Zobacz pełną wersję : Klatki na windows 7 64bit
Postanowiłem na moim nowym komputerze zainstalować Rome (mimo że mogę grać we wszystko na najwyższych detalach mam ochotę trochę podbić bo na moim starym lapku klatkowało). Daje opcje, detale i rozdzielczość na najwyższe włączam grę patrzę... stałe 25fps. Dałem rozdzielczość 800x600 - to samo. Niemożliwe że za słaby komp, Tomb Raider chodzi mi na ultra płynnie, Crysis 3 na medium/high więc niemożliwe żeby takie coś klatkowało. Mam windows 7 64 bit. Dałem zgodność z windows xp sp3 i trochę pomogło. Czy to wina 64 bitowego systemu?
Z góry dziękuję.
Nie,to nie wina 64 bit.Wyłącz antylasing,anizotropowe i cienie,takie bajery dużo pożerają.Może to też być wina po stronie samego windowsa.Textury i efekty na full dawaj tylko,rozdzielczość to jak chcesz,ona nie ma wpływu dużego,ale to co wymieniłem powyżej nie dawaj w ogóle.Cienie to bardziej już na bitwy ,z tym bajerem da się grać ustawionym na full,ale pożre nieco,zwłaszcza że to stara gra,i optymalizacja gorsza jest niż w innych TW.W ogóle bawiłeś się opcjami graficznymi? No i podałbyś specyfikacje kompa :D
Nie,to nie wina 64 bit.Wyłącz antylasing,anizotropowe i cienie,takie bajery dużo pożerają.Może to też być wina po stronie samego windowsa.Textury i efekty na full dawaj tylko,rozdzielczość to jak chcesz,ona nie ma wpływu dużego,ale to co wymieniłem powyżej nie dawaj w ogóle.Cienie to bardziej już na bitwy ,z tym bajerem da się grać ustawionym na full,ale pożre nieco,zwłaszcza że to stara gra,i optymalizacja gorsza jest niż w innych TW.W ogóle bawiłeś się opcjami graficznymi? No i podałbyś specyfikacje kompa :D
Wydaje mi się że podanie gier które działają wiele wyjaśnia ale jak chcesz to masz:
Intel Core i5 3350P
2x4gb ram
Sapphire Ati Radeon HD7870
Wydaje mi się że wina jest w czymś innym niż w sprzęcie. Mojemu koledze na Core 2 Duo i GeForce 9800GT chodziło płynnie na full detalach a mi klatkuje. Więc coś jest nie tak.
Edit
Aha i jak to coś zmienia to mam Windows 7 Ultimate 64bit. Nie instalowałem jeszcze service pack bo mi się nie chce ;p A mam możliwość bo mi windows wrzeszczy że nie instalowałem.
Sprawdź,czy wirusów nie masz czy czegoś podobnego,Malware Bytes do tego polecam(mało prawodopodobne,no ale cóż).Jaki windows 7 to nie ma znaczenia.Update nie rób ani nic takiego,bo to nie jest potrzebne po prostu,szkoda miejsca na to :D
No i może jeszcze spróbuj przeinstalować stery do Radeona,co do tych wirusów,to ostateczna rzecz na razie jaką powienieneś zrobić z tym problemem,więc nie szykuj sie od razu do skanowania kompa :D
Spróbuj z tymi ustawieniami grafiki,i z tymi sterami.Jak nadal coś nie tak,to pisz.
EDIT: co do konfi kompa,to akurat żeś mi mało podał,bardzo :D ale dobra tam...
EDIT 2: A właśnie,Directixa też przeinstaluj :lol: zapomniałem o tym microsoftowym dziadostwie
Sprawdź,czy wirusów nie masz czy czegoś podobnego,Malware Bytes do tego polecam(mało prawodopodobne,no ale cóż).Jaki windows 7 to nie ma znaczenia.Update nie rób ani nic takiego,bo to nie jest potrzebne po prostu,szkoda miejsca na to :D
No i może jeszcze spróbuj przeinstalować stery do Radeona,co do tych wirusów,to ostateczna rzecz na razie jaką powienieneś zrobić z tym problemem,więc nie szykuj sie od razu do skanowania kompa :D
Spróbuj z tymi ustawieniami grafiki,i z tymi sterami.Jak nadal coś nie tak,to pisz.
EDIT: co do konfi kompa,to akurat żeś mi mało podał,bardzo :D ale dobra tam...
EDIT 2: A właśnie,Directixa też przeinstaluj :lol: zapomniałem o tym microsoftowym dziadostwie
Sterowniki najnowsze. Skanowałem w tą niedziele. Grafika - dałem wszystko na najniższe i jest płynnie. No ale ludzie złoci, nie po to buliłem żeby takie coś jak Rome (chodzi o grafikę) mi klatkowało. Wydaje mi się że po prostu mam za dobry komp na to ;p
Edit
Spróbowałem nastawić proces na jeden rdzeń procesora i to nic nie dało.
Edit
To pewnie wina DirectX 11. Zapewne. Rome 2 nadchodzi i podobno wymagania jak Shogun 2 to na bardzo dużej armii pewnie ruszy na średnio wysokich.
DirectiX 11 nic tutaj nie ma do gadania.Za dobry komputer też tutaj nie ma nic do gadania.Ostatni problem to sam windows 7,sam go mam i mi rome na najwyższych prawie ciągnie przy kijowym sprzęcie(średni tak właściwie,ale dobra tam :D )ale u każdego co innego może się w tej windzie zrobić :lol:
I jak mówiłem,antylasing i anizotropowe(któres z nich masz tam),wyłącz je.Bo to tylko dużo FPS wpieprza i prawie żadnych efektów nie ma.
Jedyny problem jaki tutaj jest to winda,albo mnie nie posłuchałeś i DX'a nie przeinstalowałes i anizotropowego filtrowania/antylasingu nie wyłączyłeś.Cienie też mogą zeżreć nieco przy tak starej grze.Spróbuj to zrobic co ci powiedziałem po prostu.
DirectiX 11 nic tutaj nie ma do gadania.Za dobry komputer też tutaj nie ma nic do gadania.Ostatni problem to sam windows 7,sam go mam i mi rome na najwyższych prawie ciągnie przy kijowym sprzęcie(średni tak właściwie,ale dobra tam :D )ale u każdego co innego może się w tej windzie zrobić :lol:
I jak mówiłem,antylasing i anizotropowe(któres z nich masz tam),wyłącz je.Bo to tylko dużo FPS wpieprza i prawie żadnych efektów nie ma.
Jedyny problem jaki tutaj jest to winda,albo mnie nie posłuchałeś i DX'a nie przeinstalowałes i anizotropowego filtrowania/antylasingu nie wyłączyłeś.Cienie też mogą zeżreć nieco przy tak starej grze.Spróbuj to zrobic co ci powiedziałem po prostu.
Dobrze ale... jakim cudem takie coś klatkuje a Tomb Raider 2013 chodzi płynnie na ultra?