Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dyskusja ogólna

Strony : [1] 2

Amrod
28-03-2013, 20:21
Total War: Arena to drużynowa gra free-to-play typu MOBA, wnosząca na swoje różnorodne pola bitewne epokę starożytności. Widzimy ją na przykładzie frakcji: są nimi teraz Rzym, Grecy, Barbarzyńcy oraz Kartagina, każda wiedziona przez historycznych dowódców, np. i samych map, wśród których znajdziemy Termopile, Kapitol, czy alpejski Przemarsz Augusta. W przyszłości w grze ma się znaleźć również Japonia.

Na obecną chwilę Arena znajduje się ona w otwartej wersji beta - oznacza to, że do gry może dołączyć każdy, bez potrzeby użycia kodu dostępu.
Datą premiery pełnej wersji jest rok 2018.

Wymagania sprzętowe:

Minimalne:

System operacyjny: Windows 7/8/10
Procesor: Intel Core i3-550 / AMD Phenom II x4 945
Pamięć RAM: 2 GB
Karta graficzna: Nvidia GeForce GTS 450 / AMD Radeon HD 5750
Karta dźwiękowa: zgodna z DirectX9.0c
Wolna przestrzeń na dysku twardym: ~7 GB
Prędkość internetu: 256 Kb/s

Il Duce
28-03-2013, 20:28
Na oficjalnej stronie już można się zapisywać na beta-testy.

[TIN]_Cichy
28-03-2013, 21:18
No i już wiemy o co chodzi - Total War Arena. http://www.totalwar.com/en_us/arena

ludzie płaczący, że Warhammer zabije tę serię, będą mogli spać spokojnie i dalej przeżywać swoje fantazje z garnkiem na głowie i mieczykiem celować do monitora, oczywiście przy 100% poprawności historycznej.

glaca
28-03-2013, 22:10
ahaha to nieźle :D
dla fanów single'a fatalna wiadomość. dla graczy sieciowych rewelacja. jak im to wyjdzie? to zupełnie inna bajka, ale fajnie, że eksperymentują.

Hades
28-03-2013, 22:26
RTS w połączeniu z MOBA w dodatku f2p, a dokładniej pay2win. Szkoda, już bym wolał jakieś Fantasy Total War. Cóż mnie pewnie to nie "kupi", ale kto wie, może dzięki MOBIE, która jest na fali ta gra zdobędzie duże grono odbiorców?

fenr1r
28-03-2013, 22:43
Przecież MOBA to nic innego jak połączenie RTSa Z RPG w multi, więc co to za bełkot? Generalnie jestem zawiedziony, bo od CA spodziewałem się czegoś innego. No ale najwyraźniej SEGA chce wskoczyć na popularny ostatnio wagonik zwany multiplayer online battle arena.

EDIT

Jak się okazuje bitwy mają wyglądać tak, że jeden gracz będzie kontrolował 3 jednostki po 500 ludzi. Format 10vs10. Na prawdę trudno będzie skoordynować 10 osobową drużynę. Nie wiem czy to jest dobry pomysł. Chociaż jakby się drugi raz zastanowić, to ogólnie koncepcja wygląda ciekawie.

Jeszcze jedna ciekawa rzecz, gra będzie ahistoryczna w taki sposób, że na polu bitwy będą mogły spotkać się wojska z różnych epok, np. spartanie z templariuszami. Na prawdę dziwny pomysł.

Gaeth I
28-03-2013, 22:49
W ogóle mi się nie podoba ten pomysł z MOBA. Już mogli dać tego Warhammera, nie koniecznie z tytułem "Total Wara", by fani powyżej niepotrzebnie się denerwowali :D

No i mam nadzieję, że to jest jakiś wcześniejszy żart prima aprilisowy

Wald
28-03-2013, 23:00
_Cichy]No i już wiemy o co chodzi - Total War Arena. http://www.totalwar.com/en_us/arena

ludzie płaczący, że Warhammer zabije tę serię, będą mogli spać spokojnie i dalej przeżywać swoje fantazje z garnkiem na głowie i mieczykiem celować do monitora, oczywiście przy 100% poprawności historycznej.

"
Za to smutna wiadomość dla ludzi masowo zdobywających odznaki na steamie i wyobrażających sobie jacy to oni są popularni na multiplayer-owym "podwórku" i szczycących się wielkim "szacunem" w tym rejonie :lol:

Czekam jak im wyjdzie ta opcja.

voitek
28-03-2013, 23:09
Jestem bardzo ciekaw jak im to wyjdzie, bo może być bardzo ciekawie.

Il Duce
29-03-2013, 00:04
Ten pomysł ma tak samo duże szanse na to że zostanie niewypałem jak na to że okaże się świetnym, nowatorskim rozwiązaniem dlatego będę na to czekał z niecierpliwością.

Milanos
29-03-2013, 00:36
Czemu nie, chcą zarobić a właśnie tego typu gry ostatnio przynoszą największe dochody mimo iż są darmowe. Ja osobiście jestem zadowolony i liczę że im się uda . Dwa lata temu jak zobaczyłem reklamę takiego LoLa też myślałem co to ma być? Rodzaj gry Moba co to jest? A do dziś praktycznie codziennie naparzam, mam nadzieję że z tym będzie podobnie :D .

McAbra
29-03-2013, 08:29
Nie spodziewałem się aż takiego odejścia od serii, ale chętnie zobaczę co z tego wyjdzie.

[TIN]_Cichy
29-03-2013, 09:26
Za to smutna wiadomość dla ludzi masowo zdobywających odznaki na steamie i wyobrażających sobie jacy to oni są popularni na multiplayer-owym "podwórku" i szczycących się wielkim "szacunem" w tym rejonie
waldusiu, nie jest trudno znaleźc mój nick na steamie, zobacz jak mało tam gram (ostatni raz chyba 2 lata temu, odznaczeń czy innych udziwnień nie mam żadnych), więc jak już chcesz się czymś odgryźć, to nie tym.

Już dawno powinni byli zrobić multiplayera z ograniczoną ilością jednostek (max.5)

Ensis
29-03-2013, 09:50
Obecnie panuje taka moda i prawdopodobnie CA nie chciało być gorsze. Poza tym po Rome 2 i tak przyjdzie nam poczekać na nową odsłonę serii minimum 2 lata.

Wald
29-03-2013, 11:53
_Cichy]
Za to smutna wiadomość dla ludzi masowo zdobywających odznaki na steamie i wyobrażających sobie jacy to oni są popularni na multiplayer-owym "podwórku" i szczycących się wielkim "szacunem" w tym rejonie
waldusiu, nie jest trudno znaleźc mój nick na steamie, zobacz jak mało tam gram (ostatni raz chyba 2 lata temu, odznaczeń czy innych udziwnień nie mam żadnych), więc jak już chcesz się czymś odgryźć, to nie tym.

Już dawno powinni byli zrobić multiplayera z ograniczoną ilością jednostek (max.5)

Nie wiem po co się tłumaczysz, wystarczy zrozumieć podejście innych do TW, a odgryźć to mogę dzisiaj kawałek babki piaskowej na próbę :D

Dziwny by taki multi wyglądał

DonVega
29-03-2013, 14:27
Może panom w CA marzy się zaistnienie gry w E-sporcie. Bo żadna gra z tej serii tam się nie zadomowiła. Lol i Dota się tam zadomowiły wiec pewnie chcą zrobić coś takiego tylko pewnie innej konwencji - nie jedna postać tylko właśnie jakieś 3 oddziały na gracza. Kto wie co im chodzi po głowie

Aztec
29-03-2013, 14:37
Nie wyobrażam sobie, żeby na jednej mapie walczyło ze sobą 20 graczy mając do dyspozycji jedynie 3 oddziały...

Dagorad
29-03-2013, 15:02
Grałem sporo w LoL-a. "Znudził" mi się ze względów na chamstwo innych graczy. Nie chodziło o to że byłem chłopcem do bicia czy coś, wręcz przeciwnie większość gier toczyłem z bardzo wysokim wynikiem. Tyle że zawsze znajdzie się jakiś idiota który będzie tak czy siak się kogoś czepiał, to czy ktoś ma akurat świetne statystyki nie ma znaczenia. Tutaj byłoby pewnie z tym jeszcze gorzej bo w LoL-u przynajmniej do jakiegoś czasu niemal każdy robi na własną rękę, ewentualnie w parach. Zatem największa frajda będzie pewnie wówczas jeżeli będziemy mieli stały skład, tyle że moje doświadczenia też z LoL-a mówią iż taki skład bije niemal wszystkich jak leci.

Perspektywa grania w 20 graczy jest nieciekawa, zawsze ktoś wyjdzie, zrezygnuje albo zwyczajnie będzie idiotą.

Multiplayer najlepiej się sprawdza chyba taki jak w Battlefieldach na 32 graczy. Jest tyle osób że nie ma osobistego czepiania się i zazwyczaj po obu drużynach znajdzie się ktoś kto nie potrafi grać albo w ogóle gdzieś poszedł. No ale nie ma też jakiejś osobistej odpowiedzialności, nikt się nie przyczepi że nie wysłałeś kawalerii w odpowiedniej chwili albo zbyt prędko zaatakowałeś.

Amrod
29-03-2013, 15:47
Nie wyobrażam sobie, żeby na jednej mapie walczyło ze sobą 20 graczy mając do dyspozycji jedynie 3 oddziały...
Ale pomnóż to przez 10 i wychodzi 30 oddziałów po jednej stronie, gdzie max ma być 500 żołnierzy u jednego gracza.

Problemem jest raczej to co napisał Dagorad, zawsze ktoś wyjdzie, a nawet grając w klanie będzie ciężko uzbierać aż tylu graczy.

Aztec
29-03-2013, 16:24
Rozumiem, że w armii będzie 30 oddziałów, ale mówię tu o własnych możliwościach, które przy posiadaniu 3 oddziałów będą znacznie ograniczone. Już wolałbym posiadać 6 oddziałów, przy maksymalnej liczbie żołnierzy 500.

Poza tym zgadzam się ze zdaniem Dagorad-a, bardzo ciężko będzie zebrać się w takich drużynach po 10 osób. Nie mówiąc już o bitwach losowych

fenr1r
29-03-2013, 16:56
Poza tym zgadzam się ze zdaniem Dagorad-a, bardzo ciężko będzie zebrać się w takich drużynach po 10 osób. Nie mówiąc już o bitwach losowych

To już zależy od ilości graczy. Gry F2P mają to do siebie, że gra w nie dużo osób.

Nie wiem za bardzo jak te bitwy mają wyglądać. Jeżeli ma to przypominać znane z TW, to nie wyobrażam sobie jak taki 10 osobowy zespół ma się zgrać. Przecież trzeba ad hoc ustalić jakąś formacje, taktykę, trzeba skoordynować manewry, bo inaczej będzie tylko chaos. Armia musi mieć dowódce. Grając ze znajomymi czy z klanem można powołać dowódce, który będzie o to wszystko dbał, ale przecież w większości pubów grają ze sobą przypadkowi ludzie.

voitek
29-03-2013, 16:59
Ta gra ma być czymś czego wcześniej studio nie robiło, więc wątpię by wyglądało to jak normalne bitwy w TW

MichalKruk
29-03-2013, 17:54
To że wprowadzają bitwy na 20 graczy i po 3 oddziały na jednego gracza to jest coś czego nie robili.... wydaje mi się że bitwy będą podobne do tych z serii.

maxcezar5
29-03-2013, 19:18
Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to ma byś następny Total war Czy jedynie projekt równoległy z innym total warem?

Amrod
29-03-2013, 19:55
Z tego co pisali to duże armie zostawiają dla podstawowych gier Total War, bo są bardziej skomplikowane niż prowadzenie 3 jednostek z magicznymi właściwościami.

maxcezar5
29-03-2013, 20:22
Czyli być może tworzą jakiś równoległy projekt typowy dla TW?

Amrod
29-03-2013, 21:42
Tak, równoległy, spin-off. Odskocznia od główne serii. Coś jak Shogun 2: Battles tylko że inaczej.

kesehalan
03-04-2013, 21:02
Nie wiem co myśleć o tej grze. W sumie LoL mi się spodobał i sporo w niego grałem. Teoretycznie gra dla mnie powinna być świetna, gdyż połączy 2 lubiane przeze mnie tytuły. Ale wiadomo, w praktyce może być zupełnie inaczej.

Co do opuszczania rozgrywek przez innych graczy mogliby zrobić, tak że jednostki gracza który opuścił rozgrywkę przejmują inni gracze z drużyny(tak jest w Dota2(?), o ile pamiętam). Problem trochę by się rozwiązał.

Co z innymi problemami nie wiem. W LoLu w pięciu ciężko się dogadać i ludzie biorą co chcą na rankedach, a tutaj? 10 ludzi w drużynie biorą po 3 jednostki i skończy się, że w drużynie będzie 27 jednostek kawalerii i 3 jednostki łuczników:D

Co do pay2win, to jeżeli ma być to moba na wzór LoLa, to nie będzie czegoś takiego. W LoLu owszem można wydawać pieniążki na skiny, postacie czy inne takie tam, ale ogólnie na rozgrywkę nie ma to wpływu żadnego, i tak pan wydający krocie na gre może przegrać z kimś kto nie wydał ani grosza, bowiem skin mu dodatkowych statystyk nie doda.

Memnon[pl]
07-04-2013, 00:40
Pierwszy screen-jakosc bardzo kiepska-narazie CA ani nie potwierdzilo,ani nie zdementowalo iz pochodzi on z Areny...
[spoiler:3cyaeizl]http://static.gamer.no/images/14/1400/140017/2c8751e8ceb67c7b219295bc04c1991a_DSC_2631_3696x244 8.f.jpg[/spoiler:3cyaeizl]

Aztec
07-04-2013, 09:29
MI to wygląda na Rome 2 i Teutoburski

Amrod
07-04-2013, 09:40
]Pierwszy screen-jakosc bardzo kiepska-narazie CA ani nie potwierdzilo,ani nie zdementowalo iz pochodzi on z Areny...
[spoiler:2kjmx5ar]http://static.gamer.no/images/14/1400/140017/2c8751e8ceb67c7b219295bc04c1991a_DSC_2631_3696x244 8.f.jpg[/spoiler:2kjmx5ar]
Zdementowało, zdementowało i to bardzo szybko ;) Wytłumaczyli to wczesną wersją Rome, dla zaprezentowania dzielenia jednostek(?).
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... st12729690 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?595796-New-Prototype-Total-War-Picture-Arena-Info&p=12729690&viewfull=1#post12729690)

Aracz
14-05-2013, 21:46
Co do Warhammera-prima aprilis
A samą grę widzę tak:
Mamy generała (coś na styl postaci sterowanej z lola) która ma jakieś tam okrzyki bojowe, podnoszenie flagi itd. Pod nią są te 3 oddziały którymi dowodzimy, one oczywiście przypominają walkę jak w zwykłych total war.
Jeszcze wyczytałem na pewnej zapowiedzi (na polskim tłumaczeniu) że nawet i wojska jakiegoś wielkiego Shoguna będą mogły walczyć z wojakami Cezara, by każdy znalazł frakcję dla siebie.
Ciekawe kiedy, i co z tego będzie.

depus
02-12-2013, 19:29
zauważyliście że od czasów ujawnienia TW:arena mineło już trochę czasu a CA nie dała nowych informacji niej ?

Mściwój
20-12-2013, 16:57
Ja się obawiam w druga stronę, że zamiast pracować nad dokończeniem Rome 2 tak jak powinno wyglądać. Bo system oblężeń na 8.0 dalej jest skopany. za 8.1 się nie wypowiadam, bo mam dość robienia za królika doświadczalnego. babrają się własnie już w czymś innym.

depus
14-01-2014, 18:48
A zapewne tak jest że już się zabrali za arene ;)

william/kaszanka
07-10-2014, 13:14
Czy coś się ruszyło na ten temat? Szukałem info i za bardzo nic nie widać...

Ensis
19-10-2014, 00:06
Call for Total War Arena Players: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?670197-Call-for-Total-War-Arena-Players

Memnon[pl]
06-11-2014, 18:42
Zapisy do bety zamkniete-I zero wiadomosci...Komus udalo sie zalapac-ja chyba malo entuzjastycznego maila wyslalem do CA bo sie nie zalapalem na bete;)...
Bardzo ciekawy jestem jak CA poradzi sobi z multi koltorowa armia MP skoro balans przy Rome II maja az tak bardzo tragicznie skopany...

Defil
07-11-2014, 14:42
Czasami mam wrażenie, że to będzie tryb awatara, dlatego go nie wrzucili do Rome II.

Defil
21-11-2014, 18:00
Farciarz. ;)

kolega Rafix chyba usunął posta i wstawił nowego poniżej... Inaczej nie wytłumaczę swojego multipostingu. ;|

Rafix94
21-11-2014, 18:04
Coś zaczyna się dziać! :D

http://pics.tinypic.pl/i/00600/irfovq24t5cc.png

@Up
Usunąłem poprzedniego posta, gdyż klient poczty zablokował wyświetlanie się obrazków, więc wstawiłem nowego screena.
Jeżeli uda mi się uzyskać kluczyk dzięki zarejestrowaniu się na stronce to udostępnię kluczyk, bo jeżeli się nie mylę to posiadacze Total War: Rome 2 mają zagwarantowany dostęp, a więc jeden będę miał na pewno :)

Memnon[pl]
22-11-2014, 18:34
Coś zaczyna się dziać! :D

http://pics.tinypic.pl/i/00600/irfovq24t5cc.png

@Up
Usunąłem poprzedniego posta, gdyż klient poczty zablokował wyświetlanie się obrazków, więc wstawiłem nowego screena.
Jeżeli uda mi się uzyskać kluczyk dzięki zarejestrowaniu się na stronce to udostępnię kluczyk, bo jeżeli się nie mylę to posiadacze Total War: Rome 2 mają zagwarantowany dostęp, a więc jeden będę miał na pewno :)
Posiadacze Rome II maja darmowo zbroje Vanagar(lub cos tp-nie pamietam dokladnie nazwy)...ale nigdzie nie pisalo ze maja dostep do bety Areny-chyba ze cos przeoczylem...jednak wydaje mi sie ze sie mylsisz...
P.S-ja tez dostalem wreszcie wczoraj @maila od CA-takiego samego jak Ty-wypelnilem I czekam na odp..

Rafix94
22-11-2014, 19:28
"If you buy Total War: ROME II, you will also receive privileged access to Total War: ARENA content; including advanced beta access, in-game Legion Armoury bonuses and approximately $15(USD) of in-game currency.*" :D

Memnon[pl]
22-11-2014, 21:12
"If you buy Total War: ROME II, you will also receive privileged access to Total War: ARENA content; including advanced beta access, in-game Legion Armoury bonuses and approximately $15(USD) of in-game currency.*" :D
No dobra-jednak ja sie myle:o...

william/kaszanka
15-12-2014, 22:43
Są screny ;)

http://www.gry-online.pl/S022.asp?ID=10177 (http://www.gry-online.pl/S022.asp?ID=10177)

co o tym sądzicie?

Memnon[pl]
15-12-2014, 23:44
Wyglada interesujaco-mam nadzieje ze wyjdzie im lepiej niz Rome II...

Wielki Mistrz Malborka
16-12-2014, 02:10
Ktokolwiek dostał się do closed bety?

Samick
16-12-2014, 03:20
Z tego co widziałem to kolega wyżej się chwalił dostaniem, ale ja także odczytałem takiego maila, więc domyślam się, że każdy kto zapisał się otrzymał wiadomość podobnej treści.

Wielki Mistrz Malborka
16-12-2014, 03:25
Ja nic na maila nie dostałem a zapisałem się niemal od razu po rozpoczęciu zapisów :( Może da radę ogarnąć jakieś wejściówki prasowe?

william/kaszanka
16-12-2014, 08:59
Każdy dostał na maila kod kto posiada Rome 2.

No prasowe by się przydały, wkońcu jesteśmy polską społecznością.

voitek
16-12-2014, 09:30
Teraz jest zamknięta alfa, nie beta. Tu nie każdy może wziąć udział.

Mouver
16-12-2014, 16:56
To ma być rozumiem darmowe kiedy bedzie juz Open Beta i Premiera?

Defil
17-12-2014, 13:05
Każdy dostał na maila kod kto posiada Rome 2.

No prasowe by się przydały, wkońcu jesteśmy polską społecznością.

I chyba z tego powodu mają nas w tyłkach. Poza tym powinniśmy się cieszyć, bo mu to rosyjsku mówimy i cyrylicą piszemy, więc powinniśmy szukać informacji na rosyjskich stronach, co takowy dostęp mają. Generalizuje. ;)

mimo wszystko, także nie dostałem żadnego maila z alphy.

PS. Niepotrzebnie zazdrościłem. ;p

TheDoc
18-12-2014, 13:19
No nie wiem. Ja mam Rome2 jeszcze z pre orderu i nic nie dostałem.

voitek
18-12-2014, 13:34
Przeczytajcie mój pierwszy post na tej stronie. :wall:

Pop517
26-03-2015, 14:12
Drodzy użytkownicy sprawdzajcie maile, bo płynie fala kluczy closed alpha.

hdshovcase
26-03-2015, 19:50
Mnie ciekawi jak rozwiążą problemy z komunikacją między 10 graczami po jednej stronie.3 jednostki same niewiele zdziałają.Na chat-cie pewnie będą się tylko obrzucać wyzwiskami (przynajmniej niektórzy co i tak będzie przeszkadzać).

voitek
26-03-2015, 19:56
Przypominam, że uczestnikom alfy nie wolno dyskutować na jej temat poza oficjalnym i przeznaczonym w tym celu forum.

Samick
26-03-2015, 21:17
Prawdopodobnie będzie wbudowana komunikacja głosowa w rodzaju teamspeaka.

smooqu
26-03-2015, 22:38
Dostał ktoś już drugiego maila z zaproszeniem do forum? Bo ja nawet Areny włączyć nie mogę przez crashe, a nie mam jak tego zgłosić :P

voitek
26-03-2015, 22:49
Jutro pewnie dostaniesz

Man_Utd
27-03-2015, 17:23
Ktoś jeszcze ma problem z zarejestrowaniem się na to ich forum? Klikam na link z maila, wypełniam tam wszystko, daję sign up a tam access forbidden.

@down
No wiem, w tym mailu jest link do tego forum od razu z kodem wpisanym w odpowiednie okienko, ale i tak nie idzie.

EDIT: Dobra, już wiem. Jak ktoś jest w klanie, to nie wpisujcie tagu. Najwyraźniej nie akceptuje znaków typu [ - itp. Tylko nie napisze że nick jest niepoprawny, tylko że brak dostępu...

voitek
27-03-2015, 17:26
Musisz dostać maila z kodem dostępu.

Wielki Mistrz Malborka
27-03-2015, 18:33
Ja się zarejestrowałem bez problemu

Samick
27-03-2015, 19:21
Po ponownej rejestracji musiałem czekać 24 godzinki na kod.

Defil
29-03-2015, 09:31
Kodu dalej nie mam mimo ponownej rejestracji. Mniejsza z tym. Musi być głupio osobom grającym nie móc oficjalnie wyrażać swoich przemyśleń, prawda? Może powiecie chociaż ile z tego co obiecywano rzeczywiście jest. Chyba że i tyle nie możecie napisać i trzeba czekać na otwartą betę.

bebecho
30-03-2015, 08:05
Na moje oko rozesłali już pewną zamkniętą partię kluczy. Może z nowym paczem wyślą kolejną. Gra jest taka jak w zapowiedziach z pierwszej strony :)

Florianus
30-03-2015, 19:15
Ja już od kilku dni mam. Pierwsze wrażenia pozytywne, ale komunikacja i gra zespołowa do bani. Chociaż zdarzyły się dwie całkiem epickie bitewki pod tym względem.

hdshovcase
30-03-2015, 21:00
Ale w rozgrywkach w których grałem nie spotkałem jeszcze nikogo (lub prawie) kto by bluzgał na czacie.Szkoda tylko że takie długie kolejki z powodu małej ilości graczy w zamkniętej becie.

Samick
30-03-2015, 21:35
Nie musiałem dużo grać by się natknąć na takie osoby. Gdy już Arena będzie wydana warto przemyśleć zgłaszanie wszelkiego rodzaju chamstwa.

Florianus
30-03-2015, 23:32
Bluzgów nie spotkałem, ale rysowanie penisów na mapie strategicznej mogli by nomen omen ukrócić. ;)

william/kaszanka
01-04-2015, 19:26
Podobno będą klucze.

https://nda.creative-assembly.com/total-war-arena-closed-alpha

RamzesIV
02-04-2015, 21:36
I jak tam oceniacie tego TW?

bebecho
03-04-2015, 07:10
I jak tam oceniacie tego TW?

To wszystko zależy czego oczekujesz. Lubisz WOT-a czy Warthunder, a dodatkowo zjadłeś zęby na totalwarach? Powinno Ci się spodobać. Kaszanka podał linka możesz skorzystać, poczekać na kluczyk i najlepiej sam wypróbować. Gra jak na alfę jest grywalna od strony technicznej, błędy nie powinny zniechęcać.

Memnon[pl]
03-04-2015, 16:06
Dla tych ktorzy juz moga grac-prosze sie logowac dzisiaj ----CA daje 5000 golda za free:)

Gobbler
07-04-2015, 14:06
Gra wydaje się być obiecująca. Idealna by zagrać ze 2 bitwy dziennie dla rozrywki. Wydaje mi się jednak, że rdzenni fani total warów będą zawiedzeni, ponieważ mechanika tylko pozornie przypomina Total Wara. Mi się podoba. Wy musicie ocenić sami.

mackoff
08-04-2015, 14:55
To wszystko zależy czego oczekujesz. Lubisz WOT-a czy Warthunder, a dodatkowo zjadłeś zęby na totalwarach? Powinno Ci się spodobać. Kaszanka podał linka możesz skorzystać, poczekać na kluczyk i najlepiej sam wypróbować. Gra jak na alfę jest grywalna od strony technicznej, błędy nie powinny zniechęcać.

Bebecho zapomniałeś jeszcze wspomnieć że Arena jak na standardy produktu CA jest wyjątkowo stabilna - a to przecież dopiero Alfa i gra jednocześnie na jednej mapie 20 graczy.

Ja jestem pod lekkim wrażeniem zastosowanego rozwiązania - szczególnie po tym czego doświadczyliśmy po stabilności Rome II czy nawet ostatnio Atylli.

hdshovcase
08-04-2015, 15:46
Moim zdaniem ekrany ładowania są ciut za długie.

Aztec
08-04-2015, 21:24
No to już jest kwestia połączenia ze sobą 20 graczy jednocześnie. Więc nie jest to zależne od gry.

Arroyo
08-04-2015, 22:24
Tak pomyślałem, że można podyskutować o tym, jaka nacja będzie po Barbarzyńcach dostępna. Wg mnie będzie to Kartagina, choć myślę, że będzie miała mieszany roster jednostek libijskich, obywateli Kartaginy i najemników. A wg Was jaka to może być nacja?

Wielki Mistrz Malborka
08-04-2015, 22:35
U mnie się ostatnio dziwne rzeczy dzieją. Przez 1,5 tygodnia wszystko cacy, zero lagów, dropów fps, bugów czy crashy a teraz mam coś co kilka bitew. Gra niejednokrotnie już zawiesiła mi kompa tak, że musiałem go resetować, dzisiaj też "wywaliło" mnje bez powodu. Przestałem mieć kontrolę nad jednostkami a czas do końca bitwy leciał 4 razy szybciej. Pokazało że przegrałem bo czas sie skończył. Jednak bitwa trwała i nie można było nimi dowodzić co wiem z relacji kolegów. Dopiero gdy wyłączyłem gra uznala mnie za afka...

Arroyo
08-04-2015, 22:36
:hmm: u mnie wystarczyło zmniejszyć grafikę do minimum i już działało poprawnie. Próbowałeś to może?

Wielki Mistrz Malborka
08-04-2015, 22:42
Cisnę wszystko na ultra, z moją bestią obniżenie grafiki to grzech ale spróbuję ;p

hdshovcase
09-04-2015, 13:34
No to już jest kwestia połączenia ze sobą 20 graczy jednocześnie. Więc nie jest to zależne od gry.

W world of tanks łączy się 30 graczy a ekrany ładowania są krótsze.

Według mnie następną frakcją będzie Egipt.

Arroyo
09-04-2015, 13:42
No cóż, również możliwa nacja, lecz na razie robią barbarzyńców - mamy Wercyngetoryksa i Arminiusza, kto będzie kolejnym przywódcą? Obstawiam, że Boudikka lub Karakatus.

Pop517
10-04-2015, 06:42
Na pewno nie będą zbyt szybko dodawać nowych frakcji ze względu na to,że gra musi z czegoś żyć, a jeśli już to obstawiał bym Persów.

Aztec
10-04-2015, 20:06
Ale to wersja alpha... Poza tym w WoT są wczytywane modele 30 czołgów na bitwę, tutaj każdy gracz posiada około 200 modeli jednostek.

Scooter
11-04-2015, 14:47
Porównywać TotalWara do WOTa to Świętokradztwo!!!!

toddlockwood
12-04-2015, 21:00
Na jakim sprzecie gracie? Jak działa gra?

Samick
12-04-2015, 21:45
Athlon 2,6gzh, 4gb ramu, ati radeon hd4770 512mb. Jak widać demon to nie jest, raczej jamnik a i tak pozwala pograć bez ścinek. Pod tym względem zrobili kawał dobrej roboty. ;)

toddlockwood
12-04-2015, 21:57
W jakiej rozdzielczosci i na jakich ustawieniach?:D

hdshovcase
13-04-2015, 14:22
Intel core i5 , 3,4Gzh 8Gb, ramu GeForce gtx 550 ti na minimalnych w 1280x1024 działa płynnie.

Samick
13-04-2015, 18:03
Athlon II 2,6ghz, 4gb ramu, ati radeon hd4770. Niskie, 1680x1080. Płynnie.

Wielki Mistrz Malborka
14-04-2015, 00:25
Full hd, gtx 970 msi, i5 4690K 3,9 GHz 8 GB RAM wszystko na ultra, płynnie.

Pop517
04-05-2015, 00:44
https://www.youtube.com/watch?v=yAi3U_cKBN4

sadam86
22-05-2015, 14:23
https://www.youtube.com/watch?v=WAZ9hpdglzo&feature=youtu.be kolejny trailer promujący Arenę

Nezahualcoyotl
22-05-2015, 16:15
GEpyvfz9cws

Arroyo
22-05-2015, 16:46
Zając, jest jedno małe ale - są te mapy od początku w grze, więc to żadna nowość. Nowością byłoby danie grywalnych Barbarzyńców.

Nezahualcoyotl
22-05-2015, 17:35
To co jest istotne w tym materiale video to info o kolejnej mapie której premiera odbędzie się jutro.Autor podał tą wiadomość a następnie skupił się na charakterystyce grywalnych juz map.

Lord_Legionista
23-05-2015, 16:32
game play :) http://www.twitch.tv/totalwarofficial

Pop517
27-05-2015, 14:03
NDA właśnie przestało obowiązywać.

tuff_gru
27-05-2015, 14:27
NDA właśnie przestało obowiązywać.

Tuday? ryli? podeslij jakiegos linka :)

mackoff
27-05-2015, 15:21
Potwierdzam informacje Pop'a, szczegóły poniżej:
NDA Lift

Tell the world about Arena

After a great weekend of Total War: ARENA action at the ESL studios we are happy to announce that we are dropping the non-disclosure agreement (NDA) for Total War: ARENA Alpha Testers.
Any player involved in the Closed Alpha can now tell anyone whatever they like about our latest game in development! This means that you can now also stream the game on Twitch or Youtube... we want to see you play!
"

Więc teraz pozostaje tylko publikować nasze filmy i screeny z Areny m.in. także tutaj na forum.

Przydałby się oddzielny temat pt. "Wasze screeny i wideo z Areny"

Samick
27-05-2015, 19:29
Załóż, w końcu jesteś tutaj gospodarujesz. :)

Samick
15-06-2015, 19:31
Wczoraj włączyłem parę bitew i nie wiem skąd przybyło mi z 20k złota. Pomijam drobne problemy z logowaniem oraz jednym wykrzaczeniem.

tuff_gru
15-06-2015, 20:26
Wczoraj włączyłem parę bitew i nie wiem skąd przybyło mi z 20k złota. Pomijam drobne problemy z logowaniem oraz jednym wykrzaczeniem.

Mam to samo i zakupilem sobie spartan :)

Samick
15-06-2015, 20:32
Osobiście dalej męczę biednych Rzymian, a bohaterów już dawno odblokowałem. Teraz czekam na Galów i magiczny napój. ;)

Total War Arena Polska
15-06-2015, 22:39
CA rozdawało ( i rozdaje ) 15k golda za zagranie przynajmniej jednego meczu w dniach 13 - 16 z okazji DreamHack Festival w Szwecji.

Rossoneri
16-06-2015, 21:33
Denerwująca jest ta siła i spam oszczepników i łuków.

mackoff
16-06-2015, 22:54
Denerwująca jest ta siła i spam oszczepników i łuków.

Łuki są teraz słabsze - kawaleria rządzi.

Pirx
17-06-2015, 00:05
W momencie, w którym pojawia się kawaleria (tier 4) raptem spada zainteresowanie jednostkami strzelającymi. ;) Z każdym tierem wyżej coraz bardziej. Natomiast na tierach 1-3 jednostki strzeleckie faktycznie rządzą i dzielą.

Samick
17-06-2015, 20:17
Nic dziwnego, strzelcy są bardzo szybcy i morderczo skuteczni. Dodatkowe rodzaje pocisków pozwalają przetrzebić każdego przeciwnika. Dopiero kawaleria może załatwić sprawę, a i tak ludzie poświęcają jeden oddział łuczników, by skoncentrowaną na nim jazdę wybić do nogi.

tuff_gru
17-06-2015, 20:24
W momencie, w którym pojawia się kawaleria (tier 4) raptem spada zainteresowanie jednostkami strzelającymi. ;) Z każdym tierem wyżej coraz bardziej. Natomiast na tierach 1-3 jednostki strzeleckie faktycznie rządzą i dzielą.

No nie dokońca. Moim zdaniem na wyzszych tierach harcownicy również wymiataja jak diabły, z tym ze bez wsparcia sojuszniczej kawalerii lub piechoty nie maja szans, dlatego ludzie grajac "sami" rzadko biora sklady zlozone z samych harcownikow, natomiast gra w teamie to juz zupelnie co innego.
Widac to dobrze po naszych filmikach, gdzie grajac w teamie 4 osob moglismy sobie pozwolic na branie az 2 pelnych skladow harcownikow, ktorzy ze wsparciem morduja wszystko...

Pirx
17-06-2015, 22:13
Faktycznie, w ogarniętym teamie harcownicy potrafią zrobić konkretną robotę. Temu nie przeczę, ale w takich warunkach to każdy rodzaj broni robi swoją robotę.

Ale nieśmiało zauważę TUFF, że na tierach 5+ to za dużo do tej pory nie pograłeś. ;) A tam lata już dosyć mocno opancerzona kawaleria, z potężną szarżą. Do tego latają włócznie z przyspieszeniem chyba przewyższającym prędkość jazdy. Wierz mi - po 300 grach rozegranych wyłącznie strzelcami mogę stwierdzić, że obecnie gra takimi jednostkami bywa bardzo frustrująca. Bo polują na Ciebie nie tylko koniki, ale i włócznie. Ale jest ok - moim zdaniem obecnie jest to wszystko w miarę wyważone. Miewam lepsze i gorsze gry.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
18-06-2015, 00:27
Od niedawna gram głównie oszczepnikami i to prawda, że wszystko masakrują, ale wystarczy 1 zły ruch i mam po grze. Według mnie ten typ jednostek jest najskuteczniejszy, ale z powodu niskiego zasięgu często trzeba mocno zaryzykować, żeby coś ugrać. Słaby pancerz sprawia, że są bardzo podatni na ostrzał i na szarże, zarówno jazdy jak i piechoty która wbrew pozorom, często jest w stanie przegonić oszczepy.

Edit.
Siła harcowników wynika w dużej mierze z głupoty randomowych graczy którzy lecą na pałę bez żadnej osłony. Gdyby więcej ludzi potrafiło grać zespołowo to nikt by na balans nie narzekał.

DonVega
18-06-2015, 05:18
Dlatego ta gra nabierze rumieńców jak będą dostępne gry zespołowe tak jak w WOT - w randomach jest za dużo przypadkowości - i losowanie tierów do gier też kuleje.

Samick
18-06-2015, 09:08
Widać to gdy 1/3 jednostek to jazda, 1/3 katapulty. :)

RobTek
19-06-2015, 20:23
Witam.
Czy może ktoś wie kiedy może ruszyć normalna rozgrywka - najbardziej interesuje mnie rozgrywka w zespołach/przyjacielach bo teraz to jest tak że każdy sobie rzepkę skrobie.

tuff_gru
19-06-2015, 22:20
Witam.
Czy może ktoś wie kiedy może ruszyć normalna rozgrywka - najbardziej interesuje mnie rozgrywka w zespołach/przyjacielach bo teraz to jest tak że każdy sobie rzepkę skrobie.

Rozgrywka w zespolach juz dziala, mozesz stworzyc zespol max 4 osoby, a jak zbierzesz wiecej zespolow i rownoczesnie odpalicie gre to jest szansa ze wszyscy beda w jednej druzynie. Nawet taka gre nagralismy z Remixem ostatnio...

RobTek
19-06-2015, 22:57
Wielkie dzięki za odpowiedź.
Czyli już jakieś stowarzyszenia/clany drużyny tez są. Bo chętnie bym z kimś pograł. Mam jak coś TS-a co na pewno w tej grze pomoże :)

tuff_gru
21-06-2015, 18:00
No klany są. Nawet nie jeden. I nawet istniejące już sporo czasu... :).

Powiem tak: Jest w czym wybierać :)

Pirx
22-06-2015, 10:10
RobTek - na początek warto, abyś dołączył do grupy założonej przez mackoff-a: http://steamcommunity.com/groups/ArenaTW_PL

Dzięki temu poznasz polskich graczy klanowych i nieklanowych aktywnych na scenie TW, również na Arenie.

Na samej Arenie tzw. stare klany TW nie są jeszcze aktywne w sposób zorganizowany. Nie ma jeszcze zorganizowanych treningów z prawdziwego zdarzenia itp. Raczej grupki zapaleńców spod różnych barw łączą się w dobrej zabawie. W ogóle, to zaczyna wyglądać jak miły fenomen na naszej z reguły delikatnie podzielonej scenie. Arena dostarcza takiej przyjemności w grze w 4-osobowej drużynie, że nie kojarzę, aby tak łatwo osoby z różnych klanów i bezklanowe łączyły siły, wbijały na wspólne ts itp. Wiadomo, były Czwartki z Antykiem, ale to był jeden dzień w tygodniu. A teraz codziennie są wspólne bitwy i zacieśnianie więzi. Bardzo mi się podoba ten kierunek i myślę że w miarę wzrostu sceny Areny, to się będzie tylko pogłębiało.

Jeżeli chodzi o klany, to z moich obserwacji wynika, że na Arenie obecne są - mniej lub bardziej - IPL, SacredBand, SUNTZU, EQ'PL. Jest jeden typ latający z tagiem [SC], ale nie wiem czy jest z dawnego Sacred Company. Chłopaki z ChR chyba też zaczynają zaglądać. Pojawiają się też "nowe" klany: [WG], [KURWA] (dosłowna pisownia, całkiem nieźli gracze).

Samick
22-06-2015, 12:41
Niedługo uruchomimy stałe spotkania na wzór Czwartków z Antykiem i Sobót z Napoleonem.

mackoff
22-06-2015, 16:03
RobTek - na początek warto, abyś dołączył do grupy założonej przez mackoff-a: http://steamcommunity.com/groups/ArenaTW_PL

Dzięki temu poznasz polskich graczy klanowych i nieklanowych aktywnych na scenie TW, również na Arenie.

Na samej Arenie tzw. stare klany TW nie są jeszcze aktywne w sposób zorganizowany. Nie ma jeszcze zorganizowanych treningów z prawdziwego zdarzenia itp. Raczej grupki zapaleńców spod różnych barw łączą się w dobrej zabawie. W ogóle, to zaczyna wyglądać jak miły fenomen na naszej z reguły delikatnie podzielonej scenie. Arena dostarcza takiej przyjemności w grze w 4-osobowej drużynie, że nie kojarzę, aby tak łatwo osoby z różnych klanów i bezklanowe łączyły siły, wbijały na wspólne ts itp. Wiadomo, były Czwartki z Antykiem, ale to był jeden dzień w tygodniu. A teraz codziennie są wspólne bitwy i zacieśnianie więzi. Bardzo mi się podoba ten kierunek i myślę że w miarę wzrostu sceny Areny, to się będzie tylko pogłębiało.

Jeżeli chodzi o klany, to z moich obserwacji wynika, że na Arenie obecne są - mniej lub bardziej - IPL, SacredBand, SUNTZU, EQ'PL. Jest jeden typ latający z tagiem [SC], ale nie wiem czy jest z dawnego Sacred Company. Chłopaki z ChR chyba też zaczynają zaglądać. Pojawiają się też "nowe" klany: [WG], [KURWA] (dosłowna pisownia, całkiem nieźli gracze).

Dobrze napisane Pirx - nic dodać, nic ująć.

Ja się tylko zastanawiam jak tryb premade (który musi być wprowadzony) może zmienić tą rozgrywkę.

Brzęczółek
26-06-2015, 13:58
Witam. Mam pytanie. Ile mniej więcej MB zużywa się w czasie godziny grania w Total war: arena?

Arroyo
26-06-2015, 15:51
UWAGA! W ramach 15'lecia serii w TW: Arena za 1 zwycięstwo dnia dostaniemy +150 gold'a.

We’re celebrating 15 Years of Total War on Total War: ARENA with a special “Double rewards for every battle and 150 gold on first daily victory” weekend!

To demonstrate how to win battles like a great commander, James from the community team and three other players will team up and take the challenge of winning 15 battles in a row, from 4:30pm (BST) on our official Twitch channel: http://www.twitch.tv/totalwarofficial

Also this weekend ATTILA, ROME II, SHOGUN 2 & Fall of the Samurai, EMPIRE, NAPOLEON and MEDIEVAL II are available to play for free during this weekend and the entire Total War catalogue on Steam will be up to 75% off with all DLC (excluding Total War: ATTILA – The Last Roman) at 50% off.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
26-06-2015, 17:08
Witam. Mam pytanie. Ile mniej więcej MB zużywa się w czasie godziny grania w Total war: arena?

Ok. 15MB.

Memnon[pl]
10-07-2015, 19:11
Mam 2 klucze do Areny -pisac na priv-kto pierwszy ten lepszy...

Pop517
10-07-2015, 19:58
ja oddam bez pw

1) JPRQP-DD46D-JXAGK
2) ZKZLJ-97X2G-3G8AA
3) TLF67-FJP4Q-ZK0WB
1) 7CNNV-9W28C-XCB4F
2) 9TEYF-KJQ63-TZ3DW
3) 3JRBF-DPQ9R-NRB7M
1) KB2FV-F5XXP-BKMVG
2) CTHQ2-YTQL8-T6WYJ
3) ZNKN9-EIEGY-D39P6

Wielki Mistrz Malborka
13-07-2015, 17:45
Sprawdźcie swoje emaile: powinny tam być trzy klucze, które możecie dać znajomym.

Krecik1218
25-07-2015, 11:20
Dobrej zabawy:

Q6PWD-MHXMC-BV00N
EPQEE-JN0EK-HQ0FH
7E7F7-BZ6VY-XBHD3

Samick
04-08-2015, 15:59
Co to za łatka wyszła?

Lord_Legionista
13-08-2015, 11:18
Dziś Wyszedł patch 10 wiecej zmian tutaj https://blog.totalwararena.com/2015/08/11/announcing-patch-10/

Samick
13-08-2015, 18:52
I skończyło się nagminne przebijanie się kawalerii oraz łuczników z przysłowiowej kanapki. Teraz przynajmniej dostaną poważne straty za taki numer. Koniec biegów lekkozbrojnymi hoplitami w tę i tamtą stronę. Koniec. Nareszcie koniec... Chyba...

Kałach
18-08-2015, 23:18
Ma ktoś ochote może razem zagrać ?

Samick
19-08-2015, 04:53
Zapraszamy codziennie na TSA :)
srv2.multigaming.pl:11796
Zawsze ktoś jest kto zagra. To że ludzie siedzą w pokojach niezwiązanych z Areną nie oznacza, że w nią nie grają bądź o niej nie rozmawiają, bądź nie chcą z kimś zagrać.
Poza tym jest cotygodniowe wydarzenie o nazwie Piątek z Areną, startuje o 20.
http://steamcommunity.com/groups/Piatki_z_Arena

Arroyo
28-08-2015, 17:35
Dostałem maila:

From Saturday 29th of August 00:01 UTC thru Monday 31st 23:59 UTC, each of your Commanders’ first battle victory per day will earn him 2000 gold.
Achieve victory with all six Commanders across the three-day duration of the Ludi Circenses, and that’s a potential total of 36,000 gold!

Remember, these rewards can help you:

Power through the combat tiers by switching to a premium account
Wreck your foes with elite premium combat units
Convert your unit XP to Commander XP for swifter progress
Make your army stand out with new colour packs

So join us in honouring Father Sol and Mother Luna. Enter the Arena now, push your troops to their edge of their abilities, and earn your place among the stars!

Polecam odpalić Arenę już jutro i do poniedziałku grać ;)

mackoff
28-08-2015, 18:16
Dobrze że dają takie impulsy do grania.

Ja już się szykuje na dzisiaj aż do Poniedziałku :)

mackoff
28-08-2015, 19:43
Wybaczcie repost ale chcę żeby wiadomośc była zauważona.

Jednak jest inaczej niż w ogłoszeniu od Arroy'a - zwiększony GOLD zaczyna się dopiero w Sobotę a nie w Piątek (dzisiaj) jak mówi ogłoszenie...

Draken
28-08-2015, 20:54
Pytanie nooba jak się w to gra? Dzisiaj dostałem klucz od CA i chciałbym zacząć grać.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

pat25
29-08-2015, 19:14
Klucz trzeba wpisać w okienko aktywacji gier na steam (gry/aktywuj produkt steam)

Draken
29-08-2015, 19:15
Wiem, ale chodzi mi jak w to grę grać. Bo nie wiem, jak to ugryźć.

Krecik1218
29-08-2015, 21:34
Gra się podobnie do innych gier z serii, jedynie sterowanie jest trochę inne ale chyba w opcjach jest alternatywna konfiguracja. Wybierz jakiegoś dowódcę i po prostu zacznij grać. Musisz tylko pamiętać o dwóch rzeczach: oddziały cały czas biegną i w grze nie ma czegoś takiego jak zmęczenie; mając tylko 3 oddziały sam nic nie zrobisz dlatego ważne jest aby współpracować z resztą drużyny.

mackoff
30-08-2015, 00:13
Pytanie nooba jak się w to gra? Dzisiaj dostałem klucz od CA i chciałbym zacząć grać.

Spróbuj sam - zobacz czy będziesz miał problem.

Ewentualnie popatrz na gameplay'e na YT.

Możesz też wziąć udziałw Piątkach z Areną - wielki baner świeci w głównym miejscu na forum - nie sposób go nie zauważyć.

Generalnie Arena koncepcyjnie jest dużo prostsza niż inne Total War'y (odchodzi warstwa strategiczna) więc nie powinieneś mieć problemu.

Samick
31-08-2015, 07:46
Zawsze jest ktoś na tsie, wystarczy podskoczyć i zapytać. Wejść do pokoju, przywitać się, przedstawić sprawę. Zazwyczaj ktoś sobie siedzi sam i liczy że wszyscy się do niego rzucą tudzież wchodzi do pokoju i milczy i nie wiem na co liczą.

PS. Prawie zawsze

Bahor
31-08-2015, 19:42
Gra ktoś dzisiaj?

Wbij ktoś na ts i daj znać! Potrzebuje pomocy!

Samick
31-08-2015, 20:58
Patrz wyżej.

Draken
04-09-2015, 19:14
1) QMA95-PVFWT-695T6
2) 34B3J-E4JY5-MMHN7
3) Q02WC-JHGH4-X70N8
trzy klucze świeżutko z emaila od CA

Pancerny
08-09-2015, 17:38
https://blog.totalwararena.com/2015/09/07/patch-11-no-more-account-resets
Wyszedł patch 11 i nie będzie już restartu kont!

Samick
08-09-2015, 18:19
Najważniejsza wiadomość dla beta...alfatesterów. :)

Bahor
11-09-2015, 15:01
Używa ktoś łuczników na koniach?
Ostatnio ich "odkryłem" i żadnego zastosowania nie zauważyłem :/ za wolno strzelają i za mały zasięg mają... totalne dno :/

Samick
11-09-2015, 15:09
Chyba henryk5pio miał przez pewien czas chrapkę by ich używać, więc to pytanie można skierować do niego. O ile nie zmienił zdania i o ile to był on. :)

Wielki Mistrz Malborka
13-09-2015, 02:46
Konni łucznicy dobrze wykorzystani są jedną z najbardziej wartościowych jednostek na polu bitwy. Ich jedyną kontrą są piesi łucznicy i procarze, których dzięki swojej prędkości mogą zwyczajnie zignorować. Żadna kawaleria prócz zwiadowców ich nie złapie a zwiadowcom będzie ciężko pokonać konnych łuczników z wyższych poziomów. Nie wspominając już o strzelaniu w ruchu i o łatwości z jaką zajmują najlepsze możliwe pozycje. Ale tak, zgadzam się, totalne dno.

Krecik1218
13-09-2015, 23:19
U was też grafika wygląda tak dziwnie? Gram na maksymalnych detalach a wszystko wydaje się być takie przepalone i brzydkie. Dwa przykłady: tekstura podłoża skał w bardzo niskiej rozdzielczości i widok tekstur przez taflę wody.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
14-09-2015, 16:28
Stand fast! For the ‘FURY OF ARMINIUS’ approaches!

We are telling you first; Total War: ARENA will enter Closed Beta on the 24th September, with a massive new update.

The ‘Fury of Arminius’ includes a new faction and much more; the Barbarians are coming, and with them a huge number of changes and new content.
Your professionalism and detailed feedback so far has enabled us to reach this massive milestone – the ARENA team thank you, you honour us!

Keep an eye on our social media over the next few weeks as we show off more of what is to come.
You will have the advantage!

With Unity There is Victory!
Post z FB.

Bahor
14-09-2015, 18:15
Kijowy ten balans, na wyższych tierach to sami miecznicy, kawaleria i artyleria.
Miecznicy + germanicus to połączenie nie do zaj*** - odporni na łuczników, na szarże i na pikinierów :/
Miltiades (na nieszczęście wybrałem go jako pierwszego) - moim zdaniem, najgorszy "komander" z greckiego obozu. Przez to że mamy tylko pikinierów w Grecji to znikome zastosowanie jego umiejętności podczas walki. Szarża + Wzniesienie lub zdjęcie tarczy sugeruje jego agresywny styl ale ciekawe do jakiej jednostki? Do kawalerii? Ucieknie. Do łuczników? Uciekną. Do mieczników? Nawet ich nie tkniemy, po ataku jesteśmy już bezbronni... Jedynie fear godny uwagi na wyższych tierach, można wziąć kawalerie i jeśli jakiś oddział łuczników lub artylerii broniony jest tylko i wyłącznie przez jeden oddział pików lub mieczników, można puścić na nich feara i zaatakować słabszą jednostkę. Reszta do dupy.

I tak jak wcześniej napisałem. łucznicy na koniach totalne dno... w unit orders jest niby Fire while moving, ale czy to działa? Zresztą mają zasięg mieczników, więc główne ich zastosowanie jest całkowicie wykluczone ;p

Naprawdę ciężko się gra tymi "agresywnymi" pikinierami :/

Wielki Mistrz Malborka
14-09-2015, 18:32
My gramy w tą samą grę?

Bahor
14-09-2015, 18:52
Nie wiem w sumie.
A co? Zapomniałem o smokach i latających jednorożcach?
To sorry, ale tez totalne dno :p

Arroyo
14-09-2015, 18:57
Przepraszam, ale nie mogłem się przestać śmiać po Twoim rage'u. Gram na wyższych tierach (6-7 tiery) i nie zauważyłem, by jakikolwiek gracz używał tam artylerii, tym bardziej, że jest już na tych tierach beznadziejna.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
14-09-2015, 18:59
Nawet nie chce mi się odpowiadać na tego posta. Najgorsze, że takich "bahorów" jest dużo więcej niż normalnych graczy i jak kilku takich walnie podobnego posta na forum dla alpha testerów to CA balansując grę może zacząć brać pod uwagę ich "opinie".

Bahor
14-09-2015, 19:18
To fajnie, że popieracie moje zdanie i za wyrażanie swojej opinii dajecie "ostrzeżenia"
Może przesadziłem z tym, że tylko można spotkać mieczników, kawalerie i artylerie, ale jak na swoich tierach (4-6) rzadko mi się zdarza żeby w ogóle artylerii ktoś nie wziął, może się mylę, na wyższych jest może inaczej. Jedynie mogę powiedzieć, że nieraz spotkałem gracza z tier 9-10 z 2 oddziałami artylerii.

A co do pozostałej części mojego postu to nie wiem, może ktoś mnie pokierować jak dokładnie się gra tym Miltiadesem? Bo właściwie każdym innym komanderem bez problemu wychodzi mi gra, ale tym zwycięzcą spod Maratonu nie bardzo :(

Opinie możesz wyrażać, ale bez wulgaryzmów itp. Jako nowemu userowi dałem tylko upomnienie, ale widzę że nie ma co pobłażać, ost za dyskusję z decyzją moderatora
Sadam86

Arroyo
14-09-2015, 19:23
Ostrzeżenie było za wulgarne słownictwo, to raz.
Miltiades jest prosty, bo wg mnie najlepiej używać u nich włóczników (hoplitów), bo i tak fearem się wspierają, to dwa.
Prędzej na 4-5 tierze, na szóstym nie miałem takiej okazji, by ktokolwiek użył artylerii, to trzy.

Henryk5pio
14-09-2015, 19:46
Tak, bawiłem się Peonian Cavalry i uważam, że to kijowa jednostka z powodu swojego zasięgu. Mają identyczny jak peltaści u Rzymu. Owszem, są szybsi i zwinniejsi, ale z powodu zasięgu nie można moim zdaniem dobrze ich wykorzystać. Do innych konnych łuków na razie nie doszedłem, więc się więcej nie wypowiem.

Draken
14-09-2015, 20:32
Kim z Rzymu najlepiej zacząć zabawę? Germanicusa Lubie z Rise and Fall Civilization at War. A innych niezbyt lubię w ogóle.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
14-09-2015, 21:26
@UP
Jak chcesz grać mieczami albo włóczniami to germanicus, jak oszczepami to cezar albo scypion, jak artylerią to cezar, jak jazdą to scypion.

Wielki Mistrz Malborka
14-09-2015, 22:48
Nawet nie chce mi się odpowiadać na tego posta. Najgorsze, że takich "bahorów" jest dużo więcej niż normalnych graczy i jak kilku takich walnie podobnego posta na forum dla alpha testerów to CA balansując grę może zacząć brać pod uwagę ich "opinie".

Biorą, przecież skądś się te wszystkie nerfy łuczników i zwiększone kary za friendly fire wzięły. Tak nooby płakały, że CA się po 10 patchach w końcu ugięło.

PS. Od kiedy "wysokie tiery" to 5-7? :D

william/kaszanka
15-09-2015, 19:59
Drodzy specjaliści multiplayer od areny... Możecie nie zniechęcać nowego użytkownika? To właśnie przez to na orgu coraz mniej nowych, ponieważ starzy członkowie uważają, że zjedli wszystkie rozumy... Przypomnijcie sobie jak sami byliście noobkami :D

Panie z Malborka 5-7 tiery to nie są tak niskie tiery więc spokojnie, zależy jak na to spojrzeć. Nie musisz się afiszować swymi 30 tierami. Rób to na swoim kanale na yt używając języka mocno wulgarnego i podważając umiejętności innych, jak to masz w zwyczaju. :wall:

Uspokójmy się i zacznijmy zachęcać nowych graczy, nawet tych, którzy wpadają, rzucają kilka zdań bezsensu typu jaka ta gra słaba po co w to grać itp. Tych wypowiadających się bez kultury osobistej również należy wziąć pod swe skrzydła :D

Wielki Mistrz Malborka
15-09-2015, 21:02
Jest nadzieja, że w CA jeszcze przemyślą FF :) Dzisiaj podczas testów było to zgłaszane i ogólnie większość się zgadza, że kary za FF są za wysokie.

Ituriel32
16-09-2015, 06:18
Jak dla mnie Arena jest mało przyjazna dla nowych osób. Do tego jest po prostu nudna, towarzysko wbiłem tier 3 i na więcej nie mam siły.

Może jak dojdą barbarzyńcy to będzie lepiej.

Henryk5pio
16-09-2015, 16:00
@Ituriel, jak wejdą barbarzyńcy to powiem Ci co się stanie. Najpierw wszyscy rzucą się zobaczyć czego z jednostek jest najwięcej, czy to taki drugi Rzym, Grecja, czy może coś pośredniego. Potem przejrzą generałów i wykupią trzeciego za 10000 srebra, żeby zobaczyć co oferuje. Następnie okaże się, że co cwańsi (;D) od informacji o pojawieniu się nowej frakcji, do czasu wyjścia barbarzyńców chomikowali commander XP, aby w razie czego, jak im frakcja i jakiś gienek przypadnie do gustu, móc go mocno na start zboostować, dzięki czemu od razu na 1 tierze uzyskają sporą przewagę nad innymi graczami.
A prawdziwe nooby jak miały pod górkę, tak pod górkę mieć będą :D

Wielki Mistrz Malborka
16-09-2015, 21:20
Przecież ci co ciułają ominą pierwsze tiery. Ale barbarzyńcy może w końcu uciszą płacze, że łucznicy op, bo w końcu będzie kawaleria na 1 poziomie

Henryk5pio
16-09-2015, 21:49
@Wielki Mistrz Malborka Jak ominą? Ja na razie planuję wydać wszystko na generałów, aby 1-terową jednostką barbarzyńców móc wymiatać :) O ile oczywiście przypadną mi do gustu. A co do koni na 1 tierze to w to nie wierzę :D Bo wtedy koni byłby OP. Po za tym liczę na jakiegoś generała, który byłby idealny pod łuczników, bo Juliusz Cezar bardziej jest pod balisty, a Aleksander łucznikom daje najczęściej tylko rapid advance...

Wielki Mistrz Malborka
17-09-2015, 02:09
Podejrzewam, że barbarzyńcy wprowadzą toporników do gry i że będą mieli gołe klaty

Samick
17-09-2015, 04:35
Zgadzam się, typowo szturmowe jednostki z małym pancerzem. Strzelcy z mniejszym zasięgiem, ale lepszą zdolnością krycia się. Może psy bojowe czy inne płonące świnie. ;)

Wielki Mistrz Malborka
17-09-2015, 05:05
Dodałbym jeszcze aurę przerażania

Samick
17-09-2015, 05:23
Wrzeszczące kobiety bijące po morale i druidzi z sierpami i jemiołą?

Wielki Mistrz Malborka
17-09-2015, 12:25
A także jak to określił CA_Dave "crazy naked guys"

Arroyo
23-09-2015, 16:32
4kwFLzgLDgw

Kolejny filmik z Arminiusza.

mackoff
23-09-2015, 20:18
Konni łucznicy dobrze wykorzystani są jedną z najbardziej wartościowych jednostek na polu bitwy. Ich jedyną kontrą są piesi łucznicy i procarze, których dzięki swojej prędkości mogą zwyczajnie zignorować. Żadna kawaleria prócz zwiadowców ich nie złapie a zwiadowcom będzie ciężko pokonać konnych łuczników z wyższych poziomów. Nie wspominając już o strzelaniu w ruchu i o łatwości z jaką zajmują najlepsze możliwe pozycje. Ale tak, zgadzam się, totalne dno.

Totalna bzdura

Łucznicy konni (podobnie jak oszczepnicy) w Arenie są bezużyteczni w walce.

Nadają się JEDYNIE do scoutingu.

Konni strzelcy w Arenie są zepsutą i najbardziej bezużyteczną jednostką w grze.

Powody są dwa:
1) Fatalny rate of fire, szybkostrzelność i zbieranie się do strzału (3-4 razy dłużej niż łuki piesze)
2) śmieszne (praktycznie żadne) obrażenia

Pamiętajmy że wchodzą oni na 7 tierze gdzie są już b mocno opancerzone jednostki - w takiej sytuacji (testowałem to x razy) nie są w stanie zrobić absolutnie NIC.

Nawet w sytuacji kiedy strzelają w plecy jednostce wroga walczącej w zwarciu czy też strzelają np. do oszczepników.

Zdecydowanie do poprawy i dziwimy się wszyscy jak gramy w dużym gronie że łuki konne CA w Arenie tak spiepszyło biorąc pod uwagę to że w Rome II i w Atylli to jedne z najlepiej zrobionych jednostek (tam nie ma problemów z odpowiednim zebraniem się do ostrzału, obrażeniami czy szybkostrzelnością względem łuków pieszych).

Jeżeli ktoś uważa że jest inaczej to poproszę o dostarczenie screena na którym taki śmiałek zrobi tą rzekomie świetną jednostką powyżej 3000 punktów - naprawdę chętnie się mu pokłonie.

Do tego czasu odradzam wypisywać tego typu rzeczy.

Wielki Mistrz Malborka
23-09-2015, 23:07
Aquilifer

Samick
24-09-2015, 20:38
Propanbutan.

Zagrałem sobie bitewkę na I poziomie nową nacją. Gra straciła trochę uroku, wszyscy pogrywają barbarzyńcami, ale w dalszej perspektywie otwiera nowe możliwości. Już od I poziomu będzie można cieszyć się bitwami z udziałem całego sprzętu. Strzelcy przestają być bezkarni, a artyleria nieosiągalna. Co wpłynie negatywnie na popularność tych rodzajów jednostek. Suma summarum in plus.

Wielki Mistrz Malborka
24-09-2015, 21:28
Tego gracza propanbutan nie znam ale pewnie musi być dobry. Na I poziomie nie ma artylerii a jeśli mówimy o bitwach wyłącznie I poziomowych jednostek to mimo pojawienia się kawalerii to poprawia to sytuację tylko nieznacznie, bo ta kawaleria nie ma szarży a bez niej nie jest w stanie szybko wyciąć łuczników

Krecik1218
26-09-2015, 18:58
Wow pierwsza bitwa na nowym patchu i od razu Rubikon - jestem zachwycony zarówno mapą jak i grą. Sama mapa jest wyśmienita - jestem pewien, że nie będzie tu takiej schematyczności jak na innych mapkach. Możliwości taktyczne są tu znacznie większe i starcia wreszcie wyglądają podobnie do tego:
http://wiki.totalwar.com/images/d/d3/Arena_Screenshot_04.png
Ale oczywiście z podziałem na 2-3 fronty.
Mapa jest też bardzo dobrze zrealizowana w kwestii technicznej. Łudziłem się, że twórcy poprawili silnik ale to tylko mapa została graficznie tak dopieszczona. Stare mapy nadal wyglądają okropnie. Poza tym moi Grecy dostali nareszcie możliwość zasłonięcia się tarczami przed łucznikami. Można jak w klasycznym TW ustalać ilość szeregów naszej armii i przybliżać kamerę na maxa. Ogólnie gra się jakoś tak lepiej, płynniej, wygodniej.

Samick
27-09-2015, 21:19
Tego gracza propanbutan nie znam ale pewnie musi być dobry. Na I poziomie nie ma artylerii a jeśli mówimy o bitwach wyłącznie I poziomowych jednostek to mimo pojawienia się kawalerii to poprawia to sytuację tylko nieznacznie, bo ta kawaleria nie ma szarży a bez niej nie jest w stanie szybko wyciąć łuczników

To co jest na pierwszym poziomie wystarczy, by przegonić strzelców, rozpoznać teren, postraszyć. Na drugim i trzecim poziomie mamy Charge, a to już wystarcza by pogonić pojawiającą się artylerię, przerzedzić strzelców, a gdy zajdzie potrzeba zrobić przekładaniec.

Arroyo
28-09-2015, 17:11
Ktoś z was otrzymał info z kodem do Areny?

Over a year ago, you signed up for the Total War: ARENA Vanguard mailing list. We promised you in-game items before the game's final release. As we've just entered Closed Beta with the huge Fury of Arminius update, you are now receiving your reward for signing up so early. They are purely cosmetic and don’t affect any in-game stats, and can be forged on top of suitable unlocked equipment. The Vanguard items are:

The Alpha – A set of both graceful and vicious looking Corinthian Helmets that look progressively more intimidating as you scale the Greek unit tree.
The Vanguard – A set of beastly Scutum shields for Roman infantry which become increasingly more formidable with higher unit tiers.

Samick
28-09-2015, 20:19
Tak. Takie sobie te zmiany, jednak pozwoli to ciut lepiej spersonifikować nasze jednostki. Dla kolekcjonerów - must have. ;)

Arroyo
10-10-2015, 09:17
We wanted to give you an update of what's coming soon. Four new Barbarian units will be launched in game with the next patch, including ARENA's first female unit: Andarta's Swords. You can hear more about them in our live stream (http://creative-assembly.us10.list-manage.com/track/click?u=0a6942bc15600bf94054c189d&id=a45da69b2d&e=d869f6a64a) today at 4pm BST.
Info z maila, który do mnie przyszedł. Kolejny patch = kolejne 4 jednostki + 1 jednostka kobiet.

Henryk5pio
10-10-2015, 10:03
Zastanawia Mnie jedno, skoro mają dobić do 8 tieru, to znowu będą to tylko pojedyncze jednostki na tier, jak w jakimś łańcuszku, czy jednak zrobią jakieś odgałęzienia? Bo zapowiedź 4 nowych + babki, wygląda mi na taki łańcuszek... Liczę na to, że dodadzą jednak oprócz piechoty nowe konie i procarzy... Szkoda, że o Werygentoryksie cisza, bo to oznacza, że jeszcze go nie wypuszczą.

Yankesss
11-10-2015, 10:44
Czy komuś wiadomo czy coś zrobią jeszcze z pikinierami? Bo wczoraj pierwszy raz nimi zagrałem i miałem z kolegą niezłą załamke, mianowicie ustawiłem tą falange pik do obrony przejścia do katapult i łuczników, jest ok super, do póki ci łucznicy których bronili pikinierzy sami ich nie zabili, łucznicy innego gracza chcieli przejść już na front walk a wyglądało to tak 'Hej ludzie, co wy na to że podźgamy ich w plecy? dzig dzig dzig' no ok bym już zrozumiał jak w innych medievalach jak konnica twoja wbiega w twoje piki zdycha, ale zazwyczaj mogli po prostu marszem przejść ale to od frontu pik, a nie żeby zza pikinierów przez nich przechodzili gdzieś a ci ich dźgali w plecy! Zanim się zorientowałęm zrobili 8k Friendy Fire, a to było wtedy na dodatek moje pierwsze zwycięstwo i tą minusową kase pomnożyło mi 2 razy! T.T
To troche dziwne że dosłownie własnych dźgają w plecy i to serio sę robi też uporczywe jak inni gracze nie wiedzą że moi będą ich dźgać gdy przede mną jest wróg a w opisie jednostki nie było żę mogą robić aż taki chamski FriendyFire...nawet mojego generała zabili i właśnie wtedy się skapłem co się dzieje i zobaczyłem te trupy pod nogami pikinierów XD
http://i.imgur.com/05UvLaT.jpg
http://i.imgur.com/Rdahla4.jpg

I czy wiadomo czy coś z tym zrobią? Bo przy grze z randomami to gdy chce kogoś obronić to to robie a na koniec umierają z mojej ręki...traci się tą motwacje ochrony 2 jednostek łuczników przed 6 innymi wrogami gdy ci nagle chcą gdzieś pójść i wszyscy martwi.

Arroyo
11-10-2015, 10:46
Pikinierzy są tu tacy, że powodują FF przy np. ucieczce swoich. Mam wątpliwości, czy CA coś z tym zrobi, bo to masakra jest (zamiast tego w Barbarzyńców pakują jednostki).

Yankesss
11-10-2015, 10:57
Tylko że moi przykładowo nie uciekali tylko mój oddział z Leonidasem stał za hoplitami, chciałem ich wysłać do walk, więc kazałem im przejść między pikinierami, a ci dosłownie dźgali ich w plecy jak przechodzili i z 20 żołnierzy zostało w oddziele, no po prostu to jest gorsze niż frendy fire z altylerii czy od łuczników i trzeba ich pilnować jak dzieci by swoich nie zabili gdy chcą już przejść...

Samick
11-10-2015, 11:51
I to dobrze, może skończy się barykadowanie w jakimś kącie arty, łuczników za pomocą ściany sariss.

Yankesss
11-10-2015, 12:26
Nie chodzi tu tylko o barykadowanie jednostek ale o zablokowanie wrogom ataku od tyłu przez góry, chronieniu altylerii po prostu pikinierzy dźgają swoich dosłownie co nie jest zbyt miłe.

Zresztą co robić gdy nadchodzi w twoją stron z 7 oddziałów przy pikinierach, alty i sojuszniczych łucznikach jak nie barykadka? XD

Samick
11-10-2015, 12:37
Jak to co? Przecież to wymarzona sytuacja! Kilka znanych powiedzeń i anegdot odpowiada na to pytanie! ATAKOWAĆ!

Yankesss
11-10-2015, 21:45
By ci cię wzięli z wszystkich stron XD

Wielki Mistrz Malborka
11-10-2015, 23:04
Od czego są sojusznicy?

Yankesss
12-10-2015, 06:36
Akurat sojusznicy trochę daleko na ataku, ale i tak to nie ważne, czy coś się zmieni z pikinierami dosłownie dźgającymi swoich sojuszników w plecy? Zrozumiałbym jakby ci się od przodu nabijali na piki ale od tyłu po prostu dźgali swoich kumpli?

A poza tym czy wiadomo coś ograniczeniu amunicji łucznikom i artylerii jak było w każdym Total Waru?

Defil
20-10-2015, 11:27
Wiecie, to tak samo jak z tymi przeszkodami terenowymi, świńskie pióra, jakieś kolce itp. Ile to razy nadziałem się na nie wracając pod swój obóz by go bronić. Mogliby je jakoś fajnie oznaczyć na mapie (w sensie te sojusznicze i te rozpoznane wrogie). Bo falangę jeszcze ominiesz i sterujący falangą może coś zrobić, a z palami to ciężka sprawa. ;/

Henryk5pio
21-10-2015, 13:34
Ale są oznaczone przecież. Ja już parę razy widziałem na biało niebiesko gdzie kolce rozrzucone przez sojuszników leżą, a że niestety nie było ich jak obejść albo trwałoby to zbyt długo aby zdążyć im z pomocą, to musiałem tak czy siak w nie wleźć...
Mnie zastanawia natomiast, kiedy wypuszczą nowe jednostki dla barbarzyńców, bo zapowiadali 9 października, że najpewniej "next week", a mamy już 21 dzień miesiąca...

Henryk5pio
22-10-2015, 16:12
O godzinie 16:27 naszego czasu nastąpiła aktualizacja Total War: Arena, która dodała 4 nowe jednostki u barbarzyńców.

Tier IV: Warriors
Tier VI: Proven Warriors
Tier VII: Andarta's Swords
Tier VIII: Chosen Swordsmen.

Pomimo, że wychodzą one w prostej linii od Warband'ów, którzy są jednostką średnią, to wszystkie te cztery oddziały są jednostkami lekkimi. Ciekawostką jest to, że mają one różne dodatkowe umiejętności do użycia, w zależności od tego, jakie je wyekwipujemy w oknie rozwoju (broń, opancerzenie etc.). Przykładowo Swordsmeni (VIII tier) mogą mieć pancerz, który pogarsza ich opancerzenie (wiem, masło maślane, ale takie są fakty), dodając w zamian bonusy do prędkości i szarży.

Ogólnie jednostki te są ewidentnie nadal pod flankowanie i zachodzenie przeciwnika od tyłu. Ci, którzy uwielbiają Arminiusza, mają kolejny powód do zadowolenia, natomiast pozostali muszą czekać na odblokowanie Wercygentoryksa, który prawdopodobnie przyniesie też ciężej opancerzone jednostki i odpowiednie przetasowania w drzewku.

Od siebie osobiście muszę ze smutkiem dodać, że pomimo posiadania 34k commander XP to przy wykupywaniu wyłącznie potrzebnych do awansu umiejętności mogę dobić do Mieczy Andarte i wykupić tylko 2 umiejki... :/

Arroyo
12-11-2015, 19:09
a1PyyyPl3b8
Nowości, w tym nowi bohaterowie: Spartakus, Kynane (córka Filipa II i Eurydyki II) oraz Sulla.

Henryk5pio
12-11-2015, 20:30
No łaaaadnie, wprawdzie Sulla i Cezar dostępni jako dowódcy w jednym czasie lekko mi zgrzyta, ale co tam ;) Szkoda, że dodadzą Spartakusa bo liczyłem na Budykę, ale rozumiem ich decyzję, w końcu wywołał on największe powstanie niewolników w historii Rzymu :) Siostra Aleksandra to dziwny wybór, mogli już dać któregoś z Diadochów... Liczę też na nowe jednostki dla barbarzyńców, jakieś mediumy, nowe konie i włóczników, no cóż, kolejny patch do Areny nadchodzi ;)

Arroyo
13-11-2015, 21:18
http://www.pcgamer.com/total-war-arena-closed-beta/?utm_content=bufferd5cdd&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer 20k kluczy do rozdania.

Arroyo
17-11-2015, 16:22
https://blog.totalwararena.com
Opis Kynane.

Wielki Mistrz Malborka
03-12-2015, 16:24
CA zamierza poszerzyć swoją grupę z którą ściśle współpracuje przy wprowadzaniu nowego contentu. Potrzebna jest jednak rekomendacja kogoś kto już w niej jest. Tak się składa, że jestem w niej już od kilku dobrych miesięcy i na co dzień rozmawiam z developerami więc cenią oni sobie moje słowo. Jeśli ktoś z was chce dołączyć do tej grupy to napiszcie. Będę potrzebował linków do waszych kont na steamie i forum areny, by wiedzieli o kim dokładnie mowa. Ostateczna decyzja będzie należeć jednak do developerów.

Wielki Mistrz Malborka
04-12-2015, 13:59
Będą rekrutować w poniedziałek i do tego czasu możemy wysyłać nasze rekomendacje. Jeśli was wstępnie zakwalifikują do tej grupy możecie się spodziewać krótkiej rozmowy z nimi podczas, której zdecydują czy się nadajecie. Szukają aktywnych osób potrafiących dostarczyć wysokiej jakości feedback i proponować własne pomysły więc najprawdopodobniej rozmowa będzie się w okół tego kręciła.

Dawajcie! Myślałem, że na forum znajdzie się choć kilka osób chcących jak najlepiej dla Total War: Areny!
Druga taka okazja prędko się nie powtórzy a korzyści są spore.

Pelgren
26-12-2015, 14:54
Ja bym chętnie zagrał zapraszać do znajomych na steam nick xdelender

Wielki Mistrz Malborka
30-12-2015, 09:26
CA stara się ulepszyć MM
http://i.imgur.com/AqsLpib.jpg

Cruang
31-12-2015, 11:40
jak ktoś szuka grupy do gry to serdecznie polecam ludzi z suntzu :)

Marcus
01-01-2016, 02:27
Total War Arena - Polska
Witam,

Widać, że Arena się szybko rozwija, ma spory potencjał, a na czacie sporo ludzi z Polski. Proponuję zacząć się organizować, widzę w grze nazwy klanów z Total War Medival czy Rome :) Są już nawet pierwsze rekrutacje. Czekam na Wasze opinie i sugestie.

Marcus

Wielki Mistrz Malborka
01-01-2016, 10:23
Dzisiaj o 20 jest konkurs, który organizuję. Dodaj mnie do znajomych na steamie jeśli chcesz wziąć udział. Klanów jest sporo, kilka powstało już na Arenie ale niestety nie polskich. Z polskich klanów na wysokich tierach i poziomie aktualnie gra tylko SUNTZU.

http://i.imgur.com/ECBZcfX.jpg
Gdy gram na niskich tierach widzę mnóstwo takich graczy. Z tym, że często nie zdają sobie sprawy z tego, że się mylą i dalej grają jakby grali przeciwko AI.

Miszak
08-01-2016, 19:57
To i ja dodam coś od siebie o tej części TW. (Opinia pisana z perspektywy 10h gry i max V tieru jednostek)

PLUSY:
1. "Przystępność"- wydaje mi się, iż jest to pierwsza z całej serii gra "easy to play, hard to master"
2. Ciekawie zaprojektowane mapy, co pozwala na duże możliwości taktyczne oraz (póki co) zapewnia różnorodność bitew
3. Gra wynagradza flankowanie/zmysł taktyczny
4. Całkiem całkiem grafika
5. Addicting factor- występuje syndrom "jeszcze jednej bitwy" :)

Minusy:
1. Często zdarzają się lagi serwerowe
2. Problemy z balansem (vide z założenia defensywny Leoś zadający chore obrażenia)
3. Brak możliwości sprawdzenia ilości bitew danym dowódcą oraz innych podsumowań profilu (jest ten jeden ekranik z WinRatio, ale jakiś on taki biedny)
4. Marzą mi się bitwy "narodowe", ale z powodu nr 2 póki co byłoby to bez sensu :)
5. Wydaje mi się (subiektywna opinia), że są zalążki pay2win vide jednostki premium

PLUSO-MINUS: Friendly fire- z jednej strony, działa jak powinien. Kary są dotkliwe, coby ludzie mieli kaganiec ograniczający ich pomysły pt. "A strzelę, może coś zabije"

Reasumując, odpalając tą część liczyłem się z tym, iż może to być free2play trash jakich wiele. Miło się zaskoczyłem już po paru bitwach, jednakże dużo do dopracowania zostało...

Pozdrawiam :)

Xeir
09-01-2016, 12:32
Ze tak trochę się przyczepie.

1. "Przystępność"- wydaje mi się, iż jest to pierwsza z całej serii gra "easy to play, hard to master"

No nie powiedział bym, wiele nowych osób przez pierwsze 4/5 gier nie wie o co chodzi w tej grze.

4. Całkiem całkiem grafika

Zaraz zlecą się fani nowszego typu grafiki i cie wysieją, uważaj z takimi opiniami w internecie w XXI wieku.

----

1. Często zdarzają się lagi serwerowe

Nigdy nie miałem laga serverowego, na te 800 czy te 900 gier. Crashe się zdarzały , przez pewien czas nawet musiałem grać na średnio-niskich bo coś było od serverów i miałem nie naturalny fps. Ale lagi od serverów nigdy :P

3. Brak możliwości sprawdzenia ilości bitew danym dowódcą oraz innych podsumowań profilu (jest ten jeden ekranik z WinRatio, ale jakiś on taki biedny)

Muszę to kiedyś przy okazji zaproponować.

5. Wydaje mi się (subiektywna opinia), że są zalążki pay2win vide jednostki premium
oj to panie kolego jest opinia na dyskusję dłuższa niż parę linijek.

Miszak
09-01-2016, 13:59
Jasne, że pozwolę- w końcu od tego jest forum, by dyskutować :)

Ad. 1 Porównaj sobie przystępność tego tytułu z resztą serii TW- odchodzi Ci gospodarka, dyplomacja i cała otoczka "strategiczna". Ponadto kontrolujesz 3 jednostki, a nie 20 (lub więcej). Jest tak jak twierdzisz- pierwsze 4/5 gier początkujący nie wie o co chodzi, jednakże okres "przystosowania" jest znacznie krótszy niż w analogicznych tytułach.

Ad. 4 Grafika- moim zdaniem rozsądny consensus pomiędzy grywalnością, a jakością. W przypadku jej podrasowania zmniejszyło by się grono graczy=śmierć gry multiplayer z powodu braku graczy.

Ad. 5 Pay2win- To w każdej grze jest dyskusyjne :)

Defungor
10-01-2016, 16:31
Dla mnie na razie jedyny minus tej gry to czekanie aż znajdzie mecz. Bo 2-3minuty to niestety za długo by czekać w lobby.

Xeir
10-01-2016, 21:23
up@
https://steamdb.info/app/227520/graphs/

Strona do badania ile ludzików w grze, jak mniej niż te 1,2k to raczej proponuje niższe tiery szybciej , lepiej , fajniej.

0gotay
27-01-2016, 15:26
Witam

Gram w TWA od kilku dni i do tej pory jeszcze wiele nie wiem o tej grze.

Bedąc fanem serii Rome Total war a w szczegolnosci wschidnich imperiów, skupilem sie na rozwijaniu Cynane ( uwielbiam gre miotającą konnica )
Niestety gdy w koncu sie doskilowalem do pierwszej peonowej konnicy troche sie rozczarowalem. Z tego co napisali te oddzialy konne moga strzelac w czasie jazdy, niestety w czasie gry konnica ta dziala identycznie jak
oddział lucznikow. Po wyborze celu oddział staje, nakierowuje sie na cel i dopiero strzela. Moze jest jakas kombinacja klawiszy ktora pozwala mi na tego typu zabawe. Bez tego granie konnica strzelajaca mija sie z celem....

Czy zna ktos pelna klawiszologie ? Np czy jest mozliwosc zatrzymania danego rozkazu ?

Czy istnieje mozliwosc wyboru mapy ktora sie bedzie grac?

CO daja tzw Klany ?

Proszę nie zakładać nowych tematów na tego typu pytania, po to jest dyskusja ogólna
Sadam86

mackoff
27-01-2016, 16:38
Witam

...

Czy zna ktos pelna klawiszologie ? Np czy jest mozliwosc zatrzymania danego rozkazu ?

CO daja tzw Klany ?

...

Cześć, miło jest mi powitać Ciebie na forum totalwar.org.pl

Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania:

Czy zna ktos pelna klawiszologie ?
Nie znam odpowiedzi bo i pytanie wydaje się nieprecyzyjne, ale jeżeli szukasz sposobu na to aby strzelcy konni prowadzili ostrzał w czasie jazdy proponuje spróbować kliknąć rozkaz ataku z CTRL

Np czy jest mozliwosc zatrzymania danego rozkazu ?
Tak poprzez jednokrotne kliknięcie litery H na klawiaturze.

Niestety na chwile obecną nie ma takiej możliwości - mapy są dobierane losowo do rozgrywki.

CO daja tzw Klany ?
Po raz kolejny mam wrażenie że pytanie nie jest precyzyjne. Generalnie gra w klanie jak i w każdej innej grupie daje dodatkowe możliwości współpracy a co za tym idzie radości płynącej z gry. Żadnych innych benefitów aktualnie twórcy gry nie przewidzieli :)

Marcus
01-04-2016, 19:28
Nowy generał w Arenie :)

https://blog.totalwararena.com/2016/04/

Xeir
07-04-2016, 17:44
Być może niedługo dowiemy się czegoś nowego. Bynajmniej nie jest to pewne.

https://www.egx.net/rezzed/2016/developer-sessions

Saturday 9th April
5pm: The Creative Assembly GameJam. Join us as our hardworking teams present their final games. Who will impress our panel of expert judges and come out on top?

https://gaming.youtube.com/watch?v=kPXUX2MCPHk

Arroyo
21-04-2016, 14:54
https://blog.totalwararena.com/2016/04/21/offline-dev-update-charge-and-pike/
Kolejny update.

Caothri
27-06-2016, 13:32
Total War Arena jest obecnie sztandarowym przykładem tego jak bardzo Creative Assembly nie szanuje graczy.

Sledze od dłuższego czasu oficjalne forum gry. Zacznijmy od tego, że gra była już dostępna (w closed alfa ale każdy mógł zagrać) i gracze w nią normalnie grali. Następnie twórcy wyłączyli grę na rzekomo około dwa miesiące aby ją dopracować i wprowadzić zmiany.
Po upływie jednego miesiąca dali news nad czym tam pracują, a potem cisza.

Minęło już prawie 4 miesiące i nie ma kompletnie żadnych informacji o grze, o postępie prac, nic. Ludzie codziennie piszą na forum, spekulują, nawołują CA do odpowiedni, a CA totalnie olewa ich po całości. Kilka tygodni temu na rozbudowane długie posty odpowiadali tylko ,,soon'', a teraz to już nawet tyle nie chce im się napisać...

Po chamsku wyłączyli grę i od tego momentu całkowicie wypięli się na graczy. Siedzą tylko nad Warhammerem i liczą $$$. A w tematach o Arenie burza, która ciągle pozostaje bez odpowiedzi.

Do tego jeszcze ta polityka DLC w nowych Total Warach. Niestety panowie, ale nie ma się co oszukiwać - Creativ Assembly zalezy tylko na pieniądzach co wyraźnie pokazują. W tyłku mają jakość gry, komunikacje z graczami, dobre maniery... Totalne przeciwieństwo naszego polskiego CD Projekt RED (w kwestii DLC także, heh).

Dlatego ja więcej nie kupuje Total Warów. W Arene jak w końcu wyjdzie pewnie zagram, ale ona jest free to play. A innych TW już nie kupuje. Nie będę więcej napychać kieszenie studiu które nie szanuje graczy, ignoruje ich, do tego okraja zawartość swoich gier aby sprzedawać ją w DLC i zarabiać jeszcze więcej (mimo iz juz sama podstawka jest cholernie droga)...

Xeir
01-07-2016, 15:32
No dobra no to przeczytałem no to się i przyczepię jak na pół fan-boya przystało.

Zacznijmy od tego, że gra była już dostępna (w closed alfa ale każdy mógł zagrać) i gracze w nią normalnie grali
Zacznijmy od tego za gra w closed alpie dla wybrańców wśród wybrańców zaczeła się gdzieś pod koniec 2014 roku(Wtedy dopiero tworzyli multiplayer), dla wybrańców wśród hardcorowych graczy od Marca 2015r czy tam chwile wcześniej. W maju 2015 dopiero zostało zdjęte NDA, więc coś koło maja wszyscy mogli grać chyba "closed beta" się zaczeła.

rzekomo około dwa miesiące aby ją dopracować i wprowadzić zmiany.

Tu zacytuję ich informację z bloga na którą się powołujesz "We don’t currently have an exact date as to when we will be switching back on, but we do expect it to be in more than 2 months’ time"
Napisali ze nie mają daty powrotu gry, jednak oczekują ze nie powinno to zająć dłużej niż dwa miesiące.

a CA totalnie olewa ich po całości
Pół prawda, dobry kopacz znajdzie wypowiedzi które go interesują.

a teraz to już nawet tyle nie chce im się napisać...
Ponieważ ludzie zaczęli się z nich śmiać ze nie potrafią podać czegokolwiek. Lepiej chodzić w ciszy niż być wytykany palcem i wyśmiewany. Chyba

A w tematach o Arenie burza, która ciągle pozostaje bez odpowiedzi.
Sprawdzamy inne tematy, w moich tematach można sledzić postep na stronie https://steamdb.info/app/227520/depots/ Gre wyłączyli gdy gra miała numerek 97.7139. Obecnie ma numerek 120.7910 (Średnio patch zmienia u nich numerek XXX lub XXXX) Mamy tu też informację ze pierwszy raz od 3 miesięcy odświeżyli servery: release_candidate / part_ux / nvidia_testing

A Dodając do ich szybkości aktualizacji wcześniejszej z 2/4 miesiące postęp gry był, nie bójmy się użyć tego słowa: Wolny i mało efektywny. Wiele osób woli ze pracują w ten sposób (O ile pracują i nie mają jakiś kosmicznych poślizgów)

- Creativ Assembly zalezy tylko na pieniądzach co wyraźnie pokazują.
I dlatego developerzy areny zwrócili pieniądze wszystkim którzy je zainwestowali w grę od momentu włączenia płatności w grze. Generalizujesz.

W tyłku mają jakość gry, komunikacje z graczami, dobre maniery...
Cóż za to odpowiada ich "Community Coordinator for Total War: ARENA" https://twitter.com/CA_Dogbert Który dość skutecznie ubija hype na własną grę, o ile nie ma czegoś ciekawego w rękawie może udać mu się ubić własny projekt gry. Ale to już jego problem.

Podsumowanko: Ich Kordynator postawił na szybki postep za zamkniętymi drzwiami pełen tajemnic, więc nie będziemy do końca, albo nigdy się nie dowiemy czy naprawdę coś tam robili ciągle, czy też tworzyli w tym okresie inne gry. Nie ma się czym przejmować grunt ze coś robią szybciej niż wcześniej i z ogromną listą życzeń od fanów o któę tyle czasu im wiercili dziurę.
.....A jak komuś się nie chce fora sprawdzać może sobie na telefonie ustawić informację jeżeli kiedyś sega/CA wyśle mu maila z ogłoszeniem ze wracają.

Ps: Z tego co pamiętam klasycznie Arena ma mieć dlc, po za tym nie rozumiesz ze SEGAjest jak duży sklep, on ma swoich dyrektorów którzy zajmują się danymi grami/Działami, (Ca) ci dyrektorzy mają swoch zastepców od roboty, ci zastepcy mają swoich ludzi od danych rzeczy.
A ty tu się denerwujesz ze jeden zastępca dyrektora wśród 6 innych zastępców etc, podpadł ci dlatego trzeba z bojkotować ich wszystkie sklepy.

Xeir
01-09-2016, 15:34
@Duble Post

Greetings, commanders. It's been a while. We understand we've been very quiet, but that's because we've been working extremely hard on ARENA. If you head over to this thread, you'll be able to see a brief summary of how the summer has gone for us: https://forums.totalwar.com/discussion/183522/what-the-total-war-teams-are-working-on-updated-1st-september-2016/

Not only have we been working on in-depth changes, feature additions and important tweaks, we've actually expanded, and have a larger team as the game continues to increase in size. We hope that reassures anyone worried about the game's status - production continues to ramp up, and we're excited about the future. No "we're back" date yet, but we hope this improves your day.

(...)

Arena Team – Total War: ARENA
Our free-to-play massed battle strategy game has had a big summer season of in-depth changes, feature additions and important tweaks behind the scenes. While it will remain offline for a little longer and there’s not a lot of specifics we can share yet, the team are ramping up ahead of a new phase of online testing later in the year. Most recently we’ve welcomed a considerable number of new faces to the team as production continues to increase as the game gets bigger.

Check in on the Total War: ARENA Facebook page and Twitter for more news on when the game will be back li

Caothri
01-09-2016, 15:59
No super. Po ponad 4 miesiącach totalnego olewania i wypinania się na graczy i pisaniu tylko ,,soon'' co parę tygodni gdy na forach burzliwe dyskusje dali jakieś pierdołowate info, nadal bez żadnych konkretów (!), dat, ani screenów i myślą, że jest ok?
Szkoda gadać.

Xeir
19-09-2016, 21:03
Ciu Ciu ciu ciu ciu ciu Ciu Ciu.
https://twitter.com/totalwararena/status/777898556065800192

Zmiany nadchodzą.

Caothri
21-09-2016, 16:50
Też mi kurde zmiany!

Nowe forum zrobili na którym jest mniej więcej to samo co na poprzednim...

Nadal nie ma żadnych konkretów!

Żadnych konkretnych dat!

Żadnych screenów!

Żadnych update progressu, nad czym to CA tak pracowało tyle czasu...

Gra miała zostać zamknieta dla graczy na około 2 miesiące, a tymczasem minęło już 6 miesięcy i nadal nie ma ani jednego screena, żadnych konkretnych informacji o postępie prac, ani konkretnej daty powrotu gry!
Kpina. Tak się nie robi.

Czekam gorąco na tę grę już tyle czasu, to jedyny Total War jaki mnie jeszcze interesuje i się doczekać nie mogę. A CA nadal zlewa graczy, ah szkoda gadać w ogóle.

Arroyo
14-11-2016, 09:15
http://www.pcgamesn.com/total-war-arena/wargaming-alliance-creative-assembly-total-war-arena
Oho, może to wyjdzie na +. Tylko żeby już to wydali...

https://forums.totalwar.com/discussion/187179/wargaming-alliance-to-publish-total-war-arena/p1?new=1
A tu Q & A z tego.

william/kaszanka
14-11-2016, 10:22
Połączenie z Wargaming? Moim zdaniem ciekawa opcja może wkońcu ktoś im pokaże jak robić gry multi. Cudów się nie spodziewam ale nadzieja jest.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Samick
14-11-2016, 10:31
Poczytałem, popatrzyłem i wyciągnąłem wnioski: Arena wraca do statusu sprzed roku: do zamkniętej alfy. Potem znowu będzie w zamkniętej becie, by na koniec tę betę otworzyć. Idąc dalej tą drogą, po pół roku zostanie zamknięta z obietnicą że otworzą po 4 miesiącach, by po 9 dowiedzieć się, że dogadali się z ludkami którzy coś tam sobie tworzyli w temacie. Zaplanują że w krótkim czasie będzie zamknięta alfa, potem beta i otwarta beta, po czym zostanie zamknięta z obietnicą że otworzą po 4 miesiącach, by po 9 dowiedzieć się, że dogadali się z ludkami którzy coś tam sobie tworzyli w temacie. Zaplanują że w krótkim czasie będzie zamknięta alfa, potem beta i otwarta beta, po czym zostanie zamknięta z obietnicą że otworzą po 4 miesiącach, by po 9 dowiedzieć się, że dogadali się z ludkami którzy coś tam sobie tworzyli w temacie. Zaplanują że w krótkim czasie będzie zamknięta alfa, potem beta i otwarta beta, po czym zostanie zamknięta z obietnicą że otworzą po 4 miesiącach, by po 9 dowiedzieć się, że dogadali się z ludkami którzy coś tam sobie tworzyli w temacie. Zaplanują że w krótkim czasie będzie zamknięta alfa, potem beta i otwarta beta, po czym zostanie zamknięta z obietnicą że otworzą po 4 miesiącach, by po 9 dowiedzieć się, że dogadali się z ludkami którzy coś tam sobie tworzyli w temacie. Zaplanują że w krótkim czasie będzie zamknięta alfa, potem beta i otwarta beta, po czym zostanie zamknięta z obietnicą że otworzą po 4 miesiącach, by po 9 dowiedzieć się, że dogadali się z ludkami którzy coś tam sobie tworzyli w temacie. Zaplanują że w krótkim czasie będzie zamknięta alfa, potem beta i otwarta beta, po czym zostanie zamknięta z obietnicą że otworzą po 4 miesiącach, by po 9 dowiedzieć się, że dogadali się z ludkami którzy coś tam sobie tworzyli w temacie. Itd.... Na tę chwilę to mam wrażenie, że zamknęli by przygotować się na problemy z Warhammerem, po czym już nie wrócili bo dalszy rozwój uzależnili od rozmów z Wargamingiem. Dogadali się, to zaczynają dłubać. Rzecz jasna moje ostatnie wrażenie (w przeciwieństwie do wniosków) może być mylne.

william/kaszanka
14-11-2016, 10:34
Niechaj król karceru się myli (lecz po części przyznaje mu racje :/ )

Xeir
14-11-2016, 10:45
Osobiście jestem trochę pod .... denerwowany Wipe + powrotem do closed alphy którym ruchem wytkneli tak trochę zadek na starych graczy a przywitali z otwartymi rękoma nowych którzy będą im grę testować. Oraz brakiem informacji o kolejnych wipe...
Ale z drugiej strony muszę przyznać ze ruch marketingowy jest dobry Nowa baza użytkowników + Goście od Reklamy i social mediów. + Zapewnienia ze tylko CA pracuję nad grą w znaczeniu ich silnika i ogólnych zmian więc nie wpadną jaczyś goście z zewnątrz i nie przebudują wszystkiego według ich upodobania jak w Wocie

O patrzcie co znalazlem : http://gry.onet.pl/artykuly/sega-creative-assembly-i-wargaming-to-prawdziwa-druzyna-marzen-wywiad/dpsrwc
(http://gry.onet.pl/artykuly/sega-creative-assembly-i-wargaming-to-prawdziwa-druzyna-marzen-wywiad/dpsrwc)
Proszę o używanie na przyszłość opcji edytuj,zamiast pisania posta pod postem w krótkim odstępie czasu,Il Duce.

william/kaszanka
14-11-2016, 10:55
Jest jeszze drugi temat na onet, http://m.onet.pl/gadzety/gry,lxt8g0

Caothri
14-11-2016, 10:57
Po tak cholernie długim czasie, ponad 3x dłuższym niż zapowiadali i całkowitym totalnym, bardzo chamskim olewaniu graczy na forum dalej nie ma żadnych konkretów i nie wiadomo kiedy gra wróci.
We wrześniu w końcu podali info, ze wróci w tym roku jeszcze. I co? I chyba lipa, już połowa listopada i cicho sza...

Dajcie sobie wszyscy spokój z Areną. Ja już sobie odpuściłem i mam tę grę gdzieś. Nawet nie wiem czy w ogóle w nią zagram jak już kiedyś tam wyjdzie (o ile w ogole tego dożyje). A już na pewno nie zamierzam wydawać w niej pieniędzy bo CA na to nie zasługuje.

A i mam świetną wiadomość! Jest dostępna inna gra która może być konkurencja dla Areny. A mianowicie Tiger Knight: Empire War. Jest dostępny za darmo na steam. Polecam.
Tiger Knight oprócz elementów startegicznych związanych z dowodzeniem oddziałem ma możliwość walczenie osobiście jak w Mount & Blade i świetnie się to sprawdza. Ta gra pod wieloma względami jest znacznie lepsza i bardziej urozmaicona od Areny.
Jeśli więc ktoś ma dużą ochotę na tego typu gry to polecam Tiger Knight.

A temat o Arenie można już zamknąć.

Arroyo
14-11-2016, 11:02
A temat o Arenie można już zamknąć.
Nie można. A przy okazji nie mów za innych, ja nadal jednak czekam na tę grę.

Defungor
14-11-2016, 20:53
Po zobaczeniu drzewka technologii po raz pierwszy od razu można było się domyśleć, że wargaming maczał w tym swoje palce. Ja nadal na to czekam bo robią to dwie wielkie firmy, a nie jakieś popierdułki od gównianych indyków i kickstarterów.

Samick
14-11-2016, 21:32
CA wielkie nie jest a z zamknięciem tematu zgadzam się. Jakby moderacja miała tyle fantazji co Samick to zamknęłaby temat.

william/kaszanka
14-11-2016, 21:39
Jakby administracja miała tyle fantazji co Samick to by go zbanowali.

Xeir
18-11-2016, 14:06
http://www.pcgamesn.com/mike-simpson-interview-future-of-total-war

urning to your other Total War properties, we've just heard of your partnership with Wargaming on Arena, which was scheduled to release in 2016 last we heard...

It has been at various times...

Is that still on course?

Depends what you mean by "release". We’ve had one round of closed betas where we learned an awful lot, to the point where we decided we were gonna make some fairly major changes and we closed it down, and we spent some time doing that stuff, and we’re now ready to start that process again.

It’s as long as a piece of string: we go through a number of phases and you don’t move to the next until you’re ready. It’s quite different to developing a boxed product from that point of view. So we could stay in open beta for however long it takes before we say it’s officially “ready”. So again, that stuff will get announced in due course as it becomes clear.

Xeir
19-11-2016, 13:14
@Duble Post

https://forums.totalwar.com/discussion/comment/1697054/#Comment_1697054
Wieść gminna niesie że 17'tego Wargamming planuję pokazać na swojej imprezie w Moskwie Total war Arene

http://i.imgur.com/jkyppvu.jpg

NiemiłosiernySamarytanin
19-11-2016, 13:36
Chwila, chwila, czy ja dobrze rozumiem, że było "zamkniemy Arenę na 3 miesiące, a potem ruszymy z pełną wersją i będzie super" zmieniło się na "mieliśmy zamknąć na 3 miesiące, ale daliśmy ciała więc teraz podrzucamy zgniłe jajo Wargaming, może oni to uratują choć w to wątpimy, ale jakby co to już nie będzie na nas, CA będzie kryte"??

Czy już mogę śmiechnąć? :D

Xeir
19-11-2016, 13:57
Raczej "Zamierzamy zamknąć Arenę na Około dwa miesiące" Co do reszty prawdą jest ze względu na małe community, grę nastawioną tylko do pewnego grona ludzi(greed i surowe wejscie), zbyt małe updaty ubili swoją grę w pewnym momencie i ciagneli ja z dwa miesiace. Dlatego tez chyba zdecydowali się ją wyłączyć aby ją ożywić. Nie wiem kiedy podjeli decyzję o współpracy z WR bo nie wygląda na to ze taki był plan od początku, czy nawet dwa miesiące temu, cos sie tam zmienilo i nie wiadomo czy to ma zwiazek z odejsciami/zwolnieniami ich starych pracownikow miesiac temu.

Ogolnie nawet jak by wrócili pod swoim bilboardem mieli by problemy z wybiciem się w krajach w których ta gra jest popularna. Maja zbyt malo rozwiniety PR W krajach nie mowiacych po angielsku.. Co innego wargaming ktory ruszyczl maszyną marketingową na dość sporą skalę i może sciągnąć dość sporo nowych ludzi.... Ale moze go tez wsadzic do grobu przez swoj styl bycia i jak znowu updaty zaczna byc zbyt wolno lub po prostu jezeli skopali sprawe jak pracowali nad gra ...

NiemiłosiernySamarytanin
19-11-2016, 14:03
Hahaha

Do samej gry nic nie mam i ciekawi mnie jak Wargaming z tego wybrnie, ale brawo CA, patrząc jaki medialny szum robili, co obiecywali (nowe epoki, wprowadzenie broni palnej, starcia wojsk z różnych rejonów świata) to szczerze życzę im podobnej wtopy z nową odsłoną pod singla, którą podobno tam gdzieś po kątach dłubią i zwinięcia biznesu, skoro takim podejściem się wykazują.

Xeir
19-11-2016, 14:08
'Obiecywali" Zamierzają lub planują to nie to samo co "Obiecujemy ze będzie" No czepiasz się jak by na to nie patrzeć, a ja troche zbyt ich bronie. Remis ? :)

william/kaszanka
19-11-2016, 14:09
Nie rozumiem wszystkich pesymistów. Arena to może być ostatnia nadzieja na jakiegoś konkretnego TW. Współpraca z WG? Świetnie! WG zrobili fajne rzeczy na multi i f2p, same czołgi mają masę odbiorców. Jeżeli CA będzie zajmowało się grą natomiast WG marketingiem i np serwerami wszystko powinno być ok. Nie oszukujmy się bez nowych odbiorców seria Total War upadnie, a właśnie praca z dużą firmą jak WG jest nadzieją na nowych użytkowników :)

Caothri
20-11-2016, 05:09
Chwila, chwila, czy ja dobrze rozumiem, że było "zamkniemy Arenę na 3 miesiące, a potem ruszymy z pełną wersją i będzie super" zmieniło się na "mieliśmy zamknąć na 3 miesiące, ale daliśmy ciała więc teraz podrzucamy zgniłe jajo Wargaming, może oni to uratują choć w to wątpimy, ale jakby co to już nie będzie na nas, CA będzie kryte"

Ściślej rzecz biorąc wyglądało to tak:

- Ok, zamkniemy gre na dwa miesiace bo musimy popracować nad nią w spokoju i ją ulepszyć.

- Mijają dwa miesiące i cicho sza, na forum burzliwe dyskusje a CA jedyne co potrafi powiedzieć to ,,soon''.

- Mijają 3, a potem 4 miesiące, sytuacja taka sama jak w poprzednim punkcie.

- Mija łącznie pół roku bez wieści o grze. Pół roku całkowitego głębokiego olewania graczy.

- W końcu jest! CA ogłosiło, że zwebowali nowych ludzi nad TW Areną i gra powróci jeszcze w tym roku! Hurrey!

- Mijają kolejne 2 miesiące, rok się konczy, a tu cisza.

- Nagle dowiadujemy się, ze CA połączyło siły z Wargaming, gra zostanie wydawana na nowo, będzie od nowa zamknięta alfa (!), już druga (!), a postęp graczy i ich konta z poprzedniej alfy przepadną (!), w dodatku gra nie wróci w tym roku (!) tylko nie wiadomo kiedy...

To co CA odstawia z Areną to taka gruba kaszana, że chyba tylko afera z No Mans Sky ją przebija.

Nie rozumiem wszystkich pesymistów. Arena to może być ostatnia nadzieja na jakiegoś konkretnego TW.

Arena prawdopodobnie będzie dobrą grą, ale to jak CA traktuje graczy woła o pomstę do nieba, dawno nie widziałem takich cyrków jak CA odstawia i aż takiego olewania graczy.

Nie oszukujmy się bez nowych odbiorców seria Total War upadnie

I powinna upaść! CA wyraźnie pokazuje, że ma głęboko w tyłku graczy (olewanie w temacie Areny i bardzo zły pr), oraz, ze zalezy jej wyłącznie na kasie (zalew mega drogich DLC do Warhammera). Ta seria musi upaść bo psuje rynek gier...

william/kaszanka
20-11-2016, 08:52
Nie ma konkurencjii więc wątpie że upadnie ;)

Caothri
20-11-2016, 13:06
Jest. Tiger Knight. Gra inna, ale ten same gatunek, tego samego typu klimaty, największa różnica to to, że oddziały są mniejsze i że walczymy też osobiście tj, sterując bezpośrednio postacią ;)

william/kaszanka
20-11-2016, 13:10
Mało wspólnego. Gram w Tiger knight i jest to skopiowany Mount Blade, zresztą w bardzo słaby sposób. :)

Caothri
20-11-2016, 13:21
Skopiowany Mount & Blade? Chyba jednak wcale w to nie grałeś...

Nie wiem czy zauważyłeś ale istnieje cały gatunek gier ''Mount&Blade podobnych'' i nie są to zrzynki z M&B tylko po prostu inne gry z tego gatunku. Równie dobrze mógłbyś napisać, że Battlefield to skopiowany CS albo coś w tym stylu. Podobnie się strzela przecież, czyż nie?

Po za mechanią walki to Tiger Knight jest całkowicie inne od Mount and Blade.

I jest świetne, co zresztą pokazuje masa pozytywnych recenzji na steam i ogromny sukces gry, która ledwo się pojawiała a nie była zbyt mocno zapowiadana i już przyciągnęła dziesiątki a może nawet setki tysięcy ludzi.