PDA

Zobacz pełną wersję : Kupcy - czy warto

Lich
29-05-2013, 10:38
Witam,

Zrobilem Polska jakies 70 tur na poziomie easy (tak wiem......) i nie turlam sie w zlocie. Kontroluje mape az po Sarkiel i Bulgar (obecnie obydwa w rekach buntownikow i oblezone), Ruskich zmiotlem. Na zachodzie linia Magdeburg, Praga, Szczecin. Pobudowalem kopalnie, kramy najlepsze i farmy z doplatami od HRE:). Pakty handlowe ze wszystkimi doslownie.
Na biezace wydatki (budowa) zazwyczaj wystarcza, ale jako nie moge odlozyc nic. 3 armie bez szalenstw - Polish Nobles konno i piechota, Lucznicy Litewscy, troche taniej milicji miejskiej.
Garnizony utrzymuje darmowe, generalnie mam cale 2 zamki.

Generalnie jest bardzo historycznie - armie kosztuje fortune, ziemie nasze jakos nigdy superbogate nie byly, a powazne opoznienie w opanowaniu Caffy pozbawilo mnie dobrych dochodow z handlu na Morzu Czarnym (Kijow musze trzymac na low taxes:( ). Ale na litosc boska - to jest easy. W Romie mialbym juz 10000000000 GP.

W zwiazku z tym pytanie:

Czy moje ignorowanie kupcow to powazny blad? Mam juz wystarczajaca duzo problemow z pilnowaniem ksiezy w kazdej miescinie....

BLooDek
29-05-2013, 11:35
Niestety lecz gospodarka dopiero w Empire zaczyna działać jak należy w Medku nic nie poradzisz, ja zaś mam pytanie czy wybudowałeś drogi z tego co pamiętam w Medivalu one znacząco wpływają na transport towarów.

Lich
29-05-2013, 11:43
Zawsze i wszedzie w pierwszej kolejnosci

Samick
29-05-2013, 12:29
Kolejno:

Czy moje ignorowanie kupcow to powazny blad? Mam juz wystarczajaca duzo problemow z pilnowaniem ksiezy w kazdej miescinie....

Tak samo jak ignorowanie faktu istnienia tematów o kupcach i ich opłacalności.

Niestety lecz gospodarka dopiero w Empire zaczyna działać jak należy w Medku nic nie poradzisz, ja zaś mam pytanie czy wybudowałeś drogi z tego co pamiętam w Medivalu one znacząco wpływają na transport towarów.

Odpowiedź bez sensu. Gospodarka w Medku jest dobrze zrobiona, można wykręcić sporą kasę i bez kupców. Kupcy są inwestycją taką jak wszystkie, ale tylko kupiec umie po 20 turach generować zyski rzędu 500 florenów na turę.