PDA

Zobacz pełną wersję : Ankieta na wos

Makas
26-05-2013, 22:41
Walczę o szóstkę z wosu i potrzebne jest mi wasze wsparcie. Mam przeprowadzić ankietę więc postanowiłem zadać pytanie - jaki wolny rynek popierasz?

1. Odpowiedź pierwsza - wolny rynek a' la Petecki, ograniczenia tam gdzie są potrzebne do usuwania złych skutków jego działania. Przykład - http://ekaton.tv/?p=171
2. Hardkorowy kapitalizm a'la Korwin Mikke, niemal bez ograniczeń
3. Trzecia opcja - wolicie system etatystyczny, syndykalistyczny, komunistyczny bądź inny, który nie jest związany z wolnym rynkiem

Proszę o odpowiedzi najpóźniej do czwartku (w piątek prezentuję).

fenr1r
26-05-2013, 23:01
A czemu nie wolny rynek wg Smitha, Ricardo albo Misesa?? chcesz 6 z wosu a sięgasz po jakiś oszołomów typu JKM zamiast klasyków z dziedziny ekonomii...

Makas
26-05-2013, 23:05
Wg Misesa to będzie taki jak wg Peteckiego chyba.

fenr1r
26-05-2013, 23:14
To będzie czy chyba będzie? W takim razie JKM jest odpowiednikiem czego? Jakiś Petecki kontra gimnazjalne guru wiedzy o wszechrzeczy JKM. Trochę niepoważnie to wygląda.

Makas
26-05-2013, 23:36
To będzie czy chyba będzie? W takim razie JKM jest odpowiednikiem czego? Jakiś Petecki kontra gimnazjalne guru wiedzy o wszechrzeczy JKM. Trochę niepoważnie to wygląda.

Myślę, że to są ciekawie odmienni od siebie przedstawiciele szkoły wolnorynkowej (o poglądach Peteckiego robiłem ostatnio prezentację) tzn. reprezentują dwa różne sposoby patrzenia na kapitalizm. Petecki chce go trochę ograniczć, Korwin chce anarchii.

BLooDek
27-05-2013, 05:29
Powinieneś dodać możliwość "inne".

fenr1r
27-05-2013, 08:32
Jeżeli chcesz podejść do tematu poważnie, to zamiast felietonistów powinieneś sięgnąć po idee uznanych autorów i badaczy z dziedziny ekonomii (choćby szkoła austriacka i chicagowska), albo porównywać faktyczne modele, które istnieją w rzeczywistości (model anglosaski, nordycki, reński).

Dagorad
27-05-2013, 18:02
Za taką ankietę miałbyś dostać 6 na koniec? Ździebko to nieuczciwe względem reszty świata ;) . Zresztą sama ankieta sama w sobie jest słaba.

3. Trzecia opcja - wolicie system etatystyczny, syndykalistyczny, komunistyczny bądź inny, który nie jest związany z wolnym rynkiem

Czemu wymieniłeś kilka systemów a nie po prostu napisałeś "inny"? No i są inne związane z wolnym rynkiem.

Sama ankieta w tak szczątkowej formie to by mogła brzmieć: "wolisz wolny rynek niemal bez ograniczeń?". No i odpowiedzi "tak", "nie", "nie jestem za wolnym rynkiem". W sumie twoja ankieta wygląda bardzo podobnie co twój nauczyciel powinien z łatwością przejrzeć.

Elrond
27-05-2013, 23:15
Niestety muszę się przyłączyć do chórku - dla mnie odpowiedzi niezrozumiałe, może poza opcją nr 3, czyli "wszystkie inne". Jakby to miało być konkretne, to byś musiał zacząć od anarcho-kapitalistów(np. H.H. Hoppe czy M. Rothbard), przez minarchistów(Ayn Rand, L. von Mises, F.A. Hayek), po tzw. szkołę chicagowską(M. Friedman). Gdzieś by jeszcze wypadało umieścić klasycznych liberałów(A. Smith, D. Ricardo, J.B. Say), pewnie gdzieś w obrębie drugiej i trzeciej wymienionej przeze mnie. A na koniec w grupie czwartej można umieścić wszystkie kolejne poziomy piekła, czyli etatyzm, faszyzm, socjalizm, komunizm, itp. ;)
Lepiej byś wypadł z całą prezentacją, gdybyś się w swojej pracy powoływał na ekonomistów i filozofów z konkretnym dorobkiem i wkładem w myśl liberalną/libertariańską, a nie na blogerów, felietonistów czy kabareciarzy. To by Ciebie zmusiło do poczytania czegoś więcej i rozwoju, a może nawet niechcący też kogoś innego w klasie ;)

fenr1r
28-05-2013, 09:35
Niestety muszę się przyłączyć do chórku - dla mnie odpowiedzi niezrozumiałe, może poza opcją nr 3, czyli "wszystkie inne". Jakby to miało być konkretne, to byś musiał zacząć od anarcho-kapitalistów(np. H.H. Hoppe czy M. Rothbard), przez minarchistów(Ayn Rand, L. von Mises, F.A. Hayek), po tzw. szkołę chicagowską(M. Friedman). Gdzieś by jeszcze wypadało umieścić klasycznych liberałów(A. Smith, D. Ricardo, J.B. Say), pewnie gdzieś w obrębie drugiej i trzeciej wymienionej przeze mnie. A na koniec w grupie czwartej można umieścić wszystkie kolejne poziomy piekła, czyli etatyzm, faszyzm, socjalizm, komunizm, itp.

Czyli co? Anarcho-kapitaliści chcieliby wprowadzić raj na ziemi tylko trzeba by ludzi trochę pozmieniać, bo ich natura nie bardzo pasuje do szlachetnej idei?
Taka sama utopia jak komunizm...

Elrond
28-05-2013, 14:45
Czyli co? Anarcho-kapitaliści chcieliby wprowadzić raj na ziemi tylko trzeba by ludzi trochę pozmieniać, bo ich natura nie bardzo pasuje do szlachetnej idei?
Taka sama utopia jak komunizm...

Pytanie w ankiecie było "jaki wolny rynek popierasz". Anarchokapitalizm to jest jedna z koncepcji, której przy takim pytanie nie da się pominąć. Tak samo jak się nie da "nie popieram wolnego rynku".

fenr1r
28-05-2013, 14:55
Mnie zupełnie nie o to chodzi.

Cepiam się tego zdania:

A na koniec w grupie czwartej można umieścić wszystkie kolejne poziomy piekła, czyli etatyzm, faszyzm, socjalizm, komunizm

Tak jakby anarcho-kapitalizm znajdował się całkowicie po drugiej stronie, tzn był stopniem "niebiańskim". ;)

Elrond
28-05-2013, 15:00
Tak jakby anarcho-kapitalizm znajdował się całkowicie po drugiej stronie, tzn był stopniem "niebiańskim". ;)

"Niebo" to jest podobno dopiero w innym świecie ;) Do orędowników raju na ziemi tu i teraz się raczej nie zaliczam. Choć z drugiej strony piekło ludzie potrafią sobie organizować dużo lepiej :roll: