Zobacz pełną wersję : Dyskusja ogólna o Mount & Blade Dzikie Pola/WFaS i OiM
http://www.youtube.com/watch?v=rXQCU8BvICo
adriankowaty
06-04-2013, 11:01
XVIII wieku? XVII wiek, jak już.
Jeśli chodzi o Dp to macie gdzieś patche potrzebne do zagrania na multi?
batiatus
06-04-2014, 15:55
Wszystkie części super. w Ogniem i mieczem podoba mi się możliwość wysyłania karawan, ale z kolei trochę drażnią pistolety, które mogą nas zdjąć na strzała. W OiM podobają mi się postacie :)
Jak mogę dołączyć do Korony?
Dostaje misje od Króla jakbym był członkiem frakcji a egzystuje jako luźny najemnik...
Kiedy można w końcu werbować kogoś z wiosek?
Hmm... masz najnowszy patch do Dzikich Pól?
Poza tym oddziały z wiosek są tu do kitu. Nie można z nich zrobić żadnych doborowych oddziałów.
No takie słabe nie są :P
Oddziały werbowane w karczmach są dobre przeciw małym grupom a w większych sojuszniczych bitwach tylko jako tylna straż, dlatego chciałbym mieć możliwośc werbunku frakcyjnych jednostek.
Ja tam głównie wykonywałem różnorakie zadania dla pobliskich ważnych osobistości Rzeczpospolitej. Potem to nagle spotkałem bodajże Wołodyjowskiego i kazał zwrócić się do Zagłoby. Swoją drogą jak chcesz werbować frakcyjne jednostki to chyba u kwatermistrza danej frakcji (zwykle przesiadują w dużych miastach). Choć i tak głównie grałem po stronie Kozaków.
Rekrutować z wiosek można dopiero gdy staną się Twoją własnością. Z wiosek z tego co się orientuję są słabe, lepsze są z miast. Aby je dostać musisz brać udział w ich zdobywaniu. W przypadku Korony nie pamiętam czy stajesz się wasalem króla po zwerbowaniu Zagłoby, czy po obronie Częstochowy.
Gra nie jest zła i bardzo fajnie mi się toczy w niej boje ale nie po stronie frakcji odzwierciedlającej RON. Myślałem, że na wzór trylogii powalczę o Koronę, no i powalczyłem, tyle, że ai tej frakcji w grze jest tak chamskie, że ma w nosie moje victorie.
Zacznę chyba nową kampanie ale tym razem po stronie kogoś innego.
Spróbuj po stronie Szwedów, najzagorzalszych wrogów Polski. Myślę, że ta potęga może Ci się spodobać (mimo, że to protestanci).
Szwedzi niestety nie mają swojej linii fabularnej, tak samo jak Tatarzy.
adriankowaty
04-07-2014, 20:12
Ale za to jaka piechota! Pikinierzy, Muszkieterzy, Lejbgwardia - czego chcieć więcej! Ponadto mają szturmowych Landsknechtów i potężną rajtarię (nawet lepiej zbrojną niż nasi husarze)!
Gdzie mogę dostać kaftan lejb-gwardii? Znajdę go na jakimś rynku czy tylko na zamówienie?
adriankowaty
05-07-2014, 16:35
Powinien być na rynku, przynajmniej zawsze tak jest.
U mnie to coś kiepsko z tymi rynkami. Mimo, że już 120 dzień gry to na rynkach dalej jakieś same kaftany, żupany, ewentualnie jakaś słaba kolczuga się trafi. Jedynie, że broni jest do wyboru.
Czyli gdzie można zwerbować żołnierzy na początku? Gdyż jestem praktycznie bez ludzi.
Na początku lataj po miastach w karczmach i tam szukaj najemników. Są dość tani, dobrym miejscem są obozy najemników w których poza wynajęciem każdego rodzaju wojska możesz kupić im sprzęt.
Nie no ci rajtarzy od Szwedów to są chyba zbyt przypakowani...misje z odbiciem Warszawy ledwo przez nich wykonałem, uratowało mnie to, że po pierwszym szturmie pokazała się możliwość wtargnięcia do miasta.
Są jakieś mody do OiM usprawniające singla i po PL?
Lwie Serce
07-08-2014, 10:57
Cuś tam jest ale po polsku ciężko będzie.
http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=14205.0
Chyba nie, OiM DP jest dość biedny ogólnie nie wiedzieć czemu jeśli chodzi o scenę Moderską.
adriankowaty
07-08-2014, 11:29
Mógłby ktoś podać linki do patchy od wersji 1.133 do najnowszej? Musiałem reinstalować grę, a nie mogę znaleźć patchy.
Czym się różni "Ogniem i Mieczem" od zwykłego Warbanda? Włączyłem na chwile OiM, ale nie zauważyłem niczego nowego, prócz dodanych broni palnych, nowych jednostek i troszkę zmienionych lokacji.
Głównie to innym systemem rekrutacji wojaków i 3 kampaniami.
adriankowaty
25-09-2014, 17:20
Podałby ktoś linki do patchy pod DP i podstawkę? Nie widzę ich na necie, a potrzebne mi są.