Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki jest poziom trudności gry dla każdej frakcji w Kingdoms

Gilgamesz
15-05-2013, 20:43
Widziałem kiedyś na jakiejś stronie takie wyszczególnienie, ale nie pamiętam co to za strona. Wiem, że Polska była tam określona jako najtrudniejsza frakcja do gry w Kampanii Krzyżackiej. Przeszedłem tę kampanię i teraz zabieram się za kolejne. Oczywiście chcę grać najtrudniejszą frakcją. W kampanii Brytyjskiej jest nią Walia? A inne kampanie?

Arroyo
15-05-2013, 20:46
W Amerykańskiej ciężko się gra frakcjami Indian (przeciw Europejczykom najlepiej wystawić 2 armie), więc polecam nimi grać.

Gilgamesz
15-05-2013, 20:56
W Amerykańskiej wybór najtrudniejszej frakcji jest oczywisty. A inne kampanie?

15-05-2013, 23:28
W kampanii krucjat Bizancjum jest najtrudniejsze, choć wszystkie frakcje są łatwe 8-) . W kampanii Brytania też wszystkie są łatwe, ale Walia najtrudniejsza.

Gilgamesz
16-05-2013, 00:51
Informacje których szukałem są w instrukcji do Kingdoms. Jest do pobrania w necie w wersji eng. Dziękuję za odpowiedzi.

Arroyo
16-05-2013, 05:02
W kampanii krucjat Bizancjum jest najtrudniejsze, choć wszystkie frakcje są łatwe 8-) .
Ja akurat grałem Bizancjum i jest to najprostsza z frakcji, spore dochody na początku pozwolą na utrzymanie sporej armii, więc... to raczej ciężko gra się Turcją.

Gilgamesz
16-06-2013, 13:49
Myślałem, że w kampanii amerykańskiej jest tylko 1 frakcja Indian do wyboru, a teraz widzę, że jest ich aż 6. Więc którą z nich gra się najtrudniej?

Arroyo
16-06-2013, 16:30
Mnie osobiście sprawiła problem gra Apaczami, ale na nich jest jakiś dość prosty sposób.

Gilgamesz
16-06-2013, 19:37
Ciekawe jaki, bo właśnie zacząłem nimi grać.

16-06-2013, 21:00
Szybki podbój i zajęcie prowincji Europejczyków, potem dostajesz konnicę za to.
P.S. Wojenna ścieżka też co nieco daje.

towarzysz_pancerny
11-07-2013, 20:46
Widziałem kiedyś na jakiejś stronie takie wyszczególnienie, ale nie pamiętam co to za strona. Wiem, że Polska była tam określona jako najtrudniejsza frakcja do gry w Kampanii Krzyżackiej. Przeszedłem tę kampanię i teraz zabieram się za kolejne. Oczywiście chcę grać najtrudniejszą frakcją. W kampanii Brytyjskiej jest nią Walia? A inne kampanie?

W sumie to zasadniczo Polski nie ma w kamanii krzyżackiej bez grzebania w plikach na oryginalnej wersji. Wiec raczej watpie żeby była trudna jak nikt tego nie utrudnial na cele kampanii Polską. Po prostu nalezy do frakcji niegrywalnych które można sobie odblokowac w descr_start

Gilgamesz
12-07-2013, 10:07
A jednak w instrukcji Polska widnieje jako najtrudniejsza do gry: http://img580.imageshack.us/img580/4717/qe2b.jpg
Jako jedyna jest "hard".

Ciągle gram Apaczami. Zdobyłem już konie i "palniaków" i gra się całkiem przyjemnie. Niedawno zaatakowałem agresywnych Azteków, których są całę hordy i mają obecnie najliczniejszą armię. Niestety Hiszpania już na początku została pokonana przez środkowo-amerykańskich Indian, więc rozgrywka traci na kolorycie. Co jest dziwne, bo mając Hawane, powinni cały czas działać. Anglia szwęda się na południu, ale AI jest tak słabe, że nie atakują nawet miast które są słabo chronione, więc podejrzewam, że europejczycy już nie założą kolonii w Nowym Świecie. Odnoszę wrażenie, ze Anglicy próbują przedostać się na terytorium moich Apaczów. Ale wszystkie prowincje mam dobrze chronione, więc na nic im się to zda.

Arroyo
12-07-2013, 10:35
Polska jak dla mnie jest prostą frakcją do gry, zwłaszcza, jeśli zajmiesz mniejsze miasta i podpiszesz prawa handlowe/sojusz z Krzyżakami. Nie ufaj instrukcjom z opisem trudności frakcji, skoro AI to idiota.

Gilgamesz
12-07-2013, 11:44
W zasadzie każdą frakcją gra się łatwo w kampanii Krzyżackiej ponieważ AI jest słabe. Ja z Krzyżakami miałem tylko prawa handlowe.

towarzysz_pancerny
12-07-2013, 11:50
Poza tym ma mocne plecy w postaci pewnego oparcia w koncu mapy (od południa czylu "od dołu")

Gilgamesz
12-07-2013, 12:58
Czy ja wiem, czy to takie mocne oparcie. Kilka frakcji ma mocniejsze. Jedynie Kraków wydaje się w miarę bezpieczny. Ale to tylko pozory, ponieważ Cesarstwo Niemieckie od zachodu i Mongołowie od wschodu mogą szybko podejść pod to Polskie miasto. Szczególnie Mongołowie stanowią zagrożenie.

Medieval 2 jest super, ale bardzo mnie irytuje niski poziom AI. Przez to odechciewa się grać, ponieważ nie ma wyzwań. Czy ratunkiem na to są modyfikacje? Która z nich ma najlepsze AI?

Piter
12-07-2013, 13:44

W sumie to zasadniczo Polski nie ma w kamanii krzyżackiej bez grzebania w plikach na oryginalnej wersji. Wiec raczej watpie żeby była trudna jak nikt tego nie utrudnial na cele kampanii Polską. Po prostu nalezy do frakcji niegrywalnych które można sobie odblokowac w descr_start

Polska jest grywalna i jedynie Litwa ma więcej sąsiadów od niej więc to oparcie o dół mapy niewiele daje. (po prostu trzeba ją odblokować tak jak odblokowuje się frakcje w podstawce)

Czy ja wiem, czy to takie mocne oparcie. Kilka frakcji ma mocniejsze. Jedynie Kraków wydaje się w miarę bezpieczny. Ale to tylko pozory, ponieważ Cesarstwo Niemieckie od zachodu i Mongołowie od wschodu mogą szybko podejść pod to Polskie miasto. Szczególnie Mongołowie stanowią zagrożenie.

Medieval 2 jest super, ale bardzo mnie irytuje niski poziom AI. Przez to odechciewa się grać, ponieważ nie ma wyzwań. Czy ratunkiem na to są modyfikacje? Która z nich ma najlepsze AI?

Bellum Crucis to trudny mod.

viewtopic.php?f=32&t=8736 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=32&t=8736) - a to moje dziecko :)

towarzysz_pancerny
12-07-2013, 14:28
Na moim kingdomsie jest unlocable. Może jest grywalna jak sie coś podbije, nie wiem, za długo nie grałem w podstawke Kingdomsa. Czyli by racja była że jednak grywalna. To ze frakcja po odblokowaniu jest grywalna nie zawsze jednak do konca świadczyo tym ze zdaniem autorów gry jest gotowa do pogrania nią sobie.

Piter
12-07-2013, 14:29
Ps: A Polska ma osłabione rycerstwo, w podstawce mieli więcej obrony niż feundalni piesi rycerze, bo byli później dostępni i mieli nowocześniejsze zbroje, a w królestwach, nie wiem, czy ktoś uznał, że w podstawce to było przez przeoczenie i to chciał poprawić, ale teraz polscy spieszeni rycerze mają tyle samo obrony co feundalni innych frakcji mimo, że mają nowocześniejsze zbroje :mrgreen:

Gilgamesz
12-07-2013, 14:31
Bellum Crucis to trudny mod.

viewtopic.php?f=32&t=8736 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=32&t=8736) - a to moje dziecko :)
Tyle jest fajnych modów, więc zastanawiam się czy jest sens przechodzić wszystkie kampanie na oryginale. Ma to swój urok, ale czy warto? Przeszedłem już podstawke Hiszpanią. Potem Kingdoms Polską, Walią i teraz Apaczami. No i zostaną mi Krucjaty.

towarzysz_pancerny
12-07-2013, 14:33
Warto troche pograc - choćby żeby miec porównanie.