PDA

Zobacz pełną wersję : Prowadzenie potyczek

Macok
18-10-2009, 15:43
Mam takie pytanie, czy używacie w czasie bitew oddziałów służących do prowadzenia potyczek?
Ja mam z tym problem, po pierwsze nie mogę rozproszyć oddziału.
Po prawej mam przycisk "tryb potyczki", który powoduje, że oddział sam ucieka przed wrogiem ale jaki to ma sens jeżeli stoi w szyku tak jak inne oddziały?
Podobno powinno się nimi niszczyć szyk wroga, ale ja już wole po prostu ustawić ich w linii tak jak zwykłą piechotę liniową (a najchętniej wogóle ich nie rekrutować).
Może gdybym umiał ich rozproszyć byłoby lepiej.
A wy inwestujecie w te oddziały, czy wolicie grę bez nich?

Chlebak
18-10-2009, 16:13
Taktyka lekkiej piechoty ustawia lekką piechotę w rozproszonym szyku ;)

Nagano
18-10-2009, 16:23
Wspomnę tylko, że mimo kolejnych patchy nie naprawili bugu z lekką piechotą. Gdy mają włączony tryb lekkiej piechoty i każemy im przemaszerować do przodu to po zatrzymaniu się pole ostrzału jest nie przed nimi, ale na bok -.- trzeba jeszcze raz ich krok do przodu pogonić i wtedy jest już ok.

Rincewind
18-10-2009, 17:08
U mnie w patchu 1.5 wszystko (nareszcie) gra z lekką piechotą.

Lekka piechota dobrze umiejscowiona na polu bitwy potrafi zadawać duże straty piechocie liniowej. Lepiej ten efekt widać w modzie Imperial Splendour http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=1138

Macok
18-10-2009, 19:29
Dzięki za odpowiedzi.
A jeżeli nie mam jeszcze tej technologii (np. kiedy rozgrywam sobie szybką bitwę, nie w czasie kampanii) to jest jakikolwiek sens używania tego typu oddziałów?
Bo bez możliwości rozproszenia lekka piechota jest chyba jak piechota liniowa, tylko dużo słabsza.

Apacz
18-10-2009, 20:02
Wspomnę tylko, że mimo kolejnych patchy nie naprawili bugu z lekką piechotą. Gdy mają włączony tryb lekkiej piechoty i każemy im przemaszerować do przodu to po zatrzymaniu się pole ostrzału jest nie przed nimi, ale na bok -.- trzeba jeszcze raz ich krok do przodu pogonić i wtedy jest już ok.

No to mamy różne gry, bo u mnie jest to naprawione po patchu 1.5 ;)

Niesmiertelnik
18-10-2009, 20:34
Hm , może i poprawione, ale przeniosło się na liniówkę. Gra żyje własnym życiem :?