pozostałości po grze, łącznie z tym folderem C:\Users\(Nazwa użytkownika)\AppData\Roaming\The Creative Assembly\Empire. Zainstaluj jeszcze raz i powinno działać.
Czy to normalne ,że na steam do pobrania mam 16,5 giga?
Dobra, postanowiłem zainstalować z płyty. 45minut instalacji, jestem cały ucieszony ,żę udało mi się oszukać sytem i nagle zdziwienie - i tak muszę ściągać grę ze steama. Ktoś tu chyba na głowę upadł. Da się może ominąć ten proces?
Btw. Coś wam się chyba na stronie z godziną pomieszało. Gdy pisałem ten komentarz byłoa 14:43, nie 12:43 :P
Można zainstalować z płyty, ale jest z tym trochę zachodu. Poza tym i tak steam będzie ściągał patche.
Btw. Godzina jest ok, zmień sobie w profilu na odpowiednią strefę czasową :P
Gaius Julius
17-08-2014, 21:23
Można zainstalować z płyty, ale jest z tym trochę zachodu. Poza tym i tak steam będzie ściągał patche.
Btw. Godzina jest ok, zmień sobie w profilu na odpowiednią strefę czasową :P
Tzn w jakim sensie trochę zachodu? :P Kiedy instalowałem to instalację zacząłem z płytki następnie zalogować się na steam i leciało wszystko samo :)
Tzn w jakim sensie trochę zachodu? :P Kiedy instalowałem to instalację zacząłem z płytki następnie zalogować się na steam i leciało wszystko samo :)
Z płyt powinno zainstalować się 6 GB, reszta ściągnąć ze steam.
Procedura instalowania z płyt jest następująca:
1. Utwórz na pulpicie skrót do Steam.exe
2. W "element docelowy" dopisz -install e:/ (e to napęd w którym masz płytkę)
zainstalowałem DarthModa kiedy chcę uruchomić wyskakuje mi że brak pliku exe
nie wiem co zrobić
mógłby ktoś tak krok po kroku opisać jak to zrobić?
Maniek116
13-04-2015, 13:30
Mam dziwny problem w Empire i ciekawy jestem czy to dotyczy tylko mnie czy ktoś jeszcze spotkał się z czymś takim. Mianowicie, komputer wymieniany dopiero co i gra powinna działać bez zarzutu, no i niby działa, bitwy płynne, mapa kampanii też, jednak problem pojawia się kiedy załaduje armie na statki i tę flotę zaznaczę, wtedy przy przesuwaniu mapy kampanii mam spadki do 10 fps. Wie ktoś czy można coś na to poradzić ?
dzien dobry
właśnie kupiłem ETW&NTW Game of the Year Edition. Radośnie zainstalowałem ETW i po włączeniu pojawiaja się napisy licencyjne, a potem na ekranie zaczynają latać szare pasy, z góry na dół, i koniec, nic dalej się nie dzieje. Wściec się można.
Myślałęm, że tyle lat po tej nieszczęsnej premierze przy instalacji ściągają się patche i dodatki, które doprowadzą g do stanu używalności. To wina gry, czy coś u mnie z kompem? Umie ktoś pomóc? Znalazłęm na forum (https://pebx.pl/t/problem-z-uruchomieniem-empire-total-war.542643/) sprzed lat, że ktoś miał podobny problem, ale tam nie ma żadnych odpowiedzi :(
Umie ktoś pomóc?
To może na początku standardowo Spójność plików (przez Steama) i aktualizacja sterowników grafiki, może to coś da.
dzięki, spójność plików zrobiłem, to był mój pierwszy pomysł, spróbuję ze sterownikami i dam znać
bardzo dziękuję
sterowniki zainstalowane nowe, niestety nie pomogło :(
Gaius Julius
25-09-2015, 23:20
Można byłoby dalej pogłówkować co do problemu tyle tylko, że potrzebne jest podanie specyfikacji komputera (jakie karta graficzna, procesor, ram itd)
Można byłoby dalej pogłówkować co do problemu tyle tylko, że potrzebne jest podanie specyfikacji komputera (jakie karta graficzna, procesor, ram itd)
bardzo dziekuję, poniżej dane:
procesor Intel(R) Core(TM) 2Duo CPU E8400 3.00Ghz (2CPUs), RAM 4096, karta GeForce GT320
dzięki wielkie, bo ja w ogóle nie kumam się na sprzęcie, więc dla mnie te dane to czarna magia, a tyle wspaniałych godzin z Medivalem zmodowanym i dawniej z Rome, że koniecznie chciałem ETW i NTW, a tu takie rozczarowanie
Gaius Julius
26-09-2015, 11:37
Karta wydaje się spełniać wymagania, aczkolwiek coś mi podpowiada, że może być z nią jakiś problem to znaczy może paść albo być uszkodzona. Jak masz jakiś inny sprzęt to na nim grę przetestuj i daj znać potem.
Mam problem z rozmytymi napisami mimo gry na wysokich ustawieniach graficznych, da się temu jakoś zaradzić?
Jaka rozdzielczość?
Próbowałem na wszystkich dostępnych i nic to nie dawało.
Trolololo
12-11-2016, 19:54
Witam, mam problem. Chciałbym zmniejszyć efekty cząsteczkowe, z "Wysokich", na "Średnie". Problem w tym, że jak zmieniam nic to nie daje, bo z jakiegoś powodu ustawienia się resetują. Próbowałem dodać następujące linikii
gfx_effects_quality 2;
gfx_particle_effects_quality 2;
gfx_particle_effects 2;
do pliku z ustawieniami, ale to nie pomagało. Z góry dziękuję za pomoc.
Pavelius
21-03-2017, 11:59
Witam, przejrzałem sporą część wątku i nie znalazłem rozwiązania. Mam dziwny problem z E: TW. Grę pobrałem ze Steama, sprawdzałem spójność itd. Gra się uruchamia jednak jedyne co jest tego oznaką to fakt zmiany kursora na tego z gry i dźwięk gdy najadę na niewidoczne przyciski w menu. Mogę je normalnie naciskać ale na ślepo bo ogólnie widzę tylko pulpit. Co ciekawe gdy wymuszę uruchomienie gry na zintegrowanej grafice Intela to gra działa normalnie, tyle że ta karta jest za słaba żeby pociągnąć grę na średnich, może na niskich podziała. Problem występuje na laptopie Asus R510J: Intel I5-4200H; GTX 950M; 8GB ramu, 1366x768 o ile wgl to ma znaczenie. Szukałem w necie i jedyne co znajduję na ten temat to sytuacje gdy ktoś miał stare sterowniki do karty graficznej i wtedy występował taki problem. Jednak tamta sprawa miała miejsce kilka dobrych lat temu a ja swoje sterowniki mam aktualne. Zdecydowałem się nawet poinstalować wszystkie aktualizacje do windowsa ale też nie pomogło. Mam Windowsa 8.1
Próbowałeś grać w "oknie". Ogólnie problem wygląda na jeden z tych z dwoma kartami graficznymi znaczy odsyłam do tego tematu: http://steamcommunity.com/app/10500/discussions/0/43099722050440336/
Pavelius
22-03-2017, 14:58
Właśnie korzystałem już z tego tematu... Problemem nie jest zły wybór karty, a dziwne nie wyświetlanie gry poza kursorem po odpaleniu na karcie Nvidii. Tego drugiego ze zmianą parametru próbowałem ale teraz po reinstalacji spróbuję może jeszcze raz.
Edit
Nadal jest to samo. Gra się uruchamia ale widzę pulpit, odpalenie w oknie też nic nie daje, zmiana rozdzielczości także. Mogę normalnie zamknąć grę na czuja naciskając "Wyjście".
Hej :)
Ostatnio przestały działać mi klawisze w grze; nie mogłem przewinąć intro, kliknąć ESC, by wyjść do menu... Próbowałem naprawić(?) to za pomocą Przywrócenia Kopii Zapasowej. Po jej zakończeniu próbowałem odpalić grę z marnymi skutkami! Wyskakuje taka informacja.
Chcę dodać, że na Napoleon: Total War również występuje problem z klawiszami, jednak nie chcę tego ruszać - jeszcze się zepsuje. :P
http://imgur.com/a/x5Yj5
Sulejman I
11-06-2018, 17:07
Szału można dostać z tym Empire...
Wszystko ładnie działało, a teraz nie chce się włączyć. Pojawiają się takie pliki w folderze:
1. empire_1332_crash_2018_6_10T19_41_20C0.mdmp
2. empire_1332_crash_2018_6_11T15_52_7C0.mdmp
3. empire_1332_crash_2018_6_11T16_1_5C0.mdmp
Kolejne pojawiają się z próbą uruchomienia. Ktoś coś?
Witam mam taki problem (nie znalazłem go na forum) gra mi z normalnego Empire transformowała w Total War: EMPIRE – Definitive Edition. wcześniek na tym samym kompie gra hulała bez zarzutu a ostatnio kiedy znów zainstalowałem okazuje sie ze nie odpala klikam na ikonę i nic. Gra na Steam ... Próbowałem przeinstalować. nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem..
Eutyches
21-06-2019, 12:24
Lepiej później niż wcale :) Ale jaja^^
W katalogu steama, masz plik o nazwie
Steam.exe.old
Zamień mu nazwę i nadpisz
Steam.exe
Jak sama nazwa wskazuje, to starsza wersja pliku i zrobi Ci aktualizację steama.
Mnie to pomaga, jest gra na steamie głupieje.
Poniżej dwa screeny:
2981
2982
w sumie troche po czasie ale dalej mam ten sam problem gra na steam( Total War: EMPIRE – Definitive Edition) nie uruchamia a kiedyś chulała . Ktoś może zmalazł rozwiązanie od tego czasu?
Lord_Legionista
06-02-2021, 09:32
a wywaliles wszystkie poliki empire i zaistalowales jeszcze raz ?