PDA

Zobacz pełną wersję : MEGASUBMOD V do BC 6.3 dyskusja i błędy

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8

darius_d
19-05-2013, 00:03
A może jednak tak? :)
URL=http://imageshack.us/photo/my-images/812/prusy.jpg/]http://img812.imageshack.us/img812/2498/prusy.jpg[/URL]

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Proszę, proszę, co my tu mamy, Prusy są teraz oddzielną ziemią, już nie są częścią Pomorza Gdańskiego :P :D
Dzięki wielkie, Mietek, że poświęciłeś czas na to. Choć przyznam, że po cichu na to liczyłem :lol:

No to bardzo ciekawe wydanie megasubmoda się szykuje, proszę państwa.
Za to dziwi mnie, że zostawiłeś Grodno - sam mówiłeś, że to byłoby za dużo prowincji. To skąd wziąłeś prowincję dla Prus?

Takedown
19-05-2013, 08:14
A może jednak tak? :)
URL=http://imageshack.us/photo/my-images/812/prusy.jpg/]http://img812.imageshack.us/img812/2498/prusy.jpg[/URL]

To dość dziwnie zabrzmi, ale jak to zrobiłeś, że jesteś rebeliantami?
I w ogóle jaką prowincje usunąłeś, żeby dodać tą?

Wonsz
19-05-2013, 09:19
rebeliantów dodaje się tak jak inne frakcje.

Piter
19-05-2013, 10:38
To można by od razu zmienić Gniezno na Poznań i dodać Polsce tym samym jedno miasto, bo tak w środkowej Europie 3/4 prowincji to zamki, lekka przesada.

Wonsz
19-05-2013, 11:04
Zgadzam się z Piterem.

Araven
19-05-2013, 11:38
Mietek77 możesz mi podesłać zmiany z Prusami i ponawiam pytanie jakie już padło, co usunąłeś by dodać Prusy. I miałeś mi też podesłać skrypty zmienione z buntownikami, co tam, zmieniłeś?

Gnejusz
20-05-2013, 08:49
Widzę, że premiera opóźnia się coraz bardziej, widzę też, że szykują się duże zmiany, kam 2150 podał je w miarę dokładne, reszta jest raczej tajemnicza.
Dla mnie niestety znowu nadciąga kilkudniuowy rozbrat z komputerem więć może ponowna gra będzie już z nowym megasubmodem.
Panowie - czy możecie ponownie podać zmiany które nadciągają? - Już kiedyś o to prosiłęm ale widzę, że sami jesteście zaskoczeni prowincją Prusy i może jeszcze kilko innymi perełkami.

Mietek77
20-05-2013, 09:18
Mietek77 możesz mi podesłać zmiany z Prusami i ponawiam pytanie jakie już padło, co usunąłeś by dodać Prusy. I miałeś mi też podesłać skrypty zmienione z buntownikami, co tam, zmieniłeś?
:) Hmm, to na razie była propozycja. Doda jąć nową prowincję muszę sporo zmodyfikować. Pamiętasz jak nie działały klasztory i różne tytuły ? Po dodaniu nowej prowincji ponownie muszę wyliczyć te wszystkie "punkty". To trochę trwa, dlatego pomyślałem, że może by zastanowić się nad jeszcze jakąś zmianą i wtedy to policzę.
Teraz zlikwidowałem prowincje "Costanza" i połączyłem ją z "Tarnovo".
Na mapie "themes" czyli prowincji Bizantyjskich te dwie prowincję są jedną themą o nazwie "Paristrion" dlatego uznałem, że w grze też tak może być.
http://img844.imageshack.us/img844/3410/mapbyzantineempire1045.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/844/mapbyzantineempire1045.jpg/)

Zastanawiam się nad likwidacją prowincji "Palma" czyli Balearów i połączeniu ją z Walencją. Na Balearach nic się nie działo, a chciałbym zrobić prowincje, albo w tureckiej części Anatolii, albo rozszerzyć mapę na wschód tak by sięgała po może kaspijskie na całym wybrzeżu i do zatoki perskiej. Tu myślałem o dodaniu prowincji ze stolicą w Basrze tak by kalifat nie był obcięty z 1/3 swojego terytorium. Napiszcie co tym myślicie. Pozdrawiam

Gnejusz
20-05-2013, 10:32
Pomysł jest dobry ale dla osób grających nacjami z zabieranymi prowincjami będzie raczej nieatrakcyjny. Megasubmod jest robiony jednak głównie pod Polskę więć czemu nie. Możę rozpatrzycie zrobienie wersji pod instalkę z wyborem? - Jeżeli jest przy tym za dużo roboty to pytania nie było.
Teraz mam inne pytanie - czy w zabieranych prowincjach na miejscu zabranych miast lub zamków nie da się wstawić fortu z silną załogą jako ew. rekompensatę?

W ogóle forty są słabo wykorzystane w modach - samo ich istnienie nie wykorzystuje chyba potencjału. _ Czy w fortach można zrobić ograniczoną możliwość rekrutacji i ew. wybudowanie oganiczonej liczby budynków? - Tak żeby nie dawały przychodów ale wzorem zamków mogły szkolić oddziały i miały możliwość korzystania z technologii - militarnej oczywiście. Możę zapędziłęm się za daleko ale gdyby dało się dołożyć w modzie fortom te rzeczy o których piszę to ew. przebudowa prowincji byłaby sprawą otwartą. Problemem będzie oczywiście możliwość wybudowania prze gracza zbyt dużej ilośći fortów ale dałbym im cenę taką jak za krucjatę - 30 000 bizantów i spróbował zrobić dwa rodzaje:
1.Stałe - startowe z rekrutacją i ograniczoną rozbudową
2.Do wybudowania - bez możliwośći rekrutacji i rozbudowy.

Jeżeli piszę o rzeczach nie wykonalnych to napiszcie to ale bez szyderstw i złośliwośći - uprzejmie proszę.

Araven
20-05-2013, 10:35
Mietek77 to ja głosuję za dodaniem Basry, likwidacją Palmy i jej połączeniem z Valencią. Połączenie Constanzy i Tyrnova ok, ale to tez wpłynie na skrytp buntu Bułgarów. Czyli rzeczywiście to dużo zmian, jak skończysz damy to albo w Megasubmodzie 4, albo jako patch do Megasubmoda 3. Czyli dojdą Prusy, dojdzie Basra dka Abbasydów, nastąpi połączenie Tarnova i Costanzy w jedno oraz połaczenia Valenci z Balearami jak rozumiem. Do tego trzeba dopasować by działąły wszelkie klasztory i rózne bonusy a to potrwa, więc czasowo proponuję jak wyżej.

Gnejusz zmiany do Megasubmoda III sa testowane nadal, listę podam po zakończeniu testó bliżej wydania Megasubmoda III. Wino coś pisał, że w tym tygodniu idzie na urlop i nie da rady zrobić instalki. Jeśli tak to może bliżej końca tygodnia wydam Megasubmoda III nie jako instalkę, ale jako pliki do nadpisania, tzreba będzie mieć Megasubmoda II by użyć Megasubmoda III. Chyba, że jednak Wiono da radę Instalkę zrobić, to nie będzie wymagane posiadanie Megasubmoda II.

Edit: Testuję całkiem nowe ai mam je z TWC i pliki Kama2150, jestem bardzo zadowolony i z ai i z plików Kama2150 i rozliczania bitew, balansu itd. Działa przyspieszanie budowy i pewne zniżki w kosztach. Opiszę to bliżej emisji Megasubmoda III.

Gnejusz
20-05-2013, 11:19
Ai 3.6 Pitera jest dobre, nie zmieniałbym go już na inne co do reszty to zmiany mile widziane ale nie ma się co spieszyć, lepiej dać tydzień - dwa później a dopracowane i komplet. Co z tymi fortami w kwestii pytań w poście poprzednim?

Wonsz
20-05-2013, 15:47
Wino polecam dodać 2 utwory lub więcej z filmu pt: "Stara Baśń" .Szczególnie "Pieśń Wojów" i "pogrzeb Wisza".

link:https://www.youtube.com/watch?v=CAX51MdGtPk-do "Pogrzeb Wisza"

link:https://www.youtube.com/watch?v=I-3cJ2Ztcy4-do "Pieśni Wojów"(szli my na poznań)

K A M 2150
20-05-2013, 22:13
Ai 3.6 Pitera jest dobre, nie zmieniałbym go już na inne co do reszty to zmiany mile widziane ale nie ma się co spieszyć, lepiej dać tydzień - dwa później a dopracowane i komplet. Co z tymi fortami w kwestii pytań w poście poprzednim?

Forty są nie do ruszenia i póki co praktycznie niegrywalne, bo AI nie potrafi z nich korzystać i nie raz stoi pod nimi przez dziesiątki tur. Danie fortów z silną załogą tylko OSŁABI państwa z tymi fortami, bo będą miały mega wydatki już od początku. Rekrutacji i budowy w fortach jeszcze nigdzie nie widziałem.

tusek21
22-05-2013, 09:35
Mapa w BC jest brzydka szczególnie te kolory zgniłej zieleni, pytanie do Mietka77 nie dało by sie zmienić tej zieleni na bardziej miłą dla oka.

Araven
23-05-2013, 09:25
Wygląd mapy jest subiektywny. Nie wiem jak inni uważają. Potestowałem ostatnie zmiany Kam2150 co do unit jest git. Balans bardzo dobry, wyższe ceny wymuszają ostrożną politykę i dbanie o każdy grosz. Jak dla mnie Megasubmod III dojrzał do wydania go. Ale bez Wino nie będzie fachowj instalki. Ja moge zrobić co najwyżej paczkę plików do pobrania i nadpisania na Megasubmoda II. Chyba poczekamy z premierą aż Wino z urlopu wróci.

Gnejusz
23-05-2013, 09:35
To świetnie, ja poczekałbym z premierą na powrót Wino jak zamierzyłeś Aravenie.
Może Profesor skończy postarzanie postaci w portretach i będzie kolejna perełeczka do moda - megasubmoda.
Wygląd mapki jest dla mnie ok - jest inna od podstawki i to jest jej zaleta.
Ja zagram na full opcjach (wszystkie nowinki) ale na Ai 3.6 Pitera. - Komputer gra każdą nacją a nie na jedną nację - gracza. Jeżeli ktoś znajdzie jeszcze lepsze Ai będzie mistrzem świata.
Najbardziej tym razem cieszy mnie jednak nowy unit - oryginał to totalne dziadostwo, jak dla mnie to przepis jak zpier....ć dobrą robotę jedną niedoróbką.
Czas oczekiwania na Wino a w zasadzie na jego powrót jest nawet na rękę - odpoczniemy sobie od gry i nabierzemy na nowo apetytu - Miłego urlopu Wino - jedz, pij i poluj na dziewczęta (jeśliś nie żonaty - oczywiście) - zasłużyłeś sobie na dobry urlop brachu.

michal3588
24-05-2013, 17:59
Po zainstalowaniu BellumCrucis i tego Submoda w grze nadal mam język Włoski. Czy muszę coś zmienić gdzieś w ustawieniach?

Araven
24-05-2013, 18:31
Widocznie źle zainstalowałeś Megasubmoda, on podmienia pliki na polskie, musisz Megasubmodowi wskazać jako docelowy katalog data w BellumCrucis i kazać usunąć pliki map.rwm

michal3588
24-05-2013, 18:35
Już widzę swój błąd;].
Instalator sam wklepał ścieżkę:
D:\gry\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data
Myślałem, że wykrywa grę i sam wybiera ścieżkę i nie zauważyłem małego błędu. Właściwa to:
D:\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data
Już wszystko ok.

radax
24-05-2013, 22:02
Spotkała mnie "tragedia" - już o niej gdzieś czytałem, w MEGASUBMODZIE też występuje - 40 tura i nagle wszystkie animacje na mapie strategicznej zwalniają 100 razy - nie da się grać, próbowałem wracać 3 razy do tury 39 i kończyłem ją, ale zawsze w 40 turze wszystko zwalnia 100 razy na mapie strategicznej. Czy przypomina sobie ktoś ten problem i jego rozwiązanie (oprócz gry od nowa)? Mi się wydaj to tak jakby w tle zaczynał działać jakiś zapętlony skrypt, który pochłania 99% procesora...

Araven
25-05-2013, 07:14
Ta tragedia czasem występuje, w modzie więc i w megasubmodzie też. Włącz toggle-Fow, mnie kiedyś wróciło do normy po kilku turach męki jak wysłałem dyplomatę do innej nacji wybrałem jakiś prezent dla nich.
Jak da radę to przed feralną turą zmień coś w savie, agenta przesuń jakiś oddział, włącz toggle_fow i spróbuj puścić turę.

ordenus22
25-05-2013, 09:40
Spotkała mnie "tragedia" - już o niej gdzieś czytałem, w MEGASUBMODZIE też występuje - 40 tura i nagle wszystkie animacje na mapie strategicznej zwalniają 100 razy
Też tak miałem i cofnąłem się jak Ty o jedną turę i nic nie dało, więc cofnąłem się o kilka tur do tyłu np 5-6 tur i potem poszło bez problemu.

Mietek77
26-05-2013, 20:05
:) A praca wre
http://img11.imageshack.us/img11/4862/basra.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/11/basra.jpg/)

Araven
27-05-2013, 06:58
Fajnie to wygląda, w tym tygodniu może wyjdzie Megasubmod III, ew. za jakiś czas jak da radę może dorobisz do niego patch z tą Basrą ok?

Mizutsu
27-05-2013, 14:12
Ja rozumiem, że w nowym EDU jednostki prochowe będą jakieś konkretne i nadające się do gry?

K A M 2150
27-05-2013, 15:10
Mod kończy się w 1350, broń prochowa wtedy zbyt groźna nie była i w modyfikacji są tylko dwie jednostki z bronią palną. Groźne są tylko z bliska. Za to ilość dział i sprzętu oblężniczego w oddziale jest zwiększona.

Wonsz
27-05-2013, 15:35
to może usunąć te jednostki prochowę?

marko1805
27-05-2013, 17:16
Mod kończy się w 1350
A nie czasem sto lat później :?: ;)
Choć i wtedy jej skuteczność jeszcze pozostawiała wiele do życzenia.

Araven
27-05-2013, 18:00
Tak mod się kończy w 1450 roku. ;)

michal3588
28-05-2013, 00:24
Stawiając kościół po raz pierwszy mam do wyboru kościół katolików i schizmatyków. Czy wybieranie tego drugiego ma jakiś wpływ na pojawienie się antypapieża?

EDIT:
Mam kilka problemów. Nie wiem czy to problem z modem czy submodem;].
1. Strasznie drażnią mnie jednostki terytorialne. Fakt, że można rekrutować je tylko w określonych miejscach jest spoko. Problem w tym, że uzupełniać ich też nie mogę nigdzie indziej co czyni je bezużytecznymi na dłuższą metę.
2. Komputer rekrutuje o wieeele za dużo wojska na które go nie stać. W ten sposób powstają hordy, które włóczą się bez celu rzadko atakując wroga a AI nie stać nawet na okupy za jeńców. Jak do tej pory problem wystąpił z Anglią, Egiptem i Papiestwem.
Przykładowa "horda":
http://i41.tinypic.com/359mt1u.jpg
http://i41.tinypic.com/359mt1u.jpg
3. Brak możliwości zmiany religii (u mnie, bo najwyraźniej innym działa) już sobie odpuściłem;]. Szkoda zachodu dla takiej drobnostki.
4. Gdy chcę rekrutować uczonego wywala mnie do pulpitu.

Gnejusz
28-05-2013, 07:51
michal3588, stawiając schizmatyckie kościoły definitywnie zrywasz z katolicyzmem, jeżeli inne nacje nie prześcigną Cię w schiźmie to powinieneś dostać antypapieżą.
Nie podałeś na jakich opcjach z instali negasubmo0da grasz, myślę, że nie odznaczyłeś sobie "ograniczonej rekrutacji". Akurat Anglia szybko pada na tej opcji i żadne państwo nie ma tylu armii.
Jednostki regionalne są ok - musisz dużo nimi rotować, jak już w danym regionie masz spokój to korzystasz z nich tylko do utrzymania porządku w prowincjach i likwidacji armii rebelianckich. Jeżeli wyśłesz je na daleką wojnę to wykruszą Ci się w bitwach.
Na koniec pytanie - dłubałeś coś w pliku descr_strat?

Araven
28-05-2013, 07:53
Budowa kościołów schizmatyckich powinna pomóc w przejściu na protestantyzm. W Bellum są duże dochody, a ai ma pewne bonusy finansowe, ale dużo mniejsze niże w innych modach, to i więcej rekrutuje a Anglia ma sporo prowincji. Lekarstwem na dużą ilość wojska będzie nowy Megasubmod III, z nowym unitem Kama2150, dużo droższe jednostki. Na ten moment radzę grać na ograniczonej rekrutacji, ale to nowej kampanii wymaga. To co masz na screenie to nie jest dużo wojska. A regionalne jednostki jak sama nazwa wskazuje to wojsko regionalne.

Wonsz
28-05-2013, 07:58
To nie jest dużo wojska?! Przecież po przeliczeniu na jednostki wyjdzie nawet z jakieś 20 000 żołnierzy.

Araven
28-05-2013, 08:00
Na 75 turę i tyle ziemi co ma Anglia to nie jest tak dużo. Ma 3 kraje prawie, Irlandię, prawie całą Francję, część Hiszpanii i Aragonii i ziemie ojczyste. Dużo portów, pewnie i kupców to kasy ma na tyle wojska.

Piter
28-05-2013, 08:01
To nie jest dużo wojska?! Przecież po przeliczeniu na jednostki wyjdzie nawet z jakieś 20 000 żołnierzy.
hm, jak grając Polską i mając 4 prowincje jesteś w stanie utrzymać prawie 2 pełne flagi wojska, to Anglia mająca 24 prowincje spokojnie może utrzymać 12 pełnych flag z samych prowincji + kilka z samych bonusów. Po prostu silnik gry nie został stworzony dla tylu prowincji i żadne AI nie ogarnie tak wielkiej ilości wojsk. On grając Jerozolimą patrząc na skarbiec też mógłby mieć dużo więcej woja. Kam miał to poprawiać, więc jak Cię to drażni to zaczekaj na nową wersję submoda.

michal3588
28-05-2013, 09:17
Wybrałem opcje megasubmoda AI Pitera i głębszą szarżę. AI bitewnego nie wybrałem bo nie bardzo wiedziałem co to dokładnie zmienia a już nie chciało mi się po forum grzebać;]. Wstyd przyznać ale ograniczenia też odznaczyłem bo nie byłem pewien co one dokładnie ograniczają a już miałem ciśnienie żeby zagrać;d. Plików nie edytowałem żadnych bo jak się okazało w Bellum Crucis trzeba zaczynać nową kampanię po każdej zmianie a balans jest na tyle dobry, że obszedłem się bez zmian.
Co do antypapieża i kościołów schizmatyckich to też niestety niewypał. W kilku miastach doprowadziłem wiarę protestancką do 95%-100% ale nadal nie była to wiara mojego kraju więc miałem 50% kary do porządku za konflikty religijne;/. Tylko z kim ten konflikt skoro katolików było 0%? Teraz gram Jerozolimą i tłukę muzułmanów więc papież się mnie na razie nie czepia. Problem wróci dopiero gdy przebiję się do swoich braci katolików >:D.
Co do jednostek regionalnych to uciułałem sobie prawie 2 pełne oddziały konnych łuczników(turkopole czy jakoś tak) i chciałem sobie po europie trochę nimi pohasać. W europie mało jest konnych strzelców więc taką armią robi się co chce i z kim chce;]. Problem pojawił się dopiero gdy okazało się, że ani w zamkach ani w miastach nie mogę uzupełniać moich koników:/. Skończyło się na tym, że opyliłem bazę wypadową anglikom i zrezygnowany wróciłem na swoją pustynię;[.

Araven
28-05-2013, 11:08
Co Ty masz z tym antypapieżem, Ci pisałem, że ma być event pytanie czy chcesz zerwać z Rzymem i wybrać własnego antypapieża, mogło być i je odrzuciłeś, nie wiem czy będzie ponowione. Ja nie mam żadnych problemów ze zmianą wyznania. Także na Megasubmodzie i Ai Pitera. Nic innego poza tym eventem nie spowoduje zmiany religii.

michal3588
28-05-2013, 11:49
Mam to, że najbardziej lubię grać frakcjami europejskimi ale drażni mnie papież, który mi rozkazuje o wygraża na każdym kroku. Wiem, że musi być event ale nie wiem jak go wywołać. Zakładam, że muszę spełnić jakieś warunki żeby odpalić skrypt a tych warunków nie znam. Próbowałem już Anglią i Jerozolimą, budowałem kościoły protestanckie, wojowałem z papieżem przez długie lata, wiele razy byłem ekskomunikowany i wracałem do łask nawet próbowałem zawiązywać sojusze z tymi co się odwrócili od Rzymu i powołali swojego antypapieża. I wciąż nic. Na angielskich stronach o modzie też tylko ogólnikowo piszą o zmianie wiary ale nikt nie precyzuje jak to zrobić. Może nie trzeba robić nic tylko być ekskomunikowanym? W takim razie pojawia się kolejne pytanie. Dlaczego nie odpala mi się ten event? Moda instalowałem na czystego Medievala2+Kingdoms i do tego MEGASUBMOD.

Araven
28-05-2013, 12:08
Minimum kilkanaście tur ekskomuniki i powinien być event. Wystarczy papieża ignorować i żaden antypapież ci nie potrzebny.

K A M 2150
28-05-2013, 16:34
Mod kończy się w 1350
A nie czasem sto lat później :?: ;)
Choć i wtedy jej skuteczność jeszcze pozostawiała wiele do życzenia.

Pomyliło mi się z MXL xD

Co do samych jednostek z bronią palną to są one mniej liczne od innych strzelców, jednak dobrze osłaniane mogą być najlepszą bronią np: na takich kopijników.

EDIT: Naprawiłem Bożogrobóców, w zwykłym Bellum ktoś chciał ich naprawić, bo kiedyś mieli same miecze, a teraz dodano im lance, ale tak, że teraz tylko nimi walczyli :D Naprawiłem to i będzie w moim pełnym EDU :)

radax
29-05-2013, 13:03
Przepraszam, że będę się czepiał kwestii historycznych, ale mówienie w dyskusji o "protestantyzmie" w średniowieczu to absurd podobny do masonów. Każdy antypapież uważał się za 100% katolika i podobnie jego zwolennicy. Problem polegał na tym, że tylko prawdziwi papieże nimi byli, a antypapieże to nie żadni protestanci, którzy odcinają się od katolicyzmu i tworzą nowy kościół, ale zwykli heretycy jakich było pełno już od czasów apostołów o czym czytamy już w listach św. Pawła. Jeżeli już mamy do czegoś porównywać schizmatyków popierających antypapieża to porównujmy już ich do prawosławnych, którzy nie odrzucają swojej tradycji, jak uczynili to protestanci w XVI wieku (wcześniej protestantyzmu nie było). Mam nadzieję, że te wyjaśnienia rozjaśnią nieco sytuację w grze i nie będą powielać błędów historycznych. Zwolenników antypapieża należy nazywać heretykami lub schizmatykami, a nie protestantami, bo teologicznie był to katolicyzm z jakąś małą fałszywa zmianą, a nie całkowite odrzucenie tradycji i roli Ducha Świętego w historii Kościoła np. antypapieże uznawali sakramenty, a protestanci nie. Z natury jestem religijny dlatego ten temat jest dla mnie bardzo ważny i muszę zabrać głos w tej sprawie - mam nadzieję, że było to pomocne :)

Avalanche
29-05-2013, 13:15
To ja dorzucę od siebie. W kontekście moda schizma prawdopodobnie odnosi się do Wielkiej Schizmy Zachodniej http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielka_schizma_zachodnia Nie byli to żadni protestanci ani heretycy. Chodziło tylko o władzę i politykę. Królowie francuscy wybierali swoich papieży i poprzez wywieranie na nich wpływu starali się narzucić swoją politykę w Europie.

Kwestia protestantyzmu wynika prawdopodobnie z przejęzyczenia - w submodzie i oryginale wyraźnie stoi "schizma" a nie protestantyzm. Ponieważ nie da się inaczej tego zaprogramować w medku, schizma może powstać tylko po ekskomunice. W rzeczywistości papieże i antypapieże obrzucali się ekskomuniką nawzajem zgodnie z zasadą punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Dla nich zawsze ten drugi był antypapieżem. Myślę, że nie ma się co nad tym rozwodzić. W modzie to miły dodatek i tak go należy traktować.

radax
29-05-2013, 14:05
Dla mnie osobiście ten wątek jest kluczowy ponieważ to motywacja religijna stanowi dla mnie główną zaletę tej gry. Odniesienie do rzeczywistej historii i wiary, a nie fikcyjny świat z politeizmem i okultyzmem jak w RPG. Zawsze gram frakcją katolicką i służę papieżowi zazwyczaj jest to Królestwo Jerozolimy tak, aby nie musieć walczyć z innymi katolikami, a jak gram Polską no to staram się walczyć tylko z prawosławnymi. Oczywiście sytuacja się zmienia, gdy któryś z moich sąsiadów staje się schizmatykiem - wtedy traktuje go jak islamistów. Nie chodzi mi więc tyle o budowanie największego królestwa, ale o wspieranie dominacji papieża w świecie na gruncie obrony wiary i katolików. Bardzo mnie z tego powodu cieszy też zmiana dla Bożogrobóców od K A M 2150 :)

EDIT: fajny tekst i filmik o "ciemnym średniowieczu" - przyda się jako wprowadzenie do tematyki gry http://www.fronda.pl/a/uwazaj-co-mowisz ... 28482.html (http://www.fronda.pl/a/uwazaj-co-mowisz-o-ciemnym-sredniowieczu,28482.html)

michal3588
29-05-2013, 14:44
Nie interesuje mnie religia ani tym bardziej poprawność historyczna. Mówiłem o kościołach protestanckich bo tak to jest nazwane w grze. Po za tym nie wydaje mi się, żeby zerwanie z papiestwem robiło ze mnie heretyka w oczach kogokolwiek innego niż spaślaka siedzącego na tronie Rzymu. Frakcje w grze odwracają się nie tyle od boga i chrześcijaństwa co od papieża i jego wtrącania się w sprawy, do których wtrącać się nie ma prawa.

Co do w/w kościoła to co trzeba zrobić, żeby móc je stawiać? Pamiętam, że na początku gry Anglią nie mogłem ich budować a później po zburzeniu kościoła miałem wybór w które "drzewko rozwoju" iść. W Jerozolimie chyba od początku mogłem budować kościoły protestanckie. Teraz znowu gram od początku Anglią(nic nie poradzę, że najlepiej mi się nimi gra;]) i nie mam pojęcia jak odblokować te kościoły. Może to kwestia czasu i pojawiają się w konkretnym roku?

Araven
29-05-2013, 15:18
Oczywiście chodzi o schizmę nie protestantyzm on chyba od XVI wieku się pojawił. Ktoś musi zerwać z Rzymem i wybrać antypapieża, wtedy będzie opcja budowy kościołów schizmatyckich.
Edit: Kam2150 to ten co ostatnio wysłałeś nie jest jeszcze ostatecznym plikiem unit?

K A M 2150
29-05-2013, 15:24
Jutro, najdalej za dwa dni będzie ostateczny unit, ale to już taka kosmetyka :) Po wieczór Ci w związku z tzm PW podeśłę.

michal3588
29-05-2013, 15:43
Ktoś musi zerwać z Rzymem i wybrać antypapieża, wtedy będzie opcja budowy kościołów schizmatyckich.
Edit: Kam2150 to ten co ostatnio wysłałeś nie jest jeszcze ostatecznym plikiem unit?
Schizmatyckie to te ze złotym krzyżykiem? Bo mogłem je budować bez antypapieża a grając Jerozolimą nigdy nie byłem ekskomunikowany.

Mam pytanie. Czy Angielskich Rycerzy można rekrutować tylko w stolicy? Czy może to jednostka regionalna dla Londynu? Bo nie dość, że dobrze wyglądają to są mocarni w otwartym polu;]. Tylko, że jak są regionalni to nie dość, że daleko trzeba by ich prowadzić to do tego nie uzupełnię oddziału.

Araven
29-05-2013, 17:20
Człowieku nie Ty ale ktokolwiek na mapie musi mieć antypapieża. Od tego momentu można budować kościoły schizmatyckie. Na początku tylko w stolicy rekrutujesz angielskich rycerzy, od 1270 roku bodajże w stajniach od III poziomu. Sprawdź sobie w pliku export_descr buildings. Co do regionalnych, na tym to polega, jakby były wszędzie dostępne to nie byłyby regionalne prawda ??????

michal3588
29-05-2013, 17:42
Rozumiem koncepcję jednostek regionalnych. Nie wiedziałem tylko czy Rycerze Angielscy do nich należą. Widzę w pliku, że w stajni wyższego poziomu powinni być dostępni więc dlatego pytałem czy są dostępni wszędzie.
Tak wiem jestem upierdliwy:].

Lwie Serce
29-05-2013, 20:12
Chcę Wam pogratulować za tego megasubmoda, pobrałem i gra mi się teraz świetnie - nie ma porównania ze zwykłym Bellum ;)

Yakamura
30-05-2013, 18:45
Witam. Mam drobne pytanie. Czy miasta i regiony w Megasubmodzie są spolszczone? Bo mam drobne wrażenie że nie są...np. Konstantynopol to nie Konstantynopol tylko "Konstantinoupolis".

Araven
30-05-2013, 19:43
Tylko część jest spolszczona, reszta zaś nie. To świadomy zabieg, poza tym w Bellum jest skrypt który zmienia nazwy wielu miast w zależności od tego kto je zdobywa, inaczej się miasto nazywa po zdobyciu pzrez krzyżowców, a inaczej jak je ma Bizancjum czy islam. Spolszczone są te miasta i regiony których ten skrypt nie dotyczy.

Yakamura
30-05-2013, 19:47
Czyli spolszczania tego nie ma żadnego sensu tak? Bo komputer i tak zmieni

Araven
30-05-2013, 20:07
Właśnie tak. Pewnie coś tam by można jeszcze spolszczyć z nazw regionów, ale nie ma to sensu zbytniego.

Mizutsu
30-05-2013, 20:18
A tak z ciekawości, jakie to miasta? ^^

Araven
30-05-2013, 20:47
A zajrzyj sobie do campaign_script kampanii light np. to się dowiesz. Skrypt nr 35 Cambio nomi się nazywa. ;)

Profesor
31-05-2013, 14:40
Jak tam sytuacja z nową częścią megasubmoda? :)

Araven
31-05-2013, 22:33
Pliki gotowe, Wino robi instalkę, mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu będzie gotowa.
Edit: Portrety brakujące dorobiłeś?

K A M 2150
31-05-2013, 22:51
Moje staty także ukończyły testy i dziś podesłałem ostateczną wersję :)

Profesor
01-06-2013, 09:21
Edit: Portrety brakujące dorobiłeś?

Niestety jeszcze nie. Nie śpieszę się, a poza tym jest ich dość dużo, a dodanie czy odjęcie każdemu zmarszczek i koloru włosów z moimi umiejętnościami trochę schodzi i jest dość nużące :P
Ale prace idą, jestem gdzieś można powiedzieć trochę za połową kosmetycznych zmian :)

K A M 2150
01-06-2013, 09:52
Jeszcze jedna nowinka, opcjonalnie dla chętnych będzie do ściągnięcia EDU z powiększonymi oddziałami :D Tam jednak trzeba będzie mieć mocnego kompa, bo oddziały np wlóczników to 250 ludzi, a ciężkiej jazdy 100 :D Wszystko z zachowaniem balansu zwykłej wersji moich statów :)

Yakamura
01-06-2013, 13:18
Kiedy będzie gotowa instalka MS 3? I tam juz staty jednostek będa wgrane te nowe tak?

misiek1205
01-06-2013, 14:02
Jeszcze jedna nowinka, opcjonalnie dla chętnych będzie do ściągnięcia EDU z powiększonymi oddziałami :D Tam jednak trzeba będzie mieć mocnego kompa, bo oddziały np wlóczników to 250 ludzi, a ciężkiej jazdy 100 :D Wszystko z zachowaniem balansu zwykłej wersji moich statów :)

Super że o tym pomyślałeś ja lada dzień grafike wymieniam z hd 4850 na hd 7850 to na nich pogram, a kiedy wstawisz te nowe staty?

K A M 2150
01-06-2013, 14:40
Nowe staty będą wydane razem z kolejną wersją Megasubmoda, natomiast powiększone odzdziały będą opcjonalnie do ściągnięcia tutaj w jednym z tematów :)

Araven
01-06-2013, 15:11
Już odpowiadałem na poprzedniej stronie, mam nadzieję, że nowa instalka dla Megasubmoda III będzie w przyszłym tygodniu, Wino jest dość mocno zajęty ostatnio. Nowe staty Kama2150 to super sprawa, na powiększonych jednostkach fajnie się gra ale mocna maszyna i karta grafiki konieczna.

Wonsz
01-06-2013, 15:21
Araven może zrezygnować z instalki? Wino będzie miał mniej roboty a kopiuj-wklej i zamień pliki to chyba nie jest trudna sprawa nieprawdaż?

Yakamura
01-06-2013, 17:39
Popieram

Araven
01-06-2013, 18:24
Zobaczymy co Wino napisze, jak nadal nie ma czasu to chyba dam te pliki na zasadzie kopiuj wklej, trzeba będzie mieć Megasubmoda II i wrzucić na to pliki z III.

marko1805
01-06-2013, 18:39
Dobry pomysł :D

Araven
02-06-2013, 07:11
Witam. Kilku Osobom: Kamowi2150, Marko1805, Yakamurze i EliminatorowiT wysłałem link do Megasubmoda III. Proszę sprawdzić i dać mi znać na PW czy działa, jak działa dam na Forum.

Zmiany w Megasubmodzie III:
1. Poprawa lini brzegowych na mapie Mietek77, poprawki w skryptach od krucjat i jihadów, trwają krócej i są bardziej historyczne, ai się tak do nich nie pali, podobnie było w rzeczywistości.
2. Nowa wersja ograniczonej rekrutacji Mietek77 (nieznaczne różnice z tą co jest obecnie, te pliki dodam osobno za jakiś czas).
3. Nowe ai strategiczne Pitera, jak Ktoś chce zostać przy oryginalnym ai, nim wrzuci Megasubmoda III, niech zrobi kopię pliku descr_campaign_ai_db z oryginalnego Bellum.
4. Dodanie Flandrii dla Francji na starcie. (Mietek77).
5. Poprawki w rekrutacji braci dobrzyńskich, są z kościołów i kaplic.
6. Brak wojen i sojuszy na starcie - niestety kraje z sojusznikami miały za dobrze, a te z wojnami od początku za ciężko.
7. Nowe poprawione tekstury dla polskich pancernych i konnych i pieszych (dla wersji z ulepszoną zbroją) oraz dla polskich rycerzy konnych i pieszych (zwykłych i ulepszonych) (Marko1805 i Aramegil).
8. Nowe pliki Kama2150: descr_mount, descr_projectile i export_descr_unit - nowe statystyki i jakość bitew. Ktoś nie chce ich niech zrobi ich kopię wcześniej nim wrzuci III, ale są super polecam.
9. Poprawki tekstowe od nieocenionego dariusa_d. Tu w wersji podstawowej, jak ktoś chce historyczną proszę pobrać z tematu z linka od dariusa_d, co i ja uczynię bo wersja historyczna z większą ilością staropolszczyzny jest fajna.
10. Zmiany w szybkości budowania budynków i inne alternatywne dodatki i opcje, będą osobno, po wydaniu Megasubmoda III.
11. Obecnie chwilowo nie będzie instalki, bo Wino zajęty, ew. jak Wino znajdzie czas i zrobi Instalkę to będzie za jakiś czas. Chwilowo będzie na zasadzie wklejenia.
12. Zalecam pobranie nowych portretów generałów, agentów i księżniczek jakie opracował Profesor, ale one w osobnym linku są. I dodają smaczku grze, nowe portrety są super, bardziej średniowieczne i mają to coś.
Oto link do nowych portretów od Profesora: viewtopic.php?f=367&t=13183
13. Są poprawki Mietka77 w skrypcie, powodujące, że ai dostaje kupców i kapłanów co jakiś czas.

Profesor
02-06-2013, 07:58
Mniam! :)
Czekam z niecierpliwością na linki!

predatorrafi
02-06-2013, 10:56
Witam.

Mam problem, być może nie doczytałem czegoś lub nie rozumiem, stąd moje pytanie brzmi : jak w megasubmodzie (II i poprawka wgrana) rekrutować braci dobrzyńskich? Zauważyłem, że nie mogę, więc dałem kod na kasę i populację, szybkie budowanie, wszystkie budynki w 1 mieście i zamku wybudowałem i nadal nie dało się. Stąd pytanie co trzeba zrobić, by grając Polską ich rekrutować? Czy są oni możliwi do rekrutowania dopiero po jakimś czasie, a może w wybranym regionie lub też działa to na zasadzie gildii - czekam aż się pojawi oferta zbudowania? Pozdrawiam

Profesor
02-06-2013, 11:13
Polską nie grałem jeszcze, ale braci dobrzyńskich powinno dać się rekrutować po rozbudowaniu kaplicy zamkowej na wyższy poziom.

Araven
02-06-2013, 11:27
Bracia dobrzyńscy są od 1216 roku w kaplicach II i III poziomu w zamkach i kościołach od III poziomu w górę w miastach.

Link do Megasubmoda III z 02.06.2013. viewtopic.php?f=367&t=12871&p=283883#p283883 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871&p=283883#p283883)

Profesor
02-06-2013, 12:01
Czy w tej wersji AI Pitera, która zawarta jest w MS III poprawiono problem częstych ataków na papiestwo?

Araven
02-06-2013, 12:36
W tym ai miało być ono nie atakowane, ale nie udało się i nadal podlega atakom sąsiadów, Piter poprawił nieco innych kwestii poza Papiestwem. Za jakiś czas może dam nowe ai, na razie je testuję.

Yakamura
02-06-2013, 13:24
A co myślicie o tym aby wszystkie państwa katolickie miały sojusz z papiestwem? Wiem ze w razie konfliktu np. Francji lub Anglii papież musi się opowiedzieć albo za Anglią lub Francją ale musimy pamiętać ze papież często robił to w rzeczywistości i przez całe średniowiecze ingerował w sprawy polityczne państw katolickich. Czekam na ostrą krytykę :P

A jeszcze jedno. Co myślicie o całkowitym spolszczeniu miast (jakie tylko się da, czekam na odpowiedz Aravena) i regionów?

michal3588
02-06-2013, 16:09
Niby można by spolszczyć nazwy miast tylko po co? Lepiej poświęcić ten czas na ważniejsze problemy szczególnie, że niektóre miasta zmieniają nazwę w zależności od właściciela więc spolszczenie ich pewne wymagało by grzebania w skryptach.

Yakamura
02-06-2013, 16:30
No rozmawiałem z Aravenem i spolszczenie miast mija sie z celem ale spolszczenie tylko regionów jest według mnie dobrym pomysłem gdyż na regiony nie m żadnego skryptu :) I można było by utworzyć jakieś większe cele frakcji np. sułtan rum po najeździe mongołów "przepoczwarzył" się w Imperium Osmańskie i można było by tej frakcji dodać cel zdobycie np. Wiednia :)

Co o tym myślicie? :)

misiek1205
02-06-2013, 19:23
Widzę K A M 2150 że jednak w pliku descr_mount nie ustawiłeś x_radius na 0.4 jak pisałeś tylko wróciłeś do standardowej 0.8 jak w czystym BC, kiedy wstawisz te staty z większym rozmiarem oddziałów.

K A M 2150
02-06-2013, 19:26
Tak, okazało się, że wartości z mount są zbyt powiązane z celnością strzelców, bo udało mi się sprawić, żeby piesi strzelcy byli skuteczni na jazdę, ale konni strzelcy dalej nie byli w stanie skutecznie strzelać do konnicy.

Powiększone oddziały można pobrać pod tym linkiem:

http://www.speedyshare.com/epsXa/export-descr-unit.txt

michal3588
02-06-2013, 19:42
Czy ktoś mógł by mi powiedzieć gdzie są wartości odpowiadające za dostępność jednostek w danych regionach? Bo ani w export_unit ani buildings nic nie znalazłem. A bardziej złożonymi plikami Medievala jeszcze nigdy się nie bawiłem ;].
Po za tym co oznaczają te nagłówki w export_descr_buildings? Każdy poziom budynku rekrutacyjnego ma kilka takich i w każdym są nieco inne wartości a translator nie był zbyt pomocny.
I LIV - regolare
II LIV - inizio AI
II LIV - inizio UMANO
I LIV - avanzato 1
etc.

Profesor
02-06-2013, 21:37
Hmm, niby wszystko jest w porządku, jednak państwa nadal mają między sobą stare sojusze i wojny. Czy tylko ja mam ten problem? Może nie wszystkie pliki wrzucone? :P

Araven
03-06-2013, 08:11
Michał3588 w pliku export_descr_buildings oczywiście.

;;;;;;;;;scuderie

building equestrian
{
levels stables knights_stables barons_stables earls_stables kings_stables
{
stables requires factions { northern_european, mesoamerican, middle_eastern, nativeindian, eastern_european, greek, southern_european, normans, }
{
capability
{

;;; I LIV - regolare

recruit_pool "Mounted Sergeants" 1 0.12 2 0 requires factions { milan, pisa, venice, papal_states, }

Wyżej Mounted Sergeants konni sierżanci, lekka jazda liczby od lewej 1 - ilość jednostek na starcie, 0.12 - ile jednostki się odnawia w jedną turę - tu po jakiś 8 turach mamy nową jednostkę, 2 ile może być maksymalnie jednostek danego typu do rekrutacji i ostatnia liczba 0 - startowe doświadczenie, zwykle właśnie zero.

Oznaczenia:
I LIV - regolare - regularne jednostki (nie AOR)
II LIV - inizio AI dla AI (komp)
II LIV - inizio UMANO (dla ludzkiego gracza)
I LIV - avanzato 1 (to nie pamiętam).
Generalnie to pomocnicze oznaczenia dla systemu rekrutacji, tego nie usuwaj ani nie zmieniaj.

Araven
03-06-2013, 08:29
W tym temacie : viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871) w poście nr 3, dałem Dodatki do Megasubmoda III, w tym pliki descr_strat z dyplomacją gdzie nie ma wojen i sojuszy, oraz chyb 8 wariantów plików z budowaniem i rekrutacją zwykła oraz ograniczoną oraz budową w normalnym czasie Bellum i szybszą budową. Proszę pobierać i używać.

nocny
03-06-2013, 12:24
Araven, mam pytanie odnośnie megasubmoda III. Gram Polską, jednostki w rekrutacji są bardzo drogie (np, konni strzelcy za ponad 1000 bz), czy powinno być? Można to jakoś zmodyfikować w ustawieniach?

Araven
03-06-2013, 12:34
Owszem wojsko jest drogie teraz, to efekt zmian jakie zrobił Kam2150, ale balans jest bardzo dobry, a ai ma dużo mniej spamowego woja na mapie. Nie da się zmienić, dbaj o ekonomię graj na free_upkeep rozwiązuj na początku zbędne wojsko. Tyle mogę poradzić, ja gram jeszcze na ograniczonej rekrutacji to dopiero jest fajnie.
Edit: w Dodatkach do Megasubmoda dałem plik Unit z Megasubmoda II tańszy, ale nie polecam go, ten Kama jest o niebo lepszy.

nocny
03-06-2013, 12:54
Dzięki za szybką odpowiedź. Spamowe wojsko Ai było męczące więc to dobre wyjście z droższymi jednostkami. Fajnym wyjściem a propos ekonomii byłoby załatwienie sprawy handlu morskiego by nie trzeba było przenosić stolicy do nadmorskiego miasta.

Araven
03-06-2013, 13:56
Zobaczę czy da radę coś z tym handlem morskim zrobić. Też o tym myślałem, ale testów nie robiłem, czy to działa. Obecnie jest pewna odległość od stolicy, by handel morski działał, teoretycznie jej powiększenie np. dwa razy powinno umożliwić prowadzenie handlu morskiego, bez przenoszenia stolicy blisko wybrzeża, ale nie wiem czy to zadziała, i nie będzie jakichś problemów. Sprawdzę za jakiś czas ten patent.

Wonsz
03-06-2013, 14:42
Czy istnieje submod który zwiększa dochody (bardzo)z handlu i to morskiego czy kupieckiego po prostu wszystkiego by to było bardziej opłacalne.

michal3588
03-06-2013, 14:54
Ręcznie możesz to sobie zmienić w pliku buildings. Przy budynkach odpowiedzialnych za handel masz "trade_base_income_bonus" zwiększ te wartości to zwiększysz dochód z handlu.

COMEE
03-06-2013, 22:52
Pojawi się wersja z Prusami?

Araven
04-06-2013, 07:56
Comee. To od Mietka77 zależy, dawał screena i z Prusami i z Basrą bodajże dla Abbasydów, nie wiem na co się zdecyduje.
EliminatorT nie ma takiego submoda bo nie jest potrzebny, dochody w Bellum są duże po rozwinięciu gospodarki, wykorzystuj kupcó i floty handlowe.

Edit: Jak tam Megasubmod III ???? Podoba się? Działa?

sadam86
04-06-2013, 11:51
Megasubmod III działa:) i jest bardzo fajnie po zainstalowaniu dodatków. A teraz kolej na narażenie się na krytykę w wątku o instalce pojawia się wpis o tym że jak Wino znajdzie czas to pojawi się instalator Megasubmoda III, myślę że przed tym można podyskutować jakie dodatki i ich wersje zawrzeć w instalatorze gdyż jest masa różnych opcji do wyboru i zapewne tyle instalka nie pomieści. Jak dla mnie pewniaki w nowej wersji jeśli chodzi o dodatki to:
-historyczne spolszczenie
-pliki od Kama2150
-szybsze i tańsze budowanie

Araven
04-06-2013, 12:40
Dzięki, no właśnie ze względu na dodatki Instalka łatwa nie będzie. Czekam na opinie innych co do dodatków. Ale zawsze to co nie wejdzie do Instalki można dać jak obecnie w Dodatkach.

Mietek77
04-06-2013, 22:05
Nie zasypuje gruszek w popiele :D
http://img822.imageshack.us/img822/5826/80131026.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/822/80131026.jpg/)

http://img825.imageshack.us/img825/7508/94698055.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/825/94698055.jpg/)

http://img703.imageshack.us/img703/294/23212180.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/703/23212180.jpg/)

http://img203.imageshack.us/img203/7048/73842747.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/203/73842747.jpg/)

Muszę dopracować jescze kilka rzeczy i ... :)

Araven
04-06-2013, 22:17
Jakie prowincje byłyby usunięte i czemu w tamtym rejonie dałeś te nowe? Choć w sumie fajnie, ciekawiej będzie dla Abbasydów i jej sąsiadów. Będą i Prusy i te kilka nowych w Persji i okolicach?
Szalejesz Mietek77.

Yakamura
04-06-2013, 22:42
Mietek wrzucaj gdzie to pobrać...kocham arabie i kraje wschodu jestem historykiem i bardzo sie tym interesuje krajami islamskimi. Dziekuje! :)

sadam86
05-06-2013, 12:51
Pograłem trochę w Megasubmod III i tak kilka uwag:
-odnośnie wyzerowanych sojusz i wojen to fajnie pojawiają się nowe opcje co do pozyskania sprzymierzeńców i nic nas nie krępuje a sojusz przy rozważnej polityce łatwo zawiązać
-czy odnośnie przedmieść doszły nowe bonusy czy to tylko kwestia dokładniejszych opisów??
- nie wiem czy wcześniej nie zauważyłem czy jak ale teraz można pograć Papą i Rebelią super:)
-nowe portrety super dzięki Profesor

Yakamura
05-06-2013, 18:46
Papą można było, rebelią nie :P

A co do Papy...co sie stanie jeśli zajme wszystkie prowincje papiestwa?

Takedown
05-06-2013, 18:52
A co do Papy...co sie stanie jeśli zajme wszystkie prowincje papiestwa?

Tak właściwie to nic. Papież będzie pojawiał się w okolicach Rzymu, jako generał :)

qtango
05-06-2013, 22:56
Grając Węgrami około 150 tury (bardzo około) pojawił się osobnik chyba Bella czwarty Arpad.Rodzina królewska to Arpadowie, a Bella pojawia się z nazwiskiem Arpad i nie ma on w opisie "Węgierskiej krwi królewskiej", inni członkowie "orginalnego" rodu w mojej rodzinie jeszcze żyją i mają zapis o krwi królewskiej.Stąd pytanie czy dzieci Belli czwartego Arpada będą miały tą cechę czy jest to zbieg okoliczności,a Bella było popularnym imieniem a Arpad popularnym nazwiskiem czyli nie byli w rzeczywistości z królewskiego rodu.

Yakamura
05-06-2013, 23:03
Ja mam trochę inny problem. Gram sobie Sułtanem Rum i podbiłem Jerozolime i ok. 100 tury mam tam 10% Sunnitów i 72% żydów! Czy to normalne?
Jak mam "nawrócić" tą osadę na sunnizm? Zwykłe zwerbowanie immama wystarczy? I jeśli tak to immam powinien być w mieście czy przed miastem?

predatorrafi
05-06-2013, 23:11
Nie ma różnicy czy imam będzie w mieście czy na terenie prowincji. Jeśli nie możesz sobie poradzić z tym problemem to prawdopodobnie wynika on z posiadania w mieście dzielnicy żydowskiej. Można dla równowagi zbudować jakieś budynki typu zakon co dają plus do wiary, ale postawienie imama powinno pomóc.

Araven
05-06-2013, 23:15
Qtango, Bela II z dynastii Arpadów to historyczny król Węgier, władał w czasie najazdu Mongołów i wtedy się pojawia, jak u nas Kazimierz Wielki w XIV wieku. Ochajtaj go z księżniczką.
Yakamura, Meczety i imamowie i kolega wyżej ma rację, dzielnice żydowskie podnoszą poziom judaizmu.

Wonsz
06-06-2013, 07:40
Czy istnieje możliwość dokonania ślubu Jadwigi i Jagiełły?

Araven
06-06-2013, 08:21
Aż tak długo Polską nie grałem, wątpię by byłą którakolwiek z tych postaci w grze obecnie.

Mietek77
06-06-2013, 11:59
Jakie prowincje byłyby usunięte i czemu w tamtym rejonie dałeś te nowe? Choć w sumie fajnie, ciekawiej będzie dla Abbasydów i jej sąsiadów. Będą i Prusy i te kilka nowych w Persji i okolicach?
Szalejesz Mietek77.
Usunąłem:
Palma Baleary (Baleary )
Tenes ( prowincja w północnej Afryce )
Moncastro ( Asperon -południowa Mołdawia zwana "Budziakiem" z dostępem do morza czarnego)
Ancona - środkowa Italia ( Połączyłem ją z Spoletto - na wszystkich mapach jakie mam te tereny są w jednym "tworze" -księstwie spoletto )
http://img560.imageshack.us/img560/9470/italy1050.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/560/italy1050.jpg/)

Mam zamiar usunąć jeszcze Gruzińską - Sukumi, ale mam zamiar dodać do Gruzji Dwie prowincje które są były wtedy w Gruzji.
Skoro Szkocja, Portugalia na podobnym obszarze ma 2 prowincje to nie widzę powodu wciskania na silę Gruzji trzeciej szczególnie, że można jej dodać z miejsca 2 prowincje.
Ani ( Hayasdan ) czyli Armenię zdobytą w 1124 roku i Ganja zdobyta 1138 roku.
Chciałbym doprowadzić do sytuacji, że gra każdym krajem będzie emocjonująca. Służy temu równomierne rozłożenie prowincji. Dotychczas nie zawsze tak było. Włosi chcieli by dobrze się grało państwami Italii, katolickimi pobratymcami z półwyspu Iberyjskiego i królestwem Jerozolimskim. Niestety odbyło się to kosztem pozostałych obszarów. Teraz pragnę zachować wyżej wspomniane pozytywy jednocześnie rozszerzając je jak najbardziej na pozostałe kraje.
Włosi wprowadzili bardzo fajne rozwiązanie najazdu piratów głównie na morzu śródziemnym , choć po prawdzie na bałtyckim też( saracen_pirates, cilician_pirates, slavic_pirates )
Postanowiłem jednak rozszerzyć ten dobry pomysł na "piratów lądowych " czyli np. najazdy Prusów, Jadźwingów, czy Litwinów na tereny Polskiego i Ruskiego pogranicza. Przez wieki polscy władcy nie byli wstanie poradzić sobie z tą plagą, a Mazowsze, Pomorze, wschodnia Małopolska wiele razy doświadczyła tych niszczycielskich rajdów. Podobnie było z bandami z masywu górskiego Zargos ( pogranicze Iraku i Iranu ) które były postrachem osiadłej ludności Babilonii, Mezopotamii i Medii od starożytności. Jestem w trakcie robienia odpowiednich skryptów.

Gorąca prośba do wszystkich. Muszę zrobić nowe grafiki przedstawiające herby nowych prowincji. Stolicami prowincji będą:
Hamadan, Rej, Ahwaz i ewentualnie Isfahan. Niestety jest problem z wyglądem tych herbów bo jakoś nie mogę ich znaleźć w necie. Od biedy może być herb jakieś dynastii która panowała nad tym obszarem w jakimś sensowny okresie. Jeśli by ktoś znalazł coś ciekawego to proszę o link.

W Italii nawet po zrobieniu z Sardynii jednej prowincji i usunięciu Ancony jest moim zdaniem za gęsto szczególnie na południu. Normanowie wyrastają jak dla mnie na nienaturalnie dużą potęgę. Ogromna większość południa Italii była i jest obszarem pasterskim, poprzecinane małymi pasami prymitywnego rolnictwa. Mam mapy przedstawiające gospodarkę Italii w średniowieczu na których widać to jasno. Postaram się zrobić skany tych map by nikt nie posądził mnie o jakąś stronniczość.
Po drugie siła władzy Normanów w Italii nie była duża,bo musieli zmagać się z opozycją dawnych feudałów Longobardzkich, Bizantyjskich, a na Sycylii muzułmańskich.
Bunty były chlebem powszednim i inwazja Bizantyjska na południową Italię która miała miejsce na przełomie 1155/56 roku miała właśnie takie preludium. Feudałowie Longobardzcy otwierali bramy zamków przed armią Bizantyjską. Napisałem to wszystko by pokazać jak silna jest pozycja państwa normańskiego w grze w stosunku do tego jaka naprawdę była. Chyba wszystkie prowincje Normanów mają kulturę "normańską" i przez to Normanowie są "u siebie" ja np. Polacy czy Niemcy. W rzeczywistości byli małą, acz agresywną grupą w morzu wyżej wspomnianych nacji. Do tego wszystkie mają prowincji od groma.

Zastanawiam się nad dodaniem prowincji " Miśnia" ( późniejszej Saksonii ) Na prowincje składałyby się 4 marchie zamieszkane przez Serbów łużyckich.
Marchia Miśnienka, Łużycka, Życka i Seburska. Był to duży obszar wielkości niemal Czech, gęściej zaludniony od większości terenów Polski.
http://img259.imageshack.us/img259/7742/pnocnowschodnieniemcyok.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/259/pnocnowschodnieniemcyok.jpg/)

ordenus22
06-06-2013, 16:21
Szkoda mi Akermanu z tą prowincją wiążę się też historia Polski (przez krótki czas nawet lenno Polski), walki z tatarami budziackimi, walki Pretwicza jednego z pierwszych dowódców kozackich, fakt może to jest i późniejszy okres w dziejach Polski, ale i tak szkoda Budziaku.

sadam86
06-06-2013, 19:30
Mietek77 a może tak zrobić z pisma suls(ozdobne pismo) jakieś herby, bo ze znalezieniem jakichś z epoki może być ciężko zwłaszcza na stronach zrozumiałych dla europejczyka.

Mietek77
06-06-2013, 19:59
Szkoda mi Akermanu z tą prowincją wiążę się też historia Polski (przez krótki czas nawet lenno Polski), walki z tatarami budziackimi, walki Pretwicza jednego z pierwszych dowódców kozackich, fakt może to jest i późniejszy okres w dziejach Polski, ale i tak szkoda Budziaku.
Pełna zgoda, tylko kiedy była ta walka? W średniowieczu? Chyba jednak XVI i XVII wieku, a gra o ile mnie pamięć nie myli kończy się chyba w 1450.

Yakamura
06-06-2013, 20:09
W 1453 roku - upadek Konstantynopola :)

predatorrafi
06-06-2013, 20:40
Może ztąd coś uda się wybrać do Abbasydów...
http://iranpoliticsclub.net/flags/ethnic/index.htm
http://iranpoliticsclub.net/flags/colonial/index.htm

ordenus22
06-06-2013, 20:40
Ok, również pełna zgoda, dlatego też napisałem, że jest to późniejsza epoka:
fakt może to jest i późniejszy okres w dziejach Polski, ale i tak szkoda Budziaku.
Mietek77, rób swoje, kawał roboty odwalasz, a tak przy okazji dałoby się wrzucić Polsce zakon krzyżaków z możliwością ich rekrutacji? W końcu to Konrad Mazowiecki ich do Polski sprowadził, gdzie byli przecież jego lennikami.

Araven
06-06-2013, 20:47
Krzyżaków by spoko dało radę bez wielkich komplikacji, ale daliśmy Braci dobrzyńskich, w pliku export_descr_buildings i export_descr_unit kilka zmian i by byli i dla Polski.
Edit: Mietek77 mnie podoba się pomysł z prowincjami dla Gruzji.

Yakamura
07-06-2013, 19:24
Wybaczcie ze moje 90% postów to pytania ale uczę się grać :P
Czy żeby ożenic mojego dowolnego generała z księzniczką innego państwa musi on byc następcą tronu?

Araven
07-06-2013, 19:53
Tak albo królem. Wtedy ty wysyłasz do kandydatki dyplomatę, niekiedy ona przychodzi i sama proponuje ożenek z władcą. Jak obca księżniczka uwiedzie twego generała to go tracisz na rzecz kraju tej księżniczki co go uwiodła.

tomrwt
08-06-2013, 00:42
gram Poland na megasubmodzie III + spolszczenie historyczne + portrety. Mam 7 turę oblegam Pragę 2 armiami - 1 full, 2 -3 oddziały. Obok Cesarstwo stoi -2 armie po 2/3. Jego tura - atakuje moją slabszą armię -ja wycofuje się. Cesarstwo stoi. W tym samym czasie w okolicach Gdanska wyskakuje 2 kupców Gruzja i Anglia , a w centrum Lombardia. Zdobywam Pragę. Cesartwo dalej stoi . Mimo ze mam wojnę stosunki są na 5. Probuje negocjować zawiesznie broni - handel +mapa+ trybut. Nic nie przyjmujei nie oblega mi Pragi...

Czyżby jaki "bug" ?

Araven
08-06-2013, 07:03
Coś taki nerwowy, 7 tura, czai się, jak uderzy to Cię zaboli. Stosunki spadną z czasem, nie napisałeś jaki poziom trudności i jaka kampania.

Wonsz
08-06-2013, 08:51
Panowie czy ograniczona rekrutacja to nieodłączny element megasubmoda III?

Araven
08-06-2013, 09:30
Oczywiście, że nie. W podstawce jest zwykła, a w plikach dodatkowych do Megasubmoda III wszelkie możliwe warianty rekrutacji.

Yakamura
08-06-2013, 11:19
Mam koleje pytanie. O czym informuje mnie zaznaczony na dołączonym obrazku wskaźnik? Reszte wiem bo to nie trudne no ale ten nie mam pojęcia...to szybkość nawracania?
Prosze o odpowiedz i z góry dziekuje :)
http://img404.imageshack.us/img404/951/beztytuujjf.png

Araven
08-06-2013, 11:42
Podaje przewagę Twego wyznania nad innymi w danej prowincji, na plusie to ok, na minusie trzeba dążyć do nawracania szybszego na Twą wiarę. Zero to równowaga jakby między Twoją religią a innymi wyznaniami.

Edit: Macie jakieś ctd, na Megasubmodzie III w kampani? Zwłaszcza po 110 turze lub później nieco? Meldować jak coś proszę.

ordenus22
08-06-2013, 18:02
Na początku rozgrywki każda z frakcji ma swoje dynastie jednak już po 50-100 turach większość z tych dynastii wymiera, wynika to przede wszystkim z adopcji i małżeństw córek członków rodziny z "zwykłymi" generałami. Czy jest jakaś możliwość aby np wprowadzić jako generałów którzy są przedstawiani córkom członków rodziny do ożenku właśnie generałów z tych dynastii np jakaś tam córka która jest w drzewku dostaje propozycję wyjścia za mąż za np gienka z dynastii de barcelona którego nie ma w drzewku, albo żeby pojawiali się tacy generałowie do adopcji. Jest taka możliwość?

Araven
08-06-2013, 18:09
Raczej nie da rady. W Megasubmodzie dynastie nie wymierają. Bo jest dużo księżniczek, ja nie akceptują ożenków generałów spoza dynastii z księżniczkami. Szkolę księżniczki i pilnuję by członkowie dynastii się chajtali już jak się pojawią, właśnie z szkolonymi na ten cel księżniczkami.

ordenus22
08-06-2013, 18:15
Aravenie ja tez tak robię jak Ty i mi nie wymierają, ale chodzi mi o komputer, żeby w innych państwach nie padali jak muchy.

Araven
09-06-2013, 18:45
Pytam po raz kolejny, czy mieliście albo macie jakieś problemy z ctd na Megasubmodzie III w kampanii po 110 turze? Tak ciężko odpowiedzieć?

sadam86
09-06-2013, 19:23
Jak tylko dogram dam znać a brakuje mi 10 tur Francją:)

marko1805
09-06-2013, 19:56
Ja grę Polską zacząłem dopiero niedawno i mam 70 turę jak przekroczę 110 turę również dam znać. Mam jednak pytanie czy na coś szczególnie zwrócić uwagę bo u siebie zmieniałem nieco export_descr_buildings ?

Araven
09-06-2013, 20:04
Gdyby były ctd w kampanii proszę mi napisać i wysłać PW z treścią Logs. W razie czego mam lekarstwo już, ale muszę potwierdzić czy to powszechny problem. Bardziej prawdopodobne ctd po 120 turze ale od 110 czuwajcie, chodzi mi o ctd jakich nie da rady obejść. Raczej o campaign_script chodzi.

Araven
11-06-2013, 08:07
W temacie o Instalce Megasubmoda, czyli tu: viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871) dałem patch nr 1 do Megasubmoda III, gdyż jest jakiś błąd albo kilka w najnowszym campaign_script i może na mapie, co powoduje ctd po 121 turze, czasami wcześniej, dlatego przywróciłem pliki z wersji II, one są ok. Zmiany nie są duże, ale to powinno wyeliminować ctd w kampanii w Megasubmodzie III.

Profesor
11-06-2013, 10:01
Czyli trzeba nową kampanię rozpoczynać? :(
Do tej nieszczęsnej tury jeszcze nie dotarłem, ale czy ten błąd zawsze występuje?

marko1805
11-06-2013, 10:34
W pliku descr_projectile również zaszły jakieś zmiany bo widzę że tez dodałeś do patcha ?

Araven
11-06-2013, 11:30
Marko1805, Tak drobne korekty w descr_projectile Kama2150 związane z balistami bodajże.
Profesor, możesz zaryzykować, ale ja na dwie kampanie, nie doszedłem dalej niż 121 tura, stąd patch. Nikt nic nie meldował, a ja nie bardzo miałem czas na grę, więc wykryłem to niedawno. Sadam86 mi potwierdził na PW podobną sytuację. Jak pisze w opisie instalacji patcha, nowa kampania konieczna.

tomrwt
12-06-2013, 21:29
no nie no... czy ja wreszcie dogram coś do końca ? a kiedy Bellum 7.0 będzie?

Araven
13-06-2013, 08:52
viewtopic.php?f=367&t=9828 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=9828) zajrzyj tutaj to dostaniesz info o BC 7.0.

Profesor
15-06-2013, 08:12
Według mnie bardzo przesadzone jest z tymi krucjatami. Pierwsza trawa już wyjątkowo długo i jeszcze nikt prócz mnie się do niej nie przyłączył. Niby kiedy ona ma się skończyć? :) Dodatkowo dwie armie przyłączyłem do krucjaty by sobie trochę skarbiec naprawić, ale teraz gdy przyszła lokalna wojna, muszę ich jakoś z tej krucjaty wyciągnąć, jednak wszyscy mi nagle dezerterują :|

Araven
15-06-2013, 09:40
Na megasubmodzie III krucjata trwa krótko.

Profesor
15-06-2013, 11:22
No nie wiem, bo u mnie się ciągnie i ciągnie :)
Może mam tylko takie wrażenie, bo tury lecą powoli :P

Yakamura
15-06-2013, 21:34
A własnie są jakieś programy które przyspiesza trwanie tury? Bo mi się trochę ciągnie a w R:TW szło to szybciej :)

Lwie Serce
15-06-2013, 21:35
Jest ten wspaniały patch ;)
viewtopic.php?f=522&t=12080 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=522&t=12080)

sadam86
16-06-2013, 12:25
Czy ktoś może zauważył że u niego w dzielnicy z Płockiem nie da się budować fortów czy tylko ja tak mam??

Araven
16-06-2013, 13:01
Właśnie zrobiłem test, ja mogę budować forty. Masz w armii generała i kilka jednostek ? Map.rwm pousuwałeś? Masz patch nr 1 do Megasubmoda III ?

Yakamura
16-06-2013, 13:05
Umnie takze wszystko normalne

Patchując tym programem co musze spaczowac zeby mi bellum szybciej chodziło?

sadam86
16-06-2013, 13:43
Tak wszystko co potrzebne do budowy miałem coś po prostu komp się zamotał i nie pozwalał na budowanie bo po ponownym odpaleniu gry wszystko wróciło do normy. Dzięki za odpowiedzi:)

Araven
16-06-2013, 15:23
Yakamura plik Kingdoms.exe musisz spatchować.

qtango
17-06-2013, 19:25
Zająłem ostatnio Konstantynopol Królestwem Węgier i nazwa miasta zmieniła się na coś w stylu Bysantium.Czy ominąłem jakiś evevt zmieniający nazwę czy ma to związek z moim podbojem ?

Mizutsu
17-06-2013, 21:24
To ma związek z podbojem. Nazwy niektórych miast zmieniają się wraz z właścicielem. Z tego otóż powodu nazwy kilku z nich nie są spolszczone.

nocny
18-06-2013, 14:41
ktoś już przejechał 121 turę na nowym patchu do MS III ?
Grałem Polską zanim wyszedł ten patch i dwa razy miałem totalny crash po 121 turze.

Araven
18-06-2013, 16:12
Właśnie przez ctd w 121 turze zrobiłem patcha nr 1 do Megasubmoda III. Do jakiejś 140 dograłem na patchu, dalej mi się nie chciało.

rzymianin
20-06-2013, 14:02
Witam, czy w tym polskim megasubmodzie jest taki sam money script jak w oryginalnym Bellum Crucis ? Chodzi mi konkretnie o kary za ilość prowincji, armię w polu i oblężenia ?

Araven
20-06-2013, 15:50
Jest całkiem inny money script w Megasubmodzie III, nie ma kar za prowincje. A te tzw. kary za oblężenia to nie żadne kary a koszty i one są w innym skrypcie, nie w money script. Koszty oblężeń i armii w polu są jak w czystym Bellum.

qtango
20-06-2013, 17:22
Właśnie przegrałem oblężenie , w którym zniszczyłem najemnymi organkami bramę zamku, po zniszczeniu bramy wyskakuje mi informacja o przegranej bitwie : Niewielka porażka.Gdy gra "wraca" do mapy turowej mój generał mówi : breaking siege from your order , czyli ze z mojego rozkazu przerywają oblężenie.O co kaman ?

michal3588
20-06-2013, 20:44
Dlaczego wszystkie rekrutowane księżniczki mają na imię Cecile? Przez to skrypt dający im cechy usuwa je już istniejącym księżniczkom o tym samym imieniu. Nie jestem pewien czy tak jest zawsze bo pierwszy raz zwróciłem na to uwagę.

Araven
20-06-2013, 20:53
Imiona są różne w różnych krajach, w oryginale też zdaje się rekrutowane księżniczki miały jedno imię dla danej nacji.

marko1805
21-06-2013, 16:20
Grając Polską zauważyłem, iż oblegając Psków i walcząc na terenie tej prowincji z Nowogrodem przy próbie rozegrania bitwy ręcznie wywala mnie do pulpitu. Mam wobec tego pytanie, czy ktoś z grających miał ten sam problem?
Ps. Problem nie dotyczy raczej jednostek, gdyż walcząc z tą samą armią już w innej prowincji nie mam tego problemu.

Araven
21-06-2013, 16:41
Ciężko mi powiedzieć, w Pskowie na mapie zmian nie było. A próbowałeś kilka razy tą bitwę zagrać? Zmień coś w savie i spróbuj. W Tatw i submodach do niego też tak bywa, czasami wywala z bitwy ale potem można ją rozegrać. Może zmień coś w opcjach grafiki chwilowo?

marko1805
21-06-2013, 18:44
Oczywiście próbowałem tych sposobów, ale efektów brak. Zobaczę co się stanie jak zajmę Psków.

K A M 2150
21-06-2013, 19:07
Wrzuć loga z crashem.

marko1805
21-06-2013, 19:28
A gdzie jest umieszczony medku bo nie mogę znaleźć.

Araven
21-06-2013, 19:34
W katalogu głównym Medka katalog logs, ale Bellum ma swój logs w katalogu głównym moda. Sprawdź obie lokalizacje.

marko1805
21-06-2013, 20:03
Hm... zarówno tu i tu pusto :?: ale odkryłem że wywala tylko przy walce z Nowogrodem, w bitwie z Rusią Włodzimierską wszystko ok. NIc będę dalej testował, zobaczymy co wyjdzie.

Araven
21-06-2013, 20:16
Czasem tak bywa, specyficzny teren bitwy czy inne takie i konkretnej bitwy nie da rady rozegrać ręcznie. Jak nie ma loga, to raczej nic poważnego.

qtango
22-06-2013, 10:32
Też mam podobny problem co marko1805, od 7 tur próbuje przeprowadzić bitwę o Tarnovgrad i za każdym razem mnie wywala.

K A M 2150
22-06-2013, 10:38
Logi logi logi ;D

qtango
22-06-2013, 10:43
Katalog logs w medku pusty, podajcie ścieżkę do logs w bellum bo nie mogę znaleźć.

qtango
22-06-2013, 10:43
Cholera to samo pod Olese , wszystko vs Chanatowi połowców.

Piter
22-06-2013, 11:16
Jak tak masowo sie dzieje to coś jest popsute, sprawdź czy masz wszystkie patche, na czystym medku nie masz tych problemów?

michal3588
22-06-2013, 12:39
Myślałem, że z krzesła spadnę jak zobaczyłem mojego nowego dowódcę. Przydomek pasuje idealnie :D.
http://imageupload.pl/photos/20130622137190100154635.jpg
Już wiem kto będzie dowodził moimi najpotężniejszymi armiami;].

marko1805
22-06-2013, 14:40
Też mam podobny problem co marko1805, od 7 tur próbuje przeprowadzić bitwę o Tarnovgrad i za każdym razem mnie wywala.
A przy bitwie w automacie nie wywala?
Zresztą zauważyłem ciekawą rzecz, zarówno u Połowców jak i w Novogrodzie jednostki milicji włóczniczej nie posiadają tekstur(srebrne sylwetki) u Połowców na poziomie usprawnień 1 i 2, w Novogrodzie na poziomie 2 . Według mnie nie powinno to jednak mieć wpływu na powyższe problemy.

PS. Problem ten występuje również w wielu miejscach w prowincji z miastem Lyndanisse, powoli zaczyna mnie to irytować.
Niestety loga nie ma w dalszym ciągu.

qtango
22-06-2013, 20:22
Bitwę automatyczną mogę zrobić ( w sensie ze nie wywala), grając Nowogrodem tez miałem te srebrne sylwetki jednostek.

Araven
23-06-2013, 13:09
Rzeczywiście milicja włócznicza Kumanów poziom II i III ma srebrne sylwetki a w Nowogrodzie poziom III jest srebrny.
Edit: Pracuję nad rozwiązaniem, najprostsze mam, tekstury nie będą srebrne ale jednostki po ulepszeniach będą wyglądać jak podstawowa wersja. EE_Spear_militia

Oto rozwiązanie doraźne, najpierw zróbcie kopię export_descr_unit, potem zmieńcie u siebie pogrubioną linijkę dla EE_spear_militia na taką jak poniżej, następnie usuńcie map.rwm ze wszystkich kampanii. Nowa kampania konieczna. Srebrne textury dla Kumanów i Nowogrodu znikną, ale milicje na wszystkich trzech poziomach będą identyczne wizualnie, ale te ulepszone, będą miały wyższy pancerz.
Może w przyszłym tygodniu Marko1805 zdoła dorobić te brakujące srebrne textury.

type EE Spear Militia
dictionary EE_Spear_Militia ; Spear Militia
category infantry
class spearmen
voice_type Light
banner faction main_spear
banner holy crusade
soldier EE_Spear_Militia, 60, 0, 1
officer ee_captain
officer russian_captain_early_royal
attributes free_upkeep_unit, sea_faring, hide_forest, can_withdraw, can_swim
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 5, square
stat_health 1, 0
stat_pri 5, 2, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 0.6
stat_pri_attr light_spear, spear_bonus_4
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, no, melee_simple, blunt, none, 25, 1
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 4, 6, 4, flesh
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 2
stat_ground 1, -2, 3, 2
stat_mental 8, normal, trained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 1
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 570, 190, 55, 44, 570, 4, 70
stat_stl 4
armour_ug_levels 0, 1, 2
armour_ug_models EE_Spear_Militia, EE_Spear_Militia, EE_Spear_Militia
ownership poland, russia, novgorod, hungary, cumans, slave
era 0 poland, russia, novgorod, hungary, cumans, slave
era 1 poland, russia, novgorod, hungary, cumans, slave
era 2 poland, russia, novgorod, hungary, cumans, slave
recruit_priority_offset 15
;unit_info 5, 0, 7

marko1805
25-06-2013, 09:09
Jeszcze raz gorąca prośba, jeśli ktoś ma problem z grając Polską, i wywala go przy bitwach lub oblężeniach na terenie Novogrodu ,walcząc z tą nacją lub innymi nacjami na terenie Novogrodu proszę o informację w tym temacie.

Araven
25-06-2013, 10:55
Gdzie Ci w końcu wywala? Pisałeś o Pskowie i bitwach w polu, teraz o Nowogrodzie.

Yakamura
25-06-2013, 11:02
Ja podbiłem cały Nowogród jeden raz na automacie, drugi normalnie w zwykłem bitwie i zadnych błędów. Grałem Polską.

marko1805
25-06-2013, 11:27
Ja podbiłem cały Nowogród jeden raz na automacie, drugi normalnie w zwykłem bitwie i żadnych błędów. Grałem Polską.
Grałeś na Megasubmodzie III czy na innej wersji?

Gdzie Ci w końcu wywala? Pisałeś o Pskowie i bitwach w polu, teraz o Nowogrodzie.
Podczas walk z Novogrodem począwszy od Lyndanisse do Novogrodu Wielkiego, podobnie miałem w Megasubmodzie II , ale wtedy prowadziłem tam mniej intensywne walki i myślałem że to sporadyczne.
Próbuje znaleźć czy to błąd w modzie czy też u mnie coś nie tak, gdyż mam mocno pozmieniane jednostki dla Polski.

sadam86
25-06-2013, 11:36
U mnie w kampanii Polską m/m megasubmod III na terenie państw nadbałtyckich i Nowogrodu działały zarówno bitwy automatyczne jak i rozgrywane przeze mnie, żadnych crashy nie było w ogóle do 250 tury gra wykrzaczyła się tylko raz.

marko1805
25-06-2013, 11:44
Dzięki sadam86. Wygląda na to, że u mnie coś pochrzanione.

Yakamura
25-06-2013, 16:43
Ja podbiłem cały Nowogród jeden raz na automacie, drugi normalnie w zwykłem bitwie i żadnych błędów. Grałem Polską.
Grałeś na Megasubmodzie III czy na innej wersji?

Grałem na Megasubmodzie 3 z patchem nr.1

Araven
25-06-2013, 20:00
Dzięki za info Panowie, już się bałem, że coś z mapką, ale to chyba zmiany indywidualne Marko1805 w polskich jednostkach, jakie sobie porobił.
Edit: Czyli Megasubmod nr III z patchem nr 1 do niego daje radę. :mrgreen:

Bruce04
25-06-2013, 22:14
Witam.Czy mógłbym prosić o udostępnienie aktualnych linków do megasubmoda?nie mogę pobrać tego rozszerzenia bo linki są nieaktywne.

Araven
26-06-2013, 07:15
Megasubmod III wstawiony, na inne trzeba nieco poczekac.

Bruce04
26-06-2013, 08:33
Dodam jeszcze,że nieaktywne są linki:megasubmod II,muzyka part I+II,nowe portrety.Fajnie by było to odnowić bo być może jest więcej graczy takich jak ja którzy po kilku latach chcą sobie odświeżyć starego dobrego medievala grając w dobrego moda :) (ps.proszę o możliwie jak najszybsze wstawienie)Dziękuję i pozdrawiam.

Sirrath
26-06-2013, 09:34
Podpisuję się z prośbą rękoma i nogami:)

Araven
26-06-2013, 11:24
Poprosiłem właścicieli plików o ponowny upload.

qtango
26-06-2013, 14:07
Po ilu turach zhańbiona księżniczka powinna ożenić się z generałem, który ją zhańbił ?

Araven
26-06-2013, 16:45
Taka to nie wiem czy w ogóle może wyjść za mąż, a napewno nie za tego generała który ją zhańbił, za jakiegoś własnego to pewnie da radę.

Sirrath
26-06-2013, 18:30
Hej mam pytanko Wino dorzucił instalkę Megasubmoda jako II i III , czy umieszczono tam też patch do III wersji ? czy muszą ją pobrać i nadpisać?
Panowie kolejna sprawa wypakowuję i kurde mam wszystko ładnie bez spolszczenia gdzie robię błąd?

Araven
26-06-2013, 20:31
Patch do wersji III i ona sama są osobno. Wino zaktualizował linki dla wersji submoda II i submoda muzycznego. Jak nie masz spolszczenia źle zainstalowałeś submoda II, należy wskazać Twój katalog data, instalka podaje domyślny.

vornweg
27-06-2013, 10:35
Ja również miałem problem o którym pisze marko1805. Nie mogę rozegrać bitwy z Nowogrodem w okolicach Pskowa. Ponadto kilka razy wywaliło mnie przy próbie rozegrania bitwy z rebeliantami na terenie Polski (nie pamiętam gdzie dokładnie, chyba małopolska i śląsk). Na dodatek w 121 turze mam ctd. Gram na megasubmodzie III z patchem nr 1.

Araven
27-06-2013, 10:47
Vornweg. Patch nie działa na savy, jak go wgrałeś po zaczęciu kampanii to masz ctd.
Na patchu wiele osób w tym ja grało ponad 200 tur. Pobierz patch ponownie i zainstaluj prawidłowo, bo jak masz ctd w 121 to źle patcha wgrałeś. Ja nie mam problemu z bitwami koło Pskowa, a Marko1805 je ma bo sam sobie namieszał w jednostkach. Sadam86 i Ktoś jeszcze pisałi też, że problemów z bitwami na terenie Pskowa i Nowogrodu w polu nie mieli. To ogromny mod, jakieś bugi są i się ujawniają czasem. Zmniejsz ustawienia grafiki itp. kombinuj, może rozegrasz bitwę.
Edit: Próbuj przejść tą 121, turę ale nawet jak wgrałeś patcha a map.rwm nie usunąłeś, po jego wgraniu, to jakbyś nie miał patcha w ogóle.

marko1805
27-06-2013, 11:36
a Marko1805 je ma bo sam sobie namieszał w jednostkach

Marko nic nie namieszał w jednostkach :) , wszystko działa jak należy i problem z wywalaniem bitew istnieje na pewno z innego powodu, a to, iz inni gracze go zgłaszają nie należy lekceważyć. W czystym Bellum nie miałem problemów przy rozgrywaniu bitew ręcznie oraz przy oblężeniach z Nowogrodem. U mnie ten problem pojawił sie od Megamoda II właśnie przy oblężeniu Pskowa, ale go zlekceważyłem, gdyż w modzie zdażają się miejsca gdzie wywala , zresztą nie prowadziłem w tym rejonie wtedy zbyt intensywnych walk. Problem na większa skalę pojawił się dopiero teraz, gdyż prowadziłem w tym rejonie bardzo ciężkie i intensywne walki z Nowogrodem i wywalało przy bitwach jak to opisałem kilka postów wyżej. Na razie gram dalej w obecną kampanie, Nowogród sprowadzony do parteru i na świecie ciekawa sytuacja, wiec szkoda mi kończyć obecna rozgrywkę. Jak zakończę obecna kampanie zainstaluję moda jeszcze raz i zobaczymy, jak wywala znaczy jest gdzieś błąd.

PS. vornweg daj znać czy dalej będzie wywalać walcząc z Nowogrodem, a jeśli tak to w których miejscach.

Araven
27-06-2013, 14:47
Cóż jak tak to winne zmiany na mapie, ale Mietek77 twierdzi, że mapa jest ok. To widzę jednym wywala, innym nie. Za jakiś czas będzie pewnie IV z nową zmienioną mapą to się zobaczy.
Edit: Zgłaszajcie tu rejon Nowogrodu zwłaszcza, czy wywala wam czy nie w bitwach w polu, zwłaszcza blisko Pskowa i samego Nowogrodu.

Edit II: Zagrałem w polu dwie bitwy w prowincji Psków, zero problemów i jedna bitwa w prowincji Nowogród zero problemów. Miałem zaś ctd w oblężeniu Pskowa jak oblegający wyszli bo miałem mniej woja i chciałem ręcznie zagrać to było ctd. Polską grałem. Fakt z uwag Marko1805 jedynie potwierdzam że wywala przy ręcznej bitwie w ataku na zamek Psków, może Mietek77 coś poradzi loga mu wysłałem.

Sirrath
27-06-2013, 20:30
Oki Panowi gdzie robię błąd?
1- Instaluje 2 partie BC w folderze Mods
2- Bugfixer do nich
3- Instalka od Wino
4-Patch do Megasubmoda do MSM II
5-Muzyka
6-MSM III
7- Patch do MSM III
8- Usuwam pliki Map.rwm

Odpalam pojawia się ekran logowania i wywala do pulpitu?

Araven
27-06-2013, 22:45
Napewno wskazałeś Instalce od Wino katalog data w Bellum bo instalator podaje domyślny katalog. Samo czyste BC 6.3 działało ?

wino
28-06-2013, 06:41
No taki objaw jakby był zły katalog instalacji wskazany.

W kolejnej instalce dam C:\ jako domyślny katalog, bo taki jak dałem to pewnie wiele osób myśli, ze gra sobie "wyrywa", a tymczasem tak nie jest.

radax
28-06-2013, 15:04
Ja już dawno zgłaszałem propozycję, aby w instalatorze MEGASUBMODA wydanie III ustawić typową ścieżkę do gry tzn. C:\Program Files\Sega\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data zamiast D:\gry\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data - dla zwykłych ludzi będzie to lepsze, a moderzy i tak sobie poradzą z jej zmianą.

Araven
28-06-2013, 15:32
viewtopic.php?f=367&t=12871&p=300121#p283883 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871&p=300121#p283883) w tym temacie w poście nr 3 jest Patch nr 2 do Megasubmoda III. Kompatybilny z savami, poprawia srebrne tekstury ulepszonej milicji włóczniczej Kumanów i Nowogrodu, co zgłosił Marko1805. Patch to dzieło Aramegila. Cześć mu i chwała.

Sirrath
28-06-2013, 16:02
Panowie Araven +Wino +1 za pomoc i dziękuję ślicznie :)
A pytanie nr 2 czy po patchu nr 2 do MSM usówać plik Map.rwm, oraz czy domyślnie menu po wczytaniu gry jest po włosku bo jak już odpalę samą kampanie mam spolszczoną ?

Araven
28-06-2013, 16:13
Menu powinno być po polsku, jakie domyślne menu? Po dzisiejszym patchu nr 2, nie trzeba map.rwm usuwać. Ale można.

Sirrath
28-06-2013, 17:01
Ten ekran startowy do ustawień głównych , nowej gry itp. A i zauważyłem iż u mnie okienka wyskakuujące na początku tury mają nazwy włoskie , chodź w środku jest opis po Polsku.

Araven
28-06-2013, 17:18
Usuń z katalogu text pliki binarne te białe. np. battle.txt.strings.bin, nie usuwaj tekstowych. Binarne się odtworzą i powinno być po polsku menu. Widocznie nie dałeś w instalatorze by usunął map.rwm i pliki binarne.

Sirrath
29-06-2013, 08:15
Dziękuje Araven pomogło :)

qtango
29-06-2013, 09:58
Mam problem z wojskami krucjaty, armia biorąca udział w krucjacie (innych państw, swoich armii nie sprawdzałem bo nie biorę udziału zwykle w krucjatach) stoją w miejscu nie mając punktów ruchu.Grając na Megasubmodzie 2 też tak miałem, a teraz gram na Megasubmodzie 3 i ciągle tak jest.

Araven
29-06-2013, 10:27
Bo ai wykorzystuje krucjatę by mieć darmowe wojsko. Mietek77 osłabił zapał krucjatowo-jihadowy, bo wcześniej to była przesada z tym zapałem do krucjat, historycznie poza pierwszą i może jakąś inną słabo się Europa do krucjat garnęła.

T&D TWC
29-06-2013, 18:01
Jak masz z tym problem(krucjaty) próbuj zabić generałów zabójcami-jednostki zdezerterują,próbuj sposobem wczytaj do skutku...Araven jakie pliki usunąć aby nie mieć kosztów za dodatkowe prowincje???

Araven
29-06-2013, 18:53
Jak masz Megasubmoda III to nie masz tych kosztów. Jak nie masz Megasubmoda usuń money_script albo zamień na ten z Megasubmoda, potem usuń map.rwm i zacznij nową kampanię.

Wonsz
01-07-2013, 16:23
Czy Megasubmod uniemożliwia poprowadzenie kampanii hot-seat bo mnie cały czas crashuje jak próbuję odpalić?

Araven
01-07-2013, 17:28
Z racji na zmiany na mapie w w wielu plikach, być może uniemożliwia.
Edit: Tak uniemożliwia.

marko1805
02-07-2013, 10:52
Wie ktoś może, który wpis odpowiada za częstotliwość pojawiania się dzieci w drzewku rodziny?

Araven
02-07-2013, 13:50
To będzie coś z children w descr_campaign_db w data moda. Przepatrz ten plik.

marko1805
02-07-2013, 13:56
Dzięki Aravenie.

T&D TWC
03-07-2013, 10:31
Jak wyznaczyć dziedzica frakcji??
Czy da sie robić screeny nie wychodząc z gry???

marko1805
03-07-2013, 11:59
Proszę bardzo: http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10087

Czy da sie robić screeny nie wychodząc z gry???
Naciskasz PrtSc podczas gry.

Araven
03-07-2013, 14:37
Wyznaczanie dziedzica frakcji wymaga przeczytania poradników do Bellum, oto link: viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785)
Dopiero po ich przeczytaniu pytaj w razie problemów.
Edit: Ups. Akurat o wyznaczaniu następcy poradnika nie ma. Pierwszego księcia nie da rady zmienić. Książe ma członka świty o nazwie następca tronu, przekaż go innemu generałowi i po śmierci obecnego księcia to ten z następcą tronu w świc8ie powinien zostać nowym księciem, są wyjątki, ale w prawie 100% to działa, próbuj aż się uda.
Edit2: W linku podanym wyżej, przez Marko w poście nr 1 jest to szerzej i dokładniej opisane, jak submod na wyznaczanie dziedzica tronu działa

T&D TWC
03-07-2013, 17:14
Mi chodzi trochę o to czy jak dwa razy dam printa nie wychodząc do pulpitu to się nadmieni poprzedni(screen) i gdzie będą te screeny.

sadam86
03-07-2013, 17:49
Każdy print to nowy screen, a zapisują się w folderze tgas.

Yakamura
03-07-2013, 21:08
CZy egipcjanie mogą zminic wiare z szyitów na sunnitów?

Araven
03-07-2013, 21:24
Tak robią to wraz z przybyciem Saladyna. Chyba można wybrać jak się jest graczem, komp zmienia z z automatu.

rzymianin
05-07-2013, 23:31
Witajcie, mam problem z tym MEGASUBMODem. Po minucie, dwóch mam coś takiego:

http://s24.postimg.org/w1t8b1lkx/kingdoms_2013_07_05_20_07_56_102.jpg (http://postimg.org/image/w1t8b1lkx/)

Psuje się grafika interfejsu a chwilę potem następuje wywalenie do pulpitu. Co robię źle ?

Araven
06-07-2013, 06:49
Takie graficzne kwiatki miałem rzadko i na czystym Bellum. Na megasubmodzie może raz. Wystarczy wyjść z gry, wczytać zapis i powinno być ok. Zmień ew. ustawienia grafiki, zainstaluj najnowsze sterowniki może coś to pomoże. Nie wiem od czego ten bug zależy, u mnie powodowało go przeglądanie budynków do budowania zwykle, lub najczęściej oglądanie możliwych do wyszkolenia jednostek w danym budynku.

Yakamura
06-07-2013, 08:09
rzymianin u mnie też jest to normalne :) gdy ci wyskoczą takie kwiatki spróbuj zapisać grę jak zapiszesz to kliknij "wyjdź z gdy" wtedy wyskoczy że "M2 total war napotyka...." i cie wyrzuci automatycznie :)
Trzeba z tym żyć :)

T&D TWC
06-07-2013, 08:15
W innych modach tez to sie pojawiało(ale po dłuższym czasie gry).

Piter
06-07-2013, 10:02
To również się na podstawce zdarzało więc to wina gry, nie modów :P

rzymianin
06-07-2013, 11:39
Hmm tylko że takie coś pojawia się u mnie praktycznie natychmiast gdy tylko przeglądam statystyki jednostek. Na podstawce takie coś mi się nie zdarzało...

Ten bug ma chyba coś wspólnego z synchronizacją pionową bo jak ją włączę to w ogóle cały ekran robi się zamazany. Przy wyłączonej opcji zamazane są jedynie przyciski interfejsu ale dla gry i tak nie ma to znaczenia bo po chwil następuje freez/crash.

edit. OK może to głupie ale zauważyłem że ten problem można ominąć zamykając wpierw kartę jednostki zanim otworzy się następną. Jeśli będzie się przełączać między statystykami jednostek bez zamykania to z czasem pojawia się właśnie taki bug. Dziwne.

Araven
06-07-2013, 15:48
O ciekawe z tym zamykaniem karty jednostki, może jak mod ma 2 albo więcej otwarte karty jednostek to się ten bug pojawia ???

rzymianin
06-07-2013, 20:58
Niestety - 14 tura, pierwsza z brzegu bitwa z buntownikami i w czasie wczytywanie crash (próbowałem 3-krotnie - za każdym razem wywala). Będę musiał jednak ręcznie zainstalować zwykłego Bellum i ograniczyć się tylko do submoda Mietka.

Araven
07-07-2013, 06:47
Patche oba zainstalowałeś? Bitwy niekiedy tak mają, specyficzny teren itp. Jak tam chcesz.

Edit: Mam pytanie, z linku na sendspace.pl Megasubmoda III pobrało prawie 30 osób, link dałem jakieś 2 tygodnie temu. Wszystkim działa Megasubmod III, bo jeden Kolega mi pisał na PW, że po instalacji Megasubmoda III mu nie działa. Dla mnie to niepojęte zjawisko, bo jak komuś działa II, to III musi bo nadpisuje pliki. I jak z bitwami i kampanią. Ctd są? Ja ostatnio mam fazę na Śródziemie i sam nie gram w Bellum. Ale chyba więcej niż sto kilkadziesiąt tur.

Ja sam zagrałem 83 tura Polska kilkanaście bitew w polu i ręcznych szturmów i zero ctd, poza jednym przy ręcznym szturmie na Psków. Bellum wymaga jednakdośc silnego kompa, na słąbszych trzeba grac na niższych ustawieniach, zwłaszcza w bitwach, skal i opcje graficzne, jak są częste ctd w bitwach, to sprzęt raczej nie wyrabia.

ordenus22
07-07-2013, 10:26
Chciałbym zwiększyć maksymalną liczbę dzieci to o ile się nie mylę muszę zmienić w tym wierszu:
max_number_of_children uint="4" np z 4 na 6? Czy po tej zmianie nowa kampania konieczna?

Araven
07-07-2013, 10:29
Napewno nowa kampania konieczna, ale liczba dzieci to chyba 4 max. Ale spróbuj ją podnieść, a nuż zadziała.

ordenus22
07-07-2013, 10:35
Jak Tobie pisałem mam starego megasubmoda, a jak bym chciał dwójkę pobrać to wystarczy tylko zainstalować czy coś z tym starym będę musiał zrobić, wspomnę jeszcze, że jak go pobierałem to bez dodatków wino czyli muza i coś tam (chyba staty) i czy w dwójce też są jakieś alternatywne ai do samych bitew bo grając na vh/vh samą nadworną strażą rozwalam prawię całą armię piechoty i to większości doborowej.

Araven
07-07-2013, 10:58
Najlepiej wywal wszystko, zainstaluj czyste Bellum, pobierz i II Megasubmoda i muzykę, zagraj kilka tur a potem III Megasubmoda zainstaluj na to. W II jest przegięty descr_mount od Miśka i ciężka jazda masakruje o wiele za mocno. w III jest całkiem nowy balans w bitwach od Kama2150. A ai bitewne wrzuć na submoda III od Germanicu5, po instalacji wszystkiego. Poczytaj w temacie o Instace Megasubmoda tam jest wyjaśnione wszystko.

rzymianin
07-07-2013, 14:18
Patche oba zainstalowałeś? Bitwy niekiedy tak mają, specyficzny teren itp. Jak tam chcesz.

Tak wszystkie patche dograne dokładnie według instrukcji. W nocy zainstalowałem świeżego Bellum+submod Mietka+AI Pitera i gra była super stabilna (nie było nawet tego buga z psującą się grafiką przy przeglądaniu jednostek) ale niestety różnica w SI podczas bitwy jest kolosalna - wystarczy wspomnieć że podczas szturmu na Gdańsk wróg otworzył mi bramę a większość wojsk trzymał biernie w centrum. Na MEGASUBMODzie było zdecydowanie lepiej - nie dość że wróg obsadził blanki to jeszcze bronił się aktywnie w najwęższych miejscach/uliczkach. Szkoda tylko że jeszcze tak mało stabilny jest ten mod.

Spróbuję dzisiaj z samym MEGASUBMODem w wersji II bez dogrywania III.

Araven
07-07-2013, 14:38
U mnie i wielu innych stabilny po patchach. Z III możesz wrzucić wszytko poza katalogiem world, bo jak III coś robi ctd to przez zmiany w world. Ale po patchach sytuacja jest opanowana. Z patcha weź potem descr_projectile jeszcze z III. Generalnie serce III to nowe statystyki Kama2150 a one są poza world . Czyli II + to z III co wymieniłem i powinno być git.
Co do ai bitewnego użyj ai Germanicusa wersja 5.7 z modów uzupełniajacych. Je instaluj po Megasubmodach z Manual Integration lepiej.

kamlot
08-07-2013, 18:32
Witam. Mam problem odnośnie mojego Władcy Polski. Ostatni prawowity władca zmarł i krajem rządzi regent, czy muszę czekać aż córka ostatniego króla osiągnie pełnoletność i za kogo ją wydać? Czy brak męskiego potomka komplikuje nieco sprawę ?

Araven
08-07-2013, 19:24
Jak regent umrze to kolejny powinien być prawowitym Władcą (mam nadzieję). Masz jeszcze startowe dynastie? Chociaż Piastów wielkopolskich albo małopolskich ? A córę króla wydaj za Piasta jakiegoś.
Edit: Grasz na megasubmodzie III ? Jak tak to jak bitwy w polu, są ctd albo w czasie kampanii?

kamlot
08-07-2013, 19:35
Mam członków małopolskich.Tak gram na MIII. Mam podobne problemy co rzymianin,ale to nie psuje save. Z bitwy to szczerze powiem , że nie pamiętam. Dziękuje za pomoc Aravenie.

Araven
08-07-2013, 20:09
W sensie te graficzne kwiatki masz czasem? Stosuj jego sposób, jeden budynek oglądasz i zamykasz jego kartę, na raz też jedną jednostkę i zamykasz jej kartę, wtedy kolejną można oglądać. Próbowałem kilka razy i nie było tego buga.

kamlot
08-07-2013, 20:59
Tak tylko te "kwiatki" .Ok zastosuje się do jego sposobu, dzięki raz jeszcze

marko1805
09-07-2013, 09:25
Edit: Mam pytanie, z linku na sendspace.pl Megasubmoda III pobrało prawie 30 osób, link dałem jakieś 2 tygodnie temu. Wszystkim działa Megasubmod III, bo jeden Kolega mi pisał na PW, że po instalacji Megasubmoda III mu nie działa. Dla mnie to niepojęte zjawisko, bo jak komuś działa II, to III musi bo nadpisuje pliki. I jak z bitwami i kampanią. Ctd są? Ja ostatnio mam fazę na Śródziemie i sam nie gram w Bellum. Ale chyba więcej niż sto kilkadziesiąt tur.

Ja gram powolutku Polską. Mam 220 turę i nie zanotowałem jeszcze ani jednego Ctd na mapie kampanii. Problemy miałem jedynie tak jak już wspomniałem podczas bitew ręcznych z Novogrodem. Teraz toczę walki z Rusią Włodzimierską i zdarzają mi sie Ctd podczas trwania bitew z tą nacją. Niestety log w dalszym ciągu mi się nie generuje, wiec mogę się jedynie domyślać, iż problem może być z którąś jednostką tej nacji, bowiem walcząc wcześniej na tym samym terenie z wczesnymi jednostkami Rusi nie odnotowałem żadnych problemów. Gra najczęściej wywala podczas starcia jednostek, lub w czasie wydawania rozkazu ataku klikając na jednostki Rusi

Araven
09-07-2013, 11:39
Ok dzięki Marko. Zacząłem tez Polską około 100 tury mam, na razie zero ctd. Ale w polu z Rusią Włodzimierską nie walczyłem jeszcze, z Nowogrodem tez nie, ale zaczynam właśnie. Jednostki Rusi, zdaje się nie były zmieniane poza milicją, która poprawił patch nr 2.

Edit: Marko, w submodach TATW mnie niekiedy wywala z bitwy, jak za szybko klikam na cele ataku, albo i za często i za szybko, może coś w tym jest. Jak wydaję rozkazy spokojnie, to jest ok.

sadam86
09-07-2013, 15:49
Z moich obserwacji bellum w ogóle nie lubi za dużo klikania i sprawdzania wielu rzeczy po rząd wtedy właśnie wyskakuje błąd z grafiką ale to nie jakiś duży problem bo zwykle można zrobić quic seva i po wczytaniu wszystko jest ok. Odnośnie błędu z Nowogrodem testowo zaatakowałem ich Norwegią i ctd też nie miałem. A kampania Polską już dobiega 300 tury i ogólnie ze stabilnością jest ok. Megasubmod III i oba patche wgrane:)

Araven
09-07-2013, 20:11
Super bo zacząłem się martwić.

radax
13-07-2013, 16:47
Po MEGASUBMODZIE III bez żadnych patchów i dodatków dla Królestwa Jerozolimy zaczynam Polskę z patchem 1 i 2 + dodatki 1,2,3, Dla Królestwa Jerozolimy nie maiłem problemów, poza tym, że nie udało mi się z nikim zawrzeć sojuszu na średnim poziomie trudności, dzielnie się broniłem przeciw wszystkim islamistom w okolicy, nawet odebrałem 2 miasta Syrii, ale nie miałem szans na rozwój z konieczności wydawania całej kasy na armię do obrony zamków i miast, a koszt rzeczywiście urosły i bez darmowego utrzymania jednostek nie miał bym szans. Osobiście mam taki pomysł, który może kiedyś ktoś zrealizuje lub ja sam spróbuję - utrzymanie jednostek dać niemal identyczne (z tym że konnica i tak 2 razy droższa od piechoty), a różnicować zdecydowanie koszty rekrutacji - będzie to motywować do używania jednostek drogich tylko w decydującym momencie bitwy, jednocześnie rozwiązanie jednostki taniej w rekrutacji nie będzie nastręczać wątpliwości. Dla piechoty dał bym utrzymanie 100 (chłopstwo i mieszczanie) lub 150 (rycerstwo), a konnicy 200 (lekka) lub 300 (ciążka), tylko nie wiem jak na to zareagują algorytmy np. ciężkozbrojna konnica polska kosztowała by wtedy nie 1500 i utrzymanie 500, ale dajmy na to zakup 2500 i utrzymanie 300. Co sądzicie o tej koncepcji ujednolicenia kosztów utrzymania i większego zróżnicowania kosztów zakupu?

Ps. W MEGASUBMODZIE III oddziały łucznicze mają zdolność tworzenia muru tarcz zamiast kręgu włóczni jak wcześniej, czy to efekt zamierzony i dlaczego?

Mietek77
13-07-2013, 23:31
Wrzucam wszystko co opisywałem wcześniej. Czyli w skrócie mapa do zatoki perskiej, prusy itd. Cierpliwi mogą czekać na instalke, a dla niecierpliwych link.
Wkleić do BC i nadpisać. Skasować plik map.rwm z kampami full i light ( takie działają) Jak będą pytania czy problemy to postarm się... ale lepiej by nie było :D
Usuwam link bo jest nowsza wersja.

K A M 2150
14-07-2013, 02:52
Radax, Twój pomysł przywróciłby ekonomię z podstawki, bo to koszta utrzymania hamują nieograniczony dopływ kasy do kieszeni gracza ;) Teraz ma właśnie strategię, bo dysponujesz ograniczonymi zasobami, koniec z rozwijaniem miast w trakcie wojny, albo walczysz, albo budujesz, nie ma zmiłuj :) Po prostu ciężko się przerzucić po innych modach do tego stylu grania ;P Tutaj faktycznie możesz wygrać każdą bitwę, ale zremisować wojnę z braku funduszy ;P Oddziały już i tak cenowo często sięgają po 2500. Strać połowę takiego oddziału to masz 1250 denarów w plecy. Masz wybór, stawiasz na drogą w rekrutacji i utrzymaniu elitę, albo opierasz się na lekkich formacjach, które magicznie nawet koło 100 tury ciągle znajdują zastosowanie, właśnie dzięki trudnej ekonomii, ale też dzięki specjalnym zdolnościom jak pale itd.

Co do ściany tarcz, jest to historyczniejsza formacja dla włóczników i lepiej pasująca do tego jak takie formacje walczyły. Ściana tarcz wzmacnia włóczników także w starciu z piechotą co tym lepiej oddaje defensywny charakter tej formacji. Natomiast krąg "pik" został przypisany jednostkom elitarnym z mieczami i toporami. Dzięki temu takie spieszone rycerstwo gdy zbytnio zapuści się w pościg za wrogiem i będzie otoczone to ta formacja zapewni im skuteczną obronę przed ostrzałem i szarżami na tyle długo, żeby dotarła odsiecz.

Araven
14-07-2013, 07:34
Mietek77, czy to będzie kompatybilne z Megasubmodem III po patchach, akie zmiany poza mapą? Coś w campaign_script?

Mietek77
14-07-2013, 07:41
Mietek77, czy to będzie kompatybilne z Megasubmodem III po patchach, akie zmiany poza mapą? Coś w campaign_script?
Zmiany są w wielu plikach w campaign_script również. Napewno trzeba będzie zacząc kampanię pd nowa, dlatego dugeruje zrobić kopie zapasowe.

radax
14-07-2013, 15:12
K A M 2150 dzięki za wyjaśnienia, jestem jak najbardziej za historycznymi realiami co do "ściany tarcz" i "kręgu pik". Co do rekrutacji to oczywiście można by jej koszty podnieść skoro tak logicznie to uzasadniasz i w MEGASUBMODZIE III się to sprawdza - chodziło mi tylko o to, aby koszty utrzymania były ujednolicone, a różnica polegała by tylko na cenach rekrutacji, bo wydaje mi to racjonalne tzn. na początku płacisz za uzbrojenie, a potem już tylko żołd i żywność.

K A M 2150
14-07-2013, 15:34
Ale w średniowieczu państwo takiemu rycerstwu uzbrojenia nie opłacało ;) Do tego jedne klasy społeczne chcą mieć większy zysk z wojaczki. Stąd właśnie ujednolicone koszta ani by nie był racjonalne, ani historyczne :)