Zobacz pełną wersję : Jakie państwo na początek?
Jakie państwo będzie najlepsze na pierwszą kampanię w Empire?
Od siebie dodam że podczas mojej gry medievala 2 zdałem sobie sprawę że w bitwach jestem beznadziejny,co prawdopodobnie jest spowodowane tym że nie umiem skutecznie używać konnicy :cry:
maxcezar5
02-05-2013, 13:18
Proponuje Anglię lub Francję.
Dwa potężne państwa, silna amia, flota.
Co do bitew to praktyka czyni mistrza1 A empire konnica nie jest najważniejsza....
Zdecydowanie "Nie" dla tych państw na początek rozgrywki, najlepszą frakcją do nauki jest Rosja, mam "niewielki" obszar do kontroli, mało wrogów, gdzie skupiamy się jedynie na atakach Szwecji, a na południu mamy wolną rękę do podbijania, Ang i Fr jak dla nowicjusza mają za dużo możliwości wstąpienia w bezsensowny konflikt na większą skale oraz stracenie reputacji ("+") na arenie politycznej ;)
maxcezar5
02-05-2013, 17:16
Wald, Ethis nie jest nowicjuszem, grał już w Mediewala 2( może jeszcze w coś?) więc powinien sobie poradzić. jedynym plusem Rosji jest "krawędź świata".
Natomiast Anglią i Francją masz totalną wojnę.
Jeśli użytkownik Ethis nie czuje się "pewnie" to polecam:
-Rosję,
-Francję.
Jęsli lubi "ostrą jazdę" to Turków i Maratów,
Niestety z total warów grałem tylko w medka i kingdoms.
A czy Austria się nadaje?
Wald, Ethis nie jest nowicjuszem, grał już w Mediewala 2( może jeszcze w coś?) więc powinien sobie poradzić. jedynym plusem Rosji jest "krawędź świata".
Natomiast Anglią i Francją masz totalną wojnę.
Jeśli użytkownik Ethis nie czuje się "pewnie" to polecam:
-Rosję,
-Francję.
Jęsli lubi "ostrą jazdę" to Turków i Maratów,
Fakt, przeoczyłem zdanie z M2 :mrgreen:
Austria również nie jest typem frakcji na niski/średni poziom umiejętności, ponieważ po kilku turach jest wciąganą w konflikt z Prusami i małymi państewkami niemieckimi, dochodzi do tego fakt, że z każdej strony jest otoczona potencjalnymi wrogami :)
A jak wygląda sprawa Szwecji i Niderlandów?
Los_Emilos
05-05-2013, 12:25
Niderlandów odpuściłbym przez możliwość szybkiej wojny z Hiszpanią lub Francją. Szwecja ma silne wojsko. Podstawa to uporać się z Danią a później iść na Rosję.
Mnie najlepiej grało się Wielką Brytanią, ale prawie zawsze byłem na początek wciągany do wojny przeciw Francji i Hiszpanii. Do tego musisz posiadać silną flotę od samego początku (dla mnie handel z koloniami jest podstawą).
Ituriel32
11-05-2013, 15:06
Na początek to na pewno Rosja, Szwecja i Maraci.
Maratami gra się bardzo łatwo:
- Mają najlepszą armię w regionie (taką europejską).
- Wojska Mogołów, Persów czy Turków nie mają czym się przeciwstawić.
- Indie to bardzo bogaty region, który broni się dużo łatwiej niż Karaiby.
Bardzo przyjemnie gra się Francją, którą uważam za najlepszą w grze singlowej.
Zdecydowanie za to odradzam Niderlandy czy Hiszpanie (tylko 1 region z dużym miastem). Te nacje mają za bardzo rozrzucone prowincję.
Mają przez to dużo sąsiadów. Potrzebują potężnej floty i armii.
Starkiller9606
21-05-2013, 16:00
moim zdaniem to zależy w jakie już części się grało total wara to potem to nie zależy od danej frakcji Empire: Polska,Prusy czy Rosja to powinno wynikać z perspektywy na instynkt Kampanii. No ale jak się gra pierwszy raz w którąś część to co innego radziłbym Anglię jak już coś ;)
Polecam Prusy ponieważ mają bardzo silną armie, wystarczy zdobyć jakiś przyczółek z Austrii, co by nam w plecy nie wjechały a potem hulaj dusza, na wyprawy do Polski i państewek Niemieckich. :)
HunterPL
31-05-2013, 08:42
Też Prusy są małe ,ale szybko tworzysz imperium.
Krzyżak2
03-06-2013, 16:30
Ja wziąłem na początek Rosję, i poszło jak z górki. Jest ona doskonałą frakcją na początek.
Byakuyakuchiki
29-09-2013, 16:28
Prusy nimi najwięcej zdobyłem :D całą Europe(prócz Rosji nie wiem czemu ale nigdy jeszcze Rosji nie zaatakowałem :D w żadnej kampani) i pół Ameryki. Imperium Osmańskie jeszcze sobie zostawiłem tak sobie :D.
Gajusz Mariusz
19-01-2014, 21:26
RON!!! A odwdzięczyć się carycy i innym dwugłowym czarny orłom!!!! :lol: Klimatycznie? Chyba Albion. Czerwone kurtki, Szkoci, silna marynarka (no bo po co manualne bitwy morskie ;) ), kolonie.
Shay Ruan
06-03-2014, 14:25
Dla początkujących świetnym wyborem będą Prusy. Silna armia, słaby RON obok. Bardzo łatwo można zyskać dominację wśród państw niemieckich.
Na poziomie h/h i darthmodem to granie Prusami nie jest takie łatwe ;D, praktycznie te mniejsze państewka Cię atakują a wpierwiej Austria. I nie masz jak przysłać posiłków z Królewca bo Gdańsk należy do Polski.
W sumie, to każde państwo jest proste, wystarczy dojść do lekkiej piechoty i strzelców(przynajmniej w podstawce).
No nie wiem, albo wy tacy dobrzy albo ja taki słaby heh :D